Kemian laitoksen tietotekniikasta ja ICT- benchmarking. Yleistä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kemian laitoksen tietotekniikasta ja ICT- benchmarking. Yleistä"

Transkriptio

1 Kemian laitoksen tietotekniikasta ja ICT- benchmarking Yleistä Kemian laitoksella on henkilökuntaa noin ja vierailevia tutkijoita ym. henkilöitä vaihteleva määrä. Opiskelijoita kpl. ICT-Benchmarking taulukoiden täyttö vaikutti siltä, ettei sitä ollut tarkoitettu mitenkään laitosten täytettäväksi. Samaten mittausviikon tarkat kirjaukset olivat laitoksella turhia, koska viikot ovat aivan erilaisia ja laitoksella ei ole kokopäiväistä ATK-tukihenkilöä. Taulukkoon on arvioitu keskimääräinen ajankäyttö tietoteknisiin toimenpiteisiin. Tähän ei kuulu laitoksella tehtävä tutkimustoiminta, johon liittyy myös merkittävässä määrin ohjelmistosuunnittelua laboratorio-insinöörin osalta. Henkilökohtaiset työasemat Lähes jokaisella vakinaissa palvelussuhteessa olevalla ( n. 50 henkilöä) on henkilökohtaisessa käytössään tietokone ja näistä jo lähes kaikissa alkaa olla käyttöjärjestelmänä Windows XP. Joitakin Windows 2000 ja jopa Windows 98 koneita on vielä käytössä. Näistä koneista käytännössä kaikki on liitetty UTU-domainiin ja GP:n kautta tulee ainoastaan ATK-keskuksen määrittelemät policyt. Yhteiskäyttöiset työasemat Laitoksella on laboratorioissa ja opetustiloissa n. 30 yhteiskäyttöistä tietokonetta, joita käyttäjät eivät itse hallitse ja joihin kirjaudutaan peruskäyttäjän oikeuksin. Näitä koneita käyttävät pääasiassa opiskelijat. Koneissa on käytännössä kaikissa Windows XP käyttöjärjestelmänä ja niitä hallitaan lähes täysin Group Policyjen kautta. Laitoksella on 7 erilaista OU:ta, joissa on jonkin verran erilaiset määrittelyt. Osaan tietokoneista on paikallisesti asennettu laboratorion tarvitsemia ohjelmistoja. Laitoksen laboratorio-insinööri hoitaa nämä määrittelyt. Mittalaitteiden ohjaustietokoneet Laitoksella on suuri määrä erilaisia mittalaitteita ja tutkimusjärjestelmiä, joissa on erittäin kirjava valikoima tietokoneita ja käyttöjärjestelmiä. Näistä laitteista osa on UTUdomainissa, mutta pääasiassa ne eivät ole kytkettynä domainiin. Näiden laitteiden ylläpito on erittäin haastavaa ja vikatilanteissa jopa raastavaa. Koneiden ikähaitari on 20 vuotta ja joissain on jopa vielä käytössä Intel 386-pohjainen tietokone ja vanha DOS-versio. Erityisesti viime kesänä usean laitteen kovalevyt hajosivat ja laitteiden uudelleen käyttöönsaanti kulutti lukuisia työtunteja. Mikroluokka Laitoksella on Biokemian laitoksen kanssa yhteinen mikroluokka ja sitä hallitaan täysin Group Policyjen kautta. Luokassa olevat 12 tietokonetta ovat toistaiseksi käyttökelpoisia. Laitos ylläpitää mikroluokkaa.

2 Palvelimet Laitoksella on palvelinhuoneessaan 4 kappaletta Windows 2003 Server -palvelinta. Palvelimet ovat lähes normaalia PC-rautaa, niissä on kaksi kovalevyä kytkettynä RAIDkonfiguraatioon kovalevyrikkojen aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi: nmr-kemlk Laitekeskuksen NMR-verkon palvelin, levypalvelut, tiedonsiirtopalvelut labser-kem Mittalaiteverkon palvelin, levypalvelut, tiedonsiirto, backup pajaser-kem laitoksen IT-toimintojen testaus ja ylläpitopalvelin, virtuaalikoneet kemia-kem Terminal Server, ohjelmistojen ajo, lisenssipalvelin, levypalvelut keva kemikaalivaraston varastokirjanpito (NT 40) Lisäksi on public-kem palvelin, jossa toimii mittauslaitteiden monitorointipalvelu ja siihen pääsee yliopiston palomuurin ulkopuolelta kiinni. Mittalaiteverkot Laitoksella on kaksi virtuaalista mittalaiteverkkoa (VLAN): NMR-verkko ja mittalaiteverkko. Näiden verkkojen tarkoituksen on eristää mittalaitteiden ohjaustietokoneet muusta laitoksen verkosta ja tarjota tiedonsiirto- ja backup-palveluja mittalaitteiden ohjaustietokoneille. Erityisesti Windows XP-koneiden kanssa pitää olla tarkkana, koska mittalaitteiden ohjaustietokoneisiin ei voi antaa automaattisten paikkojen tulla automaattisesti eikä koneiden tehot ja ohjelmistot yleensä salli F-Securen massiivista virustorjuntaohjelmistoa ja siksi koneet on eristettävä yleisestä verkosta. Tietokoneet Laitoksella on PC-tietokoneita yhteensä yli 212, joista käyttöjärjestelminä: Windows XP PRO 134 Windows NT 10 Windows Windows 2003 Server 4 Win 98/95/ DOS 10 OS/2 3 Laitoksella oli vielä hetki sitten Unix ja VAX-tietokoneita, mutta niitä ei enää ole käytössä (ainoastaan yhden massaspektrometrin käyttöjärjestelmänä on unix). Samaten linux on laitoksella vain testauskäytössä. MAC-koneita ei ole aktiivisessa käytössä. ATK-pähkäilyä kuluu eniten laitoksella olevien lukuisten tieteellisten instrumenttien ohjelmissa ja raakaa työtä henkilökohtaisten koneiden ongelmien ratkaisuun ja ylläpitoon. Suunnittelutyötä on aikoinaan kulunut aikalaisestikin Group Policyjen kautta hallittujen koneiden hallintaan saattamiseksi, mutta nykyisin Group Policyt selvästi helpottavat hallintaa.

3 Tulostimet Laitoksella on lukuisa määrä printtereitä ikivanhoista matriisiprinttereistä värilasereihin. Yhteisiin verkkotulostimiin tulostetaan printers-palvelimen kautta ja osalla on henkilökohtainen tulostin suoraan kytkettynä tietokoneeseen. Mittalaitteissa on lukuisa määrä tulostimia. verkkotulostimia laser 8 kpl, väri 3 kpl henkilökohtaisia tulostimia n. 15 kpl mittalaite ym. tulostin n. 25 kpl Puhelimet ja PDA-laitteet Laitoksella ei ole laitoksen omistamia älypuhelimia ja PDA-laitteita. Ohjelmistot Lähes kaikissa työasemissa on ohjelmistoina Office 2003 sekä iso liuta Windows XP:hen tarvittavia lisäohjelmia. Näistä ohjelmista nykyisin suuri osa saadaan Atk-keskukselta. Lisäksi laitos on hankkinut koko yliopiston käyttöön ChemDraw ohjelman site-lisenssin ( 5000 euroa per vuosi). Laitokselle on lisäksi hankittu lukuisa määrä yksittäisiä ohjelmia. Laskennallinen kemia käyttää jonkin verran CSC:n laskentapalveluja (laskenta osin siirtynyt laitokselle PC-koneille). Ulkoisia tietokantoja käytetään tutkimustoiminnassa. Mittalaitteissa on aivan omat ohjelmansa. Kemikaalivaraston kirjanpito-ohjelma on itse tehty laitoksella. Atk-työpanos Laitoksen ATK:sta vastaa laboratorio-insinööri ja hänen tehtäviin kuuluu kaikki tehtävät tietokoneiden (työasemat, palvelimet) hankinnasta niiden poistoon sekä huollosta uusien järjestelmien suunnitteluun. Keskimäärin aikaa tähän työhön menee % työajasta. Lisäksi työpajan mekaanikko huoltaa ja asentaa PC-tietokoneita. Tiedekunnan Atk-tukihenkilö toimii asiantuntija-kumppanina ja auttaa vaikeissa tapauksissa. Suurimmat työpanokset menevät mittalaitteiden ylläpitoon, järjestelmien suunnitteluun ja testaukseen, neuvontaan. Haastavinta on laitteistojen ja ohjelmistojen kirjavuus. Myös perusylläpito kuluttaa resursseja, koska koneita on yli 200 ja laite- ja ohjelmistokanta erittäin kirjavaa. Uusien koneiden hankinta ja valinta kuuluu myös tehtäviin sekä uusien ATK-ohjelmistojen ja järjestelmien hankinnassa mukana oleminen, valinta sekä testaus.

4 Kustannukset Kemian laitoksella on kulunut kolmen viime vuoden aikana suoriin Atk-hankintoihin (pois luettuna instrumenttien ohjaustietokoneet) yhteensä kokonaiskustannukset ( ) tietokoneet (kpl) tulostimet (kpl) Keskimääräinen työaseman hinta on ollut 1000 euroa per kappale ja palvelimen 1000 euroa rungolta. Tulostimen keskihinta on 500 euroa. Uusiin tietokoneisiin on hankittu ATK-keskuksen suosittelema peruswindows -lisenssi ja koneisiin on asennettu sitten RIS:llä Windows XP PRO. Suurin kustannuserä ohjelmistoissa on ChemDraw- vuosilisenssi (5000), joka oikeuttaa kaikille utu.fi-sähköpostin omaavalle ohjelmiston käyttöoikeuden. Yksittäisistä ohjelmista on hankittu yksittäisiä lisenssejä (kelluvia lisenssejä, jos mahdollista), mutta on pyritty käyttämään ATK-keskuksen tarjoamia site-lisenssin omaavia ohjelmistoja. Samaten on pyritty informoimaan ATK-keskusta uusien ohjelmistolisenssien hankintatarpeesta.

5 Active Directoryssa olevat koneet: Hallitsettomat laitteet: OU: Laitteet ABINA-OKEM ADAPTERI-FKEM AFFENA-FKEM AMIDIITTI-OKEM ANALYST-AKEM ANALYTIC2-AKEM ANALYTIC-AKEM ARC1-KEM BIGBOSS-FKEM BLAZE-EKEM BOSS-OKEM BROMIDE-AKEM CARBON-OKEM CHEMSTA-OKEM CLARINET-OKEM CLEAVAGE-OKEM CRYSTALLITE-EKEM CYANO-EKEM DEKKA-OKEM DIONEX-FKEM ELECTRO1-KEM ELIA-AKEM EP3-AKEM FLEDKU-FKEM FLUORO-AKEM FOSFONAT-OKEM FTIR-AKEM HAM-OKEM HIRVI-FKEM HPLC1-FKEM HPLC2-FKEM HT1-FKEM HUHU-AKEM HYDROLYSIS-OKEM IRMAN-OKEM JAAKKO-KEMLK KAASUFILE-FKEM KAINO-EKEM KILPI-EKEM KIRSTI-KEMLK KOTKA-KEM KOURA-KEM KUHAFILE-FKEM KUHA-FKEM KUOPPA-FKEM KURJIS-FKEM LACTOBACILLUS-TBIO LAKTAAMI-OKEM LEENA-KEM LFER-FKEM LIGHT-AKEM LK2-KEM LUMINES-AKEM MASSA-KEMLK MATH-AKEM MEAS3-KEM MEAS4-KEM MEAS-KEM MERIAHVEN-FKEM MICRO-AKEM MIMOSA-FKEM MLAH-FKEM MOBILE-EKEM MONOLAYER-AKEM MONOMEERI-FKEM NANOLAYER-AKEM NEUMATKA-OKEM NIR-AKEM NITROGEN-KEM NMR-KEMLK OCEAN-AKEM OKTAAVI-OKEM OMENA-FKEM OPELEH-OKEM OPE-OKEM OPETLAB-KEM OPEX-OKEM ORGANIC1-OKEM OSSI2-FKEM OXYGEN-KEM PAJA1-KEM PAJA2-KEM PAJA6-KEM PAJA-KEM PAJAKONE-KEM PAJAMAN2-KEM PAJASER-KEM PANDORA-EKEM PEAKLESS-OKEM PEM-FKEM PENTAGG-FKEM PEPTOID-OKEM PERSISTENT-EKEM PETRI-KEMLK PHOSPHOR-EKEM PLANE-AKEM POTSTAT-AKEM POV-FKEM PTARPA-EKEM PUBLIC-KEM PYRANE-OKEM QSAR-FKEM RAMAN-AKEM RENIUM-EKEM RUSKI-FKEM SENSOR-AKEM SILICON-AKEM SIMPPU-FKEM SOKERION-OKEM SPECTRE1-FKEM SPECTRE-FKEM STAR-FKEM SUPERKOOHO-AKEM TESTXP-KEMLK THALLUS-KEM TRAVEL1-AKEM TRAVEL1-OKEM TRAVEL2-AKEM TRAVELNEU-OKEM TURBO-OKEM TVKAK-AKEM TYKKI-KEM VARASTO-KEM VISCO-AKEM WIZARD-KEM

6 Hallitut laitteet: OU: Laitekeskus IBU-KEMLK SPEKTRI-KEMLK OU: Materiaalikemia ARPA-EKEM ASSARI-FKEM EKSESSI-FKEM ESTERI-OKEM FULLE-AKEM GLOW-EKEM KATAJA-FKEM MEAS2-KEM MOONSHINE-EKEM POLYMER-AKEM RARE-EKEM REEDFIELD-EKEM OU: Opetuslaboratorio OPEMATH-KEM OPETUS-KEM RUPULASKU-KEM OU: Orgaaninen kemia HEPTIUM-OKEM HEXIUM-OKEMPUB OPELEH-FKEM THESIS1-OKEM OU: Fysikaalinen kemia ISOTOPE-FKEM KOIVU-FKEM PIPETTI-FKEM PUBLIC1-FKEM OU: Hallitut ARGON-KEM NEON-KEM OU: Analyyttinen kemia GOLD-AKEM LAYER2-AKEM MSCOPE-AKEM THIOPHENE-AKEM WAFER-AKEMPUB OU: Mikroluokka ARC01-KEMPUB ARC02-KEMPUB ARC03-KEMPUB ARC04-KEMPUB ARC05-KEMPUB ARC06-KEMPUB ARC07-KEMPUB ARC08-KEMPUB ARC09-KEMPUB ARC10-KEMPUB ARC11-KEMPUB ARC12-KEMPUB Verkkotulostimet: akem_hp2420 (mv) akem_printer1 (v) akem_optra (mv) fkem_hp3005 (mv) fkem_ps2 (mv) okem_hp5m (mv) okem_hpdj1 (v) ekem_phaser (v) ekem_optra (mv) kem_hp7210 (v) kem_hp (mv) kemlk_canon (mv) vari1-kem (v) Lisäksi ei AD:ssa on määriteltynä iso liuta mittalaitekoneita. UTU Domain: Hallitsemattomat koneet: Hallitut tietokoneet (yhteiskäyttö): Hallitut tietokoneet mikroluokka: Windows 2003 Serverit Muut palvelintyyppiset koneet Windows XP: 90 kpl Windows 2000: 10 kpl Windows 98/95: 25 kpl yhteensä 125 kpl Windows XP: 32 kpl Windows XP: 12 kpl 4 kpl 2 kpl Ei domain: Muut tietokoneet: 37 kpl Koneita yhteensä: / Kari Loikas

Henri Mäenpää DOMAIN-SUUNNITELMA

Henri Mäenpää DOMAIN-SUUNNITELMA Henri Mäenpää DOMAIN-SUUNNITELMA Tekniikka ja liikenne 2010 2 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tekijä Henri Mäenpää Opinnäytetyön nimi Domain-suunnitelma Vuosi 2010

Lisätiedot

SELVITYS OPETTAJAKSI OPISKELEVIEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNISESTÄ TOIMINTAYMPÄRISTÖSTÄ HARJOITTELUKOULUILLE SUUNNATUN KYSELYN YHTEENVETO

SELVITYS OPETTAJAKSI OPISKELEVIEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNISESTÄ TOIMINTAYMPÄRISTÖSTÄ HARJOITTELUKOULUILLE SUUNNATUN KYSELYN YHTEENVETO Tekes Opetus- ja kulttuuriministeriö SELVITYS OPETTAJAKSI OPISKELEVIEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNISESTÄ TOIMINTAYMPÄRISTÖSTÄ HARJOITTELUKOULUILLE SUUNNATUN KYSELYN YHTEENVETO Loistavaa verkostoyhteistyötä

Lisätiedot

Tieto ja esitystekniikan pikaopas opettajille

Tieto ja esitystekniikan pikaopas opettajille 2011 kevät Tieto ja esitystekniikan pikaopas opettajille Tervetuloa Tämä opas on tarkoitettu Helsingin kaupungin opettajille, jotka kaipaavat opastusta atk laitteiden käyttöön luokissaan. Toivottavasti

Lisätiedot

Pilviohjelmistot. Pienyrityksen opas

Pilviohjelmistot. Pienyrityksen opas 2 Pilviohjelmistot Pienyrityksen opas Teksti ja taitto: Tuomas Mäkilä Kiitokset: Lotta Kujanpää, N. Tapani Saarinen ja Kalle Luhtinen / Turku Science Park Oy, Antero Järvi / The SyncMachine.com Opas on

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Iiro Sammalkorpi Windows Active Directory, käyttöönotto ja hallinta

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Iiro Sammalkorpi Windows Active Directory, käyttöönotto ja hallinta SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Iiro Sammalkorpi Windows Active Directory, käyttöönotto ja hallinta Liiketalous, matkailu, tietojenkäsittely ja viestintä Pori Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma TK00 2005

Lisätiedot

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 62900 ALAJÄRVI 1 / 90 SISÄLLYSLUETTELO: Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 1.1 Yleistä 5 1.2 Sisäinen tietoliikenne 5 1.2.1 Lähiverkko 5 1.2.2 Lähiverkon laitteet 5 1.2.3 Kaapeloitu lähiverkko (yleisesti ja toteutus)

Lisätiedot

KR TT- koulutuskiertue 9.12.2008 Windows-käyttöjärjestelmät - palvelimet Kimmo Rousku sivu 1. Oulu

KR TT- koulutuskiertue 9.12.2008 Windows-käyttöjärjestelmät - palvelimet Kimmo Rousku sivu 1. Oulu KR TT- koulutuskiertue 9.12.2008 Windows-käyttöjärjestelmät - palvelimet Kimmo Rousku sivu 1 Oulu 9.12.2008 kimmo@ict-tuki.fi tai kimmor@gmail.com http://ict-tuki.fi KR TT- koulutuskiertue 9.12.2008 Windows-käyttöjärjestelmät

Lisätiedot

Loppuraportti: VOTI - Vakioitu operatiivinen työasemainfrastruktuuri TUPO - Pelastustoimen operatiivisten tietojärjestelmien tietoturvapolitiikka

Loppuraportti: VOTI - Vakioitu operatiivinen työasemainfrastruktuuri TUPO - Pelastustoimen operatiivisten tietojärjestelmien tietoturvapolitiikka Loppuraportti: VOTI - Vakioitu operatiivinen työasemainfrastruktuuri TUPO - Pelastustoimen operatiivisten tietojärjestelmien tietoturvapolitiikka Marko Hassinen Juhani Silvennoinen Pelastusopisto Pelastusopiston

Lisätiedot

Kuluttajien pilvipalveluiden käyttö. Taina Lempiäinen

Kuluttajien pilvipalveluiden käyttö. Taina Lempiäinen Kuluttajien pilvipalveluiden käyttö Taina Lempiäinen Tampereen yliopisto Informaatiotieteiden yksikkö Vuorovaikutteinen teknologia Pro gradu -tutkielma Ohjaajat: Saila Ovaska ja Poika Isokoski Joulukuu

Lisätiedot

KÄYTTÖOIKEUKSIEN HALLINTA MICROSOFT WINDOWS- TIEDOSTOPALVELIMILLA

KÄYTTÖOIKEUKSIEN HALLINTA MICROSOFT WINDOWS- TIEDOSTOPALVELIMILLA KRTT Oulu Käyttöoikeuksien hallinta 9.12.2008 1(21) KÄYTTÖOIKEUKSIEN HALLINTA MICROSOFT WINDOWS- TIEDOSTOPALVELIMILLA 1 OHJEEN TARKOITUS Käyttöoikeuksien hallinnalla (acl, access control lists) tarkoitetaan

Lisätiedot

OpenOffice. Selvitysraportti

OpenOffice. Selvitysraportti OpenOffice Helsingin kaupunki Talous- ja suunnittelukeskus Tietotekniikkaosasto 28.12.2011 HELSINGIN KAUPUNKI OpenOffice Tietotekniikkaosasto SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhteenveto selvityksestä... 1 2 Selvityksen

Lisätiedot

KTM Päivi Nousiainen

KTM Päivi Nousiainen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Tuotantotalouden tiedekunta Tietotekniikan koulutusohjelma Diplomityö Simo Karhu Microsoftin pilvipalvelut pk-yrityksen päätelaite- ja tiedonhallinnassa Työn tarkastajat:

Lisätiedot

Lenten Reborn PC-kortti

Lenten Reborn PC-kortti Lenten Reborn PC-kortti Versio Plus Käyttöopas 2007 Tuotemerkit Copyright 2004-2007 Lenten Technology Co., Ltd. Kaikki oikeudet pidätetään. Lenten, Lenten -logo ja muut Lentenin tuotemerkit ovat Lenten

Lisätiedot

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2 Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista ei pidä

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat.

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. 15.10.2014 ArchiCAD 18 ALK. - 1 Asennus Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. ArchiCADissä tärkeää tietoa löytyy

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Pilvipalvelun tuomat haasteet opiskelijasähköpostisiirroissa

Pilvipalvelun tuomat haasteet opiskelijasähköpostisiirroissa Pilvipalvelun tuomat haasteet opiskelijasähköpostisiirroissa Oulun yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Pro Gradu-tutkielma Ville-Matti Alanko 18.5.2014 2 Tiivistelmä Oulun Yliopiston opiskelijat

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKKA YLIOPISTOISSA - TEHTÄVIEN KUVAUS

TIETOTEKNIIKKA YLIOPISTOISSA - TEHTÄVIEN KUVAUS TIETOTEKNIIKKA YLIOPISTOISSA - TEHTÄVIEN KUVAUS YLIOPISTOJEN JA TUTKIMUSALAN HENKILÖSTÖLIITTO Universitetens och forskningssektorns personalförbund YHL ry. Toimittanut: YHL:n ATK-toimikunta 2. painos 2010

Lisätiedot

CICERO Learning -selvitysraportti TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN HYÖDYNTÄMINEN OPETUKSESSA JA OPISKELUSSA

CICERO Learning -selvitysraportti TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN HYÖDYNTÄMINEN OPETUKSESSA JA OPISKELUSSA CICERO Learning -selvitysraportti TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN HYÖDYNTÄMINEN OPETUKSESSA JA OPISKELUSSA SISÄLLYS ESIPUHE.......................................................................................3

Lisätiedot

Pilvipalvelut ja niiden käyttö yrityksissä

Pilvipalvelut ja niiden käyttö yrityksissä 28.4.2012 TEKNISTALOUDELLINEN TIEDEKUNTA TUOTANTOTALOUDEN OSASTO CS31A9001 Kandidaatintyö ja seminaari Pilvipalvelut ja niiden käyttö yrityksissä Cloud Computing and Utilization in Enterprises Kandidaatintyö

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Seppo Leppänen VIDEONEUVOTTELUJÄRJESTELMÄT JA KOKOUSPALVELUVERTAILU

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Seppo Leppänen VIDEONEUVOTTELUJÄRJESTELMÄT JA KOKOUSPALVELUVERTAILU POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Seppo Leppänen VIDEONEUVOTTELUJÄRJESTELMÄT JA KOKOUSPALVELUVERTAILU OPINNÄYTETYÖ Kesäkuu.2010 OPINNÄYTETYÖ Kesäkuu 2010 Tietotekniikan

Lisätiedot

Sisällysluettelo Sivu 2/93

Sisällysluettelo Sivu 2/93 KÄYTTÖOHJE Ver. 2.0 Sisällysluettelo Sivu 2/93 Sisällysluettelo 1 Alkusanat...6 2 Asennus...7 3 Jaetut asetukset...8 3.1 Yritys...8 3.2 Asiakkaat...9 3.3 Yleiset asetukset...10 3.4 Tarjouslaskenta 1 &

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖJEN LAAJAKAISTAISET VIESTINTÄVERKOT

ASUINKIINTEISTÖJEN LAAJAKAISTAISET VIESTINTÄVERKOT ASUINKIINTEISTÖJEN LAAJAKAISTAISET VIESTINTÄVERKOT Suomen Kiinteistöliitto ry ja Sähköinfo Oy Julkinen, huhtikuu 2003 Projektiryhmä Nimi: Tapio Raaska Jari Sassi Risto Riihimäki Jouni Paju Tehtävä: projektipäällikkö

Lisätiedot

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Kirjoittanut: Otto Kekäläinen, Teemu Sivonen ja Kimmo Suutala. Tekijänoikeudet: Opas perustuu Ubuntu tutuksi -wikikirjaan: http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

Talous-, hallinto- ja tukipalvelut Työryhmän väliraportti 17.9.2014

Talous-, hallinto- ja tukipalvelut Työryhmän väliraportti 17.9.2014 Talous-, hallinto- ja tukipalvelut Työryhmän väliraportti 17.9.2014 Pietarsaaren seudun kuntarakenneselvitys Evijärvi, Luoto, Kruunupyy, Pietarsaari, Pedersöre ja Uusikaarlepyy SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA

Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA 36 TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA 1 Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi Vertaisohjauksen hyvät käytännöt

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Tietoja valtion tietohallinnosta

Tietoja valtion tietohallinnosta Tietoja valtion tietohallinnosta 2008 25a/2009 Hallinnon kehittäminen Tietoja valtion tietohallinnosta 2008 Valtiovarainministeriön julkaisuja 25a/2009 Hallinnon kehittäminen VALTIOVARAINMINISTERIÖ PL

Lisätiedot