Juhani Gurney Teknologiajohtaja. Peppi-projekti ja ESP (Eduix SOA Platform)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Juhani Gurney Teknologiajohtaja. Peppi-projekti ja ESP (Eduix SOA Platform)"

Transkriptio

1 Juhani Gurney Teknologiajohtaja Peppi-projekti ja ESP (Eduix SOA Platform)

2 Peppi-projekti Projekti aloitettu keväällä 2010 Projektin tehtävänä on määritellä, suunnitella ja toteuttaa uusi koulutuksen suunnittelutyökalujen muodostama palvelupohjainen (SOA) palvelukokonaisuus Projekti toteutetaan Metropolia ammattikorkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun laatiman yhteistyösopimuksen mukaisesti. Toimittajana Eduix Oy. Vaiheet 1. vaiheen tuloksena toiminnallinen- ja tekninen vaatimusmäärittely (valmis) 2. vaiheen tavoitteena on toteuttaa palvelut vaatimusmäärittelyn mukaisesti (aloitettu keväällä 2011) 3. vaihe on käyttöönotto ja koulutus. Tavoiteaikataulu vuoden 2013 loppuun mennessä.

3 Peppi-projekti Projektin kotisivut: Peppi-projektissa toteutettavat kokonaisuudet: opetussuunnittelu vuosisuunnittelu työpöytien yhteiset palvelut opettajapalvelut resurssien suunnittelu- ja varausväline raportointi-, tieto- ja seurantapalvelut sääntömoottori Demo:

4 Miksi Peppi? Lähtökohdat: Nykyinen järjestelmäarkkitehtuuri on syntynyt vuosien saatossa ja johtanut sekavaan tulokseen Järjestelmien ylläpito ja häiriötilanteiden selvittäminen on koettu ongelmalliseksi Arkkitehtuurin monimutkaisuus tekee hankalaksi kustannusten arvioimisen ja jatkokehittämisen Tiedon kopiointi aiheuttaa sen, että tiedon omistajuus järjestelmien välillä hämärtyy ja tiedon eheys voi vääristyä Sekava järjestelmäarkkitehtuuri heikentää tietoturvaa Tiedot on kuvattu eri tavoin, joka hankaloittaa palveluiden ja toimintojen suunnittelua.

5 Nykytila

6 Kohti parempaa arkkitehtuuria Esiselvitysvaiheessa Eduix Oy:n asiantuntijat kävivät läpi yhdessä asiakkaan kanssa nykyisen järjestelmäarkkitehtuurin aiheuttamat ongelmat sekä selvittivät, miten nykyiset ongelmat voitaisiin ratkaista. Palvelupohjainen arkkitehtuuri koettiin sopivimmaksi, koska se mahdollistaa palveluiden uudelleenkäytön. Samaan aikaan selvitettiin voitaisiinko ratkaisussa käyttää Kuali-yhteisön ratkaisuja ( Palveluväylätuote (ESB) valittiin PoC-projektien tulosten perusteella Evaluoinnit tehtiin seuraavia skenaarioita vasten:

7 Tavoitetila (Kuva: Metropolia) Huom! Metropolian yleinen tavoitetila. Ei koske vain Peppiä.

8 Miten Peppi on rakennettu?

9 Pepin arkkitehtuurin periaatteet Sääntö 1, SOA-metodologia Tietoa käsitellään palveluiden/palvelurajapintojen kautta. Palveluiden tulee olla autonomisia, toinen palvelu ei kontrolloi niiden toimintaa. Niitä voidaan ajaa hajautetusti. Ne eivät ole sidottuja toisen palvelun sisäiseen toimintaan. Palveluiden tulee olla löyhästi sidottuja toisiinsa, palvelut ovat sidoksissa toisiinsa vain rajapintojen kautta. Tällöin palvelun sisäinen toteutus on vaihdettavissa. Palveluita voidaan uudelleenkäyttää. Sääntö 2, Standardeihin pohjautuvat rajapintaratkaisut Rajapinnat julkaistaan SOAP-pohjaisina Webservice-rajapintoina tai Resttyyppisinä rajapintoina. Olennaista on, ettei julkaistu rajapinta luo riippuvuutta mihinkään tiettyyn alustaan. Sääntö 3, Palvelurajapintojen erottaminen käyttöliittymistä Käyttöliittymiä ei sidota tiukasti palvelun sisäiseen toteutukseen, jolloin palveluita voidaan uudelleenkäyttää ja käyttöliittymiä voidaan uudistaa moduuli kerrallaan.

10 Eduix SOA Platform (ESP) Peppi on toteutettu ESP-arkkitehtuurin mukaisesti ESP:llä tarkoitetaan Eduixin tapaa tehdä palvelupohjaisia järjestelmiä Kuvaa käytettävät teknologiat ja standardit sekä itse palvelualustalle että sillä ajettaville palveluille ja integraatioille Ottaa lisäksi kantaa palveluiden suunnitteluun ja dokumentointiin, testaamiseen sekä sovelluskehityskäytäntöihin Sisältää EduGUI-kirjaston, jonka avulla käyttöliittymiä voidaan toteuttaa ohjelmointikielestä riippumatta

11 ESP-arkkitehtuuri

12 ESP-palvelualusta ESP-arkkitehtuurin keskeisin komponentti on ESP-palvelualusta, joka koostuu Apache ServiceMix4 -ESB-tuotteesta ja Eduixin siihen tekemistä laajennoksista (ESP Feature). Palvelualusta toimii ajoympäristönä palvelumoduuleille ja integraatioille. ServiceMix4 on avoimen lähdekoodin Enterprise Service Bus (ESB) -tuote, joka perustuu OSGi -teknologiaan. ServiceMix4:n ydin on Apache Karaf, joka on kevyt OSGi runtime -ympäristö. Karaf laajentaa OSGi containeria tarjoamalla toimintoja mm. OSGi-moduulien hallintaan.

13 ServiceMix4 ja ESP ServiceMix4 on käytännössä Karaf + mukaan paketoidut, OSGivalmiit ja standardeihin perustuvat teknologiakomponentit, joita hyödyntämällä palvelut ja integraatiot rakennetaan. Spring, Apache CXF, Apache Camel, Apache ActiveMQ, JBI Teknologiakomponentit ovat valinnaisia ja asennuskohtaisesti voidaan valita, mitä niistä halutaan käyttää. Turhat komponentit kannattaakin jättää aktivoimatta. ESP:ssä ServiceMix4 on paketoitu oletuksena seuraavilla komponenteilla:

14 ServiceMix4 ja ESP, jatkoa... ESP:ssä ei yleensä käytetä JBI:tä, koska Camelin avulla samat asiat voidaan tehdä helpommin ja yksinkertaisemmin. Ratkaisu olla käyttämättä JBI:tä on linjassa SMX:n kehityspolun kanssa, sillä se tulee olemaan lähes varmasti deprecated tulevassa ServiceMix5-versiossa. ESP laajentaa ServiceMix4-perusasennusta ESP Feature -teknologiakomponentin avulla. Tarjoaa valmiita palveluita ja muita laajennoksia, joita tarvitaan tyypillisessä järjestelmätoimituksessa. Näitä ovat mm.: Event-service: Palvelu, jonka avulla muut palvelut voivat tiedottaa tapahtuneista muutoksista palveluväylälle. Unit-service: Geneerinen palvelu hierarkisen tietomallin tallentamiselle. Palvelun avulla voidaan toteuttaa esim. organisaatiorakenne

15 Palvelut Palvelut ovat Javalla ohjelmoituja moduuleita, jotka voivat julkaista rajapintoja myös OSGI-säiliön sisällä. Kutsut palveluiden välillä tehdään OSGI-säiliön sisällä ilman että viestejä täytyy muuttaa eri muotoon lähetyksen ajaksi. Palveluiden koostaminen ei tällöin kuormita järjestelmää yhtä paljon kuin jos koostaminen tehtäisiin eri SOAP-rajapintoja käyttäen. Julkaistu SOAP/Rest-rajapinta toimii ainoastaan fasadina käyttöliittymäkerrokselle sekä ulkopuolisille järjestelmille.

16 Enterprise Integration Patterns (EIP) Integraatiot Palvelut ohjelmoidaan rajapintoja vasten, jotka on erotettu omiin OSGI-bundleihin. On kuitenkin tilanteita joihin sopii paremmin perinteisempi EIP-tyyppisten integraatioiden käyttäminen: Palvelut täytyy kytkeä vanhaan ns. legacy-järjestelmään, johon ei ole olemassa ohjelmallista rajapintaa. Käytännössä integraatio täytyy tehdä joko siirtotiedoston tai tietokantayhteyden avulla. Palveluiden toimintoihin halutaan liittää asiakaskohtaisia laajennuksia, jotka liittyvät ESP-palvelualustan ulkopuolisiin järjestelmiin. Esimerkiksi Pepissä palvelut lähettävät muutoksista viestejä JMS-jonoon. Tapahtuma-palvelu puolestaan kuuntelee jonoon tulevia viestejä ja lähettää niitä eri integraatioille. Esimerkki: Kun opintojaksototeutus julkaistaan, palvelu lähettää siitä viestin tapahtuma-jonoon. Tämän jälkeen tapahtuma-palvelu huomaa viestin ja luo toteutukselle työtilan esimerkiksi Confluenceen, portaaliin tai Moodleen ja siirtää toteutuksen tiedot Winhaan.

17 ServiceMix4 ja EIP ServiceMix 4 sisältää kaikki tarvittavat komponentit palveluiden ajonaikaiseksi ympäristöksi sekä erilaisten EIP-tyyppisten integraatioiden tekemiseen.

18 Käyttöliittymät ESP-palvelualustan käyttäminen ei edellytä sitoutumista mihinkään tiettyyn käyttöliittymäteknologiaan. Peppi-projektissa käyttöliittymät on tehty portletteina ja ajonaikaisena ympäristönä käytetään Liferay 6.x -portaalia. Käyttöliittymien toteuttamista varten on tehty EduGUIkäyttöliittymäkirjasto, joka ei pakota sitoutumaan mihinkään tiettyyn käyttöliittymäsovelluskehykseen tai ohjelmointikieleen. EduGUI-komponentit ovat käytännössä HTML/CSS/JavaScriptkokoelmia Mahdollistaa käyttöliittymäkerroksen ja liiketoimintalogiikan kehitystyön järkevän erottamisen erillisiksi kehitysprosesseiksi Käyttöliittymäkerroksen toteuttava koodi on helposti optimoitavaa ja siten nopeampaa kuin esim. komponenttikirjastojen käyttö.

19 Peppi-kokemuksia Peppi Eduixin suurin SOA-projekti, pitää sisällään kaikki opetuksen suunnittelun, vuosisuunnittelun ja lukujärjestyssuunnittelun toiminnallisuudet Toteutettu ESP-palvelualustan avulla Toteutus aloitettu kesällä OPS-osio jo Tamkilla pilotointikäytössä helmikuussa 2012 Huomiot toteutuksesta Käyttöliittymät keskustelevat palvelukerrokseen ainoastaan SOAP/Restrajapintojen kautta Rajapinnat on lähtökohtaisesti suunniteltu siten että tietoa siirretään vain tarpeellinen määrä, mutta kuitenkin siten että prosessoinnin määrä käyttöliittymäkerroksessa olisi mahdollisimman vähäinen. Rajapintojen käyttäminen ei näy loppukäyttäjälle millään tavoin Rajapinnat toimivat nopeasti Käyttöliittymäsuunnittelijat eivät tarvitse palvelualustaa asennettuna omille kehityskoneilleen

20 ESP ja ServiceMix4-koulutus Eduix tarjoaa koulutusta ESP-arkkitehtuurin mukaiseen kehitykseen ServiceMix4:n avulla. Kaikki Eduixin kouluttajat ovat käyneet FuseSourcen pitämän Eduixille räätälöidyn kurssin: Developer Training for Apache ServiceMix 4.x with Apache Camel Implementing Enterprise Integration Patterns using OSGI. Kurssien sisältö on rakennettu pitkän integraatiokokemuksen sekä Peppi-projektista saatujen käytännön SOA-kokemusten perusteella. Eduix tarjoaa seuraavat valmiit koulutuspaketit: Palveluiden tekeminen Servicemixiin OSGI-teknologian avulla Camel-integraatioiden tekeminen Servicemixiin

Peppi-Uutiset. No: 1 / 2013 PEPPI VOIMAA JA VÄÄNTÖÄ

Peppi-Uutiset. No: 1 / 2013 PEPPI VOIMAA JA VÄÄNTÖÄ Peppi-Uutiset VU E OD S TA I P P E P 2 0 1 0 No: 1 / 2013 PEPPI VOIMAA JA VÄÄNTÖÄ Peppi-tietojärjestelmä antaa uutta puhtia koulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen palvelupohjaisesti. Resurssien kohdentaminen,

Lisätiedot

Tietojärjestelmien integroiminen hyödyntämällä palvelupohjaista arkkitehtuuria. CASE: Metropolia. Jaakko Rannila & Tuomas Orama 1

Tietojärjestelmien integroiminen hyödyntämällä palvelupohjaista arkkitehtuuria. CASE: Metropolia. Jaakko Rannila & Tuomas Orama 1 Tietojärjestelmien integroiminen hyödyntämällä palvelupohjaista arkkitehtuuria CASE: Metropolia 31.10.2012 Jaakko Rannila & Tuomas Orama 1 Aiheet Tietojärjestelmien integrointi Integrointiin liittyvät

Lisätiedot

Federoitu keskitetty sovellus

Federoitu keskitetty sovellus Federoitu keskitetty sovellus Case Peppi Juhani Gurney, Rami Heinisuo - Eduix Oy Tuomas Orama, Metropolia Ammattikorkeakoulu Lue PeppiUutisista taustatiedot Peppistä Federoitu ja keskitetty Määritelmät

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot

Peppi - Koulutuksen suunnittelijan ja opettajan palvelut. Tekninen vaatimusmäärittely

Peppi - Koulutuksen suunnittelijan ja opettajan palvelut. Tekninen vaatimusmäärittely Peppi - Koulutuksen suunnittelijan ja opettajan palvelut Versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Selite 0.1 9.12.2010 Jaakko Rannila Runko 0.2 13.12.2010 Projektiryhmä 1. päivän tuotos 0.3 14.12.2010 Projektiryhmä

Lisätiedot

ID Task Name Duration Start Finish Predecessors Resource Names. Actual Finish % Complete

ID Task Name Duration Start Finish Predecessors Resource Names. Actual Finish % Complete 1 Peppi - Koulutuksen suunnittelijan ja opettajan palvelut 1041 days? Fri 1.1.10 Tue 31.12.13 NA 17% 2 1. Vaihe 295 days? Fri 1.1.10 Fri 18.2.11 NA 84% 3 Projektisuunnitelma 70 days? Fri 1.1.10 Thu 8.4.10

Lisätiedot

Opetushallitus. ServiceMix POC

Opetushallitus. ServiceMix POC Opetushallitus ServiceMix POC SOA Governance Gartner: SOA governance = varmistetaan ja validoidaan, että palvelut toimivat odotetulla tavalla sekä palvelut saavuttavat halutun laatutason. SOA Governancen

Lisätiedot

Liite 1: ServiceMix skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma

Liite 1: ServiceMix skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Liite 1: ServiceMix skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Testi Yksittäinen palvelu on ollut käytössä 6 Palvelun uusi versio on voitava

Lisätiedot

Palveluiden kehittäminen vaikeutuu merkittävästi. Yhden palvelun päivitys voi tuoda mukanaan huomattavan määrän piilokustannuksia.

Palveluiden kehittäminen vaikeutuu merkittävästi. Yhden palvelun päivitys voi tuoda mukanaan huomattavan määrän piilokustannuksia. Kuali_PoC_raportti Johdanto Peppi-projektin ensimmäisessä vaiheessa selvitettiin Open ESB-tuotteen soveltuvuutta palveluiden koostamiseen ja julkaisemiseen Peppi-projektissa. PoC-projektin tuloksena OpenESB

Lisätiedot

ID Task Name Duration Start Finish Predecessors Resource Names

ID Task Name Duration Start Finish Predecessors Resource Names ID Task Name Duration Start Finish Predecessors Resource Names 1 Peppi - Koulutuksen suunnittelijan ja opettajan palvelut 1041 days? Fri 1.1.10 Tue 31.12.13 2 1. Vaihe 295 days? Fri 1.1.10 Fri 18.2.11

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Avoimet web-rajapinnat

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Avoimet web-rajapinnat Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

Metropolian tietojärjestelmäarkkitehtuuri. Nykytilan selvitys & esitys tulevaisuuden arkkitehtuurista

Metropolian tietojärjestelmäarkkitehtuuri. Nykytilan selvitys & esitys tulevaisuuden arkkitehtuurista Metropolian tietojärjestelmäarkkitehtuuri Nykytilan selvitys & esitys tulevaisuuden arkkitehtuurista 8.9.2009 2.11.2009 Jaakko Rannila, projektipäällikkö, Metropolia ammattikorkeakoulu Eero Manninen, Java

Lisätiedot

26.10.2011 AYJ/JM. SADe -ohjelma Oppijan verkkopalvelut Oppijan keskitetyt palvelut

26.10.2011 AYJ/JM. SADe -ohjelma Oppijan verkkopalvelut Oppijan keskitetyt palvelut 26.10.2011 AYJ/JM SADe -ohjelma Oppijan verkkopalvelut Oppijan keskitetyt palvelut Kilpailutusmateriaali Materiaali löytyy soveltuvin osin (tarjouspyyntö sekä kysymykset ja vastaukset) osoitteesta: https://confluence.csc.fi/display/oppija/kilpailutukset

Lisätiedot

Työeläkeyhtiö Varma. IBM Software Day 9.11.2010 Tuukka Tusa, Digia

Työeläkeyhtiö Varma. IBM Software Day 9.11.2010 Tuukka Tusa, Digia Työeläkeyhtiö Varma IBM Software Day 9.11.2010 Tuukka Tusa, Digia Varman perustehtävät Toimintamme perustuu suomalaiseen työhön ja työeläkejärjestelmän kestävyyden turvaamiseen Käsittelemme eläkkeet oikein

Lisätiedot

Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke

Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke Joustavia opiskelumahdollisuuksia tuetusti Exam-kevätpäivät (31.5.2018) Joustavia opiskelumahdollisuuksia tuetusti Hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama korkeakoulujen kehittämishanke. Tukea

Lisätiedot

www.solita.fi solita@solita.fi

www.solita.fi solita@solita.fi www.solita.fi solita@solita.fi JAVA-SOVELLUSTEN RAKENTAMINEN INTEGROITUUN YMPÄRISTÖÖN Jarno Peltoniemi Solita Oy 10.5.2005 Aiheet Johdanto Portaalit, portletit Oracle Portal Java-sovelluksen rakentaminen

Lisätiedot

Versio 1.0 Sivu 1/13. Koulutuksen suunnittelijan ja opettajan. Projektin väliraportti

Versio 1.0 Sivu 1/13. Koulutuksen suunnittelijan ja opettajan. Projektin väliraportti Versio 1.0 Sivu 1/13 Koulutuksen suunnittelijan ja opettajan palvelut (Peppi) Projektin väliraportti 15.6.2011 Versio 1.0 Sivu 2/13 1 JOHDANTO... 4 1.1 TERMIT... 4 2 PROJEKTIN TILANNE 15.6.2011... 6 2.1

Lisätiedot

Kuntien integraatioalusta. Hannes Rauhala 3.11.2015

Kuntien integraatioalusta. Hannes Rauhala 3.11.2015 Kuntien integraatioalusta Hannes Rauhala 3.11.2015 Johdantoa asiaan Espoon kaupunki on toiminut edelläkävijänä kansallisen palveluväylän (Xroad) käyttöönotossa. Asiasta järjestettiin Espoossa ja Lahdessa

Lisätiedot

OTM-HANKE. Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus

OTM-HANKE. Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus OTM-HANKE Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus Taustaa Aalto-yliopisto, Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteishanke opintohallinnon tietojärjestelmien modernisoinniksi

Lisätiedot

Kohti palvelukeskeistä arkkitehtuuria RAPORTTI

Kohti palvelukeskeistä arkkitehtuuria RAPORTTI Kohti palvelukeskeistä arkkitehtuuria Palvelukerros Proof Of Concept selvitys Metropoliassa RAPORTTI 1.3.2010 Koostanut: Tapio Ekholm Johdanto Testauksen tehtävänä oli selvittää onko SOA-konsepti (Service

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna. 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut

Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna. 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut Finna tehostaa ja mahdollistaa Finnan kehittämisen myötä KDK:sta tulee: Tiedon

Lisätiedot

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari Alkuraportti Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalvelujen toteutuksessa Lappeenranta, 30.3.2008,

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Yritysarkkitehtuuri. Muutostarpeet

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Yritysarkkitehtuuri. Muutostarpeet Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Ympäristö Muutostarpeet ja niihin vastaaminen Yritysarkkitehtuuri Liiketoiminta-arkkitehtuuri Tavoitteet, Palvelut, Prosessit Informaatioarkkitehtuuri Tietotarpeet,

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Liite 1: OpenESB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. OpenESB. Sivu 1

Liite 1: OpenESB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. OpenESB. Sivu 1 Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu PoC tulos Palvelun uusi versio on voitava Palveluiden kehittäminen vaikeutuu asentaa

Lisätiedot

Hankesuunnitelma. Novus-Hanke. Novus-Hanke. YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA. www.prh.fi LIITE 1

Hankesuunnitelma. Novus-Hanke. Novus-Hanke. YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA. www.prh.fi LIITE 1 Hankesuunnitelma YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA Hankesuunnitelma - Sisältö Tausta Hankkeen tavoitteet, hyödyt, riskit ja laadunvarmistus Arkkitehtuurit Kustannukset Organisaatio

Lisätiedot

Yhteinen opintohallinnon järjestelmä

Yhteinen opintohallinnon järjestelmä Yhteinen opintohallinnon järjestelmä Uudenmuotoiset yliopistot ja tietohallinto, Helsinki 1.2.2008 Sami Hautakangas tietojärjestelmäpäällikkö Valmistelevia vaiheita OPM:n hallinnonalan tietohallintostrategia

Lisätiedot

Koulutuksen suunnittelijan ja opettajan palvelut projekti (Peppi) Ohjausryhmän 9. kokous 10.12.2012

Koulutuksen suunnittelijan ja opettajan palvelut projekti (Peppi) Ohjausryhmän 9. kokous 10.12.2012 Keskiviikkona 10.12.2012 klo 10.00 12.00 Metropolia, Bulevardi 31, Neuvotteluhuone P410 Paikalla: Päivi Karttunen (TAMK) (pj) Mikko Naukkarinen (TAMK) (vpj) Marja Sutela (TAMK) Vesa Taatila (Metropolia)

Lisätiedot

IoT-järjestelmän ja ulkovalaistuksen ohjauksen hankinta -markkinavuoropuhelutilaisuus

IoT-järjestelmän ja ulkovalaistuksen ohjauksen hankinta -markkinavuoropuhelutilaisuus IoT-järjestelmän ja ulkovalaistuksen ohjauksen hankinta -markkinavuoropuhelutilaisuus Teknologia-arkkitehtuuri ja rajapinnat/integraatiot 21.3.2019 Sisältö Alustojen asemoituminen ja pilvivalmius Arkkitehtuuriperiaatteet

Lisätiedot

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Tekninen määrittely: Editori Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Sisällysluettelo 1. Johdanto...4 1.1. Tarkoitus ja kattavuus...4 1.2. Tuote ja ympäristö...4 1.3. Määritelmät,

Lisätiedot

TIETOMALLI JA TIETOVARASTO PALVELUKONSEPTI

TIETOMALLI JA TIETOVARASTO PALVELUKONSEPTI TIETOMALLI JA TIETOVARASTO PALVELUKONSEPTI TIETOVARASTOARKKITEHTUURI Tietovarasto- ja BI-ratkaisu Raportit, tilastot, kyselyt, analysointi Lähtöjärjestelmät Poiminta: siirtotiedostojen poiminta ETLprosessien

Lisätiedot

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Viitekehys Julkishallinnon perustietovarantojen rajapinnat (PERA) työryhmän tulokset valmiit syksyllä 2011 Määrittelee teknisen arkkitehtuuriratkaisun tietovarantojen

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Integraation tavoitteita Lähtökohta Web-palvelut Asiakasrekisteri ERP, Tuotannon ohjaus Tuotanto Myynti Intranet Extranet? CRM Johdon tuki Henkilöstö Kirjanpito Palkanlaskenta

Lisätiedot

EI ENÄÄN MUUTOKSIA TÄHÄN!

EI ENÄÄN MUUTOKSIA TÄHÄN! EI ENÄÄN MUUTOKSIA TÄHÄN! Muutokset suoraan Jaakolle 1 Johdanto 2 Termit ja määritelmät 3 Arkkitehtuuriperiaatteet 3.1 Yleiset periaatteet ja vaatimukset 3.2 Noudatettavat standardit 3.3 Autorisointi ja

Lisätiedot

LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit

LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit 1/7 LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit 2/7 Sisällysluettelo Palveluiden hallinta- ja toimintamallit Aluepalveluyhtiö Jatkuva elinkaaren hallinta ja kehittäminen

Lisätiedot

Pilviväylä projekti 24.1.2014

Pilviväylä projekti 24.1.2014 Pilviväylä projekti 24.1.2014 Tarkoitus ja tavoite Pilviväylän teknisten ratkaisujen tavoitteena on ratkaista ongelmia jotka liittyvät pilvipalveluiden hankintaan, saatavuuteen ja käyttöönottoon kouluissa.

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

KOSKI ohjausryhmän kokous

KOSKI ohjausryhmän kokous KOSKI ohjausryhmän kokous 15.6.2017 Oppilashallintojärjestelmä- ja tiedonsiirtokysely 17.5.2017 KOSKI-palvelun käyttöönottoon liittyen lähetimme kyselyn kaikille perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen

Lisätiedot

TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM!

TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM! TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 1 (5) TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM! Tällä liitteellä yksilöidään hankinnan kohteen ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, jotka

Lisätiedot

Ohjelmistoarkkitehtuurit Syksy 2009 TTY Ohjelmistotekniikka 1

Ohjelmistoarkkitehtuurit Syksy 2009 TTY Ohjelmistotekniikka 1 3. Komponentit ja rajapinnat 3.1 Komponenttien idea: ohjelmistotuotannon rationalisointi 3.2 Mikä on ohjelmistokomponentti? 3.3 Komponentit ohjelmistoyksikköinä 3.4 Rajapinnat 3.6 Komponenttien räätälöinti

Lisätiedot

Digitaalisen palvelukerroksen tekninen pilotti

Digitaalisen palvelukerroksen tekninen pilotti Digitaalisen palvelukerroksen tekninen pilotti Teollisuuslaitoksen muutoshanke Luvat- ja valvonta kärkihankkeen seminaari 24.11.2017 Johtava asiantuntija Tuija Vartiainen, KEHA-keskus Esityksen sisältö

Lisätiedot

TEKNOLOGIATUOTEVALINNAT. 1. Esityskerros. Liferay. 1.1. Portaali ja sisällön-/dokumentinhallinta

TEKNOLOGIATUOTEVALINNAT. 1. Esityskerros. Liferay. 1.1. Portaali ja sisällön-/dokumentinhallinta LIITE 4.3 Teknologia-arkkitehtuurin kuvaus 1 (11) TEKNOLOGIATUOTEVALINNAT 1. Esityskerros 1.1. Portaali ja sisällön-/dokumentinhallinta Portaali on verkkosivusto joka tarjoaa informaatiota ja palveluita

Lisätiedot

Korkeakoulurajat ylittävän opiskelun toteutus. Opetuksen tietojärjestelmien integraatioprojekti

Korkeakoulurajat ylittävän opiskelun toteutus. Opetuksen tietojärjestelmien integraatioprojekti Korkeakoulurajat ylittävän opiskelun toteutus Opetuksen tietojärjestelmien integraatioprojekti FUAS pähkinänkuoressa FUAS on Hämeen ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun ja Laurea - ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Wiki korvaa intranetin. Olli Aro 3.6.2010

Wiki korvaa intranetin. Olli Aro 3.6.2010 Wiki korvaa intranetin Olli Aro 3.6.2010 Olli Aro Metsäteollisuuden myynti- ja markkinointitoimia 15 v B2B integraatioita 8 v Verkkopalveluita 7 kk Kehittämiskonsulttina Harrastuksina Talvella hiihto ja

Lisätiedot

Yhteinen alusta digitaaliseen opetukseen kysymyksiä ja alustavia ajatuksia

Yhteinen alusta digitaaliseen opetukseen kysymyksiä ja alustavia ajatuksia Yhteinen alusta digitaaliseen opetukseen kysymyksiä ja alustavia ajatuksia IH päivitetty 15.2.2017 1 Mikä yhteinen alusta? mm. SYL ehdottanut yhteistä alustaa https://syl.fi/blogi/korkeakoulutuksen-valtakunnallinen-alusta-mika/

Lisätiedot

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14 Arkkitehtuurikuvaus Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy Ryhmä 14 Muutoshistoria Versio Pvm Päivittäjä Muutos 0.4 1.11.2007 Matti Eerola 0.3 18.10.2007 Matti Eerola 0.2

Lisätiedot

Ajankohtaista Ilmoitin.fi:stä

Ajankohtaista Ilmoitin.fi:stä Ajankohtaista Ilmoitin.fi:stä Verohallinnon ohjelmistotalotapaaminen 13.5.2016 Markus Virolainen Tieto, Tietokarhu Oy markus.virolainen@tieto.com Kolme asiaa 1. Ilmoitin.fi ja kansallinen palveluarkkitehtuuriohjelma

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA, Service-oriented architecture SOA,

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA, Service-oriented architecture SOA, Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA SOA-arkkitehtuuri perustuu xml:ään ja Web Services teknologioihin Mahdollistaa joustavan mukautumisen tuleviin muutoksiin Kustannustehokas Toteutukset perustuvat

Lisätiedot

PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri. Liite 3: Tietojärjestelmäarkkitehtuurin. integraatioarkkitehtuuri

PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri. Liite 3: Tietojärjestelmäarkkitehtuurin. integraatioarkkitehtuuri 1 (9) PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri Liite 3: Tietojärjestelmäarkkitehtuurin looginen jäsennys ja integraatioarkkitehtuuri 2 (9) Sisältö 1 TIETOJÄRJESTELMÄARKKITEHTUURIN LOOGINEN JÄSENNYS

Lisätiedot

SOA & Ajax Sanahelinää vai toimivaa käytäntöä sähköisessä asioinnissa? Fenix hankejohtaja Harri Juuti Projektipäällikkö Teemu Karvonen

SOA & Ajax Sanahelinää vai toimivaa käytäntöä sähköisessä asioinnissa? Fenix hankejohtaja Harri Juuti Projektipäällikkö Teemu Karvonen SOA & Ajax Sanahelinää vai toimivaa käytäntöä sähköisessä asioinnissa? Fenix hankejohtaja Harri Juuti Projektipäällikkö Teemu Karvonen Agenda Fenix-hankkeen esittely Arkkitehtuuri lyhyesti Kuntalaistili

Lisätiedot

Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV)

Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV) Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV) Miksi, miten ja mihin sitä käytetään KaPA-päivä 26.11.2015 Annette Hotari ja Nina Wiiala, Väestörekisterikeskus Mikä Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV) on? Kansallinen

Lisätiedot

Enterprise SOA. Nyt. Systeemi-integraattorin näkökulma

Enterprise SOA. Nyt. Systeemi-integraattorin näkökulma Enterprise SOA. Nyt. Systeemi-integraattorin näkökulma 12.11.2007 Janne J. Korhonen 12.11.2007 Agenda 1. Prosessit ja palvelut, BPM ja SOA 2. BPM-projekteista yleensä 3. Prosessin elinkaarimalli 4. Kokemuksia

Lisätiedot

OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI

OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI 27.4.2016 Päivän ohjelma 12:00 Avaus / Pekka Äikäs 12:30 Johdon katsaus / Kati Kettunen 12:45 Funidata Oy / Jorma Hänninen ja Mika Peura 13:45 Kahvi 14:15 Aallon käyttöönottoprojekti

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri TUNNISTUSPALVELU INFO

Kansallinen palveluarkkitehtuuri TUNNISTUSPALVELU INFO Kansallinen palveluarkkitehtuuri TUNNISTUSPALVELU INFO 29.9.2015 Palvelulupauksemme Tarjoamme julkishallinnolle mahdollisuuden Suomen ja EU-kansalaisen sähköiseen tunnistamiseen tietoturvallisesti eri

Lisätiedot

Valppaan asennus- ja käyttöohje

Valppaan asennus- ja käyttöohje Versio Päiväys Muokkaaja Kuvaus 0.9 16.2.2006 Tuukka Laakso Korjattu versio 0.1 Antti Kettunen Alustava versio Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Valppaan asennus...3 2.1 Valppaan kääntäminen...3 2.2 Valmiiksi

Lisätiedot

Please note! This is a self-archived version of the original article. Huom! Tämä on rinnakkaistallenne.

Please note! This is a self-archived version of the original article. Huom! Tämä on rinnakkaistallenne. Please note! This is a self-archived version of the original article. Huom! Tämä on rinnakkaistallenne. To cite this Article / Käytä viittauksessa alkuperäistä lähdettä: Uusitalo, M. 2017. Avoin data TAMKissa.

Lisätiedot

UNA PoC-yhteenveto CGI Aino Virtanen

UNA PoC-yhteenveto CGI Aino Virtanen UNA PoC-yhteenveto CGI 4.10.2017 Aino Virtanen PoC-toteutusten vastuulliset toimittajat/asiakasorganisaatiot sekä sisällölliset painopisteet Mitä PoC sisälsi PoC-toiminnallisuus - hahmoteltiin UNA:n modulaarista

Lisätiedot

Käytännön haasteita ja ratkaisuja integraation toteutuksessa. Jukka Jääheimo Teknologiajohtaja Solita Oy

Käytännön haasteita ja ratkaisuja integraation toteutuksessa. Jukka Jääheimo Teknologiajohtaja Solita Oy Käytännön haasteita ja ratkaisuja integraation toteutuksessa Jukka Jääheimo Teknologiajohtaja Solita Oy 13.03.2008 Sisältö 2 Alustus Integraation haasteet Integraatioarkkitehtuuri Hyvän integraatioarkkitehtuurin

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

Kokoelmahallintajärjestelmän Vesa Hongisto

Kokoelmahallintajärjestelmän Vesa Hongisto Kokoelmahallintajärjestelmän hankinta 12.3.2013 Vesa Hongisto Hankkeen tilanne Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri Versio 1.0, 2012 Yhtenäiset luettelointisäännöt, formaatit ja standardit

Lisätiedot

Kiinteistöjen paloturvallisuuden ajankohtaispäivät 2016 Muuttuva ympäristö ja teknologian haasteet Palontorjunnan laitteistot Lauri Lehto,

Kiinteistöjen paloturvallisuuden ajankohtaispäivät 2016 Muuttuva ympäristö ja teknologian haasteet Palontorjunnan laitteistot Lauri Lehto, Kiinteistöjen paloturvallisuuden ajankohtaispäivät 2016 Muuttuva ympäristö ja teknologian haasteet Palontorjunnan laitteistot Lauri Lehto, Turvallisuusasiantuntija Kilpailu aikaa vastaan Nykyhetki 1v 5v

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

Työharjoittelujärjestelmän kehitysprojektin taustatutkimus

Työharjoittelujärjestelmän kehitysprojektin taustatutkimus Daniel Koskelainen Työharjoittelujärjestelmän kehitysprojektin taustatutkimus Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Tuotantotalouden koulutusohjelma Opinnäytetyö 11.4.2018 Tiivistelmä Tekijä Otsikko

Lisätiedot

Kohti palvelukeskeistä arkkitehtuuria. RAPORTTI versio 1.1.

Kohti palvelukeskeistä arkkitehtuuria. RAPORTTI versio 1.1. Kohti palvelukeskeistä arkkitehtuuria Palvelukerros Proof Of Concept selvitys Metropoliassa RAPORTTI 30.9.2010 versio 1.1. Koostanut: Tapio Ekholm Johdanto Tietojärjestelmiä on usein lähdetty kehittämään

Lisätiedot

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Tampereen Teknillinen Yliopisto / Porin laitos Teemu Kumpumäki teemu.kumpumaki@tut.fi 25.6.2015 1 Paikkatieto ja projektinhallinta Paikkatiedon käyttäminen projektinhallinnassa

Lisätiedot

Helsingin urbaani luovuus käyttöön: Open311 kaupunkilaisten palautekanavana. Hanna Niemi-Hugaerts

Helsingin urbaani luovuus käyttöön: Open311 kaupunkilaisten palautekanavana. Hanna Niemi-Hugaerts Helsingin urbaani luovuus käyttöön: Open311 kaupunkilaisten palautekanavana Hanna Niemi-Hugaerts 1 SUORA KAKSISUUNTAINEN KANAVA Aita vääntynyt Steissillä. Kaupunkilainen raportoi ongelmasta Vääntynyt aita!

Lisätiedot

Henkilöliikenteen telematiikan kansallinen järjestelmäarkkitehtuuri TelemArk

Henkilöliikenteen telematiikan kansallinen järjestelmäarkkitehtuuri TelemArk Henkilöliikenteen telematiikan kansallinen järjestelmäarkkitehtuuri TelemArk 29.6.2001 Tausta ja tavoitteet! Henkilöliikenteen kansallista järjestelmäarkkitehtuuria tarvitaan ohjaamaan liikennetelematiikan

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen 20.9.2010 VN periaatepäätös Valtioneuvoston periaatepäätökseen 21.6.2007 kansallisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteista vuosina 2007-2011 on kirjattuna:

Lisätiedot

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä www.niksula.cs.hut.fi/~jjkankaa// Demosovelluksen tekninen määrittely v. 0.6 Päivitetty 11.12.2000 klo 20:26 Mickey Shroff 2 (12) Dokumentin versiohistoria Versio Päivämäärä Tekijä / muutoksen tekijä Selite

Lisätiedot

Mikä Apotti- ekosysteemi on miten se luo yhteistyötä eri toimijoiden kanssa

Mikä Apotti- ekosysteemi on miten se luo yhteistyötä eri toimijoiden kanssa Mikä Apotti- ekosysteemi on miten se luo yhteistyötä eri toimijoiden kanssa Jari Renko Teknologiajohtaja, Oy APOTTI Ab Oy Apotti Ab Ekosysteemi on VAKUUTUS hankkeelle, jotta.. Hankekokonaisuus Ekosysteemi

Lisätiedot

Keskitetyn integraatiotoiminnon hyödyt

Keskitetyn integraatiotoiminnon hyödyt Keskitetyn integraatiotoiminnon hyödyt Janne Kangasluoma / Chief Enterprise Architect, Ilmarinen Teemu O. Virtanen / Director, Information Logistics, Digia 2013 IBM Corporation HUOLEHDIMME NOIN 900 000

Lisätiedot

TeliaSonera Identity and Access Management

TeliaSonera Identity and Access Management TeliaSonera Identity and Access Management 22.10.2009 EMC Forum Juha Arjoranta 1 TeliaSonera Identity and Access Management Alustus käyttövaltuushallintaan IAM kokonaisratkaisun elementit Nykytilaa ja

Lisätiedot

Kuntatoimijoiden yhteistyö sote-sektorin sähköisen asioinnin kehittämisessä

Kuntatoimijoiden yhteistyö sote-sektorin sähköisen asioinnin kehittämisessä Kuntatoimijoiden yhteistyö sote-sektorin sähköisen asioinnin kehittämisessä Terveydenhuollon Atk-pa iva t 12. 13.5.2015 Tampere-talo Jukka Markkanen, Medbit Oy Jyrki Halttunen, Kuntien Tiera Oy Copyright

Lisätiedot

Uuden sukupolven verkko-oppimisratkaisut 15.2.2012 Jussi Hurskainen

Uuden sukupolven verkko-oppimisratkaisut 15.2.2012 Jussi Hurskainen Uuden sukupolven verkko-oppimisratkaisut 15.2.2012 Jussi Hurskainen Arcusys Oy Toimivan johdon omistama tietotekniikan palveluyritys Perustettu vuonna 2003 Henkilöstö 48 ohjelmistoalan ammattilaista Asiakkaina

Lisätiedot

Peppi projekti: Selvitys lukujärjestyksien suunnittelutyökaluista. Versio 0.9 17.6.2011

Peppi projekti: Selvitys lukujärjestyksien suunnittelutyökaluista. Versio 0.9 17.6.2011 Peppi projekti: Selvitys lukujärjestyksien suunnittelutyökaluista Versio 0.9 17.6.2011 Sisältö 1. Johdanto... 1 1.1 Tavoitteet... 1 1.2 Rajaukset... 1 1.3 Taustaa... 1 2. Työ- ja lukujärjestyssuunnittelutyökalut...

Lisätiedot

VYPEdit verkkosivualusta SVY-toimijoille

VYPEdit verkkosivualusta SVY-toimijoille VYPEdit verkkosivualusta SVY-toimijoille www.vy.fi/admin/vypedit TieVie 26.8.2005 Hely Lahtinen VypEdit sisällönhallintajärjestelmällä voi www.vy.fi/admin/vypedit tuottaa ja ylläpitää www-sivustoja SVY:n

Lisätiedot

Espoon arkkitehtuurin kehittäminen - Tiedonhallinta ja arkkitehtuuri kaupungin näkökulmasta

Espoon arkkitehtuurin kehittäminen - Tiedonhallinta ja arkkitehtuuri kaupungin näkökulmasta Espoon arkkitehtuurin kehittäminen - Tiedonhallinta ja arkkitehtuuri kaupungin näkökulmasta Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto 10.11.2014 Marko Kukkonen, Konserniesikunta - Tietohallinto Kokonaisarkkitehtuuri

Lisätiedot

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3 Tuotekonfigurointi ADE Oy lyhyesti Asiakkaiden tarpeisiin suunnattua innovatiivista ja toimivaa ohjelmisto- ja 3d animaatiopalvelua. Ade Oy on toteuttanut vuodesta 2000 alkaen haastavaa interaktiivista

Lisätiedot

Perusarkkitehtuurin ja vuorovaikutuksen mallintamisen perusteita.

Perusarkkitehtuurin ja vuorovaikutuksen mallintamisen perusteita. Perusarkkitehtuurin ja vuorovaikutuksen mallintamisen perusteita. Arkkitehtuuriin vaikuttavat ympäristötekijät Jo kehittämisen alkuvaiheessa on tarpeellista hahmotella arkkitehtuurin perusratkaisu. Lähtökohdat

Lisätiedot

MatTaFi projektin HAKA-pilotti

MatTaFi projektin HAKA-pilotti projektin HAKA-pilotti Matti Harjula matti.harjula@hut.fi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Teknillinen korkeakoulu 15. tammikuuta 2008 1 2 Materiaalin tuottajat ongelmana 3 Uusien sovellusten yksinkertaisempi

Lisätiedot

HARAVA-PALVELU AVOIMEN LÄHDEKOODIN TEKNOLOGIOILLA ALPO-seminaari 2013

HARAVA-PALVELU AVOIMEN LÄHDEKOODIN TEKNOLOGIOILLA ALPO-seminaari 2013 HARAVA-PALVELU AVOIMEN LÄHDEKOODIN TEKNOLOGIOILLA ALPO-seminaari 2013 Kaarina Vartiainen, SYKE SADE SADE - HARAVA Ympäristöministeriön tilaama palvelu, osana SADe- hanketta (Sähköisen asioinnin ja demokratian

Lisätiedot

SOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ

SOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ Liite L: Teknisten ympäristöjen kuvaus SOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ Liite L: Teknisten ympäristöjen kuvaus VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 12.3.15 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi

Lisätiedot

ABB Drives and Controls, 26.05.2015 Koneenrakentajan ja laitetoimittajan yhteistoiminta toiminnallisen turvallisuuden varmistamisessa

ABB Drives and Controls, 26.05.2015 Koneenrakentajan ja laitetoimittajan yhteistoiminta toiminnallisen turvallisuuden varmistamisessa ABB Drives and Controls, 26.05.2015 Koneenrakentajan ja laitetoimittajan yhteistoiminta toiminnallisen turvallisuuden varmistamisessa Sisältö 1. Koneenrakentajan haasteita koneiden turvallistamisessa 2.

Lisätiedot

Arkkitehtuuri muutosagenttina

Arkkitehtuuri muutosagenttina Arkkitehtuuri muutosagenttina Smarter Processes, Development & Integration Hannu Salminen CTO OP-Pohjola 2013 IBM Corporation Taustaa Nykyinen IT-arkkitehtuuri ja liiketoimintatarpeet eivät kohtaa OP-Pohjolan

Lisätiedot

J2EE vs..net Olli Sakari

J2EE vs..net Olli Sakari TEEMA-ARTIKKELI J2EE vs..net Olli Sakari J2EE ja.net ovat tietojärjestelmäteknologioita, joiden varaan suuri osa tulevaisuuden tietojärjestelmistä tulee rakentumaan. Molemmat teknologioista tarjoavat välineitä

Lisätiedot

Valinnanvapauspalveluiden rajapinnat, tietotarpeet

Valinnanvapauspalveluiden rajapinnat, tietotarpeet Valinnanvapauspalveluiden rajapinnat, tietotarpeet Tuottajanhallintapalvelu Tuottajanhallintapalvelun tietoja voidaan hyödyntää Asiakkaan valintojen tukena Maakuntien järjestämistehtävissä Kansallisessa

Lisätiedot

Omatietovaranto. Jari Suhonen, THL Jari Suhoenn/ OPER

Omatietovaranto. Jari Suhonen, THL Jari Suhoenn/ OPER Omatietovaranto Jari Suhonen, THL 25.10.2016 27.10.2016 Jari Suhoenn/ OPER 1 Tulossa THL:stä PHR-kokonaisuuden yleiskuvaus Kuvaus kokonaisuudesta, periaatteet ja linjaukset Saatavilla vuoden 2016 aikana

Lisätiedot

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausdokumentti Kivireki Helsinki 17.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Anu Kontio Ilmari

Lisätiedot

4.12.2005. SEPA REFAKTOROINTI Antti Ahvenlampi, 57408L Erik Hakala, 57509T

4.12.2005. SEPA REFAKTOROINTI Antti Ahvenlampi, 57408L Erik Hakala, 57509T SEPA REFAKTOROINTI Antti Ahvenlampi, 57408L Erik Hakala, 57509T SEPA: REFAKTOROINTI 2 (9) SEPA: REFAKTOROINTI 3 (9) VERSIOHISTORIA Version Date Author Description 0.1 2.12.2005 Erik Hakala Ensimmäinen

Lisätiedot

Kansallinen palveluväylä - yleiskuva ja tilanne nyt , Jyväskylä Pauli Kartano Valtiovarainministeriö, JulkICT

Kansallinen palveluväylä - yleiskuva ja tilanne nyt , Jyväskylä Pauli Kartano Valtiovarainministeriö, JulkICT Kansallinen palveluväylä - yleiskuva ja tilanne nyt 20.5.2014, Jyväskylä Pauli Kartano Valtiovarainministeriö, JulkICT Kansallinen Palveluarkkitehtuuri -ohjelma 2014-2017 Perustietovarannot Julkisen hallinnon

Lisätiedot

Integraatioratkaisu joukkoviestintäverkkojen esittämiseen paikkatietojärjestelmässä

Integraatioratkaisu joukkoviestintäverkkojen esittämiseen paikkatietojärjestelmässä Integraatioratkaisu joukkoviestintäverkkojen esittämiseen paikkatietojärjestelmässä Tuomas Suni Digita Oy Valvoja: Prof. Jukka Manner Ohjaaja: DI Heikki Isotalo Tietoverkkotekniikan diplomityöseminaari

Lisätiedot

PEPPI. Peppi-tietojärjestelmä ratkaisee koulutuksen suunnittelun ja toteutuksen haasteet ennennäkemättömällä tarkkuudella ja tehokkuudella.

PEPPI. Peppi-tietojärjestelmä ratkaisee koulutuksen suunnittelun ja toteutuksen haasteet ennennäkemättömällä tarkkuudella ja tehokkuudella. VU P I PEPPI UUTISET E OD S TA P E P 2 0 1 0 2015 PEPPI VOIMAA JA VÄÄNTÖÄ Peppi-tietojärjestelmä ratkaisee koulutuksen suunnittelun ja toteutuksen haasteet ennennäkemättömällä tarkkuudella ja tehokkuudella.

Lisätiedot

Ohjelmistojen suunnittelu

Ohjelmistojen suunnittelu Ohjelmistojen suunnittelu 581259 Ohjelmistotuotanto 154 Ohjelmistojen suunnittelu Software design is a creative activity in which you identify software components and their relationships, based on a customer

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702)

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

MAKUFI. Avoimen tuotteen hallintamalli Maakuntien verkkopalvelusivustot

MAKUFI. Avoimen tuotteen hallintamalli Maakuntien verkkopalvelusivustot MAKUFI Avoimen tuotteen hallintamalli Maakuntien verkkopalvelusivustot 9.8.2018 Miksi MAKUFI? Maakuntien yhteistyö, kunta.fi-yhteistyö Tuki maakuntien käynnistymiselle Yhteinen malli tuotteen elinkaarenhallintaan

Lisätiedot

Liiketoimintajärjestelmien integrointi

Liiketoimintajärjestelmien integrointi Liiketoimintajärjestelmien integrointi Vierailuluento 2.3.2015 Esa Heikkinen Mystes Oy Agenda Liiketoimintajärjestelmien integrointi EAI: Enterprise Application Integration EAS: Enterprise Application

Lisätiedot

PILETTI. Tekninen vaatimusmäärittely. v. 0.2

PILETTI. Tekninen vaatimusmäärittely. v. 0.2 PILETTI Tekninen vaatimusmäärittely v. 0.2 2 Sisällysluettelo 1. Yleiskuvaus... 3 2. Taustajärjestelmä... 4 3. Palvelupisteiden sovellus... 4 4. Korttisovellus ja turvaratkaisu... 4 5. Rajapinnat... 5

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

Kuntien yhteentoimivuusseminaari. Tietomallien laatiminen Taina Nurmela projektipäällikkö, Helsingin kaupunki

Kuntien yhteentoimivuusseminaari. Tietomallien laatiminen Taina Nurmela projektipäällikkö, Helsingin kaupunki Kuntien yhteentoimivuusseminaari Tietomallien laatiminen Taina Nurmela projektipäällikkö, Helsingin kaupunki Case Tiedonohjaus tietomallituki Tiedonohjaus tarjoaa tiedot rajapinnan kautta käyttöliittymään

Lisätiedot

Tässä kertauksena SOA ja palvelu.

Tässä kertauksena SOA ja palvelu. 1 Tässä kertauksena SOA ja palvelu. Eri lähteet esittävät erilaisia vaatimuksia SOA-järjestelmän osasille eli palveluille. Yleisimpiä ja tärkeimpiä ovat autonomisuus, löyhä sidonta, toteutusriippumaton

Lisätiedot