Paloklusteri. Digitalisaation ja virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen liiketoiminnassa Martti Mäkimattila Liiketoimintakehittäjä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Paloklusteri. Digitalisaation ja virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen liiketoiminnassa Martti Mäkimattila Liiketoimintakehittäjä"

Transkriptio

1 Paloklusteri Digitalisaation ja virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen liiketoiminnassa Martti Mäkimattila Liiketoimintakehittäjä

2 Mitä on digitalisaatio Digitalisaatio on sekä toimintatapojen uudistamista, sisäisten prosessien digitalisointia että palveluiden sähköistämistä. Kyse on isosta oivalluksesta, miten omaa toimintaa voidaan muuttaa jopa radikaalisti toisenlaiseksi tietotekniikan avulla. (Valtionvarainministeriö) Integration of digital technologies into everyday life by the digitization of everything that can be digitized. (BusinessDictionary.com)

3 Digitaalisuus Yksi merkittävimmistä pk-yritysten toimintoja ja ympäristöjä muuttavista tekijöistä Vaikuttavuudeltaan tämän hetken suurin megatrendi Nousevat teknologiat ja eri teknologioiden yhdistely luovat uusia, perinteisestä poikkeavia liiketoimintamahdollisuuksia Vuoden 2016 suurimpia keskustelunaiheita digitaalisuuden parissa oli virtuaalitodellisuus (VR), jonka markkinan on arvioitu olevan suuruudeltaan noin 25 MRD vuonna Lisätty todellisuus (AR) tulee arvioiden mukaan olemaan digitaalisessa kehityksessä vuoden 2017 puhutuin aihe, 83 MRD markkinallaan (2021). Esim. (AI) tekoälymarkkinoiden odotetaan kasvavan huimasti seuraavan kymmenen vuoden aikana. Suomen tekoälykärki on terävä mutta kapea Suomessa toimii alan yrityksiä noin 350 ja tutkijoita on useissa tutkimuslaitoksissa yhteensä noin 400. Suurin osa Suomessa toimivista tekoäly-yrityksistä hyödyntää kuitenkin ulkopuolista ja pääsääntöisesti ulkomailla kehitettyä alustaa tai toimittajaa.

4 Digibarometrin tuloksia 2017 Aiempien digibarometrien perusteella tiedämme, että Suomi heräsi myöhässä digitaaliseen murrokseen mutta kiihdytti sen jälkeen varsin hyvään vauhtiin. Digibarometri 2017 osoittaa, että Suomen erinomaiset edellytykset digitalisaatioon ovat realisoituneet kohtuullisen hyvin. Silti joillain keskeisillä osa-alueilla, kuten kansainvälisessä verkkokaupassa, Suomen sijoitus maavertailussa on edelleen huono. Digibarometrissa mitataan digitaalisuuden yhteiskunnallista hyödyntämistä. Koulutustason kaltaiset yleiset tekijät tai maan rooli ICT:n tuottajana eivät vaikuta sijoitukseen. Mittaus tehdään kolmella tasolla (edellytykset, käyttö ja vaikutukset) ja kolmella pääsektorilla (yritykset, kansalaiset ja julkinen). Julkaisijat: Liikenne- ja viestintäministeriö, Tekes Teknologiateollisuus ry, Verkkoteollisuus ry ISBN (pdf)isbn (painettu) Raportti ja siihen liittyvä materiaali ovat saatavissa osoitteessa

5 Digibarometrin tuloksia 2017 Julkaisijat: Liikenne- ja viestintäministeriö, Tekes Teknologiateollisuus ry, Verkkoteollisuus ry ISBN (pdf)isbn (painettu) Raportti ja siihen liittyvä materiaali ovat saatavissa osoitteessa

6

7 Digibarometrissa mitataan digitaalisuuden yhteiskunnallista hyödyntämistä. Koulutustason kaltaiset yleiset tekijät tai maan rooli ICT:n tuottajana eivät vaikuta sijoitukseen. Mittaus tehdään kolmella tasolla (edellytykset, käyttö ja vaikutukset) ja kolmella pääsektorilla (yritykset, kansalaiset ja julkinen).

8 Digitalisaatio voi Suomessa erittäin hyvin 70 % yrityksistä haluaa luoda uutta liiketoimintaa digitalisaation avulla Suomalaisyrityksissä digitalisaation tueksi rakennetaan ekosysteemejä sekä uutta liiketoimintaa. Suomalaisyrityksistä 86 prosenttia on määritellyt digitalisaation yhdeksi tärkeimmistä strategisista tavoitteistaan. Hyötyjä haetaan erityisesti asiakkaiden osallistamisesta esimerkiksi digitaalisten palvelukanavien kehittämisen kautta. Kuitenkin vain 12 prosenttia yrityksistä hyödyntää tehokkaasti asiakasdataa. Suomalaisista yrityksistä jopa 70 prosenttia haluaa synnyttää digitalisaation kautta uutta liiketoimintaa, kun taas muissa Pohjoismaissa digitalisaatiossa keskitytään yhä enimmäkseen ydinliiketoiminnan vahvistamiseen. Microsoftin tutkimus How Finland is embracing digital transformation julkaistiin syyskuussa Tutkimukseen haastateltiin 22 johtavan suomalaisen organisaation ylimmän johdon edustajaa. Tutkimuksen toteutti Suomessa PwC. Lähteenä M&M

9 Suhtautuminen digitalisaatioon ratkaisevaa palveluyritysten kannalta Palvelualojen työnantajat Palta ry:n Innolink Research Oy:n kanssa kolmatta kertaa toteuttaman Digitaloudesta kasvua -tutkimuksen mukaan yritykset palvelualoilla voidaan jakaa digitalisaation suhteen neljään ryhmään: Suunnannäyttäjiin, jotka ovat ottaneet digitalisaation liiketoimintansa strategiseen ytimeen. Heitä on tutkimuksen mukaan 11% palveluyrityksistä Suomessa. Hyödyntäjiin, jotka digitalisoivat liiketoimintansa ja hallintonsa. Tämä on suurin ryhmä, 36%. Sopeutujat, joita on 25% yrityksistä, tyytyvät digitalisoimaan sen mitä on pakko. Yli neljännes, 28%, on digikieltäjiä. Tämän ryhmän yritykset eivät koe digitalisaation koskevan heidän liiketoimintaansa tai toimialaansa. Tutkimuksen tulokset digitalisoinnin vaikutuksesta yrityksen tulevaisuudennäkymiin ovat selvät. 86% voimakkaasti kasvuhakuisista palveluyrityksistä on määrittänyt liiketoiminnan digitalisoimisen strategiseksi tavoitteekseen, kun taas taantuvista palveluyrityksistä 61% uskoo edelleen, ettei digitalisaatio ole yrityksen kannalta merkittävä asia. Yritykset, jotka ovat tehneet strategisen päätöksen panostaa digitalisaation hyödyntämiseen, ovat kiistattomasti myös kasvu-uralla.

10 Digitaalisuus otsikoissa: IoT paloturvallisuuden näkökulmasta tuli vahvasti esiin Palotutkimusraadin kymmenensillä Palotutkimuksen päivillä Espoossa. Yleisökeskustelussa todettiin, että verkkojen toimivuus on keskeistä myös pelastustoimelle Digitaalinen porrasnäyttö parantaa pelastussuunnitelmien tiedottamista Suomalainen Innohome Oy on voittanut Liesivahti-tuotteellaan kansainvälisen IFSEC paloturvallisuuspalkinnon Active Fire Product Innovation -kategoriassa. Liesivahti tarkkailee älykkäästi liettä ja tulipalon uhatessa katkaisee virran, hälyttää sekä tarvittaessa soittaa turvapuhelimeen. Palomies keksi 3D-pelin valistukseen Digitaalisuuden nykytila ja kehityssuunnat kiinteistö- ja rakennusalalla

11 Paloturvallisuus ja digitalisaatio? Mikä digitalisaatiota hyödyntänyt tuote tai palvelu on herättänyt teissä tänä vuonna suurimman vau efektin?

12 Digitaalinen murros liiketoiminnan kannalta? Yritystoiminnan näkökulmasta digitaalinen murros on saanut alkunsa teknologioiden tarjoamista mahdollisuuksista ja asiakkaiden uudenlaisista tarpeista toimintaympäristön muuttuessa. Uudet teknologiat, työkalut ja toimintatavat haastavat perinteiset ansaintalogiikat ja tavat toimia.

13 Digitaalisia palveluita globaalisti on perustettu vuonna 1995 kirjojen verkkokauppa, joka myöhemmin on laajentunut niin valikoiman kuin maantieteellisen sijainnin suhteen. Markkina-arvo on noin 350 mrd. US$ ja toiminta on nykyisin kannattavaa. kuljettaa ihmisiä ja tavaroita ympäri maailmaa eri kaupungeissa ilman yhtään omaa autoa tai kuljettajaa. Markkina-arvo on arvioitu olevan noin 60 mrd. US$. majoittaa ihmisiä ympäri maapallon omistamatta yhtään vuokrattavaa huoneistoa. Liikevaihdon arvioidaan olevan v ,7 mrd. US$. Markkina-arvo n. 30 mrd. US$. on avoimeen lähdekoodiin perustuva virtuaalivaluutta, jonka yhteisarvo on arvioitu olevan 10 mrd. US$. Valuutta ei ole minkään pankin hallitsema, eikä sidottu mihinkään fyysiseen materiaan. on kenkien ja vaatteiden verkkokauppa, joka toimii Euroopassa. Liikevaihto on 2016 noin 4 mrd. US$. Markkina-arvo on noin 10 mrd. US$.

14 Hype Cycle for Emerging Technologies Gartner, Inc. is the world's leading information technology research and advisory company.

15 Digitalisaatio on siis yrityksen kannalta paljon muutakin kuin bittejä tuotteessa Digitalisaatio vaikuttaa yrityksen toimintaan laajasti Verkostot (sosiaalinen media jne.) Liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen (tiedonvälitys; Google -haut, Innocentive sekä monet muut Internet sivut /alustat ) Rahoitus (pankit muuttavat toimintatapojaan, joukkorahoitus jne.) Markkinointi (erilaiset digitaaliset kanavat ja työkalut) Suunnittelu (3D CAD, VR= virtuaalitodellisuus, AR= lisätty todellisuus) Tuotanto (Simulointi, tuotannonohjaus yms. resurssointityökalut, ERP, uudet tuotantomenetelmät; 3D-tulostus, IOT jne.) Myynti (Myynnin työkalut, verkkokaupat, varastottomat toimitusketjut) Johtaminen ja taloushallinto (Johdon työkalut, kirjanpito) Ihmisten muuttuvat kulutustottumukset!

16 Digitalisaation vaikutuksia Digitalisaatio uudistaa kokonaisia toimialoja muuttaen radikaalisti liiketoiminnan arvoketjuja ja ekosysteemejä. Maa- ja toimialarajojen ulkopuolelta tuleva kilpailu pakottaa yksittäiset suomalaiset yritykset tehostamaan toimintaansa tai jopa keksimään liiketoimintamallinsa kokonaan uudelleen. Samalla suomalaisille yrityksille aukeaa täysin uudenlaisia markkinoita rajattomassa maailmassa (esim. peliteollisuus).

17 Digitaalisuuteen liittyvät alustat ja liiketoimintamallit Digitaaliseen liiketoimintaan liittyy hyvin usein sitoutuminen erilaisiin alustoihin ja ekosysteemeihin Yritysten näkökulmasta kyseessä ovat valinnat, jotka saattavat sitoa yrityksen tietynlaiseen ansaintamalliin tai työkaluihin Erilaiset alustat sisältävät erilaisia riskejä ja mahdollisuuksia

18 Three Platform Business Models In the integrator platform model, the company incorporates outside innovations and sells the final products to customers. In the product platform model, external innovators build on top of the platform and sell the resulting products to customers. Finally, in the two-sided platform model, external innovators and customers are free to transact directly with one another as long as they also affiliate with the platform s owner. Apple store, InnoCentive Coretex, Android ebay, Video games Boudreau, K. J. & Lakhani, K. R How to Manage Outside Innovation. MIT Sloan Management Review, 50(4):

19 Uhka ja mahdollisuus Kaikki yritykset kohtaavat digitalisaation, haluavat tai eivät. Mahdollisuudet Liiketoiminnan kasvu Uudet liiketoimintamallit, kuten Arvoketjun verkottuminen Digitaalinen liiketoiminta Markkina-alueen laajentaminen Prosessien tehostuminen Työn tuottavuuden parantuminen Työn mielekkyyden lisääntyminen Uhat Liiketoiminnan pienentyminen / häviäminen Vanha ei riitä; tehdyt investoinnit, tuotteen ja palveluiden elinkaaret, takaisinmaksuajat jne. Kilpailun koventuminen Hintakilpailu Uudet kilpailijat, myös oman toimialan /- alueen ulkopuolelta Muutostarve kasvaa ja sykli nopeutuu

20 Digitalisaatio muuttaa pelisääntöjä Markkinat muuttuvat Toimijat muuttuvat Säännöt muuttuvat => Business voi hävitä alta, uutta tulee tilalle

21 Lyhyt katsaus: AR & VR mistä puhutaan?

22 Lyhyesti käsitteistä Virtual reality (VR) Virtuaalitodellisuus eli tekotodellisuus (keinotodellisuus, lumetodellisuus, engl. virtual reality) on tietokonesimulaation tuottamien aistimusten avulla luotu keinotekoinen ympäristö. Virtuaalitodellisuus voi joko pyrkiä simuloimaan jotakin todellista ympäristöä tai se voi luoda täysin kuvitteellisen ympäristön. Useimmat virtuaalitodellisuuden ympäristöt perustuvat lähes kokonaan visuaaliseen vaikutelmaan, joka luodaan joko tietokoneen näytölle, laajakankaalle tai erityiselle stereoskooppiselle katselulaitteelle. Joissakin simulointiympäristöissä käytetään lisäksi muita aistiärsykkeitä, kuten simuloitua äänimaailmaa tai tuntoaistiin perustuvia liikeärsykkeitä. Lähde: Wikipedia

23 Lyhyesti käsitteistä Lisätty todellisuus (täydennetty todellisuus, engl. augmented reality, lyh. AR) viittaa näkymään, johon on lisätty tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä ja jota käyttäjä tarkastelee läpikatseltavien (see-through) näyttöjen kautta. Se on siis järjestelmä, jossa keinotekoista, tietokoneella tuotettua tietoa (kuva, ääni, video, teksti, GPS-informaatio) on lisätty näkymään todellisesta ympäristöstä. Augmented reality (AR) Mixed reality (MR), sometimes referred to as hybrid reality

24 GOOGLE GLASS Parhaita yritelmiä kehitys jatkuu? Laseilla voi soittaa puheluja ja lähettää viestejä, sekä navigoida. Niillä pystyy ottamaan myös valokuvia ja videota. Lasien graafisena käyttöliittymänä toimii 1,3 -tuumainen (3 cm) lasinen näyttö, joka on suunniteltu häiritsemään muuta toimintaa mahdollisimman vähän. Laseille on mahdollista antaa äänikomentoja. Lasit pohjautuvat Android-käyttöjärjestelmään. Lasien kanssa yhteensopivat niin kutsutut glassware-sovellukset voivat lähettää tietoa laitteesta ulospäin ja sisäänpäin laitteeseen. Esimerkiksi Gmail sopii yhteen lasien kanssa. Internetyhtiö Google lopetti Google Glass -älylasiensa myymisen. Yhtiö kertoi valmistelevansa edelleen älylaseista kuluttajille suunnattua tuotetta, mutta lopettavansa Google Glass -lasien valmistamisen nykymuodossaan. Laseja on kehitetty eteenpäin yrityskäyttöön yhdessä kymmenien kumppanien kanssa viimeisen kahden vuoden aikana. Esimerkkinä kerrotaan Glassin vaikutuksesta teollisuudessa maatalouskoneita valmistavasta tehtaasta, jossa valmistusaikoja on onnistuttu lyhentämään 25 prosentilla ja tarkistusprosessia nopeuttamaan 30 prosenttia. DHL puolestaan kertoo nopeuttaneensa varastotoimintojaan 15 prosentilla. Myös lääkärit ovat Fadellin mukaan löytäneet Glassin mukanaan tuomat edut.

25 HOLOLENS Kohti toimivia konsepteja näytöiksi? Microsoftin HoloLens on yksi pisimmälle ehtinyt lisätyn todellisuuden laite. Se sijoittelee aidonnäköisiä hologrammeja katsojan näkökenttään monimutkaisen optiikan ja antureiden avulla. Myös muilla valmistajilla on vastaavia laitteita, kuten Sonyllä.

26 NUVIZ Kohti toimivia konsepteja näytöiksi? Nuviz on suomalainen heijastusnäyttö kypärään Monitoimilaite näyttää, soittaa ja kuvaa Nuvizin käyttöjärjestelmänä toimii Android ja siihen voi liittää bluetoothilla myös älypuhelimen. Nuviz lupaa kuljettajalle paljon muutakin informaatiota kuin pelkkiä ajotietoja. Navigoinnin, reittitietojen ja nopeuden lisäksi puheluiden soittaminen sekä puhelimeen tallennetun musiikin kuunteleminen onnistuu. Tieto laitteen käyttötilasta löytyy sen näyttöruudulta. Nuvizissa on myös HD-tasoinen 8- megapikselin videokamera.

27 Tabletilla tai kännykällä AR on markkinointi- / myyntimiehen tai huoltomiehen unelma? Kännykän tai tabletin kamerakuvaan voidaan lisätä tietoa, esim. tekstiä tai 3Dkuvaa tai molempia.

28 HTC VIVE Virtuaalitodellisuus HTC Vive on HTC:n ja Valve Corporationin yhteistyössä kehittämä virtuaalitodellisuusjärjestelmä, joka koostuu virtuaalilaseista, käsissä pidettävistä liikeohjaimista ja laserpohjaisista sensoreista. Järjestelmä on suunniteltu muuntamaan sensorien avulla määritelty tila kolmiulotteiseksi virtuaalimaailmaksi jonka sisällä voi liikkua ja jonka sisällön kanssa käyttäjä voi olla vuorovaikutuksessa liikeohjainten avulla. Virtual Reality - SteamVR featuring the HTC Vive

29 Miksi soveltaa näitä digitaalisia työkaluja? Mitä käytännön hyötyjä yleisesti tunnettujen lisäksi? Voidaan esitellä tuotetta, jota ei vielä fyysisesti ole olemassa (esim. protona tai tuotteena) Voidaan visualisoida asioita joita fyysisellä mallilla on hankala esittää (esim. ilmavirtaukset) Voidaan viedä iso 1:1 suhteessa oleva VR-malli esiteltäväksi esim. messuilla (helppo kuljettaa, ei tulleja, mahtuu standille, voi näyttää asioita joita ei voisi esitellä fyysisellä mallilla, uusi teknologia kiinnostaa yleisöä. Opetuskäytössä, tehokas ja toisinaan huomattavasti halvempi kuin muut tavat Kommunikoinnin välineenä tuotekehityksessä esim. asiakkaan palautteen saamiseksi

30 #DigiLAHTI UUTTA KASVUA DIGITAALISUUDESTA PK-YRITYKSILLE Martti Mäkimattila

31 #DigiLahti uutta kasvua digitaalisuudesta PK-yrityksille Rahoitus noin 1 milj. eur 9/ /2019 DigiLAHTI hankkeessa tavoitteena on tehostaa yritysten prosesseja, sekä kehittää uusia asiakasja käyttäjälähtöisiä palveluita sekä tuotteita digitalisaatiota hyödyntäen. Hanke tuottaa tietoa ja toimintamalleja digitalisaation hyödyntämiseksi pk-yrityksissä. Pääasiallisina sisältöinä hankkeessa ovat soveltuvien teknologioiden asiakas- ja käyttäjälähtöinen kokeileminen ja käyttöönottaminen osana yrityskohtaista liiketoiminnan kehittämistä. Yhteishanke; LADEC, LUT ja LAMK Rahoittajana; Päijät-Hämeen Liitto (EAKR).

32 Lisää tietoa Liiketoimintakehittäjä Martti Mäkimattila Kiitos!

Se on sinussa. Virtuaalinen ja laajennettu todellisuus. Jari Kotola Sovelto Aamiaisseminaari Tampere

Se on sinussa. Virtuaalinen ja laajennettu todellisuus. Jari Kotola Sovelto Aamiaisseminaari Tampere Se on sinussa. Virtuaalinen ja laajennettu todellisuus Jari Kotola Sovelto Aamiaisseminaari 31.3.2017 Tampere Jari Kotola Senior-konsultti, MCT IT-kouluttajana vuodesta 1995 Soveltossa vuodesta 2002 Tietotyö,

Lisätiedot

DIGITAALISUUDELLA SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN MENESTYSTÄ POHJOIS- Yliopettaja Esa Hietikko

DIGITAALISUUDELLA SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN MENESTYSTÄ POHJOIS- Yliopettaja Esa Hietikko DIGITAALISUUDELLA MENESTYSTÄ POHJOIS- SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN Yliopettaja Esa Hietikko Digitalisaatio on hyvin laaja käsite 2/13 Miksi digitalisaatiota? Digibarometrin mukaan yritysten digitaalinen

Lisätiedot

Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana

Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana Verkostomessut, Tampere 23.1.2019 Elina Ussa, FiCom ry FiCom ry FiCom on ICT-alan suomalainen edunvalvoja, jonka tavoitteena on edistää jäsentensä liiketoimintamahdollisuuksia

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy 017 Alueraportti, 1 Pk-yritysbarometri, syksy 017 alueraportti, 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut 1 7 7 61 61 Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

Rolling up the Sleeves: Let s Make Growth with Digital Services. Tunnistautuminen saḧkoïseen asiointiin

Rolling up the Sleeves: Let s Make Growth with Digital Services. Tunnistautuminen saḧkoïseen asiointiin Rolling up the Sleeves: Let s Make Growth with Digital Services Tunnistautuminen saḧkoïseen asiointiin 1 Oma Säästöpankki Oy lyhyesti Oma Saä sto pankista muodostumassa Suomen suurin ja vahvin saä sto

Lisätiedot

Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin

Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin Kari Penttinen 12.3.2013 Katsaus päättyneeseen ohjelmaan, jossa tavoitteina oli eri toimialoilla: Kilpailukyvyn parantaminen samanaikaisesti ICT:tä hyödyntämällä

Lisätiedot

Virtuaalihanskat työmaalle

Virtuaalihanskat työmaalle Virtuaalihanskat työmaalle Toni Ylärinne toni.ylarinne@sovelto.fi Sovelto Oyj Matti Pouhakka matti.pouhakka@fake.fi FAKE Production Oy Virtuaalitodellisuuden käsitteitä Virtual Reality on audiovisuaalisin

Lisätiedot

Digitalisaation hyödyt teollisuudessa

Digitalisaation hyödyt teollisuudessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitalisaation hyödyt teollisuudessa Teollisuus ja digitalisaatio seminaari 3.9.2015 Technopolis Hermia, Tampere Heli Helaakoski, TkT, tutkimuspäällikkö Teollisuuden

Lisätiedot

Digitalisaation merkitys kansantaloudessa ja tulevaisuuden työssä

Digitalisaation merkitys kansantaloudessa ja tulevaisuuden työssä Digitalisaation merkitys kansantaloudessa ja tulevaisuuden työssä 7.12.2017, Matti Paavonen, pääekonomisti / Palvelualojen työnantajat Palta ry 1 2010-l 2000-l 1990-l 1980-l Digitalisaatio on tuonut finanssialalle

Lisätiedot

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa Josek-VTT, Älyä koneisiin ja palveluihin digitalisaation vaikutukset valmistavassa teollisuudessa 7.2.2017

Lisätiedot

Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle.

Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle. Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle. Visualisointeja voi hyödyntää monipuolisesti. Niiden avulla käyttö- ja asennusvideot, koulutusmateriaalit

Lisätiedot

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla?

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen 12.3.2013 Digitaalisuus palvelujen ja tuotannon uudistajana Perustelut Organisaatioiden kokonaisvaltainen uudistaminen prosesseja

Lisätiedot

Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista. Aki Parviainen

Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista. Aki Parviainen Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista Aki Parviainen 7.11.2017 Business Finland 1.1.2018 alkaen Finpro ja Tekes yhdistyvät uudeksi Business Finland -organisaatioksi. Saman katon alla kaikki innovaatiotoiminnan,

Lisätiedot

Suomen digitaalinen tilannekuva. 1.6.2015 Jukka Viitasaari

Suomen digitaalinen tilannekuva. 1.6.2015 Jukka Viitasaari Suomen digitaalinen tilannekuva 1.6.2015 Jukka Viitasaari Suomella ei mene hyvin Suomen talouskasvu on pysähtynyt, koska työn tuottavuus ei kasva 3 Tuottavuuden kasvu ei ole koskaan ennen pysähtynyt rauhan

Lisätiedot

Digikysely RAKLIn jäsenille 2018

Digikysely RAKLIn jäsenille 2018 Digikysely RAKLIn jäsenille 2018 Kyselyn toteutus Kyselyllä selvitettiin digitaalisuuden hyödyntämisen nykytilannetta ja tulevaisuuden näkymiä RAKLIn jäsenyritysten keskuudessa. Selvityksen tavoitteena

Lisätiedot

Digitalouden haasteet. KARI PENTTINEN Ohjelmapäällikkö Teollinen internet - ohjelma Tekes puh

Digitalouden haasteet. KARI PENTTINEN Ohjelmapäällikkö Teollinen internet - ohjelma Tekes puh Digitalouden haasteet KARI PENTTINEN Ohjelmapäällikkö Teollinen internet - ohjelma Tekes puh. 0295055916 kari.penttinen@tekes.fi Mikä on muuttunut? Älypuhelimessa laskentatehoa ja muistia kuin ison firman

Lisätiedot

Digitalisaation mahdollisuudet uusi aalto

Digitalisaation mahdollisuudet uusi aalto Digitalisaation mahdollisuudet uusi aalto IT goes Industry 27.11.2015 Pekka Ala Pietilä staattisesta kilpailukyvystä dynaamiseen Talouden ja yhteiskunnan evoluutio > Suomen uudistumisvauhti 26.11.2015

Lisätiedot

VIRTUAALITODELLISSUUDEN JA LISÄTYN TODELLISUUDEN MAHDOLLISUUDET TERVEYDENHUOLLOSSA

VIRTUAALITODELLISSUUDEN JA LISÄTYN TODELLISUUDEN MAHDOLLISUUDET TERVEYDENHUOLLOSSA VIRTUAALITODELLISSUUDEN JA LISÄTYN TODELLISUUDEN MAHDOLLISUUDET TERVEYDENHUOLLOSSA Projektipäällikkö Toni Oja HUS-Tietohallinto Terveys ja talouspäivät 2017 VIRTUAALITODELLISUUS (VR) Virtuaalitodellisuus

Lisätiedot

Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut. BIOCONNECT- seminaari Tuomas Lehtinen

Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut. BIOCONNECT- seminaari Tuomas Lehtinen Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut BIOCONNECT- seminaari 22.11.17 Tuomas Lehtinen Verkosto, jolla tähdätään vientimarkkinoille Suunnittelu ja konsultointi Kaukokartoitus, satelliitti Viranomainen Kunnostusmenetelmä

Lisätiedot

Miten ICT palveluiden tarjontaa ja saatavuutta voitaisiin parantaa Lapissa?

Miten ICT palveluiden tarjontaa ja saatavuutta voitaisiin parantaa Lapissa? Lapin Digistep 3.5.2018 Yritysten digitaalinen toimintaympäristö Miten ICT palveluiden tarjontaa ja saatavuutta voitaisiin parantaa Lapissa? Tuomo Lindholm Tietojenkäsittelyn lehtori Lapin Ammattikorkeakoulu,

Lisätiedot

Digitalisaatio / Digiloikka. Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila

Digitalisaatio / Digiloikka. Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila Digitalisaatio / Digiloikka Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila 12.9.2016 Asiakas prosessissa Kirjaudu Kahoot.it Game PIN: 458597 Luo nimimerkki esim. KariN Miksi olemme täällä? Digitalisaatio on uusi ja

Lisätiedot

Teollinen Internet. Tatu Lund

Teollinen Internet. Tatu Lund Teollinen Internet Tatu Lund Suomalaisen yritystoiminnan kannattavuus ja tuottavuus ovat kriisissä. Nokia vetoinen ICT klusteri oli tuottavuudeltaan Suomen kärjessä ja sen romahdus näkyy selvästi tilastoissa.

Lisätiedot

Kansainvälistymispalveluiden esittelytilaisuus Tietoisku Tekesin uusista ohjelmista

Kansainvälistymispalveluiden esittelytilaisuus Tietoisku Tekesin uusista ohjelmista Kansainvälistymispalveluiden esittelytilaisuus 28.1.2015 Tietoisku Tekesin uusista ohjelmista Kari Penttinen Ohjelmapäällikkö Tekes kari.penttinen@tekes.fi p. 050 5577 916 www.tekes.fi/ti Taustalla myös

Lisätiedot

Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari Riikka Pellikka

Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari Riikka Pellikka Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari 9.3.2017 Riikka Pellikka Uudistamme julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi toimintatapoja uudistamalla.

Lisätiedot

PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen. Aki Parviainen 7.10.2013

PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen. Aki Parviainen 7.10.2013 PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen Aki Parviainen 7.10.2013 PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen Rahoitusta kasvuhaluisille pk-yrityksille liiketoiminnan uudistamiseen uusimman tietotekniikan ja internetin

Lisätiedot

Ohjelmistoihin perustuva liiketoiminta: haasteita ja mahdollisuuksia

Ohjelmistoihin perustuva liiketoiminta: haasteita ja mahdollisuuksia Ohjelmistoihin perustuva liiketoiminta: haasteita ja mahdollisuuksia Virkaanastujaisesitelmä 16.9.2003 Professori Jyrki Kontio Ohjelmistotuoteliiketoiminta jyrki.kontio@hut.fi http://www.soberit.hut.fi/swbiz

Lisätiedot

Digitaalinen talous ja kilpailukyky

Digitaalinen talous ja kilpailukyky Digitaalinen talous ja kilpailukyky Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Industrialismi + nationalismi => Suomen vaurastuminen 64"000" Bkt$asukasta$kohden$(euroa$vuoden$2010$hinnoin)$ 32"000"

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy 17 Alueraportti, 1 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut 1 7 7 1 1 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy 17 : Henkilökunnan määrän muutosodotukset

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy 7 Alueraportti, Pk-yritysbarometri, syksy 7 alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut 7 9 7 9 Lähde: Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Pk-yritysbarometri, syksy alueraportti, Keski-Pohjanmaan.9. : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut Keski-Pohjanmaa

Lisätiedot

Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla

Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla 25.4.2018 Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla @tanelihil 3D-visualisointikokeilujen tavoitteet Uutta näkökulmaa jo hallussa olevaan 3D-aineistoon Lähtökohtana

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy 7 Alueraportti, Pk-yritysbarometri, syksy 7 alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut 4 7 Uusimaa Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille. Juho Seppälä Digia Oyj

Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille. Juho Seppälä Digia Oyj Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille Juho Seppälä Digia Oyj 19.5.2017 AGENDA Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille 1. Digia pähkinänkuoressa

Lisätiedot

SIJOITUSMESSUT Toimitusjohtaja Timur tjkarki

SIJOITUSMESSUT Toimitusjohtaja Timur tjkarki SIJOITUSMESSUT 2019 9.5.2019 Toimitusjohtaja Timur Kärki @ tjkarki Gofore on kasvava ja kannattava digitalisaation asiantuntijayritys. 60 600 50 500 Miljoonaa euroa 40 30 20 400 300 200 Henkilöstömäärä

Lisätiedot

Verkkokaupan ABC Aamupäivän ohjelma

Verkkokaupan ABC Aamupäivän ohjelma Verkkokaupan ABC 1.2.2019 Aamupäivän ohjelma #DigiLAHTI 8.00 8.15 Aamukahvi 8.15 8.30 Tervetuloa - DigiLAHTI-hanke & Design Venture -ohjelma Kimmo Seppänen & Mikko Kyle, LADEC ja Veli-Pekka Räty, LAMK

Lisätiedot

Suomalainen osaaminen ja tulevaisuuden painopisteet Kiinteistö- ja Rakennusalan tietotekniikassa. Näkemyksiä, kommentteja keskustelun pohjaksi

Suomalainen osaaminen ja tulevaisuuden painopisteet Kiinteistö- ja Rakennusalan tietotekniikassa. Näkemyksiä, kommentteja keskustelun pohjaksi Suomalainen osaaminen ja tulevaisuuden painopisteet Kiinteistö- ja Rakennusalan tietotekniikassa Näkemyksiä, kommentteja keskustelun pohjaksi Reijo Kangas Tekes San Jose, USA Taustaa Ratas 1980-1990 luvulla

Lisätiedot

Tila ohjelman päällikkö Sampsa Nissinen sampsa.nissinen@tekes.fi

Tila ohjelman päällikkö Sampsa Nissinen sampsa.nissinen@tekes.fi 7.12.2010 Kasva - Kansainvälisty - Kehitä tuottavuutta! Rakennetun ympäristön kehittäminen Virtuaalisuus mahdollistajana Tekes Tila ohjelma 2008-2012 Tila ohjelman päällikkö Sampsa Nissinen sampsa.nissinen@tekes.fi

Lisätiedot

Virtuaalitilat tulevaisuudessa. Päivi Aarreniemi-Jokipelto TkT, yliopettaja

Virtuaalitilat tulevaisuudessa. Päivi Aarreniemi-Jokipelto TkT, yliopettaja Virtuaalitilat tulevaisuudessa Päivi Aarreniemi-Jokipelto TkT, yliopettaja 2 Väite: Virtuaalitilat katoavat 2030 mennessä Jäljellä ainoastaan erikoistuneita asiantuntijatehtäviä varten Teknologinen kehitys

Lisätiedot

Konsultointialan tulevaisuuden näkymät ja haasteet. 12.5.2016/Matti Mannonen

Konsultointialan tulevaisuuden näkymät ja haasteet. 12.5.2016/Matti Mannonen Konsultointialan tulevaisuuden näkymät ja haasteet 12.5.2016/Matti Mannonen M Suunnittelu- ja konsultointiyritykset kasvavat ja työllistävät Suomessa erittäin haastavassa toimintaympäristössä 250 225 200

Lisätiedot

Miten toimintaympäristömme muuttuu? Digitalisaatio ja globalisaatio talouden uusina muutosvoimina

Miten toimintaympäristömme muuttuu? Digitalisaatio ja globalisaatio talouden uusina muutosvoimina Miten toimintaympäristömme muuttuu? Digitalisaatio ja globalisaatio talouden uusina muutosvoimina Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Industrialismi + nationalismi => Suomen vaurastuminen

Lisätiedot

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen 16.4.2013 Tekniikka&Talous 5.4.2013 ManufacturingNet 4/17/201 Tekes uudistamassa digitaalista liiketoimintaa Käynnissä olevia ohjelmia:

Lisätiedot

Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla

Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Data-analytiikan osaamiskeskittymä Satakunnan kilpailukyvyn, innovaatiotoiminnan ja vetovoimaisuuden edistäjänä Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla TkT Timo Ranta Projektipäällikkö

Lisätiedot

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 3.1.2019 STRATEGINEN TAVOITE SUOMEA VARTEN Käynnistämme uutta kestävää kasvua innovoinnin ja kansainvälisen yhteistyön kautta 1 2 Yritysten globaali kasvu

Lisätiedot

EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka:

EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka: EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka: Digitalisaatiokyselyn tulokset (2018) Teknologian tutkimuskeskus VTT: Jukka Kääriäinen, Maarit Tihinen Oulun Yliopisto: Marko Juntunen, Sari Perätalo DigiLeap -hanke

Lisätiedot

Digitaalinen transformaatio muuttaa asiakkaidemme liiketoimintaa

Digitaalinen transformaatio muuttaa asiakkaidemme liiketoimintaa Strateginen suunta Digitaalinen transformaatio muuttaa asiakkaidemme liiketoimintaa mobiili Liiketoimintaprosessien ja asioinnin digitalisoituminen on merkittävä globaali trendi Digitalisaatio luo uusia

Lisätiedot

Futuristic History Avoimen tiedon innovaatiot. Aluetietopäivät 21.1.2014 Tuomas Mäkilä / Turun yliopisto

Futuristic History Avoimen tiedon innovaatiot. Aluetietopäivät 21.1.2014 Tuomas Mäkilä / Turun yliopisto Futuristic History Avoimen tiedon innovaatiot Aluetietopäivät 21.1.2014 Tuomas Mäkilä / Turun yliopisto Sisältö 1. Yhdistetty todellisuus 2. Futuristic History hanke 3. Avoimen tiedon innovaatiot Futuristic

Lisätiedot

Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä

Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä Kari Penttinen 12.3.2013 Digitaalisuus palvelujen ja tuotannon uudistajana Perustelut Organisaatioiden kokonaisvaltainen uudistaminen prosesseja tehostamalla,

Lisätiedot

Liiketoimintaa ICT-osaamisesta vahvuuksilla eteenpäin. Jussi Paakkari, teknologiajohtaja, VTT, R&D, ICT

Liiketoimintaa ICT-osaamisesta vahvuuksilla eteenpäin. Jussi Paakkari, teknologiajohtaja, VTT, R&D, ICT Liiketoimintaa ICT-osaamisesta vahvuuksilla eteenpäin Jussi Paakkari, teknologiajohtaja, VTT, R&D, ICT 2 Tietoliikenneosaamisen hyödyntäminen ja ylläpito Internetin lisääntyvä käyttö, palveluiden digitalisoituminen

Lisätiedot

Kamux puolivuosiesitys

Kamux puolivuosiesitys Kamux puolivuosiesitys 1.1. 30.6.2017 24.8.2017 Kamuxin kannattava kasvu jatkui strategian mukaisesti 1. Strategia kasvaa Euroopan johtavaksi käytettyjen autojen vähittäiskaupan ketjuksi toimii Jälleen

Lisätiedot

Digimarkkinoinnin uudet pelisäännöt Huhtikuu 2015

Digimarkkinoinnin uudet pelisäännöt Huhtikuu 2015 Digimarkkinoinnin uudet pelisäännöt Huhtikuu 2015 Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. - Arthur C Clarke Millaisia mahdollisuuksia uudet teknologiat tarjoavat? Internet

Lisätiedot

Voimakkaasti kasvava markkinoinnin edelläkävijä TOIMITUSJOHTAJA JYRKI VAITTINEN NASDAQ, 18/03/2019

Voimakkaasti kasvava markkinoinnin edelläkävijä TOIMITUSJOHTAJA JYRKI VAITTINEN NASDAQ, 18/03/2019 Voimakkaasti kasvava markkinoinnin edelläkävijä TOIMITUSJOHTAJA JYRKI VAITTINEN NASDAQ, 18/03/2019 2 Tavoitteellista markkinointia asiakkaan strategian toteuttamiseen Strategian ydin MARKKINOINTI PALVELUNA

Lisätiedot

Digitaalisuus palvelumuotoilussa. Annemari Auvinen Digipolku

Digitaalisuus palvelumuotoilussa. Annemari Auvinen Digipolku Digitaalisuus palvelumuotoilussa Annemari Auvinen Digipolku Palvelumuotoilutyöpaja Keskustele parin kanssa: Millaisia hyviä kokemuksia sinulla on erilaisista palveluista, joissa digitaalisuus on ollut

Lisätiedot

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet VTT Älykkään liikenteen ja logistiikan seminaari Espoo 2.11.2010 Vuorineuvos, taloustiet. tri Kari Neilimo Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet Muuttuva elinkeinojen rakenne; kasvava ja monimuotoistuva

Lisätiedot

Digia Oyj:n puolivuosikatsaus

Digia Oyj:n puolivuosikatsaus Digia Oyj:n puolivuosikatsaus 2019 9.8.2019 Puolivuosikatsaus 2019 1 2 3 4 5 6 Yhteenveto 1-6/2019 Liikevaihto ja -voitto Q2/2019 Tunnusluvut Liiketoiminnan kehitysaskeleet 1-6/2019 Markkinat, strategia

Lisätiedot

Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira

Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira Johtamis- ja innovaatiojärjestelmät avainroolissa Kemira 2011-> Kemira 2007 asti Diversifioitunut portfolio

Lisätiedot

Digitalisaatio ja teollinen internet valmistavan teollisuuden pkyrityksien. Digivaattori hankkeen esittelykierros

Digitalisaatio ja teollinen internet valmistavan teollisuuden pkyrityksien. Digivaattori hankkeen esittelykierros Digitalisaatio ja teollinen internet valmistavan teollisuuden pkyrityksien moottorina Digivaattori hankkeen esittelykierros 23.-2.9.2016 Tilaisuuden sisältö Mitä digitalisaatio ja teollinen internet oikein

Lisätiedot

EK:n yrityskyselyn tulokset digitalouden osaamistarpeista 2019

EK:n yrityskyselyn tulokset digitalouden osaamistarpeista 2019 EK:n yrityskyselyn tulokset digitalouden osaamistarpeista 2019 Johtava asiantuntija Mika Tuuliainen (mika.tuuliainen@ek.fi) Johtaja Riikka Heikinheimo (riikka.heikinheimo@ek.fi) EK:n yrityskyselyn tulokset

Lisätiedot

Tiedonkeruun miljoonat pisteet

Tiedonkeruun miljoonat pisteet Tiedonkeruun miljoonat pisteet Arttu Julin, Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutti, Aalto-yliopisto. arttu.julin@aalto.fi Kaupunkimallit 2017 seminaari 8.11.2017 Rakennetun ympäristön

Lisätiedot

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry 1 Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry Rauman Yrittäjät Yrittäjän asialla, paikallisesti 2 Rauman

Lisätiedot

Suomidigi prosessien uudistamisen tukena

Suomidigi prosessien uudistamisen tukena Riikka Pellikka Asiantuntija JulkICT-osasto Valtiovarainministeriö Riikka.pellikka@vm.fi @riikkapellikka @suomidigi Suomidigi prosessien uudistamisen tukena Hallitusohjelman tavoite: Uudistamme julkiset

Lisätiedot

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Viisi keskeistä trendiä Kirsi Harra-Vauhkonen Toimitusjohtaja, Sanoma Pro Educa 26.1.2018 @kirsi_k @SanomaPro #digioppiminen Tarjoamme oppimisen ja

Lisätiedot

#vibes2016 TERVETULOA. Enfo Digital Dimension Vibes 2016

#vibes2016 TERVETULOA. Enfo Digital Dimension Vibes 2016 TERVETULOA Enfo Digital Dimension Vibes 2016 LOISTE OY DIGITALISAATION AVULLA UUTTA LIIKETOIMINTAA - CASE LOISTE EERO LUHTANIEMI AGENDA Loiste-konserni Digitalisaatio Kehityshaasteet energiayhtiössä Talousprosessien

Lisätiedot

Digitaalisuus alustojen mahdollistajana

Digitaalisuus alustojen mahdollistajana Digitaalisuus alustojen mahdollistajana Timo Seppälä Time: 10.11.2016 Place: Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi Miksi digitalisaatio herättää keskustelua juuri nyt? 40y 98% 50(0) 1T 2 Suomalaiset yritykset

Lisätiedot

Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena

Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena Tytteli Karvonen-Juntura Team Finland-koordinaattori Lapin ELY-keskus 05.09.2018 2 Tietoa, työkaluja ja verkostoja suomalaisten yritysten ja muiden toimijoiden

Lisätiedot

Digitalisaatio oppimisen maailmassa. Tommi Lehmusto Digital Advisor Microsoft Services

Digitalisaatio oppimisen maailmassa. Tommi Lehmusto Digital Advisor Microsoft Services Digitalisaatio oppimisen maailmassa Tommi Lehmusto Digital Advisor Microsoft Services Oppimisen trendit ja ajurit Teknologia on muuttamassa oppimista 50Mrd Arvioitu lukumäärä verkkoon yhdistetyistä laitteista

Lisätiedot

DigitaalinenOulu. Alakko nää digiä

DigitaalinenOulu. Alakko nää digiä DigitaalinenOulu Alakko nää digiä 14.2.2019 Sisältö Miten digiasiat ovat huomioitu kaupunkistrategiassa Oulun kaupungin näkemys ja tilanne aiheista =>SmartCity/Älykäs kaupunki =>Digitalisaatio addtell.com

Lisätiedot

Kuva median murroksesta: mistä kasvu ja työpaikat?

Kuva median murroksesta: mistä kasvu ja työpaikat? Kuva median murroksesta: mistä kasvu ja työpaikat? @timoargillander Cable Days 18.11.2014 Teollisuuspolitiikka? Elinkeinopolitiikka? 2 1 Tapahtunut: Internet Globalisaatio Kehittyy: Teknologia Robotisaatio

Lisätiedot

Logistiikkapalvelujen digitalisaatio kuljetusyrittäjän näkökulmasta

Logistiikkapalvelujen digitalisaatio kuljetusyrittäjän näkökulmasta Logistiikkapalvelujen digitalisaatio kuljetusyrittäjän näkökulmasta TransSmart-seminaari Finlandia-talo 11.11.2015 Sakari Backlund Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry 1) Logistiikkapalvelujen 2) digitalisaatio

Lisätiedot

Digitaalinen rakennusprosessi ja tiedon virtauttaminen

Digitaalinen rakennusprosessi ja tiedon virtauttaminen Digitaalinen rakennusprosessi ja tiedon virtauttaminen Tiina Talvitie Digijohtaja (CDO) Lehto Group https://twitter.com/tiinatalvitie tiina.talvitie@lehto.fi Tiina Talvitie Digijohtaja (CDO), Lehto Group

Lisätiedot

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen 22.5.2013 Tunnustusta päättyneen ohjelman projekteille Yritysprojektien ja tutkimusprojektien loppuraporttiin on kerätty ohjelman

Lisätiedot

Teollisuuden uudistuminen - innovaatiot uuden nousun mahdollistajana

Teollisuuden uudistuminen - innovaatiot uuden nousun mahdollistajana VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Teollisuuden uudistuminen - innovaatiot uuden nousun mahdollistajana Antti Vasara, toimitusjohtaja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Joensuu 7.2.2017: Älyä

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Kimmo Alkio Yhtiökokous 2015 Vuosi 2014 kohti kasvua Strategian toteutus jatkuu suunnitellusti Hyvä kehitys IT-palveluissa Vakaa kehitys kohti 10 %:n liikevoittomarginaalia Palveluja

Lisätiedot

Tekesin kuulumiset Linkosuon Leipomo. Nuppu Rouhiainen

Tekesin kuulumiset Linkosuon Leipomo. Nuppu Rouhiainen Tekesin kuulumiset 24.01.2017 Linkosuon Leipomo Nuppu Rouhiainen 10-2015 Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa kohti kansainvälisiä markkinoita. Intoa ja osaamista Loistava

Lisätiedot

Pörssi-ilta, Jyväskylä Kirsi Jalasaho, VP IR & Marketing

Pörssi-ilta, Jyväskylä Kirsi Jalasaho, VP IR & Marketing Pörssi-ilta, Jyväskylä 21.3.2017 Kirsi Jalasaho, VP IR & Marketing We connect bricks and clicks, front and end Digitaalisen kaupankäynnin ratkaisut myymälästä verkkoon suomalaisille ja globaaleille asiakkaille

Lisätiedot

Sijoittaminen digitaalisen darwinismin aikakaudella

Sijoittaminen digitaalisen darwinismin aikakaudella Sijoittaminen digitaalisen darwinismin aikakaudella @mikaelrautanen Salon Sijoituspäivät 2.2.2019 Digitaalinen darwinismi 2 Aikakausi, jolloin teknologia, yhteiskunta ja kuluttajien käyttäytyminen kehittyvät

Lisätiedot

Digia Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi-maaliskuu

Digia Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi-maaliskuu Digia Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi-maaliskuu 2019 3.5.2019 Liiketoimintakatsaus tammi-maaliskuu 2019 1 2 3 4 5 6 Yhteenveto Q1/2019 Liikevaihto ja -voitto Q1/2019 Tase ja rahoitus Henkilöstö Markkinat

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistön elinkaari Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio. Miten tämän perinteisen alan digitalisaatio käytännössä tapahtuu ja mitä hyötyjä

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 7 7 Palvelut 7 Muut 7 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy Pk-yritysbarometri, syksy alueraportti,

Lisätiedot

Suomalainen pilvimaisema Yhteenveto Liikenne- ja viestintäministeriön selvityksestä 2013

Suomalainen pilvimaisema Yhteenveto Liikenne- ja viestintäministeriön selvityksestä 2013 Suomalainen pilvimaisema Yhteenveto Liikenne- ja viestintäministeriön selvityksestä 2013 Seppo Kalli Digital Media Finland Selvitys Suomalainen pilvimaisema Liikenne- ja viestintäministeriö Julkaisuja

Lisätiedot

Liikkuvien työkoneiden etäseuranta

Liikkuvien työkoneiden etäseuranta Liikkuvien työkoneiden etäseuranta TAMK IoT Seminaari 14.4.2016 2 1) IoT liiketoiminnan tukena 2) Iot ja liikkuvat työkoneet 3) Case esimerkit 4) Yhteenveto, johtopäätökset, tulevaisuuden näkymät Cinia

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto

Lisätiedot

Voimakkaasti kasvuhakuiset pk-yritykset

Voimakkaasti kasvuhakuiset pk-yritykset Voimakkaasti kasvuhakuiset pk-yritykset 2016 pk-yritysbarometri Alivaltiosihteeri Petri Peltonen Työ- ja elinkeinoministeriö 1 Voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten osuus yrityskannasta (%) Voimakkaasti

Lisätiedot

BIMin mahdollisuudet hukan poistossa ja arvonluonnissa LCIFIN Vuosiseminaari 30.5.2012

BIMin mahdollisuudet hukan poistossa ja arvonluonnissa LCIFIN Vuosiseminaari 30.5.2012 BIMin mahdollisuudet hukan poistossa ja arvonluonnissa LCIFIN Vuosiseminaari 30.5.2012 RIL tietomallitoimikunta LCI Finland Aalto-yliopisto Tampereen teknillisen yliopisto ja Oulun yliopisto Tietomallien

Lisätiedot

Digitaloudesta kasvua 2015 tutkimus Palvelualojen työnantajat Palta ry. Pekka Vuorela Jani Listenmaa Henriikka Mujunen Helena Kultanen

Digitaloudesta kasvua 2015 tutkimus Palvelualojen työnantajat Palta ry. Pekka Vuorela Jani Listenmaa Henriikka Mujunen Helena Kultanen Digitaloudesta kasvua 2015 tutkimus Palvelualojen työnantajat Palta ry Pekka Vuorela Jani Listenmaa Henriikka Mujunen Helena Kultanen YLEISTÄ Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa yritysten ja toimialojen

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen Hallitusohjelman toimeenpano Kärkihanke: Digitalisoidaan julkiset palvelut Toimenpide 1: Luodaan kaikkia julkisia palveluita koskevat digitalisoinnin periaatteet 2.11.2015 Aleksi Kopponen Julkisen hallinnon

Lisätiedot

Tekoäly ja alustatalous. Miten voit hyödyntää niitä omassa liiketoiminnassasi

Tekoäly ja alustatalous. Miten voit hyödyntää niitä omassa liiketoiminnassasi Tekoäly ja alustatalous Miten voit hyödyntää niitä omassa liiketoiminnassasi AI & Alustatalous AI Digitaalisuudessa on 1 ja 0, kumpia haluamme olla? Alustatalouden kasvuloikka Digitaalisen alustatalouden

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki Pk-yritysbarometri, syksy 05 Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 5 5 Palvelut 0 7 Muut 0 0 0 0 0 50 0 70 0 Koko Uusimaa, sisältäen Helsingin Lähde: Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2018

Pk-yritysbarometri, syksy 2018 Pk-yritysbarometri, syksy 1 Seuturaportti, Päijät-Häme 1: Suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana (saldoluku %) KOKO MAA, n=9 7 Päijät-Häme, n=1 19 Lahti, n=1 19 5 15 5 : Suhdannenäkymät osatekijöittäin

Lisätiedot

Business Finlandin rahoituspalvelut yrityksille. Juha Pulkkinen Oulu,

Business Finlandin rahoituspalvelut yrityksille. Juha Pulkkinen Oulu, Business Finlandin rahoituspalvelut yrityksille Juha Pulkkinen Oulu, 16.1.2018 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS

Lisätiedot

DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA

DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA 12.05.2017 EIRA VATANEN KTM, HHJ, CERTIFIED BUSINESS COACH DIGIKYVYKKYYSKYSELYN JA POP-UP PROJEKTIN OMISTAJA DIGIKYVYKKYYSKYSELY PK, EIRA VATANEN, #DIGIKYVYKKYYS

Lisätiedot

2019 >>> Kohti tulevaisuuden asiakaskokemusta. Vähemmän soittoja ja kontakteja, enemmän digitaalista asiakaspalvelua

2019 >>> Kohti tulevaisuuden asiakaskokemusta. Vähemmän soittoja ja kontakteja, enemmän digitaalista asiakaspalvelua Kohti tulevaisuuden asiakaskokemusta Vähemmän soittoja ja kontakteja, enemmän digitaalista asiakaspalvelua Pieni katsaus asiakaspalvelun trendeihin. 2019 >>> 1 Asiakaskokemus on kuningas Jos asiakaskokemus

Lisätiedot

Alma Talent 2018 Helsinki

Alma Talent 2018 Helsinki Alma Talent 2018 Helsinki Tilaa Digiajan asiakaskokemus Oppia kansainvälisiltä huipuilta Alma Talent Shopista: shop.almatalent.fi Copyright 2018 Alma Talent Oy ja tekijät ISBN: 978-952-14-3341-2 ISBN:

Lisätiedot

Alma Talent 2018 Helsinki

Alma Talent 2018 Helsinki Alma Talent 2018 Helsinki Tilaa Digiajan asiakaskokemus Oppia kansainvälisiltä huipuilta Alma Talent Shopista: shop.almatalent.fi Copyright 2018 Alma Talent Oy ja tekijät ISBN: 978-952-14-3341-2 ISBN:

Lisätiedot

Millainen on hyvä sisältöansainnan kehityshanke? Heikki Nurmi Tekesin aamiaisseminaari 19.5.2015

Millainen on hyvä sisältöansainnan kehityshanke? Heikki Nurmi Tekesin aamiaisseminaari 19.5.2015 Millainen on hyvä sisältöansainnan kehityshanke? Heikki Nurmi Tekesin aamiaisseminaari 19.5.2015 Agenda 1. Sisältöansainta: tilanne ja trendit 2. Millainen on hyvä kehityshanke? 3. Projektisuunnittelusta

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen Hallitusohjelman toimeenpano Kärkihanke: Digitalisoidaan julkiset palvelut Toimenpide 1: Luodaan kaikkia julkisia palveluita koskevat digitalisoinnin periaatteet 23.10.2015 Aleksi Kopponen Julkisen hallinnon

Lisätiedot

Rahoittajan puheenvuoro. REPA- loppuseminaari Tuomas Lehtinen

Rahoittajan puheenvuoro. REPA- loppuseminaari Tuomas Lehtinen Rahoittajan puheenvuoro REPA- loppuseminaari 1.11.17 Tuomas Lehtinen Miksi Tekes oli mukana? Ideat testiin paremman kaupunkiympäristön puolesta Idea: Ilmanlaadun seuranta, kiertotalous ja älykäs vesi koskettavat

Lisätiedot

Modernit toimintatavat kunnossapidossa. Markku Tervo Jarkko Pirinen

Modernit toimintatavat kunnossapidossa. Markku Tervo Jarkko Pirinen Modernit toimintatavat kunnossapidossa Markku Tervo Jarkko Pirinen 21.1.2014 MIHIN OLEMME MENOSSA? VISIO paperiton toiminta KUINKA TOIMITAAN 2020-2025? Mitkä ovat kriittiset tekijät? Mitä tarkoittaa käytännössä?

Lisätiedot

Verottaja alustataloudessa Jukka Kyhäräinen

Verottaja alustataloudessa Jukka Kyhäräinen Verottaja alustataloudessa 29.8.2018 Jukka Kyhäräinen Verotukseen liittyvät tiedot tulevaisuudessa Tulli Pankit Yritykset Kunnat Tiedonsiirron rajapinnat Sähköiset asiointipalvelut Yksityishenkilöt Yritykset

Lisätiedot

Pk-yritysbarometrin keskeiset tulokset

Pk-yritysbarometrin keskeiset tulokset Pk-yritysbarometrin keskeiset tulokset Syksy 2019 Pk-yritysbarometrin ennakointikyky Pk-yritysbarometrin suhdannenäkymät ja BKT:n määrän muutos 90 10,0 Suhdannenäkymien saldoluku 70 50 30 10-10 -30-50

Lisätiedot

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Tekesin ohjelma 2006 2013 Serve luotsaa suomalaista palveluosaamista kansainvälisessä kärjessä Palveluliiketoiminnan kehittäminen vahvistaa yritysten

Lisätiedot