VILLAN HUOPUMISEN VAIKUTUS KIRJONEULEEN TEKSTUURIIN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VILLAN HUOPUMISEN VAIKUTUS KIRJONEULEEN TEKSTUURIIN"

Transkriptio

1 VILLAN HUOPUMISEN VAIKUTUS KIRJONEULEEN TEKSTUURIIN Minttumeri Hirsimaa Tutkimus havainnollistaa, millaisia vaikutuksia erilaisilla viimeistyksillä on huopuvalla ja huopumattomalla langalla neulottuun kirjoneuleeseen: sen pintatekstuuriin, rakenteen tiheyteen ja neuleen kokoon. Ja mitä on otettava huomioon tietynlaisen tekstuurin aikaansaamiseksi kirjoneuleeseen. Koesarjassa käytettiin huopuvaa 100%:n villalankaa (WO) sekä sekoitelankaa, jossa oli 50% puuvillaa (CO) ja 50% polyakryylia (PAN). Tutkimukseen valittiin mahdollisimman samansävyiset harmaat langat, jotta huomio värieron sijaan olisi kirjoneuleen rakenteessa. Koesarjan toteuttamisessa käytettiin 8gg:n Silver Reed -neulekonetta. Koesarja koostuu 24 koetilkusta. Tutkimuksessa on käytetty seitsemää erilaista viimeistystä kolmelle eri kirjoneuleelle. Yksi jokaisesta kirjoneulemallista jätettiin käsittelemättä, jotta viimeisteltyjä näytteitä pystyttäisiin vertaamaan myös alkuperäiseen kirjoneuleeseen ja muutokset olisivat helpommin huomattavissa. Viimeistyksiin käytettiin Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun painokangasja värjäysstudion huovutuskonetta, höyrystintä sekä kuuma-kylmäpesua. Tutkimuksessa selvisi, että viimeistyksillä, langan materiaalilla ja erityisesti lankojen hierarkialla neuleessa on vaikutusta neuleen ulkonäköön, kuten muun muassa tekstuuriin, kokoon ja materiaalin tuntuun.

2 KANKAANPAINANTA RASTERILLA Bella Schubin Tutkin, miten eri kokoinen rasteri vaikuttaa monisävyiseen kuosiin kankaanpainannassa. Suoritin kokeet painamalla käsin eri kangaslaaduille painokaaviolla, johon oli valotettu kuva neljästä eri kokoisesta rasterista. Värierottelu perustuu CMYK-väritilaan, jonka avulla monisävyisen kuvan voi rakentaa neljästä eri värisävystä. Tulokset varmistivat sen, että väritilana CMYK ja rasteri soveltuvat erittäin hyvin kankaanpainantaan ja, että rasterin koolla on kuvan selvyyteen, monisävyisyyteen ja tyyliin selvä vaikutus. Tutkimus koostuu 16 näytteestä, jotka ovat painettu neljälle eri kangaslaadulle, sekä erikseen painetusta näytteestä, jossa näkyy painamisen kaikki vaiheet.

3 PIGMENTIT VALUSAVESSA Liisa Kaunisvirta Tutkimusaiheenani oli keramiikan valmistuksessa käytettävien väripigmenttien vaikutus valusaveen, valamisprosessiin ja lopputulokseen. Tutkin pigmenttien ominaisuuksia, värikylläisyyttä ja juoksevuuden muutoksia valusavessa sekä polttolämpötilojen vaikutusta lopputuloksiin. Tavoitteena oli saada parempi tietämys väripigmenttien ominaisuuksista ja siitä, mitä tulee ottaa huomioon, kun työskentelee pigmenttien ja valusavimassan kanssa. Tutkimusmenetelmääni kuului eri pigmenttimäärien lisääminen valusavimassaan, juoksevuuden mittaaminen kuppiviskositeettimittarilla ja näytekappaleiden valaminen kipsimuottiin. Poltin näytekappaleet kolmessa eri lämpötilassa, jotta pystyin tutkimaan myös mahdollisia polttolämpötilasta johtuvia värivariaatioita. Lopputuloksena on 54 kappaleen näytesarja, josta on huomattavissa pigmenttimäärän lisääntyminen ja siitä johtuva värikylläisyyden kasvu sekä polttolämpötiloista johtuvat sävymuutokset massassa ja lasitteessa. Värikylläisyydet nousivat jokaisessa näytteessä kunkin väripigmentin pitoisuuden kasvaessa mutta tämä heikensi huomattavasti valusaven juoksevuutta. Tästä syystä suuret pigmenttimäärät ilman juoksevuutta parantavia lisäaineita voivat hankaloittaa valamisprosessia. Polttolämpötilalla oli myös kiinnostavia vaikutuksia massan ja lasitteen sävyihin. Tutkimukseni tuloksena sain toteutettua värikartan käyttämistäni pigmenteistä itselleni ja muille väripigmenteistä kiinnostuneille.

4 OPTINEN VÄRIEN SEKOITTUMINEN KUDOTUISSA KANKAISSA Hilda Niemelä Tutkin värejä kudotuissa kankaissa. Kudoin näytteitä, joiden loimen ja kuteen värit sekoittuvat optisesti erilaisiksi sävyiksi. Näytteet on tehty kahdella eril loimilangalla: mustalla puuvillaloimella ja valkoisella villaloimella. Loimet ja varsipuut olivat keskenään lähes samanlaiset ja loimen tiheys oli molemmissa sama. Valitsin kudelangaksi turkoosin merseroidun puuvillalangan, jolla kudoin kaikki näytteet. Vertasin näytteitä ja niiden sävyjä tietokoneella tekemiini värineliöihin. Värineliöt tein Adobe Photoshopilla sillä periaatteella, että laskin sidosrakenteen loimen ja kuteen määrän kankaan oikealla puolella ja muodostin niistä suhdeluvut, joiden mukaan lisäsin värineliöihin kutakin väriä. Esimerkiksi mustalla loimella kudottaessa palttinasidosta, loimilankaa on kankaan oikealla puolella näkyvissä saman verran kuin kudelankaa, joten suhde on 50% - 50%. Lisäsin neliöön loimen mustaa 50%:a ja kuteen turkoosia 50%:a ja sain värin jonka pitäisi vastata kankaan pinnan väriä, kun se sekoittuu optisesti silmän verkkokalvolla. Näytteet on kudottu kolmella yleisimmällä sidosrakenteella; palttinalla, toimikkaalla ja satiinilla. Kangasnäytteissä oli paljon eroja. Palttinanäytteet toistivat parhaiten haluttuja värejä mutta muissa näytteissä oli enemmän muuttujia. Toimikkaissa värin toistumisen kannalta oli haasteena sidoksen ominaispiirre; diagonaaliin kulkevat toimiviivat. Satiinissa puolestaan haasteena oli loiminastojen harva esiintyminen kankaan oikealla puolella. Pelkkä suhdelukujen laskeminen ja sen perusteella halutun värin kutominen ei siis käytännössä toimi niin yksinkertaisesti kuin oletin mutta tutkimustulokseni ovat silti suuntaa-antavia.

5 KIERRÄTYSTEKSTIILIEN UUSIOKÄYTTÖ LAMINOIMALLA Katri Oikarinen Tässä tutkimuksessa tutkitaan miten erilaisia kierrätystekstiilejä voi yhdistää toisiinsa eri menetelmien avulla. Lähtökohtana oli luoda esteettisesti kaunis ja ekologisesti kestävä uusiomateriaali, mitä voisi hyödyntää luovasti uusissa konteksteissa. Alustavat tutkimukset toteutettiin laminoimalla erilaisia kangasmateriaaleja toisiinsa liimaamalla ja sen jälkeen pyörittämällä laminoitu kangaspino rullalle. Tavoitteena oli luoda puuhalkoa jäljittelevä kangaspölkky, mitä siivuttamalla voisi saada esteettisesti kiinnostavia ja sellaisenaan hyödynnettäviä kappaleita. Tekstiilien yhteen liittämiseen käytettiin kahta erilaista liimaa ja yhtä liimaseosta, tarkoituksena tarkastella erilaisten liimojen pitävyyttä. Kangasrullien leikkaamiseen käytettiin paperigiljotiinia. Tutkimuksen ekologista kestävyyttä tutkittiin testaamalla biohajoavan PLA-kuidun toimivuutta yhtenä menetelmänä kiinnityksessä. PLAkuitutestit tehtiin kahdessa sarjassa. Ensimmäisessä sarjassa tutkittiin miten PLA-kuitu toimii kankaiden kiinnittämisessä sulattamalla sitä kankaiden väliin. Sarjan tarkoituksena oli antaa vastauksia siitä, millaisia määriä ja missä lämpötilassa saavutetaan ihanteellisin lopputulos. Toisessa sarjassa hyödynnettiin ensimmäisen sarjan tuloksia ja laajennettiin tutkimusta tutkimalla miten PLA-kuitu toimii rullatun kappaleen sisällä. PLA-kuitua ladottiin kankaiden väliin, minkä jälkeen rullatut kappaleet kuumennettiin uunissa eri lämpötiloissa kahden leivinpellin väliin painettuna. Valmiit kappaleet leikattiin paperigiljotiinilla. Liimaustulokset osoittivat että erilaisia ja erivärisiä kankaita rullaamalla voidaan saada esteettisesti kiinnostavia kappaleita. Mitkä tahansa kankaat eivät kuitenkaan soveltuneet kaikkien liimojen kanssa ja mitä suurempi rulla oli, sen huonommin se kuivui sisältä. Tekstiilien yhdistäminen sulattamalla PLA-kuitua kankaiden väliin osoittautui haasteelliseksi mutta ei mahdottomaksi. Lopputulokseen vaikutti mm. PLA-kuidun määrä kankaiden välissä. Kokeet osoittivat että haluttuun tavoitteeseen on kuitenkin mahdollista päästä lisätutkimusten avulla.

6 PUUN VANHENTAMINEN ERI KEMIKAALEILLA Markus Vainio Tutkimukseni käsittelee puun vanhentamista erilaisin kemikaalein eli pyrin luomaan vanhentuneen näköistä puuta. Valmistin 12 näytteen koesarjan, johon valitsin kolmea eri puulajia ja neljää eri kemikaalia. Käytin kaikkia aineita sivelemällä niitä puun pintaan sekä liottamalla puukappaleita viikon ajan kussakin kemikaalissa. Puulajeiksi valitsin männyn, koivun sekä tiikin. Halusin tarkastella perinteisiä suomalaisia puulajeja sekä tiikkiä sen luonnollisen harmaantumisen takia sekä sitä, millä tavoin tulokset vaihtelevat tropiikin puulajin sekä pohjoisempien puulajien kesken. Kemikaaleiksi tutkimukseeni valitsin mineraalitärpätin, kloriitin, sitruunamehun sekä etikka-teräsvilla -seoksen. Mineraalitärpätillä pyrkimykseni oli nopeuttaa puun solukon kuolemista ja saada aikaan kelomaista pintaa, mutta näytteissä ei huomattavaa muutosta tapahtunut. Kloriitti on puhdistus- ja valkaisuaine, jolla pyrin vaalentamaan puun ominaisen sävyn ja saada puun tämän avulla näyttämään vanhentuneelta. Tämä kemikaali toimi ja vaalensi liotetut puunäytteet tehokkaasti ja aiheutti näissä halkeilua mutta sivellyissä näytteissä ei ollut suurta muutosta verrokkikappaleisiin. Sitruunamehun hapokkuudella pyrin syövyttämään puun solukkoa ja saada puuta vaalenemaan, mutta näytteissä ei tapahtunut suurta muutosta. Etikkaan liuotettu teräsvilla on puuseppien käyttämä menetelmä, mitä en ollut itse kokeillut, joten halusin sen mukaan testaukseeni. Käsittely loi pintaan harmaanruskean sävyn niin upotetuissa näytteissä kuin sivellyissä kappaleissa. Tutkimukseni tulokset olivat osin onnistuneita, mutta täysin haluamani kaltaiseen lopputulokseen en päässyt. Uskon että viemällä tutkimusta pidemmälle ja yhdistelemällä käyttämiäni kemikaaleja olisi mahdollista saada aikaan vanhentuneen näköistä puuta.

7 MED NÅLEN SOM PENSEL Ida Korsström Min undersökning behandlar broderi som metod för att upprepa ett målat motiv. Jag undersöker hur olika trådar och bottenmaterial påverkar motivets karaktär och estetik. Jag förverkligade 16 stycken tester av fyra olika bottenmaterial och fyra olika trådar. Av dessa broderade jag tolv för hand och fyra på broderimaskinen i A-space i Otnäs. Motivet var en målning föreställandes en blomstjälk jag utförde i akrylfärg i samband med mitt kandidatarbete. I kandidatarbetet arbetade jag med material och skisstekniker jag inte var van vid för att bryta mitt vanliga arbetsmönster och uppnå friare och mindre beräknade bilder. Detta arbete tog den tanken till en ny nivå då jag här bytte från målning som teknik till broderi. Jag valde att endast arbeta med svart tråd och vit botten. På det här sättet satte jag materialen och deras egenskaper i fokus. Målet för detta arbete var att bevisa att man utan att byta motiv kan få till stånd otroligt många vitt skilda varianter av det endast genom att byta material. Jag valde broderi som teknik då det, liksom målandet, förändrar ytan på ett material och kan jämföras med att rita linjer på papper. Men jag har även länge varit intresserad av att prova broderi som teknik. Resultaten varierade stort i fråga om utseende. Papperstråden jag använde gav ett grovt utseende åt motivet medan linnetråden gav bilden ett luftigt och sirligt uttryck. Jag konstaterade att de materialkombinationer som var estetiskt mest tilltalande inte nödvändigtvis var de som bäst upprepade motivet eller var lättast att genomföra och vice versa. Vad gäller materialens funktion kunde jag konstatera att papper som bottenmaterial fungerar sämre än tyg. Fibrerna är korta och pappret rivs gärna vid ställena där nålen gjort hål. Däremot fungerade silkeschiffongen bättre än väntat. Trots att den var så tunn var den stadig och dessutom skapades en intressant kontrast mellan de olika svarta trådarna och det genomskinliga tyget. På det hela taget var undersökningen lyckad och jag hoppas att även andra kan dra nytta av testerna som indikatorer för vilka material som passar bäst ihop antingen tekniskt eller estetiskt sett.

8 KANKAIDEN VÄRIEN SHIFTAA- VUUS ERI SIDOKSILLA JA KUDELANGOILLA Iines Niemelä Tutkimusaiheena on kankaiden värien shiftaavuus eri sidoksilla ja eri kudemateriaaleilla. Usein shiftaavan efektin eli hienovaraisen värin vaihtuvuuden sitä katsottaessa eri suunnista, saa aikaan erittäin tiheällä palttinasidoksella ja kiiltävillä erivärisillä loimi- ja kudelangoilla. Tutkin, onko efekti mahdollista saada näkyviin harvemmalla lankatiheydellä sekä langoilla, joiden kiiltoaste on matasta kiiltävään. Testasin myös miten eri sidokset vaikuttavat efektin näkyvyyteen. Sidoksina on palttina, satiini ja toimikas. Kankaissa loimi on mustaa puuvillalankaa. Kuteina on lähes saman paksuiset ja saman sävyiset vaaleat villa-, puuvilla-, pellava-, silkki- ja viskoosilangat. Kankaat kudottiin 16-vartisella kangaspuulla. Kudotuissa kankaissa shiftaavuus tuli parhaiten esille palttinasidoksisissa kankaissa. Lankojen kiiltävyys sekä tiheys lisää efektiä. Shiftaavuus on mahdollista havaita kuitenkin myös harvemmissa kankaissa värien optisen sekoittumisen ansiosta. Satiinien ja toimikkaiden kudevaltaisella vaaleammalla puolella shiftaavuus on huonoin.

9 VILLA KIERTOON HUOVAN VALMISTAMINEN KIERRÄTETYISTÄ VILLA-AKRYYLINEULEISTA Elisabeth Rowland Tutkimuksessani selvitin kierrätysvillan ja -akryylin eroja ja niiden seosten vaikutusta huopumisprosessiin. Otin tutkimukseni lähtökohdaksi villalle hyvin ominaisen käyttäytymisen tietyissä olosuhteissa: huopumisen. Hypoteesini oli, että villaa enemmän sisältävät neulenäytteet huopuvat selkeästi voimakkaammin kuin akryylipitoisemmat näytteet. Huovuttamiseen käytin pääasiassa pesukonetta. Keräsin kuusi käytettyä neulepaitaa, joista valmistin koenäytteet. Purin neuleissa käytettyä lankaa kuiduiksi ja leikkasin verrokkinäytetilkut, joilla tutkin, miten villan ja akryylin eri seossuhteet käyttäytyvät huovuttaessa. Tutkimustuloksena totesin, että kierrätetyistä akryyli- ja villasekoiteneuleista on mahdollista valmistaa huopaa. Huovan laatua ja kestävyyttä parantaa huomattavasti tuoreen villakuidun lisääminen kierrätyskuitujen joukkoon.

10 KIRJAVA LASITE Leena Nurmi Tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää aiemmassa keramiikan lasitetutkimuksessa löydettyä lasitetta. Tämä lasite oli paksuna kerroksena vaakatasoisella pinnalla kaunis sinisen ja vaaleanpunaisen kirjava, kun se poltettiin kaasu-uunissa pelkistävässä poltossa. Ohuempana lasite oli lähinnä kellertävä. Kolmiulotteisessa astiamuodossa kokeiltuna lasite käyttäyi arvaamattomasti ja teki pelkistävässä poltossa yleensä kellertävän pinnan, ja etenkin astian sisäpinnalla oli vihreitä ja pinkkejä alueita. Myös sähköuunin hapettavassa poltossa lasite oli mintunvihreän sijaan läpinäkyvä, jossa oli paikoitellen vihreää. Ongelma johtui todennäköisimmin lasitteessa käytetyn kuparioksidin painosta. Lasitetutkimuksessa lähdettiin ratkaisemaan ongelmaa lisäämällä lasitteen viskositeettia kolmella eri tavalla. Kuparioksidi vaihdettiin kuparikarbonaattiin, joka on hieman kevyempää. Ensimmäiseen sarjaan lisättiin titaanioksidia (TiO 2 ). Toisessa sarjassa lisättiin kaoliinin määrää, koska sen sisältämä alumiini (Al 2 O 3 ) lisää lasitteen viskositeettia. Kolmannessa sarjassa vähennettiin liidun määrää, koska sen sisältämä kalsium (CaO) vähentää lasitteen viskositeettia. Lasitetutkimus suoritettiin käyttämällä koepaloina pieniä valettuja kuppeja. Kuppeja tehtiin kolme erää, joista kaksi poltettiin kaasu-uunissa pelkistävässä poltossa kahdessa eri lämpötilassa ja yksi erä poltettiin sähköuunissa. Näin voitiin verrata tuloksia keskenään. Pelkistävässä kaasupoltossa poltetuissa paloissa kuparioksidi ei pelkistynyt kunnolla, joten sen väri jäi vihertäväksi. Tämä vaikeutti tulosten tulkintaa. Ensimmäisessä sarjassa eli titaanioksidia lisätessä lasitteen väri muuttui kaikissa poltoissa eniten kellertävään ja kuparioksidin kohdasta vihreä väri alkoi hävitä lähes kokonaan varsinkin kaasupoltossa. Toisessa sarjassa eli kaoliinia lisätessä vihreä värisävy säilyi parhaiten. Kolmannessa sarjassa eli liidun määrää vähentäessä vihreä väri alkoi hävitä mutta vain pelkistävässä poltossa. Kaikissa lasitteissa väri taittuu hieman kellertävään kaasupoltossa, sähköuunissa poltetuissa vain ensimmäisessä sarjassa.

11 IRROTETTAVA PUINEN KAHVA Joel Levander Tutkimuksessani pyrin löytämään menetelmän, jolla voisin tehdä puisia, taivutusta kestäviä kahvoja mahdollisiin käyttöesineisiin. Niiden tarkoitus oli olla myös irrotettavia, jotta ne voitaisiin tarvittaessa poistaa esineiden ympäriltä. Lopulliset raportissa esiteltävät kahvat toteutettiin muotopuristusmenetelmällä kahden eri puulajin viiluista. Tällä menetelmällä niihin saatiin tarvittavaa kestävyyttä sekä joustavuutta. Käyttämäni puulajit olivat koivu sekä pähkinäpuu, joista ensimmäisen valitsin sen yleisyyden takia ja jälkimmäisen sen koristeellisuuden vuoksi. Tein kahvoille myös liotuskokeen, jonka tarkoituksena oli arvioida kosteuden vaikutusta näiden rakenteeseen. Liotin kahvoja pareittain vesisaavissa, joista toisen kahvan olin kyllästänyt kevyesti teepensasöljyllä. Kiinnitystä esineeseen tutkin kipsistä dreijaamani mallin avulla.

12 NATRIUMPOLYAKRYLAATTI JA KANGAS MUODONANNOSSA Niklas Alenius Tutkimuksessa käsitellään natriumpolyakrylaatin sekä eri kankaiden yhdistelmien käyttömahdollisuuksia muotoilun sovelluksissa. Tavoitteena oli löytää materiaaliyhdistelmä, joka mahdollistaisi rakenteellisesti kestävän muodonannon estämättä natriumpolyakrylaatin vettä imeviä ja tilavuudeltaan laajenevia ominaisuuksia. Materiaaliyhdistelmän testaamisen lisäksi keskeisenä tavoitteena oli saada syvempi ymmärrys natriumpolyakrylaatin luonteesta. Tutkimus toteutettiin yhdistämällä ominaisuuksiltaan kolmea erilaista kangasta sekä kolmessa eri muodossa löytyvää natriumpolyakrylaattia. Koesarja koostuu 9 erilaisesta kankaan ja natriumpolyakrylaatin yhdistelmästä. Tarkoitus oli vertailla märän ja kuivan näytteen ominaisuuksia ja eroavaisuuksia. Kaikki näytteet valmistettiin ompelemalla kankaisiin viisi leveydeltään erilaista kanavaa, joiden sisään natriumpolyakrylaattia lisättiin kanavan tilavuuden kanssa samassa suhteessa. Natriumpolyakrylaattia lisättiin näytteisiin sama määrä lukumääräisesti laskemalla ja silmämääräisesti arvioimalla. Lopputuloksia arvioitiin aistimääräisesti ja mitaten. Lopputuloksista selvisi että natriumpolyakrylaatti ja tekstiili ovat vähintään kehittämisen arvoinen materiaaliyhdistelmä. Etenkin ohuiden joustavien kankaiden sekä paksumpien jämäköiden kankaiden yhdistelmät vaikuttivat lupaavilta. Aion kehittää tulevaisuudessa pidemmälle vietyjä tuotekonsepteja tutkimuksen löydöksiin pohjaten.

13 ALUMIINIOKSIDI JA MOLOKIITTI KIPSIN SEOSAINEINA LASIN UUNIVALUMUOTEISSA Anna Tolonen Tutkin lasin uunivalumuottien seoksia testaten molokiitin ja alumiinioksidin ominaisuuksia uunivalumuotin kipsiseoksessa. Aikaisempien uunivalukokeilujeni aikana ongelmaksi oli osottautunut, että osa muoteista halkeaa polton aikana. Aikaisempien epäonnistumisien takia halusin materiaalitutkimuksessani tutkia kumpi on ominaisuuksiltaan parempi seosaine lasin uunivaluimuotteihin: alumiinioksidi vai molokiitti. Ja mikä olisi ihanteellisin kipsin ja molokiitin, tai alumiinioksidin, seossuhde muotissa. Tähtäimessä oli saada jonkinlaista suuntaa lasivalujen varmaan onnistumiseen ja vähentää ikäviä yllätyksiä monesti yli 50 tunnin sulatusohjelman jälkeen, kun uunin luukku vihdoin avataan. Lasin uunivalutekniikassa uunin lämpötila kohoaa lämpötilaan, jossa lasi alkaa pehmetä ja muuttua juoksevaksi. Ohjelmassa jota olen käyttänyt, lämpötila nousee 880 C-asteeseen, jossa se hautuu n. 2 tunnin ajan, jonka aikana sulava lasi valuu muotteihin. Mitä hitaammin lämpö kohoaa, sitä vähemmän se rasittaa uunivalumuottia. Toisin sanoen: mitä enemmän muotti kestää lämpövaihtelun aiheuttamaa rasitusta, sitä nopeampi uunivaluohjelma voidaan ohjelmoida ja sitä nopempi ja lyhyempi on koko prosessin pituus muotin valmistuksesta valmiin lasikappaleen kylmätyöstöön. 10 kappaleen koesarjani koostuu viidestä kipsi-molokiittiseosmuotista ja viidestä kipsi-alumiinioksidiseosmuotista sekä muoteilla valmistetuista lasivalukappaleista. Tarkastelin lasin uunivaluprosessia muottien näkökulmasta muottien valmistamisesta, kuivattamisesta, vahamallineen höyryttämisestä ulos muotista aina uunivaluun asti.

14 INDIGOLLA VÄRJÄTTYJÄ 3D-TULOSTEITA Emil Lyytikkä Tutkin 3D-tulostusfilamentin värjäämistä luonnonväreillä. Valitsin väriaineeksi indigon. Koen muovin tulostamisen ja perinteisen luonnonkuitujen värjäystavan välisen ristiriidan kiinnostavaksi. Valitsin tulostusmateriaaliksi nailonin, koska sen ominaisuudet soveltuvat hyvin värjäykseen. Tutkimuksessa selvisi että indigo tarttuu perinteisin värjäysmenetelmin hyvin nailoniin. Väri kestää myös korkean tulostuslämpötilan. Käytin indigovärjäyksessä pelkistävää värikylpymenetelmää, jolla värjätään yleensä luonnonkuituja. Tutkin värin tarttumista eri lämpötiloissa ja eri määrillä kylvetyskertoja. Sain laajan skaalan eri sävyjä vaaleansinisestä jopa indigon ominaissävyyn, joka on syvän tummansininen. Tulostaminen onnistui yli odotusten, väri selvisi lämmityksestä ja muuttui voimakkaanmammaksi usean tulostuskerroksen takia.

15 VALKOISEN VARIAATIOITA Niko Mankinen Tavoitteenani oli valmistaa puhtaanvalkoinen valumassa keramiikan valmistukseen. Koska pidin esikuvanani konstruktiokeraameista tuttua väriä ja samettista pintaa, valitsin pääraaka-aineeksi alumiinioksidin. Lisäksi vahvistin valkoista minimoimalla värjäävän rautaoksidin määrän jättämällä valumassaresepteistä pois maasälvän, joka on massojen tavallinen raaka-aine. Visuaalisten ja haptisten kriteereiden lisäksi halusin etsiä mahdollisimman käyttökelpoista massaa, johon vaikuttavat myös käytettävien raaka-aineiden hinnat ja polttolämpötilat. Valmistin tutkimusnäytteet sekoittamistani valumassoista. Valmistin verrokkikappaleet Aalto-yliopiston keramiikkastudiossa yhteisessä käytössä olevasta valuposliinista. Näytteet poltettiin kolmeen eri lämpötilaan: 1220 o C, 1250 o C ja 1280 o C, lopulta kuitenkin keskittyen kahteen matalimpaan lämpötilaan. Näytteiden värisävyistä, poltonaikaisesta kutistumisesta, pinnanlaadusta sekä huokoisuudesta löytyi eroja. Vaikka mielestäni parhaiden massojen tuottamat värierot olivat marginaalisia, oli näytteiden huokoisuudessa melko suuria vaihteluita.

16 LÄMPÖTILAN JA PURETUSAINEEN VAIKUTUS KANKAAN VÄRJÄÄ- MISESSÄ SIPULINKUORELLA Riikka Hongisto Tutkin kankaiden värjäystä sipulinkuorilla. Väriaineena käytin keltasipulinkuoria, joten tulokset olivat ruskean ja keltaisen eri sävyjä. Tutkimuksessani muuttujina olivat lämpötila, puretusaine ja kangaslaatu. Tein kuusi koesarjaa kahdella eri puretusaineella, kahdessa eri lämpötilassa ja neljällä eri kangaslaadulla. Kahta koesarjoista kokeilin myös ilman puretusainetta. Kiinnostavaa oli nähdä, kuinka puretusaine vaikuttaa syntyvään väriin ja miten lämpötila muuttaa tätä, sekä tarttuuko väri myös suositusta alemmassa lämpötilassa. Lämpötiloina värjäyskeitoissa käytin 60 C ja C. Puretusaineina käytin alunaa ja viinikiveä. Alunaa lisäsin 10% värjättävän materiaalin painosta ja viinikiveä 5%. Sipulinkuorilla värjätessä tulos voi vaihdella esimerkiksi käytettävien kuorien värin mukaan. Käytin kaikissa koesarjoissani samaa värilientä, jotta sen pitoisuus olisi yhtä suuri kaikissa koesarjoissa ja tulokset olisivat vertailukelpoisia. Mittasin kullekin kankaalle tarvittavan määrän ainesosia, sillä kankaiden painon vaihdellessa myös määriä tuli muuttaa. Tuloksista voi huomata, että alemmassa lämpötilassa värit jäävät vaaleammiksi käytettiin puretusainetta tai ei. Viinikiveä käytettäessä tulos oli hyvin samankaltainen kuin ilman puretusainetta värjätyissä kankaissa. Molemmista tuli rusehtavia ja kellertäviä kangaslaadusta riippuen. Aluna sai kankaisiin kirkkaita keltaisia ja kultaisia sävyjä. Selkeitä eroja näkyi myös värjättävien kankaiden värjäytyvyydessä. Kuten oletettavaa oli, silkki ja villa värjäytyivät helpommin kuin viskoosi tai pellava. Alunaa käytettäessä väri pureutui myös viskoosiin ja pellavaan melko hyvin. Värjäyksen jälkeisessä huuhtelussa huomasin että viskoosi ja pellava päästivät pidempään väriä kuin silkki ja villa, vaikka olivat jo värjäämisen aikana huomattavasti vaaleampia.

17 KELTAISTA LASITETTA ETSIMÄSSÄ Iines Jakovlev Tutkimuksessani pyrin saamaan aikaan keltaista väriä keramiikan lasitteeseen ilman väripigmenttien käyttöä. Tarkoituksena oli oppia lasitteista, niiden raaka-aineista ja näiden raaka-aineiden ominaisuuksista, sekä siitä, kuinka ne vaikuttavat valmiiseen lasitteeseen. Keltaisen lasitteen tutkiminen lähti kiinnostuksesta keltaiseen väriin. Kaltaisen värin aikaansaaminen lasitteisiin on vaikeaa, ja sitä on aikaisemmin tuotettu monenlaisilla myrkyllisillä raaka-aineilla, kuten lyijyllä. Pyrkimyksenäni oli luoda mahdollisimman keltaista lasitetta saatavilla olevista materiaaleista huolehtimatta lasitteen muista ominaisuuksista, kuten sen elintarvikekelpoisuudesta, halkeilusta tai pinnan ominaisuuksista. Lasitenäytteitä tutkiessani kuitenkin kiinnitin huomiota myös lasitteen muihin ominaisuuksiin, sillä näin sain tietoa siitä, kuinka eri raaka-aineet vaikuttavat. Ensimmäisenä tutkin rautaoksidipohjaisia lasitteita, joihin lisäsin asteittain joko rutiilia tai tinaa. Näistä näytteistä löytyi mielenkiintoisia lasitteita, mutta väriskaala vaihteli keltaisesta ruskeaan, vihreään ja jopa valkoiseen ja siniseen. Samaan aikaan tein kromipohjaisen lasitekoesarjan, joka tarjosi paremman mahdollisuuden kehittää keltainen lasite. Jatkoin siis kromipohjaisen lasitteen tutkimista ja kehittämistä. Tätä lasitetta tutkiessani sain aikaiseksi sitruunankeltaisen värisävyn, joka kuitenkin hieman taittoi limenvihreään. Materiaalitutkimus oli opettavainen ja tarjosi paljon tietoa lasitteista sekä niiden raaka-aineista, ja uskon, että tulevaisuudessa olen paljon valmiimpi tekemään omia lasitteitani sekä jatkamaan lasitekokeilujani.

18 LÄPINÄKYVÄSTÄ OPAALIKSI VÄRILLISEN OPAALILASIN KÄYTTÖ MUOTTIIN PUHALLETTAESSA. Laura Meriluoto Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää, onko lasinpuhalluksessa käytettävien opaalisten tankovärien tarvittavaa määrää suhteessa puhallettavan kappaleen pinta-alaan mahdollista määrittää, kun halutaan saavuttaa erittäin intensiivinen ja peittävä, mutta silti valoa läpipäästävä lopputulos. Ajatus tutkimuksen toteuttamiseen syntyi omien kokemuksieni kautta huomattuani, että käsinpuhalletun lasin valmistaminen kaikilta osin mittatarkasti ja hallitusti on usein haasteellista. Halutun lopputuloksen saavuttaminen vaatii yleensä useita koepuhalluksia, joka on aikaa, rahaa ja materiaaleja vievää. Tutkimusta varten valmistin lasinpuhallusmuotin kipsistä, jonka avulla toteutin 12 kappaleen koesarjan. Koesarjaan valitsin kolme keskenään hyvin erilaista opaalista tankoväriä, joista jokaisesta tehtiin koekappaleet neljällä eri määrällä. Tutkimustuloksia arvioitiin sekä valmiiden kappaleiden valaisutehon että niiden läpinäkyvyyden perusteella. Tulosten perusteella luotiin myös laskentakaava, jonka avulla tarvittavan värilasin määrä suhteessa puhallettavan kappaleen pinta-alaan voidaan laskea etukäteen. Tulokset osoittivat, että täydellisesti toimivan laskukaavan luominen on käsinpuhalletun lasin kohdalla haasteellista esineen valmistamiseen vaikuttavien useiden tekijöiden vuoksi. Tutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että erilaiset opaalivärit näyttävät käyttäytyvän samalla tavalla, joten teoriassa kaava voi toimia suuntaa-antavana apuvälineenä, mikäli puhallettaessa noudatetaan tutkimuksessa käytettyä menetelmää. Tutkimuksen tuloksia on mahdollista soveltaa useisiin eri tarkoituksiin ja saatujen tietojen perusteella muotoilijan on helpompi arvioida jo etukäteen tarvittavan värin määrä halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Lasitetutkimus. Kirjava lasite

Lasitetutkimus. Kirjava lasite Lasitetutkimus Kirjava lasite Leena Nurmi Materiaalitutkimus Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto-yliopisto 26.3.2017 Kirjava lasite Tutkimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Kankaiden värien shiftaavuus eri sidoksilla ja kudelangoilla

Kankaiden värien shiftaavuus eri sidoksilla ja kudelangoilla Kankaiden värien shiftaavuus eri sidoksilla ja kudelangoilla Iines Niemelä Materiaalitutkimus Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto -yliopisto Helsinki Finland 23.3.2017 1 Tiivistelmä

Lisätiedot

Lämpötilan ja puretusaineen vaikutus kankaan värjäämisessä sipulinkuorella

Lämpötilan ja puretusaineen vaikutus kankaan värjäämisessä sipulinkuorella Lämpötilan ja puretusaineen vaikutus kankaan värjäämisessä sipulinkuorella Riikka Hongisto Materiaalitutkimus-kurssin tutkimusraportti Muotoilun pääaine Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Lisätiedot

Pigmentit valusavessa Pigmentit valusavessa

Pigmentit valusavessa Pigmentit valusavessa Pigmentit valusavessa Liisa Kaunisvirta Materiaalitutkimus kurssin tutkimusraportti Muotoilun pääaine, Muotoilun laitos Aalto-yliopisto Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu 27.3.2017 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Alumiinioksidi ja molokiitti kipsin seosaineina lasin uunivalumuoteissa

Alumiinioksidi ja molokiitti kipsin seosaineina lasin uunivalumuoteissa Alumiinioksidi ja molokiitti kipsin seosaineina lasin uunivalumuoteissa Anna Tolonen Materiaalitutkimus -kurssin raportti Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Lisätiedot

Puun vanhentaminen Puupinnan vanhentaminen kemikaaleilla

Puun vanhentaminen Puupinnan vanhentaminen kemikaaleilla Puun vanhentaminen Puupinnan vanhentaminen kemikaaleilla Markus Vainio Materiaalitutkimus-kurssin raportti Muotoilun pääaine Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto-yliopisto 22.3.2017

Lisätiedot

Kobolttioksidi (CoO) Taideteollinen korkeakoulu, Keramiikan raaka-aineet Airi Hortling

Kobolttioksidi (CoO) Taideteollinen korkeakoulu, Keramiikan raaka-aineet Airi Hortling Taideteollinen korkeakoulu, Keramiikan raaka-aineet Airi Hortling Kobolttioksidi (CoO) Kobolttioksidi on musta pulveri, joka on Co 3 O 4 (93 % CoO) ja Co 2 O 3 on tumman harmaa pulveri ja sisältää 90 %

Lisätiedot

KELTAISTA LASITETTA ETSIMÄSSÄ

KELTAISTA LASITETTA ETSIMÄSSÄ KELTAISTA LASITETTA ETSIMÄSSÄ Tutkimus keltaisen lasitteen tuottamisesta ilman pigmenttiväriä Iines Jakovlev Materiaalitutkimus Muotoilun pääaine Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Lisätiedot

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja.

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Saara Norman 2013 Alkuvalmistelut: vyyhteäminen Puretus 1. Elintarvikkeilla värjääminen Kahvi ja tee Sipuli Kurkuma 2. Elintarvikevärit

Lisätiedot

VINKKIKIRJANEN VÄRJÄYKSEEN

VINKKIKIRJANEN VÄRJÄYKSEEN VINKKIKIRJANEN VÄRJÄYKSEEN EMO-TUOTANTO OY Jäniksenpolku 15 70400 Kuopio Puh. 017-3645364 Fax. 017-3645105 Sähköposti emotuotanto@emotuotanto.fi www.emotuotanto.fi VÄRJÄÄMINEN EMO-TEKSTIILIVÄREILLÄ (nestemäinen

Lisätiedot

Huovutettu kännykkäkotelo

Huovutettu kännykkäkotelo Huovutettu kännykkäkotelo Ohjeen tarkoituksena on innostaa käyttämään vanhaa käsityöperinnettä uudenlaisen käsityön valmistuksessa. Ohje on suunnattu kaikille huovutuksesta kiinnostuneille ja työ soveltuu

Lisätiedot

Keramiikan maalaaminen pigmenteillä

Keramiikan maalaaminen pigmenteillä 1 Keramiikan maalaaminen pigmenteillä Noora Valtonen Keramiikan materiaalitutkimusraportti Keramiikka- ja lasitaiteen koulutusohjelma Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto yliopisto

Lisätiedot

Harmaat pinnat keramiikassa

Harmaat pinnat keramiikassa Harmaat pinnat keramiikassa Erik Lindahl Tutkimusraportti Materiaalitutkimus MUO-C3012 Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Aalto-yliopisto 27.3.2018 Tiivistelmä Tässä tutkimuksessa

Lisätiedot

PALTTINA - plain weave. PANAMA - basket weave

PALTTINA - plain weave. PANAMA - basket weave PALTTINA - plain weave Palttina on kaikkein käytetyin, vanhin ja yksinkertaisin kudottujen kankaiden sidos. Palttinassa loimi- ja kudelangat risteävät toistensa kanssa niin usein kuin mahdollista, sillä

Lisätiedot

MESSUMARKKINAT JA POISTOMYYNTI to 1.10 la 3.10.2015

MESSUMARKKINAT JA POISTOMYYNTI to 1.10 la 3.10.2015 MESSUMARKKINAT JA POISTOMYYNTI to 1.10 la 3.10.2015 Tiedostoa päivitetty viimeksi 22.9.2015 Alla luetellut tuotteet ovat myynnissä vain paikan päällä messumarkkinoillamme to 1.10 3.10.2015. Huom! Emme

Lisätiedot

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu.

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu. LEIMASINBETONI Leimasinbetoni on paikallavalettua betonia, joka on läpivärjätty ja pintakuvioitu patentoiduilla muottimatriiseilla. Leimasinbetonia käyttämällä saadaan samanlaisia pintoja kuin luonnonkivillä

Lisätiedot

Läpinäkyvästä opaaliksi Värillisen opaalilasin käyttö muottiin puhallettaessa.

Läpinäkyvästä opaaliksi Värillisen opaalilasin käyttö muottiin puhallettaessa. Läpinäkyvästä opaaliksi Värillisen opaalilasin käyttö muottiin puhallettaessa. Laura Meriluoto Materiaalitutkimusraportti Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Lisätiedot

Villa kiertoon. Villa-akryylineulostenyhdisteiden käyttäytyminen kierrätyshuovassa

Villa kiertoon. Villa-akryylineulostenyhdisteiden käyttäytyminen kierrätyshuovassa Villa kiertoon Villa-akryylineulostenyhdisteiden käyttäytyminen kierrätyshuovassa Elisabeth Rowland Materiaalitutkimus-kurssin tutkimusraportti Muotoilun pääaine Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun

Lisätiedot

NATRIUMPOLYAKRYLAATTI JA KANGAS MUODONANNOSSA

NATRIUMPOLYAKRYLAATTI JA KANGAS MUODONANNOSSA NATRIUMPOLYAKRYLAATTI JA KANGAS MUODONANNOSSA Niklas Alenius Materiaalitutkimus-kurssin tutkimusraportti Muotoilun pääaine Taiteiden ja Suunnittelun Korkeakoulu Aalto-Yliopisto 3/2017 1 TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa

Lisätiedot

XI JAKSO TEKSTIILIAINEET JA TEKSTIILITAVARAT

XI JAKSO TEKSTIILIAINEET JA TEKSTIILITAVARAT 30.10.2015 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 285/349 XI JAKSO TEKSTIILIAINEET JA TEKSTIILITAVARAT Huomautuksia 1. Tähän jaksoon eivät kuulu: a) harjakset ja muut harjantekoon käytettävät eläimenkarvat

Lisätiedot

Irrotettavan puisen kahvan valmistaminen

Irrotettavan puisen kahvan valmistaminen Irrotettavan puisen kahvan valmistaminen Joel Levander Materiaalitutkimus - kurssin tutkimusraportti Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto-yliopisto 7.4.2017

Lisätiedot

Kudosten ja viilun muodostamat komposiitit. Tutkimus koivuviilun ja hiilikuitu- sekä aramidikuitukudosten komposiittirakenteista

Kudosten ja viilun muodostamat komposiitit. Tutkimus koivuviilun ja hiilikuitu- sekä aramidikuitukudosten komposiittirakenteista Kudosten ja viilun muodostamat komposiitit Tutkimus koivuviilun ja hiilikuitu- sekä aramidikuitukudosten komposiittirakenteista Veeti Paju Materiaalitutkimus Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos

Lisätiedot

Värejä. Aalto-yliopisto Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Värinmäärän vaikutus läpikuultavuuteen lasinpuhalluksessa.

Värejä. Aalto-yliopisto Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Värinmäärän vaikutus läpikuultavuuteen lasinpuhalluksessa. Aalto-yliopisto Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Värejä Värinmäärän vaikutus läpikuultavuuteen lasinpuhalluksessa Roosa Väyliö Materiaalitutkimusraportti Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos

Lisätiedot

Indigolla värjätyn nailonin 3D-tulostus

Indigolla värjätyn nailonin 3D-tulostus Indigolla värjätyn nailonin 3D-tulostus Emil Lyytikkä Materiaalitutkimus kurssin tutkimusraportti Muotoilun pääaine Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto-yliopisto 26.3.2017 Tiivistelmä

Lisätiedot

XI JAKSO TEKSTIILIAINEET JA TEKSTIILITAVARAT

XI JAKSO TEKSTIILIAINEET JA TEKSTIILITAVARAT XI JAKSO TEKSTIILIAINEET JA TEKSTIILITAVARAT Huomautuksia 1. Tähän jaksoon eivät kuulu: a) harjakset ja muut harjantekoon käytettävät eläimenkarvat (nimike 0502); jouhet ja jouhenjätteet (nimike 0511);

Lisätiedot

Kokeileva painanta ja värjäys

Kokeileva painanta ja värjäys Kokeileva painanta ja värjäys Elämys vastakarvaan Tekstiiliteosnäyttely 2012 Johanna Hytönen Mistä on kyse Saimme itse vaikuttaa kurssin sisältöön ja toiveenamme olikin tehdä taidetekstiilejä. Saimme idean

Lisätiedot

Lasitteiden värjäystä värimetallioksideilla -Tavoiteväreinä vaaleanpunainen ja harmaa

Lasitteiden värjäystä värimetallioksideilla -Tavoiteväreinä vaaleanpunainen ja harmaa Lasitteiden värjäystä värimetallioksideilla -Tavoiteväreinä vaaleanpunainen ja harmaa Saija Halko Keramiikan materiaalitutkimus-kurssin tutkimusraportti Keramiikka- ja lasitaiteen koulutusohjelma Taiteiden

Lisätiedot

FOREVER Solvent-Dark 111

FOREVER Solvent-Dark 111 FOREVER Solvent-Dark 111 Laadukas paperi värillisille kankaille. Pesunkestävyys ja värien kiirkkaus 100% puuvilla, denim, nahka, valkoinen polyesteri, puu, synteettinen nahka, päällystetty paperi jne.

Lisätiedot

PESUMERKINTÖJEN ABC. Vaatteen hoito- ohjeiden lisäksi on muistettava pesuaineen annosteluohjeet sekä pyykin lajittelu.

PESUMERKINTÖJEN ABC. Vaatteen hoito- ohjeiden lisäksi on muistettava pesuaineen annosteluohjeet sekä pyykin lajittelu. PESUMERKINTÖJEN ABC Jokaisesta vaatteesta löytyvä pesumerkintä kertoo, miten voi parhaiten välttää vaatteen kutistumisen, venymisen, nyppyyntymisen ja värien lähdön. Ennen pyykinpesua kannattaa siis uhrata

Lisätiedot

Loimimateriaalit. Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015

Loimimateriaalit. Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Loimimateriaalit Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Tekstiileihin liittyvää terminologiaa D = denier = kankaan lineaarisen massatiheyden

Lisätiedot

Tekstuuria etsimässä Punasavi, piikarbidi sekä kvartsihiekka lasitteessa

Tekstuuria etsimässä Punasavi, piikarbidi sekä kvartsihiekka lasitteessa Tekstuuria etsimässä Punasavi, piikarbidi sekä kvartsihiekka lasitteessa Liisa-Irmelen Liwata Keramiikan materiaalitutkimus-kurssin tutkimusraportti Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos Taiteiden

Lisätiedot

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson Tilkkuilijan värit Saana Karlsson Tilkkutöissä erivärisiä kangaspaloja ommellaan yhteen ja siten muodostetaan erilaisia kuvioita. Värien valinta vaikuttaa siihen miten suunnitellut kuviot tulevat tilkkutyössä

Lisätiedot

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys FOKUS grammatik Konjunktiot yhdistävät sanoja, lauseenosia ja lauseita. Konjunktiot jaetaan rinnastus- ja alistuskonjunktioihin. Jag och min kompis ska resa till Köpenhamn. Minä ja kaverini matkustamme

Lisätiedot

Betoninen härkäveistossarja

Betoninen härkäveistossarja Jouni Punkki, tekn.tri, professori Aalto-yliopisto, rakennustekniikan laitos jouni.punkki@aalto.fi Betoniviidakko Oy jouni.punkki@betoniviidakko.fi Betonitekniikan professorina sekä yrittäjänä Jouni Punkkia

Lisätiedot

MUSTIEN PINTOJEN VERTAILU

MUSTIEN PINTOJEN VERTAILU MUSTIEN PINTOJEN VERTAILU SARA SELONEN MATERIAALITUTKIMUS- KURSSIN TUTKIMUSRAPORTTI MUOTOILUN KOULUTUSOHJELMA MUOTOILUN LAITOS TAITEIDEN JA SUUNNITTELUN KORKEAKOULU AALTO-YLIOPISTO 25.3.2018 Tiivistelmä

Lisätiedot

Betonilaborantti- ja myllärikurssi, Helsinki Risto Mannonen/Kim Johansson

Betonilaborantti- ja myllärikurssi, Helsinki Risto Mannonen/Kim Johansson Betonilaborantti- ja myllärikurssi, Helsinki 10.1.2018 Risto Mannonen/Kim Johansson Kim Johansson Erityisasiantuntija, DI Suomen Betoniyhdistys ry Maabetoni Jyräbetoni Ontelolaattamassa Käytetään yleisimmin

Lisätiedot

ADJEKTIIVIT (text 4, s. 74)

ADJEKTIIVIT (text 4, s. 74) ADJEKTIIVIT (text 4, s. 74) Adjektiivit ilmaisevat millainen jokin on. Ne taipuvat substantiivin suvun (en/ett) ja luvun (yksikkö/monikko) mukaan. Adjektiiveilla on tavallisesti kolme muotoa: stor, stort,

Lisätiedot

Tilbehør 52 Eläinmobile

Tilbehør 52 Eläinmobile Tilbehør 52 Eläinmobile Lanka: Hjertegarn Blend Bamboo Langanmenekki: Eläimiin: seuraavia värejä 1 kerä kutakin: vaaleanpunaista, pinkkiä, ruskeaa, beigeä, mustaa, valkoista Kaariin: seuraavia värejä 1

Lisätiedot

VERKOSTO GRAAFINEN OHJE

VERKOSTO GRAAFINEN OHJE 2018 SISÄLTÖ 3 Pikaohje 4 Tunnus ja suoja-alue 5 Tunnuksen versiot 6 Tunnuksen käyttö 7 Fontit 8 Värit 9 Soveltaminen ----- 10 Verkosto Lapset 2 suoja-alue Tunnuksen suoja-alueen sisäpuolella ei saa olla

Lisätiedot

Värinkestostandardeja

Värinkestostandardeja Värinkestostandardeja Erja Parviainen Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Värinkestostandardeja SFS-EN ISO 105-A01 Tekstiilit. Värinkestot. Osa A01: Testauksen yleiset SFS-EN 20105-A02 Tekstiilit. Värinkestot.

Lisätiedot

Vääksyn yhteiskoulu käsityö - NEULAHUOVUTUS -

Vääksyn yhteiskoulu käsityö - NEULAHUOVUTUS - Vääksyn yhteiskoulu käsityö - NEULAHUOVUTUS - Huovutus on ikivanha menetelmä tuottaa kangasta. Huovassa villan kuidut ovat takertuneet toisiinsa muodostaen yhtenäisen tekstiilipinnan. Huovan paksuus ja

Lisätiedot

Kuvan pehmennys. Tulosteiden hallinta. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito.

Kuvan pehmennys. Tulosteiden hallinta. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Tulostinajuri tuottaa parhaan mahdollisen tulostuslaadun erilaisiin tulostustarpeisiin. Joskus saattaa kuitenkin olla tarpeen muuttaa tulostettavan asiakirjan ulkonäköä enemmän kuin tulostinajuri sallii.

Lisätiedot

Käsitöitä. N:o2.1904. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan.

Käsitöitä. N:o2.1904. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. Käsitöitä N:o21904 Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan iskunta ynnä liite Käsitöitä maksaa koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 50 kop, puolelta vuodelta Suomessa 3 m:kkaa 50 p:niä Huoni! Koti

Lisätiedot

Keramiikka Prosessi ja polttaminen

Keramiikka Prosessi ja polttaminen Keramiikka Prosessi ja polttaminen, Taiteen laitos, kuvataidekasvatus 2.1. 2017 Keramiikan valmistuksen prosessi Peruskaavaa voidaan muunnella tarpeen mukaan. Tee tarvittaessa aina testit. Koristelupoltto,

Lisätiedot

Valovoimainen kiiltosävyte

Valovoimainen kiiltosävyte Valovoimainen kiiltosävyte Kampaamoalalla vaatimukset kasvavat päivä päivältä ja kampaajan on ylitettävä asiakkaidensa odotukset kerta toisensa jälkeen. Asiakkaat odottavat entistäkin korkealaatuisempaa

Lisätiedot

Säätytalo: huone 22 KATTOMAALAUKSEN REKONSTRUKTIOALUEEN KERROSTEN KARTOITUS Kuustie&Sorri Oy Mari Punta ja Sanni Vuorisalo 16.7.

Säätytalo: huone 22 KATTOMAALAUKSEN REKONSTRUKTIOALUEEN KERROSTEN KARTOITUS Kuustie&Sorri Oy Mari Punta ja Sanni Vuorisalo 16.7. Säätytalo: huone 22 KATTOMAALAUKSEN REKONSTRUKTIOALUEEN KERROSTEN KARTOITUS Kuustie&Sorri Oy Mari Punta ja Sanni Vuorisalo 16.7.2014 1 JOHDANTO Työn alla on Säätytalon salin 22 katon maalinkiinnitys. Tehtävä

Lisätiedot

Värin kätkeminen. Valkoisen peittävyys ja läpikuultavuus lasinpuhalluksessa. Pauliina Varis. Materiaalitutkimusraportti. Muotoilun koulutusohjelma

Värin kätkeminen. Valkoisen peittävyys ja läpikuultavuus lasinpuhalluksessa. Pauliina Varis. Materiaalitutkimusraportti. Muotoilun koulutusohjelma Värin kätkeminen Valkoisen peittävyys ja läpikuultavuus lasinpuhalluksessa Pauliina Varis Materiaalitutkimusraportti Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Ommelvalitsin N/R Luonnospiikin säätö. Neulan asema. Differentiaalisyöttö

Ommelvalitsin N/R Luonnospiikin säätö. Neulan asema. Differentiaalisyöttö OMPELEET Taulukon säädöt ovat normaaliolosuhteisiin sopivia suosituksia. Sopiva langankireys säädetään automaattisesti, kun ommel valitaan säätimestä. Langankireyttä pitää mahdollisesti säätää riippuen

Lisätiedot

54 RYHMÄ TEKOKUITUFILAMENTIT; KAISTALEET JA NIIDEN KALTAISET TAVARAT TEKSTIILITEKOKUITU- AINEESTA

54 RYHMÄ TEKOKUITUFILAMENTIT; KAISTALEET JA NIIDEN KALTAISET TAVARAT TEKSTIILITEKOKUITU- AINEESTA RYHMÄ TEKOKUITUFILAMENTIT; KAISTALEET JA NIIDEN KALTAISET TAVARAT TEKSTIILITEKOKUITU- AINEESTA Huomautuksia 1. Kaikkialla nimikkeistössä tarkoitetaan ilmaisulla "tekokuidut" katkokuituja ja filamentteja,

Lisätiedot

viimeistely- ja kokoamisvaiheessa villaa on helppo käsitellä ja hyvin hoidettuna se säilyttää alkuperäisen ulkonäkönsä pitkään.

viimeistely- ja kokoamisvaiheessa villaa on helppo käsitellä ja hyvin hoidettuna se säilyttää alkuperäisen ulkonäkönsä pitkään. Neulelangat Neulelankoja myydään kerinä ja vyyhteinä. Kerät painavat useimmiten 50 g ja vyyhdit 100 g. Melkein kaikissa vyyhdeissä ja kerissä on lankavyöte. 1. Tavallinen s-kierteinen lanka on melko kiinteää.

Lisätiedot

1. 3 4 p.: Kansalaisjärjestöjen ja puolueiden ero: edelliset usein kapeammin tiettyyn kysymykseen suuntautuneita, puolueilla laajat tavoiteohjelmat. Puolueilla keskeinen tehtävä edustuksellisessa demokratiassa

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Korkean polton mattalasitetutkimus -tavoitteena vihreähkö korkean polton mattalasite

Korkean polton mattalasitetutkimus -tavoitteena vihreähkö korkean polton mattalasite Korkean polton mattalasitetutkimus -tavoitteena vihreähkö korkean polton mattalasite Keramiikan materiaalitutkimus Keramiikka- ja lasitaiteen ko. Muotoilun osasto Taideteollinen korkeakoulu Jenni Ritola

Lisätiedot

SYKSY-TALVI INSPIRAATIO!

SYKSY-TALVI INSPIRAATIO! SYKSY-TALVI 13-14 SYKSY-TALVI 13-14 INSPIRAATIO! Talvi on ihanaa aikaa! Uusi mallistomme on syntynyt lumisten vuoristomaisemien ja kirpeiden pakkasöiden innoittamana. Malliston runsaaseen väripalettiin

Lisätiedot

PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI

PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI Arvioijan nimi: Päivämäärä ja kellonaika: Arvioitava tila: Sijainti tilassa: Vastaa kysymyksiin annetussa järjestyksessä! Antaessasi vastauksesi asteikkomuodossa,

Lisätiedot

OSTOAPU NORSBORG. -sohvasarja. SARJAN OSAT Kahden istuttava osa Kolmen istuttava osa Divaaniosa Kulmaosa Käsinoja Jalat

OSTOAPU NORSBORG. -sohvasarja. SARJAN OSAT Kahden istuttava osa Kolmen istuttava osa Divaaniosa Kulmaosa Käsinoja Jalat OSTOAPU NORSBORG -sohvasarja SARJAN OSAT Kahden istuttava osa Kolmen istuttava osa Divaaniosa Kulmaosa Käsinoja Jalat Irtopäällinen Eri päällisvaihtoehtoja Pestävä päällinen Varastotuote Koko perheen sohva

Lisätiedot

BOKNÄS SCANDIC. Boknäs Scandic. Moduuleista koottu Boknäs Scandic -kaluste muuntuu ja kasvaa tarpeiden mukaan ylöspäin ja sivuille.

BOKNÄS SCANDIC. Boknäs Scandic. Moduuleista koottu Boknäs Scandic -kaluste muuntuu ja kasvaa tarpeiden mukaan ylöspäin ja sivuille. Boknäs Scandic Moduuleista koottu Boknäs Scandic -kaluste muuntuu ja kasvaa tarpeiden mukaan ylöspäin ja sivuille. VIIMEISTELE YLÄSOKKELILLA Yläsokkelin värin voi valita 7 eri vaihtoehdosta. Jos laitat

Lisätiedot

Korkean suorituskyvyn hiusväri rasittamatta hiuksia!

Korkean suorituskyvyn hiusväri rasittamatta hiuksia! TIE TOA VÄ REIS TÄ Korkean suorituskyvyn hiusväri rasittamatta hiuksia! ELUMEN- superväri on uusi täydellinen ja tehokas hiusväri, joka antaa poikkeuksellisen hyvän kiillon ja hehkuvan värin sekä erityisen

Lisätiedot

Keramiikka lasitteista, väreistä ja muista tekniikoista

Keramiikka lasitteista, väreistä ja muista tekniikoista Keramiikka lasitteista, väreistä ja muista tekniikoista, Taiteen laitos, kuvataidekasvatus 3.1. 2017 Makkaratekniikka Coil building Erik H Gellert Kelly Summers 2 Levytekniikka Slab building Rene Murray

Lisätiedot

1. STEREOKUVAPARIN OTTAMINEN ANAGLYFIKUVIA VARTEN. Hyvien stereokuvien ottaminen edellyttää kahden perusasian ymmärtämistä.

1. STEREOKUVAPARIN OTTAMINEN ANAGLYFIKUVIA VARTEN. Hyvien stereokuvien ottaminen edellyttää kahden perusasian ymmärtämistä. 3-D ANAGLYFIKUVIEN TUOTTAMINEN Fotogrammetrian ja kaukokartoituksen laboratorio Teknillinen korkeakoulu Petri Rönnholm Perustyövaiheet: A. Ota stereokuvapari B. Poista vasemmasta kuvasta vihreä ja sininen

Lisätiedot

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8 Tasot ja kanavat Yleistä Tasot eli layerit ovat tärkeä osa nykyajan kuvankäsittelyä. Tasojen perusidea on se, että ne ovat läpinäkyviä "kalvoja", joita

Lisätiedot

54 RYHMÄ TEKOKUITUFILAMENTIT; KAISTALEET JA NIIDEN KALTAISET TAVARAT TEKSTIILITEKOKUITU- AINEESTA

54 RYHMÄ TEKOKUITUFILAMENTIT; KAISTALEET JA NIIDEN KALTAISET TAVARAT TEKSTIILITEKOKUITU- AINEESTA 54 RYHMÄ TEKOKUITUFILAMENTIT; KAISTALEET JA NIIDEN KALTAISET TAVARAT TEKSTIILITEKOKUITU- AINEESTA Huomautuksia. Kaikkialla nimikkeistössä tarkoitetaan ilmaisulla "tekokuidut" katkokuituja ja filamentteja,

Lisätiedot

HTKK, TTKK, OY/Arkkitehtiosastot Valintakuulustelujen matematiikan koe 17.5.2002. arvoilla leikkauspisteen molemmat koordinaatit ovat positiiviset?

HTKK, TTKK, OY/Arkkitehtiosastot Valintakuulustelujen matematiikan koe 17.5.2002. arvoilla leikkauspisteen molemmat koordinaatit ovat positiiviset? HTKK, TTKK, OY/Arkkitehtiosastot Valintakuulustelujen matematiikan koe 17..00 Sarja A A1. Määritä suorien ax + y ja x y 3 leikkauspiste. Millä vakion a arvoilla leikkauspisteen molemmat koordinaatit ovat

Lisätiedot

Jamboree villasukkien ohje

Jamboree villasukkien ohje Jamboree villasukkien ohje Sen lisäksi että nämä sukat lämmittävät jalkoja, ne kuvastavat upeasti Suomen kaunista luontoa. Sukan varressa näkyvät revontulet ja lumiset kuuset. Suomi on maailmallakin tunnettu

Lisätiedot

Materiaalitutkimus Kirsti Taiviola/kevät2016

Materiaalitutkimus Kirsti Taiviola/kevät2016 Materiaalitutkimus Kirsti Taiviola/kevät2016 Outi Mustonen 2015: Tutkimus kierrätystekstiilimaateriaaleista Ville Heimala 2015: Savua ilman tulta? Puupolttoisen keramiikan tunnelmaa sähköuunilla Hanna-Kaarina

Lisätiedot

Grupparbete Ryhmätyö. LAPE-akademi / LAPE-akatemia Tillfälle 1. Tilaisuus

Grupparbete Ryhmätyö. LAPE-akademi / LAPE-akatemia Tillfälle 1. Tilaisuus Grupparbete Ryhmätyö LAPE-akademi / LAPE-akatemia Tillfälle 1. Tilaisuus 1. 9.5.2019 A Miten voidaan varmistaa, ettei suunnitelma jää vain paperiksi? Hur kan vi försäkra oss om att planen inte bara lämnar

Lisätiedot

PUHDISTUS JA PYYHINTÄ

PUHDISTUS JA PYYHINTÄ Oikeat pyyhetarvikkeet mahdollistavat työn sujuvuuden ja kustannussäästöt PUHDISTUS JA PYYHINTÄ Tarkastele käyttettyjä konepyyhkeitänne. Huomaatko että niistä valtaosa on vain osittain likaisia? Koska

Lisätiedot

Käyttöohjeet ja vinkit ennen värjäystä

Käyttöohjeet ja vinkit ennen värjäystä Käyttöohjeet ja vinkit ennen värjäystä Turvallisuus! Jotta varmistat hiusvärimme sopivuuden juuri sinulle, suorita testi ennen värin käyttöä. Testaa suoraväriä ennen käyttöä pienelle ihoalueelle ja anna

Lisätiedot

Tekstiilien tutkiminen ja testaus

Tekstiilien tutkiminen ja testaus Tekstiilien tutkiminen ja testaus Langat elokuu 2006 Riikka Räisänen Helsingin yliopisto Langat 1. Yksinkertainen lanka 2. Monistettu lanka 3. Kerrattu lanka 4. Kertokerrattu lanka 1 Lankojen testaus Ompelulangat

Lisätiedot

Lankaleikki. Veera Välimäki. [Neuleita käsinvärjätyistä langoista] Atena Jyväskylä

Lankaleikki. Veera Välimäki. [Neuleita käsinvärjätyistä langoista] Atena Jyväskylä Lankaleikki [Neuleita käsinvärjätyistä langoista] Veera Välimäki Atena Jyväskylä Ensimmäinen painos, 2013 Sisällys Mallit ja tekstit: Veera Välimäki Kuvat ja graafinen suunnittelu: Veera Välimäki Atena

Lisätiedot

Design KYLPYTAKIT OMILLA PANTONE VÄREILLÄ/ BADROCKAR I VALBARA

Design KYLPYTAKIT OMILLA PANTONE VÄREILLÄ/ BADROCKAR I VALBARA 2008 Tuotteillamme on Oeko-Tex Standard 100 sertifikaatti Våra produkter har Oeko-Tex Standard 100 certifikat Puuvilla on kuulunut amerikkalaiseen arkeen jo 1400- luvulta lähtien. Zappella-froteessa käytettävä

Lisätiedot

Saksanpystykorvien värit

Saksanpystykorvien värit Saksanpystykorvien värit Ruskea: Kauttaaltaan yksivärinen tummanruskea. Ruskeilla esiintyy joskus harmaata karvaa housuissa, hännässä, silmien ympärillä tai lapojen seudulla. Tämä katsotaan virheeksi tai

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

atelier diessner effetto metallo

atelier diessner effetto metallo Ainutlaatuista, miten metallinen kiilto todellakin hyväilee silmiä, miten puhtaan ferro-oksidin ulkonäkö voikaan muuttua niin monipuolisesti. Ollen välillä hopeisen näköinen tai vaihtuen sitten kullankiiltoiseksi.

Lisätiedot

NAHKA KUDEMATERIAALINA

NAHKA KUDEMATERIAALINA NAHKA KUDEMATERIAALINA Ulla Vahteri Materiaalitutkimus -kurssi Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto-yliopisto 26.3.2018 Tiivistelmä Nahka on kudonnassa

Lisätiedot

Materiaali- ja valmistusteknologiat: Tekstiilimateriaalit ja rakenteet, MUO-C3004, 10 op

Materiaali- ja valmistusteknologiat: Tekstiilimateriaalit ja rakenteet, MUO-C3004, 10 op Materiaali- ja valmistusteknologiat: Tekstiilimateriaalit ja rakenteet, MUO-C3004, 10 op Kurssin vastuuopettaja Fagerlund hilkka-maija.fagerlund@aalto.fi 0443573129 Kurssi koostuu kolmesta eri osa-alueesta,

Lisätiedot

PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013

PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013 PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013 1 TULEVAISUUDEN TONNIN SETELI Suunni ele neliön muotoinen 1000 euron seteli. Kuva-aiheena voit käy ää

Lisätiedot

SYKSYISET KYSYMYKSET HÖSTFRAGOR

SYKSYISET KYSYMYKSET HÖSTFRAGOR SYKSYISET KYSYMYKSET HÖSTFRAGOR Kaksikieliset keskustelukortit syystunnelman herättelyä ja syyskauden suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. Tulosta,

Lisätiedot

10 vuoden TAKUU OSTOAPU DELAKTIG. -sohvasarja. SUUNNITTELIJA Tom Dixon

10 vuoden TAKUU OSTOAPU DELAKTIG. -sohvasarja. SUUNNITTELIJA Tom Dixon OSTOAPU DELAKTIG -sohvasarja SUUNNITTELIJA Tom Dixon SARJAN OSAT Lepotuolin perusosa 2:n istuttavan sohvan perusosa 3:n istuttavan sohvan perusosa Selkänoja + pehmuste Käsinoja + pehmuste Sivupöytä Lattiavalaisin

Lisätiedot

VÄRI ON: Fysiikkaa: valon osatekijä (syntyy valosta, yhdistyy valoon)

VÄRI ON: Fysiikkaa: valon osatekijä (syntyy valosta, yhdistyy valoon) VÄRI VÄRI ON: Fysiikkaa: valon osatekijä (syntyy valosta, yhdistyy valoon) VÄRI ON: Biologiaa: näköaistimus (solut ja aivot) Kemiaa: pigmentti (väriaine, materiaali) VÄRI ON: VÄRI ON: Psykologiaa: havainto

Lisätiedot

Akustiikasta. www.silentgliss.fi. Käsityksemme huoneista liittyy paljon huoneen akustiikkaan.

Akustiikasta. www.silentgliss.fi. Käsityksemme huoneista liittyy paljon huoneen akustiikkaan. Fokus akustiikkaan Akustiikasta Käsityksemme huoneista liittyy paljon huoneen akustiikkaan. Huoneet, joissa huono akustiikka ovat epämiellyttäviä ja tuntuvat kylmiltä. Kun näissä tiloissa on paljon väkeä,

Lisätiedot

JÄLJET PINNASSA. Kipsiseosmuotin vaikutus lasin pinnan laatuun uunivalussa

JÄLJET PINNASSA. Kipsiseosmuotin vaikutus lasin pinnan laatuun uunivalussa JÄLJET PINNASSA Kipsiseosmuotin vaikutus lasin pinnan laatuun uunivalussa Eeva Lehto Materiaalitutkimusraportti Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto-yliopisto

Lisätiedot

HERCULES-KORTTELIN VÄRISUUNNITELMAn INSPIRAATIOTA / Kaavavaihe POLTETTU UMBRA Herculeskortteli värisuunnitelma /

HERCULES-KORTTELIN VÄRISUUNNITELMAn INSPIRAATIOTA / Kaavavaihe POLTETTU UMBRA Herculeskortteli värisuunnitelma / HERCULES-KORTTELIN VÄRISUUNNITELMAn INSPIRAATIOTA / Kaavavaihe raikastava vesi Lämpö kirkastava punavioletti POLTETTU UMBRA Pohjoisen valkoinen lämpimät maavärit 1 HERCULES-KORTTELIN VÄRISUUNNITELMA /

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1012/2010 vp Eläkkeiden maksun myöhästymiset Eduskunnan puhemiehelle Eläkkeiden maksuissa on ollut paljon ongelmia tänä vuonna. Osa eläkeläisistä on saanut eläkkeensä tililleen myöhässä

Lisätiedot

Luonnonkuitukomposiittien. ruiskuvalussa

Luonnonkuitukomposiittien. ruiskuvalussa Luonnonkuitukomposiitit ruiskuvalussa Luonnonkuitukomposiittien mahdollisuudet -Roadshow 2008 Harri Välimäki Kareline Oy Ltd KARELINE OY LTD Sirkkalantie 12 B FIN-80100 Joensuu www.kareline.com Customers

Lisätiedot

Vaalea kraatterilasite

Vaalea kraatterilasite Vaalea kraatterilasite Juho Nykänen Materiaalitutkimus Keramiikka ja lasitaiteen koulutusohjelma Muotoilun laitos Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu 4.5.2015 Abstrakti Tutkimuksen keskiössä on piikarbidi

Lisätiedot

JOULULAHJA-NUMERO 1902. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan.

JOULULAHJA-NUMERO 1902. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. Käsitöitä 11. N:o Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. 1902. Koti ja Yhteiskunta ynnä liite Käsitöitämaksaa koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 50 kop», puolelta vuodelta Suomessa 3 m:kkaa 50

Lisätiedot

Keramiikkapigmenttien vesivärimäisyyden tutkimus

Keramiikkapigmenttien vesivärimäisyyden tutkimus Keramiikkapigmenttien vesivärimäisyyden tutkimus Otto Rummukainen Materiaalitutkimus kurssin tutkimusraportti Muotoilun pääaine Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Aalto-yliopisto 2.4.2015 Tiivistelmä

Lisätiedot

59 RYHMÄ KYLLÄSTETYT, PÄÄLLYSTETYT, PEITETYT TAI KERROSTETUT TEKSTIILIKANKAAT; TEKSTIILI- TAVARAT, JOLLAISET SOVELTUVAT TEKNISIIN TARKOITUKSIIN

59 RYHMÄ KYLLÄSTETYT, PÄÄLLYSTETYT, PEITETYT TAI KERROSTETUT TEKSTIILIKANKAAT; TEKSTIILI- TAVARAT, JOLLAISET SOVELTUVAT TEKNISIIN TARKOITUKSIIN 59 RYHMÄ KYLLÄSTETYT, PÄÄLLYSTETYT, PEITETYT TAI KERROSTETUT TEKSTIILIKANKAAT; TEKSTIILI- TAVARAT, JOLLAISET SOVELTUVAT TEKNISIIN TARKOITUKSIIN Huomautuksia 1. Jollei toisin määrätä, tässä ryhmässä tarkoitetaan

Lisätiedot

Mattokymppi. Mattokymppi 35 vuotta mattokauppaa SISÄLTÖ

Mattokymppi. Mattokymppi 35 vuotta mattokauppaa SISÄLTÖ s. 5 s. 9 s. 10 Mattokymppi 35 Mattokymppi 35 vuotta mattokauppaa Perheyrityksemme historia mattojen parissa alkoi vuonna 1975. Vankan kokemuksemme ja ammattitaitomme olemme keränneet vuosien aikana toimimalla

Lisätiedot

Multiprint 3D Oy. www.rpcase.fi www.multiprint.fi

Multiprint 3D Oy. www.rpcase.fi www.multiprint.fi Multiprint 3D Oy www.rpcase.fi www.multiprint.fi Multiprint 3D Oy 3D-tulostus tarkoittaa yksinkertaistettuna materiaalia lisäävää valmistusta. Markkinoilla on erilaisia 3D-tulostustekniikoita joista kukin

Lisätiedot

Triangle Colorscale. Created for design CMYK GUIDE. Intuitiivinen, tarkka ja käytännöllinen

Triangle Colorscale. Created for design CMYK GUIDE. Intuitiivinen, tarkka ja käytännöllinen Created for design CMYK GUIDE Intuitiivinen, tarkka ja käytännöllinen CMYK GUIDE -kartasta värit löytyvät nopeasti, ja ne ovat painettuina juuri sitä mitä valittiinkin! INTUITIIVINEN Suunnittelijan nopea

Lisätiedot

Arch.: Delugan Meissl, Vienna. EQUITONE Värit ja pinnat JULKISIVULEVYT

Arch.: Delugan Meissl, Vienna. EQUITONE Värit ja pinnat JULKISIVULEVYT Arch.: Delugan Meissl, Vienna EQUITONE Värit ja pinnat JULKISIVULEVYT Luonnolliset raaka-aineet EQUITONE-julkisivulevyt ovat rakennussuunnittelijan unelma ne on suunniteltu arkkitehtien toimesta, arkkitehdeille.

Lisätiedot

Klassikko jo syntyessään. Klassiker från början.

Klassikko jo syntyessään. Klassiker från början. Klassikko jo syntyessään. Klassiker från början. Materiaalina umpipuu sekä takorautaiset metalliosat. Råmaterial massivt trä och metallbeslag av smidesjärn. Rustiina- tuotesarjassa ruokaryhmät, penkit

Lisätiedot

10 vuoden TAKUU OSTOAPU DELAKTIG. -sohvasarja. SUUNNITTELIJA Tom Dixon

10 vuoden TAKUU OSTOAPU DELAKTIG. -sohvasarja. SUUNNITTELIJA Tom Dixon OSTOAPU DELAKTIG -sohvasarja SUUNNITTELIJA Tom Dixon SARJAN OSAT Lepotuolin perusosa 2:n istuttavan sohvan perusosa 3:n istuttavan sohvan perusosa Selkänoja + pehmuste Käsinoja + pehmuste Sivupöytä Lattiavalaisin

Lisätiedot

COMBINE. Combine 3. linjoja ja pehmeitä kaaria. Näyttävää materiaalien ja muotojen tasapainoa. Voit luoda oman pöytäsi. Täydellisen yhdistelmäsi.

COMBINE. Combine 3. linjoja ja pehmeitä kaaria. Näyttävää materiaalien ja muotojen tasapainoa. Voit luoda oman pöytäsi. Täydellisen yhdistelmäsi. COMBINE 2 Combine Combine 3 COMBINE Yhdistele. Ja valitse vapaasti. Etsi kaikkein sopivin sohvapöytä. Tilaan. Tehtävään. Ja tunnelmaan. Sijoittelu sohvan, jakkaran tai nojatuolin kanssa. Ryhmälle tai yksittäiselle

Lisätiedot

Kuvaile tai piirrä, millainen on sinun kotiovesi. Beskriv eller rita dörren till ditt hem.

Kuvaile tai piirrä, millainen on sinun kotiovesi. Beskriv eller rita dörren till ditt hem. Yllättävät ympäristökysymykset Överraskande frågor om omgivningen Miltä ympäristösi tuntuu, kuulostaa tai näyttää? Missä viihdyt, mitä jää mieleesi? Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse parhaat ja pyydä

Lisätiedot

KATUTAIDE KERAMIIKKA

KATUTAIDE KERAMIIKKA TYÖPAJAT 2012-2013 Sinulla on edessäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE Työpajassa

Lisätiedot

Värin valinta Tikkurilan värikartoista

Värin valinta Tikkurilan värikartoista Värin valinta Tikkurilan värikartoista Miksi on erilaisia värikarttoja? 12/4/2014 Marika Raike, Tikkurila OYj 2 Tikkurilan värikartat räätälöity maalimateriaalille, peittävyys ja kestävyys optimoitu omat

Lisätiedot

Kysely Lukkarin ylläpitäjille Tammikuu Vastaajia yhteensä 256 Ruotsinkielisiä 25 Julkaistujen sivustojen ylläpitäjiä 85%

Kysely Lukkarin ylläpitäjille Tammikuu Vastaajia yhteensä 256 Ruotsinkielisiä 25 Julkaistujen sivustojen ylläpitäjiä 85% Kysely Lukkarin ylläpitäjille Tammikuu 2018 Vastaajia yhteensä 256 Ruotsinkielisiä 25 Julkaistujen sivustojen ylläpitäjiä 85% Roolisi Lukkarin käytössä Ylläpidän vain tapahtumia ja/tai yhteystietoja 16%

Lisätiedot