Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 2010

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 2010"

Transkriptio

1 Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 20 MIELENTERVEYS- JA LÄHIÖTYÖ SEKÄ VAIKEAT ELÄMÄNTILANTEET

2 PUIJOLA KASVATTAA SOSIAALISTA PÄÄOMAA LÄHIÖTYÖ Asiakkaiden kokema yhteisöllisyys on lisääntynyt Asiakkaat ovat saaneet vertaistukea Asiakkaat ovat saaneet apua arjessa 0 00 KOSKELA JÄRJESTÄÄ ARVOKASTA TOIMINTAA MIELENTERVEYSKUNTOUTUJILLE KOSKEN KLUBITALO 1 00 Klubitalotoiminta on arvostettua Kävijämäärä vuonna 20 on korkeampi kuin v Jäsenet palaavat työelämään 4 00 Klubitalolla käynti vaikuttaa jäseniin niin,että he voivat paremmin ja elämänlaatu on parantunut 5 00 Jäsenten kykyyn tehdä työtä luotetaan 6 00 Mielenterveyskuntoutujille on tarjottu aktiivisen arkipäivän mahdollisuus 0 00 LOUHELAN VAPAAEHTOISTOIMINTA ON MERKITTÄVÄÄ JA LUOTETTAVAA 1 00 Vapaaehtoistoiminta pystyy vastaamaan avunpyyntöihin 2 00 Avun tarvitsijat ovat tyytyväisiä saamaansa apuun 3 00 Vapaaehtoinen apu helpottaa asiakkaan arjessa selviytymistä 4 00 Vapaaehtoisia toimijoita on riittävästi 5 00 Vapaaehtoistoiminta on merkityksellistä vapaaehtoiselle 6 00 Vapaaehtoisen avun piiriin ohjaavat tahot saavat tarvittavaa apua asiakkailleen 7 00 Vapaaehtoistoiminta on yhteiskunnallisesti merkittävää 0 00 UKONHATTU ON TUOTTANUT HYÖTYÄ ASIAKKAILLE 1 00 Asuminen on laadukasta 2 00 Mielenterveys-kuntoutujien kuntouttavuus on hyvää 3 00 Mielenterveys-kuntoutujien toiminnallisuus on hyvää 4 00 Kehitysvamma-asiakkaiden asuminen on Ukonhatussa toimintakykyä ylläpitävää 5 00 Ukonhattu auttaa elämän eri tilanteissa PUIJOLA TUKEE RIKOKSETTOMAAN ELÄMÄÄN MAHKU KOKEILU- JA KEHITTÄMISHANKE Mahkulaiset kokivat, että Mahkulaan on ollut helppo tulla Mahkulainen on saanut apua elämäntilanteensa helpottamiseksi Mahkun toiminnot antoivat osallisuuden mahdollisuuksia Mahkulainen on saanut vertaistukea Mahku on tukenut mahkulaisten päihteetöntä ja rikoksetonta elämää

3 Tililuokka Tililuokka muodostuu 5 tavoitteesta PUIJOLA KASVATTAA SOSIAALISTA PÄÄOMAA LÄHIÖTYÖ Tavoite Asiakkaiden kokema yhteisöllisyys on lisääntynyt Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori Asiakkaista 80 kokee asukastuvalle tulemisen melko tai erittäin helpoksi Asteikko 1. erittäin vaikeaksi 2. melko vaikeaksi 3. en osaa sanoa 4. melko helpoksi 5. erittäin helpoksi Asiakkaista 86 kokee asukastuvalle tulemisen melko tai erittäin helpoksi. (n=114/120)

4 Indikaattori Asukastuvilla on ollut 000 käyntiä Asukastuvilla on ollut käyntiä. Käynnit ovat jakautuneet asukastuvittain seuraavasti: Katiska: 6286 Koillistuuli: Kotikulma: 5251 Länsi-Puijo: 6273 Petonen: 9873 Puijonlaakso: 5132 Indikaattori Asukastuvilla on järjestetty 60 tapahtumaa Asukastuvilla on järjestetty 96 tapahtumaa. Tapahtumat ovat jakautuneet asukastuvittain seuraavasti Katiska: 22 Koillistuuli: 18 Kotikulma: 18 Länsi-Puijo: 8 Petonen: 16 Puijonlaakso: 14 Indikaattori Asiakkaista 80 kokee toiminnan antavan osallistumisen mahdollisuuksia Asteikko: 1. täysin eri mieltä 2. melko eri mieltä 3. en osaa sanoa 4. melko samaa mieltä 5. täysin samaa mieltä Asiakkaista 75 kokee toiminnan antavan osallistumisen mahdollisuuksia. (n=120/120) Indikaattori Asukastuvilla työskentelee sekä eri kulttuuriryhmiin ja kansallisuuksiin kuuluvia että erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä Asukastuvilla on työskennellyt ihmisiä kahdeksasta eri kulttuuriryhmästä. Työntekijöiden kotimaa on ollut Irak, Venäjä, Somalia, Burma, Marokko ja Ukraina tai he ovat olleet Suomen romaneja.

5 Indikaattori Kirjallinen kuvaus siitä, kuinka yhteisöllisyys on lisääntynyt Kuinka yhteisöllisyys on lisääntynyt Otteita sos.psyk.yo:n Helena Siposen työharjoitteluraportista: työtehtäväkseni sovittiin menneisyyden muistelu-keskustelupiiritoiminnan suunnittelu, tilaisuuksien valmistelu, toiminnan käynnistys ja käytännön toteutus kahdella asukastuvalla Puijonlaaksossa ja Länsi-Puijolla. Toimintaan osallistui 7-17 henkilöä kerrallaan. Sosiaalinen tuki ja sosiaaliset verkostot vaikuttavat hyvinvointiin täyttämällä ihmisen sosiaalisia tarpeita. Näitä ovat muun muassa läheisyys, yhteenkuuluvuuden tunne ja vahvistus omasta arvosta ihmisenä. Sosiaalisten verkostojen ja tuen ajatellaan vaikuttavan yksilön voimavaroihin selviytyä. Sosiaaliset verkostot ja tuki vähentävät stressitekijöitä ja vaikuttavat näin ollen myös terveyskäyttäytymiseen Oli palkitsevaa huomata, että muistelupiirien osallistujat kertakerran jälkeen kyselivät toistensa kuulumisia ja liikkuivat myös enemmän yhdessä. Kaikki tulevat kuulluiksi ja kaikki saavat puhua... Muistelijat ovat kokeneet omien voimavarojen vahvistumista ja löytämistä sekä verkoston antamaa tukea ja tulevaisuuden uskon vahvistumista. Ennakkodialogeissa tärkeäksi muodostuvat vuoropuhelu, tasavertaisuus, ulkopuolisten vetäjien tärkeä rooli, luottamus, avoimuus, ääneen sanominen, tunteiden ilmaiseminen, kokemus voimavarojen vahvistumisesta, toiveikkuus sekä kohtaaminen. Asukastuvat ovat oiva esimerkki siitä, kuinka matalan kynnyksen paikkoja ne ovat sinne on helppo tulla, ne ovat viihtyisiä olohuoneita, jossa voidaan tavata toisia kahvittelun ohella. Tulevaisuuden muistelun tavoitteena oli tuottaa voimavaroja ja lisää uskottavaa toiveikkuutta. Näin tapahtuikin. Sen pystyi ihan ulkoisen olemuksen ja mielialan perusteella havainnoimaan. Myös palvelutalon osastonhoitaja totesi osallistujien aktivoituneen ja totesi myös yhteisöllisyyden lisääntyneen. Ennen asiakkaat makasivat paljon vuoteillaan ja heille tuotiin ruoka huoneeseen. Nyt he lähtevät porukalla alakertaan ruokailemaan ja keskustelemaan päivän puheenaiheista. Keskustelupiiriin osallistujat alkoivat kiinnittää huomiota ulkoiseen olemukseensa, pukeutumiseen, naiset olivat laittautuneet koruilla ja kauniilla vaatteilla sekä lakannet kyntensä.

6 Tavoite Asiakkaat ovat saaneet vertaistukeatukea Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavalla indikaattorilla: Indikaattori Asiakkaista 80 kokee saaneensa vertaistukea paljon tai melko paljon Asteikko: 1. en ole saanut 2. kyllä, melko vähän 3. en osaa sanoa 4. kyllä, melko paljon 5. kyllä, paljon Asiakkaista 27 kokee saaneensa vertaistukea paljon tai melko paljon. (n=117/120) Tavoite Asiakkaat ovat saaneet apua arjessa Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori Asukastupien asiakkaille on jaettu 000 pussia leipää ilmaiseksi Asukastuvilta on jaettu pussia leipää ilmaiseksi. Indikaattori Asiakkaat ovat saaneet kertaa tulkkausapua Tulkkausapua on annettu 12 kertaa vuoden aikana. Leivänjako jakautui asukastuvittain seuraavasti: Katiska: 7949 Länsi-Puijo: Koillistuuli: 6532 Petonen: 0 Kotikulma: Puijonlaakso: 3312

7 Indikaattori Asiakkaat ovat saaneet ruokailla asukastuvalla omakustannushintaan 800 kertaa Länsi-Puijon asukastuvalla on ruokailtu 1693 kertaa. Mukaan on ostettu 593 annosta. Yhteensä ruokailuja omakustannushintaan oli Indikaattori Asiakkaille on jaettu EU ruokakasseja ilmaiseksi Asukastuvilta jaettiin 43 ilmaista EU ruokakassia asiakkaille. Asukastuvittain määrät jakautuivat seuraavasti: Katiska: 200 Länsi-Puijo: 345 Koillistuuli: 141 Petonen: 215 Kotikulma: 0 Puijonlaakso: 142 Indikaattori asiakkaista 80 on saanut melko paljon tai paljon tukea tai apua arkielämään Asteikko: 1. En ole saanut tukea tai apua 2. Olen saanut melko vähän tukea tai apua 3. En osaa sanoa 4. Olen saanut melko paljon tukea tai apua 5. Olen saanut paljon tukea tai apua Asiakkaista 29 on saanut melko paljon tai paljon tukea tai apua arkielämään. (n=117/120) Indikaattori Kirjallinen kuvaus siitä, miten asiakas on saanut apua arjessa Miten asiakas on saanut apua arkeensa Lasse aloitti kuntouttavassa työtoiminnassa asukastuvalla syyskuun lopussa. Sitä ennen hän oli ollut noin vuoden tekemättä mitään. Omien sanojensa mukaan hän oli passivoitunut, vuorokausirytmi oli sekaisin eikä hän ollut enää kavereidensakaan kanssa paljon tekemisissä. Väsyneenä ei jaksanut innostua ja pitkäjänteisyys oli kadoksissa. Asioihin keskittyminen oli vaikeaa. Noin kuukauden kestäneen kuntouttavan työtoiminnan myötä nukkumisrytmi on palautunut ja ajanvietto tyttöystävien ja kavereiden kanssa on vilkastunut. Ensimmäisen kuukauden jälkeen neljän päivän työviikko muuttui viisipäiväiseksi Lassen omasta pyynnöstä. Sosiaalisia suhteita hänelle on tullut lisää. Asukastuvalla on tullut useita onnistumisia auktoriteettiasioissa, samoin ATKneuvonnassa. Palaute asiakkailta on ollut erittäin hyvää. Kokonaisuudessaan elämä menee aivan toisilla raiteilla ja Lasse kokee olevansa yhteiskunnallisesti merkittävä. Hän tulee aamulla mielellään töihin.

8 Indikaattori PalveluPuijola on suorittanut 790 työtilausta ja 10 työtuntia PalveluPuijola on suorittanut 689 työtilausta ja 56 työtuntia. Indikaattori PalveluPuijolan asiakkaista vähintään 80 ovat melko tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä PalveluPuijolan toimintaan PalveluPuijolan asiakkaista 96 ovat melko tai erittäin tyytyväisiä PalveluPuijolan toimintaan. (n=24/)

9 Tililuokka 0 00 Tililuokka muodostuu 5 tavoitteesta KOSKELA JÄRJESTÄÄ ARVOKASTA TOIMINTAA MIELENTERVEYS- KUNTOUTUJILLE KLUBITALO Tavoite 1 00 Klubitalotoiminta a on arvostettua. Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori 1 01 Käyttäjät ovat tyytyväisiä Klubitalon toimintaan. Heistä 75 vastaa erittäin tyytyväinen tai tyytyväinen kysymykseen: Kuinka tyytyväinen olet Klubitalon toimintaan? Asteikko: erittäin tyytyväinen, tyytyväinen, en osaa sanoa en oikein tyytyväinen tyytymätön Käyttäjistä 98,6 vastasi olevansa erittäin tyytyväinen tai tyytyväinen Klubitalon toimintaan. 15/

10 Indikaattori 1 02 Työnantajat, kunnan ja Koskelan Setlementin edustajat ovat tyytyväisiä Klubitalon toimintaan. Heistä 75 vastaa erittäin tyytyväinen tai tyytyväinen kysymykseen: Kuinka tyytyväinen olet Klubitalon toimintaan 85,2 vastanneista ilmoitti olevansa erittäin tyytyväinen tai tyytyväinen toimintaan. 21/ Asteikko: erittäin tyytyväinen, tyytyväinen, en osaa sanoa en oikein tyytyväinen tyytymätön

11 Indikaattori jäsentä käyttää Klubitaloa päivittäin. 11 jäsentä käyttää Klubitaloa päivittäin. Tavoite 2 00 Käyntejä vuonna 20 enemmän kuin vuonna 2009 Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori 2 01 Vuoden 20 käyntimäärä on enemmän kuin vuonna 2009, jolloin käyntejä oli 09. Tu l os: Viikkotuntilistat osoittavat, että käyntejä vuonna 20 vähemmän kuin vuonna Vuoden 20 kokonaiskäyntimäärä oli 2911, kun se vuonna 2009 oli 09.

12 Tavoite 3 00 Jäsenet palaavat työelämään Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori klubijäsentä on palkallisessa siirtymätyöpaikassa. Siirtymätyössä oli 7. Indikaattori malliesimerkkiä kuinka Klubitalon jäsen on onnistunut siirtymätyö-paikassa. KUVAUS 1. Oli mielekästä siivota Vapaaehtoiskeskus Naapuria, koska siellä käy lapsia ja paikkojen täytyy olla puhtaat. Taloudellisen tilanteeni kohentuessa tunsin myös ylpeyttä itsestäni: pystyin ja osasin. Nyt annoin mahdollisuuden siirtymätyössä toiselle. Anne ne KUVAUS 2. On hienoa olla siirtymätyössä S-marketissa, missä hoidan pullonpalautuskonetta. Palkan li- säksi minua motivoi myös se, että nyt päivilleni on mielekästä tekemistä. Ilkka

13 Tavoite 4 00 Klubitalolla käynti vaikuttaa jäseniin niin,että he voivat paremmin ja elämänlaatu on parantunut Kaikki tavoitteen kyselyt on toteutettu asteikolla: 7. erittäin vahvasti samaa mieltä 6. samaa mieltä 5. osittain samaa mieltä 4. ei samaa mieltä eikä eri mieltä 3. osittain eri mieltä 2. eri mieltä 1. erittäin vahvasti eri mieltä Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori 4 01 Jäsenet vastaavat että ovat erittäin vahvasti tai vahvasti samaa mieltä kysymykseen: Klubitalolla käyminen parantaa elämänlaatuani Kävijöistä 92 vastasi, että on erittäin vahvasti tai vahvasti samaa mieltä Indikaattori 4 02 Jäsenet vastaavat että ovat erittäin vahvasti tai vahvasti samaa mieltä kysymykseen: Voin paremmin kun käyn Klubitalolla Kävijöistä 83,3 vastasi että on vahvasti tai vahvasti samaa mieltä

14 Tavoite 5 00 Jäsenten kykyyn tehdä työtä luotetaan Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavalla indikaattorilla: Indikaattori 5 01 Jäsenet vastaavat että ovat erittäin vahvasti tai vahvasti samaa mieltä kysymykseen: Minun kykyihin luotetaan Klubitalolla Kysely Klubitalon kävijöille Asteikko: 7. erittäin vahvasti samaa mieltä 6. samaa mieltä 5. osittain samaa mieltä 4. ei samaa mieltä eikä eri mieltä 3. osittain eri mieltä 2. eri mieltä 1. erittäin vahvasti eri mieltä Kävijöistä 66 on erittäin vahvasti tai vahvasti samaa mieltä Tavoite 6 00 Mielenterveyskuntoutujille on tarjottu aktiivisen arkipäivän mahdollisuus Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavalla indikaattorilla: a: Indikaattori jäsentä osallistunut 6 tunnin työpäivään 11 jäsentä/ päivä on osallistunut keskimäärin 3 h 15 min Klubitalon toimintaan.

15 Tililuokka 0 00 Tililuokka muodostuu 7 tavoitteesta LOUHELAN VAPAAEHTOISTOIMINTA ON MERKITTÄVÄÄ JA LUOTETTAVAA Tavoite 1 00 Vapaaehtoistoiminta pystyy vastaamaan avunpyyntöihin Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori vapaaehtoista apua pyytäneistä saa avun Indikaattori 1 02 Kuvaus hyvästä vapaaehtoistoiminnasta 95 vapaaehtoista apua pyytäneistä sai avun Alun perin ilmoitin Rinkulalle, että voin osallistua vapaaehtoistyöhön kaksi kertaa kuukaudessa. Nyt kuitenkin käyn kerran viikossa lukemassa näkövammaiselle, mikä sopiikin minulle oikein hyvin: olemme ystävystyneet ja meillä on mielenkiintoisia keskusteluja, ja olemme tehneet muutakin, esim. käyneet taidenäyttelyssä ja teatterissa. ( )

16 Tavoite 2 00 Avun tarvitsijat ovat tyytyväisiä saamaansa apuun Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori avun tarvitsijoista on osittain tai täysin samaa mieltä väittämän Olen ollut tyytyväinen Rinkulasta saamaani apuun kanssa Asteikko: täysin samaa mieltä, osittain samaa mieltä, osittain eri mieltä, täysin eri mieltä. 91,7 avun tarvitsijoista on tyytyväinen Rinkulasta saamaansa apuun. (n=12/55) Indikaattori 2 02 Kokemukset miten autettava kokee asian Kokemus miten autettava kokee asian: Eräs avun tarvitsija on iäkäs ja saa ruokapalvelun kautta tarvitsemansa ruoan, koska ei pysty itse käymään kaupassa. Valmis ruoka ei kuitenkaan ihan aina ole mieleistä. Koska autettavalla ei ole omaisia tai tuttavia lähellä, jotka voisivat käydä kaupassa hänen puolestaan, niin Rinkulan vapaaehtoinen on ainoa apu, kun autettava haluaa kaupassakäynti apua. Arkipyhää edeltävänä päivänä autettava soitti avunvälitykseen ja oli kovin huolissaan, että pääseeköhän se vapaaehtoinen nyt auttamaan häntä. Liikuttuneena hän kertoi kuinka mukava, luotettavan tuntuinen ja avulias vapaaehtoinen aina on. Kaupassakäynti apu ja keskustelutuokio sopivat vapaaehtoiselle tarvittavana ajankohtana. Tavoite 3 00 Vapaaehtoinen apu helpottaa asiakkaan arjessa selviytymistä Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori avun tarvitsijoista on osittain tai täysin samaa mieltä väittämän vapaaehtoinen apu on helpottanut arjessa selviytymistäni kanssa Asteikko: täysin samaa mieltä, osittain samaa mieltä, osittain eri mieltä, täysin eri mieltä. 90 avun tarvitsijoista on sitä mieltä, että vapaaehtoisen apu on helpottanut arjessa selviytymistä. (n=/55) Indikaattori 3 02 Esimerkki kokemuksesta kuinka vapaaehtoinen apu helpottaa arjessa selviytymistä Kuinka vapaaehtoinen apu helpottaa arjessa selviytymistä: Kerrat sisältyvät lääkärissä käynteihin: on ollut pukeutumisessa auttamista sekä talutusta. Avustajat on ollut aivan ihania. ( )

17 Indikaattori 3 03 Kokemukset mitä autettava saa /hyötyy Esimerkki, mitä autettava saa/hyötyy Toivoisin, että Rinkula ei olisi kiinni heinäkuussa, koska silloin ei saa ruokaa etes sitä viittä kertaa viikossa eikä pääse kauppaan ilman talutusapua. ( ) Tavoite 4 00 Vapaaehtoisia toimijoita on riittävästi Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori 4 01 Vapaaehtoisia toimijoita on listoilla vähintään Vapaaehtoisia toimijoita on listoilla 91. Indikaattori 4 02 Uusia vapaaehtoisia tulee toimintaan mukaan vuoden aikana vähintään 8 Toimintaan tuli mukaan vuoden aikana 15 uutta vapaaehtoista. Tavoite 5 00 Vapaaehtoistoiminta on merkityksellistä vapaaehtoiselle Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori 5 01 Esimerkki kokemuksesta miten auttaja kokee asian Miten auttaja kokee asian: Kun olen saanut lähes puhumattoman vanhuksen sanomaan muutaman sanan. ( ) Indikaattori 5 02 Esimerkki kokemuksesta mitä auttaja saa /hyötyy Mitä auttaja saa / hyötyy: Vapaaehtoistyöstä saa hirvittävän hyvän mielen, ja tunteen että on tehnyt jotain hyvää. Vapaaehtoistyö myös rytmittää päivää ja arkea. Minulla on tällainen katsantokanta, että jos teen jotain hyvää jollekin ihmiselle, niin uskon, että minulle tehdään jossain vaiheessa vastaavasti hyvää, ei välttämättä samalta, vaan kolmannelta taholta. Uskon, että kun hyvän panee liikkeelle, niin se tulee takaisin. Noudatan tätä ohjetta muutenkin elämässä. Olen niin ison asian saanut elämääni vapaaehtoistyön keskuksesta, että tulen jatkossakin tekemään vapaaehtoistyötä.

18 Tavoite 6 00 Vapaaehtoisen avun piiriin ohjaavat tahot saavat tarvittavaa apua asiakkailleen Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori vastanneista ovat osittain tai täysin samaa mieltä väittämän vapaaehtoinen apu on helpottanut asiakastani kanssa Asteikko: Täysin samaa mieltä, Osittain samaa mieltä, Osittain eri mieltä, Täysin eri mieltä. 81,8 vastanneista ovat sitä mieltä, että vapaaehtoisen apu on helpottanut omia asiakkaita. (n=11) Indikaattori 6 02 Esimerkki kokemuksesta, miten vapaaehtoinen apu on helpottanut asiakasta Ei mitattu. Tavoite 7 00 Vapaaehtoistoiminta on yhteiskunnallisesti merkittävää Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori 7 01 Vapaaehtoistyötä tehdään 1,5 henkilötyövuotta Vapaaehtoistyötä tehtiin 2,3 ihmistyövuotta.

19 Tililuokka 0 00 Tililuokka muodostuu 5 tavoitteesta UKONHATTU ON TUOTTANUT HYÖTYÄ ASIAKKAILLE Tavoite 1 00 Asuminen on laadukasta Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavalla indikaattoreilla: Indikaattori 1 01 kysymykseen vastanneista asiakkaista kokee olevansa hyvin tai erittäin hyvin tyytyväinen asumiseensa Ukonhatussa Asteikko: 0. En osaa sanoa O (hymynaamat) 1. Ei lainkaan 2. Vähän 3. Kohtalaisesti 4. Hyvin 5. Erittäin hyvin 62 kysymykseen vastanneista asiakkaista on hyvin tai erittäin hyvin tyytyväinen asumiseensa Ukonhatussa. (n=24/39) Indikaattori 1 02 Kuvaus henkilöltä, joka kokee asumisen Ukonhatussa laadukkaana Nainen, 37v: Ihan mukava täällä on olla. Asunnot on tosi tilavat ja viihtyy näissä. Ohjaajat on ihan mukavia. Elokuvakerho on mukava. Täällä on tosi hyvä asua. Keskustelun kirjannut Elina Kettunen Indikaattori 1 03 Kuvaus henkilöltä, joka kokee omaisensa asumisen Ukonhatussa laadukkaana Palvelukodissa on hyvät omaohjaajat. Omaisemme luottaa heihin ja se on kuntoutuksen kannalta ensisijaisen tärkeä. Samoin me vanhemmat olemme hyvin tyytyväisiä heidän yhteistyöhön. Omaisemme asuntoasia on hyvin järjestetty. Karpalon päivätoiminta saa suuret kiitokset! Monipuolisuus, kannustaminen ja tarjonnan runsaus!! asiakkaan omainen

20 Tavoite 2 00 Mielenterveys-kuntoutujien kuntouttavuus on hyvää Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavalla indikaattorilla: Indikaattori 2 01 Kuvaus henkilöltä, joka on kuntoutunut Ukonhatun tuella Olen ollut Karpalokodissa reilun vuoden ja olen kokenut ensimmäisen kerran, että kuntoutus on toiminut. Olen vahvistunut psyykkisesti ja pärjään paljon paremmin myös itseni kanssa. -asiakas nainen 38 v. Tavoite 3 00 Mielenterveys-kuntoutujien toiminnallisuus on hyvää Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavalla indikaattorilla: Indikaattori 3 01 Esimerkki mielenterveyskuntoutujan toiminnallisuudesta KUVAUS MIELENTERVEYSKUNTOUTUJIEN PÄIVÄTOIMINNAN TOIMINNALLISUUDESTA Kuntouttavan päivätoiminnan puitteissa on v 20 aikana ohjattu seuraavia toiminnallisia ryhmiä; Kokki, leivonta, kädentaidot, luovat toiminnat, lehtiryhmä, kuvataide, musiikki- ja elokuva, luontopainotteinen POLKU-ryhmä ja erilaiset liikuntaryhmät. Ko. ryhmien tavoitteena on ollut mahdollistaa kuntoutujien osallistuminen monenlaiseen toimintaan, antaa heille virikkeitä ja mahdollisuuksia olla toisten seurassa, vahvistaa jo olemassa olevia taitoja, ohjata uusiin taitoihin ja kokemuksiin sekä virkistää mielialaa. Sosiaalisten taitojen hallinta korostuu myös toiminnallisissa ryhmissä. Toiminnallisuuteen kuuluu myös päivätoiminnan puitteissa tehtävät konsertti-, elokuva-, näyttely- ja teatterimatkat, päiväretket, leirit, marjanpoiminta-, sieni- ja patikkaretket, matonpesupäivät ja uintireissut, karaokeiltapäivät ja pilkkireissut. Järjestämme myös koko talon yhteisiä tapahtumia esim. vappujuhlat, kesäkauden avajaiset, myyjäiset, kesäolympialaiset, itsenäisyyspäivän juhlat sekä pikkujoulut. Kuntoutujia on aina myös mukana suunnittelemassa ja järjestämässä tätä toimintaa ja kaikki nämä ovat toivottuja ja odotettuja tapahtumia Merja Issakainen, mt-kuntoutujien päivätoiminta, vastuuohjaaja

21 Tavoite 4 00 Kehitysvamma-asiakkaiden asuminen on Ukonhatussa toimintakykyä ylläpitävää Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori 4 01 Kuvaus kehitysvamma-asiakkaiden päivätoiminnasta Kuvaus kehitysvammaisen asiakkaan päivätoiminnasta henkilökunnan edustajan näkökulmasta. Päivätoiminta keskittyy oman elämän hallintaan liittyviin toiminnallisiin tehtäviin. Ohjaajina toteamme, että kehitysvammaisille arjen tavalliset asiat ovat vaikeita. Asiat vaativat toistoa. Muiden huomioon ottamista harjoitellaan esim. yhteisissä lounashetkissä. Tunteet sinänsä ovat jo tärkeä asia. Tunteiden ilmaiseminen ja tunnistaminen voi olla ongelmallista. Useinhan muut ihmiset sanovat kehitysvammaiselle, miten heidän tulee olla. Pohdimme itsemääräämisoikeuden ja oman minän halun esille tuomista. Meillä kaikilla on kuitenkin oikeus esittää mielipiteensä, pyytää, tulla kuulluksi ja olla osallinen. Ryhmien kausisuunnitelmat kuin kokkikerhon ruokalista tehdään yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Kehitysvammaisten päivätoiminnan ohjaajat Pirkko Vänskä ja Irma Lyytikäinen Indikaattori 4 02 Kuvaus siitä, että kehitysvammaisen omainen kokee asiakkaan toimintakyvyn pysyneen hyvänä Omaiseni toimintakyky vaihtelee aika-ajoin. Kaikesta huolimatta toimintakyky on saatu pysymään melko hyvänä. Talo on huolehtinut päivien kulumisen niin, että joka päivälle on jotakin ohjelmaa ja asukas ei jää toimettomana vain olemaan. On myös huomioitu asukkaan yksilölliset mieltymykset ja sen mukaan järjestetty ohjelmaa päivään. Kimppataloa hän pitää kotinaan ja on tyytyväinen asuntoonsa ja hoitajiin. Elämä on sujunut myönteisissä merkeissä. Asiakkaan omainen

22 Tavoite 5 00 Ukonhattu auttaa elämän eri tilanteissa Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori 5 01 Ukonhatulla on kriisiasunto. Kuvaus kriisiasumisesta Ukonhatun kriisiasuminen on tarkoitettu sellaisille henkilöille tai perheille, joiden asumispalvelujen tarve aiheutuu tilapäisestä elämäntilanteeseen liittyvästä kriisistä. Kriisiasuminen on sosiaalihuoltolaiin mukaista Indikaattori 5 02 Kuvaus siitä, miten Ukonhattussa on järjestetty valvottuja tapaamisia Järjestetty valvottuja tapaamisia Vuonna 20 Ukonhatussa on järjestetty lapsen valvottuja tapaamisia kahden eri perheen kesken. Valvotut tapaamiset tapahtuvat Karpalokodin päivätoiminta Kirsikan tiloissa. Valvotuissa tapaamisissa on mukana Ukonhatun työntekijä, jolla on joko sosiaali- tai terveydenhoitoalan koulutus. Pyrkimys on, että tapaamisenvalvonnassa on mukana aina sama ohjaaja. Indikaattori 5 03 Ukonhattu tuottaa tukihenkilö- ja saattajapalvelua Ukonhatussa on tehty vuonna 20 7 kpl tukihenkilö- ja saattajapalvelu sopimusta. Indikaattori 5 04 Ukonhatun vertaisryhmässä käyminen tukee arjessa jaksamista Kuvaus äiti-lapsivertaisryhmän toiminnasta Olemme käyneet Tenavatuvalla lähes säännöllisesti pojan kanssa siitä lähtien, kun hän oli kolmen kuukauden ikäinen. Olemme tutustuneet äiteihin ja lapsiin, joita emme varmaan muualla olisi tavanneet. Toisten äitien kanssa olemme jakaneet kokemuksiamme ja antaneet vinkkejä arkipäivän tilanteisiin ja lapsen kasvatuksessa kohtaamiimme haasteisiin. Olemme pojan kanssa saaneet Tenavatuvalla paikkakuntalaisia samassa elämäntilanteessa olevia ystäviä, joiden kanssa on ollut helppo sopia muun muassa kimppakyydeistä ja lasten hoitoavusta. Tenavatuvalla on myös aina tarjolla vahtiapua, niin että olen saanut hetken rauhassa lukea lehteä ja juoda kahvia, mikä on tuonut pienen pojan äitinä minulle piristystä arkeen. Äiti v ja poika 1 v 2 kk

23 Tililuokka Tililuokka muodostuu 5 tavoitteesta PUIJOLA TUKEE RIKOKSETTOMAAN ELÄMÄÄN MAHKU KOKEILU- JA KEHITTÄMISHANKE Tavoite Mahkulaiset kokivat, että Mahkulaan on ollut helppo tulla Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori Mahkulaista kokee Mahkulaan tulemisen olevan Erittäin helppoa tai Melko helppoa. Asteikko: 1= Erittäin vaikeaa 2 = Melko vaikeaa 3 = En osaa sanoa 4 = Melko helppoa 5 = Erittäin helppoa Kaikki mahkulaiset kokevat Mahkulaan tulemisen olevan erittäin tai melko helppoa. 85 0

24 Indikaattori Mahkulaan on helppo tulla Havainnoinnilla on vahvistettu että Mahkulaan on helppo tulla. Olen 61-vuotias mies. Olen kotoisin Pielavedeltä. Kuopioon muutin silloisen vaimoni kanssa vuonna 1984 jolloin työllistyin Saastamoisen vaneritehtaalle Särkilahteen. Työssäoloaikana tutustuin muihin tehtaan työn tekijöihin ja asuimme samassa pihapiirissä tehtaan asunnoissa. Päihteiden käyttö lisääntyi pikkuhiljaa vuosi vuodelta työkavereiden keskuudessa mutta töissä kävimme kuitenkin vaihtelevalla menestyksellä. Perhesuhteen alkoivat rakoilla päihteiden käytön lisäännyttyä. Vuonna 1991 tehtaan toiminta päättyi ja samalla työt loppuivat. Päihteiden käyttö alkoi olla jo päivittäistä. Ajelin kännissä autolla ja jäin ratista kiinni Silloin lähti kortti ja emäntä. Silloin alkoi todellinen alamäki elämässäni. Syyllistyin lukuisiin pikkurikoksiin ja kävin istumassa sakkoja vankilassa useita kymmeniä kertoja. Tapasin nykyisen avovaimoni vuonna 2001 ja päihteiden käyttö vähentyi jonkun verran mutta pikkurikoksia syntyi ja olin putkassa aina kun otin viinaa. Ryyppääminen ei ollut enää päivittäistä vaan otin 4päivän tai 2 viikon putkia. Ja avovaimoni päihteiden käyttö lisääntyi siinä samalla minun juodessani. Vuonna 2007 sain sydänkohtauksen ryyppyreissullani ja jouduin Kyssin teholle 9 päiväksi. Ryyppääminen loppui siihen lähes kokonaan. Oli vaihtoehto jos juon niin henki lähtee. Vuonna 2009 tapasin vahan tuttavani Juhan Kotikulman ajoilta keskustassa ja Juha kertoi työskentelevänsä nykyään mahkussa. Juha kertoi että mahkulla olisi mahdollista auttaa meitä elämässä eteenpäin. Juha auttoi meitä soskun jutuissa ja oli hommaamassa meille puutarhalta töitä ja sieltä asunnon. Eämänkumppanini tekee kokopäiväisesti puutarhurin hommia ja minä olen osapäiväinen joka paikan höylä. Mahkun kautta ollaan löydetty meille harrastuksia muun tilalle. Ollaan kalastettu ja käyty retkellä kuvaamassa luontoo. Olemme mahkuun usein yhteydessä ja saamme apua joka asiaan mihin tarvitaan. Ollaan opittu itse hoitamaan virastoasioita ja raha asiatkin luistaa. Ryyppääminen ja rötöstelyt on jäänyt pois meiltä ja elämä on kunnossa. Olemme saaneet hankittua kotiimme sellaista tavaraa joista ei voinut aiemmin edes haaveilla. Sukulaisten kanssa ollaan vuosien jälkeen väleissä ja on käyty kylässä. Jopa on pyydetty kylään kun aiemmin sanottiin että tänne ei ole mitään asiaa. Suuret kiitokset mahkulle siitä että on jaksanut kuunnella ja potkia meitä elämässä eteenpäin ja on uskonut meihin enemmän varmaan kun me ite. Muuan Mahkulainen, Nuoresta iästä huolimatta olen ennättänyt istua vankilassa useamman kerran erilaisista rikoksista. Viimeisin tuomio oli reilun vuoden mittainen. Ennen viimeisen tuomion päättymistä minut ohjattiin Kuopion vankilan kautta Mahku- hankkeeseen. Kävin tutustumassa vartijan kanssa Mahkun toimintoihin ja kiinnostuin jonkun verran Mahkusta. Vapautuessani kesällä 2009 Mahkun työntekijä oli vastassa minua vankilasta ja ohjasi minut silloiselle asunnolleni joka oli tukiasunto Patakukkulan toimintakeskuksessa. Olin kotoisin toiselta paikkakunnalta enkä osannut liikkua Kuopiossa enkä tiennyt missä hoitaa asioitani. Vapautumiseni jälkeen Mahku on auttanut ja opettanut minua hoitamaan virastoasioita, käyttänyt lääkärissä ja yleensä liikkumaan Kuopiossa sekä mistä löytyy mitäkin palveluja. Mahku innosti minut hakeutumaan kouluun ja auttoi selviytymään koulusta. Sitä kautta sain päästötodis-tuksen ja ammatin parhain mahdollisin arvosanoin. Opiskelun aikana sain myös oman asunnon Mahkun järjestämänä. Mahku auttoi hankkimaan huonekalut asuntoon ja on antanut ohjausta asumiseen liittyvissä asioissa. Mahku on järjestänyt toimintaa vapaa-ajalle. Päihteiden käyttö on vähentynyt ja vapautumisen jälkeen en ole syyllistynyt uusiin rikoksiin. Mahkuun on ollut mukava mennä ja siellä on mahdollista harrastaa ja keskustella ihmisten kanssa. Olen käynyt Mahkussa lähes päivittäin ja on hyvä kun on paikka mistä saa apua. Mahkun asiakas,

25 Tavoite Mahkulainen saanut apua elämäntilanteensa helpottamiseksi Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori mahkulaisista vastaa Olen saanut paljon apua tai Olen saanut melko paljon apua. kysymykseen: Oletko saanut apua elämäntilanteesi helpottamiseksi? Asteikko: 1. Olen saanut paljon apua 2. Olen saanut melko paljon apua 3. En osaa sanoa 4. Olen saanut melko vähän apua 5. En ole saanut lainkaan apua Kaikki mahkulaiset ovat kokeneet saaneensa apua elämäntilanteensa helpottamiseksi Indikaattori Mahkulaiset kirjoittivat kuvauksen Mahkun vaikutuksesta elämäntilanteeseensa Mahkulaiset kirjoittivat kuvauksen Mahkun vaikutuksesta elämäntilanteeseensa. (Katso kuvaus , s.53.)

26 Indikaattori Mahkulainen saanut keskusteluapua Mahkulainen on saanut keskusteluapua 471 kertaa. Indikaattori mahkulaisista vastaa Olen saanut paljon tai melko paljon ohjausta. vastaa kysymykseen: Miten olet saanut asioimis- ja palvelu ohjausta virastoissa ja toimistoissa asiointiin? Asteikko: 1. Olen saanut paljon ohjausta 2. Olen saanut melko paljon ohjausta 3. En osaa sanoa 4. Olen saanut melko vähän ohjausta 5. En ole saanut lainkaan ohjausta Kaikki mahkulaiset kokevat saaneensa paljon tai melko paljon ohjausta virastoissa ja toimistoissa asiointiin Indikaattori kpl ohjauskertoja Mahkulaisille on annettu asioimis- ja palveluohjausta virastoissa ja toimistoissa asiointiin 184 kertaa. Indikaattori Mahkulainen saanut tukihenkilön mukaan asioimaan (sos. tmtso, lääkäri, kela) Mahkulainen on saanut tukihenkilön mukaan asioimaan (sos toimisto, lääkäri, kela jne.) 176 kertaa.

27 Tavoite MahKun toiminnot antoivat osallistumisen mahdollisuuksia Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori mahkulaisista vastaa Melko samaa mieltä tai Täysin samaa mieltä väittämään: Toiminta antaa osallistumisen mahdollisuuksia Asteikko: 1. Täysin eri mieltä 2. Melko eri mieltä 3. En osaa sanoa 4. Melko samaa mieltä 5. Täysin samaa mieltä Indikaattori Mahkussa on tuettu vapaaehtoista kansalaistoimintaa Kaikki mahkulaiset ovat täysin tai melko täysin sitä mieltä, toiminta antaa osallistumisen mahdollisuuksia. Mahkussa on tuettu vapaaehtoista kansalaistoimintaa (leirit, retket, pelipäivät ym.) 34 tapahtumaa ja 232 osallistumiskertaa. Indikaattori Omaisia ja läheisiä osallistunut Mahkun järjestämiin tapahtumiin 40 käyntikertaa Omaisia ja läheisiä on osallistunut Mahkun järjestämiin tilaisuuksiin 56 kertaa. Indikaattori Mahkulaisille järjestetty tilaisuuksia, jotka mahdollistavat läsnä- ja yhdessäoloa Mahkulaisille on järjestetty tilaisuuksia, jotka mahdollistavat läsnä- ja yhdessäoloa (avoimet ovet) 128 kertaa ja 384 osallistumiskertaa. Indikaattori Mahkulaiset osallistuneet Mah- Kun tapahtumien järjestelyihin Mahkulaiset ovat osallistuneet MahKun tapahtumien järjestelyihin, 5 henkilöä ja 14 järjestelyihin osallistumiskertoja.

28 Tavoite Mahkulainen on saanut vertaistukea Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavalla indikaattorilla: Indikaattori mahkulaisista vastaa Olen saanut paljon tai melko paljon vertaistukea kysymykseen: Miten olet kokenut saaneesi vertaistukea Mahkulassa? Asteikko: 1. Olen saanut paljon vertaistukea 2. Olen saanut melko paljon vertaistukea 3. En osaa sanoa 4. Olen saanut melko vähän vertaistukea 5. En ole saanut lainkaan vertaistukea 89 mahkulaisista kokee saaneensa paljon tai melko paljon vertaistukea Mahkulassa Tavoite Mahku tukenut mahkulaisten päihteetöntä- ja rikoksetonta elämää Tämän tavoitteen toteutumista osoitamme seuraavilla indikaattoreilla: Indikaattori Osallistujien käyttäytymisen havainnointi vahvistaa, että Mahkulaisten päihteiden käyttö on vähentynyt Osallistujien käyttäytymisen havainnointi vahvistaa, että Mahkulaisten päihteiden käyttö on vähentynyt Mahkulaisten osallistumiskerrat ja aktiivisuus ovat lisääntyneet hankkeen aikana. Viriketoimintoihin osallistuminen on tuonut monelle mahkulaiselle lisää päihteettömiä päiviä. Yhdyskuntapalvelun Mahkussa suorittaneet mahkulaiset ovat selviytyneet palvelusta hyvin ja palvelu ei ole keskeytynyt kenelläkään päihteiden käytön takia. Moni mahkulainen on aktivoitunut päihteiden käytön vähennyttyä ja aloittanut työharjoittelun tai kuntouttavan työtoiminnan. Indikaattori Yksi kuvaus, miten yhden mahkulaisen päihteidenkäyttö on vähentynyt Indikaattori Mahkulaisten rikostenmäärä vähentynyt. Indikaattori Yksi mahkulaisen kertomus, miten Mahku on tukenut rikoksetonta elämää ja ehkäissyt uusintarikollisuutta Indikaattori Osallistujien käyttäytymisen havainnointi vahvistaa että, mahkulaisten rikosmyönteiset ja yhteiskuntavastaiset asenteet ovat vähentyneet (Nämä indikaattorit: katso kuvaus , s.53.)

29 Indikaattori Kaksi sidosryhmän edustajan kuvausta miten Mahku on muuttanut rikosmyönteisiä ja yhteiskuntavastaisia asenteita Asiakkaiden rikosmyönteisten ja yhteiskuntavastaisten asenteiden muutoksesta Mahkun aikana Nämä ajatukseni perustuvat Kuopion yhdyskuntaseuraamustoimiston noin kymmenen Mahkuun ohjaaman asiakkaan tuntemukseen. Olen yhdyskuntaseuraamustoimiston vastuutyöntekijänä ainakin kuuden asiakkaan kohdalla. Ajatteluni ja arvioni pohjalla olen käyttänyt vankilassa käytettävän Riski- ja tarvearvioinnin (RiTa) käsikirjan ajatteluun ja asenteisiin liittyviä osioita. RiTassa ajatteluun ja asenteisiin liittyviä kohtia ovat ainakin tavoitehakuinen aggressiivinen käytös, ongelmallisten elämänalueiden tunnistaminen ja määritteleminen, ongelmanratkaisukyvyt, muiden ihmisten näkökantojen ymmärtäminen, sosiaaliset - ja vuorovaikutustaidot, itsehillinnän puute ja impulsiivisuus, rikosmyönteiset asenteet, vihamielisyys ja epäluuloisuus, asenne auktoriteetteja kohtaan sekä motivaatio muutoksen aikaansaamiseen ja rikollisesta käyttäytymisestä luopumiseen. Arvioin, että nämä asenteisiin ja ajatteluun liittyvät käsitteet on hyvä luetella, koska rikosmyönteisten ja yhteiskuntavastaisten asenteiden pohdinta olisi liian kapeaa, jos asenteiden sisältöä ei avaisi. Huono asenne voi muodostua vakavaksi oikeusturvakysymykseksi sellaisen asiakkaan kohdalla, joka jostakin syystä koetaan hankalaksi virallisessa toimintaympäristössä; huonon asenteen varjolla voidaan jopa jättää asiakas ilman sitä apua, tukea ja panostusta, jota hän objektiivisella ja asialähtöisellä tavalla arvioituna selkeästikin tarvitsisi. Arvioni mukaan asiakkaideni asenteissa on tapahtunut muutosta yhteiskunnallisesti kestävämpään ja elämänhallintaa edistävään suuntaan heidän Mahkussa olemisensa aikana. Uskon, että suuri osa asennemuutoksista selittyy sillä, että Mahkun yhteisöllinen ja kannustava ilmapiiri rohkaisee luopumaan suojauksesta ja defensseistä, joita on monen kohdalla helposti kehittynyt mm. vankilassa olemisen aikana ja lukuisten viranomaisiin ja yhteiskuntaan pettymisten tuloksena. Kun asiakas kokee tulleensa kohdatuksi arvokkaana yksilönä ja tasavertaisesti, hänen on helpompaa avata omaakin ajatusmaailmaa siihen suuntaan, että hän voi ottaa vastuuta omista asioista ja jopa virheistään, tunnistaa ja tunnustaa ongelmia ja uskaltaa pyytää ja ottaa vastaan apua. Kertyvät onnistumisten kokemukset ja elämänhallinnan tunne taas avaavat tietä sille, että itseluottamus ja -hillintä kasvavat, kommunikaatiotavat jalostuvat ja motivaatio yhä eteenpäin pyrkimiseksi lisääntyy. Yhteenvetona näen, että paras tapa vähentää rikosmyönteisiä ja yhteiskuntavastaisia asenteita lähtee ennen kaikkea onnistuneesta kommunikaatiosta ja kohtaamisesta. Kun ne sujuvat, päästään helpommin kiinni todellisiin työskentelyä vaativiin asioihin ja kun niitä onnistutaan yhteistyössä ratkaisemaan, vaikuttaa se rikollisen käyttäytymisen vähentymiseen ja yhteiskunnallisten kykyjen lisääntymiseen. Mielestäni paras tapa mitata näitä sinänsä abstrakteja käsitteitä on se, ovatko asiakkaat oikeasti päässeet kiinni elämän syrjään ja omien asiakkaideni kohdalla on ollut selkeästi nähtävissä, että moni on ainakin osittain Mahkun avulla saanut muutettua elämänsä suuntaa jopa todella paljon ja ei ole syyllistynyt uusiin rikoksiin. Siksi arvioinkin, että Mahku on vaikuttanut toiminnan ammatillisuuden keinoin asiakkaiden rikosmyönteisten ja yhteiskuntavastaisten asenteiden vähentymiseen. Marjut Viitikko Kuopion yhdyskuntaseuraamus-toimisto

30 Mahkun vaikutuksista rikosseuraamusalan asiakkaisiin Rikosseuraamuslaitoksen eräänä keskeisenä tehtävänä ja tavoitteena on pyrkiä vähentämään rikoksesta tuomittujen henkilöiden rikoksenuusimisriskiä. Yhtenä keinona tähän on vaikuttaminen asiakkaiden rikosmyönteisiin sekä yhteiskunta- ja viranomaisvastaisiin asenteisiin ja näiden kautta tavoitteena saada asiakkaat sitoutumaan muutostyöskentelyyn rikoksettoman elämäntavan, päihteidenkäytön hallinnan sekä yhteiskuntaan integroitumisen edistämiseksi. Kyseinen tehtävä on erittäin haastava ja hyvin usein erittäin pitkänkin ajanjakson vaativa prosessi joka parhaimmillaan konkretisoituu asiakkaan, rikosseuraamuslaitoksen työntekijän sekä jatkuvuutta edustavan kolmannen toimijan kesken tehtävässä yhteistyössä. Omassa toiminnassamme ja työskentelyssämme asiakkaiden kanssa pyrimme käynnistämään heissä prosesseja, joiden myötä heidän olisi mahdollista saada uusia oivalluksia mahdollisuuksistaan vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Monella asiakkaalla myönteiseen elämänmuutokseen käytettävissä olevat voimavarat sekä ominaisuudet ovat hautautuneet matkan varrella eri elämänalueilla vastaan tulleisiin epäonnistumisiin, rikoksiin syyllistymisiin sekä päihteiden ongelmakäyttöön. Kun tällaisia laaja-alaisia, kokonaista elämäntyyliä ja ajattelutapaa koskevia muutosprosesseja lähdetään asiakkaan kanssa käynnistämään on luonnollisesti lähdettävä liikkeelle hyvin pienin ja varovaisin askelin sekä tavoittein. Rikosseuraamuslaitoksen asiakkuudet vaihtelevat pituuksiltaan alle kuukaudesta pisimmillään kolmeen vuoteen kerrallaan mutta toki asiakkuuksia voi olla yhdellä asiakkaalla useita peräkkäinkin. Joka tapauksessa aika, joka rikosseuraamuslaitoksen työntekijällä on käytettävissä yhden asiakkaan kanssa on rajallinen monessakin suhteessa. Paitsi itse asiakkuuden toimeenpanon sisällä mutta myös toimeenpanon kokonaisajan rajallisuuden näkökulmasta on rikosseuraamuslaitokselle ensiarvoisen tärkeää löytää työskentelyyn yhteistyökumppaneita, jotka voivat tarjota asiakkaille sellaisia tuki- ja työskentelymuotoja joita emme itse pysty heille tarjoamaan. Olen saanut olla seuraamassa Mahku kokeiluja kehittämishankkeen toteutumista ja edistymistä sen alkutaipaleelta lähtien. Rikosseuraamusalan edustajana minulta ja kollegoiltani on kysytty hankkeen alusta lähtien ajatuksia ja mielipiteitä siitä, millaisia asioita ja tekijöitä tulisi ottaa huomioon jotta hanke pystyisi palvelemaan mahdollisimman hyvin myös rikosseuraamusten piiristä hankkeen toimintaan tulevia asiakkaita. Itselläni henkilökohtaisesti ei ole ollut omia asiakkaita Mahkun piirissä. Mahkun toiminnasta ja vaikutuksista asiakkaittemme elämäntilanteisiin on minulle kuitenkin muodostunut selkeä kuva kun olen seurannut kollegoitteni työskentelyä Mahkun toimintaan ohjaamien asiakkaittensa kanssa. Mahkun toiminnan ehdoton vahvuus asiakastyössä on mahdollisuus yksilölliseen tuen järjestämiseen jokaisen asiakkaan omien henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Lisäksi vahvuutena on tuen tarjoaminen asiakkaille myös normaalin virasto työajan ulkopuolella ja viikonloppuisin ainakin puhelimitse juuri sillä hetkellä kun heillä on päällä akuutti tilanne johon tarvitsevat apua. Monella rikosseuraamusalan asiakkaalla on kehittynyt ajan mittaan vastarintaa kaikkea viranomaistoimintaa ja niin sanotun normiyhteiskunnan toimintaa vastaan. Syitä voi olla hyvin monenlaisia lähtien mahdollisesti jo lapsuuden ajan huostaanotoista tai lastenkoti- ja koulukoti sijoituksista. Asiakkaan sosiaaliset kyvyt ja vuorovaikutustaidot ovat voineet jäädä kehittymättä osittain päihteidenkäytön vuoksi mutta osittain myös sen vuoksi että henkilö on voinut syrjäytyä normiyhteiskunnan toiminnoista hyvin monella eri tapaa etenkin jos henkilö on kokenut häntä koskevien vaatimusten olevan liian vaikeita saavuttaa ja tavoittaa sekä laadullisesti että määrällisesti. Tämä syrjäytyminen voi aiheuttaa asiakkaissamme reaktioita jotka ilmenevät rikosmyönteisyytenä, yleisenä yhteiskunnan vastaisena uhmakkuutena ja ajoittain myös korostuneen provosoivana käyttäytymisenä erilaisissa tilanteissa.

31 Mahkun toiminnassa asiakkaittemme rikosmyönteisiin ja yhteiskuntavastaisiin asenteisiin on mielestäni vaikuttanut myönteisesti se asenneilmasto, johon asiakkaat tulevat toimintaan lähtiessään. Asiakkaamme ovat saaneet huomata, että jokaisesta ihmisestä löytyy myös vahvuuksia ja yllättäviäkin voimavaroja kun niitä vain saadaan kuorittua vähitellen jostain sieltä monien ennakkoluulojen ja ennakkoasenteiden kerrosten alta. Osalle asiakkaistamme voi olla kokonaan uusi ja uusia ajatuksia herättävä kokemus tulla hyväksytyksi tavallisten ihmisten parissa omana itsenään kaikkine ongelmineen ilman minkäänlaista ihmissuhteisiin ja vuorovaikutukseen liittyvää kaupankäyntiä mihin he ovat ehkä tottuneet omassa arkipäivän viitekehyksessään. Monelle ainoa hyväksynnän vastakaikua antanut viiteryhmä on ollut tai on edelleen päihteisiin ja/tai rikoksiin liittyvä kaveripiiri. Mahku on paikka, jossa he voivat turvallisesti omaan tahtiin ja itselleen luontevin askelin lähteä halutessaan viemään eteenpäin kehitysprosessia kohti uudenlaista elämää ja sitä kautta kiinnittyä heille uusiin päihteetöntä ja rikoksetonta elämää tukeviin yhteiskunnan rakenteisiin. Kuopion vankila, vapauttamisyksikkö, kehittämispäällikkö Miika Kaskinen, Indikaattori Osallistujien käyttäytymisen havainnointi vahvistaa että, mahkulaisten rikosmyönteiset ja yhteiskuntavastaiset asenteet ovat vähentyneet Osallistujien käyttäytymisen havainnointi vahvistaa että, mahkulaisten rikosmyönteiset ja yhteiskuntavastaiset asenteet ovat vähentyneet Mahkulaiset suhtautuvat yleisesti hyvin kriittisesti yhteiskuntaan ja viranomaisiin. Mahkulaiset ovat tuoneet esille keskusteluissa heidän omaa rooliaan ja vastuunkantoaan rikokseen syyllistymisessä. Hankkeen aikana ei ole tullut ilmi rikosseuraamuksia mahkulaisille.

Työllistymistä y edistävä toiminta

Työllistymistä y edistävä toiminta Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010, 2009 Työllistymistä y edistävä toiminta Kuopion Setlementti Puijola ry 4 PUIJOLA KASVATTAA SOSIAALISTA PÄÄOMAA LÄHIÖTYÖ jakautuu 4 osatavoitteeseen

Lisätiedot

UKONHATTU ON TUOTTANUT HYÖTYÄ ASIAKKAILLELE

UKONHATTU ON TUOTTANUT HYÖTYÄ ASIAKKAILLELE Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010, 2009 Asumisen palvelut - Palveluasuminen Setlementti Ukonhattu ry Päätavoite 5. jakautuu 6 osatavoitteeseen UKONHATTU ON TUOTTANUT HYÖTYÄ ASIAKKAILLELE

Lisätiedot

Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus

Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010 Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus Setlementti Louhela ry Päätavoite 4. SETLEMENTTI LOUHELAN RINKULAN JA RINGIN VAPAAEHTOISTOIMINTA ON

Lisätiedot

vaikeat elämäntilanteet

vaikeat elämäntilanteet Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010, 2009 Mielenterveys- ja lähiötyö sekä vaikeat elämäntilanteet Kosken klubitalo Päätavoite 5. KOSKELA JÄRJESTÄÄ ARVOKASTA TOIMINTAA MIELENTERVEYSKUNTOUTUJILLE

Lisätiedot

Arvot, yhteisöllisyys

Arvot, yhteisöllisyys Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 20, 2009 Arvot, yhteisöllisyys yy Setlementti Ukonhattu ry Päätavoite 1. UKONHATUN TOIMINTA PERUSTUU YHDESSÄ SOVITTUIHIN ARVOIHIN JA VISIOON 2011 jakautuu

Lisätiedot

vaikeat elämäntilanteet

vaikeat elämäntilanteet Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010, 2009 Mielenterveys- ja lähiötyö sekä vaikeat elämäntilanteet Kuopion Setlementti Puijola ry 4 PUIJOLA KASVATTAA SOSIAALISTA PÄÄOMAA LÄHIÖTYÖ jakautuu

Lisätiedot

Arvot, yhteisöllisyys

Arvot, yhteisöllisyys Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010, 2009 Arvot, yhteisöllisyys yy Kuopion Setlementti Puijola ry 4 PUIJOLA KASVATTAA SOSIAALISTA PÄÄOMAA LÄHIÖTYÖ jakautuu 4 osatavoitteeseen 1. Osatavoite:

Lisätiedot

Setlementtien sosiaaliset tulokset Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain teemoittain 2011, 2011, 2010 2010 Monikulttuurinen työ

Setlementtien sosiaaliset tulokset Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain teemoittain 2011, 2011, 2010 2010 Monikulttuurinen työ Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010 Monikulttuurinen työ Setlementti Louhela ry 7 jakautuu Päätavoite 1. Osatavoite: MONIKULTTUURISUUS ON OSA SETLEMENTTI LOUHELAN KANSALAISTOIMINNAN

Lisätiedot

- Nuorten aamu- ja iltapäivätoiminta

- Nuorten aamu- ja iltapäivätoiminta Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 20 Lapset ja nuorisotyö - Nuorten aamu- ja iltapäivätoiminta Puijolan nuorisotyö 2 Päätavoite PUIJOLA EDISTÄÄ SOSIAALISTA NUORISOTYÖTÄ jakautuu 4 osatavoitteeseen

Lisätiedot

Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 2010

Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 2010 Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 2010 TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ TOIMINTA 300 00 JYVÄLÄ ON VASTUULLINEN TYÖNANTAJA 301 00 Jyvälä on toimiva työorganisaatio 302 00 Sairauspoissaolojen

Lisätiedot

Jaana Vanhala Vastaava ohjaaja Kulttuuripaja Marilyn

Jaana Vanhala Vastaava ohjaaja Kulttuuripaja Marilyn Jaana Vanhala Vastaava ohjaaja Kulttuuripaja Marilyn Kulttuuripajatoiminta pähkinänkuoressa Koulutetut vertaisohjaajat vetävät toiminnallisia vertaisryhmiä 18-35 vuotiaille haastavassa elämäntilanteessa

Lisätiedot

Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 2010

Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 2010 Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 20 JULKINEN SEKTORI JA ASIAKKAAT 0 00 UKONHATUN TOIMINTA PERUSTUU YHDESSÄ SOVITTUIHIN ARVOIHIN JA VISIOON 20 1 00 Henkilöstö on sitoutunut Ukonhatun

Lisätiedot

Julkinen sektori ja toiminnan asiakkaat

Julkinen sektori ja toiminnan asiakkaat Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010, 2009 Julkinen sektori ja toiminnan asiakkaat Kuopion Setlementti Puijola ry 3 PUIJOLA TARJOAA TUKEA JA MAHDOLLISUUKSIA MONIKULTTUURISUUTEEN MONIKULTTUURIKESKUS

Lisätiedot

Seniori- ja vanhustyö - Olohuoneverkosto

Seniori- ja vanhustyö - Olohuoneverkosto Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 0 Seniori- ja vanhustyö - Olohuoneverkosto Setlementti Louhela ry Päätavoite KEHITTYVÄ OLOHUONEVERKOSTO VAHVISTAA TOIMINTAKYKYÄ, OSALLISUUTTA JA YHTEISÖLLISYYTTÄYTTÄ

Lisätiedot

PAAVO Verkostonkehittäjät Uudistuva ammatillisuus Asunto ensin: arjen haasteet asumispalveluissa. Yksikönjohtaja Heli Alkila ja ohjaaja Juha Soivio

PAAVO Verkostonkehittäjät Uudistuva ammatillisuus Asunto ensin: arjen haasteet asumispalveluissa. Yksikönjohtaja Heli Alkila ja ohjaaja Juha Soivio PAAVO Verkostonkehittäjät Uudistuva ammatillisuus Asunto ensin: arjen haasteet asumispalveluissa Yksikönjohtaja Heli Alkila ja ohjaaja Juha Soivio Helsingin Diakonissalaitos Heli Alkila Pohdittavaksi kuinka

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Sosiaalinen kuntoutus, työkyvyn tukena

Sosiaalinen kuntoutus, työkyvyn tukena Sosiaalinen kuntoutus, työkyvyn tukena 7.6.2016 Sosiaalinen kuntoutus tarkoittaa - Tuetaan vaikeasti syrjäytyneiden henkilöiden paluuta yhteiskunnalliseen osallisuuteen vahvistamalla sosiaalista toimintakykyä

Lisätiedot

#Noste sosiaalista kuntoutusta Lahdessa

#Noste sosiaalista kuntoutusta Lahdessa #Noste sosiaalista kuntoutusta Lahdessa Valtakunnalliset aikuissosiaalityön päivät 25.-26.1.2017 Lahti Sibeliustalo Kaisa Hujanen Johtava sosiaalityöntekijä Lahden aikuissosiaalityö 23.1.2017 Kaisa Hujanen

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

SETLEMENTTI LOUHELAN RINKULAN JA RINGIN VAPAAEHTOISTOIMINTA ON MERKITTÄVÄÄ jakautuu 5 osatavoitteeseen

SETLEMENTTI LOUHELAN RINKULAN JA RINGIN VAPAAEHTOISTOIMINTA ON MERKITTÄVÄÄ jakautuu 5 osatavoitteeseen Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011,2010 Vapaaehtoistyö Setlementti Louhela ry Päätavoite 4. SETLEMENTTI LOUHELAN RINKULAN JA RINGIN VAPAAEHTOISTOIMINTA ON MERKITTÄVÄÄ jakautuu 5 osatavoitteeseen

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

FSHKY:N SOSKU-HANKE Aalto Marianna ja Heino Satu

FSHKY:N SOSKU-HANKE Aalto Marianna ja Heino Satu FSHKY:N SOSKU-HANKE 7.5.2018 Aalto Marianna ja Heino Satu FSHKY:n Sosku-hanke 2015-2018 Kohderyhmänä ovat kuntalaiset, jotka tarvitsevat elämäntilanteessaan runsaasti monia yhtäaikaisia sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista Valitse kohde. 1 (13) 28.3.2014 Kysely kotona asuvien 15-35 -vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista A. Taustatiedot Syntymävuosi? Sukupuoli? nainen mies Äidinkieli? suomi ruotsi muu Postinumero?

Lisätiedot

Sovari-mittari 217-218 työpajatoiminta Sovari sosiaalisen vahvistumisen mittari on työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön vaikuttavuusmittari, jolla tuodaan esille palveluiden laatua ja sosiaalisesti

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Sovari sosiaalisen vahvistumisen mittari on työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön vaikuttavuusmittari, jolla tuodaan esille palveluiden laatua ja sosiaalisesti vahvistavia vaikutuksia. Sovari-mittaria

Lisätiedot

Saada tietoa, kokeilla, osallistua, vaikuttaa ja valita. Löytää oma yksilöllinen työelämän polku

Saada tietoa, kokeilla, osallistua, vaikuttaa ja valita. Löytää oma yksilöllinen työelämän polku Saada tietoa, kokeilla, osallistua, vaikuttaa ja valita. Löytää oma yksilöllinen työelämän polku Milla Ryynänen, projektipäällikkö, Työelämän päämies projekti, Savon Vammaisasuntosäätiö 17.11.2015 TYÖELÄMÄN

Lisätiedot

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Riitta Kinnunen, asiantuntija Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Pohjois-Suomen etsivän nuorisotyön päivät, Joutenlampi 10.11.2016 Sovari

Lisätiedot

Sosiaalinen osallisuus mitä se on ja miten sitä voi edistää?

Sosiaalinen osallisuus mitä se on ja miten sitä voi edistää? Sosiaalinen osallisuus mitä se on ja miten sitä voi edistää? Osallisuus osana arkea 19.3.2019 Veera Laurila, Sokra-koordinaatiohanke Osallisuus on Ihminen kokee olevansa merkityksellinen osa kokonaisuutta.

Lisätiedot

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Ikääntyneidenpäihde- ja mielenterveystyön verkoston yhteistyöseminaari 23.4.2015 Mona Särkelä-Kukko Marjo Karila 14.4.2015 1 Pohdittavaksi alkuun: Pohdi

Lisätiedot

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU KYKYVIISARIkeskeiset käsitteet KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU www.ttl.fi 2 Mitä työkyky on? Työkyky rakentuu

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016 RAY tukee -barometri 2016 JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN 1. Kuinka usein olet osallistunut tämän sosiaali- ja terveysalan järjestön toimintaan 12 viime kuukauden aikana? Järjestöllä tarkoitetaan tässä

Lisätiedot

Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 2010

Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 2010 Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain vuodelta 0 LASTENTARHA, JÄLKKÄRI, AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA 00 00 PUIJOLA EDISTÄÄ SOSIAALISTA NUORISOTYÖTÄ PUIJOLAN NUORET 0 00 Puijolan Nuoret on tarjonnut

Lisätiedot

kynnyksetön Olopiste - työtoiminta

kynnyksetön Olopiste - työtoiminta OLOPISTE Olopiste - kynnyksetön työtoiminta 1.9.2015-31.8.2018 Euroopan sosiaalirahasto (ESR) Harjulan Setlementti ry Sylvia-Koti yhdistyksen Kaupunkikylä Lahden ammattikorkeakoulu Lahden kaupunki osallistuu

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen Nuorten Ystävät Perustettu 1907 Keskustoimisto sijaitsee Oulussa Kansalaisjärjestö- ja liiketoimintaa Lastensuojelu-, vammais-, perhekuntoutus-, mielenterveys-, työllistymis- ja avopalveluja sekä kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK

Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK Kyselyn taustatietoja Kyselyyn vastasi yhteensä 168 henkilöä. Heistä

Lisätiedot

Esperi Care Anna meidän auttaa

Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi palvelee, kasvaa ja kehittää. Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaispalvelun

Lisätiedot

Attendo Pirtinkaari Yksilöllistä elämää yhdessä

Attendo Pirtinkaari Yksilöllistä elämää yhdessä Attendo Pirtinkaari Yksilöllistä elämää yhdessä Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille,

Lisätiedot

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä TULOHAASTATTELU Nimi Nuoren nro Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä Tulohaastattelun tarkoituksena on nuoren mielipiteiden kuuleminen ja nuoren tilanteen laajempi

Lisätiedot

Työpajatoiminnan vaikuttavuus esille Sovari-mittarilla

Työpajatoiminnan vaikuttavuus esille Sovari-mittarilla Työpajatoiminnan vaikuttavuus esille Sovari-mittarilla Riitta Kinnunen Valtakunnalliset Työpajapäivät 10.-11.4.2019 #tpy #sovari #työpajat #etsivänuorisotyö 1 / sosiaalisen vahvistumisen mittari Työpajatoiminnan

Lisätiedot

Yksilöllistä elämää yhdessä

Yksilöllistä elämää yhdessä Yksilöllistä elämää yhdessä Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

PALAUTEANALYYSI v toiminnasta

PALAUTEANALYYSI v toiminnasta MOSAIIKKI RY MAMU-MEDIA PALAUTEANALYYSI v. 2015 toiminnasta Palautetta Mosaiikki Ry:n ja MaMu-Median hankkeen tiedotus- ja neuvontatoiminnasta on kerätty yhteistyökumppaneilta, hankkeen asiakkailta ja

Lisätiedot

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta Eveliina Pöyhönen Uusi sosiaalihuoltolaki Lain tarkoitus: Edistää ja ylläpitää hyvinvointia sekä sosiaalista turvallisuutta Vähentää eriarvoisuutta ja edistää osallisuutta

Lisätiedot

Ennaltaehkäisevän työn kehittäminen - iltapäiväseminaari Miten auttaa syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta Kohtaavatko kysyntä ja tarjonta?

Ennaltaehkäisevän työn kehittäminen - iltapäiväseminaari Miten auttaa syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta Kohtaavatko kysyntä ja tarjonta? Ennaltaehkäisevän työn kehittäminen - iltapäiväseminaari Miten auttaa syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta Kohtaavatko kysyntä ja tarjonta? Katja Björklund Johtava psykologi Psykososiaaliset palvelut 27.4.12

Lisätiedot

Mukana ihmisten arjessa

Mukana ihmisten arjessa Mukana ihmisten arjessa LÄHIÖKESKUS HÄMEENLINNA Lähiökeskusten toiminnan mahdollistaa Kotilähiö ry:n, jonka jäsenet muodostavat alueella toimivien virkamiesten, yhdistysten ja asukkaiden edustajien yhteistyöverkoston.

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Setlementti Louhela ry

Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Setlementti Louhela ry Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi 2.2.2016 Setlementti Louhela ry Oikeus hyvään elämään iästä ja toimintakyvystä riippumatta Iäkkäät ihmiset eivät ole yhtenäinen

Lisätiedot

1. Mihin Tyttöjen Talon toimintoihin olet Isosiskona osallistunut? 2. Mitä ilonaiheita Isosiskona toimiminen on herättänyt sinussa?

1. Mihin Tyttöjen Talon toimintoihin olet Isosiskona osallistunut? 2. Mitä ilonaiheita Isosiskona toimiminen on herättänyt sinussa? Tyttöjen Talo Rovaniemi Syksy 2016 Isosisko-kyselyn yhteenvetoa 1. Mihin Tyttöjen Talon toimintoihin olet Isosiskona osallistunut? 10/10 vastaajaa Teehetki 7/10 Muita tapahtumia ja teemakertoja 4/10 Toivetorstai

Lisätiedot

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan?

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Liikkuva Tuki Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Matti Järvinen Porin perusturva Psykososiaalisten palvelujen

Lisätiedot

Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi

Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta 23.4.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi Kehitysvammaisten lasten ja nuorten palvelut Kainuussa Kainuun

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - EMK / zoom - EMK - EMK - Vihreät - Sininen - Punainen - EMK juniorit - ZOOM - zoom8 - EMK

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT

EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO 2017-75-VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT Sisällysluettelo Kuva-, kuvio- ja taulukkoluettelo... 3 1 JOHDANTO... 4 2 TOIMINTAKYKY... 6 2.1 Itsenäisyys...

Lisätiedot

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen LAPSET PUHEEKSI keskustelu Muokattu työversio 19.8.2015 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

Verkostoitumisen mahdollisuudet pienlapsiperheen elämässä. ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava

Verkostoitumisen mahdollisuudet pienlapsiperheen elämässä. ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava Verkostoitumisen mahdollisuudet pienlapsiperheen elämässä ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava Sosiaaliset verkostot ja vertaistuki q Sosiaaliset verkostot tukevat pienlapsiperheen hyvinvointia q Vertaistuen

Lisätiedot

Paikalliset arvokkuustakuut Norrköpingin kunnan vanhustenhuollossa

Paikalliset arvokkuustakuut Norrköpingin kunnan vanhustenhuollossa Paikalliset arvokkuustakuut Norrköpingin kunnan vanhustenhuollossa HOITO- JA HOIVATOIMISTO Paikalliset arvokkuustakuut Norrköpingissä Arvokas elämä ja hyvinvointi Kansallinen arvoperusta Erään sosiaalipalvelulakiin

Lisätiedot

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! Vapaaehtoistyön periaatteet Vapaaehtoisten toiminta on tärkeä tapa tuoda vaihtelua, iloa ja virkistystä ikäihmisten arkeen sekä asumispalveluissa että kotihoidossa.

Lisätiedot

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää Anna Viipuri 30.9.2014 Toimintakyky Ihminen on kokonaisuus, toimintakyvyn tukeminen on kokonaisvaltaista. Se on haastavaa, mikä edellyttää hoitajalta

Lisätiedot

Julkinen sektori ja toiminnan asiakkaat

Julkinen sektori ja toiminnan asiakkaat Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010, 2009 Julkinen sektori ja toiminnan asiakkaat Setlementti Ukonhattu ry Päätavoite 1. UKONHATUN TOIMINTA PERUSTUU YHDESSÄ SOVITTUIHIN ARVOIHIN JA

Lisätiedot

Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä

Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä Ei tarvinnut yksin muistaa tehdä kaikkea, kun oli joku sanomassa että sun pitää tehdä tuo ja tuo Pro gradu tutkimus Oulun

Lisätiedot

Elämän kartat. yksilölähtöisen elämän suunnitteluvälineinä

Elämän kartat. yksilölähtöisen elämän suunnitteluvälineinä Elämän kartat yksilölähtöisen elämän suunnitteluvälineinä Olen oman elämäni päämies, saan tehdä itsenäisiä päätöksiä ja vastata niistä. (Samuli Palmu, Harjavalta) Elämän kartat Kartat auttavat meitä ymmärtämään,

Lisätiedot

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. (ODL säätiö) perustettiin vuonna 1896 lähimmäisenrakkauden hengessä kouluttamaan

Lisätiedot

Sovari vaikuttavuustiedon hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä. Riitta Kinnunen Etsivän nuorisotyön päivät, Tampere

Sovari vaikuttavuustiedon hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä. Riitta Kinnunen Etsivän nuorisotyön päivät, Tampere Sovari vaikuttavuustiedon hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Riitta Kinnunen Etsivän nuorisotyön päivät, Tampere 6.-7.2.2019 Sovari sosiaalisen vahvistumisen mittari Työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 03/2017 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Asumissosiaalinen työote

Asumissosiaalinen työote 31.3.2017 Asumissosiaalinen työote Heli Alkila Asunto ensin - periaate Uudistuva ammatillisuus Laajentuva työyhteisö Arvot, unelmat, valta ja eettisyys: Unelmat antavat suunnan tekemiselle. Mikä on minun

Lisätiedot

Setlementtien sosiaaliset tulokset Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain teemoittain 2011, 2011, Yhteistyökumppan

Setlementtien sosiaaliset tulokset Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain teemoittain 2011, 2011, Yhteistyökumppan Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 0, 00 Yhteistyökumppanuus Setlementti Louhela ry Päätavoite. SETLEMENTTI LOUHELA ON ARVOSTETTU JA LUOTETTAVA YHTEISTYÖKUMPPANI jakautuu osatavoitteeseen 0.

Lisätiedot

Kankaanpään A-koti tarjoaa laadukasta yksilö- ja perhekuntoutusta valtakunnallisesti.

Kankaanpään A-koti tarjoaa laadukasta yksilö- ja perhekuntoutusta valtakunnallisesti. Kankaanpään A-koti tarjoaa laadukasta yksilö- ja perhekuntoutusta valtakunnallisesti. Kankaanpään A-koti sijaitsee maaseudulla Karvianjoen rannalla seitsemän kilometrin päässä Kankaanpään keskustasta.

Lisätiedot

TUKIPAJA. vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen

TUKIPAJA. vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen TUKIPAJA Räätälöityä apua erityistarpeisiin Tukea vaativaan vanhemmuuteen vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen Tukipaja on toiminut vuodesta 2008,

Lisätiedot

Suonenjoen kaupunki Kysely lapsiperheille

Suonenjoen kaupunki Kysely lapsiperheille Suonenjoen kaupunki Kysely lapsiperheille 1. Vastaajan tiedot / Taustamuuttujaosio Vastaajaa koskeva tieto 1.1. sukupuoli mies nainen 1.2. ikä alle 20 vuotta 20 30 vuotta 31 40 vuotta yli 40 vuotta 1.3.

Lisätiedot

Kuntouttavaa asumispalvelua

Kuntouttavaa asumispalvelua Kuntouttavaa asumispalvelua Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

amos-palvelut voimavaroja vahvistamassa

amos-palvelut voimavaroja vahvistamassa 3,2 M vuosibudjetti amos-palvelut voimavaroja vahvistamassa hdessä koulutustakuuseen seminaari 22.4.2015 65 työntekijää 5 yksikköä Nuoriso- ja koulutustakuu ovat hyviä asioita, mutta monen opiskelun ja

Lisätiedot

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Riitta Kinnunen, asiantuntija Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Itä-Suomen nuorisotyönpäivät 29.9.2016 Sovari sosiaalisen vahvistumisen

Lisätiedot

Työpajatoiminnan sisällöt ja vaikutukset esille

Työpajatoiminnan sisällöt ja vaikutukset esille Työpajatoiminnan sisällöt ja vaikutukset esille Nuori2017 28.3.2017 Työpajatoiminnan vaikuttavuus ja Sovari-mittari Reetta Pietikäinen Valtakunnallinen työpajayhdistys Sovari sosiaalisen vahvistumisen

Lisätiedot

NUORTEN PAAVO KUNTOUTUSOHJAUS NUORTEN PAAVO- KUNTOUTUKSESSA

NUORTEN PAAVO KUNTOUTUSOHJAUS NUORTEN PAAVO- KUNTOUTUKSESSA NUORTEN PAAVO KUNTOUTUSOHJAUS NUORTEN PAAVO- KUNTOUTUKSESSA TOIMIJAT: OULUN KAUPUNGIN SOSIAALITYÖ, OSNA JA NUORTEN YSTÄVÄT SOSIAALITYÖLLÄ ASIAKKUUDEN HALLINTA KOKO PROSESSIN. VERKOSTOISSA MUKANA KAUPUNGIN

Lisätiedot

Arvoisa vastaaja, Kiitos vastauksestasi! Syntymävuoteni on. Olen nainen mies muu en halua kertoa. Paikkakunta

Arvoisa vastaaja, Kiitos vastauksestasi! Syntymävuoteni on. Olen nainen mies muu en halua kertoa. Paikkakunta Arvoisa vastaaja, Tämä on kysely osallisuutta edistävien hankkeiden osallistujille. Kyselyn avulla tutkitaan hankkeiden vaikutuksia osallisuuden kokemukseen. Kerättyjä tietoja käytetään tieteelliseen tutkimukseen

Lisätiedot

Eedi Asumispalvelut Oy. Uudenlaisia ryhmäkoteja asumisessaan erityistukea tarvitseville

Eedi Asumispalvelut Oy. Uudenlaisia ryhmäkoteja asumisessaan erityistukea tarvitseville Eedi Asumispalvelut Oy Uudenlaisia ryhmäkoteja asumisessaan erityistukea tarvitseville ESPOON DIAKONIASÄÄTIÖ Yksityinen sosiaalialan palveluntarjoaja Palveluja mielenterveys- ja päihdekuntoutujille sekä

Lisätiedot

Kysely Kaikukortin haltijoille

Kysely Kaikukortin haltijoille 1 Kysely Kaikukortin haltijoille Hyvä Kaikukortin haltija! Kaikukortti-toimintaa on kokeiltu Lappeenrannassa nyt 1.6.2017 lähtien. Tämän kyselyn tavoitteena on saada tietoa siitä, miten käyttökelpoisena

Lisätiedot

Mukana ihmisten arjessa

Mukana ihmisten arjessa Mukana ihmisten arjessa Meidät löytää myös netistä www.lahiokeskus.fi tai Facebookista: Lähiökeskukset Kumppanuustalo LÄHIÖKESKUS HÄMEENLINNA Vuodesta 2016 alkaen Lähiökeskusten toiminta on osa Hämeenlinnan

Lisätiedot

Hyvä läheisyhteistyö ja sen merkitys hyvä elämän mahdollistajana Askeleita aikuisuuteen seminaari 28.11.2014

Hyvä läheisyhteistyö ja sen merkitys hyvä elämän mahdollistajana Askeleita aikuisuuteen seminaari 28.11.2014 Hyvä läheisyhteistyö ja sen merkitys hyvä elämän mahdollistajana Askeleita aikuisuuteen seminaari 28.11.2014 Eija Stengård, johtava psykologi Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tampereen kaupunki Omaisten

Lisätiedot

MUUTTOJA JA MUUTOKSIA

MUUTTOJA JA MUUTOKSIA MUUTTOJA JA MUUTOKSIA KOKEMUKSIA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MUUTTOON VALMISTAUTUMISEEN 17.9.2018 KVPS Tomas Öhman, projektityöntekijä, Lohjan vammaispalvelut RYHMÄASUMISESTA OMAAN ASUNTOON Kyseessä nuori mies,

Lisätiedot

Kuntouttavaa asumispalvelua

Kuntouttavaa asumispalvelua Kuntouttavaa asumispalvelua Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tämä on esimerkki tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutuksesta.

Lisätiedot

Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön kriteerit 2015

Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön kriteerit 2015 Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön kriteerit 2015 Sisällys 1.LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU... 2 1.1 Lapsiperheiden kotipalvelun sisältö... 3 1.2 Lapsiperheiden kotipalvelun aloittaminen... 3 1.3 Lapsiperheiden

Lisätiedot

PÄIVÄ- JA TYÖTOIMINTA PSYKOSOSIAALISET AVOPALVELUT

PÄIVÄ- JA TYÖTOIMINTA PSYKOSOSIAALISET AVOPALVELUT PÄIVÄ- JA TYÖTOIMINTA PSYKOSOSIAALISET AVOPALVELUT PÄIVÄ- JA TYÖTOIMINTA PÄIVÄ- JA TYÖTOIMINTA ON OSA PORIN PERUS- TURVAN PSYKOSOSIAALISIA AVOPALVELUJA. SEN PERUSTEHTÄVÄ ON EDISTÄÄ ASIAKKAAN KOKONAISVALTAISTA

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2. Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti:

ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2. Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti: ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2 Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti: Asuminen? Onko sinulla lapsia? Koulutus: ( ) asun vanhempien kanssa

Lisätiedot

Setlementti työnantajana

Setlementti työnantajana Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010, 2009 Setlementti työnantajana Setlementti Ukonhattu ry Päätavoite 3. UKONHATTU ON VASTUULLINEN TYÖNANTAJA jakautuu 8 osatavoitteeseen 2011 1.

Lisätiedot

Palveluasuminen. Turvallista, tasa-arvoista ja yksilön tarpeet huomioivaa kodikasta asumista

Palveluasuminen. Turvallista, tasa-arvoista ja yksilön tarpeet huomioivaa kodikasta asumista Palveluasuminen Turvallista, tasa-arvoista ja yksilön tarpeet huomioivaa kodikasta asumista Setlementti Ukonhattu ry Ukonhattu on perustettu vuonna 1995 ja se toimii yhtenä Suomen Setlementtiliiton jäsenyhdistyksenä.

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO YHTEENVETO 5.9.2013 VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 17 vastaanottokeskuksessa loppukeväällä 2013. Vastaajia

Lisätiedot

Setlementtien sosiaaliset tulokset Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain teemoittain Monikulttuurinen työ Naistari Naistari

Setlementtien sosiaaliset tulokset Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain teemoittain Monikulttuurinen työ Naistari Naistari Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 200 Monikulttuurinen työ Naistari Tililuok 200 00 Tililuok muodostuu 5 tavoitteesta NAISTARI ON HYVINVOINNIN LISÄÄJÄ 200 Kaikki tililuon kyselyt on toteutettu

Lisätiedot

Päivitetty 9.5.2014. AlfaKuntoutus Hervanta. ALFAKUNTOUTUS HERVANTA / AVOPALVELUT Ryhmä- ja Pajatoiminta RYHMÄTOIMINTA TILANNE 5/2014

Päivitetty 9.5.2014. AlfaKuntoutus Hervanta. ALFAKUNTOUTUS HERVANTA / AVOPALVELUT Ryhmä- ja Pajatoiminta RYHMÄTOIMINTA TILANNE 5/2014 AlfaKuntoutus Hervanta ALFAKUNTOUTUS HERVANTA / AVOPALVELUT Ryhmä- ja Pajatoiminta RYHMÄTOIMINTA TILANNE 5/2014 Maanantai Mielikki-ryhmä klo 10.00-11.45 Tiistai Päivikki-ryhmä klo 10.00-11.45 Keskiviikko

Lisätiedot

2. Oletteko osallistuneet hoito- ja palvelusuunnitelman tekoon? a. kyllä b. ei, miksi?

2. Oletteko osallistuneet hoito- ja palvelusuunnitelman tekoon? a. kyllä b. ei, miksi? ASIAKASPALAUTE Tämän asiakaspalaute keskustelun tarkoituksena on asiakkaan saamien palveluiden kehittäminen. Kysymyksiin vastataan keskustelemalla asiakkaan (ja omaisen) kanssa. Kotihoidon työntekijä osallistuu

Lisätiedot

Mikä ihmeen Global Mindedness?

Mikä ihmeen Global Mindedness? Ulkomaanjakson vaikutukset opiskelijan asenteisiin ja erilaisen kohtaamiseen Global Mindedness kyselyn alustavia tuloksia Irma Garam, CIMO LdV kesäpäivät 4.6.2 Jun- 14 Mikä ihmeen Global Mindedness? Kysely,

Lisätiedot