VAPAAEHTOISLÄÄKÄRIN RAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAPAAEHTOISLÄÄKÄRIN RAPORTTI"

Transkriptio

1 Suomen Rotaryn Lääkäripankki RDBF Helsinki VAPAAEHTOISLÄÄKÄRIN RAPORTTI Anu Vatanen, lastenlääkäri Ajanjakso ja sairaala: Ilembula Lutheran Hospital, ja Mufindi, Home Based Care, Kiitos RDBF:n minulle antamasta mahdollisuudesta päästä vapaaehtoistöihin Tansaniaan. Olen vastavalmistunut lastenlääkäri, eikä minulla ollut Tansaniaan lähtiessä aikaisempaa kokemusta kehitysmaalääketieteestä teoriassa tai käytännössä. Kokemus oli hyvin mielenkiintoinen ja avartava ja voin lämpimästi suositella sitä kaikille vapaaehtoistyöstä ja kehitysmaalääketieteestä kiinnostuneille. Maahan tulo/ Dar Es Salaam: Lensin KLM:n lennoilla Amsterdamin kautta Dar Es Salaamiin. Olin saanut jo etukäteisinfoa Ilmebulassa parhaillaan töskentelevältä Rotarylääkäriltä, että yrittävät ottaa turistiviisumimaksua immigrationissa maahan tullessa, vaikka meillä on resident permit. Joten näin tapahtuessa pyysin päästä pomon puheille keskustelemaan asiasta, muttei se auttanut asiaa ja ilmeisesti käytännöt ovat muuttuneet. Eli ellei sinulla ole voimassa olevassa passissasi aiempaa turistiviisumia, joutuu sen ottamaan maahan tullessa, á 50 USD. Kannattaa varata tasaraha sitä varten luukulle. Frank oli sovitusti odottamassa ja vei Holiday Inniin. Seuraavana päivänä sain hankittua Frankin avustuksella paikallisen SIM-kortin puhelimeeni sekä nettitikun/modeemin kannettavaani. Otin Vodacomin liittymät, koska sekä se että Airtel toimivat Ilembulassa. Latasin puhelimen SIM-kortille reilummin rahaa heti alkuun ja nettitikkuun 30 päivän unlimited -paketin. Darissa liikkuessa ei kannata pitää mitään arvokasta mukana ja vain tarpeelliset käsirahavarat. Siellä tapahtuu paljon ryöstöjä, mm uusimpana trendinä ohiajavista autoista tartutaan reppuun/laukkuun ja joitain turisteja on raahautunut auton perässä useita metrejä. Ei tarkoitus peloitella, mutta järki käteen.

2 Lento Mbeyaan: Dar Es Salamin vanhasta terminaalista lensin MAF:n koneella Mbeyaan ainoana matkustajana. Kone oli sellainen noin 10 paikkainen pienkone. Lentokapteenina oli MAF:n eurooppalainen lentokapteeni. Painorajoitus oli 25 kg, josta laitoinkin edeltävästi sähköpostia ja sainkin varmistuksen, että 2 USD/ylikilo joutuu maksamaan, mutta tavarat mahtuvat kyytiin. Ilembula:

3 Saavuin Ilembulaan suoraan ilallispöytään yhteiseen ruokasaliin tapaamaan muita sairaalassa työskenteleviä ulkomaalaisia. Kämppäkaverikseni sain toisen Rotarylääkärin Suomesta ja lisäksi oli yksi lääkäri ja neljä sairaanhoitajaopiskelijaa Ruotsista. Suomesta oli myös kaksi nuorta sosiaalialan opiskelijaa työharjoittelussa orpokodissa. Tietenkin lastenlääkäri Leena Pasanen oli myös Ilembulassa suurimman osan aikaa ja lähdinkin Mufindiin Leenan mukaan viimeiseksi työviikoksi kyläkäynneille homebased care -tiimin mukana. Väkeä siis ramppasi erityisesti Suomesta ja myös muualta Ilembulan jaksoni aikana, mm. Suomen lähetysseuran lääkäreitä seminaarimatkallaan, suomalainen gynekologi vaimonsa kanssa tuli muutamaksi viikoksi vapaaehtoistöihin, kaksi ruotsalaista sairaanhoitajaa opiskelijoiden opettajakunnasta tuli jaksoni loppuvaiheessa, Mafingan orpokodin suomalaisnuoret tulivat tutustumaan Ilembulan orpokotiin, palliatiivinen ryhmä Suomesta vieraili Ilembulassa ja Mufindissa. Rotarylääkäreiden asuntoina on käytössä sairaalan alueella useampia paritalon puolikkaita, joissa on useita makuuhuoneita, yhteiset kylpyhuonetilat ja oleskelutilat. Itse asuin Leenan talon toisessa puolikkaassa Hannan kanssa. Meillä oli upea savannimaisema terassilta, jossa tuli lueskeltua, pyykättyä, otettua aurinkoa. Sähköä oli yleensä, mutta lyhyitä max 1 vrk pituisia sähkökatkoja oli aina silloin tällöin. Sairaalan generaattori yleensä lähti katkon tullessa käymään, paitsi silloin, kun sekin oli rikki. Juoksevaa vettä oli yleensä myös, paitsi kun oli vesikatkoja. Näin kuivalla kaudella katkoja oli kuulemma vähemmän kuin sadekauden aikana, jolloin putket pamahtelevat helpommin rikki ja kestää etsiä ja korjata viat. Vesikatkot kestivät enintään yhden vuorokauden kerrallaan. Lämmintä vettä tuli iltapäivisin/alkuillasta, kun tämän meidän talon katolla olevat aurinkopaneelit olivat lämmittäneet päivän aikana veden. Yön aikana vesi ehti jo viilenemään ja aamulenkin jälkeen saikin virkistävän viilentävän suihkun, mikä siinä tilanteessa sopikin mainiosti.

4 Sairaalan alueella oli turvallista liikkua sekä valoisaan että pimeään aikaan. Kuitenkin heti sairaalan alueen ulkopuolella hautausmaan kohdalla, jossa ei ole asuintaloja, ryöstettiin paikallinen ystävämme kuristamalla uhaten pimeän tultua. Maalaisjärkeä on hyvä käytää eikä kannata provosoida tai luoda mahdollisuuksia ryöstetyksi joutumiselle. Pimeällä ei kannata liikkua ainakaan yksin eikä mielummin ollenkaan. Arvoesineitä ja rahoja ei kannata kanniskella mukana eikä muutenkaan esitellä ja kämpilläkin pitää aina kaikki arvokas lukkojen takana, myös lyhyeksi ajaksi poistuessa paikalta. Sairaalassa toimin lastenlääkärin tehtävissä lastenosastoilla. Ensimmäisen viikon minua perehdytti paikallinen Dr Njogela, toisella viikolla vastavalmistunut paikallinen lastenlääkäri Dr Judith oli kierroilla kanssani ja sitten Leena liittyikin seuraamme loppuajaksi. Yleensä kiersimme yhdessä synnytyssalin, vastasyntyneet, keskoset ja tehon, jonka jälkeen jakaannuimme lastenosastoille. Päivät alkoivat klo 07 aamiaisella yhteisessä ruokasalissa, klo 07:30 oli aamuraportti sairaalassa, klo 08 aamuhartaus sairaalan kappelissa ja itse kiertäminen aloitettiin sen jälkeen noin klo 08:30. Lasten puolen kierrot aloitettiin synnytyssalista, jossa kätilöt tarvittaessa esittelivät siellä seurannassa olevat vastasyntyneet virvottelupöydällä. Vauvat olivat yleensä ennenaikaisia tai hengitysvaikeuksissa. Synnytyssalissa on yksi virvoittelupöytä, jossa on myös lämpölamppu ja yksi happimaski tarvittaessa käytettäväksi. Se on myös ainut synnytysosaston seurantapaikka vastasyntyneille. Muuten ennenaikaiset menevät omalle osastolleen alkuhoitojen jälkeen kengurussa äitien kanssa tai normaaleille lapsivuodeosastoille äitiensä hoivissa. Lapsivuodeosastoilla kiertävä hoitaja poimii lastenlääkärin arviota tarvitsevat vastasyntyneet, jotka käydään tutkimassa äitien sängyillä.

5 Keskolassa oli vaihteleva määrä vauvoja jaksoni aikana. Alussa oli vielä noin kuusi vauvaa, mutta jaksoni aikana suurin osa kasvoi yli 2 kg:n ja pääsivät kotiin äitiensä kanssa. Pienimmät hengissä selvineet Leenan muistin mukaan olivat noin 700 g kokoiset kolmoset useampi vuosi sitten. Aikanani syntyi yksi 800 g:n painoinen vauva, joka menehtyi noin vrk:n iässä. Toinen vauva taas 1200 g:n painoisena noin H28 syntynyt selvisi alun 1 vrk:n maskilla annetun lisähappihoidon, NML maitoruokinnan, glukoosi liuoksen p.o., antibioottihoidon ja kenguruhoidon avulla. Vauvojen jälkeen kiersimme yhdessä lasten tehon, joka oli lastenosastojen yhteydessä. Sänkyjä teholla oli 6 ja lapsia vaihtelevasti välillä useampia samassa sängyssä. Teholla annetaan ivnestehoidot, verensiirrot, happimaskilla happea ja hengitysvaikeuksissa nebulisaattorilla salbutamolia tai adrenaliinia. Myös päivystyksestä tulleet esimerkiksi käärmeenpureman tai allergisen reaktion saaneet ovat teholla seurannassa alkuun, koska lastenosastoille lapset ovat ainoastaan äitiensä seurannassa kovan hoitajapulan vuoksi.

6 Lastenosastot sijaitsevat kolmessa suuressa salissa, joissa potilaita oli aikanani Nyt oli kuivakausi ja ns. low-season ja lounaaseen asti kiersimme tauotta jokapäivä pikkupotilaita selkä vääränä. Ihmettelen vaan, miten lääkärit pärjäävät sadekauden ja high-seasonin aikana, kun potilaita voi olla jopa 200. Kierrolla luetaan esitiedot käsinkirjoitetusta sairaskertomuksesta, jossa on erilliset sivut lääkityksille ja kuumekurvalle. Välillä käsialojen ja lyhenteiden ymmärtämisessä oli vaikeuksia ja sairaanhoitajat saivat tulkata myös käsialoja samalla kun perheen kanssa käytyä keskustelua swahilista englanniksi. Sairaanhoitajilla oli vaihtelevat englanninkielen taidot, mutta yleensä hyvin pärjättiin ja saatiin riittävästi asioista selkoa. Laboratorionäytteitä oli malariatesti, HIV-testi, niin kauan kuin reagenssia riitti, koko verenkuva pitkittyneissä infektioissa tai anemioissa tutkittavaksi, virtsanäytteen kemiallinen seula. Leenalla oli oma pika-glukoosi -mittari, jolla joskus tarvittaessa pystyttiin verensokeri tarkistamaan, sekä taskuun menevä saturaatiomittari, jota tarvittiinkin ahkerasti erityisesti vatsasyntyneiden ja hengitysvaikeuksista kärsivien lasten hoidon arvioimisessa. Röntgenissä saatiin perusnatiivikuvia otettua ja thx-rtg mm vaikeaa pneumoniaa tai tuberkuloosia arvioidessa. Leikkaustoimintaa sairaalassa tehdään jonkin verran, synnytyksiä on noin 2000 vuodessa, fysioterapeutti löytyy ja erilaisia apuvälineitä, ultraäänilaite on saatu lahjoituksena ja yksi paikallinen lääkäri opettelee sitä käyttämään. Polikliinisiä potilaita otettiin osaston lääkärin kansliassa vastaan iltapäivisin. Vammaisten lasten kuntoutuskeskus Inuka sijaitsee alle puolen tunnin automatkan päässä sairaalasta. Kuntoutuskeskusta pitää italialainen mies ja siellä on vapaaehtoistöissä mm. fysioterapeutteja ja psykologeja. Etukäteen pohdin miten tulen suhtautumaan, kun potilaita kuolee ja kun jossain vaiheessa, paljon aikaisemmin kuin Suomessa, tulee annettavan hoidon raja vastaan. Yllätyksekseni sairaala oli suurempi kuin olin osannut odottaa, potilaita kuoli hyvin vähän ja hoitoja oli käytettävissä enemmän kuin olin osannut odottaa. Toki alkuun meni aikaa opetellessa aivan erilaiset hoitokäytännöt ja erilaiset käytettävissä olevat lääkearsenaalit kuin mihin aiemmin on tottunut. Opiskeluun ja outoon antibioottikirjoon liittyen, teinkin esitelmäni lasten infektioista ja paikallisista hoitokäytännöistä annostaulukkomuotoon, josta saatiin kaikille päivystäville Medical Assistenteille tulostettua ohjeet vastaanotoille. Kävin yhdessä Leenan ja Dr Judithin kanssa läpi päivitetyt lasten hoito-ohjeet ja etsin pubmedistä Tansaniassa tehtyjä tutkimuksia lasten antibioottihoidoista ja resistenttiydestä, jotka esittelin yleisölle aamuraportilla. Käytössä olevat antibiootit ja muutkin lääkkeet ovat vanhoja ja halpoja lääkkeitä, joita meillä on ollut useita vuosikymmeniä sitten käytössä. Amoksisilliini on menettänyt aikalailla tehonsa Tansaniassa, koska sitä syödään kuin karkkia jokaiseen nuhaan ja kuumeeseen. Lasten antibioottiresistenttiys on kasvamassa oleva ongelma, mm. kuumeisen ripulitaudin hoitoon käytettävillä sulfatrimetopriimilla ja erytromysiinillä on jo niin paljon resistentiyttä, että siprofloksasiinia joudutaan pienemmilläkin lapsilla käyttämään vaikeimmissa tapauksissa.

7 Vapaa-aika: Viikonloppuisin teimme retkiä lähialueille muiden lääkäreiden ja opiskelijoiden kanssa. Kävimme mm. Ruahan kansallispuistossa Mwagusi campillä, Kisolanzassa, Mufindissa, Makambakossa ja Iringassa. Työrupeaman päätteeksi matkustin itsekseni bussilla Iringasta Moshiin. Matka kesti noin 17 tuntia, bussiyhtiö oli ihan ok, Hood, mutta vieruskaverin oksentaminen penkeillemme ja vaatteillemme heti alkumatkasta matkapahoinvoinnin vuoksi teki matkasta hyvin mielenkiintoisen. Myös myöhässä olevan bussin odottaminen Iringassa 4 tuntia keskipäivän paahteessa muiden matkustajien kanssa oli koettelevaa. Mutta kaikki hyvin lopuksi ja saavuin kolmelta yöllä Moshiin, jossa oli JM Toursin yhdyshenkilö Evans vastassa ja vei minut hotelliin, jossa Suomesta jo päivällä saapunut kaverini odottelikin. Pidimme yhden välipäivän, onneksi, ja lähdimme Kilimanjarolle kapuamaan sitä seuraavana päivänä. Olimme varanneet JM Toursin kautta sekä Kilimanjaron valloituksen 7 päiväisenä Macchame-reittiä pitkin sekä 4 päivän safarin Taranquire, Serengeti ja Ngorongoro -kansallispuistoissa. Kilimanjaro oli järjestetty yhteistyössä Evansin kautta Moshista ja oli oikein onnistunut valloitus. Kiipesimme 5 päivää ja yhden yön huipulle, 2 päivää meni laskeutumiseen. Paras ja myös eniten äärirajoille vievä kokemus ikinä. Saavuimme Stella-pointille 5739 m korkeuteen auringon noustessa noin klo 06 aikaan väsyneinä ja vähähappisina, mutta laskeutumisen alettua hapensaannin parantuessa voimat taas palasivat nopeasti. Mitään pahempia vuoristotaudin oireita emme saaneet. Päänsärkyä, pahoinvointia, puuskuttamista, voimattomuutta. Yritimme parhaamme mukaan nauttia sen 4-5 litraa vettä plus muita nesteitä/vrk sekä syödä napa narskuen niin paljon kuin mahdollista energiarikasta ruokaa ja leirissä levätä ja kerätä voimia aina seuraavaan päivään.

8 Pidimme välipäivän Arushassa tutustuen kaupunkiin ja verrytellen akupungilla kävellen kipeitä lihaksiamme ennen kuin lähdimme safarille. Ensimmäinen yö oli Taranquiresafari lodgessa luxusteltoissa, toinen Serengeti wilderness campissä teltoissa ja viimeinen Ngoronngoro lodgessa hotellihuoneessa. Näimme koko Big Fiven!

9 Lensin vielä viimeiseksi viikoksi Zansibarille, jonne toinen ystäväni saapui. Kävimme sukeltamassa Mnemban koralliriutoilla Matemwesta käsin Scuba libre- sukellusfirman kautta aivan mahtavissa koralli- ja kalamaisemissa kuin akvaariossa todella olisi ollut. Asuimme Uroa beachillä, Paradise beach Resortissa. Ei kannata ottaa all-inclusive -pakettia, vaan ala carten ruuat edellisenä päivänä tai aamulla tilattuina ne olivat aivan mielettömiä seafood-kokoelmia! Palasin lautalla Zansibarista Dar Es Salamiin, jossa Frank oli jälleen vastassa. Olin 1,5 vrk Holiday Innissä ennen lentoa. Joululahjojen shoppailua ja hyvä ruokaa viimeisinä päivinä ennen kotiinpaluuta. Frank vei minut jälleen lentokentälle ja saimme tsekattua kaikki kassit kotiin asti. KLM antaa tuoda 2 x 23 kg + käsimatkatavaran, joka tuli joululahjaostosten jälkeen tarpeeseen! Kiitos kaikesta ja oikein hyvää uutta vuotta 2013! Yritin koota käytännöllisiä neuvoja ja vinkkejä ekakertalaisille päiväkirjamaiseen raporttiini ja minuun saa mielellään ottaa yhteyttä, jos haluaa lisätietoja matkaan liittyen. Ja vaatetuksesta vielä! Napa, polvet ja olkapäät piiloon, eli tytöille T-paitoja ja riittävän pitkiä hameita tai housuja/ capreja mukaan Anu anu.vatanen@fimnet.fi

10

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista. Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille

Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista. Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille Maahanmuuttajien kokemuksia perhevalmennuksesta ja sen tarpeesta Kävitkö perhevalmennuksessa?

Lisätiedot

Raportti RDBF: n lääkärinä Tansaniassa 24.2.-12.4.2014. Ilembula Lutheran Hospital. Maria Auron, LL, yleislääkäri (kirurgiaan erikoistuva) Yleistä

Raportti RDBF: n lääkärinä Tansaniassa 24.2.-12.4.2014. Ilembula Lutheran Hospital. Maria Auron, LL, yleislääkäri (kirurgiaan erikoistuva) Yleistä Raportti RDBF: n lääkärinä Tansaniassa 24.2.-12.4.2014 Ilembula Lutheran Hospital Maria Auron, LL, yleislääkäri (kirurgiaan erikoistuva) Yleistä Kyseessä oli ensimmäinen Rotaryn lääkäripankin työjaksoni.

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

PERHEPESÄ Jorvin sairaala

PERHEPESÄ Jorvin sairaala PERHEPESÄ Jorvin sairaala Tervetuloa Perhepesään ONNEA UUDESTA VAUVASTA JA TERVETULOA PERHEPESÄÄN! Perhepesässä koko perhe saa olla yhdessä ja tutustua rauhassa toisiinsa ympäri vuorokauden. Perhepesässä

Lisätiedot

Osasto-opas. Synnytysvuodeosasto. www.eksote.fi

Osasto-opas. Synnytysvuodeosasto. www.eksote.fi Osasto-opas Synnytysvuodeosasto www.eksote.fi Synnytysvuodeosasto sijaitsee sairaalan päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa C-siivessä. Sisäänkäynti pääovesta. Osastolla hoidetaan raskaana olevia ja

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Suomen Rotaryn Lääkäripankki (RDBF) Raportti 08.04.2013. Andrus Sonnenberg, reumatologi. sonnenb9(at)gmail.com. Haydomin sairaala (HLH)

Suomen Rotaryn Lääkäripankki (RDBF) Raportti 08.04.2013. Andrus Sonnenberg, reumatologi. sonnenb9(at)gmail.com. Haydomin sairaala (HLH) Suomen Rotaryn Lääkäripankki (RDBF) Raportti 08.04.2013 Andrus Sonnenberg, reumatologi sonnenb9(at)gmail.com Haydomin sairaala (HLH) 06.01.2013 18.03.2013 Tämä oli toinen vierailuni vapaaehtoislääkärinä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖSKENTELYSTÄ FYSIOTERAPEUTTINA RDBF:N NIMISSÄ ILEMBULASSA TANSANIASSA AJALLA 17.4-1.6.2014

RAPORTTI TYÖSKENTELYSTÄ FYSIOTERAPEUTTINA RDBF:N NIMISSÄ ILEMBULASSA TANSANIASSA AJALLA 17.4-1.6.2014 RAPORTTI TYÖSKENTELYSTÄ FYSIOTERAPEUTTINA RDBF:N NIMISSÄ ILEMBULASSA TANSANIASSA AJALLA 17.4-1.6.2014 fysioterapeutti Irma Tarvainen Olin neljännen kerran fysioterapeuttina Tansaniassa, Ilembula Lutheran

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Tansanian Ilembulan sairaalan tehohoitoyksikön toiminta 2008 2009

Tansanian Ilembulan sairaalan tehohoitoyksikön toiminta 2008 2009 Pasilan Rotaryklubi - Fredriksbergs Rotaryklubb 17.5.2011 Teksti ja kuvat perustuvat klubin verkkosivulla aiemmin julkaistuun aineistoon Tansanian Ilembulan sairaalan tehohoitoyksikön toiminta 2008 2009

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Matkaraportti : Hollanti

Matkaraportti : Hollanti Matkaraportti : Hollanti Opiskeluala: Turvallisuusala Vaihtoajan kesto : 5 viikkoa Koulu: Rjin Ijssel; Arnehm Olin Hollannissa vaihto-opiskelijana luokkatoverini kanssa viisi viikkoa Arnhem nimisessä kaupungissa.

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

MATKUSTUS Lämmittely

MATKUSTUS Lämmittely Lämmittely Tykkäätkö matkustaa? Miksi? Miksi et? Joo, tykkään matkustaa, koska. Ei, en tykkää matkustaa, koska.. Missä maissa olet käynyt? Mä olen käynyt Saksassa, Venäjällä, Libanonissa.. En ole käynyt

Lisätiedot

Kymsote Perhevalmennus 2019

Kymsote Perhevalmennus 2019 Kymsote Perhevalmennus 2019 Sairaalassa liikkuminen Arkipäivinä klo 7-15 synnytyssaliin saapuminen äitiyspoliklinikan kautta. Äitiyspoliklinikalle 1.kerroksen kautta röntgenin ja laboratorion välistä,

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖSKENTELYSTÄ FYSIOTERAPEUTTINA RDBF:N NIMISSÄ ILEMBULASSA TANSANIASSA AJALLA 24.1 24.3.2013

RAPORTTI TYÖSKENTELYSTÄ FYSIOTERAPEUTTINA RDBF:N NIMISSÄ ILEMBULASSA TANSANIASSA AJALLA 24.1 24.3.2013 RAPORTTI TYÖSKENTELYSTÄ FYSIOTERAPEUTTINA RDBF:N NIMISSÄ ILEMBULASSA TANSANIASSA AJALLA 24.1 24.3.2013 fysioterapeutti Irma Tarvainen Olin kolmannen kerran fysioterapeuttina Tansaniassa, Ilembulan Lutheran

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

VEIJOLLA ON LASTENREUMA

VEIJOLLA ON LASTENREUMA VEIJOLLA ON LASTENREUMA T ässä on Veijo ja hänen äitinsä. Veijo on 4-vuotias, tavallinen poika. Veijo sairastaa lastenreumaa. Lastenreuma tarkoittaa sitä, että nivelet ovat kipeät ja tulehtuneet. Nivelet

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys 2013

Asiakastyytyväisyys 2013 Hallitus 3.3.2014, OHEISMATERIAALI 2 Asiakastyytyväisyys 2013 Vastausmäärät kyselyittäin, koko HUS: Vuodeosastot 3909 Lähetepoliklinikat 2332 Tehovalvonta, heräämö, päiväkirurgia 1935 Psykiatria 634 Synnytyssalit

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

aamumeetingissa pidin esitelmän diabeteksestä, jossa kävin läpi

aamumeetingissa pidin esitelmän diabeteksestä, jossa kävin läpi Tuula Pienimäki sisät. erik.lääk Tansania, Ilembula Lutheran Hospital Työjakso 24.10 13.12.2011 1. annettu koulutus/ohjaus aamumeetingissa pidin esitelmän diabeteksestä, jossa kävin läpi sekä tyypin I

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Kalastuspäiviä on neljä, aamu yhdeksästä iltapäivään kello viiteen. Majoituksemme hotelli Bahari Beach issa sisältää all inclusivepalvelun.

Kalastuspäiviä on neljä, aamu yhdeksästä iltapäivään kello viiteen. Majoituksemme hotelli Bahari Beach issa sisältää all inclusivepalvelun. Mombasan alue on tunnettu Marliinien, purjekalojen ja Doradojen urheilukalastuspaikka. Kalat alkavat siirtyä joulukuun puolessa välissä pohjoisesta etelään merivirtojen mukaan. Mombasan edustalla on hyviä

Lisätiedot

BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015

BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015 DAY 1 BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015 Matka alkoi kun kokoonnuimme Helsinki-Vantaan lentokentälle 04.30. Härski ja Niko pitivät meille pienen palaverin ja aloimme hoitaa lähtömuodollisuuksia.

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio.

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. SYNNYTYSKESKUSTELU Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. Synnytyskeskustelu käydään lapsivuodeosastoilla ennen perheen kotiutumista ja tähän hetkeen on

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä 8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä Tunnelmia Kupittaan luistelumadolta ja keilauksesta Tulin madolle vähän ennen klo 9. Odotimme, että muut laittoivat luistimensa ja tekivät tilaa. Kun pääsimme

Lisätiedot

Tervetuloa synnyttämään!

Tervetuloa synnyttämään! 1 Tervetuloa synnyttämään! Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tampereen yliopistollinen sairaala Naistentautien ja synnytysten vastuualue Hyvät vanhemmat! 2 Tässä vihkosessa saatte tietoa synnytykseen liittyvistä

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015 Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Lounais-Suomen ammattiopisto, Novida Saavuimme Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

Lastenlääkärin työ Ilembulan Luterilaisessa sairaalassa ajalla 11.10-27.11.2010

Lastenlääkärin työ Ilembulan Luterilaisessa sairaalassa ajalla 11.10-27.11.2010 1 Lastenlääkärin työ Ilembulan Luterilaisessa sairaalassa ajalla 11.10-27.11.2010 Marianne Eronen Lastentautien ja lastenkardiologian erikoislääkäri Lastenkardiologian dosentti Taustaa Kehitysmaalääketieteeseen

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö Päivitys 4/2015 Syöpätautien poliklinikka Sisällys Syöpätautien vastuualue... 3 Potilaana syöpätautien poliklinikalla...

Lisätiedot

Tytöt shoppailevat Ellie luulee olevansa lihava, laihdutus Ellie tapaa anorektikko Zoen uimahallissa. Ellie aloittaa aerobicin Ellie joutuu

Tytöt shoppailevat Ellie luulee olevansa lihava, laihdutus Ellie tapaa anorektikko Zoen uimahallissa. Ellie aloittaa aerobicin Ellie joutuu Anni, Iina, Reea ja Jutta Tytöt shoppailevat Ellie luulee olevansa lihava, laihdutus Ellie tapaa anorektikko Zoen uimahallissa. Ellie aloittaa aerobicin Ellie joutuu puhutteluun Ellie ja Nadine menevät

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

SAIRAANHOITAJIEN KOKEMUKSIA SYÖPÄPOTILAAN KIVUNHOIDON ONGELMATILANTEISTA JA NIIHIN LIITTYVÄSTÄ KONSULTAATIOSTA ANU KURKI

SAIRAANHOITAJIEN KOKEMUKSIA SYÖPÄPOTILAAN KIVUNHOIDON ONGELMATILANTEISTA JA NIIHIN LIITTYVÄSTÄ KONSULTAATIOSTA ANU KURKI SAIRAANHOITAJIEN KOKEMUKSIA SYÖPÄPOTILAAN KIVUNHOIDON ONGELMATILANTEISTA JA NIIHIN LIITTYVÄSTÄ KONSULTAATIOSTA ANU KURKI OPINNÄYTETYÖ laadullisena tutkimuksena toteutettu opinnäytetyö aineisto hankittiin

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

TERVETULOA SYNNYTTÄMÄÄN

TERVETULOA SYNNYTTÄMÄÄN Asiakasohje 1 (5) TERVETULOA SYNNYTTÄMÄÄN Nyt täyttyy koti nutuista ja somista pikku jutuista. Sormet pienet, varpaatkin, peittyy hellin suukkosin. Asiakasohje 2 (5) Onko aika lähteä sairaalaan? Tuntemukset

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Suomen Rotaryn Lääkäripankki Rotary Doctor Bank Finland RDBF. D1420 PETS 2016 Juhani Brodkin

Suomen Rotaryn Lääkäripankki Rotary Doctor Bank Finland RDBF. D1420 PETS 2016 Juhani Brodkin Suomen Rotaryn Lääkäripankki Rotary Doctor Bank Finland RDBF D1420 PETS 2016 Juhani Brodkin TAUSTA JA HISTORIA Kehitysmaiden lääkintähuollon tukemiseen suunnattu Rotary Doctor Bank Finland (RDBF), Suomen

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖSKENTELYSTÄ FYSIOTERAPEUTTINA RDBF:n LÄHETTÄMÄNÄ ILEMBULASSA TANSANIASSA AJALLA 4.3-19.4.2015

RAPORTTI TYÖSKENTELYSTÄ FYSIOTERAPEUTTINA RDBF:n LÄHETTÄMÄNÄ ILEMBULASSA TANSANIASSA AJALLA 4.3-19.4.2015 RAPORTTI TYÖSKENTELYSTÄ FYSIOTERAPEUTTINA RDBF:n LÄHETTÄMÄNÄ ILEMBULASSA TANSANIASSA AJALLA 4.3-19.4.2015 Irma Tarvainen, fysioterapeutti ESITIETOA Olin viidennen kerran Tansaniassa, Ilembulassa,Ilembulan

Lisätiedot

Matka maailman ympäri projekti lapsille

Matka maailman ympäri projekti lapsille Matka maailman ympäri projekti lapsille 1 KEHITTÄMISTEHTÄVÄN SUUNNITELMA Matka maailman ympäri projekti lapsille. Lähdimme työstämään tehtävää yhdessä Kirsi Nousiaisen kanssa. Meillä molemmilla on esikouluryhmissämme

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Arusha Hei uutiskirjeen tilaaja,

Arusha Hei uutiskirjeen tilaaja, Arusha 20.2.2019 Hei uutiskirjeen tilaaja, Uusi vuosi 2019 on vierähtänyt jo helmikuuhun ja monia asioita on tapahtunut. Iloinen asia ja kiitosaihe on, että uusia yhteistyökumppaneita on ilmaantunut yllättäen

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

Marianne Pirttijärvi, lastenhoitaja TYKS Lastenklinikka, Äidinmaitokeskus Imetysseminaari

Marianne Pirttijärvi, lastenhoitaja TYKS Lastenklinikka, Äidinmaitokeskus Imetysseminaari Marianne Pirttijärvi, lastenhoitaja TYKS Lastenklinikka, Äidinmaitokeskus Imetysseminaari 8.3.2017 sijaitsee U-sairaalan C-siivessä, k-kerroksessa 5 työntekijää, osastonhoitajana keskolan oh. o yhdyshenkilönä

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät Tarvitset hampaitasi joka päivä kun syöt, naurat ja puhut. Ehjät hampaat ja terve suu ovat tärkeitä hyvän elämän edellytyksiä. Mene

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

SYNNYTYS JOKAINEN SYNNYTYS ON YKSILÖLLINEN

SYNNYTYS JOKAINEN SYNNYTYS ON YKSILÖLLINEN SYNNYTYS JOKAINEN SYNNYTYS ON YKSILÖLLINEN SYNNYTYKSEN VAIHEET 1. Avautumisvaihe Pisin vaihe Alkaa säännöllisistä ja kohdunsuuta avaavista supistuksista Voit olla kotona niin kauan kuin pärjäät supistuskivun

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

13.10 27.11.2015 Krista Paavolainen

13.10 27.11.2015 Krista Paavolainen 13.10 27.11.2015 Krista Paavolainen Ensimmäinen päivä Saavuimme noin puoli kahdelta Kiinan aikaan Shanghaihin, Zhoupun alueelle, jossa sijaitsi meidän majoituspaikkamme kuuden viikon ajalle. Majoituimme

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Lääkäripankki tulevaisuuteen

Lääkäripankki tulevaisuuteen Lääkäripankki tulevaisuuteen Jouko Tuomisto, PDG Lääkäripankin johtoryhmän pj 2012-2015 Näin Lääkäripankki on toiminut Vapaaehtoiset lääkärit, pääasiassa erikoislääkäreitä toimintajaksot Vähintään kuuden

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

SYNNYTYS JOKAINEN SYNNYTYS ON YKSILÖLLINEN

SYNNYTYS JOKAINEN SYNNYTYS ON YKSILÖLLINEN SYNNYTYS JOKAINEN SYNNYTYS ON YKSILÖLLINEN SYNNYTYKSEN VAIHEET 1. Avautumisvaihe Pisin vaihe Alkaa säännöllisistä ja kohdunsuuta avaavista supistuksista Voit olla kotona niin kauan kuin pärjäät supistuskivun

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Puhelimen käyttö ennen ja nyt Mikä oli sinun ensimmäinen puhelimesi? Entä

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Hoitoprosessin muuttaminen päiväkirurgiseksi. Suomen päiväkirurgisen yhdistyksen koulutuspäivä Tiina Hellman, sairaanhoitaja Tampere, 18.09.

Hoitoprosessin muuttaminen päiväkirurgiseksi. Suomen päiväkirurgisen yhdistyksen koulutuspäivä Tiina Hellman, sairaanhoitaja Tampere, 18.09. Hoitoprosessin muuttaminen päiväkirurgiseksi Suomen päiväkirurgisen yhdistyksen koulutuspäivä Tiina Hellman, sairaanhoitaja Tampere, 18.09.2015 TAUSTAA Leikkaussalihoitaja n. 20 vuotta Päikissä 15 vuotta

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ European Project Semester 2008 Eeva Siuruainen (TTE5SN2) ENNEN LÄHTÖÄ Minulla oli suuri halu päästä tekemään työharjoitteluni ulkomailla ja muu

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

Tuote-esite syksy 2015

Tuote-esite syksy 2015 Tuote-esite syksy 2015 Ojakylän koulun 6. luokan leirikoulu Levillä Varainhankinnan merkitys Paperitukkurin tuotteet tukevat tärkeää toimintaa. Ostamalla tuotteita paikalliselta urheiluseuralta tai koululuokalta,

Lisätiedot

MASUSTA MAAILMAAN. synnytysvalmennus

MASUSTA MAAILMAAN. synnytysvalmennus MASUSTA MAAILMAAN synnytysvalmennus Yleisiä asioita Synnytys-, anestesia- ja lastenlääkäri päivystävät aina sairaalassa Synnytyssaleja kuusi, tarkkailuhuoneita kaksi Synnytyksiä noin 1400 Opetussairaala;

Lisätiedot