Parvikoti Pomon käsikirja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Parvikoti Pomon käsikirja"

Transkriptio

1 Parvikoti Pomon käsikirja Tämä on Parvikoti-pomon käsikirja. Saat tästä kaiken tarvittavan tiedon, kun olet hankkimassa Parvikotia itsellesi ja porukallesi. Vastaamme tässä käsikirjassa oleellisimpiin Parvikotia koskeviin kysymyksiisi.

2

3 Sisällysluettelo 1. Mitä on asoasuminen Parvikodissa? Miten muutan Parvikotiin? Mitkä ovat parvikodin pelisäännöt? Mitä minun tarvitsee tietää vakuuksista ja vakuuden koroista? Mitä otan huomioon alivuokrasopimuksissa? Mitä jos joudun perimään vuokria? Mitä minun pitää tietää verotuksesta? Miten minun pitäisi sopia muiden asukkaiden kanssa yhteisistä tehtävistä? Mitä teen, jos tarvitsen lainaa asumisoikeusmaksua varten? Miten luovun Parvikodista ja milloin saan asumis oikeusmaksuni takaisin?...15 Järjestyssäännöt kerrostalossa...16 Järjestyssäännöt rivitalossa...18

4 4

5 5 1. MITÄ ON ASOASUMINEN PARVIKODISSA? Mikä on Parvikoti? Parvikoti on kimppakämpäksi tarkoitettu Asokotien asumisoikeusasunto, josta vastaa Parvikoti-pomo. Asumis oikeuden haltijana sinulla on elinikäinen asumisoikeus Asokotien omistamaan asuntoon. Mikä on Parvikoti-pomo? Parvikoti-pomo vastaa kaikista asumisoikeussopimuksen velvoitteista Asokodeille. Hän hankkii kotivakuutuksen ja tekee sähkösopimuksen. Lisäksi Parvikoti-pomo tekee porukan jokaisen jäsenen kanssa kirjallisen alivuokra sopimuksen ja on heidän vuokraisäntänsä. Kenelle tämä opas on tarkoitettu? Tämä käsikirja on Parvikoti-pomon henkiinjäämisopas. Sen avulla selvität vastuusi ja velvollisuutesi pomona. Lisäksi varmistat, että asunnossasi säilyy parvikotirauha. Kuinka suuri asumisoikeusmaksu on? Asumisoikeusmaksu on 15 % asunnon hankintahinnasta. Tämän hetken hintaan vaikuttavat: Asunnon alkuperäinen asumisoikeusmaksu Rakennuskustannusindeksin tarkistukset Asuntoon tehtyjen muutostöiden sen hetken arvo Lisäksi maksat kahden kuukauden vastikkeen suuruisen vakuuden. Kuka voi asua Parvikoti-asoasunnossa? Parvikodissa voi asua kuka tahansa. Parvikoti-pomon on oltava täysi-ikäinen. Kuinka iso on Parvikoti? Parvikodin koko on aina vähintään kolme huonetta ja keittiö. Parvikodissa on oma sauna. Voinko ansaita Parvikoti-pomona? Parvikoti-pomona säästät omissa asumiskustannuksissasi. Asumisoikeusmaksu on sidottu rakennuskustannus indeksiin. Todennäköisesti saat rahoillesi parempaa tuottoa kuin pankkitilillä. Et joudu maksamaan veroa asumis oikeusmaksun indeksikorotetun ja maksamasi summan erotuksesta, jos asut Parvi kodissa vähintään 2 vuotta. Voit itse päättää, millaista vuokraa perit parvesi jäseniltä. Entä jos haluan muuttaa pois Parvikodista? Kun haluat muuttaa pois Parvikodista, irtisano alivuokralaistesi sopimukset ja tee Asokodeille luopumisilmoitus. Maksuvelvoitteesi päättyvät viimeistään 3 kuukauden kuluttua siitä, kun Asokodit on vastaanottanut luopumis ilmoituksen. Mistä vastaan Parvikoti-pomona? Sinun vastuullasi ovat vastike, mahdolliset käyttömaksut sekä sähkö- ja vesilaskut, vaikka alivuokralaisesi eivät maksaisi sinulle mitään. Erääntyneet laskut karhutaan sinulta ja pahimmassa tapauksessa häädämme sinut Parvi kodista. Silloin myös muu porukkasi joutuu tavaroineen taipaleelle.

6 6

7 7 Onko Asokodeilla asukkaiden verkkopalvelua? Asokodeilla on Kotikulma-palvelu kaikille asukkaille osoitteessa Saat Parvikoti-pomona Kotikulmaan henkilökohtaiset tunnukset tehtyäsi asumisoikeussopimuksen. Kotikulmasta löydät tärkeitä asumiseesi liittyviä asioita, kuten: Asokotien yhteyshenkilösi, isännöitsijän ja huoltoyhtiön yhteystiedot Asumisen oppaan Järjestyssäännöt Vastuunjakotaulukon Asokotien ja isännöitsijän tiedotteet Asukaskokousten pöytäkirjat Kohteen taloustiedot Koska vain Parvikoti-pomo saa tunnukset Kotikulmaan, jaa tieto myös muulle porukallesi. 2. MITEN MUUTAN PARVIKOTIIN? Mistä aloitan? Kun päätät hakea Parvikotia, sinulla on ensin oltava asumisoikeusjärjestysnumero. Sen saat kaupunkisi tai kuntasi asuntotoimistosta. Asokodit auttaa sinua hakemaan numeron. Kun saat numeron, ota yhteyttä Asokotien myyntiin ja tee asumisoikeushakemus. Mistä löydän lisää Parvikoti-porukkaa? Jos et löydä kaveripiiristäsi tarpeeksi suurta parvea, etsi lisää ehdokkaita Asokotien Parvipörssi-palvelusta. Se on Asokotien Asunnonvaihtopörssin yhteydessä oleva verkkopalvelu, jossa alivuokralaiset etsivät Parvikoti-pomoa ja pomot lisää alivuokralaisia. Voit etsiä alivuokralaisia myös esimerkiksi Lyyra-kampukselta. Lyyran verkkopalvelu on korkeakouluopiskelijoiden, opiskelijajärjestöjen ja palveluntarjoajien virtuaalinen kohtaamispaikka osoitteessa Kuinka varmistan, että porukkani on luotettava? Vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kun tarkistat porukkasi jokaisen jäsenen luottotiedot. Voit tehdä sen muutamalla kympillä esimerkiksi Suomen Asiakastieto Oy:n Omatieto-palvelussa osoitteessa Omatieto-palvelun luottotieto-otteesta selvität, ovatko kavereidesi luottotiedot kunnossa. Haluan näyttää asuntoa porukalleni, mitä teen? Asokodit järjestää sinulle näytön haluamastasi Parvikodista. Tuo porukkasi samalle näytölle. Voit esitellä asuntoa porukallesi omatoimisesti, kun olet tehnyt Asokotien kanssa asumissoikeussopimuksen. Entä jos tarvitsen asumistukea? Voit hakea KELAlta yleistä asumistukea tai vaihtoehtoisesti opintotuen asumislisää. Asumistukea voi myös saada kuka tahansa porukkasi jäsenistä, jolla on kirjallinen alivuokrasopimus. Kaikki samaan ruokakuntaan kuuluvat parvikotilaiset voivat hakea asumistukea yhdessä. Lisätietoa KELAn asumistuesta, sen määräytymisperusteista ja asumistukilaskurin löydät osoitteesta Mitä minun täytyy vielä muistaa, kun muutan? Tee Väestörekisterikeskukselle muuttoilmoitus. Kätevimmin se käy osoitteessa Tee lisäksi tuloilmoitus huoltoyhtiölle. Tuloilmoitus on asumisoikeussopimuksesi liitteenä.

8 8

9 9 Ilmoita alivuokralaistesi nimet talonkirjaan. Sillä varmistat kaksi tärkeää asiaa: Alivuokralaisesi voivat hakea KELAn asumistukea. Huoltoyhtiö avaa oven, jos joku jättää avaimensa sisälle tai kadottaa ne. Varmista, että porukkasi jokainen jäsen on tehnyt muuttoilmoituksen ennen sisäänmuuttoa. Tee sähkösopimus haluamasi energiayhtiön kanssa. Ohjeet sähkösopimuksen tekemiseen löydät energiayhtiöiden verkkosivuilta. Miten saamme autopaikkoja käyttöömme? Voit vuokrata yhden tai useamman autopaikan Asokodeilta erillisellä sopimuksella, jos paikkoja on vapaana. Vieraspaikkoja saavat käyttää vain vieraat. Kuinka monta avainta saan Parvikotiini? Saat Parvikotiisi yhtä monta avainta kuin asunnossasi on huoneita. Jokainen asukas saa yhden, ja yhden avaimen voit pitää vara-avaimena. 3. MITKÄ OVAT PARVIKODIN PELISÄÄNNÖT? Saako Parvikodissa olla kotieläimiä? Parvikodeissa saa pitää kotieläimiä. Sovi porukkasi jäsenten kanssa yhteiset säännöt kotieläimistä. Pelisäännöt kannattaa kirjata alivuokrasopimukseen. Voiko Parvikodissa tupakoida? Parvikodit ovat savuttomia. Parveke- ja ulkotupakoinnista on määrätty järjestyssäännöissä. Kuka vastaa huolloista ja korjauksista? Kerrostaloissa on ympäri vuorokauden päivystävä huolto. Rivi-, pari- ja omakotitaloissa huolloista ja korjauksista vastaa joko huoltoyhtiö tai osittain asukkaat. Tarkemmat ohjeet Parvikotisi huollosta löydät Kotikulmasta. Entä jos haluamme pitää Parvikodissa bileitä? Juhlista kannattaa tehdä kaikille naapureille bileilmoitus, jonka löydät Kotikulmasta. Millaiset vakuutukset Parvikodissa on oltava? Parvikotiin kannattaa ottaa laaja kotivakuutus. Se korvaa muut kuin tavanomaisesta asumisesta aiheutuneet vahingot ja kustannukset, joita kiinteistön, pomon tai alivuokralaisten omat vakuutukset eivät kata. Sopimuksen kotivakuutuksesta tekee aina Parvikoti-pomo. Saat lisätietoja omalta vakuutusyhtiöltäsi. Voinko remontoida Parvikotia? Voit remontoida Parvikotia omalla kustannuksellasi asumisen aikana. Kun suunnittelet remonttia, tutustu Asokotien muutostyöohjeisiin. Löydät ne Kotikulmasta. Toimita Asokodeille maksukuitit sekä isännöitsijältä saamasi lupa muutostyön tekemiseen. Kun aikanaan luovut asumisoikeudestasi, voit saada osan kustannuksista takaisin. Muutostöiden arvo pienenee kuukausittain ja laskee nollaan kymmenessä vuodessa. Entä jos jotain menee rikki? Jos jokin menee Parvikodissa rikki, ilmoita siitä huoltoon tai omatoimihuollon yhteyshenkilölle. Tee välitön ilmoitus huoltoon tai huollon yhteyshenkilölle, jos esimerkiksi vesihana vuotaa. Rikkoontuneista kodinkoneista voit ilmoittaa suoraan Asokotien yhteyshenkilöllesi.

10 10

11 11 4. MITÄ MINUN TARVITSEE TIETÄÄ VAKUUKSISTA JA VAKUUDEN KOROISTA? Mitä teen alivuokralaisteni vakuusmaksuille? Parvikoti-pomona vastaat Parvikodin koko vakuusmaksusta, joka on kahden kuukauden vastiketta vastaava summa. Alivuokralaisilta kannattaa periä 3 kuukauden vakuusmaksu. Talleta vakuus erilliselle pankkitilille ja suojaa se vuokrasopimuksen ajaksi. Saat lisätietoja vakuuden suojauksesta omalta pankiltasi. Kasvaako vakuus korkoa ja kuka saa korkotuoton? Asokodit maksaa Parvikodin vakuudelle korkoa. Korkotuoton käytämme Parvikotisi ylläpidon kustannuksiin. Sinulla ei ole vuokranantajana velvollisuutta maksaa alivuokralaisesi antamalle vakuudelle korkoa. Mitä tapahtuu vakuusmaksulle kun muutan pois? Palautamme vakuusmaksusi täysimääräisenä ilman korkoa, kun kaikki on kunnossa: Olet maksanut kaikki vastikkeesi Parvikoti on ehjä ja siivottu Olet palauttanut kaikki avaimet Jos joudumme tekemään asunnossa korjauksia tai osa avaimista puuttuu, vähennämme aiheutuneet kustannukset vakuusmaksustasi. Jos kaikki on kunnossa, saat vakuusmaksun 2 viikon kuluttua sopimusvelvoitteidesi päättymisestä. 5. MITÄ OTAN HUOMIOON ALIVUOKRASOPIMUKSISSA? Turvaa alivuokrasopimuksella etukäteen asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä. Ennen kuin teet alivuokrasopimukset muiden asukkaiden kanssa, sinun kannattaa ottaa yhteyttä Asokotien yhteyshenkilöösi. Valmiin alivuokrasopimusmallin löydät Kotikulmasta. Parvikoti-pomona sinun on käytettävä Parvikotia ensi sijaisena asuntonasi. Kuinka määrittelen vuokrahinnan? Määrittelet vuokrahinnan kuten haluat. Ota huomioon vuokrahinnassa neliömäärä, vastike, sähkö- ja vesimaksu sekä muut mahdolliset käyttökorvaukset. Ota lisäksi huomioon, että vuokratulo on veronalaista tuloa. Lisätietoja vuokra tulojen verotuksesta saat verottajalta osoitteesta Koska Asokodit määrittää vastikkeen suuruuden aina kalenterivuodeksi eteenpäin, määritä myös vuokra kalenterivuodeksi. Asokodeilla ei ole asuntokohtaisia Parvikotien sähkön tai veden kulutuslukemia. Sähkön kulutuksen määrän voit arvioida yhdessä valitsemasi energiayhtiön kanssa. Vesimaksu on tyypillisimmin kiinteä ja perustuu asukkaiden määrään. Entä jos joudun korottamaan vuokria? Asokodit ilmoittaa tulevan kalenterivuoden vastikkeen ja muiden käyttökorvausten korotuksesta 2 kuukautta etukäteen. Korotus perustuu rakennuskustannusindeksiin. Vuokran korotuksesta sinun on ilmoitettava alivuokralaisillesi 1 kuukausi etukäteen. Toistaiseksi voimassa olevat alivuokrasopimukset voit sitoa esimerkiksi elinkustannusindeksiin. Huomioi korotuksissa myös sähkön ja muiden kustannustesi mahdollinen nousu. Mikä on Parvikodin alivuokrasopimuksen irtisanomisaika? Jos alivuokrasopimus on kestänyt vähintään vuoden, voit irtisanoa sen 3 kalenterikuukauden irtisanomisajalla. Alle vuoden alivuokrasopimusten irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Jos esimerkiksi irtisanot alivuokrasopimuksesi kuukauden 1. päivä, alivuokralaisesi saa asua Parvikodissa päivää vaille neljä kuukautta.

12

13 13 Alivuokralainen voi irtisanoa sopimuksensa 14 vuorokauden irtisanomisajalla, riippumatta sopimuksen kestosta. Jos olet luopumassa Parvikotisi asumisoikeudesta, irtisano ensin kaikki alivuokrasopimuksesi. Parvikodin 3 kuukauden irtisanomisaika alkaa heti irtisanomispäivänä. Jos teet luopumisilmoituksen esimerkiksi tammikuun 13. päivä, asumisoikeutesi päättyy huhtikuun 13. päivä. Alivuokrasopimuksesi päättyvät vasta huhtikuun lopussa. 6. MITÄ JOS JOUDUN PERIMÄÄN VUOKRIA? Jos alivuokralaisesi ei maksa osuuttaan vastikkeesta kuukauden 2. päivään mennessä, reagoi heti. Anna kirjallinen, päivätty huomautus. Ellei sillä ole vaikutusta, voit esimerkiksi ottaa yhteyttä Vuokranantajien keskusliittoon tai käyttää apunasi perintätoimistoa. Varsinainen perintä perustuu perintälakiin. Kuluttajaperinnässä kannattaa noudattaa Kuluttaja-asiamiehen laatimaa hyvää perintätapaa. Et voi esimerkiksi uhkailla tai painostaa alivuokralaistasi. Sinun on myös otettava huomioon alivuokralaisesi yksityisyydensuoja. Koska sinun ja alivuokralaisesi välillä on sitova sopimus, kyseessä on riidaton saatava. Riidattoman saatavan voit periä tarvittaessa alivuokralaisesi kotikunnan käräjäoikeuden päätöksellä. Käräjäoikeudella on käytössään sähköinen haaste, joka vie perittäväsi ulosottoon saakka. Perinnästä ja ulosotosta aiheutuvat kulut määräytyvät ulosottolain mukaan. Voit vaatia myös perintäkuluja alivuokralaiseltasi. Voinko käyttää vakuutta maksamattomiin vuokriin? Et voi käyttää asumisaikana alivuokralaisilta perimiäsi vakuuksia maksamattomiin vuokriin. Vakuuden tarkoitus on kattaa tarvittaessa alivuokralaisesi aiheuttamat vahingot ja mahdolliset vuokravelat. 7. MITÄ MINUN PITÄÄ TIETÄÄ VEROTUKSESTA? Alivuokraparveltasi saamasi vuokra on verotettavaa tuloa, joka sinun on ilmoitettava veroilmoituksessasi. Voit vähentää vuokratuloista verottajan hyväksymät kulut, eli alivuokralaistesi osuuden vastikkeesta, sähkön, veden ja kunnostukset. Yli jäävä osuus on voittoa, josta sinun on maksettava veroa. Lisätietoa vuokratulojen verotuksesta saat osoitteesta Et joudu maksamaan veroa asumisoikeusmaksun indeksikorotetun ja maksamasi summan erotuksesta, jos asut Parvikodissa vähintään 2 vuotta. 8. MITEN MINUN PITÄISI SOPIA MUIDEN ASUKKAIDEN KANSSA YHTEISISTÄ TEHTÄVISTÄ? Parvikoti-pomona laadit porukallesi järjestyssääntöjen lisäksi yhteiset pelisäännöt, jotka jaat jokaiselle alivuokralaisellesi viimeistään sisäänmuuton yhteydessä. Käytä apunasi Parvikodin pelisääntöjä, jotka ovat asumisoikeussopimuksen liitteenä. Sovi porukkasi kanssa esimerkiksi seuraavat asiat: Jokaisella on oma kaappi henkilökohtaisia ruokatarvikkeita varten Jokaisella on oma tila jääkaapissa, kylpyhuoneen kaapeissa ja eteisen säilytyskaapissa Kuinka hankitte WC- ja siivoustarvikkeita Miten hoidatte säännölliset siivousvuorot Mitä yleisiä periaatteita noudatatte Parvikodissanne Miten keräätte vuokra, vesi- ja autopaikkamaksut Kuinka jaatte talonmiesvuorot, jos Parvikotinne on omatoimihuoltokohde Parvikodin alivuokralaisten kuuluu maksaa vuokransa huonevuokralain mukaan etukäteen kunkin kuukauden 2. päivä.

14 14

15 15 9. MITÄ TEEN, JOS TARVITSEN LAINAA ASUMISOIKEUS- MAKSUA VARTEN? Parvikoti-pomona maksat koko asumisoikeusmaksun. Jos tarvitset lisärahoitusta, vaihtoehtoinasi ovat esimerkiksi pankkilaina tai yksityinen laina. Pankki myöntää lainaa asumisoikeussopimusta vastaan alkuperäisen asumisoikeusmaksun verran. Pankin myöntämän lainasumman ja indeksikorotetun asumisoikeusmaksun erotukselle tarvitset lisävakuuksia tai takaajan. Asumisoikeusasuntoa vastaan ottamasi lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Hanki lainalupaus ennen kuin haet Parvikotia. Jos lainaat rahaa yksityishenkilöltä, anna asumisoikeussopimus pantiksi. Panttaussopimuksen lähetät Asokotien yhteyshenkilöllesi. 10. MITEN LUOVUN PARVIKODISTA JA MILLOIN SAAN ASUMISOIKEUSMAKSUNI TAKAISIN? Voit luopua Parvikodista koska tahansa. Luopumisaika on kolme kuukautta siitä, kun Asokodit on vastaanottanut luopumisilmoituksesi. Luopumisaikana isännöitsijä tekee Parvikotiisi huoneistotarkastuksen. Palautamme asumisoikeusmaksusi, kun luopumisaikasi päättyy. Jos Parvikotisi on tyhjä ja löydämme siihen uuden asukkaan, palautamme asumisoikeusmaksusi kun uusi asukas on allekirjoittanut sopimuksen. Kuinka pitkään joudun maksamaan vastiketta? Maksat vastiketta luopumispäivään saakka tai kunnes uuden asukkaan maksuvelvoite alkaa. Keneltä saat lisätietoa? Jos mieltäsi askarruttaa vielä jokin asia, soita Asokotien Jaana Haikoselle numeroon tai lähetä sähköpostia

16 16 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KERROSTALOSSA Mikäli talohallitus ei ole laatinut talon omia järjestyssääntöjä, noudatetaan näitä Asokotien yleisiä sääntöjä. Nämä järjestyssäännöt on hyväksytty talon asukkaiden asumisviihtyvyyden turvaamiseksi. Kaikkien on käyttäytymisellään ja muullakin tavoin otettava huomioon muut talon asukkaat. Asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestyssääntöjä. Kunnan järjestyssäännöissä ja lainsäädännössä on kiinteistöä koskevia määräyksiä. Yhteiset tilat Ulko-ovet pidetään avoinna klo Kun ulko-ovet ovat lukittuina, on niistä kuljettaessa huolehdittava siitä, että ne lukkiintuvat uudestaan. Yhteisissä tiloissa on liikuttava meluttomasti. Tupakointi ja turha oleskelu niissä on kielletty. Yhteisten tilojen ja ulkoalueiden käytössä on noudatettava siisteyttä ja järjestystä. Tavaroita saa säilyttää vain niitä varten varatuissa tiloissa. Paloturvallisuussyistä porraskäytävissä ja kellarikäytävillä ei saa säilyttää mitään tavaraa. Palovaarallisten aineiden säilytyksessä on noudatettava paloturvallisuussäännöksiä. Kilpien ja mainosten kiinnittäminen sekä antennien yms. asentaminen on sallittu vain yhtiön luvalla. Ulkoalueet Talousjätteet ja muut roskat on vietävä pakattuina jäteastioihin. Lisäksi on otettava huomioon määräykset jätteiden lajittelusta. Muiden kuin talousjätteiden poiskuljettamisesta on asukkaiden huolehdittava itse. Ympäristölle haitalliset jätteet on vietävä jäteviranomaisten niille varaamille paikoille. Nurmikoiden ja istutusten vahingoittaminen on kielletty. Pysäköinti Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu yhtiön luvalla vain niille varatuilla ja merkityillä paikoilla. Auton tarpeeton joutokäynti on kielletty. Lämmitystolpista johdot on aina irrotettava ja sähkörasiat suljettava kun lämmityspaikkoja ei käytetä. Ulkokäytävät ja ajoyhteys hälytysajoneuvoille rakennuksen viereen on pidettävä aina esteettömänä. Muuttoilmoitus Yhtiön sisäisen hallinnon hoitamiseksi huoneistoon muutosta ja poismuutosta on aina ilmoitettava huoltoyhtiön edustajalle. Huoneistot Huoneistoissa ei saa häiritä naapureita. Erityisesti klo 22 7 on vältettävä melua. Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Vesivuodoista ja muista huoneistoissa havaituista vioista on viipymättä ilmoitettava yhtiön edustajalle. Muutos- ja korjaustöissä

17 17 on otettava huomioon naapureiden asumis-viihtyvyys ja porraskäytävien siisteys. Melua ja häiriötä aiheuttavista töistä on ilmoitettava etukäteen naapureille ja työt on pyrittävä tekemään arkisin ennen klo 21. Rakenteisiin ja putkistoon kohdistuvista töistä on ilmoitettava etukäteen myös yhtiölle. Vesi- tai sähkölinjojen sulkemiseen tarvitaan yhtiön lupa. WC- ja muihin viemäreihin ei saa laittaa jätteitä, jotka saattavat tukkia tai vaurioittaa niitä. Huoneistoparvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa muilla kuin sähkögrillillä. Parvekkeet on pidettävä siisteinä ja talvisin parvekkeilta on luotava lumet. Tupakantumppeja ei saa heittää alas parvekkeilta.huoneistoja ei saa tuulettaa porraskäytäviin. Tomuttaminen Mattojen tomuttaminen ja vuodevaatteiden puisteleminen on sallittu vain tähän tarkoitukseen varatuissa paikoissa ja vain ilmoitettuina aikoina. Pito- ja liinavaatteiden puistelu ja tuulettaminen sekä pikkupyykin kuivattaminen on sallittu huoneistopihoilla tai -parvekkeilla kaiteiden sisäpuolella. Lemmikkieläimet Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on aina pidettävä kytkettyinä. Ne eivät saa häiritä talon asukkaita tai talossa luvallisissa asioissa liikkuvia eivätkä liata rakennusta tai kiinteistön aluetta. Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Sääntöjen rikkominen Järjestyssääntöjen rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden sekä asumisoikeussopimuksen purkamisen.

18 18 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT RIVITALOSSA Mikäli talohallitus ei ole laatinut talon omia järjestyssääntöjä, noudatetaan näitä Asokotien yleisiä sääntöjä. Nämä järjestyssäännöt on hyväksytty talon asukkaiden asumisviihtyvyyden turvaamiseksi. Kaikkien on käyttäytymisellään ja muullakin tavoin otettava huomioon muut talon asukkaat. Asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestyssääntöjä. Kunnan järjestyssäännöissä ja lainsäädännössä on kiinteistöä koskevia määräyksiä. Yhteiset tilat Yhteisten tilojen ulko-ovet pidetään lukittuina ja niistä kulkevan on huolehdittava lukittuna pysymisestä. Yhteisissä tiloissa on vältettävä metelöintiä. Tupakointi ja turha oleskelu niissä on kielletty. Yhteisten tilojen ja ulkoalueiden käytössä on noudatettava siisteyttä ja järjestystä. Paloturvallisuussyistä tavaroita saa säilyttää vain niitä varten varatuissa tiloissa. Palovaarallisten aineiden säilytyksessä on noudatettava paloturvallisuussäännöksiä. Kilpien ja mainosten kiinnittäminen sekä antennien yms. asentaminen on sallittu vain yhtiön luvalla. Ulkoalueet Talousjätteet ja muut roskat on vietävä pakattuina jäteastioihin. Lisäksi on otettava huomioon määräykset jätteiden lajittelusta. Muiden kuin talousjätteiden poiskuljettamisesta on asukkaiden huolehdittava itse. Ympäristölle haitalliset jätteet on vietävä jäteviranomaisten niille varaamille paikoille. Nurmikoiden ja istutusten vahingoittaminen on kielletty. Pysäköinti Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu yhtiön luvalla vain niille varatuilla ja merkityillä paikoilla. Auton tarpeeton joutokäynti on kielletty. Johdot on aina irrotettava lämmitystolpista ja sähkörasiat suljettava kun lämmityspaikkoja ei käytetä. Ulkokäytävät ja ajoyhteys hälytysajoneuvoille rakennuksen viereen on pidettävä aina esteettömänä. Muuttoilmoitus Yhtiön sisäisen hallinnon hoitamiseksi huoneistoon muutosta ja poismuutosta on aina ilmoitettava huoltoyhtiön edustajalle. Huoneistot Huoneistoissa ei saa häiritä naapureita. Erityisesti klo 22 7 on vältettävä melua. Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Vesivuodoista ja muista huoneistoissa havaituista vioista on viipymättä ilmoitettava yhtiön edustajalle. Muutos- ja korjaustöissä on otettava huomioon naapureiden asumisviihtyvyys. Melua ja häiriötä aiheuttavista töistä on

19 19 ilmoitettava etukäteen naapureille ja työt on pyrittävä tekemään arkisin ennen klo 21. Rakenteisiin ja putkistoon kohdistuvista töistä on ilmoitettava etukäteen myös yhtiölle. Vesi- tai sähkölinjojen sulkemiseen tarvitaan yhtiön lupa. WC- ja muihin viemäreihin ei saa laittaa jätteitä, jotka saattavat tukkia tai vaurioittaa niitä. Huoneistojen pihoilla ja parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa muilla kuin sähkögrillillä. Tomuttaminen Mattojen tomuttaminen ja vuodevaatteiden puisteleminen on sallittu vain tähän tarkoitukseen varatuissa paikoissa ja vain ilmoitettuina aikoina. Pito- ja liinavaatteiden puistelu ja tuulettaminen sekä pikkupyykin kuivattaminen on sallittu huoneistopihoilla tai -parvekkeilla kaiteiden sisäpuolella. Lemmikkieläimet Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on aina pidettävä kytkettyinä. Ne eivät saa häiritä talon asukkaita tai talossa luvallisissa asioissa liikkuvia eivätkä liata rakennusta tai kiinteistön aluetta. Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Määräysten rikkominen Järjestyssääntöjen rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden sekä asumisoikeussopimuksen purkamisen.

20 Asokodit Leankatu Helsinki Puh Copyright Asokodit Oy All rights reserved. ASO-PAR-PO_ c

ASIATIETOA ASUMISESTA HUOLTOTOIMISTA JA PALJON MUUSTA SÄILYTÄ TÄMÄ OPAS HUONEISTOSSASI! 1 MESTARIASUKASOPAS

ASIATIETOA ASUMISESTA HUOLTOTOIMISTA JA PALJON MUUSTA SÄILYTÄ TÄMÄ OPAS HUONEISTOSSASI! 1 MESTARIASUKASOPAS MESTARIASUKASOPAS ASIATIETOA ASUMISESTA HUOLTOTOIMISTA JA PALJON MUUSTA SÄILYTÄ TÄMÄ OPAS HUONEISTOSSASI! MESTARIASUKASOPAS 1 Tervehdys asukkaamme, Järvenpään Mestariasunnot on kaupunkimme suurin kodintarjoaja.

Lisätiedot

Olemme iloisia päätöksestäsi muuttaa Asuntosäätiön asumisoikeuskotiin.

Olemme iloisia päätöksestäsi muuttaa Asuntosäätiön asumisoikeuskotiin. A S U M I S O P A S 1 2 TERVETULOA ASUKKAAKSI Olemme iloisia päätöksestäsi muuttaa Asuntosäätiön asumisoikeuskotiin. Teemme parhaamme, jotta asumisesi olisi mukavaa ja vaivatonta. Tätä varten on tämäkin

Lisätiedot

Koti kuten haluat. Sisällysluettelo

Koti kuten haluat. Sisällysluettelo Viihdytään kotona Koti kuten haluat SATOn perustehtävänä on olla hyvän asumisen toteuttaja. Palvelulupauksemme, Koti kuten haluat, toteutuu SATOn, yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden hyvällä yhteistyöllä.

Lisätiedot

ASUKASOPAS. A-yhtiöiden vuokralaisille A-YHTIÖT. www.a-yhtiot.fi. Asumispalveluja vauvasta vaariin - asumisen vahva osaaja

ASUKASOPAS. A-yhtiöiden vuokralaisille A-YHTIÖT. www.a-yhtiot.fi. Asumispalveluja vauvasta vaariin - asumisen vahva osaaja ASUKASOPAS A-yhtiöiden vuokralaisille A-YHTIÖT Asumispalveluja vauvasta vaariin - asumisen vahva osaaja www.a-yhtiot.fi YHTIÖT Tervetuloa A-kotiin Tervetuloa A-yhtiöiden vuokralaiseksi. A-konsernin emoyhtiö

Lisätiedot

Asukkaan opas. www.yhkodit.fi

Asukkaan opas. www.yhkodit.fi Asukkaan opas Sisällysluettelo Tervetuloa uuteen kotiin 3 Muuttajan muistilista 4 Asumisesi tukiverkosto 5 Sopimusasiat 7 Kodin vaihto ja poismuutto 8 Järjestyssäännöt 9 Kaiken varalta 10 Pidä kodistasi

Lisätiedot

Julkaisija: Nuoret, etsikää hyvä koti! omaan kotiin -opas

Julkaisija: Nuoret, etsikää hyvä koti! omaan kotiin -opas Julkaisija: Nuorisoasuntoliitto ry NAL Takaniitynkuja 11 00780 Helsinki Käyntiosoite: Kirkonkyläntie 30 www.nal.fi Pääsihteeri Minna Vierikko Oppaan tilaukset: viestinta(at)nal.fi Oppaan toimitus ja taitto:

Lisätiedot

Hei, Toivomme, että tästä oppaasta on hyötyä, antaa vastauksia kysymyksiin ja näin ollen edesauttaa sinua itsenäistymisessä.

Hei, Toivomme, että tästä oppaasta on hyötyä, antaa vastauksia kysymyksiin ja näin ollen edesauttaa sinua itsenäistymisessä. Itsenäistyvän opas Hei, edessäsi avautuu itsenäistyvän opas. Tämän oppaan tarkoituksena on tarjota tietoa itsenäistymisestä ja omilleen asettumisesta selkeytetysti nuorten kielellä. Oppaan sisältö on koottu

Lisätiedot

Itsenäis opas ty vän

Itsenäis opas ty vän Itsenäistyvän opas Toimitus: Heidi Åkerblom, projektikoordinaattori, Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kehittämishanke (2011-13), Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Jeesi Anniina Lehtoranta,

Lisätiedot

Suomen Kuluttajaliitto VUOKRAOPAS. Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle

Suomen Kuluttajaliitto VUOKRAOPAS. Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle Suomen Kuluttajaliitto VUOKRAOPAS Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle Sisällys Ennen vuokrasopimuksen tekemistä... 3 Huoneiston ja avainten luovutus... 7 Huoneiston käyttö vuokra-aikana... 8 Asuinhuoneiston

Lisätiedot

Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry VUOKRAOPAS. Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle

Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry VUOKRAOPAS. Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry VUOKRAOPAS Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle Sisällys Ennen vuokrasopimuksen tekemistä... 3 Huoneiston ja avainten luovutus... 7 Huoneiston käyttö vuokra-aikana...

Lisätiedot

Asumisoikeuskoti turvallinen sijoitus Asukkaan opas

Asumisoikeuskoti turvallinen sijoitus Asukkaan opas Asumisoikeuskoti turvallinen sijoitus Asukkaan opas YH-Asumisoikeus Länsi Oy Hyvällä sijainnilla jokaiseen elämänvaiheeseen YH Kodit rakentaa asumisesta elämyksen, joka vastaa asiakkaan yksilöllisiä ja

Lisätiedot

Powerpoint -esitys Opettajan opas

Powerpoint -esitys Opettajan opas Powerpoint -esitys Opettajan opas Tuntisuunnitelma s. 2 Mieti ennen kuin muutat s. 3 Mistä asuntoja saa? s. 4 Vuokralle vai omistusasuntoon? s. 5 Uuteen kotiin! s. 5 Vuokralaisen oikeudet s. 6 Vuokralaisen

Lisätiedot

Asukasopas. Espoonkruunun

Asukasopas. Espoonkruunun Asukasopas Espoonkruunun Hyvä Espoonkruunun asukas! Tämä asukasopas antaa ajantasaista tietoa asumisesta, muuttamisesta sekä vuokratalojen hallinnosta. Opas annetaan vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä

Lisätiedot

Mun ElämÄ. mun. RaHAt

Mun ElämÄ. mun. RaHAt Mun ElämÄ mun RaHAt Mun ElämÄ mun RaHAt Itsenäistyminen on yksi suurimmista murroksista. Yht äkkiä asuu yksin ja vastaa omista asioistaan. On mietittävä miten hankitaan kotivakuutus, mitä tarkoittaa luoton

Lisätiedot

Asuntovaunuja, peräkärryjä yms. ei yleensä saa säilyttää taloyhtiön pysäköintialueilla.

Asuntovaunuja, peräkärryjä yms. ei yleensä saa säilyttää taloyhtiön pysäköintialueilla. AUTOPAIKAT Taloyhtiön vapaita autopaikkoja voit tiedustella toimistostamme. Yhtiön omistamista pylväspaikoista, katoksista ja talleista peritään pääsääntöisesti vuokraa ja niille pysäköinti ilman varausta

Lisätiedot

Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle

Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle Muuttaminen Vuokrasopimus tulee allekirjoittaa Kotkan Asunnot toimistolla (vuokravakuus ja mahdolliset liitteet tulee olla hoidettu ennen sopimuksen allekirjoitusta).

Lisätiedot

Kuluttajana Ruotsissa. Finska

Kuluttajana Ruotsissa. Finska Kuluttajana Ruotsissa Finska Kuluttajana Ruotsissa Tutustu tähän oppaaseen, kun haluat saada lisätietoja Ruotsin kuluttajalaeista. Olemme koonneet oppaaseen tärkeitä tietoja ja hyviä neuvoja. Neuvoja ja

Lisätiedot

Ostajalle: Sisällysluettelo. Välityspalkkio 14 Asunnon hinnan määrittely 15 Asunnon myymisen yhteydessä esitettävät asiakirjat

Ostajalle: Sisällysluettelo. Välityspalkkio 14 Asunnon hinnan määrittely 15 Asunnon myymisen yhteydessä esitettävät asiakirjat Sisällysluettelo Pääset valitsemaasi aihealueeseen otsikkoa klikkaamalla. Johdanto 2 Ostajalle: Asunnon etsiminen 2 Mitkä ovat asuntokaupan eri vaiheet? 3 Hyvä muistaa ennen ostotarjouksen tekemistä 3

Lisätiedot

Vuokralaisen opas. Kuva: Päivi Pasanen

Vuokralaisen opas. Kuva: Päivi Pasanen Vuokralaisen opas Kuva: Päivi Pasanen Hyvä vuokralainen Tämä opas on tehty sinua varten. Se kertoo Kiinteistö Oy Kiurunkulman toiminnasta ja asumisesta sen asunnoissa. Opas tarjoaa sinulle monenlaista

Lisätiedot

Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry Vuokraopas Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle selkosuomeksi

Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry Vuokraopas Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle selkosuomeksi Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry Vuokraopas Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle selkosuomeksi Sisällys Johdanto... 1 Ennen vuokrasopimuksen tekemistä... 3 Asunnon ja avainten luovutus...

Lisätiedot

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin?

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? Visailukysymyksiä Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? a. Setelissä on ainakin hologrammi, turvalanka ja koko seteli hohtaa ultraviolettivalossa. b. Kun seteliä

Lisätiedot

TALOON MUUTTO. Vuokrasopimus. Vuokrasopimus tehdään yleensä toistaiseksi ja irtisanomisaika. puolelta yksi kuukausi laskettuna

TALOON MUUTTO. Vuokrasopimus. Vuokrasopimus tehdään yleensä toistaiseksi ja irtisanomisaika. puolelta yksi kuukausi laskettuna 1 TALOON MUUTTO Vuokrasopimus tehdään Viialan Asuntotuotanto Oy:n toimistossa os. Keskuskatu 43, 37830 Viiala. Vakuusmaksu on maksettava ennen vuokrasopimuksen alle-kirjoitusta. Vakuusmaksu palautetaan

Lisätiedot

Kohti itsenäistä elämää

Kohti itsenäistä elämää Kohti itsenäistä elämää www.nuortenlaturi.fi 1 SELVIYTYJÄT KOHTI ITSENÄISTÄ ELÄMÄÄ Tämä opas on suunniteltu peruskoulunsa päättäville nuorille. Sen tavoitteena on antaa nuorille perustietoa oman talouden

Lisätiedot

TERVETULOA ASUKKAAKSI 1 YHTEYSTIEDOT 2

TERVETULOA ASUKKAAKSI 1 YHTEYSTIEDOT 2 SISÄLLYSLUETTELO TERVETULOA ASUKKAAKSI 1 YHTEYSTIEDOT 2 ASUNNON VUOKRAAMINEN 3 Vuokrasopimus Vakuus Virhelomake Vuokranmaksu Asunnon vaihtaminen, eli sisäinen muutto Irtisanominen ASUNNON KUNNON TARKKAILU

Lisätiedot

KIINTEISTÖ OY KESÄHEINÄ Mökki nro ASUKASOPAS

KIINTEISTÖ OY KESÄHEINÄ Mökki nro ASUKASOPAS KIINTEISTÖ OY KESÄHEINÄ Mökki nro ASUKASOPAS SISÄLLYSLUETTELO HAKUSANATAULUKKO... 1 KIINTEISTÖ OY KESÄHEINÄN JÄRJESTYSMÄÄRÄYKSET... 9 1 Yleistä... 9 2 Yleiset alueet... 10 3 Jätehuolto... 10 4 Vesihuolto...

Lisätiedot

Suomen Kuluttajaliitto VELKAOPAS

Suomen Kuluttajaliitto VELKAOPAS Suomen Kuluttajaliitto VELKAOPAS 1 Sisällys Velka pitää maksaa...3 Mitä velka on?...3 Sopimuksen kesto...5 Kulutusluotot...5 Pikavipit...7 Osamaksu...8 Luottokortti...8 Asuntolaina...9 Takaus... 11 Vahingonkorvaus

Lisätiedot

Raha-asiat järjestyksessä

Raha-asiat järjestyksessä Raha-asiat järjestyksessä 2012 Apua budjetin tekoon Näin rahasi riittävät pidempään Neuvoja ja vinkkejä taloutesi hoitoon Kuluttajaviraston laskelmia lapset auto asunto vakuutus internet vaatteet lainat

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia taloudellisesta tuesta (sosiaaliavustuksesta)

Kysymyksiä ja vastauksia taloudellisesta tuesta (sosiaaliavustuksesta) Frågor och svar om ekonomiskt bistånd översättning till finska Artikelnummer 2006-114-3 Kysymyksiä ja vastauksia taloudellisesta tuesta (sosiaaliavustuksesta) Lyhyitä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Lisätiedot

Asumisoikeusasukkaan opas. Asumisen turvaa läpi elämän

Asumisoikeusasukkaan opas. Asumisen turvaa läpi elämän Asumisoikeusasukkaan opas Asumisen turvaa läpi elämän 1.1.2012 2 Tervetuloa asukkaaksi! YH-Asumisoikeusasukkaan oppaaseen on kerätty tietoa asukashallinnosta, käyttövastikkeista ja muista asumiseen vaikuttavista

Lisätiedot

UUDEN ASUNNON KAUPPA OSTAJAN OPAS

UUDEN ASUNNON KAUPPA OSTAJAN OPAS UUDEN ASUNNON KAUPPA OSTAJAN OPAS RT 2006 Julkaisija: Rakennusteollisuus RT ry Kustantaja: Rakennusteollisuuden Kustannus RTK Oy Unioninkatu 14 (PL 381), 00130 Helsinki www.rakennusteollisuus.fi /rtkoy

Lisätiedot