KUNNAN PAIKKATIEDOT TEHOKÄYTTÖÖN YHTEISKUNNASSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KUNNAN PAIKKATIEDOT TEHOKÄYTTÖÖN YHTEISKUNNASSA"

Transkriptio

1 KUNNAN PAIKKATIEDOT TEHOKÄYTTÖÖN YHTEISKUNNASSA

2 OTETAAN KUNTIEN TUOTTAMAT PAIKKATIEDOT YHDESSÄ TEHOKÄYTTÖÖN Suomen paikkatietovaranto koostuu mm. rakennuksista, osoitteista, liikenneverkoista, maanpeite- ja maankäyttötiedoista, hydrografiasta, ilmakuvista, pistepilvistä ja satelliittikuvamosaiikeista. Kunnat tuottavat merkittävän osan erityisesti rakennetun ympäristön paikkatiedosta. Kaikki kunnat ja muut tiedontuottajat ovat tervetulleita rakentamaan yhteistä paikkatietoalustaa. Kuntien paikkatieto on Suomen yhteiskunnan kehittämiselle entistä tärkeämpää. Sen tehokas käyttö on kunnille menestystekijä. Haluatko oppia hyödyntämään paikkatietoa paremmin? Tämä julkaisu tarjoaa käytännön vinkkejä kuntien paikkatiedon hyötykäytön lisäämiseksi ja aineistojen yhteensopivuuden vahvistamiseksi. Julkaisun on tuottanut Paikkatietoalusta-hanke. Se on julkishallinnon yhteinen digitalisaatiohanke, jonka tavoitteena on yhtenäistää Suomen paikkatiedot. Mukana ovat kunnat, valtio, alan yhteisöt ja yritykset. Tutustu Paikkatietoalusta-hankkeeseen

3 ? MILLAISEN TIEDON VARASSA KUNTAASI JOHDETAAN? Älykkäät ja kustannustehokkaat kunnat hyödyntävät paikkatietoja maksimoidakseen tiedolla johtamisen mahdollisuudet. Paikkatietoalusta tulee kokoamaan kaikkien kuntien ja muun julkishallinnon tuottamat paikkatiedot, jolloin yritykset voivat rakentaa sen päälle kuntia hyödyttäviä sovelluksia. Tärkeää on, että kunnat tuottavat paikkatiedon yhtenäisellä tavalla, jolloin tietoja voi käyttää toimijoiden välisessä yhteistyössä ja ne hyödyttävät koko yhteiskuntaa. Paikkatietoalustalta saat tuen, palvelut ja neuvot, joilla kunta voi vahvistaa paikkatieto-osaamistaan ja ottaa paikkatietovarannot hyötykäyttöön. NÄIN KUNTA HYÖTYY PAIKKATIETOALUSTASTA: Kunnan paikkatiedot saadaan paikkatietoalustalta jalostettuna oman kunnan ja kuntalaisten käyttöön. Laatuvahtipalvelu auttaa aineistojen laadun varmistamisessa ja paikkatietokohteille luodaan pysyvä tunniste. Pysyvä tunniste mahdollistaa aineistojen sujuvan päivittämisen ja yhdistämisen tietojärjestelmien välillä, jolloin voidaan tehostaa prosesseja ja vähennetään päällekkäistä työtä. Yhteistyö seutukunnissa helpottuu, kun kaikkien kuntien tiedot ovat yhteensopivia ja ajantasaisina hyödynnettävissä paikkatietoalustalta. Ajantasaiset paikkatietoaineistot auttavat kuntien päätöksenteossa. Ostopalveluiden hinta laskee, kun konsultit voivat hyödyntää nykyajan vaatimuksia vastaavia paikkatietoja avoimena, muuhun tietoon yhdisteltävissä olevana datana. Kunnan verotulot kasvavat, kun verottaja saa kattavat kaava- ja rakennustiedot paikkatietoalustalta. Paikkatietoalustan päälle rakennetut lisäarvopalvelut mahdollistavat kuntien kehittämisen ja asukkaiden paremman palvelun. Asukkaita voidaan myös osallistaa ketteriin digitaalisiin prosesseihin, jotka perustuvat kunnan omaan paikkatietoaineistoon. Kunnan INSPIRE-direktiivin mukaisten velvoitteiden hoitaminen helpottuu. Kun kunta tuo metatiedot ja rakennus- ja osoitetietonsa paikkatietoalustalle, hoituvat kunnan INSPIRE-velvoitteet paikkatietoalustan tarjoamien tietopalveluiden kautta. Tavoitteena on, että myös maankäyttö-päätösten osalta INSPIREn mukaiset tietotuotteet ja palvelut hoituvat paikkatietoalustan kautta.

4 ! OSOITTEET Osoitteet syntyvät ja niitä ylläpidetään kunnan prosesseissa. Kunnat osoitteistavat rakennuksia ja rakennelmia sekä kaavoitusalueilla kaavayksiköitä ja haja-asutusalueilla rakennuspaikkoja. Paikkatietoalustan tavoitteena on koko Suomen kattava uusi osoitetietojärjestelmä, joka sisältää osoitteet, niiden sijainnin sekä kulkupisteitä, jotka ohjaavat reititystä osoitteeseen. Nykyinen järjestelmä ei toimi kuten pitäisi. Esimerkiksi sisäänkäyntien osoitetietoja ei ole saatavissa kootusti. Tämä aiheuttaa ongelmia hätäkeskus-, pelastus- ja poliisitoiminnalle, logistiikalle ja jakeluoptimoinnille. Selvitä, tallennetaanko kunnassasi sisäänkäyntien osoitetiedot tietojärjestelmään. Seuraa uuden osoitejärjestelmän kehittämisprosessia osoitteet.paikkatietoalusta.fi. Ota käyttöösi osoitteiden käsitemalli ja muodostamisohjeet, jotta kunnan aineisto on yhteensopiva paikkatietoalustan kanssa. OTA KUNNASSA KÄYTTÖÖN RAKENNUSTEN JA RAKENTEIDEN KÄSITEMALLI: paikkatietoalusta.fi/kasitemalllit RAKENNUKSET JA RAKENTEET KMTK eli kansallinen maastotietokanta on Paikkatietoalustan ydin, jonka päälle palvelut rakentuvat. KMTK-ohjelmassa on lähdetty liikkeelle rakennusten ja rakenteiden yhtenäisestä muodostamisesta. Kun jokainen kunta, yritys ja yhteisö käyttää yhtenäistä käsitemallia, syntyy digitaalisesti yhteensopiva, koneluettava data. Näin luodulla, nykyajan tarpeita vastaavalla digitaalisella rakennustiedolla kunta pystyy entistä paremmin hallinnoimaan infraomaisuuttaan. KMTK on teknisesti valmis vastaanottamaan ensimmäistä tietojoukkoa eli rakennuksia ja rakenteita. Rakennukset ja rakenteet (R&R) -teeman kohteiden 2,5D-geometrioiden muodostamisohjeet on julkaistu ja ne täydentyvät kattamaan myös 3D-geometriat vuoden 2018 aikana. JHS-suositus KMTK Rakennuksista ja rakenteista julkaistaan suunnitelman mukaisesti syksyllä Tampereen kaupunki pilotoi muodostamisohjeita oman rakennustietonsa osalta. Seuraa prosessia: paikkatietoalusta.fi/kunnille. Kunnat saavat käyttöönsä monipuoliset rajapinta- ja tiedostolatauspalvelut, laatu- ja raportointipalvelut sekä pysyvän ID:n palvelun paikkatietoalustan kautta. Seuraa palvelujen rakentumista: tekninenalusta.paikkatietoalusta.fi. Rakennukset ja rakenteet saadaan muutettua kolmiulotteiseksi myös haja-asutusalueella, kun vuonna 2020 käynnistyvän valtakunnallisen laserkeilausohjelman myötä aineistoa koko Suomesta saadaan yhteiskunnan käyttöön. Myös kuntien oma laserkeilausaineisto voidaan hyödyntää tehokkaasti. Kolmiulotteinen paikkatieto tarjoaa mahdollisuuksia esimerkiksi kaavapäätösten visualisointiin kunnan asukkaille ja päättäjille.

5 INSPIRE INSPIRE on EU-direktiivi, jonka tavoitteena on luoda yhteiskäyttöiset paikkatiedot koko Eurooppaan. Suomessa direktiivi velvoittaa myös kuntia. Kuntien osalta ne paikkatiedot, joita direktiivi koskee, ovat osoitteet, rakennukset, ajantasa-asemakaava ja yleiskaava. Kunnan tulee syöttää metatiedot aineistoistaan ja tarjota ne rajapintojen kautta direktiivin määritysten mukaisina. Toimeenpanossa on edelleen puutteita. Paikkatietoalusta helpottaa INSPIRE-velvoitteiden hoitamista. Kun kunta tuo rakennus- ja osoitetietonsa paikkatietoalustalle, hoituvat INSPIRE-velvoitteet alustan tarjoamien tietopalveluiden kautta. Vinkkejä: Olemassa olevien aineistojen metatiedot kannattaa syöttää paikkatietohakemistoon. Näin paikkatietoalustalle rakennettava älykäs haku löytää kuntasi paikkatietoaineistot. Selvitä löytyvätkö kuntasi rakennus-, osoite- ja maankäyttöpäätöksiä koskevat metatiedot paikkatietohakemistosta Tuo kunnan rakennus- ja osoitetiedot saataville paikkatietoalustalle tämän oppaan esittelemien toimenpiteiden mukaisesti. Tavoitteena on, että myös maankäyttöpäätöstietojen osalta INSPIRE-velvoitteet voidaan täyttää paikkatietoalustan avulla. SEURAA INSPIRE-PALVELUTARJOOMAN KEHITTYMISTÄ: paikkatietoalusta.fi/kunnille.! MAANKÄYTTÖ Kunnissa tuotetaan asemakaavoja sekä muita maankäyttöpäätöksiä, kuten rakennuslupia ja -kieltoja. Maankäyttöpäätöksistä tärkeimmät liittyvät kaavoitukseen. Kaavoituksella on suora vaikutus kiinteistöjen taloudelliseen arvoon sekä ympäristö- ja luontoarvoihin. Tällä hetkellä monet kunnat ylläpitävät tietoja hajallaan eri prosesseissa ja järjestelmissä. Pahimmillaan syntyy paljon turhaa ja päällekkäistä työtä. Paikkatietoalusta-hankkeen puitteissa maankäyttöpäätöstiedoille luodaan yhteiset tietorakenteet ja rajapinnat. Tiedot saadaan yhtenäisinä käyttäjille paikkatietoalustan kautta. Se mahdollistaa resurssien säästön lisäksi esimerkiksi sujuvamman viranomaistoiminnan sekä kuntalaisten helpomman tiedonsaannin ja osallistumisen maankäytön suunnitteluun. Selvitä, miten kuntasi on mukana tulevaisuuden digikaavoituksen määrittelytyössä. Ympäristöministeriön vetämän Maankäyttöpäätökset-osahankkeen piloteissa kehitetään digikaavoitusta yhdessä kuntien kanssa ja määritellään reunaehtoja maa- ja rakennuslain uudistuksen mukaiselle digikaavoitukselle. TUTUSTU JA OSALLISTU HANKKEESEEN: maankaytto.paikkatietoalusta.fi.

6 JULKISHALLINNON YHTEINEN PAIKKATIETOALUSTA NYKYTILA Seutukunnissa yhteinen suunnittelu ja paikkatiedon tehokäyttö on vaikeaa. PÄÄLLEKKÄINEN TYÖ Resurssien haaskaus Prosessien hitaus Ketteryys puuttuu Kuntatietojärjestelmät Rakentaminen Rakennusvalvonta Kiinteistön muodostus Infraomaisuuden hallinta Osoitteet KUNTA TUOTTAA JA YLLÄPITÄÄ PAIKKATIETOJA TAVOITETILA Kuntatietojärjestelmät Kunta edelleen ylläpitää ja tuottaa paikkatietoja. Tietojen tuottamiseen, laadun tarkastamiseen ja prosessin parantamiseen on tarjolla erilaisia työvälineitä. MITÄ TAPAHTUU kun kunta tuo PAIKKATIEDOT PAIKKATIETOALUSTALLE KMTK-yhteensopivana RAJAPINTOJA JA YHTEISTYÖTÄ laajasti mm. Digiroad, Maavero, KIRA-digi, VRK. Satelliittikuvat Maankäyttötiedot Kansalliset maastotiedot Osoitteet INSPIRE-aineistot Valtio Kunnat Maakunnat Yritykset Tiedon tuottajat ovat myös tiedon hyödyntäjiä ja tehokäyttäjiä. Kuntien päätöksenteko perustuu tietoon ja TIEDOLLA JOHDETAAN TEHOKKAAMMIN. Kuntalaisten MAHDOLLISUUS OSALLISTUA prosesseihin PARANEE. Paikkatieto-omaisuuden HALLINTA SELKIYTYY, päällekkäisyys ja resurssien hukkaaminen vähenee. YHTEISTYÖ muiden kuntien ja toimijoiden kanssa HELPOTTUU. Prosessien automatisointia voidaan lisätä ja SÄÄSTÄÄ siten RAHAA. PAIKKATIEDOT ON YHDESSÄ KANSALLISESSA PAIKKATIETOVARANNOSSA, avoimesti käytettävissä ja hyödynnettävissä. Siitä hyötyvät kunnat ja koko yhteiskunta. Yritykset tuottavat LISÄARVOPALVELUJA PAIKKATIETOALUSTAN päälle. YHTEISKUNNAN EKOSYSTEEMIT KOULUTUS TERVEYS-JA HYVINVOINTI TURVALLISUUS VAPAA-AIKA LIIKENNE JA LOGISTIIKKA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ BIOTALOUS ENERGIATALOUS TUTKIMUS Kansalaiset

7 PAIKKATIETOALUSTA RAKENTUU KANSALLISEN MAASTOTIETOKANNAN ELI KMTK:N YTIMEN YMPÄRILLE. KMTK-osahankkeessa luodaan useammalle teemalle muodostamisohjeet, prosessikuvaukset, laatusäännöt ja elinkaarisäännöt. Ne auttavat kuntia tiedon tuottamisessa ja yhtenäistävät paikkatiedot, jotta ne saadaan helposti tehokäyttöön. Se tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös kaavoituksen lähtötietojen hyödyntämiseen. MAASTOTEEMA Maastokokonaisuuteen kuuluu maanpeittoa ja toteutunutta maankäyttöä kuvaavia kohteita sekä luonnon yksityiskohtia, kuten kasvillisuutta ja kivisyyttä, kuvaavia kohteita. Esimerkkejä teeman kohteista ovat louhos, niitty ja avoin suo ja metsä. Maastoteeman kohteet muodostavat suuren osan suojelualueita ja haja-asutusalueita kuvaavien paikkatietoaineistojen sisällöstä. Paikkatietoalusta tulee tarjoamaan maastotiedot - myös metsät - koko maan kattavina, aluemaisina kohteina. Merkittävin maastotietojen käyttökohde on Maanmittauslaitoksen tuottamat kartat. Teeman aineisto toimii myös lähtötietona muille paikkatietoaineistoille ja taustakartoille. Kunnissa aineistoa voidaan hyödyntää esimerkiksi opaskarttojen tekemiseen niillä alueilla, joilla kantakarttaa ei ole olemassa. LIIKENNETEEMA Liikenneteeman kohteet koostuvat tie-, raide-, vesi- ja ilmaliikenteen osa-alueista. Maalla käytettävät kulkuyhteydet muodostuvat autoliikenteen, kävely- ja pyöräilyliikenteen sekä maastossa olevat polut. Tiestö sisältää valtakunnallisesti kattavan tieverkon, jossa on mukana valtion, kuntien sekä yksityisten hallinnoimat tiet. Tie- ja katuverkon kattavuudella ja ajantasaisuudella on keskeinen rooli toimivassa navigoinnissa ja reitityksessä. Ne ovat tärkeitä viranomaistoiminnan, yritysten sekä yksityisten kansalaisten kannalta. Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä Digiroad hyödyntää kansallisen maastotietokannan tiestön geometria- sekä perusominaisuustietoja. Kunta ylläpitää Digiroadin ominaisuustietoja hallinnoimiensa kulkuväylien osalta Digiroad-ylläpitosovelluksessa. Tiestön sijaintitieto tullaan tallentamaan kansalliseen maastotietokantaan, mutta osa teiden ominaisuustiedoista säilyy Digiroadissa. Tämän yhteyden mahdollistaa pysyvä tunniste (ID). Liikenneteeman aineistoja hyödynnetään lisäksi lähtötietona muun muassa saavutettavuus- ja muissa analyyseissä sekä teema- ja taustakartoissa.

8 VESISTÖ- ELI HYDROGRAFIATEEMA Hydrografiateemassa on Suomen vesistöjä, kuten järviä, jokia ja merialueita, kuvaavia kohteita. Esimerkkejä teeman kohteista ovat vesistön perusyksiköt: järven osa, meren osa, virtaveden osa ja uoman osa sekä muun muassa rantaviiva, koski ja vesiputous. Teeman toteutuksessa uudistetaan aineisto vastaamaan Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) tarpeita. Tämä mahdollistaa teeman sisältämien tarkkojen ja ajantasaisten geometriatietojen hyödyntämisen esimerkiksi SYKEn järvirekisterin perustana. Tarkkojen maanpinnan korkeusmallien ja vesistötietojen avulla voidaan entistä paremmin mallintaa veden valuntaa, tuottaa ajantasaisempia tulvakarttoja ja toteuttaa esimerkiksi vesistönsuojelua tehokkaasti. Kunnissa aineistoa voidaan hyödyntää mm. vesistöalueisiin liittyvässä suunnittelussa ja karttatuotteissa niiltä alueilla, joita kunta ei itse ole kartoittanut.

9 PIENI PAIKKATIETOSANASTO PAIKKATIETO Paikkatieto on tietoa, johon liittyy sijainti. Viittaus sijaintiin voi olla esimerkiksi koordinaattitieto tai osoite. Paikkatietoa tarvitaan, kun suunnitellaan ja kehitetään kuntien arkista toimintaa. Paikkatietosovelluksia käytetään kunnissa esimerkiksi ympäristö-, liikenne- ja kaupunkisuunnittelussa. Yhdistämällä erilaisia paikkatietoaineistoja, esimerkiksi rakennuksista ja maastosta saatavaa paikkatietoa asukkaista kertoviin tilastotietoihin, luodaan monipuolista tietoa kunnan tarpeisiin.. RAJAPINTA Rajapinta(palvelu) on tekninen käyttöyhteys, jonka avulla tiedon käyttäjä ottaa yhteyden tiedontuottajan palvelimelle ja saa käyttöönsä tarvitsemansa aineiston. Rajapintapalveluiden käyttö edellyttää rajapintaratkaisua tukevaa sovellusta, joka voi olla joko paikkatieto-ohjelmisto tai selainsovellus. PAIKKATIETOALUSTA Paikkatietoalusta on digitaalinen alusta, joka tarjoaa palveluja tiedontuottajille, yhtenäistää julkishallinnon tuottamat paikkatiedot ja tarjoaa ne digitaalisina, laadukkaina ja yhteensopivina julkishallinnon, kuntien ja yritysten hyödynnettäväksi. Paikkatietoalustan tavoitteena on mahdollistaa parhaimpien mahdollisten paikkatietojen tehokäyttö yhteiskunnassa. KÄSITEMALLI JA MUODOSTAMISOHJEET Käsitemallin avulla määritellään, miten reaalimaailman kohteet kuvataan paikkatietokohteina. Sen tueksi tarvitaan muodostamisohjeet, jotka on tarkoitettu paikkatietoaineistojen tuottajille, laadunvalvojille ja käyttäjille. Niiden avulla varmistetaan, että jokainen muodostaa paikkatietokohteen, kuten rakennuksen, samalla tavalla ja samalla mallilla. Kun jokainen kunta, yritys ja yhteisö käyttää yhtenäistä käsitemallia, syntyy yhteentoimiva, koneluettava digitaalinen tietomalli ja tietoaineisto, joka on helposti hyödynnettävissä. Käsitemallin lisäksi paikkatiedon yhtenäisyyden takaavat yhteiset prosessikuvaukset, laatusäännöt ja elinkaarisäännöt. JHS-SUOSITUS Paikkatietoalusta-hankkeessa työstetyt käsitemallit ja muodostamisohjeet työstetään JHS (Julkisen hallinnon suositus) -järjestelmän mukaisiksi suosituksiksi. Se tarkoittaa, että julkishallinnossa tuotetut paikkatiedot määritellään yhtenäisellä tavalla, mikä parantaa tietojen ja tietojärjestelmien yhteentoimivuutta ja tehostaa paikkatietojen käyttöä hallinto- ja sektorirajoista riippumatta. METATIETO Metatieto on tietoa tiedosta. Metatietojen avulla voidaan kuvailla sitä, millainen esimerkiksi paikkatietoaineisto on. Kuvailussa voidaan muun muassa kertoa, missä formaatissa aineisto on, mistä se on saatavilla ja kuka siitä vastaa. Kun kuvailut tehdään yhtenäisesti sovittujen metatietomallien avulla, kaikissa kuvailuissa on sama rakenne. Näin tietojen digitaalinen löytäminen ja vertailu on helppoa. Paikkatietoalustan myötä myös laatutiedot tuodaan mukaan aineistojen ja paikkatietokohteiden tietoihin. INSPIRE INSPIRE-direktiivi (2007/2/EC) on EU-direktiivi, jonka tavoitteena ovat koko Euroopan yhteiskäyttöiset paikkatiedot ja yhteinen paikkatietoinfrastruktuuri. Jokainen kunta tuottaa omista aineistoistaan metatiedot ja syöttää ne paikkatietohakemistoon. Metatietojen syöttäminen paikkatietohakemistoon auttaa paikkatietoalustan älykästä hakua. Kunnan tulee myös avata tietonsa rajapintapalveluiden kautta.

10 NÄIN KUNNAT OSALLISTUVAT HANKKEESEEN Paikkatietoalusta on paljon enemmän kuin teknologiaa ja yhtenäinen formaatti tai standardi. Paikkatietoalusta on kuntien, valtionhallinnon ja yritysten yhteinen tahtotila, jonka tavoitteena on muiden yhteiskunnan toimintojen ja ekosysteemien tehokkaampi toiminta paikkatiedon avulla. Kunnat ovat paikkatietoalustan tiedontuottajia ja merkittäviä paikkatietoalustalta saatavien tietopalveluiden hyödyntäjiä. Kuntien osallistuminen paikkatietoalustalle perustuu vapaaehtoisuuteen. Sekä tiedon tuottajat että niiden hyödyntäjät voivat käyttää paikkatietoalustan aineistoja maksutta. Kunnat voivat osallistua Paikkatietoalusta-hankkeen toimintaan erilaisten pilottien kautta. Piloteissa selvitetään esimerkiksi parhaita käytäntöjä rakennustietojen päivittämiseen, osoitetietojen perusparannukseen ja kaavoituksen digitalisointiin. Paikkatietoalusta on PALJON ENEMMÄN kuin teknologiaa ja yhtenäinen formaatti tai standardi. Paikkatietoalustan kehitystä avustaa Kuntafoorumi. Kuntafoorumi koostuu kuntien edustajista. Kuntafoorumi sparraa hanketta ja varmistaa, että kuntien ääni kuuluu kehitystyön etenemisessä. Tutustu: OTA KÄYTTÖÖSI TIEDONKERUUMENETELMIEN OPPAAT Paikkatietoalusta-hankkeen osaprojekteissa on tuotettu monenlaisia paikkatiedon keräämistä helpottavia oppaita ja ohjeistoja. Voit ladata maksutta käyttöösi Kansallisen maastotietokannan laatukäsikirjat, jossa kuvataan laatumittarit, laatuvaatimukset ja laadunvarmistuksen menetelmät. Saatavilla on ilma- ja ortokuvien, laserkeilausaineiston ja korkeusmallien laatukäsikirjat. Maastotietokohteiden laatukäsikirja julkaistaan myöhemmin. Laatukäsikirjoja voi hyödyntää esimerkiksi ilmakuvaus- ja laserkeilauskilpailutuksen liitteenä. ONKO KUNNASSASI SIIRRYTTY DROONI-AIKAAN? Mobiilikartoitusmenetelmät ja miehittämättömät ilma-alukset ovat apuna kuntien paikkatietovarantojen ylläpidossa. Hyödynnä kunnille suunnatut oppaat mobiilikartoitukseen ja RPAS-menetelmiin perustuvien tuotantoprosessien käyttöönotolle omassa paikkatietotuotannossa. TUTUSTU oppaisiin paikkatietoalusta.fi/kunnille. YHTEYSTIEDOT Mikä tahansa asia askarruttaa, lähetä Paikkatietoalusta-hankkeelle sähköpostia TUTUSTU Paikkatietoalusta-hankkeen kunnille tuottamaan sivuun: Sivuille on koostettu mm. usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin. TILAA UUTISKIRJE! Lähetämme noin kerran kahdessa kuussa kattavan tietopaketin hankkeesta. Lisäksi saat kutsuja tapahtumiin sekä tietoa ajankohtaisista julkaisuista. pta.mailpv.net

11

Paikkatietoalusta. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson hankepäällikkö

Paikkatietoalusta. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson hankepäällikkö Paikkatietoalusta Maanmittauspäivät 2018 Antti Jakobsson hankepäällikkö 1 Mitä on Yhteiskunnan Digitalisaatio? Se on organisaatiorajoja ja toimintatapoja rikkovaa, asiakaslähtöistä uusien palvelujen ja

Lisätiedot

Kunnat ja Paikkatietoalusta. PTA-webinaari Heli Laaksonen / Maanmittauslaitos

Kunnat ja Paikkatietoalusta. PTA-webinaari Heli Laaksonen / Maanmittauslaitos Kunnat ja Paikkatietoalusta PTA-webinaari 27.2.2018 Heli Laaksonen / Maanmittauslaitos 1 Paikkatietoalusta: Nyt on aika saada paikkatiedot tehokäyttöön sekä kunnassa että koko yhteiskunnassa! Kunnissa

Lisätiedot

Paikkatietoalustatilannekatsaus

Paikkatietoalustatilannekatsaus Paikkatietoalustatilannekatsaus PATINE 19.4.2018 Antti Jakobsson hankepäällikkö 1 Biotalous Energiatalous Kansalainen Paremmat palvelut, oman elämän parempi hallinta Liikenne ja logistiikka Rakennettu

Lisätiedot

Paikkatietoalustahanke (MMM)

Paikkatietoalustahanke (MMM) Paikkatietoalustahanke (MMM) Osakokonaisuudet Tekninen Paikkatietoalusta Määritellään, suunnitellaan ja toteutetaan julkisen hallinnon yhteinen paikkatiedon palvelualusta Maankäyttöpäätökset Muodostetaan

Lisätiedot

Paikkatietoalusta ja alueet

Paikkatietoalusta ja alueet Paikkatietoalusta ja alueet Aluetietofoorumi 2018 Antti Jakobsson hankepäällikkö 1 Biotalous Energiatalous Kansalainen Paremmat palvelut, oman elämän parempi hallinta Liikenne ja logistiikka Rakennettu

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön. Kuntakiertue Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo

Paikkatietoalusta. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön. Kuntakiertue Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo Paikkatietoalusta Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön Kuntakiertue 2019 - Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo Datalle on tarvetta. Tiedon pitää olla luotettavaa. Toiminta tehostuu Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta

Kansallinen maastotietokanta Kansallinen maastotietokanta 3D-Kaupunkimallit Pekka Luokkala 6.9.2018 1 Tavoitteet 2019 KMTK teemat (sisältävät tietomallit, laatuvaatimukset ja elinkaarisäännöt): Rakennukset ja rakenteet (MML ja kunnat,

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön. Kuntakiertue Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo

Paikkatietoalusta. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön. Kuntakiertue Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo Paikkatietoalusta Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön Kuntakiertue 2019 - Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo Datalle on tarvetta. Tiedon pitää olla luotettavaa. Toiminta tehostuu Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Paikkatietoalusta-hanke. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson Hankepäällikkö

Paikkatietoalusta-hanke. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson Hankepäällikkö Paikkatietoalusta-hanke Maanmittauspäivät 31.5.2017 Antti Jakobsson Hankepäällikkö 1 2 3 80% tiedosta on paikkatietoa!? = Julkishallinnon tiedoista 80% on paikkatietoa. =Onko meillä tarvetta Julkishallinnon

Lisätiedot

Neljä innovaatiota - Kansallinen maastotietokanta tutuksi. Webinaari Ohjelmapäällikkö Risto Ilves

Neljä innovaatiota - Kansallinen maastotietokanta tutuksi. Webinaari Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Neljä innovaatiota - Kansallinen maastotietokanta tutuksi Webinaari 20.3.2018 Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Sisältö Maastotietokannan hajautettu ylläpito Paikkatiedon laatuvahti KMTK:n pysyvä ID Kansallinen

Lisätiedot

Paikkatietoalusta ja sen mahdollisuudet. HSY:n Paikkatietoseminaari 22.3 Antti Jakobsson Hankepäällikkö

Paikkatietoalusta ja sen mahdollisuudet. HSY:n Paikkatietoseminaari 22.3 Antti Jakobsson Hankepäällikkö Paikkatietoalusta ja sen mahdollisuudet HSY:n Paikkatietoseminaari 22.3 Antti Jakobsson Hankepäällikkö 1 Paikkatietoalustat ja -portaalit Varmistavat laadun ja poistavat päällekkäisen datan Helpottavat

Lisätiedot

JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet

JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet Pekka Luokkala KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Esityksen sisältö Mistä KMTK:ssa ja kohdemallinnuksessa on kyse?

Lisätiedot

Paikkatietoalustahanke (MMM)

Paikkatietoalustahanke (MMM) Paikkatietoalustahanke (MMM) Rakennetaan yhteiskäyttöinen, muita järjestelmiä täydentävä paikkatieto- ja palvelualusta Parannetaan keskeisten paikkatietoaineistojen laatua ja käytettävyyttä Tuetaan kuntien,

Lisätiedot

Paikkatieto ja paikkatiedon hyödyntäminen eri palveluissa. Kuntaliiton yhteentoimivuusseminaari Antti Jakobsson

Paikkatieto ja paikkatiedon hyödyntäminen eri palveluissa. Kuntaliiton yhteentoimivuusseminaari Antti Jakobsson Paikkatieto ja paikkatiedon hyödyntäminen eri palveluissa Kuntaliiton yhteentoimivuusseminaari 6.3.2019 Antti Jakobsson 1 2 Kaikki alkaa yhteentoimivuudesta ja yhteisestä tavoitetilasta. 3 Yhteentoimivuuden

Lisätiedot

KMTK tilannekatsaus. Risto Ilves KMTK Ohjelmapäällikkö. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa

KMTK tilannekatsaus. Risto Ilves KMTK Ohjelmapäällikkö. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa KMTK tilannekatsaus Risto Ilves KMTK Ohjelmapäällikkö KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 KMTK Teemat ja Tasot Linkitetyt tiedot Digiroad VTJ Rakennustiedot Johtotieto Suunnitelmatiedot

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Paikkatietoverkosto Antti Jakobsson

Paikkatietoalusta. Paikkatietoverkosto Antti Jakobsson Paikkatietoalusta Paikkatietoverkosto Antti Jakobsson 1 Palveluekosysteemi Yhteentoimivat aineistot ja palvelut Alusta Toimintatapojen muutos Määrittelyt 2 3 4 Käyttötapaukset Metsäsektori Turvasektori

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Kuntafoorumi, Kuntaskype

Paikkatietoalusta. Kuntafoorumi, Kuntaskype Paikkatietoalusta Kuntafoorumi, Kuntaskype 9.9.2019 1 Tänään agendalla: Paikkatiedot, turvallisuus ja tietosuoja Ajankohtaista hankkeesta Muut ajankohtaiset asiat Kysykää ja kommentoikaa! 2 KMTK käsitemallit

Lisätiedot

Paikkatietoalusta Missä mennään nyt ja tulevaisuudessa? HSY:n Paikkatietoseminaari 2019 Paikkatiedon uudet ulottuvuudet Antti Jakobsson

Paikkatietoalusta Missä mennään nyt ja tulevaisuudessa? HSY:n Paikkatietoseminaari 2019 Paikkatiedon uudet ulottuvuudet Antti Jakobsson Paikkatietoalusta Missä mennään nyt ja tulevaisuudessa? HSY:n Paikkatietoseminaari 2019 Paikkatiedon uudet ulottuvuudet 20.3.2019 Antti Jakobsson 1 Yhteentoimivuuden hallinta Laatuvahti, koordinaatistomuutospalvelu,

Lisätiedot

Missä mennään KMTK ohjelmassa? Ohjelmapäällikkö Risto Ilves

Missä mennään KMTK ohjelmassa? Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Missä mennään KMTK ohjelmassa? 9.10.2018 Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Kansallinen maastotietokanta (KMTK) Kansallisessa maastotietokannassa mallinnetaan julkisen hallinnon tuottamat yhteiset paikkatiedot

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta tulevaisuuden paikkatiedot nyt!

Kansallinen maastotietokanta tulevaisuuden paikkatiedot nyt! Kansallinen maastotietokanta tulevaisuuden paikkatiedot nyt! Heli Laaksonen 9.2.2017 Seinäjoki YHTEISTYÖSSÄ: Paikkatietoalan ja paikkatietojen hyödyntämisen haasteet Sitran megatrendit 2016 Paikkatieto

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta

Kansallinen maastotietokanta Kansallinen maastotietokanta tulevaisuuden paikkatiedot nyt! KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Yli 80 % julkishallinnon tuottamasta ja meidän päivittäin käyttämästämme tiedosta

Lisätiedot

Maastotietokannan ylläpito

Maastotietokannan ylläpito Maastotietokannan ylläpito Kuntien paikkatietoseminaari 10.-11.2.2015 Risto Ilves Kehityspäällikkö, Maastotietotuotanto Maanmittauslaitos Sisältö Nykytoiminta lyhyesti Kansallinen maastotietokanta hanke

Lisätiedot

Paikkatietoalusta - ajankohtaista kunnille juuri nyt! Webinaari Heli Laaksonen

Paikkatietoalusta - ajankohtaista kunnille juuri nyt! Webinaari Heli Laaksonen Paikkatietoalusta - ajankohtaista kunnille juuri nyt! Webinaari 11.9.2018 Heli Laaksonen 1 Paikkatietoalusta ja kunnat Paikkatietoalusta yhtenäistää julkishallinnon tuottamat paikkatiedot ja tuo ne helposti

Lisätiedot

Yhteenveto Kuntapilotit 2018

Yhteenveto Kuntapilotit 2018 Yhteenveto Kuntapilotit 2018 1 Kuntapilotit hankkeen työpaketteina 2 Kuntapilottien tutkimuskysymykset 1. Suunnitteluprosessi Millainen on tulevaisuuden kaavan pohjakartta eli lähtötietomalli? Miten erilaisia

Lisätiedot

KMTK - Digiroad -yhteistyö. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa

KMTK - Digiroad -yhteistyö. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa KMTK - Digiroad -yhteistyö KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Tieverkon toimijoita, aineistoja ja järjestelmiä Liikennevirasto - Digiroad (VVH ja OTH) Maanmittauslaitos -

Lisätiedot

Paikkatietoalusta-tilannekatsaus

Paikkatietoalusta-tilannekatsaus Paikkatietoalusta-tilannekatsaus Webinaari 19.2.2018 Antti Jakobsson hankepäällikkö 1 Paikkatietoalustaekosysteemi mahdollistajana M U U P A I K KA T I E T O Biotalous Lainsäädäntö Rakennettu ympäristö

Lisätiedot

Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves

Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves 12.5.2016 LUCAS -työpaja Maastotietojen avaaminen 2012 Aalto yliopiston tutkimus Maastotietojen avaamisen menestystekijöitä Ilmainen aineisto Helpot

Lisätiedot

Tekninen alusta. Tavoitteet ja näkökulmia maankäyttöpäätöksiin Jani Kylmäaho, osahankepäällikkö Maanmittauslaitos

Tekninen alusta. Tavoitteet ja näkökulmia maankäyttöpäätöksiin Jani Kylmäaho, osahankepäällikkö Maanmittauslaitos Tekninen alusta Tavoitteet ja näkökulmia maankäyttöpäätöksiin 14.12.2017 Jani Kylmäaho, osahankepäällikkö Maanmittauslaitos 1 TA - Tavoitteet tiivistetysti Muiden osahankkeiden käyttötapausten tukeminen

Lisätiedot

Pilottiprojektin tutkimuskysymykset

Pilottiprojektin tutkimuskysymykset Pilottiprojektin tutkimuskysymykset 1. Asemakaavan tietomalli Tavoitteena on luoda asemakaavan tietomalli, jonka mukaisesti toteutetaan juridisesti sitova tietomallipohjainen asemakaava. Digitaalinen asemakaava

Lisätiedot

Paikkatietoalusta Kuntafoorumi, Kuntaskype tapaaminen

Paikkatietoalusta Kuntafoorumi, Kuntaskype tapaaminen Paikkatietoalusta Kuntafoorumi, Kuntaskype tapaaminen 8.5.2019 1 Tänään agendalla: KMTK-Tieliikenne Ajankohtaista osoitteista Muut ajakohtaiset asiat Kysykää ja kommentoikaa! 2 PTA:n kehitys- ja koulutusympäristö

Lisätiedot

Selvitystyö: kuntien paikkatietoaineistot ja rajapinnat

Selvitystyö: kuntien paikkatietoaineistot ja rajapinnat Tarjouspyyntö 1 Tarjouspyyntö Selvitystyö: kuntien paikkatietoaineistot ja rajapinnat 1. Selvitystyö Julkisen hallinnon Paikkatietoalusta-hanke yhtenäistää valtion, maakuntien ja kuntien paikkatiedot.

Lisätiedot

Maankäyttöpäätökset-hanke Satu Taskinen

Maankäyttöpäätökset-hanke Satu Taskinen Maankäyttöpäätökset-hanke Satu Taskinen 6.2.2018 1 Päävaihe I vuosina 2017-2019 toteutetaan priorisoidut paikkatietoalustan toiminnot Päävaihe II Vuosina 2020-2021 toteutetaan paikkatietoalustan koko toiminnallisuus

Lisätiedot

PAIKKATIEDON KÄSITEMALLI JA GEOMETRIAT: RAKENNUKSET JA RAKENTEET

PAIKKATIEDON KÄSITEMALLI JA GEOMETRIAT: RAKENNUKSET JA RAKENTEET PAIKKATIEDON KÄSITEMALLI JA GEOMETRIAT: RAKENNUKSET JA RAKENTEET 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

Maankäyttöpäätökset yritystyöpaja Ympäristöministeriö Topi Tjukanov

Maankäyttöpäätökset yritystyöpaja Ympäristöministeriö Topi Tjukanov Maankäyttöpäätökset yritystyöpaja Ympäristöministeriö Topi Tjukanov 1 Mistä hankkeessa on kyse? Hanke kehittää maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen digiloikkaa. Hankkeen pääpaino on edistää

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta. haasteita ja mahdollisuuksia. Maanmittauspäivät Ohjelmapäällikkö Risto Ilves

Kansallinen maastotietokanta. haasteita ja mahdollisuuksia. Maanmittauspäivät Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Kansallinen maastotietokanta haasteita ja mahdollisuuksia Maanmittauspäivät 22.3.2018 Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Kansallinen maastotietokanta (KMTK) Kansallisessa maastotietokannassa mallinnetaan julkisen

Lisätiedot

KMTK-Tietopalvelut ja tuotteet

KMTK-Tietopalvelut ja tuotteet KMTK-Tietopalvelut ja tuotteet PTA - Kansallinen osoitetietojärjestelmä Kuopio 25.4.2017 1 KMTK-Tietopalvelut ja tuotteet KMTK tuottaa hyötyä vain, kun tietoa käytetään Tietoa käytetään vain, kun se vastaa

Lisätiedot

Maankäyttöpäätökset-hanke ja digikaavoituksen kuntapilotit. Maanmittauspäivät Satu Taskinen, YM

Maankäyttöpäätökset-hanke ja digikaavoituksen kuntapilotit. Maanmittauspäivät Satu Taskinen, YM Maankäyttöpäätökset-hanke ja digikaavoituksen kuntapilotit Maanmittauspäivät Satu Taskinen, YM 21.3.2018 1 2 VALMISTELU TOTEUTUS KÄYTTÖÖNOTTO 09/17 01/18 05/18 01/19 05/19 12/19 NYKY -TILA KANSAINVÄLISET

Lisätiedot

Paikkatietojen yhteiskäyttö - mitkä mahdollisuudet!

Paikkatietojen yhteiskäyttö - mitkä mahdollisuudet! 1 Paikkatietojen yhteiskäyttö - mitkä mahdollisuudet! Teemu Saloriutta Maanmittauspäivät 31.5.2017 2 Sisältö Paikkatietoinfrastruktuuri Standardit ja yhteistyö Yhteiskäytön esteitä INSPIRE-direktiivi Yhteenveto

Lisätiedot

Maankäyttöpäätökset Topi Tjukanov

Maankäyttöpäätökset Topi Tjukanov Maankäyttöpäätökset Topi Tjukanov 1.3.2018 1 Vuonna 2017 tehtyjä esiselvityksiä Maankäyttöpäätöstietojen nykytilakartoitus ja maankäyttöpäätösten määrittely (Ympäristöministeriö) Kaavatiedot tunnistettiin

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Kuntafoorumi, Kuntaskype tapaaminen

Paikkatietoalusta. Kuntafoorumi, Kuntaskype tapaaminen Paikkatietoalusta Kuntafoorumi, Kuntaskype tapaaminen 15.6.2018 1 Tervetuloa PTA kuntaskypeen! Tavoitteena on saada kaikille yhteinen käsitys siitä, missä Paikkatietoalusta hankkeessa mennään juuri nyt

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta KMTK Ohjelmapäällikkö Risto Ilves

Kansallinen maastotietokanta KMTK Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Kansallinen maastotietokanta KMTK 19.11.2018 Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Kansallinen maastotietokanta (KMTK) Kansallisessa maastotietokannassa mallinnetaan julkisen hallinnon tuottamat yhteiset paikkatiedot

Lisätiedot

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015 Tampereen kaupunki 28.3.2013 TAMPERE Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 1 PAIKKATIETO JA PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURI KÄSITTEENÄ Paikkatiedolla tarkoitetaan

Lisätiedot

Paikkatietoalustahanke (MMM)

Paikkatietoalustahanke (MMM) Paikkatietoalustahanke (MMM) Osakokonaisuudet Tekninen Paikkatietoalusta Määritellään, suunnitellaan ja toteutetaan julkisen hallinnon yhteinen paikkatiedon palvelualusta Maankäyttöpäätökset Muodostetaan

Lisätiedot

Tietomallien harmonisointi ja tietopolitiikan yhtenäistäminen

Tietomallien harmonisointi ja tietopolitiikan yhtenäistäminen Tietomallien harmonisointi ja tietopolitiikan yhtenäistäminen -kokemuksia MML/Tampere yhteistyön perusteella Antti Jakobsson 28.11.2014, Paikkatietoverkoston seminaari Tarve Aalto-yliopiston selvityksissä

Lisätiedot

Tulevaisuuden maankäyttöpäätökset. Marko Kauppi / Ubigu Oy Maanmittauspäivät

Tulevaisuuden maankäyttöpäätökset. Marko Kauppi / Ubigu Oy Maanmittauspäivät Tulevaisuuden maankäyttöpäätökset Marko Kauppi / Ubigu Oy Maanmittauspäivät 27.3.2019 Tausta Ympäristöministeriö on vuoden 2019 alusta käynnistänyt Tulevaisuuden maankäyttöpäätökset hankkeen. Maankäyttöpäätökset

Lisätiedot

Osoitetietojärjestelmä. Kansallinen maastotietokanta seminaari Paula Ahonen-Rainio

Osoitetietojärjestelmä. Kansallinen maastotietokanta seminaari Paula Ahonen-Rainio Osoitetietojärjestelmä Kansallinen maastotietokanta seminaari Paula Ahonen-Rainio 1 Miksi osoitetietojärjestelmä Osoite on ihmisille luontainen tapa ilmoittaa sijainti Paikkatietojärjestelmät toimivat

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta (KMTK) ja Paikkatietoalusta - hanke. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1

Kansallinen maastotietokanta (KMTK) ja Paikkatietoalusta - hanke. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Kansallinen maastotietokanta (KMTK) ja Paikkatietoalusta - hanke KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Tervetuloa! Aloitetaan videolla kahvin lomassa: 2 Mutta onhan meillä Google

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen 20.9.2010 VN periaatepäätös Valtioneuvoston periaatepäätökseen 21.6.2007 kansallisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteista vuosina 2007-2011 on kirjattuna:

Lisätiedot

KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK)

KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK) KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK) KMTK KUNTIEN TUOTANTO- PROSESSIT: SELVITYS KUNTIEN KANTAKARTAN YLLÄPIDON NY- KYISESTÄ TUOTANTOPROSESSIS- TA Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Yleiskuva kantakartan ylläpidosta...

Lisätiedot

PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO JA SEN TOIMENPIDEOHJELMA

PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO JA SEN TOIMENPIDEOHJELMA PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO JA SEN TOIMENPIDEOHJELMA Paikkatietoverkosto Antti Vertanen (MMM) 12.12.2018 Ensimmäinen vaihe paketissa Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö valmistui 13.11. Maa- ja

Lisätiedot

Maastotietokantaa käytetään muiden karttatuotteiden valmistukseen sekä erilaisissa optimoinneissa.

Maastotietokantaa käytetään muiden karttatuotteiden valmistukseen sekä erilaisissa optimoinneissa. 1 of 5 6/20/2018, 12:21 PM Maanmittauslaitos Maastotietokanta Maanmittauslaitoksen Maastotietokanta on koko Suomen kattava maastoa kuvaava aineisto. Sen tärkeimpiä kohderyhmiä ovat liikenneverkko, rakennukset

Lisätiedot

Paikkatietoalusta-hanke. Osoitetietojärjestelmä

Paikkatietoalusta-hanke. Osoitetietojärjestelmä Paikkatietoalusta-hanke Osoitetietojärjestelmä 1 Motivaatio Osoite on ihmisille luontainen tapa ilmoittaa sijainti Paikkatietojärjestelmät toimivat koordinaattien avulla Tarvitaan yksikäsitteinen, kattava

Lisätiedot

UMTK- SUUNNITTELUPROJEKTIN ESITTELY (UMTK = MML:N UUSI MAASTOTIETOJEN TUOTANTOJÄRJESTELMÄ)

UMTK- SUUNNITTELUPROJEKTIN ESITTELY (UMTK = MML:N UUSI MAASTOTIETOJEN TUOTANTOJÄRJESTELMÄ) UMTK- SUUNNITTELUPROJEKTIN ESITTELY (UMTK = MML:N UUSI MAASTOTIETOJEN TUOTANTOJÄRJESTELMÄ) Kai Koistinen 1 TAUSTAA 2 KMTK Kansallinen maastotietokanta kokoaa yhteen peruspaikkatiedot, joita ovat Rakennukset

Lisätiedot

Tavoitteena tarkemmat osoitetiedot

Tavoitteena tarkemmat osoitetiedot Tavoitteena tarkemmat osoitetiedot Osoitetietojärjestelmä-osahanke Julkisen hallinnon yhteinen paikkatietoalusta Maanmittauspäivät 2018 Paula Ahonen-Rainio 1 Näkökulmat esityksessä Osoitetieto = osoite

Lisätiedot

OPAS PAIKKATIETOALUSTAN KEHITYS- JA KOULUTUS- YMPÄRISTÖN KÄYTTÖÖN

OPAS PAIKKATIETOALUSTAN KEHITYS- JA KOULUTUS- YMPÄRISTÖN KÄYTTÖÖN OPAS PAIKKATIETOALUSTAN KEHITYS- JA KOULUTUS- YMPÄRISTÖN KÄYTTÖÖN Tavoitteena on, että julkishallinnon toimijat saavat jatkossa ajantasaiset tiedot käyttöönsä Paikkatietoalustan kautta. LAATUVAHTI JA TALLENNUS-PALVELU

Lisätiedot

Vesivarojen Perustietovaranto VesiPeto

Vesivarojen Perustietovaranto VesiPeto Vesivarojen Perustietovaranto VesiPeto Riitta Teiniranta Matti Joukola, Jaakko Suikkanen, Faris Alsuhail Suomen ympäristökeskus SYKE VesiPeto-seminaari 18.12.2018 VesiPeto seminaari 18. 12. 2018 klo 12.00

Lisätiedot

Paikkatiedon yksilöivät tunnukset. Kai Koistinen Inspire-sihteeristön verkkoseminaari

Paikkatiedon yksilöivät tunnukset. Kai Koistinen Inspire-sihteeristön verkkoseminaari Paikkatiedon yksilöivät tunnukset Kai Koistinen Inspire-sihteeristön verkkoseminaari 18.5.2017 Tervetuloa koulutukseen! 18.5.2017 Claudia Bergroth & Kai Koistinen INSPIRE-sihteeristö Muutamia käytännön

Lisätiedot

Pelastus- ja paikannusmerkit osoitetietojärjestelmään

Pelastus- ja paikannusmerkit osoitetietojärjestelmään Pelastus- ja paikannusmerkit osoitetietojärjestelmään Osoitetietojärjestelmä-osahanke Julkisen hallinnon yhteinen paikkatietoalusta Paula Ahonen-Rainio, REILA-hankkeen loppuseminaari 14.8.2018 1 Tavoitteena

Lisätiedot

Geodesian päivä 10.9.2014. Matti Holopainen, Suomen Kuntaliitto

Geodesian päivä 10.9.2014. Matti Holopainen, Suomen Kuntaliitto Geodesian päivä 10.9.2014 Verkosto-toimintamalli tavoitteena? - alkuperäinen tiedon tuottaja järjestää rajapinnan - tarvitsija noutaa tarvitsemansa ajantasaisen tiedot rajapinnasta PROSESSI + RAJAPINTA

Lisätiedot

Miten KMTK-hanke käytännössä etenee

Miten KMTK-hanke käytännössä etenee Miten KMTK-hanke käytännössä etenee Kari Hautamäki 9.2.2017 Seinäjoki YHTEISTYÖSSÄ: KMTK ohjaus Tuotantojärjestelmät Tuotteet ja palvelut Pilotit KMTK Yhteistyöryhmä Tehtävät: Määritellä hankkeen yhteiskunnalliset

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta KMTK

Kansallinen maastotietokanta KMTK Kansallinen maastotietokanta KMTK 15.6.2017 Missä KMTK ohjelmassa mennään? KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Eteneminen vaiheittain käynnissä olevat projektit 2 KMTK tietokanta

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa

Kansallinen maastotietokanta. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa Kansallinen maastotietokanta KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Yli 80 % julkishallinnon tuottamasta ja meidän päivittäin käyttämästämme tiedosta on paikkatietoa 2 Mitä on

Lisätiedot

Asemakaavat yhteisenä tietovarantona

Asemakaavat yhteisenä tietovarantona Asemakaavat yhteisenä tietovarantona Asemakaavojen tiedonhallinnan kehittäminen niin, että tiedontuotanto palvelisi mahdollisimman hyvin kaikkia asemakaavoituksen ja muun maankäytön suunnittelun vaiheita

Lisätiedot

Paikkatietoalusta-hanke Tilannekatsaus Paikkatietoasian neuvottelukunta/pta työvaliokunta Antti Jakobsson

Paikkatietoalusta-hanke Tilannekatsaus Paikkatietoasian neuvottelukunta/pta työvaliokunta Antti Jakobsson Paikkatietoalusta-hanke Tilannekatsaus Paikkatietoasian neuvottelukunta/pta työvaliokunta Antti Jakobsson 25.4.2017 1 Yleistä Suunnittelu on käynnistynyt/käynnistymässä kaikissa osahankkeissa Viestintäkanavat

Lisätiedot

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 6: Esimerkki XML-koodauksesta Versio: Julkaistu: Voimassaoloaika:

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 6: Esimerkki XML-koodauksesta Versio: Julkaistu: Voimassaoloaika: JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 6: Esimerkki XML-koodauksesta Versio: Julkaistu: Voimassaoloaika: Esimerkki XML-koodauksesta Tässä liitteessä on annettu esimerkki metatiedon sisällöstä paikkatietoaineistoon

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Tilannekatsaus PATINE Antti Jakobsson

Paikkatietoalusta. Tilannekatsaus PATINE Antti Jakobsson Paikkatietoalusta Tilannekatsaus PATINE 30.11.2017 Antti Jakobsson 1 Ohjausryhmä Pitänyt kaksi kokousta jossa hyväksytty osahankesuunnitelmat (koko hankeen ajalta) ja vaihesuunnitelmat 30.12.2017 saakka

Lisätiedot

Miten asiakkaat ja tiedot kohtaavat

Miten asiakkaat ja tiedot kohtaavat Miten asiakkaat ja tiedot kohtaavat Paikkatietotuotteet ja harmonisointi -työryhmä: Käyttäjänäkökulma paikkatietoon ja käyttäjätarpeiden tunnistaminen Keskiviikko 13.4.2011 Sisältö Asiakkaiden tarpeet

Lisätiedot

Paikkatiedot käyttöön! -hanke

Paikkatiedot käyttöön! -hanke Digitalisaatioryhmä 15.12.2015 Paikkatiedot käyttöön! -hanke Hanke, jolla edistetään ja tuetaan paikkatietojen ja paikannuksen tehokasta käyttöä laaja-alaisesti. Välineinä paikkatietoihin liittyvän osaamisen,

Lisätiedot

Maankäyttöpäätöksethanke. Paikkatiedon Palvelualusta

Maankäyttöpäätöksethanke. Paikkatiedon Palvelualusta Maankäyttöpäätöksethanke Paikkatiedon Palvelualusta Kahdeksan osahanketta keskeisiä yhtymäkohtia jokaiseen osahankkeeseen Satu Taskinen 2 Maankäyttöpäätökset osahankkeen tavoitteet: Tukea maankäyttöpäätöksiin

Lisätiedot

Sopimus paikkatiedon hyödyntämisen mahdollistajana. Inspire-verkoston työpaja Antti Rainio

Sopimus paikkatiedon hyödyntämisen mahdollistajana. Inspire-verkoston työpaja Antti Rainio Sopimus paikkatiedon hyödyntämisen mahdollistajana Inspire-verkoston työpaja Antti Rainio 17.1.2013 Sopimusviidakko Yhteinen sopimusmalli Käyttöehdot SOPIMUSMALLI Verkkopalvelusopimus

Lisätiedot

KMTK - Palveluiden käyttöönotto tekninen vuoropuhelu Keskustelutilaisuus Pasila Jussi Immonen MML Mirjam Salomäki PTCServices Oy Kimmo

KMTK - Palveluiden käyttöönotto tekninen vuoropuhelu Keskustelutilaisuus Pasila Jussi Immonen MML Mirjam Salomäki PTCServices Oy Kimmo KMTK - Palveluiden käyttöönotto tekninen vuoropuhelu Keskustelutilaisuus Pasila 23.5.2018 Jussi Immonen MML Mirjam Salomäki PTCServices Oy Kimmo Perttilä MML 1 Esityslista Osallistujien esittely KMTK/PTA

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa

Kansallinen maastotietokanta. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa Kansallinen maastotietokanta KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa KMTK - Kansallinen maastotietokanta Kansallinen maastotietokanta -ohjelma (KMTK) on yhteistyöhanke, joka yhtenäistää

Lisätiedot

Osoitteet kuntoon yhteistyöllä. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön Turku Paula Ahonen-Rainio

Osoitteet kuntoon yhteistyöllä. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön Turku Paula Ahonen-Rainio Osoitteet kuntoon yhteistyöllä Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön Turku 3.4.2019 Paula Ahonen-Rainio 1 Tavoitteena valtakunnallinen osoitetietovaranto Jossa osoitetieto on ajantasaisena osoitteiden

Lisätiedot

Uusi osoitetietojärjestelmä ja kunnan kokemukset

Uusi osoitetietojärjestelmä ja kunnan kokemukset Uusi osoitetietojärjestelmä ja kunnan kokemukset Keskisuuren kunnan osoitejärjestelmä prosessien ja tietosisällön kehittäminen Kansallinen maastotietokanta -seminaari Vaasa 22.11.2017 Hangon kaupunki maankäyttöosasto

Lisätiedot

Avoimen datan löytäminen, käyttöönotto ja jakaminen. Havainnolliset analyysit avoimella paikkatiedolla ProGIS ry ja Poligon, 11.4.

Avoimen datan löytäminen, käyttöönotto ja jakaminen. Havainnolliset analyysit avoimella paikkatiedolla ProGIS ry ja Poligon, 11.4. Avoimen datan löytäminen, käyttöönotto ja jakaminen Havainnolliset analyysit avoimella paikkatiedolla ProGIS ry ja Poligon, 11.4.2013 Tanja Lahti Mikä on avoin data ja HRI? Julkista Lupa käyttää http://opendefinition.org/okd/suomi/

Lisätiedot

Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön

Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön Suomen Kartografinen Seura Kevätseminaari Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön 29.3.2012 Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö 2001-2010 strategia

Lisätiedot

Kaavoituksen digitalisaatio. Kari Oinonen, SYKE,

Kaavoituksen digitalisaatio. Kari Oinonen, SYKE, Kaavoituksen digitalisaatio Kari Oinonen, SYKE, 7.4.2017 Suunnittelujärjestelmä murroksessa Valtion rooli supistuu ja maakuntien kasvaa Alueiden käytön toimijoiden roolit muuttuvat Aluerakenteen kehitys:

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 6/2016. Paikkatieto asiantuntemusalueen tilanne (liite 6)

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 6/2016. Paikkatieto asiantuntemusalueen tilanne (liite 6) JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 6/2016 Paikkatieto asiantuntemusalueen tilanne (liite 6) Taustaa Organisointi Toiminta ja hankkeet Esittelijä: tietohallintojohtaja Antti Vertanen

Lisätiedot

Lapuan kaupunki Maanmittauslaitos Dnro MML /00 04 00/2015 KUNTA PAIKKATIETOAINEISTOJEN HANKINTAA JA KÄYTTÖOIKEUTTA KOSKEVA SOPIMUS

Lapuan kaupunki Maanmittauslaitos Dnro MML /00 04 00/2015 KUNTA PAIKKATIETOAINEISTOJEN HANKINTAA JA KÄYTTÖOIKEUTTA KOSKEVA SOPIMUS Maanmittauslaitos Dnro MML /00 04 00/2015 KUNTA PAIKKATIETOAINEISTOJEN HANKINTAA JA KÄYTTÖOIKEUTTA KOSKEVA SOPIMUS Sopimusosapuolet: Yhteyshenkilö: Jaakko Rissanen Maanmittauslaitos, Yhteyshenkilö: Kari

Lisätiedot

Maankäyttöpäätökset-hanke / Satu Taskinen. Hankkeen Internetsivut:

Maankäyttöpäätökset-hanke / Satu Taskinen. Hankkeen Internetsivut: Maankäyttöpäätökset-hanke 6.9.2017 / Satu Taskinen Hankkeen Internetsivut: http://maankaytto.paikkatietoalusta.fi/ 1 Päävaihe I vuosina 2017-2019 toteutetaan priorisoidut paikkatietoalustan toiminnot Päävaihe

Lisätiedot

KMTK hydrografia. Eero Hietanen, Jarmo Annunen, Juha Oksanen, Veijo Pätynen, Riikka Repo

KMTK hydrografia. Eero Hietanen, Jarmo Annunen, Juha Oksanen, Veijo Pätynen, Riikka Repo KMTK hydrografia Eero Hietanen, Jarmo Annunen, Juha Oksanen, Veijo Pätynen, Riikka Repo 1 Kansallinen maastotietokanta (KMTK) Kansallisessa maastotietokannassa mallinnetaan julkisen hallinnon tuottamat

Lisätiedot

INSPIRE-yhteensopivuuden mahdollisuudet paikkatietotuotteissa - Case KMTK ja ELF. Teemu Saloriutta Tietotuotteet-kärkiteeman työpaja 27.3.

INSPIRE-yhteensopivuuden mahdollisuudet paikkatietotuotteissa - Case KMTK ja ELF. Teemu Saloriutta Tietotuotteet-kärkiteeman työpaja 27.3. INSPIRE-yhteensopivuuden mahdollisuudet paikkatietotuotteissa - Case KMTK ja ELF Teemu Saloriutta Tietotuotteet-kärkiteeman työpaja 27.3.2017 Agenda Tausta Kaksi tapaa olla INSPIRE-yhteensopiva Case ELF

Lisätiedot

KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito

KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito Jurkka Tuokko Maanmittauslaitos Maastotietokanta Maanmittauslaitoksen ylläpitämä valtakunnallinen paikkatietoaineisto, joka sisältää tietoja

Lisätiedot

PTA-innovaatiokilpailu

PTA-innovaatiokilpailu PTA-innovaatiokilpailu Mikä se on? Mitä sillä tavoitellaan? Keitä se hyödyttää? PTA-innovaatiokilpailun omakuva PTA-webinaari 11.12.2018 Riitta Vaniala 1 Tarvitseeko organisaatiosi Tehokkaampia prosesseja

Lisätiedot

Paikkatietopalveluja koskevat Inspire-vaatimukset

Paikkatietopalveluja koskevat Inspire-vaatimukset Paikkatietopalveluja koskevat Inspire-vaatimukset Panu Muhli Inspire-sihteeristö Paikkatietokeskus / Maanmittauslaitos Ajankohtaista Inspirestä koulutustilaisuus 6.10.2015 Hotelli Arthur, Helsinki Paikkatietoinfrastruktuurin

Lisätiedot

Maankäyttöpäätökset-hanke

Maankäyttöpäätökset-hanke Maankäyttöpäätökset-hanke 1 Päävaihe I vuosina 2017-2019 toteutetaan priorisoidut paikkatietoalustan toiminnot Päävaihe II Vuosina 2020-2021 toteutetaan paikkatietoalustan koko toiminnallisuus 2 Maankäyttöpäätökset

Lisätiedot

PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO

PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO KOORDINAATIT KEHITYKSELLE Paikkatietoverkosto Kari-Pekka Karlsson 14.12.2017 Paikkatiedon määritelmä Selonteko: Kaikki tieto, jonka yhtenä ominaisuutena on sijainti, on

Lisätiedot

Osoitetietojärjestelmä

Osoitetietojärjestelmä Osoitetietojärjestelmä Julkisen hallinnon yhteinen paikkatietoalusta -osahanke 22.11.2017 KMTK-seminaari, Vaasa Paula Ahonen-Rainio 1 Näkökulmat Osoitetieto = osoite + sijaintipiste Miksi osoitetietojärjestelmä

Lisätiedot

PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO

PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO KOORDINAATIT KEHITYKSELLE Ympäristövaliokunta, asiantuntijakuuleminen Antti Vertanen, Mari Laakso (MMM) 12.9.2018 Paikkatietopoliittinen selonteko Kaikki tieto, jonka yhtenä

Lisätiedot

Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi

Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi Projektipäällikkö Ville Meloni Forum Virium Helsinki 5.4.2011 Hankkeen yhteenveto Avataan Helsingin seutua koskevaa tietoa kaikkien

Lisätiedot

Paikkatietostrategiaa Tampereella

Paikkatietostrategiaa Tampereella Paikkatietostrategiaa Tampereella 17.5.2013 Anna Mustajoki Paikkatietostrategia 2013-2015 OHJAAVAT PERIAATTEET Kansallinen paikkatietostrategia 2010 2015 Tampereen pormestariohjelmasta 2013 2016 ja kaupunkistrategiasta.

Lisätiedot

Digitaalisen maankäytön suunnittelun kehityksen tilanne. Missä mennään, digikaava? -seminaari Juha Nurmi, ympäristöministeriö

Digitaalisen maankäytön suunnittelun kehityksen tilanne. Missä mennään, digikaava? -seminaari Juha Nurmi, ympäristöministeriö Digitaalisen maankäytön suunnittelun kehityksen tilanne Missä mennään, digikaava? -seminaari 5.6.2019 Juha Nurmi, ympäristöministeriö MRL-uudistuksen organisointi Parlamentaarinen seurantaryhmä Lakia valmisteleva

Lisätiedot

Digiroad kohti ajantasaista tie- ja katuverkon aineistoa

Digiroad kohti ajantasaista tie- ja katuverkon aineistoa Digiroad kohti ajantasaista tie- ja katuverkon aineistoa DR2 uudistus ja SURAVAGE prosessi Nordiskt Vägforum 6.5.2014 Digiroad uudistuksen keskeiset tavoitteet Digiroad muodostaa Kansallisen pysäkkirekisterin

Lisätiedot

Tammikuu KMTK rakennukset

Tammikuu KMTK rakennukset Tammikuu 2018 KMTK rakennukset Työpaja #1 29.1.2018 Työpaja #2 12.2.2018 Ohjelma 13:00 Tilaisuuden avaus, Juha Saarentaus, FLIC Järjestelmätoimittajien alustukset á 15 min 3D Systems Oy, Jarmo Muukkonen,

Lisätiedot

Missä mennään INSPIRE-osahankkeessa?

Missä mennään INSPIRE-osahankkeessa? Missä mennään INSPIRE-osahankkeessa? PTA-tilannekatsaus 30.10.2018 Minna Veseloff Maanmittauslaitos 1 Miksi INSPIRE-osahanke? INSPIRE-direktiivin toimeenpanoa tehostettava EU-komissiolta moitteita Suomelle

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta KMTK Yhteiset ominaisuustiedot Käsitemalli

Kansallinen maastotietokanta KMTK Yhteiset ominaisuustiedot Käsitemalli Kansallinen maastotietokanta KMTK Yhteiset ominaisuustiedot Käsitemalli 2 Sisällys 1. Johdanto 3 2. Käsitteet ja lyhenteet 3 3. Kohdeluokan rakenne ja tiedot 4 3.1. KMTK kohdeluokkien yhteiset ominaisuustiedot

Lisätiedot

Paikkatietoalusta Kuntafoorumi, Kuntaskype tapaaminen

Paikkatietoalusta Kuntafoorumi, Kuntaskype tapaaminen Paikkatietoalusta Kuntafoorumi, Kuntaskype tapaaminen 14.11.2018 1 Tänään agendalla: Ajankohtaisia asioita teemoittain Koordinointiryhmän kuulumiset ja toimintasuunnitelma Rakennukset ja rakenteet teemasta

Lisätiedot

JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi. Matti Pesu / Liikennevirasto 9.4.

JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi. Matti Pesu / Liikennevirasto 9.4. JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi Matti Pesu / Liikennevirasto 9.4.2014 Esityksen sisältö Mikä on Digiroad? Suosituksen tausta ja tavoitteet Valmistelussa

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi. Ville Meloni ja Pekka Vuori

Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi. Ville Meloni ja Pekka Vuori Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi Ville Meloni ja Pekka Vuori 6.6.2011 Hankkeen yhteenveto Avataan Helsingin seutua koskevaa tietoa kaikkien saataville, vapaasti ja maksutta

Lisätiedot