Kirjoitinajurin asentaminen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kirjoitinajurin asentaminen"

Transkriptio

1 Sivu 1 / 34 Kirjoitinajurin asentaminen Johdanto Tämä ohje auttaa Seagull Scientific - kirjoitinajurien asentamisessa. Muista että sinulla tulee olla asennuksen aikana riittävät, pääkäyttäjää vastaavat käyttöoikeudet kyseiseen tietokoneeseen. Useimmin kysyttyihin kysymyksiin löytyy apua myös ajurin englanninkielisestä "Help"- tiedostosta. "Help - tiedosto sisältää myös ratkaisuja joihinkin mahdollisesti eteen tuleviin ongelmiin. Asennusohjeet HUOM! Jos kytket tulostimen USB-porttiin, aloita suoraan sivulta 7! Suorita tulostimenne (Toshiba TEC / Datamax).exe -loppuinen tiedosto (esim. TEC7.1.1.exe) CD levyltä hakemistosta: D:\Finn-ID ver 3.0 \ Ajurit tulostimiin \ Datamax \ driver tai D:\Finn-ID ver 3.0 \ Ajurit tulostimiin \ Toshiba TEC \ driver Toshiban tulostimen ollessa kyseessä valitsette myös TEC -alkuisen tiedoston. (Jos CD-ROM asemasi tunnus ei ole D, korvaa aseman tunnus oikealla kirjaimella.) Ohjelma kopioi tiedostot uuteen kansioon c:\ Seagull ja käynnistää asennusvelhon. Jos kirjoittimessasi ei ole rinnakkaisporttia, vaan 9- tai 25-napainen sarjaportti (COM), sinun on vielä määritettävä kirjoittimen käyttämät sarjaportti-asetukset. Tulostimen sarjaportin asetukset saa selville tulostinkohtaisesta kansiosta Cd-rom-levyltä. Seuraavilla sivuilla näet mallin asennuksen edistymisestä suoritettuasi TEC exe tiedoston. Ikkunat saattavat hieman erota käyttöjärjestelmästä riippuen. Vastaa kysymyksiin alla olevan mallin mukaisesti ja jatka eteenpäin, mutta älä lopuksi valitse testisivun tulostusta.

2 Sivu 2 / 34 Valitse Seuraava (Next). Valitse Seuraava (Next).

3 Sivu 3 / 34 Valitse Valmis (Finish). Valitse Seuraava (Next).

4 Sivu 4 / 34 Valitse listasta asennettava tulostin ja Seuraava (Next). Valitse listasta tulostinportti ja Seuraava (Next).

5 Sivu 5 / 34 Valitse Seuraava (Next). Valitse Valmis (Finish).

6 Sivu 6 / 34 Jos pyytää käynnistämään tietokoneen uudelleen, valitse Uudelleenkäynnistys Mahdollisen uudelleenkäynnistymisen jälkeen asennus jatkuu automaattisesti. Tulostimen asennus on nyt valmis. Valitse Sulje (Close) ja siirry ajurimäärityksiin sivulle 13.

7 Sivu 7 / 34 TULOSTIMEN asennus USB -porttiin: Suorita tulostimenne (Toshiba TEC / Datamax).exe-loppuinen tiedosto (esim. TEC7.1.1.exe) CD levyltä hakemistosta: D:\Finn-ID ver 3.0 \ Ajurit tulostimiin \ Datamax \ driver tai D:\Finn-ID ver 3.0 \ Ajurit tulostimiin \ Toshiba TEC \ driver Toshiban tulostimen ollessa kyseessä valitsette myös TEC -alkuisen tiedoston. (Jos CD-ROM asemasi tunnus ei ole D, korvaa aseman tunnus oikealla kirjaimella.) Ohjelma kopioi tiedostot uuteen kansioon c:\ Seagull. Vastaa kysymyksiin alla olevan mallin mukaisesti (ikkunat saattavat hieman erota käyttöjärjestelmästä riippuen) ja jatka eteenpäin, mutta älä lopuksi valitse testisivun tulostusta. Valitse Seuraava (Next).

8 Sivu 8 / 34 Valitse Seuraava (Next). Valitse Valmis (Finish).

9 Sivu 9 / 34 Kytke tulostin USB kaapelilla PC:hen ja käynnistä tulostimeen virrat. Odota ilmoitusta: Uusi laite löydetty jolloin Ohjattu uuden laitteen asennusvelho käynnistyy. Valitse Seuraava (Next). Valitse Selaa (Browse). Määritä poluksi c:\ Seagull. Valitse Seuraava (Next).

10 Sivu 10 / 34 Valitse Seuraava (Next).

11 Sivu 11 / 34 Valitse Jatka asentamista (Continue). Valitse Selaa (Browse). Määritä poluksi c:\ Seagull ja valitse tiedosto.

12 Sivu 12 / 34 Valitse Avaa (Open) ja OK. Valitse Valmis (Finish). Windows ilmoittaa asennuksen lopuksi: Uusi laite löydetty. Laite on asennettu ja valmis käytettäväksi. Jos ikkuna ei sulkeudu automaattisesti, valitse Sulje (Close) ja siirry ajurin määrityksiin seuraavalle sivulle.

13 Sivu 13 / 34 Windows-ajurien perusasetukset, joilla saat kirjoittimen käyttöön Tee ensin käyttämäsi tarramateriaalin mukaiset sivuasetukset. Voit tehdä tämän painamalla Windowsin työkalupalkissa sijaitsevaa Käynnistä (eli Start) - näppäintä, ja etenemällä valikossa seuraavasti: Asetukset Tulostimet ja faksit (Settings Printers). Klikkaa asentamasi tarratulostimen kuvaketta oikealla hiirinäppäimellä seuraavan kuvan tapaan ja valitse Ominaisuudet (Properties).

14 Sivu 14 / 34 Valitse Yleiset (General) ja tämän jälkeen Tulostusmääritykset (Printing Preferences). Jolloin näkyviin tulee seuraavankaltainen sivu:

15 Sivu 15 / 34 Valitse Sivun asetukset (Page setup) ja klikkaa Uusi (New), jolloin näkyviin tulee sivu, jossa voit asettaa sivukoon ja marginaalit. Kannattaa antaa tulostusmateriaalille joku kuvaava nimi, esimerkiksi 49 x 30. Jos käytätte erikokoisia tarroja, voisi tässä vaiheessa olla helpointa määrittää kaikkien tarrojen koot marginaaleineen. Hyväksyt OK :lla. Kuvat (Graphics) sivulta valitaan rasterointiasetukseksi Ei mitään (None).

16 Sivu 16 / 34 Seuraava asetussivu on Tulostusmateriaali (Stock), josta alla kuva. Materiaaliasetukset -kohdassa ensimmäisenä löytyy Tulostustapa:, jossa on kaksi vaihtoehtoa: Lämpömenetelmä: Valitaan silloin, kun materiaali on lämpöherkkää ns. termotarraa, eikä värinauhaa käytetä. Lämpösiirtomenetelmä: Valitaan kun tulostettava materiaali ei ole lämpöherkkää ja käytetään värinauhaa. Värinauhalla aikaansaatu tulostusjälki on pysyvämpää, kuin lämpöherkkää materiaalia käytettäessä. Lämpösiirtomenetelmä (nauhan säästö): Valitaan kun tulostimessa on asennettuna värinauhan säästömoduuli (joissakin malleissa optiona). Sitten Tunnistin, jolla tarran alku/loppukohdan tunnistamiseen käytettävä menetelmä valitaan. Ei mitään: Valitaan, kun käytetään jatkolomaketta tai muuta jatkuvaa materiaalia, jossa lomakekoon alku/loppukohtaa ei ole merkitty millään tavalla. Tulostettavan etiketin aloituskohtaa ei lueta, eikä synkronoida minkään anturin antaman tiedon kanssa.

17 Sivu 17 / 34 Heijastava: Valitaan, kun käytetään jatkolomaketta tai muuta jatkuvaa materiaalia, jossa etiketin koko on määrätty materiaalin alapuolelle painetulla mustalla merkillä (Black mark). Tämän merkin tunnistamiseen tarvitaan heijastava anturityyppi. Lähettävä: Valitaan, kun käytetään tarramateriaalia, jossa tarrojen välissä on kahdesta seitsemään milliä leveä välike. Tarran alkukohta tunnistetaan silloin taustapaperin läpi mittaavalla anturilla. Tämä on ylivoimaisesti yleisin asetus. Tietokoneesta lähetetty tieto tarran pituudesta ja tulostimesta antureiden avulla mitatun tiedon täytyy täsmätä. Muutoin kirjoitin olettaa että paperin kulussa on ongelmia ja antaa Paper jam - virheilmoituksen. Lähettävä (esipainetut tarrat): Sama kuin edellä selostettu lähettävän anturin valinta, paitsi tässä anturin herkkyys on säädettävissä tulostimen asetuksista (tulostimen Treshold settings-asetus) paremmaksi esipainettuja tarroja käytettäessä, jossa tarraan painetut kuviot saattaisivat muutoin häiritä anturia. Heijastava (säädettävä kynnys): Sama, kuin normaali heijastavaa anturia käyttävä tila, paitsi anturin toimivuus anturin herkkyys on säädettävissä tulostimen asetuksista (tulostimen Treshold settings-asetus) paremmaksi esipainettuja tarroja käytettäessä. Tarravälike : Käytössä kun lähettävä tunnistin valittu. Oletuksena 2,0 mm. Aseta oman materiaalin tarravälikkeen pituuden mukaiseksi. Seuraavaksi Tulostimen asetukset, jossa valinta: Tulostimen tila. Komentojonotila: Käytetään normaalissa tulostamisessa, valinnaisena kirjoittimen ominaisuuksista riippuen takaisinsyötöllä tai ilman. Autom. irrotustila: Kirjoittimeen mahdollisesti asennettu automaattinen tarran irrotusvalmius (engl. termit Strip tai Peel off) voidaan ottaa käyttöön tällä valinnalla. Sitten Katkaisu, jolla ohjataan tulostimeen mahdollisesti asennettua leikkuria. Ei mitään: Leikkuria ei ole asennettu tai sitä ei käytetä. Jokaisen tarran jälkeen/ Koko työn jälkeen/ Määrätyin väliajoin: Vaihtoehdot lienevät melko ilmeisiä. Ja vielä lopuksi on valittavana kohta: Tulostusnopeus. Säädä sopivaksi.

18 Sivu 18 / 34 Huomioitavaa! Jos ei ole ehdottoman välttämätöntä, ei yleensä ole järkevää valita nopeinta mahdollista tulostusnopeutta, koska tulostusjälki ei tällöin ole parasta mahdollista. Joillekin muovimateriaaleille tulostettaessa ei ehkä edes saa hyväksyttävää jälkeä aikaiseksi nopeinta vaihtoehtoa käytettäessä, vaan on pakko pudottaa nopeutta pienemmäksi. Alhaisimman nopeuden valinta ei kuitenkaan välttämättä tuo mitään silmin havaittavaa parannusta tulostuslaatuun. Datamax - tulostimien käyttäjien on erityisesti syytä tarkistaa tämä asetus, koska ajureissa on oletusarvoisesti tulostimen suurin mahdollinen tulostusnopeus! Viimeisenä on hienosäätö jolla voidaan tarvittaessa säätää tulostuksen paikkaa tarralla ylöstai alaspäin tulostussuunnassa. Seuraavan sivukkeen Asetukset (Options) tärkein kohta on Tulostuksen tummuuden säätö.

19 Sivu 19 / 34 Sekä suoralle lämpömenetelmälle että lämpösiirtomenetelmälle on omat säätönsä. Jos tummuuden säätöä ei oteta käyttöön, käyttää tulostin viimeisimmässä tulostustyössä määriteltyjä arvoja. Säätötarve riippuu paljolti käytetystä materiaalista. Kannattaa kokeilla joskus myös pienempää tulostuslämpötilaa! Liian suuri tulostuslämpötila aiheuttaa viivakoodin tummien viivaelementtien lihavoitumisen, jolloin heikommilla lukijoilla voi olla vaikeuksia lukea kyseistä koodia. Jatkuva suuren tulostuslämpötilan käyttö aiheuttaa myös lämpöpään ennenaikaisen kulumisen ja uusimistarpeen. Kiillotetuille ja sileille tarra-materiaaleille saa helpommalla parempaa jälkeä aikaiseksi kuin halvemmalle karkeasyiselle materiaalille. Ajurin Syötön säätö. Ottamalla asetus käyttöön voidaan repäisypaikka kohdistaa. Nyt kaikki asetukset on tehty ja ne voidaan tallettaa esiasetuslistaan, mikä määritellään seuraavaksi. Tällöin ei tarvitse muutella ajurin asetuksia eri tarramateriaaleja varten, kuten lämpöherkkää tarraa tai lämpösiirtotarraa varten tarvitsisi muuttaa värinauhan käyttö, vaan tällöin voidaan molemmat tavat tallettaa omiin esiasetuslistoihin. Käyttäjän tarvitsee vain valita oikea lista käyttöön tietämättä sen kummemmin ajurin asetuksia. Kun asetukset vielä lopuksi määritellään ajurin oletusasetuksiin, niin ne pitäisi näkyä koneen kaikilla käyttäjätunnuksilla. Palataan Sivun asetukset (Page setup) -sivukkeelle.

20 Sivu 20 / 34 Sivukkeelta klikataan Hallinta (Manage)-painiketta.

21 Sivu 21 / 34 Luodaan uusi Esiasetus (Preset) klikkaamalla Uusi. Esiasetukselle annetaan kuvaava nimi (kohtaan Esiasetustiedot Nimi: ). Nimeksi esimerkiksi tarrakoko ja valitaan Päivitä (Update).

22 Sivu 22 / 34 Hyväksytään päivitys ( Haluatko korvata esiasetuksen ) OK :lla. Vastaamalla vielä kerran OK palataan takaisin Sivun asetukset (Page setup)-sivukkeelle. Luotu Esiasetus otetaan käyttöön alasvetovalikosta ja asetukset hyväksytään vielä kerran valitsemalla Käytä (Apply) ja OK.

23 Sivu 23 / 34 Siirrytään Lisäasetukset (Advanced) välilehdelle josta valitaan Tulostuksen oletusasetukset (Printing defaults). Haetaan Sivun asetukset välilehdeltä, kohdasta Esiasetus Nimi: -alasvetovalikosta määritelty esiasetus.

24 Sivu 24 / 34 Asetukset hyväksytään Käytä (Apply)-painikkeella, jonka jälkeen vielä OK. Tässä vaiheessa kaikki tärkeimmät asetukset pitäisi olla tehty. Nyt voit kokeilla tulostusta Yleiset (Properties) välilehdeltä ja tulostaa Windows testisivun.

25 Sivu 25 / 34 Valitse Tulosta testisivu (Test page) etiketin vasempaan yläkulmaan tulostuu TEST

26 Sivu 26 / 34 Jos tulostus onnistui, voit poistua ajuriasetuksista ja kokeilla seuraavaksi tulostusta WordPadistä (Käynnistä / Ohjelmat/ Apuohjelmat / WordPad). Etene valikossa seuraavasti: Tiedosto Sivun asetukset => Tulostin. Vaihda oletuskirjoitin käyttämääsi tarratulostimeen ja hyväksy OK.

27 Sivu 27 / 34 Vaihda oletuspaperikoko A4 tai USER tulostimessa olevaan tarrakokoon jonka olet aiemmin luonut, esim. 49x30. Seuraavaksi kannattaa pienentää Windowsissa oletuksena olevia marginaaliasetuksia Reunukset (Margins) ja hyväksy valinnat OK. Kirjoita testitekstiä tyhjälle arkille. Valitse tämän jälkeen Tiedosto => Esikatselu jolloin näet kuinka teksti tulostuu tarralle.

28 Sivu 28 / 34 Tämän jälkeen valitse Tulosta ja kopioiden määrä esim. 5kpl. Vielä kerran Tulosta jolloin tarrat tulostuvat printterille ja viimeisten tulosteiden pitäisi jo kohdistua oikein tarralle. Nyt olet valmis suunnittelemaan tulostetta ohjelman mahdollisuuksien mukaisesti. Seuraavaksi annamme kuitenkin vielä joitain vihjeitä. Jos olet asentamassa ajuria useaan tietokoneeseen, tai haluat asetukset talteen, voit kätevästi kopioida tekemäsi asetukset valitsemalla Ominaisuudet (Properties) ikkunasta löytyvän Työkalut (Tools) ja tämän jälkeen Ohjainasetukset (Driver Options) avulla.

29 Sivu 29 / 34 Valitse Vie (Export) Tallenna.sds-loppuinen tiedosto kuvaavalla nimellä (tässä tarrakoko 49x30) esimerkiksi verkkoon tai muistitikulle.

30 Sivu 30 / 34 Valitsemalla Tallenna avautuu seuraavanlainen ikkuna, joka ilmoittaa vientitulokset. Nämä voit Tuo (Import) painikkeella taas tarvittaessa tuoda seuraavaan PC:hen. Samasta paikasta (Ominaisuudet ikkuna: Työkalut (Tools) ja tämän jälkeen Ohjainasetukset (Driver Options) löytyy myös ajurin kielivalinta sivukkeelta Alueelliset asetukset (Regional Options).

31 Sivu 31 / 34 TULOSTIMEN SISÄISET TEKSTIFONTIT Tulostinajurien mukana asentui myös kirjoittimien omia sisäisiä tekstifontteja, joita kannattaa käyttää aina, kun mahdollista. Muut fontit joudutaan lähettämään kirjoittimelle grafiikkatiedostoina (piste pisteeltä), kun taas kirjoittimen sisäiset fontit lähetetään erittäin lyhyinä käskyinä. Tämä antaa huomattavan nopeusedun tulostuksessa. Esimerkiksi erään Toshiba TEC tulostimen sisäiset fontit näkyvät käyttämässäsi sovelluksessa seuraavan kuvan kaltaisesti. TULOSTIMEN SISÄISET VIIVAKOODIFONTIT Toisin kuin tekstifontit, tulostimen hallitsemat viivakoodifontit eivät asennu automaattisesti. Kaikki tarvitsemasi viivakoodityypit täytyy ensin lisätä käytettävien luetteloon ennen, kuin voit käyttää niitä Windows-sovelluksestasi käsin. Tämä tapahtuu paljolti samalla tavoin kuin aiemmin selostetun tulostinmääritysten tekeminen. Sulje kuitenkin ensin mahdollisesti avoinna oleva tulostukseen käyttämäsi Windows sovellus. Sitten paina Windowsin työkalupalkissa sijaitsevaa Käynnistä (eli Start) näppäintä, ja etene valikossa seuraavasti: Asetukset Tulostimet ja faksit (Settings Printers). Klikkaa asentamasi tarratulostimen kuvaketta oikealla hiirinäppäimellä. Valitse Ominaisuudet (Properties), valitse Fontit - välilehti jolloin näkyviin tulee seuraavanlainen sivu.

32 Sivu 32 / 34 Oletusarvoisesti asennettuna on vain Sample Bar Code Font, uusia asennetaan painamalla näppäintä Fontti (Font) ja valitsemalla Uusi viivakoodifontti (New bar code font).

33 Sivu 33 / 34 Fontille annetaan kuvaava nimi, jolla se näkyy sovelluksen puolella. Kannattaa merkitä valituksi Liitä useita rivejä (Join multiple lines), koska se helpottaa etiketin suunnittelua. Koodisymboli (Symbology)- kentässä valitaan tulostimen tukema viivakoodifontti. Selväkielisyys (Human readable) - kohdasta voidaan valita halutaanko käyttää viivakoodin alapuolella automaattisesti luotavaa alfanumeerista kenttää, jonka käyttäjä voi helposti lukea ja tarvittaessa syöttää tiedon järjestelmään käsin koneluvun epäonnistuessa. Leveys (X dimension)- kohta vaikuttaa suoraan viivakoodielementtien leveyteen, joka puolestaan siihen miten pitkän etäisyyden päästä viivakoodi on vielä luettavissa. Tarkistusnumero (Check digit)- on joissain viivakoodityypeissä vapaaehtoinen. Jos se valitaan käyttöön, tulee viivakoodidataan ylimääräinen laskennallinen tarkistemerkki, joka luettaessa lisää varmuutta datasisällön virheettömyydestä. Edellä kuvailluilla asetuksilla viivakoodit näkyvät sovelluksessa (esim. Word) numeroina ja /tai kirjaimina, mutta tulostettaessa viivakoodi muodostuu oikein. On muistettava, että Windowssovelluksessa viivakoodifontti pitää päättää täsmällisesti siten, että heti viivakoodidatan loppumisen jälkeen määritetään alkavaksi jokin tekstifontti. Muutoin kaikki sovelluksen käyttäjältä piilottamat näkymättömät merkit yritetään yhdistää osaksi viivakoodia. Näitä ovat esimerkiksi sarkain-merkki (tab) ja rivinvaihtomerkit (Carriage-return/Line feed).

34 Sivu 34 / 34 Miten voi varmistua tulostamansa viivakoodin laadusta ja luettavuudesta? Omalla lukijalla testaaminen ei välttämättä anna kovin luotettavaa tietoa, jos jonkun toisen osapuolen on tarpeen lukea sama viivakoodi myöhemmin. Vaikka oma lukija pystyisikin lukemaan tuotetun viivakoodin, joku toinen lukulaite ei välttämättä siihen enää pystykään. Ainoa varma keino on käyttää viivakoodin laadun analysointilaitetta, jollaisia on saatavissa Finn-ID Oy:stä muutamaa eri mallia.

MySchenker tulostimen ohjeet

MySchenker tulostimen ohjeet MySchenker tulostimen ohjeet Paperirullan asettaminen tulostimeen 1. Avaa tulostin painamalla etulevyn OPEN painikkeesta ja nostamalla kansi kevyesti yläasentoonsa Paperirullan asettaminen tulostimeen

Lisätiedot

Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004

Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004 Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Päivystys: Malminkaari 21 B Puh (09)3507530 0400 316 088 00700 HELSINKI Fax (90)3515532 0500

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

Resteri myyntireskontra (Dos)

Resteri myyntireskontra (Dos) Resteri myyntireskontra (Dos) (lisäohjelma peruslaskutukseen: "laajempi myyntireskontra") Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09)

Lisätiedot

Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra)

Resteri laskutus (Dos) (enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Päivystys: Malminkaari 21 B Puh (09)3507530 0400 316 088 00700

Lisätiedot

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Sivu 1/5 Kytkentäopas Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Paikallinen tulostin on tulostin, joka on liitetty tietokoneeseen USB- tai rinnakkaiskaapelilla.

Lisätiedot

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Asentaminen... 4 Näppäinpikakomentoja... 5 EtäAsteri... 6 Tulostaminen doswintu:n avulla... 8 Wordiin tulostaminen... 10 Windows XP

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

Käyttöpaneelin merkkivalot

Käyttöpaneelin merkkivalot tarkoittavat eri asioita niiden järjestyksen mukaan. Merkkivalot, jotka ovat pois päältä, päällä ja/tai vilkkuvat, osoittavat tulostimen eri tilanteita kuten tulostimen tilaa, tarvittavia käyttäjän toimia

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa Sisällys Laitteen käyttöönotto...3 Latauskehdon asennus...3 Tiedonsiirto-ohjelman asennus...4 Keräilylaitteen käyttö...5 Viivakoodien luku...5

Lisätiedot

Liite 3 Oheistulostuksen testaus Ohje Kaj Kamila 15.11.2007

Liite 3 Oheistulostuksen testaus Ohje Kaj Kamila 15.11.2007 Asetuksia selaimen (Internet Explorer) käyttöön ja tulostukseen ATJ:ssa Ohessa lyhyet kuvaukset tiedossa olevista ongelmakohdista ja ratkaisuista. 1. Järjestelmä ei aina poista edellisen aloitetun rekisteröinnin

Lisätiedot

Asteri Varastovalvonta Dos Vuosipäivitys 10.9.2004

Asteri Varastovalvonta Dos Vuosipäivitys 10.9.2004 Asteri Varastovalvonta Dos Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09) 351 5532 0500-703 730 atsoft@atsoft.fi 00700 HELSINKI 0400-505

Lisätiedot

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007 Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007 Päivityksen asentaminen...4 Uudelle koneelle siirtäminen...6 - pikakuvake Vistan työpöydälle...7 - moniyrityskäytön polkumäärittelyt...9 - jos åäö näppäimistä

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011 WEIKKA Asennus opas Hannu-Matti Lemettinen WEIKKA OHJELMAN ASENNUS Weikka ohjelman asennuksessa tarvitaan kaksi tiedostoa. Setup.exe sekä Weikka.msi tiedostot. Asennus käynnistetään suorittamalla (kaksoisnapsautus)

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla Sivu 1/6 Yhteysopas Tuetut käyttöjärjestelmät Software and Documentation -CD-levyltä voi asentaa tulostinohjelmiston seuraaviin käyttöjärjestelmiin: Windows 7 Windows Server 2008 R2 Windows Server 2008

Lisätiedot

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06 Sisällysluettelo Automaattisesta päivityksestä...1 Uuden version hakeminen...2 Laajennetut asetukset...3 Lataamisen aloittaminen...3 Latauksen päättäminen...5 Ohjelman asentamisesta...6 Kielen valinta...6

Lisätiedot

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Vista... 6 Uuteen koneeseen siirtäminen... 7 - pikakuvake työpöydälle... 9 Tulostusongelmat uusissa koneissa... 12 - Tulostaminen

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB V2 Copyright Pikaohje Pakkauksen sisältö. 1 USB-sovittimen asennus Windows Xp.... 2 Windows Vista..... 6 Mac OS X..... 10 Wlan-tukiasemaan yhdistäminen Windows XP / Vista...

Lisätiedot

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Käyttöohje

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Käyttöohje WBelectronics Infinity USB Phoenix - Käyttöohje Johdanto Laitteen asentaminen Onneksi olkoon Infinity USB Phoenix -laitteen hankinnasta! Infinity kytketään toimintaan kolmessa vaiheessa: 1) Asenna laite

Lisätiedot

Nopean asennuksen ohje

Nopean asennuksen ohje Tulostuspalvelin Nopean asennuksen ohje Nopean asennuksen ohje 1.1 Hardwaren asennusmenettely 1. Liitä tulostuspalvelin tulostimeen, jota haluat käyttää verkossa. 2. Liitä tulostuspalvelin verkkoon liittämällä

Lisätiedot

Visma Business AddOn Tuotetarrat. Käsikirja

Visma Business AddOn Tuotetarrat. Käsikirja Visma Business AddOn Tuotetarrat Käsikirja Oppaan päiväys: 30.8.2012. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Käytettäessä eri käyttöjärjestelmää tai järjestelmäarkkitehtuuria palvelimelle ja asiakkaalle yhteys ei ehkä toimi oikein, kun yhteyden muodostus suoritetaan

Lisätiedot

Unifaun OnlinePrinter

Unifaun OnlinePrinter Unifaun OnlinePrinter Unifaun Online 2013-10-14 2 Sisältö 1 Unifaun OnlinePrinter tulostusasetukset... 3 2 Automaattinen asennus - Unifaun Online Printer... 4 3 Javan asentaminen... 6 4 Vianmääritys Internet

Lisätiedot

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille 1 SISÄLLYLUETTELO 24.3.2005 1. Asennus...3 1.1 Bluetooth Dongle...3 1.2 Bluetooth GPS...3

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

CADS Planner -tulostusohje

CADS Planner -tulostusohje Sisältö Yleistä tulostuksesta... 3 Tulostinajurin asentaminen Windowsiin... 4 Paperiarkin lisääminen tulostinajurille... 5 Tulostimen lisääminen CADSiin... 7 PDF-tiedoston tulostaminen... 9 PLT-tiedoston

Lisätiedot

McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus

McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus 1 McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus Asennuksen vaiheet: 1. McAfee VirusScan Enteprice 7.0.0 asennus 2. McAfee VirusScan Enteprice 7.0.0 On-Access Scan:n konfigurointi 3. Automaattisten päivitysten

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 MASSER Loader V2.00 käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 Masser Oy Tel. +358 400 904 500 BID No 0665142-9 Jämytie 1 Fax. +358 16 282 554 VAT No. FI06651429 FI-96910 Rovaniemi, Finland Domicile Rovaniemi OHJELMAN

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien Palvelinohjelma Käyttö- ja asennusohjeet YLEISTÄ Lahden Teho-Opetus Oy:n opetusohjelmia voidaan nyt käyttää verkon välityksellä siten, että itse opetusohjelma asennetaan

Lisätiedot

Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra)

Resteri laskutus (Dos) (enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Vuosipäivitys 3.11.2007 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Päivystys: Malminkaari 21 B Puh (09)3507530 0400 316 088 00700

Lisätiedot

Selaimen ja Netikka-yhteyden asennus. Netikka.netin asennus

Selaimen ja Netikka-yhteyden asennus. Netikka.netin asennus Taloyhtiöliittymän käyttöönotto Taloyhtiöliittymä toteutetaan joko HomePNA- tai Ethernet-tekniikalla. Jos et tiedä, millä tekniikalla taloyhtiösi liittymä on toteutettu, tarkista asia VLP:n asiakaspalvelusta.

Lisätiedot

WorkCentre C226 Verkkoliitäntäopas

WorkCentre C226 Verkkoliitäntäopas Tarkoitus: WorkCentre C226 Verkkoliitäntäopas Näiden ohjeiden avulla voidaan tarvittaessa muokata tulostimen verkkoasetuksia koneen käyttöpaneelista. Lisää tietoja on koneen käyttöoppaissa. Huom: Verkonvalvojan

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

DS150E:n käyttöopas. Dangerfield June 2009 V3.0 Delphi PSS

DS150E:n käyttöopas. Dangerfield June 2009 V3.0 Delphi PSS DS150E:n käyttöopas 1 SISÄLTÖ Osat.......3 Asennusohjeet..... 5 Bluetoothin asetusten määritys...26 Diagnoosiohjelma....39 ECU:n kirjoitus (OBD)... 86 Skannaus....89 Historia...94 EOBD-yhteys..97 Tiedosto..41

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla tietokoneeseen ja suorita asennusohjelma uudelleen.

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla tietokoneeseen ja suorita asennusohjelma uudelleen. Sivu 1/7 Kytkentäopas Tulostimen asentaminen paikallisesti (Windows) Huomautus: Kun asennat paikallisesti liitettyä tulostinta eikä Ohjelmisto ja käyttöoppaat -CD-levy ei tue käyttöjärjestelmää, käytä

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti Johdanto Älä altista PU011-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU011-korttia

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet

Asennus- ja käyttöohjeet Asennus- ja käyttöohjeet V1.10+Lokakuu 2011 Sisällysluettelo digicentral Authenticate ohjelmiston asennus Windows iin 4 digicentral Authenticaten asetuksien määrittäminen 5-6 Yrityskortin lisääminen ohjelmistoon

Lisätiedot

Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus

Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus Korjattu 13.01.01 Tärkeää: Ennen lisenssin hakemista tulee luoda PTC tili. Tästä on erillinen ohje, jonka on joko tullut tämän dokumentin yhteydessä tai sen saa

Lisätiedot

Ohjelmiston asennusopas NPD4758-00 FI

Ohjelmiston asennusopas NPD4758-00 FI NPD4758-00 FI Ohjelmiston asennus USB-liitäntää koskeva huomautus: Älä liitä USB-johtoa ennen kuin ohjeissa määrätään tekemään niin. Jos tämä näyttö tulee esiin, napsauta Cancel (Peruuta). Ethernet-liitäntää

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU013-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU013-korttia

Lisätiedot

USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen

USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen 1 (8) USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen Ladattuasi Handan CV-7700 PVR laitteen USB-siirto-ohjelman Welhon internet- sivuilta, asenna ohjelma alla olevien ohjeiden mukaan. Siirto-ohjelman asennus

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

Pika-asennusohjeet Suomeksi

Pika-asennusohjeet Suomeksi Pika-asennusohjeet Suomeksi (Virallinen ohje löytyy asennuslevyltä Englanninkielisenä) Tulosta tämä ohje asennuksen avuksi. Ensiksi asennetaan itse ohjelma, sitten rekisteröidytään testerin käyttäjäksi

Lisätiedot

Online käyttöopas Käynnistys

Online käyttöopas Käynnistys Online käyttöopas Käynnistys Napauta tätä "Käynnistys" painiketta. Johdanto Tämä opas käsittelee digitaalisen e- STUDIO161 monikäyttöjärjestelmän tulostustoimintoja. Erillinen ja laajempi käyttöohje sisältää

Lisätiedot

DATAMAX E-SARJAN KIRJOITTIMIEN KÄYTTÖOHJE

DATAMAX E-SARJAN KIRJOITTIMIEN KÄYTTÖOHJE DATAMAX E-SARJAN KIRJOITTIMIEN KÄYTTÖOHJE DATAMAX E-sarjan kirjoittimien käyttöohje 1 Painikkeet ja merkkivalot Painikkeita on kolme: PAUSE F1 FEED F2 CANCEL F3 Kullakin painikkeella on kaksi toiminnetta

Lisätiedot

TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ

TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ VERSIO 1.0 JIPPII GROUP OYJ 1 DOKUMENTIN TARKOITUS Tervetuloa Saunalahden ADSL-liittymän käyttöönottoon

Lisätiedot

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje 9234594 2. painos Nokia, Nokia Connecting People ja Pop-Port ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi. Pikaohjelmointiohje

KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi. Pikaohjelmointiohje KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi Pikaohjelmointiohje Basis-ohjelman asennus Hae basis-ohjelma www.kseniasecurity.com osoitteesta (SOLUTIONS - SOFTWARE) ja avaa asennustiedosto. Hyväksy painamalla I agree.

Lisätiedot

ASIAKASOHJE. 1.1 Ajurin asennus & konfigurointiohje: 1. Kirjoita AutoCadin komentoriville _plottermanager ja paina Enter

ASIAKASOHJE. 1.1 Ajurin asennus & konfigurointiohje: 1. Kirjoita AutoCadin komentoriville _plottermanager ja paina Enter Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2010 -ohjelmalla Ohje on tarkoitettu PLT-tiedostojen tekemiseen. PDF-tiedostoja varten on ohjeet erikseen. Erilaisista tulostusjärjestelmistä johtuen

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille

Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille Erilaisista tulostusjärjestelmistä johtuen kopiolaitokset suosittelevat eri tulostinajureita tulostustiedostojen tekemiseen.

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Aloita tästä Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Noudata Asennusohjeessa annettuja laitteiston asennusohjeita. Jatka optimoimalla tulostuslaatu seuraavasti. 1 Varmista, että olet lisännyt paperikaukaloon

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta Windows 7 Enterprise Windows XP Pro Microsoft Virtual PC Windows XP Pro * * Tietokone, jossa on jo asennettuna Windows XP Pro Tomi Stolpe Turun AKK 5.11.2009

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon

Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon Jooseppi Järvinen Turun normaalikoulu 28.8.2014 1 Nämä ohjeet on laadittu Minifactory 3 tulostimen käyttöönottokoulutuksessa ja näiden ohjeiden mukaisesti

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

Check List minifactory 3D-tulostimelle

Check List minifactory 3D-tulostimelle 1 minifactory 3D-tulostimen ohjelmistojen Check List Olemme havainneet, että esimerkiksi oppilaitoksissa ja yrityksissä voi käyttäjiltä puuttua käyttöoikeuksia ja näin ollen ohjelmistot ja niiden asetukset

Lisätiedot

Tulostusongelmien ratkaiseminen

Tulostusongelmien ratkaiseminen 1 Käyttöpaneelin näyttö on tyhjä, tai siinä näkyy vain vinoneliöitä. Työt eivät tulostu. Tulostimen testaus epäonnistui. Tulostin ei ole valmis vastaanottamaan tietoa. Määritetty vastaanottoalusta on täynnä.

Lisätiedot

Epson EMP-765 langaton käyttö

Epson EMP-765 langaton käyttö Epson EMP-765 langaton käyttö Tämä on yleinen käyttöohje Epsonin videotykin langattomaan käyttöön. Kannattaakin huomioida, että eri kannettavissa koneissa langaton käyttö saattaa hieman poiketa tässä ohjeessa

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTALUETTELON HINNOITTELU SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. YH-LUETTELON HINNOITTELU SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps Johdanto Älä altista Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitinta 200 Mbps äärilämpötiloille. Älä aseta tuotetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä.

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset

Ohjelmistopäivitykset Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto Jos pyydät Lexmarkin asiakastukikeskukselta apua tulostusongelman ratkaisemisessa, sieltä saatetaan ohjata sinut vianmääritystilan avulla muuttamaan oletusasetuksia (esimerkiksi ottamaan käyttöön PPDS-tiedostojen

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen Storage IT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen Storage IT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2007 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen Storage IT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät Uuden version asennuksessa on kaksi vaihetta: 1. SQL Server 2005 Express version asennus 2. Viljo 3.05 Praktiikka- ja

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN Sivu 1(5) Windows XP SP2 www.procountor.com Windows XP:n Service Pack 2:n (SP2) mukana tulee Internet Explorer 6:een mukaan pop-up ikkunoiden esto toiminto. ProCountor -Taloushallinto-ohjelmistossa voidaan

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot