Parvikoti Pomon käsikirja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Parvikoti Pomon käsikirja"

Transkriptio

1 Parvikoti Pomon käsikirja Tämä on Parvikoti-pomon käsikirja. Saat tästä kaiken tarvittavan tiedon, kun olet hankkimassa Parvikotia itsellesi ja porukallesi. Vastaamme tässä käsikirjassa oleellisimpiin Parvikotia koskeviin kysymyksiisi.

2

3 Sisällysluettelo 1. Mitä on asoasuminen Parvikodissa? Miten muutan Parvikotiin? Mitkä ovat parvikodin pelisäännöt? Mitä minun tarvitsee tietää vakuuksista ja vakuuden koroista? Mitä otan huomioon alivuokrasopimuksissa? Mitä jos joudun perimään vuokria? Mitä minun pitää tietää verotuksesta? Miten minun pitäisi sopia muiden asukkaiden kanssa yhteisistä tehtävistä? Mitä teen, jos tarvitsen lainaa asumisoikeusmaksua varten? Miten luovun Parvikodista ja milloin saan asumis oikeusmaksuni takaisin?...15 Järjestyssäännöt kerrostalossa...16 Järjestyssäännöt rivitalossa...18

4 4

5 5 1. MITÄ ON ASOASUMINEN PARVIKODISSA? Mikä on Parvikoti? Parvikoti on kimppakämpäksi tarkoitettu Asokotien asumisoikeusasunto, josta vastaa Parvikoti-pomo. Asumis oikeuden haltijana sinulla on elinikäinen asumisoikeus Asokotien omistamaan asuntoon. Mikä on Parvikoti-pomo? Parvikoti-pomo vastaa kaikista asumisoikeussopimuksen velvoitteista Asokodeille. Hän hankkii kotivakuutuksen ja tekee sähkösopimuksen. Lisäksi Parvikoti-pomo tekee porukan jokaisen jäsenen kanssa kirjallisen alivuokra sopimuksen ja on heidän vuokraisäntänsä. Kenelle tämä opas on tarkoitettu? Tämä käsikirja on Parvikoti-pomon henkiinjäämisopas. Sen avulla selvität vastuusi ja velvollisuutesi pomona. Lisäksi varmistat, että asunnossasi säilyy parvikotirauha. Kuinka suuri asumisoikeusmaksu on? Asumisoikeusmaksu on 15 % asunnon hankintahinnasta. Tämän hetken hintaan vaikuttavat: Asunnon alkuperäinen asumisoikeusmaksu Rakennuskustannusindeksin tarkistukset Asuntoon tehtyjen muutostöiden sen hetken arvo Lisäksi maksat kahden kuukauden vastikkeen suuruisen vakuuden. Kuka voi asua Parvikoti-asoasunnossa? Parvikodissa voi asua kuka tahansa. Parvikoti-pomon on oltava täysi-ikäinen. Kuinka iso on Parvikoti? Parvikodin koko on aina vähintään kolme huonetta ja keittiö. Parvikodissa on oma sauna. Voinko ansaita Parvikoti-pomona? Parvikoti-pomona säästät omissa asumiskustannuksissasi. Asumisoikeusmaksu on sidottu rakennuskustannus indeksiin. Todennäköisesti saat rahoillesi parempaa tuottoa kuin pankkitilillä. Et joudu maksamaan veroa asumis oikeusmaksun indeksikorotetun ja maksamasi summan erotuksesta, jos asut Parvi kodissa vähintään 2 vuotta. Voit itse päättää, millaista vuokraa perit parvesi jäseniltä. Entä jos haluan muuttaa pois Parvikodista? Kun haluat muuttaa pois Parvikodista, irtisano alivuokralaistesi sopimukset ja tee Asokodeille luopumisilmoitus. Maksuvelvoitteesi päättyvät viimeistään 3 kuukauden kuluttua siitä, kun Asokodit on vastaanottanut luopumis ilmoituksen. Mistä vastaan Parvikoti-pomona? Sinun vastuullasi ovat vastike, mahdolliset käyttömaksut sekä sähkö- ja vesilaskut, vaikka alivuokralaisesi eivät maksaisi sinulle mitään. Erääntyneet laskut karhutaan sinulta ja pahimmassa tapauksessa häädämme sinut Parvi kodista. Silloin myös muu porukkasi joutuu tavaroineen taipaleelle.

6 6

7 7 Onko Asokodeilla asukkaiden verkkopalvelua? Asokodeilla on Kotikulma-palvelu kaikille asukkaille osoitteessa Saat Parvikoti-pomona Kotikulmaan henkilökohtaiset tunnukset tehtyäsi asumisoikeussopimuksen. Kotikulmasta löydät tärkeitä asumiseesi liittyviä asioita, kuten: Asokotien yhteyshenkilösi, isännöitsijän ja huoltoyhtiön yhteystiedot Asumisen oppaan Järjestyssäännöt Vastuunjakotaulukon Asokotien ja isännöitsijän tiedotteet Asukaskokousten pöytäkirjat Kohteen taloustiedot Koska vain Parvikoti-pomo saa tunnukset Kotikulmaan, jaa tieto myös muulle porukallesi. 2. MITEN MUUTAN PARVIKOTIIN? Mistä aloitan? Kun päätät hakea Parvikotia, sinulla on ensin oltava asumisoikeusjärjestysnumero. Sen saat kaupunkisi tai kuntasi asuntotoimistosta. Asokodit auttaa sinua hakemaan numeron. Kun saat numeron, ota yhteyttä Asokotien myyntiin ja tee asumisoikeushakemus. Mistä löydän lisää Parvikoti-porukkaa? Jos et löydä kaveripiiristäsi tarpeeksi suurta parvea, etsi lisää ehdokkaita Asokotien Parvipörssi-palvelusta. Se on Asokotien Asunnonvaihtopörssin yhteydessä oleva verkkopalvelu, jossa alivuokralaiset etsivät Parvikoti-pomoa ja pomot lisää alivuokralaisia. Voit etsiä alivuokralaisia myös esimerkiksi Lyyra-kampukselta. Lyyran verkkopalvelu on korkeakouluopiskelijoiden, opiskelijajärjestöjen ja palveluntarjoajien virtuaalinen kohtaamispaikka osoitteessa Kuinka varmistan, että porukkani on luotettava? Vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kun tarkistat porukkasi jokaisen jäsenen luottotiedot. Voit tehdä sen muutamalla kympillä esimerkiksi Suomen Asiakastieto Oy:n Omatieto-palvelussa osoitteessa Omatieto-palvelun luottotieto-otteesta selvität, ovatko kavereidesi luottotiedot kunnossa. Haluan näyttää asuntoa porukalleni, mitä teen? Asokodit järjestää sinulle näytön haluamastasi Parvikodista. Tuo porukkasi samalle näytölle. Voit esitellä asuntoa porukallesi omatoimisesti, kun olet tehnyt Asokotien kanssa asumissoikeussopimuksen. Entä jos tarvitsen asumistukea? Voit hakea KELAlta yleistä asumistukea tai vaihtoehtoisesti opintotuen asumislisää. Asumistukea voi myös saada kuka tahansa porukkasi jäsenistä, jolla on kirjallinen alivuokrasopimus. Kaikki samaan ruokakuntaan kuuluvat parvikotilaiset voivat hakea asumistukea yhdessä. Lisätietoa KELAn asumistuesta, sen määräytymisperusteista ja asumistukilaskurin löydät osoitteesta Mitä minun täytyy vielä muistaa, kun muutan? Tee Väestörekisterikeskukselle muuttoilmoitus. Kätevimmin se käy osoitteessa Tee lisäksi tuloilmoitus huoltoyhtiölle. Tuloilmoitus on asumisoikeussopimuksesi liitteenä.

8 8

9 9 Ilmoita alivuokralaistesi nimet talonkirjaan. Sillä varmistat kaksi tärkeää asiaa: Alivuokralaisesi voivat hakea KELAn asumistukea. Huoltoyhtiö avaa oven, jos joku jättää avaimensa sisälle tai kadottaa ne. Varmista, että porukkasi jokainen jäsen on tehnyt muuttoilmoituksen ennen sisäänmuuttoa. Tee sähkösopimus haluamasi energiayhtiön kanssa. Ohjeet sähkösopimuksen tekemiseen löydät energiayhtiöiden verkkosivuilta. Miten saamme autopaikkoja käyttöömme? Voit vuokrata yhden tai useamman autopaikan Asokodeilta erillisellä sopimuksella, jos paikkoja on vapaana. Vieraspaikkoja saavat käyttää vain vieraat. Kuinka monta avainta saan Parvikotiini? Saat Parvikotiisi yhtä monta avainta kuin asunnossasi on huoneita. Jokainen asukas saa yhden, ja yhden avaimen voit pitää vara-avaimena. 3. MITKÄ OVAT PARVIKODIN PELISÄÄNNÖT? Saako Parvikodissa olla kotieläimiä? Parvikodeissa saa pitää kotieläimiä. Sovi porukkasi jäsenten kanssa yhteiset säännöt kotieläimistä. Pelisäännöt kannattaa kirjata alivuokrasopimukseen. Voiko Parvikodissa tupakoida? Parvikodit ovat savuttomia. Parveke- ja ulkotupakoinnista on määrätty järjestyssäännöissä. Kuka vastaa huolloista ja korjauksista? Kerrostaloissa on ympäri vuorokauden päivystävä huolto. Rivi-, pari- ja omakotitaloissa huolloista ja korjauksista vastaa joko huoltoyhtiö tai osittain asukkaat. Tarkemmat ohjeet Parvikotisi huollosta löydät Kotikulmasta. Entä jos haluamme pitää Parvikodissa bileitä? Juhlista kannattaa tehdä kaikille naapureille bileilmoitus, jonka löydät Kotikulmasta. Millaiset vakuutukset Parvikodissa on oltava? Parvikotiin kannattaa ottaa laaja kotivakuutus. Se korvaa muut kuin tavanomaisesta asumisesta aiheutuneet vahingot ja kustannukset, joita kiinteistön, pomon tai alivuokralaisten omat vakuutukset eivät kata. Sopimuksen kotivakuutuksesta tekee aina Parvikoti-pomo. Saat lisätietoja omalta vakuutusyhtiöltäsi. Voinko remontoida Parvikotia? Voit remontoida Parvikotia omalla kustannuksellasi asumisen aikana. Kun suunnittelet remonttia, tutustu Asokotien muutostyöohjeisiin. Löydät ne Kotikulmasta. Toimita Asokodeille maksukuitit sekä isännöitsijältä saamasi lupa muutostyön tekemiseen. Kun aikanaan luovut asumisoikeudestasi, voit saada osan kustannuksista takaisin. Muutostöiden arvo pienenee kuukausittain ja laskee nollaan kymmenessä vuodessa. Entä jos jotain menee rikki? Jos jokin menee Parvikodissa rikki, ilmoita siitä huoltoon tai omatoimihuollon yhteyshenkilölle. Tee välitön ilmoitus huoltoon tai huollon yhteyshenkilölle, jos esimerkiksi vesihana vuotaa. Rikkoontuneista kodinkoneista voit ilmoittaa suoraan Asokotien yhteyshenkilöllesi.

10 10

11 11 4. MITÄ MINUN TARVITSEE TIETÄÄ VAKUUKSISTA JA VAKUUDEN KOROISTA? Mitä teen alivuokralaisteni vakuusmaksuille? Parvikoti-pomona vastaat Parvikodin koko vakuusmaksusta, joka on kahden kuukauden vastiketta vastaava summa. Alivuokralaisilta kannattaa periä 3 kuukauden vakuusmaksu. Talleta vakuus erilliselle pankkitilille ja suojaa se vuokrasopimuksen ajaksi. Saat lisätietoja vakuuden suojauksesta omalta pankiltasi. Kasvaako vakuus korkoa ja kuka saa korkotuoton? Asokodit maksaa Parvikodin vakuudelle korkoa. Korkotuoton käytämme Parvikotisi ylläpidon kustannuksiin. Sinulla ei ole vuokranantajana velvollisuutta maksaa alivuokralaisesi antamalle vakuudelle korkoa. Mitä tapahtuu vakuusmaksulle kun muutan pois? Palautamme vakuusmaksusi täysimääräisenä ilman korkoa, kun kaikki on kunnossa: Olet maksanut kaikki vastikkeesi Parvikoti on ehjä ja siivottu Olet palauttanut kaikki avaimet Jos joudumme tekemään asunnossa korjauksia tai osa avaimista puuttuu, vähennämme aiheutuneet kustannukset vakuusmaksustasi. Jos kaikki on kunnossa, saat vakuusmaksun 2 viikon kuluttua sopimusvelvoitteidesi päättymisestä. 5. MITÄ OTAN HUOMIOON ALIVUOKRASOPIMUKSISSA? Turvaa alivuokrasopimuksella etukäteen asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä. Ennen kuin teet alivuokrasopimukset muiden asukkaiden kanssa, sinun kannattaa ottaa yhteyttä Asokotien yhteyshenkilöösi. Valmiin alivuokrasopimusmallin löydät Kotikulmasta. Parvikoti-pomona sinun on käytettävä Parvikotia ensi sijaisena asuntonasi. Kuinka määrittelen vuokrahinnan? Määrittelet vuokrahinnan kuten haluat. Ota huomioon vuokrahinnassa neliömäärä, vastike, sähkö- ja vesimaksu sekä muut mahdolliset käyttökorvaukset. Ota lisäksi huomioon, että vuokratulo on veronalaista tuloa. Lisätietoja vuokra tulojen verotuksesta saat verottajalta osoitteesta Koska Asokodit määrittää vastikkeen suuruuden aina kalenterivuodeksi eteenpäin, määritä myös vuokra kalenterivuodeksi. Asokodeilla ei ole asuntokohtaisia Parvikotien sähkön tai veden kulutuslukemia. Sähkön kulutuksen määrän voit arvioida yhdessä valitsemasi energiayhtiön kanssa. Vesimaksu on tyypillisimmin kiinteä ja perustuu asukkaiden määrään. Entä jos joudun korottamaan vuokria? Asokodit ilmoittaa tulevan kalenterivuoden vastikkeen ja muiden käyttökorvausten korotuksesta 2 kuukautta etukäteen. Korotus perustuu rakennuskustannusindeksiin. Vuokran korotuksesta sinun on ilmoitettava alivuokralaisillesi 1 kuukausi etukäteen. Toistaiseksi voimassa olevat alivuokrasopimukset voit sitoa esimerkiksi elinkustannusindeksiin. Huomioi korotuksissa myös sähkön ja muiden kustannustesi mahdollinen nousu. Mikä on Parvikodin alivuokrasopimuksen irtisanomisaika? Jos alivuokrasopimus on kestänyt vähintään vuoden, voit irtisanoa sen 3 kalenterikuukauden irtisanomisajalla. Alle vuoden alivuokrasopimusten irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Jos esimerkiksi irtisanot alivuokrasopimuksesi kuukauden 1. päivä, alivuokralaisesi saa asua Parvikodissa päivää vaille neljä kuukautta.

12

13 13 Alivuokralainen voi irtisanoa sopimuksensa 14 vuorokauden irtisanomisajalla, riippumatta sopimuksen kestosta. Jos olet luopumassa Parvikotisi asumisoikeudesta, irtisano ensin kaikki alivuokrasopimuksesi. Parvikodin 3 kuukauden irtisanomisaika alkaa heti irtisanomispäivänä. Jos teet luopumisilmoituksen esimerkiksi tammikuun 13. päivä, asumisoikeutesi päättyy huhtikuun 13. päivä. Alivuokrasopimuksesi päättyvät vasta huhtikuun lopussa. 6. MITÄ JOS JOUDUN PERIMÄÄN VUOKRIA? Jos alivuokralaisesi ei maksa osuuttaan vastikkeesta kuukauden 2. päivään mennessä, reagoi heti. Anna kirjallinen, päivätty huomautus. Ellei sillä ole vaikutusta, voit esimerkiksi ottaa yhteyttä Vuokranantajien keskusliittoon tai käyttää apunasi perintätoimistoa. Varsinainen perintä perustuu perintälakiin. Kuluttajaperinnässä kannattaa noudattaa Kuluttaja-asiamiehen laatimaa hyvää perintätapaa. Et voi esimerkiksi uhkailla tai painostaa alivuokralaistasi. Sinun on myös otettava huomioon alivuokralaisesi yksityisyydensuoja. Koska sinun ja alivuokralaisesi välillä on sitova sopimus, kyseessä on riidaton saatava. Riidattoman saatavan voit periä tarvittaessa alivuokralaisesi kotikunnan käräjäoikeuden päätöksellä. Käräjäoikeudella on käytössään sähköinen haaste, joka vie perittäväsi ulosottoon saakka. Perinnästä ja ulosotosta aiheutuvat kulut määräytyvät ulosottolain mukaan. Voit vaatia myös perintäkuluja alivuokralaiseltasi. Voinko käyttää vakuutta maksamattomiin vuokriin? Et voi käyttää asumisaikana alivuokralaisilta perimiäsi vakuuksia maksamattomiin vuokriin. Vakuuden tarkoitus on kattaa tarvittaessa alivuokralaisesi aiheuttamat vahingot ja mahdolliset vuokravelat. 7. MITÄ MINUN PITÄÄ TIETÄÄ VEROTUKSESTA? Alivuokraparveltasi saamasi vuokra on verotettavaa tuloa, joka sinun on ilmoitettava veroilmoituksessasi. Voit vähentää vuokratuloista verottajan hyväksymät kulut, eli alivuokralaistesi osuuden vastikkeesta, sähkön, veden ja kunnostukset. Yli jäävä osuus on voittoa, josta sinun on maksettava veroa. Lisätietoa vuokratulojen verotuksesta saat osoitteesta Et joudu maksamaan veroa asumisoikeusmaksun indeksikorotetun ja maksamasi summan erotuksesta, jos asut Parvikodissa vähintään 2 vuotta. 8. MITEN MINUN PITÄISI SOPIA MUIDEN ASUKKAIDEN KANSSA YHTEISISTÄ TEHTÄVISTÄ? Parvikoti-pomona laadit porukallesi järjestyssääntöjen lisäksi yhteiset pelisäännöt, jotka jaat jokaiselle alivuokralaisellesi viimeistään sisäänmuuton yhteydessä. Käytä apunasi Parvikodin pelisääntöjä, jotka ovat asumisoikeussopimuksen liitteenä. Sovi porukkasi kanssa esimerkiksi seuraavat asiat: Jokaisella on oma kaappi henkilökohtaisia ruokatarvikkeita varten Jokaisella on oma tila jääkaapissa, kylpyhuoneen kaapeissa ja eteisen säilytyskaapissa Kuinka hankitte WC- ja siivoustarvikkeita Miten hoidatte säännölliset siivousvuorot Mitä yleisiä periaatteita noudatatte Parvikodissanne Miten keräätte vuokra, vesi- ja autopaikkamaksut Kuinka jaatte talonmiesvuorot, jos Parvikotinne on omatoimihuoltokohde Parvikodin alivuokralaisten kuuluu maksaa vuokransa huonevuokralain mukaan etukäteen kunkin kuukauden 2. päivä.

14 14

15 15 9. MITÄ TEEN, JOS TARVITSEN LAINAA ASUMISOIKEUS- MAKSUA VARTEN? Parvikoti-pomona maksat koko asumisoikeusmaksun. Jos tarvitset lisärahoitusta, vaihtoehtoinasi ovat esimerkiksi pankkilaina tai yksityinen laina. Pankki myöntää lainaa asumisoikeussopimusta vastaan alkuperäisen asumisoikeusmaksun verran. Pankin myöntämän lainasumman ja indeksikorotetun asumisoikeusmaksun erotukselle tarvitset lisävakuuksia tai takaajan. Asumisoikeusasuntoa vastaan ottamasi lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Hanki lainalupaus ennen kuin haet Parvikotia. Jos lainaat rahaa yksityishenkilöltä, anna asumisoikeussopimus pantiksi. Panttaussopimuksen lähetät Asokotien yhteyshenkilöllesi. 10. MITEN LUOVUN PARVIKODISTA JA MILLOIN SAAN ASUMISOIKEUSMAKSUNI TAKAISIN? Voit luopua Parvikodista koska tahansa. Luopumisaika on kolme kuukautta siitä, kun Asokodit on vastaanottanut luopumisilmoituksesi. Luopumisaikana isännöitsijä tekee Parvikotiisi huoneistotarkastuksen. Palautamme asumisoikeusmaksusi, kun luopumisaikasi päättyy. Jos Parvikotisi on tyhjä ja löydämme siihen uuden asukkaan, palautamme asumisoikeusmaksusi kun uusi asukas on allekirjoittanut sopimuksen. Kuinka pitkään joudun maksamaan vastiketta? Maksat vastiketta luopumispäivään saakka tai kunnes uuden asukkaan maksuvelvoite alkaa. Keneltä saat lisätietoa? Jos mieltäsi askarruttaa vielä jokin asia, soita Asokotien Jaana Haikoselle numeroon tai lähetä sähköpostia

16 16 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KERROSTALOSSA Mikäli talohallitus ei ole laatinut talon omia järjestyssääntöjä, noudatetaan näitä Asokotien yleisiä sääntöjä. Nämä järjestyssäännöt on hyväksytty talon asukkaiden asumisviihtyvyyden turvaamiseksi. Kaikkien on käyttäytymisellään ja muullakin tavoin otettava huomioon muut talon asukkaat. Asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestyssääntöjä. Kunnan järjestyssäännöissä ja lainsäädännössä on kiinteistöä koskevia määräyksiä. Yhteiset tilat Ulko-ovet pidetään avoinna klo Kun ulko-ovet ovat lukittuina, on niistä kuljettaessa huolehdittava siitä, että ne lukkiintuvat uudestaan. Yhteisissä tiloissa on liikuttava meluttomasti. Tupakointi ja turha oleskelu niissä on kielletty. Yhteisten tilojen ja ulkoalueiden käytössä on noudatettava siisteyttä ja järjestystä. Tavaroita saa säilyttää vain niitä varten varatuissa tiloissa. Paloturvallisuussyistä porraskäytävissä ja kellarikäytävillä ei saa säilyttää mitään tavaraa. Palovaarallisten aineiden säilytyksessä on noudatettava paloturvallisuussäännöksiä. Kilpien ja mainosten kiinnittäminen sekä antennien yms. asentaminen on sallittu vain yhtiön luvalla. Ulkoalueet Talousjätteet ja muut roskat on vietävä pakattuina jäteastioihin. Lisäksi on otettava huomioon määräykset jätteiden lajittelusta. Muiden kuin talousjätteiden poiskuljettamisesta on asukkaiden huolehdittava itse. Ympäristölle haitalliset jätteet on vietävä jäteviranomaisten niille varaamille paikoille. Nurmikoiden ja istutusten vahingoittaminen on kielletty. Pysäköinti Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu yhtiön luvalla vain niille varatuilla ja merkityillä paikoilla. Auton tarpeeton joutokäynti on kielletty. Lämmitystolpista johdot on aina irrotettava ja sähkörasiat suljettava kun lämmityspaikkoja ei käytetä. Ulkokäytävät ja ajoyhteys hälytysajoneuvoille rakennuksen viereen on pidettävä aina esteettömänä. Muuttoilmoitus Yhtiön sisäisen hallinnon hoitamiseksi huoneistoon muutosta ja poismuutosta on aina ilmoitettava huoltoyhtiön edustajalle. Huoneistot Huoneistoissa ei saa häiritä naapureita. Erityisesti klo 22 7 on vältettävä melua. Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Vesivuodoista ja muista huoneistoissa havaituista vioista on viipymättä ilmoitettava yhtiön edustajalle. Muutos- ja korjaustöissä

17 17 on otettava huomioon naapureiden asumis-viihtyvyys ja porraskäytävien siisteys. Melua ja häiriötä aiheuttavista töistä on ilmoitettava etukäteen naapureille ja työt on pyrittävä tekemään arkisin ennen klo 21. Rakenteisiin ja putkistoon kohdistuvista töistä on ilmoitettava etukäteen myös yhtiölle. Vesi- tai sähkölinjojen sulkemiseen tarvitaan yhtiön lupa. WC- ja muihin viemäreihin ei saa laittaa jätteitä, jotka saattavat tukkia tai vaurioittaa niitä. Huoneistoparvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa muilla kuin sähkögrillillä. Parvekkeet on pidettävä siisteinä ja talvisin parvekkeilta on luotava lumet. Tupakantumppeja ei saa heittää alas parvekkeilta.huoneistoja ei saa tuulettaa porraskäytäviin. Tomuttaminen Mattojen tomuttaminen ja vuodevaatteiden puisteleminen on sallittu vain tähän tarkoitukseen varatuissa paikoissa ja vain ilmoitettuina aikoina. Pito- ja liinavaatteiden puistelu ja tuulettaminen sekä pikkupyykin kuivattaminen on sallittu huoneistopihoilla tai -parvekkeilla kaiteiden sisäpuolella. Lemmikkieläimet Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on aina pidettävä kytkettyinä. Ne eivät saa häiritä talon asukkaita tai talossa luvallisissa asioissa liikkuvia eivätkä liata rakennusta tai kiinteistön aluetta. Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Sääntöjen rikkominen Järjestyssääntöjen rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden sekä asumisoikeussopimuksen purkamisen.

18 18 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT RIVITALOSSA Mikäli talohallitus ei ole laatinut talon omia järjestyssääntöjä, noudatetaan näitä Asokotien yleisiä sääntöjä. Nämä järjestyssäännöt on hyväksytty talon asukkaiden asumisviihtyvyyden turvaamiseksi. Kaikkien on käyttäytymisellään ja muullakin tavoin otettava huomioon muut talon asukkaat. Asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestyssääntöjä. Kunnan järjestyssäännöissä ja lainsäädännössä on kiinteistöä koskevia määräyksiä. Yhteiset tilat Yhteisten tilojen ulko-ovet pidetään lukittuina ja niistä kulkevan on huolehdittava lukittuna pysymisestä. Yhteisissä tiloissa on vältettävä metelöintiä. Tupakointi ja turha oleskelu niissä on kielletty. Yhteisten tilojen ja ulkoalueiden käytössä on noudatettava siisteyttä ja järjestystä. Paloturvallisuussyistä tavaroita saa säilyttää vain niitä varten varatuissa tiloissa. Palovaarallisten aineiden säilytyksessä on noudatettava paloturvallisuussäännöksiä. Kilpien ja mainosten kiinnittäminen sekä antennien yms. asentaminen on sallittu vain yhtiön luvalla. Ulkoalueet Talousjätteet ja muut roskat on vietävä pakattuina jäteastioihin. Lisäksi on otettava huomioon määräykset jätteiden lajittelusta. Muiden kuin talousjätteiden poiskuljettamisesta on asukkaiden huolehdittava itse. Ympäristölle haitalliset jätteet on vietävä jäteviranomaisten niille varaamille paikoille. Nurmikoiden ja istutusten vahingoittaminen on kielletty. Pysäköinti Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu yhtiön luvalla vain niille varatuilla ja merkityillä paikoilla. Auton tarpeeton joutokäynti on kielletty. Johdot on aina irrotettava lämmitystolpista ja sähkörasiat suljettava kun lämmityspaikkoja ei käytetä. Ulkokäytävät ja ajoyhteys hälytysajoneuvoille rakennuksen viereen on pidettävä aina esteettömänä. Muuttoilmoitus Yhtiön sisäisen hallinnon hoitamiseksi huoneistoon muutosta ja poismuutosta on aina ilmoitettava huoltoyhtiön edustajalle. Huoneistot Huoneistoissa ei saa häiritä naapureita. Erityisesti klo 22 7 on vältettävä melua. Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Vesivuodoista ja muista huoneistoissa havaituista vioista on viipymättä ilmoitettava yhtiön edustajalle. Muutos- ja korjaustöissä on otettava huomioon naapureiden asumisviihtyvyys. Melua ja häiriötä aiheuttavista töistä on

19 19 ilmoitettava etukäteen naapureille ja työt on pyrittävä tekemään arkisin ennen klo 21. Rakenteisiin ja putkistoon kohdistuvista töistä on ilmoitettava etukäteen myös yhtiölle. Vesi- tai sähkölinjojen sulkemiseen tarvitaan yhtiön lupa. WC- ja muihin viemäreihin ei saa laittaa jätteitä, jotka saattavat tukkia tai vaurioittaa niitä. Huoneistojen pihoilla ja parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa muilla kuin sähkögrillillä. Tomuttaminen Mattojen tomuttaminen ja vuodevaatteiden puisteleminen on sallittu vain tähän tarkoitukseen varatuissa paikoissa ja vain ilmoitettuina aikoina. Pito- ja liinavaatteiden puistelu ja tuulettaminen sekä pikkupyykin kuivattaminen on sallittu huoneistopihoilla tai -parvekkeilla kaiteiden sisäpuolella. Lemmikkieläimet Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on aina pidettävä kytkettyinä. Ne eivät saa häiritä talon asukkaita tai talossa luvallisissa asioissa liikkuvia eivätkä liata rakennusta tai kiinteistön aluetta. Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Määräysten rikkominen Järjestyssääntöjen rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden sekä asumisoikeussopimuksen purkamisen.

20 Asokodit Leankatu Helsinki Puh Copyright Asokodit Oy All rights reserved. ASO-PAR-PO_ c

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sisältö 1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT... 3 1.1 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT ASUMISTA VARTEN... 3 1.1.1 YLEISTÄ... 3 1.1.2 VELVOITTAVUUS... 3 1.1.3 YHTEISET ALUEET... 3 1.1.4 JÄTEHUOLTO... 3 1.1.5 PYSÄKÖINTI... 3

Lisätiedot

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa?

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? kunnalta kaupungilta Nuorisoasuntoliitolta (NAL) yksityisiltä vuokranantajilta esim. VVO ja SATO yksityisiltä henkilöiltä Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä?

Lisätiedot

Mieti ennen kuin muutat

Mieti ennen kuin muutat Mieti ennen kuin muutat Millä rahoitat asumisen? vuokra (300-700 /kk) vuokravakuus (1-3 kk vuokra) kotivakuutus (alle 10 /kk) sähkö- ja vesilasku (40 /kk) huonekalut, astiat, ruoka, puhelin- ja nettiyhteydet

Lisätiedot

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset Tervetuloa SATOkotiin Muuttajan usein kysytyt kysymykset SATOn Asiakaspalvelu p. 020 334 443 asiakaspalvelu@sato.fi sato.fi facebook.com/sato Milloin saan hakea avaimet? Uuden kotisi avaimet saat vuokrasopimuksen

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero.

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. KERROSTALO A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. uima-allas

Lisätiedot

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Oy Vaasan

Lisätiedot

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Erilaisia asumismuotoja Vuokra-asumisessa vuokralainen maksaa joka kuukausi vuokraa vuokranantajalle. Asunnon voi vuokrata yksityisiltä omistajilta ja yleishyödyllisiltä

Lisätiedot

Talokirja. Porin. Siilo. Turvallisen viihtyvyyden tekijä.

Talokirja. Porin. Siilo. Turvallisen viihtyvyyden tekijä. Talokirja Porin Siilo Turvallisen viihtyvyyden tekijä. Tervetuloa asumaan Porin Siiloon! Tästä kirjasta löydät hyödyllistä tietoa Porin Siilosta ja muuttamisesta. Porin Siilo on 1938 valmistunut rakennus

Lisätiedot

ASUKASTIEDOTE. Myyrmäki, Patotie 2, 01600 Vantaa asiakaspalvelu on avoinna kävijöille maanantaisin klo 8 17, ti - pe klo 8 16

ASUKASTIEDOTE. Myyrmäki, Patotie 2, 01600 Vantaa asiakaspalvelu on avoinna kävijöille maanantaisin klo 8 17, ti - pe klo 8 16 ASUKASTIEDOTE TOIMISTOMME Meidät on helppo tavoittaa. Toimitilamme sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien päässä, Myyrmäessä Louhelan aseman vieressä, sekä Pihlajistossa aivan alueen keskellä. Tervetuloa!

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen Vesa Puisto Lakimies 3.5.2016 Taustaksi Asumisoikeusasuminen on eräänlainen omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto Asumisoikeusasumista

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat. Nimi. - Osoite. Puhelinnumero Sähköpostisoite Yhteyshenkilö.

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat. Nimi. - Osoite. Puhelinnumero Sähköpostisoite Yhteyshenkilö. 1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja/vuokranantajat Nimi Henkilötunnus tai Y-tunnus / _ Puhelinnumero Nimi Henkilötunnus tai Y-tunnus / Puhelinnumero 2. Vuokralainen/vuokralaiset Nimi Henkilötunnus

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1(5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRANANTAJA Nimi: Nuorten kuntoutuspalvelut tosimielellä Oy Henkilötunnus / Y-tunnus: 1909446-5 Osoite: Torikatu 24 C 48, 80100 Joensuu Puhelin: Toimitusjohtaja

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1(5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRANANTAJA Nimi Puhelin Sähköposti 2. VUOKRALAINEN Nimi Henkilötunnus Puhelin Sposti 3. VUOKRAUSKOHDE Huoneiden lukumäärä Pinta-ala noin Huoneisto vuokrataan asuinkäyttöön

Lisätiedot

VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry

VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry Onnistu ja menesty vuokranantajana ja asuntosijoittajana Tuorein tieto vuokramarkkinoista, lainsäädännöstä ja yleisistä käytännöistä Neuvontapalvelu, jossa

Lisätiedot

Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle

Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muutto on suuri elämänmuutos, johon liittyy sekä iloa uudesta kodista että luopumisen haikeutta. Se vie myös voimia, sillä

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset

ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset 1 Asukasdemokratia Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa 16.7.1990/649 eli Yhteishallintolaki : Laki antaa vuokralaisille oikeuden ottaa osaa

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

Ikääntyneiden asuntoseminaari Kampin palvelukeskus. Jaana Lahtinen Asokodit

Ikääntyneiden asuntoseminaari Kampin palvelukeskus. Jaana Lahtinen Asokodit Ikääntyneiden asuntoseminaari Kampin palvelukeskus Asokodit Yritys 1.1.2018 Asuntoja 16 185 (31.7.2018) Asukkaita 40 000 Toimintapaikkakuntia 31 Kohteita 667 (31.7.2018) Käyttöaste 98,03 % Vaihtuvuus 16,51

Lisätiedot

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat 1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja/vuokranantajat - - 2. Vuokralainen/vuokralaiset - - 2 (5) 3. Vuokrauskohde Osoite Postinumero Toimipaikka Huoneiden lukumäärä Pinta-ala noin m². Vuokratun

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Sovellettava laki: Laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä a) Toimeksiantosopimus on tehtävä kirjallisesti tai sähköisesti siten, ettei tietoja voi yksipuolisesti muuttaa ja ne

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti

Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Liite Helsingin Alppikylän Säkkikatu 4 kohde-esitteeseen 11.4.2014 Yleistä Tontti Asemakaava Yhteiskäyttöiset tilat Autopaikat Polkupyöräpaikat Lämmitys Säkkikatu 4

Lisätiedot

Hyvä vuokratapa uudistui - mikä muuttui? Mia Koro-Kanerva OTM, toiminnanjohtaja Suomen Vuokranantajat ry

Hyvä vuokratapa uudistui - mikä muuttui? Mia Koro-Kanerva OTM, toiminnanjohtaja Suomen Vuokranantajat ry Hyvä vuokratapa uudistui - mikä muuttui? Mia Koro-Kanerva OTM, toiminnanjohtaja Suomen Vuokranantajat ry Hyvä viestintä vuokrasuhteessa Hyvässä viestinnässä käytetään sovittua yhteydenpitokanavaa Sähköinen

Lisätiedot

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen 2.12.2015 vastuunjakotaulukko Tämä taulukko määrittelee asukkaan ja kiinteistön omistajan väliset vastuut asunnon hoidossa. Epäselvissä tilanteissä ota yhteyttä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 TOIMISTOTILAN VUOKRAAMINEN LIIKUNTAMYLLYSTÄ SALIBANDYSEURA VIIKINGIT RY:LLE Vuokranantaja Vuokralainen Helsingin kaupungin liikuntavirasto PL 4800, Toivonkatu 2 A 00099

Lisätiedot

Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle

Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle Muuttaminen Vuokrasopimus tulee allekirjoittaa Kotkan Asunnot toimistolla (vuokravakuus ja mahdolliset liitteet tulee olla hoidettu ennen sopimuksen allekirjoitusta).

Lisätiedot

Pesutilakunnostus (täytetään myös pesutilailmoituskortti, liite 2) Muu muutostyö / korjaus lyhyesti (tarkemmin liitteissä):

Pesutilakunnostus (täytetään myös pesutilailmoituskortti, liite 2) Muu muutostyö / korjaus lyhyesti (tarkemmin liitteissä): HUONEISTON MUUTOSTYÖ TAI PESUTILAKUNNOSTUS RAKENNUSSUUNNITELMA JA OSAKKEEN OMISTAJAN SITOUMUS Päiväys / 20 Taloyhtiö Osoite Huoneisto Osakkeenomistaja Puhelin Sähköposti KORJAUSHANKKEEN SISÄLTÖ: Pesutilakunnostus

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

22,5 m², 1h+keittosyve..., 395 / kk

22,5 m², 1h+keittosyve..., 395 / kk Kohteen ilmoittaja Nimi: Toimisto Puh: 05-217 100 Merikotkan Pesä Ky Koulukatu 10 48100 Kotka Puh: 05 217 100 AIVAN KARHULAN KESKUSTASSA SUPERNÄPPÄRÄ, JUURI UUDET PINNAT SAANUT, VALOISA PIENKOTI! YRITYKSETKIN

Lisätiedot

ASUNNON HAKEMINEN - Mistä ja miten? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

ASUNNON HAKEMINEN - Mistä ja miten? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 ASUNNON HAKEMINEN - Mistä ja miten? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Yksiö ET= eteinen VH= vaatehuone ALK.= alkovi PH= pesuhuone K= keittiö OH= olohuone 3 Asunnon haku Mistä saa tietoa vapaista asunnoista?

Lisätiedot

vuokranantajat.fi/liity

vuokranantajat.fi/liity vuokranantajat.fi/liity Liittymislahjana tässä tilaisuudessa VastuunjakotaulukkoPLUS 2017 (ovh 43 ) Kampanjatunnus netissä: VAK2017 Vuokranantajakoulu Suomen Vuokranantajat ry Tapaus 1 Asumistuki Opiskelija

Lisätiedot

TOIMISTOHUONEISTON VUOKRASOPIMUSLUONNOS

TOIMISTOHUONEISTON VUOKRASOPIMUSLUONNOS TOIMISTOHUONEISTON VUOKRASOPIMUSLUONNOS 1. Osapuolet Vuokranantaja Vuokralainen 2. Vuokrakohde 3. Käyttötarkoitus Imatran Seudun Yritystilat Oy (Y-tunnus 1561501-6) p. 05-235 2800 Esterinkatu 10 55100

Lisätiedot

Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti

Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Liite Helsingin Alppikylän Laukkukuja 6 kohde-esitteeseen 21.3.2013 Yleistä Tontti Asemakaava Yhteiskäyttöiset tilat Autopaikat Polkupyöräpaikat Lämmitys Laukkukuja

Lisätiedot

Liite 1/23.9.2010 /tekn.ltk

Liite 1/23.9.2010 /tekn.ltk Liite 1/23.9.2010 /tekn.ltk UTAJÄRVEN KUNTA KUNNAN VUOKRA-ASUNTOJEN JÄR- JESTYSSÄÄNNÖT Hyväksytty : Tekninen lautakunta VUOKRA-ASUNNON JÄRJESTYSSÄÄNNÖT YLEISTÄ Nämä talon järjestyssäännöt on säilytettävä

Lisätiedot

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUSLUONNOS

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUSLUONNOS LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUSLUONNOS 1. Osapuolet Vuokranantaja Imatran Seudun Yritystilat Oy (Y-tunnus 1561501-6) p. 05-235 2800, toimisto@imatran-yh.fi Esterinkatu 10 55100 Imatra Vuokralainen Etelä-Karjalan

Lisätiedot

Asumisoikeusyhdistys ALPPIKYLÄ REPPUKATU 4-6. Suomen Omakoti. Esitteen kuvat: POOK Arkkitehtitoimisto oy

Asumisoikeusyhdistys ALPPIKYLÄ REPPUKATU 4-6. Suomen Omakoti. Esitteen kuvat: POOK Arkkitehtitoimisto oy Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Esitteen kuvat: POOK Arkkitehtitoimisto oy ALPPIKYLÄ REPPUKATU 4-6 Esite 03 2016 Arkkitehdin näkemys: mittasuhteet, materiaalit, kodinkoneet eivät välttämättä vastaa

Lisätiedot

Alppikylä Laukkukuja 6

Alppikylä Laukkukuja 6 Alppikylä Laukkukuja 6 Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Mikä on asumisoikeusjärjestelmä? Tarvitset järjestysnumeron paikkakunnan asuntotoimistosta Elinikäinen ja pysyvä oikeus asua Riskitön ja turvallinen

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

Palauta hakemus liitteineen osoitteella: Lindorff Oy Back Office, Vapaaehtoiset velkajärjestelyt PL 20 20101 Turku. Postinumero ja postitoimipaikka

Palauta hakemus liitteineen osoitteella: Lindorff Oy Back Office, Vapaaehtoiset velkajärjestelyt PL 20 20101 Turku. Postinumero ja postitoimipaikka 1 / 5 Selvitämme mahdollisuudet Lindorffin olevien velkojen vapaaehtoiseen järjestelyyn hakemuksessa annettujen tietojen perusteella. Lähetämme hakemuksen saavuttua vastaanottoilmoituksen, jossa kerromme

Lisätiedot

Asumisoikeusyhdistys CAPELLA. Suomen Omakoti. Esitteen kuvat: Helsingin kaupunki / Voima Graphics

Asumisoikeusyhdistys CAPELLA. Suomen Omakoti. Esitteen kuvat: Helsingin kaupunki / Voima Graphics Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Esitteen kuvat: Helsingin kaupunki / Voima Graphics CAPELLA Esite 04 2016 Capella nousee Kalasatamaan Helsingin uusi solmukohta Kivenheiton päässä Kalasataman metroasemasta

Lisätiedot

Kuva: POOK Arkkitehtitoimisto oy ALPPIKYLÄ

Kuva: POOK Arkkitehtitoimisto oy ALPPIKYLÄ Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Kuva: POOK Arkkitehtitoimisto oy ALPPIKYLÄ Reppukatu 3 Esite12.09.2014 Reppukatu 3 täyttää Suomen Omakodin asumisoikeuskorttelin Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakodin

Lisätiedot

Mitä remontteja osakas saa tehdä?

Mitä remontteja osakas saa tehdä? 1.1 Lain määräykset 1 Mitä remontteja osakas saa tehdä? Asunto-osakeyhtiön osakas saa lain mukaan tehdä asunnossaan omalla kustannuksellaan erilaisia remontteja. Osakas voi esimerkiksi muuttaa huoneistonsa

Lisätiedot

Vuokratulojen verotus

Vuokratulojen verotus Vuokratulojen verotus Tutustu asunnon vuokratulojen verotukseen Suunnitteletko asunnon vuokraamista? Vuokraatko asuntoa jo nyt? Aiotko lopettaa vuokraamisen? Tästä aineistosta saat selville, kuinka maksat

Lisätiedot

Vakka-Suomen taloyhtiöilta

Vakka-Suomen taloyhtiöilta Vakka-Suomen taloyhtiöilta 28.3.2019 S i n i k k a S a r i n K a l a n n i n S ä ä s t ö p a n k k i Säästöpankkiryhmä Edistämme säästäväisyyttä ja asiakkaidemme taloudellista hyvinvointia lähellä asiakasta.

Lisätiedot

Kuva: Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Laukkukuja 6 ALPPIKYLÄ

Kuva: Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Laukkukuja 6 ALPPIKYLÄ Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Kuva: Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Laukkukuja 6 ALPPIKYLÄ Säkkikatu 4 Esite 11.4.2014 Yksilöllistä asumista Helsingin uusimmassa kaupunginosassa Asumisoikeusyhdistys

Lisätiedot

Opas AVAIN Asumisoikeusasuntoosi

Opas AVAIN Asumisoikeusasuntoosi Opas AVAIN Asumisoikeusasuntoosi SISÄLLYSLUETTELO 1 Opas AVAIN-asumisoikeusasuntoon... 2 2 Asumisoikeuden perustaminen... 2 2.1 Asumisoikeussopimuksen tekeminen... 2 2.2 Asumisoikeusmaksun maksaminen...

Lisätiedot

MUUTOSTYÖOHJE ASUMISOIKEUDEN HALTIJALLE. Rakennusaikaiset muutostyöt

MUUTOSTYÖOHJE ASUMISOIKEUDEN HALTIJALLE. Rakennusaikaiset muutostyöt MUUTOSTYÖOHJE ASUMISOIKEUDEN HALTIJALLE Rakennusaikaiset muutostyöt 1 Yleistä Tätä ohjetta noudatetaan 1.10.2010 lukien Asokotien kiinteistöissä asumisoikeuden haltijoiden kustannuksillaan toteuttamissa

Lisätiedot

Yhteystiedot. Walo-Asunnot Oy:n asukkaiden ohjeet. Vuokran laskutus ja isännöinti. Kiinteistöhuolto. Tekninen isännöinti 1 (12)

Yhteystiedot. Walo-Asunnot Oy:n asukkaiden ohjeet. Vuokran laskutus ja isännöinti. Kiinteistöhuolto. Tekninen isännöinti 1 (12) Walo-Asunnot Oy:n asukkaiden ohjeet Kiinteistöhuolto...1 Vuokran laskutus ja taloudellinen isännöinti...1 Isännöitsijä...1 Autopaikat...2 Vuokrasopimuksen irtisanominen...3 Muutto...3 Muuttoilmoitus...3

Lisätiedot

MUUTOSTYÖOHJE ASUMISOIKEUDEN HALTIJALLE

MUUTOSTYÖOHJE ASUMISOIKEUDEN HALTIJALLE 1.1.2012 MUUTOSTYÖOHJE ASUMISOIKEUDEN HALTIJALLE Tekniset muutostyöohjeet 1 Yleistä Tämä ohje on liite Asokotien rakennus- ja asumisaikaisiin muutostyöohjeisiin ja sitä noudatetaan 1.1.2012 lukien asumisoikeuden

Lisätiedot

Joutsan kunta Y-tunnus Länsitie 5, PL 20, JOUTSA

Joutsan kunta Y-tunnus Länsitie 5, PL 20, JOUTSA 1(6) VUOKRASOPIMUS 1. OSAPUOLET 1.1 VUOKRANANTAJA: Joutsan kunta Y-tunnus 0174108-9 Länsitie 5, PL 20, 19651 JOUTSA 1.2 VUOKRALAINEN Grundfos Environment Finland Oy Y-tunnus: 1599796-6 PL 1036 00101 HELSINKI

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 YRJÖNKADUN UIMAHALLIKIINTEISTÖSSÄ SIJAITSEVAN TYÖTILAN VUOKRAAMINEN ADALIA SALON & SOLARIUMILLE Sopijapuolet: Vuokranantaja Vuokralaiset Helsingin kaupungin liikuntavirasto

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

MATKAILUN VERTAISPALVELUIDEN VAKUUTTAMINEN. Heli Kallio

MATKAILUN VERTAISPALVELUIDEN VAKUUTTAMINEN. Heli Kallio MATKAILUN VERTAISPALVELUIDEN VAKUUTTAMINEN Heli Kallio 21.3.2017 VAI VAKUUTTAMATTOMUUS? MATKAILUN VERTAISPALVELUJA Majoitus Liikkuminen Ruokailu Elämykset Airbnb HBB Uber Shareit Blox Car Bonappetour Rentaguide

Lisätiedot

Suomen verotus selkokielellä

Suomen verotus selkokielellä Suomen verotus selkokielellä Mitä sanat tarkoittavat? Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle

Lisätiedot

Myyntihinnasto 1.9.2011 asunnot, asuntojen autopaikat, moottoripyöräpaikka. Osakkeiden. Myyntihin- lkm

Myyntihinnasto 1.9.2011 asunnot, asuntojen autopaikat, moottoripyöräpaikka. Osakkeiden. Myyntihin- lkm Asunto Oy Helsingin Lieska Suvannontie 2a, 00510 Helsinki Myyntihinnasto 1.9.2011 asunnot, asuntojen autopaikat, moottoripyöräpaikka Voimassa toistaiseksi Osakkeiden lkm Päivitetty 10.12.2012 Tontin vuokravastike

Lisätiedot

ASUKASOPAS. Johdanto. Yhtiö. Kiinteistö Oy Kuusamon Vuokratalot on osakeyhtiö, jonka koko osakekannan omistaa Kuusamon kaupunki.

ASUKASOPAS. Johdanto. Yhtiö. Kiinteistö Oy Kuusamon Vuokratalot on osakeyhtiö, jonka koko osakekannan omistaa Kuusamon kaupunki. [Johdanto] [Yhtiö] [Asumiseen vaikuttavat säännökset] [Vuokrasopimuksen tekeminen] [Vuokrasopimuksen irtisanominen] [Vakuutukset] [Järjestyssäännöt] [Talotekniikka ja huoneiston hoito] [Kunnossapitovastuu]

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Muutettaessa uuteen kotiin. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI- koulutus Muutettaessa uuteen kotiin. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI- koulutus Muutettaessa uuteen kotiin Kun etsit vuokra-asuntoa Asuntoja voi vuokrata esimerkiksi kaupungeilta, kunnilta, yksityisiltä ja markkinoilta. Useimmat asunnonhakulomakkeet ym. löytyvät

Lisätiedot

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 J U H A N I S K A N E N K I I N T E I S T Ö P Ä Ä L L I K K Ö Y - S Ä Ä T I Ö LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA

Lisätiedot

Mitä koulun jälkeen?

Mitä koulun jälkeen? Tietoa asumisesta Mitä koulun jälkeen? Yhteishaku Lukio/ammattikoulu/opisto Muutto edessä? Valmistumisen jälkeen työelämän tai jatkoopintojen haasteet Ajankohtaiseksi tulee oman paikan hankinta Asumismuoto

Lisätiedot

HAKEMUS VAPAAEHTOISEKSI VELKAJÄRJESTELYKSI 1/5 Hakijan antamat tiedot vapaaehtoista velkajärjestelyä varten

HAKEMUS VAPAAEHTOISEKSI VELKAJÄRJESTELYKSI 1/5 Hakijan antamat tiedot vapaaehtoista velkajärjestelyä varten HAKEMUS VAPAAEHTOISEKSI VELKAJÄRJESTELYKSI 1/5 Selvitämme mahdollisuudet Lowellin olevien velkojen vapaaehtoiseen järjestelyyn hakemuksessa annettujen tietojen perusteella. Lähetämme hakemuksen saavuttua

Lisätiedot

Ohje asuntojen vuokralaisille

Ohje asuntojen vuokralaisille Ohje asuntojen vuokralaisille NuVa kuntayhtymä NuVa kuntayhtymä 1. Asukasvalinnat ja tehtävät päätökset 1.1 Asukasvalintaa koskevat säädökset Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 11,14,21 1.2 Miten asuntoa haetaan

Lisätiedot

Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje

Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje Sisällysluettelo Yleisen asumistuen laskenta Ruokakunta ja tulot Keskiarvotulo Jatkuva tulo o Palkka lisineen o Työttömyysetuus o Sairausvakuutuksen päiväraha,

Lisätiedot

15.1.2015. Myyntipaikkaan voi tulla tuntia ennen kauppahallin avautumista ja sieltä tulee poistua tunnin kuluessa kauppahallin sulkeutumisesta.

15.1.2015. Myyntipaikkaan voi tulla tuntia ennen kauppahallin avautumista ja sieltä tulee poistua tunnin kuluessa kauppahallin sulkeutumisesta. 1 (5) Hakemukset kauppiasyhdistykselle (puheenjohtajan tai edustajan hyväksymä hakemus): alle 1 kalenterikuukausi (1-4 viikkoa) - etusijalla Hakaniemen kauppahallin vuokralaiset (kauppiasyhdistys päättää

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

TERVETULOA OSASTOLLEMME. B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA

TERVETULOA OSASTOLLEMME. B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA TERVETULOA OSASTOLLEMME B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA VUOKRAUKSEN ABC - MIKSI LIITTYÄ SUOMEN VUOKRANANTAJIIN? MIA KORO-KANERVA TOIMINNANJOHTAJA, OTM TAUSTAA

Lisätiedot

Kun palveluasumisen asuinhuoneistossa asuu enemmän kuin yksi asukas, asuinhuoneistosta perittävä vuokra jaetaan asukkaiden kesken.

Kun palveluasumisen asuinhuoneistossa asuu enemmän kuin yksi asukas, asuinhuoneistosta perittävä vuokra jaetaan asukkaiden kesken. Tehostetun palveluasumisen maksut Tehostetun palveluasumisen asukasmaksu koostuu seuraavista osa-alueista: 1) Vuokra 2) Hoidon ja hoivan kuukausimaksu 3) Ateriamaksu 4) Tukipalvelumaksu 5) Muut asukkaan

Lisätiedot

Muutostyöohje asumisoikeuden haltijalle

Muutostyöohje asumisoikeuden haltijalle 01.05.2015 Muutostyöohje asumisoikeuden haltijalle Asumisaikaiset muutostyöt 1. Yleistä Tätä ohjetta noudatetaan 1.3.2014 alkaen Asokotien kiinteistöissä asumisoikeuden haltijoiden kustannuksillaan toteuttamissa

Lisätiedot

Asuntolan järjestyssäännöt

Asuntolan järjestyssäännöt Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuksen järjestäjä on päättänyt näistä järjestyssäännöistä 26.1.2016 ja ne ovat voimassa 1.2.2016 alkaen toistaiseksi. Järjestyssääntöjen valmisteluvaiheessa on kuultu sekä

Lisätiedot

Mitä tämä vihko sisältää?

Mitä tämä vihko sisältää? Asuntotoiveeni Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Milloin haluan muuttaa omaan asuntoon? 5 3. Mihin haluan muuttaa? 5 4. Millaisessa asunnossa haluan asua? 6 5. Millaisella asuinalueella

Lisätiedot

Tervetuloa asumaan. Kotisiipi

Tervetuloa asumaan. Kotisiipi Tervetuloa asumaan Kotisiipi Päivärinteen palvelutalon Kotisiipi on turvallinen ryhmäkoti kuudelle ikäihmiselle. Toiminta-ajatus Kotisiipi on Päivärinteen palvelutalossa sijaitseva kuuden asukkaan ryhmäkoti.

Lisätiedot

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain II osan 4. luvussa on säädetty osakkaan kunnossapitotöistä ja 5. luvussa osakkaan muutostöistä. Osakas on velvollinen ilmoittamaan

Lisätiedot

Ohje asuntojen vuokralaisille

Ohje asuntojen vuokralaisille Ohje asuntojen vuokralaisille Palvelukeskus Kyrölä, Kyröntupa ja Kuusikummun Asumisyksikkö NURMEKSEN KAUPUNKI 1. Asukasvalinnat ja tehtävät päätökset 1.1 Asukasvalintaa koskevat säädökset Sosiaalihuoltolaki

Lisätiedot

ASUNTO-OY KRAAKUNVARPU. Yhtiöjärjestys. 1 Yhtiön toiminimi on Asunto-Oy Kraakunvarpu ja kotipaikka Turun kaupunki.

ASUNTO-OY KRAAKUNVARPU. Yhtiöjärjestys. 1 Yhtiön toiminimi on Asunto-Oy Kraakunvarpu ja kotipaikka Turun kaupunki. 1 ASUNTO-OY KRAAKUNVARPU Yhtiöjärjestys 1 Yhtiön toiminimi on Asunto-Oy Kraakunvarpu ja kotipaikka Turun kaupunki. 2 Yhtiön toimialana on Turun kaupungin Varissuon kaupunginosan 37. korttelin tontin n:o

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014.

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014. 215 TOAS PEKOLA 31 >MUUTTO MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014. MISTÄ JA KUINKA SAAN AVAIMET? Asunnon avaimet voit noutaa perjantaista 30.5.2014 alkaen asuntotoimistostamme,

Lisätiedot

4. Vuokra-aika alkaa ja on voimassa toistaiseksi. Irtisanomisaika on molemmin puolin yksi kuukausi.

4. Vuokra-aika alkaa ja on voimassa toistaiseksi. Irtisanomisaika on molemmin puolin yksi kuukausi. 1 VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja Ruoveden kunta (0152842-1) Ruovedentie 30 34600 Ruovesi 2. Vuokralainen Ervitek Ky (2643228-2) 3. Vuokrakohde Vilkinahteen teollisuusalueella teollisuushalli 7, yritystila

Lisätiedot

TOIMEENTULOTUKEA KOSKEVAT SOVELTAMISOHJEET

TOIMEENTULOTUKEA KOSKEVAT SOVELTAMISOHJEET ESPOON KAUPUNKI 1 (5) TOIMEENTULOTUKEA KOSKEVAT SOVELTAMISOHJEET Espoon ohjeistus nojautuu sosiaali- ja terveysministeriön oppaaseen toimeentulotukilain soveltajille. Ministeriön ohjeisiin on lisätty tarvittavin

Lisätiedot

Turku Runosmäki Majoitusmestarinkatu 3 A 6, 20360 Turku Runosmäen kaupunginosa

Turku Runosmäki Majoitusmestarinkatu 3 A 6, 20360 Turku Runosmäen kaupunginosa MYYNTIESITE 1 VARSINAIS-SUOMEN MYYNTIESITE ULOSOTTOVIRASTO PL 363, Sairashuoneenkatu 2-4 20100 TURKU 24.09.2015 Puhelin Vaihde 029 56 26400, Telekopio 029 56 26488 Sähköposti varsinais-suomi.uo@oikeus.fi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto Tonttiosasto Yritystonttitoimisto Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto Tonttiosasto Yritystonttitoimisto Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 20 Alueen vuokraaminen kyyhkyslakan pitämistä varten (Knutersintie 665) HEL 2016-014391 T 10 01 01 04 S0159-5 Päätös Vuokranantaja Päättäjä Vuokralainen Kohde Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa EROTTAJAN KASINON YLEISET VARAUS- JA PERUUTUSEHDOT (VOIMASSA 1.8.2012 ALKAEN) 1. Soveltamisala Näitä Erottajan Kasinon yleisiä varaus- ja peruutusehtoja ( Yleiset Ehdot ) ja Erottajan Kasinon käyttösääntöjä

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA. - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa

KOTONA KAUPUNGISSA. - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa KOTONA KAUPUNGISSA - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa KOTONA KAUPUNGISSA Ryhmämuotoista asumisvalmennusta ja räätälöityä yksilötyötä asumisen asioissa Hanke

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA 217-219 KOTONA KAUPUNGISSA: TOIMET JA TAVOITTEET ASUMISVALMENNUSTA TOTEUTETAAN ESPOOSSA JA OULUSSA:

Lisätiedot

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Mitä erilaisia tiloja talossa on? 10. 11. 12. 13. 14.

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Mitä erilaisia tiloja talossa on? 10. 11. 12. 13. 14. KERROSTALO A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Mitä erilaisia tiloja talossa on? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. KESKUSTELUHARJOITUS KERROSTALOSTA

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

MAANVUOKRASOPIMUS MATKAVIESTINTUKIASEMA (YHTIÖNTIE)

MAANVUOKRASOPIMUS MATKAVIESTINTUKIASEMA (YHTIÖNTIE) MAANVUOKRASOPIMUS MATKAVIESTINTUKIASEMA (YHTIÖNTIE) Maanvuokrasopimus perustuu yhdyskuntalautakunnan päätökseen xx x. SOPIJAOSAPUOLET Vuokranantaja: Kauniaisten kaupunki (Y-tunnus 0203026-2) PL 52 02701

Lisätiedot

Haapaveden kaupunki (jäljempänä kaupunki) PL 40/Tähtelänkuja 1, 866101 Haapavesi Y-tunnus 0184872-4

Haapaveden kaupunki (jäljempänä kaupunki) PL 40/Tähtelänkuja 1, 866101 Haapavesi Y-tunnus 0184872-4 1 TUOTANNOLLISEN TILAN VUOKRASOPIMUS Vuokranantaja: Vuokralainen: Sopimuksen tarkoitus: Haapaveden kaupunki (jäljempänä kaupunki) PL 40/Tähtelänkuja 1, 866101 Haapavesi Y-tunnus 0184872-4 Siparila Oy (jäljempänä

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUS. KOY:n ja Laihian kunnan välillä

VUOKRASOPIMUS. KOY:n ja Laihian kunnan välillä VUOKRASOPIMUS KOY:n ja Laihian kunnan välillä 1 OSAPUOLET 1.1 KOY/palveluntuottaja, (jäljempänä "Vuokranantaja") 1.2 Laihian kunta, Y-tunnus 0180451-0 (jäljempänä "Vuokralainen") 2 SOPIMUKSEN TARKOITUS

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖJÄRJESTYS: Asunto Oy Porvoon Partiomiehentie 1 - Bostads Ab Patrullvägen 1 24.09.2015 12:22:10 1(5) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 24.09.2015 Toiminimi: Asunto

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6

VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6 VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6 2. Vuokralainen Orimattilan kaupunki Ly: 0129920-0 3. Vuokrauskohde Osoitteessa Koulutie 19,

Lisätiedot

15 % OMARAHOITUSOSUUDELLA TURVALLINEN JA PYSYVÄ KÄYTTÖOIKEUS

15 % OMARAHOITUSOSUUDELLA TURVALLINEN JA PYSYVÄ KÄYTTÖOIKEUS ASUMISOIKEUSASUNNOT MITÄ ASUMISOIKEUS ON? Asumisoikeus on asuntojen hallintamuoto, joka ei ole omistamista eikä vuokraamista. Asukas maksaa osan asunnon hankintahinnasta (=asumisoikeusmaksu) sekä käyttövastiketta

Lisätiedot

DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET

DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET Yliopistonranta 5, 65200 Vaasa 1. Tiloja voi vuokrata ainoastaan luonnollinen henkilö (vuokralainen), joka tekee VYY Holding Oy:n (VYH)

Lisätiedot

ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE

ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE Sivu 1 / 5 ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE Tämä opas tarjoaa Taitokaari Oy:n vuokralaisille yleistä tietoa ja hyödyllisiä ohjeita jokapäiväistä asumista varten. Oppaan lopusta löydät myös kaikki

Lisätiedot

Yhtiön nimi on Asunto Oy Kahisevanrinne ja kotipaikka Espoon kaupunki.

Yhtiön nimi on Asunto Oy Kahisevanrinne ja kotipaikka Espoon kaupunki. Asunto Oy Kahisevanrinteen Y H T I Ö J Ä R J E S T Y S 1 Yhtiön nimi on Asunto Oy Kahisevanrinne ja kotipaikka Espoon kaupunki. 2 Yhtiön tarkoituksena on omistaa ja hallita tonttia n:o 10 Espoon kaupungin

Lisätiedot

Rane energianeuvonta. Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen

Rane energianeuvonta. Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen Rane energianeuvonta Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen Ranen henkilöstöä Antero Mäkinen Rakentaminen Katja Räsänen Harjoittelija Petri Mäkelä Rakentajan opas Tiina Hakala Asuminen Ilari

Lisätiedot

Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia.

Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia. Arvoisa asukkaamme Vuokranmaksu Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia. Olet allekirjoituksellasi hyväksynyt vuokranmaksupäiväksi

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton tiistaina 30.9.2014.

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton tiistaina 30.9.2014. 215 TOAS PEKOLA 27 >ASUNTONI MINKÄLAISIA LAITTEITA KEITTIÖSSÄNI ON? Keittiössä on vakioliesi ja jää-/pakastinkaappi. Lieden yläpuolella on liesikupu, joka on yhdistetty talon koneelliseen ilmanvaihtojärjestelmään

Lisätiedot

Isännöitsijäntodistus. Tietoa isännöitsijäntodistuksen ostajalle

Isännöitsijäntodistus. Tietoa isännöitsijäntodistuksen ostajalle Tietoa isännöitsijäntodistuksen ostajalle Tarkastettua tietoa taloyhtiön kunnosta ja tulevaisuuden suunnitelmista Isännöitsijäntodistus - tilataan taloyhtiön isännöintiyrityksestä - toimitusaika tavallisesti

Lisätiedot