Hiiden Opisto opinto-opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hiiden Opisto opinto-opas 2010-2011"

Transkriptio

1 Hiiden Opisto opinto-opas

2 ENEMPI ON MAAILMAA KUIN RUUDUSTA NÄKYy Otsikon vanha suomalainen sananlasku on Hiiden Opiston uuden lukuvuoden teema Maailma on toden totta laveampi kuin oman tuvan ikkunasta saattaa nähdä. Uskaltautukaamme siis joukolla pois peiton alta tutkailemaan oman lähiympäristön, ehkäpä maailmankin tilaa. Se onnistuu mitä parhaimmin tulemalla mukaan opiskelemaan, kokemaan ja eläytymään opiston ryhmissä ja erilaisissa toiminnoissa. Hiiden Opistossa teemasananlaskun haasteet näkyvät nyt opiston visuaalisen ilmeen uudistumisena sekä kotisivuillamme että kaikkiin alueen talouksiin jaetun opinto-oppaan muodossa. Tiedotuksemme muodonmuutoksen kautta pyrimme kertomaan toiminnastamme entistä selkeämmin. Suurin mullistus näkyy aineosastoissa osastojen toimintaa kuvaavien logojen muodossa. Näin opiskelijan on entistä helpompi löytää juuri niiden opintojen äärelle, joista hän on kiinnostunut. Kaiken tekemisen, opiskelun ja yhdessäolon perusta on inhimillisyydessä, ihmiseksi kasvamisessa. Opistomaailmassa oppiminen ei ole kilpailua. Edesmennyt teologi Martti Lindqvist tarjoaa kasvun ja sivistyksen prosessiin mielenkiintoisen, aivan päälaellaan olevan näkökulman: Sinun ei tarvitse olla joka päivä parempi kuin edellisenä päivänä. Ihmiset voivat kasvaa myös pienenemällä, tulemalla lapsiksi jälleen. Onko todella mahdollista kasvaa tulemalla pienemmäksi ja mitähän se saattaa merkitä? Avataan ikkunat ja otetaan selvää! - vs. rehtori Anne Kotonen - Hiiden Opisto on aikuisoppilaitos, joka tuottaa ja edistää elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, tukee persoonallisuuden monipuolista kehittymistä ja elämänhallintaa toteuttaen vapaan sivistystyön periaatteita Länsi- Uudellamaalla. Hiiden Opisto on luotettava ja arvostettu kansalaisopisto läntisellä Uudellamaalla. Opisto tunnetaan laadukkaana ja luovana koulutuksen järjestäjänä, aktiivisena vaikuttajana ja kehittäjänä sekä hyvänä yhteistyökumppanina. Hiiden Opisto perustettiin yhdistämällä Lohjan työväenopisto (sis. Lohja, Sammatti ja Siuntio) sekä Nummi-Pusulan ja Vihdin kansalaisopistot Hiiden Opistoksi Lohja toimii isäntäkuntana ja tuottaa palvelut kaikkien sopimuskuntien alueelle yhteistyösopimuksen mukaisesti. Vuoden 2007 alusta Karjalohja liittyi Hiiden Opistoon. Sammatin kunta liittyi Lohjan kaupunkiin vuoden 2009 alussa, joten alkaen Hiiden Opiston sopimuskuntia on viisi: Lohja, Vihti, Nummi-Pusula, Karjalohja ja Siuntio. Oppaan taitto: Kaisa Hannula 2 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

3 Sisällys Yhteystiedot 4 Infosivut 6 Ilmoittautuminen 6 Peruutusehdot 6 Kurssilaskutus ja maksumuistutus 6 Alennukset 6 Aktiiviopiskelijan etu 7 Perhekurssit 7 Erikoishinnoitellut kurssit 7 Teemakurssit 7 Kouluverkkoyhteistyö 7 Oppikirjat ja materiaalit 7 Opetuskerran peruutus 7 Opetustunnin pituus 7 Opiston tiedotus 7 Lukuvuosi ja loma-ajat 7 Tapaturmavakuutus 7 Todistukset 7 Hankkeet 8 Tapahtumat ja retket 9 Opintoja eri kohderyhmille 10 Luennot 11 Luennot, keskustelut ja tapahtumat 12 Verkko-opetus 15 YHTEISKUNTAOSASTO 16 Avoin yliopisto 17 Ikäihmisten opinnot 18 Voimaa viisauden vuosiin 18 Ikäihmisten yliopisto 18 Yhteiskunnalliset aineet 19 Kansalaisvaikuttaminen 19 Elämäntaito ja ihmissuhteet 20 Historia 21 ATK ja media 23 Atk perusteet 24 Ajokorttitutkinnon kurssit 27 Erikoiskurssit 29 Senioreiden atk 31 TAIDEAINEIDEN JA LIIKUNNAN OSASTO 38 Kuvataiteet 39 Taidemaalaus 39 Avoin ateljee 40 Lasten kuvataidekurssit 41 Piirustuskurssit 41 Kuvanveisto 41 Ikonimaalaus 41 Posliininmaalaus 42 Tiffany-kurssit 43 Muut taideaineet 44 Kirjallisuus 45 Liikenne 45 Näyttämötaiteet 46 Liikunta 47 Tanssi 53 KIELTEN JA MUSIIKIN OSASTO 58 Kielet 59 Suomi 61 Englanti 61 Espanja 65 Hollanti 67 Italia 67 Japani 69 Kiina 70 Kreikka 70 Portugali 70 Ranska 70 Ruotsi 74 Saksa 74 Unkari 75 Venäjä 76 Viittomakieli 77 Viro 77 Musiikki 78 Taitoaineiden osasto 82 Käden taidot, muotoilu 84 Värjäys 84 Erityisryhmät 85 Kierrätä ja säästä 85 Huovutus 86 Pukeutuminen ja ompelu 87 Kirjonta ja helmityöt 89 Erikoistekniikat 89 Pitsinnypläys 91 Tilkkutyöt ja perinnekäsityöt 91 Joulun aikaan 92 Kankaankudonta 94 Paju-, risu- ja metallilankatekniikat 95 Mosaiikki ja betonivalu 97 Keramiikka 97 Nukkekodit 100 Pienmoottorit 100 Puu- ja metallityöt 100 Entisöinti ja verhoilu 101 Kivenhionta ja hopeatyöt 102 Kotitalous 103 Terveys ja ensiapu 104 Kotieläimet 106 Puutarha 106 Kontaktinformation 109 Infosidor 110 Svenskspråkiga kurser 112 Toimipaikat 114 3

4 Yhteystiedot Toimistot Lohjan toimisto Linnaistenkatu 9, Lohja (019) , fax. (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto Karhumäenpolku 5, Nummela (09) , fax. (09) Avoinna ja , ma-to , pe Muina aikoina 9-15, pe Toimistosihteerit Tarja Saarinen ja Ritva Karhu Avoinna ma-to ja 13-15, pe Puhelinaika ma-to ja 13-15, pe Toimistosihteeri Tuula Vartiainen Hallinto Vs. rehtori KM, KtyO Anne Kotonen Linnaistenkatu 9, Lohja Yleishallinto, strategia, talous (019) Vs. apulaisrehtori KM, KtaO Mirja Vehovuori Linnaistenkatu 9, Lohja Karhumäenpolku 5, Nummela Aluevastuu: Vihti ja Nummi- Pusula (019) , (09) Hallinnon toimistosihteeri Tarja Saarinen Linnaistenkatu 9, Lohja (019) fax (019) Tiedotus ja tilauskoulutus Tradenomi Kaisa Hannula Linnaistenkatu 9, Lohja Vahtimestari, Lohja Anneli Laitinen ja ma-to , pe vahtimestarit Iltavahtimestari, Vihti Marja-Riitta Turunen ja ma-ke Tekninen päivystys Opistotalojen tekninen päivystys hätätilanteiden sattuessa: Lohja Nummi-Pusula (Oinolan koulu, Nummi-Pusulan koulu ja lukio) Vihti (09) Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

5 Yhteystiedot Yhteiskuntaosasto Yhteiskuntaosastoon kuuluvat yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikääntyvien opinnot, atk- ja mediaopinnot, historia sekä psykologia ja ihmissuhteet. Opetustarjonta s. 16 Yhteiskuntaosastosta vastaa apulaisrehtori KM, KtaO Mirja Vehovuori Viestintäteknologian opettaja Eija Terävä Atk ja media, verkko-opetus Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ma ja to Aineosastot Taideaineiden ja liikunnan osasto Taideaineiden ja liikunnan opetus pitää sisällään kuvataiteen, kirjallisuuden, liikenneopetuksen, tanssin ja liikunnan sekä puheviestinnän ja näyttämötaiteet. Opetustarjonta s. 38 Osastonjohtaja TaM Jyrki Häggman Linnaistenkatu 9, Lohja Kuvataiteet, liikenne, puheviestintä ja näyttämötaiteet, Puhelinaika: ti Tanssin ja liikunnan opettaja MA Ilona Kauppinen Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ke Osaston toimistosihteerinä toimii Tarja Saarinen, (019) Taitoaineiden osasto Taitoaineiden osaston opetusalueita ovat käsityö, sisältäen sekä pehmeät että kovat materiaalit, kotitalous, terveyskasvatus, ensiapu sekä puutarha. Opetustarjonta s. 82 Osastonjohtaja KM, KtyO Anja Aalto Linnaistenkatu 9, Lohja Käden taidot, kotitalous ja terveystieto, puutarhatalous. (019) , (09) Puhelinaika ti Taitoaineiden opettaja KteO Eira Viitanen Linnaistenkatu 9, Lohja , Puhelinaika: to Osaston toimistosihteeri Tuula Vartiainen (09) fax (09) Osaston toimistosihteerit Taideaineet: Kaisa Hannula Tanssi ja liikunta: Ritva Karhu Kielten ja musiikin osasto Kielten ja musiikin osasto käsittää kielten ja musiikin kurssit. Opetustarjonta s. 58 Osastonjohtaja FM Soile Lundqvist kielet ja musiikki Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Puhelinaika: ke Kieltenopettaja FM Anja Odell kielet Karhumäenpolku 5, Nummela Information also in English Puhelinaika: to Osaston toimistosihteeri Ritva Karhu Linnaistenkatu 9, Lohja (019) fax (019)

6 Infosivut ILMOITTAUTUMINEN Opinto-oppaassa on jokaisen kurssin kohdalla ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautua voi: Internetissä: Osoitteessa löydät linkin ilmoittautumissivulle ja ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautuessasi hyväksyt ehdot ja sitoudut noudattamaan niitä. Täytä lomake huolellisesti. Varmista myös että annat ajantasaisen kännykkänumerosi ilmoittautuessasi. Lohjan opistotalossa (Linnaistenkatu 9) on toisessa kerroksessa tietokone, jota voi käyttää ilmoittautumiseen. Puhelimitse: (019) (09) Noudata ilmoittautumisaikoja, emme ota ilmoittautumisia vastaan etukäteen. Mikäli ilmoittautuminen on suoraan opettajalle, on tärkeää, että olet paikalla ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Mikäli et pääse paikalle, ota yhteys oman alueesi toimistoon. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssipaikasta ei lähetetä erillistä kutsua ennen kurssin alkua. Opistosta otetaan yhteyttä vain, jos kurssi peruuntuu tai olet saanut varapaikan. Vain riittävä opiskelijamäärä takaa kurssin käynnistymisen. Ilmoittaudu: (019) / (09) klo Taideaineet, liikunta ja tanssi klo Kielet ja musiikki klo Taitoaineet, atk, yhteiskuntaosasto, muut kurssit klo 9 Kaikki keväällä alkavat kurssit Kevään kurssit on merkitty värilliselle pohjalle. Koko lukuvuoden kestäville kursseille ei tarvitse ilmoittautua uudelleen kevääksi. Yllä olevien ilmoittautumisaikojen jälkeen voi edelleen ilmoittautua internetissä sekä puhelimitse. peruutusehdot Ilmoittautuessasi kurssille sitoudut maksamaan kurssimaksun. Jos peruutat kurssipaikkasi viimeistään seitsemää (7) vuorokautta ennen kurssin alkua, ei kurssimaksua peritä ja lasku perutaan. Maksettuja kurssimaksuja ei palauteta. Kurssimaksun maksaminen on opiskelupaikan lunastus, joten kurssimaksuja ei hyvitetä opintojen keskeyttämisen vuoksi. Kurssiperuutukset tehdään puhelimitse opiston toimistoihin tai toimistosihteerille sähköpostitse. Puhepostiin tai nettipalautelaatikkoon ei voi tehdä kurssiperuutusta. Myös opisto voi peruuttaa suunnitellun kurssin, mikäli kurssille ei ole tarpeeksi osallistujia. Tällöin jo maksetut kurssimaksut palautetaan. KURSSILASKUTUS JA MAKSUMUISTUTUS Lasku lähetetään suoraan kotiosoitteeseen ja kukin lasku on maksettava omalla viitenumerollaan. Vähintään lukukauden kestävät kurssit laskutetaan toisen opintokerran jälkeen. Lyhytkurssit pyritään laskuttamaan ennen kurssin alkua. Maksumuistutukset lähetetään Lindorff Oy:n kautta. Laskutusta koskevissa asioissa tulee asioida Lindorffin kanssa. Yhteystiedot löytyvät laskusta. sporttipassi ALENNUKSET Opistolla on käytössä sportti- ja kulttuuripassi. Lue lisää s. 8. Opisto myöntää 50 %:n alennuksen työttömille ja opiskelijoille. Alennus on henkilökohtainen. Alennus ei koske avoimen yliopiston kursseja, erikoishinnoiteltuja kursseja, luentoja eikä aktiiviopiskelijan etua (Katso kohta: erikoishinnoitellut kurssit). Työttömyysalennus: Toimita heti ilmoittautumisen jälkeen todistus työttömyydestä Hiiden Opiston toimistoon. Todistuksen saat työvoimatoimistosta. Opiskelija-alennus: näytä voimassa oleva opiskelijakortti tai toimita siitä kopio opiston toimistoon heti ilmoittautumisen jälkeen. Alennus koskee yläkouluikäisistä (s. v ) alkaen kaikkia opiskelijoita. Mikäli lasku on jo lähetetty, ei alennuksia voida enää myöntää. Jos todistuksen saaminen viivästyy, ilmoita siitä toimistoon mahdollisimman pian. 6 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

7 Infosivut AKTIIVIOPISKELIJAN ETU Maksamalla 150 alkavalla lukuvuodella, voi osallistua suurimpaan osaan opiston kursseja rajattomasti, mikäli kursseilla on tilaa. Opiskelijan on ilmoittauduttava aktiiviopiskelijaksi opiston toimistoon mennessä. Peruutusehdot koskevat myös aktiiviopiskelijaa. Avoimen yliopiston opetus, luentojen ovimaksut, erikoishinnoitellut kurssit, A-ajokorttikurssit eivät kuulu aktiiviopiskelijaedun piiriin (Katso kohta: erikoishinnoitellut kurssit). PERHEKURSSIT Tällä tunnuksella merkityt kurssit on tarkoitettu perheille jossa vanhempi osallistuu kurssille lapsen kanssa. Perhekursseilla molempien, sekä vanhemman että lapsen tulee ilmoittautua kurssille ja molemmilta peritään kurssimaksu. erikoishinnoitellut kurssit Mikäli kurssihinnan perässä on merkintä: ei alennuksia on se ns. erikoishinnoiteltu kurssi, josta ei myönnetä työttömyys- eikä opiskelija-alennusta eikä se kuulu aktiiviopiskelijaedun piiriin (ks. kohdat: aktiiviopiskelijan etu ja alennukset). TEEMAKURSSIT Hiiden Opiston lukuvuoden teema - Enempi on maailmaa kuin ruudusta näkyy - löytyy myös opetustarjonnasta! Teemakurssit on merkitty pihlajasymbolilla. KOULUVERKKOYHTEISTYÖ Lukion sekä ensimmäisen ja toisen asteen oppilaitosten opiskelijat voivat valita Hiiden Opiston kursseja osaksi omia valinnaisia opintojaan. Kurssivalinnasta on etukäteen sovittava oman sekä opiston päätoimisen opettajan kanssa. OPPIKIRJAT JA MATERIAALIT Oppikirjat ja materiaalit eivät kuulu kurssin hintaan. Opiskelijat hankkivat ja kustantavat materiaalit itse, ellei kurssin kohdalla toisin mainita. Monistemaksu on 0,20 / moniste. opetuskerran peruutus Opetuskerran peruuntumisesta ilmoitetaan opetuspaikalla, puhelimitse tai tekstiviestillä. Yhtä opetuskerran peruuntumista opettajan sairauden vuoksi ei korvata opiskelijalle ylimääräisellä opetuskerralla. OPETUSTUNNIN PITUUS Opetustunnin laskennallinen pituus on 45 minuuttia. Kurssin kohdalla tuntimäärä on merkitty t-kirjaimella kurssin opettajan ja kurssimaksun kanssa samalle riville. Esimerkki: Sukunimi Etunimi 20 t 37 OPISTON TIEDOTUS Ohjelman muutoksista, uusista kursseista ja luennoista sekä muista asioista saa tietoa paikallislehtien opistopalstoilta ja internetistä osoitteesta. lukuvuosi JA LOMA-AJAT Syyslukukausi (12 vk) Syysloma vk 42 Kevätlukukausi (13 vk) Talviloma vk 8 Pyhien aattoina ei ole opetusta. TAPATURMAVAKUUTUS Kaikki opiston opiskelijat ovat tapaturmavakuutettuja oppituntien aikana. Tapaturmien korvaamisessa noudatetaan julkisia terveydenhoitotaksoja. TODISTUKSET Kurssin suorittamisesta on mahdollista saada todistus, jonka hinta on 7. Yli kaksi vuotta vanhoista todistuksista peritään 10. 7

8 Hankkeet Sportti- ja kulttuuripassi SporttiPassi on vaivaton tapa maksaa työnantajasi tarjoamat liikunta- ja kulttuuriedut. Sen käyttö laskutetaan työnantajaltasi ja sillä maksamiseen tarvitset vain matkapuhelintasi. Hiiden Opiston kursseista SporttiPassin piiriin kuuluvat kaikki Hiiden Opiston tanssi- ja liikuntakurssit. KulttuuriPassin piiriin kuuluvat kaikki Hiiden Opiston muut kurssit, paitsi: ikäihmisten opinnot, ATK-ajokorttitutkinnot ja -moduulit, saaristo- ja rannikkolaivurikurssit sekä kuvataiteen ja käsityön taiteen peruskurssit, ensiapukurssit, avoimen yliopiston kurssit ja muut tutkintoon tähtäävät kurssit. SporttiPassi-asiakkaat noudattavat Hiiden Opiston ilmoittautumis- ja peruutusehtoja normaalisti. SporttiPassit tulee käyttää heti ilmoittautumisen jälkeen, ennen Hiiden Opiston laskutusta. Maksettu kurssimaksu on opiskelupaikan lunastus. Hiiden Opisto ei palauta maksettuja kurssimaksuja. Hankkeet LOHJAN MUISTI - Muistitiedon keruu- ja tallennushanke - Hankkeen tarkoituksena on kerätä kaupungin asukkaiden hallussa olevaa arkielämän ja entisiin paikkoihin liittyvää tietoa kaikkien kaupunkilaisten vapaasti käytettäväksi. Hanke toteutetaan Lohjan museon, kaupunginkirjaston, kulttuuritoimen, musiikkiopiston ja Hiiden Opiston yhteistyönä ja sitä koordinoi Lohjan sivistystoimi. Lohjan Muistin kotisivut: Lohjan Muistin toimintaa: Lohjan kylien historiaa kurssi torstaisin klo , , Anttilan koulu, Lohja, Torsti Salonen, kurssimaksu luvun muisteluiltamat musiikkiopiston kamarimusiikkisalissa (Kirkkokatu 6) keskiviikkona klo Vapaa pääsy. Toimi näin: 1. Ilmoittaudu normaalisti 2. Kurssipaikan saatuasi tarkista kurssimaksu ja valitse alla olevasta taulukosta oikea SporttiPassitunnus 3. Soita ja seuraa puhelun ohjeita, anna oikea SporttiPassi-tunnus ja kurssimaksusi on maksettu = Kurssimaksu liikunta = Kurssimaksu liikunta = Kurssimaksu liikunta = Kurssimaksu liikunta = Kurssimaksu liikunta = Kurssimaksu liikunta = Kurssimaksu liikunta 200 OpinOvi -projekti on Euroopan Unionin sosiaalirahaston tukema hanke, jonka tarkoituksena läntisellä Uudellamaalla on edistää aikuisopintojen ohjausta ja neuvontaa. Hankkeen pääkoordinaattorina toimii Länsi-Uudenmaan aikuisopisto LUKSIA. Projektitoimijoita ovat: Länsi-Uudenmaan Koulutuskeskus, Länsi-Uudenmaan oppisopimustoimisto, Kanneljärven Opisto, Työ- ja elinkeinotoimisto, TTS Koulutus, Laurea, Hiiden Opisto, Lohjan lukion aikuislinja, Kisakallion Urheiluopisto, Apuomena ry, Länsi-Uudenmaan yrityskeskus, Lohjan kaupunki, Sirwaco tmi = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu = Kurssimaksu 41 8 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

9 Tapahtumat ja retket Tapahtumat Kielten opinto-ohjauspäivät: Minun kielipolkuni Nummelan opistotalolla klo Lohjan opistotalolla klo Tanssin avoimet ovet Lohjan opistotalolla klo Kieliä maailmalla Lohjan opistotalolla klo Lähiruokaa kiitos! Länsi-Uudenmaan lähiruokatapahtuma Nummi-Pusulan lukiolla klo taitopajat Menneen Ajan Joulumarkkinoilla, la 10-16, su Musiikkia maailmalla Lohjan opistotalolla klo Kevättuulahdus! Nummen Taitotalossa klo Vihdin kevätnäyttely Nummelan työväentalo Rientolassa klo Sammatin taitajat! Maamiesseurantalo Sampaalassa, Sammatissa klo Hiiden Opiston 10-vuotisjuhlagaala - Enempi on maailmaa kuin ruudusta näkyy - Laurentius-salissa, Lohjalla klo Lohjan kevätnäyttely Laurentius-salin aulassa, Lohjalla la klo 12-18, su klo 9-18 Lohjan kuvataidenäyttely Lohjan pääkirjastolla Retket vallankäyttäjien taidetta pääkaupungissa la Salonen Torsti 9 t 65 ei alennuksia Ilmoittautuminen mennessä Eduskuntatalo, Säätytalo ja Ritarihuone; kaikki Helsingin arvotalot ovat kohteita, joiden taide-aarteita on yksityisesti vaikea päästä tutkailemaan. Nyt se on mahdollista yhteisellä taideretkellä asiantuntevan oppaan seurassa. Kukin kohde edustaa oman aikakautensa vallankäytön puitteita ja makusuuntauksia. Matkan hinta sisältää matkaoppaan palvelut, bussikuljetuksen ja lounaan. Bussikuljetus lähtee klo 8.30 Lohjan kirkkokentältä, Nummelan linja-autoasemalta klo 9.00 jatkuen Helsinkiin. Paluu Nummelaan ja Lohjalle taiteilijoiden espoo - kulttuuriretki pääkaupungin kainaloon la Salonen Torsti 9 t 65 ei alennuksia Ilmoittautuminen mennessä Tutustumme naapurikaupunki Espoon kulttuurikohteisiin: Akseli Gallen-Kallelan ateljeekoti Tarvaspäähän, Tapiolan WeeGee-talon monipuoliseen kulttuuri- ja taidetarjontaan sekä Eliel Saarisen Hvitträskiin. Hinta sisältää matkaoppaan palvelut, bussikuljetuksen, lounaan ja kahvin. Lähtö Lohjan kirkkokentältä klo 9.00, Nummelan linja-autoasemalta 9.20 ja Vihdin kirkonkylän linja-autoasemalta 9.30 Espoon suuntaan. Paluu Nummelaan 17.30, Vihdin kirkonkylään ja Lohjalle hämeen sydämessä - kulttuurija taideretki vanajaveden rannoille la Salonen Torsti 11 t 68 ei alennuksia Ilmoittautuminen 2.5. mennessä Tutustumme Iittalan lasimuseoon, Voipaalan taidekeskukseen Sääksmäellä, Rapolan kansallismaisemaan, Emil Wickströmin ja Kari Suomalaisen Visavuoreen, Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon sekä Lepaan historialliseen kartano- ja puutarhamiljööseen. Matkan hinta sisältää matkaoppaan palvelut, bussikuljetuksen, lounaan ja kahvin. Bussikuljetus lähtee Lohjan kirkkokentältä klo 8.00, Numelan linjaautoasemalta 8.20 ja Vihdin kk:n linja-autoasemalta klo 8.30 retkikohteisiin. Paluu Vihdin kirkonkylään n. klo 18.30, Nummelaan klo ja Lohjalle

10 Opintoja eri kohderyhmille Perheen yhteisiä kursseja Ikäihmisten opintoja Origamikurssi Lohjalla s. 44 Vauva-vanhempi joogapilatestunnit Lohjalla s. 47 Vihdissä s. 52 Äiti-taapero jumpat Karjalohjalla s. 49 Äiti-vauva jumpat Karjalohjalla s. 49 Vauva-vanhempi baletti Lohjalla s. 54 Huovutetaan patalappuja jouluksi Nummi-Pusulassa s. 87 Tonttuja ja enkeleitä neulahuovutuksella Vihdissä s. 87 Huovutetaan lapsen kanssa Vihdissä s. 87 Kynttilöitä lapsen kanssa -kurssit Lohjalla s. 93 Vihdissä s. 93 Voimaa viisauden vuosiin -ryhmiä Lohjalla ja Nummelassa s.18 Ikäihmisten yliopistoja Nummelassa, Vihdissä, Karisjärvellä ja Nummella s Ikäihmisten hyvinvointitreenejä Nummella ja Pusulassa s Senioreiden atk-opetusta: Lohjalla, Karjalohjalla, Siuntiossa, Vihdissä ja Nummi-Pusulassa s Digikuvausta, Hiiri haltuun, kuvankäsittelyä, tietokoneen perusteita, internet- ja sähköpostikursseja ja paljon muuta! Ikäihmisten liikuntaryhmiä Lohjalla, Nummi-Pusulassa ja Vihdissä Perusliikuntaa ja pilatesta! s. 47, 52 Ikäihmisten tanssiryhmiä Lohjalla, Pusulassa ja Vihdissä s Tanssiliikuntaa, rivitanssia ja Rautarouvia! Senioreiden käsityökursseja: Vihdissä s. 85 Keramiikkakursseja Vihdissä ja Siuntiossa s. 99 Hyytävän hauskaa halloweenia! Lohjalla s. 103 Siuntiossa s. 103 Joulukaramelleja yhdessä lapsen kanssa Nummi-Pusulassa ja Lohjalla s. 103 Maahanmuuttajien opintoja - Courses for immigrants Suomen alkeet Finnish for foreigners (perustaso A1) Lohja s. 61 Suomen alkeet Finnish for foreigners (perustaso A1) Vihti s. 61 Suomen alkeiden jatko 1 Finnish for foreigners (perustaso A1) Lohja s. 61 Suomen alkeiden jatko 2 Finnish for foreigners (perustaso A1) Lohja s Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

11 Luennot Miten opiskelisin kieliä, että oppisin ke 8.9. Lohja s. 60 Syyskauden avaus kieliä maailmalla pe Lohja s. 60 Venäjän kulttuuriluento: Venäläistä naisenergiaa lukemattomia kirjoja ma Lohja s. 76 Asuntomessujen pihaideat luento A ti 21.9 Vihti s. 83 luento B to Lohja s. 83 Italian kulttuuriluento: Salerno e la costa Amalfitana pe Lohja s. 67 Ranskan kulttuuriluento: Naiset Ranskan gastronomiassa to Lohja s. 70 Rakennuskulttuuri ti Siuntio s. 21 Ranskan kulttuuriluento: Sur le chemin de St. Jacques à travers la France profonde pe Lohja s. 71 Kulttuurimaisema ti Siuntio s. 21 Luonnonmaisema ti Siuntio s. 21 Ranskan kulttuuriluento: Sur le chemin de St. Jacques à travers la France profonde pe 4.2. Nummela s. 71 Viron kulttuuriluento: Itsenäisen Viron kulttuurihistoriallisista taustoista pe Lohja s. 77 Musiikkia maailmalla tapahtuma la Lohja s. 78 Englannin kulttuuriluento: In an English garden pe 8.4. Lohja s. 61 Ranskan kulttuuriluento: Välimeren rannikolla le littoral aux 1000 facettes ma Lohja s. 71 MIELEN KUNTOKOULU ENEMPI ON MAAILMAA KUIN RUUDUSTA NÄKYY Tiistaina klo Lohjan Yhteislyseon lukio, Karstuntie 6, LOHJA Ovimaksu 4 Ei ennakkoilmoittautumista Hiiden Opisto ja Lohjan seudun mielenterveysseura ovat järjestäneet yhteistyössä jo vuodesta 1997 alkaen Mielen kuntokoulua, jossa joka vuosi nostetaan jokin ajankohtainen aihe tarkasteluun. Syksyn 2010 teemana on mielikuvien ja median vaikutukset nuorten ja aikuisten elämään. Luennoista ja paneelikeskustelusta koostuva ilta pidetään Lohjan Yhteislyseon lukion auditoriossa (Karstuntie 6, Lohja) tiistaina klo Tauolla kahvio. Sopii myös VESO-koulutukseksi, tällöin ilmoittautuminen omalle koululle. Ohjelma: Mielenterveys-lehden päätoimittaja Kristina Salonen: Mielikuvat ja median vaikutus niihin Väestöliiton johtava asiantuntija Samuli Koiso- Kanttila: Median aiheuttamat elämänhallinnan ongelmat Kahvitauko Paneelikeskustelu illan aiheesta, paneelin juontajana Lohjan kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Jarkko Stirkkinen GLOBAALIN KULUTTAJAN AJOKORTTI Keskiviikkona klo Lohjan Yhteislyseon lukio, Karstuntie 6, LOHJA Välikangas Anni 3 t Ovimaksu 4 Ei ennakkoilmoittautumista Luennolla käsitellään arkisen kuluttamisen vaikutuksia globaaleihin kehityskysymyksiin sekä ympäristön, että ihmisten kannalta. Mikä on ekologinen jalanjälki? Kuka valmistaa kännykkämme ja vaatteemme? Miten kulutan vastuullisesti? Kuinka voin vaikuttaa asioihin? Luento on tarkoitettu peruskoulun, lukion ja ammatillisten oppilaitosten opettajille sekä muille asiasta kiinnostuneille. Koulutus valmentaa opettajia käsittelemään globaalin kuluttamisen vaikutuksia koulussa toiminnallisella ja kriittisyyttä kasvattavalla tavalla. Sopii myös VESO-koulutukseksi, tällöin ilmoittautuminen omalle koululle. 11

12 Luennot, keskustelut ja tapahtumat SUOMIMIES! SuomiMies! kokonaisuus on tarkoitettu juuri sinulle parhaassa iässä ja vähän siitä eteenpäin olevalle suomalaiselle miehelle. Tässä kokonaisuudessa voi itse kokea ja kokeilla asiantuntijan kanssa niitä asioita, jotka edistävät omaa hyvinvointia. Ilmoittautuminen alkaa to klo Kun haluat ilmoittautua kaikkiin osioihin yhdellä kertaa on kurssinumero Kymmenen kerran kokonaisuuden hinta on silloin 20. Viimeinen ilmoittautumispäivä kokonaisuuteen on Voit myös ilmoittautua vain sinua kiinnostaviin osioihin. Ilmoittaudu silloin jokaiseen valitsemaasi osioon erikseen määräaikaan mennessä. Osioissa on kurssinumerot ja ilmoittautumisohjeet. Yhden osion hinta on 4. Järjestetään yhteistyössä Hiiden Opiston ja Vihdin liikuntapalveluiden kanssa. Mukana myös Laureaammattikorkeakoulu aloitusluennolla tervettä elämää to Lohjan Yhteislyseon lukio, Karstuntie 6, LOHJA maalaislääkäri Tapani Kiminkinen 2 t ovimaksu 4 Ei ennakkoilmoittautumista Tunnetun maalaislääkäri Tapani Kiminkisen puheenvuoro käynnistää TerveMies! -kokonaisuuden. Luennolla käsitellään mm. miehen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia asioita. Klo lukion aulassa Laurea-ammattikorkeakoulun Lohjan kampuksen Terveystorilla on mahdollisuus saada maksutta oma painoindeksi ja pientä korvausta vastaan muita terveystoripalveluita. Tervetuloa! KunnonMies! a to Nummelan koulu, Väinämöisentie 9, NUMMELA Vihdin liikuntapalveluiden erityisliikunnanohjaaja 3 t 4 Ilmoittautuminen alkaa to klo Ilmoittautuminen mennessä Mitataan peruskunto ja annetaan henkilökohtaista liikuntaneuvontaa jokaviikkoiseen liikuntaan. Päätteeksi sauvakävelylenkki GrilliMies! la Opistotalon pihamaa, Karhumäenpolku 5, NUMMELA Ruokahuoltopäällikkö Marko Vilkman 4 t 4 Ilmoittautuminen alkaa to klo Ilmoittautuminen mennessä Tutustutaan Madonnan faniklubin perustajan ja kokeneen kokin johdolla herkullisiin, ravitseviin ja terveyttä edistäviin parilaruokiin ja ruoka-aineisiin maustekastikkeita unohtamatta. Ota mukaan oma rakas pallogrillisi ja tarvittavat grillitykötarpeet ja tule opettelemaan aivan uudenlaisten grilliherkkujen tekemistä. Jokainen kokkaa ateriansa omalla grillillään. Päivän lounas hoituu samalla. Ruokaainemaksu 8 maksetaan kokille RentoMies! to Nummelan terveysaseman liikuntatila, Nummenselkä 2, NUMMELA Työfysioterapeutti Matti Lehtonen 1 t 4 Ilmoittautuminen alkaa to klo Ilmoittautuminen mennessä Terve mies osaa myös rentoutua. Tapaamisessa saadaan vinkkejä omatoimiseen rentoutumiseen. 12 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

13 Luennot, keskustelut ja tapahtumat MetsäMies! la Nuuksion kansallispuisto, lähtö Tervalammelta, Valklammentien lähtöpaikalta, läheltä hotelli Elohovia Erä- ja luonto-opas Kauko Karjalainen 5 t 4 Ilmoittautuminen alkaa to klo lmoittautuminen mennessä Huonossa hapessa? Tehdään vaellus Nuuksion erämaaluontoon ( lähtö Valklammentien lähtöpaikalta läheltä hotelli Elohovia) kokeneen eräoppaan johdolla. Kiireen ja stressin voi jättää taakseen ja pienestä erämaa-vaelluksesta voi tulla tämän tutustumisen myötä jopa elämäntapa. Pue päälle vedenpitävät, lämpimät asusteet ja jalkineet. Laavulla tehdään ja nautitaan retkiateria luonnon antimista. Ruokaainemaksu 8 maksetaan suoraan eräoppaalle KunnonMies! b to Keilahalli, Juuritie 2, NUMMELA Vihdin liikuntapalveluiden liikunnanohjaaja 2 t 4 Ilmoittautuminen alkaa to klo lmoittautuminen mennessä Alkuverryttely tehdään sauvakävellen, jonka jälkeen siirrytään tutustumaan keilailuun VesiMies! to Vihdin Uimahalli, Hiidenvedentie 3, NUMMELA Vihdin liikuntapalveluiden liikunnanohjaaja 1 t 4 Ilmoittautuminen alkaa to klo lmoittautuminen mennessä VoimaMies! la Kuntosali Liikuntaympyrä, Tuusantie 3, NUMMELA Kirvesmies Janne Virtanen 4 t 4 Ilmoittautuminen alkaa to klo lmoittautuminen mennessä Testosteronia liikkeellä? Mikä ettei, kun kuntoa ja kestävyyttä vahvistetaan Suomen, Pohjoismaiden, Euroopan ja maailman vahvimman miehen tittelin tavoittaneen johdolla! Lopuksi mennään saunaan ja nautitaan juures- ja hedelmätarjotin KunnonMies! c to Uimahallin liikuntatila, Hiidenvedentie 3, NUMMELA Vihdin liikuntapalveluiden liikunnanohjaaja 1 t 4 Ilmoittautuminen alkaa klo lmoittautuminen mennessä Mitataan loppukunto ja rentoutetaan lihakset. Liikkuminen kannattaa aina tervemies! to Vihdin kunnantalo, Asemantie 30, NUMMELA Vihdin liikuntatoimenjohtaja Raija Ranta-Porkka 1 t maksuton Ei ennakkoilmoittautumista Mies liikkuu ja elää terveenä jatkossakin. Faktaa ja kokemuksia SuomiMies! -kokonaisuudesta jaetaan yhdessä sekä sovitaan jatkosta. Tule mukaan arvioimaan itseäsi ja kokonaisuuden onnistumista sekä miettimään kuinka tästä eteenpäin. Vedessäkin voi tulla hiki. Tutustutaan vesiliikuntaan. 13

14 Luennot, keskustelut ja tapahtumat PÄIVÖLÄN 14. KIRJALLISUUSPÄIVÄT - RUOTSINSUOMALAINEN KIRJALLISUUS - Päivölän Virkistyskodissa Taivaantie 41, NUMMELA Hiiden Opisto järjestää kirjallisuuspäivät yhteistyössä Vihdin kunnankirjaston, Päivölän virkistyskodin ja Vihdin Kalevalaiset Naiset ry:n kanssa. Osallistumismaksu 20 / päivä. lmoittautuminen mennessä tai (09) Lauantai klo Avaus: Päivölän isäntä Mikael Mäkelä En kärleks historia - rakkauskertomuksia Jörn Donnerin romaanitaiteessa: Sivistysjohtaja, teologian lisensiaatti Marjo Ojajärvi Kirjoittamisen vimma ja vastus: Kirjailija Claes Andersson Mene ja rakasta! Runo- ja musiikkiesitys: Säveltäjä-muusikko Iiro Ollila ja sanataide opettaja Tuuli Vatula Sunnuntai klo Säihkenäyttämö: Kirjailija Monika Fagerholm Suomenruotsalainen modernismi ja Edith Södergran: Lehtori Heljä Sole Saharan kautta takaisin perunapellolle Espooseen: Kirjailija Vivi-Ann Sjögren lähiruokaa kiitos! - Länsi-Uudenmaan lähiruokatapahtuma - Lauantaina klo Nummi-Pusulan koulun ja lukion auditoriossa, Koulukuja 4, NUMMI Ovimaksu 4 Ei ennakkoilmoittautumista Mietitään yhdessä asiantuntijoiden kanssa, missä ruokamme tuotetaan ja kuka sen tuottaa. Mitkä ovat lähellä tuotetun ruoan ympäristövaikutukset kaukaa kuljetettuun ruokaan nähden? Hyötyvätkö oman ympäristön ruokatuotantoyrittäjät, jos alamme suosia lähiruokaa? Ruoantuotannon ympäristövaikutuksista ja kuluttajanäkökulmasta puhuu tutkimuspäällikkö Johanna Mäkelä Kuluttajatutkimuskeskuksesta. Ruoan terveysvaikutuksista kertoo MTK:n ruokakulttuuriasiamies, KM KtaO Anni-Mari Syväniemi. Paneeli. Aulassa lähiruoantuottajien tori. SÄVELTEN SYKSY lauantaisin klo Opistotalolla, Linnaistenkatu 9, LOHJA Janne Haapanen 18 t 27 Ilmoittautuminen alkaa ke klo Ilmoittautuminen mennessä. Musiikin luentosarjassa tutustutaan musiikin eri ilmiöihin, aikakausiin ja säveltäjiin Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston rehtorin Janne Haapasen johdolla. Ohjelma: Sinfoniaorkesteri ja orkesterinjohdon salaisuus Sinfonia mestareiden käsissä Richard Wagner - nero, narsisti ja häirikkö Jean Sibelius luvun musiikillisia ilmiöitä Dmitri Shostakovitsh luvun suuri sinfonikko. tervettä elämää Torstaina klo Lohjan Yhteislyseon lukion juhlasalissa, Karstuntie 6, LOHJA Tapani Kiminkinen Ovimaksu 4 Ei ennakkoilmoittautumista Tunnetun maalaislääkäri Tapani Kiminkisen kansanmiehen ja lääkärin puheenvuoro suomalaisen kansanterveyden nykytilasta ja tulevaisuudesta. Ennen luennon alkua lukion aulassa klo Laurea-ammattikorkeakoulun Lohjan kampuksen Terveystori tarjoaa tilaisuuteen osallistuville ilmaisen painoindeksimittauksen. Tarjolla myös pientä korvausta vastaan Terveystoripalveluja ja elämäntapaohjausta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Hiiden Opiston, Vihdin liikuntapalveluiden ja Laureaammattikorkeakoulun kanssa. 14 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

15 Verkko-opetus Verkko-opetus Katso lisää: SOSIAALINEN MEDIA TUTUKSI A (TASO 2) ke Castrén Sakari 16 h t 37 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla tehdään katsaus sosiaalisen median eri palveluihin Internetissä. Opit ymmärtämään sosiaalisen median käsitteen ja opit käyttämään sosiaalisen median erilaisia ympäristöjä, kuten verkko-oppimisalustaa, keskusteluryhmiä sekä yhteisöpalveluita. Kurssi sisältää 12 tuntia lähiopetusta ja 4 tuntia verkkotyöskentelyä SOSIAALINEN MEDIA TUTUKSI B (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, NUMMELA Castrén Sakari 16 t 37 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla tehdään katsaus sosiaalisen median eri palveluihin Internetissä. Opit ymmärtämään sosiaalisen median käsitteen ja opit käyttämään sosiaalisen median erilaisia ympäristöjä, kuten verkko-oppimisalustaa, keskusteluryhmiä sekä yhteisöpalveluita. Kurssi sisältää 12 tuntia lähiopetusta ja 4 tuntia verkkotyöskentelyä RUNOJA TUNTEVILLE pe Vatula Tuuli 20 t 37 Ilmoittautuminen mennessä Lyriikan verkkokurssi kaikille runoista kiinnostuneille. Mukaan mahtuvat runoja lukevat, lausuvat, kuuntelevat ja kirjoittavat ihmiset - kaikki joita sanat sävähdyttävät! Runoja tunteville -verkkokurssi sisältää kaksi lähiopetuspäivää ja neljä viikkoa runotyöskentelyä verkkoympäristössä. Tietoverkko on aktiivinen osa opiskelua, käytössä moodle-verkkoalusta. Kurssille osallistuminen edellyttää tietotekniikan perustaitoja ja tietokonetta verkkoyhteydellä. Ilmoittauduttuasi saat oman verkotunnuksen sähköpostiisi ja pääset kurssin verkkosivuille. Lähiopetuspäivät pe klo ja pe klo TARINAPOLKUJA MENNEESEEN su Vatula Tuuli 20 t 37 Ilmoittautuminen mennessä Verkkokurssilla tutustutaan tarinoihin, tarkastellaan kirjallisuutta esimerkkien avulla ja tuotetaan omaa tekstiä. Kurssin keskiössä ovat menneisyyden tarinat, niin todellisuuspohjaiset kuin kuvitteellisetkin. Kurssilla pohdimme muistia, muistoja ja unohtamisen teemoja sekä menneeseen sijoittuvan kaunokirjallisen tekstin suhdetta historiankirjoitukseen. Kurssi sisältää kaksi lähiopetuspäivää ja neljä viikkoa runotyöskentelyä verkkoympäristössä. Tietoverkko on aktiivinen osa opiskelua, käytössä moodle-verkkoalusta. Kurssille osallistuminen edellyttää tietotekniikan perustaitoja ja tietokonetta verkkoyhteydellä. Ilmoittauduttuasi saat oman verkotunnuksen sähköpostiisi ja pääset kurssin verkkosivuille. Lähiopetuspäivät su klo ja su klo ASIATYYLISEN KIRJOITTAMISEN VERKKOKURSSI A / Verkkokurssi, ei lähitapaamisia Paasio Harri 18 h 37 Ilmoittautuminen 3.9. mennessä Ilmoittautumisen jälkeen saat verkkotunnukset Perehdytään asiatyylisen tekstin suunnitteluun ja kirjoittamiseen sekä opitaan kirjoittamaan informatiivisia ja helppolukuisia asiatyylisiä tekstejä. Opiskelu tapahtuu kokonaan verkossa moodle-alustalla. Opiskelu perustuu verkko-opiskeluaineistoon ja tehtäviin sekä verkossa käytäviin opetuskeskusteluihin. Opiskelu vaatii opiskelijalta kohtuullisia tietoteknisiä valmiuksia. Kurssin osiot ovat: 1) Asiatyylisen tekstin suunnittelu (kaikille pakollinen), 2) Tiedote, 3) Uutinen, 4) Mielipidekirjoitus, 5) Markkinointiteksti, 6) Verkkoon kirjoittaminen. Kurssin vetäjä on kokenut kirjoittajakouluttaja ja vapaa kirjoittaja ASIATYYLISEN KIRJOITTAMISEN VERKKOKURSSI B / Verkkokurssi, ei lähitapaamisia Paasio Harri 18 h 37 Ilmoittautuminen 7.1. mennessä Ilmoittautumisen jälkeen saat verkkotunnukset Kurssin sisältö sama kuin edellä. 15

16 Yhteiskuntaosasto Yhteiskuntaosasto Yhteiskuntaosasto pitää sisällään seuraavat ainealueet: yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikäihmisten opinnot, atk- ja mediaopinnot, historia sekä psykologia ja ihmissuhteet. Vastuuopettajina eri ainealueilla toimivat vs. rehtori Anne Kotonen, vs. apulaisrehtori Mirja Vehovuori ja viestintäteknologian opettaja Eija Terävä. avoin yliopisto Yhteiskuntaosastossa on mahdollisuus suorittaa avoimia yliopisto-opintoja kunkin lukuvuoden tarjonnan mukaisesti. Opinnot ovat perusopintokokonaisuuksia tai niiden osia ja ne tuotetaan yhteistyössä eri yliopistojen kanssa. Atk Vs. apulaisrehtori KM, Ktao Mirja Vehovuori Linnaistenkatu 9, Lohja (019) , , (09) Ainealueet: yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikäihmisten opinnot, historia Viestintäteknologian opettaja Eija Terävä Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ma ja to atk ja media Osaston toimistosihteeri Tarja Saarinen (019) fax (019) Opinto-ohjausta Avoimen yliopiston infotilaisuus maanantaina klo Lohjan opistotalolla, Linnaistenkatu 9, Lohja Omaishoitajan peruskurssi A:n info maanantaina klo Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, Nummi. Vapaa pääsy. Omaishoitajan peruskurssi B:n info tiistaina klo Karjalohjan nuorisotalo Katulampussa, Keskustie 46, Karjalohja. Vapaa pääsy. Opistolla on oikeus järjestää TIEKE:n atkajokorttitutkintoja, joten atk:n opetustarjonnasta löytyy atk-ajokortin suorittamiseen mahdollistavia kursseja. Palvelukortit Opisto järjestää Nuorten palvelukorttikoulutusta nuorille palvelualasta kiinnostuneille. Kurssilta saa perusperehdytyksen palvelualan tehtäviin, työnhakuun ym. ikäihmisten yliopisto Koulutusta järjestetään Helsingin yliopiston puitteissa. Ikäihmisten yliopisto ei tähtää yliopistotutkintoihin, vaan tavoitteena on saattaa ikäihmiset yhteen kuuntelemaan ja kokemaan yliopistotasoista opetusta. omaishoitajan ja lasten hoitajan peruskursseja Omaishoitajille ja lasten hoitoon järjestetään tarpeen mukaan omaishoitoon perehdyttävää koulutusta yhteistyössä alan yhdistysten ja paikallisjärjestöjen kanssa. 16 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

17 Avoin yliopisto AVOIN YLIOPISTO TAIDEHISTORIAN PERUSOPINNOT (25 OP) & to Salonen Torsti 75 t 120 ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) Ei netti-ilmoittautumista Taidehistoria tutkii mm. kuvataiteen, arkkitehtuurin, taideteollisuuden, taiteen instituutioiden, miljöön, taidekäsityön ja taidekäsitysten aluetta. Opinnot soveltuvat yleissivistäviksi opinnoiksi kenelle tahansa tai ammatilliseen kehittämiseen kaikille visuaalisesta kulttuurista ja kuvallisesta viestinnästä kiinnostuneille. Yhteistyö-yliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 240 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 OP) & ti Vehovuori Mirja 42 t 120 ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) Ei netti-ilmoittautumista Kasvatustiede kuvailee, selittää ja auttaa ymmärtämään tätä inhimillistä vuorovaikutusta koko elämänkaaren ajalta. Perusopintojen tavoitteena on saada yleiskäsitys kasvatustieteestä ja sen osa-alueista. Opinnot soveltuvat kaikille kasvatuksesta, koulutuksesta ja oppimisesta kiinnostuneille. Erityistä hyötyä opinnoista on luokanopettaja- tai lastentarhanopettajaopintoihin suuntautuville. Opinnot sisältävät ohjattua itsenäistä opiskelua, opintoryhmäkokoontumisia, luentoja ja verkko-opiskelua. Yhteistyö-yliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 240 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) KASVATUSTIETEEN / aikuiskasvatustieteen aineopinnot (38 OP) ti Kuoppanummen koulukeskus, Kuoppanummentie 18, NUMMELA Vehovuori Mirja, Kirsi-Marja Saurén 30 t 170 ei alennuksia Erillisiä maksuja lähiopetuksesta ja pro-seminaarista. Yhteistyö-yliopisto Jyväskylän yliopisto. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) Opinnot aloitettu syksyllä 2009, ryhmä täynnä LÄÄKETIETEEN PERUSOPINTOJA (20 OP) & ke Virtanen Mari 33 t 120 ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) Ei netti-ilmoittautumista Lääketieteen opinnoissa tuetaan terveyttä koskevaa kansalaistaitoa; opiskelijat oppivat ymmärtämään lääketieteellisiä kysymyksiä ja saavat valmiuksia pohtia omaan terveyteen vaikuttavia asioita. Opinnot soveltuvat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita terveydestä ja suomalaisten yleisimmistä sairauksista, mutta ne soveltuvat myös ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi tai sivuainekokonaisuudeksi muille kuin lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille. Lukuvuoden opintojaksot ovat 1) tuki- ja liikunta-elimistön sairaudet, 2) syöpätaudit, 3) mielenterveys. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 240 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT (25 OP) & ti Kuoppanummen koulukeskus, Kuoppanummentie 18, NUMMELA Merelä-Raninen Marja-Leena 75 t 120 ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) Ei netti-ilmoittautumista Erityispedagogiikka pureutuu mm. oppimis- ja tunne-elämän vaikeuksiin, mutta myös maahanmuuttajien ja kielen kommunikaation häiriöihin. Opinnoissa perehdytään erityispedagogiikan osa-alueisiin, erityistä tukea tarvitsevien nuorten kasvatukseen, opetukseen, kuntoutukseen ja tutkimukseen. Opinnot on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille, mutta ne soveltuvat erityisen hyvin luokanopettajille, lastentarhanopettajille, koulunkäyntiavustajille, kehitysvammaohjaajille ja sosiaalityön parissa työskenteleville. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019)

18 Ikäihmisten opinnot IKÄIHMISTEN OPINNOT VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / LOHJAN OPISTOTALO & ke Sotomayor Rosazza Sonia 50 t 38 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Vierivä sammal ei kivety eikä osallistuva ihminen mökkiydy. Tällä kurssilla lyödään viisaat päät yhteen ja iloitaan vanhan taitamisesta ja uuden oppimisesta. Tavoitteena on erityisesti eläkeläisten elämänlaadun, sosiaalisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen. Voimaa ammennetaan ajankohtaisten luentojen, esitelmien, mahdollisten retkien ja ennen kaikkea yhteisen keskustelun ja yleisen hauskanpidon keinoilla VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / PETÄJÄKOTI & ti Petäjäkoti, Mäntynummenkuja 3, LOHJA AS. Sotomayor Rosazza Sonia 50 t 38 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Vierivä sammal ei kivety eikä osallistuva ihminen mökkiydy. Tällä kurssilla lyödään viisaat päät yhteen ja iloitaan vanhan taitamisesta ja uuden oppimisesta. Tavoitteena on erityisesti eläkeläisten elämänlaadun, sosiaalisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen. Voimaa ammennetaan ajankohtaisten luentojen, esitelmien, mahdollisten retkien ja ennen kaikkea yhteisen keskustelun ja yleisen hauskanpidon keinoilla VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / KAARIKESKUS & ma Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, NUMMELA Vehovuori Mirja 50 t 38 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Vierivä sammal ei kivety eikä osallistuva ihminen mökkiydy. Tällä kurssilla lyödään viisaat päät yhteen ja iloitaan vanhan taitamisesta ja uuden oppimisesta. Tavoitteena on erityisesti eläkeläisten elämänlaadun, sosiaalisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen. Voimaa ammennetaan ajankohtaisten luentojen, esitelmien, mahdollisten retkien ja ennen kaikkea yhteisen keskustelun ja yleisen hauskanpidon keinoilla. IKÄIHMISTEN YLIOPISTO IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / PITÄJÄNKESKUS & ke Pitäjänkeskus, Uudenmaantie 10, VIHTI Tiainen Ulla-Margit 50 t 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Seurataan Helsingin yliopiston Vapaan sivistystyön toimikunnan tuottamaa dvd-muotoista Studia Generalia -luentosarjaa: Hyvää elämää etsimässä. Se pidettiin Helsingin yliopistossa keväällä Syyskausi: 1. ja 2. kerta: Kohti välittämisen yhteiskuntaa Professori Jouko Lönnqvist / Lama uudistaa arvot? Arkkipiispa Jukka Paarma / Arvot ja armo 3. ja 4. kerta: Monimuotoinen elämä vai romahdus? Professori Ilkka Hanski / Hupeneva monimuotoisuus ihmisen pahin uhka Professori Tari Haahtela / Mustat kynnenaluset pelastavat sivilisaatiosairauksilta 5. ja 6. kerta: Vireänä loppuun saakka Dosentti Mikael Fogelholm / Juosten hautaan Dosentti Anne-Maria Pajari / Hyvän elämän herkut 7. ja 8. kerta: Aika on ainoa pääoma Professori Timo Airaksinen / Hiljennä hiukan Dosentti Tuija Takala / Hidasta hyvinvointia 9. ja 10. kerta: Onnea ja mielenrauhaa Päätoimittaja Tapani Ruokanen / Hyvä elämä - suomalaisten mielestä Professori Juha Sihvola / Antiikin hyvä elämä 11. ja 12. kerta: Utelias ihminen pärjää aina Professori Kirsti Lonka / Oppimisen uudet mahdollisuudet Professori Harri Westermarck / Sivistyksen voima Kevätkauden ohjelma sovitaan erikseen IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KARISJÄRVI & ma Karisjärven kansakoulu, Ahonpääntie 10, PUSULA Parikka Hilkka 50 t 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Syyskaudella seurataan Yle:n opetusohjelmaa: Arjen historia. Kevätkaudella on vuorossa opetusohjelma: Sivistyskansan tarina. Opiskelussa yhdistyy uuden tiedon hankkiminen ja opiskelijoiden oma elämänviisaus ja elämänkokemukset. 18 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

19 Ikäihmisten opinnot IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KAARIKESKUS & to Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, NUMMELA Tiainen Ulla-Margit 50 t 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Seurataan Helsingin yliopiston Vapaan sivistystyön toimikunnan tuottamaa dvd-muotoista Studia Generalia -luentosarjaa: Hyvää elämää etsimässä. Se pidettiin Helsingin yliopistossa keväällä Syyskausi: 1. ja 2. kerta: Kohti välittämisen yhteiskuntaa Professori Jouko Lönnqvist / Lama uudistaa arvot? Arkkipiispa Jukka Paarma / Arvot ja armo 3. ja 4. kerta: Monimuotoinen elämä vai romahdus? Professori Ilkka Hanski / Hupeneva monimuotoisuus ihmisen pahin uhka Professori Tari Haahtela / Mustat kynnenaluset pelastavat sivilisaatiosairauksilta 5. ja 6. kerta: Vireänä loppuun saakka Dosentti Mikael Fogelholm / Juosten hautaan Dosentti Anne-Maria Pajari / Hyvän elämän herkut 7. ja 8. kerta: Aika on ainoa pääoma Professori Timo Airaksinen / Hiljennä hiukan Dosentti Tuija Takala / Hidasta hyvinvointia 9. ja 10. kerta: Onnea ja mielenrauhaa Päätoimittaja Tapani Ruokanen / Hyvä elämä - suomalaisten mielestä Professori Juha Sihvola / Antiikin hyvä elämä 11. ja 12. kerta: Utelias ihminen pärjää aina Professori Kirsti Lonka / Oppimisen uudet mahdollisuudet Professori Harri Westermarck / Sivistyksen voima Kevätkauden ohjelma sovitaan erikseen IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / NUMMI & ti Kunnantalo, Siipoontie 1, NUMMI Tiainen Ulla-Margit 50 t 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Seurataan Helsingin yliopiston Vapaan sivistystyön toimikunnan tuottamaa dvd-muotoista Studia Generalia -luentosarjaa: Hyvää elämää etsimässä. Se pidettiin Helsingin yliopistossa keväällä Syyskausi: 1. ja 2. kerta: Kohti välittämisen yhteiskuntaa Professori Jouko Lönnqvist / Lama uudistaa arvot? Arkkipiispa Jukka Paarma / Arvot ja armo 3. ja 4. kerta: Monimuotoinen elämä vai romahdus? Professori Ilkka Hanski / Hupeneva monimuotoisuus ihmisen pahin uhka Professori Tari Haahtela / Mustat kynnenaluset pelastavat sivilisaatiosairauksilta 5. ja 6. kerta: Vireänä loppuun saakka Dosentti Mikael Fogelholm / Juosten hautaan Dosentti Anne-Maria Pajari / Hyvän elämän herkut 7. ja 8. kerta: Aika on ainoa pääoma Professori Timo Airaksinen / Hiljennä hiukan Dosentti Tuija Takala / Hidasta hyvinvointia 9. ja 10. kerta: Onnea ja mielenrauhaa Päätoimittaja Tapani Ruokanen / Hyvä elämä - suomalaisten mielestä Professori Juha Sihvola / Antiikin hyvä elämä 11. ja 12. kerta: Utelias ihminen pärjää aina Professori Kirsti Lonka / Oppimisen uudet mahdollisuudet Professori Harri Westermarck / Sivistyksen voima Kevätkauden ohjelma sovitaan erikseen. YHTEISKUNNALLISET AINEET kansalaisvaikuttaminen HYVINVOINTITREENIT / LOHJA to Himberg Erik, Vehovuori Mirja 34 t maksuton Ilmoittautuminen alkaa: ma 2.8., Ei netti-ilmoittautumista Hyvinvointitreenit on ryhmä, joka on tarkoitettu juuri sinulle +40, joka haluat iloa, virkistystä ja uutta virtaa elämääsi. Tässä ryhmässä voi esim. kokata, keskustella ja liikkua juuri sen verran kuin itsestä tuntuu parhaimmalta. Ryhmän tarkoituksena on auttaa löytämään arjen ilo omaan elämäänsä, sekä pitämään huolta itsestä. Järjestetään yhteistyössä Hiiden Opiston ja Lohjan seudun mielenterveysseura ry:n kanssa. 19

Hiiden Opisto opinto-opas 2011-2012

Hiiden Opisto opinto-opas 2011-2012 Hiiden Opisto opinto-opas 2011-2012 1 Kohdataan hiiden opistossa Vietämme parhaillaan Euroopan Unionin vapaaehtoistoiminnan vuotta. Läntisellä Uudellamaalla vapaaehtoistoimintaa harjoittavat lukuisat järjestöt

Lisätiedot

Hiiden Opisto opinto-opas 2012-2013

Hiiden Opisto opinto-opas 2012-2013 Hiiden Opisto opinto-opas 2012-2013 1 Melkein kaikkea ja vähän päälle Espanjalainen kevät, Saunaseminaari, Suomen kansallispuistot, Kahvakuulakurssi, Nummi-Pusulan mieslaulajat, Revontulilapaset, Pietarin

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN OPINNOT IKÄIHMISTEN YLIOPISTO VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN. Ikäihmisten opinnot

IKÄIHMISTEN OPINNOT IKÄIHMISTEN YLIOPISTO VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN. Ikäihmisten opinnot Ikäihmisten opinnot IKÄIHMISTEN OPINNOT VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN 32021128 VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / LOHJAN OPISTOTALO 7.9.-30.11. & 11.1.-11.4. ke 12.30-14.00 Sotomayor Rosazza Sonia, 50 t, 38 32021103

Lisätiedot

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon.

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon. TYÖKAUSI 2015-2016 syyslukukausi 14.9.-22.11.2015 kevätlukukausi 11.1.-15.4.2016 hiihtoloma 7.-11.3.2016 kevätnäyttely huhti-toukokuu konsertti/kevätjuhla huhti-toukokuu Yksittäisiä kursseja voidaan järjestää

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Kokemäen kansalaisopisto 25.6.2013 LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2013 31.7.2014 Syyskausi 9.9. 15.12.2013 Kevätkausi 7.1. 18.5.2014

Lisätiedot

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014 KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014 1. Toiminta-ajatus Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa

Lisätiedot

Juuret ja Siivet. Kasvava opiskelijamäärä on osoittanut omalta osaltaan opiston tärkeän

Juuret ja Siivet. Kasvava opiskelijamäärä on osoittanut omalta osaltaan opiston tärkeän Juuret ja Siivet Kansalais- ja työväenopistotoiminnan juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse historiaan. Kansalais- ja työväenopistojen liitto (KTOL) juhlii tänä vuonna jo 90. vuottaan ja Hiiden Opiston

Lisätiedot

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015 KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015 1. Toiminta-ajatus Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa

Lisätiedot

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Liite nro 4 Yhdtr. 30.7.2008 223 liite2 Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Kurssihinnoittelun lähtökohtana on oppitunnin tuotantohinta,

Lisätiedot

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA Rehtori Anne Kotonen anne.kotonen@lohja.fi 019 3691496, 050 3296329 Apulaisrehtori Mirja Vehovuori mirja.vehovuori@lohja.fi 09 22422786, 050 5230711 www.hiidenopisto.fi

Lisätiedot

Kokemäen kansalaisopisto

Kokemäen kansalaisopisto Kokemäen kansalaisopisto LUKUVUODEN 2014 2015 TOIMINTASUUNNITELMA Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2014 31.7.2015 Syyskausi 8.9. 13.12.2014 Kevätkausi 7.1. 11.5.2015 Syysloma 20.

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA Rehtori Anne Kotonen anne.kotonen@lohja.fi 019 3691496, 050 3296329 Apulaisrehtori Eija Terävä eija.terava@lohja.fi 050 466 0646 www.hiidenopisto.fi SISÄLLYS 2 Tilauskoulutus

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17.

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17. Jaksovinkit 6 Iltaopetus 7.4. 13.5. Iltaopetuksen kokeet 6. jaksossa: B-koodi: 14.5. D-koodi: 19.5. C-koodi: 15.5. E-koodi: 20.5. Kokeiden palautus: 21.5. Rehtori Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

Hiiden Opisto. opinto-opas 2013-2014. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014. www.hiidenopisto.fi 1

Hiiden Opisto. opinto-opas 2013-2014. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014. www.hiidenopisto.fi 1 Hiisi-Institutet 4 Studieguiden 2013-2014 Hiiden Opisto opinto-opas 2013-2014 1 Kohti kulttuurisesti kestävää kehitystä Hiiden Opisto on mitä suurimmassa määrin kulttuurioppilaitos. Hallinnollisesti opisto

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA 010851 TYÖHYVINVOINTI 5 op Salo 5.4.-1.6., 12 oppituntia AMK D113, Ylhäistentie 2 KTM Tiina Rantanen Kurssimaksu 62 sekä avoimen yliopiston maksu 50. Erikoiskurssi.

Lisätiedot

Otsikko. Alaotsikko. Tekijä 23.4.2015 1

Otsikko. Alaotsikko. Tekijä 23.4.2015 1 Otsikko Alaotsikko Tekijä 23.4.2015 1 100 vuotta oppimisen iloa Helsingin työväenopisto on Helsingin kaupungin omistama oppilaitos yli 16-vuotiaille Perustettu Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksellä

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille

Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiistai 12.6.2012 klo 15-17 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutuslaitos Erityispedagogiikan koulutus Yleistä opinnoista

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona Aineisto osoitteessa:

Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona Aineisto osoitteessa: Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona 22.5.2019 Aineisto osoitteessa: www.lauta.edu.hel.fi Satu Hakulinen, rehtori Saara Kourouma, apulaisrehtori Solveig Korhonen, terveydenhoitaja

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Onnittelut valinnoistasi Ensinnäkin siitä, että olet valinnut

Lisätiedot

HIIDEN OPISTO Toimintakertomus

HIIDEN OPISTO Toimintakertomus HIIDEN OPISTO Toimintakertomus 216 1 1. VISIO, TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT Visio Hiiden Opisto on luotettava ja arvostettu kansalaisopisto läntisellä Uudellamaalla. Opisto tunnetaan laadukkaana ja luovana

Lisätiedot

VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto

VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto Koulutusta yhteistyössä Pieksämäellä Taustaa -Pieksämäellä paljon

Lisätiedot

KESÄLUKIO-OPAS. Lahden yhteiskoulun aikuislukio. Kesälukion verkkosivut:

KESÄLUKIO-OPAS. Lahden yhteiskoulun aikuislukio. Kesälukion verkkosivut: KESÄLUKIO-OPAS Lahden yhteiskoulun aikuislukio 2019 Kesälukion verkkosivut: www.lyk.fi/kesalukio Ohjeet ja lomakkeet: - Kesälukion kurssitarjotin - Kurssien sisällöt, oppikirjat ja arviointi - Ilmoittautumislomake

Lisätiedot

HIIDEN OPISTON STRATEGIA 2017

HIIDEN OPISTON STRATEGIA 2017 1 HIIDEN OPISTON STRATEGIA 2017 VISIO Hiiden Opisto on luotettava ja arvostettu kansalaisopisto läntisellä Uudellamaalla. Opisto tunnetaan laadukkaana ja luovana koulutuksen järjestäjänä, aktiivisena vaikuttajana

Lisätiedot

Miten kurssit tehdään Eirassa?

Miten kurssit tehdään Eirassa? Miten kurssit tehdään Eirassa? Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua loppukokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v)

Lisätiedot

1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarj

1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarj 1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarjoaa kaikille avoimia suomen kielen kursseja pääsääntöisesti

Lisätiedot

Espoon työväenopisto. Visiomme: Espoon työväenopisto on Suomen arvostetuin vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä. Saara Patoluoto 30.1.

Espoon työväenopisto. Visiomme: Espoon työväenopisto on Suomen arvostetuin vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä. Saara Patoluoto 30.1. Espoon työväenopisto Visiomme: Espoon työväenopisto on Suomen arvostetuin vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä Saara Patoluoto 30.1.2014 Espoon työväenopisto Lainsäädännöllinen tehtävä ja tarkoitus ( Laki

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013

TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013 TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013 Päivän ohjelma 12.00 Opiskelukäytännöt INFIMissä 13.30 Kahvitauko 14.00 Tutkintokohtaiset

Lisätiedot

ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015

ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015 1 ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015 1. Opetussuunnitelman laatiminen Kansalaisopisto on pyytänyt kurssitoiveita kuntalaisilta ja opettajilta huhtikuun loppuun

Lisätiedot

Hiiden Opisto. opinto-opas 2014-2015. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2014-2015. www.hiidenopisto.fi 1

Hiiden Opisto. opinto-opas 2014-2015. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2014-2015. www.hiidenopisto.fi 1 Hiisi-Institutet 4 Studieguiden 2013-2014 2014-2015 Hiiden Opisto opinto-opas 2014-2015 1 Henkistä hyvinvointia voi vaalia, vaikka talous takkuaa Suomen ja kuntien talouden tila on tällä hetkellä vaikea.

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille

Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiistai 11.6.2013 klo 14-16 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutuslaitos Erityispedagogiikan koulutus Yleistä opinnoista

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA

Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA 2017-2018 Info 21.8.2017 Avoin yliopisto Jutta Karhu 1. Yleistä opiskelusta 2. Psykologian perusopinnot 3. Psykologian aineopinnot 4. Monimuoto- ja verkkoopiskelu 5. Suorituskäytänteet

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2019 2020 Anarâškielâ máttááttâs 2019 2020 Syksy 2019 / Čohčâ 2019 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Haku Käsityön taiteen syventäviin opintoihin Sivu 1 / 9 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden

Lisätiedot

HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa!

HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa! HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa! Hiiden Opisto on aikuisoppilaitos, joka tuottaa ja edistää elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, tukee persoonallisuuden monipuolista kehittymistä

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2010 2011

OPINTO-OPAS 2010 2011 OPINTO-OPAS 2010 2011 Lahden ammattikorkeakoulu Muotoilu- ja taideinstituutti Erikoistumisopinnot 60 op Taiteen perusopettajan pedagogiset erikoistumisopinnot TAITEEN PERUSOPETTAJAN PEDAGOGISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B AKAAN LUKIO Vanhempainilta 1A ja 1B 11.10.2018 ILLAN AIHEET lukion ja opettajien esittely tavoitteista lukio-opiskelusta KYSYMYKSIÄ JA KESKUSTELUA! 1.vuosikurssin ryhmänohjaajat 1A Tanja Merikari, ruotsi,

Lisätiedot

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017 JULKINEN TIEDOTE HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Studieguiden 2016-2017 Oi maamme Suomi synnyinmaa Suomi täyttää 100 vuotta 2017. Sata vuotta ja jo paljon, paljon

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017 JULKINEN TIEDOTE HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Studieguiden 2016-2017 SISÄLLYS Oi maamme Suomi synnyinmaa Suomi täyttää 100 vuotta 2017. Sata vuotta ja jo

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kieliopinnot KTM-tutkinnossa 4.9.2017 Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelut: kielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA. Info uusille opettajille Wellamo opisto Päivikki Tapiola

KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA. Info uusille opettajille Wellamo opisto Päivikki Tapiola KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA Info uusille opettajille Wellamo opisto 29.8.2016 Päivikki Tapiola VAPAA SIVISTYSTYÖ: villiä ja vapaata? Laki vapaasta sivistystyöstä (932 / 1998) Vapaan sivistystyön tarkoituksena

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2018 2019 Anarâškielâ máttááttâs 2018 2019 Syksy 2018 / Čohčâ 2018 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2012 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2013

TOIMINTAKERTOMUS 2012 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2013 TOIMINTAKERTOMUS 2012 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Toimintakertomus 2012 ja tavoitteet 2013 Sisällysluettelo 1. Visio, toiminta-ajatus ja arvot 1 2. Johtokunnan puheenjohtajan katsaus vuoteen 2012 2 3.

Lisätiedot

Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu)

Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu) Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu) Huom! Muutokset mahdollisia. Uusimmat tiedot löydät osoitteesta www.haapop.fi MAALISKUU 2012 SUOMI TUTUKSI -VIIKONLOPPUKURSSI: KIRJALLISUUS 30. 31.3.2012

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Kevään tapahtumia Ylioppilaskirjoitukset ja hajauttaminen Opinto-ohjaajan katsaus Ryhmänohjaajan tapaaminen 19.4.2017 Toisen vuosikurssin vanhempainilta Yleisiä

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 30 oppiainetta 12 kieltä Ilman opiskelupaikkaa? vietä välivuosi avoimen yliopiston opintojen parissa!

Lisätiedot

Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle

Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle 2019 2020 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIMEN YLIOPISTON YHTEISTYÖOPPILAITOKSILLE JYU. Since 1863. OPINTOMME SOPIVAT: OPINTOJAKSOT PERUSOPINTOTASO / yliopistojen

Lisätiedot

Tekniikan alan kieliopinnot

Tekniikan alan kieliopinnot Tekniikan alan kieliopinnot 29.8.2019 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15.

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15. KUNTOKEIDAS SANDELS Kalliolan Senioripalvelusäätiö Kuntokeidas Sandels Välskärinkatu 4 B, 00260 Helsinki Puh. (09) 4368 8070 Sisäänkäynti: katutaso, B-ovi, hissi/portaat pohjakerrokseen Kevätkauden 2014

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512 Haku Käsityön taiteen perusopintoihin Sivu 1 / 8 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän

Lisätiedot

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe 24.3.2017 Metropolia Ammattikorkeakoulussa Aika Paikka: Metropolian toimipiste Sisältö (HUOM! Muutokset mahdollisia) Ma 20.3. klo

Lisätiedot

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Kevään tapahtumia Huoltajakyselyn tuloksia Ylioppilaskirjoitukset ja hajauttaminen Opinto-ohjaajan katsaus Ryhmänohjaajan tapaaminen 16.4.2019 Toisen vuosikurssin

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

Syksyllä Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op)

Syksyllä Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op) ITÄ-HÄMEEN OPISTO Syksyllä 2018 Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op) Jyväskylän avoin yliopisto, kirjoittamisen perusopinnot

Lisätiedot

Hiiden Opisto. opinto-opas 2015-2016. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2015-2016. www.hiidenopisto.fi 1

Hiiden Opisto. opinto-opas 2015-2016. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2015-2016. www.hiidenopisto.fi 1 Hiisi-Institutet 4 Studieguiden 2013-2014 2015-2016 Hiiden Opisto opinto-opas 2015-2016 1 Läntisen Uudenmaan suurin opisto ilman kotipesää Hiiden Opiston opistotalo Lohjan Linnaistenkadulla on tullut elinkaarensa

Lisätiedot

SENTRAALI -IKÄIHMISTEN KOHTAAMISPAIKKA

SENTRAALI -IKÄIHMISTEN KOHTAAMISPAIKKA 1 SENTRAALI -IKÄIHMISTEN KOHTAAMISPAIKKA Porrassalmenkatu 28, 50100 Mikkeli HELMIKUU 2016 OHJELMA VESIVAHINGON VUOKSI OHJELMA JÄRJESTETÄÄN HELMIKUUN AJAN SENTRAALIN VIEREISESSÄ TILASSA, RYHMÄT KOKOONTUVAT

Lisätiedot

VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS

VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS ESPOON AIKUISLUKIO VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS LUKUVUOSI 2017 2018 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 3 Aineopiskelijamaksu... 4 Ilmoittautuminen... 5 Espanja... 6 Italia... 8 Ranska... 10 Saksa... 12 Venäjä...

Lisätiedot

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op)

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Alkuinfo 8.9.2015 1 OPINNOISTA Luokanopettaja perusopinnot (25 op) sisältää 6 opintojaksoa. Varhaiskasvatus perusopinnot (25 op): sisältää

Lisätiedot

Gerontologian aineopintojen info Zoom-info klo Leea Huusko UEF, Päivi Eskola JYU, Susanna Nummi JYU

Gerontologian aineopintojen info Zoom-info klo Leea Huusko UEF, Päivi Eskola JYU, Susanna Nummi JYU Gerontologian aineopintojen info 5.9.2019 Zoom-info klo 17-18 Leea Huusko UEF, Päivi Eskola JYU, Susanna Nummi JYU Infon sisältö Opintoihin ilmoittautuminen, opintooikeus ja opintomaksut Aineopintojen

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun.

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun. Yhtenäiskoulu Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU opas peruskoulun luokille 7 9 Yhtenäiskoulun 7. - 9. luokkien tuntijako Vuosiluokka 7 8 9 Kaikille

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos 25.8.2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 11.9.2015

TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos 25.8.2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 11.9.2015 TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos 25.8.2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 11.9.2015 Luokanopettaja Muutos22.10.2015 Muutos 04.11.2015 III OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA SYYSLUKUKAUDELLA 2015 Yleisiä valmiuksia

Lisätiedot

INNO-OPPI -hankkeen järjestämät täydennyskoulutukset 2012

INNO-OPPI -hankkeen järjestämät täydennyskoulutukset 2012 INNO-OPPI -hankkeen järjestämät täydennyskoulutukset 2012 Osaamisen johtaminen I ja II (31.8.2012 ja 21.9.2012) Osaamisen johtaminen osa 3. (13.11.2012) Verkko opetuksen ja oppimisen tukena (28.9.2012)

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Senioreiden atk. Senioreiden Atk. Lohja. 34011207 TIETOKONE TUTUKSI A (TASO 0-1) 10.9.-8.10. pe 12.30-15.45

Senioreiden atk. Senioreiden Atk. Lohja. 34011207 TIETOKONE TUTUKSI A (TASO 0-1) 10.9.-8.10. pe 12.30-15.45 34017339 GOOGLE-SIVUSTOT JA BLOGGER B 1.3.-22.3. ti 17.00-20.15 Terävä Eija 16 t 37 Ilmoittautuminen 15.2. mennessä Kurssilla perustetaan ilmaiset Google-kotisivut sekä Googlen blogi eli nettipäiväkirja.

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) 72 A. Belle Selene Xian valtuustoaloite vähäosaisten opiskelun tarpeesta HEL 2013-003033 T 00 00 03 Päätös Johtokunta päätti antaa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä 1 HY/ Päivitetty 19.4.2017 Lehtori Pirkko Raudaskosken opetusura yliopistossa Opettajanurani käynnistyi yliopistossa toimiessani syyslukukausina 1992 ja 1995 Kasvatustieteen laitoksella aikuiskasvatustieteen

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

Palvelukeskuksissa järjestettävät suomi 2 kurssit:

Palvelukeskuksissa järjestettävät suomi 2 kurssit: Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto Poikkeavat kurssimaksut syksyllä 2015 KIELET JA TIETOAINEET YKSIKKÖ Suomi 2 kurssit Kielet TAIDEYKSIKKÖ Opintosetelein tuetut kurssit siten, että koko kurssimaksu

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Valintatarjotin Wilmaan Huoltajat tekevät lastensa kanssa valinnan Wilmaan avattavaan tarjottimeen. A2-tarjotin on avoinna 29.1.-9.2.2018.

Lisätiedot

Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus. Toivakka

Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus. Toivakka Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus Toivakka 29.8.2017 Illan ohjelma Rehtorin ajankohtaiskatsaus Uusia käytäntöjä/poimintoja Opettajan oppaasta (mm. kiky-tunnit) Hankeuutisia

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Lahti Wellamo-opisto https://www.opistopalvelut.fi/wellamo-opisto

Lahti Wellamo-opisto https://www.opistopalvelut.fi/wellamo-opisto Lahti Wellamo-opisto https://www.opistopalvelut.fi/wellamo-opisto 041104222 NUKKETALOJA JA PIENOISHUONEITA Kurssimaksu: 52,00 Paikka: Salpakankaan koulu, teknisen työn lk Opettaja: ammatill. opettaja Leea

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot