Hiiden Opisto. opinto-opas Hiisi-Institutet. Studieguiden

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hiiden Opisto. opinto-opas 2013-2014. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014. www.hiidenopisto.fi 1"

Transkriptio

1 Hiisi-Institutet 4 Studieguiden Hiiden Opisto opinto-opas

2 Kohti kulttuurisesti kestävää kehitystä Hiiden Opisto on mitä suurimmassa määrin kulttuurioppilaitos. Hallinnollisesti opisto on osa Lohjan kulttuuripalveluiden tulosaluetta. Nyt käsissä olevaan oppaaseen onkin koottu ensimmäistä kertaa Lohjan kaupungin tuottamat kulttuuripalvelut, tutustu ja tule mukaan. Toiminnallisesti Hiiden Opisto tekee kulttuuriyhteistyötä kaikissa kolmessa alueensa kunnassa Vihdissä, Siuntiossa ja Lohjalla. Jokaisessa yhteistyökunnassa on mittava, rikas kulttuuriperintö. Sekä uutta kulttuuria tuottavia yhteisöjä, kirjailijoita, taitajia ja taiteilijoita, joista monet jakavat kokemuksensa, luovuutensa ja herkkyytensä alueemme asukkaiden kanssa toimimalla opiston opettajina. Aikuiskasvatuksen näkökulmasta kulttuuri-identiteetin kasvu liittyy läheisesti kulttuurin lukutaitoon, osallisuus- ja vaikuttamistaitoihin sekä kulttuurien moninaisuuteen kytkeytyviin taitoihin. Kulttuurikasvattaja Marja Laineen mukaan kulttuurin lukutaidolla tarkoitetaan kyvykkyyttä lukea ympäristön kulttuurisia viestejä ja havaita kulttuurisia arvoja sekä toimia ympäröivässä kulttuurissa sekä kykyä välittää, muokata ja luoda kulttuuria. Osallisuus- ja vaikuttamistaidoilla tarkoitetaan valmiutta tuntea itsensä osaksi ympäröivää kulttuuriperintöä sekä valmiutta kulttuuriperinnön vaalimiseen ja muokkaamiseen, kasvamista osallisuuteen, aktiivisuuteen ja vaikuttamiseen. Kulttuurien moninaisuuteen liittyviä taitoja ovat kyky ja halu ymmärtää kulttuureiden erityispiirteitä ja edistää monikulttuurista kanssakäymistä. (Kulttuuriperintökasvatuksen kehittämishanke 2011, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura) Laineen mainitsemia osaamisalueita Hiiden Opiston opetus ja toiminta edistää aktiivisesti. Kulttuuritaitojamme kehittämällä viemme eteenpäin kestävän kehityksen arvokkaita päämääriä. Mikä parasta, voimme tehdä sen omassa ympäristössämme. Siihen Hiiden Opisto tarjoaa oivan mahdollisuuden, näkemisiin kursseilla! rehtori Anne Kotonen Hiiden Opiston johtokunta Tenkanen Sami, puheenjohtaja (Lohja) Jakka Juha, varapuheenjohtaja (Vihti) Helanto-Väätänen Kati (Vihti) Häyrinen Asko (Vihti) Jalava Maarika (Siuntio) Lehtinen Sari (Lohja) Hiiden Opisto on Lohjan, Vihdin ja Siuntion alueella toimiva aikuisoppilaitos. Hiiden Opisto järjestää opetusta, jonka painopisteet ovat yhteiskunnallisiin aineisiin, kulttuuriin, käyttäytymiseen ja kasvatukseen liittyvissä opinnoissa, tietoyhteiskuntaopinnoissa, ikäihmisten opinnoissa, kielissä, taito- ja taideaineissa sekä terveyttä edistävissä opinnoissa. Opisto järjestää koulutusta myös maahanmuuttajille. Lehtonen Pirjo (Lohja) Saaristo Kari (Lohja) Oppaan kansi: Kati Koivula Taitto: Kaisa Hannula Paomatis: Lönnberg Oy 2 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

3 Sisällys YHTEYSTIEDOT JA INFO 4 Ilmoittautuminen ja peruutusehdot 6 Kurssilaskutus, alennukset ja edut 6 Perhekurssit ja erikoishinnoitellut kurssit 7 Oppikirjat ja -materiaalit 7 Opetuskerran peruutus, pituus, tiedotukset 7 Lukuvuosi ja loma-ajat, vakuutus, todistukset 7 Kontakt och infosidor 8 Teema ja SporttiPassi 11 Hankkeet 12 Retket ja matkat 13 Tapahtuma- ja luentokalenteri 14 Luennot, keskustelut ja tapahtumat 15 YHTEISKUNTAOSASTO 16 Avoin yliopisto 18 Ikäihmisten opinnot 19 Ikäihmisten yliopisto 19 Voimaa viisauden vuosiin 19 Ikäihmisten hyvinvointitreenit 20 Hoiva ja huolenpito, asiakaspalvelu 20 Turvallisuus, historia 21 Talous 22 Elämäntaito ja ihmissuhteet 22 Verkko-opetus 24 Atk ja media, syksy 24 Senioreiden atk, syksy 27 Atk ja media, kevät 31 Senioreiden atk, kevät 34 TAITEEN JA LIIKUNNAN OSASTO 38 Kuvataiteet 39 Kuvataiteen perusopetus 39 Taidemaalaus 39 Avoin ateljee 40 Piirustus 41 Posliininmaalaus 42 Ikonimaalaus 42 Tiffany-lasityöt 43 Muut taide- ja taitoaineet 44 Näyttämötaiteet ja ilmaisutaito 44 Kulttuuri, kirjallisuus 45 Liikunta 46 Lohja 46 Karjalohjan alue 50 Siuntio 50 Vihti 51 Nummen alue 52 Pusulan alue 53 Esittävä tanssi 53 Vesiliikenne, muu opetus, kasvatus ja koulutus 57 KIELTEN JA MUSIIKIN OSASTO 58 Kielet 59 Suomi 61 Englanti 63 Espanja 67 Italia 70 Japani 72 Kreikka 73 Latina 74 Portugali 74 Ranska 74 Ruotsi 77 Saksa 77 Unkari 79 Venäjä 79 Viittomakieli 81 Viro 81 Musiikki 82 Taitoaineiden osasto 86 Käden taidot - Luennot ja teemapäivät 87 Käsityön taiteen perusopetus 87 Värjäys ja kankaanpainanta 88 Kehräys 88 Neulominen, virkkaaminen ja lankatyöt 88 Huovutus 89 Senioriryhmät 91 Saippuakurssit 91 Kierrätä ja säästä 91 Pukeutuminen, ompelu ja kansallispuvut 93 Kirjonta ja tilkkutyöt 94 Maskeeraus 94 Erikoistekniikat 94 Asusteita lemmikeille 95 Nuket ja nukkekodit 95 Pitsit 95 Kankaankudonta 96 Joulun aikaan 97 Mosaiikki 98 Helmityöt 99 Korukurssit 100 Kivenhionta ja hopeatyöt 101 Sisustus 102 Metallilankatyöt 102 Entisöinti ja verhoilu 102 Keramiikka 103 Risu- ja pajutyöt 105 Puu- ja metallityöt 106 Pienmoottorit 107 Puutarha 107 Kotitalous 108 Terveys ja ensiapu 111 TILAUSKOULUTUS 114 TOIMIPAIKAT 116 3

4 Yhteystiedot Toimistot Lohjan toimisto Linnaistenkatu 9, Lohja (019) , fax. (019) Toimistosihteerit Tarja Saarinen ja Ritva Karhu Avoinna ja ma-to , pe Muina aikoina ma-to 9-15, pe Vihdin toimisto Karhumäenpolku 5, Nummela (09) , fax. (09) Toimistosihteeri Tuula Vartiainen Avoinna ja ma-to ja 13-15, pe Muina aikoina ma-to 9-12 ja 13-15, pe Hallinto Rehtori KM, KtyO Anne Kotonen Linnaistenkatu 9, Lohja Yleishallinto, strategia, talous (019) Apulaisrehtori KM, KtaO Mirja Vehovuori Linnaistenkatu 9, Lohja Karhumäenpolku 5, Nummela Aluevastuu: Vihti (019) , (09) Hallinnon toimistosihteeri Tarja Saarinen Linnaistenkatu 9, Lohja (019) fax (019) Tiedotus ja tilauskoulutus Tradenomi Kaisa Hannula Linnaistenkatu 9, Lohja vahtimestarit Vahtimestari, Lohja Hannu Juselius ja ma-to pe Iltavahtimestari, Vihti Marja-Riitta Turunen ja ma-ke Tekninen päivystys Tekninen päivystys hätätilanteiden sattuessa: Lohja Nummen ja Pusulan alue (Oinolan koulu, Nummi-Pusulan koulu ja lukio) Vihti (09) Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

5 Aineosastot Aineosastot Yhteiskuntaosasto Yhteiskuntaosastoon kuuluvat yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikääntyvien opinnot, atk- ja mediaopinnot, historia sekä psykologia ja ihmissuhteet. Yhteiskuntaosastosta vastaa apulaisrehtori KM, KtaO Mirja Vehovuori Viestintäteknologian opettaja FT Eija Terävä Atk ja media, verkko-opetus Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ma ja to Osaston toimistosihteeri Tarja Saarinen (019) Taitoaineiden osasto Taitoaineiden osaston opetusalueita ovat käsityö, sisältäen sekä pehmeät että kovat materiaalit, kotitalous, terveyskasvatus, ensiapu sekä puutarha. Osastonjohtaja KM, KtyO Anja Aalto Linnaistenkatu 9, Lohja Käden taidot, kotitalous ja terveystieto, puutarhatalous Puhelinaika ti Taitoaineiden opettaja Artenomi, Amk-opettaja Sari Kymäläinen Linnaistenkatu 9, Lohja Käden taidot Puhelinaika: to Osaston toimistosihteeri Tuula Vartiainen (09) fax (09) Taiteen ja liikunnan osasto Taiteen ja liikunnan osasto pitää sisällään kuvataiteen, liikunnan, tanssin, ilmaisutaidon, näyttämötaiteiden, kirjallisuuden sekä vesiliikenteen kurssit. Osastonjohtaja MA Ilona Kauppinen Linnaistenkatu 9, Lohja Liikunta ja tanssi, kirjallisuus, merenkulku Puhelinaika: ti Taideaineiden opettaja TEM Maija Junno Kuvataiteet ja ilmaisutaito Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ke Osaston toimistosihteerit Taideaineet: Kaisa Hannula Liikunta ja tanssi: Ritva Karhu Kielten ja musiikin osasto Kielten ja musiikin osasto käsittää kielten ja musiikin kurssit. Osastonjohtaja FM Soile Lundqvist Kielet ja musiikki Linnaistenkatu 9, Lohja Kieltenopettaja FM Anja Odell Kielet Karhumäenpolku 5, Nummela Information also in English Puhelinaika: to Osaston toimistosihteeri Ritva Karhu Linnaistenkatu 9, Lohja (019) fax (019)

6 Infosivut ILMOITTAUTUMINEN Opinto-oppaassa on jokaisen kurssin kohdalla ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautua voi: Internetissä: Osoitteessa löydät linkin ilmoittautumissivulle ja ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautuessasi hyväksyt ehdot ja sitoudut noudattamaan niitä. Täytä lomake huolellisesti. Varmista myös että annat ajantasaisen kännykkänumerosi ilmoittautuessasi. Puhelimitse: (019) (09) Puhepostiin ei voi ilmoittautua Noudata ilmoittautumisaikoja, emme ota ilmoittautumisia vastaan etukäteen. Mikäli ilmoittautuminen on suoraan opettajalle, on tärkeää, että olet paikalla ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Mikäli et pääse paikalle, ota yhteys oman alueesi toimistoon. Ilmoittautuminen on sitova. Opiskelupaikasta ei lähetetä erillistä kutsua ennen kurssin alkua. Opistosta otetaan yhteyttä vain, jos kurssi peruuntuu tai olet saamassa opiskelupaikan varasijalta. Vain riittävä opiskelijamäärä takaa kurssin käynnistymisen. Ilmoittaudu: (019) / (09) Alkaen: 6.8. klo 16- Taiteen ja liikunnan osasto 7.8. klo 11- Kielten ja musiikin osasto 8.8. klo 11- Taitoaineiden osasto ja yhteiskuntaosasto klo 9- Kaikki keväällä alkavat kurssit Kevään kurssit on merkitty värilliselle pohjalle. Koko lukuvuoden kestäville kursseille ei tarvitse ilmoittautua uudelleen kevääksi. Yllä olevien ilmoittautumisaikojen alkamisen jälkeen voi edelleen ilmoittautua internetissä sekä puhelimitse niin kauan kuin paikkoja riittää. peruutusehdot Ilmoittautuessasi kurssille sitoudut maksamaan kurssimaksun. Jos peruutat kurssipaikkasi viimeistään seitsemää (7) vuorokautta ennen kurssin alkua, ei kurssimaksua peritä ja lasku perutaan. Maksettuja kurssimaksuja ei palauteta. Kurssimaksun maksaminen on opiskelupaikan lunastus, joten kurssimaksuja ei hyvitetä opintojen keskeyttämisen vuoksi. Kurssiperuutukset tehdään puhelimitse opiston toimistoihin tai toimistosihteerille sähköpostitse. Puhepostiin tai nettipalautelaatikkoon ei voi tehdä kurssiperuutusta. Myös opisto voi peruuttaa suunnitellun kurssin, mikäli kurssille ei ole tarpeeksi osallistujia. KURSSILASKUTUS JA MAKSUMUISTUTUS Lasku lähetetään suoraan kotiosoitteeseen ja kukin lasku on maksettava omalla viitenumerollaan. Vähintään lukukauden kestävät kurssit laskutetaan toisen opintokerran jälkeen. Lyhytkurssit pyritään laskuttamaan ennen kurssin alkua. Maksumuistutukset lähetetään Lindorff Oy:n kautta. Laskutusta koskevissa asioissa tulee asioida Lindorffin kanssa. Yhteystiedot löytyvät laskusta. sporttipassi ALENNUKSET Opistolla on käytössä sportti- ja kulttuuripassi. Lue lisää s. 11. Opisto myöntää 50 %:n alennuksen työttömille ja opiskelijoille. Alennus on henkilökohtainen. Alennus ei koske avoimen yliopiston kursseja, erikoishinnoiteltuja kursseja, luentoja eikä aktiiviopiskelijan etua (Katso kohta: erikoishinnoitellut kurssit). Työttömyysalennus: Toimita heti ilmoittautumisen jälkeen todistus työttömyydestä Hiiden Opiston toimistoon. Todistuksen saat TE-toimistosta. Opiskelija-alennus: näytä voimassa oleva opiskelijakortti tai toimita siitä kopio opiston toimistoon heti ilmoittautumisen jälkeen. Alennus koskee yläkouluikäisistä (s. v ) alkaen kaikkia opiskelijoita. Mikäli lasku on jo lähetetty, ei alennuksia voida enää myöntää. Jos opiskelutodistuksen saaminen viivästyy, ilmoita siitä toimistoon mahdollisimman pian. 6 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

7 Infosivut AKTIIVIOPISKELIJAN ETU Maksamalla 150 alkavalla lukuvuodella, voi osallistua suurimpaan osaan opiston kursseja rajattomasti, mikäli kursseilla on tilaa. Opiskelijan on ilmoittauduttava aktiiviopiskelijaksi opiston toimistoon mennessä. Peruutusehdot koskevat myös aktiiviopiskelijaa. Avoimen yliopiston opetus, luentojen ovimaksut sekä ei alennuksia -kurssit eivät kuulu aktiiviopiskelijaedun piiriin (Katso kohta: erikoishinnoitellut kurssit). erikoishinnoitellut kurssit Mikäli kurssihinnan perässä on merkintä: ei alennuksia on se erikoishinnoiteltu kurssi, josta ei myönnetä työttömyys- eikä opiskelija-alennusta eikä se kuulu aktiiviopiskelijaedun piiriin (ks. kohdat: aktiiviopiskelijan etu ja alennukset). PERHEKURSSIT Perhekurssit on tarkoitettu perheille, joissa vanhempi osallistuu kurssille lapsen kanssa. Perhekursseilla sekä vanhemman että lapsen tulee ilmoittautua kurssille ja maksaa kurssimaksu. TEEMA Hiiden Opiston lukuvuoden teema Tieto ja taito kiertoon näkyy opetustarjonnassa. Ks. s. 11. KAKSIKIELISET KURSSIT Tällä symbolilla merkityillä kursseilla saat opetusta sekä suomen että ruotsin kielellä. opetuskerran peruutus Opetuskerran peruuntumisesta ilmoitetaan puhelimitse, tekstiviestillä tai opetuspaikalla. Yhtä opetuskerran peruuntumista opettajan sairauden vuoksi ei korvata opiskelijalle ylimääräisellä opetuskerralla. OPETUSTUNNIN PITUUS Opetustunnin pituus on 45 minuuttia. Kurssin kohdalla tuntimäärä on merkitty t-kirjaimella. Esimerkiksi: Opettajan nimi, 20 t, 37 OPISTON TIEDOTUS Ohjelman muutoksista, uusista kursseista ja luennoista sekä muista asioista saa tietoa paikallislehtien opistopalstoilta ja internetistä osoitteesta sekä asiakaslehti Hiiden Luukusta. lukuvuosi JA LOMA-AJAT Syyslukukausi (12 vk) Kevätlukukausi (13 vk) Syysloma vk 42 Talviloma vk 8 Opetusta ei ole: 1.11., TAPATURMAVAKUUTUS Kaikki opiston opiskelijat ovat tapaturmavakuutettuja oppituntien aikana. Tapaturmien korvaamisessa noudatetaan julkisia terveydenhoitotaksoja. TODISTUKSET Kurssin suorittamisesta on mahdollista saada maksullinen todistus. OPPIKIRJAT JA MATERIAALIT Oppikirjat ja materiaalit eivät kuulu kurssin hintaan. Opiskelijat hankkivat ja kustantavat materiaalit itse, ellei kurssin kohdalla toisin mainita. Monistemaksu on 0,20 / moniste. 7

8 Kontakt KANSLITJÄNSTER Kansliet i Lojo Linnaisgatan 9, Lojo (019) , fax (019) Öppet och mån-tors , fre Övriga tider mån-tors 9-15, fre Byråsekreterare Tarja Saarinen och Ritva Karhu Kansliet i Vichtis Karhumäenpolku 5, Nummela (09) , fax (09) Öppet och mån-tors och 13-15, fre Övriga tider mån-tors 9-12 och 13-15, fre Byråsekreterare Tuula Vartiainen ADMINISTRATION rektor PM textilarbetslärare Anne Kotonen Linnaisgatan 9, Lojo Föreläsningar, psykologi och relationer (019) / prorektor PM lärare i huslig ekonomi Mirja Vehovuori Linnaisgatan 9, Lojo Områdesansvar: Vichtis , (019) / (09) Byråsekreterare inom administrationen Tarja Saarinen Linnaisgatan 9, Lojo (019) fax (019) Beställningsutbildning och information Planerare-informatör Tradenom Kaisa Hannula Linnaisgatan 9, Lojo ÄMNESAVDELNINGAR Samhällsavdelningen Prorektor PM lärare i huslig ekonomi Mirja Vehovuori Lärare i kommunikationsteknologi Eija Terävä IT och media, webbundervisning Linnaisgatan 9, Lojo Telefontid: mån och tors Byråsekreterare för ämnesområdet Tarja Saarinen (019) Avdelningen för språk och musik Avdelningschef FM Soile Lundqvist Språk och musik Linnaisgatan 9, Lojo Språklärare FM Anja Odell Karhumäenpolku 5, Nummela Information also in English Telefontid: tors Avdelningens byråsekreterare Ritva Karhu Linnaisgatan 9, Lojo (019) , fax (019) Avdelningen för konstämnen och rörelse Avdelningschef MA Ilona Kauppinen Linnaisgatan 9, Lojo Telefontid: tis Dans och rörelse Lärare i konstämnen TEM Maija Junno Linnaisgatan 9, Lojo Telefontid: ons Konstämnen Avdelningens byråsekreterare Konstämnen: Kaisa Hannula Dans och rörelse: Ritva Karhu (019) Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

9 Infosidor Avdelningen för praktiska ämnen Avdelningschef PM, Textilarbetslärare Anja Aalto Linnaisgatan 9, Lojo Hantverk, huslig ekonomi och hälsokunskap, trädgårdsodling , Telefontid tis Lärare i praktiska ämnen Artenom, yh-lärare Sari Kymäläinen Linnaisgatan 9, Lojo Telefontid: tors Avdelningens byråsekreterare Tuula Vartiainen (09) , fax (09) VAKTMÄSTARTJÄNSTER Vaktmästare, Lojo Hannu Juselius och mån-tors Kvällsvaktmästare, Vichtis Marja-Riitta Turunen och mån-ons Teknisk jour Institutshusens tekniska jour för nödsituationer: Lojo Nummi och Pusula Vichtis (09) ANMÄLAN Studieguiden innehåller anvisningar för anmälan vid varje kurs. Du kan anmäla dig - på Internet på På ingångssidan finns en länk till anmälningssidan och anvisningarna. När du anmäler dig godkänner du villkoren och förbinder dig att följa dem. Fyll i blanketten noggrant. Försäkra dig också om att du uppger ett aktuellt mobil-telefonnummer i anmälan. - per telefon på (019) (09) Ge akt på anmälningstiderna, vi tar inte emot anmälningar på förhand. Om anmälan går direkt till läraren är det viktigt att du är på plats under den första lektionen. Kontakta kansliet i din region, om du inte kan komma. Anmälan är bindande. Platsen för kursen skickar inte ut någon separat inbjudan före kursens början. Institutet kontaktar dig bara om kursen blir inställd eller om du har fått en reservplats. Bara ett tillräckligt antal deltagare är garanti för att kursen startar. ANMÄL DIG PÅ (019) / (09) kl. 16 Avdelningen för konst och rörelse 7.8 kl. 11 Avdelningen för språk och musik 8.8 kl. 11 Avdelningen för praktiska ämnen och avdelningen för samhällsämnen kl. 9 Alla kurser som börjar på våren Vårens kurser är utmärkta med färg som botten. Till kurser som pågår hela läsåret behöver ingen ny anmälan göras för våren. Anmälningar tas även emot efter de nämnda anmälningstiderna på internet och per telefon så länge som antalet platser tillåter. 9

10 Infosidor 10 AVBOKNINGSVILLKOR När du anmäler dig förbinder du dig samtidigt att betala kursavgiften. Om du avbokar din plats på kursen senast sju (7) dygn före kursens början debiterar vi ingen kursavgift och drar tillbaka räkningen. Betalda kursavgifter återbetalas inte. Att betala kursavgiften är det samma som att lösa ut studieplatsen, varför vi inte gottgör studerande som avbryter studierna. Avboka kursen per telefon till institutets kansli eller per e-post till kanslisekreteraren. Det går inte att avboka kurser med hjälp av röstbrevlådan eller webbformuläret för gensvar. Institutet kan också ställa in en planerad kurs, om antalet deltagare inte är tillräckligt. Då betalar vi tillbaka inbetalda kursavgifter. KURSFAKTURERING OCH BETALNINGSPÅMINNELSE Räkningen skickas direkt till hemadressen och varje faktura ska betalas med sitt eget referensnummer. Kurser som pågår minst en termin faktureras efter den andra lektionen. Vi har som ambition att fakturera kortkurser före starten. Betalningspåminnelser skickas ut via Lindorff Oy. I frågor som gäller faktureringen hänvisar vi till Lindorff. Kontaktinformation finns på räkningen. sportpass Se mera på sidan 11. RABATTER Institutet ger arbetslösa och studerande 50 procents rabatt. Rabatten är personlig. Rabatten gäller inte öppna universitetets kurser, kurser med separat prissättning, föreläsningar och inte heller förmåner för aktiva studerande (se under kurser med separat prissättning). Arbetslöshetsrabatt: Lämna in ett intyg över arbetslöshet till Hiisi-Institutets kansli genast efter att du har anmält dig. Intyget får du på arbetskraftsbyrån. Studeranderabatt: visa upp ett gällande kort för studerande eller lämna in en kopia av det till institutets kansli genast efter att du har anmält dig. Rabatten gäller alla studerande från högstadiet (födda ) och uppåt Om räkningen redan har skickats ur, kan inga rabatter längre beviljas. Meddela kansliet så snart som möjligt, om det drar ut på tiden med att få ett intyg. FÖRMÅN FÖR AKTIVA STUDERANDE Den som betalar 150 euro i början av läsåret kan delta i den största delen av institutets kurser utan begränsning, om det finns plats på kurserna. Den studerande ska anmäla sig som aktiv studerande till institutets kansli senast den 23 augusti. Avbokningsvillkoren gäller även aktiva studerande. Undervisning inom öppna universitetet, inträdesavgifter till föreläsningar och inga rabatter -kursen inte till kurserna med förmåner för aktiva studerande. KURSER MED SEPARAT PRISSÄTTNING Om en kurs är märkt med inga rabatter efter priset är det en kurs med separat prissättning, som inte ger rätt till arbetslöshets- eller studeranderabatt och inte heller har förmåner för aktiva studerande. FAMILJEKURSER Kurser med denna beteckning är avsedda för familjer där en förälder deltar i kursen tillsammans med ett barn. Till familjekurserna ska både föräldern och barnet anmäla sig och betala kursavgift. TEMA Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09) Hiisi-Institutets tema för läsåret är Låt kunskap och färdigheter gå vidare. vilket återspeglar sig i utbildningsutbudet. TVÅSPRÅKIGA KURSER Hiisi-Institutet är ett tvåspråkigt institut. Kurser märkta med denna symbol har undervisning på både finska och svenska. Vårt utbud av utbildning på svenska hittar du på guidens frånsida. LÄROBÖCKER OCH MATERIAL Läroböcker och material ingår inte i kursavgiften. De studerande skaffar och bekostar materialet själva, om inget annat nämns vid kursen. Kopieringsavgift 0,20 euro/kopia. INSTÄLLD UNDERVISNING Inställda lektioner utannonseras på platsen för undervisningen, per telefon eller textmeddelande. En enskild lektion som har inställts på grund av att läraren blivit sjuk ersätts inte med en extra lektion för studerande. LEKTIONSLÄNGD En lektion har längd på 45 minuter. Exempel: Lärarens namn, 20 t, 37 INFORMATION Ändringar i programmet, nya kurser och föreläsningar samt andra saker utannonseras i lokaltidningarnas institutsspalter, på Internet på och i kundtidningen Hiiden Luukku.

11 Infosidor / Infosivut LÄSÅR OCH LOV Hösttermin Vårtermin (12 veckor) (13 veckor) Höstlov vecka 42 Sportlov vecka 8 Följande dagar är undervisningen inställd: 1.11, OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING Alla studerande vid institutet är olycksfallsförsäkrade under lektionerna. Ersättningarna för olycksfall följer de offentliga taxorna för hälsovård. INTYG Vi kan ge intyg över avlagda kurser. Tieto ja taito kiertoon Opiston kurssikokonaisuudesta löytyy lukuvuoden Tieto ja taito kiertoon -teemaan keskittyviä kursseja pihlajanlehtilogolla merkittyinä. Tutustu mm. seuraaviin teemakursseihin: Kaksin - kielet kiertoon. Tämän projektin ideana on, että esim. suomenkielinen venäjänopiskelija ja venäjänkielinen suomenopiskelija opettavat toisilleen äidinkieltään. S. 61 Englannin peruskurssi 2 - English for you too. Kurssin aiheina mm. vastuullinen kuluttaminen, kierrätys ja keksinnöt. S. 64 Ranskan jatkokurssit 2 aamulla. Teemoina mm. ekologinen matkailu. S. 76. Keskeneräiset käsityöt käyntiin ja kiertoon. Tempauksessa saat kannustusta, vinkkejä ja ehdotuksia keskenjääneiden käsitöiden hyödyntämiseen tai vaikka vaihtaa jonkun toisen kanssa työtäsi ja viimeistellä se! S. 87. Kierrätä ja säästä -kokonaisuus kädentaitojen kursseissa kannustaa ja innostaa hyödyntämään vanhoja farkkuja, kahvipusseja tai vaikkapa juomatölkkien avaajia uusiin tarkoituksiin. Kurssit alkaen sivulta 91. Sportti- ja kulttuuripassi SporttiPassi on vaivaton tapa maksaa työnantajasi tarjoamat liikunta- ja kulttuuriedut. Sen käyttö laskutetaan työnantajaltasi ja sillä maksamiseen tarvitset vain matkapuhelintasi. Kurssimaksun maksaminen SporttiPassilla tai KulttuuriPassilla on mahdollista vain Internetilmoittautumisen yhteydessä. Kurssimaksun maksamninen sillä jälkikäteen ei ole mahdollista. Myöskään puhelimitse ilmoittautuessasi passia ei voi siis käyttää. Vaikka ilmoittautumisjärjestelmässämme on mahdollisuus ilmoittautua useammalle kurssille samanaikaisesti, on Sportti- tai KulttuuriPassilla maksettaessa ilmoittauduttava jokaiselle kurssille erikseen. Näin varmistat, että jokainen kurssi veloitetaan passiltasi! Kun olet internetin kautta ilmoittautuessasi kirjoittanut yhteystietosi ja klikannut lähetä ilmoittautuminen -painiketta, niin näet näytölläsi SporttiPassitai KulttuuriPassi -kuvakkeen. Klikkaamalla sitä hyppäät uuteen ikkunaan, Sportti- ja kulttuuripassijärjesstelmään. Kirjaudu järjestelmään omilla tunnuksillasi ja etene sivuston antamien ohjeiden mukaisesti. SporttiPassi-asiakkaat noudattavat Hiiden Opiston ilmoittautumis- ja peruutusehtoja normaalisti. Sportti- ja kulttuuripassilla ei voi maksaa seuraavia kurssiryhmiä: -taiteen perusopetus -avoin yliopisto (myös ne avoimen yliopiston kurssit, joihin on mahdollista osallistua ilman aikomusta suorittaa niitä avoimen yliopiston suorituksina) -luennot -ruoanvalmistus -kielet -muut tutkintoon tähtäävät kurssit Huomaa lisäksi, että kumpikin passi on tarkoitettu ainoastaan sinun henkilökohtaiseen käyttöösi. et voi maksaa niillä muiden opiskelijoiden, esimerkiksi lapsesi ilmoittautumismaksua. 11

12 Hankkeet - Teemana Lohjan tulevaisuus - Järnefeltinsalissa (Lohjan pääkirjasto, Karstuntie 3) klo 18-20, Luottamushenkilöiden puheenvuoro: Lohjan strategiakausi ja mitä se tuo tullessaan klo 18-20, Sivistysjohtaja Katri Kalske: Opetuksen tulevaisuus klo 18-20, Professori Jaakko Hämeen-Anttila: Voimaa kulttuurista klo 18-20, Ympäristöpäällikkö Risto Murto: Säilyykö Lohjan luonto? Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Maahanmuuttajaopetuksen kehittäminen Opetushallitus on myöntänyt Laatu- ja kehittämisrahoistaan (Lake) Hiiden Opistolle maahanmuuttajaopetuksen kehittämistyöhön Opiston projektikoordinaattorina hankkeessa toimii FK Virpi Juvonen-Kugge. Hankkeen tarkoituksena on mm. laajentaa maahanmuuttajille suunnatun opetuksen tarjontaa. opintoavustus maahanmuuttajille ja senioreille Senioreiden atk-opintoja ja maahanmuuttajien opintoja on tuettu opetus- ja kulttuuriministeriön Hiiden Opistolle myöntämillä opintoavustusrahoituksilla viime vuosina. Myös lukuvuonna opistolla on mahdollisuus myöntää ikäihmisten atk-opetukseen osallistuville sekä maahanmuuttajille kurssimaksualennuksia. Alennukset myönnetään erillisen hakemuksen perusteella, joita saa omalta opettajalta tai opiston toimistoista. Kestävä kehitys vapaan sivistystyön arkeen ja opetukseen Kannamme jokainen vastuuta maailman tilasta. Hiiden Opisto on mukana Okka-säätiön (Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö) hankkeessa, jossa tehdään kestävän kehityksen kriteeristö vapaan sivistystyön oppilaitoksille. Hankkeen päämääränä oleva Kestävän kehityksen sertifiointi (vihreän lipun oppilaitos) tarjoaa arviointityökaluja, materiaaleja, neuvontaa ja koulutusta oppilaitosten kestävän kehityksen työn tueksi. kaksin - KIELET kiertoon! 20.9., 4.4. pe Lähde mukaan oppimaan kieliä uudella, hauskalla tavalla ja löydä itsellesi samalla uusi ystävä. Come and learn languages in a fun, new way and find yourself a friend along the way. Kielten ja musiikin osaston Kaksin - kielet kiertoon projektin ideana on, että esim. suomenkielinen venäjänopiskelija ja venäjänkielinen suomenopiskelija opettavat toisilleen äidinkieltään. Parit tapaavat toisiaan itsenäisesti, vaikka lenkillä tai kahvilla. Mukaan voi lähteä myös pelkästään pariksi maahanmuuttajalle, jolloin puhutaan vain suomea infotilaisuudessa projekti esitellään ja kielipareja muodostetaan; mukana esittelemässä Soile Lundqvist, Anja Odell ja Pirjo Riikonen. Keväällä 4.4. on yhteinen tapaaminen, jossa parit voivat kertoa kokemuksistaan. Tervetuloa mukaan! Laitetaan yhdessä kielet kiertoon! Ei ennakkoilmoittautumista. Lue lisää sivulta 61. Maali!-hanke on maahanmuuttajien kotouttamishanke liikunnan avulla Hiiden Opisto ja Lohjan Liikuntakeskus Oy toteuttavat hanketta yhteistyössä Lohjan alueella seurojen ja muiden toimijoiden kanssa syksyn 2013 ajan. Tiistaina järjestetään Kisakalliossa Koulutusja hyvinvointitapahtuma klo yhteistyössä OpinOvi -hankkeessa olevien toimijoiden kanssa. Matalankynnyksen tapahtumaan on vapaa pääsy, ilmainen bussi kulkee Lohjalta Kisakallioon, voit tulla testaamaan kuntosi, kokeilemaan eri liikuntalajeja, kuuntelemaan luentoja ja tutustumaan erilaisiin koulutusmahdollisuuksiin rennossa tunnelmassa. 12 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

13 Retket ja matkat RETKET JA MATKAT MERELLINEN KOTKA la Salonen Torsti, 10 t, 70, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaa to 8.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen 4.9. mennessä Suomen merkittävimpänä satamakaupunkina Kotka on profiloitunut erityisesti merikaupunkina. Opintoretkellä tutustutaan oppaan johdolla merikeskus Vellamoon merimuseoineen, suomalaisten merien elämää esittelevän Maretariumiin sekä Langinkosken keisarilliseen kalastusmajaan. Bussimatkalla oppaana toimii Torsti Salonen. Retken hintaan sisältyvät opastukset, lounas ja kahvi. Mahdolliset sisäänpääsymaksut kohteisiin maksetaan erikseen. Lähtö Lohjan Kirkkokentältä klo 8.30 ja Nummelan linja-autoasemalta klo Paluu Nummelaan n. klo ja Lohjalle n. klo KARTANOELÄMÄÄ HELSINGISSÄ la Salonen Torsti, 9 t, 65, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaa to 8.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Helsinki ja sen lähiympäristö on yksi Suomen merkittävimmistä kartanoseuduista. Opintoretkellä tutustutaan alueen kartanoihin ja niiden historiaan. Kartanovierailut tehdään Tuomarinkylän ja Herttoniemen kartanoihin sekä nähdään ulkopuolelta useita muita kartanoita. Bussimatkalla oppaana toimii Torsti Salonen. Retken hintaan sisältyvät opastukset, lounas ja kahvi. Mahdolliset sisäänpääsymaksut kohteisiin maksetaan erikseen. Lähtö Lohjan Kirkkokentältä klo 9.30 ja Nummelan linja-autoasemalta klo Paluu Nummelaan n. klo ja Lohjalle n. klo HISTORIALLINEN SASTAMALA la Salonen Torsti, 9 t, 65, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen 7.4. mennessä Historiallinen Sastamala Kokemäenjoen yläjuoksu Sastamalan seudulla on yksi Suomen historian keskeisiä alueita. Opintoretkellä tutustutaan seudun historiaan kohteina tuhopolton jälkeen kunnostettuun Tyrvään sekä Sastamalan keskiaikaisiin kivikirkkoihin, Sastamalan seudun museoon sekä Suomalaisen kirjan museoon. Bussimatkalla oppaana toimii Torsti Salonen. Retken hintaan sisältyvät opastukset, lounas ja kahvi. Mahdolliset sisäänpääsymaksut kohteisiin maksetaan erikseen. Lähtö Lohjan Kirkkokentältä klo 8.30 ja Nummelan linja-autoasemalta klo Paluu Nummelaan n. klo ja Lohjalle n. klo VIAPORISTA SUOMENLINNAKSI la Salonen Torsti, 9 t, 65, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Suomenlinnaa rakennettiin vuodesta 1748 lähtien suojaamaan Suomenlahtea sekä Helsinkiä. Opintoretkellä tutustutaan linnoituksen ruotsalaiseen, venäläiseen ja suomalaiseen historiaan opastetun kävelykierroksen ja museokäyntien avulla. Retken hintaan sisältyvät opastukset ja lounas kahveineen. Mahdolliset sisäänpääsymaksut kohteisiin maksetaan erikseen. Lähtö Lohjan Kirkkokentältä klo 9.30 ja Nummelan linjaautoasemalta klo Paluu Nummelaan n. klo ja Lohjalle n. klo TAIDEMATKA KATALONIAAN Katalonia, Espanja Junno Maija Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Lähdemme matkalle, jolla maisema vaihtuu niin kartalla kuin sielussakin. Uusia värejä, valoja, makuja ja kokemuksia saamme Kataloniassa, Espanjassa. Kurssiajankohta sijoittuu kesäkuun alkuun. Lisäksi opiskelija maksaa oman matkansa ja majoituksensa sekä mahdolliset järjestetyt retket. Sitova varausmaksu 100. Tarkemmat yksityiskohdat ilmoitetaan tammikuussa RETKI SAKSALAISEN KOULUN JOULUBASAARIIN HELSINKIIN la Odell Anja, retkimaksu 5 Ilmoittautuminen mennessä Lähde mukaan päiväretkelle tutustumaan Helsingin Saksalaisen koulun joulubasaariin saksanopettaja Anja Odellin kanssa. Joulumarkkinoilla tarjolla saksalaista jouluruokaa ja -juomaa sekä kirpputori. Ohjelmassa vapaata kiertelyä basaarissa sekä yhteinen kahvi- ja keskusteluhetki saksaksi. Kokoonnumme Kampin ostoskeskuksen pääovien eteen klo 12.00, jonne jokainen saapuu itsenäisesti. Jatkamme yhdessä matkaa jalan Saksalaiselle koululle, Malminkatu 14, jonne matkaa kertyy n. 200 m. Retkimaksu 5 maksetaan opettajalle. Paluu takaisin tapahtuu itsenäisesti. Jokainen maksaa omat matkansa. Lisätietoja retkestä saa Anja Odellilta, to klo ,

14 Tapahtuma- ja luentokalenteri Tapahtumat Opinto-ohjausta kieliin - Minun kielipolkuni 6.8. ti , Opistotalo, Lohja ja 8.8. to Opistotalo, Nummela, s. 60 Kielten syyskauden avaus - kielet kiertoon to Opistotalo, Lohja, s. 60 Kaksin - kielet kiertoon pe Opistotalo, Lohja, s. 61 Retki - Merellinen Kotka la , s. 13 Keskeneräiset käsityöt käyntiin ja kiertoon la 21.9., Nummela, s. 92 Näyttely - Lasten käsityökoulu Hiisi (Vihti) Vihdin kirkonkylän kirjastossa Retki - Kartanoelämää Helsingissä la , s. 13 Jooga tutuksi -päivä la , Opistotalo, Lohja, s. 48 Retki Saksalaisen koulun joulubasaariin Helsinkiin la , s. 13 Taitopajat Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinoilla Lohjan museon navetassa Kokeilevan käsityön näyttely (aikuisten taiteen perusopetusryhmä) Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa Linnunpönttötalkoot la Nummelassa, s. 87. Kaksin - kielet kiertoon 4.4. pe Opistotalo, Lohja s. 61 Lohjan kevätnäyttely Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa Vihdin kevätnäyttely Nummelassa työväentalo Rientolassa Lohjan kuvataidenäyttely Lohjan Pääkirjasto Karjalohjan kuvataidenäyttely Kirjasto / Kulttuurivintti Vihdin kuvataidenäyttely Nummelan Pääkirjasto ja Kirkonkylän kirjasto Kevätgaala la klo Laurentius-salissa Retki - Historiallinen Sastamala la , s. 13 Retki: Viaporista Suomenlinnaksi la , s. 13 Luennot Oppimisen haasteet kielenoppimisessa pe 13.9., Lohja, s. 60 Mielen kuntokoulu ti Lohja, s. 15 Katoavaa ja muuttuvaa puistokulttuuria ti , Lohja, s 108 Espanjan kulttuuriluento: Canarias sin playas - Caminado en las islas pe 27.9., Lohja, s. 67 Järjestystä kodin tavarakaaokseen ma Nummela, s. 15 Puutarhasunnuntait su , Nummela, s 108 Italian kulttuuriluento: Cilento - Una perla tra sole e mare pe , Lohja, s. 70 Unkarin kulttuuriluento: Matka unkariin pe 8.11., Lohja, s. 79 Englannin kulttuuriluento: An armchair trip around Scotland pe , Lohja, s. 63 Espanjan kulttuuriluento: Navidad Hispana pe , Lohja, s. 67 Kadunnimien kertomaa / Nummi ke 5.2., Nummi, s. 21 Ranskan kulttuuriluento: Vitations & expressions de voltaire à Astérix pe 7.2., Lohja, s. 74 Arjen aikataulut hallintaan ma Nummela, s. 15 Kadunnimien kertomaa / Pusula ke 12.2., Pusula, s. 21 Espanjan kulttuuriluento: Ecuador - la mitad del mundo pe 7.3., Lohja, s. 67 Japanin kulttuuriluento: Keväinen Tokio pe 14.3., Lohja, s. 72 Italian kulttuuriluento: Basilicata da costa a costa pe 21.3., Lohja, s. 70 Latinan kulttuuriluento: Latinaa ja historiaa Rooman matkailijoille pe 28.3., Lohja, s. 74 Englannin kulttuuriluento: Unusual Scottish traditions and sports pe 2.5., Lohja, s. 63 Matka - Taidematka Kataloniaan , s Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

15 Luennot, keskustelut ja tapahtumat MIELEN KUNTOKOULU FIKSU SATSAA MIELENTERVEYTEEN Lohjan Yhteislyseon lukion auditoriossa, Karstuntie 6, LOHJA Tiistaina klo Ovimaksu 4, ei ennakkoilmoittautumista Hiiden Opisto ja Lohjan seudun mielenterveysseura ovat järjestäneet yhteistyössä Mielen kuntokoulua vuodesta Kuntokoulussa nostetaan joka vuosi yhteiskunnallisesti merkittävä teema tarkasteluun. Mielenterveyden luontaishoidoista puhuu ylilääkäri Hannu Saloheimo. Omasta selviytymisestään kertoo näyttelijä, ex-huippujuoksija Manuela Bosco. Vuonna 2013 Lohjan seudun mielenterveysseura viettää myös 20-vuotis juhlavuottaan. Tilaisuudessa jaetaan vuoden 2013 Mielenterveysteko -palkinto. SÄVELTEN SYKSY, REHTORI JANNE HAAPASEN MUSIIKIN LUENTOSARJA Musiikkiopistolla (F-ovi), Kirkkokatu 6 LOHJA Lauantaisin klo t, 18 Ilmoittautuminen alkaa ke 7.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssikoodi ilmoittautumista varten Länsi-Uudenmaan Musiikkiopiston rehtori Janne Haapasen huippusuosittu luentosarja jatkuu uusin aihein syksyllä. Tänä vuonna on luvassa: La Musiikin historian titaanit - Mozart ja Beethoven La Maailma sinfoniassa - Gustav Mahler, maailma sinfoniatta - Richard Strauss La Suomalaisen musiikkielämän nousu. PÄIVÖLÄN 17. KIRJALLISUUSPÄIVÄT Finlandia-palkinto Päivölän Virkistyskodissa Taivaantie 41, Hiiden Opisto järjestää kirjallisuuspäivät yhteistyössä Vihdin kunnankirjaston, Päivölän virkistyskodin ja Vihdin Kalevalaiset Naiset ry:n kanssa. Osallistumismaksu: 1 päivä 20, 2 päivää 40. (Hiiden Opisto laskuttaa, ei käteismaksua / alennuksia). Täysihoitomaksu 90 ja ateriat maksetaan Päivölässä. Ilmoittautuminen mennessä fi tai (019) / (09) Lauantai klo Avaus, apulaisrehtori Mirja Vehovuori Aki Ollikainen Arne Nevanlinna Taiteilijaryhmä Sananjalka - Valitsijasta voittajaan Sunnuntai 1.9. klo Valitsijanäkökulma, kriitikko Mervi Kantokorpi Leena Lander Hannu Raittila Sanoista säveliin JÄRJESTYSTÄ KODIN TAVARAKAAOKSEEN Maanantaina klo Villa Hanna, 2 t, ovimaksu 5 Ilmoittautuminen alkaa to 8.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Tuskastuttaako aina hukassa olevat tavarat ja kodin riittämättömät säilytystilat? Luennolta saat käytännön työkaluja kodin tavara- ja dokumenttikaaoksen helpottamiseen ja elämän yksinkertaistamiseen ARJEN AIKATAULUT HALLINTAAN Maanantaina klo Villa Hanna, 2 t, ovimaksu 5 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Tuntuuko, ettei vuorokauden tunnit riitä? Oletko kyllästynyt olemaan aina myöhässä? Luennolta saat vinkkejä ajankäytön hallintaan ja rauhallisemman elämänasenteen löytämiseen. 15

16 Yhteiskuntaosasto Yhteiskuntaosasto Yhteiskuntaosasto pitää sisällään yhteiskunnalliset aineet, avoimen yliopiston opinnot, ikäihmisten opinnot, atk- ja mediaopinnot, historian ja psykologian sekä ihmissuhteet. Ainealueista vastaavat apulaisrehtori Mirja Vehovuori, viestintäteknologian opettaja Eija Terävä ja rehtori Anne Kotonen. avoin yliopisto Yhteiskuntaosastossa on mahdollisuus suorittaa avoimia yliopisto-opintoja kunkin lukuvuoden tarjonnan mukaisesti. Opinnot ovat perusopintokokonaisuuksia tai niiden osia ja ne tuotetaan yhteistyössä eri yliopistojen kanssa. korttikoulutukset Apulaisrehtori KM, Ktao Mirja Vehovuori Linnaistenkatu 9, Lohja (019) , , (09) Ainealueet: yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikäihmisten opinnot, historia. Viestintäteknologian opettaja FT Eija Terävä Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ma ja to atk ja media, verkko-opetus Osaston toimistosihteeri Tarja Saarinen (019) fax (019) Nuorten palvelukortti Opisto järjestää Nuorten palvelukorttikoulutusta nuorille palvelualasta kiinnostuneille. Kurssilta saa perusperehdytyksen palvelualan tehtäviin, työnhakuun ym. työturvallisuuskortti Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen turvallisuuden parantamiseksi. Kurssi antaa perustietoa työsuojelusta. Työturvallisuuskorttikurssin hyväksytysti suorittaneet saavat työturvallisuuskortin, joka on voimassa viisi vuotta. hoiva ja huolenpito Lasten hoitajan peruskurssi Lasten hoitoon järjestetään perehdyttävää koulutusta yhteistyössä alan järjestöjen kanssa. Juttu-tupa Kurssi on kohtaamispaikka afaattisille henkilöille. Kurssilla annetaan tukea osallistumiseen ja kommunikointiin, vertaisten kohtaamiseen. Yhteistyössä alan järjestöjen kanssa. OPINTO-OHJAUSTA Avoimen yliopiston infotilaisuus maanantaina klo Lohjan opistotalolla, Linnaistenkatu 9, LOHJA. ikäihmisten yliopisto Koulutusta järjestetään Helsingin yliopiston puitteissa. Ikäihmisten yliopisto ei tähtää yliopistotutkintoihin, vaan tavoitteena on saattaa ikäihmiset yhteen kuuntelemaan ja kokemaan yliopistotasoista opetusta. 16 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

17 Yhteiskuntaosasto Atk ja media Tietotekniikkaa voi opiskella Hiiden Opiston opistotalojen atk-luokissa Lohjalla ja Nummelassa sekä koulujen atk-tiloissa. Sopivan kurssin valintaa helpottavat kurssinimen perässä olevat tasoluokitukset: TASO 1 -Kurssi on tarkoitettu alkeiskurssiksi tietokoneen hankintaa harkitseville ja käyttöä aloitteleville. Oppilaalla ei tarvitse olla aiempaa tietokoneen käyttökokemusta. TASO 2 -Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille peruskurssien jatkoksi tai kertauskurssiksi. Hiiren ja näppäimistön hallinta, tietokoneen käyttöjärjestelmässä ja ohjelmissa liikkuminen on tuttua, mutta vaatii vielä harjoittelua ja kertausta. TASO 3 -Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käytön hyvin hallitseville. Kurssilla keskitytään ohjelman tai aihepiirin käyttöön ja sisältöön - ei yleiseen tietokoneen hallintaan. Senioreiden atk Senioreiden atk-kurssit ovat avoimia kaikille ja soveltuvat yli 63-vuotiaille tai eläkepäätökseen saaneille. Kurssien opetustahti on rauhallinen ja opettajan apua saa aina tarpeen vaatiessa. Kurssiharjoitukset vahvistavat tietokoneen käytön peruskäyttötaitoja ja antavat varmuutta internetin käyttöön arkiasioiden hoitamisessa. Kurssinimen perässä oleva tasoluokitus helpottaa valitsemaan oikean kurssin kurssitarjonnasta. Tutustu tekstissä oleviin tasoluokituksiin ja poimi kurssitarjonnastamme sopivat kurssit. OPINTO-OHJAUSTA Esittelytilaisuudessa saat lisätietoa atk ja media -kursseista ja voit alkaa suunnitella omaa atkopiskeluvuottasi. Maanantaina 2.9., klo Opistotalo, Linnaistenkatu 9, Lohja Torstaina 5.9., klo Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Nummela Ajokorttitutkinnot Hiiden Opistossa voi suorittaa ajokorttitutkintoihin kuuluvia osakokeita. koostuu neljästä osakokeesta eli moduulista, joiden suorittamisesta saa todistuksen Mikäli tutkinto jää kesken tai sitä tenttii useammassa organisaatiossa, osasuorituksista saa todistukseksi opintokortin. suorittajille pakolliset kaksi moduulia ovat 1) Käyttöjärjestelmä ja tiedonhallinta sekä 2) Internet ja sähköposti. Lisäksi on suoritettava vähintään kaksi valinnaista moduulia, jotka ovat: Tietotekniikan perusteet Tekstinkäsittely Taulukkolaskenta Tietokanta Esitysgrafiikka Langaton viestintä Kuvankäsittely Oppiminen ja työskentely verkossa Tietokoneen A-kortti on suunnattu käyttäjälle, joka käyttää tietokonetta työssä ja vapaa-aikana. Se koostuu seitsemästä osakokeesta eli moduulista. Kun kaikki moduulit on suoritettu, saa todistuksen (Tietokoneen käyttäjän A-kortti). Kaikille A-kortin suorittajille pakolliset kolme moduulia ovat 1) Käyttöjärjestelmä ja tiedonhallinta, 2) Tekstinkäsittely sekä 3) Internet ja sähköposti. Tämän lisäksi suoritetaan vähintään neljä valinnaista moduulia (samat kuin edellä, pois lukien tekstinkäsittely). Yksittäin suoritettavien ajokorttitutkintojen moduuliopintojen kokeen maksu on 14. Moduulikursseille voi osallistua myös suorittamatta ja A-korttien todistusmaksu on

18 Avoin yliopisto AVOIN YLIOPISTO OIKEUSTIEDE: TYÖOIKEUS (7 OP) , ma, to t, 75, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Jakso kuuluu aineopintojen oikeudenalojen perusteisiin, edellytyksenä kurssille osallistumiselle on Johdatus oikeustieteeseen -kurssin hyväksytty suorittaminen. Tavoitteena on antaa opiskelijoille kokonaiskuva palkkatyövoiman käyttötavoista, työoikeuden normijärjestelmästä ja kansallisesta työmarkkinamekanismista sekä perustiedot yksilöllisen ja kollektiivisen työoikeuden pääsisällöstä. Oikeustieteelliset opinnot sopivat kaikille oikeustieteestä kiinnostuneille ja alan tietoja työssään tarvitseville. Opintoja voi hyödyntää ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen esimerkiksi henkilöstökoulutuksena. Opinnot antavat myös valmiuksia oikeustieteelliseen tiedekuntaan hakeville ja ne sopivat välivuoden viettäjille. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 20 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) Etäluentopäivät: , , , , , JOHTAMINEN JA ORGANISOINTI: ESIMIESTYÖ JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT (6 OP) , ke Kultaranta Tapani, 12 t, 100, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Opintojakso sijoittuu kauppatieteiden opintojen piiriin. Opinnot soveltuvat johtamisesta, henkilöstön kehittämisestä sekä ylipäätään työelämän ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneille. Opintojaksolla opiskelija tutustuu esimiehen rooliin, käytännön johtamistyöhön sekä esimiesviestintään. Lisäksi tutustutaan johtamiseen ja esimiestyöhön liittyviin taustateorioihin. Harjoituksissa osallistujat pohtivat ratkaisuja erilaisiin käytännön esimiestilanteisiin. Kurssin tarkoituksena on kehittää opiskelijan omaa johtajuutta, ongelmanratkaisu- ja vuorovaikutustaitoja. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 60 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) Kurssipäivät: 11.9., 25.9., SOSIOLOGIAN PERUSOPINNOT (25 OP) , , ti Moilanen Sara-Lotta, 45 t, 150, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Sosiologia on laaja-alainen yhteiskuntatiede, jonka perusteisiin tutustutaan peruskurssilla. Sosiologiassa on oma ajattelutapansa, missä jokapäiväisiä käsityksiämme ja arkeamme pohditaan uudella tavalla. Peruskurssilla tutustutaan yhteiskunnan rakenteelliseen muutokseen, globalisaatioon ja sosiaaliseen toimintaan sekä avataan ovia myös erityisaloihin kuten perhe-, kulutus-, koulutus-, työelämä- ja ympäristösosiologiaan sekä kriminologiaan. Sosiologia sopii niille, joita askarruttavat yhteiskunnan ja ihmisen sosiaalisen käyttäytymisen kysymykset. Sen opiskelu antaa välineitä yhteiskunnallisten ilmiöiden erittelyyn ja yhteiskunnallisten muutosten edellyttämän tiedon muokkaamiseen. Sosiologia antaa valmiuksia yhteiskunnallista näkemystä ja tietoa edellyttäviin asiantuntijatehtäviin. Opinnot suoritetaan opintoryhmäistuntoina, joita tukee Moodle-oppimisympäristö. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 220 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 OP) , , ke Vehovuori Mirja, 42 t, 150, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Kasvatustiede kuvailee, selittää ja auttaa ymmärtämään inhimillistä vuorovaikutusta koko elämänkaaren ajalta. Perusopintojen tavoitteena on saada yleiskäsitys kasvatustieteestä ja sen osa-alueista. Opinnot soveltuvat kaikille kasvatuksesta, koulutuksesta ja oppimisesta kiinnostuneille. Erityistä hyötyä opinnoista on luokanopettaja- tai lastentarhanopettajaopintoihin suuntautuville. Opinnot sisältävät ohjattua itsenäistä opiskelua, opintoryhmäkokoontumisia, luentoja ja verkko-opiskelua. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 220 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) HOITOTIEDE, PERUSOPINNOT (25 OP) Moodle-pohja aukeaa Suoritetaan verkko-opintoina 12 t, 50, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

19 Avoin yliopisto / Ikäihmisten opinnot Hoitotiede on terveystieteellinen, ihmisten hoitamista tutkiva tieteenala. Hoitotiede tarkastelee terveyttä käsitteenä, terveyden ylläpitämistä ja ihmisen auttamista terveysongelman uhatessa tai sairauden kohdatessa. Hoitotieteen opinnoissa perehdytään hoidon ja hoitotieteen filosofiaan ja ongelmiin. Lisäksi tarkastellaan hoitotieteen kehitystä ja asemaa tieteiden joukossa, tietoperustaa ja teorianmuodostusta. Opinnoissa tutustutaan lisäksi tieteelliseen ajatteluun, hoitotieteellisen tutkimuksenteon perusteisiin ja tutkimusprosessin etenemisvaiheisiin. Hoitotieteen opinnot soveltuvat erityisesti terveysalalla työskenteleville tai alalle aikoville. Opinnoilla voi päivittää ja täydentää omaa ammattitaitoa ja saada uusinta tietoa käytännön hoitotyöstä tutkimuksen ja teoreettisen tiedon näkökulmasta. Hoitotieteen perusopinnot suoritetaan kirjatentteinä. Opiskelijoilla on käytössä itsenäistä opiskelua tukeva Moodle-oppimisalusta, minkä käytön ohjauksesta huolehtii avoin yliopisto. Kirjatentit suoritetaan Turun avoimen yliopiston yleisinä tenttipäivinä, tenttimispaikkana Hiiden Opisto. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 220 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) Turun yliopistolta lisätietoja antaa Katariina Mäkinen IKÄIHMISTEN OPINNOT IKÄIHMISTEN YLIOPISTO IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / NUMMI , , ti Kunnantalo, Siipoontie 1, NUMMI Tiainen Ulla-Margit, 50 t, 42 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Seurataan Helsingin yliopiston Vapaan sivistystyön toimikunnan tuottamaa dvd-muotoista Studia Generalia -luentosarjaa: Ruoka ja elämä. Se pidettiin Helsingin yliopistossa syksyllä Syyskausi 1. ja 2.kerta: Ravitsemuksen perusteet. Dosentti Kirsi Pietiläinen: Aineenvaihdunnan ABC-kalorit, kilot ja karppaus. Professori Marina Heinonen: Terveysvaikutteinen ruoka - lisää vitamiineja, antioksidantteja ja probiootteja? 3. ja 4. kerta: Syömisen evoluutio. Professori Ilkka Hanski: Mitä eläimet syövät? Professori Mikael Fogelholm: Pitäisikö meidän syödä kuten kivikaudella. 5. ja 6. kerta: Keinotekoista vai luonnonmukaista. Professori Teemu Teeri: Geenimuunneltu ruoka. Professori Juha Helenius: Luomussako Suomen tulevaisuus? 7. ja 8. kerta: Riittääkö ruoka, riittääkö vesi? Professori Jari Valkonen: Riittääkö ruoka vielä vuonna Professori Markku Löytönen: Vettä on vähän. 9. ja 10. kerta: Makuja ja arvoja. Professori Hely Tuorila: Miksi, miltä ja kenelle ruoka maistuu? Dosentti Maiju Lehmijoki-Gardner: Pyhä ruoka. 11. ja 12. kerta: Ruoan monet merkitykset. Aiheesta keskustelevat professori, sisätautiopin erikoislääkäri Aila Rissanen, ravitsemusfysiologian professori Riitta Korpela, kotitalouspedagogiikan professori Päivi Palojoki ja sosiaalipsykologian professori Anna-Maija Pirttilä-Backman. Kevätkauden ohjelma sovitaan erikseen IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KARISJÄRVI , , ma Karisjärven kansakoulu, Ahonpääntie 10, KARISJÄRVI Parikka Hilkka, 50 t, 42 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Sisältö sama kuin edellä IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KAARIKESKUS , , to Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, Tiainen Ulla-Margit, 50 t, 42 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Sisältö sama kuin edellä IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / PITÄJÄNKESKUS , , ke Pitäjänkeskus, Uudenmaantie 10, VIHTI Tiainen Ulla-Margit, 50 t, 42 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Sisältö sama kuin edellä. VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / PETÄJÄKOTI , , ti Petäjäkoti, Mäntynummenkuja 7, LOHJA AS Sotomayor Rosazza Sonia, 50 t, 39 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Vierivä sammal ei kivety eikä osallistuva ihminen mökkiydy. Tällä kurssilla lyödään viisaat päät yhteen ja iloitaan vanhan taitamisesta ja uuden oppimisesta. Tavoitteena on erityisesti eläkeläisten elämänlaadun, sosiaalisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen. Voimaa ammennetaan ajankohtaisten luentojen, esitelmien, mahdollisten retkien ja ennen kaikkea yhteisen keskustelun ja yleisen hauskanpidon keinoilla. 19

20 Ikäihmisten opinnot / Hoiva ja huolenpito, asiakaspalvelu VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / LOHJAN OPISTOTALO , , ke Sotomayor Rosazza Sonia, 50 t, 39 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Sisältö sama kuin edellä VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / KAARIKESKUS , , ma Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, Vehovuori Mirja, 50 t, 39 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Vierivä sammal ei kivety eikä osallistuva ihminen mökkiydy. Tällä kurssilla lyödään viisaat päät yhteen ja iloitaan vanhan taitamisesta ja uuden oppimisesta. Tavoitteena on erityisesti eläkeläisten elämänlaadun, sosiaalisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen. Voimaa ammennetaan ajankohtaisten luentojen, esitelmien, mahdollisten retkien ja ennen kaikkea yhteisen keskustelun ja yleisen hauskanpidon keinoilla. IKÄIHMISTEN HYVINVOINTITREENIT IKÄIHMISTEN HYVINVOINTITREENIT / LOHJA , to Turunen Irma, Vehovuori Mirja, 24 t, maksuton Tiedustelut ja ilmoittautumiset Mirja Vehovuori p Tämä yhdessäolotuokio on räätälöity juuri sinulle yli 65-vuotias ikäihminen. Löydetään yhdessä voimavaroja arkeen, nautitaan kulttuurielämyksistä, kokataan ja kokeillaan uutta liikuntamuotoa ja koetaan yhdessä tekemisen riemua. Järjestetään yhteistyössä Hiiden Opiston ja Lohjan seudun mielenterveysseuran kanssa IKÄIHMISTEN HYVINVOINTITREENIT / PUSULA , ma Karisjärven kansakoulu, Ahonpääntie 10, KARISJÄRVI Turunen Marja-Riitta, 24 t, maksuton Tiedustelut ja ilmoittautumiset Marja-Riitta Turunen p Tämä yhdessäolotuokio on räätälöity juuri sinulle yli 65-vuotias ikäihminen. Löydetään yhdessä voimavaroja arkeen, nautitaan kulttuurielämyksistä, kokataan ja kokeillaan uutta liikuntamuotoa ja koetaan yhdessä tekemisen riemua. Järjestetään yhteistyössä Hiiden Opiston ja Nummi-Pusulan Mielenterveysseuran kanssa. HOIVA JA HUOLENPITO, TURVALLISUUS JA ASIAKASPALVELU LASTEN HOITAJAN PERUSKURSSI MLL , ke , la Anttilan koulu (A-ovi), Kirkkokatu 6, LOHJA Dolk Jaana, 38 t, 65, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Hiiden Opisto ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri järjestävät yhteistyössä lastenhoitokurssin. Kurssille ovat tervetulleita 15 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat nuoret ja aikuiset Hiiden Opiston koko toiminta-alueelta. Kurssista saa todistuksen, joka huomioidaan haettaessa opiskelemaan mm. kasvatus- ja hoitoalalle. Kurssi on suunnattu henkilöille, joilla on mahdollisuus toimia jatkossa lasten hoitajana. MLL:n hoitajana voi toimia henkilö, joka on suorittanut lastenhoitokurssin hyväksytysti ja on soveltuva lastenhoitotyöhön. Kurssi antaa perustaitoja lasten hoito- ja leikkitilanteisiin, tietoa eri-ikäisten ja erilaisten lasten toiminnoista. Kurssi sisältää keskiviikko-iltoja että lauantaipäiviä. Kurssipäivät: 15.1., 18.1., 22.1., 29.1., 5.2., 12.2., 26.2., 5.3., 12.3., ILO PALVELLA - NUORTEN PALVELUKORTTIKOULUTUS 8.2. la Vehovuori Mirja, 8 t, 30, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Sinä vuotias nuori, joka haluat kesä- tai osa-aikatyöhön palvelualalle! Ilo palvella -kurssilta saat neuvoja työnhakuun, perusperehdytyksen palvelualan työhön sekä vinkkejä asiakaspalveluun. Suoritettuasi kurssin hyväksytysti saat todistuksen sekä palvelukortin näytettäväksi työnantajalle. Kurssi järjestetään yhteistyössä työvoimahallinnon sekä paikallisten palvelualan yrittäjien kanssa. Kurssimaksu sisältää palvelukortin ja todistuksen. 20 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017 JULKINEN TIEDOTE HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Studieguiden 2016-2017 Oi maamme Suomi synnyinmaa Suomi täyttää 100 vuotta 2017. Sata vuotta ja jo paljon, paljon

Lisätiedot

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017 JULKINEN TIEDOTE HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Studieguiden 2016-2017 SISÄLLYS Oi maamme Suomi synnyinmaa Suomi täyttää 100 vuotta 2017. Sata vuotta ja jo

Lisätiedot

Hiiden Opisto. opinto-opas 2014-2015. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2014-2015. www.hiidenopisto.fi 1

Hiiden Opisto. opinto-opas 2014-2015. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2014-2015. www.hiidenopisto.fi 1 Hiisi-Institutet 4 Studieguiden 2013-2014 2014-2015 Hiiden Opisto opinto-opas 2014-2015 1 Henkistä hyvinvointia voi vaalia, vaikka talous takkuaa Suomen ja kuntien talouden tila on tällä hetkellä vaikea.

Lisätiedot

Hiiden Opisto. opinto-opas 2015-2016. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2015-2016. www.hiidenopisto.fi 1

Hiiden Opisto. opinto-opas 2015-2016. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2015-2016. www.hiidenopisto.fi 1 Hiisi-Institutet 4 Studieguiden 2013-2014 2015-2016 Hiiden Opisto opinto-opas 2015-2016 1 Läntisen Uudenmaan suurin opisto ilman kotipesää Hiiden Opiston opistotalo Lohjan Linnaistenkadulla on tullut elinkaarensa

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN OPINNOT IKÄIHMISTEN YLIOPISTO VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN. Ikäihmisten opinnot

IKÄIHMISTEN OPINNOT IKÄIHMISTEN YLIOPISTO VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN. Ikäihmisten opinnot Ikäihmisten opinnot IKÄIHMISTEN OPINNOT VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN 32021128 VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / LOHJAN OPISTOTALO 7.9.-30.11. & 11.1.-11.4. ke 12.30-14.00 Sotomayor Rosazza Sonia, 50 t, 38 32021103

Lisätiedot

Hiiden Opisto opinto-opas 2011-2012

Hiiden Opisto opinto-opas 2011-2012 Hiiden Opisto opinto-opas 2011-2012 1 Kohdataan hiiden opistossa Vietämme parhaillaan Euroopan Unionin vapaaehtoistoiminnan vuotta. Läntisellä Uudellamaalla vapaaehtoistoimintaa harjoittavat lukuisat järjestöt

Lisätiedot

Hiiden Opisto opinto-opas 2012-2013

Hiiden Opisto opinto-opas 2012-2013 Hiiden Opisto opinto-opas 2012-2013 1 Melkein kaikkea ja vähän päälle Espanjalainen kevät, Saunaseminaari, Suomen kansallispuistot, Kahvakuulakurssi, Nummi-Pusulan mieslaulajat, Revontulilapaset, Pietarin

Lisätiedot

Hiiden Opisto opinto-opas 2010-2011

Hiiden Opisto opinto-opas 2010-2011 Hiiden Opisto opinto-opas 2010-2011 1 ENEMPI ON MAAILMAA KUIN RUUDUSTA NÄKYy Otsikon vanha suomalainen sananlasku on Hiiden Opiston uuden lukuvuoden teema 2010-2011. Maailma on toden totta laveampi kuin

Lisätiedot

JULKINEN TIEDOTE. Opintoopas. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET

JULKINEN TIEDOTE. Opintoopas. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Opintoopas 2017-2018 JULKINEN TIEDOTE HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Studieguiden 2017-2018 Hiiden Opiston johtokunta Jakka Juha, pj. (Vihti) Salmenpohja Juhana, vpj. (Lohja) Helanto-Väätänen Kati (Vihti)

Lisätiedot

Juuret ja Siivet. Kasvava opiskelijamäärä on osoittanut omalta osaltaan opiston tärkeän

Juuret ja Siivet. Kasvava opiskelijamäärä on osoittanut omalta osaltaan opiston tärkeän Juuret ja Siivet Kansalais- ja työväenopistotoiminnan juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse historiaan. Kansalais- ja työväenopistojen liitto (KTOL) juhlii tänä vuonna jo 90. vuottaan ja Hiiden Opiston

Lisätiedot

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014 KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014 1. Toiminta-ajatus Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa

Lisätiedot

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Liite nro 4 Yhdtr. 30.7.2008 223 liite2 Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Kurssihinnoittelun lähtökohtana on oppitunnin tuotantohinta,

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Kokemäen kansalaisopisto 25.6.2013 LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2013 31.7.2014 Syyskausi 9.9. 15.12.2013 Kevätkausi 7.1. 18.5.2014

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon.

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon. TYÖKAUSI 2015-2016 syyslukukausi 14.9.-22.11.2015 kevätlukukausi 11.1.-15.4.2016 hiihtoloma 7.-11.3.2016 kevätnäyttely huhti-toukokuu konsertti/kevätjuhla huhti-toukokuu Yksittäisiä kursseja voidaan järjestää

Lisätiedot

HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa!

HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa! HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa! Hiiden Opisto on aikuisoppilaitos, joka tuottaa ja edistää elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, tukee persoonallisuuden monipuolista kehittymistä

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17.

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17. Jaksovinkit 6 Iltaopetus 7.4. 13.5. Iltaopetuksen kokeet 6. jaksossa: B-koodi: 14.5. D-koodi: 19.5. C-koodi: 15.5. E-koodi: 20.5. Kokeiden palautus: 21.5. Rehtori Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on

Lisätiedot

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015 KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015 1. Toiminta-ajatus Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa

Lisätiedot

Otsikko. Alaotsikko. Tekijä 23.4.2015 1

Otsikko. Alaotsikko. Tekijä 23.4.2015 1 Otsikko Alaotsikko Tekijä 23.4.2015 1 100 vuotta oppimisen iloa Helsingin työväenopisto on Helsingin kaupungin omistama oppilaitos yli 16-vuotiaille Perustettu Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksellä

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun.

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. 2011 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden lisäksi valita runsaasti

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

Kokemäen kansalaisopisto

Kokemäen kansalaisopisto Kokemäen kansalaisopisto LUKUVUODEN 2014 2015 TOIMINTASUUNNITELMA Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2014 31.7.2015 Syyskausi 8.9. 13.12.2014 Kevätkausi 7.1. 11.5.2015 Syysloma 20.

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto

VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto Koulutusta yhteistyössä Pieksämäellä Taustaa -Pieksämäellä paljon

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne. 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne. 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! AIOTKO LUONNONTIETEELLISELLE TAI LÄÄKETIETEELLISELLE ALALLE? KIINNOSTAVATKO SINUA KANSAINVÄLISET TEHTÄVÄT?

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! AIOTKO LUONNONTIETEELLISELLE TAI LÄÄKETIETEELLISELLE ALALLE? KIINNOSTAVATKO SINUA KANSAINVÄLISET TEHTÄVÄT? Kaarinan Lukio 2009 010 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden

Lisätiedot

TERVEYSTIETEIDEN LAITOS. Hoitotieteen, hoitotieteen didaktiikan aineopintojen ja terveyshallintotieteen opintojen aikataulut

TERVEYSTIETEIDEN LAITOS. Hoitotieteen, hoitotieteen didaktiikan aineopintojen ja terveyshallintotieteen opintojen aikataulut TERVEYSTIETEIDEN LAITOS Hoitotieteen, hoitotieteen didaktiikan aineopintojen ja terveyshallintotieteen opintojen aikataulut SYKSY 2013 7.5.2013 Mahdollisten muutosten vuoksi aikataulu kannattaa tarkistaa

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 26.8.2016 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

XIV Korsholmsstafetten

XIV Korsholmsstafetten XIV Korsholmsstafetten 19.5.2013 Huvudklasser Öppen klass: Laget får komponeras fritt. Damklass: Laget ska endast bestå av kvinnliga löpare. Varje lag skall bestå av 6 8 löpare. Två löpare från varje lag

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013

TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013 TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013 Päivän ohjelma 12.00 Opiskelukäytännöt INFIMissä 13.30 Kahvitauko 14.00 Tutkintokohtaiset

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA 010851 TYÖHYVINVOINTI 5 op Salo 5.4.-1.6., 12 oppituntia AMK D113, Ylhäistentie 2 KTM Tiina Rantanen Kurssimaksu 62 sekä avoimen yliopiston maksu 50. Erikoiskurssi.

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

HIIDEN OPISTO Toimintakertomus

HIIDEN OPISTO Toimintakertomus HIIDEN OPISTO Toimintakertomus 216 1 1. VISIO, TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT Visio Hiiden Opisto on luotettava ja arvostettu kansalaisopisto läntisellä Uudellamaalla. Opisto tunnetaan laadukkaana ja luovana

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Medan vi lever Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Till läraren Filmen och övningarna är främst avsedda för eleverna på högstadiet, men övningarna kan också

Lisätiedot

Historia / Elämäntaito ja ihmissuhteet. Ikäihmisten opinnot / Historia

Historia / Elämäntaito ja ihmissuhteet. Ikäihmisten opinnot / Historia Historia / Elämäntaito ja ihmissuhteet Ikäihmisten opinnot / Historia 32967165 IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KAARIKESKUS Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, to 10.00-11.30, 3.9.-26.11., 14.1.-21.4. Turunen

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors

Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Sverigefinskt familjeläger 1-3 augusti 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Tervetuloa Örebron läänin ensimmäiselle

Lisätiedot

UKK - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET - KAUPPATIETEET

UKK - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET - KAUPPATIETEET UKK - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET - KAUPPATIETEET OPISKELIJAKSI HAKEMINEN Kuinka pitkään saan opiskella? Opinto-oikeusaika on perusopintokokonaisuudessa kolme lukukautta, aineopintokokonaisuudessa neljä lukukautta

Lisätiedot

Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA

Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA 2017-2018 Info 21.8.2017 Avoin yliopisto Jutta Karhu 1. Yleistä opiskelusta 2. Psykologian perusopinnot 3. Psykologian aineopinnot 4. Monimuoto- ja verkkoopiskelu 5. Suorituskäytänteet

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kauppatieteellisen alan kieliopinnot 1.9.2017 Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden

Lisätiedot

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op)

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Alkuinfo 8.9.2015 1 OPINNOISTA Luokanopettaja perusopinnot (25 op) sisältää 6 opintojaksoa. Varhaiskasvatus perusopinnot (25 op): sisältää

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) 72 A. Belle Selene Xian valtuustoaloite vähäosaisten opiskelun tarpeesta HEL 2013-003033 T 00 00 03 Päätös Johtokunta päätti antaa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille

Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiistai 11.6.2013 klo 14-16 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutuslaitos Erityispedagogiikan koulutus Yleistä opinnoista

Lisätiedot

Itä-Karjalan Kansanopisto

Itä-Karjalan Kansanopisto SUOMEN KIELEN KOULUTUS SAVONLINNAN SEUDULLA 2013 2014 Itä-Karjalan Kansanopisto Valoniementie 32 58450 Punkaharju 015 572 11, telefax 015 572 1220 www.ikko.fi rehtori, opetusneuvos Maija Tenojoki ita-karjalan.kansanopisto@ikko.fi

Lisätiedot

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastossa elo-syyskuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, 3 tai tutustu tablettiin.

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2013

TOIMINTAKERTOMUS 2013 TOIMINTAKERTOMUS 2013 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Hiiden Opisto TOIMINTAKERTOMUS 2013 JA TAVOITTEET 2014 Sisällysluettelo 1. Visio, toiminta-ajatus ja arvot 1 2. Johtokunnan puheenjohtajan katsaus vuoteen

Lisätiedot

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun.

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun. Yhtenäiskoulu Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU opas peruskoulun luokille 7 9 Yhtenäiskoulun 7. - 9. luokkien tuntijako Vuosiluokka 7 8 9 Kaikille

Lisätiedot

ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015

ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015 1 ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015 1. Opetussuunnitelman laatiminen Kansalaisopisto on pyytänyt kurssitoiveita kuntalaisilta ja opettajilta huhtikuun loppuun

Lisätiedot

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi Keravan kuvataidekoulu Lukuvuosi 2016-2017 Opetuspaikat Keravan kuvataidekoulu Paasikivenkatu 5 04200 Kerava Taidepäiväkoti Konsti (kuvismuskarin opetus) Puusepänkatu 3 04200 Kerava Toimisto Paasikivenkatu

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

Tervetuloa Avoimen yliopiston kesäopetuksen infotilaisuuteen!

Tervetuloa Avoimen yliopiston kesäopetuksen infotilaisuuteen! Tervetuloa Avoimen yliopiston kesäopetuksen infotilaisuuteen! 12.4.2012 12.4.2012 1 Miksi opiskella avoimessa yliopistossa? Mahdollisuus Tutustua yliopistotasoiseen opiskeluun Perehtyä tiettyyn oppiaineeseen

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 26 oppiainetta Miksi opiskella avoimia yliopisto-opintoja voit hyödyntää välivuoden pääset elämässä

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille

Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiistai 12.6.2012 klo 15-17 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutuslaitos Erityispedagogiikan koulutus Yleistä opinnoista

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning TYÖNANTAJA ABETSGIVAE TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENEKSI / VALTAKIJA AY-JÄSENMAKSUN PEIMISEKSI / MUUTOSILMOITUS ANSLUTNINGSBLANKETT FÖ MEDLEMSKAP I JYTYS MEDLEMSFÖENING OCH OFFENTLIGA OCH PIVATA SEKTONS FUNKTIONÄES

Lisätiedot

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho LUKIO-OPINNOT Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho Opinto-ohjaajat Riina Laasonen 1 D, E, F Salla Purho - 1 A, B, C MITÄ LUKIOSTA ON HYVÄ TIETÄÄ? Oppimateriaalit hankittava

Lisätiedot

LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2008 1. Otsikko Sivu

LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2008 1. Otsikko Sivu LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2008 1 Työväenopiston johtokunta 22.04.2008 AIKA 22.04.2008 klo 18:00-18:50 PAIKKA Opistotalo KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 13

Lisätiedot

Särmä-oppikirja voi olla digikirjan muodossa, tehtävä- ja kielioppikirjat eivät.

Särmä-oppikirja voi olla digikirjan muodossa, tehtävä- ja kielioppikirjat eivät. Vihdin lukion ensimmäisen vuoden oppikirjat lukuvuonna 2016-2017 Huom! Syksyllä 2016 lukion aloittavat opiskelevat uuden opetussuunnitelman mukaan. Ole tarkkana, että hankit juuri sen kirjan, joka listassa

Lisätiedot

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki Sakägare/ Asianosainen Ärende/ Asia - VALREKLAM INFÖR RIKSDAGSVALET 2015 - VAALIMAI- NONTA ENNEN EDUSKUNTAVAALEJA 2015, TILLÄGG / LISÄYS Det finns tomma reklamplatser kvar i stadens valställningar och

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Senioreiden atk. Senioreiden Atk. Lohja. 34011207 TIETOKONE TUTUKSI A (TASO 0-1) 10.9.-8.10. pe 12.30-15.45

Senioreiden atk. Senioreiden Atk. Lohja. 34011207 TIETOKONE TUTUKSI A (TASO 0-1) 10.9.-8.10. pe 12.30-15.45 34017339 GOOGLE-SIVUSTOT JA BLOGGER B 1.3.-22.3. ti 17.00-20.15 Terävä Eija 16 t 37 Ilmoittautuminen 15.2. mennessä Kurssilla perustetaan ilmaiset Google-kotisivut sekä Googlen blogi eli nettipäiväkirja.

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Onnittelut valinnoistasi Ensinnäkin siitä, että olet valinnut

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto abivuosi opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen mahdollisuus tutustua sähköisiin kokeisiin luokassa 2O Missä mennään?

Lisätiedot

JATKAISINKO LUKIOSSA?

JATKAISINKO LUKIOSSA? JATKAISINKO LUKIOSSA? MIKSI LUKIOON? Tavoitteenasi on jatkaa korkeakouluissa, erityisesti yliopistossa. Yliopistojen pääsykokeissa voidaan vaatia lukion oppimäärän osaamista, esim. maa, fy, ke ja bi. Tarvitset

Lisätiedot

FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Humanistinen osasto/suomen kieli ja kulttuuritieteet

FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Humanistinen osasto/suomen kieli ja kulttuuritieteet Avoin yliopisto OPETUSTARJONTA 1 (5) ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON AVOIMEN YLIOPISTON OPETUSTARJONTA YHTEISTYÖOPPILAITOKSILLE Oppiaineet tiedekunnittain ja laitoksittain p= perusopinnot a=aineopinnot s=syventävät

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken 25.8.2016 Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Koulutusohjelman opinnot Amanuenssi Hanna Snellman (Fabriikki F3428B) puh.

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Yli 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2012 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2013

TOIMINTAKERTOMUS 2012 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2013 TOIMINTAKERTOMUS 2012 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Toimintakertomus 2012 ja tavoitteet 2013 Sisällysluettelo 1. Visio, toiminta-ajatus ja arvot 1 2. Johtokunnan puheenjohtajan katsaus vuoteen 2012 2 3.

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen. Hämeenllinnan lyseon lukio

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen. Hämeenllinnan lyseon lukio YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

Ilmoittautuminen opintoihin alkaa 16.8.

Ilmoittautuminen opintoihin alkaa 16.8. Helsingin yliopiston Avoin yliopisto - monipuolista yliopisto-opetusta Avoimessa yliopistossa voi opiskella yliopisto-opintoja noin sadassa oppiaineessa. Monesta oppiaineesta voi opiskella perusopintojen

Lisätiedot

RUOTSI LC-5411 H02. PHYS-A3121 Termodynamiikka CS-A1111 PHYS-A3121 H02 H12 MS-A0105 H02. CS-A1111 *** Ohjelmoinnin peruskurssi. Luento H13 CS-A1111

RUOTSI LC-5411 H02. PHYS-A3121 Termodynamiikka CS-A1111 PHYS-A3121 H02 H12 MS-A0105 H02. CS-A1111 *** Ohjelmoinnin peruskurssi. Luento H13 CS-A1111 Kone- ja rakennustekniikan 1. vuoden opiskelijoille suunnattu mallilukujärjestys 2017-2018 Lisätietoa MyCourses ja weboodi (oodi.aalto.fi) Mera information om övningar och övriga kursspecifika detaljer

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 31.8.2017 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

IV OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2015

IV OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 19.12.2014 Luokanopettajat Muutos 26.1.2015 Muutos 13.2.2015 Muutos 10.3.2015 IV OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2015 SYVENTÄVÄT OPINNOT Tutkimusmenetelmäopinnot

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Haku Käsityön taiteen syventäviin opintoihin Sivu 1 / 9 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden

Lisätiedot

Johdanto kauppatieteiden opiskeluun ti klo Tervetuloa! UEF ADUCATE

Johdanto kauppatieteiden opiskeluun ti klo Tervetuloa! UEF ADUCATE Johdanto kauppatieteiden opiskeluun ti 10.2.2015 klo 17.00-18 Tervetuloa! Kaikille avoin yliopisto Avoin yliopisto opetus vastaa yliopiston perusopetusta eli avoimessa yliopistossa tehdyt opintosuoritukset

Lisätiedot

II OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2016

II OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2016 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 8.1.2016 Luokanopettajat Muutos 5.2.2016 Muutos 22.2.2016 Muutos 15.3.2016 II OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2016 VIESTINTÄ JA KIELIOPINNOT KKSUOPE Asiantuntijan

Lisätiedot

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 1 Ennen opiskelua Tutustu hyvin opinto-ohjelmaan verkkopalvelussa: luentojen ajat ja

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot