Hiiden Opisto opinto-opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hiiden Opisto opinto-opas 2012-2013"

Transkriptio

1 Hiiden Opisto opinto-opas

2 Melkein kaikkea ja vähän päälle Espanjalainen kevät, Saunaseminaari, Suomen kansallispuistot, Kahvakuulakurssi, Nummi-Pusulan mieslaulajat, Revontulilapaset, Pietarin ja Ruotsin kauneimmat puutarhat, Arkeologian perusopinnot 25 op. Edellä oli vain muutama esimerkki, mitä kaikkea Hiiden Opiston tuleva lukuvuosi tarjoaa alueemme asukkaille. Opistoopinnoissa - vapaan sivistystyön lain alla ja ohjaamana - elinikäisen oppimisen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Lain mukaisesti Hiiden Opisto järjestää yleissivistävää kansalaisopistokoulutusta, jonka tavoitteet ovat pääsääntöisesti yksilöllisiä ja ne nousevat paikallisista sivistystarpeista. Tätä kävi ihmettelemässä 14 tsekkiläistä opetusalan ammattilaista keväällä 2012 Hiiden Opistossa. Ylpeinä kerroimme suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja kansalaisopistotoiminnasta osana aikuisoppimista ja -opetusta. Vieraat eivät voineet kuin ihastella. Mukana aikuiskoulutustarjontaa esittelemässä oli myös OpinOvi-projektin kautta Hiiden Opiston opetuskumppaneita. Toimiva yhteistyö aikuiskoulutussektorin ja kulttuuritoimijoiden kanssa synnyttääkin alueellemme mitä monipuolisimman paikallisen aikuiskoulutustarjonnan. Sitä kelpaa esitellä. Hiiden Opiston tulevaa lukuvuotta yhdistää Helsingin Word Design -pääkaupungin 2012 innoittama teema: Design muotoile ympäristösi, suunnittele oma polkusi. Varsinaiset teemakurssit on merkitty opinto-ohjelmaan pihlajanlehdellä. Lukuvuonna emme tarkastele designia vain esineiden näkökulmasta joka sekin on tärkeä. Design tulee esiin myös opiston kurssi-, luento- ja tapahtumatarjonnassa luovuuteen kannustamisena, omana opiskelupolkuna ja uudenlaiseen ajatteluun innostavana aikuisen oppimismahdollisuutena. Uusia ovia on mahdollista aukaista, vielä tutkimattomia teitä kulkea. Tervetuloa uuteen lukuvuoteen! Rehtori Anne Kotonen Hiiden Opisto on aikuisoppilaitos, joka tuottaa ja edistää elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, tukee persoonallisuuden monipuolista kehittymistä ja elämänhallintaa toteuttaen vapaan sivistystyön periaatteita LänsiUudellamaalla. Hiiden Opisto on luotettava ja arvostettu kansalaisopisto läntisellä Uudellamaalla. Opisto tunnetaan laadukkaana ja luovana koulutuksen järjestäjänä, aktiivisena vaikuttajana ja kehittäjänä sekä hyvänä yhteistyökumppanina. Hiiden Opisto perustettiin yhdistämällä Lohjan työväenopisto (sis. Lohja, Sammatti ja Siuntio) sekä Nummi-Pusulan ja Vihdin kansalaisopistot Hiiden Opistoksi Lohja toimii isäntäkuntana ja tuottaa palvelut kaikkien sopimuskuntien alueelle yhteistyösopimuksen mukaisesti. Vuoden 2007 alusta Karjalohja liittyi Hiiden Opistoon. Sammatin kunta liittyi Lohjan kaupunkiin vuoden 2009 alussa, joten alkaen Hiiden Opiston sopimuskuntia on viisi: Lohja, Vihti, Nummi-Pusula, Karjalohja ja Siuntio. Oppaan taitto: Kaisa Hannula 2 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

3 Sisällys YHTEYSTIEDOT JA INFO 4 Ilmoittautuminen ja peruutusehdot 6 Kurssilaskutus, alennukset ja edut 6 Perhekurssit, erikoishinnoitellut kurssit ja teema 7 Oppikirjat ja -materiaalit 7 Opetuskerran peruutus, pituus, tiedotukset 7 Lukuvuosi ja loma-ajat, vakuutus, todistukset 7 Hankkeet 8 Retket ja matkat 10 Tapahtuma- ja luentokalenteri 11 Luennot, keskustelut ja tapahtumat 12 YHTEISKUNTAOSASTO 14 Avoin yliopisto 16 Ikäihmisten opinnot 17 Ikäihmisten yliopisto 17 Voimaa viisauden vuosiin 18 Ikäihmisten hyvinvointitreenit 18 Turvallisuus ja asiakaspalvelu 19 Historia 19 Elämäntaito ja ihmissuhteet 21 Verkko-opetus 22 Atk ja media 23 Senioreiden atk 23 Peruskurssit 30 Erikoiskurssit 33 Ajokorttitutkinnon kurssit 35 TAITEEN JA LIIKUNNAN OSASTO 36 Kuvataiteet 37 Taidemaalaus 37 Posliininmaalaus 38 Ikonimaalaus 39 Avoin ateljee 40 Piirustus 40 Tiffany-lasityöt 41 Kuvanveisto ja muovailu 42 Taidehistoria 42 Näyttämötaiteet 42 Kirjallisuus 43 Liikenne 43 Liikunta 44 Tanssi 50 KIELET JA MUSIIKKI 54 Kielet 55 Suomi 58 Englanti 59 Espanja 64 Italia 67 Japani 69 Kreikka 70 Ranska 70 Ruotsi 73 Saksa 74 Turkki 75 Unkari 76 Venäjä 76 Viittomakieli 78 Viro 78 Musiikki 79 Musiikin luennot 79 Musiikki- ja soitinopetus, orkesterit 79 Laulunopetus ja kuorot 81 TAITOAINEIDEN OSASTO 84 Käden taidot - Design-tuotteita omin käsin 85 Käsityön taiteen perusopetus 85 Värjäys 86 Neulominen, virkkaaminen ja neulakinnastekniikka 86 Huovutus 86 Senioriryhmät 88 Saippuakurssit 88 Kierrätä ja säästä - kestävää kehitystä - 89 Pukeutuminen, ompelu ja kansallispuvut 90 Kirjonta ja tilkkutyöt 91 Kirjansidonta 91 Maskeeraus 91 Erikoistekniikat 91 Pitsinnypläys ja käpyilty pitsi 92 Kankaankudonta 93 Joulun aikaan 94 Nuket ja nukkekodit 95 Mosaiikki 95 Helmityöt 96 Lasi-, metalli- ja hopeasavikorut 97 Kivenhionta ja hopeatyöt 98 Metallilankakurssit 99 Sisustus 99 Entisöinti ja verhoilu 99 Keramiikka 100 Risu- ja pajutyöt 101 Puu- ja metallityöt 102 Pienmoottorit 103 Puutarha 104 Kotitalous 105 Perhekurssit 105 Kasvisten keittiö 106 Kansainvälinen keittiö 107 Leivonta 107 Ensiapu ja terveys 108 Eläimet 109 Toimipaikat 110 KONTAKTINFORMATION OCH INFOSIDOR 111 SVENSKSPRÅKIGA KURSER 114 3

4 Yhteystiedot TOIMISTOT Lohjan toimisto Linnaistenkatu 9, Lohja (019) , fax. (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto Karhumäenpolku 5, Nummela (09) , fax. (09) Avoinna ja ma-to , pe Muina aikoina ma-to 9-15, pe Toimistosihteerit Tarja Saarinen ja Ritva Karhu Avoinna ja ma-to ja 13-15, pe Muina aikoina ma-to 9-12 ja 13-15, pe Toimistosihteeri Tuula Vartiainen HALLINTO Rehtori KM, KtyO Anne Kotonen Linnaistenkatu 9, Lohja Yleishallinto, strategia, talous (019) Apulaisrehtori KM, KtaO Mirja Vehovuori Linnaistenkatu 9, Lohja Karhumäenpolku 5, Nummela Aluevastuu: Vihti ja Nummi- Pusula (019) , (09) Hallinnon toimistosihteeri Tarja Saarinen Linnaistenkatu 9, Lohja (019) fax (019) Tiedotus ja tilauskoulutus Tradenomi Kaisa Hannula Linnaistenkatu 9, Lohja VAHTIMESTARIT Vahtimestari, Lohja Anneli Laitinen ja ma-to Iltavahtimestari, Vihti Marja-Riitta Turunen ja ma-ke TEKNINEN PÄIVYSTYS Opistotalojen tekninen päivystys hätätilanteiden sattuessa: Lohja Nummi-Pusula (Oinolan koulu, Nummi-Pusulan koulu ja lukio) Vihti (09) Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

5 Yhteystiedot AINEOSASTOT Yhteiskuntaosasto Yhteiskuntaosastoon kuuluvat yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikääntyvien opinnot, atk- ja mediaopinnot, historia sekä psykologia ja ihmissuhteet. Yhteiskuntaosastosta vastaa apulaisrehtori KM, KtaO Mirja Vehovuori Osaston toimistosihteeri Tarja Saarinen (019) Viestintäteknologian opettaja FT Eija Terävä Atk ja media, verkko-opetus Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ma ja to Taiteen ja liikunnan osasto Taiteen ja liikunnan osasto pitää sisällään kuvataiteen, kirjallisuuden, liikenneopetuksen, tanssin ja liikunnan sekä puheviestinnän ja näyttämötaiteet. Osastonjohtaja Linnaistenkatu 9, Lohja Kuvataiteet, liikenne, puheviestintä ja näyttämötaiteet, Puhelinaika: ti Tanssin ja liikunnan opettaja MA Ilona Kauppinen Vuorotteluapaalla asti Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ke Osaston toimistosihteerit Taideaineet: Kaisa Hannula Tanssi ja liikunta: Ritva Karhu Taitoaineiden osasto Taitoaineiden osaston opetusalueita ovat käsityö, sisältäen sekä pehmeät että kovat materiaalit, kotitalous, terveyskasvatus, ensiapu sekä puutarha. Osastonjohtaja KM, KtyO Anja Aalto Linnaistenkatu 9, Lohja Käden taidot, kotitalous ja terveystieto, puutarhatalous Puhelinaika ti Taitoaineiden opettaja Artenomi, Amk-opettaja Sari Kymäläinen Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: to Osaston toimistosihteeri Tuula Vartiainen (09) fax (09) Kielten ja musiikin osasto Kielten ja musiikin osasto käsittää kielten ja musiikin kurssit. Osastonjohtaja FM Soile Lundqvist kielet ja musiikki Linnaistenkatu 9, Lohja Kieltenopettaja FM Anja Odell kielet Karhumäenpolku 5, Nummela Information also in English Puhelinaika: to Osaston toimistosihteeri Ritva Karhu Linnaistenkatu 9, Lohja (019) fax (019)

6 Infosivut ILMOITTAUTUMINEN Opinto-oppaassa on jokaisen kurssin kohdalla ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautua voi: Internetissä: Osoitteessa löydät linkin ilmoittautumissivulle ja ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautuessasi hyväksyt ehdot ja sitoudut noudattamaan niitä. Täytä lomake huolellisesti. Varmista myös että annat ajantasaisen kännykkänumerosi ilmoittautuessasi. Puhelimitse: (019) (09) Noudata ilmoittautumisaikoja, emme ota ilmoittautumisia vastaan etukäteen. Mikäli ilmoittautuminen on suoraan opettajalle, on tärkeää, että olet paikalla ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Mikäli et pääse paikalle, ota yhteys oman alueesi toimistoon. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssipaikasta ei lähetetä erillistä kutsua ennen kurssin alkua. Opistosta otetaan yhteyttä vain, jos kurssi peruuntuu tai olet saanut varapaikan. Vain riittävä opiskelijamäärä takaa kurssin käynnistymisen. PERUUTUSEHDOT Ilmoittautuessasi kurssille sitoudut maksamaan kurssimaksun. Jos peruutat kurssipaikkasi viimeistään seitsemää (7) vuorokautta ennen kurssin alkua, ei kurssimaksua peritä ja lasku perutaan. Maksettuja kurssimaksuja ei palauteta. Kurssimaksun maksaminen on opiskelupaikan lunastus, joten kurssimaksuja ei hyvitetä opintojen keskeyttämisen vuoksi. Kurssiperuutukset tehdään puhelimitse opiston toimistoihin tai toimistosihteerille sähköpostitse. Puhepostiin tai nettipalautelaatikkoon ei voi tehdä kurssiperuutusta. Myös opisto voi peruuttaa suunnitellun kurssin, mikäli kurssille ei ole tarpeeksi osallistujia. Tällöin jo maksetut kurssimaksut palautetaan. KURSSILASKUTUS JA MAKSUMUISTUTUS Lasku lähetetään suoraan kotiosoitteeseen ja kukin lasku on maksettava omalla viitenumerollaan. Vähintään lukukauden kestävät kurssit laskutetaan toisen opintokerran jälkeen. Lyhytkurssit pyritään laskuttamaan ennen kurssin alkua. Maksumuistutukset lähetetään Lindorff Oy:n kautta. Laskutusta koskevissa asioissa tulee asioida Lindorffin kanssa. Yhteystiedot löytyvät laskusta. Alkaen: ILMOITTAUDU: (019) / (09) klo 16- Taideaineet, liikunta ja tanssi 8.8. klo 11- Kielet ja musiikki 9.8. klo 11- Taitoaineet, atk, yhteiskuntaosasto, muut kurssit klo 9- Kaikki keväällä alkavat kurssit Kevään kurssit on merkitty värilliselle pohjalle. Koko lukuvuoden kestäville kursseille ei tarvitse ilmoittautua uudelleen kevääksi. Yllä olevien ilmoittautumisaikojen alkamisen jälkeen voi edelleen ilmoittautua internetissä sekä puhelimitse niin kauan kuin paikkoja riittää. SPORTTIPASSI ALENNUKSET Opistolla on käytössä sportti- ja kulttuuripassi. Lue lisää s. 8. Opisto myöntää 50 %:n alennuksen työttömille ja opiskelijoille. Alennus on henkilökohtainen. Alennus ei koske avoimen yliopiston kursseja, erikoishinnoiteltuja kursseja, luentoja eikä aktiiviopiskelijan etua (Katso kohta: erikoishinnoitellut kurssit). Työttömyysalennus: Toimita heti ilmoittautumisen jälkeen todistus työttömyydestä Hiiden Opiston toimistoon. Todistuksen saat työvoimatoimistosta. Opiskelija-alennus: näytä voimassa oleva opiskelijakortti tai toimita siitä kopio opiston toimistoon heti ilmoittautumisen jälkeen. Alennus koskee yläkouluikäisistä (s. v ) alkaen kaikkia opiskelijoita. Mikäli lasku on jo lähetetty, ei alennuksia voida enää myöntää. Jos opiskelutodistuksen saaminen viivästyy, ilmoita siitä toimistoon mahdollisimman pian. 6 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

7 Infosivut AKTIIVIOPISKELIJAN ETU Maksamalla 150 alkavalla lukuvuodella, voi osallistua suurimpaan osaan opiston kursseja rajattomasti, mikäli kursseilla on tilaa. Opiskelijan on ilmoittauduttava aktiiviopiskelijaksi opiston toimistoon mennessä. Peruutusehdot koskevat myös aktiiviopiskelijaa. Avoimen yliopiston opetus, luentojen ovimaksut sekä erikoishinnoitellut kurssit eivät kuulu aktiiviopiskelijaedun piiriin (Katso kohta: erikoishinnoitellut kurssit). ERIKOISHINNOITELLUT KURSSIT Mikäli kurssihinnan perässä on merkintä: ei alennuksia on se erikoishinnoiteltu kurssi, josta ei myönnetä työttömyys- eikä opiskelija-alennusta eikä se kuulu aktiiviopiskelijaedun piiriin (ks. kohdat: aktiiviopiskelijan etu ja alennukset). PERHEKURSSIT TEEMA Tällä tunnuksella merkityt kurssit on tarkoitettu perheille jossa vanhempi osallistuu kurssille lapsen kanssa. Perhekursseilla sekä vanhemman että lapsen tulee ilmoittautua kurssille ja maksaa kurssimaksu. Hiiden Opiston lukuvuoden teema Design - Muotoile ympäristösi, suunnittele polkusi näkyy opetustarjonnassa. OPETUSKERRAN PERUUTUS Opetuskerran peruuntumisesta ilmoitetaan puhelimitse, tekstiviestillä tai opetuspaikalla. Yhtä opetuskerran peruuntumista opettajan sairauden vuoksi ei korvata opiskelijalle ylimääräisellä opetuskerralla. OPETUSTUNNIN PITUUS Opetustunnin laskennallinen pituus on 45 minuuttia. Kurssin kohdalla tuntimäärä on merkitty t-kirjaimella kurssin opettajan ja kurssimaksun kanssa samalle riville. Esimerkki: Sukunimi Etunimi, 20 t, 37 OPISTON TIEDOTUS Ohjelman muutoksista, uusista kursseista ja luennoista sekä muista asioista saa tietoa paikallislehtien opistopalstoilta ja internetistä osoitteesta sekä asiakaslehti Hiiden Luukusta. LUKUVUOSI JA LOMA-AJAT Syyslukukausi (12 vk) Kevätlukukausi (13 vk) Syysloma vk 42 Talviloma vk 8 Pyhien aattoina ei ole opetusta. TAPATURMAVAKUUTUS Kaikki opiston opiskelijat ovat tapaturmavakuutettuja oppituntien aikana. Tapaturmien korvaamisessa noudatetaan julkisia terveydenhoitotaksoja. KAKSIKIELISET KURSSIT Hiiden Opisto on kaksikielinen opisto. Tällä symbolilla merkityillä kursseilla saat opetusta sekä suomen että ruotsin kielellä. Ruotsinkielinen opetustarjonta löytyy oppaan kääntöpuolelta. TODISTUKSET Kurssin suorittamisesta on mahdollista saada maksullinen todistus. OPPIKIRJAT JA MATERIAALIT Oppikirjat ja materiaalit eivät kuulu kurssin hintaan. Opiskelijat hankkivat ja kustantavat materiaalit itse, ellei kurssin kohdalla toisin mainita. Monistemaksu on 0,20 / moniste. 7

8 Hankkeet Sportti- ja kulttuuripassi Hankkeet Kurssimaksun maksaminen SporttiPassilla tai KulttuuriPassilla on mahdollista vain Internetilmoittautumisen yhteydessä. Kurssimaksun maksaminen sillä jälkikäteen ei ole mahdollista. Myöskään puhelimitse ilmoittautuessa passia ei voi siis käyttää. Vaikka ilmoittautumisjärjestelmässämme on mahdollisuus ilmoittautua useammalle kurssille samanaikaisesti, on Sportti- tai KulttuuriPassilla maksettaessa ilmoittauduttava jokaiselle kurssille erikseen. Näin varmistat, että jokainen kurssi veloitetaan passiltasi. Kun olet internetin kautta ilmoittautuessasi kirjoittanut yhteystietosi ja klikannut lähetä ilmoittautuminen -painiketta, näet näytölläsi SporttiPassi- tai KulttuuriPassi -kuvakkeen. Klikkaamalla sitä hyppäät uuteen ikkunaan, Sportti- ja kulttuuripassijärjestelmään. Kirjaudu järjestelmään omilla tunnuksillasi ja etene sivuston antamien ohjeiden mukaisesti. OpinOvi -projekti on Euroopan Unionin sosiaalirahaston tukema hanke, jonka tarkoituksena läntisellä Uudellamaalla on edistää aikuisopintojen ohjausta ja neuvontaa. Hankkeen pääkoordinaattorina toimii Länsi-Uudenmaan aikuisopisto LUKSIA. Projektitoimijoita ovat: Länsi-Uudenmaan Koulutuskeskus, Länsi-Uudenmaan oppisopimustoimisto, Kanneljärven Opisto, Työ- ja elinkeinotoimisto, TTS Koulutus, Laurea, Hiiden Opisto, Lohjan lukion aikuislinja, Kisakallion Urheiluopisto, Apuomena ry, Länsi-Uudenmaan yrityskeskus, Lohjan kaupunki, Sirwaco tmi. LOHJAN MUISTI - Muistitiedon keruu- ja tallennushanke - Hankkeen tarkoituksena on kerätä kaupungin asukkaiden hallussa olevaa arkielämän ja entisiin paikkoihin liittyvää tietoa kaikkien kaupunkilaisten vapaasti käytettäväksi. Hanke toteutetaan Lohjan museon, kaupunginkirjaston, kulttuuritoimen, musiikkiopiston ja Hiiden Opiston yhteistyönä ja sitä koordinoi Lohjan sivistystoimi. Lohjan Muistin kotisivut: Paikallishistoriaa pähkinänkuoressa: Minkälainen historia läntisellä Uudella maalla on, mitä kaikkea vuosisatojen varrella on tapahtunut? Se selviää paikallishistorian kursseilla, joissa muutamien kuntien historia tulee tutuksi. Kokoontumiset maanantaisin klo Lue lisää sivulta 20. Siuntio , Aleksis Kiven koulu Karjalohja , Karjalohjan koulu Nummi , Nummi-Pusulan koulu ja lukio Pusula , Pusulan koulu Lohja , Anttilan koulu Lokalhistoria i Nötskal - Lojo, Källhagens skola OPINTOAVUSTUSHANKE MAAHANMUUTTAJILLE JA SENIOREILLE Senioreiden atk-opintoja ja maahanmuuttajien opintoja on tuettu opetus- ja kulttuuriministeriön Hiiden Opistolle myöntämillä opintoavustusrahoituksilla viime vuosina. Myös lukuvuonna opistolla on mahdollisuus myöntää ikäihmisten atk-opetukseen osallistuville sekä maahanmuuttajille kurssimaksualennuksia. Alennukset myönnetään erillisen hakemuksen perusteella, joita saa omalta opettajalta tai opiston toimistoista. 8 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

9 Hankkeet LOHJAN MUISTI - Lohjalainen kulttuuriympäristön teemavuosi MUISTIKALENTERI Lohjan Kesä Tanssii -tanssiviikon yhteydessä esityksiä kulttuurimaisemassa Design, Rudi Merz Saunaseminaari, la Lohjan Yhteislyseon lukion auditoriossa, Karstuntie 6, Lohja Osallistumismaksu Rakennuksia kulttuurimaisemassa - Pääkirjasto ja muut rakennukset, to Lohjan Pääkirjaston Järnefeltsalissa Rakentaminen kulttuurimaisemaan - Kesäteatteri ja Aurlahden ranta, to Lohjan Pääkirjaston Järnefeltsalissa Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset, to Lohjan Pääkirjaston Järnefeltsalissa Tilaisuudet ovat maksuttomia (huom. saunaseminaariin osallistumismaksu). Esitelmätilaisuuksissa musiikkiopiston musiikkiesityksiä KOTOUDU LIIKKUEN Maahanmuuttajien kotouttaminen liikunnan avulla - hanke on Uudenmaan Ely-keskuksen tukema. Hanke kattaa Lohjan, Vihdin, Karkkilan ja Nummi-Pusulan alueet. Tavoitteena on luoda edellytykset liikunnan toteuttamiseen yhteistyössä laajan toimijaverkon kanssa. Hankkeen pääkoordinaattori on Vihdin liikuntapalvelut ja yhteistyökumppaneina Vihdin seurakunnan diakoniatyö, Vihdin mielenterveysseura, Lohjan monitoimikeskus, Hiiden Opisto ja vihtiläiset liikuntajärjestöt. Hankkeen piiriin kuuluvia kursseja Hiiden Opistossa: TANSSITAAN VAUVANI / SYKSY I ma ja TANSSITAAN VAUVANI / KEVÄT I ma Musiikkiopisto, D-ovi, Kirkkokatu 6, Lohja TANSSITAAN VAUVANI / SYKSY II ti ja TANSSITAAN VAUVANI / KEVÄT II ti Uimahallin liikuntatila, Hiidenvedentie 3, Nummela Kurssien sisältö: Alkutunti liikutaan tanssien, vaihdellen teemoja salsasta jazziin ja afrotanssista balettiin, jolloin vauva voi olla rintarepussa tai kantoliinassa. Lopputunti tehdään keskivartaloa vahvistavia Pilates-liikkeitä, joogapohjaisia venytyssarjoja sekä loppurentoutus. Vauva (0-12 kk) voi olla mukana liikkeissä tai turvakaukalossa tai alustalla. Oma alusta mukaan. Hankkeen yhteyshenkilö: Vihdin liikuntapalvelut Raija Ranta-Porkka (09)

10 Retket ja matkat RETKI GOETHE INSTITUUTTIIN HELSINKIIN to Odell Anja, retkimaksu 5 Ilmoittautuminen mennessä Lähde mukaan päiväretkelle tutustumaan Helsingin Goethe-Instituuttiin saksanopettaja Anja Odellin kanssa. Goethe-Institut on Saksan liittotasavallan kulttuuri-instituutti, jolla on maailmanlaajuinen organisaatio. Sen tehtävänä on herättää kiinnostusta saksan kieleen ja tukea sen opiskelua. Kokoonnumme Goethe- Instituutin eteen klo , Salomonkatu 5 B, HELSINKI, (sijaitsee hyvin lähellä Kampin linja-autoasemaa) jonne jokainen saapuu itsenäisesti. Retkimaksu 5 maksetaan ovella opettajalle. Ohjelmassa mm. instituutin esittelyä, tietovisailua, tutustuminen kirjastoon ja vapaata aikaa. Paluu takaisin tapahtuu myös itsenäisesti. Jokainen maksaa omat matkansa. Lisätietoja retkestä saa Anja Odellilta, to klo , LAHTI - SUOMEN NUORIN VANHA KAUPUNKI la Salonen Torsti, 9 t, 65 Ilmoittautuminen alkaa to 9.8. klo Ilmoittautuminen 5.9. mennessä Lahti tekee vuonna 2012 yhteistyötä Helsingin designpääkaupunkivuoden kanssa. Opintoretkellä tutustutaan Lahden kaupunginmuseon hienoon kuusenoksa ja lukinlanka - sata vuotta jugendtunnelmaa - näyttelyyn, joka on laajin Suomessa järjestetty jugendtyylin esittely. Radiomäellä Radio- ja TV-museossa nähdään ja kuullaan, kuinka suomalainen radio- ja televisiotoiminta on kehittynyt 1920-luvulta nykypäivään. Hiihtomuseossa tutustutaan suomalaisen talviurheilun menneisiin savutuksiin. Lisäksi vierailemme Hollolan keskiaikaisessa harmaakivikirkossa. Matkan hinta sisältää bussikuljetuksen, lounaan ja kahvin. Lähtö Lohjan kirkkokentältä klo 8.00, Nummelan linja-autoasemalta klo 8.20 ja Vihdin kirkonkylän linja-autoasemalta klo Paluu Vihdin kirkonkylään n , Nummelaan n. klo ja Lohjalle n. klo TAMPEREEN MUSEOITA JA KANSALLISMAISEMAA la Salonen Torsti, 9 t, 65 Ilmoittautuminen alkaa to 9.8. klo Ilmoittautuminen mennessä Opintoretkellä tutustutaan Tampellan entiseen teh- taaseen rakennettuun museokeskus Vapriikkiin, jossa tutustumme Tampereen historiaan, kenkä- ja nukkemuseoon sekä jääkiekkomuseoon. Kävellen perehdytään Tammerkosken kansallismaisemaan, hienosti kunnostettuun entiseen Finlaysonin tehdasmiljööseen. Lopuksi vieraillaan Tampereen taidemuseossa, jossa on maailmankuulun englantilaisen maisemamaalari J.M.W. Turnerin ( ) töitä esittelevä näyttely lainassa Englannista. Matkan hinta sisältää bussikuljetuksen, lounaan ja kahvin. Lähtö Vihdin kirkonkylän linja-autoasemalta klo 8.00, Nummelan linja-autoasemalta klo ja Lohjan kirkkokentältä klo Paluu Lohjalle klo 18.00, Nummelaan klo ja Vihdin kirkonkylään klo NAAPURIKAUPUNKIMME SALO la Salonen Torsti, 9 t, 65 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9.00 Ilmoittautuminen mennessä Opintoretkellä tutustutaan Salon seudun historiaan ja kulttuuriin. Käymme Wiurilan kartanossa sekä Halikon keskiaikaisessa harmaakivikirkossa. Salon teolliseen historiaan perehdytään uudessa elektroniikkamuseossa, jossa näemme kehityksen radioista televisioiden kautta matkapuhelimiin. Kohteena myös entisessä veturitallissa sijaitseva taidemuseo. Matkan hinta sisältää bussikuljetuksen, lounaan ja kahvin. Lähtö Vihdin kirkonkylän linja-autoasemalta klo 9.00, Nummelan linja-autoasemalta klo 9.10 ja Lohjan kirkkokentältä klo Paluu Lohjalle klo 18.30, Nummelaan klo ja Vihdin kirkonkylään klo ITÄ-UUDENMAAN KARTANOITA la Salonen Torsti, 9 t, 65 Ilmoittautuminen mennessä Itä-Uusimaa on historiallisesti merkittävien suurten kartanoiden alue. Retkellä tutustutaan Nordenskiöldien Alikartanoon Mäntsälässä, Creutzien Malmgårdiin Pornaisissa sekä Wreden ja af Forsellesien Moisioon Elimäellä. Matkan hinta sisältää bussikuljetuksen, lounaan ja kahvin. Bussikuljetus lähtee Lohjan kirkkokentältä klo 9.00, Nummelan linja-autoasemalta klo 9.20 ja Vihdin kirkonkylän linja-autoasemalta klo Paluu Vihdin kirkonkylään klo 18.30, Nummelaan klo ja Lohjalle klo Katso myös kieli- ja kulttuurimatka Espanjaan - espanjalainen kevät Fuengirolassa Lue lisää sivulta Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

11 Tapahtuma- ja luentokalenteri Tapahtumat OPINTO-OHJAUSTA KIELIIN Minun kielipolkuni ti 7,8. Lohja, ja ke Nummela, s. 56 SYYSKAUDEN AVAUS - Maailman ympäri karttojen kielellä, la 8.9 klo Lohja, s. 57 ESPANJALAINEN KEVÄT kurssi- ja luentokokonaisuus yhdessä Fuengirolassa sijaitsevan Sofia-opiston kanssa, s. 64 RETKI GOETHE INSTITUUTTIIN HELSINKIIN to klo , s. 74 TAITOPAJAT Lohjan museon navetassa Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinoilla KEVÄTTUULAHDUS la Nummi-Pusulassa LINNUNPÖNTTÖTALKOOT la Nummelanharjun koululla Vihdissä, s. 85 LOHJAN KEVÄTNÄYTTELY Lohjalla LOHJAN KUVATAIDENÄYTTELY Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa KEVÄTGAALA klo 15 Laurentius-salissa Lohjalla VIHDIN KEVÄTNÄYTTELY Vihdissä VIHDIN KUVATAIDENÄYTTELY Vihdin kirkonkylän kirjastolla Luennot KIELITIETEEN KIEHTOVA MAAILMA pe 14.9., Lohja, s. 57 JAPANIN KULTTUURILUENTO MATKA JAPANIIN pe 21.9., Lohja, s. 69 PIETARIN JA RUOTSIN KAUNEIMMAT PUUTARHAT , Lohja, s. 85 ESPANJAN KULTTUURILUENTO: CHILE iqué VARIEDAD! pe 28.9., Lohja, s. 65 SAUNASEMINAARI la 29.9., Lohja, s. 13 MIELEN KUNTOKOULU VIREÄNÄ LÄPI ELÄMÄN - ti ja 9.10., Lohja, s. 12 JAPANIN KULTTUURILUENTO JAPANILAINEN LAHJAKULTTUURI pe 5.10., Lohja, s. 69 MUSIIKIN HISTORIAA la , Nummela, s. 79 ITALIAN KULTTUURILUENTO: BRUTIUM CALABRIA pe , Lohja, s. 67 UNKARIN KULTTUURILUENTO MATKA UNKARIIN pe 9.11., Lohja, s. 76 RANSKAN KULTTUURILUENTO: A LA DÉCOUVERTE DES CHÂTEAUX DE LA LOIRE pe , Lohja, s ESPANJAN HISTORIALUENNOT AL ANDALUS pe ja 25.1., Nummela, s. 64 ENGLANNIN KULTTUURILUENTO AN ARMCHAIR TRIP AROUND THE UK pe 25.1., Lohja, s. 59 RANSKAN KULTTUURILUENTO: PASSER SES VACANCES A LA MONTAGNE pe 8.2., Lohja, s. 71 ITALIAN KULTTUURILUENTO TUHANSIEN VÄRIEN NAPOLI pe 1.3., Lohja, s. 67 HISTORIAN MUSIIKKIA la 16.3., Nummela, s. 79 ENGLANNIN KULTTUURILUENTO UNUSUAL BRITISH TRADITIONS AND SPORTS pe Lohja, s. 59 VENÄJÄN KULTTUURILUENTO: VENÄJÄN VENETSIA ke 24.4., Lohja, s.76 11

12 Luennot, keskustelut ja tapahtumat MIELEN KUNTOKOULU - Vireänä läpi elämän - Lohjan Yhteislyseon lukiolla, Karstuntie 6, LOHJA Tiistaisin klo Ovimaksu 4, ei ennakkoilmoittautumista Hiiden Opisto ja Lohjan seudun mielenterveysseura ovat järjestäneet yhteistyössä Mielen kuntokoulua vuodesta Kuntokoulussa nostetaan joka vuosi yhteiskunnallisesti merkittävä teema tarkasteluun. Vuonna 2012 aiheena ovat arjen haasteet elämän ruuhkavuosissa sekä ikääntyessä. Tiistaina Arjen elämänhallinta ruuhkavuosissa: Väestöliiton perhekeskuksen johtaja Heli Vaaranen ja toimittaja Anna Perho. Tiistaina Vireänä vanhana: Psykiatri, kirjailija Vappu Taipale ja psykiatri, kirjailija Claes Andersson, ikäihmisten mobiilipalvelut, tutkija Ilkka Liedes. SÄVELTEN SYKSY lauantaisin klo Musiikkiopistolla, F-ovi, Kirkkokatu 6, LOHJA Haapanen Janne, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Musiikin luentosarjassa tutustutaan musiikin eri ilmiöihin, aikakausiin ja säveltäjiin Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston rehtorin Janne Haapasen johdolla. Kurssikoodi ilmoittautumista varten Ohjelma: Sinfonian mestareita, mestarien sinfonioita Richard Wagner, nero ja narsisti luvun musiikillisia ilmiöitä Dmitri Shostakovitsh, sinfoninen selviytymistaistelu PÄIVÖLÄN 16. KIRJALLISUUSPÄIVÄT Erkki Tuomioja s. 1946, - Helsinki Polkuja Viron kirjallisuuteen - Pekka Kuusi: Alkoholipoliitikko, sosiaalipoliitikko, ihmiskuntapoliitikko. Väitöskirja. 1996, Tammi. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka anno , Tammi. Päivölän Virkistyskodissa Polkuja Häivähdys punaista. 2006, Tammi. Viron kirjallisuuteen Taivaantie 41, Jaan Tõnisson ja Viron itsenäisyys. 2010, Tammi Kuva: STT-Lehtikuva /valtioneuvoston kanslia Hiiden Opisto järjestää kirjallisuuspäivät yhteistyössä Vihdin Imbi Paju kunnankirjaston, s. 1959, Jõgevamaa, Viro Päivölän Torjutut muistot, suom. Kaisa Lahikainen. 2006, Like virkistyskodin Kaiken takana oli pelko: Kuinka ja Vihdin Kalevalaiset saadaan takaisin. Naiset Toim. Imbi ry:n kanssa. Viro menetti historiansa ja miten Paju, Sofi Oksanen. 2009, WSOY. Suomenlahden sisaret. Kun katsoo Osallistumismaksu toisen tuskaa, suom. Sanna 20 / päivä. Immanen. 2011, Like Ilmoittautuminen mennessä tai (09) Kukku 2242 Melkas Historia, halu ja tiedon 2787 käärme Aino Kallaksen tuotannossa. Väitöskirja. 2006, SKS. Aino Kallas: tulkintoja elämästä ja tuotannosta. Toim. Maarit Leskelä-Kärki, Kukku Melkas, Ritva Hapuli. 2009, BTJ. Läpikulkuihmisiä:muotoiluja kansallisuudesta ja sivistyksestä 1900-luvun alun Suomessa. Toim. Kukku Melkas ym. 2009, SKS. Lauantai 1.9. klo Avaus: apulaisrehtori Mirja Vehovuori Dosentti Kukku Melkas: Aino Kallas, kahden kulttuurin kirjailija Ulkoministeri Erkki Tuomioja: Hella Wuolijoki Taiteilijaryhmä Sananjalka Päivölän 16. kirjallisuuspäivät Sunnuntai 2.9. klo Vihdin päivölässä Lehtori Riitta Karvonen: Aino Kallas ja Reigin pappi Kirjailija, ohjaaja Imbi Paju: Miten ja miksi käsitellä menneisyyttä? Suomentaja, tietokirjailija Hannu Oittinen: Virolainen kirjailija ja hänen suomentajansa: esimerkkinä Olavi Ruitlasen romaani Nainen SUOMEN KANSALLISPUISTOT , ke Nyyssö Juha, 20 t, 32 Ilmoittautuminen alkaa 9.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssikoodi ilmoittautumista varten Tuhansien järvien maassamme on useita mittaamattoman arvokkaita luontokohteita, kansallispuistoja. Luentosarjassa esitellään kaikki Suomen kansallispuistot kuvien kautta. Luennoitsijana toimii kokenut eränkävijä, opettaja Jyha Nyyssö. Kurssin yhteydessä on mahdollisuus tulla mukaan tutustumiskäynneille lähikansallispuistoihin, esim. Saaristomeren kansallispuistoon (Tammisaari) ja Nuuksioon. Juha Nyyssö järjestää retket kurssista erillisinä osioina, joihin on oma ohjeistus ja osallistumismaksu. Kurssi kokoontuu joka toinen viikko. Luentopäivät 26.9., , , 7.11., , 16.1., 30.1., 13.2., 27.2., Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

13 Luennot, keskustelut ja tapahtumat la Lohjan Yhteislyseon lukiolla, auditorio, Karstuntie 6, LOHJA Suomalaisuutta tinkimättömästi kuvaava sauna on Lohjan Muistin Kulttuuriympäristö -teemavuoden tutustumiskohde. Saunaseminaarissa käsitellään mm. saunatiloja, saunojen historiaa ja saunomista yleensä. Seminaari järjestetään yhteistyössä Lohjan Muisti -työryhmän kanssa: Lohjan Museo, Lohjan kirjastotoimi, Hiiden Opisto, Länsi-Uudenmaan Musiikkiopisto ja Lohjan Liikuntakeskus. Seminaarissa esillä Lohjan kirjaston saunoihin ja saunomiseen liittyvää kirjallisuutta. Saunayogaa ja saunakulttuuria Neidonkeitaan saunassa, Runokatu 1, Lohja, sauna lämpimänä alkaen! Omat saunatarvikkeet mukaan. Ohjelma Tilaisuuden avaus, Lohjan Muisti -työryhmän edustaja Suomen Saunaseura ry:n tervehdys, puheenjohtaja Ben Grass Saunojen ja saunomisen yleinen historia Erilaiset saunat, saunan lämmittäminen, Suomen Saunaseura ry:n toiminnanjohtaja Seppo Pukkila Lohjalainen saunaperinne ja lohjalaiset yleiset saunat, historioitsija Torsti Salonen Saunayoga ja saunan terveysvaikutukset, saunayogi Tiina Vainio ESPANJAN HISTORIALUENNOT - AL ANDALUS pe Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Säkkinen Raija, ovimaksu 5 Ilmoittautuminen alkaen , 9.1. mennessä Suomenkielisillä etäluennoilla tutustumme erityisesti ajanjaksoon, jolloin Espanja ja Andalusia olivat muslimivaltio, kunnes kirkon tueksi perustettiin inkvisitio ja juutalaiset ja muslimit käännytettiin tai karkotettiin maasta. Luentopäivät ja ESPANJAN KURSSI - ESPANJALAINEN KEVÄT (PERUSTASO A1) pe Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Méndez Jenni, 20 t, 32 Ilmoittautuminen alkaen , mennessä Harjoittelemme matkaillessa eteen tulevia tilanteita espanjaksi. Osa opetuskerrasta opiskellaan Fuengirolassa asuvien suomalaisten kanssa yhdessä tietokoneiden välityksellä. SAUNASEMINAARI ESPANJALAINEN KEVÄT 2013 Löylynheittäjänä ja juontajana Lohjan Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen Saunatonttuna Jorma Kuosmanen Osallistumismaksu 20, sisältää Neidonkeitaan saunaosuuden Ilmoittautuminen alkaa 9.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssikoodi ilmoittautumista varten Kielten ja musiikin osaston teema Espanjalainen kevät sisältää espanjan kurssi- ja luentokokonaisuuden, joka toteutetaan yhteistyössä Fuengirolassa Espanjassa sijaitsevan Sofia-opiston kanssa. Teema täydentyy huhtikuussa Espanjaan tehtävällä tutustumismatkalla, johon kaikki espanjalaisesta kulttuurista ja kielestä kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan. Tutustu kokonaisuuteen tarkemmin sivulla KIELI- JA KULTTUURIMATKA ESPANJAAN - ESPANJALAINEN KEVÄT FUENGIROLASSA Méndez Jenni, 200, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaen 8.8., 1.2. mennessä Tervetuloa mukaan tutustumismatkalle Espanjan Fuengirolaan Sofia-opistolle! Perillä on mahdollisuus osallistua 20 tunnin espanjan kurssiin yhdessä Sofia-opiston suomalaisten espanjan opiskelijoiden kanssa. Lisäksi tutustutaan espanjalaiseen elämään ja kulttuuriin vierailujen ja retkien myötä. Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset pe 1.2. mennessä Hiiden Opiston toimistoon (019) Yhteistyössä: 13

14 Yhteiskuntaosasto YHTEISKUNTAOSASTO Yhteiskuntaosasto pitää sisällään seuraavat ainealueet: yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikäihmisten opinnot, atk- ja mediaopinnot, historia sekä psykologia ja ihmissuhteet. Vastuuopettajina eri ainealueilla toimivat rehtori Anne Kotonen, apulaisrehtori Mirja Vehovuori ja viestintäteknologian opettaja Eija Terävä. AVOIN YLIOPISTO Yhteiskuntaosastossa on mahdollisuus suorittaa avoimia yliopisto-opintoja kunkin lukuvuoden tarjonnan mukaisesti. Opinnot ovat perusopintokokonaisuuksia tai niiden osia ja ne tuotetaan yhteistyössä eri yliopistojen kanssa. KORTTIKOULUTUKSET Apulaisrehtori KM, Ktao Mirja Vehovuori Linnaistenkatu 9, Lohja (019) , , (09) Ainealueet: yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikäihmisten opinnot, historia Viestintäteknologian opettaja FT Eija Terävä Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ma ja to atk ja media, verkko-opetus Osaston toimistosihteeri Tarja Saarinen (019) fax (019) OPINTO-OHJAUSTA Avoimen yliopiston infotilaisuus maanantaina klo Lohjan opistotalolla, Linnaistenkatu 9, LOHJA. Nuorten palvelukortti Opisto järjestää Nuorten palvelukorttikoulutusta nuorille palvelualasta kiinnostuneille. Kurssilta saa perusperehdytyksen palvelualan tehtäviin, työnhakuun ym. Tulityökortti Tulityökortin suorittamista vaaditaan henkilöiltä jotka tekevät, vartioivat tai valvovat työssään tulitöiden tekemistä. Koulutuksen suorittamisesta saa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön myöntämän tulityökortin Työturvallisuuskortti Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen työturvallisuuden parantamiseksi. Työturvallisuuskortin saaminen edellyttää työturvallisuuskorttikurssin hyväksyttyä suorittamista. Lasten hoitajan peruskurssi Lasten hoitoon järjestetään perehdyttävää koulutusta yhteistyössä alan yhdistysten ja paikallisjärjestöjen kanssa. IKÄIHMISTEN YLIOPISTO Koulutusta järjestetään Helsingin yliopiston puitteissa. Ikäihmisten yliopisto ei tähtää yliopistotutkintoihin, vaan tavoitteena on saattaa ikäihmiset yhteen kuuntelemaan ja kokemaan yliopistotasoista opetusta. 14 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

15 Yhteiskuntaosasto ATK JA MEDIA Tietotekniikan opetustarjonta vaihtelee tietokoneen peruskäytön opetteluun keskittyvistä senioreiden atk-kursseista (taso 1) ja peruskursseista (taso 1-2) syventäviin erikoiskursseihin (taso 2-3). Aloittelevan atk-opiskelijan kannattaa käydä tietokoneen käytön ja internetin peruskäyttöön totuttaville kursseille (Tietokone ja internet tutuksi, Tietokone ja internet tutuksi jatkokurssi, Internet arjen avuksi, Oma kannettava Windows 7-kone tutuksi) ja edetä sitten mieltymyksiensä mukaisesti syventämään tietoaan kursseille, jotka tarjoavat monipuolista tietoa internetin palveluista, kuvankäsittelystä, valokuvauksesta sekä toimisto-ohjelmista ja julkaisun tekemiseen tarkoitetuista ohjelmista. Tänä vuonna voi opiskella myös vaihtoehtoisesti verkossa kuvakäsittelyn perusteita ja internetin hyötypalveluiden käyttöä. Verkkokursseilla voi kokeilla omia rajojaan tutustumalla uuteen oppimisympäristöön. Oikean kurssin valintaa helpottavat seuraavat tasoluokitukset: TASO 1 -Kurssi on tarkoitettu alkeiskurssiksi tietokoneen hankintaa harkitseville ja käyttöä aloitteleville. Oppilaalla ei tarvitse olla aiempaa tietokoneen käyttökokemusta. Opetus lähtee liikkeelle alkeista, joihin kuuluvat mm. hiiren ja näppäimistön hallinta ja tietokoneympäristössä toimiminen. Taso 1-kurssilla tietokoneisiin ja oheislaitteisiin liittyvä sanasto tulee oppilaalle tutummaksi ja varmuus sekä rohkeus tietokoneen kanssa työskentelyyn kasvaa. (alkeiskurssit ja senioreiden atk-kurssit) TASO 2 -Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille alkeiskurssien jatkoksi. Oppilas käyttää tietokonetta satunnaisesti ja suppealla alueella. Hiiren ja näppäimistön hallinta, tietokoneen käyttöjärjestelmässä ja ohjelmissa liikkuminen on tuttua, mutta vaatii vielä harjoittelua ja kertausta. ja A-kortti, peruskurssit) TASO 3 -Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käytön hyvin hallitseville. Kurssilla keskitytään ohjelman tai aihepiirin käyttöön ja sisältöön-ei yleiseen tietokoneen hallintaan. Oppilas kykenee suoriutumaan itsenäisesti tehtävistä annettujen ohjeiden perusteella. Oppilas käyttää tiettyjä ohjelmia rutinoidusti, mutta haluaa joillakin osa-alueilla täydentää osaamistaan ja saada lisävarmuutta. ja A-kortti, erikoiskurssit) AJOKORTTITUTKINNOT koostuu neljästä osakokeesta eli moduulista, joiden suorittamisesta saa todistuksen Mikäli tutkinto jää kesken tai sitä tenttii useammassa organisaatiossa, osasuorituksista saa todistukseksi opintokortin. suorittajille pakolliset kaksi moduulia ovat 1) Käyttöjärjestelmä ja tiedonhallinta sekä 2) Internet ja sähköposti. Lisäksi on suoritettava vähintään kaksi valinnaista moduulia, jotka ovat: Tietotekniikan perusteet Tekstinkäsittely Taulukkolaskenta Tietokanta Esitysgrafiikka Langaton viestintä Kuvankäsittely Oppiminen ja työskentely verkossa Tietokoneen A-kortti on suunnattu käyttäjälle, joka käyttää tietokonetta työssä ja vapaa-aikana. Se koostuu seitsemästä osakokeesta eli moduulista. Kun kaikki moduulit on suoritettu, saa todistuksen (Tietokoneen käyttäjän A-kortti). Kaikille A-kortin suorittajille pakolliset kolme moduulia ovat 1) Käyttöjärjestelmä ja tiedonhallinta, 2) Tekstinkäsittely sekä 3) Internet ja sähköposti. Tämän lisäksi suoritetaan vähintään neljä valinnaista moduulia (samat kuin edellä, pois lukien tekstinkäsittely). Yksittäin suoritettavien ajokorttitutkintojen moduuliopintojen kokeen maksu on 13. Moduulikursseille voi osallistua myös suorittamatta ja A-korttien todistusmaksu on 10. SENIOREIDEN ATK Senioreiden atk-kurssit on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätökseen saaneille. Kurssien opetustahti ottaa huomioon oppilaiden moninaiset edellytykset oppia. Opettajan apua ja ohjausta saa aina tarpeen vaatiessa. Kurssien sisältö on pääasiassa tietokoneen peruskäytön harjoittelua. Hiiri haltuun-kurssi, Tietokone tutuksi-kurssit soveltuvat tietokoneen käyttöä aloittavalle oppilaalle. Tämän jälkeen on hyvä jatkaa tietokoneen käytön harjoittelua internetin käytön peruskursseilla sekä kursseilla, joilla harjoitellaan esimerkiksi kuvankäsittelyä tai tekstinkäsittelyä jollakin tietyllä yksittäisellä ohjelmalla. Tasolla 1 merkityt kurssit sopivat tietokoneen käyttöä aloittavalle. Tasolla 2 merkityt kurssit soveltuvat henkilöille, joille tietokoneen peruskäyttö on tuttua, mutta ei rutinoitunutta. 15

16 Avoin yliopisto AVOIN YLIOPISTO ARKEOLOGIAN PERUSOPINNOT (25 OP) , , to , la Väisänen Tuija, 94 t, 140, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Arkeologian perusopinnoissa tutustutaan arkeologiaan tieteenä, yleisiin esihistorian kehityslinjoihin sekä perehdytään erityisesti Suomen ja Itämeren piirin varhaishistoriaan. Opinnot johdattavat lisäksi esine- ja muinaisjäännösten tutkimukseen. Opinnot soveltuvat yleissivistäväksi harrastukseksi, ammatillisen osaamisen kehittämiseen tai työn vastapainoksi kaikille kulttuurin tutkimuksesta, esinekulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Opinnot voi liittää osaksi yliopistotutkintoa. Opinnot järjestetään lähiopetuksena ja niistä peritään kurssimaksun lisäksi lähiopetusmaksua 40. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 60 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 OP) , ti Vehovuori Mirja, 42 t, 140, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Kasvatustiede kuvailee, selittää ja auttaa ymmärtämään inhimillistä vuorovaikutusta koko elämänkaaren ajalta. Perusopintojen tavoitteena on saada yleiskäsitys kasvatustieteestä ja sen osa-alueista. Opinnot soveltuvat kaikille kasvatuksesta, koulutuksesta ja oppimisesta kiinnostuneille. Erityistä hyötyä opinnoista on luokanopettaja- tai lastentarhanopettajaopintoihin suuntautuville. Opinnot sisältävät ohjattua itsenäistä opiskelua, opintoryhmäkokoontumisia, luentoja ja verkko-opiskelua. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 220 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) ERITYISKASVATUKSEN PERUSOPINNOT (25 OP) , ma Nummela Leppänen Orvokki, 42 t, 140, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Tämän päivän koulumaailmassa erilaisten oppijoiden kirjo on laaja. Esimerkiksi oppimis- ja tunne-elämän vaikeudet, monikulttuurisuus sekä kielen ja kommunikaation häiriöt ovat yleistyviä ilmiöitä kouluissa ja päivähoidossa. Erityispedagogista tietoa voivat hyödyntää luokanopettajat, lastentarhanopettajat, koulunkäyntiavustajat, kehitysvammaohjaajat, sosiaali- ja terveysalan henkilöstö sekä em. aloille aikovat. Sisällöt puhuttelevat jokaista kasvattajaa sekä muita lasten ja nuorten arjen jakavia ihmisiä. Opinnot suoritetaan monimuoto-opintoina ja ne sisältävät itsenäistä opiskelua, opintoryhmäkokoontumisia Hiiden Opistossa, luentoja ja verkko-opiskelua. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 220 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) RUOTSIN KIELEN KIRJALLINEN JA SUULLINEN TAITO (5 OP) , ke Lohjan Yhteislyseon lukio, Karstuntie 6, LOHJA Lepikkö Asta, 60 t, 100, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää oman alansa puhuttua ja kirjoitettua ruotsin kieltä sekä pystyy keskustelemaan omaan alaansa liittyvistä kysymyksistä asianmukaista sanastoa ja oikeita rakenteita käyttäen. Kurssin hyväksytty suorittaminen osoittaa kaksikielisellä virka-alueella toimivalta korkeakoulututkinnon suorittaneelta valtion virkamieheltä vaadittavaa toisen kotimaisen kielen taitoa. Kurssi koostuu 35 tunnista lähiopetusta sekä verkko-opetusta 25 tuntia. Verkko-opetuksesta vastaa Turun yliopiston kielikeskuksen opettaja. Yliopiston opintomaksun 20 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Pohjakoulutusvaatimuksena lukion vähimmäisoppimäärä ruotsin kielessä. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

17 Avoin yliopisto / Ikäihmisten opinnot IKÄIHMISTEN OPINNOT IKÄÄNTYNEET, RAVITSEMUS JA PÄIHTEET (5 OP) , ke Salmi-Vilhunen Annamari, 22 t, 100, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Opintojaksolla perehdytään ikäihmisten ravitsemukseen ja päihteiden käyttöön. Ravitsemus on tärkeä osa ikääntyneiden hyvää ja ennaltaehkäisevää hoitoa. Jaksolla käsitellään ikääntyneiden ravitsemusta fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta näkökulmasta. Tärkeä osa ikääntyneiden hoitoa on myös tunnistaa päihteiden käyttö sekä tietää päihteiden käytön vaikutuksista mielenterveyteen. Opintojakso on tarkoitettu kaikille vanhenemisesta kiinnostuneille, vanhustyössä ja alan järjestöissä toimiville, alalle aikoville ja opiskelijoille. Kurssi koostuu verkkoluennoista ja opintoryhmätyöskentelystä sekä tentistä. Verkkoluennot klo : 9.1., 23.1., 6.2., 13.3., Opintoryhmäkokoontumiset klo : 16.1., 30.1., 13.2., 3.4. Tentti Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 50 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) JOHDATUS OIKEUSTIETEESEEN (5 OP) , la Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Nummela Koskinen Inga, 30 t, 100, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Kurssi antaa yleiskuvan oikeudellisista peruskäsitteistä ja perehdyttää eri oikeudenalojen (yksityis-, julkis-, rikos- ja prosessioikeus) peruskysymyksiin ja terminologiaan. Opinnot antavat myös perusvalmiudet hakea tietoa oikeuslähteistä, ratkaista oikeustapausharjoituksia sekä kuulustelujen vastaustekniikasta. Kurssi sopii kaikille oikeustieteen alasta kiinnostuneille eikä pohjakoulutusvaatimuksia ole. Opinnot sisältävät itsenäistä opiskelua, opintoryhmäkokoontumisia 20 tuntia sekä verkko-opiskelua 10 tuntia. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 50 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Kurssipäivät: 22.9., 6.10., Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) IKÄIHMISTEN YLIOPISTO IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / PITÄJÄNKESKUS , ke Pitäjänkeskus, Uudenmaantie 10, VIHTI Tiainen Ulla-Margit, 50 t, 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Seurataan Helsingin yliopiston Vapaan sivistystyön toimikunnan tuottamaa dvd-muotoista Studia Generalia -luentosarjaa: Kulttuurien murros. Se pidettiin Helsingin yliopistossa keväällä Syyskausi 1. ja 2. kerta: Kielen juuret ja versot. Professori Ulla- Maija Forsberg: Suomen kielen synty. Professori Henrik Meinander: Nykykieli aikansa kuvastimena 3. ja 4. kerta: Henkisen ja maallisen risteyksissä. Professori Ismo Dunderberg: Puhuiko Mooses totta? Gnostilainen kristillisyys varhaisen kirkon aikana. Professori Eila Helander: Maallistuva suomalainen uskonnollisuus? 5. ja 6. kerta: Kansojen kohtaloita. Professori Harri Kettunen: Mayat ja me: kenen murros, kenen jatkuvuus? VTT Pilvi Torsti: Kuohuva Balkan. 7. ja 8. kerta: Vauraudesta horjuvaan talouteen. Professori Timo Riiho: Espanjan kukoistusaika. Professori Markku Kuisma: Suomi globalisaation vuoristoradalla. 9. ja 10. kerta: Kulttuurista toiseen, polvesta toiseen. Dosentti Anna Rotkirch: Suku, kulttuuri ja yhteiskunta. Dosentti Mikko Salasuo: Nuorten elämä. 11. ja 12. kerta: Muuttaako vallankumous maailmaa? Aiheesta keskustelevat professori Seppo Hentilä, professori Markku Kangaspuro sekä dosentti Katalin Miklossy. Kevätkauden ohjelma sovitaan erikseen IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KAARIKESKUS , to Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, Tiainen Ulla-Margit, 50 t, 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alaessa Kurssin sisältö sama kuin edellä. 17

18 Ikäihmisten opinnot IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KARISJÄRVI , ma Karisjärven kansakoulu, Ahonpääntie 10, KARISJÄRVI Parikka Hilkka, 50 t, 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa. Kurssin sisältö sama kuin edellä IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / NUMMI , , ti Nummen kylätalo, Kirkkotie 11, NUMMI Tiainen Ulla-Margit, 50 t, 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Kurssin sisältö sama kuin edellä. VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / LOHJAN OPISTOTALO , ke Sotomayor Rosazza Sonia, 50 t, 38 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Vierivä sammal ei kivety eikä osallistuva ihminen mökkiydy. Tällä kurssilla lyödään viisaat päät yhteen ja iloitaan vanhan taitamisesta ja uuden oppimisesta. Tavoitteena on erityisesti eläkeläisten elämänlaadun, sosiaalisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen. Voimaa ammennetaan ajankohtaisten luentojen, esitelmien, mahdollisten retkien ja ennen kaikkea yhteisen keskustelun ja yleisen hauskanpidon keinoilla VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / PETÄJÄKOTI , ti Petäjäkoti, Mäntynummenkuja 7, LOHJA AS Sotomayor Rosazza Sonia, 50 t, 38, Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Vierivä sammal ei kivety eikä osallistuva ihminen mökkiydy. Tällä kurssilla lyödään viisaat päät yhteen ja iloitaan vanhan taitamisesta ja uuden oppimisesta. Tavoitteena on erityisesti eläkeläisten elämänlaadun, sosiaalisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen. Voimaa ammennetaan ajankohtaisten luentojen, esitelmien, mahdollisten retkien ja ennen kaikkea yhteisen keskustelun ja yleisen hauskanpidon keinoilla VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / KAARIKESKUS , ma Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, Vehovuori Mirja, 50 t, 38 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Kurssin sisältö sama kuin edellä. IKÄIHMISTEN HYVINVOINTITREENIT IKÄIHMISTEN HYVINVOINTITREENIT / LOHJA to Turunen Irma, Vehovuori Mirja, 26 t, maksuton Tiedustelut ja ilmoittautumiset Mirja Vehovuori Tämä yhdessäolotuokio on räätälöity juuri sinulle yli 65-vuotias ikäihminen. Löydetään yhdessä voimavaroja arkeen, nautitaan kulttuurielämyksistä, kokataan ja kokeillaan uutta liikuntamuotoa ja koetaan yhdessä tekemisen riemua. Järjestetään yhteistyössä Hiiden Opiston ja Lohjan Seudun mielenterveysseuran kanssa IKÄIHMISTEN HYVINVOINTITREENIT / PUSULA ma Karisjärven kansakoulu, Ahonpääntie 10, KARISJÄRVI Turunen Marja-Riitta, Ruonala Pirkko, 26 t, maksuton Tiedustelut ja ilmoittautumiset Turunen Marja-Riitta Tämä yhdessäolotuokio on räätälöity juuri sinulle yli 65-vuotias ikäihminen. Löydetään yhdessä voimavaroja arkeen, nautitaan kulttuurielämyksistä, kokataan ja kokeillaan uutta liikuntamuotoa ja koetaan yhdessä tekemisen riemua. Järjestetään yhteistyössä Hiiden Opiston ja Nummi-Pusulan Mielenterveysseuran kanssa. 18 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

19 Turvallisuus ja asiakaspalvelu / Historia TURVALLISUUS JA ASIAKASPALVELU LASTEN HOITAJAN PERUSKURSSI MLL ke , la Anttilan koulu, A-ovi, Kirkkokatu 6, LOHJA Dolk Jaana, 36 t, 65, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaa 9.8. klo Ilmoittautuminen 2.9. mennessä Hiiden Opisto ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri järjestävät yhteistyössä lastenhoitokurssin. Kurssille ovat tervetulleita 15 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat nuoret ja aikuiset Hiiden Opiston koko toiminta-alueelta. Kurssista saa todistuksen, joka huomioidaan haettaessa opiskelemaan mm. kasvatus- ja hoitoalalle. Kurssi on suunnattu henkilöille, joilla on mahdollisuus toimia jatkossa lasten hoitajana. MLL:n hoitajana voi toimia henkilö, joka on suorittanut lastenhoitokurssin hyväksytysti ja on soveltuva lastenhoitotyöhön. Kurssi antaa perustaitoja lasten hoito- ja leikkitilanteisiin, tietoa eri-ikäisten ja erilaisten lasten toiminnoista. Kurssi sisältää keskiviikkoiltoja että lauantaipäiviä. Kurssipäivät: 12.9., 15.9., 19.9., 26.9., 3.10., , , , 7.11., ILO PALVELLA - NUORTEN PALVELUKORTTIKOULUTUS A 9.2. la Vehovuori Mirja, 8 t, 30, ei alennuksia Ilmoittautuminen mennessä Sinä vuotias nuori, joka haluat kesä- tai osa-aikatyöhön palvelualalle! Ilo palvella -kurssilta saat neuvoja työnhakuun, perusperehdytyksen palvelualan työhön sekä vinkkejä asiakaspalveluun. Suoritettuasi kurssin hyväksytysti saat todistuksen sekä palvelukortin näytettäväksi työnantajalle. Kurssi järjestetään yhteistyössä työvoimahallinnon sekä paikallisten palvelualan yrittäjien kanssa. Kurssimaksu sisältää palvelukortin ja todistuksen ILO PALVELLA - NUORTEN PALVELUKORTTIKOULUTUS B 9.3. la Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Vehovuori Mirja, 8 t, 30, ei alennuksia Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä TULITYÖKORTTIKOULUTUS la Kallo Sakari, 9 t, 110, ei alennuksia Ilmoittautuminen to 9.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin tavoitteena on herättää tulityöntekijät ehkäisemään ennalta tulityöonnettomuuksien synty. Kurssi sisältää oppitunnit, kirjallisen kokeen ja alkusammutusharjoituksen. Tulityökortin suorittamista vaaditaan henkilöiltä jotka tekevät, vartioivat tai valvovat työssään tulitöiden tekemistä. Koulutuksen suorittamisesta saa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämän tulityökortin, joka on voimassa viisi vuotta TYÖTURVALLISUUSKORTTIKOULUTUS la Kallo Sakari, 9 t, 80, ei alennuksia Ilmoittautuminen to 9.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen turvallisuuden parantamiseksi. Kurssi antaa perustietoa työsuojelusta. Työturvallisuuskorttikurssin hyväksytysti suorittaneet saavat työturvallisuuskortin, joka on voimassa viisi vuotta. HISTORIA KOTI , to Kaarikoti, Pisteenkaari 13, Korpela-Ahola Anja, Miettinen Ritva, Yli-Rosti Mikko, 32 t, maksuton Ei ennakkoilmoittautumista Koti-Nummelan työ on osa Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kansalaismuistiprojektia, joka työstää Nummelan kylähistoriaa. Ohjelma: aikaisemmin talletettujen tietojen päivitystä sekä tietojen ja kuvien koontia puuttuvista kohteista. Kokoontumiskerrat: 30.8., 27.9., , , 10.1., 14.2., 14.3., Internet-osoite: 19

20 Historia PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA Kuntauudistus myllertää myös läntisen Uudenmaan kuntia, eikä lopullista tietoa alueen tulevasta kuntarakenteesta vielä ole. Mutta minkälainen historia näillä alueilla on, mitä kaikkea vuosisatojen varrella on tapahtunut? Se selviää paikallishistorian kursseillamme joissa jokaisen kunnan alueen oma historia tulee tutuksi PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA - LOHJA ma Anttilan koulu, A-ovi, Kirkkokatu 6, LOHJA Salonen Torsti, 20 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Rautaisannos yhdistyvien kuntien historiaa ja länsiuusmaalaisuutta PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA- KARJALOHJA ma Karjalohjan koulu, Koulukuja 1, KARJALOHJA Salonen Torsti, 6 t, 11 Ilmoittautuminen mennessä Rautaisannos yhdistyvien kuntien historiaa ja länsiuusmaalaisuutta PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA- NUMMI ma Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Salonen Torsti, 4 t, 11 Ilmoittautuminen mennessä Rautaisannos yhdistyvien kuntien historiaa ja länsiuusmaalaisuutta PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA- PUSULA ma Pusulan koulu, Kaukelantie 1, PUSULA Salonen Torsti, 4 t, 11 Ilmoittautuminen mennessä Rautaisannos yhdistyvien kuntien historiaa ja länsiuusmaalaisuutta PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA- SIUNTIO ma Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Salonen Torsti, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Rautaisannos Siuntion historiaa esihistoriasta kuntauudistukseen SUKUTUTKIMUKSEN PERUSKURSSI , to Salonen Torsti, 50 t, 57 Kurssilla opiskellaan perustiedot ja -taidot sukututkimuksen tekoon: asiakirjojen tulkinta, vanhat käsialat, esivanhempain- ja sukutaulut, apukirjallisuus, atk:n ja Internetin käyttö sukututkimuksessa. Aikaisempaa sukututkimuskokemusta ei tarvita. 20 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

21 Elämäntaito ja ihmissuhteet ELÄMÄNTAITO JA IHMISSUHTEET TOTEUTA TAVOITTEESI, USKO UNELMIISI ma Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Tannijärvi Outi, 12 t, 22 Ilmoittautuminen 3.9. mennessä Selkeä tavoite, harkittu suunnitelma, sinnikkyys ja luottamus ovat avaimia toteutuneisiin unelmiin. Neljän viikon aikana saat käytännöllisiä työkaluja oman tavoitteesi toteuttamiseksi. Opit tunnistamaan elätkö omaasi vai jonkun toisen unelmaa. Opit hyödyntämään intuitiotasi ja ymmärtämään sanojen ja ajatusten vaikutuksen sekä tunnistamaan esteet tavoitteiden tiellä. Kurssille mukaan muistivihko ja kynä SANAT VOIMAN JA LUOVUUDEN LÄHTEENÄ ti Lohjan Yhteislyseon lukio, Karstuntie 6, LOHJA Nordström Paula, 26 t, 38 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9.00 Ilmoittautuminen mennessä Niin työ kuin yksityiselämäkin voivat kuormittaa ihmistä henkisesti monin tavoin. Kurssin tarkoituksena on luovuuden ja sisäisten voimavarojen löytäminen ja voimaantuminen sekä itsetuntemuksen lisääntyminen. Sanat, lukeminen ja kirjoittaminen toimivat tämän aikuisten kasvuryhmän polttoaineena. Ryhmässä valitaan ensimmäisellä kokoontumiskerralla yhteinen teema, jota työstetään kurssin ajan SANAT VOIMAN JA LUOVUUDEN LÄHTEENÄ pe , la-su Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Nordström Paula, 23 t, 32 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9.00 Ilmoittautuminen 5.3. mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä. Kurssipäivät 15.3., 16.3., 17.3., 23.3., FISHERIN EROSEMINAARI ma Kauppinen Ilona, 40 t, 90, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9.00 Ilmoittautuminen mennessä Parisuhteen päättyminen on aina kriisi. Usein ero on elämämme kovimpia kokemuksia. Fisherin eroseminaari tarjoaa mahdollisuuden käsitellä eroon liittyviä tunteita muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Se on oppimisprosessi, jossa osallistuja saa tiedon lisäksi syvällisiä, omaa kasvua tukevia kokemuksia. Seminaarissa on selkeä rakenne ja ohjelma jokaista tapaamiskertaa varten, lisäksi siihen kuuluu kotitehtäviä. Parhaimmillaan seminaarista seuraa parempi itsetuntemus, jonka varassa on turvallisempaa jatkaa eteenpäin. Samalle kurssille ei toivota osallistuttavan ex-puolison kanssa. Seminaarissa käydään lävitse kirja Bruce Fisher: Jälleenrakennus, kun suhteesi päättyy. Kirjan voi ostaa kirjakaupasta tai tilata osoitteessa www. kiianmaa.com. Erokriisistä selviytyminen ei kuitenkaan ole eroseminaarin ainoa tavoite vaan myös elämän jälleenrakennus erokriisin avulla. Kurssipäivät: 25.2., 4.3., 11.3., 18.3., 25.3., 8.4., 15.4., 22.4., 29.4.,

22 Verkko-opetus VERKKO-OPETUS ASIATYYLISEN KIRJOITTAMISEN VERKKOKURSSI A Tillander Susanna, 18 t, 42 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla perehdytään asiatyylisen tekstin suunnitteluun ja kirjoittamiseen. Opit kirjoittamaan tiedotteen, uutisen, yleisönosastokirjoituksen, markkinointitekstin, ilmoituksen sekä verkossa julkaistavaa tekstiä. Opiskelu tapahtuu kokonaan verkossa Moodle-oppimisalustalla. Opiskelu perustuu opiskeluaineistoihin, oppimistehtäviin sekä verkossa käytäviin kurssilaisten ja ohjaavan opettajan välisiin opetuskeskusteluihin. Opiskelu edellyttää opiskelijalta voimassa olevaa sähköpostiosoitetta sekä internetin ja tekstinkäsittelyn perustaitoja, mutta kurssin aikana saat tarvittaessa tukea opiskelun teknisissä ongelmissa. Kurssille ilmoittautumisen jälkeen saat lisäohjeita verkkokurssille kirjautumiseen ASIATYYLISEN KIRJOITTAMISEN VERKKOKURSSI B Tillander Susanna, 18 t, 42 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET VERKOSSA A (TASO 2) Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla perehdytään valokuvien peruskorjailuihin: kuvan rajaaminen, kuvan koon muuttaminen, värisävyjen korjailu, kuvan kontrastin ja kirkkauden säädöt, punasilmien poisto kuvasta sekä terävöitys, Photoscape-ohjelman avulla. Ensimmäiseksi opit asentamaan ohjelman koneellesi. Ohjelman käyttöliittymä on selkeä, minkä vuoksi ohjelma soveltuu hyvin käytettäväksi verkkokurssilla. Perustoimintojen käyttöä opastetaan kuvallisin ohjein ja opetusvideoiden avulla. Opettaja antaa tarvittaessa lisäohjeita keskustelupalstalla tai sähköpostitse. Kurssin päätteeksi harjoitustehtävät palautetaan opettajalle. Opettajalle annetaan myös palautetta kurssin sisällöstä ja omasta selviytymisestä kurssilla. Kurssi soveltuu kaikille tietotekniikan perusteet hyvin hallitseville henkilöille. Kurssilaisilla tulee olla käytössään toimiva sähköpostiosoite. Kurssille ilmoittautumisen jälkeen saat ohjeet verkkokurssille kirjautumista varten KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET VERKOSSA B (TASO 2) Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä VERKON VÄLINEET TYÖNTEON APUNA (TASO 3) Terävä Eija, 20 t, 47 Ilmoittautuminen 5.9. mennessä Kurssilla tutustutaan verkkoon tietotyön ympäristönä. Verkko-opinnot ja verkkovälitteinen työnteko ovat merkittävä osa nykypäivän arkea. Kurssilla opiskellaan taitoja, jotka auttavat selviytymään työelämän oppimis-, viestintä- ja kehittämistilanteissa. Verkko-opiskeluun ja verkossa opettamiseen tutustutaan Moodle-oppimisalustalla. Sosiaalisesta mediasta poimitaan työkaluja, joita voi hyödyntää jokapäiväisessä työelämässä. Tutustumme myös verkossa julkaisemisen periaatteisiin, tekijänoikeuksiin sekä tietoturvaan ja yksityisyyden suojaan verkossa. Verkkokurssille osallistujalla tulee olla toimiva sähköpostiosoite ja hyvät tietotekniset taidot. Opiskelu toteutetaan Moodlessa olevan opetusmateriaalin ja oppimistehtävien avulla. 22 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

23 Senioreiden atk ATK JA MEDIA SENIOREIDEN ATK Lohja OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO A (TASO 2) pe Malinen Anne-Marie, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille henkilöille. Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta. Oman koneen käyttö kurssilla on mahdollista. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI A (TASO 1) to Terävä Eija, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana opit tietokoneen peruskäyttöä. Tulet tutuksi mikrotietokoneen, oheislaitteiden, käyttöjärjestelmän, hiiren ja näppäimistön kanssa. Opetuksessa hyödynnetään Windows XP -käyttöjärjestelmän omia apuohjelmia. Tutustut myös internetin käytön perusteisiin, kuten tiedonhakuun internetistä TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI B (TASO 1) pe Terävä Eija, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI JATKOKURSSI (TASO 1) to Terävä Eija, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana kerrataan Tietokone ja internet tutuksi -kurssin asioita. Kurssilla tehdään monipuolisia ja hyödyllisiä harjoituksia erilaisilla tietokoneohjelmilla ja vahvistetaan tiedostojen hallintataitoja tiedostojen kopiointi- ja tallennusharjoituksilla. Kurssi soveltuu myös kertauskurssiksi niille henkilöille, jotka haluavat verestää aikaisemmin opittuja tietokoneen käyttöön liittyviä tietoja ja taitoja OMA KANNETTAVA WINDOWS 7 -KONE TUTUKSI A (TASO 1) ti Terävä Eija, 24 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssille tullessa olisi hyvä hallita hiiren ja näppäimistön käyttö. Kurssilla tutustutaan omaan kannettavaan Windows 7 -tietokoneeseen alusta alkaen. Tulet tutuksi työpöydän eri osien kanssa ja opit käyttöjärjestelmän peruskäytön: ikkunoiden avaaminen ja sulkeminen, tiedostojen hallinta sekä tietoturva. Ohjelmien peruskäyttöä harjoitellaan pääasiassa käyttöjärjestelmän omien apuohjelmien avulla. Mukaan oma kannettava Windows 7 -tietokone, hiiri ja virtajohto OMA KANNETTAVA WINDOWS 7 -KONE TUTUKSI B (TASO 1) pe Terävä Eija, 24 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä. 23

24 Senioreiden atk INTERNET ARJEN AVUKSI A (TASO 1) ma Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Internetistä on tullut arkisten toimien apuväline ja tiedon monipuolinen arkisto. Tällä kurssilla opit ymmärtämään internetin termistöä ja käyttämään internetin seilainohjelmaa internetin eri palveluissa. Kurssin aikana opitaan internetin peruskäyttö, johon kuuluu muun muassa selainohjelman käyttö, sivuston rakenne, linkistä toiseen liikkuminen, tiedon etsiminen sekä kuva- ja karttahaku INTERNET ARJEN AVUKSI B (TASO 1) to Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Internetistä on tullut arkisten toimien apuväline ja tiedon monipuolinen arkisto. Tällä kurssilla opit ymmärtämään internetin termistöä ja käyttämään internetin seilainohjelmaa internetin eri palveluissa. Kurssin aikana opitaan internetin peruskäyttö, johon kuuluu muun muassa selainohjelman käyttö, sivuston rakenne, linkistä toiseen liikkuminen, tiedon etsiminen sekä kuva- ja karttahaku SÄHKÖPOSTI TUTUKSI D (TASO 1) ma Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin aikana luodaan Gmail-sähköpostiosoite ja opetellaan sähköpostin eri toiminnot. Opit lähettämään ja vastaanottamaan viestejä, liittämään kuvia viesteihin ja tallentamaan viestin mukana tulleita kuvia tietokoneellesi. Opit myös tunnistamaan turhat roskapostit ja poistamaan ne sähköpostistasi. Kurssi soveltuu kaikille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille, joilla on kokemusta hiiren ja näppäimistön käytöstä TEHDÄÄN KUVAKIRJA A (TASO 2) ma Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Suuren suosion saaneet kuvakirjat auttavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta ja kurssilaisten niin toivoessa järjestetään vielä pienimuotoinen katseluhetki omien ja toisten tuotosten äärellä INTERNET HUVIKSI JA HYÖDYKSI A (TASO 2) pe Terävä Eija, 24 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu internetin jatkokurssiksi tietokoneen käytön perusteet hallitseville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana tutustutaan internetin tarjoamiin hyötyä ja huvia tarjoaviin palveluihin, kuten yhteisöpalveluihin ja keskustelufoorumeihin, sekä musiikin ja videoiden jakamispalveluihin, verkkokauppaan sekä hintavertailusivustoihin. Kurssilla luodaan sähköpostiosoite ja opetellaan käyttämään sitä erilaisissa tilanteissa. Osoitteen voi jättää itselleen ns. kakkososoitteeksi. Kurssin tarkempi sisältö muotoutuu kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi DIGIKAMERAKUVAUKSEN ALKEET (TASO 1) ma , pe Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Oman kameran käyttötaidot saattavat jäädä yksin opetellessa rajoittuneeksi eikä kamerasta osaa ottaa kaikkea hyötyä irti. Tällä kurssilla tutustutaan oman digikameran peruskäyttötaitoihin: opitaan säätöjä, kuvaamista eri kuvaustiloissa, kuvauskohteissa ja olosuhteissa. Opit myös valokuvan sommittelua, kuvatiedostojen siirtämistä kamerasta tietokoneelle sekä kuvakansioiden ja -tiedostojen hallintaa. Ota oma kamera mukaan kurssille. Kurssipäivät: 7.9., 14.9., 21.9., Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

25 Senioreiden atk KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET ILMAISOHJELMALLA A (TASO 2) ti Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kuvien ottaminen on helppoa, mutta mikä neuvoksi, kun kuvat pitäisi siirtää tietokoneelle ja tehdä kuviin perusmuokkausta? Tämän kurssin aikana opit kuvankäsittelyn perustoimintojen lisäksi asentamaan tietokoneelle suomenkielisen Photoscape-kuvankäsittelyohjelman, siirtämään kuvia kamerasta tietokoneelle sekä hallinnoimaan kuvatiedostojasi. Aiempaa kokemusta kuvankäsittelystä ei tarvita kurssille osallistumiseksi KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET ILMAISOHJELMALLA B (TASO 2) ti Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kuvien ottaminen on helppoa, mutta mikä neuvoksi, kun kuvat pitäisi siirtää tietokoneelle ja tehdä kuviin perusmuokkausta? Tämän kurssin aikana opit kuvankäsittelyn perustoimintojen lisäksi asentamaan tietokoneelle suomenkielisen Photoscape-kuvankäsittelyohjelman, siirtämään kuvia kamerasta tietokoneelle sekä hallinnoimaan kuvatiedostojasi. Aiempaa kokemusta kuvankäsittelystä ei tarvita kurssille osallistumiseksi TIETOKONEOHJELMAT ILOKSI JA AVUKSI B (TASO 2) to Terävä Eija, 24 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opitaan käyttämään erilaisia tietokoneohjelmia, kuten tekstinkäsittelyohjelma Word, kuvaesitysten tekoon tarkoitettu PowerPoint ja taulukkolaskentaohjelma Excel. Käytössämme on Office Kurssilaisilla on myös mahdollisuus esittää toiveita opeteltavien ohjelmien suhteen. Tällä kurssilla opit hyödyntämään tietokoneohjelmia arjen eri tilanteissa monipuolisesti, hauskasti ja hyödyllisesti. Vihti TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI A (TASO 1) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana opit tietokoneen peruskäyttöä. Tulet tutuksi mikrotietokoneen, oheislaitteiden, käyttöjärjestelmän, hiiren ja näppäimistön kanssa. Opetuksessa hyödynnetään Windows 7 -käyttöjärjestelmän omia apuohjelmia. Tutustut myös internetin käytön perusteisiin, kuten tiedonhakuun internetistä TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI B (TASO 1) to Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä SEISKAN UUDET OMINAISUUDET B (TASO 2) pe Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Malinen Anne-Marie, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille henkilöille. Windows 7 toi mukanaan joukon uusia ominaisuuksia, joihin tällä kurssilla tutustutaan. Saat selvyyttä mm. kirjastojen käyttöön, uudistettuihin apuohjelmiin ja tietoturvaan, hyödylliseen etsitoimintoon ja ikkunoiden hallintaan. Kurssi sopii henkilöille, jotka haluavat päästä nopeasti selville uuden koneensa ominaisuuksista. Aikaisempi tietokoneen käyttökokemus on suositeltavaa. Oman tietokoneen voi ottaa mukaan kurssille. Tällöin mukaan myös oma nettitikku ja virtajohto. 25

26 Senioreiden atk INTERNET ARJEN AVUKSI D (TASO 1) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Räsänen Katja, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Internetistä on tullut arkisten toimien apuväline ja tiedon monipuolinen arkisto. Tällä kurssilla opit ymmärtämään internetin termistöä ja käyttämään internetin seilainohjelmaa internetin eri palveluissa. Kurssin aikana opitaan internetin peruskäyttö, johon kuuluu muun muassa selainohjelman käyttö, sivuston rakenne, linkistä toiseen liikkuminen, tiedon etsiminen sekä kuva- ja karttahaku INTERNET ARJEN AVUKSI JATKOKURSSI (TASO 1) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Räsänen Katja, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille henkilöille. Kurssi on tarkoitettu jatkokurssiksi Internet arjen avuksi -peruskurssille. Kurssin aikana kerrataan aiemmin opittuja asioita, jotta internetin käyttöön tulisi sopivasti rutiinia jokapäiväistä internetin arkikäyttöä varten. Kurssilla tutustutaan erilaisiin internetistä löytyviin arkea hyödyntäviin palveluihin kuten mm. VR:n, Matkahuollon ja Kelan sivuihin sekä ilmaisia hyötyohjelmia sisältävään sivustoon ja sieltä ladattaviin ohjelmiin. Kurssilla opitaan myös tekemään nettiostoksia turvallisesti sekä tunnistamaan erilaisia tietoturvaan liittyviä riskejä internettiä käytettäessä INTERNET HUVIKSI JA HYÖDYKSI B (TASO 2) to Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu internetin jatkokurssiksi tietokoneen käytön perusteet hallitseville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana tutustutaan internetin tarjoamiin hyötyä ja huvia tarjoaviin palveluihin, kuten yhteisöpalveluihin ja keskustelufoorumeihin, sekä musiikin ja videoiden jakamispalveluihin, verkkokauppaan sekä hintavertailusivustoihin. Kurssilla luodaan sähköpostiosoite ja opetellaan käyttämään sitä erilaisissa tilanteissa. Osoitteen voi jättää itselleen ns. kakkososoitteeksi. Kurssin tarkempi sisältö muotoutuu kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖÄ WINDOWS 7-KONEELLA (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 24 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla tutustutaan Windows 7 -tietokoneen kanssa sähköpostin käyttöön ja opetellaan sähköpostin käytön perustoiminnot. Voit hyödyntää jo olemassa olevaa sähköpostitiliäsi tai luoda kurssilla uuden sähköpostitilin Gmail:iin. Opit muun muassa lähettämään ja vastaanottamaan viestejä, liittämään ja avaamaan liitetiedostoja (kuvia ja tekstejä) sekä hallinnoimaan osoitekirjaasi ja sähköpostikansioita. Kurssilla voi käyttää omaa Windows 7 -tietokonetta. Ota mukaan myös hiiri, virtajohto ja nettitikku OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO C (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Opettaja avoin, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta ja tärkeistä päivityksistä. Kurssilla on mahdollista käyttää omaa kannettavaa tietokonetta. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto JOULUKORTIT OMISTA KUVISTA B (TASO 2) to Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Joulutervehdysten lähettäminen kuuluu vielä 26 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

27 Senioreiden atk suomalaiseen juhlaperinteeseen. Persoonalliset joulukortit piristävät ja ilahduttavat saajaansa. Tällä kurssilla valmistetaan joulukortteja omista valokuvista Picasa-kuvakäsittelyohjelmalla mm. lisäämällä tervehdystekstiä ja koristeita valokuvaan. Tällaisen kuvakortin voi lähettää eteenpäin myös nettitervehdyksenä sähköpostilla. Tutustumme kurssilla myös verkossa oleviin kuvapalveluihin, joiden kautta voit tilata valokuvistasi postikortteja tai lähettää valmiiksi tehdyt kuvatervehdykset valokuvapaperille painettaviksi TIETOKONEOHJELMAT ILOKSI JA AVUKSI A (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Räsänen Katja, 28 t, 38 Ilmoittautuminen alkaa ke :00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opit käyttämän erilaisia tietokoneohjelmia. Tutustut kuvien, musiikin ja videon katseluun tarkoitettuun ohjelmaan, opit kirjoittamaan tietokoneella tekstiä ja lisäämään kuvia tiedostoon sekä tekemään helppoja kuvallisia esityksiä, kuten ilmoituksia ja juhlakutsuja. Tällä kurssilla saat käyttää luovuuttasi oppimisen ohessa DIGIKAMERAN PERUSNIKSIT TUTUKSI B (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 20 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Oman kameran toimintojen hyvä tuntemus on edellytys hyvien kuvien ottamiselle. Tällä kurssilla opetellaan myös kuvien siirtäminen kamerasta tietokoneelle ja kuvankäsittelyn perusteita käyttämällä Picasa-kuvankäsittelyohjelmaa. Kurssille ovat tervetulleita kaikki valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä kiinnostuneet! Oman tietokoneen käyttö kurssilla on mahdollista, jos sinulla on myös oma nettiyhteys käytettävissäsi VALOKUVIEN ARKISTOINTI JA JAKAMINEN INTERNETISSÄ B (TASO 2) pe Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Tällä kurssilla opit järjestelemään valokuviasi kansioihin, varmuuskopioimaan valokuvasi sekä jakamaan kuviasi ystäville ja sukulaisille internetin välityksellä. Windows Live Skydrive tarjoaa kuvien jakamiseen helppokäyttöisen palvelun internetissä. Ohjelmaa ei tarvitse asentaa omalle koneelle vaan se toimii millä tahansa selainohjelmalla KUVANKÄSITTELYN PERUSKURSSI (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 16 t, 27 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käytön perusteet hallitseville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Ilmainen ja suomenkielinen Picasa-ohjelma sopii hyvin ensimmäiseksi ohjelmaksi kuvien järjestelyyn ja hallintaan tietokoneella. Kurssilla opitaan kuvien siirtäminen digikamerasta, yksinkertaista kuvankäsittelyä, varmuuskopiointi ja kuvien siirto cd/dvd-levylle sekä eri tulostusvaihtoehtoja KUVANKÄSITTELYN JATKOKURSSI (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käytön perusteet hallitseville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Tämä kurssi on suoraa jatkoa kuvankäsittelyn peruskurssille, jossa on käsitelty Picasa-ohjelman perusteita. Jatketaan kuvankäsittelyä ilmaisella suomenkielisellä Picasa -ohjelmalla. Nummi-Pusula TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI D (TASO 1) ma Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä 27

28 Senioreiden atk Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana opit tietokoneen peruskäyttöä. Tulet tutuksi tietokoneen, oheislaitteiden, käyttöjärjestelmän, hiiren ja näppäimistön kanssa. Opetuksessa hyödynnetään Windows 7 -käyttöjärjestelmän omia apuohjelmia. Tutustut myös internetin käytön perusteisiin, kuten tiedonhakuun internetistä INTERNET ARJEN AVUKSI E (TASO 1) to Pusulan koulu, Kaukelantie 1, PUSULA Räsänen Katja, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Internetistä on tullut arkisten toimien apuväline ja tiedon monipuolinen arkisto. Tällä kurssilla opit ymmärtämään internetin termistöä ja käyttämään internetin selainohjelmaa internetin eri palveluissa. Kurssin aikana opitaan internetin peruskäyttö, johon kuuluu muun muassa selainohjelman käyttö, sivuston rakenne, linkistä toiseen liikkuminen, tiedon etsiminen sekä kuva- ja karttahaku OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO E (TASO 2) ti Pusulan koulu, Kaukelantie 1, PUSULA Räsänen Katja, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta ja tärkeistä päivityksistä. Kurssilla käytetään omaa kannettavaa tietokonetta. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO F (TASO 2) ti Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 12 t, 22 Ilmoittautuminen 1.1. mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta ja tärkeistä päivityksistä. Kurssilla käytetään omaa kannettavaa tietokonetta. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto SÄHKÖPOSTI TUTUKSI A (TASO 2) ma Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu kaikille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille, joilla on kokemusta hiiren ja näppäimistön käytöstä. Kurssin aikana luodaan sähköpostiosoite ja opetellaan sähköpostin eri toiminnot. Opit lähettämään ja vastaanottamaan viestejä, liittämään kuvia viesteihin ja tallentamaan viestin mukana tulleita kuvia tietokoneellesi. Opit myös tunnistamaan turhat roskapostit ja poistamaan ne sähköpostistasi TIETOKONEOHJELMAT ILOKSI JA AVUKSI C (TASO 2) to Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opit käyttämän erilaisia tietokoneohjelmia. Tutustut kuvien, musiikin ja videon katseluun tarkoitettuun ohjelmaan, opit kirjoittamaan tietokoneella tekstiä ja lisäämään kuvia tiedostoon sekä tekemään helppoja kuvallisia esityksiä, kuten ilmoituksia ja juhlakutsuja. Tällä kurssilla saat käyttää luovuuttasi oppimisen ohessa TEHDÄÄN KUVAKIRJA E (TASO 2) ke Pusulan koulu, Kaukelantie 1, PUSULA Räsänen Katja, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Suuren suosion saaneet kuvakirjat auttavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle 28 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

29 Senioreiden atk tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta. Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita VALOKUVIEN ARKISTOINTI JA JAKAMINEN INTERNETISSÄ A (TASO 2) ma Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Tällä kurssilla opit järjestelemään valokuviasi kansioihin, varmuuskopioimaan valokuvasi sekä jakamaan kuviasi ystäville ja sukulaisille internetin välityksellä. Windows Live Skydrive tarjoaa kuvien jakamiseen helppokäyttöisen palvelun internetissä. Ohjelmaa ei tarvitse asentaa omalle koneelle vaan se toimii millä tahansa selainohjelmalla. Siuntio TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI E (TASO 1) ke Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Räsänen Katja, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana opit tietokoneen peruskäyttöä. Tulet tutuksi tietokoneen, oheislaitteiden, käyttöjärjestelmän, hiiren ja näppäimistön kanssa. Opetuksessa hyödynnetään käyttöjärjestelmän omia apuohjelmia. Tutustut myös internetin käytön perusteisiin, kuten tiedonhakuun internetistä. HUOM! Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita. Ota mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto SÄHKÖPOSTI TUTUKSI B (TASO 2) ke Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Räsänen Katja, 16 t, 27 Ilmoittautuminen 9.1. mennessä Kurssi soveltuu kaikille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille, joilla on kokemusta hiiren ja näppäimistön käytöstä. Kurssin aikana luodaan sähköpostiosoite ja opetellaan sähköpostin eri toiminnot. Opit lähettämään ja vastaanottamaan viestejä, liittämään kuvia viesteihin ja tallentamaan viestin mukana tulleita kuvia tietokoneellesi. Opit myös tunnistamaan turhat roskapostit ja poistamaan ne sähköpostistasi TIETOKONEOHJELMAT ILOKSI JA AVUKSI D (TASO 2) ti Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Räsänen Katja, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opit käyttämän erilaisia tietokoneohjelmia. Tutustut kuvien, musiikin ja videon katseluun tarkoitettuun ohjelmaan, opit kirjoittamaan tietokoneella tekstiä ja lisäämään kuvia tiedostoon sekä tekemään helppoja kuvallisia esityksiä, kuten ilmoituksia ja juhlakutsuja. Tällä kurssilla saat käyttää luovuuttasi oppimisen ohessa. HUOM! Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita. Karjalohja OMA KANNETTAVA TIETOKONE TUTUKSI (TASO 1) ke Karjalohjan koulu, Koulukuja 1, KARJALOHJA Terävä Eija, 18 t, 27 Ilmoittautuminen 9.1. mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssi tutustuttaa sinut kannettavan tietokoneen ominaisuuksiin ja ohjelmiin. Ohjelmien avulla opitaan luomaan, muokkaamaan ja tallentamaan tiedostoja niille luotuihin kansioihin. Myös tietotekniikan peruskäsitteet tulevat tutuksi kurssin aikana. Käyttöjärjestelmänä voi olla Windows XP, Vista tai 7. HUOM! Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita TEHDÄÄN KUVAKIRJA B (TASO 2) ke Karjalohjan koulu, Koulukuja 1, KARJALOHJA Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Suuren suosion saaneet kuvakirjat aut- 29

30 Peruskurssit tavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta. HUOM! Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita. PERUSKURSSIT Lohja KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET ILMAISOHJELMALLA C (TASO 2) ti Terävä Eija, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Kuvien ottaminen on helppoa, mutta mikä neuvoksi, kun kuvat pitäisi siirtää tietokoneelle ja tehdä kuviin perusmuokkausta? Tämän kurssin aikana opit kuvankäsittelyn perustoimintojen lisäksi asentamaan tietokoneelle suomenkielisen Photoscape-kuvankäsittelyohjelman, siirtämään kuvia kamerasta tietokoneelle sekä hallinnoimaan kuvatiedostojasi. Aiempaa kokemusta kuvankäsittelystä ei tarvita kurssille osallistumiseksi KUVAUSMARATON - MINUN LOHJANI 24 TUNNISSA (TASO 2) pe , la , su Koski Jari, 20 t, 57, ei alennuksia Ilmoittautuminen mennessä Kolmipäiväisen kuvausmaratonin ensimmäisenä päivänä haetaan aihe ja lähestymiskulma oman mielenkiinnon kohteeseen ja valmistaudutaan seuraavan päivän kuvaukseen. Haemme yhdessä rohkeasti persoonallisia mielikuvia ja näkemyksiä Lohjasta. Lauantaina kurssilaiset kuvaavat henkilökohtaisessa ohjauksessa yksin tai porukassa. Sunnuntaina kokoonnutaan purkamaan kuvausmateriaalia yhdessä. Kurssi soveltuu kaikille kamerankäytön perusteet osaaville OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO B (TASO 2) ke Opettaja avoin, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta. Oman koneen käyttö kurssilla on mahdollista. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto ILMAINEN INTERNET-PUHELIN SKYPE A (TASO 2) ma Turhanen Klaus, 8 t, 17 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan asentamaan Skype tietokoneeseen sekä harjoitellaan Skypen käyttöä. Skypellä voi soittaa ilmaiseksi toisten ihmisten tietokoneisiin ympäri maailmaa. Skypellä voi soittaa myös kännykkään erittäin edullisesti. Kurssi soveltuu kaikille tietokoneen peruskäyttöön tutustuneille OPASTUSTA MATKAPUHELIN- VIIDAKOSSA (TASO 1) ma Turhanen Klaus, 4 t, 11 Ilmoittautuminen mennessä Matkapuhelinkaupoissa monella menee sormi suuhun eikä ihme. Tällä kurssilla saat yleistietoa ja vinkkejä matkapuhelinostoksille mentäessä ja matkapuhelimen käyttöä varten. Kurssilla selvitetään mm. matkapuhelimen taustaa, ohjelmistojen eroja, annetaan tietoa matkapuhelimen tietoturvariskeistä ja tietoturvasta sekä kerrotaan matkapuhelimien eri käyttötavoista ja mahdollisuuksista MINUN NOKIANI - ENEMMÄN KUIN PUHELIN (TASO 1) ma Turhanen Klaus, 8 t, 17 Ilmoittautuminen 3.9. mennessä Uudet puhelimet, mallista riippumatta, sisältävät paljon muitakin ominaisuuksia kuin puhelut ja viestit. Tällä kurssilla tutustutaan Nokia-puhelimien ominaisuuk- 30 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

31 Peruskurssit siin, saataviin ohjelmiin ja puhelimen hyödyntämiseen esimerkiksi musiikin kuuntelussa ja sähköpostin käytössä. Kurssilla asennetaan tietokoneeseen Nokia Suite -ohjelma ja opetellaan mm. siirtämään ohjelman avulla puhelimen tiedostot tietokoneelle TEHDÄÄN NETTIPÄIVÄKIRJA A (TASO 2) ma Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Nettipäiväkirjan avulla voit tuoda esille ajatuksiasi, tietämystäsi, valokuvia tai vaikka piirustuksiasi. Nettipäiväkirja toimii myös tavallisena kotisivustona, jossa kerrot itsestäsi, seurastasi tai yrityksestäsi. Googlen internetpalveluihin kuuluva Blogger on helppokäyttöinen nettipäiväkirjaohjelma. Kurssin aikana luomme oman nettipäiväkirjasivuston, jonne siirrämme kuvia ja kirjoitamme tekstiä. Tutustumme samalla myös nettikirjoittamisen saloihin ja opettelemme kommentoimaan toisten blogikirjoituksiin JOULUKORTIT OMISTA KUVISTA A (TASO 2) ti Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Joulutervehdysten lähettäminen kuuluu vielä suomalaiseen juhlaperinteeseen. Persoonalliset joulukortit piristävät ja ilahduttavat saajaansa. Tällä kurssilla valmistetaan joulukortteja omista valokuvista Photoscapekuvakäsittelyohjelmalla mm. lisäämällä tervehdystekstiä ja koristeita valokuvaan. Tällaisen kuvakortin voi lähettää eteenpäin myös nettitervehdyksenä sähköpostilla. Tutustumme kurssilla myös verkossa oleviin kuvapalveluihin, joiden kautta voit tilata valokuvistasi postikortteja tai lähettää valmiiksi tehdyt kuvatervehdykset valokuvapaperille painettaviksi. Vihti TIETOKONEEN KÄYTTÖ HALTUUN (TASO 1) to Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Malinen Anne-Marie, 24 t, 57 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi tutustuttaa sinut Windows-käyttöjärjestelmän ominaisuuksiin ja ohjelmiin. Ohjelmien avulla opitaan luomaan, muokkaamaan ja tallentamaan tiedostoja niille luotuihin kansioihin. Opitaan myös kopioimaan tiedostoja kiintolevyltä muistitikulle tai CD-ROM-levylle. Myös tietotekniikan peruskäsitteet tulevat tutuksi kurssin aikana. Käyttöjärjestelmänä voi olla Windows XP, Vista tai 7. Oman kannettavan koneen voi ottaa mukaan kurssille DIGIKAMERAN PERUSNIKSIT TUTUKSI A (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 20 t, 47 Ilmoittautuminen mennessä Oman kameran toimintojen hyvä tuntemus on edellytys hyvien kuvien ottamiselle. Tällä kurssilla opetellaan myös kuvien siirtäminen kamerasta tietokoneelle ja kuvankäsittelyn perusteita käyttämällä Picasa-kuvankäsittelyohjelmaa. Kurssille ovat tervetulleita kaikki valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä kiinnostuneet! Oman tietokoneen käyttö kurssilla on mahdollista, jos sinulla on myös oma nettiyhteys käytettävissäsi TEHDÄÄN KUVAKIRJA C (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Suuren suosion saaneet kuvakirjat auttavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta ja kurssilaisten niin toivoessa järjestetään vielä pienimuotoinen katseluhetki omien ja toisten tuotosten äärellä KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET ILMAISOHJELMALLA E (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Kuvien ottaminen on helppoa, mutta mikä neuvoksi, kun kuvat pitäisi siirtää tietokoneelle ja tehdä ku- 31

32 Peruskurssit viin perusmuokkausta? Tämän kurssin aikana opit kuvankäsittelyn perustoimintojen lisäksi asentamaan tietokoneelle suomenkielisen Photoscape-kuvankäsittelyohjelman, siirtämään kuvia kamerasta tietokoneelle sekä hallinnoimaan kuvatiedostojasi. Aiempaa kokemusta kuvankäsittelystä ei tarvita kurssille osallistumiseksi TEHDÄÄN NETTIPÄIVÄKIRJA B (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Nettipäiväkirjan avulla voit tuoda esille ajatuksiasi, tietämystäsi, valokuvia tai vaikka piirustuksiasi. Nettipäiväkirja toimii myös tavallisena kotisivustona, jossa kerrot itsestäsi, seurastasi tai yrityksestäsi. Googlen internetpalveluihin kuuluva Blogger on helppokäyttöinen nettipäiväkirjaohjelma. Kurssin aikana luomme oman nettipäiväkirjasivuston, jonne siirrämme kuvia ja kirjoitamme tekstiä. Tutustumme samalla myös nettikirjoittamisen saloihin ja opettelemme kommentoimaan toisten blogikirjoituksiin OHJELMIEN ASENNUKSEN NIKSIT A (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 8 t, 17 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla tutustutaan ohjelmien asennukseen ja poistamiseen sekä vieraillaan turvallisten ohjelmavalmistajien lataussivustoilla. Kurssilla tarkastellaan, mitä hyödyllisiä ilmaisohjelmia on saatavilla ja mistä ohjelmia kannattaa ladata. Lyhytkurssilla tutustutaan ainakin yhden ilmaisohjelman asentamiseen tietokoneeseen sekä ohjelman käyttöön. Oman kannettavan tietokoneen käyttö kurssilla on mahdollista SEISKAN UUDET OMINAISUUDET A (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Opettaja avoin 16 t, 37 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Windows 7 toi mukanaan joukon uusia ominaisuuksia, joihin tällä kurssilla tutustutaan. Saat selvyyttä mm. kirjastojen käyttöön, uudistettuihin apuohjelmiin ja tietoturvaan, hyödylliseen etsi-toimintoon ja ikkunoiden hallintaan. Kurssi sopii henkilöille, jotka haluavat päästä nopeasti selville uuden koneensa ominaisuuksista. Aikaisempi tietokoneen käyttökokemus on suositeltavaa. Oman tietokoneen voi ottaa mukaan kurssille. Tällöin mukaan myös oma nettitikku ja virtajohto OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO D (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Opettaja avoin 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta ja tärkeistä päivityksistä. Kurssilla on mahdollista käyttää omaa kannettavaa tietokonetta. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto ILMAINEN INTERNET-PUHELIN SKYPE B (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 8 t, 17 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan asentamaan Skype tietokoneeseen sekä harjoitellaan Skypen käyttöä. Skypellä voi soittaa ilmaiseksi toisten ihmisten tietokoneisiin ympäri maailmaa. Skypellä voi soittaa myös kännykkään erittäin edullisesti. Kurssi soveltuu kaikille tietokoneen peruskäyttöön tutustuneille TOIMISTO-OHJELMAT HYÖTYKÄYTTÖÖN (TASO 2) to Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Opettaja avoin, 24 t, 57 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla tutustutaan Microsoft Office 2010 tekstinkäsittely (Word)-, taulukkolaskenta (Excel)- ja esitysgrafiikka (Powerpoint)-ohjelmiin. Hyödylliset ja hauskat harjoitustehtävät antavat kurssilaisille eväitä näiden ohjelmien käyttämiseen monipuolisemmin työelämässä ja harrastustoiminnassa. 32 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

33 Peruskurssit / Erikoiskurssit Nummi-Pusula TEHDÄÄN KUVAKIRJA F (TASO 2) ti Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Suuren suosion saaneet kuvakirjat auttavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta. Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita SEISKAN UUDET OMINAISUUDET B (TASO 2) to Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 12 t, 28 Ilmoittautuminen 3.1. mennessä Windows 7 toi mukanaan joukon uusia ominaisuuksia, joihin tällä kurssilla tutustutaan. Saat selvyyttä mm. kirjastojen käyttöön, uudistettuihin apuohjelmiin ja tietoturvaan, hyödylliseen etsi-toimintoon ja ikkunoiden hallintaan. Kurssi sopii henkilöille, jotka haluavat päästä nopeasti selville uuden koneensa ominaisuuksista. Aikaisempi tietokoneen käyttökokemus on suositeltavaa. Oman tietokoneen voi ottaa mukaan kurssille. Tällöin mukaan myös oma nettitikku ja virtajohto. Siuntio TEHDÄÄN KUVAKIRJA D (TASO 2) to Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Räsänen Katja, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Suuren suosion saaneet kuvakirjat auttavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta. HUOM! Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita. ERIKOISKURSSIT Lohja ESITTEEN SUUNNITTELU JA TAITTO (TASO 3) ma Terävä Eija, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Onko sinulla värisilmää! Hallitsetko sommittelun taidon! Sinulta puuttuu vain teknistä opastusta ja vinkkejä luovuutesi toteuttamiseksi. Tällä kurssilla tutustut ammattimaisen Adobe InDesign CS4 -taitto-ohjelman käyttöön. Kurssilla tehdään käytännöllisiä yksisivuisia harjoituksia, kuten esitteen, mainoksen ja käyntikortin valmistaminen ja tutustutaan sommittelun perussääntöihin TAITETAAN LEHTI (TASO 3) to Terävä Eija, 20 t, 47 Ilmoittautuminen mennessä Tämä kurssi on jatkoa Esitteen suunnittelu ja taitto -kurssille ja keskittyy monisivuisen painotuotteen valmistukseen. Kurssin aikana opit tekemään master-sivuja, lisäämään sivunumeroita, juoksuttamaan tekstiä palstoihin sekä paljon muuta. Kurssiin sisältyy neljä tuntia verkko-opetusta Moodle-oppimisalustalla. Käytössämme on Adoben InDesign CS4 ja Windows XP -käyttöjärjestelmä. Jos sinulla on omassa kannettavassa tietokoneessa InDesign-ohjelma, voit käyttää omaa konetta kurssilla DESIGN-PAJASSA (TASO 3) ti Terävä Eija, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi jatkaa InDesign CS4 -kurssien sarjaa syventäen aiemmin opittuja asioita yksisivuisen ja useasivuisen julkaisun tekemisessä. Pääpaino on oman taittoprojektin työstämisessä. Opettaja antaa lisävinkkejä ja tarvittaessa kertausta taittoon (InDesign CS4), kuvankäsittelyyn (Photoshop CS4) ja logon suunnitteluun (Illustrator CS4) liittyvissä asioissa. 33

34 Erikoiskurssit PALVELUITA PILVESTÄ (TASO 3) ma Terävä Eija, 20 t, 47 Ilmoittautuminen mennessä Internetin pilvipalvelut lisääntyvät ja monipuolistuvat. Tällä kurssilla tutustutaan internetissä oleviin ilmaisiin ja kaupallisiin pilviohjelmiin, kuten Googlen dokumentteihin ja -sivustoihin sekä internetin työkaluihin, jotka soveltuvat erityisesti pienyritysten tai järjestöjen käyttöön. Näiden palveluiden avulla markkinointi (kotisivut), tiedostojen jakaminen ja jäsenten välinen viestintä ja tiimityöskentely ovat nykyaikaista, monipuolista ja joustavaa. Tämä kurssi soveltuu yritys-, opetus- ja järjestötoiminnassa mukana oleville henkilöille HELPOT KOTISIVUT A (TASO 2) to Terävä Eija, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Google tarjoaa yhtenä palvelunaan ilmaisen suomenkielisen kotisivujen hallintaohjelman ja palvelintilaa. Tällä kurssilla alamme tekemään omia kotisivuja omaa tarkoitustamme varten: yrityksen sivustoksi, yksityiseksi yhteydenpitovälineeksi suvulle tai kerholle tai henkilökohtaisiksi kotisivuiksi. Kurssin ohessa opit kuvankäsittelyn perustoiminnot sekä kuvan pienentämisen nettiä varten. Google-kotisivuja on helppo päivittää ja muokata oman maun mukaiseksi. Kurssi soveltuu kaikille tietokoneen perusteet hallitseville henkilöille. Oman kannettavan tietokoneen käyttö kurssilla on mahdollista HENKILÖKUVAUKSEN PERUSTEET (TASO 2) pe , la , su Koski Jari, 16 t, 47, ei alennuksia Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opetellaan henkilökuvaamisen alkeet luonnonvalossa. Kurssi soveltuu syventäväksi tai kertauskurssiksi valokuvauksen perusteet hallitseville digipokkari- tai järjestelmäkameran käyttäjille. Valokuvausharjoituksissa käytetään hyväksi luonnonvaloa, heijastavia pintoja ja kameran omaa salamaa. Kuvaustekniikan lisäksi kurssilla kiinnitetään huomiota yksinkertaisen kuvaustekniikan lisäksi mm. sommitteluun, kuvakoon merkitykseen sekä värienhallintaan KUVANKÄSITTELY HYÖTYKÄYTTÖÖN (TASO 3) ti Terävä Eija, 16 t, 37 Ilmoittautuminen 5.3. mennessä Ammattimaisella kuvankäsittelyohjelmalla voi tehdä paljon muutakin kuin valokuvan peruskorjailua. Kurssilla käydään läpi kuvankäsittelyn perustoimintoja Photoshop Elements 8.0 -ohjelmalla (engl. kielinen) sekä sovelletaan kuvankäsittelyä esim. kutsu-ja kiitoskorttien ja juhlapäiväkorttien tekoon. Tällä kurssilla opit käyttämään erilaisia säätötasoja, syväämään kohteen taustasta, käyttämään suodattimia ja tasojen sekoitustiloja monipuolisella tavalla HELPOT KOTISIVUT JATKOKURSSI (TASO 2) to Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen 6.9. mennessä Kurssi on jatkoa Helpot kotisivut -kurssille. Tällä kurssilla kerrataan peruskurssilla opittuja asioita ja työpajassa muokataan omia Google Sivustot -palvelussa tehtyjä kotisivuja. Kurssilaiset voivat esittää toiveita kurssilla kerrattavista asioista. Tälle kurssille osallistujilta toivotaan peruskurssin pohjatietoja. 34 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

35 Ajokorttitutkinnon kurssit Kursseja tilauksesta yrityksille ja yhteisöille AJOKORTTITUTKINNON KURSSIT Lohja TAULUKKOLASKENNAN ALKEET (TASO 2) ti, to Turhanen Klaus, 20 t, 47 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan alusta alkaen luomaan Microsoft Excel ohjelman ja selkeiden esimerkkitehtävien avulla taulukoita, muokkaamaan niitä mieleisiksi sekä hyödyntämään tilanteeseen sopivia peruslaskukaavoja. Opitaan myös luomaan näyttäviä kaavioita tehtyjen taulukoiden pohjalta. Kurssin päätteeksi on mahdollista suorittaa ajokorttitutkintoon kuuluva Taulukkolaskenta-moduulikoe. Kurssipäivät: , , , , Vihti TEKSTINKÄSITTELYN PERUSTEET (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Opettaja avoin, 16 t, 37 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan käyttämään Word tekstinkäsittelyohjelmaa monipuolisesti ja tehokkaasti. Opit muokkaamaan ja luomaan monisivuisia asiakirjoja, joihin lisätään kuvia, taulukoita ja piirroksia. Opit myös asiakirjastandardin muotoilut, kirjekuorien ja osoitetarrojen tekemisen. Kurssin päätteeksi on mahdollista suorittaa atk-ajokorttitutkintoon kuuluva Tekstinkäsittely-moduuli. Työyhteisön tärkein voimavara on osaava ja motivoitunut henkilökunta. Hiiden Opisto tarjoaa kunnille, yrityksille ja yhteisöille koulutuspalveluja. Tilaajan kanssa yhteistyössä räätälöity koulutus suunnitellaan ja toteutetaan yrityksen tai yhteisön tarpeet huomioiden. Koulutuksia voidaan järjestää myös useamman organisaation yhteishankkeina. Opisto käyttää kouluttajina omia opettajiaan ja muita eri alojen asiantuntijoita. Koulutus voidaan järjestää nopeasti ja joustavasti tilaajan toivomana ajankohtana joko opiston tai työyhteisön omissa tiloissa tai muussa sopivassa paikassa. Yhteydenotot: Kaisa Hannula, , Järjestämme tilauskursseina mm. kielikursseja (yksilö- ja ryhmäopetuksena), atk-kursseja, hygieniapassikoulutusta, ensiapukoulutusta, turvallisuuskoulutusta, työyhteisökoulutusta ym. Käytössämme on 15-oppilaspaikkainen atk-luokka. Luokan oppilaskoneissa käyttöjärjestelmänä onwindows XP Professional. Opetustilassa on mahdollista käyttää myös omia kannettavia tietokoneita, jolloin opetusta voidaan antaa Windows 7-käyttöjärjestelmällä. Lisäksi käytössämme on ilmaisohjelmia asiakkaan tarpeen mukaan sekä seuraavat kaupalliset ohjelmat: Adobe CS4 Design Premium Office 2007 Photoshop Elements 8.0 Renet-kielistudio 35

HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa!

HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa! HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa! Hiiden Opisto on aikuisoppilaitos, joka tuottaa ja edistää elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, tukee persoonallisuuden monipuolista kehittymistä

Lisätiedot

Bror Ahlgrenin ja Eira Viitasen mietteitä (s. 2). Sivulla 7

Bror Ahlgrenin ja Eira Viitasen mietteitä (s. 2). Sivulla 7 1 Lohja Vihti Nummi-Pusula Sammatti Siuntio Karjalohja Hiiden Luukku Hiiden Opiston asiakaslehti 2010-2011 Uudet opettajat esittäytyvät! Tutustu atk-opettaja Eija Terävään ja taideaineiden ja liikunnan

Lisätiedot

Taitto Kari Koivunen Oppaan sisäsivujen kuvat (ellei toisin mainittu)

Taitto Kari Koivunen Oppaan sisäsivujen kuvat (ellei toisin mainittu) Sisällysluettelo Sportti- ja KulttuuriPassin käyttö Rehtorin tervehdys Salon kansalaisopiston opiskelijakunta ry Opistoinfo Ohje netti-ilmoittautumiseen Ohjeita avoimen yliopiston opiskeluun 3 3 4 5 6

Lisätiedot

Hiiden Opisto kutsuu asiakkaitaan. Oppimistilanteen palapeli. ainutlaatuisen itsensä, joka koostuu lukuisista oppimiseen vaikuttavista

Hiiden Opisto kutsuu asiakkaitaan. Oppimistilanteen palapeli. ainutlaatuisen itsensä, joka koostuu lukuisista oppimiseen vaikuttavista 1 Lohja Vihti Nummi-Pusula Siuntio Karjalohja Hiiden Luukku Hiiden Opiston asiakaslehti 2011-2012 Onnellisen sepän pajassa Onnellisen Sepän pajan sinisen oven raosta hehkuu valo ja sisältä kuuluu iloista

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2010 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2011

TOIMINTAKERTOMUS 2010 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2011 TOIMINTAKERTOMUS 2010 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Toimintakertomus 2010 ja tavoitteet 2011 Sisällysluettelo 1. Visio, toiminta-ajatus ja arvot 1 2. Johtokunnan puheenjohtajan katsaus vuoteen 2010 2 3.

Lisätiedot

Annanstiina Junnila, Kari Koivunen, Riitta Ryhtä, Jukka Tamminen. Salon seudun maisemia, oppilastöitä ja opetustilanteita

Annanstiina Junnila, Kari Koivunen, Riitta Ryhtä, Jukka Tamminen. Salon seudun maisemia, oppilastöitä ja opetustilanteita SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo... 1 Hyvä lukija... 2 Kansalaisopiston merkitys ikääntyvän väestön toimintakyvyn ylläpitäjänä... 3 Kansalaisopistot kulttuurikuntoa kohottamaan... 4 Ohjeita netti-ilmoittautujille...

Lisätiedot

Verkko-opetus / ATK ja media

Verkko-opetus / ATK ja media Verkko-opetus / ATK ja media 32031313 sanat VOIMAN JA LUOVUUDEN LÄHTEENÄ 31.1.-10.4. ti 18.00-19.30 Lohjan Yhteislyseon lukio, Karstuntie 6, LOHJA Nordström Paula, 20 t, 32 Ilmoittautuminen 17.1. mennessä

Lisätiedot

Opinto-opas kevät 2012

Opinto-opas kevät 2012 Opinto-opas kevät 2012 Salon kansalaisopisto Sisällysluettelo Opistoinfo Sisällysluettelo Yhteystiedot ja aukioloajat, aikataulu ja nettisivut Kansalaisopiston henkilökunta Opiskelijan tietopaketti Sportti-

Lisätiedot

Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus

Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus OPINTO-OPAS 2013-2014 Kaukametsän opisto Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus LUKIJALLE Oppimisen iloa Kaukametsässä Kaukametsän opisto on Kajaanin kaupungin omistama kansalaisopisto,

Lisätiedot

KEVÄTKAUSI 2009 SALON KANSALAISOPISTO SOMERON KANSALAISOPISTO

KEVÄTKAUSI 2009 SALON KANSALAISOPISTO SOMERON KANSALAISOPISTO OPINTO-OPAS KEVÄTKAUSI 2009 SALON KANSALAISOPISTO SOMERON KANSALAISOPISTO Meiltä löydät kaiken kodin kunnostamiseen - maalit - keraamiset laatat - tapetit - lattianpäällysteet - pienrauta Salo: Myllyojankatu

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2009 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2010

TOIMINTAKERTOMUS 2009 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2010 TOIMINTAKERTOMUS 2009 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Toimintakertomus 2009 ja tavoitteet 2010 Sisällysluettelo 1. Visio, toiminta-ajatus ja arvot 1 2. Johtokunnan puheenjohtajan katsaus vuoteen 2009 2 3.

Lisätiedot

Syksy 2013. Kurssit, luennot tapahtumat, opintomatkat. opi innostu oivalla

Syksy 2013. Kurssit, luennot tapahtumat, opintomatkat. opi innostu oivalla Syksy 2013 Kurssit, luennot tapahtumat, opintomatkat opi innostu oivalla 1 Keravalla opitaan ja oivalletaan Kansalaisopistojen toiminta on tyypillisesti kunnallista lähipalvelua, johon osallistutaan pääasiassa

Lisätiedot

RAUMAN KANSALAISOPISTO OPINTO-OPAS 2015-2016

RAUMAN KANSALAISOPISTO OPINTO-OPAS 2015-2016 RAUMAN KANSALAISOPISTO OPINTO-OPAS 2015-2016 www.rauma.fi/kansalaisopisto Avustukset kurssimaksuihin... 6 Ilmoittautuminen... 5 Kurssimaksun maksaminen...7 Pysäköinti...10 Rehtorin tervehdys... 3 Sisällysluettelo...

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2015-2016

OPINTO-OPAS 2015-2016 OPINTO-OPA 2015-2016 Kaukametsän opisto Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus Osaamiskeskus Kainuun Aalto Avoin yliopisto-opetus Avoin ammattikorkeakouluopetus Kansalaisopisto

Lisätiedot

Opi, liiku, lue, soita

Opi, liiku, lue, soita Opi, liiku, lue, soita Vapaa-aika- ja harrastuspalvelut Kevät 2013 Järvenpään Opisto Liikuntapalvelut Kirjastopalvelut Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto VAPAA-AIKA- JA HARRASTUS- PALVELUT kevät 2013 Vapaa-aika-

Lisätiedot

SASTAMALAN OPISTO 2015

SASTAMALAN OPISTO 2015 SASTAMALAN OPISTO 2015 Sastamalan Opisto pysyy ennallaan ja kehittyy 2 Vinkkejä ja pykäliä 4 Tapahtumia, opiston esiintyjäpankki, lava avoinna 7 Sastamalan opiston kirjoittajayhdistys 8 Pää kuntoon opiston

Lisätiedot

Opi, liiku, lue, soita

Opi, liiku, lue, soita Vapaa-aika- ja harrastuspalvelut 2012-2013 Opi, liiku, lue, soita Liikuntapalvelut Kirjastopalvelut Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto 1 VAPAA-AIKA JA HARRASTUS- PALVELUT 2012-2013 TervetuloA harrastamaan!

Lisätiedot

Kielet ja musiikki KIELET JA MUSIIKKI

Kielet ja musiikki KIELET JA MUSIIKKI ja musiikki KIELET JA MUSIIKKI Kielten ja musiikin osasto käsittää kielten ja musiikin kurssit sekä Yleiset kielitutkinnot. Osastonjohtaja Soile Lundqvist, soile.lundqvist@hiidenopisto.fi ja päätoiminen

Lisätiedot

HENKILÖKUNTA YHTEYSTIEDOT TYÖVUOSI JA LOMAT

HENKILÖKUNTA YHTEYSTIEDOT TYÖVUOSI JA LOMAT 2 Somero-opisto on Someron kaupungin omistama vapaan sivistystyön oppilaitos, jonka toiminta-alueeseen kuuluvat Tl. Kosken kunta ja Someron kaupunki. YHTEYSTIEDOT Päätoimipaikka ja toimisto sijaitsevat

Lisätiedot

Historia / Elämäntaito ja ihmissuhteet. Ikäihmisten opinnot / Historia

Historia / Elämäntaito ja ihmissuhteet. Ikäihmisten opinnot / Historia Historia / Elämäntaito ja ihmissuhteet Ikäihmisten opinnot / Historia 32967165 IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KAARIKESKUS Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, to 10.00-11.30, 3.9.-26.11., 14.1.-21.4. Turunen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. rehtorin tervehdys...4 Työkausi ja yhteystiedot...5 Kursseille ilmoittautuminen...6 Hyvä tietää...7. somero-opiston taidekoulu...

SISÄLLYSLUETTELO. rehtorin tervehdys...4 Työkausi ja yhteystiedot...5 Kursseille ilmoittautuminen...6 Hyvä tietää...7. somero-opiston taidekoulu... SISÄLLYSLUETTELO rehtorin tervehdys...4 Työkausi ja yhteystiedot...5 Kursseille ilmoittautuminen...6 Hyvä tietää...7 SOMERO...12 AVOIN YLIOPISTO...12 somero-opiston taidekoulu...16 LASTEN JA NUORTEN KURSSIT...18

Lisätiedot

Tietoa, taitoa, elämyksiä

Tietoa, taitoa, elämyksiä Tietoa, taitoa, elämyksiä kirjasto on avoinna maanantaista perjantaihin klo 11-19, lauantaisin klo 10-14, juhlapyhien aattoina klo 10-16 kirjastoauton aikataulun saa kirjastosta, autosta ja verkkokirjastosta

Lisätiedot

Keravan Opisto. Syksy 2015 opinto-ohjelma. Kurssit Luennot Tapahtumat

Keravan Opisto. Syksy 2015 opinto-ohjelma. Kurssit Luennot Tapahtumat Keravan Opisto Syksy 2015 opinto-ohjelma Kurssit Luennot Tapahtumat 2 Sisältö Sisältö Ilmoittautumislomake...3 Yhteystiedot...6 Ilmoittautuminen...7 Opiskelusta ja opistosta...8 Opetuspaikat...11 Kartta...12

Lisätiedot

OPINTO-OPAS KEVÄT 2011 SALON KANSALAISOPISTO

OPINTO-OPAS KEVÄT 2011 SALON KANSALAISOPISTO OPINTO-OPAS KEVÄT 2011 SALON KANSALAISOPISTO Ilmoittautuminen vanhoille kursseille 7.1. sekä uusille kursseille 10.1. alkaen. Kuvat Tero Teränen Oppaan kuvat kansalaisopiston kurssitapaamisista sekä oppilastöistä.

Lisätiedot

Kumihimoa, kultakirjontaa, muovipussien sulatusta s. 50, 35 ja 34. Nykytaidetta ja Encaustic Art s. 28 ja 31. Kertaa ranskaa sanoin ja sävelin s.

Kumihimoa, kultakirjontaa, muovipussien sulatusta s. 50, 35 ja 34. Nykytaidetta ja Encaustic Art s. 28 ja 31. Kertaa ranskaa sanoin ja sävelin s. KOULUTUSOPAS PORI & ULVILA / KEVÄT 2015 SINÄ OSAAT! Aktiivista ja antoisaa kevättä! Ilmoittautuminen alkaa 7.1. Kerro tarinasi s. 7 Berliinin filharmonikot LIVE! s. 8 Voimavaroja meditaatiosta s. 12 Hurmaannu

Lisätiedot

Vapaa-aika- ja harrastuspalvelut Järvenpään Opisto Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto Kirjastopalvelut Liikuntapalvelut

Vapaa-aika- ja harrastuspalvelut Järvenpään Opisto Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto Kirjastopalvelut Liikuntapalvelut Opi, liiku, lue, soita Vapaa-aika- ja harrastuspalvelut 2013 2014 Järvenpään Opisto Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto Kirjastopalvelut Liikuntapalvelut Vapaa-aika- ja harrastuspalvelut 2013-14 Vapaa-aika-

Lisätiedot

Porvoon kansalaisopisto Opinto-ohjelma 2010-2011

Porvoon kansalaisopisto Opinto-ohjelma 2010-2011 Porvoon kansalaisopisto Opinto-ohjelma 2010-2011 Porvoo Askola http://city.porvoo.fi/kansalaisopisto Porvoon liikuntatoimi Porvoon kaupungin liikuntatoiminta Syksy 2010 Kevät 2011 HUOM! oma liite! SISÄLTÖ

Lisätiedot

Ihminen ja. ahjola. .fi. Kansalaisopiston kurssit syksy 2010. Musiikki. Taideaineet

Ihminen ja. ahjola. .fi. Kansalaisopiston kurssit syksy 2010. Musiikki. Taideaineet ahjola.fi Kansalaisopiston kurssit syksy 2010 Musiikki Liikunta ja TERVEYS Kielet Ihminen ja yhteiskunta TIETOTEKNIIKKA YLEISLUENNOT TANSSI Taideaineet Käden taidot Lasten Taitoaineet taideja taitoaineet

Lisätiedot

HYVINKÄÄN OPISTO OPINTO-OHJELMA

HYVINKÄÄN OPISTO OPINTO-OHJELMA HYVINKÄÄN OPISTO OPINTO-OHJELMA kevät 2015 SISÄLTÖ Rehtorin tervehdys... 4 Ilmoittautuminen... 5 Kurssimaksut ja alennukset... 6 Peruutukset, keskeytykset ja palaute... 7 Hyvä tietää... 8 Avoin yliopisto...

Lisätiedot

Keminmaa Simo Tervola. KIVALOJEN SEUTUOPISTO Yhdessä vahvempi

Keminmaa Simo Tervola. KIVALOJEN SEUTUOPISTO Yhdessä vahvempi Keminmaa Simo Tervola KIVALOJEN SEUTUOPISTO Yhdessä vahvempi OPINTO-OHJELMA 2013-2014 KIVALOJEN SEUTUOPISTO Yhdessä vahvempi Keminmaa Simo Tervola Kansalaisopiston toimintaa yhdessä 6. lukuvuosi YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot