2 Liikenneviraston ohje Valaistusteknilliset laadunvalvontamittaukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2 Liikenneviraston ohje Valaistusteknilliset laadunvalvontamittaukset 1.11.2014"

Transkriptio

1

2 2 Liikenneviraston ohje Esipuhe Tämän julkaisun on laatinut työryhmä, jossa konsultteina ovat olleet Pentti Hautala Sito Oy:stä sekä Aleksanteri Ekrias, Mika Saari ja Taneli Lehtonen LiCon-AT Oy:stä. Työryhmän työtä on ohjannut tilaajan edustajana Kari Lehtonen Liikennevirastosta. Tämän julkaisun lähtökohtana ovat olleet standardit SFS-EN ja SFS-EN , InfraRYL:n luku sekä tähänastiset kentältä saadut maantie- ja rautatiealueiden valaistuksien mittauskokemukset. Julkaisun laatimisen yhteydessä on kuultu maanteiden, katujen ja rautatiealueiden valaistuksen tilaajia, suunnittelijoita, asennustöiden valvontaan osallistuneita henkilöitä sekä eräitä urakoitsijoita ja valmistajia. Helsingissä marraskuussa 2014 Liikennevirasto Hankesuunniteluosasto

3 Liikenneviraston ohje 3 Sisällysluettelo 1 MITTAUSPROSESSI Yleistä Lähtöaineiston hankinta Kohteen tarkastelu Valaistusteknilliset mittaukset Mittaustulosten käsittely VALAISTUSTEKNILLISET SUUREET MITTAUSVÄLINEET MITTAUSRAPORTTI MAANTEIDEN VALAISTUSTEKNILLISET MITTAUKSET Yleistä Mittauspisteverkko Mittaustulosten käsittely RAUTATIEALUEIDEN VALAISTUSTEKNILLISET MITTAUKSET Yleistä Mittauspisteverkot matkustaja-alueilla Avoimet asemalaiturit Katetut asemalaiturit Asematunnelit, ylikulkusillat ja muut tasonvaihtoalueet Kulkureitit Mittauspisteverkot ratapihoilla Mittaustulosten käsittely LIITTEET Liite 1 Mittausraportin liite 1

4 4 Liikenneviraston ohje 1 Mittausprosessi 1.1 Yleistä Valaistusteknillisillä laadunvalvontamittauksilla tarkastetaan, täyttääkö valaistusasennus valaistusteknilliset laatuvaatimukset. Mittausprosessi sisältää neljä vaihetta, jotka suoritetaan seuraavassa järjestyksessä lähtöaineiston hankinta, kohteen tarkastelu, valaistusteknilliset mittaukset ja mittaustulosten käsittely. Kuvassa 1 on esitetty maantie- ja rautatiealueiden valaistuksen mittausprosessi. Kuva 1. Maantie- ja rautatiealueiden valaistusteknillisten mittausten eri vaiheet.

5 Liikenneviraston ohje Lähtöaineiston hankinta Laadunvalvontamittausten lähtöaineistoksi tarvitaan kohteen valaistuksen rakennussuunnitelma ja sen perusteena olevat valaistusteknilliset laskennat. Näistä nähdään, miten ja minkälaisin valaistuslaittein valaistus on toteutettu. Valaistuksen rakennussuunnitelmasta huomioon otettavat asiat ovat: valaisimien ja valaisinpylväiden tai mastojen sijainti (esimerkiksi pylväiden etäisyys ajoradan reunasta, pylväsvälit jne.) sekä valaistuslaitteet (esimerkiksi valaisintyypit, asennuskorkeudet, valaisinvarsien pituudet, kallistuskulmat, jne.). Valaistusteknillisistä laskennoista huomioon otettavat asiat ovat: valaistusteknillisten vaatimusten täyttyminen, valaisimen tai valonlähteen valovirta, alenemakerroin, valaisimen optiikan keskipisteen etäisyys ajoradan reunasta, kallistus-, kääntö- ja kiertokulmat ja asennuskorkeus. Jos valaistuksen rakennussuunnitelmasta ja erityisesti valaistusteknillisissä laskennoissa havaitaan poikkeamia, joilla on vaikutuksia valaistusluokan mukaisten valaistusteknillisten vaatimusten täyttymiseen, tulee ne kirjata tilaajalle luovutettavaan mittausraporttiin. 1.3 Kohteen tarkastelu Ennen valaistusteknillisiä mittauksia kohteessa suoritetaan silmämääräinen tarkastelu. Sen tarkoituksena on määritellä mittausalueet sekä edesauttaa johtopäätösten tekoa. Silmämääräisen tarkastelun tulee kattaa kohteen kaikki valaistukset, ellei tilaajan kanssa ole muuta sovittu. Silmämääräisesti tarkastetaan ja havainnoidaan seuraavat asiat: valaistuksen yleiskuva (esim. maanteillä ajoradan pinnan keskimääräinen luminanssi, luminanssin yleis- ja pitkittäistasaisuus jne., rautatiealueilla valaistuksen yleistasaisuus, valon suuntautuminen valaistavan alueen ulkopuolelle jne.), asennettujen valaisimien ja muiden valaistuslaitteiden suunnitelmienmukaisuus sekä valaisinpylväiden pystysuoruuteen ja valaisimien suuntaukseen liittyvät virheet ja niiden suuruuden arviointi. Tarkastelussa havaitut poikkeamat tulee kirjata tilaajalle luovutettavaan mittausraporttiin.

6 6 Liikenneviraston ohje 1.4 Valaistusteknilliset mittaukset Mittaukset tehdään mittauspisteverkon (ks. kohdat 5.2, 6.2 ja 6.3) määrittelemissä pisteissä. 1.5 Mittaustulosten käsittely Mittaustulokset käsitellään seuraavasti: 1. Valaistusteknillisiä laskentoja varten mallinnetaan valaistuslaskentaohjelmaan mittausaluetta vastaava tilanne. 2. Selvitetään laskennalliset arvot mittauspisteverkon mittauspisteissä. 3. Verrataan mitattuja ja laskennallisia arvoja keskenään. 4. Jos mitatut ja laskennalliset arvot vastaavat toisiaan riittävän hyvin (ks. kohdat 5.3 ja 6.4), voidaan valaistusasennuksen todeta täyttävän valaistusteknilliset laatuvaatimukset. Jos mittaustulokset poikkeavat laskennallisista, kirjataan puutteet mittausraporttiin ja pyritään selvittämään poikkeamien syy. Jatkotoimenpiteistä päättää tilaaja.

7 Liikenneviraston ohje 7 2 Valaistusteknilliset suureet Valaistusvoimakkuus E Pinnalle saapuvan valovirran tiheyttä kutsutaan valaistusvoimakkuudeksi. Valaistusvoimakkuuden yksikkö on lm/m 2 eli luksi (lx). Vaakatason pinnan valaistusvoimakkuus on Eh. Keskimääräinen valaistusvoimakkuus E m Keskimääräinen vaakatason valaistusvoimakkuus Ehm (lx) on tarkasteltavan mittausalueen pinnan tasolla mitattujen kaikkien valaistusvoimakkuuksien aritmeettinen keskiarvo. Keskimääräinen valaistusvoimakkuus Ehmp on mittausalueen pitkittäissuuntaisen mittausrivin kaikkien pinnan tasolla mitattujen valaistusvoimakkuuksien aritmeettinen keskiarvo. Valaistusvoimakkuuden tasaisuus U Yleistasaisuus U kuvaa kuinka tasaisesti valo jakautuu tarkasteltavalla alueella. Yleistasaisuus Uo lasketaan koko alueen pienimmän Ehmin ja keskimääräisen vaakatason valaistusvoimakkuuden Ehm osamääränä. Pitkittäistasaisuus Up lasketaan mittausalueen kunkin pitkittäissuuntaisen mittausrivin pienimmän Ehmin ja keskimääräisen Ehmp vaakatason valaistusvoimakkuuden osamääränä. Pitkittäistasaisuus Up lasketaan jokaiselle pitkittäissuuntaiselle mittausriville. Tämän ohjeen suureet Ehmp ja Up eivät ole suoraan verrannollisia ohjeen Maantie- ja rautatiealueiden valaistuksen suunnittelu valaistusteknillisten vaatimusten suureiden kanssa.

8 8 Liikenneviraston ohje 3 Mittausvälineet Mittauksissa tulee käyttää CIE:n standardivalo A:n mukaan kalibroitua vaakatason valaistusvoimakkuuden mittaamiseen soveltuvaa valaistusvoimakkuusmittaria. Mittarissa tulee olla kosinikorjaus sekä silmän spektriherkkyyskäyrä standardin DIN 5032 osan 7 mukaisesti, luokka B tai parempi. Mittari tulee kalibroida 2 vuoden välein standardin CIE 69 mukaisesti. Mittausvirheiden minimoimiseksi mittauksissa suositellaan käytettäväksi valaistusvoimakkuusmittaria, jossa on erillinen valoanturi. Lisäksi valaistusteknillisissä mittauksissa suositellaan käytettäväksi seuraavia välineitä: Varrellinen aluslevy, johon valoanturi kiinnitetään. Aluslevy auttaa valoanturin asettamista mitattavan pinnan suuntaisesti. Varsi pitää mittaajan etäällä valoanturista, jolloin mittaajan varjon vaikutus minimoidaan. Mittapyörä sekä laser- tai rullamitta, joiden avulla esim. pylväsvälin, ajoradan ja ajokaistojen leveyden, valaisinpylväiden etäisyydet ajoradan reunasta sekä mittauspisteiden pitkittäissuuntaisten etäisyyksien mittaaminen onnistuu nopeasti. Virta- ja jännitemittari. Spraymaali, jonka avulla mittauspisteet merkitään mittausalueelle. Muistiinpanovälineet mittausolosuhteiden ja mittaustulosten kirjaamista varten.

9 Liikenneviraston ohje 9 4 Mittausraportti Jokaisesta valaistusteknillisestä laadunvalvontamittauksesta laaditaan erillinen mittausraportti, josta tulee löytyä seuraavat tiedot: pöytäkirjan tunniste, mittauskohteen tiedot, mittauksen suorittajien nimet, mittausajankohta, sää ja mitattavan pinnan fysikaalinen tila (pvm, kellon aika, lämpötila, esim. kuiva, märkä tai luminen ajoradan pinta), voidaan myös todeta valokuvista, mittausalueen mitat (esim. pylväsväli, ajoradan ja -kaistojen leveys), valaisimien sijainti (valaisimen optiikan keskipisteen etäisyys ajoradan reunasta, asennuskorkeus), pylväiden pystysuoruus ja valaisimien suuntaukset (mm. kallistus-, kääntö- ja kiertokulma), valaisin- ja valonlähdetyypit, mahdolliset häiriövalolähteet, varjostavat kohteet ja muut mittaustuloksiin vaikuttavat tekijät sekä niiden vaikutukset, valaisimien jännitteet ja virrat, mitattavan valaistuksen kunto ja likaantumisaste sekä valaistusteknilliset mittaustulokset, ks. liite 1 ja johtopäätökset. Mittausraporttiin merkitään selkeästi, miten mittausalue, mittauspisteet sekä valaisimet sijaitsevat toisiinsa nähden. Tuloksissa tulee esittää kaikki mitatut ja laskennalliset arvot. Lisäksi tulee esittää vähintään seuraavat arvot (ks. myös kohta 2 ja liite 1): vaakatason keskimääräinen valaistusvoimakkuus Ehm, minimivalaistusvoimakkuus Ehmin ja valaistuksen yleistasaisuus Uo. Lisäksi maanteiden tapauksessa tulee esittää: mittausalueen pitkittäissuuntaisten mittausrivien keskimääräiset valaistusvoimakkuudet Ehmp ja pitkittäistasaisuudet Up. Mittausraporttiin tulee kirjata mittaustulosten johtopäätökset. Niistä tulee selkeästi ilmetä täyttävätkö mittaustulokset kaikki laatuvaatimukset (ks. kohdat 5.3 ja 6.4) eli voidaanko valaistusasennus ehdottaa hyväksyttäväksi.

10 10 Liikenneviraston ohje 5 Maanteiden valaistusteknilliset mittaukset 5.1 Yleistä Maanteiden valaistusteknillisellä laadunvalvonnalla tarkastetaan, onko valaistus toteutettu rakennussuunnitelman mukaan ja täyttyvätkö kaikki valaistusteknilliset laatuvaatimukset. Maanteiden laadunvalvontamittauksissa mitataan valaistusvoimakkuudet. Tiellä tehty luminanssimittaus ei sovellu laadunvalvontaan, koska mittaustulos riippuu voimakkaasti ajoradan päällysteen heijastusominaisuuksista, jotka ovat hyvin olosuhderiippuvaisia. Kaikki mittaukset tulee tehdä tämän ohjeen kohtien 1 4 mukaisesti. Mittausten aikana valaistus ei saa olla himmennetty. Tarvittaessa voidaan tehdä erillinen mittaus himmennetylle valaistukselle valaistuksen ohjauksen toimivuuden tarkastelemiseksi. Näiden mittausten tarpeellisuudesta on aina sovittava tilaajan kanssa hankekohtaisesti. Mittaukset tulee tehdä 100 polttotunnin jälkeen ja mittauskohteiden virta- ja jännitearvot tulee mitata laadunvalvontamittausten yhteydessä. Mittausten tekemistä sään ollessa huono (mm. sade, lumisade, mittausalue tai mittausalueen välitön ympäristö lumen peitossa jne.) ei suositella. Mittaajan vastuulla on arvioida, voidaanko mittaukset tehdä vallitsevan liikenteen ja sään aikana. Maanteillä tehtävistä mittauksista on ilmoitettava Tieliikennekeskukseen. Mitattavat pylväsvälit valitaan silmämääräisen tarkastelun perusteella. Mitä useammalla pylväsvälillä mittaukset tehdään, sitä luotettavampia johtopäätöksiä saadaan. Alla on esitetty joitakin suosituksia kohteen mittausalueiden valintaan: mitataan erilaiset tiet ja kadut (esim. moottoritie, ramppi, muut maantiet), mitataan erilaiset valaistus- ja valaisintyypit, mitattavan pylväsvälin linja on mahdollisimman suora ja tasaus vaakasuora, mittausalueen läheisyydessä ei ole häiriövalolähteitä, eikä merkittävästi varjostavia kohteita, mitattavan pylväsvälin valaistus vastaa mahdollisimman hyvin kyseisen osuuden keskimääräistä valaistusta (ei yksittäisiä virhetapauksia, jotka kirjataan mittausraporttiin silmämääräisen tarkastelun yhteydessä). 5.2 Mittauspisteverkko Mittauspisteverkko määrittelee mittauspisteiden sijainnin, joissa valaistusvoimakkuudet mitataan. Mittausalue on yhden pylväsvälin pituinen ja koko ajoradan levyinen (kuvat 2-4). Mittauspisteiden määrä on riippuvainen pylväsvälin pituudesta ja ajokaistojen lukumäärästä. Mittaukset tehdään mittausalueen pinnan tasolta.

11 Liikenneviraston ohje 11 Mittauspisteverkko määritellään seuraavasti (kuvat 2-4): Mittauspisteet sijaitsevat ajoradan ajokaistojen reunoilla (reunaviivojen keskellä). Ensimmäinen mittauspoikkileikkaus sijaitsee pylväsvälin puolivälissä (merkitty kuvissa 2-4 numerolla 1). Seuraavat mittauspoikkileikkaukset sijaitsevat pylväsvälin puolivälistä lähtien 5 metrin välein, kunnes ollaan alle 5 metrin päässä pylväsvälin ensimmäisestä valaisinpylväästä (2). Sama toistetaan toiselle pylväsvälin puoliskolle (3). Kuva 2. Mittauspisteverkko 1-kaistaisella ajoradalla (mm. rampit, kevyen liikenteen väylät). Mittauspisteet on merkitty sinisillä rasteilla, mittauspisteiden sijoittamisvaiheet numeroilla. Kuva 3. Mittauspisteverkko 2-kaistaisella ajoradalla. Mittauspisteet on merkitty sinisillä rasteilla, mittauspisteiden sijoittamisvaiheet numeroilla.

12 12 Liikenneviraston ohje Kuva 4. Mittauspisteverkko 3-kaistaisella ajoradalla. Mittauspisteet on merkitty sinisillä rasteilla, mittauspisteiden sijoittamisvaiheet numeroilla. Pylväsvälin ollessa lyhyt (< 30 m) mittauspoikkileikkausten välinä tulee käyttää 3 m. Jos silmämääräisessä tarkastelussa havaitaan valaisimien kiertokulmapoikkeamia tai mitattava pylväsväli on nousevassa tai laskevassa tasauksessa (suuri pituuskaltevuus) tulee edellä mainittujen mittausten lisäksi mitata seuraavat mittauspisteet valaisimien kiertokulman tarkastamiseksi: 1. valaisinpylvään pylväsvälin puoliväliä lähinnä oleva mittauspoikkileikkaus mitataan myös pylvään vastakkaiselta puolelta eli vieressä olevalta pylväsväliltä (merkitty kuvissa 2-4 numerolla 4), sama toistetaan 2. valaisinpylväälle (merkitty kuvissa 2-4 numerolla 5). Tässä ohjeessa käytetty mittauspisteverkko ei ole standardin SFS-EN mukainen.

13 Liikenneviraston ohje Mittaustulosten käsittely Kun valaistusvoimakkuudet on mitattu mittauspisteverkon määrittelemissä pisteissä, selvitetään valaistusteknillisillä laskennoilla samojen pisteiden valaistusvoimakkuuksien laskennalliset arvot. Laskennoissa tulee ottaa huomioon mitatun valaistuksen ikä. Jos valaistus on uusi, tulee alenemakertoimen olla 1. Jos valaistus ei ole uusi, tulee laskennoissa käyttää hankekohtaista, todellisuutta mahdollisimman hyvin vastaavaa (valonlähteen valovirran alenema ja likaantuminen) ja tilaajan kanssa sovittua alenemakerrointa. Mitattuja ja laskennallisia arvoja verrataan keskenään muodostamalla esim. liitteen 1 mukaiset taulukot ja laskemalla kohdan 4 valaistusteknilliset arvot. Valaistusasennus ehdotetaan hyväksyttäväksi, jos kaikki seuraavat vaatimukset täyttyvät: lähtöaineistona toimivissa valaistuksen rakennussuunnitelmissa ja valaistusteknillisissä laskennoissa ei havaita poikkeamia, joilla on vaikutuksia valaistusluokan mukaisten valaistusteknillisten vaatimusten täyttymiseen, kohteen silmämääräisessä tarkastuksessa ei havaita poikkeamia, mitattu keskimääräinen valaistusvoimakkuus Ehm poikkeaa laskennallisesta arvosta enintään -10 %, mitattu yleistasaisuus Uo poikkeaa laskennallisesta arvosta enintään -20 % ja mitatut pitkittäistasaisuudet Up poikkeavat laskennallisista arvoista enintään -20 %. Jos mittaustulokset poikkeavat laskennallisista arvoista tai asennuksessa havaitaan lähtöaineiston läpikäymisen tai silmämääräisen tarkastuksen yhteydessä muita valaistukseen liittyviä poikkeamia, tulee ne merkitä selkeästi tilaajalle luovutettavaan mittausraporttiin. Mittaajan tulee pyrkiä selvittämään mittaustulosten poikkeamien syy. Jatkotoimenpiteistä päättää tilaaja. Tämän ohjeen mukaan tehtyjen valaistusteknillisten mittausten tulokset eivät ole suoraan verrannollisia valaistusluokkien valaistusteknillisten vaatimusten kanssa seuraavista syistä: maanteiden laadunvalvontamittauksissa mitataan valaistusvoimakkuuksia eikä luminansseja ja mittauspisteiden sijainti ja määrä poikkeaa standardista SFS-EN

14 14 Liikenneviraston ohje 6 Rautatiealueiden valaistusteknilliset mittaukset 6.1 Yleistä Rautatiealueiden valaistusteknillisillä laadunvalvonnalla tarkastetaan, onko valaistus toteutettu rakennussuunnitelman mukaan ja täyttyvätkö kaikki valaistusteknilliset laatuvaatimukset. Rautatiealueiden laadunvalvontamittauksissa mitataan valaistusvoimakkuudet. Kaikki mittaukset tulee tehdä tämän ohjeen kohtien 1 4 mukaisesti. Matkustajaalueiden mittausalueet ja mittauspisteverkot on esitetty kohdassa 6.2. Kohdassa 6.3 on esitetty joitakin esimerkkejä ratapihojen mittausalueista ja mittauspisteverkoista. Mittaukset tulee tehdä 100 polttotunnin jälkeen. Mittausten aikana valaistus ei saa olla himmennetty. Tarvittaessa voidaan tehdä erillinen mittaus himmennetylle valaistukselle valaistuksen ohjauksen toimivuuden tarkastelemiseksi. Näiden mittausten tarpeellisuudesta on aina sovittava tilaajan kanssa hankekohtaisesti. Mittausten tekemistä sään ollessa huono (mm. sade, lumisade, mittausalue tai mittausalueen välitön ympäristö lumen peitossa jne.) ei suositella. Mittaajan vastuulla on arvioida, voidaanko mittaukset tehdä vallitsevan liikenteen ja sään aikana. Mittausalue määräytyy mitattavan kohteen mukaan, ks. kohdat 6.2 ja Mittauspisteverkot matkustaja-alueilla Avoimet asemalaiturit Avoimen asemalaiturin valaistusteknilliset mittaukset tehdään kohteen pisimmällä valaisinvälillä. Mittausalueen pituus on puolet valaisinvälistä. Mittausalueen leveys määräytyy laiturin tyypin ja leveyden mukaan. Reunalaiturin tapauksessa mittausalueen leveys on sama kuin laiturin leveys, keskilaiturin tapauksessa mittausalueen leveys on puolet laiturin leveydestä. Avoimen reunalaiturin mittauspisteet on esitetty kuvassa 5 ja avoimen keskilaiturin kuvassa 6. Laiturin pitkittäissuunnassa mittauspisteitä tulee olla vähintään neljä ja leveyssuunnassa vähintään kolme. Pitkittäissuunnassa reunimmaiset mittauspoikkileikkaukset sijoitetaan valaisimen kohdalle ja valaisinvälin puoliväliin. Muut mittauspoikkileikkaukset sijoitetaan tasaisesti reunimmaisten mittauspoikkileikkausten välille. Leveyssuunnassa raidetta lähinnä oleva mittauspiste sijoitetaan 700 mm etäisyydelle laiturin reunasta mm. liikenneturvallisuussyistä. Mittaukset tehdään mittausalueen pinnan tasolta.

15 Liikenneviraston ohje 15 Kuva 5. Avoimen reunalaiturin mittauspisteverkko. Kuva 6. Avoimen keskilaiturin mittauspisteverkko Katetut asemalaiturit Katettujen asemalaitureiden valaistusteknilliset mittaukset tehdään mittausalueella, jonka pituus on 1,5 valaisinväliä. Mittauspisteet on esitetty kuvassa 7. Laiturin pitkittäissuunnassa mittauspisteitä tulee olla vähintään neljä ja leveyssuunnassa vähintään kolme. Pitkittäissuunnassa joka toinen mittauspiste sijoitetaan valaisimen keskipisteen kohdalle, joka toinen valaisimien keskipisteiden puoliväliin. Leveyssuunnassa raidetta lähinnä oleva mittauspiste sijoitetaan 700 mm laiturin reunasta mm. liikenneturvallisuussyistä. Mittaukset tehdään mittausalueen pinnan tasolta.

16 16 Liikenneviraston ohje Kuva 7. Katetun asemalaiturin mittauspisteverkko. Jos valaisimien keskipisteiden väli on < 4 m tai valaisinväliä ei pystytä määrittelemään, käytetään pitkittäissuuntaisten mittauspisteiden välinä 2 m. Tällöin ensimmäinen mittaus-poikkileikkaus sijoitetaan helposti todennettavaan kohtaan esim. valaisimen tai jonkun rakenteen kohdalle, mitattujen ja laskettujen arvojen vertailemisen helpottamiseksi, kuva 8. Kuva 8. Katetun asemalaiturin mittauspisteverkko, kun valaisinväli on alle 4 m Asematunnelit, ylikulkusillat ja muut tasonvaihtoalueet Asematunneleiden, siltojen ja muiden tasonvaihtoalueiden mittausalueen pituus on 1,5 valaisinväliä. Mittausaleen leveys on asematunnelin, sillan tai muun tasonvaihtoalueen leveys. Mittauspisteet on esitetty kuvassa 9. Laiturin pitkittäissuunnassa mittauspisteitä tulee olla vähintään neljä ja leveyssuunnassa vähintään kolme. Pitkittäissuunnassa joka toinen mittauspiste sijoitetaan valaisimen keskipisteen kohdalle, joka toinen valaisimien keskipisteiden puoliväliin.

17 Liikenneviraston ohje 17 Leveyssuunnassa mittauspisteiden määrä määräytyy mitattavan alueen mukaan ja mittauspisteiden välin tulee olla < 2 m. Reunimmaiset mittauspisteet sijoitetaan 500 mm etäisyydelle mittausalueen reunasta. Mittaukset tehdään mittausalueen pinnan tasolta. Kuva 9. Asematunnelin, ylikulkulkusillan tai muun tasonvaihtoalueen mittauspisteverkko. Jos valaisimien keskipisteiden väli on < 4 m tai valaisinväliä ei pystytä määrittelemään, käytetään pitkittäissuuntaisten mittauspisteiden välinä 2 m. Tällöin ensimmäinen mittaus-poikkileikkaus sijoitetaan helposti todennettavaan kohtaan esim. valaisimen tai jonkun rakenteen kohdalle, mitattujen ja laskettujen arvojen vertailemisen helpottamiseksi Kulkureitit Kulkureitin valaistusteknilliset mittaukset tehdään kohteen pisimmällä pylväsvälillä. Mittausalueen pituus on puolet pylväsvälistä, mittausalueen leveys määräytyy kulkureitin leveyden mukaan. Mittauspisteet on esitetty kuvassa 10. Kulkureitin pitkittäissuunnassa mittauspisteitä tulee olla vähintään neljä ja leveyssuunnassa vähintään kolme. Pitkittäissuunnassa reunimmaiset mittauspoikkileikkaukset sijoitetaan pylväiden kohdalle ja pylväsvälin puoliväliin. Muut mittauspoikkileikkaukset sijoitetaan tasaisesti reunimmaisten mittauspoikkileikkausten välille. Leveyssuunnassa reunimmaiset mittauspisteet sijoitetaan 500 mm etäisyydelle mittausalueen reunasta. Mittaukset tehdään mittausalueen pinnan tasolta.

18 18 Liikenneviraston ohje Kuva 10. Kulkureittien mittauspisteverkko. 6.3 Mittauspisteverkot ratapihoilla Ratapihan valaistusteknilliset mittaukset tehdään mittauspisteissä, jotka ovat helposti todennettavissa maastossa ja valaistusteknillisistä laskennoista. Mittauspisteet voidaan sijoittaa esim. raiteen keskilinjalle tai raiteiden väliin vaihteen kärjen kohdalla tai yhdelle mastovälille tasaisin välimatkoin. Mittauspisteiden sijainnit tulee valita niin, etteivät vaunut, sähkörata- ja muut rakenteet varjosta mittaria mittaustilanteessa. Mittauspiste-esimerkkejä on esitetty kuvissa 11 ja 12. Mittaukset tulee tehdä vähintään 12 mittauspisteessä. Mittaukset tehdään mittausalueen pinnan tasolta. Kuva 11. Esimerkki ratapihan mittauspisteiden sijoittamisesta vaihdealueella.

19 Liikenneviraston ohje 19 Kuva 12. Esimerkki ratapihan mittauspisteiden sijoittamisesta mastovälille, raiteiden väliin. 6.4 Mittaustulosten käsittely Kun valaistusvoimakkuudet on mitattu mittauspisteverkon määrittelemissä pisteissä, selvitetään valaistusteknillisillä laskennoilla samojen pisteiden valaistusvoimakkuuksien laskennalliset arvot. Laskennoissa tulee ottaa huomioon mitatun valaistuksen ikä. Jos valaistus on uusi, tulee alenemakertoimen olla 1. Jos valaistus ei ole uusi, tulee laskennoissa käyttää hankekohtaista, todellisuutta mahdollisimman hyvin vastaavaa (valonlähteen valovirran alenema ja likaantuminen) ja tilaajan kanssa sovittua alenemakerrointa. Mitattuja ja laskennallisia arvoja verrataan keskenään laskemalla kohdan 4 valaistusteknilliset arvot Ehm, ja Uo. Valaistusasennus ehdotetaan hyväksyttäväksi, jos kaikki seuraavat vaatimukset täyttyvät: lähtöaineistona toimivissa valaistuksen rakennussuunnitelmissa ja valaistusteknillisissä laskennoissa ei havaita poikkeamia, joilla on vaikutuksia valaistusluokan mukaisten valaistusteknillisten vaatimusten täyttymiseen, kohteen silmämääräisessä tarkastuksessa ei havaita poikkeamia, mitattu keskimääräinen valaistusvoimakkuus Ehm poikkeaa laskennallisesta arvosta enintään -10 % ja mitattu yleistasaisuus Uo poikkeaa laskennallisesta arvosta enintään -20 %. Jos mittaustulokset poikkeavat laskennallisista arvoista tai asennuksessa havaitaan lähtöaineiston läpikäymisen tai silmämääräisen tarkastuksen yhteydessä muita valaistukseen liittyviä poikkeamia, tulee ne merkitä selkeästi tilaajalle luovutettavaan mittausraporttiin. Mittaajan tulee pyrkiä selvittämään mittaustulosten poikkeamien syy. Jatkotoimenpiteistä päättää tilaaja.

20 Valaistusteknilliset laadunvalvontamittaukset, Valaistusteknilliset laadunvalvontamittaukset Mittausraportin liite 1 Liite 1 / 1 (3) Tunniste Mitannut: Mika Mittaaja Pvm: Kirjannut: Kaisa Kirjaaja Klo: 23:30 Hankkeen nimi Moottoritien rakentaminen paikasta A paikkaan B (Hankkeen virallinen nimi) Mittauskohteen tiedot Mittauspaikka: Moottoritie X-Y välillä A-B Pylväsväli: Mittausolot Sää: selkeä Lämpötila: 10 C Ajoradan pinta: kuiva Mittausalueen mitat Ajoradan leveys: Ajokaistan leveys: Keskialueen leveys: Pylväsväli: Pylvään 1001 etäisyys ajoradan reunasta: Pylvään 1002 etäisyys ajoradan reunasta: 7,5 m 3,75 m 8 m 70 m 4 m 4,2 m Valaistusasennus Valaistustyyppi: Asennuskorkeus: Valaisinvarren pituus: keskiasennus 15 m T2

21 Valaistusteknilliset laadunvalvontamittaukset, Liite 1 / 2 (3) Kallistuskulma: 5 Valaisimen tiedot Valaisin ja valonlähde: Valaisimen optiikan keskipisteen sijainti: Valaisin X, ST-250 (xxx lm), valonjako xx 60 cm valaisinistukasta Muut valaistustiedot Valaistuksen kunto: uusi Alenemakerroin: 1,00 Tien linja Lisätiedot Tien tasaus suora vaakasuora Esim. häiriövalolähteet, varjostavat kohteet, valaisimien suuntauksessa havaitut poikkeamat sekä muut mittaustuloksiin vaikuttavat tekijät. Esim. "Valaisinpylväistä aiheutuvan varjon vuoksi valaistusvoimakkuuksia ei mitattu mittauspoikkileikkauksista, jotka sijaitsevat valaisinpylväiden kohdalla (merkitty "XX,X"). "

22 Liite 1. Malli mittaustulosten käsittelyä varten Liite 1 / 3 (3) mittauspisteen sijainti (m) vasen reunaviiva ajokaistaviiva oikea reunaviiva mit. lask. ero-% mit. lask. ero-% mit. lask. ero-% Pylväs ,0 XX,X XX,X XX,X 5,0 43,9 40, ,8 38,0-3 23,1 26,0-11 Jännite U: 231,5 V 10,0 24,1 23,0 5 22,1 24,0-8 17,4 20,0-13 Virta I: 1,14 A 15,0 15,5 15,0 3 16,9 17,0-1 12,5 15, ,0 12,8 13,0-2 12,5 14, ,2 13, ,0 9,1 10,0-9 10,3 11,0-6 8,7 11, ,0 8,4 9,0-7 8,7 10,0-13 6,7 9,0-26 Pylväsväli: 70 m 35,0 7,7 8,0-4 7,9 9,0-12 5,7 8, ,0 8,6 9,0-4 8,6 10,0-14 6,9 9, ,0 9,3 10,0-7 10,4 11,0-5 8,9 11, ,0 12,7 13,0-2 12,0 14, ,1 13, ,0 15,3 15,0 2 16,7 17,0-2 12,3 15, ,0 23,9 23,0 4 22,5 24,0-6 17,3 20, ,0 43,5 40,0 9 36,5 38,0-4 22,9 26,0-12 Pylväs ,0 XX,X - - XX,X - - XX,X - - Jännite U: 230,5 V Virta I: 1,15 A Ehmp 18,1 17,5 3 17,1 18,2-6 12,5 15,1-17 Up 0,43 0,46-7 0,46 0,49-6 0,46 0,53-14 Ehm 15,9 16,9-6 Uo 0,36 0,47-24

Uutta ulkovalaistuksessa

Uutta ulkovalaistuksessa Uutta ulkovalaistuksessa 25.11.2015 Aleksanteri Ekrias www.licon-at.fi Ulkovalaistuskustannusten määräytyminen ja syntyminen Kansainväliset ja kansalliset ohjeet Tie- ja katupolitiikka Suunnittelu Tarveselvitys

Lisätiedot

Jäähallien valaistus

Jäähallien valaistus Jäähallien valaistus Mika Saari www.licon-at.fi LiCon-AT Oy Ulko- ja urheiluvalaistukseen erikoistunut konsulttitoimisto Toiut 13 vuotta markkinoilla Henkilöstöä 10 suunnittelijaa Hyvinkää Espoo Tampere

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki

Kauniaisten kaupunki Kauniaisten kaupunki Keskusurheilukenttä Valaistuslaskenta RAPORTTI LiCon-AT Oy Matleena Sirkiä Hyvinkää 13.3.2013 Sisällys 1 KÄSITTEET... 1 1.1 Valovirta... 1 1.2 Valovoima... 1 1.3 Valaistusvoimakkuus...

Lisätiedot

Vatajankosken Sähkö

Vatajankosken Sähkö Makkaramäki sähköposti: jaakko.jaaskelainen@greenled.fi puhelinnumero: 0505737841 Päivämäärä: Tekijä: Jaakko Jääskeläinen Sisällysluettelo Projektin etusivu 1 Sisällysluettelo 2 Jussilankatu Suunnittelutiedot

Lisätiedot

Pohjankyläntie DESTIA. Päivämäärä: CalcuLuX Road

Pohjankyläntie DESTIA. Päivämäärä: CalcuLuX Road Suunnittelija: Risto Hiekkola Tässä raportissa esitetyt nimellisarvot on saatu tarkkuuslaskelmilla, jotka pohjautuvat tarkasti sijoitettuihin, kiinteässä suhteessa toisiinsa ja tarkasteltavaan alueeseen

Lisätiedot

Perintökuja, valaistusteknilliset laskennat

Perintökuja, valaistusteknilliset laskennat Päivämäärä: Tekijä: MSu Sisällysluettelo 12345-7 Perintökuja, valaistusteknilliset laskennat Projektin etusivu 1 Sisällysluettelo 2 Luettelo valaisimista 3 Perintökuja väl. Perintötie-Huberinpolku Suunnittelutiedot

Lisätiedot

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta:

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta: LASKUHARJOITUS 1 VALAISIMIEN OPTIIKKA Tehtävä 1 Pistemäinen valonlähde (Φ = 1000 lm, valokappaleen luminanssi L = 2500 kcd/m 2 ) sijoitetaan 15 cm suuruisen pyörähdysparaboloidin muotoisen peiliheijastimen

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ

VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ VALAISTUS- JA SÄHKÖSUUNNITTELU Ky VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ 1 VALAISTUS- JA SÄHKÖSUUNNITTELU Ky VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA

Lisätiedot

ENERGIAN SÄÄSTÖ VALAISTUKSEN KEINOIN LÄHTEVÄN TAVARAN VARASTO, HELVAR OY AB

ENERGIAN SÄÄSTÖ VALAISTUKSEN KEINOIN LÄHTEVÄN TAVARAN VARASTO, HELVAR OY AB LÄHTEVÄN TAVARAN VARASTO, HELVAR OY AB liittymällä Elinkeinoelämän 1 SUUNNITTELULLE ASETETUT TAVOITEET - energiatehokkuuden parantaminen - alueen näkötehtävien näköolosuhteiden parantuminen - investoinnin

Lisätiedot

Kestävien hankintojen vuosiseminaari Motiva

Kestävien hankintojen vuosiseminaari Motiva Kestävien hankintojen vuosiseminaari Motiva Ulkovalaistuksen elinkaarikustannukset Tampere 6.5.2015 Mika Saari ja Aleksanteri Ekrias www.licon-at.fi Valaistuksen taloudellisuustarkastelut Ohjeistettu Maantie-

Lisätiedot

Maantie- ja rautatiealueiden valaistuksen suunnittelu

Maantie- ja rautatiealueiden valaistuksen suunnittelu 16 2015 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Maantie- ja rautatiealueiden valaistuksen suunnittelu 13.5.2015 Taulut ajosuuntaan...... ja taaksepäin Maantie- ja rautatiealueiden valaistuksen suunnittelu 13.5.2015

Lisätiedot

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Pientalontie)1)00000)Paikkakunta Asiakas%Asko%10129B Lattioiden%kosteus Heikki%Jussila 040%900%5609 heikki.jussila@vertia.fi www.vertia.fi 1)))YHTEENVETO Kohteessa%tehtiin%betonin%suhteellisen%kosteuden%mittauksia.

Lisätiedot

AALTO-YLIOPISTO SÄHKÖTEKNIIKAN KORKEAKOULU. Elektroniikan laitos Valaistusyksikkö. Taneli Lehtonen

AALTO-YLIOPISTO SÄHKÖTEKNIIKAN KORKEAKOULU. Elektroniikan laitos Valaistusyksikkö. Taneli Lehtonen AALTO-YLIOPISTO SÄHKÖTEKNIIKAN KORKEAKOULU Elektroniikan laitos Valaistusyksikkö Taneli Lehtonen Tie- ja katuvalaistuksen valaistusteknilliset laadunvarmistusmittaukset Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä

Lisätiedot

Linjurin parkkihallin kellarikerroksen valaistuksen uudistusprojekti ennen/jälkeen mittaustulokset, sekä ennen/jälkeen kuvia

Linjurin parkkihallin kellarikerroksen valaistuksen uudistusprojekti ennen/jälkeen mittaustulokset, sekä ennen/jälkeen kuvia Valaistus tasot alla olevaan pohjapiirrokseen merkityistä paikoista. Mittaukset suoritettu alla kerrotuin päivämäärin, sekä kellon ajoin ja kuvaukset heti tämän perään, jotka olivat valmiina noin 15 minuuttia

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

Tien valaisimien laatuvaatimukset, 17.10.2012

Tien valaisimien laatuvaatimukset, 17.10.2012 OHJE 17.10.2012 3087/070/2010 Hankesuunnitteluosasto Vastaanottaja ELY-keskukset Säädösperusta Muuttaa ja täydentää MaantieL 109 InfraRYL luku 33630 Kohdistuvuus ELY-keskusten L-vastuualueet Liikennevirasto

Lisätiedot

V6 Taavetti-Lappeenranta

V6 Taavetti-Lappeenranta Rampit_ kaksi ajorataa Päivämäärä: 28-04-20 Suunnittelija: Risto Hiekkola Tässä raportissa esitetyt nimellisarvot on saatu tarkkuuslaskelmilla, jotka pohjautuvat tarkasti sijoitettuihin, kiinteässä suhteessa

Lisätiedot

VALAISTUSALUEET JA VALAISTUSTAPAKAAVIOT

VALAISTUSALUEET JA VALAISTUSTAPAKAAVIOT VALAISTUSALUEET JA VALAISTUSTAPAKAAVIOT 7 VALAISTUSALUEET Tämä piirustus toimii valaistuksen kaavatasoisena ohjeena. Kullakin valaistusalueella on oma luonteensa, joka perustuu kaupunkitilan antamiin lähtökohtiin.

Lisätiedot

Liikenneviraston ohjejärjestelmä Tiensuunnittelun uudet ohjeet. Kari Lehtonen 8.9.2011

Liikenneviraston ohjejärjestelmä Tiensuunnittelun uudet ohjeet. Kari Lehtonen 8.9.2011 Liikenneviraston ohjejärjestelmä Tiensuunnittelun uudet ohjeet Kari Lehtonen 8.9.2011 LIIKENNEVIRASTON OHJELUETTELO Ohjeluetteloon on kaksi reittiä valitse urakoitsijat ja suunnittelijat valitse ohjeluettelo

Lisätiedot

Esimerkki. Lighting calculation. Today: 63 x HPS 400W (PW 480W) -> total PW= 30,2 kw.

Esimerkki. Lighting calculation. Today: 63 x HPS 400W (PW 480W) -> total PW= 30,2 kw. Esimerkki Lighting calculation Today: 63 x HPS 400W (PW 480W) -> total PW= 30,2 kw. Solljus installation: 44 x Solljus Zenith 35W (PW 34W) -> total PW = 5kW. Kontaktperson: Ordernr.: Firma: Kundnr.: Päivämäärä:

Lisätiedot

Varilan kuntoradan putkisilta

Varilan kuntoradan putkisilta 4.11.2016 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 2 Muu päällysrakenne (pääkannattaja putki)...3 3 Päällyste...3 4 Kaiteet...3 5 Muut varusteet ja laitteet...3 6 Siltapaikan rakenteet...4 7 Sillan rakenneosien

Lisätiedot

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011 1/6 333. SÄDEOPTIIKKA JA FOTOMETRIA A. INSSIN POTTOVÄIN JA TAITTOKYVYN MÄÄRITTÄMINEN 1. Työn tavoite. Teoriaa 3. Työn suoritus Työssä perehdytään valon kulkuun väliaineissa ja niiden rajapinnoissa sädeoptiikan

Lisätiedot

Valaistussaneerauksen Toimivuus- ja tuotevaatimukset 29.2.2012

Valaistussaneerauksen Toimivuus- ja tuotevaatimukset 29.2.2012 Valaistussaneerauksen Toimivuus- ja tuotevaatimukset 29.2.2012 UO Liite 1 1 Sisältö 1 URAKAN MÄÄRITTELY 1 1.1 Valaistavat tieosat ja valaistusluokat 1 1.2 Purettavat valaistukset 1 2 TOIMINNALLISET LAATUVAATIMUKSET

Lisätiedot

Esipuhe. 2 Liikenneviraston opas Hyväksytyt tievalaisimet, Tämän julkaisun on laatinut työryhmä: Helsingissä heinäkuussa 2017

Esipuhe. 2 Liikenneviraston opas Hyväksytyt tievalaisimet, Tämän julkaisun on laatinut työryhmä: Helsingissä heinäkuussa 2017 2 2 Liikenneviraston opas Esipuhe Tämän julkaisun on laatinut työryhmä: Kari Lehtonen Pekka Uutela Aleksanteri Ekrias Pentti Hautala Antti Tiensuu Martti Paakkinen Liikennevirasto Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Lisätiedot

1.3T MAANTIEN (PALOKANORREN) PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE-RITOPOHJANTIE. JYVÄSKYLÄ. HYVÄKSYMISEHDOTUS

1.3T MAANTIEN (PALOKANORREN) PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE-RITOPOHJANTIE. JYVÄSKYLÄ. HYVÄKSYMISEHDOTUS 1.3T MAANTIEN 16685 (PALOKANORREN) PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE-RITOPOHJANTIE. JYVÄSKYLÄ. HYVÄKSYMISEHDOTUS 06.10.2017 1 MAANTIEN 16685 (PALOKANORREN) PARATAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE- RITOPOHJANTIE.

Lisätiedot

Nummelanharjun jalkapallokenttä

Nummelanharjun jalkapallokenttä Valaistuslaskelma Alenemakerroin 0,85 (50 000h) Puhdistus/huoltoväli max. 4v. Päivämäärä: Tekijä: Niko Kivioja Sisällysluettelo Nummelanharjun jalkapallokenttä Projektin etusivu Sisällysluettelo Nummelanharjun

Lisätiedot

DIGIBONUSTEHTÄVÄ: MPKJ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI

DIGIBONUSTEHTÄVÄ: MPKJ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI DIGIBONUSTEHTÄVÄ: MPKJ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI Tekijä: Marko Olli 16.10.2018 Sisällys 1 Johdanto...3 2 Hankkeen tavoitteet ja vaikuttavuus...3 3 Laitteisto ja mittaustarkkuus...3 4 Pilotointi ja

Lisätiedot

Linjurin parkkihallin kellarikerroksen valaistuksen uudistusprojekti ennen/jälkeen mittaustulokset, sekä ennen/jälkeen kuvia

Linjurin parkkihallin kellarikerroksen valaistuksen uudistusprojekti ennen/jälkeen mittaustulokset, sekä ennen/jälkeen kuvia Valaistus tasot alla olevaan pohjapiirrokseen merkityistä paikoista. Mittaukset suoritettu alla kerrotuin päivämäärin, sekä kellon ajoin ja kuvaukset heti tämän perään, jotka olivat valmiina noin 15 minuuttia

Lisätiedot

HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS

HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS Muutos A Korjattu 18.4.2011 R5291 SISÄLLYSLUETTELO I 7511 1 7512 1 7513 2 7513

Lisätiedot

Jäähallien valaistusohje

Jäähallien valaistusohje Jäähallien valaistusohje Suomen Jääkiekkoliitto Ry, Jääkiekon SM-liiga Oy, Opetus - ja kulttuuriministeriö 2014 SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe... 2 1. Valaistuksen tarve... 3 1.1 Jäähallien toiminta ja käyttötarkoitukset...

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITELMA. Ilottulan maantien 14832 parantaminen varustamalla tie kevyen liikenteen väylällä välillä Haukilahti - Pulp, Lappeenranta

VALAISTUSSUUNNITELMA. Ilottulan maantien 14832 parantaminen varustamalla tie kevyen liikenteen väylällä välillä Haukilahti - Pulp, Lappeenranta VALAISTUSSUUNNITELMA Ilottulan maantien 14832 parantaminen varustamalla tie kevyen liikenteen väylällä välillä Haukilahti - Pulp, Lappeenranta TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS R9-1-2 LiCon-AT Oy 31.5.2013 Sisällys

Lisätiedot

Valaistuslaskelma jääkiekkokaukalolle, 50 kpl 150W ledlamppuja

Valaistuslaskelma jääkiekkokaukalolle, 50 kpl 150W ledlamppuja lamppuja Partner for Contact: Order No.: Company: Customer No.: Päivämäärä: : Sisällysluettelo lamppuja Projektin etusivu 1 Sisällysluettelo 2 Luettelo valaisimista 3 Tila 1 Yhteenveto 4 Valaisimet (pohjakuva)

Lisätiedot

Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE

Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE Aalto yliopisto LVI-tekniikka 2013 SISÄLLYSLUETTELO TILAVUUSVIRRAN MITTAUS...2 1 HARJOITUSTYÖN TAVOITTEET...2 2 MITTAUSJÄRJESTELY

Lisätiedot

Postipuiston Maaliikennekeskuksen kaavamuutosalueen häiriövaloselvitys

Postipuiston Maaliikennekeskuksen kaavamuutosalueen häiriövaloselvitys Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Teknistaloudellinen toimisto Postipuiston Maaliikennekeskuksen kaavamuutosalueen häiriövaloselvitys Tekninen selvitys 30.9.2015 2 Esipuhe Tämä julkaisu toimii

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA Liite 16 PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA VT 7 MELUALUEEN LEVEYS 6.10.2005 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPORTTI Turku / M. Sairanen VT 7, melualueen leveys 6.10.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. LASKENNAN

Lisätiedot

Tuusulan Moottorikerho ry Turku 11.9.2009 c/o Hannu Lehtinen Kuusamontie 44 Sivu 1(6) 04380 Tuusula MITTAUSSUUNNITELMA

Tuusulan Moottorikerho ry Turku 11.9.2009 c/o Hannu Lehtinen Kuusamontie 44 Sivu 1(6) 04380 Tuusula MITTAUSSUUNNITELMA 16 Mittaussuunnitelma PR-Y1384 Tuusulan Moottorikerho ry Tuusulan Moottorikerho ry Turku 11.9.2009 c/o Hannu Lehtinen Kuusamontie 44 Sivu 1(6) 04380 Tuusula MITTAUSSUUNNITELMA Tuusulan Moottorikerho ry

Lisätiedot

Talvikunnossapito KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI. Tehtäväkortti. Viimeksi päivitetty 10.8.2015

Talvikunnossapito KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI. Tehtäväkortti. Viimeksi päivitetty 10.8.2015 KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI Talvikunnossapito Tehtäväkortti Viimeksi päivitetty 10.8.2015 KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO Tehtäväkortti Sisällysluettelo 1 Auraus... 1 1.1 Milloin

Lisätiedot

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ TYÖOHJE 14.7.2010 JMK, TSU 33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ Laitteisto: Kuva 1. Kytkentä solenoidin ja toroidin magneettikenttien mittausta varten. Käytä samaa digitaalista jännitemittaria molempien

Lisätiedot

Nykyinen valaistus antaa kuvaseinälle epätasaisen valoisuuden

Nykyinen valaistus antaa kuvaseinälle epätasaisen valoisuuden Pimeät kohdat valaisinrivien välissä Kirkkaat kohdat valaisinrivien kohdissa Nykyinen valaistus antaa kuvaseinälle epätasaisen valoisuuden Muutos B, 11.02.2014, s. 5 lisätty, s. 7 työvaihekuvaus E42 NYKYTILANNE

Lisätiedot

Valaistuslaskelma jääkiekkokaukalolle, 50 kpl 240W ledlamppuja

Valaistuslaskelma jääkiekkokaukalolle, 50 kpl 240W ledlamppuja lamppuja Partner for Contact: Order No.: Company: Customer No.: Päivämäärä: : Sisällysluettelo Valaistuslaskelma jääkiekkokaukalolle, 50 kpl 240W ledlamppuja Projektin etusivu 1 Sisällysluettelo 2 Luettelo

Lisätiedot

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T 25.5.2018 2 (9) Valtatie 4 parantaminen Vehniän kohdalla, eritasoliittymän rakentaminen,

Lisätiedot

Mittaustulosten tilastollinen käsittely

Mittaustulosten tilastollinen käsittely Mittaustulosten tilastollinen käsittely n kertaa toistetun mittauksen tulos lasketaan aritmeettisena keskiarvona n 1 x = x i n i= 1 Mittaustuloksen hajonnasta aiheutuvaa epävarmuutta kuvaa keskiarvon keskivirhe

Lisätiedot

OITTAA-MARATON REITINMITTAUS

OITTAA-MARATON REITINMITTAUS OITTAA-MARATON REITINMITTAUS TAPAHTUMA Tapahtuma: Oittaa-maraton Kilpailunjohtaja: Toni Valido Paikka: Oittaa, Espoo Web: https://oittaamaraton.wordpress.com/ Mittausajankohta: 1.8.2016 klo 9.30 12.30

Lisätiedot

Hyväksytyt tievalaisimet

Hyväksytyt tievalaisimet 2 2 Liikenneviraston opas Hyväksytyt tievalaisimet 6.7.2016 Esipuhe Tämän julkaisun on laatinut työryhmä: Kari Lehtonen Pekka Uutela Aleksanteri Ekrias Pentti Hautala Antti Tiensuu Martti Paakkinen Liikennevirasto

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI TEHTÄVÄKORTIT 1-4 Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Liite nro 1 Kuntatekniikan keskus 21.1.

VANTAAN KAUPUNKI TEHTÄVÄKORTIT 1-4 Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Liite nro 1 Kuntatekniikan keskus 21.1. Kuntatekniikan keskus 21.1.2013 1(10) KORTTI NRO 1 UUDISRAKENTAMINEN / KADUT, AUKIOT, PUISTOT JA KÄYTÄVÄT TILAUSKÄYTÄNTÖ JA SUUNNITTELUAIKA Työ käsittää valaistussuunnitelman sekä siihen liittyvän sähkösuunnitelman

Lisätiedot

Kokemäen kaupunki SÄHKÖTYÖSELOSTUS. Valaistussaneeraus 2016 Valaisimien uusiminen, Kakkulaistentie, Satakunnantie ja Sonnilantie KOKEMÄKI

Kokemäen kaupunki SÄHKÖTYÖSELOSTUS. Valaistussaneeraus 2016 Valaisimien uusiminen, Kakkulaistentie, Satakunnantie ja Sonnilantie KOKEMÄKI SÄHKÖTYÖSELOSTUS Kokemäen kaupunki Valaistussaneeraus 2016 Valaisimien uusiminen, Kakkulaistentie, Satakunnantie ja Sonnilantie 32800 KOKEMÄKI Sähköselityksen liitteenä: piirustusluettelo valaisinpylväsluettelot

Lisätiedot

Kouvolan ratapihan melumittaukset

Kouvolan ratapihan melumittaukset Kouvolan ratapihan melumittaukset 8.12. 9.12.2015 Kohde: Kouvolan ratapiha, Terminaalinkatu 1 Yhteystiedot: Tero Helve, VR Transpoint Toiminnan kuvaus: Ratapihalla tapahtuvaa junien liikennettä, vaunujen

Lisätiedot

Tievalaistuksen suunnittelu

Tievalaistuksen suunnittelu Tievalaistuksen suunnittelu Tievalaistuksen suunnittelu 1 Tievalaistuksen suunnittelu Suunnitteluvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2006 2 Tievalaistuksen suunnittelu Kansikuva: Sito Oy ISBN 951-803-552-0

Lisätiedot

Ajankohtaista Liikennevirastosta 6.2.2014

Ajankohtaista Liikennevirastosta 6.2.2014 Ajankohtaista Liikennevirastosta 6.2.2014 Tiemerkintöihin liittyvien ohjejulkaisujen tilanne: Tiemerkinnät ohje => Tiemerkintöjen suunnittelu Muutama detaljikorjaus tehdään vielä Tiemerkintöjen toimintalinjat

Lisätiedot

Motocrosspyörien melupäästömittaukset

Motocrosspyörien melupäästömittaukset Suomen Moottoriliitto ry. Juha Korhonen Jussi Kurikka-Oja Meluselvitysraportti 30.9.2014 30.9.2014 1 (8) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT... 2 2 MELUPÄÄSTÖMITTAUKSET... 2 2.1 Mittausteoriaa... 2 2.2 Mittaustoiminta...

Lisätiedot

Tievalaistuksen suunnittelu

Tievalaistuksen suunnittelu Tievalaistuksen suunnittelu 1 Tievalaistuksen suunnittelu Suunnitteluvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2005 2 Tievalaistuksen suunnittelu Kansikuva: xxx ISBN 951-803-552-0 TIEH 2100034-05 Verkkojulkaisu

Lisätiedot

Puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävä tyvisylinterin pituus ja tarkastusmittauksen mittaussuunta

Puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävä tyvisylinterin pituus ja tarkastusmittauksen mittaussuunta Puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävä tyvisylinterin pituus ja tarkastusmittauksen mittaussuunta Puutavaranmittauksen neuvottelukunnan suosituksen 12.10.2017 taustamateriaali Suositusta muutettu

Lisätiedot

Katuvalotyöt 2016 Urakka-alue 3 Huittisten kaupunki

Katuvalotyöt 2016 Urakka-alue 3 Huittisten kaupunki SÄH 1566-3 Katuvalotyöt 2016 Urakka-alue 3 Huittisten kaupunki RAKENNUSSUUNNITELMA KATUVALAISTUS TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS 33600 Z:\Nettiin\Valaistus\Urakka-alue 3\1566-3-TS.doc 1 Yleistä Hankinnan laajuus

Lisätiedot

Tien valaisimien laatuvaatimukset, 13.4.2016

Tien valaisimien laatuvaatimukset, 13.4.2016 OHJE 13.4.2016 Hankesuunnitteluosasto Vastaanottaja ELY-keskukset Säädösperusta Korvaa MaantieL 109 InfraRYL kohta 33630 Tien valaisimien laatuvaatimukset 17.10.2012 Kohdistuvuus ELY-keskusten L-vastuualueet

Lisätiedot

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI KIIMINGIN KUNTA 28.2.2011 NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät osat

Lisätiedot

Mt 170 melumittaukset 2016

Mt 170 melumittaukset 2016 Mt 1 melumittaukset 16 Mittausraportti Sito Oy 3 Mt 1 melumittaukset 16 3 1 (6) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 ARVIOINTIKOHTEET... 2 3 MITTAUKSET... 2 4 MITTAUSKALUSTO... 2 5 MELUTASON OHJEARVOT... 3 6 MITTAUSTULOSTEN

Lisätiedot

KATU- JA ALUEVALAISTUS PRO FLOW

KATU- JA ALUEVALAISTUS PRO FLOW T E KTEKNISET N I S E T TIEDOT T I E D O T PRO FLOW KATU- JA ALUEVALAISTUS KATU- JA ALUEVALAISTUS PRO FLOW Energiaa säästävä ja kustannustehokas PRO Flow -ledivalaisin vastaa tie- ja katuvalaistuksen uusimpiin

Lisätiedot

Vt13 Mustolan eritasoliittymä

Vt13 Mustolan eritasoliittymä Vt13 Mustolan eritasoliittymä VALAISTUSSUUNNITELMA TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS R11-2-1 LiCon-AT Sisällysluettelo Projektin tiedot... 3 Toimivuusvaatimukset... 3 14100 Tievalaistus... 3 14100.1 Valaistuksen

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITELMA LAPINLAHDEN KUNTA

VALAISTUSSUUNNITELMA LAPINLAHDEN KUNTA Sivu 1(5) LAPINLAHDEN KUNTA Juustolantie, Kaivotie, Pekka Halosentie, Harkkokuja ja Pumppurannantie Käyntiosoite: Puhelin: tunnus 2712833-8 Kukkatie 4 044 0816 069 Alv.rek. Sivu 2(5) TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI Ympäristömelu Raportti PR3231 Y01 Sivu 1 (11) Plaana Oy Jorma Hämäläinen Turku 16.8.2014 YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI Mittaus 14.6.2014 Raportin vakuudeksi Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI Porvoonkatu

Lisätiedot

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti TTY Mittausten koekenttä Käyttö Tampereen teknillisen yliopiston mittausten koekenttä sijaitsee Tampereen teknillisen yliopiston välittömässä läheisyydessä. Koekenttä koostuu kuudesta pilaripisteestä (

Lisätiedot

PANK-2206. Menetelmä soveltuu ainoastaan kairasydännäytteille, joiden halkaisija on 32-62 mm.

PANK-2206. Menetelmä soveltuu ainoastaan kairasydännäytteille, joiden halkaisija on 32-62 mm. PANK-2206 KIVIAINES, PISTEKUORMITUSINDEKSI sivu 1/6 PANK Kiviainekset, lujuus- ja muoto-ominaisuudet PISTEKUORMITUSINDEKSI PANK-2206 PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA 1. MENETELMÄN TARKOITUS Hyväksytty: Korvaa

Lisätiedot

PRINTTIVAARANTIE ROVANIEMI

PRINTTIVAARANTIE ROVANIEMI Rovaniemen kaupunki 5.9.2014 PRINTTIVAARANTIE ROVANIEMI KATUVALAISTUKSEN RAKENTAMINEN Työselostus Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät

Lisätiedot

Viinikka-Rautaharkon ratapihan melumittaukset ja laskentamallin laadinta.

Viinikka-Rautaharkon ratapihan melumittaukset ja laskentamallin laadinta. Liite 5 Järjestelyratapihan melumittaukset 14-15.2011 Viinikka-Rautaharkon ratapihan melumittaukset 14-15.6.2011 ja laskentamallin laadinta. 1 Toimeksianto / Johdanto Viinikan ja Rautaharkon ratapihat

Lisätiedot

PIENHIUKKASTEN JA HENGITETTÄVIEN HIUKKASTEN MITTAUSRAPORTTI

PIENHIUKKASTEN JA HENGITETTÄVIEN HIUKKASTEN MITTAUSRAPORTTI 16 Raportti PR-P1026-1 Sivu 1 / 6 Naantalin kaupunki Turku 25.9.2012 Kirsti Junttila PIENHIUKKASTEN JA HENGITETTÄVIEN HIUKKASTEN MITTAUSRAPORTTI Tonester Oy, Rymättylä Mittaus 5. 17.9.2012 Raportin vakuudeksi

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNGIN KUNNOSSAPITOLUOKITUS

NOKIAN KAUPUNGIN KUNNOSSAPITOLUOKITUS NOKAN KAUPUNGN KUNNOSSAPTOLUOKTUS Sisällysohje 1. KATUJEN KUNNOSSAPTOLUOKTUS Yleistä Ajoradat Kevyenliikenteenväylät Pinnan tasaus ja polanteiden poisto ajoradoilla ja kevyenliikenteenväylillä Liite 1

Lisätiedot

Mitä kalibrointitodistus kertoo?

Mitä kalibrointitodistus kertoo? Mitä kalibrointitodistus kertoo? Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin MIKES 21.9.2006 Martti Heinonen Tavoite Laitteen kalibroinnista hyödytään vain jos sen tuloksia käytetään hyväksi.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA Ympäristömelu Suunnitelma PR3698 TY01 Sivu 1 (6) Rudus Oy Liisa Suhonen Turku 10.2.2016 YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA Soran murskaus Kunnioittavasti Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI Viikinportti

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN MELUSELVITYKSEN MELUMITTAUKSET

PIEKSÄMÄEN MELUSELVITYKSEN MELUMITTAUKSET FCG Finnish Consulting Group Oy Keski-Savon ympäristötoimi PIEKSÄMÄEN MELUSELVITYKSEN MELUMITTAUKSET Raportti 171905-P11889 30.11.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I 30.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

ISKOLA-KULENNOINEN SÄHKÖLINJA KREOSOOTTIKYLLÄSTEEN VALU- MAN TARKKAILURAPORTTI 2017

ISKOLA-KULENNOINEN SÄHKÖLINJA KREOSOOTTIKYLLÄSTEEN VALU- MAN TARKKAILURAPORTTI 2017 Vastaanottaja Suur-Savon Sähkö Oy Asiakirjatyyppi Pylväiden kreosoottikyllästeen valumatarkkailuraportti 2017 Päivämäärä 9.1.2017 9.1.2018 SUUR-SAVON SÄHKÖ OY ISKOLA-KULENNOINEN SÄHKÖLINJA KREOSOOTTIKYLLÄSTEEN

Lisätiedot

VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV

VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV 0-2500 EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T 30.9.2016 2 (5) Valtatie

Lisätiedot

23.2.2016 Matti Antikainen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021

23.2.2016 Matti Antikainen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 1 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Pääasiallinen alue: Kuopio Leppävirta Varkaus Siilinjärvi

Lisätiedot

UVB-säteilyn käyttäytymisestä

UVB-säteilyn käyttäytymisestä UVB-säteilyn käyttäytymisestä 2013 Sammakkolampi.net / J. Gustafsson Seuraavassa esityksessä esitetään mittaustuloksia UVB-säteilyn käyttäytymisestä erilaisissa tilanteissa muutamalla matelijakäyttöön

Lisätiedot

Tiemerkintäpäivät 2013 Uusi Tiemerkinnät-ohje 8.2.2013

Tiemerkintäpäivät 2013 Uusi Tiemerkinnät-ohje 8.2.2013 Tiemerkintäpäivät 2013 Uusi Tiemerkinnät-ohje Uusia tiemerkintöjä Pyörätasku Liikennevalo-ohjatussa liittymässä Pyöräkaista edeltää aina Ajokaistanuolta voi käyttää yksisuuntaisella ajoradalla Sovellus

Lisätiedot

Hailuodon lautta Meluselvitys

Hailuodon lautta Meluselvitys Hailuodon lautta Meluselvitys 1.7.2009 Laatinut: Mikko Alanko Tarkastanut: Ilkka Niskanen Hailuodon lautan meluselvitys Meluselvitys 1.7.2009 Tilaaja Metsähallitus Laatumaa Erkki Kunnari Veteraanikatu

Lisätiedot

Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara

Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset 15.7. 14.11.2014 Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara Avaintulokset 2500 2000 Ylös vaellus pituusluokittain: 1500 1000 500 0 35-45 cm 45-60 cm 60-70 cm >70 cm 120

Lisätiedot

Suositus puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävän tyvisylinterin pituudeksi ja tarkastusmittauksen mittaussuunnaksi.

Suositus puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävän tyvisylinterin pituudeksi ja tarkastusmittauksen mittaussuunnaksi. Suositus puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävän tyvisylinterin pituudeksi ja tarkastusmittauksen mittaussuunnaksi Tukkimittarimittauksessa tyvisylinterin pituus ja tarkastusmittauksen suunta -

Lisätiedot

Teokseen sopiva valokeilan leveys valitaan teoksen muodon perusteella. Myös valaisimen etäisyys vaikuttaa valokeilan kokoon valaistavassa kohteessa.

Teokseen sopiva valokeilan leveys valitaan teoksen muodon perusteella. Myös valaisimen etäisyys vaikuttaa valokeilan kokoon valaistavassa kohteessa. Helsingin kaupunkitilaohje Veistosten valaistus http://kaupunkitilaohje.hel.fi/kortti/veistosten-valaistus/ Hyvin toteutettu valaistus korostaa teoksen piirteitä tai teemaa. Valaistuksella teokselle voidaan

Lisätiedot

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA Sisällysluettelo... 1 Suunnittelukohde:...3 Lähtökohdat ja tavoitteet:...3 Liikenteellinen ratkaisu:...3 Päällysrakenne:... 6 Valaistus:... 6 Vihertyöt:... 6 Kustannusarvio:...7

Lisätiedot

Huitisten kaupunki Katuvalotyöt 2018 Vallihaudankatu, Vartiokatu

Huitisten kaupunki Katuvalotyöt 2018 Vallihaudankatu, Vartiokatu SÄH 1816-4 Huitisten kaupunki Katuvalotyöt 2018 Vallihaudankatu, Vartiokatu RAKENNUSSUUNNITELMA TIEVALAISTUS TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS 33600 1 Yleistä Hankinnan laajuus käsittää oheisten suunnitelma-asiakirjojen

Lisätiedot

PANK PANK-4122 ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ 1. MENETELMÄN TARKOITUS

PANK PANK-4122 ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ 1. MENETELMÄN TARKOITUS PANK-4122 PANK PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 9.5.2008 26.10.1999 1. MENETELMÄN TARKOITUS 2. MENETELMÄN SOVELTAMISALUE

Lisätiedot

Samuli Parviainen. Led-tievalaistus. Opinnäytetyö CENTRIA AMMATTIKORKEAKOULU. Sähkötekniikan koulutusohjelma

Samuli Parviainen. Led-tievalaistus. Opinnäytetyö CENTRIA AMMATTIKORKEAKOULU. Sähkötekniikan koulutusohjelma Samuli Parviainen Led-tievalaistus Opinnäytetyö CENTRIA AMMATTIKORKEAKOULU Sähkötekniikan koulutusohjelma Tammikuu 2015 Tiivistelmä TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ Yksikkö Centria amk Koulutusohjelma Sähkövoimatekniikka

Lisätiedot

TIEMERKINTÖJEN TEETTÄMINEN

TIEMERKINTÖJEN TEETTÄMINEN TIEMERKINTÖJEN TEETTÄMINEN Hyvinkää 6-7.2.2014 Harri Spoof, Pöyry CM Oy MISTÄ ON KYSE? Tiemerkintöjen toimintalinjat (Tiehallinto, 2007) asiakirjan päivitys Asiakirjan nimi muutettu, koska toimintalinja

Lisätiedot

MAANTEILLÄ KÄYTETTÄVÄT VALAISIMET

MAANTEILLÄ KÄYTETTÄVÄT VALAISIMET 1(19) 6.10.2010 Tieosasto Tievalaistus/sähkötiedote nro 7C MAANTEILLÄ KÄYTETTÄVÄT VALAISIMET Yleistä Tämä julkaisu tai sen uudempi, korvaava versio (7D jne.) on saatavissa Liikenneviraston internet-sivulta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 28 päivänä tammikuuta 2011. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus näkemäalueista

Julkaistu Helsingissä 28 päivänä tammikuuta 2011. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus näkemäalueista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 28 päivänä tammikuuta 2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus näkemäalueista Annettu Helsingissä 25 päivänä tammikuuta 2011 Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1(10) 15.11.2010 MUISTIO PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1. Yleistä Painokankaan-Karanojan osayleiskaava-alue (kuva 1) sijaitsee valtatien 10, Orsitien ja valtatien 3 eteläpuolella. Alueen toteutuneen

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu SISÄLLYSLUETTELO: Projektin tiedot... 2 Toimivuusvaatimukset... 2 Tekniset vaatimukset... 2 11200 Poistettavat, siirrettävät

Lisätiedot

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä Antti Kannala www.vertia.fi - 044 7500 600 1 YHTEENVETO Kohteessa tehtiin betonin suhteellisen kosteuden

Lisätiedot

ASIANTUNTIJASEMINAARI NSS MAANTIE- JA RAUTATIEALUEIDEN VALAISTUKSEN SUUNNITTELUOHJEET

ASIANTUNTIJASEMINAARI NSS MAANTIE- JA RAUTATIEALUEIDEN VALAISTUKSEN SUUNNITTELUOHJEET ASIANTUNTIJASEMINAARI NSS 23.4.2015 MAANTIE- JA RAUTATIEALUEIDEN VALAISTUKSEN SUUNNITTELUOHJEET Pentti Hautala LiCon-AT Oy 2 OHJEJÄRJESTELMÄ Tieteelliset perusteet - Yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Suunnitteluvaiheen esiselvitykset

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Suunnitteluvaiheen esiselvitykset Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Suunnitteluvaiheen esiselvitykset Ennen mahdollista maastokatselmusta tehtävät esiselvitykset Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Kaapelireitin suunniteluun liittyvät

Lisätiedot

PANK PANK-5201 PÄÄLLYSTEEN SULAN KELIN KITKA, SIVUKITKAMENETELMÄ. Asfalttimassat ja päällysteet, perusmenetelmät 1 MENETELMÄN TARKOITUS

PANK PANK-5201 PÄÄLLYSTEEN SULAN KELIN KITKA, SIVUKITKAMENETELMÄ. Asfalttimassat ja päällysteet, perusmenetelmät 1 MENETELMÄN TARKOITUS Asfalttimassat ja päällysteet, perusmenetelmät PANK-5201 PANK PÄÄLLYSTEEN SULAN KELIN KITKA, SIVUKITKAMENETELMÄ PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA 1 MENETELMÄN TARKOITUS Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 20.3.2008

Lisätiedot

ulkovalaisimet Kaupunkiympäristö Tievalaistus Valonheittimet LED Schreder Nokalux C Luce Leipziger Leuchten

ulkovalaisimet Kaupunkiympäristö Tievalaistus Valonheittimet LED Schreder Nokalux C Luce Leipziger Leuchten ulkovalaisimet Kaupunkiympäristö Tievalaistus Valonheittimet LED Schreder Nokalux C Luce Leipziger Leuchten Vialuksi Oy on Suomen johtavia teknisen ulkovalaistuksen toimijoita. Yritys on perustettu 2008

Lisätiedot

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ Destia Oy Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ Destia Oy, Infra Oy ja Oy Göran Hagelberg Ab ovat maa-aineslupa- ja

Lisätiedot

DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 30.11.2012

DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 30.11.2012 Tampereen teknillinen yliopisto Teknisen suunnittelun laitos Pentti Saarenrinne Tilaaja: DirAir Oy Kuoppakatu 4 1171 Riihimäki Mittausraportti: DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 3.11.212

Lisätiedot

EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003

EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003 EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003 LABORATORIOTÖIDEN OHJEET (Mukaillen työkirjaa "Teknillisten oppilaitosten Elektroniikka";

Lisätiedot

Automaattisen tiedontuotannon kokeilu: Tiemerkintöjen kunnon koneellinen mittaus Juho Meriläinen/Liikennevirasto

Automaattisen tiedontuotannon kokeilu: Tiemerkintöjen kunnon koneellinen mittaus Juho Meriläinen/Liikennevirasto Automaattisen tiedontuotannon kokeilu: Tiemerkintöjen kunnon koneellinen mittaus Juho Meriläinen/Liikennevirasto Tiemerkintäpäivät 15.-16.2.2018, Jyväskylä 8.2.2018 Kokeilun taustat 8.2.2018 2 Taustalla

Lisätiedot

SUUPANKUJAN KATUSUUNNITTELU

SUUPANKUJAN KATUSUUNNITTELU SUUNNITELMASELOSTUS 15.2.2017 SUUNNITELMASELOSTUS 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. HANKKEEN PERUSTIEDOT 3 1.1. Yleistä 3 1.2. Aikaisemmat suunnitelmat ja päätökset ja työt 3 1.3. Tavoitteet ja lähtökohdat 3 2. SUUNNITELMAN

Lisätiedot

PANK-4113 PANK PÄÄLLYSTEEN TIHEYS, DOR -MENETELMÄ. Asfalttipäällysteet ja massat, perusmenetelmät

PANK-4113 PANK PÄÄLLYSTEEN TIHEYS, DOR -MENETELMÄ. Asfalttipäällysteet ja massat, perusmenetelmät Asfalttipäällysteet ja massat, perusmenetelmät PANK-4113 PANK PÄÄLLYSTEEN TIHEYS, DOR -MENETELMÄ PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 13.05.2011 17.04.2002 1. MENETELMÄN TARKOITUS

Lisätiedot

Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia

Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta? 26.2.2015 Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia Marjut Kauppinen, arkkitehti SAFA Marjut Kauppinen Arkkitehti (SAFA) Rakennukset,

Lisätiedot

Valaistuksen kehitys ja haasteet Helsingissä

Valaistuksen kehitys ja haasteet Helsingissä Valaistuksen kehitys ja haasteet Helsingissä Valaistuspäällikkö Juhani Helsingin kaupunki Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta? -seminaari 26.2.2015 Ulkovalaistuksen tavoitteet Turvallisuuden ja viihtyisyyden

Lisätiedot