Kemian laitoksen tietotekniikasta ja ICT- benchmarking. Yleistä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kemian laitoksen tietotekniikasta ja ICT- benchmarking. Yleistä"

Transkriptio

1 Kemian laitoksen tietotekniikasta ja ICT- benchmarking Yleistä Kemian laitoksella on henkilökuntaa noin ja vierailevia tutkijoita ym. henkilöitä vaihteleva määrä. Opiskelijoita kpl. ICT-Benchmarking taulukoiden täyttö vaikutti siltä, ettei sitä ollut tarkoitettu mitenkään laitosten täytettäväksi. Samaten mittausviikon tarkat kirjaukset olivat laitoksella turhia, koska viikot ovat aivan erilaisia ja laitoksella ei ole kokopäiväistä ATK-tukihenkilöä. Taulukkoon on arvioitu keskimääräinen ajankäyttö tietoteknisiin toimenpiteisiin. Tähän ei kuulu laitoksella tehtävä tutkimustoiminta, johon liittyy myös merkittävässä määrin ohjelmistosuunnittelua laboratorio-insinöörin osalta. Henkilökohtaiset työasemat Lähes jokaisella vakinaissa palvelussuhteessa olevalla ( n. 50 henkilöä) on henkilökohtaisessa käytössään tietokone ja näistä jo lähes kaikissa alkaa olla käyttöjärjestelmänä Windows XP. Joitakin Windows 2000 ja jopa Windows 98 koneita on vielä käytössä. Näistä koneista käytännössä kaikki on liitetty UTU-domainiin ja GP:n kautta tulee ainoastaan ATK-keskuksen määrittelemät policyt. Yhteiskäyttöiset työasemat Laitoksella on laboratorioissa ja opetustiloissa n. 30 yhteiskäyttöistä tietokonetta, joita käyttäjät eivät itse hallitse ja joihin kirjaudutaan peruskäyttäjän oikeuksin. Näitä koneita käyttävät pääasiassa opiskelijat. Koneissa on käytännössä kaikissa Windows XP käyttöjärjestelmänä ja niitä hallitaan lähes täysin Group Policyjen kautta. Laitoksella on 7 erilaista OU:ta, joissa on jonkin verran erilaiset määrittelyt. Osaan tietokoneista on paikallisesti asennettu laboratorion tarvitsemia ohjelmistoja. Laitoksen laboratorio-insinööri hoitaa nämä määrittelyt. Mittalaitteiden ohjaustietokoneet Laitoksella on suuri määrä erilaisia mittalaitteita ja tutkimusjärjestelmiä, joissa on erittäin kirjava valikoima tietokoneita ja käyttöjärjestelmiä. Näistä laitteista osa on UTUdomainissa, mutta pääasiassa ne eivät ole kytkettynä domainiin. Näiden laitteiden ylläpito on erittäin haastavaa ja vikatilanteissa jopa raastavaa. Koneiden ikähaitari on 20 vuotta ja joissain on jopa vielä käytössä Intel 386-pohjainen tietokone ja vanha DOS-versio. Erityisesti viime kesänä usean laitteen kovalevyt hajosivat ja laitteiden uudelleen käyttöönsaanti kulutti lukuisia työtunteja. Mikroluokka Laitoksella on Biokemian laitoksen kanssa yhteinen mikroluokka ja sitä hallitaan täysin Group Policyjen kautta. Luokassa olevat 12 tietokonetta ovat toistaiseksi käyttökelpoisia. Laitos ylläpitää mikroluokkaa.

2 Palvelimet Laitoksella on palvelinhuoneessaan 4 kappaletta Windows 2003 Server -palvelinta. Palvelimet ovat lähes normaalia PC-rautaa, niissä on kaksi kovalevyä kytkettynä RAIDkonfiguraatioon kovalevyrikkojen aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi: nmr-kemlk Laitekeskuksen NMR-verkon palvelin, levypalvelut, tiedonsiirtopalvelut labser-kem Mittalaiteverkon palvelin, levypalvelut, tiedonsiirto, backup pajaser-kem laitoksen IT-toimintojen testaus ja ylläpitopalvelin, virtuaalikoneet kemia-kem Terminal Server, ohjelmistojen ajo, lisenssipalvelin, levypalvelut keva kemikaalivaraston varastokirjanpito (NT 40) Lisäksi on public-kem palvelin, jossa toimii mittauslaitteiden monitorointipalvelu ja siihen pääsee yliopiston palomuurin ulkopuolelta kiinni. Mittalaiteverkot Laitoksella on kaksi virtuaalista mittalaiteverkkoa (VLAN): NMR-verkko ja mittalaiteverkko. Näiden verkkojen tarkoituksen on eristää mittalaitteiden ohjaustietokoneet muusta laitoksen verkosta ja tarjota tiedonsiirto- ja backup-palveluja mittalaitteiden ohjaustietokoneille. Erityisesti Windows XP-koneiden kanssa pitää olla tarkkana, koska mittalaitteiden ohjaustietokoneisiin ei voi antaa automaattisten paikkojen tulla automaattisesti eikä koneiden tehot ja ohjelmistot yleensä salli F-Securen massiivista virustorjuntaohjelmistoa ja siksi koneet on eristettävä yleisestä verkosta. Tietokoneet Laitoksella on PC-tietokoneita yhteensä yli 212, joista käyttöjärjestelminä: Windows XP PRO 134 Windows NT 10 Windows Windows 2003 Server 4 Win 98/95/ DOS 10 OS/2 3 Laitoksella oli vielä hetki sitten Unix ja VAX-tietokoneita, mutta niitä ei enää ole käytössä (ainoastaan yhden massaspektrometrin käyttöjärjestelmänä on unix). Samaten linux on laitoksella vain testauskäytössä. MAC-koneita ei ole aktiivisessa käytössä. ATK-pähkäilyä kuluu eniten laitoksella olevien lukuisten tieteellisten instrumenttien ohjelmissa ja raakaa työtä henkilökohtaisten koneiden ongelmien ratkaisuun ja ylläpitoon. Suunnittelutyötä on aikoinaan kulunut aikalaisestikin Group Policyjen kautta hallittujen koneiden hallintaan saattamiseksi, mutta nykyisin Group Policyt selvästi helpottavat hallintaa.

3 Tulostimet Laitoksella on lukuisa määrä printtereitä ikivanhoista matriisiprinttereistä värilasereihin. Yhteisiin verkkotulostimiin tulostetaan printers-palvelimen kautta ja osalla on henkilökohtainen tulostin suoraan kytkettynä tietokoneeseen. Mittalaitteissa on lukuisa määrä tulostimia. verkkotulostimia laser 8 kpl, väri 3 kpl henkilökohtaisia tulostimia n. 15 kpl mittalaite ym. tulostin n. 25 kpl Puhelimet ja PDA-laitteet Laitoksella ei ole laitoksen omistamia älypuhelimia ja PDA-laitteita. Ohjelmistot Lähes kaikissa työasemissa on ohjelmistoina Office 2003 sekä iso liuta Windows XP:hen tarvittavia lisäohjelmia. Näistä ohjelmista nykyisin suuri osa saadaan Atk-keskukselta. Lisäksi laitos on hankkinut koko yliopiston käyttöön ChemDraw ohjelman site-lisenssin ( 5000 euroa per vuosi). Laitokselle on lisäksi hankittu lukuisa määrä yksittäisiä ohjelmia. Laskennallinen kemia käyttää jonkin verran CSC:n laskentapalveluja (laskenta osin siirtynyt laitokselle PC-koneille). Ulkoisia tietokantoja käytetään tutkimustoiminnassa. Mittalaitteissa on aivan omat ohjelmansa. Kemikaalivaraston kirjanpito-ohjelma on itse tehty laitoksella. Atk-työpanos Laitoksen ATK:sta vastaa laboratorio-insinööri ja hänen tehtäviin kuuluu kaikki tehtävät tietokoneiden (työasemat, palvelimet) hankinnasta niiden poistoon sekä huollosta uusien järjestelmien suunnitteluun. Keskimäärin aikaa tähän työhön menee % työajasta. Lisäksi työpajan mekaanikko huoltaa ja asentaa PC-tietokoneita. Tiedekunnan Atk-tukihenkilö toimii asiantuntija-kumppanina ja auttaa vaikeissa tapauksissa. Suurimmat työpanokset menevät mittalaitteiden ylläpitoon, järjestelmien suunnitteluun ja testaukseen, neuvontaan. Haastavinta on laitteistojen ja ohjelmistojen kirjavuus. Myös perusylläpito kuluttaa resursseja, koska koneita on yli 200 ja laite- ja ohjelmistokanta erittäin kirjavaa. Uusien koneiden hankinta ja valinta kuuluu myös tehtäviin sekä uusien ATK-ohjelmistojen ja järjestelmien hankinnassa mukana oleminen, valinta sekä testaus.

4 Kustannukset Kemian laitoksella on kulunut kolmen viime vuoden aikana suoriin Atk-hankintoihin (pois luettuna instrumenttien ohjaustietokoneet) yhteensä kokonaiskustannukset ( ) tietokoneet (kpl) tulostimet (kpl) Keskimääräinen työaseman hinta on ollut 1000 euroa per kappale ja palvelimen 1000 euroa rungolta. Tulostimen keskihinta on 500 euroa. Uusiin tietokoneisiin on hankittu ATK-keskuksen suosittelema peruswindows -lisenssi ja koneisiin on asennettu sitten RIS:llä Windows XP PRO. Suurin kustannuserä ohjelmistoissa on ChemDraw- vuosilisenssi (5000), joka oikeuttaa kaikille utu.fi-sähköpostin omaavalle ohjelmiston käyttöoikeuden. Yksittäisistä ohjelmista on hankittu yksittäisiä lisenssejä (kelluvia lisenssejä, jos mahdollista), mutta on pyritty käyttämään ATK-keskuksen tarjoamia site-lisenssin omaavia ohjelmistoja. Samaten on pyritty informoimaan ATK-keskusta uusien ohjelmistolisenssien hankintatarpeesta.

5 Active Directoryssa olevat koneet: Hallitsettomat laitteet: OU: Laitteet ABINA-OKEM ADAPTERI-FKEM AFFENA-FKEM AMIDIITTI-OKEM ANALYST-AKEM ANALYTIC2-AKEM ANALYTIC-AKEM ARC1-KEM BIGBOSS-FKEM BLAZE-EKEM BOSS-OKEM BROMIDE-AKEM CARBON-OKEM CHEMSTA-OKEM CLARINET-OKEM CLEAVAGE-OKEM CRYSTALLITE-EKEM CYANO-EKEM DEKKA-OKEM DIONEX-FKEM ELECTRO1-KEM ELIA-AKEM EP3-AKEM FLEDKU-FKEM FLUORO-AKEM FOSFONAT-OKEM FTIR-AKEM HAM-OKEM HIRVI-FKEM HPLC1-FKEM HPLC2-FKEM HT1-FKEM HUHU-AKEM HYDROLYSIS-OKEM IRMAN-OKEM JAAKKO-KEMLK KAASUFILE-FKEM KAINO-EKEM KILPI-EKEM KIRSTI-KEMLK KOTKA-KEM KOURA-KEM KUHAFILE-FKEM KUHA-FKEM KUOPPA-FKEM KURJIS-FKEM LACTOBACILLUS-TBIO LAKTAAMI-OKEM LEENA-KEM LFER-FKEM LIGHT-AKEM LK2-KEM LUMINES-AKEM MASSA-KEMLK MATH-AKEM MEAS3-KEM MEAS4-KEM MEAS-KEM MERIAHVEN-FKEM MICRO-AKEM MIMOSA-FKEM MLAH-FKEM MOBILE-EKEM MONOLAYER-AKEM MONOMEERI-FKEM NANOLAYER-AKEM NEUMATKA-OKEM NIR-AKEM NITROGEN-KEM NMR-KEMLK OCEAN-AKEM OKTAAVI-OKEM OMENA-FKEM OPELEH-OKEM OPE-OKEM OPETLAB-KEM OPEX-OKEM ORGANIC1-OKEM OSSI2-FKEM OXYGEN-KEM PAJA1-KEM PAJA2-KEM PAJA6-KEM PAJA-KEM PAJAKONE-KEM PAJAMAN2-KEM PAJASER-KEM PANDORA-EKEM PEAKLESS-OKEM PEM-FKEM PENTAGG-FKEM PEPTOID-OKEM PERSISTENT-EKEM PETRI-KEMLK PHOSPHOR-EKEM PLANE-AKEM POTSTAT-AKEM POV-FKEM PTARPA-EKEM PUBLIC-KEM PYRANE-OKEM QSAR-FKEM RAMAN-AKEM RENIUM-EKEM RUSKI-FKEM SENSOR-AKEM SILICON-AKEM SIMPPU-FKEM SOKERION-OKEM SPECTRE1-FKEM SPECTRE-FKEM STAR-FKEM SUPERKOOHO-AKEM TESTXP-KEMLK THALLUS-KEM TRAVEL1-AKEM TRAVEL1-OKEM TRAVEL2-AKEM TRAVELNEU-OKEM TURBO-OKEM TVKAK-AKEM TYKKI-KEM VARASTO-KEM VISCO-AKEM WIZARD-KEM

6 Hallitut laitteet: OU: Laitekeskus IBU-KEMLK SPEKTRI-KEMLK OU: Materiaalikemia ARPA-EKEM ASSARI-FKEM EKSESSI-FKEM ESTERI-OKEM FULLE-AKEM GLOW-EKEM KATAJA-FKEM MEAS2-KEM MOONSHINE-EKEM POLYMER-AKEM RARE-EKEM REEDFIELD-EKEM OU: Opetuslaboratorio OPEMATH-KEM OPETUS-KEM RUPULASKU-KEM OU: Orgaaninen kemia HEPTIUM-OKEM HEXIUM-OKEMPUB OPELEH-FKEM THESIS1-OKEM OU: Fysikaalinen kemia ISOTOPE-FKEM KOIVU-FKEM PIPETTI-FKEM PUBLIC1-FKEM OU: Hallitut ARGON-KEM NEON-KEM OU: Analyyttinen kemia GOLD-AKEM LAYER2-AKEM MSCOPE-AKEM THIOPHENE-AKEM WAFER-AKEMPUB OU: Mikroluokka ARC01-KEMPUB ARC02-KEMPUB ARC03-KEMPUB ARC04-KEMPUB ARC05-KEMPUB ARC06-KEMPUB ARC07-KEMPUB ARC08-KEMPUB ARC09-KEMPUB ARC10-KEMPUB ARC11-KEMPUB ARC12-KEMPUB Verkkotulostimet: akem_hp2420 (mv) akem_printer1 (v) akem_optra (mv) fkem_hp3005 (mv) fkem_ps2 (mv) okem_hp5m (mv) okem_hpdj1 (v) ekem_phaser (v) ekem_optra (mv) kem_hp7210 (v) kem_hp (mv) kemlk_canon (mv) vari1-kem (v) Lisäksi ei AD:ssa on määriteltynä iso liuta mittalaitekoneita. UTU Domain: Hallitsemattomat koneet: Hallitut tietokoneet (yhteiskäyttö): Hallitut tietokoneet mikroluokka: Windows 2003 Serverit Muut palvelintyyppiset koneet Windows XP: 90 kpl Windows 2000: 10 kpl Windows 98/95: 25 kpl yhteensä 125 kpl Windows XP: 32 kpl Windows XP: 12 kpl 4 kpl 2 kpl Ei domain: Muut tietokoneet: 37 kpl Koneita yhteensä: / Kari Loikas

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

Osaa käyttää työvälineohjelmia, tekstinkäsittelyä taulukkolaskentaa ja esitysgrafiikkaa monipuolisesti asiakasviestintään.

Osaa käyttää työvälineohjelmia, tekstinkäsittelyä taulukkolaskentaa ja esitysgrafiikkaa monipuolisesti asiakasviestintään. TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA OSAAMISTARJOTIN 1.8.2018 31.12.2018 29.6.2018 1 Sisällys... 1 Työvälineohjelmat... 2 peruskäyttö, 7 osp... 2 tehokäyttö, 8 osp... 2 Käyttöjärjestelmät... 3 käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Taitaja-tehtävään Windows

Yleinen ohjeistus Taitaja-tehtävään Windows Kilpailijan nimi: 2018 TAMPEREEN FINAALIN WINDOWS-tehtävä 1. tehtäväosa klo 10-14 Yleinen ohjeistus Taitaja-tehtävään Windows Yleiset ohjeet Lue aluksi kaikki tehtävät huolellisesti ja mieti, missä järjestyksessä

Lisätiedot

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005. Kilpailijan numero. allekirjoitus. nimen selvennys. Sivu 1

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005. Kilpailijan numero. allekirjoitus. nimen selvennys. Sivu 1 Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005 Kilpailijan numero allekirjoitus nimen selvennys Sivu 1 Tietokoneet ja verkot PÄIVÄ 2: Yrityksen palvelimen ja työasemien asentaminen ja konfigurointi sekä turvallisen

Lisätiedot

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013 Virtualisointi Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO Virtualisointi... 2 Virtualisointiohjelmia... 2 Virtualisointitapoja... 2 Verkkovirtualisointi... 2 Pertti Pennanen DOKUMENTTI 2 (5) Virtualisointi

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa

Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa 12.9.2011 Osa 1: Perustietoa verkosta Asuntoloiden sisäverkko on yhdistetty Internettiin NATtaavalla

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Directory Information Tree

Directory Information Tree IP-osoite / Host taulu, jossa neljä 8 bit lukua esim. 192.168.0.10/24, unix, linux, windows windows\system32\drivers\etc DNS (Domain Name System), muuttaa verkkotunnuksen IPosoitteeksi. X.500 perustuu

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät. 1pJÄKÄ1 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA, 12 OSP

Käyttöjärjestelmät. 1pJÄKÄ1 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA, 12 OSP TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.7.2019 27.12.2018 1 Sisällys Käyttöjärjestelmät 1pJÄKÄ1... 2 käyttöjärjestelmän hallinta, 12 osp... 2 Atk-hankinnat 1pJÄKÄ3... 3 atk-hankintaprosessi,

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Tietokone kytketään huoneistossa olevaan ATK-rasiaan

Lisätiedot

Alfa-ohjelmat, verkkoasennus, asennusohje 2006 syyskuu. Alfa-ohjelmat ASENNUSOHJE. Verkkoasennus-CD, versio 1.25. Kielioppi & kirjallisuus

Alfa-ohjelmat, verkkoasennus, asennusohje 2006 syyskuu. Alfa-ohjelmat ASENNUSOHJE. Verkkoasennus-CD, versio 1.25. Kielioppi & kirjallisuus 2 Alfa-ohjelmat ASENNUSOHJE Verkkoasennus-CD, versio 1.25 Kielioppi & kirjallisuus Oppikirja ja Harjoituskirja englanti, ruotsi, saksa, ranska, suomi Harjoituskirjojen tasot: 1, 2 ja 3 Alfa-aihepiirisanasto

Lisätiedot

Tekniset vaatimukset Tikon 6.4.1

Tekniset vaatimukset Tikon 6.4.1 Marraskuu 2014 1 (22) Tekniset vaatimukset Marraskuu 2014 2 (22) 1 Ohjelmapalvelin... 6 1.1 Ohjelmat... 6 1.1.1 Tuetut käyttöjärjestelmät... 6 1.1.2 Muut tarvittavat ohjelmat... 6 1.2 Palvelin (Suositus

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä

Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä Release 1 versio 4 14.9.2006 Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2006 Sisällysluettelo Osa 1: Perustietoa verkosta...3 Osa

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E Windows Palvelimen asennus ja konfigurointi Linux palvelimen asennus

Lisätiedot

Tekniset vaatimukset Tikon 6.5.0

Tekniset vaatimukset Tikon 6.5.0 Toukokuu 2015 1 (23) Tekniset vaatimukset Toukokuu 2015 2 (23) 1 Ohjelmapalvelin... 6 1.1 Ohjelmat... 6 1.1.1 Tuetut käyttöjärjestelmät... 6 1.1.2 Muut tarvittavat ohjelmat... 6 1.2 Palvelin (Suositus

Lisätiedot

Pihlavan koulun tietostrategia 2008

Pihlavan koulun tietostrategia 2008 Pihlavan koulun tietostrategia 2008 1 PIHLAVAN KOULUN TIETOSTRATEGIA 2008 Pihlavan koulussa on toukokuussa 2008 1-6 luokan oppilaita 185 sekä yksi esiopetusluokka. VISIO: Yhtenäinen ja toimiva informaatioteknologia

Lisätiedot

Virtualisointi Kankaanpään kaupungissa. Tietohallintopäällikkö Jukka Ehto

Virtualisointi Kankaanpään kaupungissa. Tietohallintopäällikkö Jukka Ehto Virtualisointi Kankaanpään kaupungissa Tietohallintopäällikkö Jukka Ehto Esityksen kulku Esittely ja taustaa Virtualisoinnin vaiheet ja käyttöhuomiot Laitteistot ja yhteenveto Kankaanpää: 12 136 asukasta

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Voidaksesi käyttää taloyhtiön laajakaistaverkkoa

Lisätiedot

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi TAITAJA 2007 KILPAILUTEHTÄVÄ PÄIVÄ 2 W2K3 serverin asennus Yritykseen on hankittu palvelin (eilinen työasemakone), johon tulee asentaa Windows 2003 server. Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida se. Tee

Lisätiedot

7.3.2009 Versio 2.1. Käyttäjätunnukset tulee olla muotoa etunimi.sukunimi. Käyttäjätietokannasta tulee löytyä seuraavat käyttäjät ja tiedot:

7.3.2009 Versio 2.1. Käyttäjätunnukset tulee olla muotoa etunimi.sukunimi. Käyttäjätietokannasta tulee löytyä seuraavat käyttäjät ja tiedot: VAASAN TAITURI OY Työskentelet Tepon Tuki ja Turva Oy nimisessä yrityksessä IT-asiantuntijana. Vaasan Taituri Oy on ulkoistanut IT-palvelunsa teille ja sinun tulisi suunnitella ja toteuttaa heille uusi

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2011 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA!!! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

KESKITETTY RAIDELIIKENTEEN INFORMAATIOJÄRJESTELMÄ. Järjestelmän yleiskuvaus

KESKITETTY RAIDELIIKENTEEN INFORMAATIOJÄRJESTELMÄ. Järjestelmän yleiskuvaus KESKITETTY RAIDELIIKENTEEN INFORMAATIOJÄRJESTELMÄ Järjestelmän yleiskuvaus Laatinut Tarkastanut Hyväksynyt Kari Ryyppö Tarkoitus: Keskitetyn raideliikenteen informaatiojärjestelmän ohjausjärjestelmän tekninen

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

Yleistä tietoa Windows tehtävästä

Yleistä tietoa Windows tehtävästä Yleistä tietoa Windows tehtävästä Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida yrityksen Windows ratkaisuihin perustuva ITympäristö. Käytä salasanana Qwerty123, jos ei ole muuta pyydetty. Käytössäsi on Hyper-V

Lisätiedot

Kemin peruskoulut ja Lukio käyttävät Linux-järjestelmää. Antti Turunen ICT-asiantuntija

Kemin peruskoulut ja Lukio käyttävät Linux-järjestelmää. Antti Turunen ICT-asiantuntija Kemin peruskoulut ja Lukio käyttävät Linux-järjestelmää Antti Turunen ICT-asiantuntija Perustietoa Peruskouluja 6 Toimipisteitä 7 Lukio Oppilasmäärät Perusopetuksessa n.1900 oppilasta Lukiossa n. 470 opiskelijaa

Lisätiedot

Pertti Pennanen pepe.local 1 (38) EDUPOLI ICTPro1 9.11.2013

Pertti Pennanen pepe.local 1 (38) EDUPOLI ICTPro1 9.11.2013 pepe.local Pertti Pennanen pepe.local 1 (38) SISÄLLYSLUETTELO pepe.local... 1 Virtuaalisoitu ympäristö... 2 SRV1... 2 Forest ja organisaatio... 3 DHCP... 6 IIS... 7 SRV2... 9 Policy Manager server... 9

Lisätiedot

ZENworks Application Virtualization 11

ZENworks Application Virtualization 11 ZENworks Application Virtualization 11 ZENworks / perinteinen asennus ZENworks virtualisointi Ei erillistä asennusta Ei vaadita erilisiä oikeuksia Oletusasetukset mukana Eri versiot samanaikaisesti Sama

Lisätiedot

Ongelmatilanteita verkkokokousympäristössä (BigBlueButton) Mediamaisteri Group PL 82 (Sumeliuksenkatu 18 B) FI-33101 TAMPERE www.mediamaisteri.

Ongelmatilanteita verkkokokousympäristössä (BigBlueButton) Mediamaisteri Group PL 82 (Sumeliuksenkatu 18 B) FI-33101 TAMPERE www.mediamaisteri. Ongelmatilanteita verkkokokousympäristössä (BigBlueButton) Mediamaisteri Group PL 82 (Sumeliuksenkatu 18 B) FI-33101 TAMPERE www.mediamaisteri.com Mediamaisteri Group 2011 Ongelmat ja niiden ennaltaehkäisy

Lisätiedot

WINE API ja Virtualisointiohjelmistot

WINE API ja Virtualisointiohjelmistot WINE API ja Virtualisointiohjelmistot Yleistä Winestä Ohjelmisto, joka mahdollistaa Windows -pohjaisten ohjelmien käytön kuissa käyttöjärjestelmissä Toimii yhteensopivuuskerroksena ohjelman ja käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Palomuurit. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri. Sovellustason palomuuri

Palomuurit. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri. Sovellustason palomuuri Palomuuri Teoriaa Palomuurin tehtävä on estää ei-toivottua liikennettä paikalliseen verkkoon tai verkosta. Yleensä tämä tarkoittaa, että estetään liikennettä Internetistä paikallisverkkoon tai kotikoneelle.

Lisätiedot

Tietoturva Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Taustaa: Taustaa: Taustaa Periaatteita Fyysinen tietoturva Palomuurit

Tietoturva Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Taustaa: Taustaa: Taustaa Periaatteita Fyysinen tietoturva Palomuurit Tietoturva Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella Petri Kutvonen Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto 25.4.2003 Sisältö Taustaa Periaatteita Fyysinen tietoturva Palomuurit

Lisätiedot

Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa

Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa Diplomityöseminaari Ville Pursiainen Aalto-yliopiston tietotekniikkapalvelut Valvoja: Prof Patric Östergård, Ohjaajat: DI Jari Kotomäki, DI Tommi Saranpää 7.10.2016

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä?

Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä? Se edullisempi tietokanta Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä? Rasmus Johansson rasmus.johansson@microsoft.com Ratkaisumyyntipäällikkö (Sovellusalusta) Microsoft Oy Miten

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Onko sinun yritykselläsi jo tietotekniikka Palveluksessa? vtoasp -palvelun avulla siirrät tietojärjestelmäsi haasteet ammattilaisten hoidettaviksi.

Onko sinun yritykselläsi jo tietotekniikka Palveluksessa? vtoasp -palvelun avulla siirrät tietojärjestelmäsi haasteet ammattilaisten hoidettaviksi. Onko sinun yritykselläsi jo tietotekniikka Palveluksessa? vtoasp -palvelun avulla siirrät tietojärjestelmäsi haasteet ammattilaisten hoidettaviksi. vtoasp -palvelu 1) Huolehtii yrityksesi tietojärjestelmän

Lisätiedot

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Käytettäessä eri käyttöjärjestelmää tai järjestelmäarkkitehtuuria palvelimelle ja asiakkaalle yhteys ei ehkä toimi oikein, kun yhteyden muodostus suoritetaan

Lisätiedot

Tulostimen hallintaohjelmisto MarkVision

Tulostimen hallintaohjelmisto MarkVision Tulostinohjelmisto ja apuohjelmat 1 Tulostimen hallintaohjelmisto MarkVision Windows 95/98/2000-, Windows NT 4.0- ja Macintosh-käyttöjärjestelmien MarkVision toimitetaan tulostimen mukana Drivers, MarkVision

Lisätiedot

KAUKOVALVONTAOHJELMA CARELAY CONTROL WPREMOTE

KAUKOVALVONTAOHJELMA CARELAY CONTROL WPREMOTE KAUKOVALVONTAOHJELMA CARELAY CONTROL WPREMOTE Tämä kuvaus on tarkoitettu Carelay - tuotteen Waterpumps WP:n ja Power Factor::n sovelluskohteisiin. Yleistä Carelay Control Wpremote on kaukovalvontaohjelma,

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla TYÖVALMENNUSÄÄTIÖ AVITUS EKOCENTER Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi 2014 Paikka: Avitus,

Lisätiedot

Pauli Pesonen. Pääroolit. Järjestelmäasiantuntija, Senior. Ansioluettelo Päivitetty 1 / 2008

Pauli Pesonen. Pääroolit. Järjestelmäasiantuntija, Senior. Ansioluettelo Päivitetty 1 / 2008 Ansioluettelo Päivitetty 1 / 2008 Pauli Pesonen Osoite Nummenselkä 16 E 20, 03100 Nummela Puhelin 0400 553 425 E-mail pauli.pesonen@iki.fi Syntymävuosi 1967 Kansallisuus Suomi Kotisivut http://www.iki.fi/pauli.pesonen/

Lisätiedot

Visuaalinen opas. Xerox CX -tulostuspalvelin Perustuu Creo Color Server -teknologiaan Xerox Color 550/560 -tulostinta varten 653-01727A-FI

Visuaalinen opas. Xerox CX -tulostuspalvelin Perustuu Creo Color Server -teknologiaan Xerox Color 550/560 -tulostinta varten 653-01727A-FI Visuaalinen opas Xerox CX -tulostuspalvelin Perustuu Creo Color Server -teknologiaan Xerox Color 550/560 -tulostinta varten 653-0177A-FI CX-tulostuspalvelintietokoneen kaapeliliitännät 1 3 4 5 1VDC POWER

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

ICT-info opiskelijoille

ICT-info opiskelijoille ICT-info opiskelijoille 2019 BYOD on toimintamalli, joka on nopeasti yleistymässä niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. BYOD-kokonaisuuteen kuuluu WLAN, tulostus, tietoturva, sovellukset, IT-luokat,

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään.

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään. Yleinen ohjeistus Windows tehtävään. Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER-V ympäristö. Tehtävänäsi on importata/asentaa vaadittavat palvelimet ja työasemat sekä konfiguroida nämä tehtävän mukaisesti.

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot ing Scheme Lock 24-04-2012 14:06:21 Final Lock 26-04-2012 13:05:53 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C

Lisätiedot

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011 WEIKKA Asennus opas Hannu-Matti Lemettinen WEIKKA OHJELMAN ASENNUS Weikka ohjelman asennuksessa tarvitaan kaksi tiedostoa. Setup.exe sekä Weikka.msi tiedostot. Asennus käynnistetään suorittamalla (kaksoisnapsautus)

Lisätiedot

1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA. Milloin vuokra-aika alkaa?

1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA. Milloin vuokra-aika alkaa? 1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA Milloin vuokra-aika alkaa? Vuokra-aika alkaa sinä päivänä, kun saat Autodeskilta tilausvahvistuksen sähköpostilla. Mitä tarkoittaa

Lisätiedot

Tietotekniikan Sovellusprojektit

Tietotekniikan Sovellusprojektit Tietotekniikan Sovellusprojektit Jukka-Pekka Santanen Tietotekniikan laitos 16.2.2010 Tavoitteena taitoja ja kokemusta projektimuotoisesta työtavasta ja ryhmätyöstä, projektin hallinnasta ja johtamisesta,

Lisätiedot

TIETOKONEASENTAJAN AMMATTITUTKINTO OHJELMISTOJEN KÄYTTÖ JA ASENNUS, ENNAKKOTEHTÄVÄ

TIETOKONEASENTAJAN AMMATTITUTKINTO OHJELMISTOJEN KÄYTTÖ JA ASENNUS, ENNAKKOTEHTÄVÄ TIETOKONEASENTAJAN AMMATTITUTKINTO OHJELMISTOJEN KÄYTTÖ JA ASENNUS, ENNAKKOTEHTÄVÄ MICROSOFT OFFICE -OHJELMISTON PAKOTETTU ASENNUS ORGANISAATIOYKSIKÖN TIETOKONEISIIN Tomi Stolpe Paimion AKK, TVAT-139 28.5.2007

Lisätiedot

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux Jouko Nielsen Ubuntu Linux 19.4.2017 SISÄLLYS 1 UBUNTU... 3 2 LUETTELO VERSIOISTA... 4 3 OMINAISUUDET... 4 4 ASENNUS... 5 5 UBUNTU SERVER... 9 LÄHTEET... 10 3 1 UBUNTU Ubuntu on debian pohjainen Linux

Lisätiedot

VISMA ECONET PRO ASP SOVELLUSVUOKRAUS. Page 1

VISMA ECONET PRO ASP SOVELLUSVUOKRAUS. Page 1 VISMA ECONET PRO ASP SOVELLUSVUOKRAUS Page 1 Mitä ASP tarkoittaa? Application Service Providing, eli sovellusvuokraus ASP-ratkaisussa käytetään valittuja ohjelmistoja mistä tahansa Internetin kautta työpaikalta,

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Tehtäväkuvaus Tehtävänäsi on siirtää, asentaa ja määritellä yrityksen Windows -ratkaisuihin perustuva IT-ympäristö. Käytä salasanaa Qwerty123, jos muuta ei ole pyydetty.

Lisätiedot

Tunnelitunnistus. Esittely ELCOPLAST OY

Tunnelitunnistus. Esittely ELCOPLAST OY Tunnelitunnistus Esittely ELCOPLAST OY 27. huhtikuuta 2010 Tunnelitunnistus Esittely Tunnelitunnistusjärjestelmä Tunnelitunnistusjärjestelmä on henkilöiden ja ajoneuvojen automaattinen tunnistusjärjestelmä

Lisätiedot

LUONNOS 24.8.2011 MINIMIVAATIMUKSET (sisällyttävä laitteen perushintaan) KONELUOKKA A KONELUOKKA B KONELUOKKA C. - nopeus 21-49 tulostetta/minuutti

LUONNOS 24.8.2011 MINIMIVAATIMUKSET (sisällyttävä laitteen perushintaan) KONELUOKKA A KONELUOKKA B KONELUOKKA C. - nopeus 21-49 tulostetta/minuutti LUONNOS 24.8.2011 MINIMIVAATIMUKSET (sisällyttävä laitteen perushintaan) KONELUOKKA A KONELUOKKA B KONELUOKKA C - nopeus 10-20 tulostetta/minuutti - nopeus 21-49 tulostetta/minuutti - nopeus vähintään

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

TIKONIN TEKNISET SUOSITUKSET

TIKONIN TEKNISET SUOSITUKSET Maaliskuu 2012 1 (8) TIKONIN TEKNISET SUOSITUKSET Nämä tekniset suositukset ovat Tikon version 6.1.2 ja maaliskuun 2012 tilanteen mukainen. Halutessasi voit tarkistaa teknisten suositusten ajantasaisuuden

Lisätiedot

31.3.2009. Alussa varmistettavien palvelimien käyttöjärjestelmät ovat seuraavat: Tampereen kaupunki Käyntiosoite Puhelin kirjaamo@tampere.

31.3.2009. Alussa varmistettavien palvelimien käyttöjärjestelmät ovat seuraavat: Tampereen kaupunki Käyntiosoite Puhelin kirjaamo@tampere. Kysymys 1 Palvelinten määrä ja mallit joita tulisi varmistaa? 500 Palvelimen mallit ovat seuraavat: Ellei toisin mainita niin palvelimet ovat Intel pohjaisia Räkkipalvelimet o Proliant DL380 G2, 33 kpl,

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEHTÄVÄ 2: Symantec Endpoint Protection Manager, SEPM keskitetyn tietoturva hallintaohjelmiston asennus, sekä vaadittavien palveluiden/roolien käyttöönottaminen

Lisätiedot

IT-järjestelmän kuntokartoitus. Sisällys. You Need IT We Do IT

IT-järjestelmän kuntokartoitus. Sisällys. You Need IT We Do IT IT-järjestelmän kuntokartoitus Sisällys Kartoituksen tausta... 1 Kohdeympäristön yleiskuvaus... 1 Näin luet raporttia... 2 Plussat ja miinukset, yhteenveto... 3 Järjestelmäkohtaiset kuvaukset... 4 Valokuvat

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Puh

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Puh LAUKAAN VÄENTUPA RY. TIETOKONEHUOLTO Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Paikka: Katajamäentie 6

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään Yleinen ohjeistus tehtävään Yleiset ohjeet: Jollei muuten ohjeisteta, käytä aina salasanana Qwerty7 Tämä salasana on myös käyttäjän salasana valmiiksi asennetuissa palvelimissa, ellei muuta mainita. Palvelimien

Lisätiedot

Lync Online. Järjestelmänvalvojan perusopas

Lync Online. Järjestelmänvalvojan perusopas Järjestelmänvalvojan perusopas Sisällysluettelo Johdanto... 3 Kohdeyleisö... 3 Dokumentin sijainti... 3 Erityiset tiedot... 3 1. Lync Onlinen lataaminen ja asentaminen... 4 2. Määritä ulkoinen tietoliikenne...

Lisätiedot

Materiaalitutkimuksen grid (M-grid)

Materiaalitutkimuksen grid (M-grid) Materiaalitutkimuksen grid (M-grid) Arto Teräs arto.teras@csc.fi CSC:n Grid-seminaari 13.10.2004 Sisällys Projektin yleiskuvaus Yhteistyökumppanit Laitteisto ja ohjelmistot Ylläpidon toteutus Uudet haasteet

Lisätiedot

Henkilökohtaista käyttäjäystävällistä tietoturvaa! NTG Solo Secure

Henkilökohtaista käyttäjäystävällistä tietoturvaa! NTG Solo Secure Henkilökohtaista käyttäjäystävällistä tietoturvaa! NTG Solo Secure Kuinka moneen tietovuotoon teidän yrityksellänne on varaa? Palomuurit ja VPN ratkaisut suojelevat yritystä ulkopuolisia uhkia vastaan,

Lisätiedot

TIKONIN TEKNISET SUOSITUKSET

TIKONIN TEKNISET SUOSITUKSET Marraskuu 2010 1 (9) TIKONIN TEKNISET SUOSITUKSET Nämä tekniset suositukset ovat Tikon version 5.60 ja marraskuu 2010 tilanteen mukainen. Halutessasi voit tarkistaa teknisten suositusten ajantasaisuuden

Lisätiedot

Tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinnon perusteet (OPH ) Tutkinnon osa

Tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinnon perusteet (OPH ) Tutkinnon osa Tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinnon perusteet 1.1.2018 (OPH-2653-2017) Tutkinnon osa Lyhyt kuvaus Tilauskoodi 1. Tietokonejärjestelmät (30 osp) tietokonejärjestelmän sekä laitteistojen asennukset.

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310. Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään.

PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310. Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310 Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310 -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

Järjestelmänvalvontaopas

Järjestelmänvalvontaopas Järjestelmänvalvontaopas Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800 646 4633 (800-MiniMed) 818 576 5555 www.minimed.com Edustaja EU:n alueella Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen Alankomaat

Lisätiedot

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Pika-asennusopas

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Pika-asennusopas Xerox Device Agent, XDA-Lite Pika-asennusopas XDA-Liten esittely XDA-Lite on ohjelmisto, jolla kerätään laitetietoja ja sen päätehtävänä on lähettää automaattisia mittarilukemia laskutuksen tarkkuuden

Lisätiedot

Home Media Server. Home Media Server -sovelluksen asentaminen tietokoneeseen. Mediatiedostojen hallinta. Home Media Server

Home Media Server. Home Media Server -sovelluksen asentaminen tietokoneeseen. Mediatiedostojen hallinta. Home Media Server 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut tuotteiden ja yritysten

Lisätiedot

mipro TARJOUS MISO Net valvomokoneiden päivitys Tuusulan kunta Lassi Jutila

mipro TARJOUS MISO Net valvomokoneiden päivitys Tuusulan kunta Lassi Jutila Tuusulan kunta Lassi Jutila TARJOUS Tuusulan kunta MISO Net valvomokoneiden päivitys ~. - - - :~ - -- -~ -- Kurinanmäki 9 Telephone +358 15 200 11 Business D: F103640775 Fl-50600 MIKKELI Fax +358 15200

Lisätiedot

Tre-seudun opetusinfran palveluverkko Suunnitteluohje palveluun liittymiseksi

Tre-seudun opetusinfran palveluverkko Suunnitteluohje palveluun liittymiseksi Tre-seudun opetusinfran palveluverkko Suunnitteluohje palveluun liittymiseksi Sisällysluettelo 1 Johdanto 2 2 Lähtökohta ja tarvittavat tiedot 2 3 Suunnittelutyöt 3 3.1 Kartoitus ja työsuunnittelu 3 3.2

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Sivu 1/5 Kytkentäopas Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Paikallinen tulostin on tulostin, joka on liitetty tietokoneeseen USB- tai rinnakkaiskaapelilla.

Lisätiedot

Tekniset vaatimukset Tikon 6.3.1

Tekniset vaatimukset Tikon 6.3.1 Marraskuu 2013 1 (17) Tekniset vaatimukset Marraskuu 2013 2 (17) 1 Ohjelmapalvelin... 6 1.1 Ohjelmat... 6 1.1.1 Tuetut käyttöjärjestelmät... 6 1.1.2 Muut tarvittavat ohjelmat... 6 1.2 Palvelin (Suositus

Lisätiedot

Vaivattomasti parasta tietoturvaa

Vaivattomasti parasta tietoturvaa Vaivattomasti parasta tietoturvaa BUSINESS SUITE Tietoturvan valinta voi olla myös helppoa Yrityksen tietoturvan valinta voi olla vaikeaa loputtomien vaihtoehtojen suossa tarpomista. F-Secure Business

Lisätiedot

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle 3.2.2015 Esa Väistö Sisällysluettelo 2 (8) Office2013 ProPlus asennus opiskelijoille ja opettajille... 3 Asennus Windows työasemaan... 3 Asennus

Lisätiedot

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 2(6) 1. Käyttöoikeudet ja asennusvaatimukset 2. Asennus Novapoint Finnish Value Pack 18.10 sovellusten asennus vaatii järjestelmänvalvojan

Lisätiedot

ANVIA PILVI. kotimaisia pilvipalveluita yrityksille 24/7

ANVIA PILVI. kotimaisia pilvipalveluita yrityksille 24/7 ANVIA PILVI kotimaisia pilvipalveluita yrityksille 24/7 Anvia Pilvi TIESITKÖ, ETTÄ YLI PUOLET SUOMALAISYRITYKSISTÄ KÄYTTÄÄ PILVIPALVELUITA? Anvia Pilvi on suomalaisille yrityksille tarkoitettu palvelu,

Lisätiedot

TIETOKONEET JA VERKOT. 15.5.2013 v.1.4

TIETOKONEET JA VERKOT. 15.5.2013 v.1.4 Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa erityisesti kotimaassaan ja tällä kertaa Joensuuhun. Paten Bitti tuottaa sovelluksia pääasiallisesti

Lisätiedot

Standardimikrojen ylläpitojärjestelmä

Standardimikrojen ylläpitojärjestelmä Standardimikrojen ylläpitojärjestelmä Hannu Kulokari Tietotekniikkaosasto Tietotekniikkaosaston standardimikrojärjestelmä huolehtii Windows-työasemien keskeisten sovellusohjelmien asennuksesta ja päivityksistä,

Lisätiedot

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje 9234594 2. painos Nokia, Nokia Connecting People ja Pop-Port ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto

Lisätiedot

VALO-ohjelmat ja LTSP kouluissa. Elias Aarnio Innopark, AVO-hanke elias.aarnio@innopark.fi 040-8204614

VALO-ohjelmat ja LTSP kouluissa. Elias Aarnio Innopark, AVO-hanke elias.aarnio@innopark.fi 040-8204614 VALO-ohjelmat ja LTSP kouluissa Elias Aarnio Innopark, AVO-hanke elias.aarnio@innopark.fi 040-8204614 Mikä ihmeen VALO? VALO = Vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat Kyse on siis Open Sourcesta eli avoimesta

Lisätiedot

CLS VERKKOLISENSSIN ASENNUSOHJE sivu 1

CLS VERKKOLISENSSIN ASENNUSOHJE sivu 1 CLS VERKKOLISENSSIN ASENNUSOHJE sivu 1 Huom! Jos sinulla on ollut SURFCAM verkkolisenssi ennestään CLS verkkolisenssi ei tarvitse enää ohjelmasuojaa, vaan sen lisenssi on sidottu siihen tietokoneeseen

Lisätiedot

HASP-vianetsintäopas 1

HASP-vianetsintäopas 1 1 HASP-vianetsintäopas Corporate office: Trimble Geospatial Division 10368 Westmoor Drive Westminster, CO 80021 USA www.trimble.com Copyright and trademarks: 2005-2013, Trimble Navigation Limited. All

Lisätiedot

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Vista... 6 Uuteen koneeseen siirtäminen... 7 - pikakuvake työpöydälle... 9 Tulostusongelmat uusissa koneissa... 12 - Tulostaminen

Lisätiedot

Työpöytävirtualisointi

Työpöytävirtualisointi Työpöytävirtualisointi VMware View LIPO - SAMK Liiketoiminta ja kulttuuri Pori Liiketalouden, matkailun, tietojenkäsittelyn, viestinnän ja yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusta. Käyttäjiä noin

Lisätiedot