Kouluttajan kulut jaetaan eri hallintokuntien kesken. RAV-lehden kirjaukset. Ravitsemusryhmä suunnittelee ja toteuttaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kouluttajan kulut jaetaan eri hallintokuntien kesken. RAV-lehden kirjaukset. Ravitsemusryhmä suunnittelee ja toteuttaa"

Transkriptio

1 Vuonna 2014 painotamme terveellisen ravitsemuksen ja liikunnan merkitystä Yhteiset tavoiteet Toimenpiteet Resurssit Arviointimittarit Toteuma 2014 Lisätään henkilöstön ja kuntalaisten tietoisuutta terveyden edistämisestä. Painotetaan liikkumisen ja hyvän ravitsemuksen merkityksestä terveydelle ja toimintakyvylle. Esitetään tilastotietoa Osoitetaan vaikuttavuutta Pidetään yhteisiä koulutustilaisuuksia Kehitetään nettisivuja Kouluttajan kulut jaetaan eri hallintokuntien kesken Osallistuja määrä ja palaute RAV-lehden kirjaukset Äitiys,- lastenneuvolassa ja koulu,- opiskeluterveydenhuollossa on määräaikaistarkastusten ohjelmissa on huomioitu liikunnan ja ravitsemuksen terveyskasvatus (MR) Laitospalveluiden toimipisteissä on kiertänyt ikäihmisten ravitsemukseen liittyvä näyttely (MR) Ylöjärven ravitsemussuunnitelma jalkautetaan työntekijöille ja kaikille ruokapalveluja tarjoaville Esittelytilaisuuksia, hyödynnetään esim. työpaikkaruokaloissa Ravitsemusryhmä suunnittelee ja toteuttaa Osallistujien määrä ja suunnitelmaa hyödyntävien määrä 25 Terveydenhoitajalle on järjestetty ravitsemusterapeutin koulutus uusista ravitsemussuosituksista, ravitsemussuunnitelmasta, myös alueellisiin ikäryhmittäisiin ravitsemussuosituskoulutuksiin on 8 terveydenhoitajaa osallistunut. (MR) Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon käytössä oleva ja jaettava ravitsemusaineisto on päivitetty ravitsemusterapeutin johdolla. (MR) Varhaiskasvatuksessa järjestettiin henkilöstölle koulutus; ravitsemuskasvatus varhaiskasvatuksessa. Osallistujia varhaiskasvatuksesta 30 ja ruokahuollosta 3. Viisi työntekijää osallistui PHSP:n lasten uudet ravitsemussuositukset koulutukseen.(mh) Terveysliikuntasuunnitelman jalkauttaminen: Liikuntaneuvonnan kehittäminen Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Liikuntaneuvonnan nykytilan kartoitus, selvitystyö ja toimenpiteet Kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman mukaisten toimenpiteiden käynnistäminen / Kulttuurikohteisiin tutustuminen kävellen ja pyöräillen Vastuutaho: Liikunta-, kulttuurija kirjastopalvelut. (Työaika). (Työaika) Alku- ja loppukartoituksen tulokset Kehittämisohjelman toteutumien Kävijämäärät Liikuntaneuvonnan nykytilan kartoitus ja selvitystyö on aloitettu liikunnanohjaajan opinnäytetyönä. Alkukartoitus on tehty ja pieniä toimenpiteitä suoritettu. Työ pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2015 aikana. (SK) Toteutettiin puuttuvia kevyen liikenteen yhteyksiä sekä pyöräpysäköinti Viljakkalantien ja Kuruntien linja-autopysäkin yhteyteen. Osallistuttiin seudullisiin pyöräilyviikon tapahtumien järjestelyihin ja seudun pyöräilyreittikartan päivittämiseen. Karttaa jaettiin mm. kirjastoissa. (PV) Kulttuurikohteisiin tutustuminen ei toteutunut. (MO) Varhaiskasvatuksen henkilöstö hankittiin yhteiskäyttöön 8 polkupyörää (MH)

2 Tiedottaminen Toimenpiteet Resurssit Arviointimittarit Toteuma 2014 Terveellinen ravitsemus: Tiedotetaan kuntalaisia uusista ravitsemussuosituksista Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen lisäämällä aikuisväestön tietoa suurista kansansairauksista Kirjastoissa tiedotetaan ja esitellään uusia ravitsemussuosituksia. Kohde yleisönä erityisesti työikäiset ja eläkeläiset Vastuutaho: Kirjastopalvelut Sydänviikon kampanja. Vastuutaho: Kirjastopalvelut, liikuntapalvelut, työväenopisto Osallistujamäärät Seurataan tilastojen kehitystä Nuorten ravitsemuksesta on ollut kouluterveydenhoitajan laatima Nootti-artikkeli paikallislehdessä ja sitä levitettiin myös Wilman kautta koteihin. (MR) Erilaisissa terveystapaamisissa on ravitsemuksesta keskusteltu uusien ravitsemusuositusten pohjalta. Ravitsemussuosituksista on tiedotettu sydänviikolla, keliakiaviikolla ja maailman diabetespäivän sekä pelihuonetapahtuman yhteydessä. (Näyttely + materiaalia jaossa) Sokeripalanäyttely Leijassa ja Kurun kirjastossa. (MO) Terveyskioskilla on ollut ravitsemusnäyttelynäyttely, myös palvelukodeissa on kiertänyt ravitsemusaiheinen näyttely.(mr) Kolmessa eläkeläisyhdistyksessä on käyty puhumassa uusista ravitsemussuosituksista (MR) Sydänviikolla kirjastossa Sydänyhdistys ja Diabetes yhdistykset esittelemässä toimintaansa, ravitsemussuositukset esillä, Tunne pulssisi jne. (MO) Kotisivuille tehdään terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen oma sivu Kootaan linkkejä olemassa oleviin sivuihin; palvelut, informaatio, testit. Vastuutaho; Nettisivujen päivittäjät Uudet valmiit Ylöjärven nettisivut TERLI-ryhmä on tehnyt terveysliikunnasta materiaalia ja tekstiä kansalaisten käyttöön kaupungin nettisivuille Hyvinvointiosioon (MR) Tavoitteet eri ikäryhmille Lapset ja nuoret Toimenpiteet ja vastuutaho Resurssit Arviointimittarit Toteuma 2014 Kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä toteutetaan ruokakasvatusta Koulutuskulut Pilottiyksiköt kouluttavat muita Esimiehet huolehtivat tavoitteen toteutumisesta Yksiköissä tutustutaan mm. Saperemenetelmään Vastuutaho: Varhaiskasvatus Yksiköissä aikaa menetelmään tutustumiseen konsultaatiot / koulutus Hyvinvointikertomuksen diabetesarvon seuranta koulutusten määrä Raportit yksiköittäin Huhtikuussa varhaiskasvatuksen johtajapäivässä käsittelimme ylöjärven ravitsemussuunnitelman. (MH) Ns. herkkunäyttely kiersi 9 päiväkodissa Vihannesviikot toteutettiin yhteistyössä ruokapalveluiden kanssa viikoilla 40, 45 ja 50. (MH) Kuudella päiväkodilla ruokakasvatus oli tulospalkkaustavoitteena. Kokoonnuimme jakamaan asiasta kokemuksia ja ideoita. Ideapankki/ koonti lähettiin kaikille yksiköille.

3 Päivitetään varhaiskasvatussuunnitelmaan terveellisiä elämäntapoja koskevat linjaukset Lisätään yhteistyötä ruokahuollon työntekijöiden ja ravitsemusterapeutin kanssa Varhaiskasvatuksessa rajoitetaan makeiden käyttöä ja kehitetään vaihtoehtoja Varhaiskasvatuksen vasutyöryhmä työstää suunnitelman ja esimiehet jalkauttavat sen yksiköihin. Vastuutaho: Varhaiskasvatus Kootaan työryhmä joka pohtii lapsilähtöistä ruokakasvatusta. Lisätään lasten osallisuutta. Vastuutaho: Varhaiskasvatus ja tukipalvelut Suositus kirjataan varhaiskasvatussuunnitelmaan. Yksiköt kehittävät vaihtoehtoja. Vastuutaho: Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen johtajapäivillä tammikuussa 2015 julkaisimme yhteenvedon tavoitteen toteutumiusesta (MH) Vasu valmis syksyllä 2014 Päivitetyssä varhaiskasvatussuunnitelmassa kappale; tavoitteena hyvinvoinva lapsi, siinä ohjataan lasten terveyden ja hyvinvointi edistämiseen. Yhteistä aikaa kehittämiseen palveluja Työryhmän kokoontumiskerrat ja osallistujamäärä Sovittujen asioiden toteutuminen Yksikkökohtainen koonti kehittämisideoista kaikkien käyttöön Perustettiin ruokahuollon, varhaiskasvatuksen ja ravitsemusterapeutin yhteistyöryhmä, kaksi kokoontumiskertaa, osallistujia 9/ kokous. Kehittelimme uusia toimintamalleja (MH) Kolmasosa päiväkodeista on rajoittanut makea tarjoilua lasten syntymäpäivillä. He ovat kehittäneet vaihtoehtoisia huomionosoituksia synttärisankarille. Ideat jaettu kaikille yksiköille (MH). Hengästyttävän liikunnan lisääminen: Kasvatetaan kävelyn ja pyöräilyn osuutta koulumatkojen kulkemisessa. Hengästyttävän liikunnan lisääminen: Järjestetään ohjattua liikuntaa koulupäivän sisällä Kampanjoidaan lähinnä sitä, että vanhemmat eivät kuljeta autolla oppilaita kouluun. Kampanja toteutetaan vanhempainiltojen ja Wilman avulla. Vastuutaho: Perusopetus ja lukio, kouluterveydenhuolto Luodaan pilotteja, joissa kerhotyyppistä toimintaa järjestetään koulupäivän keskellä. Vastuutaho: Perusopetus Osa kerhoresurssista ohjataan pilottien toteuttamiseen. Kerhorahaa jaettu kouluille n Wilma-kysely Kouluterveyskysely (uusi kysely lk ja lukio) Koulun hyvinvointiprofiili-kysely Lukuvuosisuunnitelmat Kaikkien koulujen tupa-tavoitteisiin ja iltapäivätoimintaan kirjattiin sekä liikunnan lisäämistä että terveellistä ravitsemusta edistävä tavoite. Tavoitteet kirjattiin myös lukuvuosisuunnitelmiin. Tupa-arvioinnissa tavoitteen todettiin toteutuneen yli 90% tasolla. Kouluterveydenhoitajat ovat laatineet Wilman kautta vanhemmille ja oppilaille suunnatun terveysinfon terveysliikunnasta ja koulumatkojen hyödyntämisestä arkiliikuntaan. Toinen liikunta-aiheinen artikkeli julkaistu paikallislehdessä Noottiartikkelina. (MR) Kaikkien koulujen tupa-tavoitteisiin ja iltapäivätoimintaan kirjattiin sekä liikunnan lisäämistä että terveellistä ravitsemusta edistävä tavoite. Tavoitteet kirjattiin myös lukuvuosisuunnitelmiin. Tupa-arvioinnissa tavoitteen todettiin toteutuneen yli 90% tasolla.

4 Terveellinen ravitsemus: Ohjataan oppilaita syömään täysimittaisesti tarjolla oleva koululounas. Terveellinen ravitsemus: Ohjataan nuoria terveellisempiin ruokailutottumuksiin Lasten ja nuorten määrän lisääntyminen kolmannen sektorin liikuntatoiminnoissa Monipuolisten liikuntaympäristöjen huomioiminen koulujen, päiväkotien, puistojen sekä lähiliikuntapaikkojen kaavoituksessa ja suunnittelussa Jalkautetaan lasten ja nuorten lihavuuden hoitopolku Selvitetään, kuinka monet oppilaat eivät syö kunnolla koululounasta. Tulosten perusteella toteutetaan myöhemmin määriteltävä miniinterventio. Vastuutaho: Perusopetus ja lukio, kouluterveydenhuolto, ruokapalvelu Opastetaan lapsia ja nuoria terveellisten välipalojen ja iltapalojen tekemiseen nuorisotiloilla. Vastuutaho: Nuorisopalvelut. Kouluterveydenhuolto, ruokahuolto Järjestetään yhteistyössä seurojen kanssa tapahtuma, jossa esitellään toimintoja. Kouluille toimitetaan informaatiopaketti Ylöjärven seudun liikuntamahdollisuuksista/seuroist a. Vastuutaho: Liikuntapalvelut, perusopetus Tiedotetaan ja kuullaan käyttäjiä ja hankkeiden suunnitteluvaiheessa tarvittaessa kutsutaan liikuntapaikkamestari / liikuntakoordinaattori hankeryhmiin. Vastuutaho: Järjestetään esittely- ja koulutustilaisuus lasten lihavuudesta hoitopolkua toteuttaville. Vastuutaho: Moniammatillisen työryhmän työajan käyttö. Kuluina käytettävät tarvikkeet. Tapahtuma hoidetaan vapaaehtoisvoimin. Tehdään suunnittelutyön yhteydessä. Työaika, mahdollisen ulkopuolisen kouluttajan kustannus Kouluterveyskysely (uusi kysely v. 2015) Kouluterveyskysely (uusi kysely v. 2015) Tupa-tavoitteet 2014 Seurojen uudet jäsenet Tapahtuman kävijämäärä Käyttäjien palaute Interventioiden määrä Tulevaisuudessa mahdollisesti ISO-BMI-seuranta Kaikkien koulujen tupa-tavoitteisiin ja iltapäivätoimintaan kirjattiin sekä liikunnan lisäämistä että terveellistä ravitsemusta edistävä tavoite. Tavoitteet kirjattiin myös lukuvuosisuunnitelmiin. Tupa-arvioinnissa tavoitteen todettiin toteutuneen yli 90% tasolla. Veittijärven ip-kerhossa on kth pitänyt yhdessä ruokahuollon kanssa terveellisen välipala tuokion. Vahannan koulun ulkoilupäivään on terveydenhoitaja järjestänyt välipalojen sokerinäyttelyn ja vaihtoehtoisten välipalojen maistelun yhdessä Vahannan Marttojen kanssa.(mr) Olkassa välipalojen teon yhteydessä on keskusteltu terveellisestä ravitsemuksesta, erityisesti energiajuomista. Lisäksi esille on asetettu terveelliseen ravitsemukseen liittyviä julisteita. Koulut synnyttivät yhteistyössä Ylöjärven Ilveksen ja Suomen Palloliiton kanssa yhteensä kuusi liikuntakerhoa, joista osa toimii koulupäivän sisällä. Projektiin lisättiin myös ns. Reilu peli osuus. On kuultu käyttäjiä hankkeiden suunnitteluvaiheessa ja tarvittaessa kutsuttu mukaan hankeryhmiin. (PV) Lasten lihavuuden palveluverkkoon on laadittu Ylöjärven toimintamalli ja siihen järjestettiin koulutus lääkäreille ja terveydenhoitajille helmikuussa ja mukana oli myös liikuntaneuvoja ja ravitsemusterapeutti. Yhteistyön tehostaminen varhaiskasvatuksen kanssa jatkuu v (MR) Aikuiset Toimenpiteet ja vastuutaho Resurssit Arviointimittarit Toteuma 2014 Liikunnan lisääminen Toteutetaan Haveriin Määrärahojen ja Toteutumisen seuranta Haverin ulkokuntoilualue valmistui keväällä. (PV)

5 ulkokuntoilualue. Vastuutaho: avustuksen puitteissa Ylläpidetään ja kehitetään laadukasta omahoitopistettä terveysasemilla Ylläpidetään matalan kynnyksen ravitsemusohjauspalveluja Tuetaan potilaiden omahoitoa ja terveellisiä elämäntapoja Huomioidaan, että erityisesti ravitsemukseen ja liikuntaan liittyvät materiaalit ovat ajan tasalla ja saatavilla. Vastuutaho: Terveyskioskissa järjestetään ravitsemukseen liittyvä näyttely ja tarjotaan asiakkaille ruokakauppakierroksia ja tietoiskuja terveellisestä ravitsemuksesta. Vastuutaho: Pitkäaikaissairaille tehdään tervey- ja hoitosuunnitelmat, huomioidaan ravitsemus ja liikunta. Järjestetään luentosarjoja, ryhmäohjauksia tms. omahoidon tueksi tietyille potilasryhmille. Vastuutaho: Mahdolliset materiaalikulut kustannukset kustannukset Luentomateriaali toteutumisen seuranta Omahoitopiste ollut pääterveysasemalla asiakkaiden kannalta hankalassa paikassa ja sen käyttö on ollut vähäistä. Suunnitelmissa siirto uuteen paikkaan v.2015.(mr) toteutumisen seuranta Terveyskioskilla on ollut Lisää-vaihda-vähennä teemalla näyttely ja kaksi luentotyyppistä ravitsemukseen liittyvää tapahtumaa, jolloin myös ravitsemusterapeutti oli tavattavissa. (MR) Elon citymarketissa on toteutettu yksi ravitsemusterapeutin kauppakierros.(mr) Tehtyjen suunnitelmien määrä Ryhmiin osallistuneiden lukumäärä Terveystottumusten kirjaukset otantana Ikäihmiset Toimenpiteet ja vastuutaho Resurssit Arviointimittarit Toteuma 2014 Lisätä ikäihmisten liikkumista Liikuntaryhmien määrä ja ohjatuissa liikuntaryhmissä. osallistujat Lisätään ikäihmisten liikuntaryhmien määrää. Vastuutaho: Liikuntapalvelut ja vanhuspalvelut (hoidetaan nykyisillä hlöstöresursseilla) Ikihyvä- ryhmä on kokoontunut terveysasemalla ja siihen on liittynyt ravitsemuksen ja liikunnan ohjausta.(mr) Ravitsemusterapeutti ja sairaanhoitaja ovat vetäneet kaksi ENE-laihdutusryhmää.(MR) Liikuntapalveluiden ryhmät eläkeläisille pysyivät keskimäärin samalla tasolla kuin aiemminkin. Eläkeläisille suunnattuja vesijumpparyhmiä oli yksi enemmän ja kuntosaliryhmät pysyivät samalla tasolla. Liikuntapassiryhmiin, eli jumpparyhmiin tehtiin muutoksia ja painopiste iäkkäissä. Jumppien määrä pysyi samalla tasolla, mutta osallistujamäärät kasvoivat. uutuutena syksyllä 2013 perustettiin kaksi matalan kynnyksen ryhmää (vesijumppa sekä kuntosaliopastus), joihin pääsee ilman ennakkoilmoittautumista. (SK) Tietämyksen lisääminen liikkumisen ja hyvän ravitsemuksen merkityksestä terveydelle ja toimintakyvylle Järjestetään luentoja/tietoiskuja kohdennetuille ryhmille, esim. eläkeläisyhdistykset Vastuutaho: Vapaa-aikapalvelut. (Työaika) Tavoitetut henkilöt Ikäihmisille suunnattu liikuntaryhmä (senioritanssi) aloitettiin urheilutalon monitoimisalilla 1xvko yhteistyössä liikuntapalvelut, perusturva/vanhusneuvosto ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa (osallistujia n. 20) (SE) Leijassa Pirkanmaan muistiyhdistyksen luento (Liiku muistisi hyväksi), 80 osallistujaa. (MO) Urheilutalon monitoimisalissa oli luento liikunnasta eläkeläisille. Järjestäjinä perusturva

6 ja Vanhuspalvelut Kotikäyntien ja vastaanottojen yhteydessä annetaan liikunnan ja ravitsemuksen ja suun terveydenhoidon neuvontaa / kotihoito vuotiaille suunnatut hyvinvointia edistävät kotikäynnit ja terveystarkastukset Käyntien kirjaukset otantana ja asiakkaiden palaute ja liikuntapalvelut. Tämän jatkona viikoittainen, ilmainen tanssitunti. (SK) Vanhusneuvoston järjestämä luentotilaisuus ikääntyneiden terveysliikuntasuosituksista monitoimisalilla yhteistyössä liikuntapalvelut ja perusturva ( osallistujia 68 henkilöä) (SE). Vanhusten viikolla on ollut terveysasemalla tapahtuma 75-vuotiaille, jossa on ollut esitys liikunnasta ja asiaa myös ravitsemuksesta. (MR) Eläkeläisjärjestöjen tilaisuuksissa on ravitsemusterapeutti ja ruokahuoltopäällikkö esitellyt uusia suosituksia ja ravitsemukseen liittyviä asioita.(mr) Ikäihmisille tarkoitettu ravitsemusnäyttely on kiertänyt palvelukeskuksissa. Parantaa ikääntyneiden mahdollisuutta omaehtoisen liikunnan harrastamiseen ja kehittää liikkumisen turvallisuutta Tehostetaan vajaaravitsemuksen tunnistamista ja hoitoa Luodaan iäkkäille ravitsemushoidon tehostamisen toimintamalli ja kirjaamiskäytännöt Esteettömyys huomioidaan hankkeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa. Kuullaan asiantuntijoita. Lisätään penkkejä ympärivuotiseen käyttöön pääreiteille. Vastuutaho: Ikääntyneitä ohjataan hakemaan vertaistukea, ulkoiluystäviä lisäämällä yhteistyötä järjestöjen ja oppilaitosten kanssa. Vastuutahot: Vanhuspalvelut Käytetään asiakaskohtaisesti MNA- tai NRS menetelmää ja painon seurataan säännöllisesti Vastuutahot: Kotihoito, vanhuspalvelut, terveydenhuolto Laaditaan terveellisen ravitsemuksen asiakasohjeet Vastuutahot: Vanhuspalvelut, kotihoito, Liikenneturvallisuus- ja esteettömyyshankkeisii n varatun määrärahan puitteissa. Määrärahojen ja avustuksen puitteissa kustannukset Ei muita erilliskuluja Käyttäjien palaute Toteutumisen seuranta Toteutumisen seuranta Vertaistuen ja ulkoiluystävän saaneiden määrä Asiakkaitten määrä, jatkotoimenpiteet Ohjausta saaneiden määrä Järjestetty 75-vuotta täyttäneille kaksi ryhmätilaisuutta osallistujia yhteensä yli 100 henkilöä, joissa käsitelty liikunta-asioita ja ravitsemusta sekä suunhoitoa. Kotihoito on tehnyt tiivistä yhteistyötä suun terveydenhuollon kotona asuvien asiakkaiden suunhoitoon liittyvissä tarkastuksissa ja ohjauksessa. (SE) Esteettömyys on huomioitu suunnittelussa mm. Rantajätkäntien osalta ja tarvittaessa on kuultu asiantuntijoita. Penkkien toteuttaminen siirtyy vuodelle (PV) SPR: ja Srk kanssa yhteistyössä järjestetty ystäväilta ja ystäväkurssi, jonka kautta saatu uusia ulkoiluystäviä. (SE) Kotihoidon ja laitospalveluiden henkilöstölle on järjestetty vajaaravitsemuskoulutus, jossa on annettu työkaluja potilaiden ravitsemustilan seurantaan. Painoseurantaa on toteutettu.(mr) ei toteutunut? (MR)

7 ruokahuolto, terveydenhuolto

Hyvinvointikertomus 2014

Hyvinvointikertomus 2014 Hyvinvointikertomus 2014 Kaupunginhallitus 2.12.2013 Kaupunginvaltuusto 12.12.2013 www.ylojarvi.fi HYVINVOINTIKERTOMUS 2014 2 Hyvinvointijohtaminen Ylöjärvellä 2 Ylöjärven hyvinvointiohjelman painopistealueet

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Terveyden edistämisen neuvottelukunta 2009-2013 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Alueellinen TED-työryhmä (2010) Kuntakierros 2009 Kuntien toiveet Terveyden edistämisen neuvottelukunta 2009 Alueellinen

Lisätiedot

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Hyvinvointiareena 18.9.2019 Ylilääkäri Eija Puhalainen Rehtori Antti Lautala 20.9.2019 Eija Puhalainen ja Antti Lautala 1 Kouvolan Liikkuva koulu

Lisätiedot

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana KKI PÄIVÄT, FINLANDIA TALO 22.3.2017 Saku Nikkanen pj. Sosiaali- ja terveyslautakunta Saku Nikkanen Terveisiä Salosta 20 Asukkaita 53 556 alle 25-vuotiaita

Lisätiedot

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Työpajan vetäjä: Sampsa Kivistö /HLU 1 Työpaja 3: Hallintokuntien välisen yhteistyön kehittäminen ja vakiinnuttaminen Tehtävä 1: ESITTÄYTYMINEN

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO 2013-2014 9.10.2014 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen koordinaation painopisteet 2013 2016, Pirkanmaan

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN RAVITSEMUSSUUNNITELMA 2014-2016

YLÖJÄRVEN RAVITSEMUSSUUNNITELMA 2014-2016 YLÖJÄRVEN RAVITSEMUSSUUNNITELMA 2014-2016 1. YLEISTÄ Pirkanmaan alueellinen ravitsemussuunnitelma julkaistiin alueellisen terveydenedistämisen suunnitelman liitteenä 2011. Ylöjärven ravitsemustyöryhmä

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen Miten lisätä hallintokuntien välistä yhteistyötä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja kuntien liikuntapalveluketjuja

Lisätiedot

Kehittämis- ja juurrutussuunnitelma Voimaa vanhuuteen -ohjelman kunnille 1

Kehittämis- ja juurrutussuunnitelma Voimaa vanhuuteen -ohjelman kunnille 1 Kehittämis- ja juurrutussuunnitelma Voimaa vanhuuteen -ohjelman kunnille 1 Paikallinen Voimaa vanhuuteen -hanke Kehittämistyön päämäärä kunnassa Iäkkäiden liikkumiskyky ja kotikuntoisuus säilyy, kun toimintakykyä

Lisätiedot

Mallu kylillä ja rajalla Mallu liikkuva hyvinvointiasema

Mallu kylillä ja rajalla Mallu liikkuva hyvinvointiasema Mallu kylillä ja rajalla Mallu liikkuva hyvinvointiasema 6.2.14 Satu Simolin Palvelupäällikkö Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiiri, terveysasemien vastaanotot Me olemme Eksote! Vastaamme alueemme sosiaali-

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyöllä. Liikunnan palveluketju. Järvenpään kaupunki

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyöllä. Liikunnan palveluketju. Järvenpään kaupunki Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyöllä Liikunnan palveluketju Järvenpään kaupunki 5.1.2017 Liikunnan palveluketju Järvenpäässä Liikunta osana hoitopolkua -prosessi Asiakkaan ohjaus palveluketjussa

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi-kärkiseminaari

Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi-kärkiseminaari Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi-kärkiseminaari 8.2.2017 Johtaja Kristiina Poikajärvi Lapin aluehallintovirasto 1 Vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomat 65 ja 75 vuotta täyttäneet Lapissa ja koko maassa

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

Terveempi Itä-Suomihanke. Ilomantsin malli

Terveempi Itä-Suomihanke. Ilomantsin malli Terveempi Itä-Suomihanke Ilomantsin malli Vikkelä-hanke Terveempi Itä-Suomi- hankkeen (TERVIS) pohjalta toteutettava Ilomantsin malli, VIKKELÄ- hanke. Painottuu Ilomantsin kunnan alueella lapsiperheiden

Lisätiedot

Sähköinen kysely löytyy Oriveden kaupungin kotisivuilta, ajankohtaista-osiosta

Sähköinen kysely löytyy Oriveden kaupungin kotisivuilta, ajankohtaista-osiosta HYVINVOINTIKYSELY Kunnan tulee pyrkiä edistämään asukkaidensa hyvinvointia sekä seurata terveyden ja hyvinvoinnin kehittymistä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Yhtenä työvälineenä toimii hyvinvointikertomus,

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä HAMINAN TOIMENPIDEKORTTI

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä HAMINAN TOIMENPIDEKORTTI llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä HAMINAN TOIMENPIDEKORTTI LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Poikkihallinnollisen liikenneturvallisuustyöryhmän perustaminen Tekniset Muut hallintokunnat

Lisätiedot

Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri

Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri 2.6.2014 1 Mitä Turun PTH tekee huolehtii noin 180 000

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 Lausuntopyynnön esittelyn tueksi TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen alueellisen koordinaation painopisteet Pirkanmaalla

Lisätiedot

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma perustuu ns. Vanhuspalvelulain 5 : Kunnan on laadittava suunnitelma ja se on osa kaupungin/kunnan

Lisätiedot

Liikunnan avustusten uudistaminen. Alustava valmisteluluonnos

Liikunnan avustusten uudistaminen. Alustava valmisteluluonnos Liikunnan avustusten uudistaminen Alustava valmisteluluonnos Tampereen kaupungin strategiset tavoitteet Kaupunkistrategia Strategiset painotukset ja tavoitteet on ryhmitelty viiteen näkökulmaan yhdessä

Lisätiedot

Poskelapin Ikäihminen toimijana-hanke. Työaika 50 %

Poskelapin Ikäihminen toimijana-hanke. Työaika 50 % Poskelapin Ikäihminen toimijana-hanke Ajalla 1.10.13-31.5.2014 Inarin kunnan kehittäjätyöntekijänä terveydenhoitaja Anneli Pekkala Työaika 50 % Lähtökohta: Inarin kunnan hyvinvointia ja terveyttä edistävät

Lisätiedot

Terveydenhoitaja Raija Rantala Liikuntasuositukset ja liikuntaneuvonta Kuulotutkimukset Verenpaineen mittaukset. Semppi-piste

Terveydenhoitaja Raija Rantala Liikuntasuositukset ja liikuntaneuvonta Kuulotutkimukset Verenpaineen mittaukset. Semppi-piste Helsinki 21.-22.4.2015 Terveydenhoitaja Raija Rantala Liikuntasuositukset ja liikuntaneuvonta Kuulotutkimukset Verenpaineen mittaukset Semppi-piste - Liikuntaneuvonta Terveysliikunta Ikääntyminen ja tasapaino

Lisätiedot

Voimaa Vanhuuteen toimintaohjelma JIK :kyssä. ENSIO-projekti, Ensiote ikääntymiseen Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja

Voimaa Vanhuuteen toimintaohjelma JIK :kyssä. ENSIO-projekti, Ensiote ikääntymiseen Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja Voimaa Vanhuuteen toimintaohjelma JIK :kyssä ENSIO-projekti, Ensiote ikääntymiseen Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja Keskeisimmät toimintamuodot Hyvinvointi -75 päivät Kunnon

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä VIROLAHDEN TOIMENPIDEKORTTI (KAAKON KAKSIKON YHTEISET TOIMET)

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä VIROLAHDEN TOIMENPIDEKORTTI (KAAKON KAKSIKON YHTEISET TOIMET) llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä VIROLAHDEN TOIMENPIDEKORTTI (KAAKON KAKSIKON YHTEISET TOIMET) LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Poikkihallinnollisen liikenneturvallisuustyöryhmän

Lisätiedot

MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa. 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM

MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa. 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM SUOMEN TERVEYDENHOITAJALIITTO RY Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry, Finlands Hälsovårdarförbund FHVF rf on terveydenhoitajien

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

LIIKUNTANEUVONTA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ

LIIKUNTANEUVONTA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ LIIKUNTANEUVONTA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (PHLU) Liikunnan aluejärjestö Toimii 16 kunnan alueella Jäseniä ovat seurat, kunnat ja muut yhteisöt Toimisto sijaitsee Lahden Urheilukeskuksessa

Lisätiedot

Psykiatrisen potilaan fyysisen hyvinvoinnin edistäminen Kellokosken sairaalalla ja Hyvinkään sairaanhoitoalueenpoliklinikoilla

Psykiatrisen potilaan fyysisen hyvinvoinnin edistäminen Kellokosken sairaalalla ja Hyvinkään sairaanhoitoalueenpoliklinikoilla Psykiatrisen potilaan fyysisen hyvinvoinnin edistäminen Kellokosken sairaalalla ja Hyvinkään sairaanhoitoalueenpoliklinikoilla liikunnanohjaaja, Miska Arminen lääkäri, Saana Eskelinen mielenterveyshoitaja,

Lisätiedot

Yhteystiedot. Yritys tai organisaatio. Katuosoite. Kaupunki. Maa. Yhteyshenkilö. Tehtävä organisaatiossa. Sähköposti. Puhelinnumero.

Yhteystiedot. Yritys tai organisaatio. Katuosoite. Kaupunki. Maa. Yhteyshenkilö. Tehtävä organisaatiossa. Sähköposti. Puhelinnumero. Esittely Täyttäkää työpaikan terveyden edistämiskysely ja selvittäkää onko terveyden edistäminen jo osa työpaikkanne toimintaa vai onko työpaikallanne ehkä vielä parantamisen varaa. Kyselyyn vastaaminen

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä PYHTÄÄN TOIMENPIDEKORTTI

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä PYHTÄÄN TOIMENPIDEKORTTI llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä PYHTÄÄN TOIMENPIDEKORTTI LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Pyhtään liikenneturvallisuustyöryhmän toiminnan kehittäminen; - Kokousten teemoittelu

Lisätiedot

Kunnan sähköinen hyvinvointikertomus ohjaustyökaluna

Kunnan sähköinen hyvinvointikertomus ohjaustyökaluna Kunnan sähköinen hyvinvointikertomus ohjaustyökaluna Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintovirastojen koulutustilaisuus kuntien liikuntatoimen virkamiehille ja luottamushenkilöille 12.11.2015 Tuula Kokkonen,

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma

Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma 18.10.2011 KEHITTÄMIS- JA JUURRUTUSSUUNNITELMA Kehittämis- ja juurrutussuunnitelman pohjana ovat kunnan yhteistyöryhmän tekemä alkukartoitus iäkkäiden

Lisätiedot

Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta

Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Kansallinen lihavuusohjelma 2012-2018 15.10.2018 1 Sisällys Ylipainoisuus ja lihavuus Suomessa Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta. Kansallinen lihavuusohjelma

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä KOTKAN TOIMENPIDEKORTTI

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä KOTKAN TOIMENPIDEKORTTI llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä KOTKAN TOIMENPIDEKORTTI LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Kotkan liikenneturvallisuustyöryhmän toiminnan kehittäminen; - vain yksi työryhmä, työryhmän

Lisätiedot

Kuntalaisten terveyttä edistävän syömisen vahvistaminen kuntien hyvinvointityössä suosituksista arviointityökaluihin

Kuntalaisten terveyttä edistävän syömisen vahvistaminen kuntien hyvinvointityössä suosituksista arviointityökaluihin Kuntien hyvinvointiseminaari 22.5.2018 Näkökulmia hyvinvoinnin edistämiseen Kuntalaisten terveyttä edistävän syömisen vahvistaminen kuntien hyvinvointityössä suosituksista arviointityökaluihin Arja Lyytikäinen,

Lisätiedot

Ravitsemuksesta hyvää mieltä ja toimintakykyä ikäihmisten arkeen

Ravitsemuksesta hyvää mieltä ja toimintakykyä ikäihmisten arkeen Alueellinen koulutus Ravitsemuksesta hyvää mieltä ja toimintakykyä ikäihmisten arkeen Pirkanmaan alueellinen ravitsemustyöryhmä Taysin ravitsemusterapiayksikkö Tervetuloa! 2 2.11.2018 Tervetuloa 219 osallistujaa

Lisätiedot

Lasten lihavuuden ehkäisy kouluterveydenhuollossa

Lasten lihavuuden ehkäisy kouluterveydenhuollossa Lasten lihavuuden ehkäisy kouluterveydenhuollossa Paula Häkkänen Koululääkäri Helsingin kaupunki, Terveyskeskus, Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Kuva:Shutterstock Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko. Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko. Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE Hoitoketju/palveluverkkotyö Pirkanmaalla Hoitoketjuja on tehty Pirkanmaalla vuodesta 2005 alkaen. Terveysportissa

Lisätiedot

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ikäihmisten palvelujen kehittämistä linjaavat Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Työn sisältö Kuntastrategia ja kunnan hyvinvointiohjelma liikuntaa edistämässä Miten eri väestöryhmät liikkuvat ja Hollolan kunta liikunnan edistäjänä Kuvaus Hollolan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 25.10.2013

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan viestintäsuunnittelija Anne Honkanen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 29.4.2014 Toimenpideohjelman

Lisätiedot

RAVITSEMUSTILAN ARVIOINTI JA RAVITSEMUSHOITO Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Risto-hanke Ravitsemusterapeutti Nina Laaksonen

RAVITSEMUSTILAN ARVIOINTI JA RAVITSEMUSHOITO Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Risto-hanke Ravitsemusterapeutti Nina Laaksonen RAVITSEMUSTILAN ARVIOINTI JA RAVITSEMUSHOITO Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Risto-hanke 2013 2014 Ravitsemusterapeutti Nina Laaksonen Risto-hanketerveydenhoitaja Päivi Kangaspunta Ikääntyneiden

Lisätiedot

IKÄINSTITUUTIN VOIMAA VANHUUTEEN Ohjelmatyö Voimaa Vanhuuteen ohjelmatyö Hämeenlinnassa

IKÄINSTITUUTIN VOIMAA VANHUUTEEN Ohjelmatyö Voimaa Vanhuuteen ohjelmatyö Hämeenlinnassa IKÄINSTITUUTIN VOIMAA VANHUUTEEN Ohjelmatyö 2005-2014 Voimaa Vanhuuteen ohjelmatyö Hämeenlinnassa 2010-2014 Pirkko Mattila Hyvinvointipalvelujen kehittämisyksikkö VOIMAA VANHUUTEEN HÄMEENLINNASSA HÄMEENLINNA

Lisätiedot

4. Suunnitelma hyvinvoinnin edistämisestä tulevana vuonna

4. Suunnitelma hyvinvoinnin edistämisestä tulevana vuonna 4. Suunnitelma hyvinvoinnin edistämisestä tulevana vuonna 1) Painopistealue ja kehittämiskohde/kohteet Hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen, terveyserojen kaventaminen Terveyttä

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos VUOSI TIETOLÄHDE KYSYMYS Vastausvai htoehto 1 Vastausvaiht oehto 2 Vastausva ihtoehto 3 PERUSTERVEYDENHUOLTO

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta 5.6.2014 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Terveyden edistämisen neuvottelukunta ASIALISTA 5.6.2014 1 Kokouksen avaus Pj Antero Saksala 2 Edellisen kokouksen muistio

Lisätiedot

Perheiden liikuntaneuvonta/ liikuntaan aktivointi Salon Liikuntapalvelut, Varhaiskasvatus, Neuvola ja Kouluterveydenhuolto.

Perheiden liikuntaneuvonta/ liikuntaan aktivointi Salon Liikuntapalvelut, Varhaiskasvatus, Neuvola ja Kouluterveydenhuolto. Perheiden liikuntaneuvonta/ liikuntaan aktivointi Salon Liikuntapalvelut, Varhaiskasvatus, Neuvola ja Kouluterveydenhuolto 1.10.2018 Liikuntapalvelut Tavoitteena saada huonokuntoiset, ylipainoiset, riittämättömästi

Lisätiedot

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus JOHTAJAT 9.4.2015 PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA Vanhuspalvelulaki Kunnalla on velvollisuus lli järjestää j hyvinvointia, i terveyttä, toimintakykyä ja

Lisätiedot

Liikunnan palveluketju ja liikuntaneuvonta. Kokkola 30.1.2015 Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää -ohjelma

Liikunnan palveluketju ja liikuntaneuvonta. Kokkola 30.1.2015 Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää -ohjelma Liikunnan palveluketju ja liikuntaneuvonta Kokkola 30.1.2015 Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää -ohjelma Palveluketju liikkumaan ja kohta aktiivisempaa elämäntapaa Liikuntaneuvonta osaksi

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin. Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma

Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin. Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma Palveluketju liikkumaan ja kohta aktiivisempaa elämäntapaa Liikuntaneuvonta osaksi liikunnan palveluketjua

Lisätiedot

Keminmaa kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä. Eila Metsävainio

Keminmaa kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä. Eila Metsävainio Keminmaa kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä Eila Metsävainio Sisältö Kunnan nykytila, väestörakenne Suunnitelmakausi 2010-2012 Terveyden edistämisen haasteita Keminmaan kunnan visio Ihmisten hyvinvoinnin,

Lisätiedot

Hyvinvointikertomukset ja -strategiat elämään

Hyvinvointikertomukset ja -strategiat elämään Hyvinvointikertomukset ja -strategiat elämään Työkokouspäivä 22.3.2011 Avauspuheenvuoro Yksikön päällikkö Riitta Pöllänen Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto, Peruspalvelut, oikeusturva

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

Laatua liikuntaneuvontaan

Laatua liikuntaneuvontaan Laatua liikuntaneuvontaan 24.8.2013 Liikuntaneuvonnan asema Terveydenhuoltolaki edellyttää terveysneuvontaa kunnan kaikkiin terveydenhuoltopalveluihin sekä väestön terveyden ja hyvinvoinnin seuraamista.

Lisätiedot

Lapsen ruokailo ja ruokaoppiminen yhteinen vastuumme lasten laadukkaasta ruuasta ja ruokasivistyksestä

Lapsen ruokailo ja ruokaoppiminen yhteinen vastuumme lasten laadukkaasta ruuasta ja ruokasivistyksestä Lapsen ruokailo ja ruokaoppiminen yhteinen vastuumme lasten laadukkaasta ruuasta ja ruokasivistyksestä Seija Lintukangas FT Edutaru Oy Jyväskylä 4.9.2012 Ruokailu iloa, oppimista, kasvatusta ja sivistystä

Lisätiedot

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Suunnitelma tehtiin yhdessä: Sairaanhoitopiiri - Normiohjaus - Osaaminen UKK-Instituutti - Informaatio-ohjaus

Lisätiedot

Ylä-Pirkanmaan seudun liikenneturvallisuuskoordinaattori. Hankkeen tuloksia vuonna 2014 MÄNTTÄ-VILPPULA

Ylä-Pirkanmaan seudun liikenneturvallisuuskoordinaattori. Hankkeen tuloksia vuonna 2014 MÄNTTÄ-VILPPULA Ylä-Pirkanmaan seudun liikenneturvallisuuskoordinaattori Hankkeen tuloksia vuonna 2014 MÄNTTÄ-VILPPULA TAUSTA Ylä-Pirkanmaan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2013 Liikenneturvallisuustavoitteet ja

Lisätiedot

Yhteenveto alueellisen ravitsemusterveyden edistämisen työryhmän tapaamisesta

Yhteenveto alueellisen ravitsemusterveyden edistämisen työryhmän tapaamisesta Yhteenveto alueellisen ravitsemusterveyden edistämisen työryhmän tapaamisesta 3.12.2018 Osallistujat: Sari Räisänen, Mari Viiru, Terhi Kylä-Sipilä, Sari Haverinen, Keijo Kylänpää, Mikko Lavonius, Heli

Lisätiedot

Tervola kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä

Tervola kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä Tervola kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä Terveyden edistämisen työryhmä 23.2.2010 Tervolan kunnan toiminta-ajatus Hyvinvoinnin lisääminen tervolalaisen kulttuuriperinteen pohjalta maaseutuelämän myönteisiä

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Kokous Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Kokous Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Terveyden edistämisen neuvottelukunta Kokous 25.11.2014 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen koordinaation painopisteet 2013 2016, Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus,

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta 14.5.2012 Johtaja Harri Syväsalmi Opetus- ja kulttuuriministeriö/liikuntayksikkö Hallitusohjelma - liikuntapolitiikka

Lisätiedot

KOTOA KOTIIN. - Avoterveydenhuollon näkökulmia kotiutuksen kehittämiseen. Marika Riihikoski, Projektityöntekijä, PPPR - hanke 11.6.

KOTOA KOTIIN. - Avoterveydenhuollon näkökulmia kotiutuksen kehittämiseen. Marika Riihikoski, Projektityöntekijä, PPPR - hanke 11.6. KOTOA KOTIIN - Avoterveydenhuollon näkökulmia kotiutuksen kehittämiseen Marika Riihikoski, Projektityöntekijä, PPPR - hanke 11.6.2015 Projektin taustat ja pilotti Tarkastelun kohteena ne asiakkaat, jotka

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen päätöksellä veteraaniasiaintoimikunta on sulautettu vanhusneuvostoon alkaen.

Kaupunginhallituksen päätöksellä veteraaniasiaintoimikunta on sulautettu vanhusneuvostoon alkaen. 1 (5) Imatran kaupungin vanhusneuvosto Toiminta- ja taloussuunnitelma vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma Toiminnan tarkoitus Vanhusneuvosto on kaupunginhallituksen alainen yhteistyöelin, jonka tehtävänä

Lisätiedot

Työohjelman hanke-esittely Kestävän liikkumisen koulutus-, valistus- ja tiedotustyön

Työohjelman hanke-esittely Kestävän liikkumisen koulutus-, valistus- ja tiedotustyön Hanke-esittely 1/5 Työohjelman hanke-esittely Kestävän liikkumisen koulutus-, valistus- ja tiedotustyön kehittäminen Lapissa Hanke-esittely 2/5 Sisältö 1 HANKKEEN SISÄLTÖ... 3 2 HANKKEEN TOTEUTTAMINEN...

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari 28.9.2017 Vuokatti, Katinkulta Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, sote - ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän varapuheenjohtaja

Lisätiedot

LIIKU OMIN VOIMIN - TERVEYSLIIKUNTAHANKE

LIIKU OMIN VOIMIN - TERVEYSLIIKUNTAHANKE LIIKU OMIN VOIMIN - TERVEYSLIIKUNTAHANKE Hanke esittely vuodelle 2016 Liikunta on lääkettä! Liikunta missä muodossa tahansa on kaikkein tärkeintä. Sinä itse päätät miten sinä liikut, mitä sinä syöt, mitä

Lisätiedot

Janakkalan varhaiskasvatuksen liikuntasuunnitelma

Janakkalan varhaiskasvatuksen liikuntasuunnitelma Janakkalan varhaiskasvatuksen liikuntasuunnitelma Johanna Jalli-Huhtala, päiväkodin johtaja Teemu Heikkilä, lastentarhanopettaja, liikunnanohjaaja, kouluttaja 24.04.2014, Tampere, UKK-instituutti Aika

Lisätiedot

Järjestöjen kokemustiedon kerääminen osana hyvinvointikertomustyötä

Järjestöjen kokemustiedon kerääminen osana hyvinvointikertomustyötä Järjestöjen kokemustiedon kerääminen osana hyvinvointikertomustyötä Sähköinen hyvinvointikertomus työryhmä 5.6.2018 Sara Löyttyjärvi, Hämeen Setlementti ry Yleistä Kokemustietoa keräämällä tavoitetaan

Lisätiedot

14.4. 2015 Mai-Brit Salo

14.4. 2015 Mai-Brit Salo 14.4. 2015 Mai-Brit Salo Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (PHLU) Alueellinen liikunnan ja urheilun järjestö, toimimme 18 kunnan alueella Päijät-Hämeessä Olemme yksi 15 aluejärjestöstä Autamme urheiluseuroja

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 LAPIN LIIKENNETURVALLISUUSTOIMIJA 2013/11/13

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 LAPIN LIIKENNETURVALLISUUSTOIMIJA 2013/11/13 LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 TOIMIJATYÖN TAVOITTEET 2013-2015 Ylläpitää aktiivista ja näkyvää liikenneturvallisuustyötä Kehittää tiedotusta eri keinoin Aktivoida kuntaryhmien toimintaa

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA -seminaari, projektikoordinaattori, th TtM Salon kaupungin vanhuspalvelut Vanhuspalveluiden palvelurakenteen

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto

Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2017 yhteensä 12 kuntaa (Kuvio 1), joissa 75 vuotta täyttäneitä ihmisiä on 25 901 (Sotkanet 2016). Heistä

Lisätiedot

KouluSUMP koulujen kestävän liikkumisen edistämisen työkalu

KouluSUMP koulujen kestävän liikkumisen edistämisen työkalu KouluSUMP koulujen kestävän liikkumisen edistämisen työkalu Hankkeen tausta ja tavoitteet Tampereen kaupunkiseudulla on tavoitteena lisätä kestäviä liikkumistapoja arjen liikkumisessa Viime vuosikymmenten

Lisätiedot

Rovaniemi Kolarin kunta, Isopalontie 2, Kolari Puh

Rovaniemi Kolarin kunta, Isopalontie 2, Kolari Puh Hallintokuntarajat ylittäen liikuntaa ja mielen virkeyttä senioreille haasteet ja mahdollisuudet Kolarin kunnassa Fysioterapeutti Leena PalovaaraPelttari Rovaniemi 28.5.2018 * Kolarin kunta, Isopalontie

Lisätiedot

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli Hopealuuppi Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli 2016-2018 Etsivä Seniorityö Etsivää seniorityötä ei Suomessa ole määritelty, mutta sen määrittelyssä voidaan soveltaa etsivän nuorisotyön määritelmää

Lisätiedot

Työpaja: Verkostoituminen Liikkuvissa kouluissa älä tee kaikkea yksin

Työpaja: Verkostoituminen Liikkuvissa kouluissa älä tee kaikkea yksin Työpaja: Verkostoituminen Liikkuvissa kouluissa älä tee kaikkea yksin Jukka Karvinen, Liikkuva koulu Ville Laivamaa, Lappeen koulun rehtori (aluerehtori) TYÖPAJAN KUVAUS: Koulujen välisen vuorovaikutuksen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mallit ja ennaltaehkäisevä hyvinvointityö Keski-Pohjanmaalla

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mallit ja ennaltaehkäisevä hyvinvointityö Keski-Pohjanmaalla Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mallit ja ennaltaehkäisevä hyvinvointityö Keski-Pohjanmaalla 21.8.2014 Ilkka Luoma Terveyspalvelujohtaja/johtava ylilääkäri, Kokkolan kaupunki Johtava lääkäri, Peruspalveluliikelaitos

Lisätiedot

EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016

EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016 EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016 Rikas elämä kaiken ikää. 21.2.2011 Sisällysluettelo 1. STRATEGIAN TARKOITUS 3 2. STRATEGIAN TAUSTAA 3 3. STRATEGIAN

Lisätiedot

Kuntalaisten osallistumis- ja palautekanavat. Ylöjärven kaupunki

Kuntalaisten osallistumis- ja palautekanavat. Ylöjärven kaupunki Kuntalaisten osallistumis- ja palautekanavat Osallisuus Edustuksellinen osallisuus Tieto-osallisuus Suora osallisuus Toimintaosallisuus 3 Edustuksellinen osallisuus Vaalit Kaupunginvaltuusto ja hallitus

Lisätiedot

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle.

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle. TerveysInfo lihavuus Berliininmunkki ja muita kirjoituksia painonhallinnasta Hercule Poirot laihduttaa, Lihavan mieli, Piiloliikunta sekä muut hauskasti nimetyt kirjoitukset kertovat monipuolisesti ihmisen

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Riikka Hirvasniemi, TtM, projektipäällikkö Anne Rajala, th, projektityöntekijä Kehittämistyön tausta KASTE- ohjelma Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma 2007-2017

Lisätiedot

Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa

Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa LIKES-tutkimuskeskus 5.11.2015 Arvioinnin täyttäneet koulut, yhteensä 18 Myllymäen koulu Kesämäenrinteen koulu Joutsenon koulu Voisalmen koulu Ravattilan

Lisätiedot

Hyvinvointisuunnitelma (luonnos) Nivalan kaupunki 2018

Hyvinvointisuunnitelma (luonnos) Nivalan kaupunki 2018 Hyvinvointisuunnitelma 2017-2021 (luonnos) Nivalan kaupunki 2018 HYVINVOINTIKERTOMUKSEN TULOSTEN JA YHTEENVEDON PERUSTEELLA LAADITAAN PAINOPISTEALUEET HYVINVOINTISUUNNITELMA EHDOTUS PAINOPISTELUALUEISTA

Lisätiedot

LIIKUNNAN KUNTAKUMPPANUUDEN PAINOPISTEITA KUNTIEN TOIMIJOIDEN MÄÄRITTÄMÄNÄ

LIIKUNNAN KUNTAKUMPPANUUDEN PAINOPISTEITA KUNTIEN TOIMIJOIDEN MÄÄRITTÄMÄNÄ LIIKUNNAN KUNTAKUMPPANUUDEN PAINOPISTEITA KUNTIEN TOIMIJOIDEN MÄÄRITTÄMÄNÄ 24.1.2019 I) LIIKUNNALLISEN ELÄMÄNTAVAN EDISTÄMINEN MADALTAMALLA LIIKUNTAAN OSALLISTUMISEN KYNNYSTÄ JO KEHITETTYJEN TOIMINTATAPOJEN,

Lisätiedot

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Miksi vesiliikuntaa? Monipuolista uimaseuratoimintaa! Esimerkki Tampereelta https://youtu.be/nk2u0b6_2gs https://youtu.be/8ji4lkvdqcg

Lisätiedot

Oulun palvelumalli 2020:

Oulun palvelumalli 2020: Oulun palvelumalli 2020: asiakaslähtöisyyttä, yhteisöllisyyttä ja monituottajuutta OSAAVA KUNTA tutkimuksen -SEMINAARI KUNTAPÄIVILLÄ 15.5.2013 Kehittämispäällikkö Maria Ala-Siuru Oulun palvelumalli 2020:

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010. A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen

KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010. A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen TA 1 KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010 A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen C) Palvelualue: Vapaa-aikakeskus D) Vastuuhenkilö: Tapio Miettunen

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot