FinFami-Uusimaa ry VANTAAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FinFami-Uusimaa ry VANTAAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA"

Transkriptio

1 Eija Suominen FinFami-Uusimaa ry Muistio VANTAAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA KOKOUKSEN AVAUS Kokouksen alussa tämän neuvottelukunnan puheenjohtajaksi valittiin Pirkko Huuhka, joka aloitti heti tehtävässään. Hän avasi kokouksen ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Paikalla olivat: Anja Huovinen, Tikkurilan klubitalo Merja Lindholm, Koulutettu kokemusasiantuntija, omainen Lea Lindqvist, Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Polli Kirsti Huvinen, Vantaan kaupungin aikuisten ja perheiden palvelut Pirkko Huuhka, Vantaan alueen mielenterveysseura / puheenjohtaja Eija Suominen, FinFami-Uusimaa ry / sihteeri Esteestä olivat ilmoittaneet Johanna Lehmusmies ja Eeva Soikkeli. Pidettiin esittelykierros. 2.EDELLINEN MUISTIO Käytiin lyhyesti lävitse. Se oli lähetetty sähköpostitse. 3.YHTEISTYÖTAHOJEN KUULUMISIA Hannu Ylönen, Vantaan kaupunki: Vantaa perusti tammikuussa 2018 Suomen ensimmäisen kokemusasiantuntijan vakanssin, katso linkki Kokemusasiantuntija ottaa asiakkaita vastaan Korson, Martinlaakson ja Hakunilan terveysasemilla _ja_sosiaalipalvelut/paihteet_ja_mielenterveys/ongelmana_alkoholi_tai_laakkeet/kokemusasiantuntija Pirkko Huuhka, Vantaan Alueen Mielenterveysseura: Yhdistykseen saatiin uusi hallitus vuosikokouksessa Puheenjohtajaksi valittiin Veli-Matti Seppä. Yhdistys on saanut joukkoonsa uusia aktiivisia jäseniä. Tietoa yhdistyksen toiminnasta saa kotisivuiltamme meidät löytää myös Facebookista. Yhdistyksen tukihenkilötoiminta on edelleen aktiivista. Uusia tukihenkilöitä on koulutettu ja seuraava koulutus toteutuu syksyllä. Tukihenkilöiden työnohjaus toimii nyt sekä Länsi- että Itä-Vantaalla. Tukihenkilöille järjestetään myös virkistystoimintaa muutamia kertoja vuodessa. Maaliskuussa pidimme kaikille avoimen jäsentapahtuman Heurekassa. Tilaisuudessa Sanna Kostamo, HUS kertoi hankkeesta, jolla pyritään edistämään psykoosipotilaan fyysistä terveyttä ja Hanna Koppelomäki SMS:sta kertoi vapaaehtoisten roolista Sotessa.

2 Koulutus Kevään aikana olemme toteuttaneet suunnitelmien mukaiset MTEA1, Mielenterveys elämäntaitona ja MTE 2, Haavoittuva mieli tunnista ja tue koulutukset sekä pilotoineet KOTU kohtaa ja tue, maahanmuuttajien mielenterveyden ensiapu koulutuksia. Syksyn koulutukset löytyvät kotisivuiltamme sekä Suomen Mielenterveysseuran internetsivuilta. Koulutuksia voi myös tilata osoitteesta Ryhmätoiminta Syksyn ohjelmassa on kipuryhmä sekä yrittäjille suunnattu sosiaalisten pelkojen ryhmä. Lisäksi olemme mukana Nuorten mielenterveysseura YEESI ry:n toiminnassa. Hankkeet Olemme omien resurssiemme puitteissa mukana seuraavissa yhteistyöhankkeessa: 1. MIOS- maahanmuuttajien mielen hyvinvointia ja osallisuutta tukeva ja syrjäytymistä ehkäisevä hanke, jota koordinoi Suomen Mielenterveysseura 2. MOODI Vantaan kaupungin hanke, jossa pyritään tiivistämään monialaista ammattilaisverkostoa ja kehittämään kolmannen sektorin ja viranomaisten yhteistyötä, tavoitteena on luoda kuntoutuspolku psykososiaalisesti vaikeassa tilanteessa oleville nuorille aikuisille. Anja Huovinen, Tikkurilan Klubitalo: 21.5 aloitti uusi Työvalmentaja, Anne Kautonen 6 kk:n sijainen Amanda Perälä ( syyskuun loppuun ). Kesällä teemme viikottain retkiä eri paikkoihin. ( ehdotuksia otetaan vastaan ;) ). Syksyllä järjestämässä EA1-kurssin. ( kiinnostuneita meillä paljon, jäsenet ). Hygieniapassi - koulutus myös suunnitteilla. ( ajankohta vielä auki, alkuvuosi 2019 ). Lea Lindqvist, Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, Polli: MIKSI Polli on lähtenyt toteuttamaan OMAISHOIDON/ 0MAISKOKEMUKSEN KOKEMUSASIANTUNTIJAKOULUTUSTA? Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta jostakin psyykkisestä tai fyysisestä sairaudesta, vammasta tai muusta vaikeasta elämäntilanteesta, omaisen roolista ja on käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen. Kokemusasiantuntijuus on taitoa, joka on kehittynyt pitkällisen henkilökohtaisen kokemuksen ja sisäistyneen tiedon myötä. Kokemusasiantuntijalla on halua ja kykyä hyödyntää kokemuksiaan erilaisissa yhteyksissä muiden parhaaksi. Haluamme tehdä osaltamme näkyväksi monipuolista kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten yhteistyötä ja rohkaista työyhteisöjä uusien työmenetelmien käyttöön. Kokemusasiantuntijat täydentävät ja syventävät myös kolmannen sektorin asiantuntemusta ja työtä. Lisäksi järjestöjen tehtävä on tuoda esiin kokijoiden ja apua hakevien ääni. Omaisten tekemä työ ja vastuu läheisitään kasvaa merkittävästi. Omaishoitajuudella on useita kasvoja, joten on useita mahdollisuuksia kohdata ja tukea. Mielestämme omaishoidon ja omaiskokemuksen profiili kaipaa positiivista näkyvyyttä ja arvostusta omaisten ja läheisten tekemälle työlle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valmistuneet kokemusasiantuntijat ovat mukana sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisessä ja omaishoivan tunnettavuuden lisäämisessä.

3 Syksyllä 2017 aloitettu toinen kokemusasiantuntijakoulutus toteutettiin Finfami Uusimaa ry:n kanssa. Kouluttajina toimivat Lea Lindqvist, Minna Kataja-Rahko ja FinFamista aluksi Riikka Ranta ja myöhemmin Anne Alakiuttu. Koulutuksen kesto oli 8 kk, noin 50 tuntia. Koulutukseen osallistui 14 opiskelijaa, 7 mielenterveysomaista ja 7 omaishoitajaa. Opiskelijat olivat erilaisista omaishoitotilanteista. Kokemusasiantuntijakoulutuksessa rohkaistaan opiskelijoita hyödyntämään monipuolisesti omaa taustaansa, kokemuksiaan ja tietojaan. Toiminta tuo mielekkyyttä ja merkitystä elämään ja tiedon siitä, että on tarpeellinen ja hyödyllinen myös yhteiskunnalle. Kokemusasiantuntijakoulutuksen jälkeen kokemusasiantuntijat lisäävät osaltaan tietoa omaishoivan moninaisuudesta ja pääsevät konkreettisesti kehittämään palveluja sekä toimivat koulutuksen jälkeen erityyppisissä tehtävissä yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Kokemusasiantuntijoiden avulla kuullaan todellisia tarinoita sairauden tai elämänkriisin aiheuttamista oireista ja tunteista, hoidosta sekä kuntoutumista edistäneistä asioista. Kokemusasiantuntijat kehittävät palveluita paremmin asiakkaiden tarpeita vastaaviksi, lisäävät ihmisten ymmärrystä, muuttavat asenteita ja antavat toivoa muille samaa kokeneille. Sosiaali- ja terveyspalveluissa voidaan hyötyä monella tavalla kokemusasiantuntijuudesta. Kokemusasiantuntijat voivat tarjota nimenomaan asiakaslähtöisen näkökulman palveluiden kehittämiseen ja tuottamiseen. Käytännössä he toimivat esimerkiksi vertaisohjaajana, ohjaajana työntekijä työparina, tukihenkilönä, kokemuskouluttajana oppilaitoksissa, koulutustilaisuuksissa yms.. Tilaukset ja lisätietoa koulutetuista kokemusasiantuntijoista ja kokemusasiantuntijatoiminnasta lea.lindqvist@polli tai Tarkemmat tiedot muusta toiminnastamme löytyy POLLIn nettisivuilta josta pääsee lukemaan myös viimeisimmän jäsenlehtemme. Tai voit laittaa minulle sähköpostitse viestin, jos haluat jatkossa jäsenlehtemme postitse. Mukana tänään yksi keväällä valmistuneista kokemusasiantuntijoista, Merja Lindholm. Kirsti Huvinen, Vantaan aikuissosiaalityö: Työpaineita on sosiaalityön saralla. Eeva Soikkeli, Laurea: Laureassa järjestetään iltapäivällä perinteinen päihdeseminaari, johon toimijat ovat tervetulleita. Ennen seminaaria aulassa on tori, johon toimijat voivat tulla esittelemään toimintaansa. Lähemmin tulee lisää tietoa. Eija Suominen, FinFami-Uusimaa ry: FinFami-Uusimaa ry on vuonna 2018 toiminut 30 vuotta. Yhdistys järjestää 25. ja tapahtumia. Näin kahtena päivänä järjestetyt suuret tilaisuudet mahdollistavat mahdollisimman monen osallistumisen. Tämän vuoksi tänä vuonna ei järjestetä erillisiä omaistoiminnan neuvottelukuntapäiviä. Uutena hankkeena käynnistyy vuonna 2018:

4 -MindFood, ruokajonojen asiakkaiden sosiaalisen osallisuuden, tasa-arvoisen kohtaamisen ja oman elämän merkityksen tukemiseen vapaaehtoistyön, kulttuurin sekä voimavaravalmennuksen kautta. Yhdistyksessä on käynnistynyt huhtikuussa PreStart hanke, jossa kehitetään matalan kynnyksen perhekeskeistä toimintamallia erittäin haasteellisille nuorille osaksi palvelujärjestelmää. Hankkeesta vastaa Peter Rolin. FinFami-Uusimaa ry:n verkkosivut ovat saaneet uutta ilmettä ja sisältöä, johon kannattaa käydä tutustumassa. Elokuun lopussa 2018 avautuvat myös kuntakohtaiset osiot, joka tuo helpommin esille koko toiminta-alueen tarjonnan. Myös yhteistyötahot voivat niin halutessaan laittaa sinne omia ja yhteistyössä tuotettuja tapahtumia. Lisäksi sähköpostiosoitteet työntekijöille ovat muuttuneet, mutta vanhat toimivat edelleen. Postia voi siis lähettää: Kokouksessa tuli toive, josko seuraavaan kokoukseen saadaan puheenvuoro, miten MindFood toimii. Eija kysyy. Hyvinkäällä järjestetään maanantaina seminaari, mitä ajankohtaista tiedotettavaa Sotesta on syksyllä. Liitteenä ohjelma kutsuksi. 4.OMAISTOIMINTA ALUEELLA Taru Nyström, FinFami Uusimaa ry: Haluaisitko kouluttautua FinFami Uusimaa ry:n kokemusasiantuntijaksi? Aloitamme syksyllä 2018 kokemusasiantuntijakoulutuksen. Koulutus alkaa viiden kerran tarinaryhmällä (26.9., 3.10., , 17.10, ja klo ). Ryhmän tavoitteena on mm. erilaisten toiminnallisten harjoitusten avulla käydä läpi omia kokemuksia ja luoda niistä oma tarina. Ryhmään haluavat vapaaehtoiset haastatellaan. Ilmoittautumiset pe mennessä: tai Tarinaryhmän jälkeen on mahdollisuus jatkaa kokemusasiantuntijakoulutukseen, joka jatkuu keskiviikkoiltaisin klo , 7.11., , ja päätöstilaisuus, jossa kokemusasiantuntijat esittäytyvät työntekijöille Ilmoittautuminen on tarinaryhmän jälkeen. 5.PALAUTEKESKUSTELU SEMINAARISTA FINFAMI-UUSIMAA RY MUUTTUVASSA TOIMINTAYMPÄRISTÖSSÄ Seminaarissa oli noin 60 osallistujaa Uudeltamaalta edustaen hyvin monipuolisesti eri ammatteja, omaisia, kuntoutujia ja kuntien luottamusmiesjohtoa. Kiiteltiin päivän mielenkiintoisuutta, uusien ajatuksien esille nostamista ja tulevaisuuden ajattelua. Nostettiin vielä myönteisenä asiana, miten perheen merkitystä nostettiin esille ja miten perheen mukanaolo on merkityksellistä. Tästä neuvottelukunnasta oli Lea paikalla. 6.EDUNVALVONNAN TILAISUUS JA OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTIEN PUHEENJOHTAJATAPAAMINEN klo 9-15 Jämsänkatu 2, 7. krs Edunvalvonnan tilaisuus lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä näkökulmasta sekä Omaistoiminnan neuvottelukuntien puheenjohtajatapaaminen. Ohjelma tulee yhdistyksen sivuille. Pirkko Huuhka ei voi osallistua päivään; Lea Lindqvist voi olla koko päivän ja näin myös puheenjohtajatapaamisessa. 7.MAHDOLLISET JÄRJESTÖTAPAHTUMAT SOSIAALITOIMEN JÄRJESTÄMINÄ VUONNA 2018

5 Aiemmista tapahtumista on hyvät kokemukset. Kirstillä ei vielä ollut tietoa, mutta asiaan palataan seuraavassa kokouksessa. Neuvottelukuntana olisimme valmiita tulemaan mukaan järjestelyihin ja tapahtumiin. 8.KOKEMUSASIANTUNTIJAPUHEENVUORO Merja Lindholm, Omainen: Olen vantaalainen äiti, jolla on perheessä kummallakin lapsella puhjennut psyykkinen sairaus. Olen osallistunut omaisena koko ajan rinnalla kulkien kummankin lapseni hoitoon ja kuntoutuksen toteuttamiseen. Kouluttauduin kokemusasiantuntijaksi KaTTi-kakkonen koulutuksessa Koulutuksen järjestäjinä toimivat POLLI eli Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry sekä FinFami Uusimaa ry- Omaiset Mielenterveyden tukena. Koulutuksesta valmistui 14 kokemusasiantuntijaa sekä mielenterveys- että avopuolen omaishoitajia. Opiskelijat valittiin erilaisista omaishoitotilanteista ja koulutuksen aikana opiskelijoille tarjottiin mahdollisuus ja välineitä työstää omaa omaishoitajan kokemustaan asiantuntijuudeksi. Kokouksessa Merja piti puheenvuoron. Hän kertoi, miten sairastuminen vaikuttaa koko perheeseen ja miten hän ja koko perhe on selvinnyt. Kokemusasiantuntijapuheenvuorot ovat hyvin merkityksellisiä ja paljon antavia ammattilaisille. Merja myös lupautui tämän neuvottelukunnan jäseneksi ja voi olla jatkossa mukana kokouksissa. 9.MUUT ASIAT Ei ollut. 10.SEURAAVA KOKOUS Seuraava kokous pidetään maanantaina klo 9-11 Tikkurilan klubitalolla, osoitteessa Lehdokkitie 2 B, 3. krs. Mahdolliset ajankohtaiset kuulumiset voisi lähettää Eija Suomiselle mennessä. Kokoukseen ei tule erillistä kutsua, vaan noin viikkoa ennen tuleva esityslista täydennettynä kuulumisilla, toimii kutsuna. 11.KOKOUKSEN PÄÄTTÄMINEN Puheenjohtaja päätti kokouksen.

Esteestä olivat ilmoittaneet Hannu Ylönen, Eeva Soikkeli, Pirkko Huuhka, Anja Huovinen, Seppo Tuominen ja Sari Ritola.

Esteestä olivat ilmoittaneet Hannu Ylönen, Eeva Soikkeli, Pirkko Huuhka, Anja Huovinen, Seppo Tuominen ja Sari Ritola. Eija Suominen FinFami-Uusimaa ry Muistio VANTAAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA 15.1.2018 1.KOKOUKSEN AVAUS Puheenjohtaja Merja Saksanen ei ollut kokouksessa ja tämän kokouksen puheenjohtajaksi lupautui

Lisätiedot

FinFami Uusimaa ry LOHJAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA

FinFami Uusimaa ry LOHJAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA Eija Suominen FinFami Uusimaa ry Muistio LOHJAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA 20.6.2018 1.KOKOUKSEN AVAUS Puheenjohtaja avasi kokouksen ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Paikalla olivat: Janiina Mieronkoski,

Lisätiedot

FinFami Uusimaa ry LOVIISAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA

FinFami Uusimaa ry LOVIISAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA Eija Suominen FinFami Uusimaa ry Muistio LOVIISAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA 8.6.2018 1.KOKOUKSEN AVAUS Neuvottelukunnan puheenjohtaja Päivi Heikkilä ei voinut osallistua tähän kokoukseen ja tämän

Lisätiedot

Omaishoidon kokemusasiantuntija- KATkoulutusmalli. Lea Lindqvist Laura Liikanen

Omaishoidon kokemusasiantuntija- KATkoulutusmalli. Lea Lindqvist Laura Liikanen Omaishoidon kokemusasiantuntija- KATkoulutusmalli Lea Lindqvist Laura Liikanen TAUSTAA KOKEMUSASIANTUNTIJATOIMINNASTA Juuret 3:lla sektorilla, mielenterveys-ja päihdetyössä Oma toipumiskokemus työvälineenä

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijat lapsiperheiden tukena. Toivosta turvaa hanke

Kokemusasiantuntijat lapsiperheiden tukena. Toivosta turvaa hanke Kokemusasiantuntijat lapsiperheiden tukena Toivosta turvaa hanke 2017-2020 Toivosta turvaa hanke (2017-2020) Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:n ja Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluiden

Lisätiedot

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015 kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Jämsänkatu 2, Vallila FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Yhdessä hyvä OTE- Etelä-Karjala

Yhdessä hyvä OTE- Etelä-Karjala - Etelä-Karjala Kokemusasiantuntijakoulutus - kokeilu 2018 Koulutuksen järjestäjänä oli Eksote ja yhteistyökumppanina OTEhanke ja Järjestö 2.0- hanke sekä Mielenterveyden keskusliitto. Koulutus oli laajuudeltaan

Lisätiedot

Omaisyhdistys satakuntalaisille

Omaisyhdistys satakuntalaisille Omaisyhdistys satakuntalaisille 5.2.2015 Perustettu 2009 Hallituskatu 10 28100 Pori Toiminnanohjaaja Jaakko Viitala Tammikuu 2015 Isolinnankatu 16 28100 Pori Toiminnanjohtaja Elina Uusivuori Henkilöstö

Lisätiedot

Marko Haimilahti, Lohjan kulttuuripaja: Kulttuuripaja on muuttanut. Uusi osoite on Vihdinkatu 2, Lohja. FinFami-Uusimaa ry

Marko Haimilahti, Lohjan kulttuuripaja: Kulttuuripaja on muuttanut. Uusi osoite on Vihdinkatu 2, Lohja. FinFami-Uusimaa ry Eija Suominen FinFami-Uusimaa ry Muistio LOHJAN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA 16.3.2018 1.KOKOUKSEN AVAUS Puheenjohtaja avasi kokouksen ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Paikalla olivat: Carmela Tanner,

Lisätiedot

Kokijasta asiantuntijaksi

Kokijasta asiantuntijaksi Kokijasta asiantuntijaksi Kokemuskouluttaja Pirkko Haikola Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry Opastava hankkeen seminaari Työväenmuseo Werstas auditorio 29.5.2013 Kokija asiantuntija? Kuka on

Lisätiedot

Kokemustoimintaverkosto 2016 Lauri Honkala, suunnittelija, Kokemustoimintaverkosto Kokemustoimintaverkostossa mukana 36 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä 17 alueellista ohjausryhmää eri

Lisätiedot

Yhteiskehittämällä uudistamme päihde- ja mielenterveyspalveluita

Yhteiskehittämällä uudistamme päihde- ja mielenterveyspalveluita Yhteiskehittämällä uudistamme päihde- ja mielenterveyspalveluita Kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten asiantuntemuksen yhdistäminen Jaana Tuomela 16.1.2019 Harjavalta Satakunnan yhteisökeskus www.yhteisokeskus.fi

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijakoulutus ja kokemusasiantuntijoiden jalkautuminen

Kokemusasiantuntijakoulutus ja kokemusasiantuntijoiden jalkautuminen Kokemusasiantuntijakoulutus ja kokemusasiantuntijoiden jalkautuminen Mielen avain Kokemusasiantuntijakoulutus Kokemusasiantuntija 1) Käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen 2) Kokemusta mielenterveys- ja/tai

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijatoiminnan kehittäminen Yhteenvetoa kartoituksesta ja työpajoista. Erikoissuunnittelija Elisa Kostiainen, THL 16.9.

Kokemusasiantuntijatoiminnan kehittäminen Yhteenvetoa kartoituksesta ja työpajoista. Erikoissuunnittelija Elisa Kostiainen, THL 16.9. Kokemusasiantuntijatoiminnan kehittäminen Yhteenvetoa kartoituksesta ja työpajoista Erikoissuunnittelija Elisa Kostiainen, THL 16.9.2014 THL:n rooli kokemusasiantuntijatoiminnassa Kaste-ohjelman toimeenpanon

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 Vertaistukiryhmät nuorille aikuisille 2019 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS -RYHMÄ... 6

Lisätiedot

Kokemusosaaminen. Osallisuuden edistämisen malli

Kokemusosaaminen. Osallisuuden edistämisen malli Kokemusosaaminen Osallisuuden edistämisen malli Sokra-koordinaation ohjausryhmän kokous 23.4.2019 Osallisuuden edistämisen malli: Kokemusosaaminen Thl.fi/Sokra Osallisuuden edistämisen mallit 2 23.4.2019

Lisätiedot

Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät Päivi Penttilä, toiminnanjohtaja

Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät Päivi Penttilä, toiminnanjohtaja Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät 13.11.2017 Päivi Penttilä, toiminnanjohtaja Tähän otsikko. Tähän kuvateksti. Tunnista omainen! Ota omaisasia puheeksi: Jos lähipiirissäsi on henkilö, jonka päihteidenkäyttö

Lisätiedot

RAASEPORIN JA HANGON ALUEEN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA

RAASEPORIN JA HANGON ALUEEN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA Eija Suominen FinFami Uusimaa ry Muistio RAASEPORIN JA HANGON ALUEEN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA 13.6.2018 1.KOKOUKSEN AVAUS Puheenjohtaja avasi kokouksen ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Paikalla

Lisätiedot

Kohtaamispaikka toimii Mikkelissä osoitteessa Lönnrotinkatu 3 ja on kaikille auki ke-pe ja la

Kohtaamispaikka toimii Mikkelissä osoitteessa Lönnrotinkatu 3 ja on kaikille auki ke-pe ja la Miksi Virike? Virike on mielenterveys- ja päihdekuntoutujille suunnattu yhdistys Mikkelissä. Virikkeen toiminnassa korostuvat vertaistuki, kokemusasiantuntijuus ja kohtaamispaikan toiminta. Virikkeen toiminnan

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijuuden ABC

Kokemusasiantuntijuuden ABC Kokemusasiantuntijuuden ABC 1. Terminologiaa Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta sairauksista tietää, millaista on elää näiden ongelmien kanssa, millaista sairastaa, olla hoidossa

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta KeVa perhehoidon valmennuksen kuudes tapaaminen toteutetaan joko 1) paneelina tai 2) tutustumiskäyntinä

Lisätiedot

Koulutuksellista toimintaa. Kevät-kesä 2019

Koulutuksellista toimintaa. Kevät-kesä 2019 Koulutuksellista toimintaa Kevät-kesä 2019 28.3.2019 2 Hyvän mielen talon järjestämät koulutukset ovat maksuttomia, ellei koulutuksen kohdalla toisin mainita. HYVINVOINTIA TUKEVAT KOULUTUKSET Mielenterveyden

Lisätiedot

FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden tukena

FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden tukena FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden tukena Perustettu 1988. Toiminta alkanut vertaisryhmäperiaatteella. Tällä hetkellä 15 työntekijää. STEA:n tuella. Jämsänkatu 2, Vallila Toiminnan tavoitteet Lisätä

Lisätiedot

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI PALVELUKESKUKSET Palvelukeskuksissa tuetaan alueen asukkaiden aktiivisuutta ja kotona selviytymistä sekä pyritään edistämään ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä, terveyttä ja sosiaalista kanssakäymistä.

Lisätiedot

AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI

AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI 1. LÄHTÖKOHDAT Sosiaalityöntekijät kokivat osan asiakastilanteista

Lisätiedot

KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS

KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (5) KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS Aika Ma 23.5.2011 klo 13-15.30 Paikka Sovatek, Matarankatu 4, 2 krs, kokoustila 202 Osallistujat Hannu Koivisto Kari Lahti Maritta

Lisätiedot

Jyvässeudun mielenterveystoimijoiden verkosto Meteli Päivi Antila-Kokko ja Katja Pihlaja

Jyvässeudun mielenterveystoimijoiden verkosto Meteli Päivi Antila-Kokko ja Katja Pihlaja Jyvässeudun mielenterveystoimijoiden verkosto Meteli 28.3.2017 Päivi Antila-Kokko ja Katja Pihlaja METELI O METELI on monipuolinen epävirallinen yhteistyöverkosto. O Verkosto syntyi syksyllä 2008 Psykiatrisen

Lisätiedot

Sovittiin, että kohta 6 käsitellään avauksen jälkeen ja sitten edetään esityslistan mukaan.

Sovittiin, että kohta 6 käsitellään avauksen jälkeen ja sitten edetään esityslistan mukaan. Eija Suominen FinFami-Uusimaa ry Muistio HELSINGIN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA 11.1.2018 1.KOKOUKSEN AVAUS Puheenjohtaja avasi kokouksen ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Paikalla olivat: Heikki Hyvönen,

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

HYVINVOINTIHANKKEIDEN ATR

HYVINVOINTIHANKKEIDEN ATR 9.3.2018 HYVINVOINTIHANKKEIDEN ATR Talvikki-sali, Matarankatu 8:30-11:00 1. Kokouksen avaus - Toiveita aiheiksi: ohjausryhmän luominen, hankearviointi 2. Esittely- ja kuulumiskierros Yhdessä ei olla yksin

Lisätiedot

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Järjestötalo-hanke 1999-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry *

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Kysely sote-järjestöille marraskuussa 2018

Kysely sote-järjestöille marraskuussa 2018 Kysely sote-järjestöille marraskuussa 2018 Tavoitteena kartoittaa järjestöjen roolia mielenterveys- ja päihdetyössä Vastaus saatiin 16 järjestöltä Toiminnan kohderyhmät Järjestön toiminta pääsääntöisesti

Lisätiedot

Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina

Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Närståendevårdare och Vänner Förbundet rf Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina OPASTAVA HANKE 2012-2016

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia Suomen Mielenterveysseuran OVI-hanke tarjoaa Maahanmuuttajataustaisille tietoa, joka lisää hyvinvointia Aiheina ovat mielen hyvinvointi ja voimavarat maahanmuuttoon liittyvät tunteet miten voi auttaa itseä

Lisätiedot

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013 Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Nuorten Kipinä -kehittämisryhmä Tausta Hankkeiden (Ester, Koppi, sähköinen asiointi) yhteiset tavoitteet

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

Vertaisten ja kokemusasiantuntijoiden rooli päihde- ja mielenterveystyössä

Vertaisten ja kokemusasiantuntijoiden rooli päihde- ja mielenterveystyössä Vertaisten ja kokemusasiantuntijoiden rooli päihde- ja mielenterveystyössä Mielenterveysmessut 2016 Jouni Puumalainen, tutkija Mielenterveyden Keskusliitto / Kuntoutussäätiö Puumalainen 2016 1 Vertaisuus;

Lisätiedot

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 1/2016

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 1/2016 Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 1/2016 23.3.2016 Keväinen tervehdys kaikille MUAn jäsenille! Kevät keikkuen tulevi ja niin myös Mua-yhdistyksen keväinen jäsenkirje. Tässä kirjeessä on tietoa

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus Copyright Perhehoitoliitto ry Ilmarisenkatu 17 A 40100 Jyväskylä p. 040 310 1440 toimisto@perhehoitoliitto.fi

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke Jussi Ranta Projektityöntekijä Markku Santavuori Vertaisneuvoja Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke 12.11.2015 Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset

Lisätiedot

Kehittäjäasiakkaat mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämistyössä Lapissa Nordic 2015 11.6.2015, 11-12.30

Kehittäjäasiakkaat mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämistyössä Lapissa Nordic 2015 11.6.2015, 11-12.30 Kehittäjäasiakkaat mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämistyössä Lapissa Nordic 2015 11.6.2015, 11-12.30 Asta Niskala Nina Peronius Kehittämispäällikkö projektipäällikkö ytt ytm Pohjois-Suomen sosiaalialan

Lisätiedot

Ketterä verkosto Rivakka Ote!

Ketterä verkosto Rivakka Ote! Ketterä verkosto Rivakka Ote! Rivakka OTE Kesto 1.4.2017-30.10.2018 Osatyökykyisille tie työelämään / Polut hoitoon ja kuntoutukseen Kohdejoukko: Terveys-, sosiaali- ja ohjausalan ammattilaiset 13 henkilöä

Lisätiedot

Kokemustoiminta alueellisella ja valtakunnallisella tasolla

Kokemustoiminta alueellisella ja valtakunnallisella tasolla Kokemustoiminta alueellisella ja valtakunnallisella tasolla Kati Multanen, Kokemustoimintaverkoston ohjausryhmän varapuheenjohtaja (Järjestösuunnittelija, Suomen Diabetesliitto ry) Kokemustoimintaverkostossa

Lisätiedot

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus päihde - ja mielenterveysjärjestöissä. Päivi Rissanen Helsinki

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus päihde - ja mielenterveysjärjestöissä. Päivi Rissanen Helsinki Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus päihde - ja mielenterveysjärjestöissä Päivi Rissanen 4.4.2017 Helsinki Vapaaehtoisuuteen, vertaisuuteen ja kokemusasiantuntijuuteen liittyvät toimintamuodot

Lisätiedot

KoKoA - Koulutetut kokemusasiantuntijat ry. 17.10.2014 Helsinki, Rajapinnalla Mikael Söderström KoKoa Koulutetut kokemusasiantuntijat ry

KoKoA - Koulutetut kokemusasiantuntijat ry. 17.10.2014 Helsinki, Rajapinnalla Mikael Söderström KoKoa Koulutetut kokemusasiantuntijat ry KoKoA - Koulutetut kokemusasiantuntijat ry 17.10.2014 Helsinki, Rajapinnalla Mikael Söderström KoKoa Koulutetut kokemusasiantuntijat ry KoKoA ry:n taustaa Mielen avain hankkeen kokemusasiantuntijakoulutuksessa

Lisätiedot

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus järjestöjen voimavara?

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus järjestöjen voimavara? Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus järjestöjen voimavara? Järjestötyöpaja I, 18.8.2015 Jouni Puumalainen ja Päivi Rissanen, MTKL Puumalainen, Rissanen 2015 1 Osatutkimuksen tavoitteet

Lisätiedot

Kokemuksia kokemusasiantuntijatoiminnasta

Kokemuksia kokemusasiantuntijatoiminnasta Kokemuksia kokemusasiantuntijatoiminnasta Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry. KAVERI projekti 2001-2004 Kokemus tiedoksi projekti 2004-2009 Kokemusasiantuntijatoiminta 2010 Suvi Nousiainen Seinäjoella

Lisätiedot

Yhdessä hyvä OTE / Osallisuutta tukeva toiminta

Yhdessä hyvä OTE / Osallisuutta tukeva toiminta OTE 4 Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen Yhdessä hyvä OTE / Osallisuutta tukeva toiminta Etelä-Karjala ja Kymenlaakso Versio 1.0 kesäkuu 2018 Tavoite ja mitä uutta osio tuo Ratkaisukeskeinen voimavaravalmennus

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS

Lisätiedot

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE TIINA SILVONEN JÄRVISEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY / OMAISOIVA TEIJA MATALAMÄKI FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY 16.4.2019 FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY Yksi Suomen

Lisätiedot

Vertais- ja kokemustoimijoiden foorumi Kallion virastotalo Tiina Saarinen Kehittämissuunnittelija A-klinikkasäätiö

Vertais- ja kokemustoimijoiden foorumi Kallion virastotalo Tiina Saarinen Kehittämissuunnittelija A-klinikkasäätiö Vertais- ja kokemustoimijoiden foorumi 12.3.2012 Kallion virastotalo Tiina Saarinen Kehittämissuunnittelija A-klinikkasäätiö Tietopuu Tietopuu-sivuston www.a-klinikka.fi/tietopuu/ tarkoituksena on jakaa

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Klubitalossa jäsenten ja henkilökunnan suhde on tasavertainen. Klubitalo EI ole hoitopaikka.

Klubitalossa jäsenten ja henkilökunnan suhde on tasavertainen. Klubitalo EI ole hoitopaikka. Asemakatu 2, 24100 Salo www.salonklubitalo.fi Puh.: 044 727 5150 ma-pe 8.30-16.00 Salon Klubitalo on tarkoitettu Salossa asuville työikäisille henkilöille, joilla on tai on ollut haasteita mielenterveyden

Lisätiedot

Kehittäjäasiakastoiminta

Kehittäjäasiakastoiminta Kehittäjäasiakastoiminta Lapin asiakasosallisuusmalli Ei riitä, että asiakas on osallisena omassa asiakastapahtumassaan ja häntä kuunnellaan. Asiakkaiden osallisuus laajennetaan palvelujen suunnitteluun,

Lisätiedot

Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä

Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä Perusasiat pähkinänkuoressa Hanketta toteuttavat yhteistyössä Omaishoitajat ja Läheiset -liitto ja Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto Hankkeen

Lisätiedot

Kohtaamispaikkapäivät. Paikallisen järjestötoiminnan mahdollisuus ITUSPY asiakaslähtöinen mielenterveystyön kehittäjä

Kohtaamispaikkapäivät. Paikallisen järjestötoiminnan mahdollisuus ITUSPY asiakaslähtöinen mielenterveystyön kehittäjä Kohtaamispaikkapäivät 9.5.2019 Paikallisen järjestötoiminnan mahdollisuus ITUSPY asiakaslähtöinen mielenterveystyön kehittäjä Paikallinen järjestötoimija Yhdistyspohjainen toimija Voittoa tavoittelematon,

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA...

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... TOIMINTAKERTOMUS 2018 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2018... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset... 3 SOTUNET Sosiaali-

Lisätiedot

Päihde- ja mielenterveystyön ammatillinen ja vertaiskokemus yhdessä - Kokemus yhdistävänä tekijänä ammattilaisen ja asiakkaan välillä

Päihde- ja mielenterveystyön ammatillinen ja vertaiskokemus yhdessä - Kokemus yhdistävänä tekijänä ammattilaisen ja asiakkaan välillä Päihde- ja mielenterveystyön ammatillinen ja vertaiskokemus yhdessä - Kokemus yhdistävänä tekijänä ammattilaisen ja asiakkaan välillä Valtakunnalliset päihde- ja mielenterveyspäivät 10.10.2013 Tiina Saarinen

Lisätiedot

Omaishoitajien ensiapukoulutus tukemassa omaishoitoperheiden terveyttä

Omaishoitajien ensiapukoulutus tukemassa omaishoitoperheiden terveyttä Omaishoitajien ensiapukoulutus tukemassa omaishoitoperheiden terveyttä Kaakkois-Suomen piiri Johanna Vihervaara 040-860 1396 johanna.vihervaara@redcross.fi Ensiapukoulutusta omaishoitoperheille Hankkeessa

Lisätiedot

Vaikuttavaa kokemustoimintaa Pohjois-Pohjanmaalla hanke ( )

Vaikuttavaa kokemustoimintaa Pohjois-Pohjanmaalla hanke ( ) Vaikuttavaa kokemustoimintaa Pohjois-Pohjanmaalla hanke (2018-2020) Riitta Palovuori, projektipäällikkö Annamaija Saastamoinen, projektityöntekijä Kokemustoimintaa yhteistyöllä seminaari 13.9.2018 Riitta

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 25.10.2016 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan soten sosiaalisen kuntoutuksen kehittämistyö

Keski-Uudenmaan soten sosiaalisen kuntoutuksen kehittämistyö Keski-Uudenmaan soten sosiaalisen kuntoutuksen kehittämistyö SOSKU-hanke Järvenpää Susanna Hyypiä 26.11..2018 Sosiaalinen kuntoutus Keski-Uudenmaan sotessa Keski-Uudenmaan soten sosiaalisen kuntoutuksen

Lisätiedot

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen Selvitys järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyöstä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 19.10.2017 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

TEKNO-uutiskirje 2/2018

TEKNO-uutiskirje 2/2018 Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä TEKNO uutiskirje 2/2018 TEKNO-uutiskirje 2/2018 TEKNO - Terveys- ja hyvinvointiteknologiaosaaminen sujuvaksi -hankkeessa kehitetään koulutusta ja verkostoja,

Lisätiedot

Epshp Kokemusasiantuntijat Petri Karoskoski

Epshp Kokemusasiantuntijat Petri Karoskoski Epshp Kokemusasiantuntijat Klo 9.00 Tervetulokahvit Klo 9.15 11.00 Kokemusasiantuntijoiden esiinnousu Klo 11.00 12.00 Lounas Klo 12.00 13.15 Kokemusasiantuntijuus käytännössä Klo 13.15 13.45 Kahvi Klo

Lisätiedot

Teknologia mielenterveyden tukena - vertaistukea kuvapuhelinpalveluna. Kokemus Kohottaa -hanke ( )

Teknologia mielenterveyden tukena - vertaistukea kuvapuhelinpalveluna. Kokemus Kohottaa -hanke ( ) Teknologia mielenterveyden tukena - vertaistukea kuvapuhelinpalveluna Kokemus Kohottaa -hanke (2017-2018) Kokemus Kohottaa -hanke Hankkeen toteuttaja: Balanssi ry Hankkeen rahoittajat: Euroopan Sosiaalirahasto,

Lisätiedot

RAASEPORIN JA HANGON ALUEEN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA

RAASEPORIN JA HANGON ALUEEN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA Eija Suominen FinFami Uusimaa ry Muistio RAASEPORIN JA HANGON ALUEEN OMAISTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA 8.3.2019 1.KOKOUKSEN AVAUS Puheenjohtaja avasi kokouksen ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Paikalla

Lisätiedot

vs. Kehittämisylihoitaja Pekka Makkonen Kokemusasiantuntija Veikko Markkula , Lehmusvalkama

vs. Kehittämisylihoitaja Pekka Makkonen Kokemusasiantuntija Veikko Markkula , Lehmusvalkama vs. Kehittämisylihoitaja Pekka Makkonen Kokemusasiantuntija Veikko Markkula 2.11.2017, Lehmusvalkama Terveydenhuollon / sosiaalihuollon ammattilainen Hoito Potilas / asiakas palveluidenkäyttäjä VSSHP

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ TOIMINTAKERTOMUS 2017 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2017... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Sääntömuutos... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset...

Lisätiedot

Ohjaamo-kyselyn tuloksia

Ohjaamo-kyselyn tuloksia Ohjaamo-kyselyn tuloksia 18.6.2019 0 Ohjaamo-kysely Kyselyt toteutettiin maalis-huhtikuun aikana sähköisesti. Vastauksia saatiin yhteensä 285. Nuorten kyselyyn saatiin 196 vastausta, joista 54% asioi Fredrikinkadun

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2015

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2015 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2015 Sisällysluettelo Voimauttavaa vertaistukea ryhmissä... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Löydä oma tarinasi - ryhmät... 5 Lasinen lapsuus -

Lisätiedot

Ryhmäkuntoutus ammattilaisvertaisyhteistyönä

Ryhmäkuntoutus ammattilaisvertaisyhteistyönä Ryhmäkuntoutus ammattilaisvertaisyhteistyönä sosiaaliterapeutti Marjo Tolonen, Järvenpään kaupungin päihde- ja mielenterveyspalvelut kokemusasiantuntija Jouko Raunimaa, KoKoA ry Ideoinnista toteutukseen

Lisätiedot

Järjestöt, hyvinvointi ja osallisuus Yhteenvetoa MIPAtutkimustuloksista

Järjestöt, hyvinvointi ja osallisuus Yhteenvetoa MIPAtutkimustuloksista Järjestöt, hyvinvointi ja osallisuus Yhteenvetoa MIPAtutkimustuloksista MIPA-päätösseminaari 6.2.2019 Diak, Helsinki Jouni Tourunen Rakenne Tutkimusteemoittain -Taustaa: mitä tutkittu, mistä keskusteltu

Lisätiedot

lähetys- ja kansainvälisen työn sihteeri Anja Mäkinen kirpputorin vapaaehtoinen Marja-Riitta Vaitti kirpputorin vapaaehtoinen

lähetys- ja kansainvälisen työn sihteeri Anja Mäkinen kirpputorin vapaaehtoinen Marja-Riitta Vaitti kirpputorin vapaaehtoinen YLÖJÄRVEN SEURAKUNTA Pöytäkirja LÄHETYSTYÖN JOHTOKUNTA 2/ 2017 Aika 22.03.2017 klo 18 Paikka Paikalla: Seurakuntakeskus, Kahvion laajennus Kahvitus alkoi klo 17.45 Antila Veli-Matti Puheenjohtaja Koivisto

Lisätiedot

Lappilainen kokemuksellinen asiantuntijuus -seminaari Marika Ahola ja Asta Niskala

Lappilainen kokemuksellinen asiantuntijuus -seminaari Marika Ahola ja Asta Niskala Lappilainen kokemuksellinen asiantuntijuus -seminaari 20.4.2017 Marika Ahola ja Asta Niskala Kumppanuutta kotona pärjäämisen tukemiseksi o Vuorossaan viides lappilaisen kokemuksellisen asiantuntijuuden

Lisätiedot

Turun Kaupunkilähetys -projekti a.k.a. The Best Project In The World!

Turun Kaupunkilähetys -projekti a.k.a. The Best Project In The World! Turun Kaupunkilähetys -projekti a.k.a. The Best Project In The World! SENIORIPYSÄKKI Senioripysäkki -toiminta on tarkoitettu eläkeikäisille (60+), jotka ovat kokeneet elämässään muutoksia ja luopumisia

Lisätiedot

Mitä on kokemusasiantuntijuus?

Mitä on kokemusasiantuntijuus? Mitä on kokemusasiantuntijuus? www.epshp.fi/voimaa 16.1.2018 Kokemusasiantuntija koulutus Kokemusasiantuntijakoulutus on rakennettu Voimaa arkeen - kurssitoiminnan sisälle, koulutus kestää 10 kk tammikuujoulukuu

Lisätiedot

SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila

SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila 28.10.2016 Sydänliiton kuntoutus Voimavarojen tukeminen -ideologia kautta linjan Vertaistuki, kokemuskouluttajat Verkkokuntoutus, pilotti 2015 SOPE 80-100 kurssia

Lisätiedot

TUTKIJAN NÄKÖKULMAA VERTAISUUDESTA. Seinäjoki Päivi Rissanen Terveystieteiden jatko-opiskelija

TUTKIJAN NÄKÖKULMAA VERTAISUUDESTA. Seinäjoki Päivi Rissanen Terveystieteiden jatko-opiskelija TUTKIJAN NÄKÖKULMAA VERTAISUUDESTA Seinäjoki 14.11. Terveystieteiden jatko-opiskelija TOIMINTAMUODOT 2 PALKKA /PALKKIO PERUSTA OMA- KOHTAINEN KOKEMUS Kokemusasiantuntijatoiminta Vertaistuki Ammatillinen

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS RYHMÄT...

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Yhdistysten yhteistyö ja verkostoituminen Järjestöjen muutosvalmiuksien tukeminen maakunta- ja sote-uudistuksessa Järjestöjen toimintaedellytysten

Lisätiedot

SASTAMALAN PERHEPALVELU- VERKOSTO = PERHEKESKUS

SASTAMALAN PERHEPALVELU- VERKOSTO = PERHEKESKUS SASTAMALAN PERHEPALVELU- VERKOSTO = PERHEKESKUS 3.11.2017 Pirita Rantanen Perhepalvelukoordinaattori Sastamalan kaupunki / Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut PERHEPALVELUVERKOSTO Perhepalveluverkosto

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijuuden mahdollisuudet työn kehittämisen välineenä. Päivi Rissanen, kokemusasiantuntija, kouluttaja, VTL 8.11.

Kokemusasiantuntijuuden mahdollisuudet työn kehittämisen välineenä. Päivi Rissanen, kokemusasiantuntija, kouluttaja, VTL 8.11. Kokemusasiantuntijuuden mahdollisuudet työn kehittämisen välineenä Päivi Rissanen, kokemusasiantuntija, kouluttaja, VTL 8.11.2012 Vantaa Kokemusasiantuntija Omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja/tai

Lisätiedot

Kokemuksen kautta osalliseksi ja vaikuttajaksi

Kokemuksen kautta osalliseksi ja vaikuttajaksi Kokemuksen kautta osalliseksi ja vaikuttajaksi Vertaiset ja kokemusasiantuntijat toipumisen ja kuntoutumisen tukena Päihde- ja mielenterveysjärjestöt hyvinvoinnin tukena -miniseminaari 20.11.2018 Mielenterveysmessut,

Lisätiedot

Kouluttajapankki. 1. Kouluttajan nimi. 2. Oppiarvo, ammatti, asiantuntemus. 3. Mahdolliset suosittelijat tai muut referenssit. 4.

Kouluttajapankki. 1. Kouluttajan nimi. 2. Oppiarvo, ammatti, asiantuntemus. 3. Mahdolliset suosittelijat tai muut referenssit. 4. Kouluttajapankki 1. Kouluttajan nimi - sirkka saaristo 2. Oppiarvo, ammatti, asiantuntemus - sosiaalialan ohjaaja, vanhusten hoitaja, seksuaalineuvoja, työyhteisöneuvoja, senioripysäkkiohjaaja, ystäväkurssien

Lisätiedot

OPASTAVA hanke Omaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina 2012 2016

OPASTAVA hanke Omaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina 2012 2016 Närståendevårdare och Vänner Förbundet rf OPASTAVA hanke Omaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina 2012 2016 Merja Kaivolainen, koulutus- ja kehittämispäällikkö

Lisätiedot

8 asiakasraatilaista Työntekijät: Tuuli Alamäki (Puheenjohtaja) ja Suvi Sippola (sihteeri)

8 asiakasraatilaista Työntekijät: Tuuli Alamäki (Puheenjohtaja) ja Suvi Sippola (sihteeri) Asiakasraadin muistio Aika 28.9.2018 klo 14 16 Paikka Läsnä Nummentie 4, 21270 Nousiainen 8 asiakasraatilaista Työntekijät: Tuuli Alamäki (Puheenjohtaja) ja Suvi Sippola (sihteeri) 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot