Smart & Clean -säätiön toimintasuunnitelma 2017/2018. Matkalla pysyviin muutoksiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Smart & Clean -säätiön toimintasuunnitelma 2017/2018. Matkalla pysyviin muutoksiin"

Transkriptio

1 Smart & Clean -säätiön toimintasuunnitelma 2017/2018 Matkalla pysyviin muutoksiin

2 Säätiön tehtävänä on kiihdyttää muutosta Helsingin seudulla niin, että pääkaupunkiseutu ja Lahti ovat vuonna 2021 maailman paras testialue älykkäille ja puhtaille ratkaisuille.

3 Maailman houkuttelevin päästötön liikkuminen Maailman resurssiviisain kaupunkilainen Maailman älykkäin kaupunkienergia Maailman johtava kiertotalouskaupunki Ympäristöpositiivisen rakentamisen edelläkävijä

4 TAVOITTEET Käynnissä kahdeksan muutostekoa, joissa kaupunkilainen on keskiössä, ja joista syntyy kansainvälisen tason kotimarkkinareferenssejä yrityksille. Pääkaupunkiseudun ja Lahden alustat tunnistettu ja koko Smart & Clean -yhteisön käytössä. Toimiva yhteisö, joka on sitoutunut tekemiseen yhdessä. Kohdat 1-3 johtavat kohti maailman parasta älykästä ja puhdasta kaupunkialuetta, joka tunnistaa trendejä, aiheuttaa ja johtaa distruptioita sekä on varautunut ja kestää merkittäviäkin muutoksia.

5 Painopisteenä yhteisön kehittäminen, alustat ja merkittävät muutokset Toimintavuonna 2017/2018 säätiö panostaa merkittävien, pysyviin muutoksiin johtavien projektien edistämiseen, muutosalustoihin kaupungeissa sekä Smart & Clean -yhteisön rakentamiseen. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja resurssihaasteiden ratkaisu ei onnistu pelkästään tehostamalla nykyisiä toimintoja. Näihin tarvitaan täysin uudenlaisia ratkaisuja ja palveluita. Siksi säätiö panostaa toimintavuonna 2017/2018 merkittävien muutostekojen synnyttämiseen ja kiihdyttämiseen. Tätä varten on luotu ja luodaan työkaluja, joiden avulla yhteisö kehittää konkreettisia muutostekoja. Kaikki muutokset tehdään kaupungeissa, jotka toimivat muutosten alustoina. Kaikilla kaupungeilla on jo erilaisia innovaatioiden ja yritysratkaisujen testaamiseen soveltuvia kehitysalustoja. Tänä toimintavuonna S&C-säätiö tunnistaa kaikki olemassa olevat alustat, selvittää niiden toiminnan, viestii näistä kaikille toimijoille ja edistää sitä, että alustoilla kehitettäviä ratkaisuja skaalataan suurempaan käyttöön. Yhteisön kehittäminen ja rakentaminen ovat olennainen osa S&C-säätiön toimintaa, sillä yhteisö toteuttaa kaikki uudet muutosteot, liiketoimintakonseptit ja projektit. Sen jäsenet myös markkinoivat Helsingin seutua ja Lahtea maailman parhaana testialueena älykkäille ja puhtaille ratkaisuille. Nämä toimet johtavat pitkällä aikavälillä toimivaan ja pysyvään Smart & Clean -yhteisöön, joka tunnistaa merkittävät muutokset, osaa varautua muutoksiin ja myös aiheuttaa sekä johtaa niitä kaupunkiympäristössä.

6

7 Muutosteot Smart & Clean säätiö on muutosfasilitaattori ja -kiihdyttäjä. Se ei keskity projektijohtamiseen, vaan muutostekojen synnyttämiseen, niiden kiihdyttämiseen sekä vaikutusten kasvattamiseen. Säätiön työssä tuetaan erityisesti kunnianhimoisia yhteistyöprojekteja, kasvatetaan niiden merkittävyyttä ja näkyvyyttä, varmistetaan parhaiden menestysreseptien omaksuminen ja leviäminen kaikissa alueen kaupungeissa ja edistetään Helsingin seudun kansainvälistä tunnettuutta. Muutosten keskiössä on kaupunkilainen, jonka elämänlaadun paranemista edistetään myös tutkimuksella ja tuotekehityksellä.

8 Toimintakauden aikana Smart & Clean -säätiö tulee keskittymään erityisesti alla kuvattujen muutostekojen edistämiseen. Näiden lisäksi tartutaan merkittäviin Smart & Clean tavoitteet täyttäviin aloitteisiin ja edistetään niitä. Liikenne ja liikkuminen Liikenneala ja -järjestelmä ovat isossa murroksessa ja liikennekeskustelun ytimessä ovat yhä useammin liikenteen palvelullistuminen, uudet teknologiat ja toimivat matkaketjut. Uusiin liikenteen palveluihin liittyy merkittävää kansainvälistä liiketoimintapotentiaalia. Liikenteellä on myös merkittävä vaikutus päästöjen vähentämisessä. Uudet palvelut ja uusien teknologioiden käyttöönotto luo haasteita kun ihmisten odotukset ja tarpeet sekä toimijat, roolit ja arvoketjut muuttuvat. Kaupungit voivat yhdessä valmistautua liikennejärjestelmän murrokseen edistäen samalla Helsingin seudun mainetta maailman älyliikennekeskuksena. Säätiö on tunnistanut tulevaisuuden liikennejärjestelmään siirtymistä tukevia muutostarpeita ja toimenpiteitä, joita se edistää kauden kuluessa: XX XX Syksyn 2017 aikana valmistellaan kansallinen liikennealan kasvuohjelma, jonka tavoitteena on tukea alan uutta liiketoimintaa, osaamisen kehitystä ja kansainvälistä tunnettuutta. Säätiö osallistuu kasvuohjelman valmisteluun Helsingin seudun edustajana ja yhtenä kasvuohjelma -dokumentin kirjoittajana. Kasvuohjelman on tarkoitus käynnistyä vuoden 2018 alkupuolella ja sillä tulee olemaan keskeinen rooli liikennealan kehitystä tukevien toimenpiteiden koordinoinnissa seuraavina vuosina. Smart & Clean -säätiö kiihdyttää liikenneympäristön kehittymistä ja uusien käyttäjälähtöisten liikenneratkaisujen sekä liiketoiminnan syntyä alueen kapunkeihin. Kokonaisuudessa keskitytään Vantaan Aviapoliksen, Lahden kaupungin sekä Länsimetron liikkumisen palveluiden kehittämiseen. Kokonaisuuksia projektoidaan syksyn 2017 aikana ja toteutus käynnistyy vuonna Säätiö tukee sekä projektointia että varsinaista toteutusta mm. osallistamalla eri toimijoita ja asiantuntijatahoja prosessiin.

9 XX XX XX Autonomisessa liikenteessä on useita projektiaihioita, joista kehittyy syksyn 2017 ja kevään 2018 aikana konkreettisia projekteja. Helsinki on valittu ainoana pohjoismaisena kaupunkina Bloombergin -säätiön ja Aspen -instituutin kymmenen kaupungin globaaliin hankkeeseen, jonka tavoitteena on auttaa kaupunkeja valmistautumaan autonomisen liikenteen tulemiseen. Säätiö on yksi hankkeen ydinryhmän jäsenistä vastuullaan yritystoimijoiden osallistaminen ja aktivointi. Helsingin seudulla on lisäksi suunnitteilla tai käynnissä useampia autonomisten liikennevälineiden kokeiluhankkeita, kuten robottibussien eripituisia käyttöjaksoja mm. teknologian ja kokonaiskonseptin kehittämiseksi. Liikenteeseen liittyvien yhteisten tahtotilojen, mahdollisuuksien, haasteiden ja olemassa olevien linjausten sekä periaatteiden läpikäyminen yhdessä pääkaupunkiseudun kaupunkien avainhenkilöiden kanssa syksyllä Muita mahdollisia toimenpiteitä: Selvitys sähköautojen latausinfratruktuurin toteutusmalleista ja kaupungin mahdollisesta roolista (huomioiden sähköllä toimivat yhteiskäyttöautot); Yhteiskäyttöautoja koskevien säännöstöjen yhtenäistäminen; MaaS-palveluiden toimintaedellystysten edistäminen ja MaaS-toimenpiteiden koordinointi pääkaupunkiseudulla (Sitran kiertotalouden tiekartassa määritellyn mukaisesti); Kaupunkien roolin selkeyttäminen ja vahvistaminen uusien liikennepalveluiden mahdollistajana. Energia Kansallisten ja kaupunkien omien päästövähennys- ja hiilineutraaliustavoitteiden ansiosta alueen energiajärjestelmä on suuressa murroksessa. Tämä johtaa myös energiasektorin palvelullistumiseen sekä uusien tuotantotapojen ja toimintamallien syntymiseen. Samalla energiakuluttajan rooli markkinoilla kasvaa ja muuttuu vahvasti prosumer suuntaan. Digitaalisuus ja energia-iot luovat energiajärjestelmään uusia mahdollisuuksia. Säätiö on tunnistanut tulevaisuuden energiajärjestelmään siirtymistä tukevia muutostarpeita ja toimenpiteitä, joita se edistää kauden kuluessa: XX XX Otaniemi Smart Pilot valmisteluhanke käynnistyy VTT:n vetämänä. Projektin tavoitteena on luoda Otaniemen alueelle pohja energiaratkaisujen living lab -testialustalle. Hanke kestää 3/2018 asti. Säätiö tukee projektin ohjausryhmän jäsenenä yritysten mukana oloa ja tuo valmisteluun mukaan tarvittaessa vahvempaa kaupunkinäkökulmaa. Valmisteluhankkeen rinnalle on tavoitteena synnyttää muutama S&C -pilot-projekti yritysten omien testikokonaisuuksien toteuttamiseksi Otaniemen alueella. Näitä on tarkoitus viedä läpi vuoden 2018 aikana. Säätiö pyrkii luomaan edellytyksiä yritysten vetämien pilot-projektien synnyttämiseen ja käynnistämiseen syksyn 2017 aikana sekä tukee yrityksiä projektien toteutuksessa vuoden 2018 kuluessa tarpeen mukaan.

10 Rakentaminen Kaupunkien kaavoitusta ja alue-suunnittelua pitäisi tehdä aiempaa tarvelähtoisemmin ja ketterämmin. Väestönmuutokset edellyttävät rakennuksilta yhä enemmän muuntojoustavuutta. Asuinrakennusten korjausvelka kasvaa koko ajan ja korjausrakentamiseen tarvitaan uusia, tehokkaampia ratkaisuja. Toisaalta samalla tulisi parantaa energiatehokkuutta ja tehdä rakennuksista älykkäitä energiantuottajia tai kysyntäjouston lähteitä. Asuminen-palveluna konsepti ottaa markkinoilla jalansijaa ja hyvien sisäilmaolosuhteiden tarjoaminen asukkaiden hyvinvoinnin lähteeksi on kaupunkien tärkeimpiä tavoitteita. Säätiö on tunnistanut tulevaisuuden rakentamisen kokonaisuutta tukevia muutostarpeita ja toimenpiteitä, joita se edistää kauden kuluessa: XX VTT, yhdessä säätiön kanssa, kokoaa parhaillaan toisiaan täydentäviä yrityskonsortioita PreFabPilot-hankkeeseen kehittämään ja demonstroimaan nopeita, kokonaistoimivia, edullisia ja esivalmistusta hyödyntäviä asuinkerrostaloille tarkoitettuja korjauskonsepteja. Konsepteja on tarkoitus pilotoida oikeissa korjauskohteissa. PreFabPilot-projektin valmisteluvaihe käynnistyy syksyllä 2017 ja kestää vuoden loppuun asti. Valmistelun tavoitteena on synnyttää suunnitelma vuosina toteutettaville korjausrakentamiskohteilla. Pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa etsitään parhaillaan sopivia alueellisia kohteita korjausrakentamispiloteiksi. Korjausrakentamisen uuden konseptoinnin rinnalla toteutetaan VTTn vetämä tutkimushanke. Smart & Clean -säätiö osallistuu kokonaisuuteen osarahoittamalla valmistelutyötä, auttamalla pk-seudun kaupunkeja tunnistamaan sopivia kohteita ja osallistumalla tutkimushankkeen ohjausryhmän työskentelyyn yhdessä yritysten ja muiden tahojen kanssa. XX Keväällä 2017 käynnistettyä S&C -sisäilma -hankekokonaisuutta valmistellaan yhteistyössä VTT:n kanssa syksyn 2017 aikana tavoitteena käynnistää hanke viimeistään vuoden 2018 alussa. Sen tavoitteena on mahdollistaa sisäilmaltaan laadukkaiden ja kustannustehokkaiden tilojen hallinta ja hankinta. Hankkeen puitteissa kehitetään mm. hyvän sisäilman hankintamallia tuottamalla siihen soveltuvia menetelmiä, jotka perustuvat sisäilmamittausten perusteella muodostettavaan hyvän sisäilman ja sisäilmaolosuhteiden kriteeristöön sekä toimiviin mittausvälineisiin ja -menetelmiin. Tätä tukee IoT-alusta ja tähän liitetty mittausjärjestelmä sisäilman laadun parantamiselle ja hallinnalle. Moni yritys on osoittanut kiinnostusta sekä aihepiiriä että mahdollista hanketta kohtaan. Smart & Clean -säätiö rahoittaa hankkeen valmistelutyötä ja voi toimia varsinaisen hankkeen osarahoittajana, tukee pk-seudun kaupunkeja tunnistamaan sopivia kohteita ja osallistuu varsinaisen hankkeen ohjausryhmän työskentelyyn yhdessä kaupunkien, yritysten ja muiden tahojen kanssa.

11 Jäte ja vesi Tulevaisuuden suurimpia haasteita on eläminen maapallon sietokyvyn rajoissa ja tämä johtaa väistämättä kiertotalouteen, jossa tarvitaan täysin uusi tapa luoda hyvinvointia. Kiertotalous muuttaa kaikkien elinkeinoelämän sektoreiden toimintamalleja, koska kulutus perustuu palveluiden käyttämiseen, jakamiseen, kierrättämiseen ja luonnonmukaisten menetelmien hyödyntämiseen. Kaiken ytimessä on se, mitä ihmiset ja yhteiskunnat valitsevat ja päättävät tehdä. Säätiö on tunnistanut tulevaisuuden kiertaloutta tukevia muutostarpeita ja toimenpiteitä, joita se edistää kauden kuluessa: XX Lahden kaupungin aloitteesta hulevesien hallintaan kehitetään kaupunkien yhteistä Stormwater Management -projektia, jossa keskitytään kehittämään syntypaikalla ja luonnonmukaisilla menetelmillä tapahtuvia hulevesien kokonaisvaltaisia hallintamenetelmiä. Projektin tavoitteena on tunnistaa S&C -kaupungeilta sopivia kohteita erilaisten hulevesien laadunhallintaan tähtäävien ratkaisujen testaamiseksi ja toteuttaa kohteissa valittujen ratkaisujen testausta yhdessä ratkaisuja tarjovien yritysten kanssa. Stormwater management -projektin valmistelu käynnistetään syksyllä 2017 ja valmisteluvaihe saatetaan päätökseen vuoden loppuun mennessä. Samalla tuotetaan AIKO-rahoitus hakemus Stormwater Management -projektin toteutusvaiheen rahoitusta varten. Projektin toteutusvaihe käynnistyy vuoden 2018 alusta ja kestää noin 18 kuukautta. Säätiö rahoittaa Stormwater Management -projektin valmisteluvaihetta yhdessä kaupunkien kanssa ja osallistuu myöhemmin toteutushankkeen ohjausryhmätyöskentelyyn. Hulevesien hallinta on kaupunkien infrastruktuurin kannalta keskeisimpiä ilmastonmuutokseen varautumiseen liittyviä kysymyksiä ja erityisesti vihreää infrastruktuuria sekä ekosysteemipohjaisia ratkaisuja hyödyntävät sopeutumistoimet ovat tärkeitä. Kaupunkien tavoitteiden saavuttaminen edellyttää hulevesien hallinnan menetelmien, käytäntöjen ja teknisten ratkaisujen kehittämistä erityisesti laadullisen hallinnan osalta. Kuluttaja-cleantech Jatketaan keväällä 2017 käynnistyneen Helsinki Air Quality Testbed -projektin ( HAQT ) toteutusta sen projektisuunnitelman mukaisesti. Smart & Clean -säätiö osallistuu projektin seurantaan ja ohjaukseen. Smart & Clean -säätiö käynnistää varsinaisen projektin rinnalle ilmanlaatutiedon hyödyntämismahdollisuuksien kartoitus- ja ideointiyön. Sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta sensoriverkon luomista mahdollisuuksista sekä innostaa ja aktivoida eri tahoja mukaan ilmanlaatuekosysteemiin. Tavoitteena on ilmanlaatutietoa hyödyntävien sovellusten kehittäminen. Työn toteuttaa ulkoinen asiantuntijataho. Se alkaa elo-syyskuussa 2017 ja jatkuu kevääseen 2018.

12

13 Alustat Säätiö panostaa toimintavuonna 2017/2018 kaupunkien erilaisten alustoiden tunnistamiseen, kehittämiseen ja siihen, että Smart & Clean yhteisö osaa hyödyntää ja hyödyntää niitä parhalla mahdollisella tavalla oman toimintansa tukena. Alustoilla tarkoitetaan alueellisia tai digitaalisia alustoja, joilla yritykset tai tutkimusyhteisöt voivat oikeassa ympäristössä testata innovatiivisia tuotteita tai ratkaisuja oikeiden käyttäjien kanssa. Alustat voivat olla esim katutila älyliikenteen ratkaisuille, energiatehokkaita rakentamiskohteita uudessa kaupungiosassa, digitaalisten oppimisvälineiden testausta oppimistilanteissa koulussa, ympäristöystävällisiä meriliikenteen ratkaisuja satamissa tai vaikkapa sensoriverkoston rakentamista kaupunkiin. Innovaatio- ja testialustoja on S&C-kaupungeissa jo paljon kehitetty, mutta toiminta ei kuitenkaan ole systemaattista ja riittävän tavoitteellista. Tämän vuoksi toimintavuonna 2017/2018 tehdään seuraavat toimet: 1 Kartoitus tämän hetkisistä S&C -alustoista ja toiminta malleista Helsingin seudulla ja Lahdessa 2 Analyysi S&C -alustojen vahvuuksista ja puutteista 3 Smart & Clean yhteisölle sopivista alustoista kootaan esittely toimijoille ja tiekartta näiden systemaattiseen hyödyntämiseen 4 Yhteisöjä tuetaan alustojen kehittämisessä ja markkinoinnissa, jotta kaupunkien testialustoilta syntyy kansainvälisen referenssitason Smart & Clean ratkaisuja. 5 Kehitetään yhdessä parhaita tapoja, millä testit, palvelut ja ratkaisut ovat skaalattavissa ja monistettavissa ylittämään kaupunkien rajat, laajenemaan muualle Suomeen sekä vietäväksi ulkomaille.

14

15 Yhteisön rakentaminen Smart & Clean -muutosprosessin tärkein voimavara on yhteisö. Toiminnassa ovat mukana kaikki merkittävät toimijat: kaupungit, yritykset, tutkimus- ja koulutuslaitokset sekä valtio. Nämä yhdessä tekevät Helsingin seudusta maailman parhaan testialueen älykkäille ja puhtaille ratkaisuille. Lopullinen tavoite on, että yhteisö kehittää itse itseään, tekee yhdessä merkittävät muutosteot ja näin saa aikaan pysyviä muutoksia kaupungeissa, kun säätiön toiminta on päättynyt Säätiö panostaa toimintavuonna 2017/2018 yhteisön rakentamiseen ja sen sitouttamiseen. Samalla nostetaan muutosrohkeutta ja halua tehdä asioita toisin. Smart & Clean -yhteisö ei vielä toimi ilman tukea, joten sen vahvistamiseen on panostettava.

16 Konkreettisia toimia yhteisön vahvistamiseksi ja yhteisen tarinan luomiseksi tilivuoden aikana ovat muun muassa: 1 Muutosteot ja projektit Vuoden aikana muutostekoja ideoidaan, edistetään sekä niitä kehittämään, valmistelemaan ja toteuttamaan kutsutaan mukaan yhteiskunnan eri toimijoita ja useita eri yrityksiä. Projekteja tekemällä eri tahoja sitoutetaan Smart & Clean -yhteisöön. 2 Yhteiskehittämistilaisuudet Yhteisö kehittää erilaisissa tilaisuuksissa, keskusteluissa ja työpajoissa esimerkiksi alueen Smart & Clean visiota ja sen saavuttamiseksi tähtääviä muutostekoja (projekteja). Muutostekojen yhteiskehittämistilaisuuksia järjestetään projektien yhteydessä tarpeen mukaan ja näihin kutsutaan mukaan S&C -yhteisöä mahdollisimman laajasti. 3 S&C -kumppanitilaisuudet Smart & Clean -kumppaneille järjestään säännöllisiä tilaisuuksia (noin neljä kerta vuodessa), joissa käsitellään konkreettisia projekteja ja mutosteko-aihioita. Näissa tilaisuuksissa S&C -kumppanit voivat tutustua toisiinsa sekä kuulla viimeisimmät S&C uutiset. Myös S&C -viestijöille järjestetään vuoden aikana omia tilaisuuksia tarpeen mukaan. 4 Hack the City -prosessi Yhteisöä laajennetaan ja sitoutetaan luomalla uusia merkittäviä muutostekoja luova prosessi. Tähän liittyy marraskuussa järjestettävä Hack the City -päivä. Tähän kutsutaan mukaan laajasti kumppaneiden lisäksi esimerkiksi startup-yrittäjiä, tutkijoita ja nuoria mielipidejohtajia. Yhdessä uutta luomalla yhteisö sitoutuu kehittämään Helsingin seudusta maailman parhaan testialueen älykkäille ja puhtaille ratkaisuille. Prosessia jatketaan yhteistyökumppanien kanssa Slushissa. 5 Aamukahvitilaisuudet Kuukausittain järjestettävät Wake up to the Smart & Clean -future tilaisuudet keräävät yhteisön kokoon. Heille kerrotaan lyhyesti viimeisimmät kuulumiset ja alustetaan valittua merkittävää aihetta. Tilaisuus toimii myös koko yhteisön verkottautumistapahtumana.

17 6 Smart & Clean Hub Mechelininkatu 3D:hen on muodostumassa Smart & Clean -yritysten hub. Sen muodostumista ja yhteisön jäseniä tuetaan esimerkiksi viestimällä Hubista ja sen saavutuksista sekä törmäyttämällä heitä alan muihin toimijoihin erilaisissa tapahtumissa. 7 Kansainvälinen näkyvyys Kansainvälisellä näkyvyydellä kehitetään Helsingin seudun mainetta maailman parhaana testialueena älykkäille ja puhtaille ratkaisuille ja sitä kautta parannetaan myös kaikkien alueen Smart & Clean -ekosysteemin mainetta. Työkaluina toimivat muun muassa yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettävät kansainväliset tapahtumat, joissa näkyvyyttä saavutetaan esimerkiksi yhdessä yritysten kanssa. Singaporessa, osana Helsingin 4 päivän mittaista Designing Better Life- tapahtumakokonaisuutta, säätiö järjestää syyskuussa yhdessä Suomen suurlähetystön ja Helsingin kaupungin kanssa Emerging Smart & Clean city solutions- tilaisuuden, jossa 20+ suomalaista yritystä esittelee osaamistaan Smart Mobility ja Smart Built Environment -teemoissa. 8 S&C-vierailut Smart & Clean -vierailukonsepti otetaan käyttöön Helsingin seudulla ja Lahdessa. Operaattori ja järjestäjä ovat Smart & Clean -kumppaneita. Vierailukohteiksi valikoidaan säätiön kriteereitä mukailevia ratkaisuja, jotka esittelevät suomalaisten ekosysteemien osaamista. 9 Allas Smart & Clean Showroom Altaan Smart & Clean Showroomissa on jatkuva alaa koskeva näyttely, jonka sisältöä säätiö ohjaa muiden kumppaneiden kanssa. Tilassa järjestetään useita Smart & Clean tilaisuuksia vuoden aikana. 10 Viestintämateriaali ja viestintä Viestintämateriaalia kehitetään ja tehdään lisää yhteisön käyttöön. Se on saatavilla verkkosivujen materiaalipankista. Aktiivisella mediaviestinnällä tuetaan eri projektien menestystä sekä edistetään maailman parhaan puhtaiden ja älykkäiden ratkaisujen testialueen syntymistä. Toimilla tuetaan yhteisön eri toimijoiden omaa viestintää sekä rakennetaan yhteenkuuluvuutta.

18

19 Pysyvät muutokset Säätiön viiden vuoden tärkein tavoite on rakentaa Helsingin seudulle yhteisö, joka ymmärtää, on varautunut sekä aiheuttaa ja johtaa muutoksia. Pelkkä nykyisen toiminnan kehittäminen ja tehostaminen ei riitä vastaamaan ilmastonmuutoksen ja resurssien riittävyyden haasteisiin. Sillä ei myöskään synnytetä uudenlaista, kaupunkilaisten elämänlaatua parantavaa liiketoimintaa. Pysyvien muutosten saavuttamiseksi asioita on ajateltava ja tehtävä uusilla tavoilla.

20 Toimintavuonna 2017/2018 S&C-säätiö aloittaa prosessin, jonka lopputuloksena on merkittäviä muutoksia synnyttäviä projekteja. Tässä muutosprosessissa yhteisö luo uudenlaisia toimintatapoja, palveluita, liiketoimintaa ja toimintakentän muutoksia. Samalla toimijat saavat työkaluja varautua heitä tulevaisuudessa ravisteleviin muutoksiin. Kun merkittävät muutokset tehdään Helsingin seudulla ja Lahdessa hallitusti sekä ohjatusti, niin edelläkävijöille syntyy kansainvälisiä referenssejä ja uutta liiketoimintaa. Tärkeimmät toimintatavat ovat: 1 Nousevien trendien tunnistaminen Tunnistetaan ne asiat, jotka muokkaavat maailmaa tulevaisuudessa. Esimerkiksi jo tunnistettuja trendejä ovat liikkumisessa jaettu liikkuminen ja autonomiset kulkuvälineet. Trendien vaikutusten ja näistä syntyvien mahdollisuuksien ohella tavoitteena on tunnistaa useampia, vielä tunnistamattomia trendejä. 2 Disruptioiden tekeminen Merkittävät muutokset muokkaavat niin ihmisten, kaupunkien kuin yritystenkin toimintaa. Trendien tunnistamisen jälkeen S&C-yhteisö edistää ja mahdollistaa muutoksia jotka parantavat kaupunkilaisten elämänlaatua ja luovat täysin uudenlaisia ratkaisuja. Nämä toimivat yrityksille kansainvälisinä referensseinä. 3 Resilienssin synnyttäminen Hallitsemattomat ja ennakoimattomat muutokset, kuten AirBnB ovat aiheuttaneet suuria ongelmia useissa maailman kaupungeissa ja häirinneet olemassa olevaa liiketoimintaa. Ymmärryksellä muutoksista varaudutaan esimerkiksi estämään tilanne, jossa jaettu liikenne syrjäyttää toimijoiden tahdosta huolimatta kannattamattomaksi muuttuneen joukkoliikenteen. Merkittävien muutosten ennakointi mahdollistaa järkevän regulaation, joka tehdään ajoissa ja joka mahdollistaa uudet toimintatavat ja liiketoiminnan. Kaupunki, joka tarjoaa elinkeinoelämälle hyvät edellytykset kehittyä ja kasvaa, on resilientti.

21

22

Smart & Clean -säätiön toimintasuunnitelma 2018/2019. Matkalla pysyviin muutoksiin

Smart & Clean -säätiön toimintasuunnitelma 2018/2019. Matkalla pysyviin muutoksiin Smart & Clean -säätiön toimintasuunnitelma 2018/2019 Matkalla pysyviin muutoksiin Säätiön tehtävänä on kiihdyttää muutosta Helsingin seudulla niin, että pääkaupunkiseutu ja Lahti ovat vuonna 2021 maailman

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean säätiö. Resurssiviisaudesta elinvoimaa FISU-vuosiseminaari 8.6.2016 Helsinki Tiina Kähö

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean säätiö. Resurssiviisaudesta elinvoimaa FISU-vuosiseminaari 8.6.2016 Helsinki Tiina Kähö Pääkaupunkiseudun Smart & Clean säätiö Resurssiviisaudesta elinvoimaa FISU-vuosiseminaari 8.6.2016 Helsinki Tiina Kähö Suomi tarvitsee kansainvälisen mittaluokan hiilineutraalin kiertotalouden referenssialueita

Lisätiedot

Maailman paras testialue puhtaille ja älykkäille ratkaisuille

Maailman paras testialue puhtaille ja älykkäille ratkaisuille www.smartclean.fi @SmartClean_Fi #smartclean LinkedIn: Smart & Clean Community Maailman paras testialue puhtaille ja älykkäille ratkaisuille Jaana Pelkonen, 21.09.2017 Kiinteistöjen energiatehokkuusinvestoinnit

Lisätiedot

Otsikko. Maailman puhtain ja älykkäin kaupunki rakennetaan yhdessä. #smartclean LinkedIn: Smart & Clean Community

Otsikko. Maailman puhtain ja älykkäin kaupunki rakennetaan yhdessä. #smartclean LinkedIn: Smart & Clean Community www.smartclean.fi Otsikko. @SmartClean_Fi #smartclean LinkedIn: Smart & Clean Community Maailman puhtain ja älykkäin kaupunki rakennetaan yhdessä Helsingin päästövähennystyöryhmän 2. kokous 1.2.2018 Tiina

Lisätiedot

Kehitysalustat kasvun tukena

Kehitysalustat kasvun tukena INKA Kehitysalustat kasvun tukena 8.12.2016 Älykkäät kaupungit kehitysalustoina INKA, 6Aika, kasvusopimukset, hallituksen kärkihankkeet Tavoitteena kansainvälisten referenssialueiden synnyttäminen Innovatiiviset

Lisätiedot

Tampere Grow. Smart. Together.

Tampere Grow. Smart. Together. Tampere Grow. Smart. Together. Grow. Smart. Together. Visio Kansainvälisesti tunnustettu, vetovoimainen, kestävän kehityksen älykaupunki Missio Menestymisen ja elämänlaadun parantaminen yhteistyön ja kilpailun

Lisätiedot

Tekesin Green Growth -ohjelman rahoitus ja palvelut yrityksille

Tekesin Green Growth -ohjelman rahoitus ja palvelut yrityksille Tekesin Green Growth -ohjelman rahoitus ja palvelut yrityksille Tuomo Suortti 25.10.2011 DM Esityksen runko Vihreän kasvun palikat ja ohjelman tavoitteet Ohjelman kohderyhmät Sparrauskysymyksiä: Mistä

Lisätiedot

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Jarmo Heinonen Kehitysjohtaja Biotalous ja Cleantech Keskeiset toimenpiteet tavoitteiden

Lisätiedot

Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma

Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma Pääkaupunkiseudun Val osallistuminen INKAan Kimmo Heinonen Elinkeinoasiamies Helsingin kaupunki 12.11.2013 INKA-ohjelma 2014-2020 Uusi innovaatiopolitiikan väline

Lisätiedot

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Teija Lahti-Nuuttila, Jarmo Heinonen Tekes Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma

Lisätiedot

Liiketoimintaa ICT-osaamisesta vahvuuksilla eteenpäin. Jussi Paakkari, teknologiajohtaja, VTT, R&D, ICT

Liiketoimintaa ICT-osaamisesta vahvuuksilla eteenpäin. Jussi Paakkari, teknologiajohtaja, VTT, R&D, ICT Liiketoimintaa ICT-osaamisesta vahvuuksilla eteenpäin Jussi Paakkari, teknologiajohtaja, VTT, R&D, ICT 2 Tietoliikenneosaamisen hyödyntäminen ja ylläpito Internetin lisääntyvä käyttö, palveluiden digitalisoituminen

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Hiilineutraali Helsinki 2035 Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Millaiset ilmastotavoitteet Helsingin uusi strategia asettaa? Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 8/2013 Virpi Mikkonen Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Miksi ohjelma? Kaupungistuminen jatkuu globaalisti Kaupungit kasvavat, kutistuvat ja muuttuvat Älykkäiden

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki 2013-2017 5/2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki Suomi on edelläkävijä älykkäissä ympäristöissä. Fiksun kaupungin sujuva arki syntyy käyttäjätarpeiden sekä erilaisten osaamisten

Lisätiedot

BUILT ENVIRONMENT INNOVATIONS RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. Strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK) www.rym.fi

BUILT ENVIRONMENT INNOVATIONS RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. Strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK) www.rym.fi BUILT ENVIRONMENT INNOVATIONS RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK) www.rym.fi RAKENNETTU YMPÄRISTÖ LUO HYVINVOINTIA JA KILPAILUKYKYÄ Kuva: Vastavalo Rakennetulla ympäristöllä

Lisätiedot

Suomen kiertotalouden tiekartta 2.0 luonnos Laura Järvinen, Kiertotalous, Sitra

Suomen kiertotalouden tiekartta 2.0 luonnos Laura Järvinen, Kiertotalous, Sitra Suomen kiertotalouden tiekartta 2.0 luonnos 13.11.2018 Laura Järvinen, Kiertotalous, Sitra Kiertotalouden tiekartta 2.0 2016 2018? 2025 Kiertotalouden edelläkävijä 2025 Valtio edistyksellisen kotimarkkinan

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS STRATEGIA

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS STRATEGIA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS STRATEGIA 2020-2023 TULEVAISUUSKUVA NÄIN ME NÄEMME TULEVAISUUDEN 2030 Vaikutukset ympäristöön ja ilmastonmuutokseen ovat keskeisiä kriteerejä päätöksenteossa yhteiskunta-, yritys-

Lisätiedot

Älyliikenteen palvelujen kehittäminen Matti Roine, johtava tutkija VTT

Älyliikenteen palvelujen kehittäminen Matti Roine, johtava tutkija VTT Pastori-Suntio-infotilaisuus: Älyliikenteen palvelujen kehittäminen Matti Roine, johtava tutkija 28.1.2011 VTT 2 Lähtökohtia Älyliikenteen palvelumarkkinoiden kehitys on ollut hidasta Taustalla on monia

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien

Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien Kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi Salon kaupunki 26.9.2018 Mika Mannervesi www.sijoitusaloon.fi Salon verotulot 2000-2018 Älykkään teknologian Salo

Lisätiedot

CREMA- rahoitushaku 2018 ( ) Kaupunkien palvelut ja vetovoimaisuus luovan yritystoiminnan alustana

CREMA- rahoitushaku 2018 ( ) Kaupunkien palvelut ja vetovoimaisuus luovan yritystoiminnan alustana CreMA on joustava määräraha, joka on tarkoitettu luovien alojen ja muiden toimialojen osaamisen yhdistämiseen sekä yhteistyön ja liiketoimintamallien kehittämiseen. AVEK jakaa CreMA-avustuksia opetus-

Lisätiedot

Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä

Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä Päivi Nuutinen, Liikennevirasto 8.5.2018 UUDISTUNUT LIIKKUMISEN JA LIIKENTEEN EKOSYSTEEMI Liikenneviraston strategia 2016-2020 LUOTETTAVAT DIGITAALISET PALVELUT

Lisätiedot

6Aika: CircVol - Suurivolyymisten sivuvirtojen ja maamassojen hyödyntäminen kaupungeissa

6Aika: CircVol - Suurivolyymisten sivuvirtojen ja maamassojen hyödyntäminen kaupungeissa 6Aika: CircVol - Suurivolyymisten sivuvirtojen ja maamassojen hyödyntäminen kaupungeissa Suomen kuuden suurimman kaupungin Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun yhteinen kesta va n kaupunkikehityksen

Lisätiedot

Kiertotalouden nykytila energia-alalla. Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 2019, IROResearch

Kiertotalouden nykytila energia-alalla. Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 2019, IROResearch Kiertotalouden nykytila energia-alalla Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 019, IROResearch Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 019 Nykytilakartoituksen mukaan kiertotalous näkyy nykyisin

Lisätiedot

Painopiste 1: Huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen

Painopiste 1: Huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen 1 METROPOLI VISIO Pääkaupunkiseutu on kehittyvä tieteen, taiteen, luovuuden ja oppimiskyvyn sekä hyvien palvelujen voimaan perustuva maailmanluokan liiketoiminta- ja innovaatiokeskus, jonka menestys koituu

Lisätiedot

Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet. Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö

Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet. Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Mitä on kiertotalous? Kiertotaloudessa tuotteet ovat pitkäikäisiä ja materiaalit kiertävät arvoa säilyttäen.

Lisätiedot

SMART-MR Low Carbon District konsepti asemanseuduille

SMART-MR Low Carbon District konsepti asemanseuduille SMART-MR Low Carbon District konsepti asemanseuduille Asemanseudut 2017 -seminaari Viisaat ja vähähiiliset kaupunkielämän ytimet 7.6.2017 Projektipäällikkö Pia Tynys, HSY 1880-2016 Lähde: NASA/GISTEMP

Lisätiedot

Rahoittajan puheenvuoro. REPA- loppuseminaari Tuomas Lehtinen

Rahoittajan puheenvuoro. REPA- loppuseminaari Tuomas Lehtinen Rahoittajan puheenvuoro REPA- loppuseminaari 1.11.17 Tuomas Lehtinen Miksi Tekes oli mukana? Ideat testiin paremman kaupunkiympäristön puolesta Idea: Ilmanlaadun seuranta, kiertotalous ja älykäs vesi koskettavat

Lisätiedot

Tornionjokilaakson kuntaseminaari

Tornionjokilaakson kuntaseminaari Tornionjokilaakson kuntaseminaari 28.-29. syyskuuta 2016 Muonion Oloksella Kai Kaatra Maa- ja metsätalousministeriö Rajajokisopimuksen tarkoitus 1. Sopimuksen tarkoituksena on a) turvata vesienhoitoalueella

Lisätiedot

Muutosta on johdettava. Case. Vancouver. Otsikko. #smartclean LinkedIn: Smart & Clean Community

Muutosta on johdettava. Case. Vancouver. Otsikko. #smartclean LinkedIn: Smart & Clean Community Muutosta on johdettava Case www.smartclean.fi Otsikko. @SmartClean_Fi #smartclean LinkedIn: Smart & Clean Community Vancouver Tiina Kähö @tiinakaho ILMO-työpaja 12.11.2018, Sitra Helsingin seutu on maailman

Lisätiedot

TransSmart visio ja tiekartta Älykäs, vähähiilinen liikennejärjestelmä 2030. TransSmart seminaari 9.10.2014 Anu Tuominen ja Heidi Auvinen VTT

TransSmart visio ja tiekartta Älykäs, vähähiilinen liikennejärjestelmä 2030. TransSmart seminaari 9.10.2014 Anu Tuominen ja Heidi Auvinen VTT TransSmart visio ja tiekartta Älykäs, vähähiilinen liikennejärjestelmä 2030 TransSmart seminaari 9.10.2014 Anu Tuominen ja Heidi Auvinen VTT TransSmart tiekarttatyön tavoite Luoda kärkiohjelmalle yhteinen

Lisätiedot

Pks Cleantech hankintojen verkosto Motiva kestävien hankintojen vuosiseminaari 2015, sessio I

Pks Cleantech hankintojen verkosto Motiva kestävien hankintojen vuosiseminaari 2015, sessio I Pks Cleantech hankintojen verkosto Motiva kestävien hankintojen vuosiseminaari 2015, sessio I Salla Koivusalo Erityisasiantuntija Hankintakeskus Vantaan kaupunki Pks cleantech hankintojen verkosto : Pysyvä

Lisätiedot

Kierrolla kärkeen. Suomen tiekartta kiertotalouteen Kari Herlevi, Sitra Jätehuoltopäivät

Kierrolla kärkeen. Suomen tiekartta kiertotalouteen Kari Herlevi, Sitra Jätehuoltopäivät Kierrolla kärkeen Suomen tiekartta kiertotalouteen Kari Herlevi, Sitra Jätehuoltopäivät 4.10.2016 Maailmanlaajuisesti uniikki tiekartta Hallitus: Suomesta kiertotalouden globaali kärkimaa 3 miljardin euron

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ , PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR)

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ , PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR) KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014-2020, PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR) Tavoitteena luoda yritystoiminnalle paras mahdollinen toimintaympäristö Tuetaan yritysten kasvua, kilpailukykyä ja uusiutumista

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Oulun tulevaisuusfoorumi 20.4.2010 Tulevaisuusselonteon sisällöstä Miksi tulevaisuusselonteko? Tulevaisuusselonteko täydentää ilmasto- ja energiastrategiaa pitkän aikavälin

Lisätiedot

INKA Innovatiiviset kaupungit Ohjelma 2014-2020. Aiehaku. Pirjo Kutinlahti Elinkeino- ja innovaatio-osasto 13.5.2013

INKA Innovatiiviset kaupungit Ohjelma 2014-2020. Aiehaku. Pirjo Kutinlahti Elinkeino- ja innovaatio-osasto 13.5.2013 INKA Innovatiiviset kaupungit Ohjelma 2014-2020 Aiehaku Pirjo Kutinlahti Elinkeino- ja innovaatio-osasto 13.5.2013 INKA Innovatiiviset kaupungit ohjelma 2014-2020 Toiminta-ajatuksena on synnyttää osaamislähtöistä

Lisätiedot

Green Growth - Tie kestävään talouteen

Green Growth - Tie kestävään talouteen Green Growth - Tie kestävään talouteen 2011-2015 Ohjelman päällikkö Tuomo Suortti 7.6.2011, HTC Ruoholahti Ohjelman kesto: 2011 2015 Ohjelman laajuus: 79 miljoonaa euroa Lisätietoja: www.tekes.fi/ohjelmat/kestavatalous

Lisätiedot

Espoon Avoimen osallisuuden malli

Espoon Avoimen osallisuuden malli Espoon Avoimen osallisuuden malli Avoimen osallisuuden malli - mistä on kysymys? Kaupunkien kilpailukyky perustuu yhä tiiviimpään kumppanuuteen sekä alueen toimijoiden että muiden kaupunkien välillä.

Lisätiedot

HKL:n toiminta ja kehitysajatukset uusien palveluiden tehtäväkentällä

HKL:n toiminta ja kehitysajatukset uusien palveluiden tehtäväkentällä HKL:n toiminta ja kehitysajatukset uusien palveluiden tehtäväkentällä Liikennelabra seminaari Ville Lehmuskoski, toimitusjohtaja 24.11.2017 HKL toimii poikkeuksellisen kasvavalla kentällä Kantakaupunki

Lisätiedot

Helsinki Espoo Vantaa Kauniainen Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä. Pääkaupunkiseudun. hallitusohjelmatavoitteet

Helsinki Espoo Vantaa Kauniainen Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä. Pääkaupunkiseudun. hallitusohjelmatavoitteet Helsinki Espoo Vantaa Kauniainen Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä Pääkaupunkiseudun kaupunkien hallitusohjelmatavoitteet 2 Kuntapolitiikka ja -talous 1 Kuntien 2 Kuntasektoriin 3 Palvelujen 4 Kuntiin

Lisätiedot

ACTION SPACE FOR CURIOUS MINDS

ACTION SPACE FOR CURIOUS MINDS ACTION SPACE FOR CURIOUS MINDS Mitä Helsingin seudun Public-Private innovaatiokentän toimijat tarjoavat? 4P Partcipa tion Network facilitation Piloting projects/ programs Market creation Start-up programs

Lisätiedot

BIO- JA KIERTOTALOUDEN YRITYSALUE NOKIALLA. Miten ECO3 oli mahdollinen toteuttaa?

BIO- JA KIERTOTALOUDEN YRITYSALUE NOKIALLA. Miten ECO3 oli mahdollinen toteuttaa? BIO- JA KIERTOTALOUDEN YRITYSALUE NOKIALLA. Miten ECO3 oli mahdollinen toteuttaa? 23.5.2018 1 ECO3 TIIVISTETYSTI 2 Keskeinen sijainti kasvavalla kaupunkiseudulla Nokia ja Pirkanmaa Pirkanmaalla asuu yli

Lisätiedot

Tekesin Green Growth ohjelma kansainväliset toimenpiteet

Tekesin Green Growth ohjelma kansainväliset toimenpiteet Tekesin Green Growth ohjelma kansainväliset toimenpiteet Tuomo Suortti 29.9.2011 DM Green Growth Tie kestävään talouteen Ohjelman kesto: 2011 2015 Ohjelman arvioitu volyymi noin 79 miljoonaa euroa Lisätietoja:

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA Pirkanmaan ilmastoseminaari 6.3.2014 Kaisu Anttonen Ympäristöjohtaja Tampereen kaupunki Strategian taustaa EUROOPAN TASOLLA osa EU: ilmasto- ja energiatavoitteita

Lisätiedot

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin. Hankkeen esittely MAL-verkoston ohjausryhmälle Nina Frösén

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin. Hankkeen esittely MAL-verkoston ohjausryhmälle Nina Frösén Hankkeen esittely MAL-verkoston ohjausryhmälle Nina Frösén Kuinka kestävän liikkumisen palveluiden edellytyksiä parannetaan? 2 Kuvaukset erilaisista toimintamalleista, konsepteista ja/tai kehityspoluista,

Lisätiedot

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9. Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.2013 Tampere on kansallinen koordinaattori INKA-ohjelmaan kuuluvassa

Lisätiedot

Ympäristötavoitteet kaupunkistrategiassa. Esa Nikunen, ympäristöjohtaja

Ympäristötavoitteet kaupunkistrategiassa. Esa Nikunen, ympäristöjohtaja Ympäristötavoitteet kaupunkistrategiassa Esa Nikunen, ympäristöjohtaja 30.8.2017 Esityksen sisältö Ympäristö- ja ilmastotavoitteet teemoittain: Liikenne Ilmasto Luonto ja virkistys Osallisuus Vihreä talous

Lisätiedot

Yrittänyttä ei laiteta Lauri Kuukasjärvi Uudenmaan liitto. Kokeileva virkamies seminaari

Yrittänyttä ei laiteta Lauri Kuukasjärvi Uudenmaan liitto. Kokeileva virkamies seminaari Yrittänyttä ei laiteta Lauri Kuukasjärvi Uudenmaan liitto Kokeileva virkamies seminaari 24.5.2018 KOKEILEVA - AIKOVA Monimutkaiset haasteet Perinteiset ratkaisut eivät toimi Isot ongelmat pilkotaan Ratkaisut

Lisätiedot

6Aika-strategian EAKR-haku. Infotilaisuus Helsingissä

6Aika-strategian EAKR-haku. Infotilaisuus Helsingissä 6Aika-strategian EAKR-haku Infotilaisuus Helsingissä 13.8.2018 Ohjelma 13.00 Iltapäiväkahvit 13.30 Avaus ja päivän ohjelma 13.35 Haun aihealueet ja vinkkejä hankevalmisteluun Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen,

Lisätiedot

6Aika-strategian esittely

6Aika-strategian esittely 6Aika-strategian esittely Toukokuu 2014 Suurimpien kaupunkien kestävän kehittämisen strategia Uuden EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden 2014 2020 yhtenä painopisteenä kestävä kaupunkikehittäminen. Toteutus

Lisätiedot

Uusiomateriaalien käyttö rakentamisessa miten huomioitava suunnitteluprosessissa

Uusiomateriaalien käyttö rakentamisessa miten huomioitava suunnitteluprosessissa Uusiomateriaalien käyttö rakentamisessa miten huomioitava suunnitteluprosessissa Kristiina Laakso, Liikennevirasto Hankesuunnittelupäivä 25.10.2016 UUDISTUNUT LIIKKUMISEN JA LIIKENTEEN EKOSYSTEEMI Liikenneviraston

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( )

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( ) Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 (28.11.2017) 1 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa.

Lisätiedot

HELSINKI 2026 RAPORTIN KUVAAJAT

HELSINKI 2026 RAPORTIN KUVAAJAT HELSINKI 2026 RAPORTIN KUVAAJAT YRITYKSEMME ON PERUSTETTU NS. BORN GLOBAL -YRITYKSENÄ. YRITYSPÄÄTTÄJÄT (N=227) 27% 42% 3% HEALTH TECH & LIFE SCIENCES 44% 6% ICT 32% 18% 15% 34% SMART & CLEAN TECH 4% 10%

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

Älykäs kaupunki ja innovatiiviset hankinnat Innovaatioseteli

Älykäs kaupunki ja innovatiiviset hankinnat Innovaatioseteli Älykäs kaupunki ja innovatiiviset hankinnat Innovaatioseteli 21.6.2016 Kansainvälinen ja kansallinen yhteistyö Lempäälä Ylöjärvi Pirkkala Orivesi Vesilahti alustat 6Aika AOA Nokia Tampere Kangasala Kaupunkien

Lisätiedot

STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN Green Energy Green Energy Show

STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN Green Energy Green Energy Show STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN 2.11.2016 Strategia Ensimmäisen kierroksen tavoite (Ohryssä 26.8.) Missio Visio Toimintaperiaatteet Painopistelinjauksia Toisen kierroksen tavoite (Ohryssä 21.10.) Tavoitteet

Lisätiedot

Älykkään ja vihreän kasvun kaupungit. Seutukaupunkipilotin tilannekatsaus Timo Vesiluoma, SEK 22.5.2013 Salo

Älykkään ja vihreän kasvun kaupungit. Seutukaupunkipilotin tilannekatsaus Timo Vesiluoma, SEK 22.5.2013 Salo Älykkään ja vihreän kasvun kaupungit Seutukaupunkipilotin tilannekatsaus Timo Vesiluoma, SEK 22.5.2013 Salo Seutukaupunkipilotit, yleistä: Pilottimenettely perustuu Kaupunkipoliittisen toimenpideohjelman

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitus - Pirkanmaan liitolla on vuosittain myönnettävissä noin 2 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta Suomen

Lisätiedot

Onnistumisia, oppeja ja kehittämistarpeita

Onnistumisia, oppeja ja kehittämistarpeita Onnistumisia, oppeja ja kehittämistarpeita TEM:n Alueelliset innovaatiot ja kokeilut -kehittämiskokonaisuus läpivalaisussa MAL-verkoston tulostyöpaja 31.10.2018 Työ- ja elinkeinoministeriö www.tem.fi 5.11.2018

Lisätiedot

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua Sara Lukkarinen, Motiva Oy Alustuksen sisältö Kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmat eli SUMPit, mistä kyse? Mitä

Lisätiedot

HELSINGIN ILMASTONMUUTOKSEEN SOPEUTUMISEN LINJAUKSET. Sopeutumisryhmä

HELSINGIN ILMASTONMUUTOKSEEN SOPEUTUMISEN LINJAUKSET. Sopeutumisryhmä HELSINGIN ILMASTONMUUTOKSEEN SOPEUTUMISEN LINJAUKSET Sopeutumisryhmä 30.11.2016 1 Helsingin sopeutumisen linjausten aikataulu Sopeutumislinjaukset valmiina vietäväksi luottamushenkilöelimen käsittelyyn

Lisätiedot

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Energiatehokas ja kestävä Uusien ratkaisujen testaus Käyttäjät mukaan Rakentuu paikallisille vahvuuksille Elinvoimainen elinkeinoelämä

Lisätiedot

Kestävä kaupunki tilannekatsaus ohjelmaan ja yhteistyömahdollisuuksiin Virve Hokkanen, Ympäristöministeriö

Kestävä kaupunki tilannekatsaus ohjelmaan ja yhteistyömahdollisuuksiin Virve Hokkanen, Ympäristöministeriö Kestävä kaupunki tilannekatsaus ohjelmaan ja yhteistyömahdollisuuksiin Virve Hokkanen, Ympäristöministeriö 21.3.2019 25.3.2019 1 Visio, tavoitteet ja toimintatapa VISIO Tavoitteenamme on, että kestävä

Lisätiedot

Kestävä kaupunki ohjelma Virve Hokkanen, Ympäristöministeriö Kuntien ilmastotyö vauhtiin tilaisuus

Kestävä kaupunki ohjelma Virve Hokkanen, Ympäristöministeriö Kuntien ilmastotyö vauhtiin tilaisuus Kestävä kaupunki ohjelma Virve Hokkanen, Ympäristöministeriö Kuntien ilmastotyö vauhtiin tilaisuus 14.1.2019 1 Tausta Hallituksen puoliväliriihi 2017 Taustana YK Habitat III New Urban Agenda + Agenda 2030

Lisätiedot

Avoin innovaatioalusta kaupunkikehittämisessä. Nina Mustikkamäki / Tampereen kaupunki

Avoin innovaatioalusta kaupunkikehittämisessä. Nina Mustikkamäki / Tampereen kaupunki Avoin innovaatioalusta kaupunkikehittämisessä Nina Mustikkamäki / Tampereen kaupunki YHTEISÖ Mitä avoimella innovaatioalustalla tarkoitetaan? Verkostovaikutus TILA TOIMINTA (Raunio ym. 2016) Mitä avoimella

Lisätiedot

Elinkeinopoliittiset tavoitteet Välivainion hakuprosessissa Välivainion koulun alueen kehittäminen, tiedotustilaisuus

Elinkeinopoliittiset tavoitteet Välivainion hakuprosessissa Välivainion koulun alueen kehittäminen, tiedotustilaisuus Elinkeinopoliittiset tavoitteet Välivainion hakuprosessissa Välivainion koulun alueen kehittäminen, tiedotustilaisuus 17.11.2015 Sisältö: Taustaa: Yritysten tarve ja älykkään kaupungin tiekartta 2020 Liiketoiminnan

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Innovatiivisen liikennejärjestelmän. tiekartta. Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT

Innovatiivisen liikennejärjestelmän. tiekartta. Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT 2 Tausta INTRANS-ohjelmalla tuetaan alan yhteisiä ponnisteluja

Lisätiedot

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1 Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit 7.9.2018 Motiva 1 Toimintamalli 1. ryhmien kokoaminen ja sitouttaminen 8. Viestintä ja vertaistuki 2. Green Deal sopimuksen solmiminen 7. Sopimuskauden aikainen

Lisätiedot

Tekesin palvelut teollisuudelle

Tekesin palvelut teollisuudelle DM xx-2016 Tekesin palvelut teollisuudelle Nastolan Teollisuusryhmä 28.9.2017 Markku Mäkelä/Tekes Lahti Tekesin toimipisteet Suomessa Rovaniemi Kemi Oulu Jyväskylä Seinäjoki Vaasa Tampere Pori Turku Kajaani

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

6Aika: CircVol - Suurivolyymisten sivuvirtojen ja maamassojen hyödyntäminen kaupungeissa

6Aika: CircVol - Suurivolyymisten sivuvirtojen ja maamassojen hyödyntäminen kaupungeissa 6Aika: CircVol - Suurivolyymisten sivuvirtojen ja maamassojen hyödyntäminen kaupungeissa Suomen kuuden suurimman kaupungin Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun yhteinen kesta va n kaupunkikehityksen

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

1 CleverHealth Network CleverHealth Network on terveysteknologian ekosysteemi, jossa yritykset yhdessä terveydenhuollon parhaiden asiantuntijoiden kanssa terveysdataa hyödyntämällä kehittävät entistä parempaa

Lisätiedot

Liikennetelematiikan rakenteiden ja palveluiden t&k-ohjelma Matti Roine Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikennetelematiikan rakenteiden ja palveluiden t&k-ohjelma Matti Roine Liikenne- ja viestintäministeriö Liikennetelematiikan rakenteiden ja palveluiden t&k-ohjelma Matti Roine Liikenne- ja viestintäministeriö 15.3.2001 / 10.4.2001 / 1 Globaali tietoyhteiskuntakehitys Toiminnan verkottuminen tietoverkoissa

Lisätiedot

Resurssitehokkuus, resurssiviisaus, kiertotalous. Mitä menossa/tulossa valtakunnallisesti ja miten jalkautetaan alueille?

Resurssitehokkuus, resurssiviisaus, kiertotalous. Mitä menossa/tulossa valtakunnallisesti ja miten jalkautetaan alueille? Resurssitehokkuus, resurssiviisaus, kiertotalous Mitä menossa/tulossa valtakunnallisesti ja miten jalkautetaan alueille? Jyri Seppälä, SYKE 5.5.2014 Jyväskylä RESURSSITEHOKKUUS JA VÄHÄHIILISYYS EU:n tiekartat

Lisätiedot

Yritykset, kasvuekosysteemit ja kasvuohjelmat. Mika Aalto

Yritykset, kasvuekosysteemit ja kasvuohjelmat. Mika Aalto Yritykset, kasvuekosysteemit ja kasvuohjelmat Mika Aalto 31.8.2017 Kasvun agenda kasvupolitiikan tukena Kasvupolitiikan tavoitteena on elinkeinoelämän uudistuminen ja kannattava, korkean jalostusarvon

Lisätiedot

HANKI Innovatiivisten hankintojen johtaminen -projekti. Tampereen tiekartta innovatiivisiin hankintoihin

HANKI Innovatiivisten hankintojen johtaminen -projekti. Tampereen tiekartta innovatiivisiin hankintoihin HANKI Innovatiivisten hankintojen johtaminen -projekti Tampereen tiekartta innovatiivisiin hankintoihin Projektin taustalla Tampereen strategisissa linjauksissa innovatiiviset hankinnat näkyneet pitkään

Lisätiedot

Älykkäitä tekoja Suomelle

Älykkäitä tekoja Suomelle Älykkäitä tekoja Suomelle Teknologiateollisuuden tavoitteet hallituskaudelle 2019-2023 TekojaSuomelle.fi Teknologiateollisuus Suomen merkittävin elinkeino 51 % Suomen viennistä 310 000 ihmistä työskentelee

Lisätiedot

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti SATAKUNNAN 30.11.2018 BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA Koordinaattori Sari Uoti Kiertotalous ja Biotalous Kiertotalous on Satakunnalle ja satakuntalaisille yrityksille suuri mahdollisuus. Satakunnassa

Lisätiedot

Kiertotalouden liiketoimintapotentiaali; BSAG:n näkökulma ja toimintamalli

Kiertotalouden liiketoimintapotentiaali; BSAG:n näkökulma ja toimintamalli Kiertotalouden liiketoimintapotentiaali; BSAG:n näkökulma ja toimintamalli BSAG - Elävä Itämeri säätiö Baltic Sea Action Group (BSAG) on vuonna 2008 perustettu säätiö, joka tekee työtä Itämeren ekologisen

Lisätiedot

Biotalous-INKA

Biotalous-INKA Biotalous-INKA 2014-2020 INKA Innovatiiviset kaupungit ohjelma 2014-2020 Toiminta-ajatus: Haastaa kaupunkiseudut hyödyntämään kasvupotentiaalinsa kansantalouden vetureina Tavoite: Tukea kaupunkiseutujen

Lisätiedot

Työpaja: Mitkä ovat korkeakoulujen ja SYK:n toiminnan kannalta kiinnostavia kestävän kehityksen asioita?

Työpaja: Mitkä ovat korkeakoulujen ja SYK:n toiminnan kannalta kiinnostavia kestävän kehityksen asioita? Työpaja: Mitkä ovat korkeakoulujen ja SYK:n toiminnan kannalta kiinnostavia kestävän kehityksen asioita? 1 Mietimme asiat ja täytimme niillä tärkeyden ja toteutettavuuden nelikentän Tärkeää tai asialla

Lisätiedot

BIOTALOUS INNOSTAA INNOVAATIOIHIN Lahti Inkeri Huttu Tekes

BIOTALOUS INNOSTAA INNOVAATIOIHIN Lahti Inkeri Huttu Tekes BIOTALOUS INNOSTAA INNOVAATIOIHIN Lahti 12.10.2016 Inkeri Huttu Tekes Palvelemme kasvuyrityksiä kansainvälisen liiketoiminnan eri vaiheissa Tekesin tutkimus- ja kehitysrahoituksen määrä yrityksille Yritysten,

Lisätiedot

Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut. BIOCONNECT- seminaari Tuomas Lehtinen

Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut. BIOCONNECT- seminaari Tuomas Lehtinen Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut BIOCONNECT- seminaari 22.11.17 Tuomas Lehtinen Verkosto, jolla tähdätään vientimarkkinoille Suunnittelu ja konsultointi Kaukokartoitus, satelliitti Viranomainen Kunnostusmenetelmä

Lisätiedot

6Aika: EAKR-haun sisällöt. Viestintäsuunnitelma. Infotilaisuus Turku Oulu Tampere Espoo

6Aika: EAKR-haun sisällöt. Viestintäsuunnitelma. Infotilaisuus Turku Oulu Tampere Espoo 6Aika: EAKR-haun sisällöt Viestintäsuunnitelma Infotilaisuus 24.8.2016 Turku 30.8.16 Oulu 31.8.16 Tampere 8.9.16 Espoo 9.9.16 Ohjelma Avaus ja päivän ohjelma 12.05 6Aika-hankehaun sisältö 6Aika-kaupunkikoordinaattorin

Lisätiedot

Yhdessä kohti onnistunutta toteutusta. Ylijohtaja Mika Tammilehto Oulu

Yhdessä kohti onnistunutta toteutusta. Ylijohtaja Mika Tammilehto Oulu Yhdessä kohti onnistunutta toteutusta Ylijohtaja Mika Tammilehto Oulu 27.9.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Työpaikalla järjestettävä koulutus Oppisopimuskoulutus Koulutussopimukseen perustuva koulutus

Lisätiedot

Kiertotalous liiketoimintana mahdollisuuksia ja haasteita

Kiertotalous liiketoimintana mahdollisuuksia ja haasteita Kiertotalous liiketoimintana mahdollisuuksia ja haasteita Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset ja Leena Aarikka-Stenroos Tampereen teknillinen yliopisto TTY Center for Innovation and Technology Research

Lisätiedot

Smart Health ja Digitaaliset sisällöt Matti Eskola

Smart Health ja Digitaaliset sisällöt Matti Eskola Smart Health ja Digitaaliset sisällöt Matti Eskola 02.06.2017 SRV/Studio Libeskind 2 Smart Health visio Euroopan mielenkiintoisin ja kilpailukykyisin terveysalan edelläkävijämarkkina ja alan toimijoiden

Lisätiedot

Ympäristöministeriö rakentamassa vihreää kasvua

Ympäristöministeriö rakentamassa vihreää kasvua Ympäristöministeriö rakentamassa vihreää kasvua YM uusi strategia ulos elokuussa 2014 Toiminta-ajatus: Kestävää elinympäristöä ja vihreää kasvua rakentamassa. Mitä YM:n vihreän kasvun rakentaminen tarkoittaa?

Lisätiedot

6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016. Info=laisuus 7.3.2016 Turku

6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016. Info=laisuus 7.3.2016 Turku 6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016 Info=laisuus 7.3.2016 Turku Ohjelma 6Aika- strategian esiiely ja kuutoskaupunkien odotukset ESR- pilonhankkeille Anna- Mari Sopenlehto,

Lisätiedot

Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska. Mitä ohjelman jälkeen?

Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska. Mitä ohjelman jälkeen? Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska Mitä ohjelman jälkeen? Tekesin ohjelma 2009 2012 Sapuska loppuu, elämä jatkuu! Tekesin Sapuska-ohjelmasta on muodostunut koko elintarvikealan tuntema

Lisätiedot

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla Leena Vainio, FUAS Virtuaalikampus työryhmän puheenjohtaja Antti Kauppi, FUAS liittouman projektijohtaja FUAS-virtuaalikampus rakenteilla FUAS Virtuaalikampus muodostaa vuonna 2015 yhteisen oppimisympäristön

Lisätiedot

TEKES / Digitaalinen suunnittelu Suomalainen Klubi. Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos

TEKES / Digitaalinen suunnittelu Suomalainen Klubi. Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos TEKES / Digitaalinen suunnittelu 4.6.2013 Suomalainen Klubi Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos Green ICT käsitteestä Green ICT tai myös Green by ICT tarkoittaa yleiskäsitteenä tieto- ja viestintä-teknologian

Lisätiedot

VIHREÄN KASVUN KESKUS HANKE

VIHREÄN KASVUN KESKUS HANKE VIHREÄN KASVUN KESKUS HANKE Hanketreffit, Metsäkeskus 11.2.2016 Niina Huikuri HANKETIEDOT Toteutusaika: 1.1.2015-31.12.2016, 2v. Toteuttajat: PIKES, KETI, Joensuun Tiedepuisto (hallinnoija), LuKe Henkilöstö:

Lisätiedot

EKOSYSTEEMIT JA KASVUMOOTTORIT

EKOSYSTEEMIT JA KASVUMOOTTORIT EKOSYSTEEMIT JA KASVUMOOTTORIT TIINA TANNINEN-AHONEN 19.10.2018 EKOSYSTEEMIT BUSINESS FINLANDIN ASIAKKAINA Kasvumoottori on markkinaehtoinen, avoin, merkittävän globaalin, uuden liiketoiminnan synnyttävä

Lisätiedot

INNOVAATIOEKOSYSTEEMIT ELINKEINOELÄMÄN JA TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖN VAHVISTAJINA

INNOVAATIOEKOSYSTEEMIT ELINKEINOELÄMÄN JA TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖN VAHVISTAJINA INNOVAATIOEKOSYSTEEMIT ELINKEINOELÄMÄN JA TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖN VAHVISTAJINA KOKONAISHANKKEEN KOLME PÄÄTEHTÄVÄÄ Osakokonaisuuden yksi tavoitteena oli selvittää, miten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten

Lisätiedot