Jätettä syntyy lähes kaikesta ihmisen toiminnasta ja jätteestä aiheutuu aina haittaa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jätettä syntyy lähes kaikesta ihmisen toiminnasta ja jätteestä aiheutuu aina haittaa."

Transkriptio

1 2015

2 Jätteitä syntyy Jätettä syntyy lähes kaikesta ihmisen toiminnasta ja jätteestä aiheutuu aina haittaa. Jätettä on kaikki, mitä laitetaan roskiin tai hylätään muuten vaan. Esimerkiksi jätettä ovat: käytetyt teepussit, banaaninkuoret, käytetyt nenäliinat, tyhjät karkkipussit, rikkoutuneet astiat ja rikkinäiset vaatteet. Vältä ja vähennä kuluttamista. Lajittele ja kierrätä. Se on helppoa!

3 Jätteiden syntymistä voi vähentää! Muutama vinkki: Osta vain sitä, mitä todella tarvitset Aina ei tarvitse omistaa, voi esim. lainata Pidä huolta siitä, mitä sinulla jo on Korjaa, jos se on mahdollista Anna pois tai myy tarpeettomat käyttökelpoiset tavarat Pidä huolta Vältä heräteostoksia Lainaa Korjaa Näin säästät myös rahaa sellaiseen, mitä todella tarvitset!

4 Lajittelu Jätteitä lajitellaan, jotta niitä voidaan kierrättää eli käyttää uudelleen. Kierrättämällä säästetään uusia, puhtaita raaka-aineita ja sitä kautta luonnonvaroja. Jätteiden lajittelu = laitetaan jokainen jäte oikeaan jäteastiaan Kierrätys = käytetään tavara tai jäte uudelleen Hyötykäyttö = valmistetaan lajitellusta jätteestä uusia tuotteita tai energiaa

5 Mitä pitää lajitella? Kiertokapulan toiminta-alueen kunnissa (Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Järvenpää, Kerava, Loppi, Mäntsälä, Riihimäki, Tuusula ja Valkeakoski) jätehuoltomääräykset ohjeistavat näin: Kaikkien on lajiteltava kierrätykseen kelpaava paperi, metalli, lasi ja kartonki omiin astioihinsa, jotka sijaitsevat joko omassa taloyhtiössä tai hyötyjätepisteessä. Kaikkien pitää toimittaa vaaralliset jätteet, paristot, sähkö- ja elektroniikkalaitteet, ajoneuvojen renkaat niitä vastaanottaviin keräyspisteisiin. Biojätteet on lajiteltava erikseen vähintään kymmenen asuinhuoneiston kiinteistöissä (Mäntsälässä vähintään viiden huoneiston). Muu kotitalousjäte on kuivajätettä.

6 Hyötyjäte Hyötyjätteeksi nimitetään jätteitä joita voidaan joko kierrättää sellaisenaan tai käyttää raaka-aineena uuden tuotteen valmistuksessa. Hyötyjätepiste on torilla, tien varressa tai kaupan pihassa oleva keräyspiste, jossa on suuret jäteastiat monelle eri hyötyjätteelle. Hyötyjätteitä ovat mm. lasi metalli paperi kartonki biojäte Löydät kaikki pisteet osoitteesta

7 Kuiva- ja sekajäte ne tavalliset roskikset Kuivajätteeseen kuuluvat mm.: kaikki muovit ja muovipakkaukset vaipat, tekstiilit, nahka ja kumi pehmopaperit, kuten talouspaperi, lautasliinat ja käsipyyhepaperit lasiastiat ja hehkulamput posliini ja keramiikka ikkuna- ja peililasi hyvin pakattuna CD:t ja DVD:t kuolleet kasvinosat ja multa, pienet määrät puutarhajätettä Jätematikkaa! sekajäte = kuivajäte + biojäte kuivajäte = sekajäte - biojäte Kivoja laskuja!

8 Paperi Paperiastiaan saa laittaa: sanoma- ja aikakauslehdet mainokset kaikki kirjekuoret uusiopaperit värilliset ja valkoiset kopio- ja tulostepaperit puhelin- ja tuoteluettelot pehmeäkantiset kirjat silputtu paperi Muista! Postin kautta tuleva paperi tai sen kaltainen paperi kuuluu paperinkeräykseen!

9 Kartonki Kartonkikeräykseen saa laittaa: pahvilaatikot, aaltopahvi ja voimapaperi kartonkitölkit ja nestepakkaukset kartonkipakkaukset (esim. muro- ja keksipaketit) askartelukartongit ja piirustukset wc- ja talouspaperirullien hylsyt pizzalaatikot ja munakennot paperikassit ja pussit (esim. jauho-, sokeri- ja leipäpussit) muovipinnoitetut käärepaperit (esim. kopiopaperin kääreet) kartonkiset kertakäyttöastiat (ei elintarvikkeita) juomien kartonkiset monipakkaukset EI märkiä kartonkeja tai pahvia!

10 Metalli Keräysmetalliastiaan saa laittaa: huuhdellut säilykepurkit ja juomatölkit puhdistetut alumiinivuoat ja -foliot kattilat, paistinpannut ja teflonastiat tyhjät maalipurkit tyhjät aerosolipullot metallikannet ja -korkit, tuikkukynttilöiden metallikuoret ruokailuvälineet metalliset työkalut sähköjohdot, jatkojohdot ja kaapelit

11 Lasi Lasikeräysastiaan voi laittaa vain pakkauslasit, eli: lasipullot lasipurkit Kaikki muu lasi tai materiaali haittaa lasin hyötykäyttöä huomattavasti!

12 Vaarallinen jäte (entinen ongelmajäte) Vaaralliset jätteet ovat ihmiselle tai ympäristölle vaarallisia tai haitallisia jätteitä, eli mm.: jäteöljyt, öljynsuodattimet ja muut öljyiset jätteet akut ajoneuvojen jäähdytin-, jarru- ja kytkinnesteet maalit, liimat, lakat (myös kynsilakka) aerosolit (ei tyhjät) vahvat puhdistusaineet lääkejätteet ja elohopeakuumemittarit (apteekkiin) paristot, nappiparistot ja pienet akut (niitä myyviin liikkeisiin) torjunta- ja desinfiointiaineet uudenvuoden tinat kyllästetty puu

13 Vaaran merkit Pidä vaaralliset jätteet erillään muista jätteistä ja toimita ne vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan! Ne otetaan vastaan veloituksetta. Alla olevat merkit tuotteen pakkauksessa kertovat sen olevan jätteenä vaarallista.

14 Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu Sähkö- ja elektroniikkalaiteromua (SER) ovat kaikki laitteet, jotka toimivat: sähköllä akulla paristoilla. Pikku vinkki: Pienet SER -laitteet (alle 25 cm) saa nykyisin palauttaa maksutta myös isoihin kauppoihin, jotka myyvät sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

15 Biojäte = ruokajäte Ruokahävikki on ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy poisheitettäväksi. Suomessa heitetään ruokaa vuosittain roskiin miljoonaa kiloa eli kiloa henkeä kohti. Ruuan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen kuluttavat huomattavasti energiaa ja erilaisia luonnonvaroja. Tästä aiheutuu myös huomattavia haittoja ympäristöön. Jos valmis ruoka päätyy roskiin, päästöt ovat syntyneet turhaan. Esimerkki, jos ruokaa jää koulussa lautaselle: VAIN SINÄ: 1 rkl jauhelihakastiketta, 1 rkl perunamuusia, 1 rkl salaattia KOKO LUOKKA: 25 rkl kastiketta, 25 rkl muusia ja 25 rkl salaattia KOKO KOULU: 400 rkl kastiketta, 400 rkl muusia ja 400 rkl salaattia Voi ensin tuntua vähältä, mutta lopputulos on huomattava: Hukkaan menee 6 kg jauhelihakastiketta, 6 kg perunamuusia ja 4 kg salaattia. Tässä on 30 ruoka-annosta ja salaattia useammallekin!

16 Ruokahävikin syyt ja vähentäminen? Syitä ruuan hylkäämiselle: Ruoka oli jollain tavalla pilaantunut, esim. homehtunut, 29% Päiväys oli vanhentunut, 19% Lautastähteitä 14% Ruokaa valmistettiin liikaa 13% Muut syyt 7% (putosi lattialle, kuivui, huono jo ostettaessa, väärä säilytys, kanta- tai reunapala, valmistus epäonnistui, lapsi sotki, tuholaiset, matkustaminen, pakkaus rikkoontui jne.) Tiedätkö, mitä eroa on merkinnöillä parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä? Suurin osa poisheitetystä ruuasta on vihanneksia, perunoita, kotiruokaa, maitotuotteita, leipää, sekä hedelmiä ja marjoja.

17 Ruokahävikin syyt ja vähentäminen? Hävikin vähentämiskeinot: Älä osta ruokaa jätteeksi hanki vain mitä tarvitset Käytä tuotteet ennen kuin ne vanhentuvat Kokkaa, annostele ja syö sopivasti Tee uusioruokaa tähteistä Säilytä ruoka oikein Pelasta ruoka roskikselta. Tee kuivahtaneista leipä- tai pullapaloista köyhiä tai rikkaita ritareita, nam! Pikkuvinkkejä helpottamaan arkipäivää: Mene ruokaostoksille kylläisenä Merkitse pakastettavat annokset hyvin käytön helpottamiseksi Pidä ruokahyllyt aikajärjestyksessä

18 Erilliskerättävä biojäte - pakkaa muovi- tai paperipussiin tai sanomalehteen! Kyllä: hedelmien ja vihannesten kuoret lihan ja kalan perkuujätteet kahvinporot, suodatinpussit ja teepussit ruuantähteet ja pienet luut kananmunankuoret kuivuneet ja pilaantuneet elintarvikkeet Ei: nenäliinat, talouspaperit, lautasliinat munakennot, pahvit, kartonkipakkaukset multa, kuivat kasvinosat puutarhajätteet lemmikkien häkkien siivousjätteet Erilliskerätty biojäte kuljetetaan Hämeenlinnaan St1:n bioetanolilaitokselle, missä siitä valmistetaan bioetanolia.

19 Kompostointi kotona Kyllä: hedelmien ja vihannesten kuoret lihan ja kalan perkuujätteet kahvinporot, suodatinpussit ja teepussit ruuantähteet ja pienet luut kananmunankuoret kuivuneet ja pilaantuneet elintarvikkeet nenäliinat, talouspaperit, lautasliinat munakennot multa, kuivat kasvinosat puutarhajätteet lemmikkien häkkien siivousjätteet Ei: maatumattomat tai vaaralliset jätteet (esim. pölynimuripussit, tupakantumpit, muovit, lasi)

20 Mitä kompostointi on? Kompostoituminen on luonnon oma tapa hävittää kuollut materiaali ja palauttaa sen sisältämät ravinteet uudelleen kasvien käyttöön. Tämä tapahtuu pieneliöiden vaikutuksesta sopivissa olosuhteissa (ilma, vesi, lämpö ja ravinteet. Tuloksena syntyy multaa ja hiilidioksidia. Kompostori on säiliö, jossa ruokajäte kompostoidaan. Puutarhajätteen voi kompostoida vaikka kasassa.

21 Miksi kompostia kannattaa käyttää Parantaa maata, koska sisältää monipuolisesti ravinteita ja humusta, joka parantaa maan ravinteiden- ja vedenpidätyskykyä. Pitkäaikainen vaikutus. Pieneliöstö monipuolistuu ja tuholaiset ja hyödylliset pieneliöt pysyvät hyvin tasapainossa.

Kaikki arjen valinnat vaikuttavat ympäristöön. Haluamme oppilaitoksessamme toimia niin, että kuormitamme ympäristöä mahdollisimman vähän:

Kaikki arjen valinnat vaikuttavat ympäristöön. Haluamme oppilaitoksessamme toimia niin, että kuormitamme ympäristöä mahdollisimman vähän: Opiskelemme ja työskentelemme ainutlaatuisen kauniissa ympäristössä. Kun pidämme siitä hyvää huolta, se pysyykin viihtyisänä. Pidetään kunniaasiana sitä, että niin koulun rakennukset kuin piha-alueetkin

Lisätiedot

JÄTTEIDEN LAJITTELU- OHJEET

JÄTTEIDEN LAJITTELU- OHJEET JÄTTEIDEN LAJITTELU- OHJEET Asikkala Heinola Hollola Hämeenkoski Kärkölä Lahti Myrskylä Nastola Orimattila Padasjoki Pukkila Sysmä SISÄLLYSLUETTELO Kerros- ja rivitalojen lajitteluohjeet... 4 Omakoti-

Lisätiedot

1. YLEISTÄ JÄTEHUOLLOSTA. 3 2. KUIVAJÄTE 4 3. BIOJÄTTEET JA KOMPOSTOINTI. 5 4. PAPERI. 6 5. KERÄYSKARTONKI. 6 6. LASI. 7 7. METALLI. 8 8. 9 9. 10 10.

1. YLEISTÄ JÄTEHUOLLOSTA. 3 2. KUIVAJÄTE 4 3. BIOJÄTTEET JA KOMPOSTOINTI. 5 4. PAPERI. 6 5. KERÄYSKARTONKI. 6 6. LASI. 7 7. METALLI. 8 8. 9 9. 10 10. JÄTEOPAS SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ JÄTEHUOLLOSTA...3 2. KUIVAJÄTE (sekajäte)...4 3. BIOJÄTTEET JA KOMPOSTOINTI...5 4. PAPERI...6 5. KERÄYSKARTONKI...6 6. LASI...7 7. METALLI...8 8. SÄHKÖ JA ELEKTRONIIKKAROMU

Lisätiedot

Työpaikan ekoarki. ja kuinka se tehdään

Työpaikan ekoarki. ja kuinka se tehdään Työpaikan ekoarki ja kuinka se tehdään 1 Tekstit: Silja Sarkkinen Graafinen ilme ja kuvat: Vappu Ormio Julkaisija: Helsingin kaupungin ympäristökeskus 2. korjattu painos ISBN: 978-952-223-007-2 Internet:

Lisätiedot

JÄTEHUOLTO SUOMESSA. Pullojen palautus

JÄTEHUOLTO SUOMESSA. Pullojen palautus JÄTEHUOLTO SUOMESSA Pullojen palautus Monet Suomesta ostetut limsa- ja olutpullot ja tölkit voi palauttaa kauppojen pullonpalautusautomaatteihin. Suomesta ostetut alkoholipullot voi palauttaa Alkoihin.

Lisätiedot

Lajitteluohje. - hehku- ja halogeenilamput, sulakkeet, rikkoutuneet lasi- ja posliiniastiat - värikasetit ja mustepatruunat (joskus uudelleentäyttö

Lajitteluohje. - hehku- ja halogeenilamput, sulakkeet, rikkoutuneet lasi- ja posliiniastiat - värikasetit ja mustepatruunat (joskus uudelleentäyttö Polttokelpoinen jäte - hehku- ja halogeenilamput, sulakkeet, rikkoutuneet lasi- ja posliiniastiat - värikasetit ja mustepatruunat (joskus uudelleentäyttö mahdollista) - kaikki muovista valmistetut rikkinäiset

Lisätiedot

Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin

Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin Ekopisteinfo Oy Botniarosk Ab:n asiakaslehti 2011 Lajitteluohjeet Vuoden 2010 jätemäärät Tempaukset 2011 Muita ajankohtaisia asioita SISÄLLYS: PÄÄKIRJOITUS...3

Lisätiedot

JÄTTEIDEN LAJITTELU- JA KIERRÄTYSOHJEET 2009

JÄTTEIDEN LAJITTELU- JA KIERRÄTYSOHJEET 2009 JÄTTEIDEN LAJITTELU- JA KIERRÄTYSOHJEET 2009 Kuvaaja Liisa Jouhten Ole yhteydessä ympäristösi kanssa. LAJITTELUOHJEET KOTITALOUKSILLE Kotitalouksien jätteet lajitellaan kiinteistökohtaisiin jäteastioihin.

Lisätiedot

JÄTEOPAS YRITYKSILLE

JÄTEOPAS YRITYKSILLE JÄTEOPAS YRITYKSILLE 2 JOHDANTO...3 BIOJÄTE...4 HYÖTYJÄTTEET JA LAJITTELU...4 ENERGIAJÄTE...4 LASI...6 METALLIT...6 ONGELMAJÄTTEET...7 PAPERI JA PAHVI...8 SÄHKÖ JA ELEKTRONIIKKAROMU...8 KOOSTE...9 YHTEYSTIETOJA...10

Lisätiedot

Jätteiden hyödyntäminen. Taustamateriaali Jäteselviytyjät 2013 kilpailuun

Jätteiden hyödyntäminen. Taustamateriaali Jäteselviytyjät 2013 kilpailuun Jätteiden hyödyntäminen Taustamateriaali Jäteselviytyjät 2013 kilpailuun Jätteen hyödyntäminen Hyötykäyttö Suomessa Tavoitteena on hyödyntää syntyvistä jätteistä mahdollisimman suuri osa. Jätteiden hyödyntäminen

Lisätiedot

Poliisi-kirjailija Marko Kilpi kompostoi sekä biojätteet että kirjojensa tarinat

Poliisi-kirjailija Marko Kilpi kompostoi sekä biojätteet että kirjojensa tarinat Jätekukon asiakaslehti joka kotiin 2014 IK - ITELLA POSTI OY JULKINEN TIEDOTE JAETAAN KAIKKIIN KOTITALOUKSIIN Poliisi-kirjailija Marko Kilpi kompostoi sekä biojätteet että kirjojensa tarinat SIVU 7 Ota

Lisätiedot

Turun seudun JÄTEOPAS. kesäkuu 2014

Turun seudun JÄTEOPAS. kesäkuu 2014 .6.0.7 Turun seudun JÄTEOPAS kesäkuu 0 KODIN JÄTTEIDEN LAJITTELU KIINTEISTÖN KERÄYSASTIAAN TAI KIERRÄTYSPISTEESEEN Metalli huuhdellut säilyketölkit ja metallipurkit alumiinivuoat ja foliot metallikannet

Lisätiedot

Kolmio määrää kuinka muovia on lajiteltava s. 6. s. 7. Ekoroskin asiakaslehti Ekorosks kundtidning. 1 n 2013. Jokainen roska luonnossa on liikaa s.

Kolmio määrää kuinka muovia on lajiteltava s. 6. s. 7. Ekoroskin asiakaslehti Ekorosks kundtidning. 1 n 2013. Jokainen roska luonnossa on liikaa s. Julkinen tiedote kaikkiin kotitalouksiin 1 n 2013 Ekoroskin asiakaslehti Ekorosks kundtidning Jokainen roska luonnossa on liikaa s. 3 Kolmio määrää kuinka muovia on lajiteltava s. 6 vältä ruokajätettä

Lisätiedot

Pirkkalan seurakunta Jätehuoltosuunnitelma

Pirkkalan seurakunta Jätehuoltosuunnitelma Pirkkalan seurakunta Jätehuoltosuunnitelma 2015-2018 Seurakuntapuutarhuri, ympäristövastaava Elina Vanhatalo JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA on osa Kirkon ympäristödiplomiin kuuluvaa työtä. Suunnitelman tulee ohjata

Lisätiedot

Jätteiden lajittelu ja pakkaaminen kaupungintalossa

Jätteiden lajittelu ja pakkaaminen kaupungintalossa Tilaliikelaitos Tammikuu 2012 Jätteiden lajittelu ja pakkaaminen kaupungintalossa 19-01-12 POSTI 1000 KOUVOLA All righ ts reser ve d Teksti: Jätehuollon työryhmä Yhteistyökumppanina Kymenlaakson Jäte Oy

Lisätiedot

JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET: YLEINEN OSA

JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET: YLEINEN OSA Liite 5 / Jätela 17.12.2014 62 JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET: YLEINEN OSA Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Järvenpää, Kerava, Loppi, Mäntsälä, Riihimäki, Tuusula, Valkeakoski JÄTELAUTAKUNTA

Lisätiedot

jätepolitiikkaa Meidän perheen Ota talteen keräysautojen ja -lautan aikataulut Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n asiakaslehti 1 2009

jätepolitiikkaa Meidän perheen Ota talteen keräysautojen ja -lautan aikataulut Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n asiakaslehti 1 2009 Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin kotitalouksiin Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n asiakaslehti 1 2009 Ota talteen keräysautojen ja -lautan aikataulut Meidän perheen jätepolitiikkaa Toimivia ja kustannustehokkaita

Lisätiedot

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen Jätteet I Jätelain tarkoituksena on, että jätteitä käsitellään ympäristön kannalta parhaalla tavalla. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä jätelain mukaan? a) Farkut heitetään roskiin b)

Lisätiedot

OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA

OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA AMMATTILAINEN JA YMPÄRISTÖ... 3 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET... 4 ELINKAARIAJATTELU... 7 MATERIAALITEHOKKUUS... 8 HYVÄT HANKINNAT... 9 YMPÄRISTÖMERKIT... 10 JÄTTEET...

Lisätiedot

ELIAS Elinikäinen oppiminen arjen sisältönä -oppimiskokonaisuus

ELIAS Elinikäinen oppiminen arjen sisältönä -oppimiskokonaisuus LAITA TÄHÄN OMA KUVASI La Casina2, Jukka-Pekka Levy 2003. ELIAS Elinikäinen oppiminen arjen sisältönä -oppimiskokonaisuus Ohjaajan kansio VAVA II ELIAS Elinikäinen oppiminen arjen sisältönä -oppimiskokonaisuus

Lisätiedot

1 Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan

1 Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan Nurmijärven kunnan yleiset jätehuoltomääräykset: Yleinen osa 1 Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan Tämä luku ei sellaisenaan sisällä sitovia jätehuoltomääräyksiä, vaan siinä kerrotaan

Lisätiedot

2/2013 VEHMAA. KUNTATlEDOTE. Kunnanvirasto avoinna: Postiosoite:

2/2013 VEHMAA. KUNTATlEDOTE. Kunnanvirasto avoinna: Postiosoite: VEHMAA KUNTATlEDOTE 2/2013 Kunnanvirasto avoinna: Postiosoite: Saarikontie 8, 23200 Vinkkilä Ma, ti, ke klo 9.00-15.00 Kotisivujen osoite: To klo 9.00-17.00 www.vehmaa.fi Pe klo 9.00-14.00 Sähköpostiosoite:

Lisätiedot

LOMALLA LUONNON KESKELLÄ - opas ekologiseen mökkeilyyn

LOMALLA LUONNON KESKELLÄ - opas ekologiseen mökkeilyyn LOMALLA LUONNON KESKELLÄ - opas ekologiseen mökkeilyyn Hyvä lukija, Mökki on suomalaisen paratiisi. Sinne ei oteta mukaan työmappeja, dieettejä tai arkisia murheita. Vaikka huolen huomisesta jättää mielellään

Lisätiedot

Viestintämateriaali Hävikkiviikko 2015

Viestintämateriaali Hävikkiviikko 2015 Viestintämateriaali Hävikkiviikko 2015 Kuluttajaliiton valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään kolmatta kertaa viikolla 37 eli 7.-13.9.2015. Kiitos panoksestanne kampanjaan, jonka avulla voimme yhdessä

Lisätiedot

JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET

JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Nämä jätehuoltomääräykset on annettu jätelain 17 :n nojalla. Määräykset on hyväksytty Länsi-Uudenmaan jätelautakunnassa 28.2.2007, 5. Jätehuoltomääräykset ovat voimassa Hangossa, Inkoossa,

Lisätiedot

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin?

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? 1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? a) maitotölkki b) suodatinpussi ja kahvinporot c) lasinsirut d) ruuanjätteet muovipussissa KOMPOSTI 2. Hyötispiste on paikka johon voit viedä

Lisätiedot

Nina Kangasniemi ASIAKASPALVELUKÄSIKIRJA SITA FINLAND OY:LLE

Nina Kangasniemi ASIAKASPALVELUKÄSIKIRJA SITA FINLAND OY:LLE Nina Kangasniemi ASIAKASPALVELUKÄSIKIRJA SITA FINLAND OY:LLE Tekniikka ja liikenne 2011 2 Vaasan ammattikorkeakoulu Ympäristöteknologian koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tekijä Nina Kangasniemi Opinnäytetyön

Lisätiedot

11 vuotta 2/2007 RIIHIMÄEN, HAUSJÄRVEN JA LOPEN YMPÄRISTÖLINKKI JOKA KOTIIN SYYSKUU 2007

11 vuotta 2/2007 RIIHIMÄEN, HAUSJÄRVEN JA LOPEN YMPÄRISTÖLINKKI JOKA KOTIIN SYYSKUU 2007 JO 11 VUOTTA YMPÄRISTÖASIAA KOTIKUNNASTASI! Hämeen ympäristöpalkinto 2006 Ekokarelle 11 vuotta 2/2007 RIIHIMÄEN, HAUSJÄRVEN JA LOPEN YMPÄRISTÖLINKKI JOKA KOTIIN SYYSKUU 2007 Kuva: URPU-KAARINA YLI-LAURILA

Lisätiedot

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 Ihminen muuttaa ympäristöä 1: Raaka-aine ja jäte ( Daniel Forsman) Aine ei synny tyhjästä eikä aine voi hävitä. Palaessaankaan aine ei katoa, vaan se muuttuu

Lisätiedot

Turun Kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset

Turun Kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset Turun Kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset Yleinen osa 1. Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan? Tämä jätehuoltomääräysten yleinen osa ei sisällä sitovia määräyksiä. Tässä osassa kerrotaan

Lisätiedot