BitAppsMobile Käyttöohje (Android ja Windows Phone) Sivu 1/20. BitAppsMobile - Käyttöohje Android ja Windows Phone

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BitAppsMobile Käyttöohje (Android ja Windows Phone) Sivu 1/20. BitAppsMobile - Käyttöohje Android ja Windows Phone"

Transkriptio

1 BitAppsMobile Käyttöohje (Android ja Windows Phone) Sivu 1/20 BitAppsMobile - Käyttöohje Android ja Windows Phone

2 Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 Tarvittavat lähtötiedot... 3 Käytön perusasiat... 3 Ilmoitukset ja varoitukset... 3 KÄSITTEITÄ... 4 SOVELLUKSEN TOIMINNOT... 4 Asennus... 5 BitApps-palveluun kirjautuminen... 6 Työkohteiden selaaminen... 7 Työkohteen tiedot... 8 Kartta... 9 Pinta-alan mittaus GPS-reitin tallennus...12 Koealan mittaus Karttatasojen lisäys...14 Lisää työkirjaus Asetukset Vaihda salasana Tiedotteiden lukeminen...18 VIRHERAPORTOINTI KEHITYSIDEAT VIANETSINTÄ... 20

3 JOHDANTO Tämä käyttöohje esittelee BitApps-työnhallintapalvelun BitAppsMobile-älypuhelinsovelluksen Android- ja Windows Phone -puhelimissa toimivan sovelluksen käyttöönottoa ja peruskäyttöä. Käyttöohje on tarkoitettu opastamaan käyttäjää sovelluksen perustoiminnoissa. On erittäin tärkeää, että luet tämän ohjeen ennen käytön aloittamista. Näin opit palvelun tehokkaan käytön ja saat siitä parhaan hyödyn. Tarvittavat lähtötiedot Työntekijän mobiilisovelluksen käyttämiseksi tarvitset työntekijän (=resurssin) käyttäjätunnuksen ja salasanan. Lisäksi tarvitset Android- tai Windows Phone -käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimen tai tablet-laitteen. Sopivia laitteita ovat esimerkiksi Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Tab, Samsung Xcover, Nokia Lumia 820 ja Nokia Lumia 920. Käytön perusasiat Sovellus tarvitsee toimiakseen internet-yhteyden. Varmista, että laitteessasi on liittymä, joka sisältää riittävän määrän dataliikennettä. Ohjelmiston käyttäjä vastaa kaikista käyttöön liittyvistä kustannuksista. Ilmoitukset ja varoitukset Käyttäessäsi mobiilisovelluksen toimintoja suorituksen eteneminen esitetään edistymiskuvakkeella. Edistymispalkin ollessa näkyvissä, odota toiminnon valmistumista ennenkuin jatkat sovelluksen käyttöä. Jos pyytämäsi toiminto epäonnistuu, sovellus ilmoittaa siitä virheilmoituksella. Virhe voi johtua esimerkiksi tiedonsiirrossa tapahtuneesta virheestä, virheellisistä tiedoista tai sovelluksessa olevasta virheestä. Toimi seuraavasti: 1. sulje sovellus, 2. kirjaudu uudelleen, 3. jos sama toistuu, ota yhteys BitApps Helpdeskiin vian selvittämiseksi.

4 KÄSITTEITÄ Alla on kuvattu lyhyesti keskeisimpiä mobiilisovelluksen käyttöön liittyviä käsitteitä. Käsitteiden tunteminen nopeuttaa järjestelmän toiminnan oppimista ja helpottaa järjestelmässä hallittavien tietojen riippuvuuksien hahmottamista. Työkohde tarkoittaa kokonaisuutta, joka sisältää tiedon mm. siitä, mitä tehdään, missä tehdään, kuinka paljon tehdään, kenelle tehdään ja millä hinnalla tehdään. Toteutettavat työt tallennetaan järjestelmään työkohteiksi ja osoitetaan työn toteuttajalle, jolloin työn toteuttaja näkee työkohteen kaikkine tietoineen reaaliaikaisesti päätelaitteessaan (BitApps Mobile tai BitApps Tablet). Työkirjaus kuvaa työkohteella tehtyä työtä. Se sisältää tiedon mm. siitä, kuka on tehnyt, milloin on tehnyt, mitä on tehnyt ja paljonko on tehnyt. SOVELLUKSEN TOIMINNOT Seuraavaksi käymme läpi palvelun keskeisimmät toiminnot. Kunkin toiminnon kohdalla on kuvattu toiminnon tarkoitus ja toimintoketju sanallisesti sekä toimintoa havainnollistava kuva sovelluksesta.

5 Asennus Ennen sovelluksen käyttöä sinun tulee asentaa BitAppsMobile puhelimeesi. Avaa puhelimen internet-selain ja siirry mobiilisovelluksen lataussivulle osoitteessa https://www.bitapps.fi/mobile/ Android-laitteet: 1. Salli muiden kuin sovelluskaupasta ladattujen sovellusten asennus kohdasta Asetukset > Sovellukset > Tuntemattomat lähteet > Päälle. 2. Lataa sovellus laitteellesi klikkaamalla Androidversion latauslinkkiä. 3. Käynnistä asennus klikkaamalla ladattua tiedostoa latausnäkymässä. 4. Jatka asennusohjelman ohjeiden mukaisesti. Windows Phone -laitteet: 1. Klikkaa lataussivun Windows Phonelle tarkoitettua linkkiä, jolloin selain siirtyy BitAppssovelluksen sivulle sovelluskaupassa. 2. Klikkaa Asenna-linkkiä 3. Jatka asennusohjelman ohjeiden mukaisesti.

6 BitApps-palveluun kirjautuminen Käynnistettyäsi sovelluksen, sinun tulee kirjautua palveluun resurssin käyttäjätunnuksella ja salasanalla. 1. Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. 2. Valitse Kirjaudu. Sovellus tarkistaa kirjautumistietosi ja avaa Työkohdelista-näkymän. Jos kirjautuminen epäonnistuu, kokeile jotakin seuraavista: tarkista, että olet kirjoittanut käyttäjätunnuksen ja salasanan oikein. tarkista, että internet-yhteytesi toimii avaamalla jokin web-sivu puhelimen selaimella. pyydä uusi salasana https://www.bitapps.fi -sivun Unohditko salasanasi -toiminnolla.

7 Työkohteiden selaaminen Kirjautumisen jälkeen näet listan sinulle osoitetuista työkohteista. Voit selata listaa kosketusnäyttöä pyyhkäisemällä. Työkohdelistan työkohteilla on kolme klikkausaluetta. 1. Vasemmanpuoleisesta kartta-kuvakkeesta voit avata työkohteen kartalle 2. Klikkaamalla työkohteen nimeä näet työkohteen tiedot 3. Oikeanpuoleisesta kuvakkeesta saat näkyviin komentovalikon Työkohdelistan lopussa on seuraavat komentopainikkeet: 1. Asetukset Avaa ohjelman asetusnäytön 2. Kirjaudu ulos Kirjautuu ulos palvelusta

8 Työkohteen tiedot Työkohteen tiedot -näytöllä näet työkohteeseen liittyvät tiedot. Näytöllä olevat komennot ovat: 1. Takaisin Palaa takaisin työkohdelistalle 2. Kartta Avaa työkohteen kartalle 3. Lisää työkirjaus Siirry tallentamaan työkohteelle työkirjaus

9 Kartta Karttanäkymä avautuu aina ensin näkymään, missä näytöllä ovat näkyvissä sekä resurssille määritelty kotisijainti, että valittu työkohde. Näin käyttäjä näkee heti, millä suunnalla työkohde sijaitsee. GPS-sijainnin saamisen jälkeen sovellus näyttää etäisyyden kartalla näytettävään työkohteeseen. Voit liikuttaa karttaa kosketusnäyttöä pyyhkäisemällä, lähentämällä ja loitontamalla karttaa + ja painikkeista sekä Kohdistus-valikon komennoilla: 1. Koti ja työkohde näkymä, jossa sekä kotisijainti että työkohde näkyvissä 2. Työkohde tarkempi työkohdenäkymä 3. Työkohde ja GPS näkymä, jossa työkohde ja nykyinen GPS-sijainti 4. GPS kohdistaa nykyiseen GPS-sijaintiin 5. Seuraa GPS-sij. - Päällä/Pois, asettaa kartan tilaan, jossa karttanäkymä seuraa GPS-sijaintia Toiminnot-valikosta löytyy komennot: 1. Lisää työkirjaus Siirry työkirjauksen lisäämiseen 2. Asetukset Avaa Asetukset-näyttö 3. Karttatasot Avaa näytettävien karttatasojen hallintanäyttö 4. Mittaa koeala (jos työkohde vaatii koealamittauksia) 5. Merkitse kuvion ulkopuolelle Jos todellinen työalue todetaan pienemmäksi kuin kartalla näytetty alue, kuvion ulkopuolella olevat

10 koealapisteet voi merkitä alueen ulkopuolella oleviksi. 6. Lisää koealapiste Jos todellinen työalue on suurempi kuin kartalla, voit lisätä uudelle alueelle koealapisteen ja sen jälkeen tallentaa siihen koealamittauksen. 7. Aloita pinta-alan mittaus Pinta-alan mittaustyökalu, jolla voi esimerkiksi mitata todellisen työalueen joko kursorin avulla tai GPS:ää hyödyntäen kulkemalla alueen ympäri. 8. Aloita GPS-reitin tallennus Voit nauhoittaa GPS-reittijälkeä ja tallentaa sen lopuksi palveluun, jolloin se on myöhemmin nähtävissä kartalla, kun karttataso Tallennetut GPS-reitit on asetettu päälle.

11 Pinta-alan mittaus Pinta-alan mittaustyökalulla voit mitata pinta-aloja ja etäisyyksiä ja siten esimerkiksi tarkistaa käsitellyn työalueen todellisen pinta-alan. Jos haluat piirtää mitattavan alueen käsin kartalle: 1. Aseta GPS-sijainnin näyttö pois päältä Asetuksetnäytöltä: Toiminnot > Asetukset > GPS päällä kartalla. 2. Valitse Toiminnot > Aloita pinta-alan mittaus 3. Liikuta karttaa ja lisää käännepisteitä alapalkissa olevan [+ Piste] -painikkeen avulla. 4. Pinta-ala ja viivan pituus päivittyvät näytön yläreunaan jokaisen käännepisteen jälkeen. 5. Lopeta mittaus Toiminnot > Lopeta mittaus - komennolla. Jos haluat tehdä mittauksen GPS:n avulla: 1. Aseta GPS-sijainnin näyttö päälle Asetuksetnäytöltä: Toiminnot > Asetukset > GPS päällä kartalla. 2. Aseta karttanäkymä seuraamaan GPS-sijaintia: Kohdistus > Seuraa GPS-sij. 3. Kävele mitattavan alueen ympäri ja lisää tasaisin väliajoin käännepisteitä alapalkissa olevalla [+Piste] -painikkeella. 4. Pinta-ala ja viivan pituus päivittyvät näytön yläreunaan jokaisen käännepisteen jälkeen. 5. Lopeta mittaus Toiminnot > Lopeta mittaus - komennolla.

12 GPS-reitin tallennus GPS-reitin tallennustoiminnolla voit nauhoittaa kulkemaasi reittiä tai ajouraa ja tallentaa sen lopuksi BitApps-palveluun myöhempää käyttöä varten. Tallennetut GPS-reitit tulevat kartalle näkyviin, kun karttataso Tallennetut GPS-reitit on asetettu näkyviin. Tallentaaksesi GPS-reitin 1. Aseta kartta seuraamaan GPS-sijaintia komennolla Kohdista > Seuraa GPS-sij. 2. Odota, että GPS-sijainti näkyy kartalla 3. Kohdista GPS-sijaintiin komennolla Kohdista > GPS. 4. Valitse Toiminnot > Aloita GPS-reitin tallennus. 5. GPS-sijainnin päivittyessä kartalle piirtyy GPSjälki ja näytön yläreunassa on näkyvissä kerättyjen pisteiden määrä. 6. Tallennuksen aikana voit tarvittaessa lähentää ja loitontaa karttaa. 7. Lopeta tallennus komennolla Toiminnot > Lopeta mittaus, jolloin sovellus kysyy haluatko tallentaa reitin palveluun. HUOM: Puhelimen rajallisesta kapasiteetista johtuen on suositeltavaa nauhoittaa enintään 1 tunnin mittaisia GPS-reittejä, jolloin pisteiden määrä on noin 1200 kpl.

13 Koealan mittaus Tietyllä työlajilla olevat työkohteet edellyttävät koealojen mittaamista, ennen kuin työkohde voidaan työkirjauksen tallennuksen yhteydessä merkitä valmiiksi. Työkohteelta mitattavat koealapisteet näkyvät kartalla punaisina ympyräsymboleina. Koeala tulee urakanantajan ohjeistuksen mukaisesti mitata enintään 10 m etäisyydeltä suunnitellusta paikasta. Tallennetut koealat näkyvät kartalla vihreällä täytettyinä ympyröinä, jolloin käyttäjä näkee helposti, missä koealapisteissä mittaus on jo tehty ja mistä mittaus vielä puuttuu. Koealan mittaus GPS:n avulla tapahtuu seuraavasti: 1. Siirry maastossa koealapisteen kohdalle siten, että GPS-symboli on enintään 10 m etäisyydellä koealapisteestä. 2. Valitse komento Toiminnot > Mittaa koeala. 3. Syötä koealaan liittyvät tiedot ja tallenna koeala. Jos GPS-signaalia ei ole tai sijainti on virheellinen, tallenna koealamittaus seuraavasti: 1. Aseta GPS-sijainnin näyttö pois päältä: Asetukset > Näytä GPS kartalla. 2. Palaa kartalle, jolloin keskellä näkyy kohdistin. 3. Siirrä kohdistin sen koealapisteen kohdalle, johon haluat tallentaa koealamittauksen. 4. Valitse komento Toiminnot > Mittaa koeala. 5. Syötä koealaan liittyvät tiedot ja tallenna koeala.

14 Karttatasojen lisäys Karttanäytöllä voit lisätä näkyviin myös muita karttatasoja normaalin taustakartan lisäksi. 1. Valitse Toiminnot > Karttatasot. 2. Valitse Muokkaa > Lisää. 3. Valitse listasta lisättävä karttataso ja klikkaa OK. HUOM: Ilmakuvia on saatavilla vain niillä mittakaavoilla, missä normaali taustakartta näyttää peruskarttaaineistoa. HUOM: Metsä Groupin yrittäjät voivat käyttää Patikkakarttamerkkitasoa sekä normaalin taustakartan päällä että myös Ilmakuvan päällä.

15 Lisää työkirjaus Työkirjauksen lisäysnäytöllä voit tallentaa toteutettuja työmääriä. Sovellus näyttää suunnitellun työlajin ja - määrän. Työkirjaukselle annettavia tietoja ovat mm. 1. Aloituspvm (jos urakanantaja sitä edellyttää) 2. Lopetuspvm (jos urakanantaja sitä edellyttää) 3. Kilometrikorvauksen km-määrä (jos urakanantaja sitä edellyttää) 4. Toteutettu työlaji/materialilaji, määrä ja yksikkö 5. Tekstimuotoiset lisätiedot 6. Mahdollinen materiaalitarkenne Työn päätyttyä työkohteella, rastita Työkohde valmis - valinta, jolloin työkohdetta ei enää näytetä työkohdelistallasi työkirjauksen tallennuksen jälkeen. Komennot: 4. Takaisin Palaa työkohdelistalle tallentamatta työkirjausta 5. Lisää tot.tieto Lisää samalle työkirjaukselle lisää toteumatietoja. Voit merkitä samalla työkirjauksella toteutetuksi useampia työ- ja materiaalilajeja. 6. Peruuta - Palaa edelliselle näytölle tallentamatta työkirjausta 7. OK Tallenna työkirjaus (kysyy vahvistuksen)

16 Asetukset Asetukset-näyttö on avattavissa kirjautumisnäytöltä, työkohdelistalta sekä karttanäytöltä. Asetukset-näytöllä voit muokata soveluksen käyttöön liittyviä asetuksia: Kartan siirto klikkaamalla Aseta tämä asetus päälle Windows Phone 7.5 ja 7.8 pohjaisissa puhelimissa, mm. Lumia 800. Näissä puhelimissa on selainvika, joka estää kartan liikuttamisen sormella pyyhkäisemällä. Asetuksen avulla voit keskittää kartan klikkaamalla uutta keskipistettä. GPS päällä kartalla GPS-sijainnin automaattinen haku kartalle siirryttäessä Haettavien työkohteiden määrä Kuinka monta ensimmäistä työkohdetta enintään näytetään työkohdelistalla.

17 Vaihda salasana Työkohdelistan Toiminnot-valikon komennolla Vaihda salasana voit vaihtaa käyttäjätunnuksesi salasanan. Salasanan tulee täyttää seuraavat vaatimukset: pituus vähintään 8 merkkiä sisältää isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita Vaihda salasana seuraavasti: 1. Valitse Työkohdelistalta Toiminnot > Vaihda salasana. 2. Syötä molempiin kenttiin uusi salasana. 3. Valitse OK. HUOM: Salasanan vaihtaminen säännöllisesti ja riittävän monimutkaisen salasanan käyttäminen lisäävat tietoturvaa ja estävät muiden henkilöiden pääsyn tietoihisi!

18 Tiedotteiden lukeminen Työkohdelistan näyttämisen yhteydessä sovellus tarkistaa BitApps-palvelusta, onko sinulle lähetetty uusia tiedotteita, joita et ole vielä lukenut. Tiedotteita lähetetään mm. versiopäivityksistä, huotokatkoista ja muista tärkeistä informoitavista asioista, joten on suositeltavaa lukea ne mahdollisimman pian. Jos sinulle on uusia tiedotteita, sovellus kysyy haluatko lukea tiedotteet. Sovellus näyttää julkaistut tiedotteet, joita voit lukea klikkaamalla tiedotteen riviä.

19 VIRHERAPORTOINTI Sovelluksen toimiessa virheellisesti, pyydämme ottamaan yhteyttä BitApps Helpdesk -palveluun vian selvittämiseksi. Pyydämme keräämään valmiiksi ainakin seuraavat tiedot sovellus (BitApps-selainsovellus, BitAppsMobile-sovelluksen Symbian-versio, Android/Windows Phone-versio jne.) selaimen versio tai tablet-laitteen / puhelimen merkki ja malli käytetty käyttäjätunnus toimintoketju, jolla virhe aiheutuu mahdollinen virheilmoitus HUOM: Suoritetun toimintoketjun täsmällinen kuvaaminen on ensiarvoisen tärkeää vian selvittämisen ja korjaamisen kannalta, joten kirjoita tehdyt toiminnot ja muut mahdollisesti virheen syntyyn vaikuttavat tekijät ylös niin tarkasti kuin mahdollista. KEHITYSIDEAT BitAppsiin liittyviä kehitysideoita voit lähettää sähköpostilla osoitteeseen Käsittelemme palautteet ja selvitämme mahdollisuudet niiden toteuttamiseen tulevissa versioissa.

20 VIANETSINTÄ Tähän kappaleeseen on koottu yleisimpiä käytössä ilmenneitä ongelmia ja ratkaisuehdotuksia niihin. Ongelma Kirjautuminen palveluun ei onnistu, sovellus ilmoittaa virheellisestä käyttäjätunnuksesta tai salasanasta. Ratkaisu Avaa palvelun kirjautumissivu https://www.bitapps.fi ja klikkaa Pyydä uusi salasana -linkkiä. Syötä käyttäjätunnuksesi ja valitse haluatko uuden salasanan sähköpostilla vai tekstiviestillä. Työkohteiden toteuttajista on järjestelmässä vain matkapuhelinnumero, joten heidän tulee valita lähetystavaksi "Tekstiviesti".

Elisa Ring Käyttöohje. Salasana Vastaaja Valikko Hallinta

Elisa Ring Käyttöohje. Salasana Vastaaja Valikko Hallinta Elisa Ring Käyttöohje Salasana Vastaaja Valikko Hallinta Elisa Oyj Elisa Ring 2 (57) 1 Johdanto... 3 2 Elisa Ring salasanan hallinnointi... 4 2.1 Salasanan aktivointi (luonti)... 4 3 Elisa Ring vastaaja...

Lisätiedot

Office 365-pääkäyttäjän opas

Office 365-pääkäyttäjän opas Office 365-pääkäyttäjän opas Palvelun käytön aloittaminen 2 (48) Office 365 -palvelun pääkäyttäjän opas. Pääkäyttäjän opas Office 365 -palvelun käytön aloittaminen Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sovelluskauppa-tilin

Lisätiedot

Käyttöohje 1.0 11/3/2014

Käyttöohje 1.0 11/3/2014 Käyttöohje 1.0 11/3/2014 (c) Trestima Ltd. 2014 - All rights reserved. All images, logos and text are created by Trestima Ltd. and cannot be reproduced by any means. Sisällysluettelo 1. Puuston mittaaminen

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

TRAKA TOUCH KÄYTTÖOHJE UD0011

TRAKA TOUCH KÄYTTÖOHJE UD0011 TRAKA TOUCH KÄYTTÖOHJE UD0011 23/01/15 VERSION 5.0 VERSIO HISTORIA Versio päivämäärä Kuka Muutoksien kuvaus Approved By 5.0 23/01/15 KH Käännetty ENG -> FIN V5.0 23/01/15 UD0011PAGE 2 SISÄLTÖ Versio historia...

Lisätiedot

PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN

PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo: 1. JOHDANTO... 3 2. WEBWISUUN KIRJAUTUMINEN... 3 2.1 WebWisuun kirjautuminen salasanan avulla... 3 2.1.1 Lisenssinumero... 3 2.1.2 Salasana...

Lisätiedot

Ultrapoint DoGPS. Lisenssivihko. Windows Phone Android Java

Ultrapoint DoGPS. Lisenssivihko. Windows Phone Android Java Ultrapoint DoGPS Lisenssivihko Windows Phone Android Java 1 Sisällysluettelo Lisenssi.... 3 Yleistä ohjelmistosta............................ 4 Liittymän asetukset.... 4 Yleistä ohjelmiston lataamisesta

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi 2 Sisällys Mikä on Skype?... 3 Käyttääksesi Skypeä tarvitset:...

Lisätiedot

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET 1 MIKÄ ON SKYPE?... 2 Mitä tarvitset Skypen käyttöä varten?... 2 KUVALLISET OHJEET SKYPEN LATAUKSEEN JA KÄYTTÖÖN... 4 Tunnuksen luominen ja Skypen lataaminen... 4 Sisäänkirjautuminen...

Lisätiedot

BlackBerry Classic Smartphone. Versio: 10.3.1. Käyttöopas

BlackBerry Classic Smartphone. Versio: 10.3.1. Käyttöopas BlackBerry Classic Smartphone Versio: 10.3.1 Käyttöopas Julkaistu: 2015-03-02 SWD-20150302133713123 Sisältö Määritys ja perustiedot...6 Uutta tässä julkaisussa...6 Johdatus BlackBerry-älypuhelimeen...

Lisätiedot

Käyttöohje TC 7.2. Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80

Käyttöohje TC 7.2. Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80 1 Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80 TC 7.2 Käyttöohje Tuotettu: heinäkuu 2014 tuotteelle TC 7.2 2 Sisällys Tämän ohjeen sisältö Johdanto videoneuvotteluun Paras käytäntö... 4 Kosketusnäytön

Lisätiedot

palvelin EH-net Käyttöönotto ja ylläpito www.ouman.fi

palvelin EH-net Käyttöönotto ja ylläpito www.ouman.fi EH-net palvelin Käyttöönotto ja ylläpito EH-net palvelin on tuote, joka mahdollistaa Ouman säätö- ja ohjausjärjestelmien etäkäytön internetin kautta. EH-net palvelimeen Modbus-väylän avulla liitettyjä

Lisätiedot

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä.

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Thunderbird Asennus ja käyttöönotto Tämä on käyttöopas Mozilla Thunderbird sähköpostiohjelman

Lisätiedot

Versio 1.3. Marraskuu 2006

Versio 1.3. Marraskuu 2006 Versio 1.3 Marraskuu 2006 Copyright 1993-2006 ROUTE 66. Kaikki oikeudet pidätetään. ROUTE 66 ja ROUTE 66-logo ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä. Tietojen tekijänoikeudet NAVTEQ B.V. TÄRKEÄ HUOMAUTUS:

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysyttyjä kysymyksiä Usein kysyttyjä kysymyksiä Sisällysluettelo Peruskäyttäjät...3 Pääkäyttäjät...7 Tuntinetin käyttö ja perusasetukset...7 Tuntinetin maksullisten lisäominaisuuksien hallinta...8 Käyttäjien ja yksiköiden

Lisätiedot

Käyttöopas. Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus

Käyttöopas. Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus Käyttöopas Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus 1 Tämän julkaisun sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Esimerkeissä esitetyt yritykset, nimet ja muut tiedot ovat

Lisätiedot

v.3.12c Käyttöohjeet

v.3.12c Käyttöohjeet v.3.12c Käyttöohjeet Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...4 1.1 Mitä sähköposti on...4 1.2 Sähköpostin edut ja haitat...4 1.3 Sähköpostin tietoturvallisuus...5 2. PEGASUS MAIL -SÄHKÖPOSTIOHJELMA...7 2.1 Pegasus

Lisätiedot

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot...

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... 3 Palaute ja tuki... 3 Sanasto... 4 Pikaopas... 6 Käy asetukset

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI 1 RAY MOBIILIASIAKASKORTTI Mobiiliasiakaskortti on matkapuhelimeen ladattava kortti, joka toimii perinteistä muovista asiakaskorttia vastaavana näyttökorttina. Siihen on personoitu asiakkaan nimi, asiakasnumero

Lisätiedot

Tikon ostolaskujen käsittely

Tikon ostolaskujen käsittely Toukokuu 2012 1 (57) Käyttöohje 6.1.2 SP1 Copyright Aditro 2012 Toukokuu 2012 2 (57) Sisällysluettelo Johdanto... 4 1. Järjestelmävaatimukset... 5 1.1. Sovellusversion päivitys... 7 1.2. Internet Explorer

Lisätiedot

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 1 Taseri 6.0 Käyttöohje Taseri 6.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M

Lisätiedot

Readme 6.4 versio 1/18

Readme 6.4 versio 1/18 Readme 6.4 versio 1/18 Sisällys Tärkeää... 3 Yleiset järjestelmävaatimukset... 4 Asennus... 5 Yhden käyttäjän järjestelmä:... 5 Usean käyttäjän järjestelmä:... 5 Linux ja Macintosh OS X -palvelinasennus...6

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Savalanche-käyttöohje

Savalanche-käyttöohje Savalanche-käyttöohje Perusta verkkokauppa ja hyödynnä uudet jakelukanavat Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Savalanche-palvelun pikaohje... 3 3. Savalanche-palveluun rekisteröityminen... 5 4. Kauppiaaksi

Lisätiedot

Käyttöohje Nokia Lumia 2520 RX-113

Käyttöohje Nokia Lumia 2520 RX-113 Käyttöohje Nokia Lumia 2520 RX-113 1.1. painos FI Psst... Tämän oppaan lisäksi on vielä muutakin... Katso videoita osoitteessa www.youtube.com/nokiasupportvideos. Lisätietoja Nokian palveluehdoista ja

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi KÄYTTÖOPAS Sisältö 1. PERUSSANASTO... 1 1.1 Kysymystyypit... 1 1.2 Palvelun termit... 2 2. KYSELYN LUONTI... 5 2.1 Pikaopas... 5 2.2 Eri kysymystyyppien luonti (Classic mode)... 7 2.2.1 Otsikko... 7 2.2.2

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. DNA Welho Laajakaista Kaapeli

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. DNA Welho Laajakaista Kaapeli ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE DNA Welho Laajakaista Kaapeli Tervetuloa DNA:n asiakkaaksi! Tervetuloa DNA-asiakkaaksi! Onnittelut hyvästä valinnasta ja mukavia hetkiä uuden laajakaistasi parissa. Muistathan tutustua

Lisätiedot