Työmaan valmistelu ja laadunvarmistus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työmaan valmistelu ja laadunvarmistus"

Transkriptio

1 Inari Weijo ja Jari Meriläinen Työmaan valmistelu ja laadunvarmistus

2 Luennon sisältö (ohjelmasta poiketen) 1. Toteutus- ja laadunvarmistussuunnitelmat 2. Työturvallisuus 3. Ennakkokokeet ja mallityöt 4. Valmistelevat työt 5. Työmaan laadunvarmistustoimenpiteet 6. Määrien mittaaminen 7. Itselle luovutus 8. Dokumentointi, pöytäkirjat 9. Vastaanottotarkastus

3 Hankkeen vaiheet: Korjaustyö

4 1. Toteutus- ja laadunvarmistussuunnitelmat Urakoitsija laatii työmaan toteutusta varten työsuunnitelmia, kuten ü Purkusuunnitelma ü Kosteuden hallintasuunnitelma ü Betonointisuunnitelma 1. Urakoitsijan apuna hyvän laadun saavuttamiseksi. 2. Rakennuttaja tietää mitä ollaan tekemässä (ja voi tarvittaessa puuttua asiaan). Suunnitelmat on hyväksytettävä rakennuttajalla ja erikoissuunnittelijalla

5 1 Työvaiheen laadunvarmistussuunnitelma 1/3 Urakoitsija laatii kaikista työvaiheista laadunvarmistussuunnitelman. Laaditaan selkeästi ja yksityiskohtaisesti noudattaen korjaussuunnitelmaa, ohjeita ja yleisiä vaatimuksia. Laatusuunnitelma toimitetaan tilaajan edustajalle viimeistään viikkoa ennen ko. töiden aloittamista (InfraRYL).

6 1 Työvaiheen laadunvarmistussuunnitelma 2/3 Laadunvarmistussuunnitelmaan sisällytetään mm. Yleiskuvaus työvaiheen toteuttamisesta ja siihen liittyvistä menettelyistä. Tehtävät tarkastukset, mittaukset ja muut laadunohjaustoimenpiteet Ennen työtä, työn aikaan ja työn jälkeen. Olosuhdemittaukset. Betonipeitemittaukset. Korjausalustan vetolujuuden mittaukset. Tartuntalujuuden mittaukset. Yms

7 1 Työvaiheen laadunvarmistussuunnitelma 3/3 Laadunvarmistussuunnitelmaan sisällytetään mm. Raja-arvot, joita noudattamalla osoitetaan, että rakenne valmistuttuaan täyttää sille asetetut laatuvaatimukset. Kelpoisuuden osoittaminen kelpoisuuskokeiden määrät, menettelyt ja testit ajankohdat välineet, vastuuhenkilöt, tutkimuslaitokset. Miten dokumentointi tehdään ja tallennetaan.

8 1 Työvaiheen työsuunnitelma 1/4 Teknisessä työsuunnitelmassa esitetään yksityiskohtaisesti: Nimetään työnjohto, työntekijät ja laadunvalvontaorganisaatio Tiedot henkilöiden pätevyyksistä Jokaisen vastuualue, toimivalta ja tehtävät Käytettävät työtavat, -järjestys ja vaiheet Työmäärien tarkistus Työssä ja laaduntarkastuksissa käytettävä kalusto Työn aikataulutus. Noudatettavat vaatimukset ja ohjeet. Työturvallisuus- ja ympäristönsuojelu toimet Työssä käytettävät terveydelle vaaralliset aineet ja niiden käyttöturvallisuustiedotteet vesistön käyttö yms. Liikennejärjestelty työnaikainen liikenne ja työmaan liikenne.

9 1 Työvaiheen työsuunnitelma 2/4 Teknisessä työsuunnitelmassa esitetään yksityiskohtaisesti: Purettavien osien rajat ja purkamismenetelmä Muottirakenteet ja telineet Korjausaineen valinta. Menettelyt alustan ja valmiin työn vaatimusten saavuttamiseksi Valmiiden pintojen käsittely, suojaus ja jälkihoitomenetelmä työalueen suojaaminen Rautatien sähköistys ja työskentely rautatien läheisyydessä Lupien hankinta.

10 1 Työvaiheen työsuunnitelma 3/4 Jos työsuunnitelmassa poiketaan sillan rakennussuunnitelmasta, suunnitelma hyväksytetään tilaajalla ennen kyseisen työn aloittamista. Suunnitelmassa tulee esittää, miltä osin ja miksi poiketaan suunnitelman vaatimuksista. Muutokset päivitetään sillan rakennussuunnitelmaan (InfraRYL ).

11 1 Työvaiheen työsuunnitelma 4/4 Usein työvaiheesta tehdään yhdistetty työ- ja laatusuunnitelma. Suunnitelma tehtävä ajoissa, jotta käytettävien aineiden ja laitteiden saannin voi varmistaa. Toimitetaan tilaajan edustajalle joko urakan aloituskokouksessa tai viimeistään viikkoa ennen kyseisen työn aloittamista.

12 1 Mistä korjaustöistä on tehtävä työsuunnitelma? Kaikista työvaiheista laaditaan aina vähintään laadunvarmistussuunnitelma (InfraRYL). Työsuunnitelma on oltava ainakin Korjausvaluista (ankkurointi, raudoitukset, valaminen). Paikkauksista. Ruiskubetonoinnista. Halkeamien injektoinneista tai imeytyksistä. Betonipinnan pinnoituksesta tai impregnoinnista. Vedeneristyksen uusimisesta. Sillankaiteen uusimisesta. Liikunta- ja muiden saumojen teko.

13 1 Purkutyö- ja turvallisuussuunnitelma Vanhojen rakenteiden purkamisesta laaditaan purkutyö- ja turvallisuussuunnitelma, kun raudoitusta joudutaan paljastamaan niin paljon, että taivutetun rakenteen tai pilarin taivutusmurto tai nurjahdus on mahdollinen jokin rakenneosa puretaan kokonaan korjataan esijännitettyä rakennetta betonia puretaan paljon Purkutyösuunnitelmassa esitetään tarvittavilta osin purettavat rakenneosat ja niiden purkujärjestys vaihtoehtoiset purkumenetelmät purkujätteiden käsittely ja kuljetus rakenteiden tukeminen ja vahventaminen työ- ja ympäristönsuojelu aikataulu. Ratu 1221-S

14 1 Korjausvalun betonityösuunnitelma Korjaukset, joissa tarvitaan muotteja. Tehdään aina betonointityösuunnitelma, josta löytyy em. lisäksi mm: Valettavien rakenteiden kuvaus (ahtaita valuja?, kiinni vanhaan?) Betonilaadun valinta ja sen saannin varmistaminen asemalta. IT-betonin erityisvaatimukset. Betonoinnin jako valuosiin (arvostelueriin). Työjärjestys ja aikataulutus. Paikkojen mittaus. Muotit ja telineet. Ankkuroinnit ja raudoitus. Betonointisuunnitelma (ks. seuraava kalvo). Varasuunnitelma, mitä jos?

15 1 Korjausvalun betonointisuunnitelma Tarkempi kuvaus jokaisen rakenteen valusta: Betonilaatu, massan kutistuma ja lämmöntuotto. Muottikalusto (ja -kierto) Lämmitys- / jäähdytysjärjestelmät Työsaumat Muotin purkulujuuden seuranta Betonin siirrot, valunopeus Tiivistys Lämpösuojaus Lämmönseuranta Jälkihoito

16 1 Laastipaikkausten työ- ja laatusuunnitelma Betonipinnan korjaukset, joissa ei tarvita muotteja. Laastipaikkauksissa tärkeitä huomioitavia asioita em. lisäksi: purettavien osien rajat ja purkamismenetelmä paikkausaineen valinta menettely pintavaatimusten saavuttamiseksi pinnan käsittely, suojaus ja jälkihoitomenetelmä korjausalustan vetolujuuden mittaus paikkausaineen tartuntalujuuden mittaus Betonipeitemittaukset Samaan tapaan kaikkien korjaustöiden osalta oleelliset asiat.

17 2 2. Työturvallisuus

18 2 2. Työturvallisuus

19 2 2. Työturvallisuus

20 2 2. Työturvallisuus

21 2 2. Työturvallisuus

22 2 2. Työturvallisuus

23 2 2. Työturvallisuus

24 2 Työmaan liikennejärjestelyt Työnaikaisen liikenteen ja työmaan sisäisen liikenteen järjestelyistä laaditaan erilliset suunnitelmat. Työmaan sisäisen liikenteen järjestelyt esitetään yleensä työmaa-alueen käytön suunnitelmassa Viitteet: Valtioneuvoston päätös rakennustyön turvallisuudesta 629/1994. Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta 205/2009. Liikennevirasto/tieohjeet/työmaat ( Radanpidon turvallisuusohjeet (TURO) (

25 3. Ennakkokokeet ja mallityöt Käytettävien materiaalien (ja menetelmien) tekninen sopivuus selvitetään ennakkokokeilla. Usein on syytä selvittää korjauksen (esim. paikat) ulkonäkö etukäteen mallitöillä.

26 3 Ennakkokokeet Käytettäessä SILKO-hyväksyttyjä tuotteita välttyy monesta ennakkokokeesta Väylän ja ELYjen kohteissa. P-lukumassoille on tehty ennakkokokeet, joten niitä ei tarvitse erikseen tehdä. Ennakkokoetta vastaavat tiedot voidaan hankkia aikaisemmin lähiaikoina tehdyistä korjaustöistä, jotka on tehty vastaavissa oloissa samoilla menetelmillä ja materiaaleilla. Lisäaineiden käyttö on aina erikseen selvitettävä ja niiden vaikutus on osoitettava ennakkokokein. Esim. korjausaineen vapaa kutistuma voidaan määrittää naulalevykokeella (by22). Koekappaleet valetaan työmaalla ja säilytetään muovilla peitettynä vähintään +18 ºC:een lämpötilassa ja sateelta, tuulelta ja auringonpaisteelta suojassa. Kutistuma saa olla kahden viikon kuluttua 0,6 tai neljän viikon kuluttua 1,0.

27 3 Mallityöt Suunnittelijat määrittävät tarvittavat mallityöt, jotta toteutuksen soveltuvuus voidaan yhdessä todentaa. Mallityöt tarkastetaan katselmuksessa, joka pidetään ennen varsinaista työvaiheen aloitusta. Mallitöitä tehdään esim.: - Erilaisista pintastruktuureista ja maalauksista - Maalaus/pinnoitus/tasoitusalustoista - Pellityksistä, detaljeista - Raudoituksista (erik. raudoitustarkastus!) - Julkisivuverhouksen asennuksesta

28 4. Valmistelevat työt: Vaurioituneiden kohtien paikallistaminen Suunnitelmassa on vaurioituneet ja korjattavat kohdat esitetty. Kohdat etsitään ja merkitään työmaalla ennen varsinaisen työn aloittamista. Pintoja puhdistettaessa tai poistettaessa voi vaurioiden laajuus ja vakavuus olla erilainen kuin suunnitelmissa. Yhteys tilaajaan ja suunnittelijaan jatkotoimenpiteiden varmistamiseksi, jos poikkeaa oleellisesti suunnitelmasta.

29 4 Korjattavan betonipinnan esikäsittely 1/2 Korjattavan betonialustan esikäsittelyn yleiset vaatimukset standardin SFS-EN kohdassa 7. Korjattavassa pinnassa ei saa olla likaa, öljyä tai irtonaisia aineksia. Öljy tai rasva poistetaan ensin kemiallisesti ja sitten mekaanisesti. Lopuksi laajat tartuntapinnat suihkupuhdistetaan. Pölyiset pinnat imuroidaan tai pestään painepesurilla. Sementtipohjaiset paikkaus- ja juotoslaastit vaativat kostean tartuntapinnan tartuntapinta kastellaan paikkausta edeltävänä päivänä. Paikkauksen alkaessa pinnan pitää olla kostea, mutta se ei saa olla märkä (kiiltävä). Polymeerisideaineiset paikkaus- ja juotosmassat voidaan yleensä levittää vain kuivalle pinnalle. tartuntapinnan lämpötilan pitää olla 3 C kastepisteen yläpuolella.

30 4 Korjattavan betonipinnan esikäsittely 2/2 Paikkausaineet vaativat yleensä tuotekohtaisen tartunta-aineen tartuntalujuuden parantamiseksi. Raudoitustangon paljastuessa ruoste poistetaan + korroosiosuoja (korroosionestolaasti ja/tai betonipeite). Vesipiikkausta suositellaan, koska se ei riko pintaa syvältä. Jyrsintää voidaan käyttää vain, jos poistettava betoni ei ulotu raudoitteiden taakse. Paikkaus rajataan yleensä suoraviivaisesti sahaamalla. Pinta ei saa koskaan olla jäinen tai niin kylmä, että korjausaine voi jäätyä (Väylän vaatimus >5 o C)

31 5. Työmaan laadunvarmistustoimenpiteet Tarvittavat kokeet määritetään suunnitelmissa Urakoitsija vastaa toteutuksesta, suunnitelmissa määritetään kuka voi tehdä ja ketkä paikalla, kuka hyväksyy jne. Esim.: Betonin veto- ja puristuslujuus Tartuntavetolujuus Betonin pakkasenkestävyys Peitepaksuuksien mittaus Tarkastukset

32 5 Vetolujuuden ja tartuntalujuuden mittaaminen Määritetään standardien SFS 5445 Betoni. Vetolujuus tai SFS- EN 1542 Betonirakenteiden suojaus- ja korjausaineet ja niiden yhdistelmät Tulee esittää suunnitelmassa rakennetyyppi- ja korjauskäsittelykohtaisesti

33 5 Sekoitusvesimäärän mittaaminen Talonrakennuspuolen korjaustöissä harvemmin seurattava, mutta suuremmissa valutöissä, kuten siltatyömailla, käytettävä menetelmä. Sementtipohjaisten tuotteiden valmistuksessa veden määrä vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen. Tuoreen näytteen vesimäärä mitataan kuivaamalla näyte mikroaaltouunissa. Vesimäärä lasketaan suhteessa kuiva-aineen määrään ja tulosta verrataan materiaalitoimittajan antamaan vesikuiva-aine-suhteeseen. Mikäli sementtimäärä tunnetaan, voidaan laskea myös v/s-suhde Vaatimus sekoitusvesimäärästä on esitetty suunnitelmassa, johon tuloksia verrataan Mittaus tehdään vähintään kerran työvuorossa

34 5 Kalvo- ja kerrospaksuusmittaus Kohteet: Pinnoitteet, vedeneristykset, ylitasoituslaastit ja ruiskubetonointi Suoraa toteutuneita kerrospaksuuksia mittaamalla tai epäsuorasti materiaalimenekkiä seuraamalla (kuormakirjat). Pinnoitteissa ja vedeneristeissä käytetään märkä- ja kuivakalvonpaksuusmittareita. Ylitasoituslaasteissa: silmämääräinen tarkastus, piikillä tuoreen massan läpi kokeilemalla, raudoitteiden peitepaksuusmittarilla, tartuntavetolujuuskappaleesta mittaamalla tai rakenteen pintaan poratun reiän kautta. Ruiskubetonin kerrospaksuus kuten ylitasoitus, mutta lisäksi voidaan käyttää alustaan asennettuja mittatappeja ja niiden väliin asennettuja teräslankoja apuna. Kuva: Seppo Petrow Kuva: Seppo Petrow

35 5 Pakkasenkestävyys Valmistuotteilla (betonielementit, laastit) lähtökohtainen vaatimus, että on osoitettu tuotteen pakkasenkestävyys (CEmerkintä tai kansallinen hyväksyntä) jo valmistuksen osalta, mutta voidaan todentaa tapauskohtaisestikin. Valmisbetoni: - Luotettavin kovettuneesta betonista tehtävä mikrorakennetutkimus (huokosjako) tai suora jäädytyssulatuskoe - Voidaan arvioida myös työmaalla tehtävin ilmamäärämittauksin (tuoreesta massasta) (SFS-EN ) - Infrapuolella käytetään P-lukumenettelyä, eli betonin suhteitustietojen, jälkihoidon ja työnaikaisten laadunvalvontakokeiden perusteella määritetty pakkasenkestävyys (Liikenneviraston ohjeen 37/2013) Suunnittelijan määritettävä vaatimukset sekä miten todennetaan.

36 5 Betonin kosteuden mittaaminen Suuntaa antava mittaus pintakosteusmittauksella: - Riittävä esim. esikostutustarvetta arvioitaessa Tarkempi mittaus pinnoitettavuutta/päällystettävyyttä arvioitaessa. Tällöin selvitetään betonin suhteellinen kosteus: 1. betoniin poratusta reiästä 2. näytepalamenetelmällä

37 5 Muita menetelmiä Sementtipohjaisten materiaalien kutistuman mittaaminen: Korjauslaastien tai betonien kutistumataipumusta voidaan mitata ns. kulmamuottikokeella tai naulalevykokeella. Koekappaleet tehdään korjaustyön kanssa samanaikaisesti työmaalla. Saumaustyön laadunvarmistus: Saumauksesta leikataan 3 kpl/alkava 1000 jm näytepaloja, joista varmistetaan sauman paksuus ja poikkileikkausmuodon toteutuminen Betonipeitteiden mittaaminen: Valukorjausten yhteydessä tai uusien rakenteiden kohdalla voidaan mitata otantana betonipeitteitä esitettyjen peitepaksuustoleranssien toteutumisen todentamiseksi. RT-kortti

38 6. Korjaustyön määrien mittaaminen Lopulliset määrät selviävät vasta työn aikana. Lisälasku yksikköhintojen mukaan. Piiloon jäävät määrät mitattava yhdessä rakennuttajan kanssa tai valokuvattava ennen piilottamista. Piikkaussyvyydet ja laajuudet. Vaikuttaa myös valun kokoon. Injektoitujen halkeamien m-määrä ennen pinnoitusta. Ankkurointien lkm. Raudoitukset. Vedeneristyksen alustan työt. Pinnotteiden ja ruiskubetonien paksuuksien mittaukset. Korjausaineiden (esim. impregnointiaine) menekki vs. suunniteltu. Voidaan arvioida onko ainetta riittävästi.

39 7. URAKOITSIJAN ITSELLELUOVUTUS YSE 98 määrittelee, että urakoitsijan on toimitettava itselleluovutus, jossa se voi tarkastaa itse suoritusvelvollisuutensa kuuluvan työn laadun ja voi korjata mahdolliset puutteet ja virheet ennen tilaajalle luovutusta tai vastaanottotarkastusta 1. Urakoitsija osoittaa urakan lopputuloksen vastaavan urakkasopimuksen mukaista sisältöä eli dokumentoi suorittamansa itselleluovutuksen 2. Sisältö määritetään itselleluovutussuunnitelmassa 3. Itselleluovutus on koko työmaan pituinen prosessi, ensimmäiset vaiheet alkavat työmaan aloituksesta.

40 Siltatyömaan viimeistely Töiden valmistuttua kaikki pysyvät rakenteet ja työn aikana käytetyt alueet siistitään. Siltatyön yhteydessä tehdyt tilapäisrakenteet (paalut, tukiseinärakenteet, telineet yms.) ja rakennusjätteet poistetaan tai piilotetaan suunnitellusti. Maan pinnan tai uoman pohjan alle näkymättömiin jääneiden tilapäisrakenteiden sijainti merkitään toteutumapiirustuksiin. Työmaan käytössä olleet tiet ja varastoalueiden pohjat kunnostetaan ja maisemoidaan. Rakentamisen vuoksi kaatuneet, kuivuneet tai pahoin vaurioituneet puut raivataan pois. Talotyömaan viimeistely Töiden valmistuttua kaikki pysyvät rakenteet ja työn aikana käytetyt alueet siistitään. Rakennuksen väliaikaiset rakennelmat (alikulkusuojat, tukirakenteet yms.) ja rakennusjätteet poistetaan. Työmaan käytössä olleet tiet ja varastoalueiden pohjat kunnostetaan ja maisemoidaan. Huom! Mainittava työselostuksessa tai urakkaohjelmassa, mitä tehdään.

41 8. Dokumentointi, pöytäkirjat Kaikki työn aikana laaditut dokumentit säilytetään Tehdyt työ- ja laatusuunnitelmat. Korjaustöistä täytetään työvuoroittain pöytäkirjaa. Poikkeamaraportit Käytettyjen materiaalien dokumentit. Siltojen korjaustöistä tehdään laaturaportti Väylän ohjeiden mukaisesti.

42 8 Betonikorjaustyön pöytäkirja Esim. BY 405, mutta urakoitsijalla voi olla oma pohja. Dokumentoi eri korjausalueiden betonointiolosuhteet sekä varmistaa esikostutusten sekä jälkihoidon tekeminen (kirjattava aloitukset ja lopetukset) ja määritettyjen laadunvarmistuskokeiden tekeminen. Kaksi tarkoitusta : Toimii muistutuksena siitä, että tulee tarkastettua olosuhteiden suotuisuus betonoinnille ja esi- ja jälkivalmistelut tulee tehtyä Toimii dokumentaationa sille, miten työ on suoritettu -> mikäli jälkikäteen selvitetään ongelmia tai työvirhettä, voidaan pöytäkirjan avulla rajata ongelma-alueita yms. Urakan jälkeen luovutetaan tilaajalle

43 8

44 8 Työmaapäiväkirja Paljon sekä paperisia että sähköisiä versioita, myös yrityksen omia. Dokumentoi yleisesti työmaalla tapahtuvia toimintoja sekä olosuhteita. Kohta tarkastukset palvelee erityisesti laadun tarkkailua Vastaava mestari ylläpitää, valvoja tarkastaa ja allekirjoittaa. Joskus päiväkirjassa voi olla suunnittelijoiden tarkastuksillekin paikka.

45 8 Dokumentit materiaaleista Urakoitsijan tulee kerätä ja toimittaa dokumentit materiaalien kelpoisuudesta (tyyppihyväksynnästä, CE-merkinnästä, SILKO-hyväksynnästä tai rakennuspaikkakohtaisesta hyväksynnästä) Urakan päätteeksi tuoteluettelo sekä dokumenttipaketti luovutetaan huoltokirja-aineiston mukana

46 8 Sillan laaturaportti 1/2 Laaturaportti luovutetaan tilaajalle viimeistään kaksi viikkoa ennen urakan vastaanottotarkastusta. Laaturaportissa esitetään mm. Yleistiedot korjattavasta sillasta ja korjaustyöstä. Yhteenveto korjaustyön kokonaislaadusta Poikkeamaraporttiluettelo, poikkeamaraportit ja poikkeamien korjaussuunnitelmat Luettelo käytetyistä materiaaleista ja tarvikkeista, tärkeimmät materiaalitodistukset, laboratoriotutkimus- ja mittaustulokset, olosuhderaportit, Työvaihekohtaiset laatuyhteenvedot Työn aikana otetut valokuvat

47 8 Sillan laaturaportti 2/2 Laaturaportissa esitetään mm. Toteutumapiirustukset ja mittauspöytäkirjat Betonin valmistaja sekä ennakkokokeiden ja suhteituksen tiedot Betonointipöytäkirja; betonointi, työsaumat, jälkihoito ja suojaus Silmämääräisten tarkastusten pöytäkirjat, joista tulee ilmetä mm. pinnan (ja sen mahdollisten korjausten) huokoisuus, halkeilu ja värisävyn vaihtelu Puristuslujuus-, tartuntaveto- ja ilmamäärämittausten sekä pakkasenkestävyyden määrityksen tulokset. Betonipeitteen paksuus Jäljellejäävän betonin kloridipitoisuus ja karbonatisoituminen.

48 9. Vastaanottotarkastus Tilaaja ottaa urakan vastaan, kun kaikki on kunnossa. à takuuaika. Lisäksi silloilla tekninen yleistarkastus puolen vuoden sisällä urakan vastaanottotarkastuksesta. Tarkastuksessa varmistetaan, että sillan korjatut vauriot on kirjattu rekisteriin, kirjataan mahdolliset uudet havainnot ja päivitetään kuntoarviot.

49 Kysymyksiä, keskustelua? Kiitos!

Rakentamisen laadun prosessi

Rakentamisen laadun prosessi Rakentamisen laadun prosessi Työn suunnittelu Työmaan toimintasuunnitelma Työn toteutus Rakenne- tai työvaihekohtainen laaturaportti Urakkakohtainen laaturaportti Työnaikainen laadunvarmistus Poikkeamaraportti

Lisätiedot

Susanna Poutanen Betonivalujen laatu urakoitsijan näkökulmasta YIT

Susanna Poutanen Betonivalujen laatu urakoitsijan näkökulmasta YIT Susanna Poutanen Betonivalujen laatu urakoitsijan näkökulmasta 25.1.2017 YIT Laatu Tuote täyttää sille asetetut vaatimukset Mm. InfraRYL ja urakan sopimusasiakirjat Tyydyttää asiakkaan tarpeita ja odotuksia

Lisätiedot

KANNEN PINTARAKENTEET 2.832 PÄÄLLYSTEEN HALKEAMAN SULKEMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE

KANNEN PINTARAKENTEET 2.832 PÄÄLLYSTEEN HALKEAMAN SULKEMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE KANNEN PINTARAKENTEET PÄÄLLYSTEEN HALKEAMAN SULKEMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 12/05 (korvaa ohjeen 11/92) 2.832 1 VAURIO Kuva 1. Avonaiset halkeamat muodostavat suuren

Lisätiedot

Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat. Betonirakentamisen laatukiertue Jouni Punkki

Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat. Betonirakentamisen laatukiertue Jouni Punkki Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat Betonirakentamisen laatukiertue 2018 6.11.2018 Jouni Punkki Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat Rakennusteollisuus RT 7.11.2018

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Rakennusteollisuus RT RakMK luotiin 1970 luvun jälkipuoliskolla Rakennusteollisuus RT ry 2 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

Betonin laadunvarmistaminen työmaalla

Betonin laadunvarmistaminen työmaalla Betoniseminaari 20.3.2017 / Betonin laadunvarmistaminen työmaalla Infra- ja talonrakentaminen Betonin laadunvarmistaminen työmaalla Hyvä ennakkosuunnittelu Suunnitelman noudattaminen Varautuminen häiriöihin

Lisätiedot

SAUMARAKENTEET 2.712 MASSALIIKUNTASAUMAN KORJAAMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE

SAUMARAKENTEET 2.712 MASSALIIKUNTASAUMAN KORJAAMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE SAUMARAKENTEET MASSALIIKUNTASAUMAN KORJAAMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 12/05 2.712 1 VAURIO Massaliikuntasaumoissa esiintyy seuraavia vaurioita: Saumamassa kuluu ajourien

Lisätiedot

Betonirakenteiden korjaaminen Inari Weijo ja Jari Meriläinen. Rakennuttaminen

Betonirakenteiden korjaaminen Inari Weijo ja Jari Meriläinen. Rakennuttaminen Inari Weijo ja Jari Meriläinen Rakennuttaminen 9.4.2019 Rakennuttamistehtäviä korjaushankkeessa 1/2 Siltahankkeissa rakennuttajakonsulttien käyttö yleistä, talopuolellakin melko yleistä (riippuen urakan

Lisätiedot

BETONIPINNAN PINNOITUS TYÖKOHTAISET

BETONIPINNAN PINNOITUS TYÖKOHTAISET siltojen korjaus LIIKENNEVIRASTO Taitorakenneyksikkö BETONIRAKENTEET BETONIPINNAN PINNOITUS TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 3/12 (korvaa ohjeen 12/93) 2.253 1 VAURIO Suojaamattomaan betonipintaan syntyy

Lisätiedot

BETONIRAKENTEET 2.252 BETONIPINNAN IMPREGNOINTI TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE

BETONIRAKENTEET 2.252 BETONIPINNAN IMPREGNOINTI TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE Silko_ohje_2.252 21.6.2004 12:53 Sivu 1 BETONIRAKENTEET BETONIPINNAN IMPREGNOINTI TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 2 / 04 2.252 1 VAURIO Toistuva jäätyminen ja sulaminen pyrkii

Lisätiedot

SILKO 2.614 POIKITTAISEN SALAOJAN TEKO

SILKO 2.614 POIKITTAISEN SALAOJAN TEKO KUIVATUSLAITTEET POIKITTAISEN SALAOJAN TEKO TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 5/06 (korvaa ohjeen 10/88) 2.614 1 VAURIO Kannen pintarakenteet vaurioituvat, jos vesi ei pääse poistumaan

Lisätiedot

1(6) Siltatekniikka

1(6) Siltatekniikka 1(6) SILLAN LAATURAPORTTI A. YLEISET VAATIMUKSET 1. Yleistä Urakoitsijan velvollisuus on osoittaa tilaajalle tekemänsä sillan rakennus- ja korjaustyön kelpoisuus. Sitä varten urakoitsija laatii jokaisesta

Lisätiedot

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 RAKENNUSTYÖT LAATUSUUNNITELMAN SISÄLTÖMALLI SISÄLLYSLUETTELO URAKAN LAATUSUUNNITELMA 2 1. LAATUSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE 2 2. TARJOUKSEN ANTAJAN

Lisätiedot

Betonirakenteiden korjaaminen 2019

Betonirakenteiden korjaaminen 2019 Matti Airaksinen, Ramboll Finland Oy Rakenneosien uusiminen, rakenteiden vahvistaminen, raudoituksen uusiminen tai lisääminen, vedenalaisten rakenteiden korjaus 11/4/2019 Purkutyö, kantavuuden varmistaminen,

Lisätiedot

Liedon Vesi KORJAUSTYÖN TYÖSELITYS. Liedon vesitornin vesisäiliön sisäpuoliset rakenteet

Liedon Vesi KORJAUSTYÖN TYÖSELITYS. Liedon vesitornin vesisäiliön sisäpuoliset rakenteet Liedon Vesi KORJAUSTYÖN TYÖSELITYS n vesisäiliön sisäpuoliset rakenteet Liedon Vesi n vesisäiliön sisäpuoliset rakenteet Korjaustyön työselitys Päivämäärä: 30.10.2015 Suunnittelija: Niina Onninen Tarkastaja:

Lisätiedot

Korjattavien pintojen esikäsittelyt

Korjattavien pintojen esikäsittelyt 06.02.2018 1 Betonirakenteiden korjaaminen Esikäsittelyt ja laastipaikkauksen periaatteet 06.02.2018 2 Korjattavien pintojen esikäsittelyt Korjattavien pintojen on oltava puhtaita Lujuudeltaan heikko betoni

Lisätiedot

Väyläviraston ohjeet

Väyläviraston ohjeet Väyläviraston ohjeet Markku Äijälä 1.10.2019 Miksi näin kävi? Yksittäinen sattuma? 2 Samaan aikaan toisaalla? Ei ollutkaan yksittäistapaus? 3 Betonisiltojen lujuuksien satunnaisotanta 2016 18 vuosina 2012-2016

Lisätiedot

Betonin korjausaineiden SILKOkokeet

Betonin korjausaineiden SILKOkokeet TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-01277-14 Betonin korjausaineiden SILKOkokeet 2014 Kirjoittajat: Liisa Salparanta Luottamuksellisuus: Julkinen 2 (8) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Tuoteryhmien koeohjelmat...

Lisätiedot

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 28.12.2014 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jyrki Hämäläinen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

Betonirakenteiden korjaaminen 2019

Betonirakenteiden korjaaminen 2019 Betonirakenteiden korjaaminen 2019 PAIKKAUS ILMAN MUOTTEJA (LAASTIPAKKAUS) JA YLITASOITUS JULKISIVUTYÖMAILLA (BY41 Luku 4) 10.4.2019 DI. PETRI SILVENNOINEN CONSTI JULKISIVUT OY 2 LAASTIPAIKKAUS JA YLITASOITUS

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Betonoinnin valmistelu

Betonoinnin valmistelu Betonoinnin valmistelu Betonointisuunnitelma Levitä muottiöljy tasaisesti ja ohuena kerroksena Puhdista muotit magneetin ja veden avulla. Betonointisuunnitelma Poista muoteista roskat. Noudata betonointisuunnitelmaa.

Lisätiedot

BETONIRAKENTEET PAIKKAUS ILMAN MUOTTEJA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE

BETONIRAKENTEET PAIKKAUS ILMAN MUOTTEJA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE BETONIRAKENTEET PAIKKAUS ILMAN MUOTTEJA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 06/05 (korvaa ohjeen 10/92) 2.231 1 VAURIO Työvirheistä, veden jäätymisestä ja muista syistä aiheutuvat

Lisätiedot

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 16.1.2015 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus...

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... TURVALLISUUSASIAKIRJA 16.10.2018 Sivu 1/5 Tilaaja: Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska Hanke: Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka Visalantie 5, 84100 Ylivieska

Lisätiedot

SILKO 2.421 PUUKANNEN VAHVENTAMINEN TERÄSLEVYLLÄ

SILKO 2.421 PUUKANNEN VAHVENTAMINEN TERÄSLEVYLLÄ KUIVATUSLAITTEET PUUKANNEN VAHVENTAMINEN TERÄSLEVYLLÄ TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 8/06 (korvaa ohjeen 6/82) 2.421 1 VAURIO Puukanteen syntyy kulumis- ja lahovaurioita seuraavista

Lisätiedot

LAASTIPAIKKAUKSET JA YLITASOITUKSET JULKISIVUTYÖMAILLA BY / BETONIRAKENTEIDEN KORJAUS DI. PETRI SILVENNOINEN CONSTI JULKISIVUT OY

LAASTIPAIKKAUKSET JA YLITASOITUKSET JULKISIVUTYÖMAILLA BY / BETONIRAKENTEIDEN KORJAUS DI. PETRI SILVENNOINEN CONSTI JULKISIVUT OY 1 LAASTIPAIKKAUKSET JA YLITASOITUKSET JULKISIVUTYÖMAILLA BY / BETONIRAKENTEIDEN KORJAUS 6.2.2018 DI. PETRI SILVENNOINEN CONSTI JULKISIVUT OY 2 BETONIPAIKKAUKSET 3 Laastipaikkauksilla ja pienimuotoisilla

Lisätiedot

SAARIJOEN KALATIE RAKENTAMISTAPASELOSTUS 1(9) Lieksa

SAARIJOEN KALATIE RAKENTAMISTAPASELOSTUS 1(9) Lieksa 1(9) SAARIJOEN KALATIE Lieksa RAKENTAMISTAPASELOSTUS 2(9) Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 1. TÖITÄ KOSKEVIA YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ... 4 2. VALMISTELEVAT TYÖT... 5 2.1 Mittaukset... 5 2.2 Liikennejärjestelyt...

Lisätiedot

SILKO 2.613 REUNASALAOJAN TEKO

SILKO 2.613 REUNASALAOJAN TEKO KUIVATUSLAITTEET REUNASALAOJAN TEKO TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 12/06 (korvaa ohjeen 12/90) 2.613 1 VAURIO Reunaosat ovat eräs siltojen yleisimmin vaurioituneista kohdista,

Lisätiedot

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit - Mitä betoninormeihin (rakentamiskokoelmaan) jää jäljelle - Mitä suunnittelijan tulee tietää tuotestandardeista

Lisätiedot

BETONIRAKENTEET RAUDOITUKSEN UUSIMINEN

BETONIRAKENTEET RAUDOITUKSEN UUSIMINEN siltojen korjaus BETONIRAKENTEET RAUDOITUKSEN UUSIMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 12 / 09 (korvaa ohjeen 06 / 83) 2.262 1 VAURIO Teräsbetonirakenteiden raudoitusta joudutaan

Lisätiedot

Esitteen otsikko 2006

Esitteen otsikko 2006 TYÖSELOSTUS KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET Slogan Esitteen otsikko 2006 www.nurmijarvi.fi 1. Yleistä Työkohteiden määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009)

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009) Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) Liikennevirasto Turvallisuusasiakirja, tie-, rata- ja vesiväylähankkeet, versio 20.8.2014 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: Yleinen

Lisätiedot

Peräläntien kiviholvisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1094/S3. Sillan määräluettelo

Peräläntien kiviholvisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1094/S3. Sillan määräluettelo Sivu 1 (5) Peräläntien kiviholvisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1094/S3 Kivinen holvisilta (Kh) Jännemitta (m) Hyödyllinen leveys (m) 5,00... 7,13 Vapaa-aukko (m) 6,68+6,85 Vinous (gon) 0 Kokonaispituus

Lisätiedot

KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015

KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015 18.3.2015 Sivu 1/8 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84 13101 Hämeenlinna Hanke: Tuomelan koulun peruskorjaus KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Oulaistenkosken silta, Oulainen

Oulaistenkosken silta, Oulainen Oulaistenkosken silta, Oulainen Suunnitelma n:o R15/7883 Määrä- ja yksikköhintaluettelo Teräsbetoninen jatkuva ontelopalkkisilta (Bjop) Jännemitta 22,0+27,50+22,0 m Hyödyllinen leveys 14,10 m Vinous 0

Lisätiedot

Kurssipäivät: 1.jakso: jakso: Lopputentit: Paikka: Technopolis Espoo, Tekniikantie 14, ESPOO

Kurssipäivät: 1.jakso: jakso: Lopputentit: Paikka: Technopolis Espoo, Tekniikantie 14, ESPOO BETONIRAKENTEIDEN KORJAAMINEN pätevöitymiskurssi Betonirakenteiden kuntotutkijoille Betonirakenteiden vaativan luokan korjaussuunnittelijoille Betonirakenteiden korjaustyönjohtajille Suosituksena on, että

Lisätiedot

SILKO 2.341 TERÄSPUTKISILLAN KORJAAMINEN

SILKO 2.341 TERÄSPUTKISILLAN KORJAAMINEN TERÄSRAKENTEET TERÄSPUTKISILLAN KORJAAMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 6/06 2.341 1 VAURIO Teräsputkisillan yleisimpiä vauriotyyppejä ovat ruostuminen, taipuma ja sinkkipinnoitteen

Lisätiedot

Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat

Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Siltojen tietomalliohje (4.4.2011) Hankekohtaisesti sovittavat asiat Esimerkki: rakennussuunnitelmavaihe Liikenneviraston ohjeita 8/2011 Liite Liikennevirasto Helsinki 2011 Siltojen tietomalliohje 3 (7)

Lisätiedot

Kosteudenhallintasuunnitelman esimerkki

Kosteudenhallintasuunnitelman esimerkki 1 Kosteudenhallintasuunnitelman esimerkki Sisällysluettelo Hankkeen yleistiedot... 2 Laatutavoitteet... 3 Kosteusriskit... 4 Kuivumisajat... 5 Olosuhdehallinta... 6 Eritysohjeet... 7 Valvonta ja mittaus...

Lisätiedot

siltojen korjaus SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET 2.914 BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET

siltojen korjaus SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET 2.914 BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET siltojen korjaus TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 06/08 (korvaa ohjeen 12/95) 2.914 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET

Lisätiedot

KYLPPÄRIT KUNTOON. 20.5.2015 Riihimäki. Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri

KYLPPÄRIT KUNTOON. 20.5.2015 Riihimäki. Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri KYLPPÄRIT KUNTOON 20.5.2015 Riihimäki Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri SISÄLTÖ Kuka vastaa kylpyhuoneiden kunnossapidosta ja mikä on vastuunjakotaulukko? Kolme erilaista kylpyhuoneremonttia: 1. Oma-aloitteiset

Lisätiedot

ASUNTO OY HAUKKALINNA HANKKEEN ALOITUSINFO

ASUNTO OY HAUKKALINNA HANKKEEN ALOITUSINFO ASUNTO OY HAUKKALINNA HANKKEEN ALOITUSINFO 15.3.2017 Esa Niemi 28.2.2017 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA SUUNNITTELUN ETENEMINEN KORJAUSHANKKEESSA LUPAHAKEMUS SOVITTAESSA 1 2 3 4 5 KUNTOTUTKIMUS TYÖN SISÄLLÖN SOPIMINEN

Lisätiedot

URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE

URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE 1. HALLINTOJÄRJESTELYT 1.1. Yleistä 1.2. Informointivelvollisuudet 1.3. Asioiden kirjaaminen 1.4. Työaikataulu 1.5. Piirustusaikataulu Työmaan

Lisätiedot

Betonin korjausaineiden SILKOkokeet

Betonin korjausaineiden SILKOkokeet TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-02283-09 Betonin korjausaineiden SILKOkokeet 2009 Luottamuksellisuus: Julkinen 1 (9) Raportin nimi Betonin korjausaineiden SILKO-kokeet 2009 Asiakkaan nimi, yhteyshenkilö ja yhteystiedot

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Juha Järvenpää 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Juha Järvenpää 27.2.2013 Juha Järvenpää 27.2.2013 Lähtötilanteen selvitys ja arvon määritys palkataan hankkeelle korjausrakentamiseen pätevöitynyt ammattilainen/pääsuunnittelija toimii rakennuttajan luottohenkilönä huolehtii tarvittavista

Lisätiedot

Betonin lujuuden määrittäminen rakenteesta. Betonitutkimusseminaari Risto Mannonen

Betonin lujuuden määrittäminen rakenteesta. Betonitutkimusseminaari Risto Mannonen Betonin lujuuden määrittäminen rakenteesta Betonitutkimusseminaari 1.11.2017 1 (22) Mittausmenetelmät Käytännössä rakenteesta voidaan määrittää lujuus suoralla tai epäsuoralla menetelmällä: Epäsuorista

Lisätiedot

Toteutusstandardi EN 13670:2009 Betonirakenteiden toteuttaminen ja kansallinen soveltamisstandardi SFS 5975

Toteutusstandardi EN 13670:2009 Betonirakenteiden toteuttaminen ja kansallinen soveltamisstandardi SFS 5975 Toteutusstandardi EN 13670:2009 Betonirakenteiden toteuttaminen ja kansallinen soveltamisstandardi SFS 5975 WORKSHOP BETONIRAKENTAMISEN UUDET MÄÄRÄYKSET JA STANDARDIT Erityisasiantuntija, diplomi-insinööri

Lisätiedot

Betonin pakkasenkestävyyden osoittaminen pätevöitymiskurssi Helsinki Kim Johansson

Betonin pakkasenkestävyyden osoittaminen pätevöitymiskurssi Helsinki Kim Johansson Betonin pakkasenkestävyyden osoittaminen pätevöitymiskurssi Helsinki 6.2.2018 Kim Johansson Kim Johansson Erityisasiantuntija, DI Suomen Betoniyhdistys ry Pakkasenkestävyyden laadunvalvonta ja vaatimustenmukaisuuden

Lisätiedot

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Yli-insinööri Jukka Bergman Asetus kantavista rakenteista ja asetus pohjarakenteista Esittäjän

Lisätiedot

Betonirakenteiden korjaaminen Halkeamien korjaus

Betonirakenteiden korjaaminen Halkeamien korjaus 06.02.2018 1 Betonirakenteiden korjaaminen Halkeamien korjaus 06.02.2018 2 Halkeamien korjaaminen Halkeilu heikentää rakenteen kantavuutta ja säilyvyyttä Suuret halkeamat voivat alentaa rakenteen taivutus-

Lisätiedot

URAKOITSIJAN LAATUSUUNNITELMA

URAKOITSIJAN LAATUSUUNNITELMA URAKOITSIJAN LAATUSUUNNITELMA Valvojakurssi Hannu Äystö Laatu- tai toimintajärjestelmä 2 Laatujärjestelmä on johtamisen väline, joka helpottaa yrityksen toiminnan suunnittelua ja kehittämistä Tarkastellaan

Lisätiedot

Kurssipäivät: 1. jakso jakso Lopputentit Paikka: Technopolis Espoo, Innopoli 2, Tekniikantie 14

Kurssipäivät: 1. jakso jakso Lopputentit Paikka: Technopolis Espoo, Innopoli 2, Tekniikantie 14 BETONIRAKENTEIDEN KORJAAMINEN pätevöitymiskurssi Betonirakenteiden kuntotutkijoille Betonirakenteiden vaativan luokan korjaussuunnittelijoille Betonirakenteiden korjaustyönjohtajille Suosituksena on, että

Lisätiedot

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA OULUN KAUPUNKI 1 (5) RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA Yleistä Av-laitetoimittaja sitoutuu suorittamaan sovittua urakkasummaa vastaan tämän asiakirjan, tarjouspyynnön

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 2 1.2 Päätoteuttaja 2 1.3 Töiden yhteensovitus 2 1.4 Yhdyshenkilöt 3 2. TYÖALUE JA SEN OLOSUHTEET 3 2.1 Ylläpitoalue

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

Kaivantojen turvallisuus - miten varmistetaan?

Kaivantojen turvallisuus - miten varmistetaan? Monttumaanantai, 18.5.2015 Annina Peisa, Lemminkäinen Kaivantojen turvallisuus - miten varmistetaan? Maansiirto 8/1983 Vastuu kaivantotyön turvallisuudesta kuuluu hankkeen kaikille osapuolille Rakennuttaja

Lisätiedot

TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO. /2018 / Päällystystyöt 2018 (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan)

TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO. /2018 / Päällystystyöt 2018 (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan) 1/5 TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO /2018 / Päällystystyöt 2018 (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan) Saapuneita tarjouksia yhteensä: 7 Kelvollisia tarjouksia yhteensä: 7 Päällystystyöt Asfaltti YIT Infra AH

Lisätiedot

BETONIPÄIVÄT 2012 Maanvaraiset betonilattiat saumoilla vai ilman

BETONIPÄIVÄT 2012 Maanvaraiset betonilattiat saumoilla vai ilman BETNIPÄIVÄT 2012 Maanvaraiset betonilattiat saumoilla vai ilman DI Martti Matsinen Toimitusjohtaja / PiiMat y Puheenjohtaja / Suomen Betonilattiayhdistys ry Saumoilla vai ilman? Maanvaraisessa betonilattiassa

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

Hollontien kivisilta. Sillan määräluettelo. /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3

Hollontien kivisilta. Sillan määräluettelo. /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3 Sivu 1 (6) Hollontien kivisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3 Sillan määräluettelo Teräsbetoninen palkkisilta (Bp), 2-aukkoinen, ei jatkuva Jännemitta (m) Hyödyllinen leveys (m) 6,05 Vapaa-aukko

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

LAADUNVARMISTUSSUUNNITELMA

LAADUNVARMISTUSSUUNNITELMA Laadunvarmistussuunnitelma 1.0 1 (8) LAADUNVARMISTUSSUUNNITELMA Versio 1.0 Tekijät: Petra Brunnila, Eero Virtanen, Harri Järvinen Laadunvarmistussuunnitelma 1.0 2 (8) Sisällys 1. Yleistä... 3 2. Laadunvarmistusta

Lisätiedot

TARKKAILUSILLAT KOKEMUKSIA 20 VUODEN SEURANNASTA

TARKKAILUSILLAT KOKEMUKSIA 20 VUODEN SEURANNASTA TARKKAILUSILLAT KOKEMUKSIA 20 VUODEN SEURANNASTA 1 TARKKAILUSILLAT KOKEMUKSIA 20 VUODEN SEURANNASTA Sisältö: Johdanto Aineisto Tulokset Päätelmät 2 SILLAT SUOMESSA Liikenneviraston hallinnoimia siltoja

Lisätiedot

Betonin valamisen vaikeudesta

Betonin valamisen vaikeudesta Betonin valamisen vaikeudesta XL Siltatekniikan päivät 2017 Jani Meriläinen Jo antiikin roomalaiset osasivat tehdä kunnon betonia! Pantheon, Rooma (124 jkr) Jani Meriläinen 2 Suunnitelma Turhia teräksiä

Lisätiedot

Betonirakenteiden määräykset. Betonityönjohtajien päivityskurssi Rakennustuoteteollisuus RTT ry Timo Tikanoja

Betonirakenteiden määräykset. Betonityönjohtajien päivityskurssi Rakennustuoteteollisuus RTT ry Timo Tikanoja Betonirakenteiden määräykset Betonityönjohtajien päivityskurssi 29.10.2015 Rakentamismääräysten uusi rakenne Kantavien rakenteiden suunnittelua ohjaavan lainsäädännön rakenne: Maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

TALVIBETONOINTI

TALVIBETONOINTI TALVIBETONOINTI TALVIBETONOINTI Alhaisissa lämpötiloissa sementin reaktiot veden kanssa hidastuvat Mikäli betoni ehtii jäähtyä, ei edes korkean lujuuden omaava betoni kovetu nopeasti Betonin alhainen lämpötila

Lisätiedot

AC Päällysteet Oy. Asfalttihuolto AH Oy

AC Päällysteet Oy. Asfalttihuolto AH Oy 1/6 TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO 60/10.03.01/2019 / Päällystystyöt 2019 (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan) Saapuneita tarjouksia yhteensä: 6 Kelvollisia tarjouksia yhteensä: 6 Päällystystyöt Ncc Industry

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08052-12. Betonin halkeamien injektointiaineiden,

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08052-12. Betonin halkeamien injektointiaineiden, Betonin halkeamien injektointiaineiden, imeytysaineiden ja sulkuaineiden SILKO-koeohjelma 2013 Luottamuksellisuus: Julkinen 2 (10) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Injektointiaineet... 3 3 Imeytysaineet...

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 2(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus

Lisätiedot

Rakennusalan standardit ja Eurokoodit 2017 Kalastajatorppa, Helsinki Jorma Seppänen Insinööriosaston kehityspäällikkö Hilti (Suomi) Oy

Rakennusalan standardit ja Eurokoodit 2017 Kalastajatorppa, Helsinki Jorma Seppänen Insinööriosaston kehityspäällikkö Hilti (Suomi) Oy JÄLKIKIINNITTEISET BETONITERÄSTARTUNNAT Rakennusalan standardit ja Eurokoodit 2017 Kalastajatorppa, Helsinki 14.12.2017 Jorma Seppänen Insinööriosaston kehityspäällikkö Hilti (Suomi) Oy JÄLKIKIINNITTEISET

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA Tekninen osasto. PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS

KITTILÄN KUNTA Tekninen osasto. PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS 31.3.2017 2 (5) Sisällys RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 RAKENNUSHANKKEEN KUVAUS... 3 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT... 3 YLEISTÄ... 3 TEKNISET VAATIMUKSET...

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 9.5.2017 TURVALLISUUSASIAKIRJA KYYHKYSENKATU 10 IMATRA Purku-urakka Laatija:Wise Group Finland Oy, Riitta Honkalammi Sivu 2/7 SISÄLLYSLUETTELO 0 Yleistä 3 0.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 0.2 Päätoteuttajan

Lisätiedot

Hollontien kivisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3. Sillan kustannusarvio

Hollontien kivisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3. Sillan kustannusarvio Sivu 1 (6) Hollontien kivisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3 Sillan kustannusarvio Teräsbetoninen palkkisilta (Bp), 2-aukkoinen, ei jatkuva Jännemitta (m) Hyödyllinen leveys (m) 6,05 Vapaa-aukko

Lisätiedot

Suoritustasoilmoitukset kunnossa? Markkinavalvontakuulumisia

Suoritustasoilmoitukset kunnossa? Markkinavalvontakuulumisia Suoritustasoilmoitukset kunnossa? Markkinavalvontakuulumisia Betoniteollisuuden ajankohtaispäivä Heureka 1.10.2019 Sisältö Suoritustasoilmoitus Betonielementit Kiviainekset Valmisbetoni Vinkkejä ja linkkejä

Lisätiedot

TOIMINTA JA LAATUSUUNNITEMAN SISÄLTÖMALLI

TOIMINTA JA LAATUSUUNNITEMAN SISÄLTÖMALLI TOIMINTA JA LAATUSUUNNITEMAN SISÄLTÖMALLI 15.3.2012 LIITTYY ULKOVALAISTUKSEN YLLÄPIDON SOPIMUKSEEN ESPOON KAUPUNKI SISÄLLYSLUETTELO 0 Yleistä 1 1 Ylläpitosopimukseen osallistuvan henkilöstön (oma henkilöstö,

Lisätiedot

siltojen BETONIRAKENTEET

siltojen BETONIRAKENTEET siltojen BETONIRAKENTEET korjaus LIVI, Sillanrakentamisyksikkö BETONIN PAIKKAUS YLEISET LAATUVAATIMUKSET 12 06/10 / (korvaa ohjeen 8/95) 9 / 96) 1.231 YLEISOHJEEN SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Ohjeen käyttöalue...

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

Rakentamisen prosessi ja energiatehokkuus

Rakentamisen prosessi ja energiatehokkuus Rakentamisen prosessi ja energiatehokkuus 1 Hankeselvitysvaiheessa rakentamisen prosessissa Lähtötietojen varmistaminen Varmistetaan että kaikki mahdollinen projektin onnistumiseen välttämättömät tiedot

Lisätiedot

Infrabetonien valmistusohje Kommentoiniversio Jouni Punkki, Aalto-yliopisto

Infrabetonien valmistusohje Kommentoiniversio Jouni Punkki, Aalto-yliopisto Infrabetonien valmistusohje Kommentoiniversio 20.9.2019 Jouni Punkki, Aalto-yliopisto 27.9.2019 Sisältö Lähtökohtia ja historiaa Infrabetoniohjeiden tärkeimmät muutokset P-lukubetonilaadut Sallitut vesimäärät

Lisätiedot

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen PURKUSUUNNITTELU 1.11.2017 Anna-Maria Nieminen PURKAMINEN LISÄÄNTYY Miksi rakennuksia puretaan? Tulevaisuuden näkymät MIKSI RAKENNUKSIA PURETAAN? Peruskorjausiässä olevat rakennukset eivät tekniikaltaan

Lisätiedot

Peräläntien kiviholvisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1094/S3. Sillan kustannusarvio

Peräläntien kiviholvisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1094/S3. Sillan kustannusarvio Sivu 1 (6) Peräläntien kiviholvisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1094/S3 Kivinen holvisilta (Kh) Jännemitta (m) Hyödyllinen leveys (m) 5,00... 7,13 Vapaa-aukko (m) 6,68+6,85 Vinous (gon) 0 Kokonaispituus

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Riihipellontie 5 talot A - B - C, 7 talot A - B - C ja 8 talot A - B - C SAARIJÄRVI ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA

TARJOUSPYYNTÖ. Riihipellontie 5 talot A - B - C, 7 talot A - B - C ja 8 talot A - B - C SAARIJÄRVI ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA Sivu 1 / 5 TARJOUSPYYNTÖ ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA Urakassa noudatetaan Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998 RT 16-10660 (viittauksissa on käytetty lyhennettä YSE). Riihipellontie

Lisätiedot

PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNINEN TOIMI VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS

PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNINEN TOIMI VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS 12.9.2017 Sisällys 2(5) RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 SUUNNITTELIJAT... 3 KATSELMUKSET... 3 URAKKAMUOTO JA URAKOITSIJAN VELVOLLISUUDET... 3 TILAAJAN VELVOLLISUUDET... 3 SOPIMUSASIAKIRJAT...

Lisätiedot

Betonin valinta. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi

Betonin valinta. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi Betonin valinta Rudus Betoniakatemia Hannu Timonen-Nissi 25.1.2019 Betonin valintaperusteet Valukohteessa pitää valita rakenteeseen ja olosuhteisiin sopiva betoni sekä luoda betonille sellaiset olosuhteet,

Lisätiedot

Betonilattiapäivä. Nopea rakentaminen mitä betonilattioiden osalta tulee huomioida

Betonilattiapäivä. Nopea rakentaminen mitä betonilattioiden osalta tulee huomioida Betonilattiapäivä Nopea rakentaminen mitä betonilattioiden osalta tulee huomioida Tomi Kanto Beraka Oy Yrittäjä, alalla enemmän tai vähemmän vuodesta 2007 Betoniukko työyhteenliittymä (Beraka Oy, Lattia

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI. Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013

KARTOITUSRAPORTTI. Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013 KARTOITUSRAPORTTI Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013 KARTOITUSRAPORTTI 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET...

Lisätiedot

1. ALOITUSPALAVERI 3. BETONOINTI 4. JÄLKIHOITO

1. ALOITUSPALAVERI 3. BETONOINTI 4. JÄLKIHOITO 1. ALOITUSPALAVERI 2. BETONIMASSAN VALINTA 3. BETONOINTI 4. JÄLKIHOITO 1. Aloituspalaveri Ennen jokaisen lattiatyön aloitusta tulee järjestää kaikkien osapuolten (mm. rakennuttaja, suunnittelija, pääurakoitsija,

Lisätiedot

Hollontien kivisilta. Rakennussuunnitelmaselostus. /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3

Hollontien kivisilta. Rakennussuunnitelmaselostus. /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3 Sivu 1 (1) Tulostettu: 18.8.2015 Hollontien kivisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3 Rakennussuunnitelmaselostus Teräsbetoninen palkkisilta (Bp), 2-aukkoinen, ei jatkuva Jännemitta (m) Hyödyllinen

Lisätiedot

Betonin korjausaineiden materiaalivaatimukset

Betonin korjausaineiden materiaalivaatimukset Betonin korjausaineiden materiaalivaatimukset Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Muussa maassa valmistettu tuote 3 Tuoteryhmien koeohjelmat... 3 4 Väri- ja tummuusmääritys... 7 4.1 Periaate... 7 4.2 Koemenettely...

Lisätiedot

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu.

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu. LEIMASINBETONI Leimasinbetoni on paikallavalettua betonia, joka on läpivärjätty ja pintakuvioitu patentoiduilla muottimatriiseilla. Leimasinbetonia käyttämällä saadaan samanlaisia pintoja kuin luonnonkivillä

Lisätiedot

Kim Johansson Erityisasiantuntija, DI. Suomen Betoniyhdistys ry

Kim Johansson Erityisasiantuntija, DI. Suomen Betoniyhdistys ry Kim Johansson Erityisasiantuntija, DI Suomen Betoniyhdistys ry Rakenteen suunnittelu Betonirakenteen valmistuksen suunnittelu =betonityösuunnitelma Muottityö, raudoitustyö Betonin valmistus Betonointi

Lisätiedot

Otto Karhi puiston silta polku/oulun kaupunki Suunnitelman numero. Sillan laatuvaatimukset

Otto Karhi puiston silta polku/oulun kaupunki Suunnitelman numero. Sillan laatuvaatimukset Sivu 1 (7) Otto Karhi puiston silta polku/oulun kaupunki Suunnitelman numero Teräksinen palkkisilta, puukantinen (Tpp) Jännemitta (m) 7,1 Hyödyllinen leveys (m) 3,8 Vapaa-aukko (m) 6,6 Vinous (gon) 0 Kokonaispituus

Lisätiedot

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Sisäilmastoseminaari 15.3.2018 Messukeskus, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Lisätiedot

Työselostus ja laatuvaatimukset. Staran pienlouhintatyöt ajalla HEL

Työselostus ja laatuvaatimukset. Staran pienlouhintatyöt ajalla HEL Työselostus ja laatuvaatimukset Staran pienlouhintatyöt ajalla 1.1. 31.12.2017 HEL 2016-011768 TYÖSELOSTUS JA 2(5) 1. TYÖN SUORITUS Urakka käsittää kallion porauksen ja irrotuksen. Porattaessa on käytettävä

Lisätiedot

Betonilattiat 2014 by 45 / BLY 7

Betonilattiat 2014 by 45 / BLY 7 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O OSA 1 YLEISTÄ... 9 1.1 SOVELTAMISALA... 9 1.2 BETONILATTIOIDEN PERUSTYYPIT... 10 1.2.1 Maanvarainen lattia... 10 1.2.2 Paalulaatta... 11 1.2.3 Pintabetonilattia... 11 1.2.3.1

Lisätiedot

RAKENTAMISEN JOHTAMINEN 1. HALLINNOLLISET ASIAT. 1.1 Vastuullisten ja valtuuksien ilmoittaminen. 1.2 Rakennuspaikka ja sen rakennusaikainen käyttö

RAKENTAMISEN JOHTAMINEN 1. HALLINNOLLISET ASIAT. 1.1 Vastuullisten ja valtuuksien ilmoittaminen. 1.2 Rakennuspaikka ja sen rakennusaikainen käyttö 19.11.2002 Sivu 1/5 1. HALLINNOLLISET ASIAT 1.1 Vastuullisten ja valtuuksien ilmoittaminen Tilaaja ilmoittaa kirjallisesti urakkaneuvotteluissa tai viimeistään ensimmäisessä työmaakokouksessa tilaajan

Lisätiedot

Siltojen betonirakenteiden toteutus - väliaikaiset soveltamisohjeet 2012

Siltojen betonirakenteiden toteutus - väliaikaiset soveltamisohjeet 2012 Siltojen betonirakenteiden toteutus - väliaikaiset soveltamisohjeet 2012 Soveltamisalue Tätä ohjetta käytetään väliaikaisesti InfraRYL jaksossa 42000 esitettyjen laatuvaatimusten rinnalla rakennettaessa

Lisätiedot