Hakuaika yliopistoihin on ja hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi -palvelun kautta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hakuaika yliopistoihin on ja hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi -palvelun kautta."

Transkriptio

1

2 Hakuaika yliopistoihin on ja hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi -palvelun kautta. Kauppakorkeakoulun pääsykoe tulee muuttumaan merkittävästi keväällä Aikaisemmat kolme pääsykoekirjaa ja matematiikan osio korvataan lukion oppimäärään perustuvilla historian, yhteiskuntaopin ja uudistetuilla matematiikan kursseilla. Opiskelupaikkaa haetaan joko omalla ylioppilastodistuksella tai pääsykokeella. Ensimmäistä kertaa hakevat pystyvät hyödyntämään ylioppilaskirjoituksiensa arvosanoja hakemisessa. Muussa tapauksessa haku tapahtuu pääsykokeen kautta. Kunkin hakukohteen aloituspaikoista täytetään keskimääräisesti 60 % ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella ja 40 % koepisteiden perusteella. Uudistuksen myötä kauppatieteellisen alan yhteisvalinnasta poistuu kokonaan yhteispiste-valinta, jossa ennen hyötyi sekä hyvistä ylioppilastutkinnon arvosanoista että koepisteitä. Todistusvalinta Todistusvalinnassa voi tulla hyväksytyksi mihin tahansa yliopistoon, paitsi Turun kauppakorkean kansainväliselle linjalle. Todistusvalinnassa otetaan huomioon ainoastaan ensisijaiset hakijat. Ensisijaisia ovat ne hakijat, jotka eivät ole vastaanottaneet aiemmin opiskelupaikkaa. Todistusvalinnassa pisteet määräytyvät ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella. Voidakseen tulla hyväksytyksi todistusvalinnassa on hakijan saatava vähintään 20 pistettä. Jos hakija ei tule valituksi todistusvalinnassa, osallistuu hän valintakokeeseen. Tällöin hänet valitaan koepisteiden perusteella. Koepistevalinta Valintajärjestys määräytyy koepisteiden perusteella. Valintakokeessa esitetään sekä monivalinta että oikein/väärin-kysymyksiä. Valintakoe perustuu aiemmin mainittujen lukion oppimäärään perustuviin kursseihin sekä koetilausuudessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon. Hakijan on saatava valintakokeesta pisteitä vähintään 60 % valintakokeesta positiivisia pisteitä saaneiden keskiarvosta, jotta pystyy tulla hyväksytyksi kouluun. Kokeen pituus on kolme tuntia ja se suoritetaan yhtäjaksoisesti. Yliopistot ilmoittavat erikseen kokeen suorituspaikat.

3 Miten kauppakorkean yhteishaku muuttuu vuonna 2018? Uudistunut valintakoemateriaalit Valintakoe perustuu lukion opintosuunnitelman mukaisiin neljään kurssiin: Taloustieto, YH2 Keskeiset sisällöt - Kansantalous ja yksikön talous - Markkinat, suhdanteet ja talouselämä - Talouspolitiikka - Kansainvälinen talous Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa, HI1 Keskeiset sisällöt: - Historian tutkimus, tutkimusmenetelmät - keskiajan talous ja yhteiskunta - maatalouden syntyminen - teollistumisen edellytykset ja sen seuraukset - Modernin kulutusyhteiskunnan kehitys ja talouskasvun rajat Tilastot ja todennäköisyys, MAB5 Keskeiset sisällöt: - Regressio ja korrelaatio - Ennusteiden tekeminen - Kombinatoriikka - Todennäköisyyden laskulakien käyttö TAI Todennäköisyys ja tilastot, MAA10 Keskeiset sisällöt: - Todennäköisyyksien laskusäännöt - Normaalijakauma - Diskreetin ja jatkuva todennäköisyysjakauma - Kombinatoriikka

4 60% opiskelupaikoista täytetään ylioppilastodistuksen perusteella Vuonna 2018 kauppakorkeaan hakijoista valitaan 60% todistuspisteiden perusteella. Keväällä 2017 kauppakorkeakouluun haki yhteensä noin hakijaa, joista sisään pääsi noin 1500 hakijaa. Karheasti tämä tarkoittaa, että vain joka seitsemäs hakija pääsi kauppakorkeaan. Viime vuonna 20% hakijoista valittiin ylioppilastodistuksen pisteiden perusteella ja loput 80% pääsykokeella. Keväällä 2017 Turun kauppakorkeaan hakijoita oli Turussa aloituspaikkoja oli samana vuonna normaalipuolella 180. Vuoden 2018 uudistuksien mukaan todistusvalinnalla valittaisiin 108 opiskelijaa. Jos luku 108 suhteutetaan kaikkiin hakijoihin 3238, olisi vuonna 2017 Turkuun valittu todistuspisteiden perusteella 3,4% kaikista hakijoista. Ylioppilaskirjoitusten arvosanoilla sisään päässeiden määrä on siis erittäin pieni. Kouluun pääseminen edellyttää valtaosalta pääsykoemateriaalien sujuvaa osaamista. Uudistuksen myötä poistuu kokonaan yksi hakulinjoista, jossa huomioitiin sekä ylioppilastodistuksen arvosanat että suoritus pääsykokeessa. Sisäänpääsyyn vaadittavien todistuspisteiden summaa ei voida varmuudella sanoa etukäteen. Kuitenkin on hyvin todennäköistä, että vaadittava pistemäärä tulevan olemaan lähellä maksimipisteitä. Tämä tarkoittaa, että hakijoilta jotka valitaan todistuspisteiden perusteella, voidaan odottaa erinomaista todistusta. Hakukohteesta riippuen lähes 80% hakijoista osallistuu valintakokeeseen. Hakijan, jolla ei ole erinomainen todistus, on menestyttävä valintakokeessa erityisen hyvin. Matematiikan osaamisen merkitys Valintakokeessa matematiikan merkitys korostuu, eikä hakija voi jättää sitä huomioimatta. Valintakokeessa on kuitenkin huomioitu sekä lyhyen että pitkän matematiikan opiskelleet hakijat. Valintakokeessa saattaa olla myös tilaisuudessa jaettavaa materiaalia, joihin vastaaminen luultavasti edellyttää valintakoemateriaalien syvällisempää ymmärtämistä. Ylioppilaskirjoitukset eroavat paljon valintapääsykokeesta ja vaikka materiaali onkin sama täytyy hakijan ymmärtää lukiokurssien sisältö laajemmin. Varsinkin historian ja yhteiskuntaopin valintakokeen tehtävissä tulee hakijan kiinnittää tarkempaa huomiota aiheisiin. Näiden aineiden ylioppilaskokeet koostuvat esseiden kirjoittamisesta, mutta valintakokeentehtävät tulevat olemaan monivalintaja/tai oikein/väärin -kysymyksiä.

5 Suomalainen ylioppilastutkinto Huomioon otetaan äidinkielen, enemmän pisteitä antava matematiikan ja A-kielen koe sekä kaksi muuta parhaat pisteet antavaa koetta. Jos hakija on suorittanut useamman kuin yhden A-kielen, otetaan huomioon parhaat pisteet antava suoritus. L E M C Äidinkieli Matematiikka, pitkä oppimäärä Matematiikka, muu oppimäärä A-kieli Kaksi muuta parhaat pisteet antavaa koetta Pisteytys Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa valitaan joko todistusvalintapistein tai valintakoepistein. Poikkeuksena haastattelua käyttävät valinnat (Turun kauppakorkean kansainvälisen johtamisen ja yrittäjyyden tutkintoohjelma), jossa hakija osallistuu haastatteluun valitsemalla kielillään sekä valintakokeeseen. Voidakseen tulla hyväksytyksi todistusvalinnassa, hakijan tulee saada vähintään 20 todistusvalintapistettä enintään 40 pisteestä. Voidakseen tulla hyväksytyksi koepistevalinnassa, hakijan on osallistuttava valintakokeeseen ja saatava pisteitä vähintään 60% valintakokeesta positiivisia pisteitä saaneiden keskiarvosta.

6 Tarjoamme asiakkaillemme jotain aivan erityistä: Valmennuskurssin tuplatakuulla! Mikäli pääset opiskelemaan Turun kauppakorkeakoulun hakukohteeseen kauppatieteet Turku tai kauppatieteet kansainvälinen liiketoiminta, palautamme sinulle 500 takaisin. Jos taas koulupaikka kauppakorkeakoulusta ei aukea, pääset kurssillemme veloituksetta seuraavana vuonna*. Vuoden 2018 Tuplatakuu-kurssiin sisältyy: Liveopetus (yli 100 oppituntia). Kurssi järjestetään arki-iltaisin, joten aamupäivät ja viikonloput voi lukea! Jopa 6 Simuloitua harjoituspääsykoetilannetta Markkinoiden ainoa KV-haastattelusimulaatio Tunnukset Verkkoakatemiaan (arvo: 349 ) Tiivistelmät kaikista valintakokeen aineista sekä materiaalit molemmista matematiikan kokonaisuuksista Yli 1000 harjoituskysymystä pääsykoemateriaaleista Tutorit ja muu kurssin tukiyhteisö uusine kavereineen tukemaan menestystäsi *Takuu seuraavan vuoden ilmaisesta kurssista kumoutuu, mikäli asiakas saa opiskelupaikan mistä tahansa Suomen kauppakorkeakoulusta. Oikeus ilmaiseen valmennuskurssiin seuraavana vuonna kumoutuu myös, mikäli valintamenettelyjärjestelmä muuttuu siten, että pääsykokeita ei enää tulevina vuosina järjestetä.

7 KANDI JA MAISTERI Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto rakentuu useimmissa yliopistoissa kaikille yhteisistä perusopinnoista, pääaineen/-ohjelman opinnoista, sivuaineopinnoista ja kieliopinnoista. Yhteiset perusopinnot kestävät noin vuoden ja niiden kautta opiskelijat saavat yleiskäsityksen useimmista kauppatieteiden aineista, kuten muun muassa markkinoinnista, johtamisesta, kansantaloudesta rahoituksesta ja laskentatoimesta, sekä monista muista. Pääaine tai varsinainen kandiohjelma valitaan usein perusopintojen jälkeen tai niiden loppuvaiheessa. Kandiohjelmien sisällöt vaihtelevat yliopistoittain. Joissain yliopistoissa on tarjolla laaja valikoima ohjelmia ja toisissa kauppatieteellisiä aineita on koottu yhteen ja siten muodostettu määrällisesti vähemmän, mutta sisällöltään laaja-alaisempia kandiohjelmia. Sivuopintoja voi usein suorittaa jostain toisesta yliopiston tiedekunnasta tai täydentää kandiohjelmaansa jollain toisella kauppatieteellisellä aineella. Usein sivuopintoja suoritetaan myös jossain ulkomaisessa yliopistossa opiskelijavaihdon kautta. Kieliopinnot kuuluvat useimmiten kauppatieteellisiin tutkintoihin. Kieliopintojen määrä vaihtelee yliopistoittain, mutta keskimäärin niitä sisältyy tutkintoon noin 20 opintopistettä kandin kokonaisopintopistemäärästä, joka on 180 opintopistettä. Kauppatieteiden maisteri tutkinto sisältää usein samat elementit, kuin kandidaatin tutkinto, pois lukien peruskurssit. Maisteriohjemia tai pääaineita, on valittavana enemmän kuin kandidaatin tutkinnossa ja ne ovat usein sisällöltään tarkemmin rajattuja. Maisteriohjelmat usein joko syventävät jotain kauppatieteellistä oppialaa entisestään, pyrkivät yhdistelemään eri kauppatieteen aloja ja siten luovat omaleimaisen ohjelman tai yhdistävät kauppatieteitä ja muita tieteenaloja. Ohjelman valintaan ei ole yksiselitteisiä ohjeita, vaan se riippuu opiskelijan omista mielenkiinnon kohteista. Saattaa olla, että sitä suosikkiohjelmaa ei ole lainkaan oman yliopiston sisällä tai Suomessa, jolloin voi harkita yliopiston vaihtamista.

8 Kauppakoekaan hakiessa ei ole olemaa yhtä oikeaa lukutapaa, vaan jokaisen hakijan tulee löytää itselle sopiva aikataulu ja tekniikka lukuprosessiin. Toiselle saattaa sopia säntillinen ja tarkka lukusuunnitelma noudattaminen, toinen etenee fiilispohjalla. Valintakoe edellyttää sekä pienten yksityiskohtien että suurempien kokonaisuuksien hallintaa. Tämä vaatii paljon aikaa sekä lukemisen että tehtävien parissa. Koko lukuprosessin aikana on tärkeä pysyä freshinä. Riittävä lepo, ravinto ja itselle mielekkäiden asioiden tekeminen antavat sopivaa vastapainoa opiskelulle kevään aikana. On tärkeää muistaa, että lukiessa tulisi koko ajan keskittyä itse asiaan. Jos tulee fiilis, että keskittyminen on hankalaa ja mitään ei jää muistiin, on parempi siirtyä toiseen aiheeseen tai tehdä jotain täysin muuta. Jätä turhien tekosyiden keksiminen pois äläkä koita välttää lukemista! Onnistuminen valintakokeessa edellyttää lukuprosessin onnistumista. Tärkeää on löytää itselleen sopiva ympäristön ja tavan lukea: toista miellyttää kirjaston hiljaiset lukusalit, toinen taas oppii parhaiten ryhmässä muiden kanssa. On turha tuhlata aikaa ja energiaa väärillä tavoilla opiskeluun, sillä se ei useinkaan tuota tulosta. Tähän väliin klassikko: kertaus on opintojen äiti. Kertaamisen tulisin tapahtua jokaisen aihealueen, vaikka jopa jokaisen luetun kappaleen jälkeen. Kannattaa kerrata myös jokaisen viikon lopussa koko viikon aikana opitut asiat. Suositeltavaa olisi myös käyttää muita oppimistekniikoita kuin vain lukemista: kirjoita muistiinpanoja, keksi jopa vähän hullunkurisia muistisääntöjä, tee kysymyslappuja tai pyydä kaveria tenttaamaan sinulta vastauksia. Jokainen ihminen on yksilö. Vertailu kavereiden lukutunteihin tai -tapoihin ei välttämättä ole kovin kannattavaa, sillä menestystarinoita löytyy laidasta laitaan. Käytä mielikuvitusta: äänitä itsellesi muistiinpanoja ja kuuntele niitä lenkeillä tai lue muistilappuja vessanpeilistä. Oikeaa tai väärää tapaa ei pääsykoelukemisessa ole. Kouluun pääsy vaatii varmasti kaikilta hakijoilta aikaa, mutta kaikki on loppujen lopuksi sinusta itsestäsi kiinni. Päätä, että sinä olet se joka saa ensi kesänä maailman parhaan tiedon: opiskelupaikan kauppakorkeasta!

Hakuaika yliopistoihin on ja hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi -palvelun kautta.

Hakuaika yliopistoihin on ja hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi -palvelun kautta. Hakuaika yliopistoihin on 20.3. 3.4.2019 ja hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi -palvelun kautta. Kauppakorkeakoulujen hakukohteiden aloituspaikoista täytetään keskimääräisesti 60 % ylioppilastutkinnon arvosanojen

Lisätiedot

Oikeustieteellinen tiedekunta Opinto-ohjaajien infotilaisuus

Oikeustieteellinen tiedekunta Opinto-ohjaajien infotilaisuus Oikeustieteellinen tiedekunta Opinto-ohjaajien infotilaisuus 9.11.2018 Opintopäällikkö Katja Arola Opiskelijavalinta 2019 Valinta 2019 Vuonna 2019 oikeustieteelliselle alalle avataan todistusvalinta

Lisätiedot

vuositason vanhempainilta. Tiistai klo Rehtori Sinikka Luoma-Mattila Opinto-ohjaaja Matti Iivanainen

vuositason vanhempainilta. Tiistai klo Rehtori Sinikka Luoma-Mattila Opinto-ohjaaja Matti Iivanainen 2. -3. vuositason vanhempainilta Tiistai 07.11.2017 klo 17.30 Rehtori Sinikka Luoma-Mattila Opinto-ohjaaja Matti Iivanainen Syyslukukauden tunnelmia Opetustilojen monikäyttöisyys ja muunneltavuus Tilojen

Lisätiedot

Jatko-opiskelu. Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat. yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus

Jatko-opiskelu. Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat. yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus Jatko-opiskelu Jatko-opiskelu Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus 18.4.2017 Rauman Lyseon lukio 2 Yliopistot suoritetaan ensin

Lisätiedot

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Tekniikan ala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Teknillinen tiedekunta

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Tekniikan ala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Teknillinen tiedekunta Opiskelijavalinta ja opiskelu Tekniikan ala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Teknillinen tiedekunta Missä voi opiskella diplomi insinööriksi ja arkkitehdiksi? DIA yhteisvalintaan kuuluvat yliopistot OULU Vaasa

Lisätiedot

Korkeakoulujen valintojen uudistukset

Korkeakoulujen valintojen uudistukset Korkeakoulujen valintojen uudistukset Riku Hanhinen 10.11. Opintopolku ja muut oppijan palvelut -tilaisuus Johdanto Mikä muuttuu 2018? Mikä muuttuu 2019? Mikä muuttuu 2020? Mistä löydän lisätietoa? 2 Alatunnisteteksti

Lisätiedot

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Teknillistieteellinen koulutusala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Teknillistieteellinen koulutusala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Opiskelijavalinta ja opiskelu Teknillistieteellinen koulutusala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Missä voi opiskella diplomi-insinööriksi ja arkkitehdiksi? DIA -yhteisvalintaan kuuluvat yliopistot OULU Vaasa

Lisätiedot

OPINTO-OHJAUS JATKO-OPINNOT Yleistä pyrkimisasiaa Termistöt tutuksi 2019 hakuinfo 2020 hakuinfo

OPINTO-OHJAUS JATKO-OPINNOT Yleistä pyrkimisasiaa Termistöt tutuksi 2019 hakuinfo 2020 hakuinfo OPINTO-OHJAUS JATKO-OPINNOT Yleistä pyrkimisasiaa Termistöt tutuksi 2019 hakuinfo 2020 hakuinfo OPINTO-OHJAUS LUKIOSSA OPO1 (sis.tvt-taidot, RO-tuokiot, YO-infot yms.) OPO2 kurssi (Suomalainen koulutusjärjestelmä,

Lisätiedot

Olemme keränneet näille sivuille tietoa lukion merkityksestä, ainevalinnoista ja poluista korkeakouluihin.

Olemme keränneet näille sivuille tietoa lukion merkityksestä, ainevalinnoista ja poluista korkeakouluihin. Aloita tästä Olemme keränneet näille sivuille tietoa lukion merkityksestä, ainevalinnoista ja poluista korkeakouluihin. Lukion alussa on hyvä tutustua omiin vahvuuksiin ja mieltymyksiin oppiaineiden kautta.

Lisätiedot

KAUPPATIETEELLISEN ALAN YHTEISVALINNAN VALINTAPERUSTEET JA TUKKK:N SISÄÄNOTTOMÄÄRÄT VUONNA 2013 KAUPPATIETEELLISEN ALAN YHTEISVALINTA HAKEMINEN

KAUPPATIETEELLISEN ALAN YHTEISVALINNAN VALINTAPERUSTEET JA TUKKK:N SISÄÄNOTTOMÄÄRÄT VUONNA 2013 KAUPPATIETEELLISEN ALAN YHTEISVALINTA HAKEMINEN 1 KAUPPATIETEELLISEN ALAN YHTEISVALINNAN VALINTAPERUSTEET JA TUKKK:N SISÄÄNOTTOMÄÄRÄT VUONNA 2013 KAUPPATIETEELLISEN ALAN YHTEISVALINTA Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa opiskelijoita otetaan yliopistolain

Lisätiedot

Aloita tästä. Oulun yliopisto

Aloita tästä. Oulun yliopisto Aloita tästä Olemme keränneet näille sivuille tietoa lukion merkityksestä, ainevalinnoista ja poluista korkeakouluihin. Keskitymme lukio-opintoihin, mutta on syytä huomata, että korkeakouluihin johtaa

Lisätiedot

- mitä pitäisi tietää?

- mitä pitäisi tietää? - mitä pitäisi tietää? Haku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi Voit hakea enintään 6 korkeakoulujen yhteishaussa olevaan koulutukseen (yliopistojen & ammattikorkeakoulujen hakukohteet) Voit saman

Lisätiedot

VANHEMPAINILTA OPINTO-OHJAUS ABIVUONNA JATKO-OPINNOT

VANHEMPAINILTA OPINTO-OHJAUS ABIVUONNA JATKO-OPINNOT VANHEMPAINILTA 3.10.2017 OPINTO-OHJAUS ABIVUONNA JATKO-OPINNOT Opinto-ohjaus abivuonna HENKILÖKOHTAINEN OHJAUS Lukion oppimäärän tarkistaminen: kokonaiskurssikertymä ja pakolliset kurssit - väh. 75 kurssia,

Lisätiedot

Turun yliopistolla toiseksi eniten hakijoita suomalaisyliopistoista

Turun yliopistolla toiseksi eniten hakijoita suomalaisyliopistoista Turun yliopistolla toiseksi eniten hakijoita suomalaisyliopistoista kevään yhteishaussa. Yhteishaussa hakeneet: hakijoita 16378 (v. 2015: 16312) valintakokeisiin osallistui 11875 hakijaa hyväksyttyjen

Lisätiedot

Opiskelijavalinta ja opiskelu

Opiskelijavalinta ja opiskelu Opiskelijavalinta ja opiskelu Teknillistieteellinen koulutusala Koulutuspäällikkö Heikki Kuoppala Tässä mahdollisesti esitetty virheellinen tieto ei ole peruste esimerkiksi oikaisupyynnön tekemiselle.

Lisätiedot

Abien vanhempainilta. Tikkurilan lukio, Lähteet: Opintopolku ja muut oppijan palvelut koulutus , AVI, Heureka

Abien vanhempainilta. Tikkurilan lukio, Lähteet: Opintopolku ja muut oppijan palvelut koulutus , AVI, Heureka Abien vanhempainilta Tikkurilan lukio, 14.11.2018 Lähteet: Opintopolku ja muut oppijan palvelut koulutus 9.11.2018, AVI, Heureka www.opintopolku.fi Abien jatko-opinto-ohjaus 1 2 3 4 Jatko-opintovaihtoehtoihin

Lisätiedot

MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN. Vanhempainilta abien huoltajille Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen

MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN. Vanhempainilta abien huoltajille Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN Vanhempainilta abien huoltajille 7.11.2017 Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen ABIEN OPINTO-OHJAUS Jatko-opintovaihtoehtoihin tutustuminen Koe kampus (yliopistovaihtoehdot)

Lisätiedot

Oulun yliopiston koulutustarjonta ja valintaperusteet. Oulun yliopisto

Oulun yliopiston koulutustarjonta ja valintaperusteet. Oulun yliopisto n koulutustarjonta ja valintaperusteet Sisällys 1. Opiskelijavalintojen kehittämisen toimenpiteet 2017-2020 2. Hakukohteet kevään 2020 yhteishaussa 3. Kevään 2020 aikataulu 4. Ota yhteyttä! 2 Opiskelijavalintojen

Lisätiedot

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Teknillinen tiedekunta Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Teknillinen tiedekunta Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Opiskelijavalinta ja opiskelu Teknillinen tiedekunta Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Missä voit opiskella diplomiinsinööriksi ja arkkitehdiksi? OULU Vaasa Turku Tampere Helsinki Lappeenranta Koulutusohjelmat

Lisätiedot

Kevään 2018 haut. Oulun yliopisto

Kevään 2018 haut. Oulun yliopisto Kevään 2018 haut Kandi + Maisterikoulutukset Opintopolussa 2 2.11.2017 Maisterikoulutukset Opintopolussa 3 2.11.2017 Kandidaatti- ja maisterikoulutus 3 + 2 v - Hae kandidaatti- ja maisterikoulutukseen

Lisätiedot

Tavoitteena tutkinto

Tavoitteena tutkinto Tavoitteena tutkinto Helsingin yliopiston Opintojen suunnittelu Opintoja suunnitellessa on hyvä pohtia mitä ja miksi haluat opiskella millaisia tavoitteita sinulla on millainen olet opiskelijana miten

Lisätiedot

JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8.

JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8. JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8. Jakoissa 1. - 3. ABI-VUOSI opiskelu koostuu jäljellä olevista pakollisista kursseista sekä yo-kokeisiin treenaavista syventävistä ja soveltavista kursseista

Lisätiedot

Historian ja etnologian laitos

Historian ja etnologian laitos Historian ja etnologian laitos JYU. Since 1863. 15.11.2018 1 Historia JYU. Since 1863. 15.11.2018 2 Historian oppiaineen sisältöjä Historiassa ei opiskella vain tosiasioita tai faktoja, vaan opetellaan

Lisätiedot

Taloustiede, kauppatieteiden kandidaatti ja maisteri (3 v + 2 v) (Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta)

Taloustiede, kauppatieteiden kandidaatti ja maisteri (3 v + 2 v) (Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta) Taloustiede, kauppatieteiden kandidaatti ja maisteri (3 v + 2 v) (Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta) Valintaperusteet Tämä hakukohde on osa kauppatieteellisen alan yhteisvalintaa. Valinta perustuu

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus 7.11.2017 Ilmari Hyvönen 1 Aiheita Ylioppilastutkinnon ja ammatillisen koulutuksen suorittaneet korkeakoulujen valinnoissa: tilastoja Miksi opiskelijavalintoja

Lisätiedot

Yhteishaku Vuokko Iinatti koulutuspäällikkö. Oulun yliopisto

Yhteishaku Vuokko Iinatti koulutuspäällikkö. Oulun yliopisto Yhteishaku 2017 Vuokko Iinatti koulutuspäällikkö Hakukohteet 2017 Kandidaatti + maisterikoulutukset 3+2 v oulu.fi/yliopisto/hakijalle 3 Aloituspaikat ja ensikertalaiset - Vuoden 2017 yhteishaussa on n.

Lisätiedot

JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN

JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN HUOLTAJAILTA 29.11.2017 TERVETULOA! Lukion viimeisenä vuonna nuoren mielessä on monia kysymyksiä Mitä haluan omalta tulevaisuudeltani? Mikä minusta

Lisätiedot

DIPLOMI-INSINÖÖRI- JA ARKKITEHTIKOULUTUKSEN YHTEISVALINNAN VALINTAPERUSTEET 2017

DIPLOMI-INSINÖÖRI- JA ARKKITEHTIKOULUTUKSEN YHTEISVALINNAN VALINTAPERUSTEET 2017 Möte 5/2016, ärende 12, bilaga 1 1 DIPLOMI-INSINÖÖRI- JA ARKKITEHTIKOULUTUKSEN YHTEISVALINNAN VALINTAPERUSTEET 2017 Haku tekniikan kandidaatin hakukohteisiin 1. Yhteisvalinta Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen

Lisätiedot

Mikä DIA-yhteisvalinnassa muuttuu? 2019 ja 2020

Mikä DIA-yhteisvalinnassa muuttuu? 2019 ja 2020 Mikä DIA-yhteisvalinnassa muuttuu? 2019 ja 2020 DIA-webinaari 10.9.2018 Aalto-yliopisto (koordinoiva yliopisto) Lappeenrannan teknillinen yliopisto Oulun yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto (1.1.2019

Lisätiedot

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) Opintoasiainosasto Liite 1

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) Opintoasiainosasto Liite 1 MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) PÄÄHAUN VALINTAPISTEIDEN MÄÄRÄYTYMINEN määräytyvät alkupisteiden ja pääsykoepisteiden perusteella. Valintapisteiden enimmäismäärä on 165. 1 ALKUPISTEET Alkupisteet muodostuvat

Lisätiedot

Lukiosta ja ammatillisesta koulutuksesta korkeakouluun korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen

Lukiosta ja ammatillisesta koulutuksesta korkeakouluun korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen Lukiosta ja ammatillisesta koulutuksesta korkeakouluun korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus 3.11.2017 Ilmari Hyvönen 1 Aiheita Ylioppilastutkinnon ja ammatillisen koulutuksen suorittaneet korkeakoulujen

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

Valintakokeiden lukuurakka. Ylioppilastutkinnon arvosanoilla suurempi merkitys

Valintakokeiden lukuurakka. Ylioppilastutkinnon arvosanoilla suurempi merkitys Tätä Opiskelijavalinta sivua et voi muokata uudistuu Valintakokeiden lukuurakka pienentyy Ylioppilastutkinnon arvosanoilla suurempi merkitys Tarjotaan vaihtoehtoisia tapoja hakeutua korkeakoulutukseen

Lisätiedot

Viestintätieteet VIESTINTÄTIETEET , N = 193

Viestintätieteet VIESTINTÄTIETEET , N = 193 Viestintätieteet 2013-15 VIESTINTÄTIETEET 2013-15, N = 193 Viestintätieteiden opiskelijoilla pitkä matematiikka (27 %) on pienemmällä osuudella kuin lyhyt (40 %) tai ei matematiikkaa (33 %). Reaaliaineista

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus. Kasvatustieteellisen alan dekaanikokous

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus. Kasvatustieteellisen alan dekaanikokous Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Kasvatustieteellisen alan dekaanikokous 25.10.2017 1 Aiheita Miksi opiskelijavalintoja uudistetaan? Opiskelijavalintauudistuksen valmistelu Ylioppilastutkinnon

Lisätiedot

Matemaattis-luonnontieteellinen ala

Matemaattis-luonnontieteellinen ala Biologia Helsinki (Lahti), Oulu, Turku, Jyväskylä Joensuussa hakukohteena biotiede Yhteisvalinta (biohaku.fi), Joensuu ei mukana Yhteispiste- ja valintakoejono Joensuuhun vain todistusvalinta Valintakoetyyppi

Lisätiedot

Lääketieteellinen tiedekunta Lääketieteelliset ja terveystieteiden koulutusalat Kontinkankaan kampus

Lääketieteellinen tiedekunta Lääketieteelliset ja terveystieteiden koulutusalat Kontinkankaan kampus Lääketieteellinen tiedekunta Lääketieteelliset ja terveystieteiden koulutusalat Kontinkankaan kampus ABI-päivät 11.-12.11.2015 Koulutuspäällikkö Minna Hallia Lääketieteellinen tiedekunta minna.hallia@oulu.fi

Lisätiedot

Hakeminen Aaltoyliopistoon

Hakeminen Aaltoyliopistoon Hakeminen Aaltoyliopistoon Yleistä Aalto-yliopistossa on tarjolla sekä suomen- että englanninkielisiä hakukohteita Koko Aalto-yliopiston koulutustarjonta on nähtävissä osoitteessa https://www.aalto.fi/fi/koulutustarjonta#/

Lisätiedot

OPISKELIJAVALINTA 2016. Arja Hiltunen 9.11.2015

OPISKELIJAVALINTA 2016. Arja Hiltunen 9.11.2015 OPISKELIJAVALINTA 2016 Arja Hiltunen 9.11.2015 Opiskelijavalinta uudistuksen II vaihe koskee syksyllä 2016 alkavaa koulutusta osa korkeakoulupaikoista varataan ensikertalaisille yhdenpaikan säännös koskee

Lisätiedot

Oulun yliopiston koulutustarjonta

Oulun yliopiston koulutustarjonta n koulutustarjonta Yhteishaku Oulun yliopistossa Aloituspaikkoja vuosittain n. 2 100 Kevään 2018 hakijaennätys n. 15 000 hakijaa Hakijoista n. 5 800 ensisijaista Syksyllä 2019 n. 1 900 aidosti uutta opiskelijaa

Lisätiedot

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Teknillinen tiedekunta Opintoasiainpäällikkö Sirpa Nelo

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Teknillinen tiedekunta Opintoasiainpäällikkö Sirpa Nelo Opiskelijavalinta ja opiskelu Teknillinen tiedekunta Opintoasiainpäällikkö Sirpa Nelo Missä voit opiskella diplomiinsinööriksi ja arkkitehdiksi? OULU Vaasa Turku Tampere Helsinki Lappeenranta Koulutusohjelmat

Lisätiedot

2. vuosikurssi AINEVALINNAT

2. vuosikurssi AINEVALINNAT 2. vuosikurssi AINEVALINNAT JATKO-OPINNOT YO-KIRJOITUKSET 2. vuosikurssi: Painopiste yhä enemmän lukion loppuvaiheeseen ja lukion jälkeiseen aikaan. Miten Klassikassa: opotunnit 1.vsk:n syksy ( Ainevalintojen

Lisätiedot

Turun yliopiston todistusvalinnat 2020

Turun yliopiston todistusvalinnat 2020 Turun yliopiston todistusvalinnat 2020 Valintauudistus miksi? Tavoitteena joustava siirtyminen toiselta asteelta korkeakouluopintoihin. Tarpeettomien välivuosien vähentäminen. Opiskelijavalintaprosessin

Lisätiedot

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan kohteiden pisteitys 2016

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan kohteiden pisteitys 2016 Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan kohteiden pisteitys 2016 Yhteispistejono: Yhteispistevalintaa varten valintapisteet muodostuvat ensisijaisuuspisteiden, koepisteiden sekä ylioppilastutkinnon arvosanojen

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus. Opopatio Ilmari Hyvönen

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus. Opopatio Ilmari Hyvönen Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Opopatio 13.10.2017 Ilmari Hyvönen Aiheita Miksi opiskelijavalintoja uudistetaan? Opiskelijavalintauudistuksen valmistelu Ylioppilastutkinnon ja ammatillisen

Lisätiedot

Yhteishaun aikataulu

Yhteishaun aikataulu Yhteishaun aikataulu Opiskelupaikka otettava viimeistään vastaan Kevään hakuaika vieraskieliseen koulutukseen ja taideyliopistoon 7.1.-27.1. 2015 Syksyn haun tulokset Syksyn yhteishaku Kevään yhteishaku

Lisätiedot

Jatkokoulutukseen hakeutuminen. Paimion lukion vanhempainilta ke

Jatkokoulutukseen hakeutuminen. Paimion lukion vanhempainilta ke Jatkokoulutukseen hakeutuminen Paimion lukion vanhempainilta ke 31.10.2018 Ohjausta jatko-opintoihin Opotunneilla ja infoissa Henkilökohtaisessa ohjauksessa Erilaisissa tapahtumissa: Turun korkeakoulujen

Lisätiedot

Näkökulmia valintakokeiden sähköistymiseen

Näkökulmia valintakokeiden sähköistymiseen Näkökulmia valintakokeiden sähköistymiseen Milla Vaisto-Oinonen, ulkoisten palvelujen päällikkö Aalto-yliopiston Oppimispalvelut Kati Kettunen, palvelujohtaja Opetus- ja opintopalvelut, Helsingin yliopisto

Lisätiedot

HUMANISTISEN JA KASVATUSALAN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN VALINTAPERUSTESUOSITUS VUODELLE 2015

HUMANISTISEN JA KASVATUSALAN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN VALINTAPERUSTESUOSITUS VUODELLE 2015 HUMANISTISEN JA KASVATUSALAN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN VALINTAPERUSTESUOSITUS VUODELLE 2015 Kevään 2015 yhteishaussa on humanistisen ja kasvatusalan ammattikorkeakoulututkintoon

Lisätiedot

Abiturienttien vanhempainilta. KESKIVIIKKO 11.11.2015 klo 17.30 Rehtori Sinikka Luoma Opinto-ohjaaja Matti Iivanainen

Abiturienttien vanhempainilta. KESKIVIIKKO 11.11.2015 klo 17.30 Rehtori Sinikka Luoma Opinto-ohjaaja Matti Iivanainen Abiturienttien vanhempainilta KESKIVIIKKO 11.11.2015 klo 17.30 Rehtori Sinikka Luoma Opinto-ohjaaja Matti Iivanainen AIKATAULUA ABEILLE Kurssit (vähän pakollisia, syventävät, soveltavat, kertaukset) 75

Lisätiedot

Lukion vanhempainilta 16. Yo-kirjoitukset ja jatko-opinnot

Lukion vanhempainilta 16. Yo-kirjoitukset ja jatko-opinnot Lukion vanhempainilta 16 Yo-kirjoitukset ja jatko-opinnot Ylioppilastutkinto Ylioppilaaksi tuloon vaaditaan yokirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus Tutkinnon rakenne Tutkintoon kuuluu vähintään neljä

Lisätiedot

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) Opintoasiainosasto Liite 1

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) Opintoasiainosasto Liite 1 MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) PÄÄHAUN (SK/SM) VALINTAPISTEIDEN MÄÄRÄYTYMINEN Valintapisteet määräytyvät esivalinnan alkupisteiden sekä valinta- ja soveltuvuuskoepisteiden perusteella. Valintapisteiden

Lisätiedot

Mitä lukion jälkeen?

Mitä lukion jälkeen? Mitä lukion jälkeen? Ammattikorkeakouluopinnot Yliopisto-opinnot Ylioppilaspohjainen ammatillinen perustutkinto Ammattitutkinnot Avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulun opinnot Kansanopistojen opintolinjat

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

12 LIIKETALOUDEN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

12 LIIKETALOUDEN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO 12 LIIKETALOUDEN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO Liiketalouden ammattikorkeakoulututkintoon liittyvään koulutusvastuuseen kuuluvat seuraavat kuusi koulutusalaa, joita tämä suositus koskee: 1. Liiketalous 2.

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Valtio- ja yhteiskuntatiede

Valtio- ja yhteiskuntatiede Opiskelupaikat Helsinki Joensuu Jyväskylä Kuopio Tampere Turku Lappi Vaasa Åbo Akademi Valtio- ja yhteiskuntatiede Tutkinto-ohjelmat: Suuntaus laajoihin tutkinto-ohjelmiin yhteiset alkuvaiheen opinnot

Lisätiedot

PL 4600, Oulun yliopisto p HOPS

PL 4600, Oulun yliopisto p HOPS PL 4600, 90014 Oulun yliopisto p. 029 448 2920 http://www.oulu.fi/kauppakorkeakoulu/ HOPS henkilökohtainen opintosuunnitelma Pelkkää KTM-tutkintoa suorittamaan siirtyvät opiskelijat Nimi: Opiskelijanumero:

Lisätiedot

HISTORIATIETEIDEN OPISKELU OULUN YLIOPISTOSSA

HISTORIATIETEIDEN OPISKELU OULUN YLIOPISTOSSA HISTORIATIETEIDEN OPISKELU OULUN YLIOPISTOSSA Abipäivät 2018 MIKSI HISTORIA & OULUN YLIOPISTO? Huippuopetusta Huippututkimusta Kansainvälinen Hyvä henki Tiedeyhteisön jäseneksi heti Verkostoidut tulevaisuutta

Lisätiedot

Oulun yliopiston koulutustarjonta. Oulun yliopisto

Oulun yliopiston koulutustarjonta. Oulun yliopisto n koulutustarjonta Hakukohteet 2018 Humanistiset ja yhteiskunnalliset alat Historia (sis. aate- ja oppihistorian pääaineen) Informaatiotutkimus Kulttuuriantropologia ja arkeologia Saamelainen kulttuuri

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

Paras paikka valmistua. lukion aikuislinja

Paras paikka valmistua. lukion aikuislinja Paras paikka valmistua. lukion aikuislinja Ei alinta keskiarvorajaa Ensisijaisesti 18 vuotta täyttäneille, myös nuorille erityisistä syistä Mahdollisuus valita kursseja myös päivälukion kurssitarjonnasta

Lisätiedot

OPISKELIJAVALINTA ENGLANNINKIELISEEN INSINÖÖRIKOULUTUKSEEN KEVÄÄN 2015 YHTEISHAUSSA (MECHANICAL ENGINEERING)

OPISKELIJAVALINTA ENGLANNINKIELISEEN INSINÖÖRIKOULUTUKSEEN KEVÄÄN 2015 YHTEISHAUSSA (MECHANICAL ENGINEERING) OPISKELIJAVALINTA ENGLANNINKIELISEEN INSINÖÖRIKOULUTUKSEEN KEVÄÄN 2015 YHTEISHAUSSA (MECHANICAL ENGINEERING) Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan tekniikan valintakokeeseen. Valintakokeesta on saatava

Lisätiedot

MONITIETEINEN YLIOPISTO MUUTTAA KOKO ELÄMÄN

MONITIETEINEN YLIOPISTO MUUTTAA KOKO ELÄMÄN MONITIETEINEN YLIOPISTO MUUTTAA KOKO ELÄMÄN Valitse viisaasti valitse oikea tekniikka MIKSI OULUN YLIOPISTO Laajasti vaihtoehtoja Itsesi näköinen kokonaisuus Tiedeyhteisön jäseneksi heti Huippuopetusta

Lisätiedot

Psykologian laitos. Professori Taru Feldt. Hakijan päivä JYU. Since

Psykologian laitos. Professori Taru Feldt. Hakijan päivä JYU. Since Psykologian laitos Professori Taru Feldt Hakijan päivä 9.11.2018 JYU. Since 1863. 9.11.2018 1 Psykologian laitos Tehtävä: tuottaa kansainvälisesti arvostettua, korkealaatuista opetusta ja tutkimusta Opiskelijamäärältään

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi Aineenopettajainfo 15.9.2017 - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta

Lisätiedot

Opiskelijavalinta Insinööri (AMK), tietotekniikka, päivätoteutus (yhteishaku syksy 2014)

Opiskelijavalinta Insinööri (AMK), tietotekniikka, päivätoteutus (yhteishaku syksy 2014) 1 Opiskelijavalinta Insinööri (AMK), tietotekniikka, päivätoteutus (yhteishaku syksy 2014) Opiskelijavalinnan maksimipisteet (100 pistettä): Koulumenestys Valintakoe 60 pistettä 40 pistettä Kaikki hakukelpoiset

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 30 oppiainetta 12 kieltä Ilman opiskelupaikkaa? vietä välivuosi avoimen yliopiston opintojen parissa!

Lisätiedot

OPISKELIJAKSI HELSINGIN YLIOPISTOON

OPISKELIJAKSI HELSINGIN YLIOPISTOON OPISKELIJAKSI HELSINGIN YLIOPISTOON YLIOPISTOJEN OPOSEMINAARI 2.11.2018 Presentation Name / Firstname Lastname 06/11/2018 1 Presentation Name / Firstname Lastname 06/11/2018 2 YHTEISHAKU 2019 20.3.-3.4.

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Poimintoja yhteishakuinfosta

Poimintoja yhteishakuinfosta Poimintoja yhteishakuinfosta 2013 2014 Rajamäen yläasteella ensisijaisesti haettiin ammatillinen koulutus 74 lukiokoulutus 61 valittiin opiskelijaksi ammatillinen koulutus 62 lukiokoulutus 60 Yhteishaku

Lisätiedot

Koulutustarjonta ja hakeminen KEVÄÄN 2020 YHTEISHAKU

Koulutustarjonta ja hakeminen KEVÄÄN 2020 YHTEISHAKU Koulutustarjonta ja hakeminen KEVÄÄN 2020 YHTEISHAKU Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) 9 000 opiskelijaa 600 päätoimista työntekijää 25 amk-tutkintoon johtavaa tutkinto-ohjelmaa 17 yamk-tutkintoon johtavaa

Lisätiedot

Aalto-yliopisto oli viime vuoden tapaan kauppakorkeakoulujen vaativin kohde todistusvalinnoissa.

Aalto-yliopisto oli viime vuoden tapaan kauppakorkeakoulujen vaativin kohde todistusvalinnoissa. Helsingin Sanomat Sami PÄIVÄN TIMANTTI: Pikkukyykky näyttää petollisen helpolta mutta paljastaa, miten reisi- ja vatsalihaksesi toimivat Kotimaa Opiskelupaikka oikeustieteellisessä irtoaa vain huippu -

Lisätiedot

Sosiologian yhteisvalinnan valintaperusteet 2010

Sosiologian yhteisvalinnan valintaperusteet 2010 Sosiologian yhteisvalinnan valintaperusteet 2010 Hakukohteet: Sosiologian yhteisvalinnassa voi keväällä 2010 hakea Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Tampereen ja Turun yliopistoihin. Tampereen

Lisätiedot

Centria-ammattikorkeakoulu

Centria-ammattikorkeakoulu Yhteishaku 2017 Opiskelukaupungit Kokkola, Pietarsaari ja Ylivieska 16 koulutusta päivätoteutuksena 10 koulutusta monimuotototeutuksena Ammattikorkeakoulussa opiskelet teoriaa ja käytäntöä sopivassa suhteessa.

Lisätiedot

Minne ja miten lukion jälkeen? Syksy 2017 Jyväskylän Lyseon lukio

Minne ja miten lukion jälkeen? Syksy 2017 Jyväskylän Lyseon lukio Minne ja miten lukion jälkeen? Syksy 2017 Jyväskylän Lyseon lukio Koulutusjärjestelmä Suomessa Kuva: Tabletkoulu Lähde: Tabletkoulu Korkeakoulujen tarjonta, esim. JKL Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kulttuuriala

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN OPISKELIJAVALINTA 2014

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN OPISKELIJAVALINTA 2014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN OPISKELIJAVALINTA 2014 Huom! Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu ei ole mukana kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa. 1. Kauppakorkeakoulun koulutusalat

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin hyväksytty

Lisätiedot

ABIVUOSI. Valmistautuminen, yhteishaku

ABIVUOSI. Valmistautuminen, yhteishaku ABIVUOSI Valmistautuminen, yhteishaku KOLME TÄRKEÄÄ ASIAA ENSIKERTALAISUUSKIINTIÖT YHTEISHAUN MUUTOKSET =TODISTUSVALINNAN PAINOTUS YHTEISHAKUVELVOITE ENSIKERTALAISUUSKIINTIÖ Korkeakouluilla kiintiöt ensikertalaisille.

Lisätiedot

Master-tutkinnot Turun AMK:ssa

Master-tutkinnot Turun AMK:ssa Master-tutkinnot Turun AMK:ssa Nimi ja pvm Suomen korkeakoulujärjestelmä perustuu duaalimalliin Yliopistot Tohtori Lisensiaatti Ylemmät korkeakoulututkinnot Maisteri 120 op Ammattikorkeakoulut Ylemmät

Lisätiedot

ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin

ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin to 25.4.2019, klo 10.00-11.00 Palauta Wilmassa tehtävä yoilmoittautumisesi ALLEKIRJOITETTUNA (paperiversio) viimeistään ma 20.5.2019 kansliaan!!!

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TODISTUSVALINNASSA KÄYTETTÄVÄT PISTEYTYSMALLIT

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TODISTUSVALINNASSA KÄYTETTÄVÄT PISTEYTYSMALLIT AMMATTIKORKEAKOULUJEN TODISTUSVALINNASSA KÄYTETTÄVÄT PISTEYTYSMALLIT Todistusvalinnassa käytettävät ylioppilastutkinnon, ammatillisen perustutkinnon ja kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteytysmallit

Lisätiedot

Karelia on Osaava maailma. Osaavia ammattilaisia työelämään! Kareliassa on osaamista ja asiantuntijoita, joiden kädenjälki näkyy työelämässä.

Karelia on Osaava maailma. Osaavia ammattilaisia työelämään! Kareliassa on osaamista ja asiantuntijoita, joiden kädenjälki näkyy työelämässä. Karelia on Osaava maailma Osaavia ammattilaisia työelämään! Kareliassa on osaamista ja asiantuntijoita, joiden kädenjälki näkyy työelämässä. Opiskelu Kareliassa - Teoria Käytäntö - Kansainvälisty huoletta!

Lisätiedot

Porkkalan lukion kakkosten ja abien vanhempainilta

Porkkalan lukion kakkosten ja abien vanhempainilta Porkkalan lukion kakkosten ja abien vanhempainilta 10.9.2019 Toinen lukiovuosi Pakolliset kurssit loppuun Syventyminen itselle merkityksellisiin oppiaineisiin: yo-kokeet, jatko-opinnot, lukiodiplomiaineet

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT. Vanhempainilta Opinto-ohjaaja Minna Kattelus

KURSSIVALINNAT. Vanhempainilta Opinto-ohjaaja Minna Kattelus KURSSIVALINNAT Vanhempainilta 23.1.2018 Opinto-ohjaaja Minna Kattelus VALINNAT TOISELLE VUODELLE Opiskelijoita on ohjattu kurssivalinnoissa opotunneilla ja rotuokiolla sekä tällä viikolla vielä kurssivalintapäivystyksissä.

Lisätiedot

Lukuohje. Oulun yliopisto

Lukuohje. Oulun yliopisto Lukuohje TIETOA TARJOLLA Näillä sivuilla on tarjolla tietoa lukioista yliopistoihin johtavista opintopoluista ja myös opintomenestyksestä. Aitoon tieteelliseen tapaan tieto esitetään usein lukuina, joita

Lisätiedot

Kohti abivuotta. 2. vk Vanhempainilta ke

Kohti abivuotta. 2. vk Vanhempainilta ke Kohti abivuotta 2. vk Vanhempainilta ke 20.3.2019 MSX 23.4.2018 Lukio-opintojen päättäminen YLIOPPILASTODISTUS: Kirjoitukset suoritettuna Vähintään pakolliset neljä ainetta, jotka tulleet hyväksytysti

Lisätiedot

Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut

Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut Varhaiskasvatuksen ilta: JHL, Super, TEHY, JYTY Tampere, 24.10.2018 janne.hernesniemi@jhl.fi Koulutuspoliittinen asiantuntija ry Uuden

Lisätiedot

Taloustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta 2014

Taloustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta 2014 1. Maisteriohjelman nimi Taloustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta 2014 Kauppatieteiden maisterin tutkinto Valintaperusteet 2. Maisteriohjelman yleiskuvaus Maisteritason erillisessä

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tuotantotalouden kandidaattivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tuotantotalouden pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

Informaatioverkostot, tietojenkäsittelytiede ja tietojärjestelmätiede.

Informaatioverkostot, tietojenkäsittelytiede ja tietojärjestelmätiede. Informaatioverkostot, tietojenkäsittelytiede ja tietojärjestelmätiede. TIETOJENKÄSITTELYTIEDE 2013-15, N = 1860 MATEMATIIKKA JA REAALIAINEET 2013-15 Tietojenkäsittelytieteiden opiskelijavalinnassa pitkän

Lisätiedot

Kieltenopiskelu. Jyväskylänyliopistossa

Kieltenopiskelu. Jyväskylänyliopistossa Kieltenopiskelu Jyväskylänyliopistossa Kielten opiskeltavat aineet ja hakukohteet Kandidaatti-ja maisteriohjelmat (yht. 4 ohjelmaa) Kielten aineenopettaja (en, ra, ru, sa,ve) Kieliasiantuntija (su, en,

Lisätiedot

Valintakoepisteet ja opintomenestys vuosina

Valintakoepisteet ja opintomenestys vuosina Minna Parviainen Valintakoepisteet ja opintomenestys vuosina 2002 2006 TIETOJENKÄSITTELYTIETEIDEN LAITOS TAMPEREEN YLIOPISTO D 2007 10 TAMPERE 2007 TAMPEREEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYTIETEIDEN LAITOS

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

LIIKETALOUDEN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO LIIKETALOUDEN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO Liiketalouden ammattikorkeakoulututkintoon liittyvään koulutusvastuuseen kuuluvat seuraavat kuusi koulutusalaa, joita tämä suositus koskee: 1. Liiketalous 2. Liiketoiminnan

Lisätiedot

Opiskelijavalinnat TILASTOJA 2017

Opiskelijavalinnat TILASTOJA 2017 Opiskelijavalinnat TILASTOJA 2017 Opiskelijavalinnat 2017 PÄÄVALINTA: PÄÄSYKOEVALINTA, OPINTO-OIKEUS KANDI+MAISTERI MAISTERIVAIHEEN VALINNAT: Monikieliset maisteriohjelmat (talvihaku) Kotimaiskieliset

Lisätiedot

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 5.4.2017 Teknillinen tiedekunta Pääaineinfon ohjelma Pääaineen valintamenettely Ohjelman esittely Tuotantotalouden esittely Tietotekniikkan/tietojärjestelmätieteen

Lisätiedot

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES.

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen ohjelma Pääaineinfo 17.4.2018 Tervetuloa! Omaohjaaja Ulla Laakkonen

Lisätiedot

Lääketieteellinen tiedekunta opiskelusta ja kevään 2014 opiskelijavalinnasta

Lääketieteellinen tiedekunta opiskelusta ja kevään 2014 opiskelijavalinnasta Lääketieteellinen tiedekunta opiskelusta ja kevään 2014 opiskelijavalinnasta ABI-päivät 13.-14.11.2013 Koulutuspäällikkö Minna Hallia Lääketieteellinen tiedekunta minna.hallia@oulu.fi p. 0294 48 5102 Lääketieteellisen

Lisätiedot