Kätkän luonto-hanke loppuraportti 1 LOPPURAPORTTI KÄTKÄN LUONTO-HANKE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kätkän luonto-hanke loppuraportti 1 LOPPURAPORTTI KÄTKÄN LUONTO-HANKE"

Transkriptio

1 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 1 LOPPURAPORTTI KÄTKÄN LUONTO-HANKE

2 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 2 Sisällysluettelo 1. Hankkeen toteuttajan nimi 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus 3. Yhteenveto hankkeesta 4. Loppuraportti 4.1. Hankkeen tavoitteet 4.2. Hankkeen toteutus 4.3. Hankkeen resurssit 4.4 Toteutuksen organisointi 4.5. Kustannukset ja rahoitus 4.6. Raportointi ja seuranta 4.7. Toteutusoletukset ja riskit 4.8. Yhteistyökumppanit 4.9. Hankkeen tulokset ja vaikutukset 5. Esitykset jatkotoimenpiteiksi Liite Rakennussuunnitelman toteutuminen

3 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 3 1.Hankkeen toteuttajan nimi Hankkeen toteuttajana toimi Tervolan kunta. 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus Hankkeen nimi: Kätkän luonto Hankkeen numero: Yhteenveto hankkeesta Hankkeen vastuuhenkilönä toimi Tervolan kunnassa kunnanjohtaja Mika Simoska Hankkeen hyväksytty kustannusarvio oli euroa, josta toteutui 61203,20 euroa.

4 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 4 Hankkeen rahoitus jakaantui seuraavasti: EU+valtio EU-osuus Valtion osuus Kunta Kokonaisrahoitus Kätkän luonto-hankkeessa oli tavoitteena kunnostaa Kätkävaaran vanha luontopolku rakentamalla opastuskylttejä, tulistelupaikka, laavu, ulkokäymälä ja pitkospuuosuuksia. Hankkeen toiminta-aika alkoi ja päättyi Hankkeen aikana uusittiin alueen käyttöoikeussopimukset ja kunnostettiin Kätkävaaran vuonna 1993 perustettu luontopolku. Rakennushankkeessa huomioitiin alueen saavutettavuus kaikille toimijoille ja suunnittelussa otettiin huomioon esteettömästi palveleva ympäristö. Uutta esteetöntä 1,3 m leveää luontopolkua rakennettiin Kätkävaaran Perälampien läntisen lammen pohjoisrantaan noin 300m. Näin Kätkävaaran luontopolku pystyy nyt palvelemaan eri-ikäisiä, toimintakyvyiltään erilaisia sekä eri tavoin ymmärtäviä, näkeviä, hahmottavia ja liikkuvia asiakkaita. Alueelle rakennettiin esteetön laavu, esteetön tulistelupaikka, esteetön liiteri, esteetön ulkokäymälä, esteetön pitkospuuosuus ja esteetön murskereitti n.100 m. Näin luontoliikunnasta pääsevät nyt myös nauttimaan liikunta-esteiset tasavertaisesti. Esteettömät palvelut lisäävät Kätkävaaran luontopolun vetovoimaisuutta ja houkuttelevat alueelle lisää kävijöitä, kuten liikuntaesteiset, partiolaiset, koululaiset, toiminta- ja vanhustenkeskuksien asiakkaat.

5 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 5 Lisäksi kunnostettiin ja rakennettiin opastuskyltit, rappusia ja uutta pitkospuuosuutta. Samalla uudistettiin reitillä olevat merkkipaalut. Reitillä suoritettiin myös raivaustöitä. Kunnostetusta Kätkävaaran luontopolusta suunniteltiin esite ja kartta, jota voidaan muokata ja päivittää tarpeen mukaan ja tulostaa esimerkiksi koululaisille. Esite voidaan myös painaa säänkestävälle paperille jaettavaksi asiakkaille luontopolun infolaatikosta. Luontopolun turvallisuus parani uudistettujen merkkipaalujen ansiosta ja Kätkävaaran huipulle kivirakan päälle rakennettu pitkospuuosuus helpottaa liikkumista vaikeakulkuisessa rakassa.

6 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 6 4. Loppuraportti 4.1 Hankkeen tavoitteet Yleisellä tasolla hankkeen tavoitteena on maaseutualueiden elämänlaadun ja maaseudun elinkeinoelämän monipuolistaminen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman avulla. Hankkeen konkreettiset tavoitteet: 1. Kunnostaa Kätkävaaran vanha luontopolku rakentamalla opastuskylttejä ja luontokohteista kertovia opastetauluja, tulistelupaikka ja laavu, ulkokäymälä ja mahdollisesti pitkospuuosuuksia. 2. Turvata Kätkävaaran luontopolun tulevaisuus käyttöoikeussopimusten päivityksellä. 3. Kehittää kuntalaisille ja maaseutumatkailuyrittäjille tärkeää luontokohdetta kestävällä tavalla. 4.2 Hankkeen toteutus Hanke oli suunniteltu alkavaksi huhtikuun alussa Hanke pääsi kuitenkin alkamaan vasta kesäkuussa 2010 hankevetäjäksi valitun Harri Pullolan aloittaessa työnsä Hankkeen myöhästymisen myötä aikataulu oli haastava, koska rakentamiseen käytettävää sulan maan aikaa kului kesä- ja heinäkuussa 2010 käyttöoikeussopimusten uudistamiseen. Hankkeen aloituspalaveri pidettiin Rovaniemellä ELY-keskuksessa. Ennen investointien aloittamista tilattiin erikoissuunnittelija Erkki Tuoviselta asiantuntijaraportti Kätkävaaran luontopolun kehittämisestä ja uudistamisesta. Raportin avulla saatiin tehtyä suunnitelma, miten investoinnit tultaisiin

7 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 7 toteuttamaan kokonaistaloudellisesti edullisimmalla tavalla. Erkki Tuovinen toi raportissaan myös esityksen esteettömän osuuden rakentamisesta luontopolulle. Suunnittelussa otettiin huomioon esteettömästi palveleva noin 300m pitkä Perälampien luontopolkuosuus. Investointien jälkeen Kätkävaaran luontopolku pystyy palvelemaan eri-ikäisiä, toimintakyvyiltään erilaisia sekä eri tavoin ymmärtäviä, näkeviä, hahmottavia ja liikkuvia asiakkaita. Kesäkuun alussa 2010 käynnistyivät myös neuvottelut Kätkävaaran luontopolun maanvuokrasopimusten uudistamisesta. Neuvotteluista huolimatta kaksi maanomistajaa ei suostunut allekirjoittamaan uutta maanvuokrasopimusta. Tämän vuoksi aloitettiin uuden vaihtoehtoisen reitin etsintä- ja linjaustyöt. Tämä toi uudet haasteet aikataulussa pysymiseen. Uuden reittisuunnittelun ja maanvuokrasopimusten allekirjoitusten jälkeen investointien rakentaminen aloitettiin Kätkävaaran luontopolulla Rakentaminen kesti noin kolme ja puoli kuukautta, kunnes kirvesmiehet lopettivat työnsä Lapin ammattiopiston aikuisopiskelijat olivat mukana rakentamistöissä Aikataulussa pysymiseen toivat omat vaikeutensa luontopolun uuden reitin linjaus osin vaikeissa maasto-olosuhteissa. Kätkävaaran luontopolun uudistaminen oli vaativaa hankalien olosuhteiden vuoksi, ei ollut valmiita tieuria, maasto oli kivikkoista, louhikkoista ja jyrkänteitä paikoin täynnä. Lopulta uutta reittiä linjattiin noin kolme kilometriä. Loppusyksystä aikainen talven tulo, lumi ja sääolosuhteet vaikeuttivat rakentamista. Pysyvä lumi satoi maahan Kätkävaarassa. Hankkeen tuotoksina valmistui esteetön laavu, esteetön tulistelupaikka, esteetön liiteri, esteetön ulkokäymälä, esteetön pitkospuuosuus, murskereitti, opastuskyltit, rappusia, lankkusiltoja ja uutta pitkospuuosuutta. Samalla uudistettiin reitillä olevat merkkipuupaalut. Reitillä suoritettiin myös raivaustöitä. Lisäksi rakennettiin lyhyt noin 500m pitkä luontopolku poikkilammen ympäri.

8 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 8 Hankkeen kirvesmiehinä toimivat Raimo Kolmonen ja Jouni Jänkälä. Reijo Volotinen työskenteli mukana Tervolan kunnan palkkaamana. Lisäksi kaksi Lapin ammattiopiston ympäristönhuoltajalinjan aikuisopiskelijaa Kari Tuisku ja Jyrki Holc osallistuivat luontopolun rakentamiseen ja antoivat samalla ammattitutkintonäytön työstään Kätkävaarassa. Hankkeen tiedotusta ja viestintää tehtiin Yleisradion sekä paikallisen lehdistön kautta. Hankeen ensimmäinen infotilaisuus järjestettiin Kätkävaaran Leiri-kätkän tiloissa, jossa kerrottiin hankkeen tavoitteista ja aikatauluista kaikille kiinnostuneille. Paikalla saapui yli 40 henkilöä, mukana oli myös lehdistön edustajia. Kätkävaaran esteettömän luontopolkuosuuden harjakaiset järjestettiin Paikalle oli myös pyörätuolilla liikkuvia henkilöitä ja lehdistön edustajia. Teema-hanke järjesti Luonto kutsuu tilaisuuden , missä Kätkän luonto-hanke esitteli hankeen tuloksia. Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska esitteli tilaisuudessa Kätkän luonto-hanketta ja investointien tuloksia. Simoska antoi myös saman päivän aamuna ennalta sovitun haastattelun Ylen Radio Perämeren toimittajalle Kätkän luonto-hankkeesta. Kätkävaaran luontopolusta tehtiin myös esite karttoineen.

9 Kätkän luonto-hanke loppuraportti Hankkeen resurssit Rahalliset resurssit hankkeelle saatiin Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen Tervolan kunnalle myöntämällä EU-osarahoitteisella hanketuella Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. Toiminnalliset resurssit olivat hanketyöntekijän lisäksi kaksi hankkeelle palkattua kirvesmiestä ja yksi kunnan palkkaama työntekijä. Lisäksi Rovaniemen ammattiopiston ympäristönhoitajalinjan kaksi aikuisopiskelijaa osallistuivat rakennus- ja kunnostustöihin. Hankkeen toteuttamista edesauttoivat myös Tervolan kunnan nuorten työpaja, Lapin ammattiopiston Metsäruusuntien yksikkö Rovaniemeltä ja Ammattiopisto Lappia, sekä paikalliset Tervolan yritykset ja asiantuntijat.

10 Kätkän luonto-hanke loppuraportti Toteutuksen organisaatio Hanketta hallinnoi Tervolan kunta vastuuhenkilönä Mika Simoska. Varsinaista investointia varten palkattiin hanketyöntekijä Harri Pullola vetämään hanketta. Kirjanpidosta vastasi Tervolan kunnan pääkirjanpitäjä Matti Tapio. Hanketyöntekijän lisäksi rekrytoitiin 3 työntekijää rakennustöihin ja kilpailutettiin osa toteutettavista investoinneista yrityksillä. Rakentamiseen osallistuivat myös Tervolan nuorten työpaja, Ammattiopisto Lappia ja Lapin ammattiopisto.

11 Kätkän luonto-hanke loppuraportti Kustannukset ja rahoitus Investoinnin hyväksytyt kustannukset olivat 61860, joista toteutui ,20 euroa. Hankkeen rahoitus jakaantui seuraavasti: EU+valtio EU-osuus Valtion osuus Kunta Kokonaisrahoitus

12 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 12 4,6. Raportointi ja seuranta Raportointia ja seurantaa tehtiin jatkuvasti hankkeen edetessä. Budjettia ja toimenpiteitä seurattiin tarkasti. Loppuraportin lopullinen puhtaaksikirjoitus alkoi tammikuussa Loppuraportti valmistui tammikuun 2011 lopussa. Viestintää tehtiin koko hankkeen ajan lehdistön ja Yleisradion Radio Perämeren välityksellä. Lisäksi infotilaisuudet antoivat jatkuvaa tietoa julkisuuteen hankkeen etenemisestä Toteutusoletukset ja riskit Suurimpia riskejä hankkeen toteutumiselle oli rahoituksen saaminen hankkeelle, käyttöoikeussopimusten uusiminen ja aikatauluissa pysyminen.

13 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 13 Riskeinä realisoituivat maankäytön vuokaraoikeussopimukset. Kätkävaaran luontopolku kulkee yksityisten maanomistajien mailla. Kaksi maanomistajaa ei uusinut sopimusta ja yhden maanomistajan kanssa neuvottelut kestivät odotettua pidempään. Tämän vuoksi vanhat reitit jouduttiin purkamaan ja linjaamaan uusi vaihtoehtoinen reitti. Jos uutta reittiä ei olisi löytynyt, hanketta ei olisi pystytty toteuttamaan ja se olisi jouduttu keskeyttämään. Vaihtoehtoina vapaaehtoisille vuokrasopimuksille olisi tullut esiin ulkoilureittitoimituksen valmistelu ja hakeminen. Uuden reitin linjaaminen oli hankalaa, koska alueen halki kulkee pitkä selkälinja, joka jakaa yksityisten maanomistajien maa-alueita. Alueelle pääsy on myös logistisesti hankalaa, koska tieuria ei ole hankalan, kivikkoisen ja louhikkoisen maaston vuoksi pystytty rakentamaan. Osalle reitistä paikalle pääsy onnistui vain jalkaisin. Korkeat kallioseinämät ja jyrkänteet antoivat oman haasteensa uuden reitin löytämiselle. Alueen tutkimisen jälkeen sopivat reitit löytyivät ja niille rakennettiin tarvittavat portaat, sillat ja uudet reittimerkinnät. Kaiken kaikkiaan uutta reittiä linjattiin noin 3km.

14 Kätkän luonto-hanke loppuraportti Yhteistyökumppanit Rakentamisessa hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Tervolan kunnan nuorten työpaja, Lapin Ammattiopiston Metsäruusuntien yksikkö Rovaniemeltä vastuuhenkilönä Kai Komulainen ja Ammattiopisto Lappian Louen maaseutuoppilaitoksen hienopuusepät Juha Seppälän ohjaamana, sekä paikalliset Tervolan yritykset. Hanke teki yhteistyötä myös Lapin maakuntamuseon kanssa. Kätkävaaran luontopolun inventointi tehtiin , kun luontopolku kierrettiin ja tutkittiin asiantuntijoiden voimin. Mukana olivat Rovaniemen museon Intendentti arkeologi Hannu Kotivuori, geologi Vesa Perttunen ja luonnontieteen amanuenssi Kimmo Kaakinen. Alueelta löytyy rikas ja vaihteleva geologinen maaperä ja on osa Tervolan alueen kivikautisia asuinpaikkoja. Alueelta löytyy myös monipuolinen luonto lehtomaisemista kivirakkaan. Uhanalaisista kasveista mainittakoon Kätkävaaran lehdossa kasvava rauhoitettu tikankontti.

15 Kätkän luonto-hanke loppuraportti Hankkeen tulokset ja vaikutukset Hankkeessa kunnostettiin Kätkävaaran vuonna 1993 perustettu luontopolku. Rakennushankkeessa huomioitiin alueen saavutettavuus kaikille toimijoille ja suunnittelussa otettiin huomioon esteettömästi palveleva ympäristö. Uusi esteetön luontopolku rakennettiin Kätkävaaran Perälampien läntisen lammen pohjoisrantaan. Suunnittelussa otettiin huomioon esteettömästi palveleva noin 300m pitkä Perälampien luontopolkuosuus, joka rakennettiin 1,3 metriä leveänä. Näin Kätkävaaran luontopolku pystyy nyt palvelemaan eri-ikäisiä, toimintakyvyiltään erilaisia sekä eri tavoin ymmärtäviä, näkeviä, hahmottavia ja liikkuvia asiakkaita. Alueelle rakennettiin esteetön laavu, esteetön tulistelupaikka, esteetön liiteri, esteetön ulkokäymälä, esteetön pitkospuuosuus n. 300 m, esteetön murskereitti n.100 m. Näin luontoliikunnasta pääsevät nyt myös nauttimaan liikunta-esteiset tasavertaisesti. Esteettömät palvelut lisäävät Kätkävaaran luontopolun vetovoimaisuutta ja houkuttelevat alueelle lisää kävijöitä, kuten liikuntaesteiset, partiolaiset, koululaiset, toiminta- ja vanhustenkeskuksien asiakkaat. Lisäksi kunnostettiin ja rakennettiin opastuskyltit, rappusia ja uutta pitkospuuosuutta. Samalla uudistettiin reitillä olevat merkkipaalut. Reitillä suoritettiin myös raivaustöitä. Kunnostetusta Kätkävaaran luontopolusta suunniteltiin esite ja kartta, jota voidaan muokata ja päivittää tarpeen mukaan ja tulostaa määrättömästi esimerkiksi koululaisille. Esite voidaan myös painaa säänkestävälle paperille jaettavaksi asiakkaille luontopolun infolaatikosta.

16 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 16 Luontopolun turvallisuus parani uudistettujen merkkipaalujen ansiosta ja Kätkävaaran huipulle kivirakan päälle rakennettu pitkospuuosuus helpottaa liikkumista vaikeakulkuisessa rakassa.

17 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 17 Tulokset: päivitetyt maanvuokrasopimukset esteetön pitkospuupolku 1,3m leveänä yhteensä 300m esteetön Laavu esteetön tulistelupaikka esteetön liiteri esteetön ulkokäymälä esteetön laituri piha-alueineen levähdyspaikkoja penkkeineen uusia opastuskylttejä uudet oranssinväriset merkkipaalut reitille uutta luontopolun reittiä n. 3km uusia rappusia uusia lankkusiltoja uutta pitkospuuosuutta yhteensä n. 1km lyhyt luontopolku perälammin ympäri n. 500m luontopolun esite ja kartta

18 Kätkän luonto-hanke loppuraportti Esitykset jatkotoimenpiteiksi Kätkävaaran luontopolun kehittämistä tulee jatkaa jatkohankkeen avulla. Tulevassa hankkeessa voidaan tehdä seuraavia toimenpiteitä: Kätkävaaran alueen profiloituminen esteettömäksi luontoliikuntapaikaksi, koska esteettömiä luontoliikuntapaikkoja on vielä varsin vähän rakennettu. Hankkeessa rakennettaisiin lisää esteetöntä luontopolkua perälammen ympäri ja esteetön laituri. Luontopolun uuden esteettömän osuuden pituus tulisi olemaan noin 500m. Tämä lisäisi Kätkävaaran alueen vetovoimaisuutta aina kansallisella sekä kansainvälisellä tasolla. Kätkävaaran huippu sijaitsee kivirakalla 183m korkeudella merenpinnasta. Huipulle rakennettiin vuonna 1955 Kätkävaaran kolmiomittaustorni, joka on nyt purettu. Uuden näköalatornin rakentaminen toisi lisäarvoa alueella liikkuville retkeilijöille ja matkailijoille. Kätkävaaran lakialueelle tilataan ympäröivästä maisemasta ja vaaroista kertova säänkestävä kartta/panoraamavalokuva, joka kertoo katsojalle edessä näkyvän maiseman kohteet ja etäisyydet havaintopaikasta. Mahdollisten loukkaantumisen varalta huipulle kannattaa rakentaa myös helikopterin laskeutumisalusta 10x10m kokoisena, koska alueelle pääsy saattaa olla muutoin vaikeaa ja hankalaa. Alusta toimisi samalla myös retkeilyn apuna tauko- ja huoltopaikkana. Kätkävaaran Perälampien tai Kätkäjärven yhteyteen rakennettu lintutorni avaisi myös uusia mahdollisuuksia luonnon seuraamiseen. Luontopolku on nyt 7km pitkä ja vaativa. Luontopolulle olisi hyvä suunnitella rengasmainen lyhyempi keskivaativa reitti tarvittavine portaineen ja pitkospuineen esimerkiksi 3-4km pitkänä.

19 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 19 Luontopolulle ohjaavia opasteita tulee lisätä 4-tielle, Kätkävaarantielle/ Ketunmaantielle. Pääopastetaulun suunnittelu ja painaminen säänkestävälle materiaalille. Luontopolun nettisivut valmistettaisiin ja niiden sijainti luontoon.fi sivustolle. Luontoon.fi on metsähallituksen hallinnoima sivusto Suomen retkeilykohteista. Asiakasmäärät alueella kasvaisivat hyvän julkisuusarvon puolesta. Metsähallitus voisi olla myös mukana kunnostamassa Natura-alueella olevan Kätkävaaran lehdon luontopolun, joka on pääsyt huonokuntoiseksi. Kätkävaaran luontopolku tukee mahdollista Vaarojen vaellus hanketta, missä alueen vetovoimaiset vaarat yhdistetään vaellusreitin avulla. Loppuraportti hyväksytty kunnanvaltuuston kokouksessa Mika Simoska kunnanjohtaja

20 Kätkän luonto-hanke loppuraportti 20

Koivusaaren luontopolku

Koivusaaren luontopolku KARTTAESITE Koivusaaren luontopolku 100 m Koivusaaren luontopolku sijaitsee Ounasjoen suistosaaressa, 2,3 km Rovaniemen keskustasta pohjoiseen. Pitkos tetun ja helppokulkuisen polun pituus on 2,5 km. Opasteet

Lisätiedot

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi Osuuskunta KeroKuitu 2. Hankkeen nimi/hanketunnus Kerässieppi-Liepimän kyläverkko/22657 3. Yhteenveto hankkeesta Kerässieppi-Liepimän

Lisätiedot

Kauhavan Monitoimihalli

Kauhavan Monitoimihalli Kauhavan Monitoimihalli Hankenumero 18597 Kauhavan Monitoimihalli Oy Sisällys Kauhavan Monitoimihalli Oy... 1 1. Toteuttajan nimi... 3 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus... 3 3. Yhteenveto hankkeesta... 3

Lisätiedot

Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön

Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön Hankkeen julkinen kuvaus Nevalyly ympäristöineen on Metsähallituksen omistuksessa. Alueella sijaitsee huonokuntoinen kota ja pienelle matkaa on

Lisätiedot

Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkyselyn tulokset

Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkyselyn tulokset Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkyselyn tulokset Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkysely (2. 23.5.2017) toteutettiin osana Salon kaupungin retkeily ja luontomatkailukohteiden

Lisätiedot

Pohjapatohankkeet Vehkajoella ja Vaalimaanjoella. Vesistökunnostuspäivät , Tampere Vesa Vanninen, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Pohjapatohankkeet Vehkajoella ja Vaalimaanjoella. Vesistökunnostuspäivät , Tampere Vesa Vanninen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Pohjapatohankkeet Vehkajoella ja Vaalimaanjoella Vesistökunnostuspäivät 13.-14.6.2017, Tampere Vesa Vanninen, Varsinais-Suomen ELY-keskus 1 Valuma-alue 380 km 2 Pituus n. 40 km Laskee Suomenlahteen Haminassa

Lisätiedot

2. Hankkeen nimi ja hanketunnus: Kimpale kultaa Kangasniemi kylineen kimaltamaan VIRKISTYSALUEHANKE, 15910

2. Hankkeen nimi ja hanketunnus: Kimpale kultaa Kangasniemi kylineen kimaltamaan VIRKISTYSALUEHANKE, 15910 Sivu 1 / 8 Loppuraportti 1. Hankkeen toteuttajan nimi: Kangasniemen maaseutuseura ry 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus: Kimpale kultaa Kangasniemi kylineen kimaltamaan VIRKISTYSALUEHANKE, 15910 3. Yhteenveto

Lisätiedot

DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA

DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA TAMMELAN SININEN REITTI 4 KM Tammelan sininen reitti alkaa Hämeen luontokeskuksen pihalta. Polun alku on melko leveä, mutta sen alussa on heti jyrkkä ylämäki, jota

Lisätiedot

WC- ja pesutilojen muuttaminen nykyvaatimukset täyttäväksi ja portaiden kunnostus Loppuraportti. Lavamäen kyläyhdistys ry

WC- ja pesutilojen muuttaminen nykyvaatimukset täyttäväksi ja portaiden kunnostus Loppuraportti. Lavamäen kyläyhdistys ry 3.10.2016 WC- ja pesutilojen muuttaminen nykyvaatimukset täyttäväksi ja portaiden kunnostus Loppuraportti Lavamäen kyläyhdistys ry WC- ja pesutilojen muuttaminen nykyvaatimukset täyttäväksi ja portaiden

Lisätiedot

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI Lopen sininen retkeilyreitti 3 km Lopen sininen reitti lähtee Tauluntien varressa olevalta pysäköintialueelta. Reitti kulkee aluksi kapeaa polkua pitkin mäntymetsikön

Lisätiedot

Miten METSO-ohjelma turvaa luonnon monimuotoisuutta. Johanna Viljanen / Keski-Suomen ELY-keskus Riitta Raatikainen / Suomen metsäkeskus

Miten METSO-ohjelma turvaa luonnon monimuotoisuutta. Johanna Viljanen / Keski-Suomen ELY-keskus Riitta Raatikainen / Suomen metsäkeskus Miten METSO-ohjelma 2008-2025 turvaa luonnon monimuotoisuutta Johanna Viljanen / Keski-Suomen ELY-keskus Riitta Raatikainen / Suomen metsäkeskus Tavoitteet ja keinot valtakunnallisesti METSO-ohjelman tavoitteena

Lisätiedot

Kuusamon metsänhoitoyhdistys, Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus / maaseutuosasto

Kuusamon metsänhoitoyhdistys, Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus / maaseutuosasto Kuusamon metsänhoitoyhdistys, Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus / maaseutuosasto Tukipäätös Dnro 1058/3510-2002 Munakan metsäpolku-hanke LOPPURAPORTTI Hankkeen toteutusaika: 2002 2003 Hankkeen toteuttaja: Kuusamon

Lisätiedot

Esteetöntä ulkoilua ja retkeilyä

Esteetöntä ulkoilua ja retkeilyä Esteetöntä ulkoilua ja retkeilyä Viherseminaari 2013 Luonnon virkistyskäyttö 31.10.2013 Liekkilä, Vaajakoski Erkki Tuovinen erikoissuunnittelija Lapin luontopalvelut Organisaatio Metsähallitus toimii pääosin

Lisätiedot

REITTITARKASTELU - KESKUSTASTA ITÄÄN 1

REITTITARKASTELU - KESKUSTASTA ITÄÄN 1 REITTITARKASTELU - KESKUSTASTA ITÄÄN 1 KEVYEN LIIKENTEEN REITTITARKASTELUT KESKUSTASTA ITÄÄN - ESISELVITYS 1. Työn sisältö ja tarkoitus Keskustasta itään suuntautuva reitti kulkee Lapinniemestä Rauhaniementien

Lisätiedot

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Info 4.6.2018 Leader Varsin Hyvä Eeva Mettala-Willberg Infon ohjelma 1. Mikä ihmeen Leader? 2. Teemahanke ja hakuprosessi 3. Kysymyksiä ja ideointia Lisätietoja

Lisätiedot

Metsähallituksen esteettömät palvelut

Metsähallituksen esteettömät palvelut Metsähallituksen esteettömät palvelut Mutkaton matka- Kansainvälinen esteettömän matkailun seminaari 15.-16.9.2010 Hyvärilä, Nurmes Erkki Tuovinen erikoissuunnittelija Lapin luontopalvelut Metsähallituksen

Lisätiedot

Pohjois-Espoon ratsastuspolut Kiti Santamala

Pohjois-Espoon ratsastuspolut Kiti Santamala Pohjois-Espoon ratsastuspolut 29.08.2018 2 Sijainti Pohjois-Espoo kartat.espoo.fi/ 3 Sijainti Pohjois-Espoo Oittaa Nupuri Röylä Reitti kulkee pääsääntöisesti Bodom-järven ympärillä ja sen varrella asustelee

Lisätiedot

Jyväskylän pienten järvien melontareitit

Jyväskylän pienten järvien melontareitit Jyväskylän pienten järvien melontareitit Melonnan harrastus kasvaa Melonnan harrastajia on Suomessa noin 18 500 (2001) ja määrä kasvaa koko ajan. Aktiivimelojia kuitenkin vain noin 10 % tästä määrästä

Lisätiedot

Kohti Mahdollisuuksien Markkuu vision toteutumista Tietoa viime vuosien toiminnasta Markkuulla

Kohti Mahdollisuuksien Markkuu vision toteutumista Tietoa viime vuosien toiminnasta Markkuulla Kohti Mahdollisuuksien Markkuu vision toteutumista Tietoa viime vuosien toiminnasta Markkuulla Katso lisää: www.markkuu.fi sekä sosiaalisen median kanavista: Facebook, Instagram, Twitter, You Tube Kylämme

Lisätiedot

1. HAKIJA 1.1 Hakijan nimi 1.2 Y- tunnus tai yhdistyksen rekisterinumero

1. HAKIJA 1.1 Hakijan nimi 1.2 Y- tunnus tai yhdistyksen rekisterinumero MAKSUHAKEMUS TEEMAHANKE Lnro 3318 1(5) ROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Uusi maksuhakemus Korjaus/täydennys vireillä olevaan maksuhakemukseen

Lisätiedot

Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk

Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk Kaikille löytyy sopivia reittejä patikoida ja samalla antautua luonnon rauhoittavaan syleilyyn. Nuotiopaikat, laavut ja kahvilat toivottavat kulkijan virkistävälle

Lisätiedot

OHJE TUENSAAJALLE SEURANTATIETOJEN TOIMITTAMISESTA

OHJE TUENSAAJALLE SEURANTATIETOJEN TOIMITTAMISESTA OHJE TUENSAAJALLE SEURANTATIETOJEN TOIMITTAMISESTA Seurantatietojen tavoitteiden saavuttaminen kertoo hankkeen onnistumisesta. Tuensaaja sitoutuu toimittamaan seurantatiedot myönteisen tukipäätöksen saatuaan.

Lisätiedot

Teemahankeinfo. Neuvontaa toteuttajille Jaana Joutsen

Teemahankeinfo. Neuvontaa toteuttajille Jaana Joutsen Teemahankeinfo Neuvontaa toteuttajille 28.2.2018 Jaana Joutsen Mikä teemahanke? Ykkösakselin hakema hanke, joka kokoaa yhteen pieniä yleishyödyllisiä kehittämistoimia tai investointeja Teemana voi olla

Lisätiedot

Kuva: Usko Juntunen. Mistä polku löytyy?

Kuva: Usko Juntunen. Mistä polku löytyy? Kuva: Usko Juntunen Mistä polku löytyy? Mistä reittitarjonta löytyy? Kuntien tiedotus ulkoilupaikoista ja reiteistä? Valtakunnallinen tieto maastopyöräilymahdollisuuksista? Kartat ja reittisovellukset

Lisätiedot

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut:

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut: Elinkeinostrategian valmisteluun ovat osallistuneet Keminmaan kunnan henkilöstön lisäksi luottamushenkilöt ja Keminmaan yrittäjiä. Elinkeinostrategiaan liittyen on järjestetty kaksi avointa työpajaa ja

Lisätiedot

Ihmisen. kokoisia LOPPU- RAPORTTEJA. Miten teen raportin, joka kiinnostaa muitakin kuin rahoittajaa? AISAPARIn ohjeita hanketoimijoille

Ihmisen. kokoisia LOPPU- RAPORTTEJA. Miten teen raportin, joka kiinnostaa muitakin kuin rahoittajaa? AISAPARIn ohjeita hanketoimijoille Ihmisen kokoisia LOPPU- RAPORTTEJA Miten teen raportin, joka kiinnostaa muitakin kuin rahoittajaa?? AISAPARIn ohjeita hanketoimijoille 2 Ihmisen kokoisia loppuraportteja Loppuraportti on mahdollisuus Hankkeen

Lisätiedot

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI. Rahoitusmahdollisuuksia

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI. Rahoitusmahdollisuuksia Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI Rahoitusmahdollisuuksia Rahoituksen järjestymiseksi Paikallinen aktiivisuus ja sitoutuminen ensiarvoisen tärkeää! Kuka toimii hakijana? Jos konkreettisia

Lisätiedot

KOJONKULMA. - Mahdollisuuksien maaseutu -

KOJONKULMA. - Mahdollisuuksien maaseutu - KOJONKULMA - Mahdollisuuksien maaseutu - Kyläkävelyraportti KOJONKULMA 10.7.2012 Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyt kuuluvat yhtenä osana Varsinais-Suomen Maa-

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :30

-2, SIV-LJ :30 -2, SIV-LJ 2017-03-09 17:30 Kokouskutsu Torstaina 9.3.2017 klo 17.30, Urheilutalon kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Christer Tonberg, puheenjohtaja Pia Nyman Jaakko

Lisätiedot

Tervola Varevaaran tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Ver 2 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila

Tervola Varevaaran tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Ver 2 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila 1 Tervola Varevaaran tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Ver 2 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: TuuliWatti Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry KYLIEN TOIMINNALLINEN KEHITTÄMINEN - esimerkkinä Nurmijärvi Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry Leader-ryhmä Keski-Uudenmaan ja Etelä- Hämeen alueelta. Kehittää maaseutua pääasiassa rahoittamalla Manner-Suomen

Lisätiedot

Ikäihmisten elämänhallinnan ja

Ikäihmisten elämänhallinnan ja Ikäihmisten elämänhallinnan ja hyvinvoinnin tukeminen (IKÄEHYT) 1.3.2011 31.8.2013 Hyvinvoinnin Lappi http://some.lappia.fi/blogs/ikaehyt/ Esitys päivitetty 30.1.2012 Hankkeen tausta Väestön ikääntyminen

Lisätiedot

Luontoreittien esteettömyyskartoitus

Luontoreittien esteettömyyskartoitus Luontoreittien esteettömyyskartoitus Evo, Hämeenlinna Evon alue on yksi Etelä-Suomen suurimmista metsäalueista. Evon retkeilyalueella kulkijan käytössä on yhteensä noin 8500 hehtaarin suuruinen alue, jossa

Lisätiedot

Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa

Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa Sanna-Kaisa Rautio, Metsähallitus luontopalvelut 6.10.2016 Luontoliikunta kustannukset Luontoliikunta Liikkumista joko aidossa tai osittain rakennetussa

Lisätiedot

Rantaraitin kehittäminen Taustat

Rantaraitin kehittäminen Taustat Yhdyskuntatekniikka Sivu 1 / 5 Taustat Tekniset palvelut toteuttivat omalle henkilökunnalle ja nuorisovaltuustolle kyselyn, jossa teemoina olivat kulttuuri, lapset ja nuoret, liikunta sekä ympäristö ja

Lisätiedot

NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI

NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI YHTEENVETO HANKKEESTA JyväsRiihen NUOTTA II -koordinointihankkeella edistettiin maaseutualueilla toimivien yhteisöjen harrastustoimintaa ja kylien kokoontumispaikkojen

Lisätiedot

RITAJÄRVEN LUONNONSUOJELUALUE HOITO- JA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015-2025

RITAJÄRVEN LUONNONSUOJELUALUE HOITO- JA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015-2025 RITAJÄRVEN LUONNONSUOJELUALUE HOITO- JA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015-2025 Sastamalan kaupunki, Elävä maaseutu Maaseutulautakunta 30.9.2015 Sisältö 1. Johdanto 2. Luonnosta elinvoimaa 3. Luonnonsuojelualueen

Lisätiedot

Ojitusten luonnonmukainen peruskunnostus Hämeessä -hanke (OPET-hanke)

Ojitusten luonnonmukainen peruskunnostus Hämeessä -hanke (OPET-hanke) Ojitusten luonnonmukainen peruskunnostus Hämeessä -hanke (OPET-hanke) 29.10.2012, Hämeenlinna Sivu 1 30.10.2012 OPET-hankkeen esittely, Petra Korkiakoski Esityksen sisältö OPET-hankkeen taustat ja tavoitteet

Lisätiedot

KIRJAUSMERKINNÄT ELY- keskuksen nimi Vastaanottajan nimi Saapunut, pvm Vireille tulo, pvm

KIRJAUSMERKINNÄT ELY- keskuksen nimi Vastaanottajan nimi Saapunut, pvm Vireille tulo, pvm MAKSUHAKEMUS TEEMAHANKE Lnro 3318 1(5) ROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Uusi maksuhakemus Korjaus/täydennys vireillä olevaan maksuhakemukseen

Lisätiedot

Elinkeinojaosto. Kaupunginhallituksen asettaman elinkeinojaoston jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet (suluissa)

Elinkeinojaosto. Kaupunginhallituksen asettaman elinkeinojaoston jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet (suluissa) Elinkeinojaosto Kaupunginhallituksen asettaman elinkeinojaoston jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet (suluissa) Trög Sakari, pj (Viitala Susanna) Juuruspolvi Juhani, vpj (Airaksinen Maarit) Karvo Seija

Lisätiedot

Rahoitus ja kehittäminen

Rahoitus ja kehittäminen Rahoitus ja kehittäminen Pohjois-Savon ELY-keskus, Jari Vitikainen 5.4.2018 1 Yritysten kehittämispalvelut 2 Analyysi Tavoitteena on aktivoida pk-yritystä suunnitelmalliseen ja pitkäjänteiseen kehittämistoimintaan.

Lisätiedot

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Teemahankeinfo 6.9.2017 Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Esityslistalla 1.Lyhyt johdatus Leader-toimintaan ja teemahankkeisiin 2.Kokemuksia LIVE-teemahankkeesta 3.Uudet teemahankkeet ja niiden hakuprosessi

Lisätiedot

Viranomaisneuvottelun muistio

Viranomaisneuvottelun muistio 1 (5) Pasi Ronkainen UPM-Kymmene Oyj Jänisjoen ranta-asemakaava, Tohmajärvi UPM-Kymmene Oyj, Kyyrönlammen ja Mäntylammen ympäristöjen ranta-asemakaava, Joensuu Tornator Oyj, Palojärven, Tekojärven ja Ala-Koitajoen

Lisätiedot

Vaarojen vaellus esiselvityshanke, loppuraportti VAAROJEN VAELLUS -ESISELVITYSHANKE LOPPURAPORTTI

Vaarojen vaellus esiselvityshanke, loppuraportti VAAROJEN VAELLUS -ESISELVITYSHANKE LOPPURAPORTTI VAAROJEN VAELLUS -ESISELVITYSHANKE LOPPURAPORTTI Loppuraportin sisällysluettelo 1. Hankkeen toteuttajan nimi 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus 3. Yhteenveto hankkeesta 4. Raportti 4.1 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Metsähallituksen rooli virkistystoiminnoissa Keski-Suomessa. Raimo Itkonen 13.6.2011

Metsähallituksen rooli virkistystoiminnoissa Keski-Suomessa. Raimo Itkonen 13.6.2011 Metsähallituksen rooli virkistystoiminnoissa Keski-Suomessa Raimo Itkonen 13.6.2011 Mikä on Metsähallitus? Luonnonvara-alan palveluja tuottava valtion liikelaitos, jolla on liiketoimintaa ja julkisia palveluja

Lisätiedot

Pyöräilyn kehittämisiä. Ylöjärven ja Kangasalan pilotit vertailtavina

Pyöräilyn kehittämisiä. Ylöjärven ja Kangasalan pilotit vertailtavina Pyöräilyn kehittämisiä Ylöjärven ja Kangasalan pilotit vertailtavina Tampereen seudun kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman eräs kärkihanke oli kuntakohtaisten kehittämisohjelmien laatiminen Piloteiksi

Lisätiedot

Outdoors Finland. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi hanke. OF Etelä ja OF koordinaatiohanke

Outdoors Finland. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi hanke. OF Etelä ja OF koordinaatiohanke Outdoors Finland Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke OF Etelä ja OF koordinaatiohanke Internet- ja mobiilipohjaisten reittien suunnittelu seminaari Lahti 15.02.2012

Lisätiedot

Rautjärven sotahistoria- hanke

Rautjärven sotahistoria- hanke Liite 1 74 HANKESUUNNITELMA Laadittu 4.3.2016 Rautjärven sotahistoria- hanke 1. Hakijan yhteystiedot Rautjärven kunta Projektijohtaja, Juha-Pekka Natunen Simpeleentie 12, 56800 SIMPELE 040 581 8040 juha-pekka.natunen@rautjarvi.fi

Lisätiedot

Kuva: Anita Sievänen HIASTINHAARAN LUONTOPOLUN JA LINTUTORNIN KUNNOSTAMIS- JA RAKENTAMISHANKE POHJOIS-IISSÄ 2016-2017 1(8)

Kuva: Anita Sievänen HIASTINHAARAN LUONTOPOLUN JA LINTUTORNIN KUNNOSTAMIS- JA RAKENTAMISHANKE POHJOIS-IISSÄ 2016-2017 1(8) Kuva: Anita Sievänen HIASTINHAARAN LUONTOPOLUN JA LINTUTORNIN KUNNOSTAMIS- JA RAKENTAMISHANKE POHJOIS-IISSÄ 2016-2017 1(8) SISÄLLYS: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Hankealueen kuvaus Hankealueen tausta ja

Lisätiedot

Kansainväliset hankkeet käytännössä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa

Kansainväliset hankkeet käytännössä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Kansainväliset hankkeet käytännössä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa 2014-2020 Kansainvälisten hankkeiden koulutus Susanna Ollila, Maaseutuvirasto susanna.ollila@mavi.fi Kansainväliset yhteistyöhankkeet

Lisätiedot

Pyhäjärven kaupunki INVESTOINTIOSA LOPPURAPORTTI

Pyhäjärven kaupunki INVESTOINTIOSA LOPPURAPORTTI Pyhäjärven kaupunki INVESTOINTIOSA 1.6.2003-31.12.2005 LOPPURAPORTTI SISÄLTÖ 1. HANKKEEN TAUSTATIEDOT 1.1. Hankkeen yhteystiedot 1.2. Hallinnoija ja rahoittajat 1.3. Hankkeen aikataulu 2. HANKKEEN TAUSTA

Lisätiedot

Ulkoilureittisuunnitelma ja -toimitus reittienteon välineenä Tampere Petri Mäkelä, Ekokumppanit Oy

Ulkoilureittisuunnitelma ja -toimitus reittienteon välineenä Tampere Petri Mäkelä, Ekokumppanit Oy Ulkoilureittisuunnitelma ja -toimitus reittienteon välineenä 17.5.2019 Tampere Petri Mäkelä, Ekokumppanit Oy Tarkoitus ja sisältö Työn tarkoituksena oli selvittää ulkoilulain ja tarpeenmukaisen ulkoilureitin

Lisätiedot

PALUKSEN MAKU. käyttömuotojen yhteensovittamisesta

PALUKSEN MAKU. käyttömuotojen yhteensovittamisesta PALUKSEN MAKU Esiselvitys vanhan maaainesottoalueen maisemoinnista ja käyttömuotojen yhteensovittamisesta Hankealueen sijainti Ulvila-Palus 19 km Pori-Palus 18 km Tampere-Palus 95 km Kartta: www.eniro.fi

Lisätiedot

SUOMENSELÄN ALUEEN VI RKISTYSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN

SUOMENSELÄN ALUEEN VI RKISTYSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN SUOMENSELÄN ALUEEN VI RKISTYSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN Loppuraportti 2014 c) Iturahasto SISÄLLYS 1. Hankkeen toteuttajan nimi 3 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus 3 3. Hankkeen tavoitteet 3 a. Ylemmän tason tavoitteet,

Lisätiedot

Freshabit LIFE IP Lounais-Suomen joet. Pinja Kasvio Aluekoordinaattori Varsinais-Suomen ELY-keskus

Freshabit LIFE IP Lounais-Suomen joet. Pinja Kasvio Aluekoordinaattori Varsinais-Suomen ELY-keskus Freshabit LIFE IP Lounais-Suomen joet Pinja Kasvio Aluekoordinaattori Varsinais-Suomen ELY-keskus 15.3.2018 Freshabit LIFE IP -hanke Yhteistyötä vesiperintömme säilyttämiseksi Budjetti yli 25 milj EU LIFE

Lisätiedot

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisohjelma 2007-2013

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisohjelma 2007-2013 Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisohjelma 2007-2013 Voimaa luonnosta ja yhteisöllisyydestä Innovaatioita eri toimijoiden yhteistyöstä Sivu 1 2.3.2011 Sivu 2 2.3.2011 Aktiivinen Pohjois-Satakunta

Lisätiedot

Kirjapainoky a kehittyy - aktivoint hanke lop uraportti

Kirjapainoky a kehittyy - aktivoint hanke lop uraportti Euroopan maaseudun 1111 kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi Kirjapainoky a kehittyy - aktivoint hanke lop uraportti RITVA POHJOISVIRTA Sisällys 1. Toteuttajan nimi.2 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus

Lisätiedot

Pro Hinku-hankkeen esittely Uusikaupunki

Pro Hinku-hankkeen esittely Uusikaupunki Pro Hinku-hankkeen esittely Uusikaupunki Toimintasuunnitelma Tiivistelmä Reijo Laine Projektipäällikkö Senior & Sons Oy Pro HINKU- hanke Uusikaupunki Hankkeen avulla toteutetaan systemaattisesti vision

Lisätiedot

Putkeen menee! hanke

Putkeen menee! hanke Putkeen menee! hanke Vesiosuuskuntien toiminnan kehittämis- ja koulutushanke 1.1.2012-30.6.2014 Yleistä Putkeen menee!-hankkeesta Yleishyödyllinen kehittämishanke Hakijana ja toteuttajana Maveplan Oy Kesto

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden ajankohtaisia asioita Mavista Susanna Ollila ja Merja Uusi-Laurila

Kansainvälisten hankkeiden ajankohtaisia asioita Mavista Susanna Ollila ja Merja Uusi-Laurila 27.3.2018 Kansainvälisten hankkeiden ajankohtaisia asioita Mavista Susanna Ollila ja Merja Uusi-Laurila Kansainvälisen toiminnan muodot Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa 1. Varsinaiset kansainväliset

Lisätiedot

Peräpohjolan kehitys ry

Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Rekisteröity maaseudun kehittämisyhdistys = toimintaryhmä Toiminta-alue: Keminmaa, Ranua, Simo, Tervola, Kemin asemakaavan ulkopuoliset alueet, Rovaniemen

Lisätiedot

Outdoors Uusimaa -hanke

Outdoors Uusimaa -hanke Outdoors Uusimaa -hanke 1.9.2016 31.03.2018 Outdoors Finland -loppuseminaari 23.05.2018 Projektipäällikkö Merja Iiskola www.laurea.fi TAVOITTEET Outdoors Uusimaa hanke Edistää Uudenmaan alueen keskeisten

Lisätiedot

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Vuonna 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi keskittyi Änättijärven rantoihin. Kyseessä oli jatko vuonna 1987 alkaneelle inventointityölle.

Lisätiedot

KEHITYSVAIHEEN PROJEKTISUUNNITELMA OSA 2 Keskusta-Lentävänniemi

KEHITYSVAIHEEN PROJEKTISUUNNITELMA OSA 2 Keskusta-Lentävänniemi PROJEKTISUUNNITELMA 1 (10) Tampereen raitiotiehanke KEHITYSVAIHEEN PROJEKTISUUNNITELMA OSA 2 Keskusta-Lentävänniemi PROJEKTISUUNNITELMA 2 (10) Sisällys 1. Osan 2 kehitysvaiheen sisältö ja tavoitteet...

Lisätiedot

REITTIANALYYSI MILA SPECIAL 1 SÖRNÄINEN, KATRI VALAN PUISTO

REITTIANALYYSI MILA SPECIAL 1 SÖRNÄINEN, KATRI VALAN PUISTO REITTIANALYYSI MILA SPECIAL 1 SÖRNÄINEN, KATRI VALAN PUISTO 18.11.2014 RTM Antti Vainio SININEN ON LYHYEMPI AAVISTUKSEN, MUTTA KAITEEN YLI HYPPÄÄMINEN JA PORTAAT HIDASTAVAT TODELLA PALJON. HITAAMPI VAIHTOEHTO

Lisätiedot

Suomen metsien kasvutrendit

Suomen metsien kasvutrendit Metlan tutkimus 3436, vetäjänä prof. Kari Mielikäinen: Suomen metsien kasvutrendit Suomen metsien kokonaiskasvu on lisääntynyt 1970-luvulta lähes 70 %. Osa lisäyksestä aiheutuu metsien käsittelystä ja

Lisätiedot

Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen

Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen Melontar eitti Vaellusreitti Maastopyöräilyr eitti Retkipyöräilyr eitti Sauvakävelyreitti Muut reitit ja polut 2. vaihe: Primääri tavoite

Lisätiedot

Kuva: Veikko Hahmo. Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO

Kuva: Veikko Hahmo. Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO Kuva: Veikko Hahmo Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO Retkelle lännestä Mistä retkelle: Kuntakeskusta, Takamaa, Vähäjärvi Kävellen kohti Takamaata ja moottoritien alikulun

Lisätiedot

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010 HANKERAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke Hanke no: 1000778 Dnro: 782/3561/2010 3. Yhteenveto hankkeesta Pyhäjärven Kalainvestointien

Lisätiedot

Taloudenhallinta navettainvestoinnissa. Vesa Lapatto Savitaipale

Taloudenhallinta navettainvestoinnissa. Vesa Lapatto Savitaipale Taloudenhallinta navettainvestoinnissa Vesa Lapatto Savitaipale Mäkelän tila Yrittäjät Nina ja Vesa Lapatto Työntekijöitä 2 Pojat Juho ja Joonas Peltoa 118 ha Metsää 56 ha Lehmiä 170 nuorkarjaa 160 Lähtökohta

Lisätiedot

Muistio suunnittelutilaisuuksista. Konnevesi 16.9.2014 Häyrylänranta. Rautalampi 17.9.2014 Kunnantalo

Muistio suunnittelutilaisuuksista. Konnevesi 16.9.2014 Häyrylänranta. Rautalampi 17.9.2014 Kunnantalo Muistio suunnittelutilaisuuksista Konnevesi 16.9.2014 Häyrylänranta Rautalampi 17.9.2014 Kunnantalo Suunnittelun tuotoksia kansallispuiston ulkopuolisiin alueisiin Rautalampi o Majoituskapasiteetin lisääminen

Lisätiedot

Syvänniemen kylä Kuttajärveltä katsottuna Syvänniemen kylä kylätoimintaa jo 30 vuotta

Syvänniemen kylä Kuttajärveltä katsottuna Syvänniemen kylä kylätoimintaa jo 30 vuotta Syvänniemen kylä Kuttajärveltä katsottuna Syvänniemen kylä kylätoimintaa jo 30 vuotta Vahva, monipuolinen teollinen historia (1868-1932), pitkä hiipumisen ja hiljaiselon aika sekä uudelleen syntyminen

Lisätiedot

LOHJA ASUNTOMESSUPAIKKAKUNTANA

LOHJA ASUNTOMESSUPAIKKAKUNTANA LOHJA ASUNTOMESSUPAIKKAKUNTANA Lohja on vireä Länsi-Uudenmaan keskus, noin 50 000 asukkaan kaupunki ja sijaitsee Etelä-Suomen suurimman järven, Lohjanjärven rannalla. Lohjan vahvuudet Lohjan vahvuutena

Lisätiedot

Itämeren tietoliikennekaapeli. Lisätiedot: Juha Parantainen,

Itämeren tietoliikennekaapeli. Lisätiedot: Juha Parantainen, Itämeren tietoliikennekaapeli Lisätiedot: Juha Parantainen, Juha.Parantainen@lvm.fi Itämeren tietoliikennekaapeli YHTEENVETO Nykyisin Suomen yhteydet ulkomaille kulkevat yhtä reittiä Ruotsin ja Tanskan

Lisätiedot

Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä

Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä Paimionjokiseminaari 13.11.2014, Härkälän kartano, Somero : Janne Tolonen, Valonia Esityksen sisältö Puroympäristöjen kunnostaminen 1. Valonian

Lisätiedot

KEMIÖNSAAREN KUNTA LIITE 2 EKNIEMEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

KEMIÖNSAAREN KUNTA LIITE 2 EKNIEMEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS KEMIÖNSAAREN KUNTA LIITE 2 EKNIEMEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kemiönsaaren kunnan Ekniemen alueelle laaditaan asemakaava ja asemakaavan muutos. Tämä osallistumis-

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

Turvalliset ja asiakaslähtöiset reittimerkinnät - ohjeistus. REILA, kuntakokoukset, syksy 2016

Turvalliset ja asiakaslähtöiset reittimerkinnät - ohjeistus. REILA, kuntakokoukset, syksy 2016 Turvalliset ja asiakaslähtöiset reittimerkinnät - ohjeistus REILA, kuntakokoukset, syksy 2016 Ohjeistuksen runko Alustava sisällys Opastekokonaisuuden muodostaa: Opastetaulut: reittien lähtöpisteissä sekä

Lisätiedot

TYÖTÄ JA RESTAUROINTIOSAAMISTA JOENSUUN MAASEUDULLE

TYÖTÄ JA RESTAUROINTIOSAAMISTA JOENSUUN MAASEUDULLE TYÖTÄ JA RESTAUROINTIOSAAMISTA JOENSUUN MAASEUDULLE Pohjois-Karjalan Ely-keskus, TEkeskus, Tuupovaara- Seura, Joensuun kaupunki, EU:n sosiaalirahasto Joensuun maaseutualue muodostuu v. 2005 liitetyistä

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella

Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella Historiaa Rantojen kunnostuksia Lapinlahden kirkonkylän läheisyydessä yhdessä Pohjois- Savon ympäristökeskuksen kanssa 1990- luvulla Erilaisia

Lisätiedot

Vaellus ja sauvakävely. Finland TRADE. Outdoors TEEMAKOHTAISET TUOTESUOSITUKSET K AL ASTUS VAELLUS PYÖR ÄILY MELONTA WILDLIFE HEVOSMATK AILU

Vaellus ja sauvakävely. Finland TRADE. Outdoors TEEMAKOHTAISET TUOTESUOSITUKSET K AL ASTUS VAELLUS PYÖR ÄILY MELONTA WILDLIFE HEVOSMATK AILU ja sauvakävely TEEMAKOHTAISET TUOTESUOSITUKSET Outdoors Finland on valtakunnallinen kesäaktiviteettien kehittämisohjelma, jonka päätavoitteena on koota pienten ohjelmapalveluyritysten kenttä yhteen kehittämään

Lisätiedot

Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille

Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille Kukka Kukkonen ja Pirjo Onkalo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Päivitetty 2.2.2017 Sivu 1 3.2.2017

Lisätiedot

Tampereen keskusta muutoksessa KEHTO-foorumi Tampere

Tampereen keskusta muutoksessa KEHTO-foorumi Tampere Tampereen keskusta muutoksessa KEHTO-foorumi 28.-29.3.2019 Tampere Ari Vandell, Suunnittelupäällikkö Tampereen keskusta muutoksessa liikennemäärien kehittyminen ja kulkumuotokohtaiset tavoitteet, SUMP

Lisätiedot

Liitteet. Liite 1. Aineiston sijoittuminen maakunnittain. Aineisto maakunnittain. Etelä- ja Pohjois-Savo 5 % Keski-Suomi 2 %

Liitteet. Liite 1. Aineiston sijoittuminen maakunnittain. Aineisto maakunnittain. Etelä- ja Pohjois-Savo 5 % Keski-Suomi 2 % Liite 1 Aineiston sijoittuminen maakunnittain. Aineisto maakunnittain Etelä- ja Pohjois-Savo % Keski-Suomi % Satakunta 3 % Pohjanmaa, Etelä- ja Keskipohjanmaa % Pohjois-Pohjanmaa % Varsinais-Suomi % Kymenlaakso

Lisätiedot

Eskolan kylän kotikoulusta Lapinjärven kunnan hallinnoimaan opetukseen. Miia Tiilikainen, Opastava Yhteisö -hanke, Eskolan Kyläyhdistys ry

Eskolan kylän kotikoulusta Lapinjärven kunnan hallinnoimaan opetukseen. Miia Tiilikainen, Opastava Yhteisö -hanke, Eskolan Kyläyhdistys ry Eskolan kylän kotikoulusta Lapinjärven kunnan hallinnoimaan opetukseen Miia Tiilikainen, Opastava Yhteisö -hanke, Eskolan Kyläyhdistys ry Taustaa Eskolan kylä sijaitsee Kannuksessa Keski-Pohjanmaalla 12

Lisätiedot

Pekka Makkonen Versokuja 4 D Kuopio

Pekka Makkonen Versokuja 4 D Kuopio SKVY Oy LAUSUNTO Pekka Makkonen Versokuja 4 D 70150 Kuopio 24.11.2015 Juuan kunta Ympäristölautakunta Poikolantie 1 83900 JUUKA Yleistä Juuan rengasvesiosuuskunta teki vuonna 2011 päätöksen vesihuoltosuunnitelman

Lisätiedot

Vastaajat. Yhteensä 351 vastaajaa. 61 % vastaajista Laajavuoressa vähintään kuukausittain käyviä jyväskyläläisiä.

Vastaajat. Yhteensä 351 vastaajaa. 61 % vastaajista Laajavuoressa vähintään kuukausittain käyviä jyväskyläläisiä. Vastaajat Yhteensä 351 vastaajaa. vähintään. Vierailut Laajavuodessa viimeisen vuoden aikana Vastaajat 24 % 8 % 1 % 41 % Jyväskyläläinen Muu Jyväskylän seudun asukas (Laukaa, Muurame, Uurainen, Petäjävesi,

Lisätiedot

Siuruanjoen alaosan rantaosayleiskaava

Siuruanjoen alaosan rantaosayleiskaava Siuruanjoen alaosan rantaosayleiskaava Valtuuston tekemät päätökset ohjaavat toimintaa Kaavoitus sisältyy kaupunkistrategiaan Kaavoitus on rakennusjärjestyksen mukainen toimenpide Kaavoitukseen on varattu

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 7.4.2015 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2015 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Valtionavustushakemuksen liiteasiakirjoista hallinto ja rahoitus

Valtionavustushakemuksen liiteasiakirjoista hallinto ja rahoitus Valtionavustushakemuksen liiteasiakirjoista hallinto ja rahoitus Liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelma ja valtionavustus koulutustilaisuus Tampere 29.9.2016 Ismo Myllyaho Yksikön päällikkö Opetus-

Lisätiedot

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 26.07.2010 Seitap Oy 2010 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Rovaniemen luontopolut

Rovaniemen luontopolut Rovaniemen luontopolut LUONTOON KESKELTÄ KAUPUNKIA Tutustu Rovaniemen luontopolkuihin Rovaniemellä on luontopolkuja, joista löytyy sopiva retkeilykohde niin lapsiperheille, kokeneille retkeilijöille kuin

Lisätiedot

Kiireellisesti ja erityisesti suojeltavat lajit. - turvaamistoimia ja rajauspäätökset

Kiireellisesti ja erityisesti suojeltavat lajit. - turvaamistoimia ja rajauspäätökset Kiireellisesti ja erityisesti suojeltavat lajit - turvaamistoimia ja rajauspäätökset Luonnonsuojeluosasto ylitarkastaja Iiro Ikonen 15.12.2016 22.12.2016 Kiireellisesti suojeltavien lajien neuvottelut

Lisätiedot

Iijoen otva. Oulu, Mirko Laakkonen

Iijoen otva. Oulu, Mirko Laakkonen Iijoen otva Oulu, 13.6.2018 Mirko Laakkonen Perustietoja projektista Kesto: 15.10.2015-14.10.2018 Budjetti: 917 332 e Hallinnoija: Pohjois-Pohjanmaan liitto Projektipäällikkö: Mirko Laakkonen Osatoteuttaja:

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseuturahastosta

Ajankohtaista maaseuturahastosta Ajankohtaista maaseuturahastosta Maaseuturahaston rahoitusinfo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Vuoden 2017 rahoitus Maaseutuohjelman rahoituskiintiö vuodelle 2017 on yhteensä

Lisätiedot

Saarijärvi, Multia Soidinmäen tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013

Saarijärvi, Multia Soidinmäen tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013 1 Saarijärvi, Multia Soidinmäen tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Sepänmaa Timo Jussila Tilaaja: Megatuuli Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi... 5 Liite museoviranomaisille:

Lisätiedot

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/2017 1 Kokousaika kello 12:00 14.10 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen

Lisätiedot