2. Nuoren palvelut ja hoito: mitä? (alleviivaa 3 tärkeintä)/tarpeet ja toiveet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2. Nuoren palvelut ja hoito: mitä? (alleviivaa 3 tärkeintä)/tarpeet ja toiveet"

Transkriptio

1 1 Prosessi T/N= tyttö/nainen P/M = poika/mies 1.Oletko huolissasi itsestäsi - mistä? Päihteet; mitä? 2. Nuoren palvelut ja hoito: mitä? (alleviivaa 3 tärkeintä)/tarpeet ja toiveet 3. Koetut hankaluudet ja hyvät puolet 4. Mitä on onnistunut palvelu- ja hoitoonohjaus ja hoito omalla kohdalla? Työvoiman palvelukeskus Nainen 18 vuotta N18(v1): Pitkä aikaismasentunut, jo 12- vuotiaasta asti. Olen huolissani aikuispuolen terapia ajoista onko niitä riittävästi. En myöskään juo tai polta. N18(v1): Terapiaa,- lääkitys,- ohjausta elämässä sairauden kanssa, -toinen terapia Kouvolassa N18(v1): Sama terapeutti on tärkeä ettei joudu kertomaan samoja asioita, se voi lykätä toipumista ja luoda uskonpuutetta hoitoon. Itse en ole kokenut sitä. N18(v1): Minä olen saanut hyvää hoitoa, mutta hoidosta ei pidä tinkiä. Nainen 22 vuotta N22(v2): Masennus vaivannut pitkään ja fyysisiä oireita tullut kuten traumaperäisiä paniikkihäiriöitä, pelkotiloja. Nämä estävät koulunkäynnin ja haittaavat työskentelyä. En käytä päihteitä, alkoholia juon vain synttärillä (omalla) ja uutenavuotena ja silloinkin vain 1-2 lasia. N22(v2): Sihti lähetti eteenpäin ja auttoi ymmärtämään, Nuorisopsykiatria, MTK ryhmäterapia auttoi hyväksymään ja ymmärtämään tilannetta. TYP, Sosiaalitoimisto (sossu) N22(v2): Suurin osa lääkäreistä ja terapeuteista tuntuvat syyttävän potilasta itseään heidän ongelmissa. Itse olen kokenut tämän ja miten ihmissuhteitani yritetään kontrolloida. Mitä vanhempi hoitaja, sitä tiukempi ajatusmaailma. Kuvataideterapiat, N22(v2): Kun alan uskomaan ja luottamaan itseeni paremmin, jota kuvataideterapia teki. Hoitajien täytyy yrittää ymmärtää ja olla tukena, kirjatietous ei ole kaikki mitä tarvitaan. Lääkityskin on auttanut paljon.

2 2 ryhmäterapiat ja oikean terapiamuodon löytyminen helpottaa. Itse rakasti ryhmä kuvataideterapiaa MTK: lla. Mies 23 vuotta M23(v3): En niinkään itsestäni huolissani enemmänkin työ/rahan saanti tulevaisuudessa ja nyt. M23(v3): Kelalta työttömyys rahaa, Työvoimatoimisto saa jotain työn kaltaista tekemistä M23(v3): Tunnen itseni työkelvottomaksi ilmeisesti oma syy. Typistä saa jotain suuntaa mistä aloittaa M23(v3): Selviäisi arjen ilman apua. Itse en osaisi hankia töitä. En osaa arvioida olenko hyötynyt - ilmeisesti olen. Mies 19 vuotta M19(v4): Välillä huolissaan, ei päihteitä M19(v4): Sihti, Nuoriso psyk., Palvelu -asunto, Typpi M19(v4): Ajan varaukset ovat usein koulu/työajalla, Lääkkeitä suositaan liikaa M19(v4): Pitää tarjota monia eri vaihtoehtoja Mies 20 vuotta M20(v5): En ole huolissani itsestäni. Ja käytän päihteitä, tupakkaa ja alkoholia. Dysfasia. M20(v5): Nuorisopsykiatriallapolilla olen muutaman kerran käynyt. Dysfasiaan koskevia hoitoa olen saanut. M20(v5): Ei ole ollut mitään hankaluuksia. M20(v5): - Nainen 18 vuotta N18(v6): En käytä päihteitä, ja alkoholia hyvin harvoin. Kerran kahdessa kuukaudessa. N18 (v6): Koulun kuraattorilla olen ollut, ja olen saanut sieltä hyvää palvelua. Olen saanut myös hyvää koulun terveyshuollossa.ja työvoimapalvelukeskuksessa olen saanut aina hyvää palvelua, ja mahdollisuuksia hyviin työkokemuksiin. N18(v6): Hankaluuksia ei ole omasta mielestäni ilmennyt lainkaan, vaan palvelu on ollut aina hyvin opastavaa. N18 (v6): Se, että saan työharjoittelun tai työkokeilupaikan itselleni työvoimapalvelukeskuksen kautta, on mielestäni onnistunutta palvelua. Ja se, että minun mielipiteitäni kuunnellaan, on hyvää palvelua.

3 3 Nainen 18 vuotta N18(v7): En ole erityisemmin huolissani itsestäni tällä hetkellä. Masennukseni on huolettanut minua, mutta nyt se on hyvässä hoidossa. Käytän tupakkaa ja alkoholia (alkoholia viikonloppuisin juhla tilaisuuksissa.) N18(v7): Olen saanut psykoterapiaa, osastohoitoa, masennus ja unilääkitystä, kuntouttavaa työtoimintaa, TYPin palveluita ja henkilökohtaisen valmentajan. En olisi voinut toivoa tai edes tarvinnut enempää. Lastensuojelun asiakkuus perhetyöntekijä Espoossa. N18(v7): Mielestäni kaikki on sujunut melko hyvin. Nuorisopsykiatrian poliklinikalle vain oli melko pitkä jono. Välillä oli turhauttavaa kertoa samat asiat uudestaan ja uudestaan eri ihmisille. (Nuopsyllä, typissä, työkkärissä, yms) Kun hoitosuhde aloitettiin nuopsy:llä kaikki sujunut hyvin ja melko nopeasti. N18(v7): Hoitoon/palveluun pääsee nopeasti. Kaikki hoidot/palvelut joista voisi olla apua huomioidaan ja niistä keskustellaan.mutta silti nuorta ei heiteltäisi paikasta toiseen joissa uusi palvelun/hoidon tarjoaja ei tietäisi entuudestaan mitään nuoren asioista ja ongelmista. Mies 24 vuotta Nainen 22 vuotta M24(v8): En voi oikein hyvin. Muisti.Ahdistusta. Masennus. Tupakointi. Liikkuminen vaikeaa. Unettomuus Nukkuminen. N22(v9): En ole huolissani itsestäni, sain juuri työpaikan ja olen siitä iloinen. En käytä päihteitä. Paniikkihäiriö huolestuttaa. Masennusta ollut, mennyt ohi masennuslääkkeiden avulla. M24(v8): MTPA MTK N22(v9): Nuorisopsykiatrinen,MTK Terveyskeskus,Yksityinen lääkäri (oma), MTK: lta olisin tarvinnut lääkäriajan, mutta en saanut. Niin pitkät jonot. M24(v8): Välillä on välillä ei N22(v9): Yksityinen lääkäri on ymmärtänyt ongelmat. Terveyskeskuksessa en ole saanut tarvitsemaani hoitoa, eikä MTK myöskään ole antanut tarvitsemaani lääkärin aikaa. Nuorisopsykiatrisella asioidessani sain mieliala lääkityksen ja minua ymmärrettiin. M24(v8): Hyvä palvelu TYPissä. N22(v9): Yksityinen lääkäri palvellut hyvin. Nuorisopsykiatrisella minua ymmärrettiin myös hyvin.

4 4 Mies 19 vuotta M19(v10): En ole huolissani itsestäni, enkä ole koskaan tuntenut että olisin ollut. Alkoholi,tupakka M19(v10): 1. Psykologin käynneillä käynyt 2-3 vuotta. Lääkitys oli yhdessä vaiheessa n. vuoden ajan. Ennen poliklinikalla oloa kävin 2. Sihdissä, josta lähete sitten tuli sinne.3. Imatran Ammattikoulun terveydenhoitajalla kävin kertomassa oireistani ja hän neuvoi tien Sihtiin. En tunne, että olisin tarvinnut muuta hoitoa, mutta jos olisin niin olisin saanut siihen heti apua. M19 (v10): Ainut hankaluus varmaan ollut, kun kaikki asiat on jo kerrottu, niin ei enää oikein tiedä mistä puhua, siinä sitten yrittää puhua normaaleista asioista, että mitä olen tehnyt yms. että välttyisi hiljaisuudelta.ja sitten kun jouduin Sihdistä poliklinikalle mennessä kertomaan suurimman osaksi asiat uudestaan, mutta ei se oikein haitannut ainakaan minua.hyvänä kokenut on palvelun laatu ja sinua kuunnellaan jos tuntuu, että olisi esim. tarvinnut lisää apua. Psykologi myös neuvoi tien TYPpiin ja auttoi muissakin asioissa, kuin vain mielenterveydellisissä. M19(v10): Masennus ja ahdistuskohtaudet suurimmalta osin poissa. Mieliala on parantunut ja muutenkin elämä ns. menee eteenpäin. Palvelu tuntui onnistuneelta siten, että sinua kuunneltiin.

5 5 perhe 2.6. RYHMÄ 1 / poika 1. Mi Tarulantupa P= perhe Perhe1: Kaksi huoltajaa ja poika 14 vuotta 1.Millainen mielenterveys- /päihdeongelma nuorellasi on/on ollut? P1/Huoltaja1(v11): - Mielialan vaihteluita nopeaan tahtiin laidasta laitaan - Alavireisyyttä. Huono Itsetunto. Poika kokee itsensä huonoksi ihmiseksi/nuoreksi, kun aiheuttaa niin paljon sanomista. - Vihan tunne, väkivallan hyväksyminen/vähättelyä, kun näistä asioista puhutaan. Herkkä poika, jolla on vahva koviksen rooli muiden seurassa. - Alkoholi (kalja) ja tupakka kuuluvat pojan elämään huolestuttavan paljon. Poika itse pitää hyväksyttävänä, että alkoholia käytetään. Imppaus epäily, ei kuitenkaan varmaa tietoa. Poika ei osaa ottaa opikseen, vaan kärsii rangaistukset ja jatkaa taas entiseen malliin Mitä palvelua ja hoitoa nuoresi ja perheesi on saanut? Alleviivaa kolme tärkeintä. Mitä muuta tarvitaan? P1/Huoltaja1(v11): 9v. poika ja (koko perhe) Kasperissa n.1v. 12v. Sihti, Lastensuojelussa keskustelut päihteiden takia. Nuorisopsykiatrian pkl ADHDlääkitys lokakuussa v. Lastensuojelu (päihteet, lähinnä alkoholi), ja Tarulan Tupa. Päihdepalveluja sekä mielenterveyspalveluja tarvitaan lisää. 3. Mitä hankaluuksia ja mitä hyvää on ollut palvelussa ja hoidossa? P1/Huoltaja1(v11): Hankaluuksia: Nuorisopsykiatrian puolella käynnit ovat keskittyneet pelkästään lääkityksen seurantaan. Toivoisin enemmän pojan psyykkisen puolen esim. alavireisyyden lisätutkimuksia. Onko esim. tarvetta muuhun lääkitykseen. Yleensä poika on iloinen, mutta nyt nämä vastoinkäymiset ovat vaikuttaneet hänen mielialaan myös. Hyvää: on ollut paljon. Olemme saaneet tukea ja apua. Tosin poika ei itse ole kokenut niistä apua olevan itselleen. On helpottanut, kun ei tarvitse jaksaa yksin näitä vaikeita asioita vaan tietää, että nyt saamme täältä apua. Yhteiset palaverit ovat olleet 4.Millaista on mielestäsi onnistunut palvelu ja hoito? P1/Huoltaja1(v11): Pystytään yhdessä työskentelemään yhteisen päämäärän saavuttamiseksi niin, että jokaisen mielipidettä kuunnellaan ja yhdessä sitten mietitään mikä on hyvä/paras tapa toimia milloinkin. Onnistunut hoito on silloin, kun saadaan nuoressa jotain muutoksia hänen ajattelutapaansa sekä suhtautumiseensa suhteessa päihteisiin. Yhteistyö sujuu eri ammattiryhmien kanssa sujuvasti.

6 6 hyviä ja erittäin tärkeitä. P1/Huoltaja2(v12): - Mielialanvaihtelua - Kuva itsestä negatiivinen ajoittain itsetunto koetuksella - ADHD - Alkoholin jatkuva käyttö, ei enää kokeilua humalahakuinen juominen - Tupakointi jatkuvaa riippuvuus - Epäily imppaus kokeilusta P1/Huoltaja2(v12): - Ala-asteelta saakka erityisjärjestelyjä koulussa (paikka luokassa, erityishuomio opetuksessa jne. - Koulukuraattorin johdolla yläasteella seuranta pojan suoriutumisesta pienryhmä opetus - Kasvatus- ja perheneuvola - Nuorisopsykologi (ADHD diagnoosi ym) - Lastensuojelukäynnit alkoholin liikakäytön takia (poliisi, sairaala ensiapu) - Tarulan Tupa sijoitus P1/Huoltaja2(v12): Hankaluuksia: Tiedonkulku eri viranomaisten välillä tai lähinnä, että tieto ei kulje. Vaikka yksityisyydensuoja pitää olla niin alaikäisen tiedot pitäisi olla kaikkien viranomaisten käytössä huoltajien suostumuksella. Aikojen saamiset/peruutukset. Eri tahojen rooli välillä epäselvä. P1/Huoltaja2(v12): Nuoren ongelmakohtien kartoitus tarpeeksi laajasti eri osaamisalueiden henkilöstöltä selkeä toimintasuunnitelma ongelmakohtien hoitoon kartoituksen perusteella. Tiedonsiirto eri viranomaisten välillä kaikki tarvittava tieto saatavissa nopeasti ja ilman ylimääräisiä katkoksia. Hoitotoimenpiteet ovat jatkumo tukevat toisiaan. Ei sellaisia kokeiluja, joita tehdään vain, kun niitä on tarjolla. P1/Poika14v(v13): Vähän, alkoholin käytöstä. Alkoholia ja välillä kannabista P1/Poika14v(v13): Sihti, Psykologi, Sossut, Tarula Tupa P1/Poika14v(v13): Kaikkia hankaluuksia, ei mitään hyvää. P1/Poika14v(v13): Ihan ok, oisin pärjännyt ilman. Perhe 2: Huoltaja P2/Huoltaja (v14): Käyttäytymisen ongelmia, omaehtoista käytöstä jo hyvin pienestä pitäen. Ei suostu, laittaa vastaank kaikessa, mikään ei käy. P2/Huoltaja (v14): Tarulan Tupa, Sosiaalitoimi, Nuorten psykiatrian poliklinikka, Koulu/koulukuraattori, Lasten psykiatrian poliklinikka, Lasten P2/Huoltaja (v14): Neuvola aikana jo pyysin apua lasten tappeluun, puremiseen, kinasteluun (jatkuvaan), vastaus oli, että parin vuoden päästä ne ovat P2/Huoltaja (v14): Onnistuneessa palvelussa perheelle tarjotaan vaihtoehtoja, otetaan selville mitkä asiat mättää ja keksitään miten ne ratkaistaan, ei vaan sanota, että

7 7 Kieltäytyy tekemästä. Tämän vuoden aikana muutamia päihdekokeiluja. psykiatrian osastopaikka, Neuvola parhaita kavereita keskenään. On neuvola käynneissä hyvääkin ollut; kasvua ja oppimista on ollut mukava seurata. Kun nuorimmainen huusi 9 kk aina pois sylissä ollessaan ja heräsi kiljumaan 5-10 kertaa yössä, niin neuvolassa sanottiin, että sellaisia ne vauvat ovat. Yritin selittää, että minulla on 2 ollut ja olen silloin saanut itse nukkuakin, mutta nyt en saa nukkua, enkä pysty tekemään mitään, kun vauva kiljuu, muttei kukaan siihen perehtynyt! Koulu/koulukuraattori; kauniita ja hienoja suunnitelmia, jotka jäivät kokonaan toteuttamatta, mitään ei tapahtunut. Minulta kysyttiin monesti, että mitä tehdään, kun ei suju. Luulisi koululla olevan jotakin keinoja valmiina, ettei vanhemman tarvitse tietää mitä tehdään. Lasten psykiatrinen poliklinikka keskustelut olivat hyviä voi, voi. Puututaan asioihin, niitä ei omin voimin saada järjestymään. Annetaan neuvoja, miten ne asiat voisi saada järjestymään. Esim. lapsen raivari, jos ei muu auta, niin käännä mattoon ja odota, että rauhoittuu, eikä ole vaaraksi itselleen tai muille.

8 8 lapsille, mielestäni vielä vaikuttaa, kun joutuu tekemisistä pöydän ääressä puhumaan. Nuori on sitten jo ainakin meillä ollut sitä mieltä, että mitä väliä, ei kiinnosta. Lasten psykiatrinen osastojakso oli hyvä ja rauhoitti tilannetta joksikin aikaan. Lapsena poika osallistui hoitoon. Nuorten psykiatrian poliklinikka; kaikki sanoivat vaan, että Voi, Voi, ei voi mitään, kun ei itse halua osallistua hoitoon, niin ei ole keinoja tehdä mitään. Mietintäpalaverin järjestämiseen, joka tuli meille liian myöhään meni aikaa aivan liian kauan, useita kuukausia melkein puoli vuotta ja sinä aikana tilanne repesi. Eikä sitäkään olisi järjestetty, jos minä en olisi sinne monesti soitellut. Hävetti jo soitella. Siinä kohtaan, kun lapsi siirtyi nuorten puolelle kaikki

9 9 henkilöt ympärillä vaihtuivat, ei ole mielestäni hyvä asia. Ja yläkoulu-alakoulu muutoksessa on samaa. Meillä ainakin koulun suhteenkin alkoi mättää siinä kohdassa. Sosiaalitoimi; viikolla jolloin tilanne riistäytyi hallinnasta, oli kai maanantaina, kun itse olin yhteydessä sosiaalitoimeen ja pyysin apua. Uskon tai ainakin toivon, että sieltä olisi jotain asialle tehty vaikkei tilanne olisikaan karannut käsistä sitten muutaman päivän päästä. Itse kriisitilanteessa sos.toimi toimi mielestäni hyvin, myöskin poliisi. Ja nyt Tarulan aikana yhteistyö sos.toimen kanssa on ollut hyvää. Tarulan Tupa; olen ollut kaikilta osin tyytyväinen, ei mitään valittamista. Lapsi/nuori on joutunut osallistumaan, vaikka ei olekaan halunnut ja alkanut osallistumaan myös kotona.

10 10 Lasten psyk. keskusteluihin verrattuna keskustelut Tarulassa olleet parempia, kun aina ei ole ollut koko perhe läsnä. Minä en ainakaan voi sanoa kaikkia asioita esim. miehen kuullen. Lasten psyk. keskusteluissa aina kaikki perheestä paikalla. Perhe 3: Huoltaja ja tyttö 16 vuotta P3/Huoltaja(v15): Runsas alkoholinkäyttö myös arkipäivinä, ei niinkään viihdetarkoituksessa vaan enemmän huomionhakua ja oman pahan olon purkua. Tästä johtuen voimakas aggressiivisuus ja kouluvaikeudet. Lopulta koulunkäynti jäi kokonaan ja kaveripiiri vaihtui. P3/Huoltaja(v15): Opinto-ohjaajan kanssa keskustelut. Yksityinen psykiatri, joka lopulta ohjasi nuorisopsykiatriaan keskussairaalaan. Noin puolen vuoden jakso Tarulantuvassa. Lisäksi sinä aikana muutamia osastojaksoja nuorisopsykiatrian poliklinikalla. 4astetta- yrityksen kautta oheisvanhemmuuspalvelu. Vanhemmille käynnit nuorisopsykiatriassa. Vanhemmuuskeskustelut Tarulantuvan kautta sekä nyt 4asteen kautta. P3/Huoltaja(v15): Hankaluutena eri hoitomuotojen yhteistyö sekä tiedottaminen lasta koskevista asioista. Erityisen hyvänä koen, että nuori on saanut koko ajan olla saman psykologin hoidossa. Se on auttanut luottamuksellisen suhteen syntymistä suuresti. Hyvänä koin Tarulantuvan jakson siten, että itse sai kerätä voimia ja selvittää vaihtoehtoja ammattilaisten avulla. Hankalana koin liian ongelmakeskeisyyden. Vanhan sanonnan mukaan se lisääntyy, mistä puhutaan. Ongelmien sijaan keskittyisin enemmän mahdollisuuksiin. P3/Huoltaja(v15): Onnistunut palvelu keskittyy nuoren vahvuuksien vahvistamiseen ja sitä kautta pyrkii rakentamaan arkea toimivaksi. Onnistuneessa palvelussa perätään nuorelta itseltään sitoutumista muutokseen, ei pelkästään yritetä muuttaa ympäristöä hänelle sopivaksi. Se harvemmin on edes mahdollista. Onnistumista auttaa myös, jos vanhemmat saavat heille sopivan tukihenkilön. Kaikkien kemiat eivät sovi yhteen ja myös vanhempien tukihenkilöä olisi pystyttävä vaihtamaan. Nuori kaipaa keskustelua vain yhdessä

11 11 P3/Tyttö16v(v16): En ole huolissani itsestäni. Käytän päihteitä, alkoholia. P3/Tyttö16v(v16): Nuorisopsykiatrian poliklinikka. Käyn siellä kerran viikossa psykologin kanssa juttelemassa. Nuorisopsykiatrian osastolle jouduin M1-lähetteellä, olin siellä 4 vuorokautta tarkkailussa. Minkä jälkeen pakkohoitoon. Pakkohoidon aikana pääsin viikon lomalle Tarulantupaan, mutta jouduin koko ajan kulkemaan Tarulantuvan ja osaston väliä. Tarulantupa A-klinikalla kävin kesällä pari kertaa juttelemassa. En olisi tarvinnut muuta palvelua tai hoitoa. P3/Tyttö16v(v16): Minusta oli turhaa, kun minua heiteltiin välillä osastolle välillä Tarulaan, en oikein tiennyt missä pitäisi olla, eikä tuntunut, että kukaan osaa auttaa. Minusta nuorisopsykiatrian osasto oli ihan turha, koska en koe, että sain mitään apua. He halusivat vain määrätä minulle lääkkeet, että olen rauhallinen, eikä kukaan yrittänyt ymmärtää. A- klinikallakaan en tykännyt käydä, koska minut pakotettiin sinne. Enkä kokenut, että minulla olisi paikassa. Ei samojen asioiden läpikäyntiä esim. nuorisopsykiatriassa, lastenhuollossa, tukihenkilön toimesta. 4 asteen toiminnan koen erittäin onnistuneeksi, koska siinä ennen hoitosuhteen aloittamista tutustutaan kunnolla (=2kk) ja luodaan ensin luottamuksellista ilmapiiriä asioiden käsittelemiseen. Apua saa tarvittaessa 24 h vuorokaudessa. P3/Tyttö16v(v16): Mielestäni onnistunutta palvelua oli se, kun sain Tarulantuvassa puhuttua asioita ja minua ymmärrettiin, eikä pakotettu puhumaan.

12 12 ollut ongelmaa alkoholin suhteen. Nuorisopsykiatrian poliklinikka on ollut hyvä, koska siellä olen pystynyt juttelemaan. Tarulantuvastakin oli apua, koska sain siellä puhuttua asioita, mitkä vaivaavat ja minua ymmärrettiin. Perhe 4: Kaksi huoltajaa ja tyttö 13 vuotta P4/Huoltaja1(v17): Käytösongelmia: Raivokohtauksia kotona, uhkailua, tavaroitten rikkomista jne. Muutamaan otteeseen poliisi kutsuttu paikalle. Uhkaillut itsemurhalla ja yhdessä vaiheessa uhkaukset tuntuivat suht koht vakavilta. Koulussa sen verran huono käytös, että yksityinen Steinerkoulu pyysi koulun vaihtamista. P4/Huoltaja1(v17): Nuoriso-osasto keskussairaalan mielenterveys osastolla, terapiaa, lääkitys, Tarula, vanhemmat myös saivat terapiaa, neurologian kokeet. Tyttäremme tarvitsee (meidän mielestä) jonkinlaista apua jokapäiväisen elämisen rutiineihin. Jonkinlaista life coaching, joka neuvoisi mitenkä pärjätä ilman jatkuvaa apua aikuisilta. P4/Huoltaja1(v17): Alussa kesti jonkin aikaa ennen kuin ongelma otettiin vakavasti. Sosiaalityöntekijät saivat prosessin liikkeelle verrattuna nuoriso-osastoon, jotka eivät tuntuneet olevan kovin huolissaan tytön asioista. Tarulantupa auttoi paljon ja rauhoitti tilannetta kotona. Tytöstä huolehdittiin hyvin Tarulassa. Neurologian kokeet kestivät ikuisesti. Kokeet saatiin tehtyä vasta monta kuukautta sen jälkeen kuin niistä sovittiin. Terapia näyttää auttavan tyttöä jonkun verran (tytön mieliala P4/Huoltaja1(v17): Semmoista, jossa alun alkaen ammattilaiset ottavat ohjat käsiin. Meillä oli välillä tunne, että asiat liikkuivat eteenpäin vain, jos vanhemmat painostivat asianomaisia. Olisi turvallisempi/ luottavaisempi olo, jos meitä/tyttöä olisi ohjattu eteenpäin

13 13 on parempi palavereitten jälkeen). Lääkitys ei tunnu olevan kovin tehokasta. P4/Huoltaja(v18): Rage outbursts, suicide talk, some violence against mother (and sister). P4/Huoltaja(v18): Tarulantupa, Police, Psyck ward: Psycologist, neurological testneeded: 1. Diagnosis!! 2. Meds (lääke) 3. Life coach P4/Huoltaja(v18): Good: Family life was calmer and safer with my child away (in Tarulantupa). I got their (Tarulan staff) help when she was home and had a rage outburst. Bad:She made lots of bad friends.because of the law (childs rights) she wasn`t forced to take her meds. She also said that she could do what she wanted, speak how she wanted (swear and threats of killing staff or parents) because as a child she is above the law. She even told the police that! P4/Huoltaja(v18): My child should have been diagnosed and been medicated and helped (treated) acordingly.we are taking her now to our homeland so that she can be diagnosed and finaly get real help. P4/Tyttö13v(v19): En ole huolissani. Käytän tupakkaa, alkoholia. P4/Tyttö13v(v19): Osasto, nuoren psykiatrian osasto, Sihti, Tarulantupa, Terapia(nuorten psyk.poli), Koulu/kuraattori P4/Tyttö13v(v19): Rauhoittumishuoneeseen joutuminen x huono Ärsyttävät ohjaajat x huono En ole päässyt hoitoon, kun P4/Tyttö13v(v19): Sillo kun asiat lähtee menemään esim. kotilomat, säännöt, koulu.

14 14 ois ollu tarpeen (nuorten psyk.poli) x huono Perhe 5: Kaksi huoltajaa ja tyttö 15 vuotta P5/Tyttö15v(v20): Olen vähän huolissani itsestäni esim. koulunkäynnistä. Käytän päihteitä, poltan tupakkaa. Käytin aikaisemmin alkoholia. P5/Tyttö15v(v20): 4-aste, Tarulan Tupa, Toimintaterapia P5/Tyttö15v(v20): Hankaluuksia on ne tarkat ajat (Tarulan Tupa). 4-aste ku tehää kaikkee kivaa. P5/Tyttö15v(v20): Mielenkiintoinen tekeminen tekee ilosemmaks. P5/Huoltaja1(v21): - Mieliala vaihtelujen vuoksi - Sihdin kautta mielenterveys nuorisopsykiatrian poliklinikka - Alkoholinkäyttöä on ollut vanhempien tietämättä. P5/Huoltaja1(v21): - Neljä astetta - Tarulan tupa - Nuorisopsykiatri sosiaalityöntekijän kanssa / ei apua - Toimintaterapia -Sihti. P5/Huoltaja1(v21): - Nuorisopsykiatrialla käynnit aivan liian harvoin. - Toimintaterapian uskon olevan erittäin hyvä nuorelle. - Neljä astetta aktiivinen yhteistyö hyvä. - Tarula Tuvan toimintaan olen ollut erittäin tyytyväinen ja koen, että saan nuorelle oikeanlaista apua sieltä. P5/Huoltaja1(v21): Verkosto ympärillä P5/Huoltaja2(v22): Nuoren kokeilua. Koulunkäyntihaluttomuus. Koti väsynyt P5/Huoltaja2(v22): Sosiaalitoimisto, 4 astetta, Vastaanottokoti, P5/Huoltaja2(v22): Kaikki ok P5/Huoltaja2(v22): Joustavaa palvelua. Koko perheen kanssa toimiminen.

15 15 Perhe 6: Huoltaja ja tyttö 14 vuotta P6/Huoltaja1(v23): Lapsella on ollut valtavia raivokohtauksia ja hyvin lyhyt sietokyky asioihin sekä hyvin vaikea toimia sääntöjen mukaan. Alkoholin juomisesta on jäänyt kiinni muutaman kerran. Mielenterveysklinikka, Toimintaterapia.Ei muuta tarvita P6/Huoltaja1(v23): - Tarulantupa, - Sosiaalitoimisto, - Sihti, - Nuorten mielenterveystoimisto (käyntejä vasta 3 eli vaikea vielä sanoa), - Koulukuraattori. P6/Huoltaja1(v23): Alkuun oli todella vaikeaa päästä palveluiden piiriin, vaikka yritin kuinka anella, että meillä on perheessä todella vaikea tilanne. Kävimme alkuun juttelemassa sosiaalitoimistossa, josta en kokenut saavani paljookaan hyötyä. Kun nuori sai paikan Tarulantuvalta, niin silloin tunsin niin sanotusti, että ovet aukesi ja apua alkoi tulla. P6/Huoltaja1(v23): Mielestäni Tarulantuvassa on tehty valtavasti työtä nuoren kanssa keskustelemalla, josta on ollut valtava apu meidän perheelle. Tarulassa on otettu vanhemmatkin hyvin huomioon omilla keskusteluajoilla ilman nuorta. Sihti on ollut myös todella mahtava paikka, jossa nuori sai valtavan hyvän kontaktin ja luottamuksen aikuiseen ja uskalsi kertoa pahasta olostaan. Nuori tykkäsi käydä Sihdissä mielellään. P6/Tyttö 14v(v 24): En käytä muuta kuin tupakkaa. Ennen käytin alkoholia, join kesällä paljon ja usein. En ole huolissani enää itsestäni. P6/Tyttö 14v(v 24): Olen käynyt Sihdissä kahteen otteeseen. Ja sen jälkeen nuorisopsykiatrialla. Olen ollut Tarulantuvalla 5 kk. P6/Tyttö 14v(v 24): No Tarulassa oli ensiksi hankalaa noudattaa sääntöjä, mutta nyt on jo helpompi noudattaa sääntöjä. Sihti on mukava ja siellä oli helppo puhua, mutta nuorisopsykiatrialla ei ole mukavaa. Olisin halunnut jatkaa sihdissä. P6/Tyttö 14v(v 24): No tulee parempi olo hoidoissa, en vaan jaksaisi kertoa jokaiselle hoitajalle aina kaikkea uudestaan.

16 16 Perhe 7: Tyttö 17 vuotta P7/Tyttö17v (v25): Rahankäyttö, menee liikaa rahaa - Aiemmin alkoholinkäyttö, join liikaa - Käytän tupakkaa ja alkoholia, välillä nuuskaa, pilveä kokeillut - Alkoholia käytän nyt 2 kertaa/kk, pari olutta silloin tällöin joskus enemmän - Aiemmin 8-12 olutta/päivä, 5 kertaa/vko:ssa. P7/Tyttö17v (v25): Koulupsykologi - Sosiaalityöntekijä, - Perhekoti - Tarula, - Itsenäistymisyksikkö (muutto tulossa), Kouluterveydenhoitaja,- A-Klinikka (tulossa),- Kuraattori, - En olisi tarvinnut muuta. P7/Tyttö17v (v25): Sosiaalityöntekijät tukevat rahallisesti,- Paha ruoka Tarulassa,- Saanut tarvitsemia tavaroita. P7/Tyttö17v (v25): En osaa vastata Perhe 8: Tyttö 14 vuotta P8/Tyttö14v(v26): En huolissani. Kyllä, alkoholia ja tupakkaa P8/Tyttö14v(v26): Tarulantupa, Sihti ja Nuorisopsykiatri P8/Tyttö14v(v26): Tarulantuvassa hankaluuksia: osa ohjaajista, Sihdissä: Työntekijä P8/Tyttö14v(v26): Kun yhteistyö toimii. Huoltaja (itsenäinen yhteydenotto) 1. Millainen mielenterveys- /päihdeongelma nuorellasi on/on ollut? 2. Mitä palvelua ja hoitoa nuoresi ja perheesi on saanut? 3. Mitä hankaluuksia ja mitä hyvää olet kokenut hoidossa? 4.Millaista on onnistunut palvelu ja hoito itsesi kannalta? Huoltaja(v27): -päihdeongelma Huoltaja(v27): -merkkari -kuraattori -nuorisopsykiatrian poliklinikka Nuoret tarvitsevat matalankynnyksen paikan sekä perheen tukeminen erittäin tärkeää. Huoltaja(v27): -ei kuunnella perhettä ja nuorta -perhe ei saa tukea -vanhemmilla ei annettu tukea -yhteistyö ei toiminut Huoltaja(v27): -kokonaisvaltainen huomiointi -molemminpuolinen yhteistyö -kuunteleminen -tuki nopeasti nuorelle ja perheelle

17 17 viranomaisten ja perheen välillä, vanhemmat eivät saaneet olla oppilashuoltoryhmässä mukana -nuorisopsykiatrian poliklinikalta ei annettu nuoren hoidosta tietoa -nuorisopoliklinikalla hoito jää kesken Aikuissosiaalityö Nainen 22 vuotta 1.Oletko huolissasi itsestäsi? Mistä?Käytätkö päihteitä? Mitä? N22v(v28): Ehkä vähän olen no alkoholin käyttö runsasta 2.Mitä palvelua ja hoitoa olet saanut? Alleviivaa kolme tärkeintä. Mitä muuta olisit tarvinnut? N22v(v28): A-klinikka, Typpi, sosiaalitoimisto, Nuorisopsykiatria, en muuta ainakaan minun mielestä, A-klinikan työtä nuoria kohtaan voisi kehittää esim. toiminnalla koska minua ei ainakaan juttelukerrat auttanu paljon yhtään. 3.Mitä hankaluuksia ja mitä hyvää olet kokenut palvelussasi ja hoidossasi? N22v(v28): No sosiaalitoimiston rahantulo välillä takkuilee ja minun mielestä A- klinikan toimintoa pitäisi parantaa koska minulle siellä käynit ei paljon auttanu. Ja minun mielestäni nuoria painostetaan liikaa esim typpi ja sossu painostaa nuoria kouluun vaikka ne ei sinne itse halua hakea. 4.Millaista on onnistunut palvelu ja hoito itsesi kannalta? N22v(v28): Onnistunu palvelu on minun mielestä että hoito auttaa ihmistä ja saa ihmisen iloiseksi. Välillä kyllä Typin ja sossun ja A- klinikan palvelut ei ole minua miellyttänyt eikä kyllä muitakaan. Nainen 21 vuotta N21v(v29): Alkoholin käytöstä. Käytän olutta. (Paitsi nyt en voi käyttää koska sovittiin äidin kanssa, N21v(v29): Pajarila, A- klinikka ja sosiaali- huolto. N21v(v29): Ne on auttanut vähentämään alkoholin käyttöä. N21v(v29): Sama vastaus ku kysymys 3.

18 18 Nainen 22 vuotta että en voi mennä sinne humalassa) N22v(v30): Olen huolissani henkisestä jaksamisestani tulevaisuutta ajatellen.olen mielenterveyssyistä joutunut keskeyttämään kaksi ammattitutkintoa ja olen epävarma onko minusta koskaan kouluja ja miten jaksan kokopäivätyötä. -Käytän alkoholia (mietoja ja keskivahvoja) kohtuudella mutta ajoittain runsaammin. Poltan tupakkaa säännöllisesti.-olen huolissani alkoholin käytöstä tällä hetkellä mutta uskon tilanteen muuttuvan. N22v(v30): Sihti, jossa kävin peruskoulun päätyttyä, ja josta -ohjattiin nuoriso psyk. poliklinikalle, jossa olen käynyt säännöllisesti n. 7 vuotta. -Syksyllä 2010 olin psykiatrisessa sairaalahoidossa (2 kk) vaikean elämäntilanteen takia. -Olen työvoimapalvelukeskuksen asiakkaan ja olen löytänyt minulle sopivan kuntouttavan työpaikan kahden epäonnistumisen jälkeen. -Olen ollut sosiaalitoimen asiakkaana vuodesta Olisin tarvinnut intensiivisempiä tutkimuksia ja hoitoa mielenterveyspuolelta ja aloitinkin pian kongnitiivisen terapian yksityisellä terapeutilla. -Käyn myös säännöllisesti taideterapiassa. -Olen tavannut psykiatrista lääkäriä tarvittaessa noin vuodesta 2006 lähtien lääkemääräysten yhteydessä. N22v(30): -Pitkään kestänyt psykoterapia ei auttanut minua vaikeissa asioissa, vaan se on ollut pintapuolista, kevyttä arjen pohtimista ja purkautumista hetkellisistä ongelmista. -Sairaalahoito oli minulle tarpeen, jotta sain itseni fyysisesti kuntoon pitkään kestäneen riuduttamisen jälkeen. Muihin asioihin ei puututtu. -Sosiaalitoimi ja sen tuomat edut ovat ymmärrykseni mukaan olleet oikeudenmukaisia mutta pieniä ongelmia on tuottanut samassa taloudessa asuva veljeni ja sen kautta hankalasti ymmärrettävät etuudet. (Miten esim. sähkölasku tulisi maksaa, sillä sos. toimi on maksanut sen tähän mennessä kokonaan jne.) N22v(v30): Mutkaton ja selkeä selitys esim. etuuksista. -Asiakas on otettava huomioon yksilönä, välttäen ryhmiä tai tilanteita, johon yleisesti katsoen voisi sopia. Esimerkkinä jokaisen skitsofrenia on omanlainen sairaus jokaisen omassa päässä. Tämä huomio on sivuutettu liian usein mielenterveyshoidossa. -En ole saanut apua hoidossani juuri äskisen takia. Työvoimanpalvelukeskus on ottanut tarpeeni huomioon kiitettävästi. -Sosiaalitoimi voisi mielestäni selittää etuuksien määrät ja luvut ja laskelmat selvällä suomenkielellä. En ymmärrä laskuista ja vaikeasti luettavasta tai ymmärrettävästä tekstistä mitään. Nainen 20 vuotta N20v(v31): Masennus, unettomuus, stressi. Käytän kyllä välillä alkoholia. N20v(v31): Nuorisopsykiatria poliklinikka, ps2, TYP, neurologilla N20v(v31): Neurologilla käynti on hauskaa. N20v(v31): Neurologilla käynti. Typissä käynti

19 19 Epilepsia. Paniikkihäiriö käynti Nuorisopsyk. polilla käynti meni päin kuusta. Typissä menee hyvin. Ps2: lla oli mukavaa, omahoitaja oli kiva ja muutenkin parempi olo sen jälkeen. Etsivä työ 1.Oletko huolissasi itsestäsi? Mistä? Käytätkö päihteitä? Mitä? 2.Mitä palvelua ja hoitoa olet saanut? Alleviivaa kolme tärkeintä. Mitä muuta olisit tarvinnut? 3.Mitä hankaluuksia ja mitä hyvää olet kokenut palvelussasi ja hoidossasi? 4.Millaista on onnistunut palvelu ja hoito itsesi kannalta? Mies 23 vuotta M23v(v32): Olen huolissani itsestäni, koska pelkään masentuvani uudelleen ja että itsetuhoisten ajatusten määrä kasvaa. Myös ahdistuskohtaukset ja kotoa pois lähteminen ovat kasvaneet. Alkoholi, miedot. M23v(v32): TYP, Imatran MTK, Jno MTK,Sosiaalitoimisto,Kliininen laboratorio (Imatra),Sihti M23v(v32): -Ei ilmoiteta, jos aika on peruttu (Jno/Lpr) -eri lääkkeiden kokeilu, painonnousu (Imatra/Jno) -hoitajat vaihtuvat. + oikeiden lääkkeiden löytyminen, (lääkäri vaihtui) (Jno) + luottamus löytyy nopeasti, lähtee paremmalla mielellä pois tapaamisesta (Imatra/Jno) + asiat otetaan vakavasti ei vähätellä (Imatra/Jno) M23v(v32): Luottamus ja oikea hoito löytyvät nopeasti!

20 20 Pajarila päihdekuntout usyksikkö Mies 23 vuotta 1.Oletko huolissasi itsestäsi? Mistä?Käytätkö päihteitä? Mitä? M23v(v33): Alkoholi, kannabis steroidit ahdistus, masennus amfetamiini ym, ahdistus, masennus, psykoosit Alkoholi 13 v, kannabis 18 v, steroidit 19 v, amfetamiini 20 v. 2.Mitä palvelua ja hoitoa olet saanut? Alleviivaa kolme tärkeintä. Mitä muuta olisit tarvinnut? M23v(v33): -Kerran A- klinikalla josta ohjattiin Pajarilaan -yksi käynti hyksissä, josta keskellä yötä ulos. -koululääkäri käynti 20 v. päihteistä johtuva pahaolo pameja, mielialalääke. 3.Mitä hankaluuksia ja mitä hyvää olet kokenut palvelussasi ja hoidossasi? M23v(v33): -Hoitoonohjaus 4.Millaista on onnistunut palvelu ja hoito itsesi kannalta? M23v(v33): -Pajarilan katkaisuhoito yksikkö -jatkuvuus = hoidon jälkeinen aika Mies 19 vuotta M19v(v34): Olen huolissani päihteidenkäytöstäni ja asunnottomuudestani. Päihteitä käytän oikeastaan mitä vain. M19v(v34): Tukea ja apua lähes joka asiassa ISKK:lta ja IST:ltä. ISKK = Iloisten Selviytyjien KuntoutumisKeskus IST = Iloisten Selviytyjien Tuki, IST ry. M19v(v34): Tukiasuntojen pitäminen on ollut hankalaa mutta se on ollut itsestäni kiinni ISKK:lla on ollut hyvä ilmapiiri ja hoitajat ovat koko ajan yhdessä nuorten kanssa ja yhteistä tekemistä kehitellään lähes joka päivä. Siellä myös huomasi että hoitajat oikeasti välittivät. M19v(v34): Jotta voisi luottaa toiseen niin paljon että voi puhua kaikesta ja että joku auttaisi asunnon saamisessa. Mies 19 vuotta M19v(v35): Omasta psyykkeestäni ja rahatilanteesta. Käytän buprenorfiniä joka päivä ja M19v(v35): Olen käynyt TK: lääkärillä ja saanut lääkitystä. Sekä yksityislekurilla. M19v(v35): Ei ole ollut hankaluuksia, olen saanut tarpeenmukaista hoitoa. M19v(v35): Ennen ala- ikäisenä olen ollut väkipakolla hoidossa ja

Työvoiman palvelukeskus. Yht. 7/9 vastausta 77,8% TE- keskus 1 yhteinen vastaus. Matriisissa TYP ja TE- keskus yhdistetty.

Työvoiman palvelukeskus. Yht. 7/9 vastausta 77,8% TE- keskus 1 yhteinen vastaus. Matriisissa TYP ja TE- keskus yhdistetty. 1 LIITE 4: KARTOITUS KANNATELLEN I -HANKE: työntekijävastauksista koottu matriisi 31.1.2011 Prosessi Työvoiman palvelukeskus Yht. 7/9 vastausta 77,8% TE- keskus 1 yhteinen vastaus. Matriisissa TYP ja TE-

Lisätiedot

3 VARHAINEN PUUTTUMINEN

3 VARHAINEN PUUTTUMINEN 3 VARHAINEN PUUTTUMINEN 53 Sisäänpäin kääntyneen pahan olon tunnistamisessa ovat avainasemassa arjen yhteisöt eli ne ihmiset, jotka ovat nuoren kanssa tekemisissä harva se päivä. Esimerkiksi koulussa olisi

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely Tampereen Toimeentulotuen yksikössä 2012

Asiakastyytyväisyyskysely Tampereen Toimeentulotuen yksikössä 2012 TAMPEREEN KAUPUNKI Asiakastyytyväisyyskysely Tampereen Toimeentulotuen yksikössä 2012 Toteuttajana SOS-hanke Tuominen Tuula, Katariina Heikkilä, Kukkasniemi Marianne, Laakso Tuija, Pietilä Samuli 8.3.2013

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto uskomme sinuun usko sinäkin Opas lastensuojeluun sijoitetun nuoren läheisille ja työntekijöille Aikuisten opas Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu, mutta

Lisätiedot

900 000 SUOMALAISTA. 9 tarinaa rahapelaamisesta

900 000 SUOMALAISTA. 9 tarinaa rahapelaamisesta 900 000 SUOMALAISTA 9 tarinaa rahapelaamisesta Julkaisija: Sosped säätiö Sosped stiftelsen Sosped Foundation Elimäenkatu 25-27, 00510 Helsinki www.sosped.fi pelirajaton.fi Toimitus: Jari Hartikainen, Jouni

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot

Askelia opintopolulla. Anna Buss, Nelli Karkkunen, Sini-Meri Lehtinen, Marika Nordlund ja Veli-Matti Taskila. sam k

Askelia opintopolulla. Anna Buss, Nelli Karkkunen, Sini-Meri Lehtinen, Marika Nordlund ja Veli-Matti Taskila. sam k Askelia opintopolulla Anna Buss, Nelli Karkkunen, Sini-Meri Lehtinen, Marika Nordlund ja Veli-Matti Taskila sam k JULKAISUT 2008 Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto - SAMOK ry 2008 Tekstit:

Lisätiedot

Kun on pakko pelata s. 8

Kun on pakko pelata s. 8 1/2009 ADHD-liiton jäsenlehti Vintiöstä ADHDtiedon jakajaksi s. 6 Kun on pakko pelata s. 8 Mikä ihmeen Tyttöjen Talo? s. 10 1 1/ 2 0 0 9 s i s ä l l y s p ä ä k i r j o i t u s Tässä numerossa ADHD-liitto

Lisätiedot

Eija Kilgast. Esteistä eroon. Vammaisten päihdehaittojen ehkäisyprojektin loppuraportti 1998-2000. Sininauhaliitto

Eija Kilgast. Esteistä eroon. Vammaisten päihdehaittojen ehkäisyprojektin loppuraportti 1998-2000. Sininauhaliitto Eija Kilgast Esteistä eroon Vammaisten päihdehaittojen ehkäisyprojektin loppuraportti 1998-2000 Sininauhaliitto Toimittaja Eija Kilgast Etukannen kuva Eeva Mehto / Kuvaliiteri Kannen suunnittelu Terttu

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Vaikuttava lastensuojelu Kuinka arvioida lastensuojelun vaikuttavuutta?

Vaikuttava lastensuojelu Kuinka arvioida lastensuojelun vaikuttavuutta? Vaikuttava lastensuojelu Kuinka arvioida lastensuojelun vaikuttavuutta? Selvitys POP-hankkeseen Sosiaalitaito Oy Socialkompetens Ab Seutulantie 3-5 A 04400 Järvenpää Y-tunnus 1765926-6 Sinikka Olmiala

Lisätiedot

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Opas syöpäpotilaan läheiselle Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Te k s t i Sinikka Arhovaara ja Leena Rosenberg sekä Harri Vertio ja Hilkka Karesluoto Ku v i t u s Bosse

Lisätiedot

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevia haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Raportin tähän osaan on nostettu esiin erilaisia arkielämän asioita, joiden kanssa Järvenpäässä

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus LAPSET PUHEEKSI - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia Manuaali ja lokikirja Tytti Solantaus 1 SISÄLLYS LAPSET PUHEEKSI -TYÖMENETELMÄN TAUSTA JA PERIAATTEET... 3 JOHDANTO... 3 TOIMIVA LAPSI&PERHE

Lisätiedot

Päiväkeskus ja tukiasuminen palvelujen yhdistelmänä

Päiväkeskus ja tukiasuminen palvelujen yhdistelmänä Sirpa Niskanen Päiväkeskus ja tukiasuminen palvelujen yhdistelmänä Huittisten päiväkeskus-tukiasuntoprojektin 2001 2003 loppuraportti A-klinikkasäätiön monistesarja nro 45 A-klinikkasäätiö 2004 1 Sirpa

Lisätiedot

Suuri kisaraportti: ELINSIIRRON SAANEIDEN MM-KISAT ROVANIEMELLÄ. Porvoon uusi DIALYYSIOSASTO

Suuri kisaraportti: ELINSIIRRON SAANEIDEN MM-KISAT ROVANIEMELLÄ. Porvoon uusi DIALYYSIOSASTO Uumunen 2/2008 1 2 Uumunen 2/2008 22 Suuri kisaraportti: ELINSIIRRON SAANEIDEN MM-KISAT ROVANIEMELLÄ 2/2008 Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry:n jäsenlehti Uumunen 3/2008 ilmestyy viikolla 35

Lisätiedot

SILTA-VALMENNUSYHDISTYS RY Nuorten ideat ja ajatukset osaksi nuorten palveluiden kehittämistä. Raportti aivoriihen tuloksista.

SILTA-VALMENNUSYHDISTYS RY Nuorten ideat ja ajatukset osaksi nuorten palveluiden kehittämistä. Raportti aivoriihen tuloksista. Hanna Hihnala Anu Kokko 11.2.2015 SILTA-VALMENNUSYHDISTYS RY Nuorten ideat ja ajatukset osaksi nuorten palveluiden kehittämistä. Raportti aivoriihen tuloksista. Sisältö Projektin tavoite ja tunnusluvut

Lisätiedot

Selvitys vammaispalveluista Pohjois-Suomessa

Selvitys vammaispalveluista Pohjois-Suomessa Selvitys vammaispalveluista Pohjois- Suomessa vammaisjärjestöjen haastattelujen yhteenveto 2008 Selvitys vammaispalveluista Pohjois-Suomessa - vammaisjärjestöjen haastattelujen yhteenveto 2008 Merja Renko

Lisätiedot

OLEN HARVINAINEN. Harvinaisten sairauksien päivän kyselyn tuloksia 2012

OLEN HARVINAINEN. Harvinaisten sairauksien päivän kyselyn tuloksia 2012 Harvinaisten sairauksien päivän kyselyn tuloksia 2012 OLEN HARVINAINEN Harvinaisiin sairaus- ja vammaryhmiin kuuluvien kokemuksia ja ajatuksia palveluista, vertaistuesta ja arjen haasteista Toimituskunta

Lisätiedot

SALON KLUBITALO Köyhyys & Syrjäytyminen 1/2015. Kurkistus mielen maailmaan: Viiltely Kehittämispäivä Vierailu Eduskuntaan

SALON KLUBITALO Köyhyys & Syrjäytyminen 1/2015. Kurkistus mielen maailmaan: Viiltely Kehittämispäivä Vierailu Eduskuntaan SALON KLUBITALO Köyhyys & Syrjäytyminen 1/2015 Kurkistus mielen maailmaan: Viiltely Kehittämispäivä Vierailu Eduskuntaan Julkaisija Salon jäsenyhteisö, Klubitalo tavoitteellista ja palkatun joka henkilökunnan

Lisätiedot

Maaherra Rauno Saari Elämän etsijä Timo Lilja Päihdelääkäri Juha Kemppinen KRISTILLINEN ALKOHOLISTI- JA NARKOMAANITYÖ RY 1-2008

Maaherra Rauno Saari Elämän etsijä Timo Lilja Päihdelääkäri Juha Kemppinen KRISTILLINEN ALKOHOLISTI- JA NARKOMAANITYÖ RY 1-2008 Maaherra Rauno Saari Elämän etsijä Timo Lilja Päihdelääkäri Juha Kemppinen KRISTILLINEN ALKOHOLISTI- JA NARKOMAANITYÖ RY 1-2008 Maailmankuva säätelee tavan käsitellä rikkinäistä ihmistä Parhaillaan maassamme

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS

ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS Toim. Maria Onuigbo ja Jarmo Karjalainen Lukijalle Elämän laadun vaaliminen on erityisen tärkeää silloin, kun asutaan ulkomailla eikä käytettävissä ole perinteistä sosiaalista

Lisätiedot

TE-toimistojen palvelutyytyväisyystutkimusten tulosten yhteenveto. Henkilö- ja työnantaja-asiakkaat

TE-toimistojen palvelutyytyväisyystutkimusten tulosten yhteenveto. Henkilö- ja työnantaja-asiakkaat TE-toimistojen palvelutyytyväisyystutkimusten tulosten yhteenveto Henkilö- ja työnantaja-asiakkaat Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja Konserni 44/2015 TE-toimistojen palvelutyytyväisyystutkimusten

Lisätiedot