Daz Studio 3 aloittelijan opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Daz Studio 3 aloittelijan opas"

Transkriptio

1 Daz Studio 3 aloittelijan opas Osa 1 Zale Alustus Daz Studio on (kotikäytössä) ilmainen, netistä ladattava ( 3D grafiikan piirtämiseen tarkoitettu ohjelma, jolla voi helposti mallintaa näyttävää grafiikkaa. Ohjelma sisältää myös Animation Lite animointi lisäkkeen, jolla voi laatia 3D-animaatioita. Daz studion lataaminen vaatii rekisteröinnin, jonka jälkeen sähköpostiin saa tunnukset, joilla ohjelman saa asennettua. Ohjelma toimii 30 päivää kuin sen kaupallinen (Advanced) versio, jonka jälkeen osa ominaisuuksista, kuten Morph Follower, lakkaa toimimasta. Ohjelma on kuitenkin täysin toimiva ja ominaisuuksiltaan riittävä tämän kokeilujakson jälkeenkin. Tämä ohje on tarkoitettu nimenomaan ilmaisversion ja ilmaisten lisäkkeiden/mallien käyttöoppaaksi. Käynnistyksen jälkeen avautuvan näkymän pitäisi olla jokseen alla olevan kuvan mukainen. Näkymää voi muokatata mieleisekseen melko vapaasti, joten se saattaa näyttää myös hyvin erilaiselta. Jos olet juuri asentanut Daz Studion, voi olla että oletusasetuksena se lataa 'oletus scenen' näyttöön. Oletus scenen lataamisen saa pois päältä asetuksista, joihin pääsee käsiksi myöhemmin esitetyllä tavalla. En käy tässä erityisesti asetuksia läpi, näytän vain mistä asetukset saa muokattua. Kannattaa tutustua Daz3D:n sivuilla olevaan osioon: Support/Tutorials ja Daz Studion omaan helppiin (joka löytyy ikävä kyllä vain verkosta, Wikipedian sivuilta). Tämä ohje on tarkoitettu kuvankäsittelyssä alkuun pääsemiseen, ei täydelliseksi aloittelija oppaaksi. Tämän vuoksi en selosta kaikkia toimintoja tai esittele kaikkia nappeja tai kuvakkeiden käyttöä.

2 Asetukset ja valikot Aluksi yleissilmäys Daz Studion ikkunaan. Kuvaan on merkitty tärkeimmät toiminnot ja alueet pääpiirteittäin, jotta saa jonkin näköisen yleiskäsityksen ohjelmasta. Selityksiä: Tila -välilehdet: Näillä välilehdillä vaihdetaan tilaa Load, Pose/Anime ja Render -tilojen välillä. Info ikkuna: Tässä näkyy hyödyllistä tietoa aina kun kursori on esimerkiksi kuvakkeen päällä. Testaa vaikka! Tabs -välilehdet: Tässä valikossa ovat Content, Scene, Parameters, Surfaces ja muut Tabsit eli työkaluvalikot. Kameran säätimet ja valikot: Vasemmalla olevista säätimistä säädetään kamerakulmaa ja muita kameran ominaisuuksia. Valikosta (ylälaidan) valitaan haluttu kamera. (Oikea, vasen, edestä, takaa, päältä, alta, oletus, perspektiivi) Jokaista kameraa on mahdollista säätää erikseen, ilman että ne vaikuttavat muiden kameroiden säätöihin. Näytön valikko: Tästä valikosta valitaan mitä näytöllä näkyy. Sieltä löytyvät esim. Lattia ja Kamera Kuutio (Camera Cube). Kamera Kuutio: Näyttää mistä suunnasta kohdetta kuvataan. Voidaan käyttää apuna kameran hallinnassa. Renderöintialueen rajat: Mustilla viivoilla rajattu valkea suorakaide on alue joka tulee mukaan renderöityyn kuvaan. Tämän alueen koko (muoto) riippuu edellisestä renderöinnin asetuksista. Renderöinnin ulokopuoliset alueet: Vaaleanharmaina näkyvät alueet ovat ihan samanlaista työskentelyaletta kuin valkeakin, mutteivat tule mukaan renderöityyn kuvaan. Lattia: Lattia (Floor, ohuilla viivoilla viivoitettu alue) on taso jolle hahmot ja esineet (props) yleensä asettuvat ladattaessa. Lattian saa näkyviin tai piilotettua Näytön valikosta.

3 Tärkeimpiä työkaluja ja valikoita on esitelty oheisessa kuvassa. Tila välilehdistä on valittuna Loadtila joka näkyy harmaana pohjana ja valkeana tekstinä. (Pose/Anime ja Render Tilat; harmaa teksti vaalealla pohjalla.) Lyhyet kuvaukset merkityistä painikkeista ja valikoista vasemmalta (1) alkaen. 1. Uusi (New): Tästä klikkaamalla luodaau uusi skene. 2. Avaa (Open): Tästä avataan jo ennestään luotu skene. 3. Tallenna (Save): Tästä talletetaan käsittelyssä oleva skene. Jos tallennetaan ensimäistä kertaa, toimii kuin 'Save as scene...' File -valikosta. 4. Poista (Delete): Tällä poistetaan objekti tai hahmo scenestä (Del-näppäin). 5. Taustakuva (Backdrop): Tästä voit ladata scenellesi taustakuvan, eräänlaisen feikki maiseman, joka ei ole todella 3D objekti ja säätää sen asetuksia. 6. Valintatyökalu (Activate the Node Selection Tool): Voidaan valita objkti tai sen osa käsittelyyn, ilman käännä tai liikuta objektia työkaluja. 7. Peruuta (Undo) ja Tee uudelleen (Redo) painikkeet: Voit nimensä mukaisesti joko peruuttaa tai tehdä uudelleen (mikäli olet ensin peruuttanut) viimeisimmän toiminnon. 8. Apu (Help) työkalu: Antaa vihjeitä mitä painikkeista tai valikoista löytyy, tai mitä työkalulla voi tehdä. Käännä objektia: Kun tämä on valittuna (kuten kuvassa, vaalea neliö napin ympärillä) ja klikataan jotakin objektia tai hahmon osaa, se tulee valittua ja sitä voi käännellä kaikkien suuntien mukaan, objektin rajoitusten puitteissa. Liikuta objektia: Tämän ollessa valittuna klikkaamalla jotakin objektia tai hahmon osaa, se tulee valittua ja sitä voi liikutella mielensä mukaan joka suuntaan. Tämä toiminto ei ole käytössä esimerkiksi ihmishahmon raajojen kohdalla. Kättä ei siis voi irroittaa vartalosta! Raajoja voi ainoastaan käännellä Käännä objektia valinnalla. Kaksi viimeisintä työkalua (Käännä objektia ja Liikuta objektia) ovat eniten käytetyt työkalut. Aina kun ohjeessa käsketään kääntää jotain, sillä tarkoitetaan, että käytetään hyväksi Käännä objektia toimintoa. Kun ohjeessa liikutetaan jotain, silloin käytetään Liikuta objektia toimintoa.

4 Seuraavaksi on syytä tutustua hieman ohjelman asetuksiin. Asetukset löytyvät Edit-valikosta, kohdasta Preferences... (tai painamalla F2). Sieltä avautuu alla olevan kuvan mukainen näkymä, josta voi muokata asetukset mieleisekseen. Kuvassa on auki välilehti Startup, josta voi poistaa rastin kohdasta Load the startup scene when Daz Studio starts jos ei halua kyseisen scenen latautuvan alussa. Seuraavaksi voi valita mitä haluaa ruudulla näkyvän, se tapahtuu View-valikon kautta. Kuvassa on avattuna Tabs-välilehti, josta voidaan valita näkyviin halutut työskentely valikot eli Tabsit. Itselläni on avoinna Content, Scene, Parameters ja Surfaces Tabsit. Tämä siis Load-tilassa (ylälaidan vasemmanpuoleisin välilehti). Nyt pysytään koko ajan Load-tilassa, muita tiloja käsitellään myöhemmin. Koska usein on auki enemmän Tabs:ja kuin näyttöön mahtuu, täytyy niiden välillä pystyä liikkumaan. Tabs:en välillä voi Tabs-välilehtien kanssa samalla rivillä olevilla nuolilla, ks. alla oleva kuva.

5 Kuvan käsittelyn alkeet Sitten itse asiaan. Kun asetukset on saatu viilattua kuntoon voidaan aloitta itse kuvan käsittely. Aloitetaan se lataamalla 'sceneen' ensimmäinen hahmo. Käytän tässä esimerkissä Victoria 4 -hahmoa, jonka peruspaketti tulee ohjelman mukana. Jollei tule, sen voi ladata ilmaiseksi ositteesta: kohdasta Free 3D models. Sieltä löytyy myös paljon muita ilmaisia hahmoja/malleja joista osaa käytän esimerkkeissä myöhemmin. Valitaan Content-välilehdeltä 'kansio' Daz People, josta (oletusarvoisesti) löytyvät ihmishahmot. Jos olet asentanut tai siirtänyt hahmot toiseen kansioon, hae Victoria 4:n hahmo sieltä. Kun olet saanut Victorian ladattua näkymän pitäisi näyttää suunnilleen tältä: Peoples-välilehti Jottei vaivautuneisuus pääse iskemään ladataan nyt Victorialle myös päällyvaatteet. ;) Se tapahtuu seuraavasti: Avataan Content välilehdeltä 'kansio' Classic CasualV4, jonka pitäisi tulla asennuspaketin mukana (tästä en ole varma, koska ohjelman asennuksesta on jo jonkin aikaa). Jos sitä ei ole, voit etsiä muita vaatteita tai jatkaa ihan hyvin näin. Jos vaatteet löytyivät pidä huoli että Victoria on valittuna (kuten kuvassa). Valintaa osoittavat ohuet vaaleanharmaat raidat hahmon ympärillä. Tämä helpottaa vaatteiden asettumista hahmon ylle. Tuplaklikkaa haluttua vaatetta (esim. 25CCV4_Pants) ja sen pitäisi pienen odottelun jälkeen ilmestyä Victorian ylle. Lataa myös muut vaatteet ( Shirt ja Shoes) samalla tavoin. Nyt Victoria on puettu ja voidaan siirtyä tarkastelemaan sekä Victorian että vaatteiden ominaisuuksia ja katsella vähän ympärille. Tuloksena pitäisi olla tämän kaltainen hahmo.

6 Tässä vaiheessa on ehkä hyvä tallettaa scene jotta voimme rauhassa tehdä muutoksia ja lisäyksiä, ilman että tarvitsee pelätä hukkaavansa jotain. Eli File-valikosta valitaan Save As Scene... Tämän jälkeen valitaan kansio, johon Scene halutaan tallettaa ja annetaan sille nimi (Esim. Opas_01_Victoria) Huomaa että Scene vie varsin paljon tilaa, (minulla kyseinen scene 11,7MT) joten uutta sceneä ei kannata tallettaa joka välissä. Tarkastetaan seuraavaksi istuvatko vaatteet Victorialle, eli onko ne 'Fitattu' Victorialle. Mene Scene välilehdelle (tai avaa Scene Tab). Ja valitse sieltä haluamasi vaatekappale (kuvassa Pants valittuna, sinisellä korostettuna). Mene Parameters völilehdelle (Tai avaa Parameters Tab) ja rullaa alas kunnes eteen tulee kohta 'Fit to'. Siinä pitäisi lukea Victoria 4.2 (jos käytit jotain muuta kuin kyseístä hahmoa siinä lukee hahmon nimi, joka näkyy myös Scene välilehden (Tab:n) luettelossa, kuvassa Victoria 4.2). Voit tarkistaa saman myös muista vaatteista. Jos jossakin vaatteessa lukee 'Fit to' kohdassa None tai jotain muuta kuin hahmon nimi, on asia helposti korjattu. Napsauta 'Fit to' tekstin alla olevaa teksti laatikkoa ja valitse avautuvasta valikosta Victoria 4.2 (tai käyttämäsi hahmon nimi) ja näin vaate tulee Fitattua eli yhdistettyä Victoriaan. Kun kaikki vaatteet on tarkistettu ja Fitattu Victorialle, niin on aika tallettaa Scene. Klikkaa levykkeen kuvaa tai tee kuten edellä selostettiin. Seuraavaksi tarkastellaan kamerakulmia. Alla kaksi erilaista kamerakulmaa, Default Camera ja Right View. Eli Oletus kamera ja näkymä oikealta.

7 Kameravalikosta voi valita haluamansa suunnan ja zoomata ja liikuttaa sitä haluamaansa kokoon ja paikkaan. Pidetään nyt katse oletuksena, eli Default Camera valittuna. Voit kokeilla kameran toimintoja seuraavasti: (ks. kuva) Käännä kameraa: Klikkaa kuvaketta hiiren vasemmalla (ykkös-) painiikkeella ja pidä painkie pohjaan painettuna. Voit Käännellä kameraa hiirtä liikuttamalla. Liikuta kameraa: Klikkaa ja pidä pohjassa. Voit liikuttaa kameraa kuvan suhteen. Zoomaa: Klikkaa ja pidä pohjassa. Voit zoomata kameraa (lähemmäs tai kauemmas) hiirtä liikuttamalla. Sama toimii myös hiiren rullasta. Kierrä kameraa: Voit kiertää kameraa pystyakselin suunnassa (vertikaalisesti) Keskitä valittuun kohteeseen: Keskittä kameran niin, että valittu kohde mahtuu kokonaan kuvaan sijoittuen sen keskelle. Resetoi kamera: Palaouuttaa kameran oletusasetuksiin. Kaikki edellä mainitut, resetointia ja keskitystä lukuunottamatta, toimivat siis niin, että kuvaketta klikataan hiiren ykköspainikkeella ja pidetään painike pohjassa samalla kun liikutetaan hiirtä. Peruutta voi kuten muissakin ohjelmissa Edit valikosta löytyvällä Undolla, tai pikanäppäimellä Ctrl-Z.

8 Seuraavaksi tutustutaan hahmon asennon muuttamiseen. Raajojen tai koko hahmon asennon muuttaminen on yksinkertaista. Klikataan vain haluttua kohtaa hahmossa ja sen ympärile ilmestyy vaaleanharmaa suorakaide. Samalla kuvaan ilmestyy myös eri värisillä kaarilla varustettu pallo, jossa eri värit edustavat eri liike suuntia. Tässä sininen (valittuna keltainen) liikuttaa käsivartta ylös ja alas päin. Valittuna on siis Victorian vasen olkavarsi ja sininen kaari joten olkavarsi liikkuu ylös tai alas. Tämä tehdään samoin kuin kameran yhteydessäkin eli klikataan haluttua kaarta ja pidetään vasen painike alaspaineetuna ja vedetään hiirellä käsivarsi haluttuun asentoon. Sama voidaan tehdä Parameters-Tabin liukusäätimellä: Up-Down kun olkavarsi (lsholdr = left Shoulder) on valittuna. Muut värikaaret ja liukusäätimet toimivat samalla tavoin. Jos klikataan kaaren sijaan pallon keskellä olevaa tilaa (muuttuu keltaiseksi kun kursori on sen yllä) voidaan käsivartta kiertää vapaasti joka suuntaan. Lasketaan nyt Victorian kädet alas, jottei hänen tarvitses koko päivää pidellä niitä ylhäällä. ;) Huomaat kuinka Up-Down arvo muuttuu vasemmalla olevassa Parameters välilehdellä kun liikutat kättä ylös tai alas päin. Tuplaklikkaamalla jotakin kohtaa hahmon vartalossa tulee koko hahmo valittua, ja voidaan näin kiertää koko hahmoa tai tarkastella sen parametrejä.

9 Mennään takaisin Scene välilehdelle (Tabiin). Tässä välilehdellä näet kaikki sceneen lataamasi hahmot ja vaatteet/esineet (props). Voit avata hahmon tai vaatteen alavalikon vasemmalla olevasta +merkistä, jolloin avautuu lista hahmon tai vaatteen osista jotka voivat edelleen olla jaettuna pienempiin osiin. Jokaisella osalla on omat ominaisuutensa, joita voit tarkastella ja muokata Parametres välilehdellä. Scene välilehdden oikeassa laidassa oleva silmän kuva ilmoittaa onko kyseinen hahmo tai sen osa näkyvissä vai ei. Alla olevasta kuvasta on piilotettu Victorian paita (Shirt) ja sen 'silmä' on kiinni. Tästä tietää että kyseinen esine on ladattu sceneen, mutta se on näkymätön. Paidan ominaisuuksia voi edelleen muokata, mutta jätetään se nyt entisellen ja tuodaan taas näkyviin. Tässä välissä on hyvä tallentaa, enne kuin siirrytään eteenpäin. Seuraavaksi renderöimme scenen, eli teemme aihiosta oikean kuvan. Aloita menemällä Rendering valikkoon ja siellä kohtaan Render Settings. Sieltä pitäisi avautua seuraavan kaltainen valikko. Varmimmin loppuyulos on halutun lainen käytettäessä Software Rendering toimintoa. Render stylen ollessa 'Normal' tulee kuvasta valokuvamainen. Toinen vaihtoehto on Cartoon eli sarjakuvamainen. Valitaan esiasetuksista (Presets) Custom ja Aspect Ratio 4:5 sekä kuvan kooksi pieni 400x500 pix. Aspect Ratio pitää huolen toisesta mitasta automaattisesti kun on syöttänyt toisen. Jos haluat eri kuvasuhteen, muuta vain Aspect Ratioon halutut arvot. Nämä arvot ovat hyvät näin aluksi, saadaan nopeasti valmista. Tarkistetaan vielä että täppä on kohdassa Still Image ja valitaan kuvalle nini ja kansi kohdasta Image File (klikkaa oikealla olevaa pistejonoa). Ja paina lopuksi Render. Jos painoit Accept nappia mitaään ei tapahtunut, vaan ohjelma jäi odottamaan erillistä renderöinti käskyä. Mene siis Render valikoon ja valitse sieltä Render. Näillä asetuksilla renderöinti pitäisi viedä sellainen 5-10 sekuntia, koneen tehosta riippuen. Mitä suurempi kuva, sitä kauemmin aikaa menee. Jos kaikki meni hyvin valitsemaasi kansioon pitäisi ilmestyä renderöinnin päätteeksi seuraavanlainen kuva.

10 Huomaa, että tausta on valkea, ei läpinäkyvä, koska kyseessä on jpeg-kuva. Kuva ei näytä vielä kovin elävältä, joten muokataan hiukan Victorian kasvoja. Klikkaa kasvoja, tai valise Scene välilehdeltä Head, jolloin pääset muokkaamaan kasvonpiirteitä. Käyttämällä kameran keskitä nappia, saat Jos sinuulla on vain perus Victoria paketti, löytyy Parameters välilehdeltä ainoastaan muutamia mustalla sivulle osoittavalla nuolella varustettuja valikoita, jotka avautuvat nimeä klikkaamalla. Klikataan auki valikko Morps/Expressions ja sen alavalikko Base. Täältä voidaan muuttaa Victorian ilmettä ja saada naamasta vähän ilmeikkäämpi. Rullaa valikkoa alaspäin ja löydät sieltä kohdan 'MouthSmileSimple'. Tästä ja sen viereisistä liukusäätimistä saat Victorian hymyilemään kauniisti. :) Palaa takaisin kokovartalokuvaan tuplaklikkaamalla Victorian kasvoja ja painamalla kameran keskitä painiketta.

11 Jotta saadaan vähän lisää eloa ladataan Victorialle pitkä tukka 'Glamour Hair' joka tulee ohjelman mukana. Mene siis Content välilehdelle ja valitse sieltä Figures valikon alta 'Glamour Hair'. Tuplaklikkaa kuvaketta ja kas, hieno pitkä tukka ilmestyy kuvaan. Jos Victoria oli valittuna pitäisi tukan Fitata itsensä oikeaan paikkaan. Käy tarkistamassa asia Scene välilehden kohdasta 'Glamour Hair', kuten vaatteiden kohdalla opeteltiin. Sitten voit taas talletta scenen ja renderöidä uuden kuvan. Voit renderöidä suoraan entisen päälle valitsemalla Render valikosta Render, tai renderöidä kokonaan uuden kuvan valitsemalla render settings ja etenemällä kuten edellä kerrottiin. Kuvan pitäisi näyttää suunnilleen tältä: Jotain puuttuu yhä, nimittäin tausta! On tietenkin hienoa saada aikaan realistisen näköisiä 3D-hahmoja, mutta vielä parempi on jos saadaan myös jonkinlainen tausta. Aloitetaan yksinkerataisella, ohjelman mukana tulevalla hiekkaranta taustalla. Tämä tausta on pelkkä lavaste, mutta varsin käyttö kelpoinen. Eli toimtaan kuten aiemminkin. Ladataan tausta Content välilehden Figure valikosta. Se löytyy 'kansiosta' Enviroment nimellä: MyCycBeach_QS. Näin olemme saaneet nätin rantamaiseman jossa Victoria vilkuttaa tyytyväisenä ensimmäisen osan hyvästeiksi. Kuvassa näkyy Beachin 'Plane2' valittuna ja 'Plane1' on laitettu näkymättömiin, kuten valikosta näkyy. Ensi kerralla sytytämme valot ja heilumme hämärän rajamailla tutustumalla hiukan varjoihin. Hei ensi kertaan!

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu 24.8.2018 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Kartalla liikkuminen ja zoomaus:... 2 3. Aineistojen etsiminen ja katselu:... 2 4. Ladattavien aineistojen valinta ja metatiedot:...

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

ISIS Draw (Windows versio 2.5)

ISIS Draw (Windows versio 2.5) 1 ISIS Draw (Windows versio 2.5) ISIS Draw on helppokäyttöinen kemian piirto-ohjelma, jolla voidaan muun muassa piirtää kemiallisia rakenteita, reaktioyhtälöitä ja yksinkertaisia proteiinirakenteita. Lisäksi

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4.

Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4. Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4. Tiedostojen lisääminen aikajanalle...3 5. Perustoiminnot

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus.

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tulospalvelu käynnistyy väärällä ohjelmalla Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tilastointi-nappia painaessa

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta PIKAOHJE PDF-XChange PRO 1. PDF TIEDOSTON LUOMINEN - Voit tulostaa haluamasi dokumentin PDF-tiedostoksi valitsemalla tulostimeksi ohjelman mukana asentuneen virtuaalitulostimen PDF-XChange Standardin.

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA 14.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Pieni ohje, miten PhotoScape-ohjelmalla voi liittää kuvan toiseen kuvaan Kuvat on tähän valittu

Lisätiedot

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8 Tasot ja kanavat Yleistä Tasot eli layerit ovat tärkeä osa nykyajan kuvankäsittelyä. Tasojen perusidea on se, että ne ovat läpinäkyviä "kalvoja", joita

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset Sivu 1(8) Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset www.procountor.com Internet Explorer 7 ja 8 sisältää pop-up ikkunoiden esto toiminnon. ProCountor -Taloushallintoohjelmistossa voidaan raportit tulostaa

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta Windows 10 Resurssienhallinta 1 Sisällysluettelo Resurssienhallinta...3 Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan...3 Vasen sarake...5 Tietojen muuttaminen...8 Tapa 1: Hiiren 2.

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti 1. Qcad. Aloitusohjeita. Asenna ohjelma pakettien hallinasta. Tämä vapaa ohjelma on 2D. 3D ohjelma on maksullinen. Qcad piirustusohjelma avautuu kuvakkeesta. Oletuksena, musta pohja. On kuitenkin luontevaa

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Tiedostojen siirto ja FTP - 1

Tiedostojen siirto ja FTP - 1 Tiedostojen siirto ja FTP Tiedonsiirto Sibelius-Akatemian hakemistosi ja jonkun muun koneen välillä (esim. kotikoneesi) Taustaa FTP on lyhenne sanoista File Transfer Protocol. Se on yhteystapa jolla siirretään

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI Prosessointi (yleisesti renderöinti,

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA. Matias Järvinen 2019

SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA. Matias Järvinen 2019 SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Miten siviileihin kohdistuneet konfliktit ovat sijoittuneet Afrikassa? Kuinka vuosittaisista määristä voitaisiin

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS Sisältö: 1. Alueen sijainnin tallennus 2. Alueen ominaisuustietojen tallentaminen 3. Alueen poistaminen 4. Olemassa olevan alueen tietojen muokkaus

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

Geni - pikaopas. Kuvalliset pikaohjeet, jotta pääset aloittamaan Geni -sukupuusi rakentamisen.

Geni - pikaopas. Kuvalliset pikaohjeet, jotta pääset aloittamaan Geni -sukupuusi rakentamisen. Geni - pikaopas Kuvalliset pikaohjeet, jotta pääset aloittamaan Geni -sukupuusi rakentamisen. Tarkemmat ohjeet ja käytänteet löytyvät opuksesta GENIOHJE_PÄIVITYS_HEINÄKUU_2016.pdf! Sisällysluettelo Rekisteröityminen

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

NewsWay Sivuaineiston siirtojärjestelmä. Sanomapaino Palvelupiste

NewsWay Sivuaineiston siirtojärjestelmä. Sanomapaino Palvelupiste NewsWay Sivuaineiston siirtojärjestelmä Sanomapaino Palvelupiste +358 9 122 3900 Palvelupiste.sanomapaino@sanoma.fi http://www.sanomapaino.fi Osoite palveluun: http://sivutx.sanoma.fi Syötä käyttäjätunnus

Lisätiedot

Monikielinen verkkokauppa

Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielisen verkkokaupan luomisessa pitää Multiple Languages lisämoduuli olla aktivoituna. Klikkaa valikosta Features -> Apps Management -> näkyviin

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun Canva CV Canva on graafisen suunnittelun ohjelma, jota voi käyttää niin selaimella kuin mobiiliapplikaatiollakin. Canvassa on paljon maksuttomia pohjia CV:n visualisointiin! Canvan perusominaisuuksia voit

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET Käyttöohjeen sisältö Tästä käyttöohjeesta löydät seuraavat ohjeet ja tiedot: Salasanan luominen Sovelluksen lataaminen ja kirjautuminen Profiilikuvan asettaminen Muumi-hahmon

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS SISÄLTÖ VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS... 1 Alueen sijainnin tallennus... 2 Liikuntapaikan ominaisuustietojen tallentaminen...

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

ADOBE CONNECT PRON GUEST KÄYTTÖOHJE. 2008-04-22 Mari Jokiniemi. Sisällysluettelo

ADOBE CONNECT PRON GUEST KÄYTTÖOHJE. 2008-04-22 Mari Jokiniemi. Sisällysluettelo ADOBE CONNECT PRON GUEST KÄYTTÖOHJE 2008-04-22 Mari Jokiniemi Sisällysluettelo 1. Adobe Connect Pro... 2 2. Hyvät käytänteet virtuaalihuoneessa... 2 3. Kirjautuminen... 3 Participant näkymä ilman oikeuksia...

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

COLLABORATE - OPISKELIJAN OPAS

COLLABORATE - OPISKELIJAN OPAS COLLABORATE - OPISKELIJAN OPAS Table of Contents Ohjevideoita... 3 Ohjevideo: Collaboraten peruskäyttö... 4 Collaboraten mobiilikäyttö... 5 Collaborate-etäopetukseen liittyminen mobiililaitteella... 6

Lisätiedot

exacqvision videovalvontaohjelmisto Loppukäyttäjän pikaohje

exacqvision videovalvontaohjelmisto Loppukäyttäjän pikaohje exacqvision videovalvontaohjelmisto Loppukäyttäjän pikaohje 7.2.2011 1 Johdanto exacqvision Client -ohjelmassa on kolme toimintatilaa: Live, Haku ja Asetukset. Tässä pikaohjeessa käydään läpi yleisimmät

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

Koulukirjat tietokoneelle

Koulukirjat tietokoneelle Koulukirjat tietokoneelle OHJEITA PAPERPORT -OHJELMAN ASENNUKSEEN JA KÄYTÖN ALOITTAMISEEN Sisällysluettelo PaperPort 12 esittely 1 ImageView ja PDF Viewer Plus ohjelmien esittelyt 1 Ohjeet ohjelman käytön

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Käyttäjän Pikaohje. CCTV Videovalvonta

Käyttäjän Pikaohje. CCTV Videovalvonta Käyttäjän Pikaohje CCTV Videovalvonta Tallenteiden haku 1.Aikahaku 1. Aloittaaksesi tallenteiden haun, paina näppäintä, jolloin aikahaun valikko tulee näkyviin, kuten alla. 2. Käytä vasen/oikea näppäimiä

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot