Johdanto kurssiin ja ohjelmoijan työkaluihin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johdanto kurssiin ja ohjelmoijan työkaluihin"

Transkriptio

1 CSE-A1110 Ohjelmointi 1 Luento 1 Johdanto kurssiin ja ohjelmoijan työkaluihin Juha Sorva

2 Luennon sisältö 1. Kurssin tavoitteet ja toimintatavat 2. Vähän alkua itse asiasta, ohjelmoinnista

3 Mistä suunnilleen on kyse? Ohjelmointi on ohjeistuksien laatimista tietokoneelle. Kun tietokone suorittaa ohjelman, niin tapahtuu ohjelmoijan määräämiä asioita. Ohjelmoija voi luoda mm. sovelluksia eli ohjelmia, jotka tarjoavat tiettyyn aihepiiriin liittyviä palveluita ihmisille. Esim. tekstinkäsittelyohjelma, sähköpostiohjelma, tietokonepeli.

4 Tähtäimessä Kurssin jälkeen toivottavasti......olet tullut tulokseen, että ohjelmointi on kivaa.... ja osaatkin jo laatia ainakin jonkinmoisia ohjelmia.

5 Kurssin toimintamalli? Oppimistavoitteet Opiskelu Arviointi

6 Kurssin toimintamalli? Oppimistavoitteet Opiskelu Arviointi

7 Sillä aikaa tosielämässä... Bileet Arvosteluperusteet Deadline Paniikki

8 Tavoitteista Kauniit oppimistavoitteet helposti "menevät ohi" tai unohtuvat? Varsinkin aluksi, kun opittavat käsitteet eivät ole vielä tuttuja. Arvosteluperusteisiin tulee helposti kiinnitettyä enemmän huomiota? Tarkastellaan kurssia konkreettisesti, arvioinnista lähtien ja sisältöön päätyen.

9 Oppimis- vs. arvosanatavoitteet Millaisella panostuksella tästä kurssista selviää? Kuinka ajoissa pitää havahtua deadlineen? Seuraa luento loppuun ja tee omat johtopäätöksesi. Seuraavaksi käydään läpi arvosteluperusteet eli se, millaisia asioita kurssilla pitäisi osata tehdä. Arvosteluperusteet on laadittu siten, että ne huomioimalla: a) opit b) saat arvosanan

10 Osasuoritukset Kurssin läpäisy edellyttää hyväksyttyä arvosanaa harjoitustehtävistä. Lisäksi kustakin oppimateriaalin luvusta, johon liittyviä tehtäviä teet, on lähetettävä lyhyt palaute. Kolmas ja viimeinen osasuoritus on kurssipalautekysely joukukuussa. 5 Palauteosiot eivät vaikuta arvosanaan. Tehtäväarvosana määrää suoraan kurssiarvosanan.

11 Harjoitustehtävät: kierroksia Tehtävät jakautuvat ajallisesti kierroksiin Jokaisella kierroksella on deadline, johon mennessä kierroksen tehtävät on palautettava. Ensimmäisen kierroksen DL on ke klo 12:00 päivällä. Siis jo ennen toista luentoa! Seuraavien kierrosten DL:t yleensä viikon välein edellisestä.

12 Harjoitustehtävät: tasoja Tehtävät jakautuvat sisällöltään tasoihin A, B ja C. A-taso: kaikille pakollisia vähimmäistavoitteisiin liittyviä asioita arvosana 1 B-taso: erittäin suositeltuja kaikille, jotka aikovat ottaa jatkokursseja arvosanat 2 ja 3 C-taso: vapaaehtoisia; niille, jotka haluavat oppia mahdollisimman paljon arvosanat 4 ja 5 Lisätietoja oppimateriaalin sisältämässä kurssiesittelyssä.

13 Millaisia tehtäviä on luvassa? Seuraavaksi poimintoja eri kierroksilta.

14 Kierros 1 (taso A) Kokeile valmiin ohjelman (kokemuspäiväkirja) käyttöä ohjelmointiympäristössä ja tee siihen pieni muutos. Kokeile yksittäisten käskyjen antamista tietokoneelle (esim. laskutoimitukset). Laadi pieniä "ohjelmanpätkiä", jotka esim. sakottavat pelaajalta pisteitä, muuntavat mittayksiköstä toiseksi yms.

15 Kierros 2 (taso A) Selvitä, millaisista osista annettu sovellusohjelma koostuu ja miten ne toimivat yhteen. Toteuta ohjelmakomponentti, jonka avulla voidaan kuvata pankkitilejä ja kirjata erilaisia pankkitapahtumia (otot, panot, siirrot).

16 Kierros 3 (taso A) Perehdy syvemmin siihen, miten kokemuspäiväkirjasovellus toimii. Toteuta ohjelma, jonka avulla voidaan käsitellä "nettihuutokauppaan" myyntiin laitettuja esineitä. Laadi yksinkertainen ohjelma jalkapallopelien tulosten kirjaamiseen.

17 Kierros 4 (tasot A ja B) Toteuta uusia ominaisuuksia jalkapallopelien kirjanpitoohjelmaan. Korjaa annettu ohjelma, jonka avulla voi käsitellä vaikkapa opiskelijajärjestön excuilmoittautumisia.

18 Toteuta yksinkertainen autoilusimulaattori. Kierros 5 (tasot A ja B) Laadi ohjelma vaalitulosten laskemiseksi vaalipiireittäin. Laadi ohjelma, joka selvittää, kuka tunnettu henkilö on piilotettu tähän sotkulta näyttävään kuvaan.

19 Kierros 6 (tasot A ja B) Laadi ohjelma, jolla voidaan käsitellä puhelimista tutunlaista multi-tap-syötettä. Korjaa virheitä annetusta junapaikkavarausohjelmasta.

20 Laadi raittiuspeli nimeltä Viinaharava. Kierros 7 (tasot B ja C) Paranna aiemmin laaditun huutokauppaohjelman laatua.

21 Kierros 8 (tasot B ja C) Tutustu annettuun "robottisimulaattoriin" ja täydennä sitä mm. erilaisilla tekoälyillä varustetuilla "lemmenboteilla", "psykoboteilla", jne.

22 Kierros 9 (tasot B ja C) Vaalitulosohjelman parantelua PEEVELI!

23 Kierros 10 (tasot B ja C) Ota oppimateriaalin esittelemä annettu alkeellinen tekstiseikkailupeli ja lisää siihen ominaisuuksia... ja sitten: Toteuta ihan minkälainen seikkailupeli vaan! Luovuus sallittua!

24 Kierros 11 (tasot B ja C) Laadi hölmö mutta opettavainen sanamuunnosohjelma: tarja halonen harja talonen

25 Kierros 12 (taso C) Jatka robottiprojektin parissa ja laadi "robottiheimoja". Kukin heimo osaa sille ohjelmoituja sääntöjä apuna käyttäen nahistella muiden heimojen kanssa virtuaalisessa robomaailmassa. Opiskelijoiden laatimien robottiheimojen välillä järjestetään turnaus.

26 Tarinan opetus Joistain kursseista selviää muodollisella arvosteluperusteiden täyttämisellä osaamatta oikeasti juuri mitään. Varsinkin kiireessä on kiusaus pikapäntätä arvostelun kannalta keskeiset pointit oppimatta oikeasti paljonkaan. Tämän kurssin tehtävät ovat pääosin soveltavia. Niihin ei voi poimia suoraa vastausta luentomateriaalista tai mistään oppikirjasta. Niissä ei pärjää tärpeillä. Usein ohjelmoinnista innostutaan sen verran, että tämä on ongelma korkeintaan aluksi. ;-) Niiden läpäiseminen on kurssisuorituksen kannalta välttämätöntä.

27 Kohti taitoja Ohjelmoinnin osaaminen ei edellytä pelkästään tietoja vaan myös taitoja. Taitoja ei voi vaan lukaista kirjasta tai kuulla luennolla. Taitojen oppiminen vaan tuppaa viemään aikaa...

28 Treenaa ohjelmointiaivoasi Kognitiotiede kertoo: Aivo on vähän kuin lihas sikäli, että treenaaminen parantaa sen toimintaa. Lisäksi asia on aihepiirikohtainen: Vaativassa asiassa (urheilulaji, shakki, ohjelmointi,...) oppii hyväksi vain harjoittelemalla ja harjoittelemalla lisää. Oikeasti hyväksi tuleminen vaatii vuosien harjoittelun juuri kyseisessä asiassa. Kova ÄO ei pelasta harjoittelun tarpeelta. Kurssilla sinun tulee alkaa treenaamaan ohjelmointiaivoasi.

29 Treenaa ohjelmointiaivoasi Oppimisen (ja kurssisuorituksen) kannalta omalla panostuksellasi on väliä! Kurssi on kunto-ohjelmasi. Kurssihenkilökunta toimii personal trainerina, mutta ei voi harjoitella puolestasi.

30 Kurssimateriaali Kuntosalina toimii Goblin-oppimisympäristö: https://greengoblin.cs.hut.fi/o1_current/ (linkki löytyy Nopasta) Goblinista löytyvässä kurssimateriaalissa yhdistyvät harjoitustehtävät sekä oppikirjaan verrattavissa oleva lukemisto. Kurssi suoritetaan lukemalla materiaali ja tekemällä siihen upotetut tehtävät. Kurssin suorittaminen edellyttää siis huolellista lukemista ja tekemistä, kurssin edetessä kasvavassa määrin jälkimmäistä.

31 Työtä riittää 5 op = n. 130h aktiivista opiskelua tyypilliselle kolmosen saavalle opiskelijalle. Se on aika paljon. Kaiken tarjotun materiaalin läpikäyminen (ja viitosen saaminen) voi vaatia vielä enemmän työtä. On useita kierroksia, joihin voi hyvin mennä pari kokonaista, aktiivista työpäivää.

32 Ensimmäisillä luennoilla pitäisi painottaa jatkuvaa työntekoa monella (kuten itselläkin) opiskelutapana lukiosta on kuukauden ihmettely, pieni lukeminen ja loppurutistus se ei toimi ollenkaan. kurssipalautetta aiemmalta vuodelta

33 Työtä ei tarvitse tehdä yksin Parityö Harjoitusryhmät Keskustelupalsta (Piazza) Keskustelukanava (IRC) Luennot ja viikkokoosteet

34 Harjoitukset saa tehdä pareittain! Kannattaa etsiä työpari heti kurssin alussa. Voit käyttää apuna kurssin Piazza-palstaa. Voit jäädä tämän luennon jälkeen salin etuosaan pariutumaan. Lisää parityöstä kurssimateriaalin 1. luvussa. Yksinkin on lupa tehdä.

35 Harjoitusryhmät Tule tekemään tehtäviä omaan tahtiin ja kysymään neuvoa. 38 tuntia viikossa alkaen heti tämän luennon jälkeen. Ajat ja paikat löytyvät Nopasta. Ei erillistä ilmoittautumista. Voit käydä vapaasti.

36 Piazza ja IRC Keskustelufoorumi webissä Piazza-järjestelmässä Voit kysellä asioita henkilökunnalta tai muilta opiskelijoilta. Linkki kurssisivuilla IRC-kanava Reaaliaikaista juttelua kurssista. Ohjeita käyttöön kurssisivujen irkkioppaasta.

37 Luennot Tämän johdannon jälkeen vain seuraavat kaksi. Toinen luento viikon päästä ke klo Johdanto toiseen tehtäväkierrokseen. Ensimmäinen viikkokooste opiskelijapalautteen ja kysymysten perusteella (myöhemmät vain netissä). Päätöstilaisuutena toimiva "luento" ke klo Katsotaan, mihin on päästy ja mitä voisi tehdä seuraavaksi. Robottiturnauksen finaalit, tekstipelipalkintoja, yms. kivaa. Nämäkin luennot salissa T1.

38 mooc.aalto.fi

39 Tervetuloa! Työmääräpelottelusta huolimatta kurssi on täysin suoritettavissa, kunhan on aktiivinen! Olemme yrittäneet suunnitella kurssin mahdollisimman opiskelijaystävälliseksi, jotta työtuntisi olisivat tehokkaita ja oppisit paljon. Me kurssihenkilökunnassa pyrimme näkemään vaivaa, jotta kurssi onnistuisi. Toivottavasti jaksat myös panostaa kurssiin, vaikka se onkin työläs ja haastava!

40 Sitten asiaan

41 Ohjelmointikieli Tietokoneen ohjeistamiseen tarvitaan tarkoitukseen sopiva kieli, ohjelmointikieli. Vaihtoehtoja on paljon. Kurssilla käytetään erästä kieltä, mutta opitaan samalla yleisempiä ohjelmoinnin periaatteita.

42 Ohjelmointiympäristö: Eclipse Ohjelmoijat käyttävät apuohjelmia valmiita työkaluja, jotka auttavat uusien ohjelmien laatimisessa. Apuohjelmia on paljon erilaisia. Kurssilla käytämme apuna ohjelmaa nimeltä Eclipse ja sen Scala IDE -nimistä lisäosaa.

43 Tärkeää juuri nyt Toinen luento on viikon päästä samaan aikaan. Ensimmäinen deadline on ennen sitä, ke keskipäivällä. Luennolla ei jatketa siitä, mihin tämä luento jäi, vaan siitä, mihin pääsette tutustumalla 1. kierroksen materiaaliin huolella ja tekemällä siihen liittyvät tehtävät. Aloita ajoissa! Harjoitusryhmiä pidetään alkaen klo 16:15 tänään. Kyseinen ryhmä luokassa Maari-A. Lisää ryhmiä joka arkipäivä.

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

Riina Helenius & Paula Oja:

Riina Helenius & Paula Oja: Riina Helenius & Paula Oja: AVERKON OPISKELIJAPALAUTE 2002 2003 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...3 2 VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT...3 3 VERKKO-OPISKELUN MAHDOLLISUUDET JA HAASTEET...6 4 TUTOROINTI JA SEN KEHITTÄMINEN...8

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

IDEA JA IDEOINTI SUUNNITTELUVAIHE PROJEKTISUUNNITELMA

IDEA JA IDEOINTI SUUNNITTELUVAIHE PROJEKTISUUNNITELMA Kaisa Kekkonen: 2 IDEA JA IDEOINTI Ihan ensimmäinen vaihe tapahtuman tuottamisessa on ideointi. Kysy itseltäsi kysymys minkälaisen tapahtuman haluan järjestää? Eli siis onko tapahtuma esimerkiksi vaikkapa

Lisätiedot

1. Työkirjan käyttäjälle... 2. 2. Missä vaiheessa olet?... 3. 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5

1. Työkirjan käyttäjälle... 2. 2. Missä vaiheessa olet?... 3. 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5 Sisältö 1. Työkirjan käyttäjälle... 2 2. Missä vaiheessa olet?... 3 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5 4. Opinnäytetyön eteneminen... 8 4.1. Aiheen valinta... 9 4.2. Opinnäytetyöhön

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010

T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010 T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010 Kerttu Pollari-Malmi c Kerttu Pollari-Malmi Sisältö 1 Tietokoneista ja ohjelmista 1 1.1 Lyhyesti tietokoneen rakenteesta....................

Lisätiedot

VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE

VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE Riitta Aikkola 2011 Sisältö 1. Työkirjan käyttäjälle... 2 2. Missä vaiheessa olet?... 3 3. Tavoitteiden asettaminen... 5 4. Opinnäytetyön eteneminen...

Lisätiedot

Nuorten koulutuksen yrittäjyyskasvatusmallit

Nuorten koulutuksen yrittäjyyskasvatusmallit 3 Nuorten koulutuksen yrittäjyyskasvatusmallit Valmiina kopiteltaviksi Ammatillisten perustutkintojen uusiin opetussuunnitelmiin on sisällytetty yrittäjyysopintoja viiden opintoviikon verran. Opintoviikkojen

Lisätiedot

Koostaneet Lenita Hietanen ja Essi Kesälahti. Käsikirja yrittäjyys- ja työelämätaitojen harjoittelemiseksi peruskoulussa ja lukiossa.

Koostaneet Lenita Hietanen ja Essi Kesälahti. Käsikirja yrittäjyys- ja työelämätaitojen harjoittelemiseksi peruskoulussa ja lukiossa. Koostaneet Lenita Hietanen ja Essi Kesälahti Käsikirja yrittäjyys- ja työelämätaitojen harjoittelemiseksi peruskoulussa ja lukiossa. Perustuu luokanopettajien, kieltenopettajien ja lukion opintoohjaajien

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

EXCEL VBA-OHJELMOINTI. Aki Taanila

EXCEL VBA-OHJELMOINTI. Aki Taanila EXCEL VBA-OHJELMOINTI Aki Taanila 27.9.2013 Sisältö Johdanto... 1 Varoitus... 2 Developer/Kehitystyökalut... 2 Makrosuojaus... 2 1 Nauhoitetut makrot... 3 1.1 Makron nauhoittaminen... 3 1.2 Makron suorittaminen...

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT

7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT 7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT Ota oppia, Vältä karikot ja Menesty. YRITTÄJÄ.NET ESIPUHE ESIPUHE YRITTÄJÄ.net SISÄLLYSLUETTELO Aluksi haluamme kertoa hyvin lyhyesti tämän ilmaisen oppaan 1. taustalla

Lisätiedot

1 YRITYSYHTEISTYÖPROJEKTIEN ALOITTAMINEN...2 1.1 Mitä saat osallistumalla yhteistyöprojekteihin?...2 1.2 Miten toimit, jos projektit kiinnostavat...

1 YRITYSYHTEISTYÖPROJEKTIEN ALOITTAMINEN...2 1.1 Mitä saat osallistumalla yhteistyöprojekteihin?...2 1.2 Miten toimit, jos projektit kiinnostavat... 1 1 YRITYSYHTEISTYÖPROJEKTIEN ALOITTAMINEN...2 1.1 Mitä saat osallistumalla yhteistyöprojekteihin?...2 1.2 Miten toimit, jos projektit kiinnostavat...3 1.3 Esimerkkejä opiskelijaprojekteista...3 1.4 Projektin

Lisätiedot

ny oma YritYsYrittäjän opas

ny oma YritYsYrittäjän opas A M O Y N S Y Y RIT Yrittäjän opas NY Yrittäjyyskasvatuksen polku Kustantaja: Nuori Yrittäjyys ry, Helsinki 2012 Toimitus: Turo Numminen ja Virpi Utriainen Ulkoasu ja taitto: Anne Jokisaari Oikoluku: Tom

Lisätiedot

Mainonnan lukutaito. Opettajan opas. Auta lasta arvioimaan mainontaa

Mainonnan lukutaito. Opettajan opas. Auta lasta arvioimaan mainontaa Mainonnan lukutaito Opettajan opas Auta lasta arvioimaan mainontaa 2 Auta lasta arvioimaan mainontaa Media on muodostunut tärkeäksi oppimisen lähteeksi. Media muodostaa mielikuvia. On hyvä tunnistaa, mikä

Lisätiedot

Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010

Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010 Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010 ISSN 0782-9302 Toimitus: Heikki Kuoppala Kannen suunnittelu: Oulun yliopisto, Viestintäpalvelut Koulutusohjelmakohtaiset tekstin toimittajat / koostajat:

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan tiedotusopas

Kulttuuritoimijan tiedotusopas Kulttuuritoimijan tiedotusopas C. 56 Kulttuuritoimijan tiedotusopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan Liitto Julkaisu C:56 (päivitys joulukuussa 2010) ISBN 978-951-766-117-1 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto

Lisätiedot

OHJ-1101 Ohjelmointi 1e

OHJ-1101 Ohjelmointi 1e OHJ-1101 Ohjelmointi 1e Essi Lahtinen 2008-2009 OHJ-1101 Ohjelmointi 1e 2008-09 1 Kurssin järjestelyt 20082009 Kurssin vastuuhenkilö Essi Lahtinen (essi.lahtinen@tut., huone: TE210, puh. 040 8490717) vastaa

Lisätiedot

Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen. Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen

Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen. Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen Oulun yliopiston Tuotantotalouden osaston työpapereita 1 / 2010 Oulun yliopiston Tuotantotalouden osaston työpapereita

Lisätiedot

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia HEIKKI MATIAS LUOMA 2 Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Heikki

Lisätiedot

YLE-UUTISPALVELUN ARVIOINTISUUNNITELMA

YLE-UUTISPALVELUN ARVIOINTISUUNNITELMA YLE-UUTISPALVELUN ARVIOINTISUUNNITELMA ( http://yle.fi/uutiset/) 01.10.2013 Verkkopalvelun laadukkuus ja arviointi MAT 81100 Tampereen teknillinen yliopisto Pekka Laaksonen Juho Ylikojola Marjaana Putro

Lisätiedot

Opiskelija oman oppimisensa johtajana

Opiskelija oman oppimisensa johtajana Opiskelija oman oppimisensa johtajana Opiskelija oman oppimisensa johtajana Toimitus: Jaana Kilpinen, ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeissa mukana olevat opetus- ja ohjaushenkilöstön edustajat

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla

Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla projektisuunnittelija Anna-Laura Marjeta Helsingin nuorisoasiainkeskus/pelitalo 1 Sisällys 1. Taustaa... 3 2. Työmuodon tavoitteet...

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

VOIMAVAROJA. Ohjeistus. www.tyynela.fi

VOIMAVAROJA. Ohjeistus. www.tyynela.fi Ohjeistus VOIMAVAROJA Tämä työväline on tarkoitettu avuksi oman elämän voimavarojen ja toiveiden tarkasteluun. Tee tehtävät järjestyksessä ja lisää päivämäärä, niin voit palata pohtimaan kysymyksiä myöhemmin.

Lisätiedot