KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS KANNELMÄEN ALA-ASTEEN SIVUKOULU KAARELAN RAITTI 1, HELSINKI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 19.6.- 9.8.2012 KANNELMÄEN ALA-ASTEEN SIVUKOULU KAARELAN RAITTI 1, HELSINKI"

Transkriptio

1 KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS KANNELMÄEN ALA-ASTEEN SIVUKOULU KAARELAN RAITTI 1, HELSINKI

2 Sivu 1 / 17 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta Tietoja tutkittavasta kohteesta Tutkimuksen sisältö: Tiivistelmä tutkimuksesta Tutkimuksessa käytetyt mittauslaitteet ja -menetelmät Päähavaintoja kohteessa Ilmanvaihtojärjestelmien selvitykset Suhteellisen kosteuden ja lämpötilan mittaukset Tulokset viiltomittauksista Tulokset porareikämittauksista Johtopäätökset suhteellisen kosteuden ja lämpötilan mittauksista Mikrobien materiaalinäytteet Tulosten tulkinta, mikrobien materiaalinäytteet Tulokset mikrobien materiaalinäytteistä Johtopäätökset mikrobien materiaalinäytteistä PAH-yhdisteitä sisältävät materiaalit Johtopäätökset PAH -näytteestä Tutkimuksen johtopäätökset Suositukset jatkotoimenpiteiksi... 16

3 Sivu 2 / 17 HKR - Rakennuttaja Maria Saari Kasarmikatu 21 PL HELSINGIN KAUPUNKI KANNELMÄEN ALA-ASTEEN SIVUKOULUN TUTKIMUKSET 1. Yleistiedot tutkimuksesta Tutkimukset tilasi Maria Saari / HKR-Rakennuttaja Tutkimuskohde Kannelmäen ala-asteen sivukoulu sijaitsee Helsingissä osoitteessa Kaarelan raitti 1 Kohteessa tehtiin esikatselmus ja tutkimukset suoritettiin välisenä aikana Tutkijoina Vesa Nordström ja Kyösti Koskinen Sisäilmainsinöörit Oy:stä Työssä sovelletaan Konsulttialan yleisiä sopimusehtoja KSE Tietoja tutkittavasta kohteesta Koulu on rakennettu vuonna Rakennuksessa on kellarikerros ja varsinainen kerros. Kellarissa sijaitsevat tekniset tilat, varastotilat ja sosiaalitilat sekä molemmin puolin käyttötiloja on rakentamattomat, kunnostetut alapohjatilat. Varsinaisessa kerroksessa sijaitsevat opetustilat, opettajain huone, koulutiloihin liitetty entinen päiväkoti ja asuinhuoneisto, keittiö sekä liikuntasali Rakennus on perustettu rinteeseen kalliolle betonisen perusmuurin ja peruspilareiden varaan. Kellarikerroksen osalla välipohja on teräsbetonia ja alapohjatilojen osalla on puurakenteinen rossipohja. Rakennus on jaettu tiiliseinillä paloteknisiin osastoihin. Osa kellarikerroksen väliseinistä on tiiliseiniä. Luokkia erottavat seinät, keittiön seinät ja WC tilojen seinät ovat tiilirakenteisia. Ulkoseinät ovat kantavat ja puuelementtirakenteiset. Rakennuksessa on harjakatto tiilikatteella.

4 Sivu 3 / Tutkimuksen sisältö: Kellarikerros Ryömintätilojen visuaalinen tarkastaminen Käyttötilojen pintakosteusmittaukset ja porareikämittaukset Viiltomittaukset lattiamaton alta pintakosteusmittausten perusteella Levyrakenteisten seinien rakenneavaukset, mikäli lattiassa on poikkeavaa kosteutta Tutkimusten yhteydessä otettiin yhteensä 7 materiaalinäytettä oletetuista vauriokohdista Ensimmäinen kerros Tiloissa suoritetaan aistinvaraisia ja visuaalisia perustutkimuksia, joita täydennetään pintakosteiden tunnistimilla. Tutkimuksiin kuuluu mm. hajulähteiden paikantaminen, alakattojen tarkastukset, IV järjestelmän selvitykset, WC tilojen tutkimukset yms. Tehdään ulkoseinään rakenneavaus seinän kunnon ja rakennetyypin selvittämiseksi, lisäksi otetaan seinämateriaaleista mikrobinäytteitä, näytteitä otettiin 2 kpl 2. Tiivistelmä tutkimuksesta Rakennuksen molemmat ryömintätilat ovat kunnostuksen jäljiltä hyvässä kunnossa. Ryömintätiloissa ei ole aistittavissa poikkeavia hajuja ja uusitut välipohjarakenteet ovat hyvässä kunnossa. Kellarin käyttötiloissa todettiin kosteusongelmia. Lattioissa todettiin monin paikoin poikkeavaa kosteutta ja myös mikrobivaurioita esiintyy. Ulkoseinissä maan pinnan alapuolisissa osissa on poikkeavaa kosteutta ja pintamateriaalivaurioita. Kellariin johtavassa portaikossa aistittu mikrobiperäinen haju tulee sekä liikuntasalin alapuolisesta varastosta että portaikon alapuolisesta varastosta. Varsinaisissa opetustiloissa ei todettu vaurioita eikä poikkeavia kosteuksia. Päiväkerhotiloissa katolla oleva jatkuvatoiminen poistopuhallin aiheuttaa tiloihin merkittävän alipaineen. Märkätilan lattiakaivosta tulee voimakasta viemärin hajua ja yläpohjasta tulee poikkeavaa hajua (määrittelemätön kerhotilan ominaishaju).

5 Sivu 4 / Tutkimuksessa käytetyt mittauslaitteet ja -menetelmät Pintakosteuden tunnistamiseen käytettiin GANN hydrotest UNI 1 mittalaitetta sekä LB 70 mitta-anturia Mittauksen perustana on dielektrinen mittausmenetelmä. Mittaustulokseen vaikuttaa ensisijaisesti materiaalin tiheys ja kosteuspitoisuus. Mittaustulos on suuntaa-antava (vertailuarvo), sillä mittaustulokseen saattaa vaikuttaa rakenteessa olevat sähköä johtavat metallit tai kiteet (huomioitava mittaustuloksen tulkinnassa), lisäksi mittalaite ei huomioi rakenteen lämpötilaa. Mittalaitteen lukemat välillä ovat kohonneita kosteuden arvoja ja arvot yli 120 ovat märkiä kosteuden arvoja. Puurakenteiden piikkimittauksiin käytettiin Teston mittalaitetta Porareikämittauksiin käytettiin Envic Oy:n DM 102 mittalaitetta sekä THS-22 mitta-antureita Materiaalinäytteet otettiin puhdistetuilla (desinfektol) välineillä minigrip pusseihin 4. Päähavaintoja kohteessa Kellarikerros Molemmat rakentamattomat alapohjatilat ovat hyvässä kunnossa, kuvat 1-2. Sokkelin sisäpuolelle on laitettu lisälämmöneristettä, kuva 3. Poikien pukuhuoneen puoleisessa ryömintätilassa oli sisäänkäynnin läheisyyteen tehty sokkeliin reilu sähköläpimeno, josta metsän eläimet pääsevät sisään, kuva 4 Läpimenon ulkopuolelle peltiritilä. Korvausilmareittien tarkastukset. Poikien pukuhuoneen puoleisen alapohjatilan eteisen maaperä oli vesimärkä. Se on samassa tasossa pukuhuoneen lattiapinnan kanssa, kuva 5. Ovikarmien alareunoista poistetaan mm. Puinen ovikynnys poistetaan ja tilalle tehdään laattakynnys. Samassa tasossa on myös viereisen vesimittarihuoneen lattia. Tilan lattialle tulee säännöllisesti vettä. Tutkimushetkellä vettä oli lattialla niin paljon, ettei lattiaan tehtyjä porareikiä voitu mitata, kuva 6-7. Vesi ei johtunut mittariston kondenssivesistä tai vuodoista, sillä putkisto ja mittari olivat kuivia.

6 Sivu 5 / 17 Vesi tulee todennäköisesti seinän ja lattian rajasta pohjavetenä tai patolevyn ohi pääsevästä, rinteestä tai syöksyputkelta tulevasta vedestä. Seinän alareunassa maalipinta oli tummunut alueelta, jossa todettiin poikkeavaa kosteutta, kuva 7. Seinustan salaojituksen selvittäminen, lisäksi syöksyputkille tarvitaan rännikaivot, patolevytys oli ilman suojalippaa. Poistetaan lattiamateriaalit puhtaaseen betonipintaan asti. Hiotaan mekaanisesti seinien alareunat n mm korkeuteen. Tila voidaan jättää puhtaille pinnoille, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Tilan väliseinät uusitaan siten, etteivät seinän alareunat ole kosketuksissa lattiaan tai vaihtoehtoisesti tehdään kiviainesseinät. Kellarin käyttötilojen lattioissa ja ulkoseinien alareunoissa todettiin kohonneita kosteuden arvoja pintakosteuden tunnistimella, kuvat Myös teknisten tilojen lattioissa ja seinissä todettiin kohonnutta kosteutta. Havaintojen pohjalta tehtiin porareikämittauksia sekä viiltomittauksia, tulokset myöhemmin. Pukuhuonekäytävällä poikien pukuhuoneen edustalla maton alta (kuva 11) aistittiin voimakasta mikrobiperäistä hajua, näytetulokset myöhemmin. Märkätiloissa todettiin poikkeavia kosteuden arvoja, kuvat Vesi pääsee rakenteeseen epätiiviistä vedeneristeen saumasta, kuva 14. Lattiamatto pitäisi olla vesitapetin alla. Poikien märkätilan eteisen katossa maalipinta irtoili ja katossa todettiin poikkeavaa kosteutta, kuvat Viereisen vessan levyseinässä oli valumajälkiä, mutta katon kosteuden lopullinen syy ei selvinnyt tutkimuksissa. Myös portaikon puoleisen vessan lattiassa on poikkeavaa kosteutta, kuva 17. Suosittelemme märkätilaremonttia, levyseinät poistetaan ja tilalle esim. harkko tai muu kiviaines. Pukuhuoneiden, käytävän ja vessan lattiaan suosittelemme laatoitusta märkätilalaastilla ja isolla saumalla. Märkätilojen levyseiniin tehtiin rakenneavaukset. Seinissä ei ole eristeitä. Poikien puoleisen pesutilan seinässä, eteisen lattiassa ja vessan seinän alaohjauspuussa todettiin kohonnutta kosteutta, kuvat Sisäilman suhteellinen kosteus oli 62,8 %RH lämpötilassa 20,4 º C. Tyttöjen pesutilan seinään tehtiin tarkastusaukko käytävän puolelle. Levyseinässä eikä alaohjauspuussa (irti lattiasta) ei todettu poikkeavaa kosteutta, kuvat Sen sijaan alapuun alta tuli voimakas mikrobiperäinen haju, kuva 21. Sisäilman suhteellinen kosteus oli 69,3 %RH lämpötilassa 19,8 º C. Poikien pukuhuoneesta mitattiin vesimittaritilan levyseinästä ja lattiasta kohonneita kosteuden arvoja, kuvat Sisäilman suhteellinen kosteus oli 65,6 %RH lämpötilassa 20,2 º C. Suositus sama kuin edellisessä.

7 Sivu 6 / 17 Portaikon yläpäässä aistittu homeenhaju tulee pääasiassa liikuntasalin alapuolisesta varastosta ja osin myös portaikon alapuolisesta varastosta. Liikuntasalin alapuolisen varaston lattiassa ei todettu poikkeavia kosteuden arvoja. Molempien tilojen ulkoseinissä todettiin kohonneita kosteuden arvoja. Asennetaan portaikon alatasanteelle osastoiva ovi ja käytävän puolelle porrastasanne lisää. Varsinainen kerros, opetustilat, terveydenhoitaja, päiväkerho, keittiö ja liikuntasali Tutkimusaikana lattioita pestiin runsaalla vedellä, kuva 25. Pesuvettä on varmuudella päässyt jalkalistojen taakse. Liikuntasalin ulkonurkalla on ollut räystäsvuotoja, sisäpuolella todettiin kohonneita kosteuden arvoja sekä aistittiin mietoa mikrobihajua, kuvat Keittiön lattiakaivon ympärillä todettiin pienellä alueella kohonneita kosteuden arvoja, kuva 28. Luokan 4 ulkoseinään tehtiin tarkastusaukko. Rakenne sisältäpäin luettuna: o Kovalevy 4 mm o Vaaka ponttilauta 15 mm o Pinkopahvi o Huokoinen kuitulevy 4 x 13 mm o Lämmöneristeenä 40 mm tyhjätila (ei varsinainen tuuletusrako) o Vino ponttilauta 15 mm o Tervapaperi o Ulkoverhouslaudoitus (lomalaudoitus)

8 Sivu 7 / 17

9 Sivu 8 / 17 Kun sisäpinnan kovalevy irrotettiin, niin sisätilaan levisi voimakas kreosootin haju. Haju tuli ulkopinnan tervapaperista, josta otettiin näyte analyysiä varten, tulokset myöhemmin. Ulkoseinän puurakenteet olivat erittäin hyvässä kunnossa. Ilmeisesti rakenne on toimiva, vaikka varsinaista tuuletusrakoa ei ulkoseinässä ole. Opetustiloissa ja opettajainhuoneessa ei todettu poikkeavaa. Opetustilojen välisessä poikien vessassa oli etova urean sekainen haju. Urinaalin huuhtelu käynnistyi liikkeentunnistimella. Päiväkerhotilassa on kaksi korvausilmaventtiiliä ja katolle asennettu huippuimuri (liesipuhaltimen hormissa). Jatkuvatoimisena ja tehokkaana se kuivattaa märkätilan lattiakaivon, mistä aiheutuu viemärin hajua märkätilaan, kerhon puolelle haju kulkeutui vain ovea avattaessa. Lisäksi huippuimuri vetää rakenteesta (yläpohjasta) ilmaa, mistä johtuu tilalle ominainen poikkeava haju. Haju tulee katon kotelossa olevista läpimenoista ja muista epätiiveyskohdista. Kotelossa olevat epätiiveyskohdat yläpohjaan tulee tiivistää ja ilmavuodot kotelosta sisäilmaan estää. Huippuimurin tilalle suosittelemme normaalia liesipuhallinta, jossa on tehonsäätö mahdollisuus.

10 Sivu 9 / 17 Päiväkodista koulutiloiksi muutetuissa luokissa on seinälevyjä, joissa on linoleumimatolle tyypillinen haju. Suosittelemme poistamaan / vaihtamaan seinälevyt. Terveydenhoitajan allaskaapissa aistittiin mieto mikrobiperäinen haju. Kaapissa ei ollut vauriojälkiä, joten haju saattaa tulla viemäriläpimenosta. Läpimenon tiivistys. Matalan osan yläpohjassa puurakenteet ovat hyvässä kunnossa ja sinne on laitettu lisälämmöneristettä. Päiväkerhotilan poikkeavaa hajua ei luukun kohdalla aistittu. Hajulähde on ilmeisesti kerhon päässä ja ilmavirtaus kerhon tiloihin on niin voimakas ettei se leviä laajemmalle yläpohjatilaan.

11 Sivu 10 / Ilmanvaihtojärjestelmien selvitykset Selvitykset koskivat vain tuloilmajärjestelmiä, haluttiin selvittää kuitulähteitä järjestelmistä oireiden mahdollisena aiheuttajana. Koulun tiloihin vaikuttaa kaksi tulo- ja poistoilmajärjestelmää. Isompi teknisissä tiloissa oleva järjestelmä vaikuttaa pääasiassa opintotiloihin (varsinaiset tilat), osin myös teknisiin tiloihin. Pienempi kellarissa poikien pukuhuoneessa oleva järjestelmä vaikuttaa kellarin käyttötiloihin ja teknisiin tiloihin. TK 1, varsinaiset koulutilat Kone sijaitsee kellarissa teknisissä tiloissa. Suodatusluokka on EU 7, suodatinkasettien reunoilta on ohivuotoja puutteellisten tiivisteiden vuoksi, kuva 29. Suodatin kasettien tiivisteiden uusiminen. Tuloilmakammiossa ennen suodattimia on eristevillaa. Kanavan sisäpintaa ei päästy tarkistamaan (reikäpelti vai umpipelti). Puhallinkammiossa ei ole paljasta eristysvillaa, laite on siisti ja hihna on sopivan kireällä, kuva 30. Puhaltimen jälkeen on lamellivaimentimet, joissa villaeristeet, kuvat Suosittelemme puhdistamaan ja pinnoittamaan lamellit huolellisesti, vaihtoehtoisesti toisenlainen vaimennin, jossa dacron eriste. Runkokanavissa on pieniä vaimentimia, joiden sisäpintaa ei päästy tarkastamaan. Tyypillisesti niissä on reikäpelti villaeristeen päällä, kuva 33. Vaimentimien vaihto malliin, jossa on dacron eriste. Neliön mallisissa pääte-elimissä on paljas villaeriste, kuvat Pääte-elinten vaihto malliin, jossa on dacron eriste. Liikuntasalissa oli iso pitkulainen pääte-elin / paineentasauslaatikko, jossa on reikäpelti eristevillan päällä, muovikalvosta ei saatu varmuutta, kuvat Pääte-elimen / paineentasauslaatikon vaihto eristeettömään kanavaan tai vaihtoehtoisesti melutason niin vaatiessa dacron eristeiseen malliin. TK 2, kellaritilat Kone sijaitsee kellarissa poikien pukuhuoneessa. Suodatin luokka ei selvinnyt tutkimuksessa. Tämän kaltaisissa koneissa se on yleensä karkeasuodatin luokkaa 3-5.

12 Sivu 11 / 17 Puhallinkammiossa oli paljas villaeriste, kuvat Järjestelmän uusiminen on ajankohtainen. Tulo- ja poistokanavien haaroittaminen koskemaan kaikkia kellarin käyttötiloja, varastoihin vain poistot ja oviin siirtoilmareitit. Toteutus vaatii erillisen suunnitelman. 6. Suhteellisen kosteuden ja lämpötilan mittaukset Kohteen kellarissa tehtiin viiltomittauksia muovimattojen alle sekä porareikämittauksia betonipinnoille (pois lukien kouluisännän tila). Mittauksiin käytettiin Envic Oy:n DM 102 mittalaitetta sekä THS-22 mittaantureita. Viiltomittaukset suoritettiin Porarei ät tehtiin kahdelle eri syvyydelle ( mm), reiät imuroitiin, putkitettiin, tiivistettiin ja annettiin tasaantua. Porareikämittaukset suoritettiin Valmistajan ilmoittama mittaustarkkuus on 0,1% alueesta ± 1 numero. Mittauspisteet on esitetty pohjakuvassa liitteessä 1 ja mittaustulokset on esitetty tarkemmin kosteusmittauspöytäkirjassa liitteessä 2. Viiltomittaus Porareikämittaus 6.1. Tulokset viiltomittauksista Poikien pukuhuoneen ja kouluisännän tilan mattojen alla todettiin kohonnutta kosteutta, minkä johdosta materiaalit voivat mikrobivaurioitua. Muissa mittauspisteissä ei todettu merkittävästi poikkeavia arvoja.

13 Sivu 12 / Tulokset porareikämittauksista Kouluisännän tilan, lämmönjakohuoneen ja käytävän lattioissa todettiin kohonnutta kosteutta molemmissa syvyyksissä (40 ja 80 mm). Liikuntasalin alapuolisen tilan lattiassa arvot olivat normaaleja. Tavaramäärästä johtuen tilasta ei saatu kattavaa kuvaa pintakosteudentunnistimella. Vesimittaritilan ulkoseinän arvot olivat normaaleja, alempana seinässä arvot olisivat olleet märempiä. Lattian porareikiä ei voitu mitata, koska lattialla oli vettä Johtopäätökset suhteellisen kosteuden ja lämpötilan mittauksista Tiloissa, joissa lattiapinnoitteena on muovimatto, on tasoitteella ja liimalla riski mikrobivaurioitua. Tiloissa, joissa on maalattu tai paljas betoni, ei lattiakosteus haittaa merkittävästi, eikä kuivatukselle ole tarvetta. 7. Mikrobien materiaalinäytteet Näytteet on otettu desinfioiduin näytteenottovälinein näytteenottopussiin. Materiaalinäytteistä tehtiin laboratoriossa laimennosesisarjat Näytteet kasvatettiin laboratoriossa +25 o C:ssa neljällä erilaisella kasvatusalustalla: Mesofiiliset sienet Mesofiiliset sienet Mesofiiliset bakteerit Aktinobakteerit Hagem -agar (kasvatusaika 7 vrk) DG18 -agar (kasvatusaika 7 vrk) THG -agar (kasvatusaika 7 vrk) THG -agar (kasvatusaika 7-14 vrk) Kasvatuksen jälkeen syntyneiden pesäkkeiden määrät laskettiin ja sienet tyypitettiin valomikroskooppisesti Näytteet on analysoitu laimennossarjamenetelmällä työterveyslaitoksella Oulussa. Tarkemmin analyysimenetelmä yms. on kuvattu analyysivastauksessa (liite 3). Näytteenottopisteet on merkitty suuntaa-antavaan pohjakuvaan (liite 1).

14 Sivu 13 / Tulosten tulkinta, mikrobien materiaalinäytteet Rakennusmateriaalissa voidaan katsoa esiintyvän sienikasvustoa, kun näytteen sieni-itiöpitoisuus on vähintään 10 4 cfu/g Näytteen bakteeripitoisuus vähintään 10 5 cfu/g viittaa bakteerikasvuun materiaalissa Jos aktinomykeettipitoisuus (sädesienet) on suurempi kuin 500 cfu/g, se viittaa aktinomykeettikasvustoon näytteessä Jos vaurioituneesta kohdasta otetussa materiaalinäytteessä sieni-itiöpitoisuus on vähintään 100 kertaa suurempi kuin vastaavassa vertailunäytteessä, voidaan vaurioituneessa rakenteessa katsoa esiintyvän sienikasvustoa Yksittäisten kosteusvauriomikrobien esiintyminen on normaalia Näytteiden tulokset ilmoitetaan pesäkkeitä muodostavien yksiköiden määränä materiaaligrammassa (cfu/g). Määritysraja on 100 cfu/g 7.2. Tulokset mikrobien materiaalinäytteistä Näyte 1: Kellari, pukuhuonekäytävä, lattiamatto + tasoite Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden kokonaispitoisuus Hagem alustalla oli (= 3,27*10 4 ) ja DG18 alustalla (= 5,48*10 4 ) cfu/g Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden pitoisuudet olivat tavanomaista tasoa korkeammat, yli Asumisterveysoppaan raja-arvon 10 4 cfu/g Näytteessä esiintyi tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyviä mikrobeja; A. versicolor ja Streptomyces merkittävässä määrin, lisäksi bakteeripitoisuus oli korkea Vahva viite vauriosta Näyte 2: Kellari, tyttöjen pukuhuone, lattiamatto + tasoite Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden kokonaispitoisuus Hagem alustalla ja DG18 alustalla oli alle määritysrajan, bakteeripitoisuus oli alhainen Ei viitettä vauriosta

15 Näyte 3: Kellari, pkh -käytävä, ulkoseinän jalkalista, muovi + tasoite RAPORTTI Sivu 14 / 17 Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden kokonaispitoisuus Hagem alustalla oli (= 7,82*10 4 ) ja DG18 alustalla (= 1,15*10 5 ) cfu/g Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden pitoisuudet olivat tavanomaista tasoa korkeammat, yli Asumisterveysoppaan raja-arvon 10 4 cfu/g Näytteessä esiintyi tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyviä mikrobeja; A. versicolor, Acremonium ja Streptomyces merkittävässä määrin Vahva viite vauriosta Näyte 4: Kellari, poikien pesutilan edusta, jalkalista, puu Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden kokonaispitoisuus Hagem alustalla oli 2100 cfu/g ja DG18 alustalla 8100 cfu/g Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden pitoisuudet olivat tavanomaista tasoa, alle Asumisterveysopaan raja-arvon 10 4 cfu/g, mutta näytteen lajisto on poikkeava Näytteessä esiintyi tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyviä mikrobeja; hiivat pun, A. versicolor, Eurotium, Wallemia ja Streptomyces pieninä pitoisuuksina Lajistonsa puolesta viittaa vaurioon Näyte 5: Kellari, poikien pesutilan edusta, vessan väliseinä, lastulevy Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden kokonaispitoisuus Hagem alustalla oli (= 2,46*10 5 ) ja DG18 alustalla (= 8,55*10 4 ) cfu/g Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden pitoisuudet olivat tavanomaista tasoa korkeammat, yli Asumisterveysoppaan raja-arvon 10 4 cfu/g Näytteessä esiintyi tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyviä mikrobeja; A. versicolor ja hiivat punainen merkittävässä määrin, lisäksi bakteeripitoisuus oli huomattavan korkea Tavanomaisista lajeista näytteessä esiintyi Penicilliumin ylikasvua (1,0*10 5 cfu/g), mikä myös on normaalista poikkeavaa Vahva viite vauriosta Näyte 6: Kellari, poikien pesutilan edusta, vessan väliseinä, alaohjauspuu Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden kokonaispitoisuus Hagem alustalla oli 200 cfu/g ja DG18 alustalla 200 cfu/g ja lajisto normaalia, bakteeripitoisuus oli alle määritysrajan Ei viitettä vauriosta

16 Sivu 15 / 17 Näyte 7: Kellari, pukuhuonekäytävä, tyttöjen pesuhuoneen väliseinä, lastulevy Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden kokonaispitoisuus Hagem alustalla, DG18 alustalla ja bakteerialustalla olivat alle määritysrajan Ei viitettä vauriosta Näyte 8: Luokka 4, ulkoseinä, pinkopahvi Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden kokonaispitoisuus Hagem alustalla, DG18 alustalla ja bakteerialustalla olivat alle määritysrajan Ei viitettä vauriosta Näyte 9: Luokka 4, ulkoseinän eriste, tuuletusraon puoli, haltex -levy Näytteen elinkykyisten sieni-itiöiden kokonaispitoisuus Hagem alustalla, DG18 alustalla ja bakteerialustalla olivat alle määritysrajan Ei viitettä vauriosta 7.3. Johtopäätökset mikrobien materiaalinäytteistä Luokan 4 ulkoseinän näytteet ovat normaaleja, seinämateriaalit olivat hyvässä kunnossa. Kellarissa pukuhuonekäytävän maton liima ja tasoite on päässyt vaurioitumaan, varmasti myös vesimittaritilan lattiamateriaalit. Käytävän ulkoseinällä muovisen jalkalistan liima ja tasoite on myös mikrobivaurioitunut. Poikien pesutilan edustalla on puinen jalkalista ja vessan väliseinä mikrobivaurioituneet. 8. PAH-yhdisteitä sisältävät materiaalit Luokan 4 ulkoseinän avauksen yhteydessä aistittiin kreosoottiin viittaavaa hajua. Hajulähteeksi paikannettiin ulkopinnan tervapaperi, josta otettiin näyte analyysiä varten. Näytteessä todetut eri PAH -yhdisteet ja pitoisuudet on esitetty tarkemmin SGS Oy:n analyysiraportissa KE R0, liitteessä 4 Näyte 1: Luokka 4, ulkoseinä, tervapaperi PAH -näytteen kokonaispitoisuus oli: 6700 mg/kg

17 Sivu 16 / Johtopäätökset PAH -näytteestä SAMASE -raportin kokonais PAH-pitoisuuden raja-arvo on 200 mg/kg. Tutkitun tervapaperinäytteen kokonaispitoisuus ylittää sallitun raja-arvon selvästi. Tulos tulee huomioida mikäli ulkoseinää korjataan tai puretaan. 9. Tutkimuksen johtopäätökset Maan pinnan yläpuoliset varsinaiset koulutilat ovat ikäänsä nähden varsin hyvässä kunnossa. Vain ilmanvaihtojärjestelmästä löytyi puutteita kuitulähteiden johdosta ja päiväkerhotilassa oli poikkeava haju huippuimurin aiheuttaman alipaineen johdosta. Maan pinnan alapuolisissa kellarin käyttötiloissa on kosteus- ja mikrobiongelmia. Seinä- ja lattiarakenteissa on monin paikoin poikkeavaa kosteutta, eivätkä pintamateriaalit kestä sitä ilman vaurioita. Kellarin molemmat rakentamattomat ryömintätilat ovat hyvässä kunnossa. 10. Suositukset jatkotoimenpiteiksi Ensisijaisesti kunnostustarvetta on kellarin käyttötiloissa, joissa on muovimatto lattiapinnoitteena. Märkätilojen, märkätilojen käytävän ja ison vessatilan saneeraus on ajankohtainen. Samassa yhteydessä kunnostetaan vesimittaritila sekä poikien pukuhuoneesta ryömintätilaan johtava eteistila. Sisätiloissa työt tulee tehdä RATU mukaisin menetelmin. Lisäksi portaikon alatasanteelle tarvitaan osastoiva ovi estämään hajujen leviämisen yläpuolisiin tiloihin. Tiloissa koettujen oireiden todennäköinen aiheuttaja on mineraalivillakuidut. Paikannettujen kuitulähteiden eliminoiminen pinnoittamalla tai poistamalla. Vaimentimien ja pääte-elinten tilalle on tarjolla kuituvapaita tuotteita. TK 1:den suodatinkasettien ohivuotojen tiivistäminen. Kellarin varastoissa säilytettiin eloperäisiä materiaaleja vasten kosteita rakenteita. Suosittelemme järjestämään eloperäiset tavarat siten, etteivät ne pääse turmeltumaan ja aiheuttamaan hajuhaittaa, esim. metallihyllyihin tai vastaaviin ja hyllyt reilusti irti ulkoseinistä. Kellariin johtavan portaikon alustila suositellaan pidettäväksi tyhjänä tai korkeintaan kovien materiaalien (ei huokoisten) tavaroiden säilytykseen.

18 Sivu 17 / 17 Päiväkerhotilojen kunnostukset. Suosittelemme vaihtamaan katon huippuimuri tavalliseen liesipuhaltimeen, jossa on tehon säätömahdollisuus. Kotelon sisäpuoliset ilma- ja hajuvuotoreitit yläpohjaan tulee tiivistää mahdollisimman huolellisesti, samoin kotelon ja sisäilman väliset vuotoreitit. Raitisilmaventtiilien karkeasuodattimien säännölliset puhdistukset jatkossa. Toissijaisia toimenpiteitä ovat: TK 2:den uusiminen kanavistoineen, toteutus vaatii erillisen suunnitelman. Salaojien tarkastukset kellarin pukuhuoneiden kohdalla rinteen puolella, mikäli puutteita on, niin salaojien asennus tai esim. isodrän menetelmä. Vanhan päiväkodin tiloissa olevien luokkien haisevien seinälevyjen poisto/vaihto Terveydenhoitajan allaskaapin viemäriläpimenon tiivistäminen joko asennettuna kaasutiiviillä sisätiloihin soveltuvalla elastisella massalla (esim. Tremco SP 525) tai palokatkovalu työnä. Poikien pukuhuoneen puoleisen ryömintätilan seinäläpimenoon tulee asentaa peltiritilä. Märkätilojen saneerauksen yhteydessä läpimenoa voidaan käyttää alipaineistuksen poistoreittinä, pölyn leviäminen ryömintätilaan estetään muoviseinällä. Raportissa esitetyt jatkotoimenpidesuositukset perustuvat kohteessa tehtyihin havaintoihin sekä kohteesta saatuihin tutkimustuloksiin. Raportin osittainen esittäminen on kiellettyä. Sisäilmainsinöörit Oy Espoossa 26 / 10 / 2012 Vesa Nordström projektipäällikkö Liitteet: - 1. Suuntaa-antava pohjakuva kohteesta merkintöineen - 2. Kosteusmittauspöytäkirja - 3. Työterveyslaitoksen materiaalinäytteiden analyysivastaus O12593 ML SGS Oy:n PAH näytteen analyysiraportti KE R0-5. Kuvia kohteesta

19 Liite raporttiin pro KOSTEUSMITTAUSPÖYTÄKIRJA M S S L A K I Y U Ä B A T V H M S S T Y T P T A Y Ö K E S O P KERROS, K S Mitta- RAKENNUSOSA, Rakenne O piste TILA mm. S C g/m C MUUTA V 1 Kellari, poikien pukuhuone lattiamaton alta viilto 87,7 18,0 13,5 15,9 V 1.1 Kellari, poikien pukuhuone sisäilma 78,3 19,0 V 2 Kellari, poik ph, vessan edus lattiamaton alta viilto 82,7 17,2 12,1 14,2 V 3 Kellari, tyttöjen pukuhuone lattiamaton alta viilto 69,5 18,0 10,7 12,3 V 4 Kellari, pukuhuoneiden käytävä lattiamaton alta viilto 81,7 17,7 12,3 14,5 V 5 Kellari, kouluisännän tila lattiamaton alta viilto 85,1 19,6 14,4 17,0 V 5.1 Kellari, kouluisännän tila sisäilma 70,6 21,3 V 6 Kellari, iso wc -tila lattiamaton alta viilto 71,2 18,4 11,2 13,1 V 6.1 Kellari, iso wc -tila sisäilma 70,2 21,3 P 1.1 Kellari, vesimittaritila ulkoseinä 40 92,6 16,0 12,6 14,8 P 1.2 Kellari, vesimittaritila ulkoseinä 80 92,2 15,8 12,4 14,5 P 1.3 Kellari, vesimittaritila sisäilma 76,5 18,5 P 2.1 Kellari, kouluisännän tila lattia 40 86,1 19,5 14,5 17,1 P 2.2 Kellari, kouluisännän tila lattia 80 89,2 19,0 14,4 16,9 P 2.3 Kellari, kouluisännän tila sisäilma 69,2 20,2 P 3.1 Kellari, lämmönjakohuone lattia 40 88,7 18,7 14,2 16,8 P 3.2 Kellari, lämmönjakohuone lattia 80 89,0 18,4 14,0 16,5 P 3.3 Kellari, lämmönjakohuone sisäilma 63,7 20,6 P 4.1 Kellarikäytävä lattia 40 88,5 18,0 13,6 16,0 P 4.2 Kellarikäytävä lattia 80 91,7 17,7 13,9 16,3 P4.3 Kellarikäytävä sisäilma 68,0 19,5 P 5.1 Kellari, liik.salin alap. varasto lattia 50 62,5 18,3 9,8 11,0 P 5.2 Kellari, liik.salin alap. varasto lattia ,4 18,2 9,2 10,1 P 5.3 Kellari, liik.salin alap. varasto sisäilma 67,5 19,0 Viiltomittauspvm Porareikäpvm ts.= tiiliseinä Mittapvm V = viiltomittaus P = porareikämittaus Tätä mittapöytäkirjaa tulee tulkita yhdessä lausunnon kanssa. Mittauksiin käytettiin Envic Oy:n DM 102 mittalaitetta sekä THS-22 mitta-antureita. Mittauksiin käytettiin Envic Oy:n DM 102 mittalaitetta sekä THS-22 mitta-antureita. Valmistajan ilmoittama mittaustarkkuus on 0,1% alueesta ± 1 numero.

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA

HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA RAPORTTI Sivu 1 / 6 HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ,

Lisätiedot

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 10

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 10 Sivu 1 / 10 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Tietoja tutkittavasta kohteesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt mittauslaitteet ja -menetelmät... 3 4. Päähavaintoja

Lisätiedot

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI Sivu 1 / 9 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja... 2 2. Tiivistelmä... 2 3.

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI

SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄLLYS: Sivu 1 / 16 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt

Lisätiedot

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 VANAMONTIE 24, 15610 LAHTI 2 1.YLEISTIETOA Kohde: Muistion laatija: Sisältö: Omakotitalo Vanamontie 24 15610 Lahti Jarmo Sarja, rkm Anticimex Försäkringar

Lisätiedot

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: 09091 KATTOTUTKIMUS, KIMNAASIPOLKU 5 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2 3. Havainnot kohteessa... 2

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 f. 09-3948 5721 Raportti Vantaan kaupunki, tilakeskus Hankepalvelut/Hankevalmistelu Ulla Lignell Sisäympäristöasiantuntija Kielotie 13, 01300 VANTAA e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi

Lisätiedot

ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS

ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS S i v u 1 / 8 RAPORTTI ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS Nikkilän sosiaali- ja terveysasema Jussaksentie 14 04130 Sipoo 11.12.2014 RAPORTIN NUMERO: 14263 TILAAJA: Jukka Haakana, Sipoon kunta VASTAAVA TUTKIJA:

Lisätiedot

KOSTEUSVAURIOKARTOITUS, KOTKANSIIPI 7, VANTAA

KOSTEUSVAURIOKARTOITUS, KOTKANSIIPI 7, VANTAA KOSTEUSVAURIOKARTOITUS, KOTKANSIIPI 7, VANTAA HB Sisäilmatutkimus Oy 4.6.2008 Hämeentie 103 D 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 LAUSUNTO www.lifa.fi 1 Sisältö Kosteusvauriokartoitus, Kotkansiipi

Lisätiedot

LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI

LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄLLYS: Sivu 1 / 13 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt

Lisätiedot

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Hakunilan nuorisotila Laukkarinne 4 01200 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

Unajan koulu Laivolantie Unaja

Unajan koulu Laivolantie Unaja NÄYTTEENOTTO JA PAINE-EROSEURANTAMITTAUS Unajan koulu Laivolantie 10 26910 Unaja 1 Sisällys 1. YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Näytteidenoton ja mittauksen suorittaja... 3 1.4 Näytteenotto-

Lisätiedot

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS 16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS PERTUN PARAKKIKOULU 05400 JOKELA 05400 JOKELA 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Toimeksiannon laatija... 3 1.3 Toimeksiannon

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Martinkyläntie 5 01620 VANTAA Raportointi pvm: 22.2.2012 ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Työ A12162 KOHDE: ASUNNOT: Martinkyläntie 5 01620 VANTAA/Myllymäen koulu Liikuntasali ja pukuhuonetilat TILAAJA: Reino

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA

SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA Sivu 1 / 15 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Päähavainnot kohteessa... 3 4. Mikrobitutkimukset...

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet TUTKIMUSSELOSTUS Jukka Saari, Ulla Lignell Vantaan kaupunki, Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa jukka.saari@vantaa.fi, ulla.lignell@vantaa.fi Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset Kohde: Rekolan koulun

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon keskuskoulu puutyöluokat, 6.11.2017 1 / 13 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen syy ja rajaukset... 3 Käytetyt menetelmät ja

Lisätiedot

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus)

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) 1968 Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) KELLARI 1. KERROS 52 51 50 53 14 80-90 80-90 VOC 3 BP7 80-90 ja RH 75,1% VOC 4 80-100 ja RH 79,5% BP7 22 49 100-110

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Turun kaupunki, Tilapalvelut Yhteyshenkilö: Janne Virtanen Kohde: Turun AMK, Ruiskatu 8, 20740 Turku Työmääräin: WO-00675349 Näytteenottaja: Sanna Snell, Tom Jansén ja Jaana Vainio Näytteenottopäivä:

Lisätiedot

Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus

Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus Satakunnan Rakennekuivaus Oy 11-12.11.2015 Korjaamonkatu 5 28610 Pori Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus Kohde: As Oy Kotivainio Tilaaja: Euran kunta / Rantanen Markus Kotivainiontie 3 Sorkkistentie

Lisätiedot

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Lattiarakenteen kuntotukimus Tarkastuskohde: Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VNT Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 Uomarinteen koulu, Vantaa Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 WSP Finland Oy 1 (3) 1. TUTKIMUKSEN KOHDE JA TEHTÄVÄ 1.1 Kohde 1.2

Lisätiedot

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 Kiratek Oy Irmeli Heikkinen, puh. 0207 401 008 07.03.2011 M I K 2 4 2 6 MIKROBITUTKIMUS P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 2 (5) Kiratek Oy Jyrki Pulkki

Lisätiedot

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 TUTKIMUSSELOSTUS 22500325.069 2016-6-30 Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 Tutkimuskohde: Kartanonkosken koulu Tilkuntie 5, Vantaa Tilaaja: Ulla Lignell Maankäytön, rakentamisen ja

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/ Asematie 7 01300 Vantaa 1710/6416 26.3.2018 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 KÄYTETTY MITTAKALUSTO... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA... 5 YHTEENVETO... 7 3 KOHDETIEDOT

Lisätiedot

Vakuutusyhtiö: TilPuh1: TilPuh2: Koulurakennus Betonirunko/tiiliverhoiltu Harjakatto. Putkien sijainti

Vakuutusyhtiö: TilPuh1: TilPuh2: Koulurakennus Betonirunko/tiiliverhoiltu Harjakatto. Putkien sijainti TILAAJA: Pomarkun Kunta PL 14 29631 Pomarkku MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Juha Paappanen 045 1147 100 KOHDE: Yläaste ja Lukio Lukiotie 5 29630 Pomarkku Vakuutusyhtiö: 93 097 22.09.2011 Sivu: 1 (Kosteuskartoitus)

Lisätiedot

RAPORTTI TOMMILANKATU 24, TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY MARKULANTIE TURKU

RAPORTTI TOMMILANKATU 24, TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY   MARKULANTIE TURKU RAPORTTI TOMMILANKATU 24, 20320 TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY WWW.VAHINKOPALVELU.COM MARKULANTIE 3 20300 TURKU Sisällys 1. YLEISET TIEDOT... 2 2. KÄYTETYT MITTALAITTEET... 3 3. MENETELMÄKUVAUS:...

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5 HB Sisäilmatutkimus Oy 29.12.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus / Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Leppäkorven

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kohde: Työmääräin: Näytteenottaja: Kirkkonummen kunta Jyrki Pulkki, Kiwa Inspecta Winellskan päiväkoti WO-00718940 Jyrki Pulkki Näytteenottopäivä: 16.10.2018 Näytteet vastaanotettu:

Lisätiedot

TYÖKOHDE. VESIJOHDOT LÄMPÖJOHDOT ALAJUOKSU ULKOSEINÄ ALAJUOKSU VÄLISEINÄ Kupari, alapohja Perusmuurin päällä Lattiapinnan/anturan päällä

TYÖKOHDE. VESIJOHDOT LÄMPÖJOHDOT ALAJUOKSU ULKOSEINÄ ALAJUOKSU VÄLISEINÄ Kupari, alapohja Perusmuurin päällä Lattiapinnan/anturan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 15.10.15 10105 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 Pori kirsi.sjogren@oikeus.fi TYÖKOHDE Enäjärventie 37 28370 Pori VAKUUTUSYHTIÖ

Lisätiedot

Rakennetekninen kuntotutkimus Mattilan päiväkoti Hirsitie 2 04340 TUUSULA

Rakennetekninen kuntotutkimus Mattilan päiväkoti Hirsitie 2 04340 TUUSULA Mattilan päiväkoti Hirsitie 2 04340 TUUSULA Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 TILAAJA...

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS Vantaan taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Raportointi pvm: 26.3.2012 Työ A12283 KOHDE: TILAT: TILAAJA: ISÄNNÖINTI: Vantaan Taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Näyttelytila

Lisätiedot

SEURANTATUTKIMUS ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO TAMMISAARENKATU 2, HELSINKI

SEURANTATUTKIMUS ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO TAMMISAARENKATU 2, HELSINKI SEURANTATUTKIMUS 2.1.- 7.3.2012 ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO TAMMISAARENKATU 2, HELSINKI RAPORTTI Nro: 12014 Sivu 1 / 11 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Tietoja tutkittavasta kohteesta...

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

Martinlaaksontie VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie VANTAA

Martinlaaksontie VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Martinussali Martinlaaksontie 16 01620 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja: Sami

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

Kosteuskartoitusraportti

Kosteuskartoitusraportti Kosteuskartoitusraportti Työnumero: 6392 Aloituspäivä: 21.07.2014 Mittaaja: Jani Kärkkänen p.050-5936931, jani.karkkanen@priimax.fi, Sertifioitu rakenteiden kosteudenmittaaja: VTT-C-3137-24-08 Mittalaite:

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Raportti 2014 1(6) Lpk Ågeli Kivalterinpolku 3 00640 Helsinki PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Taustatietoja

Lisätiedot

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko 1/13 SISÄILMASTOSELVITYS Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat Haagapuisto, Hanko Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/13

Lisätiedot

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm 24.1.2017 2 TUTKIMUKSET, syksy 2017 Tutkimusten tarkoitus Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää syitä joilla

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab, , 24.1.2018 1 (5) Tilaaja: Kohde: Näytteenottaja: Näytteenottopäivä: Näytteet vastaanotettu: 9.1.2018 Analysointi aloitettu: 9.1.2018 Kirkkonummen kunta, Benny Vilander Nissnikun alakoulu, Masalantie 268,

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 9.11.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25,

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS - TOMI LEVOLA - Päiväkodin henkilökunnalla ja lapsilla on esiintynyt oireilua, joka sopii oirekuvaltaan rakennuksen sisäilmasta johtuvaksi. Päiväkoti sijaitsee 1920-luvulla

Lisätiedot

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Sisäilmailta Kanniston koululla 2.9.2014 Tutkimuksen lähtökohta Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kanniston koulussa toisen kerroksen

Lisätiedot

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Vapaalantie 8A 01650 VANTAA 24H / 050-44 00 415 HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Osoite: Lippajärventie 1 02700 Espoo Yhteyshenkilö: Alexi Mygänen

Lisätiedot

HETENIITYN ALA-ASTE, entinen asuinrakennus Heteniityntie 4

HETENIITYN ALA-ASTE, entinen asuinrakennus Heteniityntie 4 HETENIITYN ALA-ASTE, entinen asuinrakennus Heteniityntie 4 TUTKIMUSSELOSTUS Kosteus- ja rakennetutkimus 3.5.2012 HELSINGIN KAUPUNKI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja p. 09-310 1661 2 / 22 HELSINGIN KAUPUNKI

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 19.4.2010 Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA240 SOLKIKUJANPK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä 10 01300 VANTAA

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 19.4.2010 Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA240 SOLKIKUJANPK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä 10 01300 VANTAA N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 Kotka Työ nro T15026 Kotka 26.8.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255

Lisätiedot

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14.

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14. Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Gun Adamsson Mittauspöytäkirja Kohde: Toimeksianto: Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari Pintamittaus Tutkimus pvm: 14.8.15 Raportointi pvm: 14.815 Yhteyshenkilö: Gun Adamsson Tutkijat:

Lisätiedot

Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT. Työnumero: PJ Tilausnumero: Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115

Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT. Työnumero: PJ Tilausnumero: Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115 Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115 Osoite: Biokatu 6, 33100 Tampere Tilaaja/yhteyshenkilö: Kartoitus / mittaukset pvm: Timo Turunen puh. 050 568

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 1.2.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos 225003.0 Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 1 TUTKIMUKSEN LÄHTÖTIEDOT Tutkimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU Sisäilma- ja kuntotutkimus Tiedotustilaisuus 5.3.2018 Olavi Vaittinen, rakennusterveysasiantuntija Inspector Sec Oy (ISEC) TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Koulurakennus ja liikuntasalirakennus:

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS HÄMEENKYLÄN KOULU, VARISTONTIE 3, VANTAA KOSTEUSKARTOITUS

TUTKIMUSSELOSTUS HÄMEENKYLÄN KOULU, VARISTONTIE 3, VANTAA KOSTEUSKARTOITUS TUTKIMUSSELOSTUS KOSTEUSKARTOITUS HÄMEENKYLÄN KOULU, VARISTONTIE 3, VANTAA 25.11.2015 Sisältö 1 LÄHTÖTIEDOT 2 2 YLEISTÄ KOHTEESTA 2 3 HAVAINNOT JA MITTAUKSET KOHTEESSA 2 3.1 PINTAKOSTEUSKARTOITUS 2 3.2

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 6.6.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Simonkallion Koulu Simonkalliontie 1, 01350 Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi 1(5) KOSTEUSMITTAUSTARKASTUS ASUNTOKAUPPAA VARTEN 2(5) 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Pienkerrostalohuoneisto Osoite Rakennusvuosi 1989 Käyttötarkoitus Asuinhuoneisto Tarkastuksen tilaaja(t) Tarkastuksen

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011 Työ TILAT: ISÄNNÖINTI: TILAAJA: LASKUTUSOSOITE: VASTAANOTTAJA (T): Läntinen valkoisenlähteentie 50 A Lummenpolun päiväkoti Päiväkodin

Lisätiedot

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kansanterveyslaitos Folkhälsoinstitutet LUONNOS RAPORTTI K0624M ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kaivokselan koulusta otetuissa näytteissä

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE VANTAA SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE 51 01370 VANTAA RAPORTTI Nro: 11115 Sivu 1 / 13 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2

Lisätiedot

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET 30.3.2015 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Hyrsylän koulu Hyrsyläntie 169 09430 SAUKKOLA 1.2 Tilaaja Lohjan kaupunki Tekninen toimi/tilapalvelut Kari Koljonen

Lisätiedot

Rauno Pakanen tutkimusinsinööri, sertifioitu kosteudenmittaaja. Gsm 050 4680020 e-mail rauno.pakanen@kortes.fi

Rauno Pakanen tutkimusinsinööri, sertifioitu kosteudenmittaaja. Gsm 050 4680020 e-mail rauno.pakanen@kortes.fi TIIVISTELMÄ Ryhmäperhepäiväkoti Okariina, Vantaa, märkätilojen rakenne- ja kuntoselvitys. Tutkimuksen tilaajana oli Arto Alanko Vantaan kaupungin tilakeskuksesta. Päiväkodin märkätilojen rakenne- ja kuntoselvitys

Lisätiedot

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Opinnäytetyö, seminaari Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta 7-8.6.2017 Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Työn aihe Koulurakennuksen kellarin (osa rakennuksesta) sisäilma ja kosteustekninen

Lisätiedot

T9003 Tutkimusraportti 1(9) Myllypuron ala-asteen sivukoulu ja päiväkoti 23.4.2009 SISÄLLYSLUETTELO

T9003 Tutkimusraportti 1(9) Myllypuron ala-asteen sivukoulu ja päiväkoti 23.4.2009 SISÄLLYSLUETTELO T9003 Tutkimusraportti 1(9) sivukoulu ja päiväkoti 23.4.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUSKOHDE... 2 2 TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 2.1 Rakenteiden tutkimukset... 3 2.2 Mikrobit... 3 2.3 Kosteusmittaukset...

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/5 Vastaanottaja: Porvoon Tilapalvelut Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 16.6.2016 Läsnäolijat: Hans Bergman / Porvoon Tilapalvelut Kim Laaksonen

Lisätiedot

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy 1 Kuvat 1, 2. Tutkimuskohteena on ollut koulurakennus, jossa sijaitsee kolme eri-ikäistä osaa. Osat on rakennettu vuosina 1926 ja 1955 sekä 2000-luvun alussa Tutkitut tilat sijaitsevat vuosina 1926 ja

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15 L E V O L A Sivu 1 / 15 PÄIVÄTUULI 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Yhteenveto 01.02.2016 L E V O L A Sivu 2 / 15 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Rakennuksen sisäilmatutkimus käyttötarkoituksen

Lisätiedot

Kinnunen Vesa PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN. TILAAJA Euran kunta Pl Eura

Kinnunen Vesa PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN. TILAAJA Euran kunta Pl Eura PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 17.04.13 7521 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Pl 22 27511 Eura TYÖKOHDE Sukkula (kansalaisopisto) Koulutie 2 27510 Eura VAKUUTUSYHTIÖ ISÄNNÖITSIJÄ

Lisätiedot

Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ

Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ Raportti Kuntotarkastus asuntokauppaa varten 17.06.2013 Laukaantie 4, Fax 0 10 322 0909 pts@pts.fi www.pts.fi Tekijä: Juhana

Lisätiedot

Tiloissa mitattiin tulo- ja poistoilmamääriä marras- joulukuussa Mittausten keskeisimmät

Tiloissa mitattiin tulo- ja poistoilmamääriä marras- joulukuussa Mittausten keskeisimmät 1 Helsingin kaupunki MUISTIO HKR-Rakennuttaja Rakennuttajatoimisto 1 Riitta Harju 3.8.2010 Sibelius-lukio Liisankatu 13 00170 Helsinki Sibelius-lukio, yhteenveto jatkotutkimuksista 1. Aikaisemmat tutkimukset

Lisätiedot

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus Kattorakenteen kuntotutkimus Kottby lågstadie Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Raportin päiväys 16.2.2015 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakenteenkuntotutkimus

Lisätiedot

raportti RM2017-027 Jenni Ylikotila FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy Microkatu 1 70210 Kuopio TULOSRAPORTTI KOHDE: Värtsilän koulu NÄYTTEET: Rakennusmateriaalinäytteet on ottanut Heikki Saastamoinen, FCG

Lisätiedot

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197 Vastaanottaja: Kimmo Valtonen Sivuja:1/7 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Taipalsaaren sairaala Os. 13 huone 2 Kirjamoinkaari 54915 SAIMAANHARJU Kosteuskartoitus Tilaaja: Kimmo Valtonen 14.4 Läsnäolijat:

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 19.2.2015 Läsnäolijat: Huoltomies Tomas Backman Raportointi

Lisätiedot

PORLAMMIN UIMAHALLI TILASTOVERTAILU MATERIAALINÄYTE DNA-ANALYYSI

PORLAMMIN UIMAHALLI TILASTOVERTAILU MATERIAALINÄYTE DNA-ANALYYSI PORLAMMIN UIMAHALLI TILASTOVERTAILU MATERIAALINÄYTE DNA-ANALYYSI Projekti 1492513 7.2.2013 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TILASTOVERTAILU... 4 2.1 Tilastoaineisto... 4 2.2 Käsitteitä... 4 2.3

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA Rakenteiden kosteusmittaus Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA Tilaaja: Elina Väänänen Raksystems Anticimex Insinööritoimisto Oy PL 5202 70701 Kuopio Tarkastaja: Mika Holm 040-760 2737

Lisätiedot

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS Rivitalorakennukset 1-3 Kasarmirakennus J.Kekki Vahinkokartoittaja YLEISTÄ Kuuskajaskarin kiinteistöt Kolme puurunkoista lautaverhoiltua yhteen asuinkerrokseen

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

KESKUSTAN TERVEYSASEMA KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET

KESKUSTAN TERVEYSASEMA KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET KOHTEEN YLEISTIEDOT KOHDE TILAAJA Keskustan terveysasema Saaristonkatu 22 90015 OULU Oulun Kaupunki, Tilakeskus Tekninen isännöitsijä Riikka Vesterinen TUTKIMUKSEN TEKIJÄ

Lisätiedot

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET LAUSUNTO 8.6.2009 Kaavin kunta / tekninen toimisto Ari Räsänen PL 13 73601 Kaavi YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET Kohde Taustaa Aikaisemmat tutkimukset Kaavin yläaste A-rakennus

Lisätiedot

SISÄILMA- JA MATERIAALITUTKIMUS

SISÄILMA- JA MATERIAALITUTKIMUS Projekti SISÄILMA- JA MATERIAALITUTKIMUS Havukosken koulu Tarhakuja 2, 01360 VANTAA 25.3.2014 2 YHTEYSTIEDOT Tutkimuskohde aja Tutkimusryhmä Havukosken koulu Tarhakuja 2, 01360 VANTAA Vantaan keskus, Hankepalvelut,

Lisätiedot

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 Pori pia.hirvikoski@oikeus.fi TYÖKOHDE Tattarantie 288 29250 Nakkila

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUS. OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, Turku. TARKASTUSPÄIVÄ: TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK)

KOSTEUSKARTOITUS. OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, Turku. TARKASTUSPÄIVÄ: TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK) KOSTEUSKARTOITUS OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, 20100 Turku TARKASTUSPÄIVÄ: 7.3.2019 TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK) Verkatehtaankatu 5 A 1, 20100 Turku 2(7) 1 LÄHTÖTIEDOT: 1.1 TILAAJAT: Kohde:

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 25.5.2009 Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA224HANSINPK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä 6 01300 VANTAA

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 25.5.2009 Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA224HANSINPK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä 6 01300 VANTAA N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kartoitus Tutkimus pvm: 7.8.2015 Läsnäolijat: Tomas Backman Raportointi pvm: 24.8.2015

Lisätiedot

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin VANHAINKOTIKÄYTÖSSÄ OLLEEN RAKENNUKSEN RAKENNE - JA SISÄILMASTOTUTKIMUS Lähtötiedot Kohde on rakennettu 1980-luvulla Rakennus on ollut koko historiansa ajan vanhainkotikäytössä Tiloissa tehty pintasaneerauksia

Lisätiedot

VILLA RUBEN ILMAVUOTOMITTAUS 28.5.2012

VILLA RUBEN ILMAVUOTOMITTAUS 28.5.2012 VILLA RUBEN ILMAVUOTOMITTAUS 28.5.2012 1 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Villa Ruben Myllärinkatu 3 08100 Lohja 1.2 Tutkimuksen tilaaja Lohjan kaupunki Kaupunkisuunnittelukeskus / Tilapalvelut Karstuntie 4 PL 71,

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen Vastaanottaja: Sivuja:1/12 Padasjoen kunta Seppo Rantanen Arkistokuva Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Pappilanmäen koulu Puistotie 8 17500 Padasjoki VOC-näytteiden ottaminen Tilaaja: Seppo Rantanen

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Delete Tutkimus Oy 26.6.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus Jouni Räsänen Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Johdanto

Lisätiedot

KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS

KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS Mäkikatu 5-7 B12 76100 Pieksämäki 1 1. LÄHTÖTIETOJA KOHTEESTA: Omistaja: - Kohteen osoite: Toimeksianto: Mäkikatu 5-7 B12, 76100 Pieksämäki Kosteuskartoitus myyntiä

Lisätiedot