Kuntayhtymävaltuuston hyväksymä / Voimaantulo Kuntayhtymävaltuuston X.X.2013 hyväksymä / Voimaantulo Ei muutoksia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuntayhtymävaltuuston 13.9.2010 hyväksymä / Voimaantulo 1.1.2011. Kuntayhtymävaltuuston X.X.2013 hyväksymä / Voimaantulo 1.1.2014. Ei muutoksia."

Transkriptio

1 1(34) HALLINTOSÄÄNNÖN MUUTTAMINEN Kuntayhtymävaltuuston hyväksymä / Voimaantulo Kuntayhtymävaltuuston X.X.2013 hyväksymä / Voimaantulo Luku Yleiset määräykset 1 Perustehtävä Sairaanhoitopiiri edistää alueellaan väestön terveyttä ja järjestää tarpeellisen terveyden- ja sairaanhoidon sekä hoivan. 2 Hallintosäännön määräysten sisältö ja soveltaminen Hallintosäännössä määrätään kuntayhtymän päätöksenteko- ja kokousmenettelystä tarvittavilta osin sen lisäksi, mitä on määrätty jäsenkuntien hyväksymässä perussopimuksessa. Hallintosäännön ohella kuntayhtymän toimintaa ohjataan seuraavilla johtosäännöillä, joihin nähden hallintosääntöä sovelletaan toissijaisena: - yhtymävaltuuston työjärjestys - tarkastussääntö - luottamushenkilöiden palkkiosääntö - ympäristöterveydenhuollon johtosääntö Tarkemmat ohjeet tämän hallintosäännön soveltamisesta sekä sairaanhoitopiirin muusta organisaatiosta antaa yhtymähallitus. Mitä tässä hallintosäännössä on sanottu viranhaltijoista, koskee soveltuvin osin myös työsopimussuhteessa olevia työntekijöitä.

2 2(34) 2. Luku Päätöksenteko ja kokousmenettely 3 Luvun määräysten soveltaminen Tämän luvun määräyksiä noudatetaan soveltuvin osin kuntayhtymän toimielimissä yhtymävaltuustoa lukuun ottamatta. 4 Kokousaika ja paikka Toimielin pitää kokouksensa päättämänään aikana ja paikassa. Kokous pidetään myös, milloin puheenjohtaja katsoo kokouksen tarpeelliseksi tai enemmistö toimielimen jäsenistä tekee puheenjohtajalle esityksen sen pitämisestä. 5 Kokouksen koollekutsuminen Kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kutsussa on ilmoitettava kokouksen aika ja paikka sekä kokouksessa käsiteltävät asiat. Esityslista lähetetään kokouskutsun yhteydessä. Kutsu yhtymähallituksen ja sen alaisen jaoston kokoukseen on annettava vähintään kuusi (6) päivää ennen kokousta. Näistä määräyksistä voidaan kuitenkin poiketa, jos asian erityinen kiireellisyys sitä vaatii. Kokouskutsu on toimielimen jäsenten lisäksi annettava kokouksessa läsnäoloon oikeutetuille. 6 Jatkokokous Jos kokousasioita ei ole saatu siinä kokouksessa käsitellyiksi, asiat voidaan siirtää jatkokokoukseen, johon ei tarvitse antaa eri kutsua. Kokouksesta poissa olleille on kuitenkin pyrittävä antamaan tieto jatkokokouksesta.

3 3(34) 7 Varajäsenen kutsuminen Toimielimen jäsenen, joka on estynyt saapumasta kokoukseen, on kutsuttava varajäsen sijaansa. Milloin jäsen on esteellinen käsittelemään jotakin asiaa kokouksessa tai esteen vuoksi ei voi osallistua jonkin asian käsittelyyn, hänen on kutsuttava varajäsenensä kokoukseen sitä asiaa käsittelemään. Kutsun varajäsenelle voi toimittaa myös toimielimen esittelijä tai hänen määräämänsä. 8 Kokouksen pitäminen Avattuaan kokouksen puheenjohtaja toteaa läsnä olevat sekä kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden. Asiat käsitellään esityslistan mukaisessa järjestyksessä, jollei toimielin toisin päätä. Toimielin voi päättää yksimielisesti ottaa käsiteltäväksi sellaisenkin asian, jota ei ole mainittu kokouskutsussa. 9 Kokouksen johtaminen Puheenjohtajan tehtävänä on johtaa asioiden käsittelyä sekä pitää huolta järjestyksestä toimielimen kokouksessa. 10 Tilapäinen puheenjohtaja Jos sekä puheenjohtaja että varapuheenjohtaja ovat poissa tai esteellisiä jossakin asiassa, valitaan kokousta tai asian käsittelyä varten tilapäinen puheenjohtaja, joka valitaan iältään vanhimman toimielimen jäsenen johdolla. 11 Läsnäolo- ja puheoikeus Kuntayhtymän eri toimielinten kokouksissa on jäsenten lisäksi läsnäolo- ja puheoikeus: - yhtymähallituksen kokouksessa yhtymävaltuuston puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajilla, toimialajohtajilla, hallintoylihoitajalla ja talouspäälliköllä - muun toimielimen kokouksessa yhtymähallituksen puheenjohtajalla ja sairaanhoitopiirin johtajalla. Muiden kuin edellä mainittujen henkilöiden läsnäolosta ja puheoikeudesta päättää asianomainen toimielin. Yhtymähallituksen edustuksesta yhtymävaltuuston kokouksessa määrätään yhtymävaltuuston työjärjestyksessä. Toimielin nimeää pöytäkirjanpitäjän. 12 Yhtymähallituksen edustus muissa toimielimissä Yhtymähallitus voi määrätä yhtymähallituksen puheenjohtajan ja sairaanhoitopiirin johtajan lisäksi muihin toimielimiin edustajansa, jolla on läsnäolo- ja puheoikeus toimielimen kokouksessa.

4 4(34) 13 Esittely Asiat päätetään yhtymähallituksen ja sen alaisen jaoston kokouksessa viranhaltijan esittelystä. Esittelijän ehdotus on käsittelyn pohjana. Jos esittelijä on muuttanut esityslistalla olevaa ehdotustaan ennen kuin toimielin on tehnyt päätöksen asiasta, pohjaehdotus on muutettu ehdotus. Jos ehdotus on peruutettu, asia on poistettava esityslistalta, jollei toimielin toisin päätä. Yhtymähallituksessa käsiteltävät asiat esittelee sairaanhoitopiirin johtaja. Yhtymähallitus voi yksittäistapauksessa määrätä myös muun viranhaltijan toimimaan esittelijänä. Esittelijän ollessa poissa tai esteellinen, hänen sijaisekseen määrätty toimii esittelijänä, ellei toimielin muuta päätä. Ennen asian käsittelyä yhtymähallituksessa on esittelijän huolehdittava siitä, että ne johtavat viranhaltijat ja henkilöstö, joita asia koskee, ovat voineet perehtyä asiaan. Mikäli asian valmistelija on muu kuin asian esittelijä, tulee myös hänen valmistelussa asiasta esittämänsä kanta ilmetä valmisteluasiakirjasta. Henkilöstöryhmää koskevalla perehtymisellä tarkoitetaan, että asia on yhteistyömenettelyssä käsitelty. Toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. 13 Esittely Asiat päätetään yhtymähallituksen ja sen alaisen jaoston kokouksessa viranhaltijan esittelystä. Esittelijän ehdotus on käsittelyn pohjana. Jos esittelijä on muuttanut esityslistalla olevaa ehdotustaan ennen kuin toimielin on tehnyt päätöksen asiasta, pohjaehdotus on muutettu ehdotus. Jos ehdotus on peruutettu, asia on poistettava esityslistalta, jollei toimielin toisin päätä. Yhtymähallituksessa käsiteltävät asiat esittelee sairaanhoitopiirin johtaja. Yhtymähallitus voi yksittäistapauksessa määrätä myös muun viranhaltijan toimimaan esittelijänä. Esittelijän ollessa poissa tai esteellinen, hänen sijaisekseen määrätty toimii esittelijänä, ellei toimielin muuta päätä. Ennen asian käsittelyä yhtymähallituksessa on esittelijän huolehdittava siitä, että ne johtavat viranhaltijat ja henkilöstö, joita asia koskee, ovat voineet perehtyä asiaan. Mikäli asian valmistelija on muu kuin asian esittelijä, tulee myös hänen valmistelussa asiasta esittämänsä kanta ilmetä valmisteluasiakirjasta. Henkilöstöryhmää koskevalla perehtymisellä tarkoitetaan, että asia on yhteistyömenettelyssä käsitelty. Toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Punaisella oleva teksti poistetaan, koska poikkeamat ovat johtuneet poikkeuksetta vain teknisistä tekstimuutoksista.

5 5(34) 14 Esteellisyyden toteaminen Esteellisen on ilmoitettava esteellisyydestä, jonka perusteella toimielimen puheenjohtajan on tarvittaessa saatettava jäsenen tai muun läsnäoloon oikeutetun henkilön esteellisyys toimielimen ratkaistavaksi. Esteellisyyden peruste on merkittävä pöytäkirjaan. 15 Äänestys ja vaalit Äänestyksestä ja vaalin toimittamisesta on soveltuvin osin voimassa, mitä yhtymävaltuuston työjärjestyksessä määrätään. 16 Pöytäkirja Pöytäkirjan kirjoittaa puheenjohtajan johdolla pöytäkirjanpitäjä. Puheenjohtaja allekirjoittaa pöytäkirjan ja pöytäkirjanpitäjä varmentaa sen. Pöytäkirja tarkastetaan toimielimen päättämällä tavalla. Pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävänä toimielimen päättämänä aikana ja paikassa siten, kuin siitä on vähintään yhtä päivää aikaisemmin ilmoitettu. Yhtymähallituksen pöytäkirja julkaistaan kuntayhtymän kotisivuilla. Toimielimen pöytäkirjaan merkitään 1. järjestäytymistietoina: - toimielimen nimi; - kokouksen alkamis- ja päättymisaika, yksittäisen jäsenen saapumis- ja poistumisaika ja asiakohta, mikäli se poikkeaa kokouksen alkamis- ja päättymisajasta sekä kokouspaikka; - läsnä ja poissa olleet ja missä ominaisuudessa kukin on ollut läsnä; - kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. 2. asian käsittelytietoina: - asiaotsikko; - selostus asiasta; - päätösehdotus; - esteellisyys; - tehdyt ehdotukset ja onko niitä kannatettu; - äänestykset: äänestystapa, -järjestys, -esitys sekä äänestyksen tulos; - vaalit: vaalitapa ja vaalin tulos; - päätöksen toteaminen sekä - eriävä mielipide 3. laillisuustietoina: - oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoitus; - puheenjohtajan allekirjoitus; - pöytäkirjanpitäjän varmennus;

6 6(34) - merkintä pöytäkirjan tarkastuksesta sekä - merkintä nähtävilläpidosta, mikäli pöytäkirja on ollut yleisesti nähtävillä. Pöytäkirjaan liitetään ohjeet, joissa annetaan tarpeelliset ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseksi. Pöytäkirjaan liitettävässä valitusosoituksessa on mainittava valitusviranomainen, valitusaika ja mitä valituskirjaan on liitettävä. Päätökseen, josta ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä valitusta, on liitettävä tästä ilmoitus ja samalla mainittava, mihin lain tai asetuksen kohtaan kielto perustuu. Mitä edellä on määrätty, noudatetaan soveltuvin osin viranhaltijan ja luottamushenkilön tekemiin päätöksiin. 17 Päätöspöytäkirja ja päätösluettelo Viranhaltijan on pidettävä pöytäkirjaa päätöksistään. Viranhaltijoiden päätöksistä pidetään päätösluetteloa. 17 Päätöspöytäkirja ja päätösluettelo Viranhaltijan on pidettävä pöytäkirjaa päätöksistään. Viranhaltijoiden päätöksistä pidetään päätösluetteloa. Punaisella oleva teksti poistetaan päällekkäisyyden vuoksi, koska asiahallintajärjestelmästä muodostuu päätösluettelo = päätöspöytäkirja. 18 Yhtymähallituksen otto-oikeus Yhtymähallituksen alaisen toimielimen käsiteltävänä olleen päätöksen tai viranhaltijan tekemän päätöksen ottamisesta yhtymähallituksen käsiteltäväksi voi päättää yhtymähallitus, yhtymähallituksen puheenjohtaja tai sairaanhoitopiirin johtaja. Yhtymähallituksen alaisen jaoston toimialaan liittyvistä viranhaltijan tekemästä päätöksestä otto-oikeus on jaostolla tai jaoston puheenjohtajalla, ellei yhtymähallitus ole jo ottanut asiaa käsiteltäväkseen. Otto-oikeutta on käytettävä seitsemän (7) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

7 7(34) 19 Ottokelpoisen päätöksen ilmoittaminen Yhtymähallituksen alaisen viranomaisen on ilmoitettava sille tekemistään päätöksistä. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä niistä asioista tai asiaryhmistä, joista yhtymähallitus on päättänyt, että se ei käytä otto-oikeuttaan. Ilmoitus on tehtävä seitsemän (7) päivän kuluessa pöytäkirjan tarkastamisesta. Jos pöytäkirjaa ei tarkasteta, määräaika lasketaan pöytäkirjan allekirjoittamisesta. Päätökset niissä asioissa, joista ei tarvitse ilmoittaa, voidaan otto-oikeuden estämättä panna täytäntöön, jollei jossakin yksittäistapauksessa ole ilmoitettu asian ottamisesta yhtymähallituksen käsiteltäväksi.

8 8(34) 3. Luku Yhtymähallitus ja jaostot 20 Yhtymähallituksen tehtävät Yhtymähallitus toimii kuntayhtymän perussopimuksen 2 :ssä määritellyissä tehtävissä kuntalain mukaisena monijäsenisenä toimielimenä, ellei jaostojen tehtävien ja päätösvallan suhteen muuta johdu. Yhtymähallituksen tehtävänä on huolehtia sairaanhoitopiirin toiminnan, talouden ja organisaation kehittämisestä, asettaa tavoitteita, seurata ja arvioida toiminnan tuloksia sekä ohjata ja valvoa toimialansa suunnittelua ja toteutusta. Yhtymähallituksen on arvioitava sairaanhoitopiirin palveluiden tehokkuutta, laatua ja vaikuttavuutta. Seurannan ja arvioinnin perusteella yhtymähallitus järjestää palvelut kokonaisvaikuttavuudeltaan tehokkaimmalla tavalla joko omana toimintana tai ulkopuolisilta hankittavina palveluina. Yhtymähallitus toimii palveluiden määrittäjänä ja tilaajana. Yhtymähallituksen on käsiteltävä sairaanhoitopiirin toimintaa ja taloutta koskevat seurantaraportit ja osavuosikatsaukset sekä päätettävä toimenpiteistä, joihin ne antavat aihetta. Yhtymähallituksen on valmisteltava sairaanhoitopiiriä ja sen tehtäviä koskevat yhtymävaltuuston käsiteltäväksi tulevat asiat ja huolehdittava päätösten täytäntöönpanosta. Lisäksi yhtymähallituksen on huolehdittava yhteistyöstä palvelujen käyttäjien, alueen kuntien, alan tutkimus- ja koulutuslaitosten sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. 20 Yhtymähallituksen tehtävät Yhtymähallitus toimii kuntayhtymän perussopimuksen 2 :ssä määritellyissä tehtävissä kuntalain mukaisena monijäsenisenä toimielimenä, ellei jaostojen tehtävien ja päätösvallan suhteen muuta johdu. Yhtymähallituksen tehtävänä on huolehtia sairaanhoitopiirin toiminnan, talouden ja organisaation kehittämisestä, asettaa tavoitteita, seurata ja arvioida toiminnan tuloksia sekä ohjata ja valvoa toimialansa suunnittelua ja toteutusta. Yhtymähallituksen on arvioitava sairaanhoitopiirin palveluiden tehokkuutta, laatua ja vaikuttavuutta. Seurannan ja arvioinnin perusteella yhtymähallitus järjestää palvelut kokonaisvaikuttavuudeltaan tehokkaimmalla tavalla joko omana toimintana tai ulkopuolisilta hankittavina palveluina. Yhtymähallitus toimii palveluiden määrittäjänä ja tilaajana. Yhtymähallituksen on käsiteltävä sairaanhoitopiirin toimintaa ja taloutta koskevat seurantaraportit ja osavuosikatsaukset sekä päätettävä toimenpiteistä, joihin ne antavat aihetta. Yhtymähallituksen on valmisteltava sairaanhoitopiiriä ja sen tehtäviä koskevat yhtymävaltuuston käsiteltäväksi tulevat asiat ja huolehdittava päätösten täytäntöönpanosta. Lisäksi yhtymähallituksen on huolehdittava yhteistyöstä palvelujen käyttäjien, alueen kuntien, alan tutkimus- ja koulutuslaitosten sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. Perustelut: Punaisella mainittu raportointimenettely poistetaan, koska sairaanhoitopiirillä on käytettävissä reaaliaikainen toiminnan ja talouden seurantajärjestelmä.

9 9(34) 21 Yhtymähallituksen ratkaisuvalta Toisaalla tässä säännössä määrättävien tehtävien lisäksi yhtymähallitus: 1. päättää palveluiden järjestämisessä noudatettavista periaatteista ja yleisistä ohjeista, 2. päättää toiminnan turvaamiseksi sekä tulosten saavuttamiseksi ja seuraamiseksi tarpeellisista asioista yhtymävaltuuston hyväksymien tavoitteiden mukaisesti, 3. päättää palvelujen myymisen perusteista muille laitoksille tai kuntayhtymään kuulumattomille kunnille ja kuntayhtymille, 4. päättää lakisääteiseen työterveyshuoltoon sisältymättömien terveydenhuoltopalvelujen antamisesta työnantajille, 5. tekee ja irtisanoo sairaanhoitopiirin sopimukset ja sitoumukset 6. päättää tilojen vuokraamisesta sekä tilojen vuokralle antamisesta, 7. hyväksyy sairaanhoitopiirin käytön harjoittelupaikkana, 8. hyväksyy hankkeet ja hankinnat, 9. myöntää sairaanhoitopiirin toimivaltaan kuuluvista avustukset, 10. antaa harkinnanvaraisten palkantarkistusten ohjeet, 11. myöntää kuntalain 66 :ssä säädetyn vapautuksen ja lykkäyksen kunnallisesta maksusta, 12. antaa selityksen yhtymävaltuuston päätöstä koskevaan valitukseen, 13. päättää vahingonkorvauksen suorittamisesta silloin, kun sairaanhoitopiiri on korvausvelvollinen asiassa, 14. päättää helpotuksen tai vapautuksen myöntämisestä viranhaltijalle tai työntekijälle velvollisuudesta korvata sairaanhoitopiirille aiheuttamansa vahinko, 15. hakee muutoksen tuomioistuinten ja muiden viranomaisten päätöksiin sekä käyttää puhevaltaa toimialallaan, 16. asettaa jaostot ja toimikunnat sekä niiden määräajat, tavoitteet ja tehtävät, 17. nimeää muut kuin tässä säännössä mainitut tilivelvolliset, 18. hyväksyy sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen ohjeet, 19. hyväksyy hankintaohjeet, 20. päättää sosiaali- ja terveydenhuollon monijäsenisen toimielimen toimivaltaan kuuluviksi katsottavat asiat mikäli ne eivät kuulu perusterveydenhuollon jaoston, sosiaalijaoston tai ympäristöterveydenhuoltojaoston toimivaltaan, 21. ratkaisee muut mahdolliset toimialaansa kuuluvat asiat. Yhtymähallitus voi siirtää tässä säännössä annettua päätösvaltaansa alaisilleen jaostoille, toimikunnille tai viranhaltijoille. 21 Yhtymähallituksen ratkaisuvalta Toisaalla tässä säännössä määrättävien tehtävien lisäksi yhtymähallitus: 1. päättää palveluiden järjestämisessä noudatettavista periaatteista ja yleisistä ohjeista, 2. päättää toiminnan turvaamiseksi sekä tulosten saavuttamiseksi ja seuraamiseksi tarpeellisista asioista yhtymävaltuuston hyväksymien tavoitteiden mukaisesti, 3. päättää palvelujen myymisen perusteista muille laitoksille tai kuntayhtymään kuulumattomille kunnille ja kuntayhtymille, 4. päättää lakisääteiseen työterveyshuoltoon sisältymättömien terveydenhuoltopalvelujen antamisesta työnantajille, 5. tekee ja irtisanoo toimivaltaansa kuuluvat sairaanhoitopiirin sopimukset ja sitoumukset 6. päättää tilojen vuokraamisesta sekä tilojen vuokralle antamisesta, 7. hyväksyy sairaanhoitopiirin käytön harjoittelupaikkana, 8. hyväksyy hankkeet ja hankinnat, 9. myöntää sairaanhoitopiirin toimivaltaan kuuluvista avustukset, 10. antaa harkinnanvaraisten palkantarkistusten ohjeet, 11. myöntää kuntalain 66 :ssä säädetyn vapautuksen ja lykkäyksen kunnallisesta maksusta, 12. antaa selityksen yhtymävaltuuston päätöstä koskevaan valitukseen, 13. päättää vahingonkorvauksen suorittamisesta silloin, kun sairaanhoitopiiri on korvausvelvollinen asiassa, 14. päättää helpotuksen tai vapautuksen myöntämisestä viranhaltijalle tai työntekijälle velvollisuudesta korvata sairaanhoitopiirille aiheuttamansa vahinko, 15. hakee muutoksen tuomioistuinten ja muiden viranomaisten päätöksiin sekä käyttää puhevaltaa toimialallaan, 16. asettaa jaostot ja toimikunnat sekä niiden määräajat, tavoitteet ja tehtävät, 17. nimeää muut kuin tässä säännössä mainitut tilivelvolliset, 18. hyväksyy sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen ohjeet, 19. hyväksyy hankintaohjeet, 20. päättää sosiaali- ja terveydenhuollon monijäsenisen toimielimen toimivaltaan kuuluviksi katsottavat asiat mikäli ne eivät kuulu perusterveydenhuollon jaoston, sosiaalijaoston tai ympäristöterveydenhuoltojaoston toimivaltaan, 21. ratkaisee muut mahdolliset toimialaansa kuuluvat asiat.

10 10(34) Yhtymähallitus voi siirtää tässä säännössä annettua päätösvaltaansa alaisilleen jaostoille, toimikunnille tai viranhaltijoille. Hallituksen ratkaisuvaltaan kuuluu tehdä ja irtisanoa vain toimivaltaansa kuuluvat sopimukset ja sitoumukset, koska jaostoilla on omat säännöksestä vastata omista sitoumuksista ja sopimuksista.

11 11(34) 22 Yhtymähallituksen alaisten jaostojen tehtävät Jaostojen tehtävänä on: 1. asettaa toimialansa toiminnalliset päämäärät ja tavoitteet, päättää voimavarojen suuntaamisesta, ohjata ja valvoa toimialansa suunnittelua ja toteutusta, huolehtia alaisensa organisaation kehittämisestä sekä seurata toiminnan laatua, vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta, 2. käsitellä ja tehdä esitys toimialallaan yhtymähallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi kuuluvista asioista ja huolehtia päätösten täytäntöönpanosta, 3. toimia toimialansa lainsäädännön tarkoittamana monijäsenisenä toimielimenä sekä käyttää tälle toimielimelle lainsäädännössä säädettyä ratkaisuvaltaa. 23 Perusterveydenhuollon jaoston kokoonpano Yhtymähallituksen alaisuudessa toimii perusterveydenhuollon jaosto, jossa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja viisi (5) jäsentä, ja jokaisella heistä on henkilökohtainen varajäsen. Jaoston valitsee yhtymähallitus. Perusterveydenhuollon jaoston esittelijänä toimii perusterveydenhuollon toimialajohtaja. 24 Perusterveydenhuollon jaoston ratkaisuvalta Sen lisäksi, mitä muualla on säädetty tai määrätty perusterveydenhuollon jaoston päätettäväksi, ratkaisee perusterveydenhuollon jaosto seuraavat toimialaansa kuuluvat asiat: 1. päättää tehtävänään olevien palvelujen tuottamisesta ja järjestämisestä, 2. päättää tehtävänään olevien palvelujen toimeenpanossa noudatettavista perusteista ja yleisistä ohjeista, 3. päättää palveluista perittävien asiakasmaksujen perusteista yhtymävaltuuston määrittelemien yleisten perusteiden ja asiakasmaksulainsäädännön mukaisesti, 4. päättää palvelujen hankkimisesta ja myymisestä sekä tekee ja irtisanoo toimialaansa koskevat sopimukset, 5. päättää harkitsemassaan laajuudessa viranhaltijaorganisaationsa tehtävistä ja ratkaisuvallasta, 6. päättää viranhaltijan ratkaiseman asian, joka asiakkaan vaatimuksesta on saatettava jaoston käsiteltäväksi, 7. päättää muista yksilöhuoltoasioista, joita ei ole laissa, johtosäännössä tai yhtymähallituksen tai jaoston päätöksellä siirretty viranhaltijalle. Yhtymähallitus voi antaa tarkempia määräyksiä tämän pykälän mukaisen ratkaisuvallan käytöstä. Perusterveydenhuollon jaosto voi siirtää ratkaisuvaltaansa kuuluvia asioita alaisensa viranhaltijan ratkaistavaksi. 24 Perusterveydenhuollon jaoston ratkaisuvalta Sen lisäksi, mitä muualla on säädetty tai määrätty perusterveydenhuollon jaoston päätettäväksi, ratkaisee perusterveydenhuollon jaosto seuraavat toimialaansa kuuluvat asiat: 1. päättää tehtävänään olevien palvelujen tuottamisesta ja järjestämisestä, 2. päättää tehtävänään olevien palvelujen toimeenpanossa noudatettavista perusteista ja yleisistä ohjeista, 3. päättää palveluista perittävien asiakasmaksujen perusteista yhtymävaltuuston määrittelemien yleisten perusteiden ja asiakasmaksulainsäädännön mukaisesti, 4. päättää palvelujen hankkimisesta ja myymisestä sekä tekee ja irtisanoo toimialaansa koskevat sopimukset ja sitoumukset, 5. päättää harkitsemassaan laajuudessa viranhaltijaorganisaationsa tehtävistä ja ratkaisuvallasta, 6. päättää viranhaltijan ratkaiseman asian, joka asiakkaan vaatimuksesta on saatettava jaoston käsiteltäväksi, 7. päättää muista yksilöhuoltoasioista, joita ei ole laissa, johtosäännössä tai yhtymähallituksen tai jaoston päätöksellä siirretty viranhaltijalle. Yhtymähallitus voi antaa tarkempia määräyksiä tämän pykälän mukaisen ratkaisuvallan käytöstä.

12 12(34) Perusterveydenhuollon jaosto voi siirtää ratkaisuvaltaansa kuuluvia asioita alaisensa viranhaltijan ratkaistavaksi. Punaisella esitetty lisäys on yhtenevä yhtymähallituksen ratkaisuvallan kanssa.

13 13(34) 25 Sosiaalijaoston kokoonpano Yhtymähallituksen alaisuudessa toimii sosiaalijaosto, jossa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme (3) jäsentä, ja jokaisella heistä on henkilökohtainen varajäsen. Jaoston valitsee yhtymähallitus. Sosiaalijaoston esittelijänä toimii sosiaalipalvelujen tulosalueen toimialajohtaja. 26 Sosiaalijaoston ratkaisuvalta 1. päättää tehtävänään olevien palvelujen tuottamisesta ja järjestämisestä, 2. päättää tehtävänään olevien palvelujen toimeenpanossa noudatettavista perusteista ja yleisistä ohjeista, 3. päättää palveluista perittävien asiakasmaksujen perusteista yhtymävaltuuston määrittelemien yleisten perusteiden ja asiakasmaksulainsäädännön mukaisesti, 4. päättää palvelujen hankkimisesta ja myymisestä sekä tekee ja irtisanoo toimialaansa koskevat sopimukset, 5. päättää harkitsemassaan laajuudessa viranhaltijaorganisaationsa tehtävistä ja ratkaisuvallasta, 6. päättää viranhaltijan ratkaiseman asian, joka asiakkaan vaatimuksesta on saatettava jaoston käsiteltäväksi, 7. päättää asiakkaan tahdonvastaisista toimenpiteistä, mikäli niitä ei ole lainsäädännössä määrätty viranhaltijan päätettäväksi, 8. tekee esityksen hallinto-oikeudelle päihdehuoltolaissa tarkoitetun henkilön määräämisestä hoitoon tahdostaan riippumatta väkivaltaisuuden perusteella, 9. päättää muista yksilöhuoltoasioista, joita ei ole laissa, johtosäännössä tai yhtymähallituksen/jaoston päätöksellä siirretty viranhaltijalle.. 26 Sosiaalijaoston ratkaisuvalta 1. päättää tehtävänään olevien palvelujen tuottamisesta ja järjestämisestä, 2. päättää tehtävänään olevien palvelujen toimeenpanossa noudatettavista perusteista ja yleisistä ohjeista, 3. päättää palveluista perittävien asiakasmaksujen perusteista yhtymävaltuuston määrittelemien yleisten perusteiden ja asiakasmaksulainsäädännön mukaisesti, 4. päättää palvelujen hankkimisesta ja myymisestä sekä tekee ja irtisanoo toimialaansa koskevat sopimukset, 5. päättää harkitsemassaan laajuudessa viranhaltijaorganisaationsa tehtävistä ja ratkaisuvallasta, 6. päättää viranhaltijan ratkaiseman asian, joka asiakkaan vaatimuksesta on saatettava jaoston käsiteltäväksi, 7. päättää asiakkaan tahdonvastaisista toimenpiteistä, mikäli niitä ei ole lainsäädännössä määrätty viranhaltijan päätettäväksi, 8. tekee esityksen hallinto-oikeudelle päihdehuoltolaissa tarkoitetun henkilön määräämisestä hoitoon tahdostaan riippumatta väkivaltaisuuden perusteella, 9. päättää muista yksilöhuoltoasioista, joita ei ole laissa, johtosäännössä tai yhtymähallituksen/jaoston päätöksellä siirretty viranhaltijalle. Yhtymähallitus voi antaa tarkempia määräyksiä tämän pykälän mukaisen ratkaisuvallan käytöstä. Sosiaalijaosto voi siirtää ratkaisuvaltaansa kuuluvia asioita alaisensa viranhaltijan ratkaistavaksi. Punaisella olevat tekstit ovat puuttuneet voimassa olevasta hallintosäännöstä.

14 14(34) 27 Ympäristöterveydenhuoltojaoston kokoonpano Yhtymähallituksen alaisuudessa toimii ympäristöterveydenhuoltojaosto, jossa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kuusi (6) jäsentä ja jokaisella heistä on henkilökohtainen varajäsen. Jaoston jäseneksi, ei kuitenkaan puheenjohtajaksi, voidaan valita muitakin kuin yhtymähallituksen jäseniä ja varajäseniä. Jaoston valitsee yhtymähallitus. Ympäristöterveydenhuoltojaoston esittelijänä toimii terveysvalvonnan johtaja. 28 Ympäristöterveydenhuoltojaoston ratkaisuvalta 1. päättää tehtävänään olevien palvelujen tuottamisesta ja järjestämisestä, 2. päättää tehtävänään olevien palvelujen toimeenpanossa noudatettavista perusteista ja yleisistä ohjeista, 3. päättää palveluista perittävien asiakasmaksujen perusteista yhtymävaltuuston määrittelemien yleisten perusteiden ja asiakasmaksulainsäädännön mukaisesti, 4. päättää palvelujen hankkimisesta ja myymisestä sekä päättää tehdä ja irtisanoa toimialaansa koskevat sopimukset, 5. päättää harkitsemassaan laajuudessa viranhaltijaorganisaationsa tehtävistä ja ratkaisuvallasta, 6. päättää viranhaltijan ratkaiseman asian, joka asiakkaan vaatimuksesta on saatettava jaoston käsiteltäväksi 7. hyväksyy valvontasuunnitelmat ja ohjelmat 8. arvioi valvontasuunnitelmien ja -ohjelmien toteutumista 9. laatii toimialansa vuotuisen talousarvio ja suunnitelmaesityksen 10. antaa kaavalausunnot, joiden vaikutus kohdistuu suureen ihmismäärään 11. päättää ympäristöterveydenhuollon toimialaan kuuluvista pakkokeinoista 12. päättää asuntoasioihin liittyvistä asumiskielloista ja teettämisistä 13. käsittelee toimialaansa kuuluvat valitukset ja kantelut 14. päättää toimialaansa kuuluvista uuden/muuttuvan lainsäädännön toimivallan siirroista 15. antaa selvitykset elintarviketurvallisuusvirastolle ja muille valvontaviranomaisille 16. valvoo valvontakohteista tehtävien viranhaltijapäätösten lainmukaisuuden noudattamista 28 Ympäristöterveydenhuoltojaoston ratkaisuvalta 1. päättää tehtävänään olevien palvelujen tuottamisesta ja järjestämisestä, 2. päättää tehtävänään olevien palvelujen toimeenpanossa noudatettavista perusteista ja yleisistä ohjeista, 3. päättää palveluista perittävien asiakasmaksujen perusteista yhtymävaltuuston määrittelemien yleisten perusteiden ja asiakasmaksulainsäädännön mukaisesti, 4. päättää palvelujen hankkimisesta ja myymisestä sekä päättää tehdä ja irtisanoa toimialaansa koskevat sopimukset, 5. päättää harkitsemassaan laajuudessa viranhaltijaorganisaationsa tehtävistä ja ratkaisuvallasta, 6. päättää viranhaltijan ratkaiseman asian, joka asiakkaan vaatimuksesta on saatettava jaoston käsiteltäväksi 7. hyväksyy valvontasuunnitelmat ja ohjelmat 8. arvioi valvontasuunnitelmien ja -ohjelmien toteutumista 9. laatii toimialansa vuotuisen talousarvio ja suunnitelmaesityksen 10. antaa kaavalausunnot, joiden vaikutus kohdistuu suureen ihmismäärään 11. päättää ympäristöterveydenhuollon toimialaan kuuluvista pakkokeinoista 12. päättää asuntoasioihin liittyvistä asumiskielloista ja teettämisistä 13. käsittelee toimialaansa kuuluvat valitukset ja kantelut 14. päättää toimialaansa kuuluvista uuden/muuttuvan lainsäädännön toimivallan siirroista 15. antaa selvitykset elintarviketurvallisuusvirastolle ja muille valvontaviranomaisille 16. valvoo valvontakohteista tehtävien viranhaltijapäätösten lainmukaisuuden noudattamista Yhtymähallitus voi antaa tarkempia määräyksiä tämän pykälän mukaisen ratkaisuvallan käytöstä.

15 15(34) Ympäristöterveydenhuoltojaosto voi siirtää ratkaisuvaltaansa kuuluvia asioita alaisensa viranhaltijan ratkaistavaksi. Punaisella olevat tekstit ovat puuttuneet voimassa olevasta hallintosäännöstä.

16 16(34) 29 Kuntakohtaisen perusturvatyöryhmän kokoonpano Kuntakohtaisen perusturvatyöryhmän nimeää yhtymähallitus jäsenkuntien ja sairaanhoitopiirin johtajan esityksestä. Sairaanhoitopiirin edustaja toimii perusturvatyöryhmän yhdyshenkilönä ja huolehtii ryhmän avustamisesta. 30 Kuntakohtaisen perusturvatyöryhmän tehtävät Kuntakohtaisen perusturvatyöryhmän tehtävänä on ainakin: - hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman valmisteluun liittyvät tehtävät - kaikkia kuntia koskevan sekä kuntakohtaisen palvelusopimuksen vuotuinen arviointi ja seurantatehtävä - kuntakohtaisten palvelujen arviointi - kuntakohtaisen suorite- ja taloustoteuman seuranta poikkihallinnollisen yhteistyön edistäminen. 30 Kuntakohtaisen perusturvatyöryhmän tehtävät Kuntakohtaisen perusturvatyöryhmän tehtävänä on ainakin: - hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman valmisteluun liittyvät tehtävät - kaikkia kuntia koskevan sekä kuntakohtaisen palvelusopimuksen vuotuinen arviointi ja seurantatehtävä - kuntakohtaisten palvelujen arviointi - kuntakohtaisen suorite- ja taloustoteuman seuranta - poikkihallinnollisen yhteistyön edistäminen - terveydenhuoltolain mukaisen järjestämissuunnitelman laadinta Punaisella todettu tehtäväalue on tarpeen, koska järjestämissuunnitelma laaditaan tiiviissä yhteistyössä jäsenkuntien ja sairaanhoitopiirin kanssa. 31 Kuntajohtajaneuvottelukunta Jäsenkuntien omistajaohjauksen yhteistyöelimenä toimii jäsenkuntien johtajista muodostettu kuntajohtajaneuvottelukunta. Kuntajohtajaneuvottelukunnan tehtävänä on arvioida ja seurata palvelusopimusten toteutumista, valmistella omistajaohjauksen vuosiaikataulun mukaiset kuntien luottamushenkilöja virkamiesjohdon kokoukset. 31 Omistajaohjauskokous Jäsenkuntien omistajaohjauksen yhteistyöelimenä toimii jäsenkuntien johtajista muodostettu omistajaohjauskokous. Omistajaohjauskokouksen tehtävänä on valmistella omistajaohjauksen näkökulmasta yhtymähallitukselle menevät asiat pääpainon ollessa periaatteellisissa kysymyksissä, jotka kohdentuvat: palvelurakenteeseen mukaan lukien tuottavuuden parantaminen talouteen investointeihin yhteistoimintaan eli kaikkien neljän osa-alueen osalta strategisina pidettäviin linjakysymyksiin Kokoontumisajankohdat sovitetaan yhtymähallituksen kokousrytmitykseen tavoitteena saada käyttöön hallituksen kokouksen käsittelyyn tuleva luettelo kokousasioista. Omistajaohjauskokouksen rungon muodostavat jäsenkuntien kuntajohtajat ja jäsenkuntien nimeämä luottamushenkilöedustaja 1/kunta varaedustajineen sekä yhtymähallituksen puheenjohtajisto, puheenjohtajistoon kuulu-

17 mattoman poliittisen ryhmittymän edustaja ja sairaanhoitopiirin johtaja. 17(34) Omistajaohjauskokous kutsuu asiantuntijoina kuultavaksi asialistalla käsiteltävien asioiden luonteesta johtuen tarpeelliseksi katsottavat sairaanhoitopiirin viranhaltijat ja muut asiantuntijat. Punaisella kirjattu tekstimuutos perustuu kuntajohtajaneuvottelukunnan sopimiin linjauksiin sekä yhtymähallituksen päättämiin linjauksiin. 32 Yhtymähallituksen puheenjohtajiston kokous Yhtymähallituksen sisäisenä yhteistyöelimenä toimii yhtymähallituksen puheenjohtajistosta ja sairaanhoitopiirin johtajasta muodostuva työryhmä. Työryhmä kokoontuu yhtymähallituksen kokousaikataulun mukaisesti ja muutoinkin tarvittaessa. Työryhmä kutsuu kuultavaksi tarpeelliseksi katsomansa henkilöt. Työryhmän tehtävänä on työstää yhtymähallituksen kokouksiin tulevia asioita. Työryhmä suorittaa vuosittain myös sairaanhoitopiirin johtajaa koskevan tavoitekeskustelun. Voimassa olevassa hallintosäännössä ei ole ollut määräyksiä puheenjohtajiston kokouksesta, joka on osoittautunut hyvin toimivaksi yhteistyömuodoksi.

18 18(34) 4. Luku Organisaatio ja johtaminen 32 Tulosalueet Sairaanhoitopiiri jakaantuu seuraaviin tulosalueisiin: erikoissairaanhoidon tulosalue, perusterveydenhuollon tulosalue, sosiaalipalvelujen tulosalue ja tukipalvelujen tulosalue. Lisäksi sairaanhoitopiirin johtajan alaisuudessa toimii keskushallinnon hallintopalveluyksikkö. 33 Tulosyksiköt Yhtymähallitus päättää tulosalueiden jakautumisesta tulosyksiköihin. 34 Lähipalveluyksikkö Jäsenkunnassa toimiva lähipalveluyksikkö muodostaa tulosyksikön. Lähipalveluyksikön vastuuhenkilö toimii raportointivastuullisena tulosaluejohtajan alaisuudessa. Lähipalveluyksikön vastuuhenkilö osallistuu kuntakohtaisen perusturvatyöryhmän toimintaan sen pysyväisluontoisena jäsenenä. 35 Työyksiköt (= kustannuspaikat) Tulosyksiköt jakautuvat tarvittaessa työyksiköihin (kustannuspaikkoihin). Tulosalueen toimialajohtaja nimeää tarvittavat työyksiköt kuultuaan ennen nimeämistä talouspäällikköä.

19 19(34) 36 Esimiesasemassa olevan viranhaltijan yleiset tehtävät Esimiehen tehtävänä on: 1. johtaa toimintaa sekä tehdä esityksiä ja aloitteita alueensa kehittämiseksi, 2. valvoa, että toiminta tapahtuu tehokkaasti ja taloudellisesti, 3. huolehtia suunnitelmien, talousarvion, toimintakertomuksen ja muiden asioiden valmistelusta, 4. huolehtia taloussuunnitelman, talousarvion sekä päätösten ja määräysten noudattamisesta ja sisäisestä valvonnasta, 5. huolehtia henkilöstösuunnittelusta, henkilöstön työajan tehokkaasta käytöstä ja tehtävien tarkoituksenmukaisesta järjestelystä, 6. huolehtia henkilöstön perehdyttämisestä tehtäviinsä sekä henkilöstön ammattitaidon ylläpitämisestä ja kehittämisestä, 7. huolehtia henkilöstön yhteistoiminnan kehittämisestä ja toimialansa sisäisestä tiedotustoiminnasta, 8. huolehtia yhteistyön ylläpitämisestä ja kehittämisestä sekä kuntayhtymän muiden sekä ulkopuolisten toimintojen kanssa. 37 Sairaanhoitopiirin johtaja Sairaanhoitopiirin johtaja johtaa sairaanhoitopiirin toimintaa yhtymävaltuuston ja yhtymähallituksen tekemien päätösten, hyväksytyn strategian, taloussuunnitelman, talousarvion ja mahdollisten muiden suunnitelmien mukaan sekä vastaa toiminnan tuloksellisuudesta. Hän vastaa myös siitä, että yhtymähallitus voi toteuttaa :ssä mainitut tehtävät ja vastaa yhtymähallituksen päätösten täytäntöönpanosta. Sairaanhoitopiirin johtajalla on oikeus käyttää puhevaltaa kuntayhtymähallituksen puolesta sekä saada viranomaisilta tietoja ja nähtäväkseen asiakirjoja, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu. Sairaanhoitopiirin johtaja toimii keskushallinnon hallintopalveluyksikön johtajana. Sairaanhoitopiirin johtajan sijaisena toimii yksi toimialajohtajista. Sairaanhoitopiirin johtaja toimii kuntalain tarkoittamana tilivelvollisena. 38 Sairaanhoitopiirin johtaja Sairaanhoitopiirin johtaja johtaa sairaanhoitopiirin toimintaa yhtymävaltuuston ja yhtymähallituksen tekemien päätösten, hyväksytyn strategian, taloussuunnitelman, talousarvion ja mahdollisten muiden suunnitelmien mukaan sekä vastaa toiminnan tuloksellisuudesta. Hän vastaa myös siitä, että yhtymähallitus voi toteuttaa :ssä mainitut tehtävät ja vastaa yhtymähallituksen päätösten täytäntöönpanosta. Sairaanhoitopiirin johtajalla on oikeus käyttää puhevaltaa kuntayhtymähallituksen puolesta sekä saada viranomaisilta tietoja ja nähtäväkseen asiakirjoja, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu. Sairaanhoitopiirin johtaja toimii keskushallinnon hallintopalveluyksikön johtajana. Sairaanhoitopiirin johtajan sijaisena toimii talouspäällikkö. Sairaanhoitopiirin johtaja toimii kuntalain tarkoittamana tilivelvollisena Talouspäällikön tehtäväkuva ja vastuut vastaavat kaikkein kattavimmin sairaanhoitopiirin johtajan hallinto- ja talouspainotteista tehtäväkuvaa.

20 20(34) 38 Toimialajohtaja Tulosaluetta johtaa toimialajohtaja. Toimialajohtaja toimii kuntalain tarkoittamana tilivelvollisena. Ei muutoksia. Toimialajohtajan tehtävänä on: 1. johtaa, suunnitella ja kehittää tulosalueensa toimintaa ja hallintoa, 2. vastata tulosalueen talouden suunnittelusta, toiminnan tuloksellisuudesta sekä laadusta 3. vastata tulosalueen toiminnan yhteensovittamisesta sairaanhoitopiirin tavoitteiden ja muiden tulosalueiden toiminnan kanssa. Toimialajohtaja voi toimia myös tulosyksikön johtajana yhtymähallituksen päättämässä laajuudessa. Toimialajohtaja raportoi tulosalueensa toiminnasta ja taloudesta sairaanhoitopiirin johtajalle. 39 Johtajaylilääkäri/erikoissairaanhoidon tulosalueen toimialajohtaja Johtajaylilääkäri toimii erikoissairaanhoitolain tarkoittamana vastuulääkärinä sekä vastaa lääketieteellisestä tutkimus-, koulutus- ja kehittämistoiminnasta. Johtajaylilääkäri raportoi tehtäväalueestaan sairaanhoitopiirin johtajalle. Johtajaylilääkärin tehtäviin sisältyvät myös erikoissairaanhoidon tulosalueen toimialajohtajan tehtävät tämän säännön 38 :n mukaisesti. Tehtävään voidaan sisällyttää myös toimiminen terveyden edistämisen vastuuhenkilönä. 40 Johtajaylilääkäri/erikoissairaanhoidon tulosalueen toimialajohtaja Johtajaylilääkäri toimii erikoissairaanhoitolain tarkoittamana vastuulääkärinä sekä vastaa lääketieteellisestä tutkimus-, koulutus- ja kehittämistoiminnasta. Johtajaylilääkäri raportoi tehtäväalueestaan sairaanhoitopiirin johtajalle. Johtajaylilääkärin tehtäviin sisältyvät myös erikoissairaanhoidon tulosalueen toimialajohtajan tehtävät tämän säännön 39 :n mukaisesti. Tehtävään voidaan sisällyttää myös toimiminen terveyden edistämisen vastuuhenkilönä. Punaisella oleva teksti poistetaan, koska tehtäväluettelossa vastuualueena määritetään myös erikoissairaanhoidon tulosalueen toimialajohtajan tehtävät / muuttunut pykälänumerointi. 40 Kansanterveystyön vastuulääkäri/perusterveydenhuollon tulosalueen toimialajohtaja Kansanterveystyön vastuulääkäri toimii kansanterveyslain tarkoittamana vastuulääkärinä sekä vastaa oman vastuualueensa lääketieteellisestä tutkimus-, koulutus- ja kehittämistoiminnasta. Kansanterveystyön vastuulääkäri raportoi tehtäväalueestaan sairaanhoitopiirin johtajalle. Vastuulääkärin tehtäviin sisältyvät myös perusterveydenhuollon tulosalueen toimialajohta- 41 Kansanterveystyön vastuulääkäri/perusterveydenhuollon tulosalueen toimialajohtaja Kansanterveystyön vastuulääkäri toimii kansanterveyslain tarkoittamana vastuulääkärinä sekä vastaa oman vastuualueensa lääketieteellisestä tutkimus-, koulutus- ja kehittämistoiminnasta. Kansanterveystyön vastuulääkäri raportoi tehtäväalueestaan sairaanhoitopiirin johtajalle.

21 21(34) jan tehtävät tämän säännön 38 :n mukaisesti. Tehtävään voidaan sisällyttää myös toimiminen terveyden edistämisen vastuuhenkilönä. Vastuulääkärin tehtäviin sisältyvät myös perusterveydenhuollon tulosalueen toimialajohtajan tehtävät tämän säännön 39 :n mukaisesti. Tehtävään voidaan sisällyttää myös toimiminen terveyden edistämisen vastuuhenkilönä. Punaisella oleva teksti poistetaan, koska tehtäväluettelossa vastuualueena määritetään myös perusterveydenhuollon tulosalueen toimialajohtajan tehtävät / muuttunut pykälänumerointi.. 41 Hallintoylihoitaja Hallintoylihoitaja vastaa hoito- ja hoivatyön kokonaissuunnittelusta ja kehittämisestä yhteistyössä toimialajohtajien, ylihoitajien sekä hoito- ja hoivatyön lähiesimiesten kanssa sekä vastaa tehtäväalueensa tieteellisestä tutkimus-, koulutus- ja kehittämistoiminnasta. Hallintoylihoitaja raportoi tehtäväalueestaan sairaanhoitopiirin johtajalle. 42 Talouspäällikkö Talouspäällikkö vastaa talousarvion ja taloussuunnitelman sekä tilinpäätöksen laadinnasta, talousraportoinnista ja tilastoinnista, rahoituksesta sekä toimialaansa kuuluvista sopimusasioista, säännöistä sekä kuntayhtymän hankinnoista. Talouspäällikkö toimii kuntalain tarkoittamana tilivelvollisena. Talouspäällikkö raportoi tehtäväalueestaan sairaanhoitopiirin johtajalle. 43 Tulosyksikön päällikkö Tulosyksikköä johtaa tulosyksikön päällikkö. Tulosyksikön päällikön tehtävänä on: 1. johtaa, suunnitella ja kehittää tulosyksikkönsä toimintaa ja hallintoa, 2. vastata tulosyksikön talouden suunnittelusta, toiminnan tuloksellisuudesta sekä laadusta, 3. vastata tulosyksikön toiminnan yhteensovittamisesta muiden tulosyksikköjen toiminnan kanssa.

22 22(34) Tulosyksikön päällikkö raportoi yksikkönsä taloudesta ja toiminnasta tulosalueen toimialajohtajalle. 44 Työyksikön esimies Työyksikön esimies johtaa työyksikön toimintaa sekä vastaa sen yhteensovittamisesta muiden työyksikköjen toiminnan kanssa. Työyksikön esimies raportoi yksikkönsä taloudesta ja toiminnasta tulosyksikön päällikölle. 45 Johtoryhmät Sairaanhoitopiirissä on keskushallinnon johtoryhmä, jonka tehtävänä on tukea sairaanhoitopiirin johtajaa ja toimialajohtajia toimintojen suunnittelussa, kehittämisessä ja yhteensovittamisessa. Sairaanhoitopiirin johtaja nimeää keskushallinnon johtoryhmän, joka kokoontuu sairaanhoitopiirin johtajan kutsusta ja hänen puheenjohdollaan. Sairaanhoitopiirin johtaja voi kutsua kokoukseen asiantuntijoita. Toimialajohtaja nimeää kullekin tulosalueelle oman johtoryhmänsä, joka kokoontuu toimialajohtajan kutsusta ja hänen puheenjohdollaan. Johtoryhmien jäsenet vastaavat sisäisestä tiedottamisesta tulosalueellaan ja yksiköissään. Henkilöstö nimeää yhden edustajan ja varaedustajan johtoryhmiin. Keskushallinnon johtoryhmän kokouksista tehtävät pöytäkirjat toimitetaan yhtymähallituksen jäsenille tiedoksi. 46 Päätöksenteko ja toimivallan siirtäminen Sairaanhoitopiirin johtaja sekä toimialajohtajat tekevät kukin johtamaansa toimintaa koskevat, yhtymähallituksen ohjeissaan tarkemmin yksilöimät päätökset. Edellä mainitut johtajat voivat kirjallisella päätöksellä siirtää tässä säännössä annettua päätösvaltaansa alaisilleen viranhaltijoille. Tulosalueen ylihoitaja/ylihoitajat ovat toimialajohtajan alaisia. Edelleen delegointi ei ole sallittua. 47 Päätöksenteko ja toimivallan siirtäminen Sairaanhoitopiirin johtaja sekä toimialajohtajat tekevät kukin johtamaansa toimintaa koskevat, yhtymähallituksen ohjeissaan tarkemmin yksilöimät päätökset. Edellä mainitut johtajat voivat kirjallisella päätöksellä siirtää tässä säännössä annettua päätösvaltaansa alaisilleen viranhaltijoille. Tulosalueen ylihoitaja/ylihoitajat ovat toimialajohtajan alaisia. Edelleen delegointi ei ole sallittua.

23 23(34) Päätökset, joita viranhaltija tekee hänelle annetun päätösvallan nojalla, allekirjoittaa päätöksen tekijä. Mikäli viranhaltija on estynyt (poissa virantoimituksesta tai esteellinen) tekemään päätöksiä; noudatetaan seuraavaa menettelyä: - varahenkilö tai viransijainen tekee päätökset ilman eri valtuutusta, jos sellainen on nimetty, - jos sijaista ei ole, tai viranhaltija on jäävi, tekee päätökset ilman eri valtuutusta viranhaltijan esimies. Päätösvalta siirretään kirjallisella yksilöidyllä päätöksellä toistaiseksi tai erityisestä syystä määräajaksi. Päätösvalta voidaan siirtää vain alaisena toimivalle viranhaltijalle. Päätösvallan siirtämistä koskevista päätöksistä lähetetään tiedot arkistovastaavalle sairaanhoitopiirin arkistossa pidettävää päätösrekisteriä varten. Kuntalain mukaisesti päätösvallan edelleen siirtämisen suorittanut viranhaltija ei voi ottaa alaisensa päättämää yksittäistä asiaa päätettäväkseen, vaan päätöksen ottaminen hallituksen käsiteltäväksi voi tapahtua vain hallintosäännön 18 19:ssä kuvatulla tavalla. Silloin kun hallintosäännössä mainittu viranhaltija on siirtänyt päätösvaltaansa toiselle viranhaltijalle, ei tämä voi enää siirtää päätösvaltaansa kolmannelle viranhaltijalle. Päätökset, joita viranhaltija tekee hänelle annetun päätösvallan nojalla, allekirjoittaa päätöksen tekijä. Mikäli viranhaltija on estynyt (poissa virantoimituksesta tai esteellinen) tekemään päätöksiä; noudatetaan seuraavaa menettelyä: - varahenkilö tai viransijainen tekee päätökset ilman eri valtuutusta, jos sellainen on nimetty, - jos sijaista ei ole, tai viranhaltija on jäävi, tekee päätökset ilman eri valtuutusta viranhaltijan esimies. Päätösvalta siirretään kirjallisella yksilöidyllä päätöksellä toistaiseksi tai erityisestä syystä määräajaksi. Päätösvalta voidaan siirtää vain alaisena toimivalle viranhaltijalle. Päätösvallan siirtämistä koskevista päätöksistä lähetetään tiedot arkistovastaavalle sairaanhoitopiirin arkistossa pidettävää päätösrekisteriä varten. Kuntalain mukaisesti päätösvallan edelleen siirtämisen suorittanut viranhaltija ei voi ottaa alaisensa päättämää yksittäistä asiaa päätettäväkseen, vaan päätöksen ottaminen hallituksen käsiteltäväksi voi tapahtua vain hallintosäännön 18 19:ssä kuvatulla tavalla. Silloin kun hallintosäännössä mainittu viranhaltija on siirtänyt päätösvaltaansa toiselle viranhaltijalle, ei tämä voi enää siirtää päätösvaltaansa kolmannelle viranhaltijalle. Punaisella oleva teksti poistetaan, koska muun muassa käyttösuunnitelmassa määritellään vuosittain muuttuvia ratkaisuvaltaan liittyviä määräyksiä.

24 24(34) 5. Luku Toimivalta henkilöstöasioissa 47 Luvun määräysten soveltaminen Niistä virkasuhteeseen ja viranhaltijaan sekä työsopimussuhteeseen ja työntekijään liittyvistä asioista, joista on säädetty laissa, päättää yhtymähallitus, ellei tässä hallintosäännössä ole muuta määrätty. 48 Viran perustaminen, lakkauttaminen ja muuttaminen työsuhteeksi sekä palkkauksesta päättäminen Viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää yhtymävaltuusto. Yhtymähallitus päättää sairaanhoitopiirin virkojen muuttamisesta työsuhteiksi. Perustetun viran tehtäväkohtaisen palkkauksen vahvistaa asianomaisen viranhaltijan valinnasta päättävä viranomainen. Se viranomainen, joka täyttää viran tai ottaa työsopimussuhteeseen, päättää samalla tehtäväkohtaisesta palkasta sairaanhoitopiirissä hyväksytyn työn vaativuuden arvioinnin mukaisesti. Se viranomainen, joka täyttää viran tai ottaa työsopimussuhteeseen päättää palkan henkilökohtaisesta harkinnanvaraisesta osasta yhtymähallituksen antamien ohjeiden mukaisesti. Palvelusaikaan perustuvat lisät päättää kuitenkin henkilöstöpalveluyksikön päällikkö. 49 Viran haku Viran julistaa haettavaksi se, jonka tehtävänä on valita tämän säännön mukaan viranhaltija avoinna olevaan virkaan. Yhtymävaltuuston valitsemien viranhaltijoiden viran julistaa haettavaksi kuitenkin yhtymähallitus. Avoimista viroista ja työsopimussuhteista pidetään luetteloa henkilöstötoimistossa. Luvat avointen tehtävien täyttöön myöntää sairaanhoitopiirin johtaja kuultuaan asianomaista tulosalueen johtoryhmää ja keskushallinnon johtoryhmää.

25 25(34) 50 Kelpoisuusehdot Sairaanhoitopiirin johtaja Ylempi korkeakoulututkinto, riittävä sosiaali- tai terveydenhuollon kokemus, kunnallishallinnon tuntemusta sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävissä. Johtajaylilääkäri / Erikoissairaanhoidon tulosalueen toimialajohtaja Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa 559/94 säädetty laillistus tai lupa toimia lääkärin tehtävissä sekä erikoislääkärin pätevyys ja riittävä kokemus alansa hallintoja johtamistehtävissä. Kansanterveystyön vastuulääkäri / Perusterveydenhuollon tulosalueen toimialajohtaja Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa 559/94 säädetty laillistus tai lupa toimia lääkärin tehtävissä sekä yleislääketieteen tai muun erikoisalan erikoislääkärin pätevyys ja riittävä kokemus alansa hallinto- ja johtamistehtävissä. Hallintoylihoitaja Terveystieteiden ylempi korkeakoulututkinto tai vastaava aikaisempi tutkinto sekä lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) mukainen laillistus ja kokemusta alansa hallinto- ja johtamistehtävistä. Sosiaalipalvelujen tulosalueen toimialajohtaja Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa laissa 272/2005 pääasiassa hallinnollisiin sosiaalihuollon johtotehtäviin vaadittava kelpoisuus tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito. Tukipalvelujen tulosalueen toimialajohtaja Virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, riittävä kokemus kunnallistalouden ja - hallinnon tehtävissä sekä johtamistehtävissä. Terveysvalvonnan johtaja Laillistettu eläinlääkäri tai muu virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä edellä mainittujen lisäksi riittävä käytännön kokemus terveysvalvonnan alalta. Talouspäällikkö: Virkaan soveltuva korkeakoulututkinto, riittävä kokemus kunnallistalouden ja -hallinnon tehtävissä sekä riittävä kokemus hallinto- ja johtamistehtävissä. Henkilöstöpäällikkö: Virkaan soveltuva korkeakoulututkinto, riittävä kokemus kunnallistalouden 51 Kelpoisuusehdot Sairaanhoitopiirin johtaja Ylempi korkeakoulututkinto, riittävä sosiaali- tai terveydenhuollon kokemus, kunnallishallinnon tuntemusta sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävissä. Johtajaylilääkäri / Erikoissairaanhoidon tulosalueen toimialajohtaja Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa 559/94 säädetty laillistus tai lupa toimia lääkärin tehtävissä sekä erikoislääkärin pätevyys ja riittävä kokemus alansa hallinto- ja johtamistehtävissä. Kansanterveystyön vastuulääkäri / Perusterveydenhuollon tulosalueen toimialajohtaja Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa 559/94 säädetty laillistus tai lupa toimia lääkärin tehtävissä sekä yleislääketieteen tai muun erikoisalan erikoislääkärin pätevyys ja riittävä kokemus alansa hallinto- ja johtamistehtävissä. Hallintoylihoitaja Terveystieteiden ylempi korkeakoulututkinto tai vastaava aikaisempi tutkinto sekä lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) mukainen laillistus ja kokemusta alansa hallinto- ja johtamistehtävistä. Sosiaalipalvelujen tulosalueen toimialajohtaja Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa laissa 272/2005 pääasiassa hallinnollisiin sosiaalihuollon johtotehtäviin vaadittava kelpoisuus tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito. Tukipalvelujen tulosalueen toimialajohtaja Virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, riittävä kokemus kunnallistalouden ja -hallinnon tehtävissä sekä johtamistehtävissä. Terveysvalvonnan johtaja Laillistettu eläinlääkäri tai muu virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä edellä mainittujen lisäksi riittävä käytännön kokemus terveysvalvonnan alalta. Talouspäällikkö:

(KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.)

(KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) PORIN KAUPUNGIN H A L L I N T O S Ä Ä N T Ö (KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ Espoon kaupungin hallintosääntö 1.6 1 (6) ESPOON KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ Valtuusto 8.12.2008 Voimaan 1.1.2009 Valtuusto 24.5.2010 Voimaan 1.1.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 10.12.2012 Voimaan 1.1.2013

Lisätiedot

II Hallinto, päätöksenteko ja kokousmenettely

II Hallinto, päätöksenteko ja kokousmenettely Espoon kaupungin hallintosääntö 2017 1 (5) II Hallinto, päätöksenteko ja kokousmenettely 1 Kokousmenettely Tämän luvun 2-11 :ien kokousmenettelyä koskevia määräyksiä noudatetaan valtuustoa lukuun ottamatta

Lisätiedot

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän HALLINTOSÄÄNTÖ 1.1.2011

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän HALLINTOSÄÄNTÖ 1.1.2011 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän HALLINTOSÄÄNTÖ 1.1.2011 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 2/25 Sisältö 1. Luku Yleiset määräykset... 4 1 Perustehtävä... 4 2 Hallintosäännön määräysten

Lisätiedot

Hallintosääntö. Ylöjärven kaupunki. Kaupunginvaltuusto hyväksynyt x.x.2014 Voimaantulo 01.01.2015 I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

Hallintosääntö. Ylöjärven kaupunki. Kaupunginvaltuusto hyväksynyt x.x.2014 Voimaantulo 01.01.2015 I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 (8) Ylöjärven kaupunki Hallintosääntö Kaupunginvaltuusto hyväksynyt x.x.2014 Voimaantulo 01.01.2015 I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kaupungin johtosäännöt Hallintosäännössä

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN 1 (7)

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN 1 (7) POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN 1 (7) Valtuuston 15.12.2003 hyväksymä ja 1.1.2004 voimaan tuleva - päivitys 23.10.2006 - päivitys 9.6.2014 HALLINTOSÄÄNTÖ 1. LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön

Lisätiedot

SIUNTION KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ

SIUNTION KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ Astuu voimaan 3.9.2012 SIUNTION KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ 1 luku Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kunnan johtosäännöt Hallintosäännössä määrätään kunnan päätöksenteko- ja kokousmenettelystä.

Lisätiedot

Muutosehdotukset yhtymävaltuuston hyväksymään hallintosääntöön

Muutosehdotukset yhtymävaltuuston hyväksymään hallintosääntöön Muutosehdotukset yhtymävaltuuston 23.11.2016 19 hyväksymään hallintosääntöön 1(6) Muutosehdotukset yhtymävaltuuston 23.11.2016 19 hyväksymään hallintosääntöön 3 luku Henkilöstöorganisaatio 9 Henkilöstöorganisaatio

Lisätiedot

1(34) ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN HALLINTOSÄÄNTÖ. 1. Luku Yleiset määräykset. Kuntayhtymävaltuuston 13.12.2013 hyväksymä/voimaantulo 1.1.

1(34) ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN HALLINTOSÄÄNTÖ. 1. Luku Yleiset määräykset. Kuntayhtymävaltuuston 13.12.2013 hyväksymä/voimaantulo 1.1. 1(34) ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN HALLINTOSÄÄNTÖ 1. Luku Yleiset määräykset Kuntayhtymävaltuuston 13.12.2013 hyväksymä/voimaantulo 1.1.2014 Kuntayhtymävaltuuston XX.XX.2015 hyväksymä/voimaantulo valtuuston

Lisätiedot

Lapuan kaupunki. Hallintosääntö. Nro 301

Lapuan kaupunki. Hallintosääntö. Nro 301 Lapuan kaupunki Hallintosääntö Nro 301 Hyväksytty Kv 7.6.2010 6 Voimaantulo 1.8.2010 Muutettu 14.1.2013 9, 1.1.2013 alkaen Sisällysluettelo Sivu 1. luku Yleiset määräykset 1 2. luku Kokousmenettely 1 3.

Lisätiedot

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN HALLINTOSÄÄNTÖ

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN HALLINTOSÄÄNTÖ Kuntayhtymän hallitus 28.4.2006 50 ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN HALLINTOSÄÄNTÖ 1. luku TOIMINTAA OHJAAVA SÄÄNNÖSTÖ 1 Kuntayhtymän hallinnon järjestämisessä noudatetaan tämän säännön määräyksiä, jollei muualla

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ

RAUMAN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ RAUMAN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 17.6.2013 Voimaantulopäivä 1.8.2013 I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kaupungin johtosäännöt Hallintosäännössä määrätään

Lisätiedot

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän HALLINTOSÄÄNTÖ 9.6.2015

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän HALLINTOSÄÄNTÖ 9.6.2015 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän HALLINTOSÄÄNTÖ 9.6.2015 Sisällysluettelo 1. Luku Yleiset määräykset... 4 1 Perustehtävä... 4 2 Hallintosäännön määräysten sisältö ja soveltaminen... 4 2. Luku

Lisätiedot

IV PÄÄTÖKSENTEKO- JA HALLINTOMENETTELY

IV PÄÄTÖKSENTEKO- JA HALLINTOMENETTELY IV PÄÄTÖKSENTEKO- JA HALLINTOMENETTELY 51 17 Kokousmenettely 1 Määräysten soveltaminen Tämän luvun määräyksiä noudatetaan valtuustoa lukuun ottamatta kunnan toimielimissä sekä soveltuvin osin toimitus-

Lisätiedot

PORIN KAUPUNGIN H A L L I N T O S Ä Ä N T Ö. (KV hyväksynyt Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.

PORIN KAUPUNGIN H A L L I N T O S Ä Ä N T Ö. (KV hyväksynyt Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä. PORIN KAUPUNGIN H A L L I N T O S Ä Ä N T Ö (KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja

Lisätiedot

PERUSTURVAN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ

PERUSTURVAN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNTA PERUSTURVAN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ Voimaan 1.2.2013 1 Sisällys 1 LUKU... 3 PERUSTURVAN TOIMIALA... 3 1 Lautakunnan tehtävät... 3 2 LUKU... 3 PERUSTURVALAUTAKUNTA JA JAOSTOT... 3 2 Lautakunnan

Lisätiedot

Kurikan kaupungin hallintosääntö

Kurikan kaupungin hallintosääntö Kurikan kaupungin hallintosääntö Yhteisvaltuuston hyväksymä 29.12.2015 Voimaantulo 1.1.2016 Tämä sääntö korvaa nyt voimassa olevan säännön. 1 Luku Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kunnan

Lisätiedot

Kurikan kaupungin hallintosääntö

Kurikan kaupungin hallintosääntö Kurikan kaupungin hallintosääntö Hyväksytty 20.6.2011 Voimaantulo 1.7.2011 1 Luku Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kunnan johtosäännöt Hallintosäännössä määrätään päätöksenteko- ja

Lisätiedot

SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN SÄÄDÖSKOKOELMA

SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN SÄÄDÖSKOKOELMA SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN SÄÄDÖSKOKOELMA 1.2 HALLINTOSÄÄNTÖ Valtuuston 12. päivänä marraskuuta 2008/23 hyväksymä ja valtuuston 11. päivänä marraskuuta 2013/38 tarkastama I LUKU YLEISET

Lisätiedot

Tämän luvun määräyksiä noudatetaan valtuustoa lukuunottamatta kaupungin toimielimissä.

Tämän luvun määräyksiä noudatetaan valtuustoa lukuunottamatta kaupungin toimielimissä. Hallintosääntö Kuopion kaupungin HALLINTOSÄÄNTÖ 1 LUKU, YLEISET MÄÄRÄYKSET Kaupungin hallinto ja johtosäännöt Tässä hallintosäännössä määrätään kaupungin päätöksenteko ja kokousmenettelystä. Hallintosäännön

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin hallintosääntö

Seinäjoen kaupungin hallintosääntö Seinäjoen kaupungin hallintosääntö I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja johtosäännöt Hallintosäännössä määrätään kaupungin päätöksenteko- ja kokousmenettelystä. Hallintosäännön ohella

Lisätiedot

Hallintosäännön vertailuluonnos (vasemmalla puolen voimassa olevat säännöt, oikealla uusi hallintosääntöluonnos)

Hallintosäännön vertailuluonnos (vasemmalla puolen voimassa olevat säännöt, oikealla uusi hallintosääntöluonnos) ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN HALLINTOSÄÄNTÖ (9.6.2015 voimaantullut hallintosääntö) 1. Luku Yleiset määräykset 1 Perustehtävä Sairaanhoitopiiri edistää alueellaan väestön terveyttä ja järjestää tarpeellisen

Lisätiedot

Alajärven kaupunki. Alajärven kaupungin hallintosääntö. Hallintosääntö. 1. luku. Yleiset määräykset

Alajärven kaupunki. Alajärven kaupungin hallintosääntö. Hallintosääntö. 1. luku. Yleiset määräykset Alajärven kaupunki Kvalt 29.10.2012 70 Hallintosääntö Voimaantulo 1.11.2012 1 Alajärven kaupungin hallintosääntö 1. luku Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kaupungin johtosäännöt 2. luku

Lisätiedot

Toimielin pitää kokouksensa päättämänään aikana ja päättämässään paikassa.

Toimielin pitää kokouksensa päättämänään aikana ja päättämässään paikassa. Riihimäen kaupunki SÄÄNNÖT RIIHIMÄEN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ Hyväksytty 9.12.2013 Voimaantulo 1.1.2014 1 luku Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kaupungin johtosäännöt 2 luku Kokousmenettely

Lisätiedot

HALLINTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Yhtymäkokous Yhtymäkokous (muutos 46) Voimaantulo:

HALLINTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Yhtymäkokous Yhtymäkokous (muutos 46) Voimaantulo: Sivu 1/8 VAALIJALAN KUNTAYHTYMÄ HALLINTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Yhtymäkokous 2.11.2011 Yhtymäkokous 7.11.2012 (muutos 46) Voimaantulo: 1.1.2012 1. LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen Hallintosäännössä

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Sisällysluettelo Liikelaitosten organisaatio

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Lautakunnan 5.5.2009 hyväksymä versio SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Yleiset määräykset Pietarsaaren sosiaali- ja terveyslautakunta on se toimielin, jolla sosiaali- ja terveydenhuoltolainsäädännön

Lisätiedot

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 11.11.2008 84 Noudatetaan 1.1.2009 alkaen 1 Toimiala Tässä johtosäännössä määritellään vesihuoltolaitoksen, sen johtokunnan ja toimitusjohtajan

Lisätiedot

Hallintosääntö 1 (13) Yhtymähallitus 15.12.2014 268. Käsittely Yhtymähallitus 15.12.2014 268 Voimaantulo 1.1.2015

Hallintosääntö 1 (13) Yhtymähallitus 15.12.2014 268. Käsittely Yhtymähallitus 15.12.2014 268 Voimaantulo 1.1.2015 1 (13) Käsittely Voimaantulo 1.1.2015 Päijät-Hämeen koulutuskonserni kuntayhtymän hallintosääntö 1 luku Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kuntayhtymän johtosäännöt Hallintosäännössä

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Hyvinvointipalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 116 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 13 1.1.2013 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Järjestelytoimikunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat.

Järjestelytoimikunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat. LIITE 4 JÄRJESTELYTOIMIKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ 1 JÄRJESTELYTOIMIKUNNAN ASEMA JA TEHTÄVÄT Kuntajakolain 29 mukaan uutta kuntaa varten on kuukauden kuluessa siitä, kun kuntajaon muutos on määrätty, asetettava

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 14

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 14 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2016 Nro 14 LASTEN JA NUORTEN PALVELUIDEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 6.6.2016) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä Lautakunnan erityisenä tehtävänä

Lisätiedot

Toimielin voi myös tehdä päätöksiä suljetussa sähköisessä päätöksentekomenettelyssä ennen kokousta.

Toimielin voi myös tehdä päätöksiä suljetussa sähköisessä päätöksentekomenettelyssä ennen kokousta. HALLINTOSÄÄNTÖ IV OSA PÄÄTÖKSENTEKO- JA HALLINTOMENETTELY 17 Luku Kokousmenettely 1 Määräysten soveltaminen Tämän luvun määräyksiä noudatetaan valtuustoa lukuun ottamatta kaupungin muissa toimielimissä

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Liite 6, 15, 15.11.2004 Kainuun maakuntavaltuusto SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1. luku Toimiala ja organisaatio 1 Toiminta-ajatus 2 Tulosalueet Sosiaali- ja terveystoimen toimiala vastaa maakunnan

Lisätiedot

Niiltä osin kuin tehtävät hoitaa kuntayhtymä tai muu ulkopuolinen toimija, sosiaali- ja terveyslautakunta toimii ko. palveluiden tilaajan roolissa.

Niiltä osin kuin tehtävät hoitaa kuntayhtymä tai muu ulkopuolinen toimija, sosiaali- ja terveyslautakunta toimii ko. palveluiden tilaajan roolissa. Riihimäen kaupunki JOHTOSÄÄNNÖT SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 26.1.2015 Voimaantulo 1.4.2015 1. LUKU SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 1 Toimiala Sosiaali- ja terveystoimialan

Lisätiedot

SIPOON VESIHUOLTOLIIKELAITOS

SIPOON VESIHUOLTOLIIKELAITOS SIPOON VESIHUOLTOLIIKELAITOS Johtosääntö Sipoon kunta Sisällys 1 Liikelaitoksen nimi... 2 2 Liikelaitoksen toimiala... 2 3 Johtokunnan kokoonpano... 2 4 Johtokunnan tehtävät ja ratkaisuvalta... 2 5 Esittely...

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin hallintosääntö

Seinäjoen kaupungin hallintosääntö 1 Seinäjoen kaupungin hallintosääntö Valtuuston 18.2.2013 22 hyväksymä. Tarkennukset 27.10.2014 106 15.12.2014 141 16.2.2015 17 I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja johtosäännöt

Lisätiedot

valtuuston työjärjestys kunnanhallituksen johtosääntö toimielinten johtosäännöt tarkastussääntö sopimus seutukuntayhteistyöstä

valtuuston työjärjestys kunnanhallituksen johtosääntö toimielinten johtosäännöt tarkastussääntö sopimus seutukuntayhteistyöstä Soinin kunnan hallintosääntö 1.luku: Yleiset määräykset 1. Hallintosäännön soveltaminen ja kunnan johtosäännöt 2. luku: Kokousmenettely 2.Luvun määräysten soveltaminen 3.Kokousaika- ja paikka 4.Kokouksen

Lisätiedot

KORJAUSEHDOTUKSET (merkitty vahvennuksella) Maakuntavaltuusto , luku 1. luku Yleiset määräykset

KORJAUSEHDOTUKSET (merkitty vahvennuksella) Maakuntavaltuusto , luku 1. luku Yleiset määräykset Maakuntavaltuusto 15.11.2004 9, 5.5.2008 39 KORJAUSEHDOTUKSET 30.10.2008 (merkitty vahvennuksella) KAINUUN MAAKUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ KAINUUN MAAKUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ 1. luku 1. luku Yleiset määräykset Yleiset

Lisätiedot

1. luku Yleiset määräykset

1. luku Yleiset määräykset Nykyinen versio KAINUUN MAAKUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ 1. luku Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön määräysten sisältö ja soveltaminen Tässä hallintosäännössä määrätään maakunnan päätöksenteko- ja kokous-menettelystä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyskeskuksen johtosääntö

Sosiaali- ja terveyskeskuksen johtosääntö Sosiaali- ja terveyskeskuksen johtosääntö Valtuusto hyväksynyt 18.2.2013 22, muutokset 26.10.2015 107 Seinäjoen kaupungin sosiaali- ja terveyskeskuksen johtosääntö I LUKU SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 16

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 16 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2011 Nro 16 KYMENLAAKSON PELASTUSLAITOKSEN LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 14.11.2011, tulee voimaan 1.1.2012) 1 Toimiala Kymenlaakson pelastuslaitoksen

Lisätiedot

KEMINMAAN KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ

KEMINMAAN KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ Valtuusto hyväksynyt 14.4.2005 43 KEMINMAAN KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltaminen Tässä säännössä määrätään kunnan hallinnosta. 2 Kunnan toiminta-ajatus Tämän säännön ohella kunnan

Lisätiedot

1. luku Yleiset määräykset

1. luku Yleiset määräykset 1 Nykyinen versio Muutettu versio (23.4.2008) KAINUUN MAAKUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ KAINUUN MAAKUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ 1. luku Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön määräysten sisältö ja soveltaminen Tässä hallintosäännössä

Lisätiedot

Työjärjestystä noudatetaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa sekä VATEn päätöksenteko- ja kokousmenettelyssä.

Työjärjestystä noudatetaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa sekä VATEn päätöksenteko- ja kokousmenettelyssä. Etelä-Pohjanmaan väliaikaisen valmistelutoimielimen (VATE) työjärjestys sen toimintakaudella ennen väliaikaista valmistelutoimielintä koskevan lainsäädännön vahvistamista TAUSTAA Etelä-Pohjanmaan sote-

Lisätiedot

Tämän luvun määräyksiä noudatetaan valtuustoa lukuun ottamatta kuntayhtymän toimielimissä.

Tämän luvun määräyksiä noudatetaan valtuustoa lukuun ottamatta kuntayhtymän toimielimissä. ÖSTERBOTTENS FÖRBUND - POHJANMAAN LIITTO kuntayhtymä Hyväksytty 5.5.2008 Muutos (35 ) hyväksytty 8.3.2010 HALLINTOSÄÄNTÖ Muutos (31, 35 ) hyväksytty 12.5.2014 1 luku Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu: 8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu:

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo Oulun kaupunki Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö Voimaantulo 1.1.2013 päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 110 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 10

Lisätiedot

Ei muutosta. 2 Kokousmenettely. Ei muutosta. Ei muutosta

Ei muutosta. 2 Kokousmenettely. Ei muutosta. Ei muutosta Maakuntavaltuusto 15.11.2004 9, 5.5.2008 39 KORJAUSEHDOTUKSET 30.10.2008 (merkitty vahvennuksella) KAINUUN MAAKUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ KAINUUN MAAKUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ 1. luku 1. luku Yleiset määräykset Yleiset

Lisätiedot

VARKAUDEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA VARKAUDEN KAUPUNKI H A L L I N T O S Ä Ä N T Ö

VARKAUDEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA VARKAUDEN KAUPUNKI H A L L I N T O S Ä Ä N T Ö VARKAUDEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA VARKAUDEN KAUPUNKI H A L L I N T O S Ä Ä N T Ö VARKAUDEN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ 1. L U K U Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kaupungin johtosäännöt

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2011 Nro 8. Kotkan kaupungin. HALLINTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 14.11.2011, tulee voimaan 1.1.2012) 1 LUKU. Yleiset määräykset

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2011 Nro 8. Kotkan kaupungin. HALLINTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 14.11.2011, tulee voimaan 1.1.2012) 1 LUKU. Yleiset määräykset Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2011 Nro 8 HALLINTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 14.11.2011, tulee voimaan 1.1.2012) 1 LUKU Yleiset määräykset 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kaupungin johtosäännöt

Lisätiedot

Ympäristölautakunnalle kuuluu kunnan ympäristöterveydenhuolto mukaan lukien eläinlääkintähuolto sekä ympäristönsuojelu. 2 Ympäristölautakunta

Ympäristölautakunnalle kuuluu kunnan ympäristöterveydenhuolto mukaan lukien eläinlääkintähuolto sekä ympäristönsuojelu. 2 Ympäristölautakunta KRISTIINANKAUPUNGIN YMPÄRISTÖTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto / 2009 1 Sisältö Ympäristölautakunnalle kuuluu kunnan ympäristöterveydenhuolto mukaan lukien eläinlääkintähuolto sekä ympäristönsuojelu.

Lisätiedot

SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN SÄÄDÖSKOKOELMA

SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN SÄÄDÖSKOKOELMA SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN SÄÄDÖSKOKOELMA Valtuuston 12. päivänä marraskuuta 2008/24 hyväksymä 1.3 JOHTOSÄÄNTÖ I LUKU TEHTÄVÄT, TOIMINNAN JOHTAMINEN JA ORGANISAATIO 1 Tehtävät Sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö

Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö Sisällysluettelo 1. Toimialan toiminta-ajatus...

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu:8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu: 12.3.2012

Lisätiedot

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokouskäytännöistä 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokousmenettelyt Tavoitteena yhdenmukaiset menettelyt toimielimissä Käsitellään toimielimen ensimmäisessä kokouksessa Päätetään

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/ SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/ SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/2019 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 18 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 19 KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS 3 20 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 21 TILINTARKASTUSKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖKSEN

Lisätiedot

Liite 6 Valtuusto 12.12.2014 ULVILAN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty:

Liite 6 Valtuusto 12.12.2014 ULVILAN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: ULVILAN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Voimaantulo: 1.1.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKU.. 1 YLEISET MÄÄRÄYKSET. 1 1 HALLINTOSÄÄNNÖN SOVELTAMINEN JA KAUPUNGIN JOHTOSÄÄNNÖT. 1 2. LUKU 1 KOKOUSMENETTELY....

Lisätiedot

3 Valtuuskunta Valtuuskunnan tehtävistä säädetään kunnallisen eläkelain 138 :ssä.

3 Valtuuskunta Valtuuskunnan tehtävistä säädetään kunnallisen eläkelain 138 :ssä. 1 (5) Kevan johtosääntö Valtuuskunnan 13.3.2014 hyväksymä, voimaan 13.5.2014 I YLEISTÄ 1 Soveltaminen Tässä johtosäännössä annetaan kunnallisen eläkelain 168 :ssä tarkoitetut määräykset Keva-nimisen kunnallisen

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ 1 Sisällysluettelo 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kunnan johtosäännöt 3 2 Edelleendelegointi..... 3 LUOTTAMUSHENKILÖORGANISAATIO 3 Luottamushenkilöorganisaatio

Lisätiedot

Hallintosääntö. Hyväksytty Hall 27.5.2015 50, ja Valt 12.6.2015 12 voimassa 1.8.2015 alkaen. - 1 -

Hallintosääntö. Hyväksytty Hall 27.5.2015 50, ja Valt 12.6.2015 12 voimassa 1.8.2015 alkaen. - 1 - Hallintosääntö Hyväksytty Hall 27.5.2015 50, ja Valt 12.6.2015 12 voimassa 1.8.2015 alkaen. - 1 - Sisällysluettelo Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä H a l l i n t o s ä ä n t ö 1.8.2015 alk Sisältö

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 662/00.02.02/2018 110 Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Hallintopäällikkö Anne Rantala 4.6.2018: Raision kaupunginhallitus on päättänyt 21.5.2018 118 päätösten

Lisätiedot

PERUSTURVAKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ. Kristiinankaupungin kaupunginvaltuuston hyväksymä 10.12.2012 ( 61)

PERUSTURVAKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ. Kristiinankaupungin kaupunginvaltuuston hyväksymä 10.12.2012 ( 61) Kristiinankaupunki Perusturvakeskuksen johtosääntö 1 Yhteistoimintamenettely 7.12.2010 Perusturvalautakunta 7.12.2010 ( 101) Kaupunginhallitus 13.1.2011( 16) Perusturvalautakunta 25.10.2011 ( 73) Kaupunginhallitus

Lisätiedot

1 Tarkastuslautakunta ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 2/

1 Tarkastuslautakunta ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 2/ 1 KOKOUSAIKA klo 9.00 KOKOUSPAIKKA Saksankatu 27, A-rak. kokoushuone 1014 LÄSNÄ Pauli Marttila puheenjohtaja Tuija Näppinen varapuheenjohtaja Christer Friskof jäsen Nina Schulman jäsen POISSA MUUT Tuula

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Etelä-Karjalan pelastuslaitos vastaa kaikissa

Lisätiedot

PERUSTURVALAUTAKUNNAN JA PERUSTURVAOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ

PERUSTURVALAUTAKUNNAN JA PERUSTURVAOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ Astuu voimaan 12.5.2014 PERUSTURVALAUTAKUNNAN JA PERUSTURVAOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Perusturvalautakunta ja jaostot Perusturvan toimialalla on perusturvalautakunta. Perusturvalautakunnalla

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1

JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 YLIVIESKAN KAUPUNKI Ylivieskan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 25.9.2012 64 Voimaantulopäivä 1.11.2012 I LUKU JOKILAAKSOJEN PELASTUSLAITOKSEN YLEISET PERUSTEET

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö

Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö Johtokunta 29.5.2009 91 Yhtymäkokous 24.6.2009 91 Johtokunta 18.2.2011 23 Sisältö 1 Tavoitteet 2 2 Monijäseninen toimielin 2 3 Toimielimen tehtävät 2 4 Ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 29.4.2015

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 29.4.2015 TERVEYDENHUOLON KY. 1 Kokousaika Ke 29.4.2015 klo 14.00 16.54 Paikka Muonion kunnanvirasto, valtuustosali Jäsenet: Läsnä Varsinaiset jäsenet Varajäsenet Birgitta Eira. puheenjohtaja Anne-Mari Keimiöniemi,

Lisätiedot

Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö. 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite

Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö. 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite Nuorisoneuvoston tarkoituksena on edistää ja kehittää nuorison asemaa kunnassa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia

Lisätiedot

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö KOKEMÄEN KAUPUNKI Hyväksytty KV 19.4.2010 14 Voimaantulo 1.5.2010 P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Valinta ja kokoonpano 2 Perusturvalautakunnan tehtävä

Lisätiedot

KUUMA -liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on johtaa ja kehittää kuntayhteistyötä.

KUUMA -liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on johtaa ja kehittää kuntayhteistyötä. SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKU, LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA... 2 1 Toimiala... 2 2 Johtokunnan kokoonpano ja toimikausi... 2 3 Johtokunnan tehtävät ja ratkaisuvalta... 3 4 Päätöksenteko johtokunnassa... 3 2. LUKU,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 6. Kotkan kaupungin. TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa , voimaan 1.1.

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 6. Kotkan kaupungin. TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa , voimaan 1.1. Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2011 Nro 6 TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 14.11.2011, voimaan 1.1.2012) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä 2 Lautakunnan kokoonpano 3 Lautakunnan

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 117 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 14 1.1.2013

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TUUSULAN VESIHUOLTOLIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TUUSULAN VESIHUOLTOLIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TUUSULAN VESIHUOLTOLIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.10.2013 118 Voimaan 1.1.2014 Sisällysluettelo I LUKU... 2 1 Toimiala... 2 II LUKU... 2 2 Johtokunta... 2 III LUKU...

Lisätiedot

Imatran seudun ympäristöviranomaisen johtosääntö

Imatran seudun ympäristöviranomaisen johtosääntö Imatran seudun ympäristöviranomaisen johtosääntö 1.1.2013 IMATRAN KAUPUNKI IMATRAN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRANOMAISEN JOHTOSÄÄNTÖ Toimielin: Imatran kaupunginvaltuusto hyväksynyt 10.12.2012 Voimaantulo: 1.1.2013

Lisätiedot

Ylivieskan kaupunki HALLINTOSÄÄNTÖ 1

Ylivieskan kaupunki HALLINTOSÄÄNTÖ 1 Ylivieskan kaupunki HALLINTOSÄÄNTÖ 1 YLIVIESKAN KAUPUNKI Hallintosääntö Voimaantulo Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 9.11.2004 78 1.11.2004 Kaupunginvaltuusto on muuttanut 26.3.2007 21 1.4.2007 1 luku

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ

SUONENJOEN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ 1 SUONENJOEN KAUPUNGIN HALLINTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 28.1.2013 33. Voimaantulo: 1.2.2013 I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kunnan johtosäännöt Hallintosäännössä

Lisätiedot

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 1/22

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 1/22 1/22 HALLINTOSÄÄNTÖ Kuntayhtymävaltuuston x.x.2010 hyväksymä Voimaantulo 1.1.2011 1. Luku Yleiset määräykset 1 Perustehtävä Sairaanhoitopiiri edistää alueellaan väestön terveyttä ja järjestää tarpeellisen

Lisätiedot

1 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA 4/2018

1 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA 4/2018 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA 11.9.2018 klo 9.00 13.00 KOKOUSPAIKKA Siikaisten kunnantalo, hallituksen kokoushuone LÄSNÄ Anneli Lahtinen puheenjohtaja Leo Forss varapuheenjohtaja Matti Anttila

Lisätiedot

LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ

LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ 1. SOVELTAMISALA Hämeenlinnan seudun koulutuskuntayhtymän ylläpitämästä lukioliikelaitos Tavastiasta ovat voimassa laissa säädetyn lisäksi tämän johtosäännön määräykset.

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ

KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNNAN SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ 1. LUKU: YLEISET MÄÄRÄYKSET...1 1 Toimialan toiminta-ajatus...1 2. LUKU: SOSIAALILAUTAKUNTA...1

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.)

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.) PORIN KAUPUNGIN KOULUTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuuston hyväksymä 31.1.2011, voimassa 1.2.2011 alkaen.) I LUKU SOVELTAMISALA 1 Toimiala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä

Lisätiedot

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa kuuta 2018 päivänä Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGINTEATTERI - OULUN LÄÄNIN ALUETEATTERI -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGINTEATTERI - OULUN LÄÄNIN ALUETEATTERI -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGINTEATTERI - OULUN LÄÄNIN ALUETEATTERI -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 6.11.2007 71 Muutos: 3 kv 25.2.2013 31 I YLEISTÄ 1 Ylläpitäjä ja nimi Liikelaitoksen

Lisätiedot

Hyväksytty: maakuntahallitus 17.10.2001 maakuntavaltuusto 21.11.2001 Voimaantulo: 1.1.2002

Hyväksytty: maakuntahallitus 17.10.2001 maakuntavaltuusto 21.11.2001 Voimaantulo: 1.1.2002 ETELÄ-KARJALAN LIITTO HALLINTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: maakuntahallitus 17.10.2001 maakuntavaltuusto 21.11.2001 Voimaantulo: 1.1.2002 SISÄLLYSLUETTELO 1. luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen

Lisätiedot

KEMINMAAN KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ

KEMINMAAN KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ LIITE 130 Kunnanhallitus 19/07.12.2010 444 Valtuusto hyväksynyt xx.x.2010 43 KEMINMAAN KUNNAN HALLINTOSÄÄNTÖ 1 LUKU YLEIS ET MÄÄRÄYKS ET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja kunnan johtosäännöt 2 Kunnan toiminta-ajatus

Lisätiedot

1. Luku Yleiset määräykset

1. Luku Yleiset määräykset Merijärven nuorisovaltuuston johtosääntö (voimaantulo 17.11.2004) Nämä säännöt sisältävät seuraavat luvut: 1. Luku Yleiset määräykset 2. Luku Nuorisovaltuuston valitseminen 3. Luku Nuorisovaltuuston järjestäytyminen

Lisätiedot

Apuvälinekeskusliikelaitoksen johtosääntö

Apuvälinekeskusliikelaitoksen johtosääntö Apuvälinekeskusliikelaitoksen johtosääntö Valtuusto 10.6.2009 1 SISÄLLYSLUETTELO Apuvälinekeskusliikelaitoksen johtosääntö... 2 1 Toimiala... 2 2 Johtokunta... 2 3 Johtokunnan tehtävät ja ratkaisuvalta...

Lisätiedot

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus 1 Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Kasvatus- ja opetustoimen tehtävänä on kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisena järjestää varhaiskasvatuspalveluita,

Lisätiedot

LOHJA (958/01/003/01) 828/01/003/05 HALLINTOSÄÄNTÖ

LOHJA (958/01/003/01) 828/01/003/05 HALLINTOSÄÄNTÖ 1 LOHJA (958/01/003/01) 828/01/003/05 HALLINTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 24.9.2003 ' 83 Voimassa 1.1.2004 alkaen Muutettu kaupunginvaltuusto 8.11.2006 81: lisäys 15 kohta 16 ja muutettu 38 Voimassa 9.11.2006

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36 YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa 13.9.2006/36 Vahvistettu Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa 15.11.2006 1 LUKU Kokoonpano 1 Yhteiseen

Lisätiedot

(KV hyväksynyt tulevaksi voimaan , jolloin ympäristöhallinnon hyväksytyn johtosäännön voimassaolo lakkaa.

(KV hyväksynyt tulevaksi voimaan , jolloin ympäristöhallinnon hyväksytyn johtosäännön voimassaolo lakkaa. PORIN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖHALLINNON J O H T O S Ä Ä N T Ö (KV hyväksynyt 22.11.2010 tulevaksi voimaan 1.1.2011, jolloin ympäristöhallinnon 27.10.2008 hyväksytyn johtosäännön voimassaolo lakkaa. Myöhemmin

Lisätiedot

JOKILATVOJEN TILAPAVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN HALLINTOSÄÄNTÖ

JOKILATVOJEN TILAPAVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN HALLINTOSÄÄNTÖ 1 JOKILATVOJEN TILAPAVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN HALLINTOSÄÄNTÖ Ohjausryhmä 8.6.2005 2 3 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKU...5 YLEISET MÄÄRÄYKSET...5 1 SÄÄNNÖN SOVELTAMISALA...5 2 LUKU...6 KUNTAYHTYMÄN TEHTÄVÄ, HALLINNOLLINEN

Lisätiedot

Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö

Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö Johtokunta on hyväksynyt tämän toimintasäännön 4.12.2013 ja se on voimassa 1.1.2014 alkaen. Lisäykset (kursivoituna) johtokunta 5.2.2014 YLEISET

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ ESITYSLISTA N:o 16/2017 Tarkastuslautakunta ( ) PHKS Karpalo-kabinetti

PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ ESITYSLISTA N:o 16/2017 Tarkastuslautakunta ( ) PHKS Karpalo-kabinetti PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ ESITYSLISTA N:o 16/2017 Tarkastuslautakunta (2017-2020) KOKOUSTIEDOT Aika Keskiviikko 18.10.2017 klo 14.00 - Paikka PHKS Karpalo-kabinetti KÄSITELTÄVÄT ASIAT 59 Kokouksen

Lisätiedot

Oulun kaupunki Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitoksen johtosääntö

Oulun kaupunki Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitoksen johtosääntö Oulun kaupunki Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitoksen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 118 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 16 1.1.2013

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 8. Kotkan kaupungin. TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa ) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 8. Kotkan kaupungin. TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa ) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2016 Nro 8 TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 29.2.2016) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä 2 Lautakunnan ja jaoston kokoonpano Teknisen lautakunnan

Lisätiedot

Hallinto- ja taloussääntö

Hallinto- ja taloussääntö Hyväksytty maakuntavaltuustossa 10.6.2014 9 Voimaantulo 1.7.2014. Kumoaa 1.1.2007 voimaan tulleen hallinto- ja taloussäännön. I luku TOIMINTAA OHJAAVA SÄÄNNÖSTÖ 1 Toiminnassa noudatetaan sen lisäksi, mitä

Lisätiedot