SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON SÄHKÖISEN TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON SÄHKÖISEN TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA"

Transkriptio

1 MUISTIO 1(6) SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON SÄHKÖISEN TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA Aika: torstai , klo Paikka: STM, Meritullinkatu 8, kh Vaikuttamo Osallistujat: Päivi Sillanaukee, STM, pj (+) Kirsi Varhila, STM, varapj (+) Anna-Maija Karjalainen, VM (+) - varalla Maria Nikkilä, VM ( ) Mikael Forss, Kela (+) - varalla Marina Lindgren, Kela ( ) Pekka Kahri, THL (-) - varalla Salla Säkkinen, THL ( ) Ritva Kujala, Valvira (+) - varalla Vesa Mettovaara, Valvira ( ) ArtoYlipartanen,Tietosuojavaltuutetun toimisto (-) - varalla Marita Höök, Tietosuojavaltuutetun tsto ( ) Tarja Myllärinen, Suomen Kuntaliitto (-) - varalla Anu Nemlander, Suomen Kuntaliitto (+ ) Markku Tervahauta, Kuopion kaupunki (+) Lync - varalla Anu Niemi, Siun sote ( ) Kirsti Ylitalo-Katajisto, Oulun kaupunki (+) - varalla Maire Ahopelto, Kainuun sote ( ) Jukka T. Salminen, Vantaan kaupunki (+) - Tuula Heinänen, Espoon kaupunki ( ) Markku Mäkijärvi, HUS (+)Lync - varalla Pertti Mäkelä, HUS ( ) Antti Jokela, PSHP (+)Lync - varalla Eija Tomás, PSHP ( ) Yrjö Koivusalo, VSSHP (-) - varalla Pirkko Kortekangas, VSSHP (+)Lync Markku Suokas, LPY (+) - varalla Ari-Pekka Nurmela, LPY ( ) Marja Ritala, Suomen Apteekkariliitto (-) - Ari Jansen, Apteekkariliitto (+) Anna Simonsen, Samfundet Folkhälsan (+)Lync - varalla Johan Huldén, Samfundet Folkhälsan ( ) Pysyvät asiantuntijat: Mikko Huovila, STM (-) Maritta Korhonen, STM (+) Tiina Pesonen, STM (+) Vesa Jormanainen, THL (+) Marina Lindgren, Kela (+) Karri Vainio, Kuntaliitto (-) Saara Hassinen, Terveysteknologian liitto (-) Sihteeristö Anne Kallio, STM (+) Karoliina Ratia, STM (+) Meritullinkatu 8, Helsinki PL 33, VALTIONEUVOSTO Puhelin (09) Telekopio (09) kirjaamo.stm@stm.fi etunimi.sukunimi@stm.fi

2 2(6) Kokouksen avaus Puheenjohtaja korosti, että neuvottelukunnan tehtävänä on vuoropuhelu eri toimijoiden kesken. Digitalisaation myötä eri toimijoiden keskinäisriippuvuus lisääntyy koko ajan. 2 Edellisen kokouksen ptk Hyväksyttiin 3 Uuden pysyvän asiantuntijan kutsuminen 4 Sote-uudistuksen tilanne esittelijä Päivi Sillanaukee Minna Saario Diti-yksikön päällikkönä kutsutaan pysyväksi asiantuntijaksi. STM:n organisaatiokaavio STM:n organisaatio on muuttunut 1.9. alkaen. Uusi organisaatio palvelee paremmin yhteistyötä sekä kentän että valtiollisten toimijoiden välillä. Keskinäisriippuvuus osastojen välillä on suuri. Sote-järjestelmään liittyvät sähköiset järjestelmät ja digitalisaatio ovat osa julkisen sektorin isoa kuvaa. Uutena osastona aloittaa ohjausosasto (OHO), sen sisällä on neuvottelukunnasta vastaava Diti-yksikkö. Kirsi Varhila vetää OHO-yksikköä kunnes osastopäällikkö valitaan. Liisa-Maria Voipio-Pulkki vetää HPO-yksikköä Kirsi Varhilan sijaisena. Keskustelu: Onko STM:llä konsulttisopimusta? Nyt kartoitetaan maailmalta tietoa reformeista. Think tankit ja kvkonsulttiyhtiöt kartoitetaan tavoitteena löytää kansainvälinen sparrausporukka sote-uudistuksen käyttöön. Myös kotimaassa on tästä osaamista. Yhtä hovihankkijaa ei ole, vaan Hanselin sopimuksen perusteella hankitaan esim KAtyöhön osaamista. esittelijä Päivi Sillanaukee ja Kirsi Varhila Reformiministeriryhmä ohjaa sote-uudistusta. Virkamiesvalmistelu käy jatkuvaa vuoropuhelua poliittisen prosessin kanssa. Kansliapäälliköistä muodostuva virkamiesohjausryhmä katsoo isoja linjoja ja lainvalmistelun laatua maakuntaja sote-uudistuksessa. Rinnalla toimii sote-virkamiesohjausryhmä, jota vetää kansliapäällikkö. Perustuslakivaliokunnan huomiot kohdistuivat pääosin valinnanvapauteen. Pohja pysyy samana, mutta tehdään perustuslain vaatimat tarkistukset. Järjestäjällä on päävastuu julkisella puolella, mutta pyritään lähes samaan tasoon valinnanvapaudessa. Vaikutusarviointi on aloitettu. Tavoitteena on reformiministerien käsittely syys-lokakuussa ja lausuntokierroksen alkaminen marraskuussa, lausuntoaika 6 viikkoa. Maaliskuussa 2018 hallitus antaa esityksen eduskunnalle ja toukokuun lopussa laki olisi säädettynä siten, että maakunnat voisivat aloittaa Valinnanvapauspilotit:

3 5 Sote-digin valmistelun tilanne 3(6) Nykyinen palvelusetelikokeilu voidaan laajentaa ja siihen voi tulla uusia hankkeita, näille haku lokakuussa. Tämän vuoden rahasta kohdennetaan myös Kelalle rahoitusta valinnanvapauden tietojärjestelmäratkaisuihin. Tarkoituksena on säätää valinnanvapauspilottien kriteereistä ja tämän jälkeen voidaan käynnistää uusi haku maaliskuussa 2018, jolloin pilotit voivat käynnistyä kesäkuussa Luova-lainsäädäntö: Lausunnot on saatu ja niiden läpikäynti on menossa. Tavoitteena saada lainsäädäntöesitys eduskuntaan vuoden 2018 alussa. Mietinnässä voisiko LUOVA aloittaa jo vuoden 2019 alusta vaikka sote-uudistus astuu voimaan vuoden 2020 alusta. Sote-valvonnan näkökulmasta olisi hyvä, että valvova viranomainen olisi organisoitunut jo ennen sote-uudistuksen alkamista. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajia koskeva lainsäädäntö: Toivottu sujuvuutta lainsäädäntöön. Laki pitää sisällään sekä yksityisen että julkisen sektorin velvoitteen rekisteröitymiselle. Aikajänne mietinnässä. Maku- ja sote-uudistuksessa tiedonhallinnalla on iso merkitys. Valinnanvapaus vaikuttaa koko maakunnan johtamisjärjestelmään ja sen työkaluihin. Kun asiakas ei ole sidottu oman maakunnan tuotantoon, järjestäjän fokuksessa on tietointegraatio. Keskustelu käytiin seuraavista teemoista: Valinnanvapaus: Vaiheistus liittyen valinnanvapauteen, missä järjestyksessä palvelut tulevat valinnanvapauden piiriin. Suurten kaupunkien esittämä alueellinen vaiheistus olisi hankala toteuttaa yhdenvertaisuuden periaatteen mukaisesti eikä siihen olla menossa. Valinnanvapauden tietojärjestelmätoteutus: Kela rakentaa valinnanvapauden tietojärjestelmää ja tarvitsee yksityiskohtaisen tiedon tehtävistä ratkaisuista. Kelan edustaja otetaan mukaan valinnanvapauslakiryhmään. Nyt kentällä käytössä oleva palvelusetelijärjestelmä on todettu toimivaksi. Toisaalta nyt suunniteltavat ratkaisut on mietittävä tulevaan maailmaan, jossa siirrytään organisaatiokeskeisestä enemmän MyData-tyyppiseen ajatteluun. Tiedonhallinta: Tulossa pitkät siirtymät, kun siirrytään vanhasta uuteen. On päästävä seuraamaan yksilötasolla arvoketjujen muodostumista, jotta voidaan seurata vaikuttavuutta. Tuottajalla ja järjestäjällä on oltava vahva insentiivi arvoa tuottavan palveluketjun muodostamiseen. Siksi digitaalisuudella ja tiedonhallinnalla on iso merkitys uudistukselle. Palvelupaketit: Nykyisten palvelupakettien pilottitoteutus on organisaatiokohtainen. Pyrittävä isompaan tietokokonaisuuteen,esimerkiksi viiden tietoaltaaseen. Liite asiakohta 5 esittelijä Minna Saario ja Maritta Korhonen, STM Keskustelu käytiin seuraavista teemoista:

4 4(6) Digitalisaatio: Digitalisaatio tarkoittaa toiminnan muutosta tietotekniikan avulla, siinä on monta tasoa; asiakas, tuottaja, järjestäjä ja kansallinen taso. On löydettävä tavat yhdistää digikehittäminen toiminnan kehittämiseen. Toiminnan muutos ja tiedolla johtaminen korostuvat ohi tietojärjestelmäintegraation. Yhtenäispolitiikan pitäisi lähteä toiminnan muutoksesta eikä ICT-toteutuksista. Koko digitaalisen maailman muutos on luultavasti suurempi kuin sote-muutos ja tähän tarvitaan valtakunnallista visiota. Ministeriön roolina on luoda mahdollisuuksia, avoimia rajapintoja ja ohjaavaa lainsäädäntöä. Muodostettavat yhtiöt: VIMANA tukee maakuntia, joilla on tietty käyttövelvoite. Sotedigi-kehitysyhtiö keskittyy kehittämään uusia sote-palveluita, jotka jaetaan VIMANAn kautta. Pieni riski päällekkäiselle toiminnalle on tunnistettu. Molempien tulee keskittyä ydintoimintaansa. Molemmat tulevat VM:n omistajaohjaukseen. Huomioitava, että ICT-palvelutuotannon järjestely on eri asia kuin palvelutuotanto. Järjestelmäintegraatio on käynnistynyt ja siihen on 15 milj kansallista rahoitusta. Valtion toimet yhtiöiden perustamisessa tähtäävät kehittämiseen ei niinkään maakuntien tukemiseen. Riskinä on päällekkäinen kehittämistyö. Kaiken perustana ovat toimivat asiakas- ja potilastietojärjestelmät ja suurimmat paineet kohdistuvat niiden toimivuuteen Maksuasetus ja Kanta-rahoitusmallin valmistelu 7 Sote-tieto hyötykäyttöön strategia Liite asiakohta 6 esittelijä Maritta Korhonen, STM Tavoitteena pysyvämpi malli, mutta vielä vuodelle 2018 ei pystytä tekemään isoa muutosta rahoitusmallissa. Vuoden 2018 maksuasetus annetaan lokakuun aikana ja sen mukaisesti eri toimijat rahoittavat Kanta-käytön. Kantapalvelujen kehittäminen rahoitetaan edelleen valtion momentilta. Keskustelu: Vuodelle 2019 tämä pitäisi saada valtion budjettiin. Sähköinen maailma on osa yhteistä yhteiskunnallista infraa. Toivomuksena oli, että Kanta-maksut olisivat ensi vuonna valtion budjetissa. Nykyinen malli aiheuttaa laskutuskuluja, jotka ylittävät laskun määrä, hallintokulut ovat kohtuuttomat verrattuna tuottoon. Tämä puoltaa rahoitusmallin muuttamista. Maakunnat rahoitetaan jatkossa valtion budjetista, onko järkeä pyörittää raha Kanta-laskujen kautta takaisin. Jos valtio maksaa, kuinka säästyvä osa (esim apteekit, yksityinen terveydenhuolto) kohdennetaan digitalisaatioon? Sama kysymys tulee eteen myös sotedigiyhtiön kohdalla. On hyvä, että asiakkaat maksavat sillä se sitouttaa palveluihin. Maksavien asiakkaiden tulisi olla myös mukana palvelujen kehittämispäätöksissä. Toinen asia on, tarvitseeko maksun olla transaktioperusteinen.

5 Strategian puoliväliarviointi tehdään syksyllä Neuvottelukunnan evästykset asiaan. Liite asiakohta 7 esittelijä Anne Kallio, STM Strategian toimeenpanon johtoryhmän toimikausi on päättynyt elokuun alussa. Työtä jatkaa toimeenpanon työvaliokunta neuvottelukunnan toimiessa ohjausryhmänä. Rahoittajayhteistyön jatkamiseksi johtoryhmä esittää TEM:n, Tekesin ja Sitran edustajien kutsumista neuvottelukunnan asiantuntijoiksi. STM julkaisi oman strategiansa 5.9. (linkki). Eri ministeriöillä on strategioita liittyen digitalisaatioon. Tavoitteena on, että valtionhallinto toimisi yhtenäisemmin. Ylimmän johdon tasolta tuki eri ministeriöiden strategioille ja eri hankkeiden väliselle suhteelle. Linkitys valtionhallinnon kokonaisuuteen vaikuttaa myös budjetointiin. Palataan tämän tarkastelun jälkeen rakenteeseen ja rahoittajien asiantuntijoiksi kutsumiseen. 5(6) Sote-tiedon tietoturvallisen käytön lainsäädäntö: sai rahoitusta budjetistaa, lakiesitys menee syksyllä eduskuntaan. Todennäköisesti lupaviranomainen muodostetaan itsenäisenä toimijana THL:n kylkeen. Esitys menee valtioneuvostoon. Tilaston määritelmää on tarkennettava, sillä tilasto käsitteenä sisältää rajoituksia tiedon saamiselle EU:n tilastoasetuksessa. Tiedon louhinnassa tietyillä viranomaisilla on oikeus yhdistellä tietoa jo ennen kuin ne ovat tilastoja. Tilastot voisivat siirtyä mahdollisesti jatkossa yhdelle viranomaiselle. Asia on prosessissa. 8 Komission julkinen kuuleminen terveys- ja hoitoalan kehityksestä digitaalisilla sisämarkkinoilla Liitteet asiakohta 8 esittelijä Anne Kallio ja Teemupekka Virtanen, STM Keskustelu Suomen kannasta asiaan, neuvottelukunnan evästykset. Vastausaika saakka. Suomen äänen kuulumiseksi valmistelussa neuvottelukunnan jäseniä pyydetään organisoimaan vastaaminen omalla tahollaan. Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen liittyen Suomella on tavoitteena olla globaalissa kilpailussa mukana. Suomi keskustelee ehealth-viikon järjestämisestä puheenjohtajuuskaudellaan syksyllä Kanta-palveluiden vuosi 2017 ja näkymät vuodelle 2018 Liite asiakohta 9 esittelijät Minna Lindgren, Kela ja Vesa Jormanainen, OPER/THL Tähän mennessä vuodesta 2011 THL:n ja Kelan tekemisiin on sidottu yhteensä 64M.

6 6(6) Kantassa on kolmenlaista kehitystä: perustyö, lainsäädännöstä aiheutuvat muutokset sekä innovaatiokehittäminen. Näitä kaikkia on kannattavaa tehdä keskitetysti. Nämä on myös sovitettava yhteen. Lainsäädäntöprosessin kytkeminen aikaa vievään tietojärjestelmärakentamiseen on haastavaa, viime tingan muutokset ovat erittäin hankalia hoitaa. Eri hankkeiden (UNA, ODA, Virtuaalisairaala, THL-Kela-hankkeet) synkronointi on tarpeellista jo ennen kuin maakunnat astuvat kehiin. Jatkossa rahoitus kulkee Sotedigi-rahoitusaparaatin kautta ja se tuo koordinaatiota. 10 Robotiikka Liite asiakohta 10 esittelijä Jukka Lähesmaa, STM Siirretään varsinainen käsittely seuraavaan kertaan. Tällä hetkellä tehdään hyvinvointirobotiikan ohjelmaa, AiRo-ohjelma. Käsittelyssä kuumimmat teemat; kotihoito, kuntoutus ja hyvinvointivalmennus. 11 Muut asiat STM:n strategia: STM:n strategia on julkaistu sisäisesti 5.9. ja sitä työstetään edelleen. Strategia julkaistaan STM100 -juhlan yhteydessä. Linkki strategiaan toimitetaan neuvottelukunnalle sen jälkeen. LPYn varahenkilö muuttuu, Ismo Partanen toimii uutena varahenkilönä. 12 Seuraavat kokoukset klo Pääteemana robotiikka Sotedigiyhtiön liiketoiminta 13 Kokouksen päättäminen Kokous päättyi klo LIITTEET JAKELU TIEDOKSI Osallistujat Jäsenet Asiantuntijat Pöytäkirja liitteineen on avoimesti nähtävillä Innokylässä

JUHTA:n kokous Sote- ja aluehallintouudistus

JUHTA:n kokous Sote- ja aluehallintouudistus JUHTA:n kokous 14.10.2015 Sote- ja aluehallintouudistus Sirpa Mäntynen Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen toiminto/digitalisaatio - yksikkö 2 Itsehallintoalueiden perustamisen ja soteuudistuksen

Lisätiedot

SoteDigi Oy tilannekatsaus , SOTE KA -kokous Marco Halén

SoteDigi Oy tilannekatsaus , SOTE KA -kokous Marco Halén SoteDigi Oy tilannekatsaus 1 23.4.2018, SOTE KA -kokous Marco Halén SoteDigi Oy, toiminta-ajatus Yhtiön toiminta-ajatuksena on kehittää ja hankkia sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen ICT valmistelun ajankohtaiset

Maakuntauudistuksen ICT valmistelun ajankohtaiset Maakuntauudistuksen ICT valmistelun ajankohtaiset 15.5.2017 Soteprojektiryhmä Tomi Hytönen Minna Saario 1 11.5.2017 ICT valmistelun alueita Valmisteltu ICTpalvelukeskuksen asetusluonnos (ML 119 ) Tehtävät

Lisätiedot

Sote:n digimuutoksen toteutus

Sote:n digimuutoksen toteutus Sote:n digimuutoksen toteutus Valtiovarainvaliokunta 1 Sote:n digimuutoksen periaatteet ja tavoitteet asiakkaiden palvelut kyetään toteuttamaan mahdollisimman vähin häiriöin koko muutoksen ajan asiakkaiden

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA KOKONAISARKKITEHTUURISTA

AJANKOHTAISTA KOKONAISARKKITEHTUURISTA AJANKOHTAISTA KOKONAISARKKITEHTUURISTA Mikko Huovila STM OHO DITI SOTE digitalisaation ja tiedonhallinnan kehittämispolut vuosille 2019-2023 SOTE kokonaisarkkitehtuurityön organisoituminen SOTE kokonaisarkkitehtuurityön

Lisätiedot

SoteDigi Oy. Tilannekatsaus , IHE Finland Marco Halén

SoteDigi Oy. Tilannekatsaus , IHE Finland Marco Halén SoteDigi Oy Tilannekatsaus 12.6.2018, IHE Finland Marco Halén 1 SoteDigi Oy Rooli ja taustaa Kehitysyhtiö, perustettu lokakuussa 2017 Kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja yhtenäispolitiikan

Lisätiedot

Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle

Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen tietohallinnon neuvottelukunta, 1 Valinnanvapaus on osa sote-uudistusta Tavoitteena on, että valinnanvapaus

Lisätiedot

TOIMINNAN MUUTOS DIGITALISAATION AVULLA

TOIMINNAN MUUTOS DIGITALISAATION AVULLA TOIMINNAN MUUTOS DIGITALISAATION AVULLA Lapin ja Länsi-Pohjan sote-johdon seminaari Pohtimolammella 27.5.2016 JUHANI HEIKKA OULUN KAUPUNKI / KOORDINAATIORYHMÄN PJ. ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Lakivalmistelun

Lisätiedot

SoteDigi Oy tilannekatsaus

SoteDigi Oy tilannekatsaus SoteDigi Oy tilannekatsaus 7.5.2018 1 SoteDigi Oy, toiminta-ajatus Yhtiön toiminta-ajatuksena on kehittää ja hankkia sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja ja uusia palvelutapoja. Niillä

Lisätiedot

Strategian kansalaisosion toimeenpanoryhmä

Strategian kansalaisosion toimeenpanoryhmä Strategian kansalaisosion toimeenpanoryhmä Ryhmän kokoonpano Teemupekka Virtanen, STM, pj Karri Vainio, Kuntaliitto, sihteeri Jari Numminen, Hämeenlinna Maija Paukkala, Esshp Kaisa Kostamo-Pääkkö, POSKE

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen digimuutoksen strateginen ohjausryhmä

Maakunta- ja soteuudistuksen digimuutoksen strateginen ohjausryhmä Kokous Muistio 31.1.2018 Maakunta- ja soteuudistuksen digimuutoksen strateginen ohjausryhmä Aika 31. tammikuu 2018 klo 8.30-10.30 Paikka VM, Mariankatu 9, nh. Jakovara Paikalla Projektijohtaja, hallintopolitiikan

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI

SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI SOTE TIEDONHALLINNAN KANSALLISET TOIMIJAT STM THL KELA SOTEDIGI Strateginen kokonaisvastuu Lainsäädäntö

Lisätiedot

Kuka kokkaa sotessa? Ruokahuollon tulevaisuus sote-uudistuksessa.

Kuka kokkaa sotessa? Ruokahuollon tulevaisuus sote-uudistuksessa. Kuka kokkaa sotessa? Ruokahuollon tulevaisuus sote-uudistuksessa. Ateria-tapahtuma 7.11.2017 Wanha Satama, Helsinki Minna Salminen, erityisasiantuntija Tukipalvelut erillään vai keskitetysti? Ruokahuolto

Lisätiedot

SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON JOHTORYHMÄ

SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON JOHTORYHMÄ 19.5.2016 1(5) SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON JOHTORYHMÄ Aika: 19.5.2016 klo 13-16 Paikka: STM, Meritullinkatu 8, kh Meritulli Osallistujat: Annakaisa Iivari, STM, pj (+ ) Anne Kallio,

Lisätiedot

SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke. Mikko Huovila STM / DITI

SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke. Mikko Huovila STM / DITI SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke Mikko Huovila STM / DITI SOTE tiedolla johtamisen suunnitteluhankkeet Q1/2018 Q2/2018 Q3/2018 Q4/2018 Q1/2019 Q2/2019 Q3/2019 Q4/2019 Valtakunnallisten toimijoiden

Lisätiedot

SoteDigi Oy Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita. Tilannekatsaus Jaakko Pentti, Hankejohtaja

SoteDigi Oy Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita. Tilannekatsaus Jaakko Pentti, Hankejohtaja SoteDigi Oy Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita Tilannekatsaus 19.6.2018 Jaakko Pentti, Hankejohtaja 1 SoteDigi Oy Rooli ja taustaa Kehitysyhtiö, perustettu lokakuussa 2017 Kehittää sosiaali-

Lisätiedot

Lapin Digiaika-seminaari 2.0. SoteDigi Oy Päivi Hokkanen

Lapin Digiaika-seminaari 2.0. SoteDigi Oy Päivi Hokkanen Lapin Digiaika-seminaari 2.0 SoteDigi Oy Päivi Hokkanen 8.8.2018 1 SoteDigin toimintamalli Palvelujen käyttäjät Asiakasohjaus Palvelusopimukset Yhteistyökumppanit SoteDigi Yhteistyösopimukset Toimittajasopimukset

Lisätiedot

AKUSTI-kesäseminaari 2018

AKUSTI-kesäseminaari 2018 AKUSTI-kesäseminaari 2018 12.-13.6. Nokia AKUSTI-kesäseminaari, 12.6.2018 Yrjö Koivusalo, VSSHP Mikä AKUSTI? Alueiden ja kuntien sosiaali- ja terveyden huollon tietohallintoyhteistyöfoorumi vuodesta 2014

Lisätiedot

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Marjukka Turunen ja Maritta Korhonen Kela Kelan rooli maakunta- ja sote-uudistuksessa - lainsäädäntöpohja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto

Asiantuntijalausunto Sosiaali- ja terveysvaliokunta: HE 15/2017 edellyttämien ICT-ratkaisujen, tiedolla johtamisen, laaturekistereiden sekä SoteDigi Oy:n nykytilanne sekä uudistusta varten tarvittava valmistelu ja sen aikataulu

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen valmistelu ja TAE 2018 HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018

Maakunta- ja soteuudistuksen valmistelu ja TAE 2018 HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018 Maakunta- ja soteuudistuksen valmistelu ja TAE 2018 HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018 Sosiaali- ja terveysvaliokunta, 28.9.2017 Projektipäällikkö Tomi

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto. Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP , Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta

Asiantuntijalausunto. Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP , Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Asiantuntijalausunto Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP 3.5.2018, Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Yleistä Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuudistus sekä maakuntauudistus

Lisätiedot

SoteDigi Oy, IT-toimittajatilaisuus. Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita. Harri Hyvönen, Tj. ( alk.)

SoteDigi Oy, IT-toimittajatilaisuus. Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita. Harri Hyvönen, Tj. ( alk.) SoteDigi Oy, IT-toimittajatilaisuus Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita 1 Harri Hyvönen, Tj. (1.5.2018 alk.) 4.4.2018 SoteDigi SoteDigi-yhtiö vastaa kansallisesti kehitettäviin sosiaali- ja

Lisätiedot

Hanketoimiston johtoryhmän kokous

Hanketoimiston johtoryhmän kokous Sote- ja maakuntauudistuksen digimuutosohjelma Muistio 23.1.2018 Hanketoimiston johtoryhmän kokous Aika 23.1.2018 klo 13.30 16.00 Paikka VM, Mariankatu 9, nh. Jakovara Paikalla Puheenjohtaja, Maakuntien

Lisätiedot

Sote- ja maakuntadigi muutosohjelman strategisen ohjausryhmän kokous

Sote- ja maakuntadigi muutosohjelman strategisen ohjausryhmän kokous Sote- ja maakuntadigi muutosohjelman strategisen ohjausryhmän kokous Aika: klo 9:15 11:15 Paikka: VM, Mariankatu 9, kh Jakovara Paikalla: Projektinjohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, valtiovarainministeriö

Lisätiedot

SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä

SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä Mikko Huovila STM OHO DITI 1 15.3.2018 Mikko Huovila Ryhmän tehtävät Vastata sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen kokonaisarkkitehtuurin tavoitetilan

Lisätiedot

Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena

Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena anne.kallio@stm.fi Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sote-palvelujen vaikuttavuus Aktiivinen kansalainen

Lisätiedot

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi 13.11.2018 Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Palveluintegraation muutosohjelmaa koskevia linjauksia Palveluintegraation muutosohjelma kokoa

Lisätiedot

Oma Häme etenee maakunnan sotevalmistelun

Oma Häme etenee maakunnan sotevalmistelun Oma Häme etenee maakunnan sotevalmistelun askelmerkit Kanta-Hämeen vetovoima- ja kuntapäivä Jukka Lindberg Projektipäällikkö Hämeen liitto Hämeen parasta kehittämistä! 2015 Kanta-Hämeen sote-valmistelun

Lisätiedot

Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö. Hallituksen esitysten mukaisesti Mikko Huovila / STM OHO DITI

Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö. Hallituksen esitysten mukaisesti Mikko Huovila / STM OHO DITI Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö Hallituksen esitysten mukaisesti / STM OHO DITI Keskeisimmät tiedolla johtamiseen, ohjaukseen ja valvontaan liittyvät tehtävät ja velvoitteet hallitusten

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen. toimeenpanon kansallinen tilanne. Jari Porrasmaa / STM, DITI Etunimi Sukunimi

Sote- ja maakuntauudistuksen. toimeenpanon kansallinen tilanne. Jari Porrasmaa / STM, DITI Etunimi Sukunimi Sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpanon kansallinen tilanne Jari Porrasmaa / STM, DITI 1 Säädösvalmistelun tilanne Keskeiset sote-lait on nyt eduskuntakäsittelyssä Valiokuntakäsittely täydessä vauhdissa

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen digimuutoksen toimeenpanon strateginen ohjausryhmä

Sote- ja maakuntauudistuksen digimuutoksen toimeenpanon strateginen ohjausryhmä Kokous Pöytäkirja 5.12.2017 Sote- ja maakuntauudistuksen digimuutoksen toimeenpanon strateginen ohjausryhmä Aika 5. joulukuu 2017 klo 14.30 17.10 Paikka Läsnä VM, Mariankatu 9, nh Jakovara Puheenjohtaja

Lisätiedot

ja tilanne Maakuntatieto-ohjelman syysseminaari Jani Heikkinen VM

ja tilanne Maakuntatieto-ohjelman syysseminaari Jani Heikkinen VM Maakuntatietoohjelman tavoitteet ja tilanne Maakuntatieto-ohjelman syysseminaari Jani Heikkinen VM 1 1. Maakuntatieto-ohjelman tavoitteet 2 Maakuntatieto-ohjelman kahdet kasvot Hyvinvoinnin 360 O -näkymä

Lisätiedot

TMP Prioriteetti valmiusas 2 STM. 2 Espoo, 3 käyttöönotettav issa. 3 tuotannossa 1 STM,

TMP Prioriteetti valmiusas 2 STM. 2 Espoo, 3 käyttöönotettav issa. 3 tuotannossa 1 STM, Kansalaisen palvelut toimenpiteet 1=suunnittelu, 2= toteutus, 3=valmis, 0= ei aloitettu TMP Prioriteetti valmiusas te Omien hyvinvointi- ja terveystietojen hallinta-alusta - Omakantan laajennus - PHR 1

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020. Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020. Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Strategiatyön vaiheet 1. Kartoitus 2. Visiointi 3. Priorisointi 4. Toimenpiteistä ja vastuista sopiminen 5.

Lisätiedot

SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON TYÖVALIOKUNTA

SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON TYÖVALIOKUNTA SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON TYÖVALIOKUNTA Aika: tiistai, 7.3.2017 klo 12.00-14.00 Paikka: STM, kh. Iso, Kirkkokatu 14, Helsinki Osallistujat: Annakaisa Iivari, STM, pj ( +) Anne Kallio,

Lisätiedot

(Sote) Järjestäjän Tietojohtaminen Status. Jaakko Pentti, Hankejohtaja, SoteDigi Oy

(Sote) Järjestäjän Tietojohtaminen Status. Jaakko Pentti, Hankejohtaja, SoteDigi Oy (Sote) Järjestäjän Tietojohtaminen Status Jaakko Pentti, Hankejohtaja, SoteDigi Oy 15.11.2018 Hankkeen tehtävä ja tavoitteet Järjestäjän työkalut ja tietojohtaminen hanke tuottaa maakunnille yhteisiä järjestämisen

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen. kansallissen toimeenpanon tilanne ja muutostuki

Sote- ja maakuntauudistuksen. kansallissen toimeenpanon tilanne ja muutostuki Sote ja maakuntauudistuksen kansallissen toimeenpanon tilanne ja muutostuki Digimuutosohjelman toimeenpano sosiaali ja terveydenhuollossa Syyskuu 2017 1 5.9.2017 Sotetiedonhallinnan hankesalkut Kanta (kansalliset

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN Vaikutukset ICT-yhteistyön sisältöön ja organisointiin Maritta Korhonen 5.5.2015 Taustaa Sote-rakenneuudistuksen valmistelu käynnissä jo kahden edellisen vaalikauden aikana.

Lisätiedot

Maakuntien järjestämistehtävissä tarvitsemat digipalvelut ja SOTE-tiedolla johtaminen

Maakuntien järjestämistehtävissä tarvitsemat digipalvelut ja SOTE-tiedolla johtaminen Maakuntien järjestämistehtävissä tarvitsemat digipalvelut ja SOTE-tiedolla johtaminen 19.06.2018 Tuija Kuusisto, VM 1 20.6.2018 Etunimi Sukunimi Päätösseminaari - esityslista 19.6.2018 klo 08.30-16.00,

Lisätiedot

Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI)

Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) 31.10.2017 Kärkihankkeen tavoitteet ja sisällöt Toimenpidekokonaisuus 1 Uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaprosessit Määrittää maakuntien

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus

Sote- ja maakuntauudistus Sote- ja maakuntauudistus HE:n päälinjat ja tilannekatsaus Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee 10.10.2016 14.10.2016 1 Valmistelutilanne Hallituksen esitysluonnos lausunnoilla http://alueuudistus.fi/hallituksen-esitysluonnos-31-8-2016

Lisätiedot

Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanke (PASI) Palvelusetelikokeilu -osahanke Kick off -päivät Tampere

Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanke (PASI) Palvelusetelikokeilu -osahanke Kick off -päivät Tampere Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanke (PASI) Palvelusetelikokeilu -osahanke Kick off -päivät Tampere 5.- 6.2.2018 Vuokko Lehtimäki, hankepäällikkö, STM VN:n Kärkihankkeet Kokonaisuus 3, STM koordinaatio

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Maakuntakierros, Kymenlaakso 19.10.2017 295 Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä

Lisätiedot

muutosvaiheessa ja sen jälkeen

muutosvaiheessa ja sen jälkeen Maakunta- ja soteuudistuksen tavoitteet muutosvaiheessa ja sen jälkeen Projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nerg, VM 1 4.4.2018 Päivi Nerg Miksi maakunta- ja sote-uudistus tehdään? Perustuslakivaliokunta

Lisätiedot

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus 4.10.2018 Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut 1 Kanta-palvelut Kaikille kansalaisille Apteekeille (~810) Julkiselle terveydenhuollolle ( > 1000 palveluyksikköä)

Lisätiedot

Maakuntien viitearkkitehtuuri - Landskapens referensarkitektur

Maakuntien viitearkkitehtuuri - Landskapens referensarkitektur Valtiovarainministeriö Lausuntopyyntö 27.02.2018 VM040:00/2017 Maakuntien viitearkkitehtuuri - Landskapens referensarkitektur Johdanto Tämä lausuntopyyntö koskee maakuntien viitearkkitehtuuria, jota on

Lisätiedot

Itsehallintoalueet. EPL seminaari Harri Jokiranta Projektinjohtaja Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus

Itsehallintoalueet. EPL seminaari Harri Jokiranta Projektinjohtaja Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Itsehallintoalueet EPL seminaari 22.2.2016 Harri Jokiranta Projektinjohtaja Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Soten vaiheet Kehittämisohjelmat Kansallinen terveyshanke

Lisätiedot

SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON JOHTORYHMÄ

SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON JOHTORYHMÄ 5.2.2015 1(7) SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON JOHTORYHMÄ Aika: torstai, 5.2.2015 klo 13:00-16:00 Paikka: STM, Meritullinkatu 8 Osallistujat: Annakaisa Iivari, STM, pj Anne Kallio, STM,

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 SOTE-tieto hyötykäyttöön käytännössä soteintegraatiossa Maritta Korhonen Anne Kallio 2 13.4.2015 Toimeenpano Strategiassa on 31 toimenpidettä, jotka on priorisoitu

Lisätiedot

Soten valinnanvapauden tuottajan vertailu ja valinta Suomi.fi -palvelussa. Helsinki UM Pressiaula

Soten valinnanvapauden tuottajan vertailu ja valinta Suomi.fi -palvelussa. Helsinki UM Pressiaula Soten valinnanvapauden tuottajan vertailu ja valinta Suomi.fi -palvelussa Helsinki 17.01.2019 UM Pressiaula Sidosryhmiä Soten digitalisaatiota kehittämässä Maakunnat 2 Sote:n ICT- kokonaisuus, tavoitetila

Lisätiedot

SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN. Professori Teemu Malmi

SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN. Professori Teemu Malmi SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN KYSYMYS Mahdollistaako esitetty järjestelmä tavoitteellisen johtamisen ja ohjauksen - toisaalta valtio/maakunta ja toisaalta maakunta/palveluntuottajat akselilla sekä siitä,

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen

Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen Neuvotteleva virkamies Katja Palonen Valtiovarainministeriö 1 28.5.2018 Etunimi Sukunimi Miksi maakunta- ja sote-uudistus tehdään? Perustuslakivaliokunta kesällä

Lisätiedot

Genomikeskuksen valmistelu ja genomilaki Suunnittelija Petra Ruuska, STM Lääketieteellisen tutkimusetiikan seminaari

Genomikeskuksen valmistelu ja genomilaki Suunnittelija Petra Ruuska, STM Lääketieteellisen tutkimusetiikan seminaari Genomikeskuksen valmistelu ja genomilaki Suunnittelija Petra Ruuska, STM Lääketieteellisen tutkimusetiikan seminaari 1.12.2017 1 1 1.12.2017 Genomikeskustyöryhmä Liisa-Maria Voipio-Pulkki, pj. STM Jaakko

Lisätiedot

Tiedolla johtaminen ja palvelujen seuranta -työryhmä kello Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi

Tiedolla johtaminen ja palvelujen seuranta -työryhmä kello Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi Tiedolla johtaminen ja palvelujen seuranta -työryhmä 10.9.2018 kello 14.00 16.00 Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi Osallistujat Ismo Rautiainen x Hankejohtaja, sote-vastuuvalmistelija Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja, STM Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja, VM

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja, STM Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja, VM Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen toimeenpanosta Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja, STM Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja, VM 1 Aikataulu EK:n valiokunnissa 41 lakia Maantielaki-HE eduskuntaan

Lisätiedot

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Tammikuu 2019

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Tammikuu 2019 Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja Tammikuu 2019 Toiminta-alueemme on koko Suomi Kehitämme sosiaali- ja terveydenhuollon uusia kansallisia digitaalisia palveluja. Asiakkaitamme ovat tulevat

Lisätiedot

Tiedolla johtaminen ja palvelujen seuranta -työryhmä. Muistio kello Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi

Tiedolla johtaminen ja palvelujen seuranta -työryhmä. Muistio kello Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi Tiedolla johtaminen ja palvelujen seuranta -työryhmä Muistio 3.8.2018 kello 8.30 10.30 Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi Osallistujat Läsnä Ismo Rautiainen Hankejohtaja, sote-vastuuvalmistelija,

Lisätiedot

HE laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta - Mitä tarkennettavaa?

HE laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta - Mitä tarkennettavaa? HE laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta - Mitä tarkennettavaa? Tehy 12.3.2018 Leila Kostiainen, Lainsäädännön arviointineuvoston pj Tausta ja sidonnaisuudet Koulutus: juristi ja fysioterapeutti Työkokemus:

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Maakuntakierros, Etelä-Savo 295 Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä (valtio,

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen tietojärjestelmäratkaisujen ja työvälineiden esiselvitys. Työpaja I. Mikko Rotonen Timo Hakala

Tiedolla johtamisen tietojärjestelmäratkaisujen ja työvälineiden esiselvitys. Työpaja I. Mikko Rotonen Timo Hakala Tiedolla johtamisen tietojärjestelmäratkaisujen ja työvälineiden esiselvitys Työpaja I Mikko Rotonen Timo Hakala 13.2.2018 Lähtökohdat SOTE tiedolla johtamisen selvitys- ja suunnitteluprojektit (STM) Järjestämisen

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan valtakunnallinen kehittäminen. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI

Tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan valtakunnallinen kehittäminen. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI Tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan valtakunnallinen kehittäminen Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI Toiminnan tarpeet TOIVO:n lähtökohtana Mikä malli uudella hallituksella? TOIVO-ohjelma

Lisätiedot

Sote-tuloksellisuusmittarointia

Sote-tuloksellisuusmittarointia Sote-tuloksellisuusmittarointia Vaikuttavuus- ja kustannustieto-alaryhmän kuulumisia Etäesitys Seinäjoelle 8.4.2016 EPSOTE-taustatietotyöryhmän kokous Sote- ja aluehallintouudistuksen valmisteluorganisaatio

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Maakuntakierros, Pohjois-Karjala 18.9.2017 295 Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä

Lisätiedot

Sote-digin valmistelun tilanne. Maritta Korhonen

Sote-digin valmistelun tilanne. Maritta Korhonen Sotedigin valmistelun tilanne Maritta Korhonen 1 17.01.2017 Vahala Mika Digivalmistelun ja toimeenpanon organisointimuutoksen tavoitteita Yhteinen tilannekuva Kaikilla työryhmillä ja muutokseen liittyvillä

Lisätiedot

PoSoTe Tuotantotyöryhmä. Loppuraportti

PoSoTe Tuotantotyöryhmä. Loppuraportti PoSoTe Tuotantotyöryhmä Loppuraportti Loppuraportti 1 (6) Sisällys 1 Johdanto 2 1.1 Työryhmän tehtävä 4 1.2 Työryhmä 5 2 Ehdotukset ja tulokset 6 3 Huomiot jatkovalmistelusta 6 Loppuraportti 2 (6) Johdanto

Lisätiedot

Sote-uudistus Miten Kanta-palvelut tukevat Sotejärjestämislain

Sote-uudistus Miten Kanta-palvelut tukevat Sotejärjestämislain Sote-uudistus Miten Kanta-palvelut tukevat Sotejärjestämislain toimeenpanoa? 14.10.2014 Maritta Korhonen, STM Pekka Järvinen, STM Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon kehittämisen yhteistyöseminaari

Lisätiedot

HE 15/2017: ICT ja tiedolla johtaminen. Yleisesti

HE 15/2017: ICT ja tiedolla johtaminen. Yleisesti 1(5) HE 15/2017: ICT ja tiedolla johtaminen Yleisesti SOTE-uudistuksen digimuutoksen periaatteena ja tavoitteena on huolehtia siitä, että asiakkaiden näkökulmasta muutos toteutetaan mahdollisimman vähin

Lisätiedot

ykskantaan Laita yrityksesi kantakuntoon ja hyödynnä sote-uudistuksen mahdollisuudet!

ykskantaan Laita yrityksesi kantakuntoon ja hyödynnä sote-uudistuksen mahdollisuudet! ykskantaan Laita yrityksesi kantakuntoon ja hyödynnä sote-uudistuksen mahdollisuudet! 18.5.2016 Kanta-liittymisen ja -hyödyntämisen tukiprojekti yksityisessä sosiaali- ja terveydenhuollossa Kanta-palveluiden

Lisätiedot

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula Valinnanvapauspilotit Anne Kumpula 13.10.2017 1 Valinnanvapauspilottien aikataulusta Valinnanvapauspilotit toteutetaan laajamittaisesti uuden valinnanvapausmallin mukaan ajalla 1.7.2018 31.12.2019. Hakuaika

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Maakuntakierros, Pohjois-Savo, 23.10.2017 295 Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä

Lisätiedot

OSALLISTU KESKUSTELUUN PITKIN PÄIVÄÄ https://stm.screen.io/interop 1 2.11.2018 Etunimi Sukunimi KANSALLINEN YHTEENTOIMIVUUSPÄIVÄ Ma 29.10.2018 kello 10-18, Säätytalo, Helsinki Webcast osoite: http://videonet.fi/web/stm/20181029/

Lisätiedot

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin?

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Kauko Hartikainen, Kuntaliitto Terveyskeskusten johdon neuvottelupäivät 10.2.2012 Tavoiteltavat toteutukset Realistisia ja konkreettisia Hyötyjä jo

Lisätiedot

Maakuntauudistus missä mennään?

Maakuntauudistus missä mennään? Maakuntauudistus missä mennään? Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Miksi maakuntauudistus tehdään? Toimivammat palvelut Hallinnon sujuvoittaminen Toimintatapojen muutos Kansalaisten suorat vaikutusmahdollisuudet

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedolla johtamisesta

Ajankohtaista tiedolla johtamisesta Ajankohtaista tiedolla johtamisesta Mikko Huovila STM OHO / DITI 1 25.6.2018 Etunimi Sukunimi Kokonaisarkkitehtuurin tilanne 2 25.6.2018 Etunimi Sukunimi Ryhmän tehtävät Vastata sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Miten STM ohjaa muutosta ja maakuntien toimintaa?

Miten STM ohjaa muutosta ja maakuntien toimintaa? Miten STM ohjaa muutosta ja maakuntien toimintaa? Kirsi Varhila 7.11.2017 1 Makusote uudistuksen organisointi Maakunta ja soteuudistuksen toimeenpano on organisoitu yhteisen organisaation alle Pääpaino

Lisätiedot

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo Sote-uudistus muutosjohtaja, STM 16.1.2017 1-20.2.2018 Maakunta 2023 -visio Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Kuntamarkkinat 14.9.2017 Muutosjohtaja 1 Miksi maakuntauudistus tehdään? Toimivammat palvelut Hallinnon sujuvoittaminen Toimintatapojen muutos Kansalaisten suorat vaikuttamismahdollisuudet

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus

Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus Yhteenveto maakuntadigivalmistelijoiden verkoston 13.3.2019 ja AKUSTI-foorumin johtoryhmän 15.3.2019 pohjalta 28.2.2019 Alueella

Lisätiedot

Martti Talja kansanedustaja

Martti Talja kansanedustaja Maamaakuaakuntaja sote-uudistus Mitä, miksi, miten? Martti Talja kansanedustaja Maakunta- ja soteuudistuksen eteneminen EK:n valiokunnissa yli 40 lakia Valinnanvapauslakivalmistelu Valinnanvapauslaki-HE

Lisätiedot

Kansallinen muutostuki ja ohjaus

Kansallinen muutostuki ja ohjaus Kansallinen muutostuki ja ohjaus Vesa Lipponen Erityisasiantuntija, valtiovarainministeriö Kuntamarkkinat 13.9.2017 1 2.10.2017 - Etunimi Sukunimi Maakuntauudistus on Suomen kunnianhimoisin Digitalisaatiohanke

Lisätiedot

Mitä uusi Sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa?

Mitä uusi Sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Mitä uusi Sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Soteuttamo 2.0 25.10.2018 Sote-järjestämisen muutosjohtaja Eija Kellokoski-Kari #meidänkeskipohjanmaa 29.10.2018 Maakunnallinen näkökulma 1 Syntyykö

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Sosiaalialan Työnantajat 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Aino Närkki 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Sote tiedolla johtamisen - työryhmä. Asialista klo Päijät-Hämeen liitto, Diapaasi

Sote tiedolla johtamisen - työryhmä. Asialista klo Päijät-Hämeen liitto, Diapaasi Sote tiedolla johtamisen - työryhmä Asialista 10.1.2019 klo 14 16 Päijät-Hämeen liitto, Diapaasi Osallistujat Läsnä Ismo Rautiainen Hankejohtaja, sote-vastuuvalmistelija Päijät-Hämeen liitto/phhyky - Anu

Lisätiedot

Valtakunnallinen maakunta visio

Valtakunnallinen maakunta visio Valtakunnallinen maakunta 2023 -visio Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin ja vaikuttava julkinen hallinto

Lisätiedot

Palvelut asiakaslähtöisiksi

Palvelut asiakaslähtöisiksi Palvelut asiakaslähtöisiksi 2 Sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeet 01/2017 Budjetti vahvistetaan vuositasolla Uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaprosessit - asiakas keskiöön Valtio,

Lisätiedot

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. valmistelusta LAHTI Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Valtiovarainministeriö

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. valmistelusta LAHTI Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Valtiovarainministeriö Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen valtakunnallisesta valmistelusta LAHTI 30.1.2018 Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Valtiovarainministeriö Aikataulu EK:n valiokunnissa 41 lakia Maantielaki-HE

Lisätiedot

Simuloinnin purkuseminaari

Simuloinnin purkuseminaari Simuloinnin purkuseminaari 25.5.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg 1 28.5.2018 Etunimi Sukunimi Ohjelma 25.5.2018 8.30 Aamukahvi 9.00 Tervetuloa! Paljon opittiin, paljon on vielä kehitettävää Päivän puheenjohtaja,

Lisätiedot

Esivalmistelun sote-tiimi

Esivalmistelun sote-tiimi MUISTIO 1/2017 1 Esivalmistelun sote-tiimi Aika 12.01.2017 klo 14:00-16:00 Paikka Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 B Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaaminen 3 2 Lakiluonnos asiakkaan valinnanvapaudesta

Lisätiedot

Sote-yrittäjyyden asialla. Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu

Sote-yrittäjyyden asialla. Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu Sote-yrittäjyyden asialla Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu 26.1.2017 Pk-yritykset pyörittävät yhteiskuntaa Yritysrakenne Suomessa 2014 0,2% Keskisuuret yritykset 0,2% Suuryritykset (250

Lisätiedot

Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2010 Sessio 2: Terveydenhuollon tiedonhallinnan kansallinen koordinaatio Hallitusneuvos Pekka Järvinen.

Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2010 Sessio 2: Terveydenhuollon tiedonhallinnan kansallinen koordinaatio Hallitusneuvos Pekka Järvinen. Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2010 Sessio 2: Terveydenhuollon tiedonhallinnan kansallinen koordinaatio Hallitusneuvos Pekka Järvinen Lakimuutokset Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan

Lisätiedot

Sote-uudistuksen nykytilanne

Sote-uudistuksen nykytilanne Sote-uudistuksen nykytilanne Helsinki Liisa-Maria Voipio-Pulkki Johtaja, STM terveyspalveluryhmä Ei muita sidonnaisuuksia Perustuslakivaliokunnan lausunnot Perustuslakivaliokunta katsoo, että sosiaalija

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Tietojohtaminen 6. 4 Terveydenhuollon ekosysteemit alustat ekosysteemien mahdollistajana

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Tietojohtaminen 6. 4 Terveydenhuollon ekosysteemit alustat ekosysteemien mahdollistajana MUISTIO 3/2019 1 AIKA 08.04.2019 klo 08:30-11:20 PAIKKA Kallion virastotalo, nh 7, 3 krs KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Tilannekatsaus 4 3 Tietojohtaminen 6 4 Terveydenhuollon ekosysteemit

Lisätiedot

Esivalmistelun sote-virkamieskoordinaatioryhmä

Esivalmistelun sote-virkamieskoordinaatioryhmä MUISTIO 5/2018 1 Aika 15.03.2018 klo 14:04-15:50 Paikka Maakuntasali 1, Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 B Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun

Lisätiedot

SoteDigi - Uhka vai mahdollisuus? SoteDigi Oy Harri Hyvönen, tj

SoteDigi - Uhka vai mahdollisuus? SoteDigi Oy Harri Hyvönen, tj SoteDigi - Uhka vai mahdollisuus? 1 SoteDigi Oy Harri Hyvönen, tj. 23.8.2018 Sotedigi Rooli ja taustaa SoteDigi Oy perustettu lokakuussa 2017 Yhtiö kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja

Lisätiedot

SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON JOHTORYHMÄ

SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON JOHTORYHMÄ 7.5.2015 1(5) SOTE-TIETO HYÖTYKÄYTTÖÖN -STRATEGIAN TOIMEENPANON JOHTORYHMÄ Aika: 7.5.2015 klo 13:00-16:00 Paikka: Tieteiden talo, Sali 404 Kirkkokatu 6, Helsinki Osallistujat: Annakaisa Iivari, STM, pj

Lisätiedot

Maritta Korhonen. Sote-tieto hyötykäyttöön Kori 4: Ohjaus ja yhteistyö

Maritta Korhonen. Sote-tieto hyötykäyttöön Kori 4: Ohjaus ja yhteistyö Maritta Korhonen Sote-tieto hyötykäyttöön Kori 4: Ohjaus ja yhteistyö Sote-tieto hyötykäyttöön toimeenpano ja sote-uudistus Esitys: Ohjaus ja yhteistyö - toimenpidekorin työskentelyn yhdistäminen IT-jaoksen

Lisätiedot

Valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetointi Esitys VATElle

Valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetointi Esitys VATElle Valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetointi Esitys VATElle 6.3.2018 Tanja Penninkangas vastuuvalmistelija, sote-tuotanto Valinnanvapauspilotit Valinnanvapauspilotit

Lisätiedot

SOTE-MAKU arkkitehtuuri Jari Porrasmaa, STM/OHO/DITI

SOTE-MAKU arkkitehtuuri Jari Porrasmaa, STM/OHO/DITI SOTE-MAKU arkkitehtuuri Jari Porrasmaa, STM/OHO/DITI 1 24.5.2018 Jari Porrasmaa Sisältö Arkkitehtuurin iso kuva Valinnanvapaus Kansalaispalvelut Täsmälääketiede Toisiokäyttö 2 24.5.2018 Etunimi Sukunimi

Lisätiedot

Palvelut asiakaslähtöisiksi

Palvelut asiakaslähtöisiksi Palvelut asiakaslähtöisiksi 2 Sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeet 01/2017 Budjetti vahvistetaan vuositasolla Uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaprosessit - asiakas keskiöön Valtio,

Lisätiedot