Sotilasmusiikki UUSI AIKA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sotilasmusiikki UUSI AIKA"

Transkriptio

1 Sotilasmusiikki 2014 UUSI AIKA

2 Sisältö Pääkirjoitus: Kasvot uudistukselle Tuottajan palsta: Näytön paikka Laivaston soittokunta vaalii merivoimien perinteitä Rakuunasoittokunnalle uudistus tuo mahdollisuuksia Hyvissä tiloissa soittamalla saavutetaan enemmän Ilmavoimien soittokunta huokuu hienostunutta swingiä Suomalaisen puhallinmusiikin äänenkannattajat Lapin sotilassoittokunta saa väriä saamelaisyhteistyöstä Konserttisaleista vääpelin toimistoon Puheloinen: Sotilasmusiikki tulee aina kuulumaan sotilaselämään Kaartin soittokunta on suomalaisen puhallinmusiikin edelläkävijä Varusmiessoittokunnassa on yhdessä tekemisen riemua Konsertit Tuottajat Vastaava päätoimittaja Graafikko Markus Virtala Mikko Ilkko Kaartinjääkäri Joonas Kyöstilä Kaartinjääkäri Eetu Heino Kuvitus Toimittajat Painopaikka Kaartinjääkäri Lasse Perkkiö Korpraali Olli Tuominen Pirkanmaan Lehtipaino Kaartinjääkäri Henri Keränen Korpraali Joonas Lehtonen Alikersantti Janne Erola Kannen kuva Alikersantti Riikka Karppinen Miika Laihi Alikersantti Olli Rytkönen Upseerikokelas Taneli Kontiainen

3 3 KASVOT UUDISTUKSELLE PUOLUSTUSVOIMIEN YLIKAPELLIMESTARI MUSIIKKIEVERSTILUUTNANTTI ELIAS SEPPÄLÄ Musiikinhistoriallisesti vuosi 2013 on ollut Wagnerin ja Verdin juhlaa. Vuoden vaihtuessa historian lehti kääntyy myös puolustusvoimissa uuteen asentoon odottavaisin tunnelmin. Päätökset on tehty, ja uusimuotoiset sotilassoittokunnat aloittavat toimintansa ensi vuoden alussa. Muutos on mahdollisuus! tai Uudistus vie eteenpäin! ovat pari lentävää lausetta, jollaisia viljellään tämän kaltaisissa tilanteissa. Sanat eivät merkitse mitään teot ratkaisevat. Muutos on myös riski, joka tulee uskaltaa ottaa, mutta samalla pyrkiä minimoimaan sen haittavaikutukset. Suurin riski sotilasmusiikissa liittyy ihmisiin. Osaamista katoaa ulos, kun muutos ei istu omiin suunnitelmiin. Tämä oli hyvin tiedossa jo valmistelujen yhteydessä. Tulevaisuuteen tuleekin löytää erilaisia keinoja ja ratkaisuja houkuttelevuuden lisäämiseksi ja rekrytoinnin helpottamiseksi. Tuntuu, että keinoja on, mutta niitä ei uskalleta käyttää. Kuitenkin pääesikunnan henkilöstöosasto on tehnyt kiitettävää työtä etsiessään jopa yksittäisille ihmisille urapolkuja ja selviytymisvaihtoehtoja. Vaiettu riski piilee ihmisissä, jotka lähtevät mukaan muutokseen, mutta eivät sitoudu siihen tosissaan. Sitoutumattomuus heijastuu motivaation puutteena ja vetäytymisenä omaan kuoreensa. Muutos ei enää muodostukaan mahdollisuudeksi vaan selviytymiskeinoksi. Menetetty mahdollisuus on kuin tuhlattu tulevaisuus: se ei toistu eikä tule takaisin. Uudistuksen tärkein kysymys ei olekaan mitä tehdään, vaan miksi tehdään juuri sitä mitä tehdään. Puolustusvoimatasolla muutoksessa mukana olevien suusta kuulee liian usein kommentteja: Toiminta aloitetaan entisillä pohjilla ja katsotaan myöhemmin mitä uusista palikoista voidaan rakentaa. Kyseisen kaltaisesta tilanteesta voidaan todeta: Juna meni jo. Tulevaisuus tuleekin nähdä uudessa valossa. Uudistus jää vajaaksi, jos vain organisaatio tai resurssit muuttuvat. Mistä se uusi valo loistaa? Se loistaa meistä, sotilasmusiikissa musiikin tekijöistä soittajista ja kapellimestareista. Viimekädessä tämä joukko näyttää, oliko muutos tarpeellinen ja onnistunut. Tuekseen he tarvitsevat koko puolustusvoimat. Toimintakulttuurin on muututtava. Uudistus on valunut hukkaan, jos soittotilauksia tekevä joukko-osasto toteaa, että valmiusyhtymän suureen valatilaisuuteen riittää pienempikin soitto-osasto. Meille ei riitä! Miksi me perustimme suuremmat soittokunnat, jos niiden vaikutusta ei kyetä hyödyntämään. Yksi tykki ei korvaa patteriston tulivoimaa. Vaikuttavuus jää hieman vajaaksi samoin on sotilasmusiikissa. Turkkilaisessa Mehter-musiikissa äänen voimakkuudella peloteltiin viholliset. Suomalaisessa sotilasmusiikissa vaikuttavuus saavutetaan paitsi näyttävillä esiintymisillä, myös erityisesti kohdeyleisöjen tunteeseen vetoavilla esityksillä. Kylmäverisimmänkin taistelijan sielussa soi, kun vaan osataan iskeä oikeaan kohtaan.

4 4 NÄYTÖN PAIKKA SOTILASMUSIIKKIALAN INTENDENTTI MARKUS VIRTALA Näinä päivinä sotilasmusiikkikentällä on valtavasti liikettä, kun soittajia siirtyy seitsemästä lakkautettavasta soittokunnasta kehitettäviin soittokuntiin, varusmiesyksiköihin, esikuntiin, reserviin ja siviilitehtäviin. Vuoden 2014 alusta Suomessa on viisi ammattimuusikoista koostuvaa sotilassoittokuntaa sekä varusmiessoittokunta. Jäljelle jäävät soittokunnat kasvavat, ja samalla toiminta muuttuu laajemmaksi paitsi maantieteellisesti, myös musiikillisesti. Soittokunnissa on pulssi koholla, sillä kaikki tietävät ja tuntevat, että nyt on näytön paikka. Muutosten myllerryksessä on huomattu, että sotilasmusiikki herättää yleisössä valtavasti tunteita, jotka ovat lähes poikkeuksetta positiivisia. Monilla paikkakunnilla on koettu, että sotilassoittokunta on paikallisena kulttuuriinstituutiona ollut kotoisasti lähellä asukkaita niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tämän läheisyyden pelätään nyt olevan uhattuna. Rohkenen luvata, että sotilasmusiikki tulee jatkossakin kuulumaan ympäri Suomen. Soittokuntien päälliköt tekevät yhdessä työtä sen eteen, että laadukasta puhallinmusiikkia on tarjolla myös niillä paikkakunnilla, joilla omaa soittokuntaa ei enää ole. Tämä vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta, eikä pikatilauksiin pystytä entiseen tapaan vastaamaan. Nyt alkava uusi aika on täynnä mahdollisuuksia. Soittokunnat pursuavat ahkeria, lahjakkaita ja innovatiivisia soittajia, jotka pystyvät oikeissa olosuhteissa mihin vain. Uudet soittokunnat voivat tuottaa konserttikiertueita itsenäisesti. Toimivien kamarimusiikkiyhtyeiden, kuten vaskiseitsikoiden ja puupuhallinkvintettien muodostamisen on soittokunnissa entistä helpompaa. Tätä kautta yleisölle voidaan tarjota aina tilaan ja tilanteeseen sopivaa musiikkia. Työn tarkoituksenmukaisuus ja mielekkyys lisääntyy, ja sitä kautta toivottavasti myös lahjakkaiden nuorten soittajien rekrytointi helpottuu. Suurin haasteemme onkin saada naiset houkuteltua alalle. Puhallinsoiton harrastajista ja ammattiopiskelijoista on valtaosa naisia. He usein voittavat koesoitot, mutta heitä ei voida palkata, koska varusmiespalvelus on edellytyksenä viran saamiselle. Moni nainen tulisi mielellään töihin puolustusvoimiin, mutta varusmiespalvelus ei tunnu houkuttelevalta, jos työnantaja ei pysty takaamaan työpaikkaa sen päätyttyä. Kirjoitan tätä Moskovassa. Kansainvälinen sotilasmusiikkifestivaali on koonnut Punaiselle torille sotilaita maailman eri kolkista poliittisista ja yhteiskunnallisista näkemyseroista huolimatta kuuntelemaan ja katselemaan vaikuttavaa show ta. Musiikilla on valtava voima koota ihmisiä yhteen. Se on kieli, jota kaikki ymmärtävät. Sen vaikutusta on vaikea mitata, mutta sen puuttumista ei uskalla edes kuvitella.

5 Laivaston soittokunta vaalii merivoimien perinteitä 5 Turusta kotoisin oleva Laivaston soittokunta on merivoimien edustusorkesteri, joka perustettiin vuonna Soittokunnan kapellimestarina toimii musiikkikomentajakapteeni Timo Kotilainen. Janne Erola Laivaston soittokunnalla on toistasataa esiintymistä vuodessa. Puolustusvoimien ja maanpuolustusjärjestöjen juhlatilaisuuksien lisäksi perinnepäivän konsertit ja konserttikiertueet ovat soittokunnan suurimpia tapahtumia. Meidän tehtävänämme on myös vaalia merivoimien perinteitä musiikin avulla, Kotilainen kertoo. Laivaston soittokunta esiintyy muun muassa Turun joulurauhan julistustilaisuudessa. Soittokunta kasvaa vuoden 2014 alussa Tällä hetkellä orkesteriin kuuluu 22 muusikkoa. Vuodesta 2014 lähtien siirrytään uuteen aikakauteen, jossa Laivaston soittokunnan koko kasvaa. Muusikkojen yhteismääräksi muodostuu 34. Uuden organisaation myötä toimintakyky tulee kasvamaan. Kuviomarssivalmiutta tullaan lisäämään ja omavaraisuus konserttitoiminnasta tietenkin kasvaa, Kotilainen sanoo. Ulkomainen yhteistyö soittokunnissa näkyy kapellimestarivaihtoina ja kansainvälisinä tattoo-tapahtumina. Muun muassa sotilaskapellimestarit ovat usein vierailevien kapellimestarien joukossa. Tattoo-tapahtumat ovat sotilassoittokuntien kansainvälisesti merkittävimpiä tapahtumia. Suomessa on yksi säännöllisesti järjestettävä tattoo-tapahtuma, Hamina Tattoo. Haminan kaupungin järjestämää tapahtumaa puolustusvoimat tukee vahvasti lähettämällä sinne kotimaisen sotilasmusiikin edustuksen. Vuonna 2014 Hamina Tattoossa on esillä uusi suomalainen sotilasmusiikkikoneisto, Kotilainen kertoo. Muutto yhteiseen kotiin Turun konservatorion kanssa Soittokunta muutti vuoden 2013 alussa Turun konservatorion kanssa samoihin tiloihin. Kotilaisen mukaan yhteistyötä on varmasti odotettavissa, ja sotilassoittokunnan läsnäololla musiikkioppilaitoksen yhteydessä on varmasti myönteinen merkitys muun muassa rekrytointiin. Laivaston soittokunta tarjoaa myös hyvän työharjoittelupaikan tuleville ammattimuusikoille. Varusmiessoittokunnan pääsykokeen läpäisemällä konservatorion soittaja voi suorittaa asepalveluksensa myös Laivaston soittokunnan riveissä.

6 6 Rakuunasoittokunnalle uudistus tuo mahdollisuuksia Suurempi kokoonpano mahdollistaa monipuolisen toiminnan. Ennenkin aktiivisesti yhteistyötä tehneet sotilassoittokunnat sulautuvat Rakuunasoittokuntaan. Taneli Kontiainen Rakuunasoittokunta lähtee musiikkivuoteen 2014 kaksi kertaa suurempana kuin ennen. Uusi kahden kapellimestarin ja 32 muusikon soittokunta muodostaa täysikokoisen, sinfonisen puhallinorkesterin. Tällä kokoonpanolla on helpompi tehdä isompia konsertteja ja kuviomarssiesityksiä. Nyt toiminnan mahdollisuudet paranevat, Rakuunasoittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Riku Huhtasalo kertoo. Rakuunasoittokunta on puhallinorkesteri, jonka yhtenä tavoitteena on ylläpitää ratsuväen rakuunaperinteitä. Nettisivuillaan soittokunta mainostaa siirtyvänsä täyttä laukkaa kohti täysiä esiintymissaleja. Ei se ole vain mainospuhetta, kyllä täysiä saleja konserteissa on ollut. Etenkin MILjazz-tapahtuma oli hyvin suosittu, Huhtasalo kertoo. Ensi vuoden konserteista Huhtasalo nostaa erityisesti esille konserttisarjan Suomalaisen elokuvan suuret sävelet. Konsertteja on viisi, ja solisteina esiintyvät Mikael Konttinen ja Laura Virtala. Mukana tulee kehittämisen mahdollisuus Soittajia muuttaa Savon, Pohjanmaan, Karjalan ja Satakunnan sotilassoittokunnista. Kyseiset kokoonpanot ovat aikaisemminkin tehneet yhteistyötä isoissa konserteissa ja harjoituksissa. Yksi uusista Rakuunasoittokunnan muusikoista on kapteeni Ilpo Luukkonen, Savon sotilassoittokunnan nykyinen päällikkö. Eihän se mukavaa ole kun oma organisaatio lakkautetaan. Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja positiivisella mielellä lähden kohti tulevaa. Puolustusvoimauudistus tuo oikeasti mukanaan mahdollisuuden kehittää soittokuntia, Luukkonen toteaa. Yksi suuremman organisaation eduista on se, että pienempiä kokoonpanoja on helpompi muodostaa. Soittokunnasta tulee siis mukautuvampi. Luukkosen mukaan niin Rakuunasoittokunnan kuin muidenkin sotilassoittokuntien vahvuus on aina ollut mukautumiskyky. Pystymme soittamaan musiikkia kaikenlaisissa tilaisuuksissa häistä hautajaisiin, Luukkonen huomauttaa. Hänellekään Rakuunasoittokunta ei ole täysin vieras. Tavallaan tässä ympyrä sulkeutuu, sillä vuonna 1987 aloitin kersanttina Lappeenrannan varuskuntasoittokunnassa.

7 Hyvissä tiloissa soittamalla saavutetaan enemmän 7 Treenimotivaatio kasvoi sata prosenttia, kuvaa käyrätorven äänenjohtaja, ylikersantti Mikko Perälä Laivaston soittokunnan uusien toimitilojen vaikutusta soittoharjoitteluun. Myös riittävän isot ja hyvät yhteissoittotilat, kuten kuvan Sigyn-sali, luovat uusia mahdollisuuksia yhteissoiton kehittämiseen. Taneli Kontiainen Työturvallisuusuhka ja sopimaton soittamiseen. Näillä sanoilla saattoi äärimmillään kuvata soittokuntien toimitiloja ennen. Parin muuton ja uudisrakennuksen jälkeen tilanne on toinen: jatkossa kaikki sotilassoittokunnat toimivat hyvissä tiloissa. Orkesterin ja yhteissoiton kannalta toimitilojen merkitys on keskeinen. Jos joudutaan soittamaan huonossa tilassa, musiikin tekemisestä jää merkittävä osa pois, puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Elias Seppälä toteaa. Akustisesti heikossa tilassa ei pystytä keskittymään yhteissoiton kehittämiseen ammattimaisesti korkeatasoiseksi. Oikeastaan voidaan kiinnittää huomioita vain rytmiin jos siihenkään. Osa soittokunnista on joutunut toimimaan pitkään soittamiseen soveltumattomissa tiloissa. Laivaston soittokunta toimi 32 vuotta väliaikaisiksi suunnitelluissa tiloissa kasarmirakennuksessa. Tänä vuonna tilanne korjaantui, kun soit- tokunta pääsi muuttamaan uusiin tiloihin Turun konservatorion yhteyteen. Täällä on enemmän tilaa hengittää. Yksityisharjoittelun mahdollisuudet paranivat. Ennen ainut paikka, jossa pystyin yksin treenaamaan, oli pukuhuone. Täällä saa harjoitella rauhassa, iloitsee Laivaston soittokunnan käyrätorven äänenjohtaja, ylikersantti Mikko Perälä. Muutto konservatorion tiloihin on soittokunnan päällikön, musiikkikomentajakapteeni Timo Kotilaisen mukaan tuonut mukanaan myös yhteistyömahdollisuuksia. Suunnitelmia ja toteutuvia projekteja on olemassa. Samalla tämä tuo puolustusvoimia työpaikkana lähemmäs muusikoita, Kotilainen kertoo. Samassa rakennuksessa toimivat Turun konservatorio ja Turun ammattikorkeakoulu. Ulkoiset tekijät kunnossa kaikilla Mikäli suunnitellut saneeraukset ja muutot toteutuvat, toimivat kaikki soittokunnat jatkossa soittamiseen suunnitelluissa tiloissa. Jos tekniset ja rakenteelliset ratkaisut ovat myös onnistuneita, silloin tilanne on todella hyvä, Seppälä kehuu. Valmista pitäisi olla vuoden 2015 tietämillä. Suurin syy rakentamiselle on puolustusvoimauudistus ja soittokuntien uudelleenorganisointi. Kun on tulevaisuudessa suuremmat soittokunnat, ne tarvitsevat myös suuremmat tilat. Tässä kohdin uudistus tuo erittäin hyvää lisää ratkaiseviin ulkoisiin tekijöihin musiikin tekemiseen. Tilojen merkitystä musiikin tekemisessä ei pidä koskaan aliarvioida, Seppälä toteaa.

8 8 Ilmavoimien soittokunta huokuu hienostunutta swingiä Sinitakkinen Ilmavoimien soittokunta sekä sen taidokas big band ovat ilahduttaneet yleisöä vauhdikkailla esiintymisillään jo yli 30 vuoden ajan. Sotilasasu ei menoa kangista, sillä viihdemusiikkiin erikoistuneen soittokunnan noustessa lavalle saa se yleisön jalat vipattamaan ja sormet napsumaan. Olli Rytkönen Jos Ilmavoimien soittokunta olisi lentokone, se ei menevästä meiningistään huolimatta olisi Hornet vaan pikemminkin toisen maailmansodan aikainen pommikone Bristol Blenheim. Näin pohtii Ilmavoimien soittokunnan kapellimestari, musiikkimajuri Tomi Väisänen. Bleinheimissä kun on sellaista hienostunutta swingiä, hän perustelee. Siniseen sotilasasuun pukeutuva Ilmavoimien soittokunta on ihastuttanut yleisöä ympäri Suomen jo yli 30 vuoden ajan. Esiintymiset vaihtelevat häistä hautajaisiin. Teräsbetonin solisti Jarkko Aholan kanssa on vedetty hevisettiäkin, Väisänen kertoo. Soittokunnan tärkein tehtävä on huolehtia Meiltä löytyy tekemisen meininkiä. ilmavoimien musiikkitarpeista. Paraateissa sekä muissa perinteisissä tilaisuuksissa se esiintyy 20-henkisenä puhallinorkesterina. Keski- Suomen ainoana ammattipuhallinorkesterina Ilmavoimien soittokunnalla on merkittävä rooli alueen kulttuurielämässä. Eroamme muista sotilassoittokunnista siten, että olemme erikoistuneet viihdemusiikkiin. Etenkin big band -musiikissa olemme vahvoja, sillä sitä me olemme tehneet jo monta vuotta, Väisänen kertoo. Tavoitteenamme on kehittyä edelleen kaikilla big band -musiikin osa-alueilla. Olipa projekti sitten minkälainen tahansa, meillä on oltava valmiudet lähteä mukaan. Soittokunta esiintyy enimmäkseen viihdepuhallinorkesterina tai big bandinä, mutta tarpeen mukaan se mukautuu myös tanssi-, viihde- tai jazz-kokoonpanoihin. Musiikkia tehdään tosissaan, mutta pieni pilke silmäkulmassa. Meiltä löytyy tekemisen meininkiä. Myös hurtti huumori kuuluu asiaan, Väisänen paljastaa.

9 Suomalaisen puhallinmusiikin äänenkannattajat 9 Sotilasmusiikin merkitys suomalaiselle puhallinmusiikille on korvaamaton. Ilmavoimien soittokunnan johtaja Tomi Väisänen, ensimmäisenä naisena puolustusvoimien sotilaskapellimestarikoulutuksen aloittanut Aino Koskela ja diplomitutkintonsa Kaartin soittokunnan kanssa suorittanut Marjo Riihimäki kertovat ajatuksiaan sotilasmusiikista. Tomi Väisänen Aino Koskela Marjo Riihimäki En usko, että sotilassoittajan ura on nuorella soittajalla päällimmäisenä mielessä. Syynä voi olla tiedon puute sotilassoittajan urasta. Kun nuori ymmärtää, että soittokunta on yksi mahdollisuus päästä ammattimaisesti soittamaan, voi valinta sattua vaikka sotilassoittajan uralle. Soittokuntien on seurattava ympäröivää musiikkikulttuuria ja elettävä osana tämänhetkistä yhteiskuntaa. Soittokuntien tulevat kokoonpanot kaipaavat varmasti suoraan näille kokoonpanoille sävellettyä uutta ohjelmistoa. Tässä olisikin haastetta nykypäivän säveltäjille. Ohjelmiston kehittämisessä on huomioitava musiikin kohderyhmä ja tilaisuuden luonne. Tärkeää musiikillisen ohjelmiston luomisessa on myös kuunnella orkesterin soittajia sekä ottaa huomioon yleisöltä saatua palautetta. Todella monella menestyvällä suomalaisella puhallinmuusikolla, säveltäjällä ja kapellimestarilla on vahva yhteys tai historia sotilassoittokunnan kanssa. Ilman sotilassoittokuntia suomalainen puhallinmusiikki ei olisi millään nykypäivän tasolla. Uskon, että tulevaisuudessa sotilassoittokuntien merkitys suomalaisen puhallinmusiikin äänenkannattajana vain kasvaa. Puolustusvoimauudistuksen myötä soittokuntien koot kasvavat, ja se mahdollistaa myös monipuolisemman ohjelmiston esittämisen. Pitkältihän ohjelmisto on kapellimestarin päätettävissä. Mielestäni on hyvä asia, että soittokunnat ovat alkaneet profiloitua enemmän ja sitä työtä pitäisi myös jatkaa. Ilmavoimien Big band, Varusmiessoittokunnan Show band ja Kaartin uuden musiikin kantaesitykset ovat jo nyt vakiinnuttaneet paikkansa. Sotilassoittokunnat ovat esimerkkinä puhallinmusiikin harrastajille ja kannustimena nuorille harrastajille. Soittokuntien muusikot ovat olleet myös korvaamattomia soitintensa edustajia toimiessaan opettajina syrjäseuduilla, jonne ei muuta kautta ole ollut mahdollista saada soitonopetusta. Moni harrastajaorkesteri on myös saanut soittokuntien muusikoista itselleen kapellimestarin. Harrastajaorkestereita on olemassa lukuisia ympäri Suomen, mutta niiden soittajien lukumäärällä tai soittotaidoilla ei välttämättä saada soitettua suuria teoksia. Yhdessä alueen soittokunnan kanssa tähän voisi olla mahdollisuus. Luulen, että sellainen kokemus tukisi jälleen puhallinmusiikin harrastamisen jatkumista ja ruokkisi soittomotivaatiota.

10 10 Lapin sotilassoittokunta saa väriä saamelaisyhteistyöstä Lappilaisuudesta ja saamelaisuudesta oman säväyksensä saava sotilassoittokunta harjoittelee pian varta vasten soittokunnalle remontoiduissa tiloissa. Keväällä uusissa tiloissa levytetään saamelaismusiikkia. Olli Tuominen Lapin sotilassoittokunnalla on Suomen sotilassoittokunnista laajin toimintaalue. Rovaniemi kotipaikkanaan soittokunta palvelee koko pohjoisen Suomen aluetta Kajaanin korkeudelta pohjoiseen. Vuoden alussa soittokunnalle valmistuu uusi harjoitussali Rovaniemen varuskunta-alueella sijaitsevaan entiseen esikuntarakennukseen. Uuden harjoitussalin suhteen meillä on isot odotukset, sillä akustiikka on suunniteltu nimenomaan soittokuntaa varten. Meille tulee sotilasmusiikkialan parhaat toimitilat, Lapin sotilassoittokunnan tuleva kapellimestari, musiikkikapteeni Jaakko Nurila arvioi. Soittokunnan erityispiirteitä ovat lappilaisuus, kamarimusiikki ja puhallinorkesteri. Lapin sotilassoittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Juha Tiensuu kertoo, että soittokunta on jo vuosia tehnyt paljon yhteistyötä säveltäjä Seppo Paroni Paakkunaisen kanssa. Soittokunnan erityispiirteitä ovat lappilaisuus, kamarimusiikki ja puhallinorkesteri. Olemme kantaesittäneet hänen saamelaisaiheisia teoksiaan, jotka pohjautuvat Nils- Aslak Valkeapään joikumelodioihin. Emme ole saamelaisorkesteri, mutta olemme saaneet muutaman vuoden aikana luotua hyvän yhteistyön saamelaissolistien, kuten esimerkiksi Angeleiden, kanssa, Tiensuu huomauttaa. Täytyy olla jotain, millä erottuu muista sotilassoittokunnista, Nurila jatkaa. Uuden, entistä suuremman soittokunnan kokoonpano saa molemmilta kiitosta. Nurila kertoo, että isossa soittokunnassa saadaan aikaan entistä enemmän tehtävänkiertoa, jota on henkilökunnan puolelta toivottu paljon. Isommassa soittokunnassa työ muuttuu mielekkäämmäksi niin soittajalle kuin kapellimestarillekin, kaksikko vakuuttaa. Tavoitteena on saada lisättyä myös harjoitteluaikaa. Harjoittelusta tinkimällä sahataan vain omaa oksaa, Nurila sanoo.

11 11 Konserttisaleista vääpelin toimistoon Olli Rytkönen Onko muusikosta kenttätyöhön? Kysymys pyöri yliluutnantti Ville Katajamäen mielessä alkuvuodesta 2012, kun puolustusvoimat julkaisi tiedot soittokuntien lakkauttamisista. Elämäntyönsä sotilasmusiikin parissa tehneelle Katajamäelle tämä tarkoitti suurta muutosta. Tulevaisuus näytti epävarmalta. Päätin hakeutua puolustusvoimissa uusiin tehtäviin, sillä en halunnut muuttaa kotipaikkakunnalta saatikka luopua talostani, hän kertoo. Sotilassoittokuntatyössä sain kohdata paljon erilaisia ihmisiä siviileistä sotilashenkilöihin. uudessa työssä. Sotilassoittokuntatyössä sain kohdata paljon erilaisia ihmisiä siviileistä sotilashenkilöihin. Ehkäpä siksi minulla on varsin inhimillinen tapa kohdata varusmiehet, Katajamäki toteaa. Olen kokenut syväjohtamisen ja varusmiesten kohtaamisen äärimmäisen mielenkiintoisena. Yksikön vääpelinä haluan, että kuka tahansa voi tulla kertomaan minulle huolistaan tai murheistaan. Konserttisalit saivat luvan vaihtua vääpelin toimistoon. Aluksi en uskonut saavani työpaikkaa, mutta halusin siitä huolimatta osoittaa kiinnostukseni työnantajalle. Niinhän siinä sitten kävi, että sain työpaikan yksikön vääpelinä, Katajamäki kertoo. Kyllähän minua jännitti. Arkinen työrutiini muuttui entiseen verrattuna niin paljon. Näin jälkeenpäin ajateltuna on kyllä tosi hyvä fiilis. Uusi työyhteisö on ottanut Katajamäen hyvin vastaan. Suuri kiitos kuuluu työkavereille ja esimiehille siitä, että uusi työ on ollut näin mielekästä. En ole saanut osakseni ennakkoluuloja päinvastoin, hän hehkuttaa. Toimenkuvan vaihtumisesta huolimatta musiikki on edelleen tärkeä osa Katajamäen elämää. Soittokunnasta lähdettyään hän osti oman torven. Myös erilaiset musiikkiprojektit pitävät hänet kiireisenä. Musiikkitaustasta on ollut hyötyä myös

12 12 Sotilasmusiikki tulee aina kuulumaan sotilaselämään Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen pitää sotilasmusiikkia tärkeänä linkkinä puolustusvoimien ja muun yhteiskunnan välillä. Musiikkimieheksi itsekin paljastuva Puheloinen korostaa sotilasmusiikin monipuolisuutta nyt ja jatkossa.

13 13 Joonas Lehtonen Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen muistelee kuulleensa sotilassoittokunnan musiikkia ensimmäistä kertaa ollessaan Lappeenrannan varuskunnassa alokkaana kesällä Se on jäänyt muistiin, kun he soittivat Karjalan jääkärien marssia, Karjalassa kun oltiin, Puheloinen kertoo. Sittemmin häneen ovat tehneet vaikutuksen erityisesti soittokuntien yhteisesiintymiset tunnettujen siviilisolistien kanssa sekä tattoo-konserttien kuviomarssit. Vuosien saatossa sotilasmusiikki on hänen oman kokemuksensa mukaan ennen kaikkea monipuolistunut. Sotilasmusiikki antaa nykyään monipuolisuuden kuvan puolustusvoimista. Puolustusvoimat on muutenkin monessa mielessä eräänlainen yhteiskunnan peili, Puheloinen toteaa. Armeijan arjessa musiikilla on hänen mukaansa merkitys ilmapiiriin ja yleiseen henkeen. Soittokunnat ovat tärkeässä roolissa myös sotilaan juhlassa. Toisaalta siviilitapahtumissa esiintymisen kautta sotilasmusiikki on tärkeä linkki puolustusvoimien ja muun yhteiskunnan välillä. Arvioni on, että sotilasmusiikki vaikuttaa myönteisesti maanpuolustustahtoon. Kaikki, mikä lähentää puolustusvoimien ja tavallisen kansalaisen välistä suhdetta, näkyy asenteissa ja mielipiteissä. Se konkretisoituu ihmisten toiminnassa. Uudistus tuo etuja Puolustusvoimauudistuksen yhteydessä tehtävät soittokuntatoiminnan muutokset Puheloinen näkisi ennemmin mahdollisuutena kuin uhkana. Puolustusvoimauudistus on pakko tehdä. Hänestä isommat kokoonpanot tuovat monipuolisuutta musiikin esittämiseen ja mahdollistavat nykyistä paremmin soittotoi- Arvioni on, että sotilasmusiikki vaikuttaa myönteisesti maanpuolustustahtoon. Puolustusvoimauudistus on pakko tehdä. minnan laadullisen kehittämisen. Suuremmat soittokunnat voivat lisäksi erityistapauksissa jakautua kahdeksi. Soittokunnat voivat myös pitää yllä puolustusvoimien ja muun yhteiskunnan yhteyttä esiintymällä niillä paikkakunnilla, joilta joukko-osasto lakkautetaan. Vaikka verkosto harvenee, se on pyritty pitämään mahdollisimman tasaisena, Puheloinen lisää. Hän uskoo, että sotilasmusiikki tulee aina kuulumaan sotilaselämään. Jos katsotaan taaksepäin, miten kauan näin on ollut, niin en usko, että tapahtuu mitään yhtäkkistä. Sotilasmusiikki ei rajoitu vain marssimusiikkiin. Se on sotilaiden elämään kuuluvaa musiikkia. Komentajasta huuliharpistiksi? Musiikkimiehenä Puheloinen osaa arvostaa sotilasmusiikin laajaa tarjontaa. Kuuntelen kaikenlaista musiikkia, kaikki on osa kulttuuria. Ooppera ja viime aikoina klassinen musiikki ovat kiinnostaneet erityisesti, Puheloinen kertoo. Myös hänen suosikkimarssiensa lista on monipuolinen: (Julius) Fučíkin Florentiner Marsch, (Johan) Halvorsenin Pajarien tulo, Karjalan jääkärien marssi ja monet vanhat, kasakkataustaiset venäläismarssit, Puheloinen luettelee. Kitaran ja huuliharpun soittoa taitava kenraali ei ole sotilasurallaan ollut mukana soittokuntatoiminnassa ainakaan vielä. Joskus konsertin tauolla kysyin eräältä soittokunnalta, tietävätkö he, miten huuliharpulla soitetaan samanaikaisesti sekä säestystä että melodiaa. Vastaus oli kielteinen, joten lupasin opettaa sen, kun seuraavan kerran tapaamme ja minulla on huuliharppu mukana. Sitä kertaa ei ole vielä tullut, kenraali hymyilee. Tähän Puheloisella on kenties aikaa ensi vuonna, kun hänen viisivuotinen kautensa puolustusvoimain komentajana päättyy.

14 14 Kaartin soittokunta on suomalaisen puhallinmusiikin edelläkävijä Eetu Heino Kaartin soittokunta on puolustusvoimien edustussoittokunta. Soittokunnan erityisosaamiseen kuuluvat muun muassa valtiolliset edustustehtävät, joihin sisältyvät niin valtiovierailut, erilaiset seremoniat kuin kansainväliset sotilasmusiikkitapahtumat. Tämän lisäksi Kaartin soittokunta tunnetaan korkeatasoisen sinfonisen puhallinmusiikin edelläkävijänä Suomessa. Vuonna 1819 perustettu Kaartin soittokunta on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ammattiorkesteri. Soittokunta on toiminut kolmellatoista eri nimellä autonomian ajoista nykypäivään. Soittokunnalla on tukenaan pitkät perinteet, joista peräisin on muun muassa soittokunnan esiintymisasuna käytettävä valkoinen uniformu. Suurelle yleisölle Kaartin soittokunta on ehkäpä parhaiten tuttu itsenäisyyspäivän televisiolähetyksistä sekä kansainvälisistä kuviomarssiesityksistä. Kaartin soittokunta taipuu useaan eri ko perustettu Kaartin soittokunta on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut orkesteri. koonpanoon yhdestä rumpalista aina 40-henkiseen sinfoniseen puhallinorkesteriin. Eri kokoonpanot esittävät monipuolista musiikkia aina tuoreimmasta popista sotilasmusiikin klassikoihin ja uuteen puhallinmusiikkiin. Aktiivisena puhallinmusiikin vaikuttajana Kaartin soittokunta sekä jokainen sen ammattitaitoisista muusikoista vaikuttavat suomalaiseen musiikkikulttuuriin omalla panoksellaan. Kaartin soittokunta -festivaali on ollut omiaan nostamaan esiin juuri näitä hieman vähemmälle huomiolle jääneitä kokoonpanoja. Luovan alan työntekijöinä soittokunnan muusikot taipuvat lähes mihin vain, kertoo soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Jyrki Koskinen. Erikoisuutena Koskinen mainitsee julkisestikin noteeratut saunakonsertit, jotka toteutettiin Merisotakoulun saunassa. Syksyllä 2013 televisiossa alkaneessa viihdeohjelmassa Totuuden torvet nähtiin niin ikään Kaartin soittokunnan pienyhtye, Tusan Brass.

15 15 Varusmiessoittokunnassa on yhdessä tekemisen riemua Osaaminen, motivaatio ja hyvä yhteishenki siivittävät vireän Varusmiessoittokunnan arkea. Riikka Karppinen Lahdessa sijaitsevan Hämeen rykmentin pihalla kuviomarssiharjoituksen alkuun on aikaa vielä puolisen tuntia. Varusmiehiä saapuu soittimineen kasarmin asfalttikentälle tasaiseen tahtiin. Odottaessa luovuus pääsee valloilleen. Kun yksi varusmiehistä aloittaa soittamisen, tunnelma kohoaa hetkessä. Muutaman minuutin aikana kentälle muodostuu spontaanisti musisoiva miniorkesteri. Henki on yhtä humoristinen ja vapautunut kuin sirkuksessa mutta nyt ollaan armeijassa. Kokemuksia, joita muualta ei saa Varusmiessoittokunnan päällikkö, musiikkikapteeni Jarkko Aaltonen kertoo soittokunnan tarjoavan kokemuksia, joita muualta on lähes mahdotonta saada. Varusmiessoittokunta on soittokunta, joka pystyy tekemään suurenkin mittakaavan projekteja. Näistä kokemuksista on hyötyä vielä siviilissäkin. Esimerkiksi syksyllä 2013 Varusmiessoittokunta esiintyi Moskovan Punaisella torilla yhdessä 13 muun maan sotilassoittokunnan kanssa katsojalle. Sellaiseen osallistuminen vaatii paljon harjoittelua ja venymistä. Ilman motivoituneita varusmiehiä tällainen ei olisi mahdollista, hän kiittelee. Parin viime vuoden aikana soittokunta on panostanut musiikin ohella muuhunkin osaamiseen. Täällä pääsee tekemään myös esimerkiksi mediaan, äänentoistoon, valokuvaukseen ja kirjoittamiseen liittyviä tehtäviä, Aaltonen luettelee. Luovuus kunniaan Varusmiessoittokunta julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Jytinä-nimistä tiedotuslehteä, jota varusmiehet toimittavat. Taitosta vastannut korpraali Antti Kurkinen toteaa työn olleen haastavaa. Koskaan aiemmin en ole lehteä taittanut, mutta tällainen siitä tuli, hän naurahtaa. Varusmiessoittokunnassa erilaisia musiikkikokoonpanoja on lukuisia: showbändi, viihdeorkesteri, konserttisoittokunta ja paraatisoittokunta. Muista soittokunnista poiketen Lahdesta löytyy jopa oma jousiyhtye. Uutuutena, täysin varusmiesten oman luovuuden tuloksena, syntyi myös a cappella -lauluyhtye. 80-jäseninen Varusmiessoittokunta on tehnyt viime kevään ja kesän aikana parikin suurta konserttikiertuetta. Toinen niistä oli Cinema Elokuvien suuret säveltäjät ja toinen Diandran kanssa yhteistyössä toteutettu Euforia-kiertue. Vuodesta 1996 saakka Lahdessa toiminut Varusmiessoittokunta siirtyy Hämeen rykmentin lakkauttamisen myötä uusiin maisemiin osaksi Hämeenlinnassa sijaitsevaa Panssariprikaatia. Muutto toteutetaan vuoden 2014 aikana.

16 Konsertit Tervetuloa nauttimaan musiikista! Poimintoja keväältä 2014 MILclassical -konserttisarjassa kuullaan eri vuosikymmenten ja vuosisatojen taiteellisia merkkiteoksia sekä täysin uutta musiikkia. Konsertit haastavat sekä kuulijan että soittajan keskittymään, tuntemaan ja ajattelemaan! Konserttisarjaan kuuluu muun muassa Kaartin soittokunnan Töölö-sarja, Ilmavoimien soittokunnan Aalto-sarja sekä Laivaston soittokunnan Sigyn-sarja. Vartioparaatit tuovat kesän aikana kaikki suomalaiset sotilassoittokunnat Helsingin keskustaan. Kulkueet lähtevät Senaatintorilta kohti päävartiota kesäperjantaisin kello Päävartiosta soittokunta ja lippuvartio jatkavat Esplanadin puiston ympäri Kasarmitorille. Paraatipäivään kuuluu myös viihteellinen MIL-Espa -konsertti Esplanadin lavalla kello MILjazz on jokavuotinen piknik-konserttien sarja, joka vierailee kesällä 2014 yhdellätoista paikkakunnalla ympäri Suomen. Kesällä 2013 hyväntuulista big band -musiikkia kerääntyi parhaimmillaan kuulemaan yli 4000 ihmistä. Kiertue starttaa Lahdesta ja päättyy Raaseporiin. Hamina Tattoo on Haminan kaupungin järjestämä kansainvälinen sotilasmusiikkifestivaali, jolla kaikki suomalaiset sotilassoittokunnat esittäytyvät heinä-elokuun vaihteessa Festivaalilla on mahdollisuus kuulla kuviomarssiesitysten lisäksi puistokonsertteja, paraateja ja klubikeikkoja. Tämän lisäksi voi nauttia Haminan ainutlaatuisesta miljööstä Tattookadulla sekä Linnoituksen wanhoilla pihoilla. Laivaston soittokunta Uuno Klamin Merikuvia ja muita 1900-luvun taidemusiikin aarteita tulkitsevat Laivaston soittokunnan uudet kasvot, kapellimestari Pasi-Heikki Mikkola ja pasunisti Pekka Laurikka. Pe 7.2. Turku Sigyn-sali Ti Seinäjoki-sali Rakuunasoittokunta Laulajat Mikael Konttinen ja Laura Virtala hurmaavat Suomi-filmien ikivihrein sävelin. Ti Kuopio, Kuopion musiikkikeskus Ke Mikkeli, konserttitalo Mikaeli To Imatra, Karelia-sali Pe Kouvola, Kuusankoski-talo Lapin sotilassoittokunta Puolustusvoimien ylikapellimestarin johtamassa konsertissa solistina toimii Suomen kansainvälisesti tunnetuin vaskisoittaja, trumpettitaiteilija Jouko Harjanne. Ke 2.4. Kajaani, Kaukametsän sali To 3.4. Kuhmo, Kuhmo-talo Ilmavoimien soittokunta Saksofonisti Jukka Perko tulkitsee yhdessä Ilmavoimien Big Bandin kanssa Vellu Halkosalmen upeasti sovittamia suomalaisia klassikkosävelmiä Aalto-sarjan konsertissa. To Jyväskylä, A-Sali Varusmiessoittokunta Hämeen rykmentin juhlakonsertti, solistina tenori Mika Pohjonen. Ke 4.6. Lahti, Sibeliustalo Kaartin soittokunta Taidekeskus Salmelan juhlavuoden avauskonsertissa solistina laulaa The Metropolitan Operassa ja Baijerin valtionoopperassa hurmannut basso Mika Kares. La 7.6. Mäntyharju, Taidekeskus Salmela

Sotilassoittokuntien. Konserttikalenteri 2014

Sotilassoittokuntien. Konserttikalenteri 2014 Sotilassoittokuntien Konserttikalenteri 2014 1 Sotilassoittokuntien Konserttikalenteri 2014 Pääesikunnan viestintäosasto Sisällysluettelo Hyvä sotilasmusiikin ystävä Puolustusvoimien sotilassoittokuntien

Lisätiedot

16.3.2015. Partiolippukunta Tampereen Kotkien Puhallinorkesteri 2015

16.3.2015. Partiolippukunta Tampereen Kotkien Puhallinorkesteri 2015 Partiolippukunta Tampereen Kotkien Puhallinorkesteri 2015 Partiolippukunta Tampereen Kotkien Puhallinorkesteri Partiolippukunta Tampereen Kotkien puhallinorkesteri on pirkanmaalaisista musiikinharrastajista

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Konserttikalenteri 2014

Konserttikalenteri 2014 KESÄ SYKSY Sotilassoittokuntien Konserttikalenteri 2014 Sotilassoittokuntien Konserttikalenteri kesä ja syksy 2014 Kevään 2015 konserttikalenteri julkaistaan joulukuussa 2014. Muutokset kalenteritietoihin

Lisätiedot

Kiltauutiset 3 / 2010

Kiltauutiset 3 / 2010 Kiltauutiset 3 / 2010 1 Ilmailumuseo 22.5-2010 Kilta järjesti tutustumiskäynnin Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä olevalle ilmailumuseoon. Siellä tutustuttiin asiantuntevan oppaan johdolla niin

Lisätiedot

Konserttikalenteri 2011

Konserttikalenteri 2011 Puolustusvoimien sotilassoittokuntien konserttikalenteri 2011 Sotilassoittokuntien Konserttikalenteri 2011 Pääesikunnan viestintäosasto, 2011 Sisällysluettelo Sotilassoittokunnat ja yhteystiedot... 4 TATTOO

Lisätiedot

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Toimijat Kansanmusiikin ja - tanssin alan toimijat voidaan jakaa kolmeen suurempaan kategoriaan, yksityiset toimijat,

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Markus Ketola Ralf Nyqvist Antti Rissanen UUSIA SOVITUKSIA JUNIOR BIG BANDILLE BIG BANG

Markus Ketola Ralf Nyqvist Antti Rissanen UUSIA SOVITUKSIA JUNIOR BIG BANDILLE BIG BANG Markus Ketola Ralf Nyqvist Antti Rissanen UUSIA SOVITUKSIA JUNIOR BANDILLE SUOMEN BAND -YHDISTYS RY A A SUOMEN BAND -YHDISTYS RY Big Bang Markus Ketola (s. 1968) Suomen big band -yhdistyksen projekti big

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Kiltauutiset 2 / 2012

Kiltauutiset 2 / 2012 Kiltauutiset 2 / 2012 1 Juhlavuodet Kaartin Jääkärirykmentin ja kiltayhteisön juhlavuodet ovat jatkuneet menestyksekkäästi. Rykmentti aloitti juhlimalla 15-vuotista taivaltaan komeasti. Tänä vuonna Kaartin

Lisätiedot

Sotilassoittokuntien. Konserttikalenteri. kevät-kesä 2015

Sotilassoittokuntien. Konserttikalenteri. kevät-kesä 2015 Sotilassoittokuntien Konserttikalenteri kevät-kesä 2015 Hyvä sotilasmusiikin ystävä Sibeliuksen 150-vuotisjuhla suomalaisen musiikkikulttuurin juhlavuosi linkittyy myös puolustusvoimiin vahvasti: jääkärikoulutuksen

Lisätiedot

Konserttikalenteri 2012

Konserttikalenteri 2012 Puolustusvoimien sotilassoittokuntien konserttikalenteri 2012 Sotilassoittokuntien Konserttikalenteri 2012 Pääesikunnan viestintäosasto, 2012 Sisällysluettelo Sotilassoittokunnat ja yhteystiedot... 4 Kaartin

Lisätiedot

OECD Youth Forum Helsinki Arja Terho

OECD Youth Forum Helsinki Arja Terho OECD Youth Forum Helsinki 27.10.2015 Arja Terho Tieto Suomalaisten nuorten näkemyksiä Missä ollaan? Tiedon puute. Ei ole tietoa siitä, miten poliittinen päätöksenteko toimii. Tarvitaan enemmän tietoa ja

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Klassinen kuoro. Suomalainen Kevät. Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko,

Etelä-Karjalan Klassinen kuoro. Suomalainen Kevät. Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko, Etelä-Karjalan Klassinen kuoro Suomalainen Kevät Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko, Lappeenranta 18.4.2010 klo 16, Lappeenrannan Musiikkiopiston Helkiö-sali Ohjelma Jaakko Mäntyjärvi

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus 1 KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO Kirkkonummen musiikkiopisto on kaksikielinen kunnallinen musiikkioppilaitos, joka antaa opetusta kirkkonummelaisille ja siuntiolaisille lapsille ja nuorille. Musiikkiopistossa

Lisätiedot

VASKISOITTIMET (TRUMPETTI, BARITONITORVI, KÄYRÄTORVI, PASUUNA, TUUBA)

VASKISOITTIMET (TRUMPETTI, BARITONITORVI, KÄYRÄTORVI, PASUUNA, TUUBA) VASKISOITTIMET (TRUMPETTI, BARITONITORVI, KÄYRÄTORVI, PASUUNA, TUUBA) Baritonitorvi Noudatetaan trumpetille tehtyjä sillä tavalla että transponointi korvataan f avaimen opiskelulla Käyrätorvi Noudatetaan

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013 Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.15.2.2013 1. Olen Opiskelija Opettaja tai muuta henkilökuntaa 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 2. Sukupuoli Nainen 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa Lämmittely Millaista musiikkia vanhassa kotimaassasi kuunnellaan paljon? Nimeä lempiartistisi ja kerro, millaista hänen musiikkinsa on. Missä tilanteessa vanhassa kotimaassasi kuunnellaan musiikkia (kotona,

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO 13+ RTF Report - luotu 27.05.2015 15:22 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet final 13+ 73 40 23 Yhteensä 73 40 23 Perustiedot 1. Ikäni on (39) Ikäni on 2. Olen ollut oppilaana (36) Olen ollut oppilaana

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat Savon ammattija aikuisopistossa sekä Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelevat

Lisätiedot

HARMONIKKA. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

HARMONIKKA. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas HARMONIKKA TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET Oppilas löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä,

Lisätiedot

Tiedotus & markkinointi,

Tiedotus & markkinointi, Tiedotus & markkinointi, kiertuetoiminnassa TEKIJÄ: V KOULUTUSJAKSO 30.- 31.1.2012 Kouvolan Teatteri Leena Björkqvist 2012 Ma 30.1.2012 Onnistuneen markkinoinnin peruspilareita kiertuetoiminnassa Klo 12.00-12.10

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Vastaa kysymyksiin 1 25 valitsemalla kuulemasi perusteella sopivin vaihtoehto. Merkitse

Lisätiedot

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 #tulevaisuudenpeloton Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 Opiskelijakyselyn tulokset Taustatiedot Kysely toteutettiin ajalla 20.3.-8.4.2018 Vastaajia 2055 Lähes 70 % kyselyyn vastanneista oli naisia

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

TAIDERETKEN KONSERTTI

TAIDERETKEN KONSERTTI TAIDERETKEN KONSERTTI HELSINGIN KAUPUNGINORKESTERI # Perustettu vuonna 1882, pohjoismaiden vanhin ammattisinfoniaorkesteri # Vuosina 1892-1923 orkesteri kantaesitti valtaosan Jean Sibeliuksen sinfonisesta

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

EFEKTI -työpajat ja -vierailut Orimattila

EFEKTI -työpajat ja -vierailut Orimattila EFEKTI -työpajat ja -vierailut Orimattila Ilmoittautumisohjeet: EFEKTIn kautta tilattavat esitykset ja työpajat ovat kouluille ja päiväkodeille maksuttomia. Yksi henkilö voi hakea max. kolmea eri esityskokonaisuutta

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011

Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011 Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011 Nuoret journalistit -tutkimus Nuoret journalistit -tutkimuksessa kiinnostuksen kohteena ovat journalismin uudet sukupolvet. Millainen on tulevien

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Vastaväitteiden purku materiaali

Vastaväitteiden purku materiaali Vastaväitteiden purku materiaali Ymmärrä, vastaa, ohjaa Ja kun Kun vastaväitteet on purettu, niin; Odota vastausta viimeiseen kysymykseen ja kun saat vastauksen kyllä, niin silloin voit todeta hienoa!

Lisätiedot

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö. Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö. Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta Suomen suurin maanpuolustusjärjestö Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta Jäsenkyselyn toteutus Reserviläisliiton jäsenkysely toteutettiin 19.-26.3. välisenä aikana webropol-kyselysovelluksella.

Lisätiedot

Musiikki toi iloa pimeyteen Kaamoksen Karkottajaisissa

Musiikki toi iloa pimeyteen Kaamoksen Karkottajaisissa Musiikki toi iloa pimeyteen Kaamoksen Karkottajaisissa Syksyn pimeyttä ja kylmyyttä karkotettiin jälleen koulumme taidokkaiden oppilaiden avulla. Tänä vuonna perinteiset Kaamoksen karkottajaiset oli jaettu

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN VARUSMIESSOITTOKUNNAN TIEDOTUSLEHTI 3 / 2013

PUOLUSTUSVOIMIEN VARUSMIESSOITTOKUNNAN TIEDOTUSLEHTI 3 / 2013 JYTINÄ PUOLUSTUSVOIMIEN VARUSMIESSOITTOKUNNAN TIEDOTUSLEHTI 3 / 2013 1 Jytinä 3/2013 Sisällysluettelo JYTINÄ on Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan tiedotuslehti, joka ilmestyy kolme kertaa vuodessa.

Lisätiedot

Palo- ja pelastushenkilöstön SM-pilkkikilpailut 2017 Vaasa Brand och räddningspersonalens FM-pilktävlingar 2017 Vasa

Palo- ja pelastushenkilöstön SM-pilkkikilpailut 2017 Vaasa Brand och räddningspersonalens FM-pilktävlingar 2017 Vasa Vaasa Brand och räddningspersonalens FM-pilktävlingar 2017 Vasa Mukana myös: Pilk Kings, Vaasa Vaasa, 14.3.2017 Osallistujat: 83 kilpailijaa / 16 joukkuetta Yleinen miessarja 38 kilpailijaa 1. Petri Luoma-Keturi

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Jyväskylä 2012 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jyväskylä 2012 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Jyväskylä 2012 2 ON SYNNYTTÄÄ UUSIA KASVUYRITYKSIÄ JA VAUHDITTAA JO OLEMASSA OLEVIEN YRITYSTEN KASVUA. Tavoite Kummankin Kasvu Open 2012 kilpailusarjan (Kasvuyritykset ja Kasvun ideat) voittajat valitsevat

Lisätiedot

Koulutuksella muutokseen - työkykykoordinaattorikoulutus. Osatyökykyisille tie työelämään - OTE

Koulutuksella muutokseen - työkykykoordinaattorikoulutus. Osatyökykyisille tie työelämään - OTE Koulutuksella muutokseen - työkykykoordinaattorikoulutus Osatyökykyisille tie työelämään - OTE Hankepäällikkö Projektipäällikkö Raija Tiainen OTE - kärkihanke, taustaa 1,9 miljoonaa = joku pitkäaikaissairaus

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kehnosti: 1 0 % % % % Hyvin: %

Kehnosti: 1 0 % % % % Hyvin: % Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot Postitse jäse1 Sähköpostin1 Savon Vasa1 Yhdistyksen i1 Kuulumalla W1 Postitse jäsenkirjeellä 11.8 % Sähköpostin kautta jäsenkirjeellä tai tiedotteella 1 % Savon

Lisätiedot

Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa. Ammattilaisten työnhakututkimus JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ MPS ENTERPRISES 30.1.

Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa. Ammattilaisten työnhakututkimus JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ MPS ENTERPRISES 30.1. Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa Ammattilaisten työnhakututkimus ESITYS MPS ENTERPRISES JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ 30.1.2019 Työ ja elämä muuttuvat Odotukset työlle: Arvot

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistuksen II vaihe,

Puolustusvoimauudistuksen II vaihe, Puolustusvoimauudistuksen II vaihe, toimeenpano ja henkilöstövaikutukset Puolustusvoimain komentaja kenraali Ari Puheloinen Tiedotustilaisuus, Helsinki 6.6.2014 Puolustusvoimauudistuksen syyt ja tavoite

Lisätiedot

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus MUSIIKIN KURSSIT, jaksomerkinnät koskevat lukuvuotta 2015-2016 Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus pari

Lisätiedot

KÄYRÄTORVI TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

KÄYRÄTORVI TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia KÄYRÄTORVI TAITOTAULU Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme käyrätorvensoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

juhli näyttävästi Lääkäriliitto JUHLAVUOSI

juhli näyttävästi Lääkäriliitto JUHLAVUOSI Vuosien 2007 09 ja nykyisen valtuuskunnan jäsenet kokoontuivat yhteiseen juhlakokoukseen. JUHLAVUOSI Lääkäriliitto juhli näyttävästi Lääkäriliitto juhli 100-vuotista taivaltaan 26.2. monin eri tavoin.

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Pianonsoiton alkeet - opeta koko luokka soittamaan 2 kappaletta kahdeksassa viikossa.

Pianonsoiton alkeet - opeta koko luokka soittamaan 2 kappaletta kahdeksassa viikossa. Pianonsoiton alkeet - opeta koko luokka soittamaan 2 kappaletta kahdeksassa viikossa. Kurssilla koko luokka oppii pianonsoiton alkeet ja kaksi kappaletta. Kurssin voi suorittaa ilman pianonsoiton, musiikinteorian

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Jämsänkosken Eläkkeensaajien bingo vetää väkeä paikalle Mäntykallion koululle. Ketä onnetar mahtaa suosia?

Jämsänkosken Eläkkeensaajien bingo vetää väkeä paikalle Mäntykallion koululle. Ketä onnetar mahtaa suosia? Sunnuntaibingossa joka viikko käyvä Esko Korkala hakee pelistä jännitystä, mutta ei voitoistakaan haittaa ole: "On tuo eläkekin niin pieni. Ahkeraan kun napsii pieniä voittoja, saa niistä tasaisen tuoton"

Lisätiedot

SARJA D =5km ma+py+ma+py Sakot Sijoitus Nro Sotilasarvo Nimi Piiri Seura Hiihtoaika M P M P YHT. YHT.S Loppuaika Ero

SARJA D =5km ma+py+ma+py Sakot Sijoitus Nro Sotilasarvo Nimi Piiri Seura Hiihtoaika M P M P YHT. YHT.S Loppuaika Ero SARJA D 1+1+1+1+1=5km ma+py+ma+py 1. 2 Katja Koivulahti Etelä-Häme Hattula-Tyrvännön Reserviläiset 26:57 0 2 2 1 5 05:00 31:57 00:00 2. 1 Anu Koistinen Etelä-Häme Riihimäen Reserviläiset 19:51 5 2 3 4

Lisätiedot

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A 1 Otteita osallistujalle jaettavasta materiaalista Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A Nimi Päivämäärä TUTUSTUMINEN NAAPURIIN Naapurin kertomat tiedot itsestään TOTUUDEN HETKI o Totuuden

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Seinäjoen opetustoimi. Henkilöstön kehittäminen 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa)

Seinäjoen opetustoimi. Henkilöstön kehittäminen 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa) Seinäjoen opetustoimi Henkilöstön kehittäminen 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa) Yhteistulos, henkilöstön kehittäminen Henkilöstön kehittäminen 5 4 3 2 1 Ka 1 Miten suunnitelmallista

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Kesäkonsertit Summer concerts

Kesäkonsertit Summer concerts Kesäkonsertit Summer concerts Lappeenrannan kesä soi, tanssii ja elää satamatorilla, Marian aukiolla, Joutsenon torilla, pusupuistossa, linnoituksen kesäteatterilla ja radiotalon nurmikolla. Esiintyjinä

Lisätiedot

OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA

OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA Hyvät harjoittelunohjaajat, Åbo Akademin psykologian ja logopedian laitos (IPL) työskentelee projektin parissa, jonka tavoitteena

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO 9 12-vuotiaille RTF Report - luotu 01.04.2015 14:54 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Käpylä 9 12-vuotiaat 87 44 31 Yhteensä 87 44 31 Perustiedot 1. Ikäni on (44) (EOS: 0) Ikäni on 2. Olen ollut

Lisätiedot

Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomen 100 vuotta. Suomi nyt. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomen 100 vuotta. Suomi nyt. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Alhaalta ylöspäin Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi. Sisältö, tekijät ja budjetti. Avoin haku verkossa:

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tervetuloa Manifestumiin!

Tervetuloa Manifestumiin! Tervetuloa Manifestumiin! Manifestum kehittyy Manifestumin perusti kesällä 2010 n. 35 kokenutta mieskuorolaulajaa. Kuoron johtotähti sen toiminnan ensimmäisten neljän vuoden aikana oli ajatus luoda aito

Lisätiedot

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related Syyskuu no 55 /2012 http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related "Särkyneille on puhuttava hiljaa ja sanoin, jotka eivät lyö. Kuin tuuli, joka vaalii viljaa, kuin lempeä ja lämmin yö. Särkyneitä

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Koulutuspäivä Ammatillisen koulutuksen opettajien koulutus 9-12, 245

Koulutuspäivä Ammatillisen koulutuksen opettajien koulutus 9-12, 245 Koulutuspäivä 9.8.2016 Ammatillisen koulutuksen opettajien koulutus 9-12, 245 Osaamisperusteisuus Pakollisten tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset eperusteet.opintopolku.fi/, linkki Wilman etusivulla

Lisätiedot

VUOSIRAPORTTI Susanna Winter Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Suomen Mielenterveysseura. mielenterveysseura.fi/kriisipuhelin

VUOSIRAPORTTI Susanna Winter Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Suomen Mielenterveysseura. mielenterveysseura.fi/kriisipuhelin VUOSIRAPORTTI 2018 Susanna Winter Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Suomen Mielenterveysseura /kriisipuhelin Vuonna 2017 avioeroon päättyi 13 485 avioliittoa, hieman edellisvuotta vähemmän. (Tilastokeskus)

Lisätiedot

Yhdistyspäivä

Yhdistyspäivä Yhdistyspäivä 7.4.2017 Esiintyminen Joissa ihmiset puhuvat toistensa kanssa ovat esiintymistilanteita (Pelias1992). Suppeammin vain teatteri-ilmaisu tai esteettisen tekstin esittäminen Tavallisimpia esiintymisiä

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Ulos toimistosta. Mikkelin kesäpäivä 11.-12.06.2015. Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto

Ulos toimistosta. Mikkelin kesäpäivä 11.-12.06.2015. Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto Ulos toimistosta Mikkelin kesäpäivä 11.-12.06.2015 Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto Esityksen sisältö TE-palvelut Suomessa Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimistoksi 2013 Virkamiehestä

Lisätiedot

FINLAND FESTIVALS YLEISÖMÄÄRÄT 2009

FINLAND FESTIVALS YLEISÖMÄÄRÄT 2009 April Jazz Espoo 22.4. 26.4. 5 17 0 17 7 000 8 000 21 2 23 6 988 17 000 0 % -53 % Avantin Suvisoitto 22.6. 28.6. 7 12 4 16 3 000 3 600 10 5 15 3 000 4 500 0 % -20 % Baltic Jazz 3.7. 5.7. 3 17 5 22 4 110

Lisätiedot

SUOMEN METSÄSTÄJÄLIITON SUUR-SAVON PIIRI RY Maaherrankatu 30 50100 Mikkeli puh.015 214244, 045 1209113 suursavon.piiri@gmail.com

SUOMEN METSÄSTÄJÄLIITON SUUR-SAVON PIIRI RY Maaherrankatu 30 50100 Mikkeli puh.015 214244, 045 1209113 suursavon.piiri@gmail.com SUOMEN METSÄSTÄJÄLIITON SUUR-SAVON PIIRI RY Maaherrankatu 30 50100 Mikkeli puh.015 214244, 045 1209113 suursavon.piiri@gmail.com Arvoisat seurat ja seurueet! Metsästys on upea harrastus Suomessa ja erityisesti

Lisätiedot

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin TET työelämä tutuksi Juniori kohtaa seniorin Työelämä tutuksi TET eli työelämään tutustuminen on yläasteen ja lukion oppilaille järjestettävä opetussuunnitelman mukainen työelämään tutustumisjakso. Sen

Lisätiedot

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ ASIAKKAAN VAIKUTTAMINEN OMIIN PALVELUIHIN ASIAKASPROSESSISSA

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ ASIAKKAAN VAIKUTTAMINEN OMIIN PALVELUIHIN ASIAKASPROSESSISSA YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ 26.03.2018 ASIAKKAAN VAIKUTTAMINEN OMIIN PALVELUIHIN ASIAKASPROSESSISSA KOKEMUKSIA ASIAKASSUUNNITELMAN TEOSTA POSITIIVISTA Hyviä kokemuksia, yksilöllinen kohtaaminen tärkeää. Pystyy

Lisätiedot

Hyvästä paras. Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät?

Hyvästä paras. Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät? 1 Hyvästä paras Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät? Nimi: Nina Granqvist Päivämäärä: Teos: Hyvästä paras Kirjailija: Jim Collins Kirjapisteet: 3 2 Jim Collinsin teos Hyvästä paras on noussut

Lisätiedot

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon.

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. ääripäistä tasapainoon Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. Tekemisestä saa nauttia. Oikeasti. mutta jos rentoutuminen ja "vain oleminen" ahdistaa, voi olla että suorittamisen

Lisätiedot

SUNNUNTAI Tempo hidastui mutta työnteko jäi: sairastuminen teki ammattimuusikosta yrittäjän, joka nauttii työstään

SUNNUNTAI Tempo hidastui mutta työnteko jäi: sairastuminen teki ammattimuusikosta yrittäjän, joka nauttii työstään 11.12.2016-09.30SUNNUNTAI Tempo hidastui mutta työnteko jäi: sairastuminen teki ammattimuusikosta yrittäjän, joka nauttii työstään Janne Vilén pitää kotivastaanottoaan Tuusulan Riihikalliossa. Vilén on

Lisätiedot

Järjestäminen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Järjestäminen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Järjestäminen Se on sarja tapahtumia, prosessi, jolla työpaikan järjestäytymisaste nousee, löydetään luontaisia johtajia ja uusia aktiiveja, sitoudutaan yhteisiin tavoitteisiin ja muutetaan voimasuhteet

Lisätiedot

Jatko-opintoja musiikista kiinnostuneille

Jatko-opintoja musiikista kiinnostuneille Jatko-opintoja musiikista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Sekä yliopistoon että ammattikorkeakouluun haettaessa ennakkotehtäviä ja/tai soveltuvuuskoe

Lisätiedot

Kolmannen luokan luokkalehti

Kolmannen luokan luokkalehti Kolmasluokkalainen 5 Pääkirjoitus 6 Sähkökatkos koulussa 8 Lumiluola 10 Erityisopettajan haastattelu 12 Rehtorin haastattelu 14 Maalivahti Miikka Kiprusoff 16 Kuviskerho 18 3. luokan sarjakuvia 3 Kolmasluokkalainen

Lisätiedot

Entä jos en jaksa? Eläinten hyvinvointipäivä, Savonia-amk Voimaa arkeen- hankkeen projektipäällikkö Niina Suorsa

Entä jos en jaksa? Eläinten hyvinvointipäivä, Savonia-amk Voimaa arkeen- hankkeen projektipäällikkö Niina Suorsa Entä jos en jaksa? Eläinten hyvinvointipäivä, Savonia-amk 24.1.2018 Voimaa arkeen- hankkeen projektipäällikkö Niina Suorsa Aluksi Kuva: Pixabay Miten kukakin tänne päätyy ja miltä se tuntuu? Hankkeeseen

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalisen median käyttö autokaupassa Autoalan Keskusliitto ry 3/1 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalinen media suomessa Kaikista suomalaisista yli % on rekisteröitynyt

Lisätiedot

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA Soiton/laulunopiskelu konservatoriossa on tavoitteellinen harrastus, joka vaatii tunneilla käymisen lisäksi sitoutumisen säännölliseen kotiharjoitteluun. Oppilaan viikoittainen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveysvirasto Henkilöstöresurssipalvelut Eeva Monto, Susanna Laakkonen 5.11.2015

Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveysvirasto Henkilöstöresurssipalvelut Eeva Monto, Susanna Laakkonen 5.11.2015 Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveysvirasto Henkilöstöresurssipalvelut Eeva Monto, Susanna Laakkonen 5.11.2015 Miksi? Miten? Mitä? Tilanne 2014 Työnhakijoiden määrän vaihtelu Osa viihtyy ja pysyy kotihoidossa

Lisätiedot

Valintakoekuvaus, YAMK Musiikki 2016

Valintakoekuvaus, YAMK Musiikki 2016 Valintakoekuvaus, YAMK Musiikki 2016 Valintakoe järjestetään 7.-9.6.2016. Valintakokeessa on kolme osaa: 1. Opinnäytetyön alustava suunnitelma 2. Haastattelu 3. Musiikillinen työnäyte. Valintakokeeseen

Lisätiedot