Hiiden Opisto opinto-opas

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hiiden Opisto opinto-opas 2012-2013"

Transkriptio

1 Hiiden Opisto opinto-opas

2 Melkein kaikkea ja vähän päälle Espanjalainen kevät, Saunaseminaari, Suomen kansallispuistot, Kahvakuulakurssi, Nummi-Pusulan mieslaulajat, Revontulilapaset, Pietarin ja Ruotsin kauneimmat puutarhat, Arkeologian perusopinnot 25 op. Edellä oli vain muutama esimerkki, mitä kaikkea Hiiden Opiston tuleva lukuvuosi tarjoaa alueemme asukkaille. Opistoopinnoissa - vapaan sivistystyön lain alla ja ohjaamana - elinikäisen oppimisen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Lain mukaisesti Hiiden Opisto järjestää yleissivistävää kansalaisopistokoulutusta, jonka tavoitteet ovat pääsääntöisesti yksilöllisiä ja ne nousevat paikallisista sivistystarpeista. Tätä kävi ihmettelemässä 14 tsekkiläistä opetusalan ammattilaista keväällä 2012 Hiiden Opistossa. Ylpeinä kerroimme suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja kansalaisopistotoiminnasta osana aikuisoppimista ja -opetusta. Vieraat eivät voineet kuin ihastella. Mukana aikuiskoulutustarjontaa esittelemässä oli myös OpinOvi-projektin kautta Hiiden Opiston opetuskumppaneita. Toimiva yhteistyö aikuiskoulutussektorin ja kulttuuritoimijoiden kanssa synnyttääkin alueellemme mitä monipuolisimman paikallisen aikuiskoulutustarjonnan. Sitä kelpaa esitellä. Hiiden Opiston tulevaa lukuvuotta yhdistää Helsingin Word Design -pääkaupungin 2012 innoittama teema: Design muotoile ympäristösi, suunnittele oma polkusi. Varsinaiset teemakurssit on merkitty opinto-ohjelmaan pihlajanlehdellä. Lukuvuonna emme tarkastele designia vain esineiden näkökulmasta joka sekin on tärkeä. Design tulee esiin myös opiston kurssi-, luento- ja tapahtumatarjonnassa luovuuteen kannustamisena, omana opiskelupolkuna ja uudenlaiseen ajatteluun innostavana aikuisen oppimismahdollisuutena. Uusia ovia on mahdollista aukaista, vielä tutkimattomia teitä kulkea. Tervetuloa uuteen lukuvuoteen! Rehtori Anne Kotonen Hiiden Opisto on aikuisoppilaitos, joka tuottaa ja edistää elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, tukee persoonallisuuden monipuolista kehittymistä ja elämänhallintaa toteuttaen vapaan sivistystyön periaatteita LänsiUudellamaalla. Hiiden Opisto on luotettava ja arvostettu kansalaisopisto läntisellä Uudellamaalla. Opisto tunnetaan laadukkaana ja luovana koulutuksen järjestäjänä, aktiivisena vaikuttajana ja kehittäjänä sekä hyvänä yhteistyökumppanina. Hiiden Opisto perustettiin yhdistämällä Lohjan työväenopisto (sis. Lohja, Sammatti ja Siuntio) sekä Nummi-Pusulan ja Vihdin kansalaisopistot Hiiden Opistoksi Lohja toimii isäntäkuntana ja tuottaa palvelut kaikkien sopimuskuntien alueelle yhteistyösopimuksen mukaisesti. Vuoden 2007 alusta Karjalohja liittyi Hiiden Opistoon. Sammatin kunta liittyi Lohjan kaupunkiin vuoden 2009 alussa, joten alkaen Hiiden Opiston sopimuskuntia on viisi: Lohja, Vihti, Nummi-Pusula, Karjalohja ja Siuntio. Oppaan taitto: Kaisa Hannula 2 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

3 Sisällys YHTEYSTIEDOT JA INFO 4 Ilmoittautuminen ja peruutusehdot 6 Kurssilaskutus, alennukset ja edut 6 Perhekurssit, erikoishinnoitellut kurssit ja teema 7 Oppikirjat ja -materiaalit 7 Opetuskerran peruutus, pituus, tiedotukset 7 Lukuvuosi ja loma-ajat, vakuutus, todistukset 7 Hankkeet 8 Retket ja matkat 10 Tapahtuma- ja luentokalenteri 11 Luennot, keskustelut ja tapahtumat 12 YHTEISKUNTAOSASTO 14 Avoin yliopisto 16 Ikäihmisten opinnot 17 Ikäihmisten yliopisto 17 Voimaa viisauden vuosiin 18 Ikäihmisten hyvinvointitreenit 18 Turvallisuus ja asiakaspalvelu 19 Historia 19 Elämäntaito ja ihmissuhteet 21 Verkko-opetus 22 Atk ja media 23 Senioreiden atk 23 Peruskurssit 30 Erikoiskurssit 33 Ajokorttitutkinnon kurssit 35 TAITEEN JA LIIKUNNAN OSASTO 36 Kuvataiteet 37 Taidemaalaus 37 Posliininmaalaus 38 Ikonimaalaus 39 Avoin ateljee 40 Piirustus 40 Tiffany-lasityöt 41 Kuvanveisto ja muovailu 42 Taidehistoria 42 Näyttämötaiteet 42 Kirjallisuus 43 Liikenne 43 Liikunta 44 Tanssi 50 KIELET JA MUSIIKKI 54 Kielet 55 Suomi 58 Englanti 59 Espanja 64 Italia 67 Japani 69 Kreikka 70 Ranska 70 Ruotsi 73 Saksa 74 Turkki 75 Unkari 76 Venäjä 76 Viittomakieli 78 Viro 78 Musiikki 79 Musiikin luennot 79 Musiikki- ja soitinopetus, orkesterit 79 Laulunopetus ja kuorot 81 TAITOAINEIDEN OSASTO 84 Käden taidot - Design-tuotteita omin käsin 85 Käsityön taiteen perusopetus 85 Värjäys 86 Neulominen, virkkaaminen ja neulakinnastekniikka 86 Huovutus 86 Senioriryhmät 88 Saippuakurssit 88 Kierrätä ja säästä - kestävää kehitystä - 89 Pukeutuminen, ompelu ja kansallispuvut 90 Kirjonta ja tilkkutyöt 91 Kirjansidonta 91 Maskeeraus 91 Erikoistekniikat 91 Pitsinnypläys ja käpyilty pitsi 92 Kankaankudonta 93 Joulun aikaan 94 Nuket ja nukkekodit 95 Mosaiikki 95 Helmityöt 96 Lasi-, metalli- ja hopeasavikorut 97 Kivenhionta ja hopeatyöt 98 Metallilankakurssit 99 Sisustus 99 Entisöinti ja verhoilu 99 Keramiikka 100 Risu- ja pajutyöt 101 Puu- ja metallityöt 102 Pienmoottorit 103 Puutarha 104 Kotitalous 105 Perhekurssit 105 Kasvisten keittiö 106 Kansainvälinen keittiö 107 Leivonta 107 Ensiapu ja terveys 108 Eläimet 109 Toimipaikat 110 KONTAKTINFORMATION OCH INFOSIDOR 111 SVENSKSPRÅKIGA KURSER 114 3

4 Yhteystiedot TOIMISTOT Lohjan toimisto Linnaistenkatu 9, Lohja (019) , fax. (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto Karhumäenpolku 5, Nummela (09) , fax. (09) Avoinna ja ma-to , pe Muina aikoina ma-to 9-15, pe Toimistosihteerit Tarja Saarinen ja Ritva Karhu Avoinna ja ma-to ja 13-15, pe Muina aikoina ma-to 9-12 ja 13-15, pe Toimistosihteeri Tuula Vartiainen HALLINTO Rehtori KM, KtyO Anne Kotonen Linnaistenkatu 9, Lohja Yleishallinto, strategia, talous (019) Apulaisrehtori KM, KtaO Mirja Vehovuori Linnaistenkatu 9, Lohja Karhumäenpolku 5, Nummela Aluevastuu: Vihti ja Nummi- Pusula (019) , (09) Hallinnon toimistosihteeri Tarja Saarinen Linnaistenkatu 9, Lohja (019) fax (019) Tiedotus ja tilauskoulutus Tradenomi Kaisa Hannula Linnaistenkatu 9, Lohja VAHTIMESTARIT Vahtimestari, Lohja Anneli Laitinen ja ma-to Iltavahtimestari, Vihti Marja-Riitta Turunen ja ma-ke TEKNINEN PÄIVYSTYS Opistotalojen tekninen päivystys hätätilanteiden sattuessa: Lohja Nummi-Pusula (Oinolan koulu, Nummi-Pusulan koulu ja lukio) Vihti (09) Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

5 Yhteystiedot AINEOSASTOT Yhteiskuntaosasto Yhteiskuntaosastoon kuuluvat yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikääntyvien opinnot, atk- ja mediaopinnot, historia sekä psykologia ja ihmissuhteet. Yhteiskuntaosastosta vastaa apulaisrehtori KM, KtaO Mirja Vehovuori Osaston toimistosihteeri Tarja Saarinen (019) Viestintäteknologian opettaja FT Eija Terävä Atk ja media, verkko-opetus Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ma ja to Taiteen ja liikunnan osasto Taiteen ja liikunnan osasto pitää sisällään kuvataiteen, kirjallisuuden, liikenneopetuksen, tanssin ja liikunnan sekä puheviestinnän ja näyttämötaiteet. Osastonjohtaja Linnaistenkatu 9, Lohja Kuvataiteet, liikenne, puheviestintä ja näyttämötaiteet, Puhelinaika: ti Tanssin ja liikunnan opettaja MA Ilona Kauppinen Vuorotteluapaalla asti Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ke Osaston toimistosihteerit Taideaineet: Kaisa Hannula Tanssi ja liikunta: Ritva Karhu Taitoaineiden osasto Taitoaineiden osaston opetusalueita ovat käsityö, sisältäen sekä pehmeät että kovat materiaalit, kotitalous, terveyskasvatus, ensiapu sekä puutarha. Osastonjohtaja KM, KtyO Anja Aalto Linnaistenkatu 9, Lohja Käden taidot, kotitalous ja terveystieto, puutarhatalous Puhelinaika ti Taitoaineiden opettaja Artenomi, Amk-opettaja Sari Kymäläinen Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: to Osaston toimistosihteeri Tuula Vartiainen (09) fax (09) Kielten ja musiikin osasto Kielten ja musiikin osasto käsittää kielten ja musiikin kurssit. Osastonjohtaja FM Soile Lundqvist kielet ja musiikki Linnaistenkatu 9, Lohja Kieltenopettaja FM Anja Odell kielet Karhumäenpolku 5, Nummela Information also in English Puhelinaika: to Osaston toimistosihteeri Ritva Karhu Linnaistenkatu 9, Lohja (019) fax (019)

6 Infosivut ILMOITTAUTUMINEN Opinto-oppaassa on jokaisen kurssin kohdalla ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautua voi: Internetissä: Osoitteessa löydät linkin ilmoittautumissivulle ja ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautuessasi hyväksyt ehdot ja sitoudut noudattamaan niitä. Täytä lomake huolellisesti. Varmista myös että annat ajantasaisen kännykkänumerosi ilmoittautuessasi. Puhelimitse: (019) (09) Noudata ilmoittautumisaikoja, emme ota ilmoittautumisia vastaan etukäteen. Mikäli ilmoittautuminen on suoraan opettajalle, on tärkeää, että olet paikalla ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Mikäli et pääse paikalle, ota yhteys oman alueesi toimistoon. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssipaikasta ei lähetetä erillistä kutsua ennen kurssin alkua. Opistosta otetaan yhteyttä vain, jos kurssi peruuntuu tai olet saanut varapaikan. Vain riittävä opiskelijamäärä takaa kurssin käynnistymisen. PERUUTUSEHDOT Ilmoittautuessasi kurssille sitoudut maksamaan kurssimaksun. Jos peruutat kurssipaikkasi viimeistään seitsemää (7) vuorokautta ennen kurssin alkua, ei kurssimaksua peritä ja lasku perutaan. Maksettuja kurssimaksuja ei palauteta. Kurssimaksun maksaminen on opiskelupaikan lunastus, joten kurssimaksuja ei hyvitetä opintojen keskeyttämisen vuoksi. Kurssiperuutukset tehdään puhelimitse opiston toimistoihin tai toimistosihteerille sähköpostitse. Puhepostiin tai nettipalautelaatikkoon ei voi tehdä kurssiperuutusta. Myös opisto voi peruuttaa suunnitellun kurssin, mikäli kurssille ei ole tarpeeksi osallistujia. Tällöin jo maksetut kurssimaksut palautetaan. KURSSILASKUTUS JA MAKSUMUISTUTUS Lasku lähetetään suoraan kotiosoitteeseen ja kukin lasku on maksettava omalla viitenumerollaan. Vähintään lukukauden kestävät kurssit laskutetaan toisen opintokerran jälkeen. Lyhytkurssit pyritään laskuttamaan ennen kurssin alkua. Maksumuistutukset lähetetään Lindorff Oy:n kautta. Laskutusta koskevissa asioissa tulee asioida Lindorffin kanssa. Yhteystiedot löytyvät laskusta. Alkaen: ILMOITTAUDU: (019) / (09) klo 16- Taideaineet, liikunta ja tanssi 8.8. klo 11- Kielet ja musiikki 9.8. klo 11- Taitoaineet, atk, yhteiskuntaosasto, muut kurssit klo 9- Kaikki keväällä alkavat kurssit Kevään kurssit on merkitty värilliselle pohjalle. Koko lukuvuoden kestäville kursseille ei tarvitse ilmoittautua uudelleen kevääksi. Yllä olevien ilmoittautumisaikojen alkamisen jälkeen voi edelleen ilmoittautua internetissä sekä puhelimitse niin kauan kuin paikkoja riittää. SPORTTIPASSI ALENNUKSET Opistolla on käytössä sportti- ja kulttuuripassi. Lue lisää s. 8. Opisto myöntää 50 %:n alennuksen työttömille ja opiskelijoille. Alennus on henkilökohtainen. Alennus ei koske avoimen yliopiston kursseja, erikoishinnoiteltuja kursseja, luentoja eikä aktiiviopiskelijan etua (Katso kohta: erikoishinnoitellut kurssit). Työttömyysalennus: Toimita heti ilmoittautumisen jälkeen todistus työttömyydestä Hiiden Opiston toimistoon. Todistuksen saat työvoimatoimistosta. Opiskelija-alennus: näytä voimassa oleva opiskelijakortti tai toimita siitä kopio opiston toimistoon heti ilmoittautumisen jälkeen. Alennus koskee yläkouluikäisistä (s. v ) alkaen kaikkia opiskelijoita. Mikäli lasku on jo lähetetty, ei alennuksia voida enää myöntää. Jos opiskelutodistuksen saaminen viivästyy, ilmoita siitä toimistoon mahdollisimman pian. 6 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

7 Infosivut AKTIIVIOPISKELIJAN ETU Maksamalla 150 alkavalla lukuvuodella, voi osallistua suurimpaan osaan opiston kursseja rajattomasti, mikäli kursseilla on tilaa. Opiskelijan on ilmoittauduttava aktiiviopiskelijaksi opiston toimistoon mennessä. Peruutusehdot koskevat myös aktiiviopiskelijaa. Avoimen yliopiston opetus, luentojen ovimaksut sekä erikoishinnoitellut kurssit eivät kuulu aktiiviopiskelijaedun piiriin (Katso kohta: erikoishinnoitellut kurssit). ERIKOISHINNOITELLUT KURSSIT Mikäli kurssihinnan perässä on merkintä: ei alennuksia on se erikoishinnoiteltu kurssi, josta ei myönnetä työttömyys- eikä opiskelija-alennusta eikä se kuulu aktiiviopiskelijaedun piiriin (ks. kohdat: aktiiviopiskelijan etu ja alennukset). PERHEKURSSIT TEEMA Tällä tunnuksella merkityt kurssit on tarkoitettu perheille jossa vanhempi osallistuu kurssille lapsen kanssa. Perhekursseilla sekä vanhemman että lapsen tulee ilmoittautua kurssille ja maksaa kurssimaksu. Hiiden Opiston lukuvuoden teema Design - Muotoile ympäristösi, suunnittele polkusi näkyy opetustarjonnassa. OPETUSKERRAN PERUUTUS Opetuskerran peruuntumisesta ilmoitetaan puhelimitse, tekstiviestillä tai opetuspaikalla. Yhtä opetuskerran peruuntumista opettajan sairauden vuoksi ei korvata opiskelijalle ylimääräisellä opetuskerralla. OPETUSTUNNIN PITUUS Opetustunnin laskennallinen pituus on 45 minuuttia. Kurssin kohdalla tuntimäärä on merkitty t-kirjaimella kurssin opettajan ja kurssimaksun kanssa samalle riville. Esimerkki: Sukunimi Etunimi, 20 t, 37 OPISTON TIEDOTUS Ohjelman muutoksista, uusista kursseista ja luennoista sekä muista asioista saa tietoa paikallislehtien opistopalstoilta ja internetistä osoitteesta sekä asiakaslehti Hiiden Luukusta. LUKUVUOSI JA LOMA-AJAT Syyslukukausi (12 vk) Kevätlukukausi (13 vk) Syysloma vk 42 Talviloma vk 8 Pyhien aattoina ei ole opetusta. TAPATURMAVAKUUTUS Kaikki opiston opiskelijat ovat tapaturmavakuutettuja oppituntien aikana. Tapaturmien korvaamisessa noudatetaan julkisia terveydenhoitotaksoja. KAKSIKIELISET KURSSIT Hiiden Opisto on kaksikielinen opisto. Tällä symbolilla merkityillä kursseilla saat opetusta sekä suomen että ruotsin kielellä. Ruotsinkielinen opetustarjonta löytyy oppaan kääntöpuolelta. TODISTUKSET Kurssin suorittamisesta on mahdollista saada maksullinen todistus. OPPIKIRJAT JA MATERIAALIT Oppikirjat ja materiaalit eivät kuulu kurssin hintaan. Opiskelijat hankkivat ja kustantavat materiaalit itse, ellei kurssin kohdalla toisin mainita. Monistemaksu on 0,20 / moniste. 7

8 Hankkeet Sportti- ja kulttuuripassi Hankkeet Kurssimaksun maksaminen SporttiPassilla tai KulttuuriPassilla on mahdollista vain Internetilmoittautumisen yhteydessä. Kurssimaksun maksaminen sillä jälkikäteen ei ole mahdollista. Myöskään puhelimitse ilmoittautuessa passia ei voi siis käyttää. Vaikka ilmoittautumisjärjestelmässämme on mahdollisuus ilmoittautua useammalle kurssille samanaikaisesti, on Sportti- tai KulttuuriPassilla maksettaessa ilmoittauduttava jokaiselle kurssille erikseen. Näin varmistat, että jokainen kurssi veloitetaan passiltasi. Kun olet internetin kautta ilmoittautuessasi kirjoittanut yhteystietosi ja klikannut lähetä ilmoittautuminen -painiketta, näet näytölläsi SporttiPassi- tai KulttuuriPassi -kuvakkeen. Klikkaamalla sitä hyppäät uuteen ikkunaan, Sportti- ja kulttuuripassijärjestelmään. Kirjaudu järjestelmään omilla tunnuksillasi ja etene sivuston antamien ohjeiden mukaisesti. OpinOvi -projekti on Euroopan Unionin sosiaalirahaston tukema hanke, jonka tarkoituksena läntisellä Uudellamaalla on edistää aikuisopintojen ohjausta ja neuvontaa. Hankkeen pääkoordinaattorina toimii Länsi-Uudenmaan aikuisopisto LUKSIA. Projektitoimijoita ovat: Länsi-Uudenmaan Koulutuskeskus, Länsi-Uudenmaan oppisopimustoimisto, Kanneljärven Opisto, Työ- ja elinkeinotoimisto, TTS Koulutus, Laurea, Hiiden Opisto, Lohjan lukion aikuislinja, Kisakallion Urheiluopisto, Apuomena ry, Länsi-Uudenmaan yrityskeskus, Lohjan kaupunki, Sirwaco tmi. LOHJAN MUISTI - Muistitiedon keruu- ja tallennushanke - Hankkeen tarkoituksena on kerätä kaupungin asukkaiden hallussa olevaa arkielämän ja entisiin paikkoihin liittyvää tietoa kaikkien kaupunkilaisten vapaasti käytettäväksi. Hanke toteutetaan Lohjan museon, kaupunginkirjaston, kulttuuritoimen, musiikkiopiston ja Hiiden Opiston yhteistyönä ja sitä koordinoi Lohjan sivistystoimi. Lohjan Muistin kotisivut: Paikallishistoriaa pähkinänkuoressa: Minkälainen historia läntisellä Uudella maalla on, mitä kaikkea vuosisatojen varrella on tapahtunut? Se selviää paikallishistorian kursseilla, joissa muutamien kuntien historia tulee tutuksi. Kokoontumiset maanantaisin klo Lue lisää sivulta 20. Siuntio , Aleksis Kiven koulu Karjalohja , Karjalohjan koulu Nummi , Nummi-Pusulan koulu ja lukio Pusula , Pusulan koulu Lohja , Anttilan koulu Lokalhistoria i Nötskal - Lojo, Källhagens skola OPINTOAVUSTUSHANKE MAAHANMUUTTAJILLE JA SENIOREILLE Senioreiden atk-opintoja ja maahanmuuttajien opintoja on tuettu opetus- ja kulttuuriministeriön Hiiden Opistolle myöntämillä opintoavustusrahoituksilla viime vuosina. Myös lukuvuonna opistolla on mahdollisuus myöntää ikäihmisten atk-opetukseen osallistuville sekä maahanmuuttajille kurssimaksualennuksia. Alennukset myönnetään erillisen hakemuksen perusteella, joita saa omalta opettajalta tai opiston toimistoista. 8 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

9 Hankkeet LOHJAN MUISTI - Lohjalainen kulttuuriympäristön teemavuosi MUISTIKALENTERI Lohjan Kesä Tanssii -tanssiviikon yhteydessä esityksiä kulttuurimaisemassa Design, Rudi Merz Saunaseminaari, la Lohjan Yhteislyseon lukion auditoriossa, Karstuntie 6, Lohja Osallistumismaksu Rakennuksia kulttuurimaisemassa - Pääkirjasto ja muut rakennukset, to Lohjan Pääkirjaston Järnefeltsalissa Rakentaminen kulttuurimaisemaan - Kesäteatteri ja Aurlahden ranta, to Lohjan Pääkirjaston Järnefeltsalissa Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset, to Lohjan Pääkirjaston Järnefeltsalissa Tilaisuudet ovat maksuttomia (huom. saunaseminaariin osallistumismaksu). Esitelmätilaisuuksissa musiikkiopiston musiikkiesityksiä KOTOUDU LIIKKUEN Maahanmuuttajien kotouttaminen liikunnan avulla - hanke on Uudenmaan Ely-keskuksen tukema. Hanke kattaa Lohjan, Vihdin, Karkkilan ja Nummi-Pusulan alueet. Tavoitteena on luoda edellytykset liikunnan toteuttamiseen yhteistyössä laajan toimijaverkon kanssa. Hankkeen pääkoordinaattori on Vihdin liikuntapalvelut ja yhteistyökumppaneina Vihdin seurakunnan diakoniatyö, Vihdin mielenterveysseura, Lohjan monitoimikeskus, Hiiden Opisto ja vihtiläiset liikuntajärjestöt. Hankkeen piiriin kuuluvia kursseja Hiiden Opistossa: TANSSITAAN VAUVANI / SYKSY I ma ja TANSSITAAN VAUVANI / KEVÄT I ma Musiikkiopisto, D-ovi, Kirkkokatu 6, Lohja TANSSITAAN VAUVANI / SYKSY II ti ja TANSSITAAN VAUVANI / KEVÄT II ti Uimahallin liikuntatila, Hiidenvedentie 3, Nummela Kurssien sisältö: Alkutunti liikutaan tanssien, vaihdellen teemoja salsasta jazziin ja afrotanssista balettiin, jolloin vauva voi olla rintarepussa tai kantoliinassa. Lopputunti tehdään keskivartaloa vahvistavia Pilates-liikkeitä, joogapohjaisia venytyssarjoja sekä loppurentoutus. Vauva (0-12 kk) voi olla mukana liikkeissä tai turvakaukalossa tai alustalla. Oma alusta mukaan. Hankkeen yhteyshenkilö: Vihdin liikuntapalvelut Raija Ranta-Porkka (09)

10 Retket ja matkat RETKI GOETHE INSTITUUTTIIN HELSINKIIN to Odell Anja, retkimaksu 5 Ilmoittautuminen mennessä Lähde mukaan päiväretkelle tutustumaan Helsingin Goethe-Instituuttiin saksanopettaja Anja Odellin kanssa. Goethe-Institut on Saksan liittotasavallan kulttuuri-instituutti, jolla on maailmanlaajuinen organisaatio. Sen tehtävänä on herättää kiinnostusta saksan kieleen ja tukea sen opiskelua. Kokoonnumme Goethe- Instituutin eteen klo , Salomonkatu 5 B, HELSINKI, (sijaitsee hyvin lähellä Kampin linja-autoasemaa) jonne jokainen saapuu itsenäisesti. Retkimaksu 5 maksetaan ovella opettajalle. Ohjelmassa mm. instituutin esittelyä, tietovisailua, tutustuminen kirjastoon ja vapaata aikaa. Paluu takaisin tapahtuu myös itsenäisesti. Jokainen maksaa omat matkansa. Lisätietoja retkestä saa Anja Odellilta, to klo , LAHTI - SUOMEN NUORIN VANHA KAUPUNKI la Salonen Torsti, 9 t, 65 Ilmoittautuminen alkaa to 9.8. klo Ilmoittautuminen 5.9. mennessä Lahti tekee vuonna 2012 yhteistyötä Helsingin designpääkaupunkivuoden kanssa. Opintoretkellä tutustutaan Lahden kaupunginmuseon hienoon kuusenoksa ja lukinlanka - sata vuotta jugendtunnelmaa - näyttelyyn, joka on laajin Suomessa järjestetty jugendtyylin esittely. Radiomäellä Radio- ja TV-museossa nähdään ja kuullaan, kuinka suomalainen radio- ja televisiotoiminta on kehittynyt 1920-luvulta nykypäivään. Hiihtomuseossa tutustutaan suomalaisen talviurheilun menneisiin savutuksiin. Lisäksi vierailemme Hollolan keskiaikaisessa harmaakivikirkossa. Matkan hinta sisältää bussikuljetuksen, lounaan ja kahvin. Lähtö Lohjan kirkkokentältä klo 8.00, Nummelan linja-autoasemalta klo 8.20 ja Vihdin kirkonkylän linja-autoasemalta klo Paluu Vihdin kirkonkylään n , Nummelaan n. klo ja Lohjalle n. klo TAMPEREEN MUSEOITA JA KANSALLISMAISEMAA la Salonen Torsti, 9 t, 65 Ilmoittautuminen alkaa to 9.8. klo Ilmoittautuminen mennessä Opintoretkellä tutustutaan Tampellan entiseen teh- taaseen rakennettuun museokeskus Vapriikkiin, jossa tutustumme Tampereen historiaan, kenkä- ja nukkemuseoon sekä jääkiekkomuseoon. Kävellen perehdytään Tammerkosken kansallismaisemaan, hienosti kunnostettuun entiseen Finlaysonin tehdasmiljööseen. Lopuksi vieraillaan Tampereen taidemuseossa, jossa on maailmankuulun englantilaisen maisemamaalari J.M.W. Turnerin ( ) töitä esittelevä näyttely lainassa Englannista. Matkan hinta sisältää bussikuljetuksen, lounaan ja kahvin. Lähtö Vihdin kirkonkylän linja-autoasemalta klo 8.00, Nummelan linja-autoasemalta klo ja Lohjan kirkkokentältä klo Paluu Lohjalle klo 18.00, Nummelaan klo ja Vihdin kirkonkylään klo NAAPURIKAUPUNKIMME SALO la Salonen Torsti, 9 t, 65 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9.00 Ilmoittautuminen mennessä Opintoretkellä tutustutaan Salon seudun historiaan ja kulttuuriin. Käymme Wiurilan kartanossa sekä Halikon keskiaikaisessa harmaakivikirkossa. Salon teolliseen historiaan perehdytään uudessa elektroniikkamuseossa, jossa näemme kehityksen radioista televisioiden kautta matkapuhelimiin. Kohteena myös entisessä veturitallissa sijaitseva taidemuseo. Matkan hinta sisältää bussikuljetuksen, lounaan ja kahvin. Lähtö Vihdin kirkonkylän linja-autoasemalta klo 9.00, Nummelan linja-autoasemalta klo 9.10 ja Lohjan kirkkokentältä klo Paluu Lohjalle klo 18.30, Nummelaan klo ja Vihdin kirkonkylään klo ITÄ-UUDENMAAN KARTANOITA la Salonen Torsti, 9 t, 65 Ilmoittautuminen mennessä Itä-Uusimaa on historiallisesti merkittävien suurten kartanoiden alue. Retkellä tutustutaan Nordenskiöldien Alikartanoon Mäntsälässä, Creutzien Malmgårdiin Pornaisissa sekä Wreden ja af Forsellesien Moisioon Elimäellä. Matkan hinta sisältää bussikuljetuksen, lounaan ja kahvin. Bussikuljetus lähtee Lohjan kirkkokentältä klo 9.00, Nummelan linja-autoasemalta klo 9.20 ja Vihdin kirkonkylän linja-autoasemalta klo Paluu Vihdin kirkonkylään klo 18.30, Nummelaan klo ja Lohjalle klo Katso myös kieli- ja kulttuurimatka Espanjaan - espanjalainen kevät Fuengirolassa Lue lisää sivulta Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

11 Tapahtuma- ja luentokalenteri Tapahtumat OPINTO-OHJAUSTA KIELIIN Minun kielipolkuni ti 7,8. Lohja, ja ke Nummela, s. 56 SYYSKAUDEN AVAUS - Maailman ympäri karttojen kielellä, la 8.9 klo Lohja, s. 57 ESPANJALAINEN KEVÄT kurssi- ja luentokokonaisuus yhdessä Fuengirolassa sijaitsevan Sofia-opiston kanssa, s. 64 RETKI GOETHE INSTITUUTTIIN HELSINKIIN to klo , s. 74 TAITOPAJAT Lohjan museon navetassa Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinoilla KEVÄTTUULAHDUS la Nummi-Pusulassa LINNUNPÖNTTÖTALKOOT la Nummelanharjun koululla Vihdissä, s. 85 LOHJAN KEVÄTNÄYTTELY Lohjalla LOHJAN KUVATAIDENÄYTTELY Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa KEVÄTGAALA klo 15 Laurentius-salissa Lohjalla VIHDIN KEVÄTNÄYTTELY Vihdissä VIHDIN KUVATAIDENÄYTTELY Vihdin kirkonkylän kirjastolla Luennot KIELITIETEEN KIEHTOVA MAAILMA pe 14.9., Lohja, s. 57 JAPANIN KULTTUURILUENTO MATKA JAPANIIN pe 21.9., Lohja, s. 69 PIETARIN JA RUOTSIN KAUNEIMMAT PUUTARHAT , Lohja, s. 85 ESPANJAN KULTTUURILUENTO: CHILE iqué VARIEDAD! pe 28.9., Lohja, s. 65 SAUNASEMINAARI la 29.9., Lohja, s. 13 MIELEN KUNTOKOULU VIREÄNÄ LÄPI ELÄMÄN - ti ja 9.10., Lohja, s. 12 JAPANIN KULTTUURILUENTO JAPANILAINEN LAHJAKULTTUURI pe 5.10., Lohja, s. 69 MUSIIKIN HISTORIAA la , Nummela, s. 79 ITALIAN KULTTUURILUENTO: BRUTIUM CALABRIA pe , Lohja, s. 67 UNKARIN KULTTUURILUENTO MATKA UNKARIIN pe 9.11., Lohja, s. 76 RANSKAN KULTTUURILUENTO: A LA DÉCOUVERTE DES CHÂTEAUX DE LA LOIRE pe , Lohja, s ESPANJAN HISTORIALUENNOT AL ANDALUS pe ja 25.1., Nummela, s. 64 ENGLANNIN KULTTUURILUENTO AN ARMCHAIR TRIP AROUND THE UK pe 25.1., Lohja, s. 59 RANSKAN KULTTUURILUENTO: PASSER SES VACANCES A LA MONTAGNE pe 8.2., Lohja, s. 71 ITALIAN KULTTUURILUENTO TUHANSIEN VÄRIEN NAPOLI pe 1.3., Lohja, s. 67 HISTORIAN MUSIIKKIA la 16.3., Nummela, s. 79 ENGLANNIN KULTTUURILUENTO UNUSUAL BRITISH TRADITIONS AND SPORTS pe Lohja, s. 59 VENÄJÄN KULTTUURILUENTO: VENÄJÄN VENETSIA ke 24.4., Lohja, s.76 11

12 Luennot, keskustelut ja tapahtumat MIELEN KUNTOKOULU - Vireänä läpi elämän - Lohjan Yhteislyseon lukiolla, Karstuntie 6, LOHJA Tiistaisin klo Ovimaksu 4, ei ennakkoilmoittautumista Hiiden Opisto ja Lohjan seudun mielenterveysseura ovat järjestäneet yhteistyössä Mielen kuntokoulua vuodesta Kuntokoulussa nostetaan joka vuosi yhteiskunnallisesti merkittävä teema tarkasteluun. Vuonna 2012 aiheena ovat arjen haasteet elämän ruuhkavuosissa sekä ikääntyessä. Tiistaina Arjen elämänhallinta ruuhkavuosissa: Väestöliiton perhekeskuksen johtaja Heli Vaaranen ja toimittaja Anna Perho. Tiistaina Vireänä vanhana: Psykiatri, kirjailija Vappu Taipale ja psykiatri, kirjailija Claes Andersson, ikäihmisten mobiilipalvelut, tutkija Ilkka Liedes. SÄVELTEN SYKSY lauantaisin klo Musiikkiopistolla, F-ovi, Kirkkokatu 6, LOHJA Haapanen Janne, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Musiikin luentosarjassa tutustutaan musiikin eri ilmiöihin, aikakausiin ja säveltäjiin Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston rehtorin Janne Haapasen johdolla. Kurssikoodi ilmoittautumista varten Ohjelma: Sinfonian mestareita, mestarien sinfonioita Richard Wagner, nero ja narsisti luvun musiikillisia ilmiöitä Dmitri Shostakovitsh, sinfoninen selviytymistaistelu PÄIVÖLÄN 16. KIRJALLISUUSPÄIVÄT Erkki Tuomioja s. 1946, - Helsinki Polkuja Viron kirjallisuuteen - Pekka Kuusi: Alkoholipoliitikko, sosiaalipoliitikko, ihmiskuntapoliitikko. Väitöskirja. 1996, Tammi. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka anno , Tammi. Päivölän Virkistyskodissa Polkuja Häivähdys punaista. 2006, Tammi. Viron kirjallisuuteen Taivaantie 41, Jaan Tõnisson ja Viron itsenäisyys. 2010, Tammi Kuva: STT-Lehtikuva /valtioneuvoston kanslia Hiiden Opisto järjestää kirjallisuuspäivät yhteistyössä Vihdin Imbi Paju kunnankirjaston, s. 1959, Jõgevamaa, Viro Päivölän Torjutut muistot, suom. Kaisa Lahikainen. 2006, Like virkistyskodin Kaiken takana oli pelko: Kuinka ja Vihdin Kalevalaiset saadaan takaisin. Naiset Toim. Imbi ry:n kanssa. Viro menetti historiansa ja miten Paju, Sofi Oksanen. 2009, WSOY. Suomenlahden sisaret. Kun katsoo Osallistumismaksu toisen tuskaa, suom. Sanna 20 / päivä. Immanen. 2011, Like Ilmoittautuminen mennessä tai (09) Kukku 2242 Melkas Historia, halu ja tiedon 2787 käärme Aino Kallaksen tuotannossa. Väitöskirja. 2006, SKS. Aino Kallas: tulkintoja elämästä ja tuotannosta. Toim. Maarit Leskelä-Kärki, Kukku Melkas, Ritva Hapuli. 2009, BTJ. Läpikulkuihmisiä:muotoiluja kansallisuudesta ja sivistyksestä 1900-luvun alun Suomessa. Toim. Kukku Melkas ym. 2009, SKS. Lauantai 1.9. klo Avaus: apulaisrehtori Mirja Vehovuori Dosentti Kukku Melkas: Aino Kallas, kahden kulttuurin kirjailija Ulkoministeri Erkki Tuomioja: Hella Wuolijoki Taiteilijaryhmä Sananjalka Päivölän 16. kirjallisuuspäivät Sunnuntai 2.9. klo Vihdin päivölässä Lehtori Riitta Karvonen: Aino Kallas ja Reigin pappi Kirjailija, ohjaaja Imbi Paju: Miten ja miksi käsitellä menneisyyttä? Suomentaja, tietokirjailija Hannu Oittinen: Virolainen kirjailija ja hänen suomentajansa: esimerkkinä Olavi Ruitlasen romaani Nainen SUOMEN KANSALLISPUISTOT , ke Nyyssö Juha, 20 t, 32 Ilmoittautuminen alkaa 9.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssikoodi ilmoittautumista varten Tuhansien järvien maassamme on useita mittaamattoman arvokkaita luontokohteita, kansallispuistoja. Luentosarjassa esitellään kaikki Suomen kansallispuistot kuvien kautta. Luennoitsijana toimii kokenut eränkävijä, opettaja Jyha Nyyssö. Kurssin yhteydessä on mahdollisuus tulla mukaan tutustumiskäynneille lähikansallispuistoihin, esim. Saaristomeren kansallispuistoon (Tammisaari) ja Nuuksioon. Juha Nyyssö järjestää retket kurssista erillisinä osioina, joihin on oma ohjeistus ja osallistumismaksu. Kurssi kokoontuu joka toinen viikko. Luentopäivät 26.9., , , 7.11., , 16.1., 30.1., 13.2., 27.2., Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

13 Luennot, keskustelut ja tapahtumat la Lohjan Yhteislyseon lukiolla, auditorio, Karstuntie 6, LOHJA Suomalaisuutta tinkimättömästi kuvaava sauna on Lohjan Muistin Kulttuuriympäristö -teemavuoden tutustumiskohde. Saunaseminaarissa käsitellään mm. saunatiloja, saunojen historiaa ja saunomista yleensä. Seminaari järjestetään yhteistyössä Lohjan Muisti -työryhmän kanssa: Lohjan Museo, Lohjan kirjastotoimi, Hiiden Opisto, Länsi-Uudenmaan Musiikkiopisto ja Lohjan Liikuntakeskus. Seminaarissa esillä Lohjan kirjaston saunoihin ja saunomiseen liittyvää kirjallisuutta. Saunayogaa ja saunakulttuuria Neidonkeitaan saunassa, Runokatu 1, Lohja, sauna lämpimänä alkaen! Omat saunatarvikkeet mukaan. Ohjelma Tilaisuuden avaus, Lohjan Muisti -työryhmän edustaja Suomen Saunaseura ry:n tervehdys, puheenjohtaja Ben Grass Saunojen ja saunomisen yleinen historia Erilaiset saunat, saunan lämmittäminen, Suomen Saunaseura ry:n toiminnanjohtaja Seppo Pukkila Lohjalainen saunaperinne ja lohjalaiset yleiset saunat, historioitsija Torsti Salonen Saunayoga ja saunan terveysvaikutukset, saunayogi Tiina Vainio ESPANJAN HISTORIALUENNOT - AL ANDALUS pe Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Säkkinen Raija, ovimaksu 5 Ilmoittautuminen alkaen , 9.1. mennessä Suomenkielisillä etäluennoilla tutustumme erityisesti ajanjaksoon, jolloin Espanja ja Andalusia olivat muslimivaltio, kunnes kirkon tueksi perustettiin inkvisitio ja juutalaiset ja muslimit käännytettiin tai karkotettiin maasta. Luentopäivät ja ESPANJAN KURSSI - ESPANJALAINEN KEVÄT (PERUSTASO A1) pe Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Méndez Jenni, 20 t, 32 Ilmoittautuminen alkaen , mennessä Harjoittelemme matkaillessa eteen tulevia tilanteita espanjaksi. Osa opetuskerrasta opiskellaan Fuengirolassa asuvien suomalaisten kanssa yhdessä tietokoneiden välityksellä. SAUNASEMINAARI ESPANJALAINEN KEVÄT 2013 Löylynheittäjänä ja juontajana Lohjan Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen Saunatonttuna Jorma Kuosmanen Osallistumismaksu 20, sisältää Neidonkeitaan saunaosuuden Ilmoittautuminen alkaa 9.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssikoodi ilmoittautumista varten Kielten ja musiikin osaston teema Espanjalainen kevät sisältää espanjan kurssi- ja luentokokonaisuuden, joka toteutetaan yhteistyössä Fuengirolassa Espanjassa sijaitsevan Sofia-opiston kanssa. Teema täydentyy huhtikuussa Espanjaan tehtävällä tutustumismatkalla, johon kaikki espanjalaisesta kulttuurista ja kielestä kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan. Tutustu kokonaisuuteen tarkemmin sivulla KIELI- JA KULTTUURIMATKA ESPANJAAN - ESPANJALAINEN KEVÄT FUENGIROLASSA Méndez Jenni, 200, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaen 8.8., 1.2. mennessä Tervetuloa mukaan tutustumismatkalle Espanjan Fuengirolaan Sofia-opistolle! Perillä on mahdollisuus osallistua 20 tunnin espanjan kurssiin yhdessä Sofia-opiston suomalaisten espanjan opiskelijoiden kanssa. Lisäksi tutustutaan espanjalaiseen elämään ja kulttuuriin vierailujen ja retkien myötä. Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset pe 1.2. mennessä Hiiden Opiston toimistoon (019) Yhteistyössä: 13

14 Yhteiskuntaosasto YHTEISKUNTAOSASTO Yhteiskuntaosasto pitää sisällään seuraavat ainealueet: yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikäihmisten opinnot, atk- ja mediaopinnot, historia sekä psykologia ja ihmissuhteet. Vastuuopettajina eri ainealueilla toimivat rehtori Anne Kotonen, apulaisrehtori Mirja Vehovuori ja viestintäteknologian opettaja Eija Terävä. AVOIN YLIOPISTO Yhteiskuntaosastossa on mahdollisuus suorittaa avoimia yliopisto-opintoja kunkin lukuvuoden tarjonnan mukaisesti. Opinnot ovat perusopintokokonaisuuksia tai niiden osia ja ne tuotetaan yhteistyössä eri yliopistojen kanssa. KORTTIKOULUTUKSET Apulaisrehtori KM, Ktao Mirja Vehovuori Linnaistenkatu 9, Lohja (019) , , (09) Ainealueet: yhteiskunnalliset aineet, avoin yliopisto, ikäihmisten opinnot, historia Viestintäteknologian opettaja FT Eija Terävä Linnaistenkatu 9, Lohja Puhelinaika: ma ja to atk ja media, verkko-opetus Osaston toimistosihteeri Tarja Saarinen (019) fax (019) OPINTO-OHJAUSTA Avoimen yliopiston infotilaisuus maanantaina klo Lohjan opistotalolla, Linnaistenkatu 9, LOHJA. Nuorten palvelukortti Opisto järjestää Nuorten palvelukorttikoulutusta nuorille palvelualasta kiinnostuneille. Kurssilta saa perusperehdytyksen palvelualan tehtäviin, työnhakuun ym. Tulityökortti Tulityökortin suorittamista vaaditaan henkilöiltä jotka tekevät, vartioivat tai valvovat työssään tulitöiden tekemistä. Koulutuksen suorittamisesta saa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön myöntämän tulityökortin Työturvallisuuskortti Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen työturvallisuuden parantamiseksi. Työturvallisuuskortin saaminen edellyttää työturvallisuuskorttikurssin hyväksyttyä suorittamista. Lasten hoitajan peruskurssi Lasten hoitoon järjestetään perehdyttävää koulutusta yhteistyössä alan yhdistysten ja paikallisjärjestöjen kanssa. IKÄIHMISTEN YLIOPISTO Koulutusta järjestetään Helsingin yliopiston puitteissa. Ikäihmisten yliopisto ei tähtää yliopistotutkintoihin, vaan tavoitteena on saattaa ikäihmiset yhteen kuuntelemaan ja kokemaan yliopistotasoista opetusta. 14 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

15 Yhteiskuntaosasto ATK JA MEDIA Tietotekniikan opetustarjonta vaihtelee tietokoneen peruskäytön opetteluun keskittyvistä senioreiden atk-kursseista (taso 1) ja peruskursseista (taso 1-2) syventäviin erikoiskursseihin (taso 2-3). Aloittelevan atk-opiskelijan kannattaa käydä tietokoneen käytön ja internetin peruskäyttöön totuttaville kursseille (Tietokone ja internet tutuksi, Tietokone ja internet tutuksi jatkokurssi, Internet arjen avuksi, Oma kannettava Windows 7-kone tutuksi) ja edetä sitten mieltymyksiensä mukaisesti syventämään tietoaan kursseille, jotka tarjoavat monipuolista tietoa internetin palveluista, kuvankäsittelystä, valokuvauksesta sekä toimisto-ohjelmista ja julkaisun tekemiseen tarkoitetuista ohjelmista. Tänä vuonna voi opiskella myös vaihtoehtoisesti verkossa kuvakäsittelyn perusteita ja internetin hyötypalveluiden käyttöä. Verkkokursseilla voi kokeilla omia rajojaan tutustumalla uuteen oppimisympäristöön. Oikean kurssin valintaa helpottavat seuraavat tasoluokitukset: TASO 1 -Kurssi on tarkoitettu alkeiskurssiksi tietokoneen hankintaa harkitseville ja käyttöä aloitteleville. Oppilaalla ei tarvitse olla aiempaa tietokoneen käyttökokemusta. Opetus lähtee liikkeelle alkeista, joihin kuuluvat mm. hiiren ja näppäimistön hallinta ja tietokoneympäristössä toimiminen. Taso 1-kurssilla tietokoneisiin ja oheislaitteisiin liittyvä sanasto tulee oppilaalle tutummaksi ja varmuus sekä rohkeus tietokoneen kanssa työskentelyyn kasvaa. (alkeiskurssit ja senioreiden atk-kurssit) TASO 2 -Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille alkeiskurssien jatkoksi. Oppilas käyttää tietokonetta satunnaisesti ja suppealla alueella. Hiiren ja näppäimistön hallinta, tietokoneen käyttöjärjestelmässä ja ohjelmissa liikkuminen on tuttua, mutta vaatii vielä harjoittelua ja kertausta. ja A-kortti, peruskurssit) TASO 3 -Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käytön hyvin hallitseville. Kurssilla keskitytään ohjelman tai aihepiirin käyttöön ja sisältöön-ei yleiseen tietokoneen hallintaan. Oppilas kykenee suoriutumaan itsenäisesti tehtävistä annettujen ohjeiden perusteella. Oppilas käyttää tiettyjä ohjelmia rutinoidusti, mutta haluaa joillakin osa-alueilla täydentää osaamistaan ja saada lisävarmuutta. ja A-kortti, erikoiskurssit) AJOKORTTITUTKINNOT koostuu neljästä osakokeesta eli moduulista, joiden suorittamisesta saa todistuksen Mikäli tutkinto jää kesken tai sitä tenttii useammassa organisaatiossa, osasuorituksista saa todistukseksi opintokortin. suorittajille pakolliset kaksi moduulia ovat 1) Käyttöjärjestelmä ja tiedonhallinta sekä 2) Internet ja sähköposti. Lisäksi on suoritettava vähintään kaksi valinnaista moduulia, jotka ovat: Tietotekniikan perusteet Tekstinkäsittely Taulukkolaskenta Tietokanta Esitysgrafiikka Langaton viestintä Kuvankäsittely Oppiminen ja työskentely verkossa Tietokoneen A-kortti on suunnattu käyttäjälle, joka käyttää tietokonetta työssä ja vapaa-aikana. Se koostuu seitsemästä osakokeesta eli moduulista. Kun kaikki moduulit on suoritettu, saa todistuksen (Tietokoneen käyttäjän A-kortti). Kaikille A-kortin suorittajille pakolliset kolme moduulia ovat 1) Käyttöjärjestelmä ja tiedonhallinta, 2) Tekstinkäsittely sekä 3) Internet ja sähköposti. Tämän lisäksi suoritetaan vähintään neljä valinnaista moduulia (samat kuin edellä, pois lukien tekstinkäsittely). Yksittäin suoritettavien ajokorttitutkintojen moduuliopintojen kokeen maksu on 13. Moduulikursseille voi osallistua myös suorittamatta ja A-korttien todistusmaksu on 10. SENIOREIDEN ATK Senioreiden atk-kurssit on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätökseen saaneille. Kurssien opetustahti ottaa huomioon oppilaiden moninaiset edellytykset oppia. Opettajan apua ja ohjausta saa aina tarpeen vaatiessa. Kurssien sisältö on pääasiassa tietokoneen peruskäytön harjoittelua. Hiiri haltuun-kurssi, Tietokone tutuksi-kurssit soveltuvat tietokoneen käyttöä aloittavalle oppilaalle. Tämän jälkeen on hyvä jatkaa tietokoneen käytön harjoittelua internetin käytön peruskursseilla sekä kursseilla, joilla harjoitellaan esimerkiksi kuvankäsittelyä tai tekstinkäsittelyä jollakin tietyllä yksittäisellä ohjelmalla. Tasolla 1 merkityt kurssit sopivat tietokoneen käyttöä aloittavalle. Tasolla 2 merkityt kurssit soveltuvat henkilöille, joille tietokoneen peruskäyttö on tuttua, mutta ei rutinoitunutta. 15

16 Avoin yliopisto AVOIN YLIOPISTO ARKEOLOGIAN PERUSOPINNOT (25 OP) , , to , la Väisänen Tuija, 94 t, 140, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Arkeologian perusopinnoissa tutustutaan arkeologiaan tieteenä, yleisiin esihistorian kehityslinjoihin sekä perehdytään erityisesti Suomen ja Itämeren piirin varhaishistoriaan. Opinnot johdattavat lisäksi esine- ja muinaisjäännösten tutkimukseen. Opinnot soveltuvat yleissivistäväksi harrastukseksi, ammatillisen osaamisen kehittämiseen tai työn vastapainoksi kaikille kulttuurin tutkimuksesta, esinekulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Opinnot voi liittää osaksi yliopistotutkintoa. Opinnot järjestetään lähiopetuksena ja niistä peritään kurssimaksun lisäksi lähiopetusmaksua 40. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 60 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 OP) , ti Vehovuori Mirja, 42 t, 140, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Kasvatustiede kuvailee, selittää ja auttaa ymmärtämään inhimillistä vuorovaikutusta koko elämänkaaren ajalta. Perusopintojen tavoitteena on saada yleiskäsitys kasvatustieteestä ja sen osa-alueista. Opinnot soveltuvat kaikille kasvatuksesta, koulutuksesta ja oppimisesta kiinnostuneille. Erityistä hyötyä opinnoista on luokanopettaja- tai lastentarhanopettajaopintoihin suuntautuville. Opinnot sisältävät ohjattua itsenäistä opiskelua, opintoryhmäkokoontumisia, luentoja ja verkko-opiskelua. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 220 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) ERITYISKASVATUKSEN PERUSOPINNOT (25 OP) , ma Nummela Leppänen Orvokki, 42 t, 140, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Tämän päivän koulumaailmassa erilaisten oppijoiden kirjo on laaja. Esimerkiksi oppimis- ja tunne-elämän vaikeudet, monikulttuurisuus sekä kielen ja kommunikaation häiriöt ovat yleistyviä ilmiöitä kouluissa ja päivähoidossa. Erityispedagogista tietoa voivat hyödyntää luokanopettajat, lastentarhanopettajat, koulunkäyntiavustajat, kehitysvammaohjaajat, sosiaali- ja terveysalan henkilöstö sekä em. aloille aikovat. Sisällöt puhuttelevat jokaista kasvattajaa sekä muita lasten ja nuorten arjen jakavia ihmisiä. Opinnot suoritetaan monimuoto-opintoina ja ne sisältävät itsenäistä opiskelua, opintoryhmäkokoontumisia Hiiden Opistossa, luentoja ja verkko-opiskelua. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 220 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) RUOTSIN KIELEN KIRJALLINEN JA SUULLINEN TAITO (5 OP) , ke Lohjan Yhteislyseon lukio, Karstuntie 6, LOHJA Lepikkö Asta, 60 t, 100, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää oman alansa puhuttua ja kirjoitettua ruotsin kieltä sekä pystyy keskustelemaan omaan alaansa liittyvistä kysymyksistä asianmukaista sanastoa ja oikeita rakenteita käyttäen. Kurssin hyväksytty suorittaminen osoittaa kaksikielisellä virka-alueella toimivalta korkeakoulututkinnon suorittaneelta valtion virkamieheltä vaadittavaa toisen kotimaisen kielen taitoa. Kurssi koostuu 35 tunnista lähiopetusta sekä verkko-opetusta 25 tuntia. Verkko-opetuksesta vastaa Turun yliopiston kielikeskuksen opettaja. Yliopiston opintomaksun 20 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Pohjakoulutusvaatimuksena lukion vähimmäisoppimäärä ruotsin kielessä. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

17 Avoin yliopisto / Ikäihmisten opinnot IKÄIHMISTEN OPINNOT IKÄÄNTYNEET, RAVITSEMUS JA PÄIHTEET (5 OP) , ke Salmi-Vilhunen Annamari, 22 t, 100, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Opintojaksolla perehdytään ikäihmisten ravitsemukseen ja päihteiden käyttöön. Ravitsemus on tärkeä osa ikääntyneiden hyvää ja ennaltaehkäisevää hoitoa. Jaksolla käsitellään ikääntyneiden ravitsemusta fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta näkökulmasta. Tärkeä osa ikääntyneiden hoitoa on myös tunnistaa päihteiden käyttö sekä tietää päihteiden käytön vaikutuksista mielenterveyteen. Opintojakso on tarkoitettu kaikille vanhenemisesta kiinnostuneille, vanhustyössä ja alan järjestöissä toimiville, alalle aikoville ja opiskelijoille. Kurssi koostuu verkkoluennoista ja opintoryhmätyöskentelystä sekä tentistä. Verkkoluennot klo : 9.1., 23.1., 6.2., 13.3., Opintoryhmäkokoontumiset klo : 16.1., 30.1., 13.2., 3.4. Tentti Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 50 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) JOHDATUS OIKEUSTIETEESEEN (5 OP) , la Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Nummela Koskinen Inga, 30 t, 100, ei alennuksia Ilmoittautuminen (019) / (09) Kurssi antaa yleiskuvan oikeudellisista peruskäsitteistä ja perehdyttää eri oikeudenalojen (yksityis-, julkis-, rikos- ja prosessioikeus) peruskysymyksiin ja terminologiaan. Opinnot antavat myös perusvalmiudet hakea tietoa oikeuslähteistä, ratkaista oikeustapausharjoituksia sekä kuulustelujen vastaustekniikasta. Kurssi sopii kaikille oikeustieteen alasta kiinnostuneille eikä pohjakoulutusvaatimuksia ole. Opinnot sisältävät itsenäistä opiskelua, opintoryhmäkokoontumisia 20 tuntia sekä verkko-opiskelua 10 tuntia. Yhteistyöyliopisto Turun yliopisto. Yliopiston opintomaksun 50 Turun yliopisto laskuttaa suoraan opiskelijalta. Kurssipäivät: 22.9., 6.10., Tiedustelut ja opintoneuvonta Mirja Vehovuori (019) IKÄIHMISTEN YLIOPISTO IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / PITÄJÄNKESKUS , ke Pitäjänkeskus, Uudenmaantie 10, VIHTI Tiainen Ulla-Margit, 50 t, 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Seurataan Helsingin yliopiston Vapaan sivistystyön toimikunnan tuottamaa dvd-muotoista Studia Generalia -luentosarjaa: Kulttuurien murros. Se pidettiin Helsingin yliopistossa keväällä Syyskausi 1. ja 2. kerta: Kielen juuret ja versot. Professori Ulla- Maija Forsberg: Suomen kielen synty. Professori Henrik Meinander: Nykykieli aikansa kuvastimena 3. ja 4. kerta: Henkisen ja maallisen risteyksissä. Professori Ismo Dunderberg: Puhuiko Mooses totta? Gnostilainen kristillisyys varhaisen kirkon aikana. Professori Eila Helander: Maallistuva suomalainen uskonnollisuus? 5. ja 6. kerta: Kansojen kohtaloita. Professori Harri Kettunen: Mayat ja me: kenen murros, kenen jatkuvuus? VTT Pilvi Torsti: Kuohuva Balkan. 7. ja 8. kerta: Vauraudesta horjuvaan talouteen. Professori Timo Riiho: Espanjan kukoistusaika. Professori Markku Kuisma: Suomi globalisaation vuoristoradalla. 9. ja 10. kerta: Kulttuurista toiseen, polvesta toiseen. Dosentti Anna Rotkirch: Suku, kulttuuri ja yhteiskunta. Dosentti Mikko Salasuo: Nuorten elämä. 11. ja 12. kerta: Muuttaako vallankumous maailmaa? Aiheesta keskustelevat professori Seppo Hentilä, professori Markku Kangaspuro sekä dosentti Katalin Miklossy. Kevätkauden ohjelma sovitaan erikseen IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KAARIKESKUS , to Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, Tiainen Ulla-Margit, 50 t, 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alaessa Kurssin sisältö sama kuin edellä. 17

18 Ikäihmisten opinnot IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KARISJÄRVI , ma Karisjärven kansakoulu, Ahonpääntie 10, KARISJÄRVI Parikka Hilkka, 50 t, 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa. Kurssin sisältö sama kuin edellä IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / NUMMI , , ti Nummen kylätalo, Kirkkotie 11, NUMMI Tiainen Ulla-Margit, 50 t, 41 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Kurssin sisältö sama kuin edellä. VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / LOHJAN OPISTOTALO , ke Sotomayor Rosazza Sonia, 50 t, 38 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Vierivä sammal ei kivety eikä osallistuva ihminen mökkiydy. Tällä kurssilla lyödään viisaat päät yhteen ja iloitaan vanhan taitamisesta ja uuden oppimisesta. Tavoitteena on erityisesti eläkeläisten elämänlaadun, sosiaalisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen. Voimaa ammennetaan ajankohtaisten luentojen, esitelmien, mahdollisten retkien ja ennen kaikkea yhteisen keskustelun ja yleisen hauskanpidon keinoilla VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / PETÄJÄKOTI , ti Petäjäkoti, Mäntynummenkuja 7, LOHJA AS Sotomayor Rosazza Sonia, 50 t, 38, Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Vierivä sammal ei kivety eikä osallistuva ihminen mökkiydy. Tällä kurssilla lyödään viisaat päät yhteen ja iloitaan vanhan taitamisesta ja uuden oppimisesta. Tavoitteena on erityisesti eläkeläisten elämänlaadun, sosiaalisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen. Voimaa ammennetaan ajankohtaisten luentojen, esitelmien, mahdollisten retkien ja ennen kaikkea yhteisen keskustelun ja yleisen hauskanpidon keinoilla VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / KAARIKESKUS , ma Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, Vehovuori Mirja, 50 t, 38 Ilmoittautuminen opettajalle kurssin alkaessa Kurssin sisältö sama kuin edellä. IKÄIHMISTEN HYVINVOINTITREENIT IKÄIHMISTEN HYVINVOINTITREENIT / LOHJA to Turunen Irma, Vehovuori Mirja, 26 t, maksuton Tiedustelut ja ilmoittautumiset Mirja Vehovuori Tämä yhdessäolotuokio on räätälöity juuri sinulle yli 65-vuotias ikäihminen. Löydetään yhdessä voimavaroja arkeen, nautitaan kulttuurielämyksistä, kokataan ja kokeillaan uutta liikuntamuotoa ja koetaan yhdessä tekemisen riemua. Järjestetään yhteistyössä Hiiden Opiston ja Lohjan Seudun mielenterveysseuran kanssa IKÄIHMISTEN HYVINVOINTITREENIT / PUSULA ma Karisjärven kansakoulu, Ahonpääntie 10, KARISJÄRVI Turunen Marja-Riitta, Ruonala Pirkko, 26 t, maksuton Tiedustelut ja ilmoittautumiset Turunen Marja-Riitta Tämä yhdessäolotuokio on räätälöity juuri sinulle yli 65-vuotias ikäihminen. Löydetään yhdessä voimavaroja arkeen, nautitaan kulttuurielämyksistä, kokataan ja kokeillaan uutta liikuntamuotoa ja koetaan yhdessä tekemisen riemua. Järjestetään yhteistyössä Hiiden Opiston ja Nummi-Pusulan Mielenterveysseuran kanssa. 18 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

19 Turvallisuus ja asiakaspalvelu / Historia TURVALLISUUS JA ASIAKASPALVELU LASTEN HOITAJAN PERUSKURSSI MLL ke , la Anttilan koulu, A-ovi, Kirkkokatu 6, LOHJA Dolk Jaana, 36 t, 65, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaa 9.8. klo Ilmoittautuminen 2.9. mennessä Hiiden Opisto ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri järjestävät yhteistyössä lastenhoitokurssin. Kurssille ovat tervetulleita 15 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat nuoret ja aikuiset Hiiden Opiston koko toiminta-alueelta. Kurssista saa todistuksen, joka huomioidaan haettaessa opiskelemaan mm. kasvatus- ja hoitoalalle. Kurssi on suunnattu henkilöille, joilla on mahdollisuus toimia jatkossa lasten hoitajana. MLL:n hoitajana voi toimia henkilö, joka on suorittanut lastenhoitokurssin hyväksytysti ja on soveltuva lastenhoitotyöhön. Kurssi antaa perustaitoja lasten hoito- ja leikkitilanteisiin, tietoa eri-ikäisten ja erilaisten lasten toiminnoista. Kurssi sisältää keskiviikkoiltoja että lauantaipäiviä. Kurssipäivät: 12.9., 15.9., 19.9., 26.9., 3.10., , , , 7.11., ILO PALVELLA - NUORTEN PALVELUKORTTIKOULUTUS A 9.2. la Vehovuori Mirja, 8 t, 30, ei alennuksia Ilmoittautuminen mennessä Sinä vuotias nuori, joka haluat kesä- tai osa-aikatyöhön palvelualalle! Ilo palvella -kurssilta saat neuvoja työnhakuun, perusperehdytyksen palvelualan työhön sekä vinkkejä asiakaspalveluun. Suoritettuasi kurssin hyväksytysti saat todistuksen sekä palvelukortin näytettäväksi työnantajalle. Kurssi järjestetään yhteistyössä työvoimahallinnon sekä paikallisten palvelualan yrittäjien kanssa. Kurssimaksu sisältää palvelukortin ja todistuksen ILO PALVELLA - NUORTEN PALVELUKORTTIKOULUTUS B 9.3. la Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Vehovuori Mirja, 8 t, 30, ei alennuksia Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä TULITYÖKORTTIKOULUTUS la Kallo Sakari, 9 t, 110, ei alennuksia Ilmoittautuminen to 9.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin tavoitteena on herättää tulityöntekijät ehkäisemään ennalta tulityöonnettomuuksien synty. Kurssi sisältää oppitunnit, kirjallisen kokeen ja alkusammutusharjoituksen. Tulityökortin suorittamista vaaditaan henkilöiltä jotka tekevät, vartioivat tai valvovat työssään tulitöiden tekemistä. Koulutuksen suorittamisesta saa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämän tulityökortin, joka on voimassa viisi vuotta TYÖTURVALLISUUSKORTTIKOULUTUS la Kallo Sakari, 9 t, 80, ei alennuksia Ilmoittautuminen to 9.8. klo 11:00 Ilmoittautuminen mennessä Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen turvallisuuden parantamiseksi. Kurssi antaa perustietoa työsuojelusta. Työturvallisuuskorttikurssin hyväksytysti suorittaneet saavat työturvallisuuskortin, joka on voimassa viisi vuotta. HISTORIA KOTI , to Kaarikoti, Pisteenkaari 13, Korpela-Ahola Anja, Miettinen Ritva, Yli-Rosti Mikko, 32 t, maksuton Ei ennakkoilmoittautumista Koti-Nummelan työ on osa Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kansalaismuistiprojektia, joka työstää Nummelan kylähistoriaa. Ohjelma: aikaisemmin talletettujen tietojen päivitystä sekä tietojen ja kuvien koontia puuttuvista kohteista. Kokoontumiskerrat: 30.8., 27.9., , , 10.1., 14.2., 14.3., Internet-osoite: 19

20 Historia PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA Kuntauudistus myllertää myös läntisen Uudenmaan kuntia, eikä lopullista tietoa alueen tulevasta kuntarakenteesta vielä ole. Mutta minkälainen historia näillä alueilla on, mitä kaikkea vuosisatojen varrella on tapahtunut? Se selviää paikallishistorian kursseillamme joissa jokaisen kunnan alueen oma historia tulee tutuksi PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA - LOHJA ma Anttilan koulu, A-ovi, Kirkkokatu 6, LOHJA Salonen Torsti, 20 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Rautaisannos yhdistyvien kuntien historiaa ja länsiuusmaalaisuutta PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA- KARJALOHJA ma Karjalohjan koulu, Koulukuja 1, KARJALOHJA Salonen Torsti, 6 t, 11 Ilmoittautuminen mennessä Rautaisannos yhdistyvien kuntien historiaa ja länsiuusmaalaisuutta PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA- NUMMI ma Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Salonen Torsti, 4 t, 11 Ilmoittautuminen mennessä Rautaisannos yhdistyvien kuntien historiaa ja länsiuusmaalaisuutta PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA- PUSULA ma Pusulan koulu, Kaukelantie 1, PUSULA Salonen Torsti, 4 t, 11 Ilmoittautuminen mennessä Rautaisannos yhdistyvien kuntien historiaa ja länsiuusmaalaisuutta PAIKALLISHISTORIAA PÄHKINÄNKUORESSA- SIUNTIO ma Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Salonen Torsti, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Rautaisannos Siuntion historiaa esihistoriasta kuntauudistukseen SUKUTUTKIMUKSEN PERUSKURSSI , to Salonen Torsti, 50 t, 57 Kurssilla opiskellaan perustiedot ja -taidot sukututkimuksen tekoon: asiakirjojen tulkinta, vanhat käsialat, esivanhempain- ja sukutaulut, apukirjallisuus, atk:n ja Internetin käyttö sukututkimuksessa. Aikaisempaa sukututkimuskokemusta ei tarvita. 20 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

21 Elämäntaito ja ihmissuhteet ELÄMÄNTAITO JA IHMISSUHTEET TOTEUTA TAVOITTEESI, USKO UNELMIISI ma Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Tannijärvi Outi, 12 t, 22 Ilmoittautuminen 3.9. mennessä Selkeä tavoite, harkittu suunnitelma, sinnikkyys ja luottamus ovat avaimia toteutuneisiin unelmiin. Neljän viikon aikana saat käytännöllisiä työkaluja oman tavoitteesi toteuttamiseksi. Opit tunnistamaan elätkö omaasi vai jonkun toisen unelmaa. Opit hyödyntämään intuitiotasi ja ymmärtämään sanojen ja ajatusten vaikutuksen sekä tunnistamaan esteet tavoitteiden tiellä. Kurssille mukaan muistivihko ja kynä SANAT VOIMAN JA LUOVUUDEN LÄHTEENÄ ti Lohjan Yhteislyseon lukio, Karstuntie 6, LOHJA Nordström Paula, 26 t, 38 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9.00 Ilmoittautuminen mennessä Niin työ kuin yksityiselämäkin voivat kuormittaa ihmistä henkisesti monin tavoin. Kurssin tarkoituksena on luovuuden ja sisäisten voimavarojen löytäminen ja voimaantuminen sekä itsetuntemuksen lisääntyminen. Sanat, lukeminen ja kirjoittaminen toimivat tämän aikuisten kasvuryhmän polttoaineena. Ryhmässä valitaan ensimmäisellä kokoontumiskerralla yhteinen teema, jota työstetään kurssin ajan SANAT VOIMAN JA LUOVUUDEN LÄHTEENÄ pe , la-su Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Nordström Paula, 23 t, 32 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9.00 Ilmoittautuminen 5.3. mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä. Kurssipäivät 15.3., 16.3., 17.3., 23.3., FISHERIN EROSEMINAARI ma Kauppinen Ilona, 40 t, 90, ei alennuksia Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9.00 Ilmoittautuminen mennessä Parisuhteen päättyminen on aina kriisi. Usein ero on elämämme kovimpia kokemuksia. Fisherin eroseminaari tarjoaa mahdollisuuden käsitellä eroon liittyviä tunteita muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Se on oppimisprosessi, jossa osallistuja saa tiedon lisäksi syvällisiä, omaa kasvua tukevia kokemuksia. Seminaarissa on selkeä rakenne ja ohjelma jokaista tapaamiskertaa varten, lisäksi siihen kuuluu kotitehtäviä. Parhaimmillaan seminaarista seuraa parempi itsetuntemus, jonka varassa on turvallisempaa jatkaa eteenpäin. Samalle kurssille ei toivota osallistuttavan ex-puolison kanssa. Seminaarissa käydään lävitse kirja Bruce Fisher: Jälleenrakennus, kun suhteesi päättyy. Kirjan voi ostaa kirjakaupasta tai tilata osoitteessa www. kiianmaa.com. Erokriisistä selviytyminen ei kuitenkaan ole eroseminaarin ainoa tavoite vaan myös elämän jälleenrakennus erokriisin avulla. Kurssipäivät: 25.2., 4.3., 11.3., 18.3., 25.3., 8.4., 15.4., 22.4., 29.4.,

22 Verkko-opetus VERKKO-OPETUS ASIATYYLISEN KIRJOITTAMISEN VERKKOKURSSI A Tillander Susanna, 18 t, 42 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla perehdytään asiatyylisen tekstin suunnitteluun ja kirjoittamiseen. Opit kirjoittamaan tiedotteen, uutisen, yleisönosastokirjoituksen, markkinointitekstin, ilmoituksen sekä verkossa julkaistavaa tekstiä. Opiskelu tapahtuu kokonaan verkossa Moodle-oppimisalustalla. Opiskelu perustuu opiskeluaineistoihin, oppimistehtäviin sekä verkossa käytäviin kurssilaisten ja ohjaavan opettajan välisiin opetuskeskusteluihin. Opiskelu edellyttää opiskelijalta voimassa olevaa sähköpostiosoitetta sekä internetin ja tekstinkäsittelyn perustaitoja, mutta kurssin aikana saat tarvittaessa tukea opiskelun teknisissä ongelmissa. Kurssille ilmoittautumisen jälkeen saat lisäohjeita verkkokurssille kirjautumiseen ASIATYYLISEN KIRJOITTAMISEN VERKKOKURSSI B Tillander Susanna, 18 t, 42 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET VERKOSSA A (TASO 2) Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla perehdytään valokuvien peruskorjailuihin: kuvan rajaaminen, kuvan koon muuttaminen, värisävyjen korjailu, kuvan kontrastin ja kirkkauden säädöt, punasilmien poisto kuvasta sekä terävöitys, Photoscape-ohjelman avulla. Ensimmäiseksi opit asentamaan ohjelman koneellesi. Ohjelman käyttöliittymä on selkeä, minkä vuoksi ohjelma soveltuu hyvin käytettäväksi verkkokurssilla. Perustoimintojen käyttöä opastetaan kuvallisin ohjein ja opetusvideoiden avulla. Opettaja antaa tarvittaessa lisäohjeita keskustelupalstalla tai sähköpostitse. Kurssin päätteeksi harjoitustehtävät palautetaan opettajalle. Opettajalle annetaan myös palautetta kurssin sisällöstä ja omasta selviytymisestä kurssilla. Kurssi soveltuu kaikille tietotekniikan perusteet hyvin hallitseville henkilöille. Kurssilaisilla tulee olla käytössään toimiva sähköpostiosoite. Kurssille ilmoittautumisen jälkeen saat ohjeet verkkokurssille kirjautumista varten KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET VERKOSSA B (TASO 2) Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä VERKON VÄLINEET TYÖNTEON APUNA (TASO 3) Terävä Eija, 20 t, 47 Ilmoittautuminen 5.9. mennessä Kurssilla tutustutaan verkkoon tietotyön ympäristönä. Verkko-opinnot ja verkkovälitteinen työnteko ovat merkittävä osa nykypäivän arkea. Kurssilla opiskellaan taitoja, jotka auttavat selviytymään työelämän oppimis-, viestintä- ja kehittämistilanteissa. Verkko-opiskeluun ja verkossa opettamiseen tutustutaan Moodle-oppimisalustalla. Sosiaalisesta mediasta poimitaan työkaluja, joita voi hyödyntää jokapäiväisessä työelämässä. Tutustumme myös verkossa julkaisemisen periaatteisiin, tekijänoikeuksiin sekä tietoturvaan ja yksityisyyden suojaan verkossa. Verkkokurssille osallistujalla tulee olla toimiva sähköpostiosoite ja hyvät tietotekniset taidot. Opiskelu toteutetaan Moodlessa olevan opetusmateriaalin ja oppimistehtävien avulla. 22 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

23 Senioreiden atk ATK JA MEDIA SENIOREIDEN ATK Lohja OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO A (TASO 2) pe Malinen Anne-Marie, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille henkilöille. Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta. Oman koneen käyttö kurssilla on mahdollista. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI A (TASO 1) to Terävä Eija, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana opit tietokoneen peruskäyttöä. Tulet tutuksi mikrotietokoneen, oheislaitteiden, käyttöjärjestelmän, hiiren ja näppäimistön kanssa. Opetuksessa hyödynnetään Windows XP -käyttöjärjestelmän omia apuohjelmia. Tutustut myös internetin käytön perusteisiin, kuten tiedonhakuun internetistä TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI B (TASO 1) pe Terävä Eija, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI JATKOKURSSI (TASO 1) to Terävä Eija, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana kerrataan Tietokone ja internet tutuksi -kurssin asioita. Kurssilla tehdään monipuolisia ja hyödyllisiä harjoituksia erilaisilla tietokoneohjelmilla ja vahvistetaan tiedostojen hallintataitoja tiedostojen kopiointi- ja tallennusharjoituksilla. Kurssi soveltuu myös kertauskurssiksi niille henkilöille, jotka haluavat verestää aikaisemmin opittuja tietokoneen käyttöön liittyviä tietoja ja taitoja OMA KANNETTAVA WINDOWS 7 -KONE TUTUKSI A (TASO 1) ti Terävä Eija, 24 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssille tullessa olisi hyvä hallita hiiren ja näppäimistön käyttö. Kurssilla tutustutaan omaan kannettavaan Windows 7 -tietokoneeseen alusta alkaen. Tulet tutuksi työpöydän eri osien kanssa ja opit käyttöjärjestelmän peruskäytön: ikkunoiden avaaminen ja sulkeminen, tiedostojen hallinta sekä tietoturva. Ohjelmien peruskäyttöä harjoitellaan pääasiassa käyttöjärjestelmän omien apuohjelmien avulla. Mukaan oma kannettava Windows 7 -tietokone, hiiri ja virtajohto OMA KANNETTAVA WINDOWS 7 -KONE TUTUKSI B (TASO 1) pe Terävä Eija, 24 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä. 23

24 Senioreiden atk INTERNET ARJEN AVUKSI A (TASO 1) ma Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Internetistä on tullut arkisten toimien apuväline ja tiedon monipuolinen arkisto. Tällä kurssilla opit ymmärtämään internetin termistöä ja käyttämään internetin seilainohjelmaa internetin eri palveluissa. Kurssin aikana opitaan internetin peruskäyttö, johon kuuluu muun muassa selainohjelman käyttö, sivuston rakenne, linkistä toiseen liikkuminen, tiedon etsiminen sekä kuva- ja karttahaku INTERNET ARJEN AVUKSI B (TASO 1) to Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Internetistä on tullut arkisten toimien apuväline ja tiedon monipuolinen arkisto. Tällä kurssilla opit ymmärtämään internetin termistöä ja käyttämään internetin seilainohjelmaa internetin eri palveluissa. Kurssin aikana opitaan internetin peruskäyttö, johon kuuluu muun muassa selainohjelman käyttö, sivuston rakenne, linkistä toiseen liikkuminen, tiedon etsiminen sekä kuva- ja karttahaku SÄHKÖPOSTI TUTUKSI D (TASO 1) ma Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin aikana luodaan Gmail-sähköpostiosoite ja opetellaan sähköpostin eri toiminnot. Opit lähettämään ja vastaanottamaan viestejä, liittämään kuvia viesteihin ja tallentamaan viestin mukana tulleita kuvia tietokoneellesi. Opit myös tunnistamaan turhat roskapostit ja poistamaan ne sähköpostistasi. Kurssi soveltuu kaikille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille, joilla on kokemusta hiiren ja näppäimistön käytöstä TEHDÄÄN KUVAKIRJA A (TASO 2) ma Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Suuren suosion saaneet kuvakirjat auttavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta ja kurssilaisten niin toivoessa järjestetään vielä pienimuotoinen katseluhetki omien ja toisten tuotosten äärellä INTERNET HUVIKSI JA HYÖDYKSI A (TASO 2) pe Terävä Eija, 24 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu internetin jatkokurssiksi tietokoneen käytön perusteet hallitseville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana tutustutaan internetin tarjoamiin hyötyä ja huvia tarjoaviin palveluihin, kuten yhteisöpalveluihin ja keskustelufoorumeihin, sekä musiikin ja videoiden jakamispalveluihin, verkkokauppaan sekä hintavertailusivustoihin. Kurssilla luodaan sähköpostiosoite ja opetellaan käyttämään sitä erilaisissa tilanteissa. Osoitteen voi jättää itselleen ns. kakkososoitteeksi. Kurssin tarkempi sisältö muotoutuu kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi DIGIKAMERAKUVAUKSEN ALKEET (TASO 1) ma , pe Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Oman kameran käyttötaidot saattavat jäädä yksin opetellessa rajoittuneeksi eikä kamerasta osaa ottaa kaikkea hyötyä irti. Tällä kurssilla tutustutaan oman digikameran peruskäyttötaitoihin: opitaan säätöjä, kuvaamista eri kuvaustiloissa, kuvauskohteissa ja olosuhteissa. Opit myös valokuvan sommittelua, kuvatiedostojen siirtämistä kamerasta tietokoneelle sekä kuvakansioiden ja -tiedostojen hallintaa. Ota oma kamera mukaan kurssille. Kurssipäivät: 7.9., 14.9., 21.9., Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

25 Senioreiden atk KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET ILMAISOHJELMALLA A (TASO 2) ti Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kuvien ottaminen on helppoa, mutta mikä neuvoksi, kun kuvat pitäisi siirtää tietokoneelle ja tehdä kuviin perusmuokkausta? Tämän kurssin aikana opit kuvankäsittelyn perustoimintojen lisäksi asentamaan tietokoneelle suomenkielisen Photoscape-kuvankäsittelyohjelman, siirtämään kuvia kamerasta tietokoneelle sekä hallinnoimaan kuvatiedostojasi. Aiempaa kokemusta kuvankäsittelystä ei tarvita kurssille osallistumiseksi KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET ILMAISOHJELMALLA B (TASO 2) ti Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kuvien ottaminen on helppoa, mutta mikä neuvoksi, kun kuvat pitäisi siirtää tietokoneelle ja tehdä kuviin perusmuokkausta? Tämän kurssin aikana opit kuvankäsittelyn perustoimintojen lisäksi asentamaan tietokoneelle suomenkielisen Photoscape-kuvankäsittelyohjelman, siirtämään kuvia kamerasta tietokoneelle sekä hallinnoimaan kuvatiedostojasi. Aiempaa kokemusta kuvankäsittelystä ei tarvita kurssille osallistumiseksi TIETOKONEOHJELMAT ILOKSI JA AVUKSI B (TASO 2) to Terävä Eija, 24 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opitaan käyttämään erilaisia tietokoneohjelmia, kuten tekstinkäsittelyohjelma Word, kuvaesitysten tekoon tarkoitettu PowerPoint ja taulukkolaskentaohjelma Excel. Käytössämme on Office Kurssilaisilla on myös mahdollisuus esittää toiveita opeteltavien ohjelmien suhteen. Tällä kurssilla opit hyödyntämään tietokoneohjelmia arjen eri tilanteissa monipuolisesti, hauskasti ja hyödyllisesti. Vihti TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI A (TASO 1) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana opit tietokoneen peruskäyttöä. Tulet tutuksi mikrotietokoneen, oheislaitteiden, käyttöjärjestelmän, hiiren ja näppäimistön kanssa. Opetuksessa hyödynnetään Windows 7 -käyttöjärjestelmän omia apuohjelmia. Tutustut myös internetin käytön perusteisiin, kuten tiedonhakuun internetistä TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI B (TASO 1) to Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssin sisältö sama kuin edellä SEISKAN UUDET OMINAISUUDET B (TASO 2) pe Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Malinen Anne-Marie, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille henkilöille. Windows 7 toi mukanaan joukon uusia ominaisuuksia, joihin tällä kurssilla tutustutaan. Saat selvyyttä mm. kirjastojen käyttöön, uudistettuihin apuohjelmiin ja tietoturvaan, hyödylliseen etsitoimintoon ja ikkunoiden hallintaan. Kurssi sopii henkilöille, jotka haluavat päästä nopeasti selville uuden koneensa ominaisuuksista. Aikaisempi tietokoneen käyttökokemus on suositeltavaa. Oman tietokoneen voi ottaa mukaan kurssille. Tällöin mukaan myös oma nettitikku ja virtajohto. 25

26 Senioreiden atk INTERNET ARJEN AVUKSI D (TASO 1) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Räsänen Katja, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Internetistä on tullut arkisten toimien apuväline ja tiedon monipuolinen arkisto. Tällä kurssilla opit ymmärtämään internetin termistöä ja käyttämään internetin seilainohjelmaa internetin eri palveluissa. Kurssin aikana opitaan internetin peruskäyttö, johon kuuluu muun muassa selainohjelman käyttö, sivuston rakenne, linkistä toiseen liikkuminen, tiedon etsiminen sekä kuva- ja karttahaku INTERNET ARJEN AVUKSI JATKOKURSSI (TASO 1) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Räsänen Katja, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille henkilöille. Kurssi on tarkoitettu jatkokurssiksi Internet arjen avuksi -peruskurssille. Kurssin aikana kerrataan aiemmin opittuja asioita, jotta internetin käyttöön tulisi sopivasti rutiinia jokapäiväistä internetin arkikäyttöä varten. Kurssilla tutustutaan erilaisiin internetistä löytyviin arkea hyödyntäviin palveluihin kuten mm. VR:n, Matkahuollon ja Kelan sivuihin sekä ilmaisia hyötyohjelmia sisältävään sivustoon ja sieltä ladattaviin ohjelmiin. Kurssilla opitaan myös tekemään nettiostoksia turvallisesti sekä tunnistamaan erilaisia tietoturvaan liittyviä riskejä internettiä käytettäessä INTERNET HUVIKSI JA HYÖDYKSI B (TASO 2) to Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu internetin jatkokurssiksi tietokoneen käytön perusteet hallitseville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana tutustutaan internetin tarjoamiin hyötyä ja huvia tarjoaviin palveluihin, kuten yhteisöpalveluihin ja keskustelufoorumeihin, sekä musiikin ja videoiden jakamispalveluihin, verkkokauppaan sekä hintavertailusivustoihin. Kurssilla luodaan sähköpostiosoite ja opetellaan käyttämään sitä erilaisissa tilanteissa. Osoitteen voi jättää itselleen ns. kakkososoitteeksi. Kurssin tarkempi sisältö muotoutuu kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖÄ WINDOWS 7-KONEELLA (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 24 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla tutustutaan Windows 7 -tietokoneen kanssa sähköpostin käyttöön ja opetellaan sähköpostin käytön perustoiminnot. Voit hyödyntää jo olemassa olevaa sähköpostitiliäsi tai luoda kurssilla uuden sähköpostitilin Gmail:iin. Opit muun muassa lähettämään ja vastaanottamaan viestejä, liittämään ja avaamaan liitetiedostoja (kuvia ja tekstejä) sekä hallinnoimaan osoitekirjaasi ja sähköpostikansioita. Kurssilla voi käyttää omaa Windows 7 -tietokonetta. Ota mukaan myös hiiri, virtajohto ja nettitikku OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO C (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Opettaja avoin, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta ja tärkeistä päivityksistä. Kurssilla on mahdollista käyttää omaa kannettavaa tietokonetta. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto JOULUKORTIT OMISTA KUVISTA B (TASO 2) to Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Joulutervehdysten lähettäminen kuuluu vielä 26 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

27 Senioreiden atk suomalaiseen juhlaperinteeseen. Persoonalliset joulukortit piristävät ja ilahduttavat saajaansa. Tällä kurssilla valmistetaan joulukortteja omista valokuvista Picasa-kuvakäsittelyohjelmalla mm. lisäämällä tervehdystekstiä ja koristeita valokuvaan. Tällaisen kuvakortin voi lähettää eteenpäin myös nettitervehdyksenä sähköpostilla. Tutustumme kurssilla myös verkossa oleviin kuvapalveluihin, joiden kautta voit tilata valokuvistasi postikortteja tai lähettää valmiiksi tehdyt kuvatervehdykset valokuvapaperille painettaviksi TIETOKONEOHJELMAT ILOKSI JA AVUKSI A (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Räsänen Katja, 28 t, 38 Ilmoittautuminen alkaa ke :00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opit käyttämän erilaisia tietokoneohjelmia. Tutustut kuvien, musiikin ja videon katseluun tarkoitettuun ohjelmaan, opit kirjoittamaan tietokoneella tekstiä ja lisäämään kuvia tiedostoon sekä tekemään helppoja kuvallisia esityksiä, kuten ilmoituksia ja juhlakutsuja. Tällä kurssilla saat käyttää luovuuttasi oppimisen ohessa DIGIKAMERAN PERUSNIKSIT TUTUKSI B (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 20 t, 32 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Oman kameran toimintojen hyvä tuntemus on edellytys hyvien kuvien ottamiselle. Tällä kurssilla opetellaan myös kuvien siirtäminen kamerasta tietokoneelle ja kuvankäsittelyn perusteita käyttämällä Picasa-kuvankäsittelyohjelmaa. Kurssille ovat tervetulleita kaikki valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä kiinnostuneet! Oman tietokoneen käyttö kurssilla on mahdollista, jos sinulla on myös oma nettiyhteys käytettävissäsi VALOKUVIEN ARKISTOINTI JA JAKAMINEN INTERNETISSÄ B (TASO 2) pe Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Tällä kurssilla opit järjestelemään valokuviasi kansioihin, varmuuskopioimaan valokuvasi sekä jakamaan kuviasi ystäville ja sukulaisille internetin välityksellä. Windows Live Skydrive tarjoaa kuvien jakamiseen helppokäyttöisen palvelun internetissä. Ohjelmaa ei tarvitse asentaa omalle koneelle vaan se toimii millä tahansa selainohjelmalla KUVANKÄSITTELYN PERUSKURSSI (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 16 t, 27 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käytön perusteet hallitseville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Ilmainen ja suomenkielinen Picasa-ohjelma sopii hyvin ensimmäiseksi ohjelmaksi kuvien järjestelyyn ja hallintaan tietokoneella. Kurssilla opitaan kuvien siirtäminen digikamerasta, yksinkertaista kuvankäsittelyä, varmuuskopiointi ja kuvien siirto cd/dvd-levylle sekä eri tulostusvaihtoehtoja KUVANKÄSITTELYN JATKOKURSSI (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käytön perusteet hallitseville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Tämä kurssi on suoraa jatkoa kuvankäsittelyn peruskurssille, jossa on käsitelty Picasa-ohjelman perusteita. Jatketaan kuvankäsittelyä ilmaisella suomenkielisellä Picasa -ohjelmalla. Nummi-Pusula TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI D (TASO 1) ma Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä 27

28 Senioreiden atk Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana opit tietokoneen peruskäyttöä. Tulet tutuksi tietokoneen, oheislaitteiden, käyttöjärjestelmän, hiiren ja näppäimistön kanssa. Opetuksessa hyödynnetään Windows 7 -käyttöjärjestelmän omia apuohjelmia. Tutustut myös internetin käytön perusteisiin, kuten tiedonhakuun internetistä INTERNET ARJEN AVUKSI E (TASO 1) to Pusulan koulu, Kaukelantie 1, PUSULA Räsänen Katja, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöön aiemmin tutustuneille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Internetistä on tullut arkisten toimien apuväline ja tiedon monipuolinen arkisto. Tällä kurssilla opit ymmärtämään internetin termistöä ja käyttämään internetin selainohjelmaa internetin eri palveluissa. Kurssin aikana opitaan internetin peruskäyttö, johon kuuluu muun muassa selainohjelman käyttö, sivuston rakenne, linkistä toiseen liikkuminen, tiedon etsiminen sekä kuva- ja karttahaku OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO E (TASO 2) ti Pusulan koulu, Kaukelantie 1, PUSULA Räsänen Katja, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta ja tärkeistä päivityksistä. Kurssilla käytetään omaa kannettavaa tietokonetta. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO F (TASO 2) ti Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 12 t, 22 Ilmoittautuminen 1.1. mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta ja tärkeistä päivityksistä. Kurssilla käytetään omaa kannettavaa tietokonetta. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto SÄHKÖPOSTI TUTUKSI A (TASO 2) ma Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu kaikille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille, joilla on kokemusta hiiren ja näppäimistön käytöstä. Kurssin aikana luodaan sähköpostiosoite ja opetellaan sähköpostin eri toiminnot. Opit lähettämään ja vastaanottamaan viestejä, liittämään kuvia viesteihin ja tallentamaan viestin mukana tulleita kuvia tietokoneellesi. Opit myös tunnistamaan turhat roskapostit ja poistamaan ne sähköpostistasi TIETOKONEOHJELMAT ILOKSI JA AVUKSI C (TASO 2) to Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opit käyttämän erilaisia tietokoneohjelmia. Tutustut kuvien, musiikin ja videon katseluun tarkoitettuun ohjelmaan, opit kirjoittamaan tietokoneella tekstiä ja lisäämään kuvia tiedostoon sekä tekemään helppoja kuvallisia esityksiä, kuten ilmoituksia ja juhlakutsuja. Tällä kurssilla saat käyttää luovuuttasi oppimisen ohessa TEHDÄÄN KUVAKIRJA E (TASO 2) ke Pusulan koulu, Kaukelantie 1, PUSULA Räsänen Katja, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Suuren suosion saaneet kuvakirjat auttavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle 28 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

29 Senioreiden atk tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta. Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita VALOKUVIEN ARKISTOINTI JA JAKAMINEN INTERNETISSÄ A (TASO 2) ma Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 12 t, 22 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Tällä kurssilla opit järjestelemään valokuviasi kansioihin, varmuuskopioimaan valokuvasi sekä jakamaan kuviasi ystäville ja sukulaisille internetin välityksellä. Windows Live Skydrive tarjoaa kuvien jakamiseen helppokäyttöisen palvelun internetissä. Ohjelmaa ei tarvitse asentaa omalle koneelle vaan se toimii millä tahansa selainohjelmalla. Siuntio TIETOKONE JA INTERNET TUTUKSI E (TASO 1) ke Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Räsänen Katja, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi soveltuu tietokoneen käyttöä aloitteleville yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssin aikana opit tietokoneen peruskäyttöä. Tulet tutuksi tietokoneen, oheislaitteiden, käyttöjärjestelmän, hiiren ja näppäimistön kanssa. Opetuksessa hyödynnetään käyttöjärjestelmän omia apuohjelmia. Tutustut myös internetin käytön perusteisiin, kuten tiedonhakuun internetistä. HUOM! Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita. Ota mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto SÄHKÖPOSTI TUTUKSI B (TASO 2) ke Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Räsänen Katja, 16 t, 27 Ilmoittautuminen 9.1. mennessä Kurssi soveltuu kaikille yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille, joilla on kokemusta hiiren ja näppäimistön käytöstä. Kurssin aikana luodaan sähköpostiosoite ja opetellaan sähköpostin eri toiminnot. Opit lähettämään ja vastaanottamaan viestejä, liittämään kuvia viesteihin ja tallentamaan viestin mukana tulleita kuvia tietokoneellesi. Opit myös tunnistamaan turhat roskapostit ja poistamaan ne sähköpostistasi TIETOKONEOHJELMAT ILOKSI JA AVUKSI D (TASO 2) ti Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Räsänen Katja, 28 t, 38 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssilla opit käyttämän erilaisia tietokoneohjelmia. Tutustut kuvien, musiikin ja videon katseluun tarkoitettuun ohjelmaan, opit kirjoittamaan tietokoneella tekstiä ja lisäämään kuvia tiedostoon sekä tekemään helppoja kuvallisia esityksiä, kuten ilmoituksia ja juhlakutsuja. Tällä kurssilla saat käyttää luovuuttasi oppimisen ohessa. HUOM! Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita. Karjalohja OMA KANNETTAVA TIETOKONE TUTUKSI (TASO 1) ke Karjalohjan koulu, Koulukuja 1, KARJALOHJA Terävä Eija, 18 t, 27 Ilmoittautuminen 9.1. mennessä Kurssi soveltuu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Kurssi tutustuttaa sinut kannettavan tietokoneen ominaisuuksiin ja ohjelmiin. Ohjelmien avulla opitaan luomaan, muokkaamaan ja tallentamaan tiedostoja niille luotuihin kansioihin. Myös tietotekniikan peruskäsitteet tulevat tutuksi kurssin aikana. Käyttöjärjestelmänä voi olla Windows XP, Vista tai 7. HUOM! Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita TEHDÄÄN KUVAKIRJA B (TASO 2) ke Karjalohjan koulu, Koulukuja 1, KARJALOHJA Terävä Eija, 16 t, 27 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille tai eläkepäätöksen saaneille. Suuren suosion saaneet kuvakirjat aut- 29

30 Peruskurssit tavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta. HUOM! Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita. PERUSKURSSIT Lohja KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET ILMAISOHJELMALLA C (TASO 2) ti Terävä Eija, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Kuvien ottaminen on helppoa, mutta mikä neuvoksi, kun kuvat pitäisi siirtää tietokoneelle ja tehdä kuviin perusmuokkausta? Tämän kurssin aikana opit kuvankäsittelyn perustoimintojen lisäksi asentamaan tietokoneelle suomenkielisen Photoscape-kuvankäsittelyohjelman, siirtämään kuvia kamerasta tietokoneelle sekä hallinnoimaan kuvatiedostojasi. Aiempaa kokemusta kuvankäsittelystä ei tarvita kurssille osallistumiseksi KUVAUSMARATON - MINUN LOHJANI 24 TUNNISSA (TASO 2) pe , la , su Koski Jari, 20 t, 57, ei alennuksia Ilmoittautuminen mennessä Kolmipäiväisen kuvausmaratonin ensimmäisenä päivänä haetaan aihe ja lähestymiskulma oman mielenkiinnon kohteeseen ja valmistaudutaan seuraavan päivän kuvaukseen. Haemme yhdessä rohkeasti persoonallisia mielikuvia ja näkemyksiä Lohjasta. Lauantaina kurssilaiset kuvaavat henkilökohtaisessa ohjauksessa yksin tai porukassa. Sunnuntaina kokoonnutaan purkamaan kuvausmateriaalia yhdessä. Kurssi soveltuu kaikille kamerankäytön perusteet osaaville OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO B (TASO 2) ke Opettaja avoin, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta. Oman koneen käyttö kurssilla on mahdollista. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto ILMAINEN INTERNET-PUHELIN SKYPE A (TASO 2) ma Turhanen Klaus, 8 t, 17 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan asentamaan Skype tietokoneeseen sekä harjoitellaan Skypen käyttöä. Skypellä voi soittaa ilmaiseksi toisten ihmisten tietokoneisiin ympäri maailmaa. Skypellä voi soittaa myös kännykkään erittäin edullisesti. Kurssi soveltuu kaikille tietokoneen peruskäyttöön tutustuneille OPASTUSTA MATKAPUHELIN- VIIDAKOSSA (TASO 1) ma Turhanen Klaus, 4 t, 11 Ilmoittautuminen mennessä Matkapuhelinkaupoissa monella menee sormi suuhun eikä ihme. Tällä kurssilla saat yleistietoa ja vinkkejä matkapuhelinostoksille mentäessä ja matkapuhelimen käyttöä varten. Kurssilla selvitetään mm. matkapuhelimen taustaa, ohjelmistojen eroja, annetaan tietoa matkapuhelimen tietoturvariskeistä ja tietoturvasta sekä kerrotaan matkapuhelimien eri käyttötavoista ja mahdollisuuksista MINUN NOKIANI - ENEMMÄN KUIN PUHELIN (TASO 1) ma Turhanen Klaus, 8 t, 17 Ilmoittautuminen 3.9. mennessä Uudet puhelimet, mallista riippumatta, sisältävät paljon muitakin ominaisuuksia kuin puhelut ja viestit. Tällä kurssilla tutustutaan Nokia-puhelimien ominaisuuk- 30 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

31 Peruskurssit siin, saataviin ohjelmiin ja puhelimen hyödyntämiseen esimerkiksi musiikin kuuntelussa ja sähköpostin käytössä. Kurssilla asennetaan tietokoneeseen Nokia Suite -ohjelma ja opetellaan mm. siirtämään ohjelman avulla puhelimen tiedostot tietokoneelle TEHDÄÄN NETTIPÄIVÄKIRJA A (TASO 2) ma Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Nettipäiväkirjan avulla voit tuoda esille ajatuksiasi, tietämystäsi, valokuvia tai vaikka piirustuksiasi. Nettipäiväkirja toimii myös tavallisena kotisivustona, jossa kerrot itsestäsi, seurastasi tai yrityksestäsi. Googlen internetpalveluihin kuuluva Blogger on helppokäyttöinen nettipäiväkirjaohjelma. Kurssin aikana luomme oman nettipäiväkirjasivuston, jonne siirrämme kuvia ja kirjoitamme tekstiä. Tutustumme samalla myös nettikirjoittamisen saloihin ja opettelemme kommentoimaan toisten blogikirjoituksiin JOULUKORTIT OMISTA KUVISTA A (TASO 2) ti Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Joulutervehdysten lähettäminen kuuluu vielä suomalaiseen juhlaperinteeseen. Persoonalliset joulukortit piristävät ja ilahduttavat saajaansa. Tällä kurssilla valmistetaan joulukortteja omista valokuvista Photoscapekuvakäsittelyohjelmalla mm. lisäämällä tervehdystekstiä ja koristeita valokuvaan. Tällaisen kuvakortin voi lähettää eteenpäin myös nettitervehdyksenä sähköpostilla. Tutustumme kurssilla myös verkossa oleviin kuvapalveluihin, joiden kautta voit tilata valokuvistasi postikortteja tai lähettää valmiiksi tehdyt kuvatervehdykset valokuvapaperille painettaviksi. Vihti TIETOKONEEN KÄYTTÖ HALTUUN (TASO 1) to Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Malinen Anne-Marie, 24 t, 57 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi tutustuttaa sinut Windows-käyttöjärjestelmän ominaisuuksiin ja ohjelmiin. Ohjelmien avulla opitaan luomaan, muokkaamaan ja tallentamaan tiedostoja niille luotuihin kansioihin. Opitaan myös kopioimaan tiedostoja kiintolevyltä muistitikulle tai CD-ROM-levylle. Myös tietotekniikan peruskäsitteet tulevat tutuksi kurssin aikana. Käyttöjärjestelmänä voi olla Windows XP, Vista tai 7. Oman kannettavan koneen voi ottaa mukaan kurssille DIGIKAMERAN PERUSNIKSIT TUTUKSI A (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 20 t, 47 Ilmoittautuminen mennessä Oman kameran toimintojen hyvä tuntemus on edellytys hyvien kuvien ottamiselle. Tällä kurssilla opetellaan myös kuvien siirtäminen kamerasta tietokoneelle ja kuvankäsittelyn perusteita käyttämällä Picasa-kuvankäsittelyohjelmaa. Kurssille ovat tervetulleita kaikki valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä kiinnostuneet! Oman tietokoneen käyttö kurssilla on mahdollista, jos sinulla on myös oma nettiyhteys käytettävissäsi TEHDÄÄN KUVAKIRJA C (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Suuren suosion saaneet kuvakirjat auttavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta ja kurssilaisten niin toivoessa järjestetään vielä pienimuotoinen katseluhetki omien ja toisten tuotosten äärellä KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET ILMAISOHJELMALLA E (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Kuvien ottaminen on helppoa, mutta mikä neuvoksi, kun kuvat pitäisi siirtää tietokoneelle ja tehdä ku- 31

32 Peruskurssit viin perusmuokkausta? Tämän kurssin aikana opit kuvankäsittelyn perustoimintojen lisäksi asentamaan tietokoneelle suomenkielisen Photoscape-kuvankäsittelyohjelman, siirtämään kuvia kamerasta tietokoneelle sekä hallinnoimaan kuvatiedostojasi. Aiempaa kokemusta kuvankäsittelystä ei tarvita kurssille osallistumiseksi TEHDÄÄN NETTIPÄIVÄKIRJA B (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Nettipäiväkirjan avulla voit tuoda esille ajatuksiasi, tietämystäsi, valokuvia tai vaikka piirustuksiasi. Nettipäiväkirja toimii myös tavallisena kotisivustona, jossa kerrot itsestäsi, seurastasi tai yrityksestäsi. Googlen internetpalveluihin kuuluva Blogger on helppokäyttöinen nettipäiväkirjaohjelma. Kurssin aikana luomme oman nettipäiväkirjasivuston, jonne siirrämme kuvia ja kirjoitamme tekstiä. Tutustumme samalla myös nettikirjoittamisen saloihin ja opettelemme kommentoimaan toisten blogikirjoituksiin OHJELMIEN ASENNUKSEN NIKSIT A (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 8 t, 17 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla tutustutaan ohjelmien asennukseen ja poistamiseen sekä vieraillaan turvallisten ohjelmavalmistajien lataussivustoilla. Kurssilla tarkastellaan, mitä hyödyllisiä ilmaisohjelmia on saatavilla ja mistä ohjelmia kannattaa ladata. Lyhytkurssilla tutustutaan ainakin yhden ilmaisohjelman asentamiseen tietokoneeseen sekä ohjelman käyttöön. Oman kannettavan tietokoneen käyttö kurssilla on mahdollista SEISKAN UUDET OMINAISUUDET A (TASO 2) ti Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Opettaja avoin 16 t, 37 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Windows 7 toi mukanaan joukon uusia ominaisuuksia, joihin tällä kurssilla tutustutaan. Saat selvyyttä mm. kirjastojen käyttöön, uudistettuihin apuohjelmiin ja tietoturvaan, hyödylliseen etsi-toimintoon ja ikkunoiden hallintaan. Kurssi sopii henkilöille, jotka haluavat päästä nopeasti selville uuden koneensa ominaisuuksista. Aikaisempi tietokoneen käyttökokemus on suositeltavaa. Oman tietokoneen voi ottaa mukaan kurssille. Tällöin mukaan myös oma nettitikku ja virtajohto OMAN KONEEN SIIVOUS JA HUOLTO D (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Opettaja avoin 12 t, 28 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan huoltamaan omaa tietokonetta ja ylläpitämään tietokoneen toimivuutta pienin, säännöllisin huoltotoimin. Tarkistamme oman tietokoneen kiintolevyn tilan, poistamme turhia tiedostoja, huollamme konetta järjestelmätyökaluilla sekä huolehdimme tietoturvasta ja tärkeistä päivityksistä. Kurssilla on mahdollista käyttää omaa kannettavaa tietokonetta. Ota tällöin mukaan myös hiiri, mokkula eli nettitikku sekä tietokoneen virtajohto ILMAINEN INTERNET-PUHELIN SKYPE B (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Sannikka Ulla, 8 t, 17 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan asentamaan Skype tietokoneeseen sekä harjoitellaan Skypen käyttöä. Skypellä voi soittaa ilmaiseksi toisten ihmisten tietokoneisiin ympäri maailmaa. Skypellä voi soittaa myös kännykkään erittäin edullisesti. Kurssi soveltuu kaikille tietokoneen peruskäyttöön tutustuneille TOIMISTO-OHJELMAT HYÖTYKÄYTTÖÖN (TASO 2) to Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Opettaja avoin, 24 t, 57 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla tutustutaan Microsoft Office 2010 tekstinkäsittely (Word)-, taulukkolaskenta (Excel)- ja esitysgrafiikka (Powerpoint)-ohjelmiin. Hyödylliset ja hauskat harjoitustehtävät antavat kurssilaisille eväitä näiden ohjelmien käyttämiseen monipuolisemmin työelämässä ja harrastustoiminnassa. 32 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

33 Peruskurssit / Erikoiskurssit Nummi-Pusula TEHDÄÄN KUVAKIRJA F (TASO 2) ti Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Suuren suosion saaneet kuvakirjat auttavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta. Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita SEISKAN UUDET OMINAISUUDET B (TASO 2) to Nummi-Pusulan koulu ja lukio, Koulukuja 4, NUMMI Räsänen Katja, 12 t, 28 Ilmoittautuminen 3.1. mennessä Windows 7 toi mukanaan joukon uusia ominaisuuksia, joihin tällä kurssilla tutustutaan. Saat selvyyttä mm. kirjastojen käyttöön, uudistettuihin apuohjelmiin ja tietoturvaan, hyödylliseen etsi-toimintoon ja ikkunoiden hallintaan. Kurssi sopii henkilöille, jotka haluavat päästä nopeasti selville uuden koneensa ominaisuuksista. Aikaisempi tietokoneen käyttökokemus on suositeltavaa. Oman tietokoneen voi ottaa mukaan kurssille. Tällöin mukaan myös oma nettitikku ja virtajohto. Siuntio TEHDÄÄN KUVAKIRJA D (TASO 2) to Aleksis Kiven koulu, Puistopolku 2, SIUNTIO Räsänen Katja, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Suuren suosion saaneet kuvakirjat auttavat kuvien arkistoinnissa ja ovat mieluinen lahja ystävälle tai sukulaiselle. Omat digikuvat käsitellään suomenkielisen Photoscape-ohjelman avulla julkaisukelpoiseen muotoon ja asetellaan kauniiksi kuvakirjaksi. Kuvakirja tilataan kurssin päätteeksi (minimihinta 8, ei sisälly kurssin hintaan) kuvapalvelusta. HUOM! Kurssilla käytetään omia kannettavia tietokoneita. ERIKOISKURSSIT Lohja ESITTEEN SUUNNITTELU JA TAITTO (TASO 3) ma Terävä Eija, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Onko sinulla värisilmää! Hallitsetko sommittelun taidon! Sinulta puuttuu vain teknistä opastusta ja vinkkejä luovuutesi toteuttamiseksi. Tällä kurssilla tutustut ammattimaisen Adobe InDesign CS4 -taitto-ohjelman käyttöön. Kurssilla tehdään käytännöllisiä yksisivuisia harjoituksia, kuten esitteen, mainoksen ja käyntikortin valmistaminen ja tutustutaan sommittelun perussääntöihin TAITETAAN LEHTI (TASO 3) to Terävä Eija, 20 t, 47 Ilmoittautuminen mennessä Tämä kurssi on jatkoa Esitteen suunnittelu ja taitto -kurssille ja keskittyy monisivuisen painotuotteen valmistukseen. Kurssin aikana opit tekemään master-sivuja, lisäämään sivunumeroita, juoksuttamaan tekstiä palstoihin sekä paljon muuta. Kurssiin sisältyy neljä tuntia verkko-opetusta Moodle-oppimisalustalla. Käytössämme on Adoben InDesign CS4 ja Windows XP -käyttöjärjestelmä. Jos sinulla on omassa kannettavassa tietokoneessa InDesign-ohjelma, voit käyttää omaa konetta kurssilla DESIGN-PAJASSA (TASO 3) ti Terävä Eija, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Kurssi jatkaa InDesign CS4 -kurssien sarjaa syventäen aiemmin opittuja asioita yksisivuisen ja useasivuisen julkaisun tekemisessä. Pääpaino on oman taittoprojektin työstämisessä. Opettaja antaa lisävinkkejä ja tarvittaessa kertausta taittoon (InDesign CS4), kuvankäsittelyyn (Photoshop CS4) ja logon suunnitteluun (Illustrator CS4) liittyvissä asioissa. 33

34 Erikoiskurssit PALVELUITA PILVESTÄ (TASO 3) ma Terävä Eija, 20 t, 47 Ilmoittautuminen mennessä Internetin pilvipalvelut lisääntyvät ja monipuolistuvat. Tällä kurssilla tutustutaan internetissä oleviin ilmaisiin ja kaupallisiin pilviohjelmiin, kuten Googlen dokumentteihin ja -sivustoihin sekä internetin työkaluihin, jotka soveltuvat erityisesti pienyritysten tai järjestöjen käyttöön. Näiden palveluiden avulla markkinointi (kotisivut), tiedostojen jakaminen ja jäsenten välinen viestintä ja tiimityöskentely ovat nykyaikaista, monipuolista ja joustavaa. Tämä kurssi soveltuu yritys-, opetus- ja järjestötoiminnassa mukana oleville henkilöille HELPOT KOTISIVUT A (TASO 2) to Terävä Eija, 16 t, 37 Ilmoittautuminen mennessä Google tarjoaa yhtenä palvelunaan ilmaisen suomenkielisen kotisivujen hallintaohjelman ja palvelintilaa. Tällä kurssilla alamme tekemään omia kotisivuja omaa tarkoitustamme varten: yrityksen sivustoksi, yksityiseksi yhteydenpitovälineeksi suvulle tai kerholle tai henkilökohtaisiksi kotisivuiksi. Kurssin ohessa opit kuvankäsittelyn perustoiminnot sekä kuvan pienentämisen nettiä varten. Google-kotisivuja on helppo päivittää ja muokata oman maun mukaiseksi. Kurssi soveltuu kaikille tietokoneen perusteet hallitseville henkilöille. Oman kannettavan tietokoneen käyttö kurssilla on mahdollista HENKILÖKUVAUKSEN PERUSTEET (TASO 2) pe , la , su Koski Jari, 16 t, 47, ei alennuksia Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opetellaan henkilökuvaamisen alkeet luonnonvalossa. Kurssi soveltuu syventäväksi tai kertauskurssiksi valokuvauksen perusteet hallitseville digipokkari- tai järjestelmäkameran käyttäjille. Valokuvausharjoituksissa käytetään hyväksi luonnonvaloa, heijastavia pintoja ja kameran omaa salamaa. Kuvaustekniikan lisäksi kurssilla kiinnitetään huomiota yksinkertaisen kuvaustekniikan lisäksi mm. sommitteluun, kuvakoon merkitykseen sekä värienhallintaan KUVANKÄSITTELY HYÖTYKÄYTTÖÖN (TASO 3) ti Terävä Eija, 16 t, 37 Ilmoittautuminen 5.3. mennessä Ammattimaisella kuvankäsittelyohjelmalla voi tehdä paljon muutakin kuin valokuvan peruskorjailua. Kurssilla käydään läpi kuvankäsittelyn perustoimintoja Photoshop Elements 8.0 -ohjelmalla (engl. kielinen) sekä sovelletaan kuvankäsittelyä esim. kutsu-ja kiitoskorttien ja juhlapäiväkorttien tekoon. Tällä kurssilla opit käyttämään erilaisia säätötasoja, syväämään kohteen taustasta, käyttämään suodattimia ja tasojen sekoitustiloja monipuolisella tavalla HELPOT KOTISIVUT JATKOKURSSI (TASO 2) to Terävä Eija, 12 t, 28 Ilmoittautuminen 6.9. mennessä Kurssi on jatkoa Helpot kotisivut -kurssille. Tällä kurssilla kerrataan peruskurssilla opittuja asioita ja työpajassa muokataan omia Google Sivustot -palvelussa tehtyjä kotisivuja. Kurssilaiset voivat esittää toiveita kurssilla kerrattavista asioista. Tälle kurssille osallistujilta toivotaan peruskurssin pohjatietoja. 34 Lohjan toimisto, Linnaistenkatu 9, Lohja (019) Vihdin ja Nummi-Pusulan toimisto, Karhumäenpolku 5, Nummela (09)

35 Ajokorttitutkinnon kurssit Kursseja tilauksesta yrityksille ja yhteisöille AJOKORTTITUTKINNON KURSSIT Lohja TAULUKKOLASKENNAN ALKEET (TASO 2) ti, to Turhanen Klaus, 20 t, 47 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan alusta alkaen luomaan Microsoft Excel ohjelman ja selkeiden esimerkkitehtävien avulla taulukoita, muokkaamaan niitä mieleisiksi sekä hyödyntämään tilanteeseen sopivia peruslaskukaavoja. Opitaan myös luomaan näyttäviä kaavioita tehtyjen taulukoiden pohjalta. Kurssin päätteeksi on mahdollista suorittaa ajokorttitutkintoon kuuluva Taulukkolaskenta-moduulikoe. Kurssipäivät: , , , , Vihti TEKSTINKÄSITTELYN PERUSTEET (TASO 2) ma Opistotalo, Karhumäenpolku 5, Opettaja avoin, 16 t, 37 Ilmoittautuminen alkaa ke klo 9:00 Ilmoittautuminen mennessä Kurssilla opitaan käyttämään Word tekstinkäsittelyohjelmaa monipuolisesti ja tehokkaasti. Opit muokkaamaan ja luomaan monisivuisia asiakirjoja, joihin lisätään kuvia, taulukoita ja piirroksia. Opit myös asiakirjastandardin muotoilut, kirjekuorien ja osoitetarrojen tekemisen. Kurssin päätteeksi on mahdollista suorittaa atk-ajokorttitutkintoon kuuluva Tekstinkäsittely-moduuli. Työyhteisön tärkein voimavara on osaava ja motivoitunut henkilökunta. Hiiden Opisto tarjoaa kunnille, yrityksille ja yhteisöille koulutuspalveluja. Tilaajan kanssa yhteistyössä räätälöity koulutus suunnitellaan ja toteutetaan yrityksen tai yhteisön tarpeet huomioiden. Koulutuksia voidaan järjestää myös useamman organisaation yhteishankkeina. Opisto käyttää kouluttajina omia opettajiaan ja muita eri alojen asiantuntijoita. Koulutus voidaan järjestää nopeasti ja joustavasti tilaajan toivomana ajankohtana joko opiston tai työyhteisön omissa tiloissa tai muussa sopivassa paikassa. Yhteydenotot: Kaisa Hannula, , Järjestämme tilauskursseina mm. kielikursseja (yksilö- ja ryhmäopetuksena), atk-kursseja, hygieniapassikoulutusta, ensiapukoulutusta, turvallisuuskoulutusta, työyhteisökoulutusta ym. Käytössämme on 15-oppilaspaikkainen atk-luokka. Luokan oppilaskoneissa käyttöjärjestelmänä onwindows XP Professional. Opetustilassa on mahdollista käyttää myös omia kannettavia tietokoneita, jolloin opetusta voidaan antaa Windows 7-käyttöjärjestelmällä. Lisäksi käytössämme on ilmaisohjelmia asiakkaan tarpeen mukaan sekä seuraavat kaupalliset ohjelmat: Adobe CS4 Design Premium Office 2007 Photoshop Elements 8.0 Renet-kielistudio 35

IKÄIHMISTEN OPINNOT IKÄIHMISTEN YLIOPISTO VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN. Ikäihmisten opinnot

IKÄIHMISTEN OPINNOT IKÄIHMISTEN YLIOPISTO VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN. Ikäihmisten opinnot Ikäihmisten opinnot IKÄIHMISTEN OPINNOT VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN 32021128 VOIMAA VIISAUDEN VUOSIIN / LOHJAN OPISTOTALO 7.9.-30.11. & 11.1.-11.4. ke 12.30-14.00 Sotomayor Rosazza Sonia, 50 t, 38 32021103

Lisätiedot

Hiiden Opisto opinto-opas 2011-2012

Hiiden Opisto opinto-opas 2011-2012 Hiiden Opisto opinto-opas 2011-2012 1 Kohdataan hiiden opistossa Vietämme parhaillaan Euroopan Unionin vapaaehtoistoiminnan vuotta. Läntisellä Uudellamaalla vapaaehtoistoimintaa harjoittavat lukuisat järjestöt

Lisätiedot

Hiiden Opisto opinto-opas 2010-2011

Hiiden Opisto opinto-opas 2010-2011 Hiiden Opisto opinto-opas 2010-2011 1 ENEMPI ON MAAILMAA KUIN RUUDUSTA NÄKYy Otsikon vanha suomalainen sananlasku on Hiiden Opiston uuden lukuvuoden teema 2010-2011. Maailma on toden totta laveampi kuin

Lisätiedot

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon.

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon. TYÖKAUSI 2015-2016 syyslukukausi 14.9.-22.11.2015 kevätlukukausi 11.1.-15.4.2016 hiihtoloma 7.-11.3.2016 kevätnäyttely huhti-toukokuu konsertti/kevätjuhla huhti-toukokuu Yksittäisiä kursseja voidaan järjestää

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17.

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17. Jaksovinkit 6 Iltaopetus 7.4. 13.5. Iltaopetuksen kokeet 6. jaksossa: B-koodi: 14.5. D-koodi: 19.5. C-koodi: 15.5. E-koodi: 20.5. Kokeiden palautus: 21.5. Rehtori Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

Otsikko. Alaotsikko. Tekijä 23.4.2015 1

Otsikko. Alaotsikko. Tekijä 23.4.2015 1 Otsikko Alaotsikko Tekijä 23.4.2015 1 100 vuotta oppimisen iloa Helsingin työväenopisto on Helsingin kaupungin omistama oppilaitos yli 16-vuotiaille Perustettu Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksellä

Lisätiedot

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Liite nro 4 Yhdtr. 30.7.2008 223 liite2 Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Kurssihinnoittelun lähtökohtana on oppitunnin tuotantohinta,

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Kokemäen kansalaisopisto 25.6.2013 LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2013 31.7.2014 Syyskausi 9.9. 15.12.2013 Kevätkausi 7.1. 18.5.2014

Lisätiedot

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014 KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014 1. Toiminta-ajatus Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA 010851 TYÖHYVINVOINTI 5 op Salo 5.4.-1.6., 12 oppituntia AMK D113, Ylhäistentie 2 KTM Tiina Rantanen Kurssimaksu 62 sekä avoimen yliopiston maksu 50. Erikoiskurssi.

Lisätiedot

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Loka-joulukuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa

Lisätiedot

Hiiden Opisto. opinto-opas 2013-2014. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014. www.hiidenopisto.fi 1

Hiiden Opisto. opinto-opas 2013-2014. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014. www.hiidenopisto.fi 1 Hiisi-Institutet 4 Studieguiden 2013-2014 Hiiden Opisto opinto-opas 2013-2014 1 Kohti kulttuurisesti kestävää kehitystä Hiiden Opisto on mitä suurimmassa määrin kulttuurioppilaitos. Hallinnollisesti opisto

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Kokemäen kansalaisopisto

Kokemäen kansalaisopisto Kokemäen kansalaisopisto LUKUVUODEN 2014 2015 TOIMINTASUUNNITELMA Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2014 31.7.2015 Syyskausi 8.9. 13.12.2014 Kevätkausi 7.1. 11.5.2015 Syysloma 20.

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastossa elo-syyskuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, 3 tai tutustu tablettiin.

Lisätiedot

TANSSITAAN VAUVANI KEVÄT: 10.1 3.4.2012 9.1 2.4.2012. klo 14.30 15.30 klo 13.00 14.00 AIKUISTEN FUDIS

TANSSITAAN VAUVANI KEVÄT: 10.1 3.4.2012 9.1 2.4.2012. klo 14.30 15.30 klo 13.00 14.00 AIKUISTEN FUDIS TANSSITAAN VAUVANI Alkutunti liikutaan tanssien vaihdellen teemoja salsasta jazziin ja afrotanssista balettiin, jolloin vauva voi olla rintarepussa tai kantoliinassa. Lopputunti tehdään keskivartaloa vahvistavia

Lisätiedot

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015 KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015 1. Toiminta-ajatus Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa

Lisätiedot

Juuret ja Siivet. Kasvava opiskelijamäärä on osoittanut omalta osaltaan opiston tärkeän

Juuret ja Siivet. Kasvava opiskelijamäärä on osoittanut omalta osaltaan opiston tärkeän Juuret ja Siivet Kansalais- ja työväenopistotoiminnan juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse historiaan. Kansalais- ja työväenopistojen liitto (KTOL) juhlii tänä vuonna jo 90. vuottaan ja Hiiden Opiston

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Haku Käsityön taiteen syventäviin opintoihin Sivu 1 / 9 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden

Lisätiedot

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017 JULKINEN TIEDOTE HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Studieguiden 2016-2017 Oi maamme Suomi synnyinmaa Suomi täyttää 100 vuotta 2017. Sata vuotta ja jo paljon, paljon

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Onnittelut valinnoistasi Ensinnäkin siitä, että olet valinnut

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013

TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013 TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013 Päivän ohjelma 12.00 Opiskelukäytännöt INFIMissä 13.30 Kahvitauko 14.00 Tutkintokohtaiset

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Hiiden Opisto. opinto-opas 2014-2015. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2014-2015. www.hiidenopisto.fi 1

Hiiden Opisto. opinto-opas 2014-2015. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2014-2015. www.hiidenopisto.fi 1 Hiisi-Institutet 4 Studieguiden 2013-2014 2014-2015 Hiiden Opisto opinto-opas 2014-2015 1 Henkistä hyvinvointia voi vaalia, vaikka talous takkuaa Suomen ja kuntien talouden tila on tällä hetkellä vaikea.

Lisätiedot

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET

JULKINEN TIEDOTE. Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017. Studieguiden HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Opinto-opas 2016-2017 STUDIEGUIDEN 2016-2017 JULKINEN TIEDOTE HIIDEN OPISTO HIISI-INSTITUTET Studieguiden 2016-2017 SISÄLLYS Oi maamme Suomi synnyinmaa Suomi täyttää 100 vuotta 2017. Sata vuotta ja jo

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kauppatieteellisen alan kieliopinnot 1.9.2017 Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015

ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015 1 ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015 1. Opetussuunnitelman laatiminen Kansalaisopisto on pyytänyt kurssitoiveita kuntalaisilta ja opettajilta huhtikuun loppuun

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Yli 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Itä-Karjalan Kansanopisto

Itä-Karjalan Kansanopisto SUOMEN KIELEN KOULUTUS SAVONLINNAN SEUDULLA 2013 2014 Itä-Karjalan Kansanopisto Valoniementie 32 58450 Punkaharju 015 572 11, telefax 015 572 1220 www.ikko.fi rehtori, opetusneuvos Maija Tenojoki ita-karjalan.kansanopisto@ikko.fi

Lisätiedot

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op)

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Alkuinfo 8.9.2015 1 OPINNOISTA Luokanopettaja perusopinnot (25 op) sisältää 6 opintojaksoa. Varhaiskasvatus perusopinnot (25 op): sisältää

Lisätiedot

Tervetuloa Avoimen yliopiston kesäopetuksen infotilaisuuteen!

Tervetuloa Avoimen yliopiston kesäopetuksen infotilaisuuteen! Tervetuloa Avoimen yliopiston kesäopetuksen infotilaisuuteen! 12.4.2012 12.4.2012 1 Miksi opiskella avoimessa yliopistossa? Mahdollisuus Tutustua yliopistotasoiseen opiskeluun Perehtyä tiettyyn oppiaineeseen

Lisätiedot

Senioreiden atk. Senioreiden Atk. Lohja. 34011207 TIETOKONE TUTUKSI A (TASO 0-1) 10.9.-8.10. pe 12.30-15.45

Senioreiden atk. Senioreiden Atk. Lohja. 34011207 TIETOKONE TUTUKSI A (TASO 0-1) 10.9.-8.10. pe 12.30-15.45 34017339 GOOGLE-SIVUSTOT JA BLOGGER B 1.3.-22.3. ti 17.00-20.15 Terävä Eija 16 t 37 Ilmoittautuminen 15.2. mennessä Kurssilla perustetaan ilmaiset Google-kotisivut sekä Googlen blogi eli nettipäiväkirja.

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2015 tai keväällä 2016 aloittaville. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Huhti-toukokuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi Keravan kuvataidekoulu Lukuvuosi 2016-2017 Opetuspaikat Keravan kuvataidekoulu Paasikivenkatu 5 04200 Kerava Taidepäiväkoti Konsti (kuvismuskarin opetus) Puusepänkatu 3 04200 Kerava Toimisto Paasikivenkatu

Lisätiedot

HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa!

HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa! HIIDEN OPISTO Rajatonta oppimista, tiedon ja taidon iloa! Hiiden Opisto on aikuisoppilaitos, joka tuottaa ja edistää elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, tukee persoonallisuuden monipuolista kehittymistä

Lisätiedot

HIIDEN OPISTON STRATEGIA 2017

HIIDEN OPISTON STRATEGIA 2017 1 HIIDEN OPISTON STRATEGIA 2017 VISIO Hiiden Opisto on luotettava ja arvostettu kansalaisopisto läntisellä Uudellamaalla. Opisto tunnetaan laadukkaana ja luovana koulutuksen järjestäjänä, aktiivisena vaikuttajana

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA

Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA Avoin yliopisto: PSYKOLOGIA 2017-2018 Info 21.8.2017 Avoin yliopisto Jutta Karhu 1. Yleistä opiskelusta 2. Psykologian perusopinnot 3. Psykologian aineopinnot 4. Monimuoto- ja verkkoopiskelu 5. Suorituskäytänteet

Lisätiedot

Historia / Elämäntaito ja ihmissuhteet. Ikäihmisten opinnot / Historia

Historia / Elämäntaito ja ihmissuhteet. Ikäihmisten opinnot / Historia Historia / Elämäntaito ja ihmissuhteet Ikäihmisten opinnot / Historia 32967165 IKÄIHMISTEN YLIOPISTO / KAARIKESKUS Kaarikeskuksen kahvila, Pisteenkaari 13, to 10.00-11.30, 3.9.-26.11., 14.1.-21.4. Turunen

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto abivuosi opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen mahdollisuus tutustua sähköisiin kokeisiin luokassa 2O Missä mennään?

Lisätiedot

LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2008 1. Otsikko Sivu

LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2008 1. Otsikko Sivu LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2008 1 Työväenopiston johtokunta 22.04.2008 AIKA 22.04.2008 klo 18:00-18:50 PAIKKA Opistotalo KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 13

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

Johdanto kauppatieteiden opiskeluun ti klo Tervetuloa! UEF ADUCATE

Johdanto kauppatieteiden opiskeluun ti klo Tervetuloa! UEF ADUCATE Johdanto kauppatieteiden opiskeluun ti 10.2.2015 klo 17.00-18 Tervetuloa! Kaikille avoin yliopisto Avoin yliopisto opetus vastaa yliopiston perusopetusta eli avoimessa yliopistossa tehdyt opintosuoritukset

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO

IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO Syksy 2011 Seinäjoki Yleisluentosarja syyslukukaudella 2011 Syyslukukausi 2011 tiistait 27.9., 25.10. ja 15.11. klo 14-16; 29.11. klo 15-17 keskiviikko 12.10. klo 14-16 Kampustalo,

Lisätiedot

Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Telefax

Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Telefax 23.8.2011 Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Telefax Helsingin medialukio Helsingin medialukio PL 3512 Moisiontie 3 Telefax 00099 Helsingin kaupunki 00730 Helsinki (09) 310 82918 (09) 310 82926 YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Kurssien

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2014 tai keväällä 2015 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

HIIDEN OPISTO Toimintakertomus

HIIDEN OPISTO Toimintakertomus HIIDEN OPISTO Toimintakertomus 216 1 1. VISIO, TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT Visio Hiiden Opisto on luotettava ja arvostettu kansalaisopisto läntisellä Uudellamaalla. Opisto tunnetaan laadukkaana ja luovana

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015- AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) perusopinnot

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

III OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2016

III OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2016 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 3.2.2016 Luokanopettajat Muutos 25.2.2016 Muutos 4.3.2016 Muutos 14.3.2016 Muutos 14.4.2016 III OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2016 KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! AIOTKO LUONNONTIETEELLISELLE TAI LÄÄKETIETEELLISELLE ALALLE? KIINNOSTAVATKO SINUA KANSAINVÄLISET TEHTÄVÄT?

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! AIOTKO LUONNONTIETEELLISELLE TAI LÄÄKETIETEELLISELLE ALALLE? KIINNOSTAVATKO SINUA KANSAINVÄLISET TEHTÄVÄT? Kaarinan Lukio 2009 010 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden

Lisätiedot

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK-tutuksi opintojakso (2op) ma 20.- pe 24.3.2017 Metropolia Ammattikorkeakoulussa Aika Paikka: Metropolian toimipiste Sisältö (HUOM! Muutokset mahdollisia) Ma 20.3. klo

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun.

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. 2011 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden lisäksi valita runsaasti

Lisätiedot

VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto

VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto VAPAASTA SIVISTYSTYÖSTÄ MAHDOLLISUUKSIA KOULUTUSTARJONNAN MONIPUOLISTAMISEEN Educa 2012 la 28.1.2012, Päivi Majoinen Pieksämäen seutuopisto Koulutusta yhteistyössä Pieksämäellä Taustaa -Pieksämäellä paljon

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos 25.8.2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 11.9.2015

TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos 25.8.2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 11.9.2015 TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos 25.8.2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 11.9.2015 Luokanopettaja Muutos22.10.2015 Muutos 04.11.2015 III OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA SYYSLUKUKAUDELLA 2015 Yleisiä valmiuksia

Lisätiedot

Hämeen kesäyliopisto

Hämeen kesäyliopisto Lukuvuosikalenteri Hämeen kesäyliopisto Itä-Suomen yliopiston vaatimusten mukaiset oikeustieteen väyläopinnot Päivitetty 4.6.2014 Yleisohjeet Luennot ovat avoimia kaikille Hämeen kesäyliopiston HTK-väyläopiskelijoille

Lisätiedot

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 1 Ennen opiskelua Tutustu hyvin opinto-ohjelmaan verkkopalvelussa: luentojen ajat ja

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu 1. LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖ JA LOMA-AJAT Syyslukukausi 12.8.2013 (ma) - 21.12.2013 (lauantai) Syysloma 14.10.-20.10.2013

Lisätiedot

Hiiden Opisto. opinto-opas 2015-2016. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2015-2016. www.hiidenopisto.fi 1

Hiiden Opisto. opinto-opas 2015-2016. Hiisi-Institutet. Studieguiden 2013-2014 2015-2016. www.hiidenopisto.fi 1 Hiisi-Institutet 4 Studieguiden 2013-2014 2015-2016 Hiiden Opisto opinto-opas 2015-2016 1 Läntisen Uudenmaan suurin opisto ilman kotipesää Hiiden Opiston opistotalo Lohjan Linnaistenkadulla on tullut elinkaarensa

Lisätiedot

Tervetuloa johtamiskorkeakouluun! Tilaisuus erillisvalinnassa hyväksytyille ma 2.9. kello Opintokoordinaattori Heli Tontti

Tervetuloa johtamiskorkeakouluun! Tilaisuus erillisvalinnassa hyväksytyille ma 2.9. kello Opintokoordinaattori Heli Tontti Tervetuloa johtamiskorkeakouluun! Tilaisuus erillisvalinnassa hyväksytyille ma 2.9. kello 11-12 Opintokoordinaattori Heli Tontti KTM, tutkinnon rakenne laajuus 120 op tutkinnon suorittamisaika tavoiteaika

Lisätiedot

IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO JA SENIORITOIMINTA kevät 2018

IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO JA SENIORITOIMINTA kevät 2018 IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO JA SENIORITOIMINTA kevät 2018 Kuva Hannu Hautala MIKÄ ON IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO? Ikääntyvien yliopistotoiminnan taustana on 1970-luvun alkupuolelta lähtien eri puolille Eurooppaa

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston tietojenkäsittelytieteen opintoihin 9.9.2014

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston tietojenkäsittelytieteen opintoihin 9.9.2014 Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston tietojenkäsittelytieteen opintoihin 9.9.2014 Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 1 Perustietoa avoimesta yliopistosta Opetus on Helsingin

Lisätiedot

Atk ja media ATK ja media AjOKORTTiTUTKiNNOT Tasokuvaukset Tietotekniikan perusteet TASO 1 Tekstinkäsittely Taulukkolaskenta Tietokanta

Atk ja media ATK ja media AjOKORTTiTUTKiNNOT Tasokuvaukset Tietotekniikan perusteet TASO 1 Tekstinkäsittely Taulukkolaskenta Tietokanta ATK ja media Tietotekniikan opetuksen lähtökohtana ovat opetusministeriön linjaukset, joissa kansalaisopistoja edellytetään takaamaan riittävä tietoyhteiskuntataitojen opetus aikuisväestölle. Atk ja mediaopetus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) 72 A. Belle Selene Xian valtuustoaloite vähäosaisten opiskelun tarpeesta HEL 2013-003033 T 00 00 03 Päätös Johtokunta päätti antaa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

Vantaan kuvataidekoulu

Vantaan kuvataidekoulu Emma Kuusela, 9 v. Vantaan kuvataidekoulu OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2015 2016 Heleanore Mandri, 16 v. Henna Nuorti, 19 v. Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Taustakuva:

Lisätiedot

KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA. Info uusille opettajille Wellamo opisto Päivikki Tapiola

KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA. Info uusille opettajille Wellamo opisto Päivikki Tapiola KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA Info uusille opettajille Wellamo opisto 29.8.2016 Päivikki Tapiola VAPAA SIVISTYSTYÖ: villiä ja vapaata? Laki vapaasta sivistystyöstä (932 / 1998) Vapaan sivistystyön tarkoituksena

Lisätiedot

II OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2016

II OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2016 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 8.1.2016 Luokanopettajat Muutos 5.2.2016 Muutos 22.2.2016 Muutos 15.3.2016 II OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2016 VIESTINTÄ JA KIELIOPINNOT KKSUOPE Asiantuntijan

Lisätiedot

Vastaavuudet ja siirtymäsäännöt opetussuunnitelmien sekä välillä

Vastaavuudet ja siirtymäsäännöt opetussuunnitelmien sekä välillä Vastaavuudet ja siirtymäsäännöt opetussuunnitelmien 2012 2015 sekä 2015 2018 välillä PERUS- JA AINEOPINNOT Perus- ja aineopintojen suurin muutos on se, että jaksot Suomen kielen ja sen tutkimuksen historia

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2017 Tiedotustilaisuus ke 23.11.2016 klo 10.00-11 (Virta 114) Harjoittelu osana opintoja KASELOHA

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 25.8.2016 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

JATKAISINKO LUKIOSSA?

JATKAISINKO LUKIOSSA? JATKAISINKO LUKIOSSA? MIKSI LUKIOON? Tavoitteenasi on jatkaa korkeakouluissa, erityisesti yliopistossa. Yliopistojen pääsykokeissa voidaan vaatia lukion oppimäärän osaamista, esim. maa, fy, ke ja bi. Tarvitset

Lisätiedot

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun.

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun. Yhtenäiskoulu Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU opas peruskoulun luokille 7 9 Yhtenäiskoulun 7. - 9. luokkien tuntijako Vuosiluokka 7 8 9 Kaikille

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK tutuksi opintojakso (2op) ma 9.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK tutuksi opintojakso (2op) ma 9.- pe Metropolia Ammattikorkeakoulussa Tule tutustumaan AMK opintoihin! AMK tutuksi opintojakso (2op) ma 9.- pe 13.4.2018 Metropolia Ammattikorkeakoulussa Aika Paikka: Metropolian toimipiste Sisältö (HUOM! Pienet muutokset mahdollisia) Ma 9.4.

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot Ia 2014 Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto,

Lisätiedot

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Sivistystoimi Nuoriso- ja aikuiskoulutus Aika Teema Paikka Kohderyhmä Ilmoittautuminen Tammi-helmikuu 17.1. klo 13.15 15.30 Symboliset laskimet Martinlaakson lukio

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot