Lauri Laurila VASKELAN KYLÄSTÄ JA KYLÄLÄISISTÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lauri Laurila VASKELAN KYLÄSTÄ JA KYLÄLÄISISTÄ"

Transkriptio

1 Lauri Laurila VASKELAN KYLÄSTÄ JA KYLÄLÄISISTÄ Lauri Laurila, s. 1924, on muistelut syntymä- ja kotikyläänsä useissa yhteyksissä ja tilaisuuksissa. Oheinen, lähes kokonaan suoriin lainauksiin pohjautuva teksti on kooste hänen kahdesta kirjoituksestaan. Toinen on Karjala-lehden Metsäpirtti-liitteessä vuodelta 1973 ja toinen Metsäpirtti Meille Rakas -kirjan II-osassa. Väliotsikot ovat koosteen tekijän laatimat. Juho, Aune ja Darja sekä isäntä Mikko Suvimäki, emäntä Domna tyttärenpoka sylissään sekä paimenpoika ja juoksutyttö. Paavo Jeremejef, Jerla Puavo. Kontrahtikapina kasautti kylän yhdeksi ryhmäksi "Itse kylän sijainnista aikakirjat kertovat, että 1800-luvun alussa sattuneen ns. kontrahtikapinan seuraamuksena hovinhoitaja määräsi vaskeloiset muuttamaan talonsa aivan kylätien varteen, etteivät asukkaat ehtisi robottiinkäskijää pakoon suonlaidan vitsikkoon. Ja kylätien varteen oli talot sullottava, vieri viereen, seinät vastakkain. Isojaon seurauksena joutui valtaosa kyläläisistä siirtämään rakennuksensa uudelleen heille annetuille tiloille. Mutta luvattoman paljon niitä jäi vielä kylänmäellekin. Siinä oli toistakymmentä pihaa muutaman hehtaarin alueella. Osa taloista siirtyi noin kilometrin päähän Tiikkeinälle, osa suvun muinaiselle asuinpaikalle Pölläniemeen ja osa siitä kylään päin, entisen Suvantojärven rantatöyräälle. Myöhemmin siirtyi muutamia taloja entiselle vesijätölle, Rantaan."

2 Aune Suvimäki maatalousnäyttelyssä Kiviniemessä Ruusu-lehmineen. Aune, Maria ja Tarja Suvimäki. Kylä ja sen osat "Vaskela oli Metsäpirtin läntisiä kyliä. Sitä lännempänä oli vain Raaju, joka muinaisten hoviherrojen korttipelin seurauksena oli jäänyt tavallaan kuin Raudun pitäjän sisälle. Kylän ja samalla koko Metsäpirtin läntisenä rajana Rautua vasten oli Tuusnaoja, joka kylän luoteisimmassa kulmassa laski vetensä Taipaleenjoen 'nieluun' siinä missä Suvanto loppuu ja Taipaleenjoki alkaa. Itäisenä rajana Lapanaisia vasten oli pelkkä tilusraja Rautu-Metsäpirtti maantiestä Tuusnaojalle Perä-Jousseille. Pohjoisena rajana Koukunniemeä vasten oli kuuluisa Taipaleenjoki. Eteläistä rajaa kylällä ei ollutkaan, sillä rajana oleva Tuusina kaartui Lahen kaalatoksen kohdalla kaakkoon ja virtasikin siitä suunnasta Perä-Jousseilta alkaen. Kylä oli Metsäpirtin vähämäkisin kylä. Sen ainoa mäki, muinaisen Suvannon rantatöyräs,kohosi matalimpaan kohtaan Laivarannan alhoon verrattuna noin kymmenkunta metriä 1,5 km:n matkalla. Valtaosa kylän pelloista olikin entistä Suvantojärven pohjaa ja sen alavaa rantamatalikkoa." Tämän mäen eri osille oli aikojen kuluessa muodostuneet omat nimityksensä. "Itäisin pää siitä oli Pöllä, sitten Rohkolan kolkka, Kylänmäki ja läntisimpänä Riisniemi. Selitys nimillekin löytyy. Pöllä on saanut nimensä jo keskiajan lopulla, jolloin se Lapanaisiin kuuluvana on ollut Pölläniemi ja asukkaana Pöllänen. Rohkolan kolkan nimi on jo paljon uudempi, suurjaon seuraamus, jolloin rohkolaiset asuttivat sen. Kylänmäki, kuten jo tuli mainittua, on ollut varsinainen asuinpaikka ja siitä nimi, joskin Suvannon rantaa kutsuttiin Rantamäeksi. Riisniemen nimestä oli kirjoittajalla kotona Karjalassa oltaessa käsitys, että siellä oli kasvanut riienpensaita, mutta vasta evakkotiellä tämän niemen entisen isännän, Riisniemen Antin eli Lahtisen Antin poika Jussi korjasi erehdyksen ja kertoi nimen olleen alkuaan Reisniemija johtuneen siitä, että Suvanto oli siellä ollut niin matala, että kyläläiset vetivät 'reisnuottaa'. Tämä 'reisnuotta' on rakennettu tavallisia pikkuverkkoja perättäin laittamalla ja sitä on sitten kahlaamalla vedetty nuotan tapaan. Tiikkeinä on taas saanut nimensäpikkulammesta, parin, kolmen aarin kokoisesta. Läpikiven Kaapre kuivasi tämän 'tiikin' 1930-luvulla kylän pikkupoikien suureksi harmiksi.

3 Vaskelan kylän silhuettia vuodelta Kylän pellot olivat saaneet nimensä osittain Suvantojärven, osittain Vaskelan suon ja Joussein kylän mukaa. Niinpä 'Laivarykin' kulmalta koululle päin oleva osa oli Niemi, siitä etelään Järvenselkä, Riisniemen eteläpuolella oli Lahti ja Lahen harju. Mutainen osa Vaskelansuosta oli Suomutteikko ja ylävämpi osa Tuusinan varressa Suonselkä. Pellot Paloniemen ja Joussein alapuolella olivat PeräJoussei ja Tuusina. Metsiä ei kylän alueella ollut ollenkaan, vain neljä pikkulehtoa: Rasi-lehto, Tiikkeinänlehto, Rekkosenlehto ja Pöllän lehto. Rasi-lehto oli raivaamatta jäänyt osa Vaskelansuosta ja kasvoi männikköä. Sen omistivat Koskivaarat ja Välijärvet. Rekkosenlehto oli lepikkoa ja sen omisti kuten nimikin jo sanoo, Rekkosen Mikko. Lepikkoa olivat myös Tiikkeinän ja Pöllänlehdot. Ne kuuluivat kulmakunnan tiloihin, Tiikkeinänlehto muodosti talojen pihalehdon. Pöllänlehdon pajuilla kerottiin olleen erittäin parantavan vaikutuksen vaimoihmisten aviollisiin mielialoihin." Vaskelan mäen peltoja reunustivat vankat kiviaidat.

4 Taipaleenjoki Vaskelankoskea "kolujen" kohdalla. Laivaryki oli kuvasta vasemmalla, taustalla Suvantojärveä. "Vaskelan kylä sijaitsi Taipaleenjoen alkujuoksun eteläpuolella, kuten jo kerrottu. Joki suuntautui alkuosallaan etelä-kaakkoon. Vajaan kilometrin virrattuaan se kaartui enemmän kuin suorakulman verran itäkoilliseen. Kaarteessa se puski valtaisat vesimassansa Vaskelan puoleiseen rantaan ja kulutti Laurilan Heikin ja Heimosen veljesten peltoa, vain aarin verran kesässä, mutta joen olemassaolon aikana jo runsaan hehtaarin. Virran kääntyessä uuteen suuntaan ryhtyi joki tanssittamaan vesiään iloisessa katrillissa puolen kilometrin matkan Vaskelankoskessa. Vaikka Vaskelankoski Suomelle kuuluessaan oli Suomen vesirikkain koski, ei se silti mikään 'Niagara' ollut, ei edes Imatran kokoinen. Pudotusta siinä sanottiin olevan 2,1 metriä. Koskesta päästyään törmäsivät vedet noin puolen kilometrin päässä uuteen esteeseen, Pöllänriviin. Siinä täytyi veden ahtautua Koukunniemen puoleiseen rantaan syövyttämäänsä kapeaan virtapaikkaan. Kohta tämän alapuolelle päättyi Vaskelan ranta. Vaskeloisille joki oli kotivirta. Siinä kävivät kylän pojat ja nuoretmiehet kesäisin uimassa. Viimeksi uimapaikka oli joen kaarteen kohdalla. Uimapaikaksi Taipaleenjoki oli huono. Tosin siinä uiminen oli helppoa, kun ensin juosta kipitettiin ylävirtaan, vaikkapa joen alkunielussa olevalle laivarykille saakka, sukellettiin siitä jokeen ja annettiin virran viedä. Käsiä ja jalkoja ei tarvinnut liikutella kuin sen verran, että pinnalla pysyi. Mutta joen vesi oli tavattoman kylmää, kesän lämpimimpänä aikanakin vain +14 astetta. Vaskelankosken Näkki oli erittäin saaliinhimoinen luvun suomalaisina vuosikymmeninä se ehti saalistaa puolenkymmentä ihmistä. Joki oli myös pyykinpesupaikka. Kesäisin monet naiset veivät pyykkipatansa jokirantaan ja pesivät pyykkinsä siellä. Tästä lapsuus- ja nuoruusvuosien kotivirrasta riittäisi tarinaa vaikka kirjan veran, mutta lisään tähän muistelukseen vielä, että joen saaliinhimoinen Näkki oli varsin äveriäs asukas, jos mittapuuna käytetään kenkien määrää. Niitä Näkillä oli Pöllänrannassa valtaisa varasto. Mikä lie sitten näkinkengän tehtävä luonnon kiertokulussa. Oman lukunsa vaatisivat myös Taipaleenjoen lohet. Oikeastaan Taipaleenjoen Lohi on kirjoitettava isolla alkukirjaimella, siksi kuuluisa se on muinoin ollut." Tähän yhteyteen on hyvä lisätä, että kun joki asettui nykyiseen muotoonsa ja liete kuivui monen metrin korkuiseksi rantatörmäksi, siitä tuli tuhansien törmäpääskyjen pesimäpaikka.rannoille muodostuivat syvät maanvalumat, "lonkkerit". Ne olivat rannalla 68 m leveät ja rantatörmän syvyiset m:n

5 matkalla lonkkerit kutistuvat sarkaojiksi. Pitkin rantaviivaa ei voinut kulkea vaan lonkkerit oli kierrettävä. Vaskelankoski oli kalaisa koski. Kalastusoikeus oli vuokrattu yksityiselle. Koskeen oli kiinnitetty isot rysät, joihin Laatokan kalat uivat. Siikaverkot olivat kosken niskalla koluilla. Kolut oli keväällä juntattava paikoilleen ja syksyllä poistettava. Jäämassat olisivat vieneet ne mennessään. Pyydykset koettiin varhain aamulla. Kalasaalis pakattiin laatikoihin jäitten sekaan ja toimitettiin laivalle, joka vei ne Kiviniemeen. Sieltä laatikot vietiin rautatieasemalle ja junalla edelleen Viipuriin. Tuusnaoja "Taipaleenjoen niskalle laskee Tuusnaoja. Onko se isohko puro vai pikkuinen joki, siitä voi olla erilaisia näkemyksiä. Sillä oli kaksi erikoispiirrettä. Ensiksikin se virtasi luonnottoman syvässä uomassa. Sen äkkijyrkät rantatörmät olivat korkeimmilla kohdillaan 56 metrisiä. Toinen erityispiirre oli sen mutkaisuus. Mutkia oli yhtä paljon kuin naapurissaan Viisjoessa, joskin Tuusinan mutkat olivat pienempiä. Näiden jokien mittasuhteet ovat ilmeisesti suorassa suhteessa jokien vesimäärään. Oli Tuusinalla vielä kolmaskin ominaisuus. Siinä asusteli varsin kaunis ja kirkasvärinen korentolaji, joka välkehti kaikissa väreissä. Syvällä joenuomassa häälennolla ketjuna keinuen korennot olivat varsin sievä näky." Avarat maisemat "Vaskelan kylän sijainti oli nk. Metsäpirtin aukealla. Ei aivan keskellä, mutta melkein. Vaikkei mäki ollut järin korkea, olivat näkymät melko avarat. Peltoja näkyi kilometrikaupalla joka suuntaan. Näyttävin oli maisema kylästä katsoen pohjoiseen ja luoteeseen. Siellä olivat Suvantojärvi, Koukunniemi, Läämäki ja Kirvesmäki. Vuoden 1938 syksyyn saakka kulki Suvannolla matkustajahöyrylaiva Saimaa I. Illansuussa Vaskelan rantaan saapuessaan setoi terveisiä muualta, vaikka ei sanonutkaan. Sitten laivayhtiö teki konkurssin, laivat myytiin pakkohuutokaupalla ja seuraavana kesänä Saimaa I ei enää yöpynyt Vaskelan rannassa. Koilliseen suuntaan oli peltonäkymiä pitkälti. Sen katkaisivat Kemppilä (Neusaari) ja Taipaleen Linnamäki. Laatokka jäi niiden taa. Idän suunnalle oli näkymää vähiten. Runsaan kilometrin päässä olivat Lapananharju ja Kivikkoharju. Niiden takaa kuului sunnuntaiaamuisin Metsäpirtin kirkonkellon soitto. Kirkon isossa kellossa oli erittäin huono sointi, melkein kuin kahden metallinkappaleen vastakkainlyönnistä tuleva ääni. Palkealan kirkon messinkisten kellojen iloiseen helinään verrattuna se oli kuin seppä olisi lyönyt moukarilla alasimeen. Metsäpirtin kirkon pienen kellon ääni, jonka nyt voi kuulla Punkaharjulla, oli sitävastoin heleä. Kaakon suunnalla maisemassa oli eloa. Siellä oli muhkea Hatakanmäki taloineen, pihoineen, peltoineen ja sarajineen. Maisemallisesti yksitoikkoisin näkymä oli lounaaseen, siitäkin huolimatta, että Vaskelan pellot olivat valtaosin tällä suunnalla. Peltoja jatkui pitkälle Tuusinan toiselle puolelle. Piristyksenä peltojen yksitoikkoisuudelle olivat Palkealan ja Raasulin komeat mäet. Sieltä Raasulin mäkien takaa nousivat myös kesäiset ukkospilvet, kiertyvät lännessä olevan Kyönniinmäen taitse Suvannolle ja nousivat sieltä Metsäpirtin aukean ylle. Se oli salamointia, se. Mutta vaikka ukkosilmat olivatkin rajuja ja salamointi tiheää, niin harvinaisen vähän salamat aheuttivat vahinkoja. Koko kolmikymmenluvulla taisivat vahingot jäädä Karpan Jussin mökin

6 palamiseen ja Rauhalan lehmän kuolemiseen. Molemmille vahingon kärsineille se oli kuitenkin tuntuva menetys. Tällainen oli se maisema, jossa muistelija varttui lapsesta nuorukaiseksi. Ja mitä hän sieltä sai? Tunnelmointiin taipuvaisena hän näki siellä työn juhlaa. Kotimäeltään katsellen näki puolen Metsäpirttiä ahertavan pelloillaan, näki keväisten toukopeltojen vihertävän, kesäiset heinäseipäitten rivistöt jokaisella ilmansuunnalla, syyskesän ruiskuhilaiden hattulyhteiden kuhertelun. Kaikessa oli jotain hyvin ylevää. Vaikea sitä on sanoin kuvata. Silloisen poikasen mieleen se kasvatti talonpoikaisen elämänkatsomuksen. Tällä talonpoikaisuudella ei kuitenkaan ole mitään yhtymäkohtaa maalaisliittolais-kepulaiseen mentaliteettiin, vaan niin kuin ennen eläneet sen sanoiksi kiteyttivät: 'Kyntäös oma vakosi, anna arvo toisellekin.' Saimaa I höyrysi Vaskelan ja Kiviniemen väliä. Vierasperäiset henkilönimet "Papeillahan oli muinoin tapana kirjoittaa nimet oman kielensä mukaisesti, luterilaisilla papeilla ruotsalaiseen ja kreikkalaiskatolilaisilla venäjänkieliseen muotoon. Kansa käytti kuitenkin omia nimiään, jotka kylänvanhin oli antanut. Esimerkiksi vuonna 1500 laaditussa, tohtori Ronimuksen väitöskirjatyönään suomentamassa 'Henki- ja verokirjassa' ei koko Korelan (Käkisalmen)linnaläänissä esiinny ainoatakaan suomalaista nimeä sen enempi etu- kuin sukunimenäkään. Kaikki vaskeloiset kuuluivat vielä Suomen itsenäistymisen aikoihin kreikkalaiskatoliseen kirkkokuntaan. Eikä kääntymisiä luterilaisuuteen esiintynyt suuremmassa määrin vielä 1930luvullakaan."

7 Oliko Vaskelassa ihmisiä, kysyy Lauri Laurila harkitun provosoivasti ja vastaa itse kysymykseensä: "Oli toki, ellei erehdy kysymään asiaa uskonkiihkoilijoilta tai sitten hämäläisiltä, jotka mielellään kallistuvat antamaan kielteisen vastauksen kysymykseen, sopivatko Karjalasta evakkoon lähteneisiin yleiset ihmisen tuntomerkit. Ketä Vaskelassa asui -kysymys on aikoinaan kiinnostanut myös tutkijoita. Heitä kävi Vaskelassa kaksikin miestä, ensimmäinen jo 1800-luvulla ja toinen vuonna Molempien suorittamat antropologiset mittaukset antoivat tulokseksi, että vaskeloiset ovat Karjalan Kannaksen alkuperäistä väestöä, siis karjalaisia, samoin kuin valtaosaltaan äyrämöisiin kuuluvat, eläinperäisen sukunimen omaavatkin. Lisäksi karjalaiseen väestöön kuuluivat nk. käännynnäiset, joiden esi-isät muinoin uskonsotien aikaan liittyivät mieluummin luterilaiseen kirkkoon kuin tulivat tapetuiksi tai lähtivät yrittämään evakkomatkalle vatjalaisten ja vepsäläisten asuinalueille." Vaskeloisia vaikuttajapersoonia "Eräillä vaskeloisilla oli verenvetoa myös yhteiskunnallisiin luottamustehtäviin. Metsäpirtin itsenäisyyden ajan alkuvuosina toimi Jaakko Koskivaara kunnallisissa luottamustehtävissä. Jaakon kuoltua vuonna 1922 tehtävä siirtyi Heikki Koskiselle. Hän oli vähintään yhtä ehtivä mies kuin Jaakko Koskivaarakin. Talvisotaan mennessä hän oli hankkiutunut moneen toimeen kunnalliselämässä ja lisäksi Osuuskaupan hallintoneuvostoonkin. Viimeksi pidetyissä kunnallisvaaleissa äänestivät vaskeloiset tai oikeammin sanottuna Vaskelan suku myös Juho Leppälehdon kunnanvaltuustoon." Tähän on hyvä liittää noiden vuoden 1937 kunnallisvaalien tulokset vaaliliitto A:sta. Listalta valittiin 12 henkilöä. Juho Leppälehto sai 69 ääntä toiseksi eniten listalta ja Heikki Koskinen 53 ääntä, mikä oli kuudenneksi eniten. Viimeisin valittu sai 28 ääntä. "Kunnallisissa tehtävissä Juho Leppälehto ehti työskenellä kahden vuoden ajan.vielä suurempi oli hänen työpanoksensa Vaskelan-Metsäpirtin Osuuskassan hyväksi. Yhdessä Matti Koskivaaran ja Jaakko Välijärven kanssa hän kävi puhumassa raajulaisille ja koukunniemeläisille asiasta." "Tämän muistelijan isän, Vasili Laurilan terveydentilan huononnuttua siinä määrin, ettei hänestä enää ollut yhteisten asiain hoitajaksi, jäivät myös kylän eri osuuskuntien kynätyöt yksinomaan Juho Leppälehdon tehtäviksi." Vaskelasta oli edellisten lisäksi pitäjänlaajuisesti yhteiskunnallisiin tehtäviin osallistunut Nikolai Suvimäki, Jerla Mikko. Nikolai Suvimäki toimi vuosikymmeniä sekä Metsäpirtin Osuuskaupan että Säästöpankin johtokunnissa. Hän oli Heikki Koskisen ohella pitäjän eturivin maanviljelijöitä. Jerlan tila oli hyvin viljelty ja hyvin rakennettu. Myös talon karja oli pitäjän parhain. Koskisella oli ns. mallitila, jossa maatalousoppilaitoksen oppilaat kävivät harjoittelemassa ammattiinsa luvulla kooltaan Suvimäen luokkaa, ehkä suurempikin, oli Matti Koskivaaran tila, Ripakko. Asuinrakennus oli kylän suurin ja tupa avarin. Siellä kylän kokoukset pidettiin. Olivatpa uskon asiat niin tai näin, vaskeloiset elivät vaskeloisina Vaskelan mäellä ja metsäpirtiläisinä Metsäpirtissä, osallistuivat niin kunnalliseen elämään kuin aatteellisiin rientoihin siinä missä muutkin. Pahimpien haukkujien ohi yritettiin luovia sivuttain selkää kääntämättä, rehtien ihmisten keralla tultiin toimeen kasvokkain. Nuorten miesten kylätappeluissa ei ollut kysymys uskon asioista vaan siitä, kuka seisoo viimeksi "kukkona tunkiolla".

8 Suvannon lietteitä. Naapurikylissä kuuli joskus sanottavan: "yksmielisii ko vaskeloist" tai "vaskeloist on yksmielisii ko suvet" sanojan asenteesta ja tilanteesta riippuen. Ja tässä sanonnassa on melko lailla katettakin. Vaskeloisilla oli kylänkeskeistä "ykstuumaisuutta" enemmän kuin missään muussa kylässä. Maanviljelys oli tärkein tulolähde "Vaskeloisten samoin kuin koko pitäjänkin pääelinkeino oli maanviljelys. Vuosisadan vaihteessa (1800/1900) on kalastus ollut vielä huomattava sivuelinkeino, mutta 1930-luvulla tämä loppui lähes kokonaan. Vain pari kierrekuntaa oli enää koko kylässä ja nämäkin kävivät molkinpyyvvössä kerran pari kesässä. Vuosisadan alkukymmeninä on myös metsä- ja uittotöillä ollut varsin huomattava merkitys sivutulojen antajana, mutta kun Raudun puolella olevien 'hovimetsien' puusto tuli hakatuksi, loppuivat sekä metsäettä uittotyöt." MK Martta (Marfa) Laurila. Simo Laurilan perhe Paloniemestä.

9 Anna ja Heikki Leske Heik Laurila. Aleksei Laurilan perhettä Paloniemestä, Lapset ovat Mikko ja Maria. Aino, Arvi ja Kalevi Laurila Paloniemestä. Paavo Ap Laurila, vaimonsa Olga ja Au lis. Kuvausvuosi lienee 1934.

Matti Leinon sukuhaara

Matti Leinon sukuhaara Matti Leinon sukuhaara 1900-1950 Toimittaja: Harri Leino Lähteet: Sukuseuran julkaisut ja Kalevi Leinon Juuret Pälttärissä, 2005 09.06.2012 Sukukokous 2012 1 Matti ja Maria Leino Henrik Leino 1840-1904

Lisätiedot

SUKUTUTKIMUKSEN KANTAPARI HENDERS WAINIKAINEN JA ANNA ROINITAR NYKYISEN KUOPION KAUPUNGIN KOLJOLANNIEMELLÄ

SUKUTUTKIMUKSEN KANTAPARI HENDERS WAINIKAINEN JA ANNA ROINITAR NYKYISEN KUOPION KAUPUNGIN KOLJOLANNIEMELLÄ SUKUTUTKIMUKSEN KANTAPARI HENDERS WAINIKAINEN JA ANNA ROINITAR NYKYISEN KUOPION KAUPUNGIN KOLJOLANNIEMELLÄ Historian kirjoista on löytynyt myös tietoja näistä 1600-luvulla eläneistä esi-isistä ja myös

Lisätiedot

ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden

ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden 1 ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2007 Timo Jussila Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Taipaleenjärvi...

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Vuonna 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi keskittyi Änättijärven rantoihin. Kyseessä oli jatko vuonna 1987 alkaneelle inventointityölle.

Lisätiedot

JERLAN SOVINTOPESÄNJAKO VUONNA 1920

JERLAN SOVINTOPESÄNJAKO VUONNA 1920 JERLAN SOVINTOPESÄNJAKO VUONNA 1920 Oheinen nelisivuinen pesänjakoasiakirja vuodelta 1920 on erinomainen selvitys siitä, minkälainen hyvinvoipa perusvaskeloinen talo oli ennen Vaskelan heräämistä vahvaksi

Lisätiedot

Liperi_4 29.8.2014 TAULU 1 I Maria Laakkonen, s. 1694 Liperin Heinoniemi, k. 29.4.1765 Liperi. Puoliso: 8.8.1736 Liperi Petter Mustonen, s.

Liperi_4 29.8.2014 TAULU 1 I Maria Laakkonen, s. 1694 Liperin Heinoniemi, k. 29.4.1765 Liperi. Puoliso: 8.8.1736 Liperi Petter Mustonen, s. Liperi_4 29.8.2014 TAULU 1 I Maria Laakkonen, s. 1694 Liperin Heinoniemi, k. 29.4.1765 Liperi. Puoliso: 8.8.1736 Liperi Petter Mustonen, s. 1711 Liperin Vaivio, Mustola, k. 29.3.1781 Liperi. Pehr peri

Lisätiedot

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola )

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola ) Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu 635-417-3-28, Kataja 635-417-3-34 ja Ainola 935-417-3-26) Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net

Lisätiedot

Gaula Flyfishing Lodge - Alueet

Gaula Flyfishing Lodge - Alueet Gaula Flyfishing Lodge - Alueet Beat 1 Rostad, Sanden Rostad. Oikea ranta. Rostad on kalastusalueen ylin pooli ja on pituudeltaan noin 500 metriä. Se on luonteeltaan hitaasti virtaavaa syvää nivaa kosken

Lisätiedot

Raudun Paakkisten asuinsijoilla

Raudun Paakkisten asuinsijoilla Raudun Paakkisten asuinsijoilla Karjalan Kannaksella sijaitsevassa Raudussa asui Paakkisia ennen sotia enemmän kuin missään Suomen pitäjässä. Paakkiset tulivat Rautuun Ruotsin puolelta Savosta Ruotsin

Lisätiedot

Lämsä * Sakkola Riiska Sakkola

Lämsä * Sakkola Riiska Sakkola Kalevi Hyytiä 1 Sukutaulut 1.1 Sukupolvet 1-3 Matti Lylander Lämsä * 24.6.1790 Sakkola Riiska 8.4.1860 Sakkola Taipale. Paavo * 27.8.1815 do 13.4.1875 Taulu 6. Antti * 7.4.1818 do 29.7.1879 Taulu 9. Anna

Lisätiedot

SUVUN TILALLISET KULKKILA

SUVUN TILALLISET KULKKILA SUVUN TILALLISET KULKKILA Heikki Hermanni Myllylän äidin Greta Liisan äidin Margareetan äiti Anna antintytär on Vähä-Kulkkilan ensimmäisen isännän Antti Simonpojan tytär. Kullkilan tila jaettiin vuonna

Lisätiedot

Minäkö evakko? Surun kasvot ovat samanlaiset

Minäkö evakko? Surun kasvot ovat samanlaiset Minäkö evakko? Surun kasvot ovat samanlaiset Kaikkialta, missä on ollut sota, löytyy surullisia kuvia, joissa ihmiset pakenevat. Surun kasvot ovat aina samanlaiset, kokosi kirjailija Imbi Paju. Hän puhui

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

ENONKOSKI Käkötaipale kiinteistön muinaisjäännösinventointi v. 2011

ENONKOSKI Käkötaipale kiinteistön muinaisjäännösinventointi v. 2011 1 ENONKOSKI Käkötaipale kiinteistön 46-416-2-41 muinaisjäännösinventointi v. 2011 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: UPM / Sulkavan Palvelut Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Saaroisten tila 2 1800-luvulla

Saaroisten tila 2 1800-luvulla Kalevi Hyytiä Saaroisten tila 2 1800-luku 1 (16) Saaroisten tila 2 1800-luvulla 1 Väestö henkikirjatietojen perusteella Seuraavassa koosteessa lähteinä on käytetty Sakkolan henkikirjoja vuosilta 1818 1880.

Lisätiedot

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 Rakennukset, kulttuurihistoria Korpelan tilan entisessä talouskeskuksessa sijaitsevat asuinrakennus,

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Tuomas Juho Matti Anna Tuomas Matti Peter Tapani Hanna Antti Varpu 1746.

Tuomas Juho Matti Anna Tuomas Matti Peter Tapani Hanna Antti Varpu 1746. Kalevi Hyytiä 1 Sukutaulut 1.1 Sukupolvet 1-3 Tuomas Susi Tuomas 1666 Johanna 1719 Maria 1722 Tuomas 1727 Taulu 1 Tuomas 1743 Juho 1757 Matti 1739 Anna 1748 Tuomas 1743 Matti 1744 Peter 1745 Tapani 1756

Lisätiedot

Pälkäne Laitikkala Katajan tilan Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila

Pälkäne Laitikkala Katajan tilan Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila 1 Pälkäne Laitikkala Katajan tilan Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Arkkitehtitoimisto Helena Väisänen 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot...

Lisätiedot

NUORMAA RUOTSALAINEN (SUKU) Arkistoluettelo

NUORMAA RUOTSALAINEN (SUKU) Arkistoluettelo NUORMAA RUOTSALAINEN (SUKU) Arkistoluettelo SISÄLLYSLUETTELO A Kirjeenvaihto Aa Severi Nuormaahan liittyvä kirjeenvaihto 1 Ab Sirkka Ruotsalaisen kirjeenvaihto 2 Ac Jouko Ruotsalaisen kirjeenvaihto 3 Ad

Lisätiedot

Simo Brusius Juho Matti Yrjö Mikko 1739

Simo Brusius Juho Matti Yrjö Mikko 1739 Kalevi Hyytiä 1 Sukutaulut 1.1 Sukupolvet 1-3 Olli Ukkonen 27.4.1782 do. slag. Taulu 2. 4 28.12.1753 Maria Naskali * 1732 Sakkola Laapinlahti 8.12.1806 Sakkola Matti * 27.2.1755 do. Taulu 22. Olli Brusius

Lisätiedot

KONSTANT JA TATJANA KOSKISEN VIIMEINEN TAHTO JA SEN TOIMEENPANO

KONSTANT JA TATJANA KOSKISEN VIIMEINEN TAHTO JA SEN TOIMEENPANO KONSTANT JA TATJANA KOSKISEN VIIMEINEN TAHTO JA SEN TOIMEENPANO Erkki Arolainen on antanut käyttööni äitinsä Maria Arolaisen o.s. Koskinen ja isänsä Pekka Arolaisen tiedoksi ja hyväksyttäväkseen saamansa

Lisätiedot

Beat 1 Rostad ja Sanden

Beat 1 Rostad ja Sanden Beat 1 Rostad ja Sanden Rostad. Oikea ranta. Rostad on kalastusalueen ylin pooli ja on pituudeltaan noin 500 metriä. Se on luonteeltaan hitaasti virtaavaa syvää nivaa kosken yläpuolella. Täällä ranta on

Lisätiedot

HALIMAAN ASEMAKYLÄ KANGASALAN ASEMASEUDUN OMAKOTIYHDISTYS RY.

HALIMAAN ASEMAKYLÄ KANGASALAN ASEMASEUDUN OMAKOTIYHDISTYS RY. SEPPO ILMARI KALLIO KANGASALAN ASEMAN HISTORlAA HALIMAAN ASEMAKYLÄ KANGASALAN ASEMASEUDUN OMAKOTIYHDISTYS RY. Alkuperäisteos: HALIMAAN ASEMAKYLÄ Kangasalan Aseman historiaa Seppo Ilmari Kallio 1995 Kustantaja:

Lisätiedot

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT Cultural heritage -makers 2016, LASTU, Lapinlahti, Finland LASTU School of Architecture and Environmental Culture LASTU School

Lisätiedot

Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema. HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys

Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema. HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys Antiikin Kreikan ja Rooman perhe-elämä & naisen asema HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys Perhe antiikin Kreikassa: Perhe eli oikos Perheeseen kuuluivat myös perheen omistamat orjat Perheessä isä

Lisätiedot

Jurkoja. SUKUTUTKIMUS MUISTIO 14.9.2011 Into Koivisto ja Markus Koivisto JURKOJA JA KOIVISTOLAISIA 1600-LUVUN INKERISSÄ

Jurkoja. SUKUTUTKIMUS MUISTIO 14.9.2011 Into Koivisto ja Markus Koivisto JURKOJA JA KOIVISTOLAISIA 1600-LUVUN INKERISSÄ SUKUTUTKIMUS MUISTIO 14.9.2011 Into Koivisto ja Markus Koivisto JURKOJA JA KOIVISTOLAISIA 1600-LUVUN INKERISSÄ Lähde: Pähkinälinnan läänin henkikirjat Inkerinmaalla henkikirjoja (manthals längd) on 1600-luvulla

Lisätiedot

Tuomas * 1764 Sakkola Hapsar do. Taulu. Kaarina * Sakkola Korhola. Taulu 4. Aune Tuomas Kaarina 1779.

Tuomas * 1764 Sakkola Hapsar do. Taulu. Kaarina * Sakkola Korhola. Taulu 4. Aune Tuomas Kaarina 1779. Kalevi Hyytiä 1 Sukutaulut 1.1 Sukupolvet 1-3 Tuomas Jäppinen Tuomas 1715 Kaarina 1734 Maria 1735 Helena 1739 Elin 1743 Johannes 1746 Anna 1748 Juho 1749 Taulu 1 Aune 1772 Tuomas 1764 Kaarina 1779 Tuomas

Lisätiedot

RAUTU. Sijainti ja rajat

RAUTU. Sijainti ja rajat 9 MATTI KÄHÄRI: RAUTU Sijainti ja rajat»täällä on rajalla Rautu, tanner taistelun tulisen.» Rautu oli rajapitäjä. Sen osaksi tuli seisoa rajan myrskytuulissa milloin länttä, milloin itää vastaan. Sen kohtaloksi

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Kalevi Hyytiä Vuottaa 1600-luvulla 1 (6) Vuottaa

Kalevi Hyytiä Vuottaa 1600-luvulla 1 (6) Vuottaa Kalevi Hyytiä Vuottaa 1600-luvulla 1 (6) VUOTTAAN VÄESTÖ 1600-luvulla Kyläkohtainen tarkastelu: Kalevi Hyytiä Lähdeaineistojen alkuperäinen tulkinta: Sirkka Karskela, Kirsti Kondelin, Kalevi Hyytiä Vuosi

Lisätiedot

Vaskeloist o yksmielisii ko suvet

Vaskeloist o yksmielisii ko suvet Mauno Koskinen TOIMEENPANEVA KYLÄ YKSMIELISII KO SUVET "Vaskeloist o yksmielisii ko suvet" oli naapurikylissä tunnettu tosiasia ja käytetty sanonta. Sanonnalle löytyy vahvasti katetta. Vaskeloisilla oli

Lisätiedot

Valkeakoski Holminrannan ja Kipparin-Yli-Nissin asemakaavoitettavien alueiden muinaisjäännösinventointi 2008

Valkeakoski Holminrannan ja Kipparin-Yli-Nissin asemakaavoitettavien alueiden muinaisjäännösinventointi 2008 1 Valkeakoski Holminrannan ja Kipparin-Yli-Nissin asemakaavoitettavien alueiden muinaisjäännösinventointi 2008 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Valkeakosken kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot...

Lisätiedot

Kalevi Hyytiä Saaroinen (8) Saaroinen

Kalevi Hyytiä Saaroinen (8) Saaroinen Kalevi Hyytiä Saaroinen 1845 1 (8) Saaroinen 1845 Johdanto Tässä yhteenvedossa esittelen Sakkolan Saaroisten kylän väestön vuonna 1845. Aineisto pohjautuu lähinnä henki- ja kirkonkirjatietoihin. Lisälähteenä

Lisätiedot

Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin

Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin Vietin elämäni ensimmäisen vuosikymmenen Elisenvaaran asemanseudulla. Ensimmäisessä osassa kerroin Elisenvaaran kylästä ja lapsuuteni maisemista ennen sotia. Toisessa

Lisätiedot

Hanna * do. Anna * do do. Hanna * do do. Anna * do. Taulu 17.

Hanna * do. Anna * do do. Hanna * do do. Anna * do. Taulu 17. Kalevi Hyytiä 1 Sukutaulut 1.1 Sukupolvet 1-3 Tapani Jortikka Taulu 1 Tapani Jortikka * 1680-luku Sakkola Jaama? 16.9.1754 Sakkola Jaama. Torppari. 1 1700-luku Liisa Laurintr * 1680-luku 22.1.1755 Maria

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Ninan toinen vuosi vie07-luokalla. Joskus Ninasta tuntuu, että aika loppuu jokaisen työn kohdalla kesken. Nina ei vieläkään pidä koulunkäynnistä,

Ninan toinen vuosi vie07-luokalla. Joskus Ninasta tuntuu, että aika loppuu jokaisen työn kohdalla kesken. Nina ei vieläkään pidä koulunkäynnistä, Nina Kivirasi Ninan toinen vuosi vie07-luokalla. Joskus Ninasta tuntuu, että aika loppuu jokaisen työn kohdalla kesken. Nina ei vieläkään pidä koulunkäynnistä, mutta hänen mielestä ammattikoulu on paljon

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET

PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET 1 PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET Timo Jussila, Mikroliitti Oy (email: Mikroliitti@dlc.fi, p: 0400-530057) Tutkimukset tehty vuosina 1994-1995 Puumalan kunnan kustannuksella, Puumalan muinaisjäännösten merkinnän

Lisätiedot

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti 5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti Korkeakoskenhaaran ja Koivukoskenhaaran haarautumiskohdassa on laaja kulttuurikeskittymä vanhoilla kylätonteilla sijaitsevine kylineen ja vanhoine peltoineen. Joen niemekkeet

Lisätiedot

VEIKKO HOKKANEN: SUURPORKUN PAAKKISIA

VEIKKO HOKKANEN: SUURPORKUN PAAKKISIA VEIKKO HOKKANEN: SUURPORKUN PAAKKISIA Taulu 1 I. Simo Paakkinen. Syntynyt 26.10.1785 Raudussa (Porkku). Talollinen. Kuollut 01.04.1824 Raudussa (Porkku). Puoliso Maria Miina. Syntynyt 31.01.1783 Raudussa.

Lisätiedot

KUOPION RIISTAVEDEN ITÄOSAN YLIMMÄINEN-JÄRVEN JA TUUSJÄRVEN VÄLISEN HARJUALUEEN (Muuranmäki - VT 17 välillä) MUINAISJÄÄNNÖSINVENTOINTI 2002

KUOPION RIISTAVEDEN ITÄOSAN YLIMMÄINEN-JÄRVEN JA TUUSJÄRVEN VÄLISEN HARJUALUEEN (Muuranmäki - VT 17 välillä) MUINAISJÄÄNNÖSINVENTOINTI 2002 1 KUOPION RIISTAVEDEN ITÄOSAN YLIMMÄINEN-JÄRVEN JA TUUSJÄRVEN VÄLISEN HARJUALUEEN (Muuranmäki - VT 17 välillä) MUINAISJÄÄNNÖSINVENTOINTI 2002 Timo Jussila Mikroliitti Oy Kustantaja: Pohjois-Savon Liitto

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

AFANASJEV-SUKUKOKOONTUMINEN 6.7.2013 Rovaniemi, Korundi

AFANASJEV-SUKUKOKOONTUMINEN 6.7.2013 Rovaniemi, Korundi AFANASJEV-SUKUKOKOONTUMINEN 6.7.2013 Rovaniemi, Korundi Ohjelma 8-10 Ilmoittautuminen ja nimikorttien jako Korundin aulassa 10-12 Sukukoontumisen avaus, Paavo Ahava III Vienan Karjala ja Afanasjev-sukunimi,

Lisätiedot

Pelkosenniemen kylät ja luonto

Pelkosenniemen kylät ja luonto Pelkosenniemen kylät ja luonto Pelkosenniemen kirkonkylä ja kunta Sijaitsee Lapin maakunnan itäosassa Kunnan asukasluku on 963 (31.8.2012) Pinta-ala on 1 881,73 km2, josta 45,39 km2 on vesistöjä Väestötiheys

Lisätiedot

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

Vesteristen kesäretki Rautalammilla 1-3.7.2011. Photos from Vesterinen's summerhappenings 2011 1(56) Kuvat, photos Jorma A.

Vesteristen kesäretki Rautalammilla 1-3.7.2011. Photos from Vesterinen's summerhappenings 2011 1(56) Kuvat, photos Jorma A. 1(56) Vesteristen kesäretki Rautalammilla 1-3.7.2011 Photos from Vesterinen's summerhappenings 2011 Kuvat, photos Jorma A. Vesterinen Sukuseuramme lippu liehui Korholan kartanon lippusalossa koko kesätapahtumamme

Lisätiedot

ARKISTOTIETOJA KANGASNIEMEN SEUDUN LUKKARISISTA 1500-LUVULTA

ARKISTOTIETOJA KANGASNIEMEN SEUDUN LUKKARISISTA 1500-LUVULTA 4.1.2002 Aulis Tenkanen ARKISTOTIETOJA KANGASNIEMEN SEUDUN LUKKARISISTA 1500-LUVULTA Keskeneräinen! 1541 verokirja, Vesulahti,VA 6133, mf ES 941 Lauri Lukkarinen, Vuolingon neljänneskunta, 5. kymmenkunta

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

Paras Bomba-muisto kilpailu Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus PIKES Oy

Paras Bomba-muisto kilpailu Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus PIKES Oy Paras Bomba-muisto kilpailu 2017 Mistä Bomba muistetaan? Muistot pähkinänkuoressa Kesämarkkinoista Karjalan kielen yhteislauluista Kalevalaisuuteen ja karjalaisuuteen liittyvistä kesäteattereista (Kanteletar

Lisätiedot

Muistoissamme 50-luku

Muistoissamme 50-luku Muistoissamme 50-luku Kuva: Suomen valokuvataiteen museo / Alma Media / Uuden Suomen kokoelma / rajattu 6. Ahkeraa työntekoa Maaseudulla heinäntekoon lähtivät kaikki. Työhön tarvittiin miehet, naiset ja

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

KIRKONVARKAUS Kuin koru Saimaansivulla. Talot tonttien mukaisesti. Laatu- ja ympäristöohje

KIRKONVARKAUS Kuin koru Saimaansivulla. Talot tonttien mukaisesti. Laatu- ja ympäristöohje Talot tonttien mukaisesti Laatu- ja ympäristöohje KIRKONVARKAUS Pursialasta lin Mikkeustasta k s e k Anttolasta Venesatama enk atu Rantareitti Jokaiselle Kirkonvarkauden asuntomessualueen osalle Suomi,

Lisätiedot

Hankasalmi Olkkolan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006

Hankasalmi Olkkolan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 Hankasalmi Olkkolan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kaavakartta... 2 Maastokartta 1:10 000, muinaisjäännös ja tutkimusalue... 3 HANKASALMI 27

Lisätiedot

Gideonin pieni armeija

Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 1 Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 Timo Jussila Kustantaja: Pihtiputaan kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Maastokarttaote... 3 Kartoitus... 3 Maasto...

Lisätiedot

HISTORIANKIRJOJEN MAININTOJA HENDERS JA JOHAN WAINIKAISESTA SEKÄ MUUTAMA SANA VAINIKAISTEN SUKUTUTKIMUKSISTA 2000- LUVULLA

HISTORIANKIRJOJEN MAININTOJA HENDERS JA JOHAN WAINIKAISESTA SEKÄ MUUTAMA SANA VAINIKAISTEN SUKUTUTKIMUKSISTA 2000- LUVULLA 28.1.2015 / Arja Vainikainen HISTORIANKIRJOJEN MAININTOJA HENDERS JA JOHAN WAINIKAISESTA SEKÄ MUUTAMA SANA VAINIKAISTEN SUKUTUTKIMUKSISTA 2000- LUVULLA 1500-luvulla alkanut Suomen sisämaan asutusprosessi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

LAHDENPERÄN KYLÄ SUODENNIEMELLÄ

LAHDENPERÄN KYLÄ SUODENNIEMELLÄ LAHDENPERÄN KYLÄ SUODENNIEMELLÄ EU:n Leader-tuella tehtyjä maitolaitureita on Lahdenperän kyläreitin varrella viisi kappaletta. 2013 Lahdenperän kartta 16 kilometrin Lahdenperänlenkki kulkee Lemmetynperäntien

Lisätiedot

Muistoissamme 50-luku

Muistoissamme 50-luku Muistoissamme 50-luku 2. Jälleenrakennus Sodat olivat tehneet valtavaa tuhoa. Luovutetulle alueelle oli jäänyt tehtaita ja maatiloja. Menetysten korjaaminen vaati suomalaisilta paljon sisukasta työtä ja

Lisätiedot

Rautujärven pohjoisrantaa kuvattuna sen itäosasta länteen. Perustiedot

Rautujärven pohjoisrantaa kuvattuna sen itäosasta länteen. Perustiedot 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta (ilmakuva)... 3 Yleiskartta 2... 4 Muinaisjäännökset... 5 KOLARI 28 ÄKÄSJOEN PATO... 5 KOLARI 83 RAUTUJÄRVI... 5 KOLARI 84 AHVENJÄRVI... 8 KOLARI

Lisätiedot

Velkaperää. ennen ja nyt. Opaskurssi 2005 Satu Halonen

Velkaperää. ennen ja nyt. Opaskurssi 2005 Satu Halonen Velkaperää ennen ja nyt Opaskurssi 2005 Velkaperää ennen ja nyt Arkkitehti Birger Brunilan piirtämän ja vuonna 1930 vahvistetun asemakaavan mukaan kaupungin osiin XII XIV kaavoitettiin uusia omakotitontteja.

Lisätiedot

Vesilahti Naarvanjoen suun pohjoispuolisen asemakaava-alueen muinaisjäännnösinventointi 2009

Vesilahti Naarvanjoen suun pohjoispuolisen asemakaava-alueen muinaisjäännnösinventointi 2009 1 Vesilahti Naarvanjoen suun pohjoispuolisen asemakaava-alueen muinaisjäännnösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Vesilahden kunta Sisältö: Perustiedot... 1 Inventointi... 2 Kartat... 2 Kuvia...

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS Manu Vihtonen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke 2009 53 9 VEPSÄNJOEN KARTOITETUT KOSKET JA TOIMENPIDESUOSITUKSET 9.1 Ilvolankoski Vepsänjoen

Lisätiedot

Metsäpirtin suvut DNA-selvitysten pohjalta Tilanne

Metsäpirtin suvut DNA-selvitysten pohjalta Tilanne Kalevi Hyytiä DNA Metsäpirtti 1 (5) Metsäpirtin suvut DNA-selvitysten pohjalta Tilanne 14.09.2016 Oheisessa kuvassa (lähde: 12.09.2016 G. Dunkel) on esitetty N-haploryhmän geneettinen puu solmusta L1026

Lisätiedot

Tammisaari 110 kv voimajohtolinjauksen Österby-Skarpkulla muinaisjäännösinventointi 2010.

Tammisaari 110 kv voimajohtolinjauksen Österby-Skarpkulla muinaisjäännösinventointi 2010. 1 Tammisaari 110 kv voimajohtolinjauksen Österby-Skarpkulla muinaisjäännösinventointi 2010. Timo Jussila Kustantaja: Tammisaaren Energia 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen aika...

Lisätiedot

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Tmi Vespertilio 11.8.2017 Tiivistelmä Kemiönsaaren Nordanå-Lövbölen alueelle suunnitellaan tuulivoimapuistoa. Varsinais-Suomen ELYkeskus on vuonna

Lisätiedot

Sulkava, Lohilahti Kohdenumero Tupa,kk,makuualkovi + parvi, 49,0 m²/63,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh.

Sulkava, Lohilahti Kohdenumero Tupa,kk,makuualkovi + parvi, 49,0 m²/63,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh. Vapaa-ajan asunto Sulkava, Lohilahti Kohdenumero 602213 Tupa,kk,makuualkovi + parvi, 49,0 m²/63,0 m² Kov. 2001 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 120 000,00 Lohiniementie, Louhela. Kaunis ja viihtyisä vapaa-ajan

Lisätiedot

Lauri Juhonpoika Nykänen s.02.08.1745 k.10.10.1796 Perunkirja

Lauri Juhonpoika Nykänen s.02.08.1745 k.10.10.1796 Perunkirja Lauri Juhonpoika Nykänen s.02.08.1745 k.10.10.1796 Perunkirja Vuonna 1796 11.päivänä toukokuuta allekirjoittanut toimitti perunkirjoituksen ja jaon, arviomiehinä toimineiden lautamiehien Matti Lilltarvosen

Lisätiedot

Eerolan tila, Palopuro SYKSY

Eerolan tila, Palopuro SYKSY 1. Kesän kasvukausi Kesän kasvukausi on takana ja tähkät ovat tuleentuneet eli viljat ovat korjuukypsiä. Kesän aikana maanviljelijä on joutunut ruiskuttamaan viljan tuholaiseläinten ja homeiden yms. aiheuttamien

Lisätiedot

Yhteinen leiri Venäjällä asuvien inkeriläisten kanssa Pietari Rautu 17.-21.06.2007

Yhteinen leiri Venäjällä asuvien inkeriläisten kanssa Pietari Rautu 17.-21.06.2007 Yhteinen leiri Venäjällä asuvien inkeriläisten kanssa Pietari Rautu 17.-21.06.2007 Helsingissä kotipaikkaa pitävä Inkerikeskus ry järjesti yhdessä Pietarissa toimivan Sampokeskuksen ja Metsäpirtti Seuran

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Norrkullalandet Västerskog Saarikohteen esittely ja pohdintaa Suojaisa ja monipuolinen saaripaikka n. 20nm etäisyydellä KoPusta Sipoon sisäisessä

Norrkullalandet Västerskog Saarikohteen esittely ja pohdintaa Suojaisa ja monipuolinen saaripaikka n. 20nm etäisyydellä KoPusta Sipoon sisäisessä Norrkullalandet Västerskog Saarikohteen esittely ja pohdintaa Suojaisa ja monipuolinen saaripaikka n. 20nm etäisyydellä KoPusta Sipoon sisäisessä saaristossa. NORRKULLALANDETIN KOHTEEN ESITTELY JA SELVITYSRYHMÄN

Lisätiedot

SALO Aarnionperän asemakaava-alueen inventointi Taisto Karjalainen 2005

SALO Aarnionperän asemakaava-alueen inventointi Taisto Karjalainen 2005 SALO Aarnionperän asemakaava-alueen inventointi Taisto Karjalainen 2005 M U S E O V I R A S T 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto 1 2. Inventointialue 1 3. Inventointihavainnot 2 4. Yhteenveto 2 5. Löydöt 3

Lisätiedot

Kinnulan humanoidi 5.2.1971.

Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Peter Aliranta yritti saada kiinni metsään laskeutuneen aluksen humanoidin, mutta tämän saapas oli liian kuuma jotta siitä olisi saanut otteen. Hän hyökkäsi kohti ufoa moottorisahan

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

YÖVEDEN JA LOUHIVEDEN ALUEEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. Mikkelin kaupunki (491) Palonen 491-516-10-2. Kaavaluonnos 17.11.2014

YÖVEDEN JA LOUHIVEDEN ALUEEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. Mikkelin kaupunki (491) Palonen 491-516-10-2. Kaavaluonnos 17.11.2014 YÖVEDEN JA LOUHIVEDEN ALUEEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS Mikkelin kaupunki (491) Palonen 491-516-10-2 Kaavaluonnos 17.11.2014 1 Osayleiskaavan muutoksen selostus, joka koskee Yöveden-Louhiveden alueen rantaosayleiskaavaa.

Lisätiedot

Mikkelin läänin maakuntayhtymän Kiinteät muinaisjäännökset luettelossa kohde on numerolla 32.

Mikkelin läänin maakuntayhtymän Kiinteät muinaisjäännökset luettelossa kohde on numerolla 32. 1 TARKASTUS Mikkeli Kenkäveronniemi 1000002232 Laji: kiinteä muinaisjäännös Muinaisjäännöstyyppi: asuinpaikat Rauhoitusluokka: 2 Lukumäärä: 1 Ajoitus: rautakautinen Koordinaatit: P: 6838662 I: 514945 P

Lisätiedot

1. Saaren luontopolku

1. Saaren luontopolku 1. Saaren luontopolku Ulvilan Saarenluoto on vanhaa Kokemäenjoen suistoa, joka sijaitsi tällä seudulla 1300-luvulla. Maankohoamisen jatkuessa jääkauden jälkeen suisto on siirtynyt edemmäs, Porin edustalle.

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

TAULU 1 I Anna Maaria Matintytär Sinkkonen (7554) TAULU 2 II Matti Matinpoika Sinkkonen (7539) Leena Mikontytär Poutanen (7542)

TAULU 1 I Anna Maaria Matintytär Sinkkonen (7554) TAULU 2 II Matti Matinpoika Sinkkonen (7539) Leena Mikontytär Poutanen (7542) TAULU 1 I Anna Maaria Matintytär Sinkkonen (7554), s. 12.3.1882 Parikkala 1, konfirmoitu 1898 Parikkala. Vanhemmat taulusta 2 Matti Matinpoika Sinkkonen ja Leena Mikontytär Poutanen TAULU 2 (taulusta 3)

Lisätiedot

Karjalan Liiton pitäjä- ja kyläkirjakilpailu. Vuoden 2018 kirja Valinnan teki hallituksen jäsen Kirsi Mononen

Karjalan Liiton pitäjä- ja kyläkirjakilpailu. Vuoden 2018 kirja Valinnan teki hallituksen jäsen Kirsi Mononen Karjalan Liiton pitäjä- ja kyläkirjakilpailu Vuoden 2018 kirja Valinnan teki hallituksen jäsen Kirsi Mononen Karjalan Liiton pitäjä- ja kyläkirjakilpailu Kilpailun osallistujat: Kärkkäälä, Patjaala, Rikkola,

Lisätiedot

Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010

Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010 1 Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010 Timo Jussila Kustantaja: Nokia Asset Management Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 5 Muinaisjäännös... 6

Lisätiedot

* Perustettu v. 1946, pj. Vilho Rintala

* Perustettu v. 1946, pj. Vilho Rintala PESÄPALLOJAOSTO 1(5) * Perustettu v. 1946, pj. Vilho Rintala 1933 Pesäpallon ohjaaminen annettiin Heikki Lammin tehtäväksi. 1934 Miehet Osallistuivat piirin B-sarjaan. 1948 Miehet voittivat sarjassaan

Lisätiedot

YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI

YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI Taisto Karjalainen 2005 '' MUSEOVIRASTO 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto 1 2. Alueen luonne 2 3. Inventointihavainnot 2 4. Yhteenveto 3 5. Inventointialue

Lisätiedot

PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS

PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS Maanmittari Oy Öhman 2014 RANTA-ASEMAKAAVASELOSTUS 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Ranta-asemakaavaselostus koskee 2.1.2014 päivättyä ranta-asemakaavakarttaa.

Lisätiedot

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Reissuun lähdimme koleassa syyssäässä. Sade3a oli luva3u koko matkalle, mu3a kertaakaan ei satanut. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli torilla,

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Halssilasta n. 50 vuotta sitten. Kimmo Suomi Professori Halssilalainen 1954-1963

Halssilasta n. 50 vuotta sitten. Kimmo Suomi Professori Halssilalainen 1954-1963 Halssilasta n. 50 vuotta sitten Kimmo Suomi Professori Halssilalainen 1954-1963 TOURULAN KANSAKOULU Alkuajoista V. 1560 Jyväsjärven rannalla Taavettilan tila jaettiin kahden veljeksen kesken ja toisen

Lisätiedot

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Seija Väre 25.5.2009 1 (5) RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Asemakaava-alue sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Maantien eteläpuolella rannalla on omakotitalojen rivi.

Lisätiedot

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI !jo / '1/2. 20/2.. Janakkala, Sauvala, RATALAHTI 26.9.2007, Kaija Kiiveri-Hakkarainen, Anu Laurila Yleiskuva Ratalahden torpasta 26.9.2007. Ratalahden sijainti Renko ja Janakkalan rajan tuntumassa. Kohde:

Lisätiedot