Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 6

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 6"

Transkriptio

1 Sivu 1 / / Liikuntapalvelujen maksuperusteiden muutokset 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Anna Seppänen, puh Helena Pennanen, puh Marianne Uppa, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra päättää hyväksyä liikuntapalvelujen maksuperusteisiin seuraavat muutokset: 1) Kuntosalikortin ikärajan lasku 16 vuodesta 15 ikävuoteen. Muutos koskee myös erityisryhmien kuntosalikorttia. Maksuperusteisiin ja edelleen erityisryhmien kuntosalikortti-kohtaan lisätään lause: Kuntosalikortti myönnetään henkilölle, joka kuluvan vuoden aikana täyttää 15 vuotta. 2) Erityisryhmien uima- ja kuntosalikorttien myöntämisperusteisiin lisätään BMI (Body Mass Index) yli 40 eli sairaalloinen lihavuus. Korttia ei myönnetä yli 68 -vuotiaille. Kortin voi saada henkilökohtaisen liikuntaneuvonnan kautta. Maksuperusteisiin lisätään myöntämisperusteiden osalta lause: Sairaalloinen lihavuus BMI 40+, liikuntaneuvonnan kautta. Selostus Peruste: 1) Liikuntapalveluihin on tullut useita yhteydenottoja koskien nuorten, alle 16 - vuotiaiden kuntosaliharjoittelun mahdollisuuksista. Tällä hetkellä kaupungin kuntosalille ikäraja on 16 -vuotta. Kuntosaliharjoittelu kiinnostaa nuoria. Monet haluaisivat aloittaa harjoittelun kuntosalilla jo 15 -vuotiaana, esimerkiksi yhdessä aikuisen kanssa tai osana omaa liikuntaharrastustaan. Itsenäinen harjoittelu ja kavereiden kanssa yhteinen tekeminen kiinnostavat. Espoossa on paljon hyviä kuntosaleja, joissa tämä mahdollistuu. Liikunta voi edistää lasten ja nuorten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia suorien, ensisijaisesti

2 Sivu 2 / 2 biologisten ja epäsuorien vaikutusten välityksellä. Osa liikunnan vaikutuksista ilmenee heti, mutta monien hyöty ilmenee vasta vuosien ja vuosikymmenien kuluessa. ( Lähde: Liikuntalääketiede Toimittajat I. Vuori, S.Taimela, U. Kujala.) Fyysisen aktiivisuuden perussuosituksen mukaan Kaikkien vuotiaiden tulee liikkua vähintään 1 2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Yli kahden tunnin pituisia istumisjaksoja tulee välttää. Ruutuaikaa viihdemedian ääressä saa olla korkeintaan kaksi tuntia päivässä. ( Tammelin & Karvinen 2008, 6.) Nuorten liikuntasuositusten mukaan vuotiaiden tulisi liikkua ainakin 1,5 tuntia päivässä. Viikoittaisesta harjoittelusta lihaskuntoharjoittelua suositellaan toteutettavaksi 3 kertaa viikossa. On todettu, että säännöllinen, vuotiaana aloitettu kuntosaliharjoittelu vahvistaa lihasten lisäksi luustoa, parantaa lihasten aineenvaihduntaa ja kehittää kehon hallintaa. Se ehkäisee myös ylipainoa, diabetesta ja urheiluvammoja. (Lähde: urheilulääkäri Parkkari / HS ) Lapsille ja kasvaville nuorille tehdyn luuliikuntasuosituksen mukaan etenkin kasvavat nuoret hyötyvät maltillisella vastuksella toteutetusta voimaharjoittelusta. (UKK-instituutti ja osteoporoosiliitto; Kuntosali harjoitteluympäristönä mahdollistaa monipuolisen lihasvoimaharjoittelun. Espoon liikunnanohjauspalveluiden liikunnanohjaajat tarjoavat viikoittain kuntosalin laiteopastusta eri kuntosaleilla. Niiden kautta nuoret saavat tiedon turvallisen kuntosaliharjoittelun perusteista ja yleisen kuntosaliharjoitteluohjelman. Kuntosalikortin ostajalle suositellaan osallistumista kuntosalin laiteopastukseen. Muutos koskee reilua 3000 espoolaista nuorta vuosittain (THL, Tilasto- ja indikaattoripankki Sotkanet.fi ): Espoon väestö; vuotiaita vuonna 2014 Sukupuolet yht. Miehet Naiset ikävuosi

3 Sivu 3 / 3 Maksuperusteteksti: muutos alleviivattu: Kuntosalit Konditionssaler (Hinnat voimassa alkaen) Vapaaharjoittelu Fri träning sis. kulloinkin voimassa olevan arvonlisäveron Vapaaharjoittelu muilla kuntosaleilla Kevätkausi ja syyskausi aikuiset alennettu hintaryhmä kausikortti ja sporttikorttilaiset, ilmainen Kuntosalikortti myönnetään henkilölle, joka kuluvan vuoden aikana täyttää 15-vuotta Espoonlahden, Leppävaaran, Tapiolan ja Keski-Espoon uimahallien kassoilla sekä yhteispalvelupisteissä. Kausikortti on voimassa kaikilla kuntosaleilla, joissa on vapaaharjoitteluvuoroja. 2) Muutos: erityisryhmien uima- ja kuntosalikorttien perusteisiin lisätään BMI (Body mass index) yli 40 eli sairaalloinen lihavuus. Korttia ei myönnetä yli 68 -vuotiaille. Kortin voi saada henkilökohtaisen liikuntaneuvonnan kautta. Peruste: Liikuntatarinan mukaan visiomme on, että Espoo liikkuu ja haluamme kehittää palvelusisältöjämme sen mukaisesti. Haluamme luoda mahdollisuuksia liikunnan aloittamiseksi ja mahdollistamiseksi jokaiselle kuntalaiselle. (Liikuntatarina 2014) Valtakunnallisissa linjauksissa terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan kehittämiseksi on valittu neljä painopistealuetta. Yksi niistä on liikunnan lisääminen elämänkulussa. Tavoitteena on se, että kaikenikäiset terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat ovat fyysisesti aktiivisempia ja harrastavat liikuntaa enemmän. Halutaan, että mahdollisimman harva on täysin liikuntaa harrastamaton. Toinen painopiste alue on liikunnan nostaminen keskeiseksi osaksi terveyden edistämistä sekä sairauksien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta. Fyysisesti passiivinen elämäntyyli on noussut lihavuuteen, tupakointiin ja alkoholinkäyttöön rinnastuvaksi kansanterveydelliseksi ongelmaksi. Liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden myönteisistä vaikutuksista ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille on puolestaan olemassa kiistaton ja vahva tutkimusnäyttö.

4 Sivu 4 / 4 Liikuntaneuvonta on merkittävä keino liian vähän liikkuvien ihmisten opastamisessa liikunnallisen elämäntavan pariin. Liikunnan käyttö sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on hyvin perusteltu ja kuvattu jatkuvasti päivitettävissä terveydenhuollon toimijoille suunnatuissa Liikunnan Käypä hoito -suosituksissa. Suositusten tavoitteena on edistää liikunnan käyttöä sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on avainasemassa liian vähän liikkuvien ihmisten tavoittamisessa ja liikunnan puheeksi ottamisessa. Monet suosittelevat erityisryhmien uima- tai kuntosalikorttia asiakkailleen. (STM 2013: Muutosta liikkeellä! Valtakunnalliset yhteiset linjaukset terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan 2020; _korj.pdf?sequence=3) Henkilökohtaista liikuntaneuvontaa annetaan Espoossa terveysasemilla. Lääkärit ja hoitajat varaavat asiakkaalle aikoja liikuntaneuvontaan potilastietojärjestelmä Effican kautta. Liikuntaneuvontaan voi ohjautua myös liikuntaneuvonta -puhelinpalvelun kautta. Palvelun lisääntymisen myötä on tarve erityisryhmien uima- ja kuntosalikortin myöntöperusteiden laajentamiseen lisääntynyt. Ylipainoisten määrä kasvaa Espoossa ja heille liikkuminen vedessä ja kuntosalilla on ensiarvoisen tärkeää. Etenkin sairaalloiseen lihavuuteen liittyvien liitännäissairauksien välttämiseksi oikeus BMI 40+ korttiin on ensiarvoisen tärkeää etenkin nuorten ja aikuisten ikäluokassa. Käypähoitosuosituksen mukaan erikoissairaanhoidossa voidaan hoitaa sairaalloisen (BMI yli 40 kg/m2) tai vaikeasti lihavia BMI kg/m2) silloin, kun lihavuuteen liittyy sairauksia, joissa laihtumisesta on hyötyä, esimerkiksi kohonnut verenpaine tai tyypin 2 diabetes tai sen esiaste. Yleensä BMI 40+ asiakkailla todennäköisesti on jo myös muita liitännäissairauksia, joilla erityisryhmien uimakortti etuuden jo saavat. BMI 40+ myönnettävistä kortista hyötyisivätkin eritoten ne nuoret ja aikuiset, joilla sokerinsieto heikentynyt. Liikunta voi tässä vaiheessa vaikuttaa jopa niin, että se ehkäisisi diabeteksen puhkeamisen. Käypähoitosuosituksen mukaan lihavuuden hoidon tavoitteena on toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpitäminen ja paraneminen laihtumisen myötä. Hoitoon sisältyy liikunta tärkeänä osana elintapaohjausta. Hoidossa on pyrittävä mahdollisimman pitkäaikaiseen tulokseen ja erityisryhmien uimakortti voisi toimia hyvänä liikunnan käynnistäjänä. ( Uinti on ylipainoisille henkilölle ensisijainen liikuntamuoto; vesi ei rasita niveliä ja liikkumisen rasitustason voi pitää kevyenä. Kaikki ylipainoiset eivät kuitenkaan syystä tai toisesta pysty harrastamaan vesiliikuntaa. Näin ollen myös kuntosalikortin myöntö tukee näiden asiakkaiden liikuntaa.

5 Sivu 5 / 5 Lappeenrannassa vastaava BMI -kortti otettiin ensimmäistä kertaa Suomessa käyttöön Kokemus on ollut se, että kortin kautta on tavoitettu suuri määrä aikuisia liikkumattomia kuntalaisia (104 henkilöä), jotka ovat ohjautuneet kortin kautta liikkumaan. Lappeenrannassa edellytys kortin saantiin on ohjautuminen kaupungin liikunnanohjaajan antaman liikuntaneuvonnan kautta, jolloin on mahdollistettu turvallinen liikunnan aloitus sekä yhteydenpito sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön kanssa. Lihavien (BMI yli 30) osuus espoolaisesta väestöstä oli vuonna ,1% eli henkilöä. Lihavien osuus väestöstä / Espoo vuosi 2013 Lihavien osuus (kehon painoindeksi BMI 30 kg/m2) (%) Lihavien osuus (kehon painoindeksi BMI 30 kg/m2) (%), vuotiaat Lihavien osuus (kehon painoindeksi BMI 30 kg/m2) (%), 65 vuotta täyttäneet % väestöst ä Henkilö ä BMI +30 henkilö ä yhteens ä 13, yhteens ä 12,8 yhteens ä 14,2 THL, Tilasto- ja indikaattoripankki Sotkanet.fi Terveyspalveluiden kanssa tekemämme laskelman mukaan Espoossa on tällä hetkellä noin 3900 henkilöä jolla on painoindeksi yli 40. Laskelma perustuu valtakunnallisiin tilastotietoihin. Maksuperusteteksti: muutos alleviivattu: Erityisryhmien uimakortti sis. kulloinkin voimassa olevan arvonlisävero Erityisryhmien uimakortin hinta on 30 /vuosi. Kortti on voimassa Espoon kaupungin uimahalleissa vuoden lunastuspäivästä, jonka jälkeen kortti voidaan ladata uudestaan. Korttia myydään uimahallien kassoilta. Kortin haltijan tulee olla espoolainen. Uimahalleista myönnettävät erityisryhmien uimakortit Uimahallin kassat myöntävät erityisryhmien uimakortin näkövammaiskortin tai KELA-kortin perusteella seuraavien myöntämisen perusteiden mukaisesti:

6 Sivu 6 / 6 Astma KELA-kortin tunnus 203 Diabetes KELA-kortin tunnus 103 Epilepsia (diagnoosi G40) KELA-kortin tunnus 111 MS-tauti (diagnoosi G35) KELA-kortin tunnus 109 tai 303 Parkinsonin tauti KELA-kortin tunnus 110 Psykiatriset sairaudet KELA-kortin tunnus 112 tai 188 Reuma KELA-kortin tunnus 202 Sepelvaltimotauti KELA-kortin tunnus 206 Näkövamma Näkövammaiskortti Liikuntapalveluista myönnettävät erityisryhmien uimakortit Erityisryhmien uimakorttia haetaan lääketieteellisin perustein liikuntapalveluista. Uimahallien kassat eivät myönnä erityisryhmien uimakorttia lääketieteellisillä lausunnoilla. Kaikki lääketieteelliset selvitykset (kopio B- tai E-lausunnosta tai epikriisistä) alla mainituissa ryhmissä tulee toimittaa Espoon liikuntapalveluihin. Hakemuslomakkeita saa uimahallien kassoilta tai Espoon kaupungin internetsivuilta. Hakemus lähetetään osoitteeseen: Liikuntapalvelut/erityisryhmien uimakortti, PL 34, Espoon kaupunki. Asiakkaalle ilmoitetaan liikuntapalveluiden päätös, jonka jälkeen uimakortin voi lunastaa nimeämästään uimahallin kassalta. Kortin oston yhteydessä tulee esittää henkilöllisyystodistus. Liikuntapalveluiden myönnettyjen korttien perusteet hyväksytään viideksi vuodeksi. Vaadittavat lääketieteelliset selvitykset toimitetaan liikuntapalveluihin viiden vuoden välein. Liikuntapalveluista myönnettävien erityisryhmien uimakorttien myöntämisen perusteet: ADHD (diagnoosi F90 tai F82) CP- vamma (diagnoosi G80) Dysfasia (diagnoosit F80.1 tai F80.2) Dystonia Elinsiirtopotilaat Etenevät keskushermostosairaudet (diagnoosi G10-G13) Fibromyalgia Invalidit joiden invaliditeetin haitta-aste on väh. 50 % tai haittaluokka väh. 11 Kehitysvammaiset tai kehitysvammahuollon lausunto Lihastaudit (diagnoosi G70-G73) Sairaalloinen lihavuus BMI 40+ Lonkka- ja polviproteesit Liikuntaneuvonnan kautta

7 Sivu 7 / 7 MS-tauti (diagnoosi G35) Polion jälkitilat Lääkärintodistukset Psykiatriset sairaudet Eläkepäätös (B-lausunto) psykiatrisista syistä * Sydänlapset Syöpä (diagnoosi enintään 10 vuotta) Uniapnea Vammaiset lapset *) Niiden henkilöiden, joille uimakortti myönnetään B-lausunnolla psykiatrisista syistä, tulee esittää vuosittain voimassa oleva todistus kortin myöntämiseksi. Erityisryhmien kuntosalikortti sis. kulloinkin voimassa olevan arvonlisäveron Erityisryhmien kuntosalikortin Erityisryhmien kuntosalikortin hinta on 40 /kausi. Kortin haltijan tulee olla espoolainen. Uimahalleissa sijaitsevien kuntosalien käyttäjien on maksettava lisäksi uimahallin sisäänpääsymaksu. Kuntosalikortti myönnetään henkilölle, joka kuluvan vuoden aikana täyttää 15-vuotta. Erityisryhmien kuntosalikortti on voimassa Espoon kaupungin kuntosaleilla niiden vapaaharjoitteluaikoina. Kortti on voimassa yhden vapaaharjoittelukauden ajan Kevätkausi Syksykausi voi lunastaa suoraan yhteispalvelupisteestä tai uimahallin kassalta näyttämällä alla oleviin myöntämisen perusteisiin kuuluvan KELA-kortin tunnuksen tai näkövammaiskortin. Erityisryhmien kuntosalikorttia haetaan lääketieteellisin perustein liikuntapalveluista. Lääketieteelliset selvitykset alla mainituissa ryhmissä tulee toimittaa liikuntapalveluihin. Hakemukset lähetetään osoitteeseen: Liikuntapalvelut/erityisryhmien kuntosalikortti, PL 34, Espoon kaupunki. Asiakkaalle ilmoitetaan liikuntapalveluiden päätös, jonka jälkeen kortin voi lunastaa nimeämästään kaupungin yhteispalvelupisteestä tai uimahallin kassalta. Kortin oston yhteydessä tulee esittää henkilöllisyystodistus. Erityisryhmien kuntosalikortin myöntämisen perusteet: CP- vamma (diagnoosi G80) Dystonia Epilepsia (diagnoosi G40) KELA-kortin tunnus 111 Etenevät keskushermostosairaudet (G10 G13) Fibromyalgia

8 Sivu 8 / 8 Invalidit, joiden invaliditeetin haitta-aste on väh. 50 % tai haittaluokka väh. 11 Kehitysvammaiset Lihastaudit (diagnoosi G70 G73) Sairaalloinen lihavuus BMI 40+ tai kehitysvammahuollon lausunto Liikuntaneuvonnan kautta MS-tauti (diagnoosi G 35) KELA-kortin tunnus 109 tai 303 tai lääkärintodistus Näkövamma Näkövammaiskortti Parkinssonin tauti KELA-kortin tunnus 110 Psykiatriset sairaudet KELA-kortin tunnus 112 tai 188 tai eläkepäätös (B-lausunto) psykiatrisista syistä * Reuma KELA-kortin tunnus 202 *) Niiden henkilöiden, joille kuntosalikortti myönnetään B-lausunnolla psykiatrisista syistä, tulee esittää vuosittain voimassa oleva todistus kortin myöntämiseksi. Tiedoksi

9 Sivu 9 / 9

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ Lisätietoja erityisliikunnasta puh. 09 8392 7012 www.vantaa.fi/liikunta ERITYISUIMAKORTTI Erityisuimakortti on uimahallin vuosikortti

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 8. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mikama, puh. 050 354 9813 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Espoon kaupunki Pöytäkirja 8. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mikama, puh. 050 354 9813 etunimi.sukunimi@espoo.fi 27.02.2014 Sivu 1 / 1 882/02.05.00/2014 8 Erityisryhmien kausikorttien maksuperusteiden muutokset Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mikama, puh. 050 354 9813 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus nuorisopalvelujen

Lisätiedot

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ Lisätietoja erityisliikunnasta puh. 050 314 6402 suositeltava soittoaika ma ti ja to pe klo 9 11 www.vantaa.fi/liikunta ERITYISUIMAKORTTI

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59 10.12.2015 Sivu 1 / 1 4750/2015 02.05.00 59 nuorisopalvelujen maksuperusteet 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Anna Seppänen, puh. 047 382 47350 Ari Jaakkola, puh. 050 522 7521 Mirja Taavila, puh. 046 877

Lisätiedot

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ Lisätietoja erityisliikunnasta puh. 050 314 6402 suositeltava soittoaika ma ti ja to pe klo 9 11 www.vantaa.fi/liikunta ERITYISUIMAKORTTI

Lisätiedot

Liikunta- ja nuorisolautakunta. 19.11.2015 Sivu 1 / 35. Kokoustiedot. Aika 19.11.2015 torstai klo 18:05-19:50

Liikunta- ja nuorisolautakunta. 19.11.2015 Sivu 1 / 35. Kokoustiedot. Aika 19.11.2015 torstai klo 18:05-19:50 Espoon kaupunki Pöytäkirja 19.11.2015 Sivu 1 / 35 Kokoustiedot Aika 19.11.2015 torstai klo 18:05-19:50 Paikka Solvalla Arena, Nuuksiontie 82, 02820 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet Antti Aarnio, puheenjohtaja

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet... 2...5 - maksut - tilojen jakoperusteet - tilavuokrat - venepaikkamaksut

SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet... 2...5 - maksut - tilojen jakoperusteet - tilavuokrat - venepaikkamaksut === LIIKUNTAPALVELUJEN MAKSUT 1.1.2016 IDROTTSVÄSENDETS AVGIFTER SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet... 2...5 - maksut - tilojen jakoperusteet - tilavuokrat - venepaikkamaksut Maksut

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet... 2...5 - maksut - tilavuokrat - venepaikkamaksut

SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet... 2...5 - maksut - tilavuokrat - venepaikkamaksut === LIIKUNTAPALVELUJEN MAKSUT IDROTTSVÄSENDETS AVGIFTER Uintimaksut ja kuntosalien vapaaharjoittelumaksut 1.1.2013 alkaen, venepaikkamaksut 1.8.2013 alkaen, saaristokuljetusten ja Väransbyn matkailuvaunualueen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet... 2...5 - maksut - tilavuokrat - venepaikkamaksut

SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet... 2...5 - maksut - tilavuokrat - venepaikkamaksut === LIIKUNTAPALVELUJEN MAKSUT IDROTTSVÄSENDETS AVGIFTER Uintimaksut ja kuntosalien vapaaharjoittelumaksut 1.1.2013 alkaen, venepaikkamaksut 1.1.2015 alkaen, saaristokuljetusten ja Väransbyn matkailuvaunualueen

Lisätiedot

Ohjattua liikuntaa Espoossa

Ohjattua liikuntaa Espoossa Ohjattua liikuntaa Espoossa Kuinka paljon liikuntaa on tarpeeksi? Liikunnan hoitosuositukset diabeetikolle Miten liikunta vaikuttaa? Liikunta lisää elimistön insuliiniherkkyyttä, pienentää suurentunutta

Lisätiedot

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen Mika Vuori Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen KKI-päivät/ Laatua liikunnan palveluketjuun 18.3.2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen ydinprosessin palvelutilaukset (Tilinpäätösennuste 2014) ennaltaehkäisevät

Lisätiedot

Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä

Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä V Valtakunnallinen kansanterveyspäivä 15.1.2009 Helsinki Tuija Tammelin Erikoistutkija, FT, LitM Työterveyslaitos, Oulu Lasten ja nuorten fyysinen aktiivisuus,

Lisätiedot

Lappeenrannassa on annettu liikuntaneuvontaa vuodesta 2012 alkaen. Aluksi. liikuntaneuvonta oli suunnattu työikäisille vuotiaille.

Lappeenrannassa on annettu liikuntaneuvontaa vuodesta 2012 alkaen. Aluksi. liikuntaneuvonta oli suunnattu työikäisille vuotiaille. ESITYS LASTEN JA NUORTEN BMI-KORTISTA Liikuntatoimi nyt Lappeenrannassa on annettu liikuntaneuvontaa vuodesta 2012 alkaen. Aluksi liikuntaneuvonta oli suunnattu työikäisille 18-64 vuotiaille. Lappeenrannan

Lisätiedot

KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO

KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO 19.3.2015 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 ESPOOSEEN 68+ SPORTTIKORTTI Espoon kaupungin maksuton

Lisätiedot

Terveelliset elämäntavat

Terveelliset elämäntavat Terveelliset elämäntavat (lyhyt ohje/ Duodecim Terveyskirjasto) Ravinto Kasviksien, hedelmien ja marjojen runsas käyttö Viljatuotteet kuitupitoisia täysjyvävalmisteita Maito- ja lihatuotteet rasvattomina

Lisätiedot

Ylipainoinen lapsi terveydenhuollossa. Päivi Tapanainen Lasten ja nuorten klinikka, OYS 15.01.2009

Ylipainoinen lapsi terveydenhuollossa. Päivi Tapanainen Lasten ja nuorten klinikka, OYS 15.01.2009 Ylipainoinen lapsi terveydenhuollossa Päivi Tapanainen Lasten ja nuorten klinikka, OYS 15.01.2009 Määritelmiä Lihavuus =kehon rasvakudoksen liian suuri määrä Pituuspaino (suhteellinen paino) = pituuteen

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAKORTTI

ERITYISLIIKUNTAKORTTI KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD ERITYISLIIKUNTAKORTTI Liikuntalautakunta päätti kokouksessaan 27.3.2013 jatkaa erityisliikuntakortin myöntämistä vuosille 2014-2016. Erityisliikuntakortti on tarkoitettu

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020. Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020. Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013 Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020 Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013 Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan linjaukset/visio 2020 VISIO

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2014-kevät 2015

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2014-kevät 2015 ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2014-kevät 2015 Kalajoen erityisliikuntakalenterista löydät alueella toimivat eri toimijoiden järjestämät erityisliikuntaryhmät. Kalenteriin listatut ryhmät soveltuvat pitkäaikaissairaiden,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet maksut - tilojen jakoperusteet - tilavuokrat - venepaikkamaksut

SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet maksut - tilojen jakoperusteet - tilavuokrat - venepaikkamaksut LIIKUNTAPALVELUJEN MAKSUT 1.1.2017, UIMAHALLIT 1.5.2017 ALKAEN IDROTTSVÄSENDETS AVGIFTER SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet... 2...5 - maksut - tilojen jakoperusteet - tilavuokrat

Lisätiedot

SENIORILIIKUNTA KEVÄT 2013

SENIORILIIKUNTA KEVÄT 2013 KEVÄT 2013 Helsingin kaupunki Liikuntavirasto Paavo Nurmen kuja 1 C 00250 Helsinki Puhelin: 09 310 87932 Faksi: 09 310 87771 Sähköp.: minna.ekman@hel.fi Liikuntaviraston kurssitoimintaan voi ilmoittautua

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2012 1 (5) 153 Kaupunginhallitukselle annettava lausunto kuntalaisaloitteesta, joka koskee maksuttoman sporttikortin myöntämistä yli 68-vuotiaille HEL 2012-008118 T 12 03

Lisätiedot

suhteessa suosituksiin?

suhteessa suosituksiin? Nuori Suomi liikunnasta syrjäytyneet asiantuntijaryhmä tij - työkokous k 1.12.200912 2009 Vantaa Miten lapset ja nuoret liikkuvat suhteessa suosituksiin? Tuija Tammelin tutkimusjohtaja LIKES-tutkimuskeskus

Lisätiedot

Ehkäisevän työn merkitys Kainuussa Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja

Ehkäisevän työn merkitys Kainuussa Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja Ehkäisevän työn merkitys Kainuussa 9.11.2015 Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja Kainuun tunnuslukuja Sosioekonomiset erot terveydessä ja sen taustatekijöissä ovat Kainuussa

Lisätiedot

VeTe. Tervetuloa! Paino Puheeksi koulutukseen

VeTe. Tervetuloa! Paino Puheeksi koulutukseen Tervetuloa! Paino Puheeksi koulutukseen Ohjelma 13.00-13.10 Koulutustilaisuuden avaus ylilääkäri Petri Virolainen 13.10-13.25 Varsinaissuomalaisten terveys ja lihavuus projektipäällikkö TH -hanke, Minna

Lisätiedot

LIIKUNTANEUVONNAN TOIMINTASUUNNITELMA

LIIKUNTANEUVONNAN TOIMINTASUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Vapaa-aikapalvelut 19.10.2015 PL 50 21531 PAIMIO LIIKUNTANEUVONNAN TOIMINTASUUNNITELMA Yleistä Väestön fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan vähäisyys aiheuttaa merkittäviä ja yhä kasvavia

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Liikuntajärjestöjen rooli terveyden edistämisessä ja lihavuuden ehkäisyssä

Liikuntajärjestöjen rooli terveyden edistämisessä ja lihavuuden ehkäisyssä Liikuntajärjestöjen rooli terveyden edistämisessä ja lihavuuden ehkäisyssä Lihavuus laskuun seminaari 26.10.2012 Jukka Karvinen, Nuori Suomi ry www.nuorisuomi.fi Miksi liikuntaa? Liikkumaan oppiminen on

Lisätiedot

Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta

Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Kansallinen lihavuusohjelma 2012-2018 15.10.2018 1 Sisällys Ylipainoisuus ja lihavuus Suomessa Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta. Kansallinen lihavuusohjelma

Lisätiedot

Kestävyyskunto ja työkykyisyyden haasteet

Kestävyyskunto ja työkykyisyyden haasteet Kainuun hyvinvointifoorumi 20.9.2011 Kajaani Kestävyyskunto ja työkykyisyyden haasteet Tuija Tammelin tutkimusjohtaja LIKES-tutkimuskeskus 20.9.2011 Alustuksen sisält ltö Kestävyyskunnon merkitys terveyden

Lisätiedot

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Miksi vesiliikuntaa? Monipuolista uimaseuratoimintaa! Esimerkki Tampereelta https://youtu.be/nk2u0b6_2gs https://youtu.be/8ji4lkvdqcg

Lisätiedot

TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI

TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI Kaupunginhallitus 97 27.02.2012 TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI 783/012/2011 KH 97 Valtuustoaloite 12.12.2011: Yksi hyvä vaihtoehto ikäihmisten liikunnalle on

Lisätiedot

SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA. Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329

SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA. Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 LIIKUNTAA IKÄÄNTYVILLE Ikääntyessä säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen

Lisätiedot

Vähintään 2 tuntia liikuntaa. joka päivä

Vähintään 2 tuntia liikuntaa. joka päivä Vähintään 2 tuntia liikuntaa joka päivä Kouluikäisten liikuntasuositukset käytäntöön Totta! Liikunta tukee lapsen kasvua, kehitystä ja hyvinvointia Kouluikäisten liikuntasuositusten mukaan kaikkien 7 18-vuotiaiden

Lisätiedot

Lataa Liikuntalääketiede. Lataa

Lataa Liikuntalääketiede. Lataa Lataa Liikuntalääketiede Lataa ISBN: 9789516564015 Sivumäärä: 699 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 37.84 Mb Liikuntalääketiede on uusimpaan tieteelliseen näyttöön perustuva alan oppi- ja käsikirja. Liikuntalääketieteellisen

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen Miten lisätä hallintokuntien välistä yhteistyötä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja kuntien liikuntapalveluketjuja

Lisätiedot

Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt

Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt Pauli Rintala Erityisliikunnan professori Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos ERITYISLIIKUNNAN HISTORIA Ennen v. 1900: Lääketieteellinen voimistelu

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014 2015

Mänttä-Vilppulan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014 2015 Mänttä-Vilppulan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014 2015 Mänttä-Vilppulan liikuntapalvelut, Mänttä-Vilppulan vammaisneuvosto ja Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke 1. ERITYISLIIKUNTA JA

Lisätiedot

Vaikuttavaa elintapaohjausta terveyspisteissä- malli Satakunta

Vaikuttavaa elintapaohjausta terveyspisteissä- malli Satakunta Vaikuttavaa elintapaohjausta terveyspisteissä- malli Satakunta Punainen Risti Satakunnan piiri Anne-Mari Hakuni Terveyden ja hyvinvoinnin päällikkö VESOTE - hanke Yksi hallituksen kärkihankkeista STM rahoittaa/

Lisätiedot

KELAN TULES-AVOKURSSIT

KELAN TULES-AVOKURSSIT KELAN TULES-AVOKURSSIT KUNTOUTUSTA TYÖELÄMÄSSÄ OLEVILLE TUKI- JA LIIKUNTAELINOIREISILLE HERTTUAN KUNTOUTUSKESKUKSESSA Tules-avokursseja selkäoireisille niska-hartiaoireisille lonkka-polviniveloireisille

Lisätiedot

Liikkuva koulu laajenee - yhdessä kohti aktiivisia opiskeluyhteisöjä

Liikkuva koulu laajenee - yhdessä kohti aktiivisia opiskeluyhteisöjä Liikkuva koulu laajenee - yhdessä kohti aktiivisia opiskeluyhteisöjä Kärkihankkeen avustusresurssi 21miljoona kolmen vuoden ajan (7 miljoonaa/vuosi) Seuraava haku aukeaa kunnille 23.1-10.3.2017 Antti Blom

Lisätiedot

LiPake Loimaa Liikuntapalveluketju tyypin 2 diabeetikoille

LiPake Loimaa Liikuntapalveluketju tyypin 2 diabeetikoille LiPake Loimaa Liikuntapalveluketju tyypin 2 diabeetikoille Hakijatahot ja muut yhteistyötahot Loimaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut sekä liikuntapalvelut, muut yhteistyötahot mm. Loimaan seudun

Lisätiedot

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA 5.9.2017 VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut Liikuntatoimen rooli elintapaohjauksessa Liikuntalaki määrittää kunnan tehtävät

Lisätiedot

LIIKKUMISLÄHETE OPAS S I S Ä LT Ö LÄHETTEEN KÄYTTÖÖNOTTO LÄHETENEUVONTAPROSESSI LÄHETE LIIKUNTANEUVONTA SEURANTA

LIIKKUMISLÄHETE OPAS S I S Ä LT Ö LÄHETTEEN KÄYTTÖÖNOTTO LÄHETENEUVONTAPROSESSI LÄHETE LIIKUNTANEUVONTA SEURANTA S I S Ä LT Ö LÄHETTEEN KÄYTTÖÖNOTTO LÄHETENEUVONTAPROSESSI LÄHETE LIIKUNTANEUVONTA SEURANTA LIIKKUMISLÄHETE ASIAKASKAAVAKE (malli). LIIKUNTASUOSITUKSET LAPSET JA NUORET AIKUISET LIIKKUMISLÄHETE OPAS *

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAKORTTI

ERITYISLIIKUNTAKORTTI KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD ERITYISLIIKUNTAKORTTI Liikuntalautakunta päätti kokouksessaan 27.3.2013 jatkaa erityisliikuntakortin myöntämistä vuosille 2014-2016. Erityisliikuntakortti on tarkoitettu

Lisätiedot

HAKEMUS: LIIKUNTAKORTTI Liikuntapalvelut SOSIAALISIN PERUSTEIN Fredrikinkatu 4 49400 HAMINA P. 0400 1991 491 Saap.pv Dnro

HAKEMUS: LIIKUNTAKORTTI Liikuntapalvelut SOSIAALISIN PERUSTEIN Fredrikinkatu 4 49400 HAMINA P. 0400 1991 491 Saap.pv Dnro HAMINAN KAUPUNKI HAKEMUS: LIIKUNTAKORTTI Liikuntapalvelut SOSIAALISIN PERUSTEIN Fredrikinkatu 4 49400 HAMINA P. 0400 1991 491 Saap.pv Dnro HAKIJA Sukunimi ja Henkilötunnus etunimet Osoite Puhelin PUOLISO

Lisätiedot

Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.2011

Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.2011 Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.211 Pauliina Husu TtT, tutkija UKK-instituutti, Terveysliikuntayksikkö 16.5.211 1 Lasten ja nuorten vapaa-ajan liikunnan riittävyys. Suomalaisten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) 115 Sj / Kunnan asukkaan aloite maksuttomasta sporttikortista yli 68- vuotiaille helsinkiläisille HEL 2012-008118 T 12 03 00 Päätös päätti kaupunginhallituksen

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016 ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016 Kalajoen erityisliikuntakalenterista löydät alueella toimivat eri toimijoiden järjestämät erityisliikuntaryhmät. Kalenteriin listatut ryhmät soveltuvat pitkäaikaissairaiden,

Lisätiedot

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015 Sosiaali -ja terveydenhuollon ja potilasyhdistysten, ehkäisevän päihdetyön, eläinsuojelutyön ja

Lisätiedot

LIIKKUMISESTA KANSALAISTAITO Sotkamon, Kajaanin ja Kuhmon koululaisten fyysinen aktiivisuus ja liikuntakäyttäytyminen

LIIKKUMISESTA KANSALAISTAITO Sotkamon, Kajaanin ja Kuhmon koululaisten fyysinen aktiivisuus ja liikuntakäyttäytyminen LIIKKUMISESTA KANSALAISTAITO Sotkamon, Kajaanin ja Kuhmon koululaisten fyysinen aktiivisuus ja liikuntakäyttäytyminen Tutkimustulokset 2013 5 9 luokat Vuokatti 30.5.2013 Arto Gråstén toimitusjohtaja Evimeria

Lisätiedot

Jos et ole tyytyväinen - saat mahasi takaisin. Matias Ronkainen Terveysliikunnankehittäjä Kainuun Liikunta ry

Jos et ole tyytyväinen - saat mahasi takaisin. Matias Ronkainen Terveysliikunnankehittäjä Kainuun Liikunta ry Jos et ole tyytyväinen - saat mahasi takaisin Matias Ronkainen Terveysliikunnankehittäjä Kainuun Liikunta ry 15 64-vuotiaiden suomalaisten fyysisen aktiivisuuden toteutuminen suhteessa suosituksiin (%)

Lisätiedot

Ajankohtaista liikuntatoimesta ja oppilaitosrakentamisesta

Ajankohtaista liikuntatoimesta ja oppilaitosrakentamisesta Ajankohtaista liikuntatoimesta ja oppilaitosrakentamisesta Sivistystoimen johdon päivä Raahe 13.11.2013 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Marie Rautio-Sipilä 19.11.2013 1 Liikuntalain

Lisätiedot

Liikunta ja lapsen kokonaisvaltainen kehitys

Liikunta ja lapsen kokonaisvaltainen kehitys Liikunta ja lapsen kokonaisvaltainen kehitys Lassi-Pekka Risteelä & Virpi Louhela on PoP Liikkua POHJOIS-POHJANMAAN LIIKUNTA RY yksi Suomen 15:sta liikunnan aluejärjestöstä kouluttaa liikuttaa palvelee

Lisätiedot

Mitä lasten ja nuorten liikkumisesta tiedetään?

Mitä lasten ja nuorten liikkumisesta tiedetään? Liikuntatutkimuksen suuntaviivat 27.5.2009 Helsinki Mitä lasten ja nuorten liikkumisesta tiedetään? Tuija Tammelin Erikoistutkija, FT, LitM Työterveyslaitos, Oulu Esityksen sisältöä Mitä lasten ja nuorten

Lisätiedot

Fyysisen aktiivisuuden perussuositus kouluikäisille

Fyysisen aktiivisuuden perussuositus kouluikäisille Liikkuva koulu seminaari 5.-6.10.2011 Helsinki Liian istumisen vaarat Tuija Tammelin tutkimusjohtaja LIKES-tutkimuskeskus Fyysisen aktiivisuuden perussuositus kouluikäisille Kaikkien 7 18 vuotiaiden tulee

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto Matinkylän uimahallin hankesuunnitelmasta

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto Matinkylän uimahallin hankesuunnitelmasta 16.06.2016 Sivu 1 / 1 3412/2015 02.08.00 34 nuorisolautakunnan lausunto Matinkylän uimahallin hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Jarmo Ikävalko, puh. 050 553 5649 Ari Jaakkola, puh. 050 522

Lisätiedot

9 Painonhallinta. Oppikirjan sivut 92-99

9 Painonhallinta. Oppikirjan sivut 92-99 9 Painonhallinta Oppikirjan sivut 92-99 Nykyaikaa Ulkonäön ja fyysisyyden korostaminen Median kauneuskäsitykset Jatkuva painontarkkailu, laihduttaminen ja erityisruokavaliot Monet murrosikäiset tyytymättömiä

Lisätiedot

LIIKUNTAPALVELUJEN MAKSUT IDROTTSTJÄNSTERNAS AVGIFTER

LIIKUNTAPALVELUJEN MAKSUT IDROTTSTJÄNSTERNAS AVGIFTER LIIKUNTAPALVELUJEN MAKSUT 1.1.2017 IDROTTSTJÄNSTERNAS AVGIFTER 1.1.2017 SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet... 2...5 - maksut - tilojen jakoperusteet - tilojen maksuluokat - venepaikkamaksut

Lisätiedot

LIIKUNTANEUVONTA OULUSSA

LIIKUNTANEUVONTA OULUSSA LIIKUNTANEUVONTA OULUSSA 24.8.2013 Kunnon laiva Tiina Pekkala, Liikuntakoordinaattori, Sivistys- ja kulttuuripalvelut - liikunnanohjauspalvelut LIIKUNTANEUVONNAN HISTORIA OULUSSA käynnistyi 1996 KKI- hankerahalla

Lisätiedot

Tutkimustulokset luokat Vuokatti Arto Gråstén toimitusjohtaja Evimeria Oy, Jyväskylä

Tutkimustulokset luokat Vuokatti Arto Gråstén toimitusjohtaja Evimeria Oy, Jyväskylä LIIKKUMISESTA KANSALAISTAITO Sotkamon, Kajaanin ja Kuhmon koululaisten fyysinen aktiivisuus ja liikuntakäyttäytyminen Tutkimustulokset 2014 5 9 luokat Vuokatti 20.5.2014 Arto Gråstén toimitusjohtaja Evimeria

Lisätiedot

LIIKUNTAPALVELUJEN MAKSUT IDROTTSTJÄNSTERNAS AVGIFTER

LIIKUNTAPALVELUJEN MAKSUT IDROTTSTJÄNSTERNAS AVGIFTER LIIKUNTAPALVELUJEN MAKSUT 1.8.2019 IDROTTSTJÄNSTERNAS AVGIFTER 1.8.2019 SISÄLLYSLUETTELO - INNEHÅLLSFÖRTECKNING sivu Yleiset ohjeet... 2...5 - maksut - tilojen jakoperusteet - tilojen maksuluokat - venepaikkamaksut

Lisätiedot

Liikkuva koululainen investointi kansalliseen hyvinvointiin?

Liikkuva koululainen investointi kansalliseen hyvinvointiin? Pekka Puska Pääjohtaja THL Liikkuva koululainen investointi kansalliseen hyvinvointiin? FTS - Tiedotustilaisuus 17.3.2011 THL suojelee ja edistää suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia Kansanterveys suomessa

Lisätiedot

Terveysliikunnan vaikutusten arviointi suunnitelma. Niina Epäilys 18.9.2014

Terveysliikunnan vaikutusten arviointi suunnitelma. Niina Epäilys 18.9.2014 Terveysliikunnan vaikutusten arviointi suunnitelma Niina Epäilys 18.9.2014 Tausta ja työryhmän kokoonpano Oulun kaupungin Palvelujen järjestämisohjelman 2013 mukaisesti kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

LIIKUNNAN PALVELUKETJU OULUSSA

LIIKUNNAN PALVELUKETJU OULUSSA LIIKUNNAN PALVELUKETJU OULUSSA Tiina Pekkala, liikuntakoordinaattori 11.11.2015 Pohjois-Suomen AVI Muutosta liikkeellä! Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu LINJAUS 3. Liikunnan nostaminen keskeiseksi

Lisätiedot

Erikoissairaanhoidon tehtävät hoitosuunnitelman tekemisessä Hanna Kuusisto hallintoylilääkäri neurologian el, dos, LT, FT Kanta-Hämeen keskussairaala

Erikoissairaanhoidon tehtävät hoitosuunnitelman tekemisessä Hanna Kuusisto hallintoylilääkäri neurologian el, dos, LT, FT Kanta-Hämeen keskussairaala Erikoissairaanhoidon tehtävät hoitosuunnitelman tekemisessä Hanna Kuusisto hallintoylilääkäri neurologian el, dos, LT, FT Kanta-Hämeen keskussairaala 2017 Pitkäaikaissairaan terveys- ja hoitosuunnitelma

Lisätiedot

Lihavuus laskuun -ohjelma haastaa toimijat yhteistyöhön

Lihavuus laskuun -ohjelma haastaa toimijat yhteistyöhön Lihavuus laskuun -ohjelma haastaa toimijat yhteistyöhön STESO päivät 20.3.2014 Tutkimusprofessori Tiina Laatikainen, THL 24.3.2014 1 Ohjelman tausta OHO, olenko omena 24.3.2014 2 1 Lihavuus lisää riskiä

Lisätiedot

Miten se meitä liikuttaa? Suomalaisten liikunta- ja urheiluharrastukset Päivi Berg

Miten se meitä liikuttaa? Suomalaisten liikunta- ja urheiluharrastukset Päivi Berg Miten se meitä liikuttaa? Suomalaisten liikunta- ja urheiluharrastukset 1981 2002 Päivi Berg Vuonna 2002 talvella vähintään kerran viikossa liikkui 87 %, kesällä 88 % väestöstä Nuorten kokonaan liikuntaa

Lisätiedot

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki 24.4.2018 Hengityssairaan jumppa 1. Vuorotahti hiihto käsillä + varpaille nousu seisten x10

Lisätiedot

Luuliikuntasuositus lapsille ja kasvaville nuorille. Hypi ja pompi, juokse ja pelaa! Usein ja vauhdikkaasti.

Luuliikuntasuositus lapsille ja kasvaville nuorille. Hypi ja pompi, juokse ja pelaa! Usein ja vauhdikkaasti. lapsille ja kasvaville nuorille Hypi ja pompi, juokse ja pelaa! Usein ja vauhdikkaasti. lapsille ja kasvaville nuorille Liikuntamuodot Lapsilla ja kasvavilla nuorilla tavoitteena on luiden ja lihasten

Lisätiedot

TYÖIKÄISET. Liikkuuko Pieksämäki? projektin väliraportin tiivistelmä

TYÖIKÄISET. Liikkuuko Pieksämäki? projektin väliraportin tiivistelmä TYÖIKÄISET Liikkuuko Pieksämäki? projektin väliraportin tiivistelmä MIHIN TIEDOT PERUSTUVAT? Sähköiseen kyselyyn vastasi 321 täysi-ikäistä pieksämäkeläistä, joista 67 prosenttia oli naisia ja 33 prosenttia

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN YLIPAINO JA LIHAVUUS

LASTEN JA NUORTEN YLIPAINO JA LIHAVUUS LASTEN JA NUORTEN YLIPAINO JA LIHAVUUS sekä pituus- ja painotietojen kattavuus Avohilmo-rekisterissä (kerätty lastenneuvoloiden ja kouluterveydenhuollon terveystarkastuksissa) 1 AINEISTO JA MENETELMÄT

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyöllä. Liikunnan palveluketju. Järvenpään kaupunki

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyöllä. Liikunnan palveluketju. Järvenpään kaupunki Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyöllä Liikunnan palveluketju Järvenpään kaupunki 5.1.2017 Liikunnan palveluketju Järvenpäässä Liikunta osana hoitopolkua -prosessi Asiakkaan ohjaus palveluketjussa

Lisätiedot

VISIO2020:n TOTEUTTAMISEN STRATEGISET TAVOITTEET

VISIO2020:n TOTEUTTAMISEN STRATEGISET TAVOITTEET VISIO2020:n TOTEUTTAMISEN STRATEGISET TAVOITTEET Kuva 1. Mahdollisuus ja tuki huipulle pyrkimiseen Mahdollisuus harrastaa ja kilpailla seuroissa Mahdollisimman paljon liikettä eri muodoissa Laadukasta

Lisätiedot

Hyvinvointikertomus ohjaustyökaluna kunta - sote yhteistyössä

Hyvinvointikertomus ohjaustyökaluna kunta - sote yhteistyössä Hyvinvointikertomus ohjaustyökaluna kunta - sote yhteistyössä Kainuun sote - kunnat / Saara Pikkarainen/ terveyden edistämisen erikoissuunnittelija Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä /Saara

Lisätiedot

Liikkumattomuuden hinta. Harri Helajärvi, LL vt. erikoislääkäri Paavo Nurmi keskus, Turku

Liikkumattomuuden hinta. Harri Helajärvi, LL vt. erikoislääkäri Paavo Nurmi keskus, Turku Liikkumattomuuden hinta Harri Helajärvi, LL vt. erikoislääkäri Paavo Nurmi keskus, Turku WHO Global Health Report Työn luonteen muuttuminen (USA 1960-2008) Mukailtu Church TS ym. 2011 artikkelista Työhön

Lisätiedot

Perheiden liikuntaneuvonta/ liikuntaan aktivointi Salon Liikuntapalvelut, Varhaiskasvatus, Neuvola ja Kouluterveydenhuolto.

Perheiden liikuntaneuvonta/ liikuntaan aktivointi Salon Liikuntapalvelut, Varhaiskasvatus, Neuvola ja Kouluterveydenhuolto. Perheiden liikuntaneuvonta/ liikuntaan aktivointi Salon Liikuntapalvelut, Varhaiskasvatus, Neuvola ja Kouluterveydenhuolto 1.10.2018 Liikuntapalvelut Tavoitteena saada huonokuntoiset, ylipainoiset, riittämättömästi

Lisätiedot

Kinnula, Pihtipudas ja Viitasaari elinvoimapaja

Kinnula, Pihtipudas ja Viitasaari elinvoimapaja Kinnula, Pihtipudas ja Viitasaari elinvoimapaja 2.4.2019 Kuinka meillä voidaan? Hyvinvoinnin tila ja hyvinvointikertomukset kunnissamme Nina Peränen, hyvinvointikoordinaattori KSSHP Terveys WHO: täydellisen

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutukset näkyviksi. HEAT-työkalun käyttö. Riikka Kallio 17.4.2013

Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutukset näkyviksi. HEAT-työkalun käyttö. Riikka Kallio 17.4.2013 Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutukset näkyviksi HEAT-työkalun käyttö Riikka Kallio 17.4.2013 16.4.2013 Liikunnan terveysvaikutuksista ja liikkumattomuudesta Liikkumattomuus (physical inactivity) on suurin

Lisätiedot

Lasten lihavuuden ehkäisy kouluterveydenhuollossa

Lasten lihavuuden ehkäisy kouluterveydenhuollossa Lasten lihavuuden ehkäisy kouluterveydenhuollossa Paula Häkkänen Koululääkäri Helsingin kaupunki, Terveyskeskus, Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Kuva:Shutterstock Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta

Lisätiedot

Puolustusvoimat puolustusvoimien kuntotestit 2011

Puolustusvoimat puolustusvoimien kuntotestit 2011 Puolustusvoimat puolustusvoimien kuntotestit 2011 Kuntotestit puolustusvoimissa Kuntotestit antavat yhdessä terveystarkastusten kanssa hyvän kuvan henkilön terveydentilasta ja fyysisestä kunnosta sekä

Lisätiedot

Nappulat kaakkoon mitä tutkimukset kertovat lasten ja nuorten liikkumisesta? Tommi Vasankari, Dos., LT; UKK-instituutti

Nappulat kaakkoon mitä tutkimukset kertovat lasten ja nuorten liikkumisesta? Tommi Vasankari, Dos., LT; UKK-instituutti Nappulat kaakkoon mitä tutkimukset kertovat lasten ja nuorten liikkumisesta? Tommi Vasankari, Dos., LT; UKK-instituutti Sisältö Faktaa lasten/nuorten liikkumisesta? Liikunta Entä liikkumattomuus Ylipaino

Lisätiedot

Tiina Laatikainen Terveyden edistämisen professori. Kansallisten ehkäisyohjelmien toteutuminen paikallisesti

Tiina Laatikainen Terveyden edistämisen professori. Kansallisten ehkäisyohjelmien toteutuminen paikallisesti Tiina Laatikainen Terveyden edistämisen professori Kansallisten ehkäisyohjelmien toteutuminen paikallisesti T2D potilaiden ikävakioimaton ja ikävakioitu esiintyvyys kunnittain 11.10.2016 3 DEHKO kokemuksia

Lisätiedot

Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Eriku Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma

Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Eriku Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Eriku 3.12.2015 Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma 1. Palveluketju liikkumaan ja kohti aktiivisempaa elämäntapaa 2. Liikuntaneuvonnan

Lisätiedot

Erkki Vartiainen, ylijohtaja, professori

Erkki Vartiainen, ylijohtaja, professori Lihavuus Suomessa Erkki Vartiainen, ylijohtaja, professori 28.12.2011 Esityksen nimi / Tekijä 1 Lihavuus 70-80 % ylimääräisestä energiasta varastoituu rasvana. Loput varastoituu proteiineina ja niihin

Lisätiedot

LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE

LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE KENELLE LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE-TOIMINTA ON TARKOITETTU? Perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä työttömien terveystarkastuksen asiakkaille. Asiakkaille joiden muuten

Lisätiedot

LAPSET JA LIIKUNTA. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelman avausseminaari Teemu Japisson

LAPSET JA LIIKUNTA. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelman avausseminaari Teemu Japisson LAPSET JA LIIKUNTA Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelman avausseminaari 20.11.2007 Teemu Japisson Lasten ja nuorten osalta terveyttä edistävä liikunta kiteytyy päivittäisen liikunnan

Lisätiedot

Suuri SOTE-uudistus pienen ihmisen asialla miten kunta edistää ja maakunta korjaa?

Suuri SOTE-uudistus pienen ihmisen asialla miten kunta edistää ja maakunta korjaa? Suuri SOTE-uudistus pienen ihmisen asialla miten kunta edistää ja maakunta korjaa? 2.6.2016 Erityisliikunnan symposio Paula Risikko, TtT Nykytila 02.06.2016 Paula Risikko 2 Kansansairaudet ja niiden ehkäisy

Lisätiedot

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle.

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle. TerveysInfo lihavuus Berliininmunkki ja muita kirjoituksia painonhallinnasta Hercule Poirot laihduttaa, Lihavan mieli, Piiloliikunta sekä muut hauskasti nimetyt kirjoitukset kertovat monipuolisesti ihmisen

Lisätiedot

Liikuntaneuvonnan onnistumisen edellytykset

Liikuntaneuvonnan onnistumisen edellytykset Liikuntaneuvonnan onnistumisen edellytykset 27.3.2019 KKI-ohjelma Työikäisten liikuntaneuvonnan tila 2018 151 kuntaa tarjoaa liikuntaneuvontaa työikäisille (KKI:n selvitys 2018). Liikuntaneuvonta on yksilöön

Lisätiedot

Lasten ylipaino ja kasvunseurannan merkitys ylipainon ehkäisyssä. 26.10.2012 Jarmo Salo, LT, lastentautien erikoislääkäri, THL

Lasten ylipaino ja kasvunseurannan merkitys ylipainon ehkäisyssä. 26.10.2012 Jarmo Salo, LT, lastentautien erikoislääkäri, THL Lasten ylipaino ja kasvunseurannan merkitys ylipainon ehkäisyssä 26.10.2012 Jarmo Salo, LT, lastentautien erikoislääkäri, THL TAUSTAA 27.10.2012 2 Taustaa Ylipainolla tarkoitetaan kehon lisääntynyttä rasvan

Lisätiedot

Lataa Tartu toimeen - ehkäise diabetes. Lataa

Lataa Tartu toimeen - ehkäise diabetes. Lataa Lataa Tartu toimeen - ehkäise diabetes Lataa ISBN: 9789522453532 Sivumäärä: 70 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.41 Mb Diabetes on ryhmä sairauksia, joihin liittyy pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri.

Lisätiedot

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaan kohdistuvasta seniorikortista 65+ -vuotiaille

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaan kohdistuvasta seniorikortista 65+ -vuotiaille Kaupunginhallitus 31 23.01.2017 Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaan kohdistuvasta seniorikortista 65+ -vuotiaille 1103/00.04.02.06/2016 KH 31 Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumista tukevan palvelun kuljetuspalvelun myöntämisen perusteet alkaen

Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumista tukevan palvelun kuljetuspalvelun myöntämisen perusteet alkaen Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumista tukevan palvelun kuljetuspalvelun myöntämisen perusteet 1.1.2018 alkaen Yhtymähallitus 12.12.2017 158 Sisällys 1. Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumista tukevan

Lisätiedot

Lataa Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta - Kansallisen Lihavuusohjelman Ohjelmatyöryhmä THL. Lataa

Lataa Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta - Kansallisen Lihavuusohjelman Ohjelmatyöryhmä THL. Lataa Lataa Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta - Kansallisen Lihavuusohjelman Ohjelmatyöryhmä THL Lataa Kirjailija: Kansallisen Lihavuusohjelman Ohjelmatyöryhmä THL ISBN: 9789522459473

Lisätiedot

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT Oikeat ruokailutottumukset Riittävä lepo Monipuolinen liikunta Miksi pitäisi liikkua? Liikunta pitää kuntoa yllä Liikkuminen on terveyden antaa mielihyvää ja toimintakyvyn kannalta ehkäisee sairauksia

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 49

Espoon kaupunki Pöytäkirja 49 19.04.2017 Sivu 1 / 1 4693/2016 00.01.01.00 49 Maksuttomien hoitotarvikkeiden ohjeen päivitys Valmistelijat / lisätiedot: Elina Sihvola, puh. 043 825 6268 Anna-Mari Leppäkoski, puh. 043 824 6699 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

RAJATTOMASTI LIIKUNTAA TURUN SEUDULLA

RAJATTOMASTI LIIKUNTAA TURUN SEUDULLA RAJATTOMASTI LIIKUNTAA TURUN Seudullisella yhteistyöllä tasapuolisempaa, laadukkaampaa ja tehokkaammin tuotettua liikuntapalvelua Anu Oittinen KUNTIEN TULEVAISUUSFOORUMI Ti 10.4.2018 Kuntatalo, Helsinki

Lisätiedot

Kunnan terveyspalvelujen suunnittelu - indikaattorit. Terveyskäyttäytyminen (12 kpl) Sairastavuus (17 kpl) Palvelujen käyttö (13 kpl) Väestö (14 kpl)

Kunnan terveyspalvelujen suunnittelu - indikaattorit. Terveyskäyttäytyminen (12 kpl) Sairastavuus (17 kpl) Palvelujen käyttö (13 kpl) Väestö (14 kpl) Kunnan terveyspalvelujen suunnittelu - indikaattorit Terveyskäyttäytyminen (12 kpl) Sairastavuus (17 kpl) Palvelujen käyttö (13 kpl) Väestö (14 kpl) Lähde: THL/Sotkanet v. 2013 Koonnut Hanketyöntekijä

Lisätiedot