Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Liikuntalautakunta LJ/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Liikuntalautakunta LJ/"

Transkriptio

1 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) 132 Lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta, joka koskee ns. aktiivipassin ja sporttikortin käyttöönottoa HEL T Päätös päätti antaa asiasta kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon: Terveysliikunnan edistäminen on osa helsinkiläisten laajempaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. On tärkeää huolehtia terveysnäkökohtien huomioon ottamisesta kaupungin kaikissa toiminnoissa sekä tehdä laajaa yhteistyötä kaupungissa toimivien eri tahojen kanssa. Liikunnan harrastaminen vaikuttaa ehkäisevästi suureen osaa suomalaisista kansantaudeista. Terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuva ja ylipainoinen kaupunkilainen tarkoittaa suurempaa riskiä sairastua ja siten kasvavia sosiaali- ja terveyskustannuksia kaupungille. Liikunnan merkitys sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä on myös huomattava. Liikunta on sosiaalisista harrastuksista suosituin, sillä se tarjoaa mahdollisuuden yhdessäoloon, uusiin kokemuksiin, itsensä kehittämiseen, mielekkääseen ajankäyttöön ja yhteisölliseen vaikuttamiseen. Helsingin kaupungin liikuntatoimen arvoperusta tukeutuu Helsingin yhteisiin arvoihin. Helsingin kaupungin uuden strategian mukaan kaupunkilaisten hyvinvointia tuetaan ja terveyseroja kavennetaan entistä enemmän liikunnan keinoin. Liikuntatoimi ylläpitää lukuisia liikuntapaikkoja, joissa liikunnan harrastaminen on maksutonta. Näitä ovat mm. lähiliikuntapaikat, ulkoilualueet ja -reitit, luistelu- ja palloilukentät, hiihtoladut ja valvotut uimarannat. Liikuntatoimen strategiassa korostetaan erityisesti uusien lähiliikuntapaikkojen rakentamista lähivuosina. Liikuntavirasto järjestää lisäksi ohjattuja liikuntaryhmiä, joista lähiöliikuntaryhmät on suunnattu erityisesti jo liikunnasta syrjäytyneille tai matalan tulotason omaaville henkilöille. Monipuolisiin liikuntaryhmiin voi osallistua lunastamalla 20 lähiöliikuntapassin, joka on voimassa neljän kuukauden ajan. Toiminta ajoittuu päiväaikaan. Lisäksi kaupunki tarjoaa maksutonta liikuntaneuvontaa ja liikuntainfoja sekä järjestää kesäisin kaikille avoimia puistojumppia eri puolilla Helsinkiä.

2 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Uimahalleissa, liikuntahalleissa, tekojääradoilla, kuntosaleilla ym. pääsymaksullisissa paikoissa työttömät, eläkeläiset, opiskelijat ja varusmiehet on huomioitu maksuluokassa muut. Sisäänpääsymaksut ovat aikuisten hintaan verrattuna puolet. Esimerkiksi kaupungin uimahallien sisäänpääsymaksu tässä maksuluokassa vaihtelee 2,50-2,70 välillä uimahallista riippuen. Opetus- ja kulttuuriministeriön Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma 2011:30 korostaa terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien ikäihmisten arkiaktiivisuuden lisäämistä sekä liikunnan harrastamisen tukemista omaehtoisesti tai ohjatun liikunnan kautta. Helsingissä tämän kohderyhmän liikunta-aktiivisuuden tukemista ja liikuntamahdollisuuksien kehittämistä on tehty poikkihallinnollisena yhteistyönä vuodesta 2006 lähtien. Tavoitteena on ollut kehittää toimintakyvyltään heikentyneiden ikääntyneiden liikuntamahdollisuuksia lähelle ikääntyneitä sekä suoraan vanhusten yksiköihin tai koteihin. Näin tuotetut liikuntapalvelut ovat pääsääntöisesti maksuttomia ikääntyneille. Tutkimuksen mukaan maksuton liikunta ei suoraan saa terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia henkilöitä aktivoitumaan liikunnan harrastamiseen. Kokemukset Espoon kaupungin maksuttomista uimahalli- ja kuntosalikäynneistä ovat sen suuntaisia, että Espoon kaupungin tarjoaman 68+ Sporttikortin ovat lunastaneet jo fyysisesti aktiiviset ikääntyneet, kun taas inaktiiviset ja terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat eivät ole korttia lunastaneet. Samoin myös toiminnassa mukava olevat ikääntyneet liikkuvat aktiivisemmin kuin suomalaiset ikäihmiset keskimäärin. (Jordan M. 2009, Taavila M ) Helsingin kaupungin tarjoamien liikuntapalveluiden hinnat ovat jo nyt huomattavasti subventoituja. Liikuntaviraston palvelujen lisäksi liikunnan tarjontaa toteuttavat Helsingissä myös muut kaupunkikonsernin yksiköt kuten esimerkiksi työväenopisto, jonka kursseista peritään kerta- ja kausimaksuja sekä kaupunkienemmistöinen osakeyhtiö Urheiluhallit Oy, joka tarjoaa laajasti ohjattuja liikuntaryhmiä sekä kuntosali- ja uimahallipalveluita. Aktiivipassin tai sporttikortin avulla voidaan osittain vaikuttaa palvelujen saavutettavuuteen, mutta sitäkin tärkeämpää on turvata palveluiden riittävyys ja tasapuolisuus huomioiden liikuntapalveluja käyttävät hyvin erilaiset väestöryhmät. Mahdollisten uusien alennettujen tai maksuttomien ryhmien aiheuttamat tulojen menetykset joudutaan korvaamaan muiden ryhmien hintojen korotuksilla tai menojen leikkauksilla, jos liikuntatoimelle asetettu katetavoite pidetään ennallaan. Jos vastaavat päätökset ulotetaan myös muihin kaupunkikonsernin yksiköihin (esim. Urheiluhallit Oy), niin se lisännee ko. laitosten avustustarvetta.

3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Pelkästään työttömien maksuton sisäänpääsy liikuntapaikoille johtaa arviolta vähintään euron tulojen menetyksiin liikuntatoimella. Lisäksi on huomioitava, että kyseisten maksuttomien aktivointitoimenpiteiden toteuttaminen vaatii myös uuden toimivan järjestelmän luomista kyseisiin etuihin oikeutettujen toteamiseksi ja ylläpitämiseksi. Liikuntatoimen talousarvioesitys ei sisällä aktiivipassin tai sporttikortin käyttöönottoa. liikuntajohtaja Anssi Rauramo Mia Savolainen, hallintosihteeri, puhelin: Minna Ekman, liikunnansuunnittelija, puhelin: Päätösehdotus päättänee antaa asiasta kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon: Terveysliikunnan edistäminen on osa helsinkiläisten laajempaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. On tärkeää huolehtia terveysnäkökohtien huomioon ottamisesta kaupungin kaikissa toiminnoissa sekä tehdä laajaa yhteistyötä kaupungissa toimivien eri tahojen kanssa. Liikunnan harrastaminen vaikuttaa ehkäisevästi suureen osaa suomalaisista kansantaudeista. Terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuva ja ylipainoinen kaupunkilainen tarkoittaa suurempaa riskiä sairastua ja siten kasvavia sosiaali- ja terveyskustannuksia kaupungille. Liikunnan merkitys sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä on myös huomattava. Liikunta on sosiaalisista harrastuksista suosituin, sillä se tarjoaa mahdollisuuden yhdessäoloon, uusiin kokemuksiin, itsensä kehittämiseen, mielekkääseen ajankäyttöön ja yhteisölliseen vaikuttamiseen. Helsingin kaupungin liikuntatoimen arvoperusta tukeutuu Helsingin yhteisiin arvoihin. Helsingin kaupungin uuden strategian mukaan kaupunkilaisten hyvinvointia tuetaan ja terveyseroja kavennetaan entistä enemmän liikunnan keinoin. Liikuntatoimi ylläpitää lukuisia liikuntapaikkoja, joissa liikunnan harrastaminen on maksutonta. Näitä ovat mm. lähiliikuntapaikat, ulkoilualueet ja -reitit, luistelu- ja palloilukentät, hiihtoladut ja valvotut uimarannat. Liikuntatoimen strategiassa korostetaan erityisesti uusien lähiliikuntapaikkojen rakentamista lähivuosina.

4 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Liikuntavirasto järjestää lisäksi ohjattuja liikuntaryhmiä, joista lähiöliikuntaryhmät on suunnattu erityisesti jo liikunnasta syrjäytyneille tai matalan tulotason omaaville henkilöille. Monipuolisiin liikuntaryhmiin voi osallistua lunastamalla 20 lähiöliikuntapassin, joka on voimassa neljän kuukauden ajan. Toiminta ajoittuu päiväaikaan. Lisäksi kaupunki tarjoaa maksutonta liikuntaneuvontaa ja liikuntainfoja sekä järjestää kesäisin kaikille avoimia puistojumppia eri puolilla Helsinkiä. Uimahalleissa, liikuntahalleissa, tekojääradoilla, kuntosaleilla ym. pääsymaksullisissa paikoissa työttömät, eläkeläiset, opiskelijat ja varusmiehet on huomioitu maksuluokassa muut. Sisäänpääsymaksut ovat aikuisten hintaan verrattuna puolet. Esimerkiksi kaupungin uimahallien sisäänpääsymaksu tässä maksuluokassa vaihtelee 2,50-2,70 välillä uimahallista riippuen. Opetus- ja kulttuuriministeriön Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma 2011:30 korostaa terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien ikäihmisten arkiaktiivisuuden lisäämistä sekä liikunnan harrastamisen tukemista omaehtoisesti tai ohjatun liikunnan kautta. Helsingissä tämän kohderyhmän liikunta-aktiivisuuden tukemista ja liikuntamahdollisuuksien kehittämistä on tehty poikkihallinnollisena yhteistyönä vuodesta 2006 lähtien. Tavoitteena on ollut kehittää toimintakyvyltään heikentyneiden ikääntyneiden liikuntamahdollisuuksia lähelle ikääntyneitä sekä suoraan vanhusten yksiköihin tai koteihin. Näin tuotetut liikuntapalvelut ovat pääsääntöisesti maksuttomia ikääntyneille. Tutkimuksen mukaan maksuton liikunta ei suoraan saa terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia henkilöitä aktivoitumaan liikunnan harrastamiseen. Kokemukset Espoon kaupungin maksuttomista uimahalli- ja kuntosalikäynneistä ovat sen suuntaisia, että Espoon kaupungin tarjoaman 68+ Sporttikortin ovat lunastaneet jo fyysisesti aktiiviset ikääntyneet, kun taas inaktiiviset ja terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat eivät ole korttia lunastaneet. Samoin myös toiminnassa mukava olevat ikääntyneet liikkuvat aktiivisemmin kuin suomalaiset ikäihmiset keskimäärin. (Jordan M. 2009, Taavila M ) Helsingin kaupungin tarjoamien liikuntapalveluiden hinnat ovat jo nyt huomattavasti subventoituja. Liikuntaviraston palvelujen lisäksi liikunnan tarjontaa toteuttavat Helsingissä myös muut kaupunkikonsernin yksiköt kuten esimerkiksi työväenopisto, jonka kursseista peritään kerta- ja kausimaksuja sekä kaupunkienemmistöinen osakeyhtiö Urheiluhallit Oy, joka tarjoaa laajasti ohjattuja liikuntaryhmiä sekä kuntosali- ja uimahallipalveluita. Aktiivipassin tai sporttikortin avulla voidaan osittain vaikuttaa palvelujen saavutettavuuteen, mutta sitäkin tärkeämpää on turvata palveluiden

5 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) riittävyys ja tasapuolisuus huomioiden liikuntapalveluja käyttävät hyvin erilaiset väestöryhmät. Mahdollisten uusien alennettujen tai maksuttomien ryhmien aiheuttamat tulojen menetykset joudutaan korvaamaan muiden ryhmien hintojen korotuksilla tai menojen leikkauksilla, jos liikuntatoimelle asetettu katetavoite pidetään ennallaan. Jos vastaavat päätökset ulotetaan myös muihin kaupunkikonsernin yksiköihin (esim. Urheiluhallit Oy), niin se lisännee ko. laitosten avustustarvetta. Pelkästään työttömien maksuton sisäänpääsy liikuntapaikoille johtaa arviolta vähintään euron tulojen menetyksiin liikuntatoimella. Lisäksi on huomioitava, että kyseisten maksuttomien aktivointitoimenpiteiden toteuttaminen vaatii myös uuden toimivan järjestelmän luomista kyseisiin etuihin oikeutettujen toteamiseksi ja ylläpitämiseksi. Liikuntatoimen talousarvioesitys ei sisällä aktiivipassin tai sporttikortin käyttöönottoa. esittää, että lautakunta päättäisi antaa kaupunginhallitukselle ehdotuksen mukaisen lausunnon. liikuntajohtaja Anssi Rauramo Mia Savolainen, hallintosihteeri, puhelin: Minna Ekman, liikunnansuunnittelija, puhelin: Päätöshistoria HEL T Päätös Käsittely päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi Palautettiin Riku Ahola ehdotti ehdotti Riitta Hämäläinen-Bisterin kannattamana asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.

6 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. liikuntajohtaja Anssi Rauramo Mia Savolainen, hallintosihteeri, puhelin: Minna Ekman, liikuntasuunnittelija, puhelin: Sosiaali- ja terveyslautakunta Pöydälle HEL T Päätös Käsittely Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle Pöydälle Puheenjohtaja Anttila pyysi jäsen Muurisen kannattamana asian jättämistä pöydälle. virastopäällikkö Matti Toivola Timo Hakala, erityissuunnittelija, puhelin: timo.hakala(a)hel.fi Kulttuuri- ja kirjastolautakunta HEL T Päätös Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti antaa asiasta seuraavan lausunnon: Helsingin kulttuuristrategiassa on kiinnitetty huomiota kulttuurin yhteisöllisyyttä ja terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Strategian mukaan kulttuurin saatavuus ja saavutettavuus on tärkeä koko ihmisen elinkaaren aikana. Tasa-arvo ja ennakkoluuloton asennoituminen tarjoavat kasvualustan uusille kulttuurin muodoille. Strategiassa

7 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) nähdään kulttuurin myönteiset terveysvaikutukset. Kulttuurin onkin hyvä tavoittaa laajasti myös uusia yleisöjä, harrastajia ja tekijöitä. Kulttuurinen aktiivisuus tuottaa merkityksiä, joiden varassa elämäntunto ja -tahto vahvistuvat. Taiteen ja kulttuurin hyvinvointia lisääviin vaikutuksiin on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota myös opetus- ja kulttuuriministeriön toimenpide-ohjelmissa. Tutkimuksista ja käytännön kokemuksesta tiedetään, että osallistumattomuus kulttuuripalvelujen käyttöön johtuu usein perheen, kodin ja ystäväpiirin elintavoista ja tottumuksista, joilla voi olla hyvin pitkä historia. Osa kaupunkilaisista ei ole tottunut käymään kirjastoissa, konserteissa teatterissa tai käyttämään muita kulttuuripalveluita. Kulttuuri- ja kirjastolautakunta toteaa, että kulttuurikeskuksen sekä kirjaston tarjoamat palvelut ovat jo nykyisellään hyvin edullisia ja osin käyttäjilleen maksuttomia. Kulttuurikeskuksen aluetaloissa on monipuolista maksutonta ohjelmaa, esimerkiksi elokuvasarjoja lapsille ja nuorille, monenlaisia konsertteja, kaupunkitansseja, yhteislaulutilaisuuksia, senioreille suunnattua taidetoimintaa, taidenäyttelyiltä, työpajoja, luentoja, teemapäiviä, kirjailijavierailuja yms. Annantalossa maksuttomasta ohjelmasta (esim. taideneuvola, työpajat, teemapäivät) pääsevät nauttimaan ennen kaikkea lapset ja nuoret. Kulttuurikeskus Caisassa suuri osa ohjelmasta on maksutonta, Savoyteatteri puolestaan järjestää maksutonta musiikkitarjontaa Espan lavalla. Kaupunginkirjaston 37:n kirjaston ja kahden kirjastoauton muodostama palveluverkko tarjoaa maksuttomia palveluja erilaisista kulttuuritapahtumista kirjojen lainaukseen ja musiikki- ja mediastudioiden käyttöön (Kirjasto 10, Myllypuron mediakirjasto). Helsingin taidemuseo puolestaan tarjoaa maksuttoman sisäänpääsyn kaikkiin toimipisteisiinsä. Kaupungin taidemuseolla on maksuton sisäänpääsy kaikille joka kuukauden ensimmäinen perjantai. Työväenopistolla järjestetään ympäri kaupunkia maksuttomia luentoja, tapahtumia, konsertteja ja näyttelyitä. Nuorisoasiainkeskus järjestää runsaasti maksuttomia taidetapahtumia ja -toimintaa nuorille. Helsingin kaupunginteatteri järjestää maksuttomia teosesittelyjä ja avoimia harjoituksia. Musiikkitalossa on tarjolla maksuttomia opiskelijamatineoita ja luentoja, minkä lisäksi musiikkikirjasto on avoin kaikille. Kansallisoopperassa järjestetään maksuttomia teosesittelyitä ja lauantaimatineoita. Myös kaupungin tukemilla festivaaleilla on ilmaistapahtumia, esimerkkeinä Taiteiden yö Juhlaviikoilla, Itä-Helsingin kulttuuriviikot, Maailma kylässä, URBin ulkotapahtumat Kiasman pihalla, Cinemaissín lastennäytökset Vuotalossa. Oman lisänsä maksuttomaan tarjontaan tuovat myös lukuisat kaupunginosatapahtumat.

8 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Lisäksi kulttuurikeskus on käynnistänyt tänä vuonna yhteistyössä sosiaali- ja terveysviraston kanssa kulttuurikaveritoiminnan, jonka tarkoituksena on madaltaa erityisesti kotona olevien kynnystä osallistua kulttuuritarjontaan yhdessä vapaaehtoiskaverin kanssa. Kuluvan vuoden aikana saadaan kokemuksia vapaaehtoistyön toimivuudesta. Tämä järjestely voi olla yksi keino tavoittaa uusia ikäihmisiä pääkaupungissa tarjonnan piiriin, ja tätä kautta torjua yksinäisyyden, syrjäytymisen ja yleisen elämänhallinnan puutteen tuomia ongelmia ja ennalta ehkäistä varhaista laitoshoidon tarvetta. Kulttuuri- ja kirjastolautakunta katsoo, että kirjasto- ja kulttuuritoimi toteuttavat jo nyt maksuttomien ja tuettujen palvelujen sekä esimerkiksi kulttuurikaveritoiminnan ja markkinointiviestinnän kautta aktiivipassin tavoitteiden toteuttamista. Lautakunta katsoo, että aktiivi- ja sporttipassin tavoitteita tukisi parhaiten se, että kukin virasto pystyisi talousarvioidensa puitteissa tarjoamaan omia palvelujaan keskenään johdonmukaisella ja yhtenäisellä tavalla erityisryhmille ilman kustannuksia. Aktiivipassin hallinnointi- ja organisointikustannukset eivät saisi muodostua hankkeen hyötyjen kannalta epätarkoituksenmukaisen korkeiksi. va. kulttuurijohtaja Veikko Kunnas Mauri Lehtovirta, kulttuurituottaja, puhelin: mauri.lehtovirta(a)hel.fi

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (6) 190 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta koskien työttömien aktiivipassia ja ns.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2012 1 (5) 153 Kaupunginhallitukselle annettava lausunto kuntalaisaloitteesta, joka koskee maksuttoman sporttikortin myöntämistä yli 68-vuotiaille HEL 2012-008118 T 12 03

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) 115 Sj / Kunnan asukkaan aloite maksuttomasta sporttikortista yli 68- vuotiaille helsinkiläisille HEL 2012-008118 T 12 03 00 Päätös päätti kaupunginhallituksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (6) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (6) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2018 1 (6) 252 V 16.5.2018, Valtuutettu Mari Rantasen aloite omaishoitajien liikuntapalvelujen maksuttomuudesta HEL 2018-000645 T 00 00 03 Päätös esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (8) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (8) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (8) 426 V Stj / Vt Outi Alanko-Kahiluodon aloite työttömien aktiivipassista Pöydälle päätti panna asian pöydälle. kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Olli Hari, kaupunginsihteeri,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (8) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (8) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (8) 425 V Stj / Vt Yrjö Hakasen ym. aloite aktiivipassin käyttöönoton selvittämisestä Pöydälle päätti panna asian pöydälle. kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Olli Hari,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (5) 74 Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto valtuutettu Hakasen ym. talousarvioaloitteeseen palvelujen vahvistamisesta asukkaiden tarpeiden mukaisiksi HEL 2015-003169

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupa/Kultj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupa/Kultj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (5) 60 Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta kulttuurituotannon ja kaupunkikulttuurihankkeiden kehittämiseksi HEL 2013-003793 T 00 00

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 Liikuntalautakunta 11.06.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 Liikuntalautakunta 11.06.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 Kokousaika 16:00-18:25 Kokouspaikka Paavo Nurmen kuja 1 C, 5. kerros Läsnä Jäsenet Ahola, Riku puheenjohtaja Laaksonen, Heimo varapuheenjohtaja Borgarsdottir Sandelin,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (8) Suomenkielisen työväenopiston jk ope/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (8) Suomenkielisen työväenopiston jk ope/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2015 1 (8) 41 Lausuntopyyntö: Suomenkielisen työväenopiston johtokunnan lausunto kaupunginhallitukselle ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali-

Lisätiedot

Uudenkaupungin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite: Virkistys / kulttuuriseteli eläkeläisille

Uudenkaupungin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite: Virkistys / kulttuuriseteli eläkeläisille UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI 111 Sosiaalilautakunta 38 Ote pöytäkirjasta 02. 11.2015 21. 04.2016 Uudenkaupungin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite: Virkistys / kulttuuriseteli eläkeläisille

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (5) 163 V 26.2.2014, Stj / Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite työttömien ja työterveyshuollon ulkopuolella olevien terveystarkastuksista Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (6) 176 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta koskien työllistämisen edistämistä Päätös

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Liikuntalautakunta LJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Liikuntalautakunta LJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2015 1 (5) 109 Liikuntatoimen hinnaston yleiset ohjeet ja käytöstä perittävät maksut 1.1.2016 alkaen HEL 2015-005429 T 02 05 00 Päätös päätti hyväksyä muutokset liikuntaviraston

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2013 1 (7) 271 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Arja Karhuvaaran ym. aloitteesta ikäihmisten ja muiden riskiryhmien liikunnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (7) Liikuntalautakunta LJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (7) Liikuntalautakunta LJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2014 1 (7) 5 Liikuntatilojen maksuttoman ja tuetun käytön perusteet vuonna 2014 HEL 2013-016072 T 02 05 01 00 Päätös päätti, että avustettaville seuroille ositetaan liikuntatilojen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (5) 385 V Lainan myöntäminen Tapanilan Urheilutalosäätiölle HEL 2011-010486 T 02 05 03 00 Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Liikuntalautakunta LJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Liikuntalautakunta LJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (5) 91 Lausuntopyyntö liikuntalautakunnalle arviointikertomuksesta 2012 HEL 2013-003863 T 00 03 00 Päätös päätti antaa tarkastuslautakunnalle seuraavan lausunnon:

Lisätiedot

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaan kohdistuvasta seniorikortista 65+ -vuotiaille

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaan kohdistuvasta seniorikortista 65+ -vuotiaille Kaupunginhallitus 31 23.01.2017 Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaan kohdistuvasta seniorikortista 65+ -vuotiaille 1103/00.04.02.06/2016 KH 31 Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY

Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs. 2.10.2018 r LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY Seniorihanke Lpr:n liikuntatoimessa Kärkikuntana 1.8.2017 lähtien. Liikuntatoimeen palkattiin liikunnanohjaaja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (6) 188 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Riikka Henttosen ym. talousarvioaloitteesta palvelupaikasta väkivaltaa kokeneille

Lisätiedot

VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelman toteuma 2016

VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelman toteuma 2016 VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelman toteuma 2016 Vapaa-ajanlautakunta 28.2.2017 Sisällysluettelo VAPAA-AJANLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 3 KULTTUURIPALVELUT... 4 LIIKUNTAPALVELUT... 6 NUORISOPALVELUT... 8

Lisätiedot

Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Tallink Silja, 11.5.2017 Anne Taulu, Ylitarkastaja, FT, TtM, sh Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Lounais-Suomen aluehallintovirasto 1 Hyvinvoinnin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 7/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 7/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 7/2016 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 29.03.2016 268 Päätös Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa: päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2012 1 (5) Liikuntalautakunta LJ/6 27.03.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2012 1 (5) Liikuntalautakunta LJ/6 27.03.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2012 1 (5) 64 Kaupunginhallitukselle annettava lausunto koskien Nuorisojääkenttä Oy:n lainahakemusta HEL 2011-005666 T 02 05 03 00 Päätös Lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle,

Lisätiedot

Syksyllä 2017 toteutetun kyselyn tulokset

Syksyllä 2017 toteutetun kyselyn tulokset Syksyllä 2017 toteutetun kyselyn tulokset Kysely koski perheen yhteistä harrastamista ja harrastamiseen liittyviä toiveita Pirkkalassa. Kyselyyn vastanneiden perheiden lasten ikäryhmät jakautuivat seuraavasti:

Lisätiedot

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuri- ja liikuntapalvelut 21.8.2017 Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuripalvelut sekä liikuntapalvelut lukuina 2017 KULTTUURI- OSALLISTUJIA 9780 VARHAISKASVATUKSESTA (0-6 -VUOTIAAT) PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

Liikunnan edistäminen kunnissa - TEA 2016

Liikunnan edistäminen kunnissa - TEA 2016 Liikunnan edistäminen kunnissa - TEA 2016 6.10.2016 Tilastokatsaus 9/2016 1 Johdanto THL ja opetus- ja kulttuuriministeriö keräävät tietoa kuntien toiminnasta ja resursseista kuntalaisten liikunta-aktiivisuuden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Liikuntalautakunta LIOS/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Liikuntalautakunta LIOS/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2011 1 (5) 205 Lausunto lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa koskevasta toivomusponnesta (hallintokuntien yhteiset matalan kynnyksen palvelut) HEL 2011-001645 T 05

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (6) Nuorisolautakunta Alpo/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (6) Nuorisolautakunta Alpo/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2013 1 (6) 52 Nuorisolautakunnan lausunto valtuutettu Hakasen ym. talousarvioaloitteesta Maunulan monitoimitalosta HEL 2013-002198 T 00 00 03 Päätös päätti antaa kaupunginhallitukselle

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Yhpa/Kultj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Yhpa/Kultj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2016 1 (5) 97 Kulttuurikeskuksen vuoden 2016 talousarvion 3. toteutumisennuste HEL 2016-002761 T 02 02 01 Päätös päätti merkitä kulttuurikeskuksen vuoden 2016 kolmannen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Paraisten kaupungin hyvinvointikertomus

Sosiaali- ja terveyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Paraisten kaupungin hyvinvointikertomus Sosiaali- ja terveyslautakunta 30 09.03.2017 Kaupunginhallitus 93 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 35 09.05.2017 75/00.04.00/2017, 200/05.07/2013 Sosiaali- ja terveyslautakunta 09.03.2017 30 Valmistelija

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA

PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 1. Sopimusosapuolet Tämän sopimuksen osapuolia ovat Rovaniemen kaupungin Alueelliset palvelut/ ja Sivistyspalvelut. 2. Sopimuksen tarkoitus

Lisätiedot

Kaupunki hyvinvoinnin mahdollistajana / Konsernihallinto / Sirpa Kynäslahti

Kaupunki hyvinvoinnin mahdollistajana / Konsernihallinto / Sirpa Kynäslahti Kaupunki hyvinvoinnin mahdollistajana 12.1.2016/ Konsernihallinto / Sirpa Kuntalain mukaan kunnan tulee pyrkiä edistämään asukkaidensa hyvinvointia Hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kaikille kaupungin hallinnonaloille

Lisätiedot

TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI

TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI Kaupunginhallitus 97 27.02.2012 TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI 783/012/2011 KH 97 Valtuustoaloite 12.12.2011: Yksi hyvä vaihtoehto ikäihmisten liikunnalle on

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2013 1 (5) 369 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle palvelusetelien käytön laajentamista koskevasta toivomusponnesta Käsittely päätti palauttaa

Lisätiedot

Kulttuurisote. slidepohjia KULTTUURISOTE ETELÄ-POHJANMAA. Ikäihmisten kulttuuripalvelut järjestetään kuntien, maakuntien ja järjestöjen yhteistyöllä

Kulttuurisote. slidepohjia KULTTUURISOTE ETELÄ-POHJANMAA. Ikäihmisten kulttuuripalvelut järjestetään kuntien, maakuntien ja järjestöjen yhteistyöllä slidepohjia KULTTUURISOTE ETELÄ-POHJANMAA Ikäihmisten kulttuuripalvelut järjestetään kuntien, maakuntien ja järjestöjen yhteistyöllä Esa Vienamo 9.11.2018 Etelä-Pohjanmaa Ikäihmisten yksinäisyyden ehkäiseminen

Lisätiedot

PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA

PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma on strateginen alueellinen asiakirja, joka sijoittuu alueelliseen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (5) 185 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Petra Malinin ym. talousarvioaloitteesta koskien sosiaalialan työn kehittämisresurssien

Lisätiedot

Sivistyslautakunta halusi Kohtaan 6.4. lisättävän Kajoon lähiliikuntapaikkojen toiminnan suunnittelu vuoden 2015 aikana.

Sivistyslautakunta halusi Kohtaan 6.4. lisättävän Kajoon lähiliikuntapaikkojen toiminnan suunnittelu vuoden 2015 aikana. Sivistyslautakunta 6 27.01.2015 Sivistyslautakunta 10 24.02.2015 Kunnanhallitus 75 16.03.2015 Liikuntastrategia 2015-2017 Sivltk 6 Liikunta-vap.ajanohjaaja Juuan kunnan liikuntastrategian luonnos vuosille

Lisätiedot

Valtuustoaloite uintikeskus Ulpukassa käytössä olevan 70+ liikuntakortin muuttamista 65+ liikuntakortiksi

Valtuustoaloite uintikeskus Ulpukassa käytössä olevan 70+ liikuntakortin muuttamista 65+ liikuntakortiksi Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 281/12.04.01/2013 455 Valtuustoaloite uintikeskus Ulpukassa käytössä olevan 70+ liikuntakortin muuttamista 65+ liikuntakortiksi Päätöshistoria Vapaa-aikalautakunta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (5) 256 Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponsi vanhusten ja vammaisten kuljetusmahdollisuuksien kehittämisestä HEL 2015-010372 T 00 00 03 Päätös päätti

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (8) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (8) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2016 1 (8) 268 V 13.4.2016, Kunnan asukkaan aloite taloudellisten resurssien osoittamisesta koululiikunnan lisäämiseen HEL 2015-001438 T 12 03 00 Päätös päätti esittää

Lisätiedot

KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO

KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO 19.3.2015 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 ESPOOSEEN 68+ SPORTTIKORTTI Espoon kaupungin maksuton

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (7) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (7) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (7) 329 Stj / Valtuutettu Hanna-Kaisa Siimeksen aloite paperittomien siirtolaisten terveyspalvelujen turvaamisesta Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen

Lisätiedot

Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia. Kari Koivumäki suunnittelija, OKM

Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia. Kari Koivumäki suunnittelija, OKM Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia Kari Koivumäki suunnittelija, OKM Toimenpideohjelman lähtökohta Terveyttä edistävän liikunnan neuvottelukunta (Teli)

Lisätiedot

LÄHIÖLIIKUNNAN EDELLYTYKSET JA MAHDOLLISUUDET. TUL:N SEURANTAPÄIVÄT 23. - 24.11.2013 TAMPERE Ari-Pekka Juureva toiminnanjohtaja

LÄHIÖLIIKUNNAN EDELLYTYKSET JA MAHDOLLISUUDET. TUL:N SEURANTAPÄIVÄT 23. - 24.11.2013 TAMPERE Ari-Pekka Juureva toiminnanjohtaja LÄHIÖLIIKUNNAN EDELLYTYKSET JA MAHDOLLISUUDET TUL:N SEURANTAPÄIVÄT 23. - 24.11.2013 TAMPERE Ari-Pekka Juureva toiminnanjohtaja VEHMAISTEN URHEILIJAT Vehmaisten Urheilijat urheilutoiminta Vehmaisten Urheilijoilla

Lisätiedot

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Työn sisältö Kuntastrategia ja kunnan hyvinvointiohjelma liikuntaa edistämässä Miten eri väestöryhmät liikkuvat ja Hollolan kunta liikunnan edistäjänä Kuvaus Hollolan

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat hyvinvointipalvelujen näkökulmasta

Tampereen strategian lähtökohdat hyvinvointipalvelujen näkökulmasta Tampereen strategian lähtökohdat hyvinvointipalvelujen näkökulmasta Johtoryhmien strategiastartti 25.4.2017 johtaja Taru Kuosmanen 1 Kokemukset nykyisestä strategiasta ja odotukset tulevalle Nykyinen strategia

Lisätiedot

Ohjattua liikuntaa Espoossa

Ohjattua liikuntaa Espoossa Ohjattua liikuntaa Espoossa Kuinka paljon liikuntaa on tarpeeksi? Liikunnan hoitosuositukset diabeetikolle Miten liikunta vaikuttaa? Liikunta lisää elimistön insuliiniherkkyyttä, pienentää suurentunutta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2014 Liikuntalautakunta 27.05.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2014 Liikuntalautakunta 27.05.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2014 Kokousaika 16:00-18:11 Kokouspaikka Paavo Nurmen kuja 1 C, 5. krs Läsnä Jäsenet Ahola, Riku puheenjohtaja Laaksonen, Heimo varapuheenjohtaja Ekholm-Talas, Heidi Hämäläinen-Bister,

Lisätiedot

Ympäristön muutos. Uusi hyvinvointi. Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti. Tulevaisuuden kunta. Muuttuva johtaminen.

Ympäristön muutos. Uusi hyvinvointi. Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti. Tulevaisuuden kunta. Muuttuva johtaminen. Hyvinvointiennakointi Hyvinvointijohtaminen kunnassa ja yhdyspinnoilla Uusi hyvinvointi Ympäristön muutos Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti Hyvinvointinäkökulmaa yhdyspintasopimu ksiin Tulevaisuuden

Lisätiedot

Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana. Joni Kinnunen

Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana. Joni Kinnunen Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana Joni Kinnunen 20.3.2019 Suomussalmi Noin 8000 asukkaan kunta Kainuussa Väestö vähenee ja ikääntyy Pitkät välimatkat Taiteen ammattilaisten kapea kärki, yhteisön ja

Lisätiedot

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Suunnitelma tehtiin yhdessä: Sairaanhoitopiiri - Normiohjaus - Osaaminen UKK-Instituutti - Informaatio-ohjaus

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Kaupunginhallitus. 80 Asianro 103/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Kaupunginhallitus. 80 Asianro 103/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) 80 Asianro 103/12.03.01/2013 Valtuustoaloite / Sinulla on paljon annettavaa -messutapahtuma Valtuustoaloite 27.2.2012 Sari Raassina ja Taisto Toppinen sekä 42 muuta

Lisätiedot

Sivistystoimen peruspalvelut turvataan. Sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä

Sivistystoimen peruspalvelut turvataan. Sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä Sivistystoimen peruspalvelut turvataan Sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä 21.9.2011 Espoon sivistystoimen strategiakartta 2012 Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki Otaniemi - Keilaniemi - Tapiola

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto Kulttuurilautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kulttuurilautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 117 15.11.2016 Kulttuurilautakunta 42 11.04.2017 Kaupunginhallitus 102 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 45 09.05.2017 Kokoomuksen valtuustoryhmän aloite lasten harrastustakuusta 3492/12.05.00/2016

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 41/2012 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/3 19.11.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 41/2012 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/3 19.11.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 41/2012 1 (5) 1284 V Lainan myöntäminen Stadion-säätiölle vuosina 2009-2012 toteutetun perusparannushankkeen loppuunsaattamiseen HEL 2012-000290 T 02 05 03 00 Päätös päätti

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari Turku 16.9.2014 ohjelmakoordinaattori

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Yhpa/Kultj/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Yhpa/Kultj/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2016 1 (5) 1 Kulttuurikeskuksen vuoden 2016 talousarvion 4. toteutumisennuste HEL 2016-002761 T 02 02 01 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää merkitä kulttuurikeskuksen

Lisätiedot

VALTUUTETTU HELINÄ SIPINEN YM.: ALOITE HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESTÄ. Kv , 33

VALTUUTETTU HELINÄ SIPINEN YM.: ALOITE HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESTÄ. Kv , 33 VALTUUTETTU HELINÄ SIPINEN YM.: ALOITE HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESTÄ Kv 16.4.2007, 33 Aloite: Liite 33 Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto päätti työjärjestyksensä mukaisesti lähettää aloitteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2012 1 (5) Kaupunginvaltuusto Kj/7 28.11.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2012 1 (5) Kaupunginvaltuusto Kj/7 28.11.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2012 1 (5) 386 Lainan myöntäminen Stadionsäätiölle vuosina 2009-2012 toteutetun perusparannushankkeen loppuunsaattamiseen Käsittely päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen

Lisätiedot

PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA

PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma on strateginen alueellinen asiakirja, joka sijoittuu alueelliseen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2013 1 (5) 337 Palvelusetelitoiminnan vakinaistaminen vanhusten päivätoiminnan järjestämistapana 1.1.2014 alkaen HEL 2013-011712 T 05 04 05 Päätös Käsittely päätti, että

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (6) 248 Menovaraus kaupunginhallituksen käytettäväksi turvapaikanhakijoiden kotoutumisen edellytysten ja maahanmuuttajien hyvän kotouttamisen varmistamiseksi HEL

Lisätiedot

HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN KUUSAMOSSA - ONKO LIIKUNNALLA ROOLIA?

HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN KUUSAMOSSA - ONKO LIIKUNNALLA ROOLIA? HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN KUUSAMOSSA - ONKO LIIKUNNALLA ROOLIA? KUUSAMON STRATEGIA 2021 VISIO Kaikkien aikojen Kuusamo, elinvoimainen edelläkävijä ja moniarvoinen pohjolan luontopääkaupunki

Lisätiedot

EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016

EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016 EURAN KUNNAN SENIORI-IKÄISTEN VIRKISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUIDEN STRATEGIA 2011 2016 Rikas elämä kaiken ikää. 21.2.2011 Sisällysluettelo 1. STRATEGIAN TARKOITUS 3 2. STRATEGIAN TAUSTAA 3 3. STRATEGIAN

Lisätiedot

VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelma 2018

VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelma 2018 VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelma 2018 Vapaa-ajanlautakunta 19.12.2017 Sisällysluettelo 2 Vapaa-ajanlautakunta yhteensä 3 Kulttuuripalvelut 4 Liikuntapalvelut 6 Nuorisopalvelut 8 2 VAPAA-AJANLAUTAKUNTA

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 85

Espoon kaupunki Pöytäkirja 85 18.04.2018 Sivu 1 / 1 1191/2018 02.05.00 51 21.3.2018 85 Koulutilojen ja varhaiskasvatuksen tilojen kuntalaiskäytön yleisten periaatteiden sekä käyttökorvauksien hyväksyminen 1.8.2018 alkaen (palautettu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (8) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (8) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (8) Päätettävä tässä kokouksessa 389 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle palvelusetelien käytön laajentamista koskevasta toivomusponnesta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (5) 149 Avustusmuotojen ja arviointiperusteiden päivittäminen vuodelle 2016 HEL 2015-012679 T 02 05 01 00 Päätös Käsittely päätti hyväksyä liitteenä olevat avustusten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (6) Käsiteltävä tässä kokouksessa 203 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto valtuustoaloitteesta toimeentulotuen käsittelyaikojen ilmoittamisesta kaupungin verkkosivuilla

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (8) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (8) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (8) 175 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Jukka Relanderin ym. talousarvioaloitteesta asukastilojen tukien järjestämisestä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/12 20.05.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/12 20.05.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (6) 210 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Matti Niirasen ym. talousarvioaloitteesta koskien nuorten kesätyöpaikkojen määrärahan

Lisätiedot

HYTE oppimisverkoston kansallinen foorumi

HYTE oppimisverkoston kansallinen foorumi HYTE oppimisverkoston kansallinen foorumi 3.9.2014 Käytännön esimerkki lihavuuden ehkäisyn ja hoidon toimenpideohjelman toteutuksesta Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa Tarja Saarinen, terveyden

Lisätiedot

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA 5.9.2017 VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut Liikuntatoimen rooli elintapaohjauksessa Liikuntalaki määrittää kunnan tehtävät

Lisätiedot

Tällä lomakkeella kerätään tietoja kunnan toiminnasta liikunnan edistämiseksi ja terveyttä edistävän liikunnan kehittämiseksi.

Tällä lomakkeella kerätään tietoja kunnan toiminnasta liikunnan edistämiseksi ja terveyttä edistävän liikunnan kehittämiseksi. Terveyttä edistävä liikunta kunnan toiminnassa 2012 Tällä lomakkeella kerätään tietoja kunnan toiminnasta edistämiseksi ja terveyttä edistävän kehittämiseksi. Ohjeita vastaamiseen Suosittelemme täyttämistä

Lisätiedot

TALOUSARVIO JA -SUUNNITELMA 15:06:11 VIRALLINEN TALOUSARVIO EUR EHDOTUS EDELL. 2018

TALOUSARVIO JA -SUUNNITELMA 15:06:11 VIRALLINEN TALOUSARVIO EUR EHDOTUS EDELL. 2018 Sivu 20 LOUSARVIO JA -SUUNNITELMA 15:06:11 VIRALLINEN LOUSARVIO 01.01. - 31.12. TILINP. 2017 EDELL. 2018 EHDOTUS 00006100 LIIKUNTOIMI VOITTEET Liikuntatoimi keskittyy kuntastrategian ja kunnan hyvinvointisuunnitelman

Lisätiedot

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille Kaupunginhallitus 32 23.01.2017 Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille 1075/00.04.02.06/2016 KH 32 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2013 1 (5) 133 Helmut ry:n oikaisuvaatimus HEL 2013-011191 T 02 05 01 00 Päätös Käsittely päätti ottaa Helmut ry:n hakemuksen uudelleen käsittelyyn ja myöntää hankkeelle

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 28.9.2017 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus

AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus 21.4.2015 Matti Ruuska Johtaja Opetus- ja kulttuuritoimi vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 21.4.2015 1 Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos Toimialan

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Kaupunginvaltuusto Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Kaupunginvaltuusto Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (7) 148 Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite uimahallien aukioloaikojen pidentämisestä HEL 2016-009632 T 00 00 03 Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

Itä-Vantaa KESÄLIIKUNTAA. senioreille ja aikuisille

Itä-Vantaa KESÄLIIKUNTAA. senioreille ja aikuisille Itä-Vantaa KESÄLIIKUNTAA senioreille ja aikuisille 1 Ohjattua kesäliikuntaa Kuulovammaisten aikuisten kesäliikunta...2 Hinnat...3 Yleistä...3 Kuntosalin treenitreffit...3 Toukokuu...4 UKK kävelytestit...5

Lisätiedot

LIIKUNTATOIMEN ROOLI TULEVAISUUDEN KUNNASSA ITÄSUOMALAISTEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS LEPPÄVIRTA

LIIKUNTATOIMEN ROOLI TULEVAISUUDEN KUNNASSA ITÄSUOMALAISTEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS LEPPÄVIRTA LIIKUNTATOIMEN ROOLI TULEVAISUUDEN KUNNASSA ITÄSUOMALAISTEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS LEPPÄVIRTA 12.10.2016 Kuntalaisten mielipiteiden huomiointi Kiteen kuntakysely: Mitkä seikat vaikuttavat liikunnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (9) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (9) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (9) 77 Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista

Lisätiedot

Espoo Active City Liikuntapalvelut

Espoo Active City Liikuntapalvelut E A ti Cit Espoo Active City Liikuntapalvelut Espoo-strategia 2010 2013 (Kv 7.9.2009 /elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki) Tieteen, taiteen ja talouden sekä liikunnan yhdistämisen vetovoima Liikuntavisiosta

Lisätiedot

SENIORILIIKUNTA KEVÄT 2013

SENIORILIIKUNTA KEVÄT 2013 KEVÄT 2013 Helsingin kaupunki Liikuntavirasto Paavo Nurmen kuja 1 C 00250 Helsinki Puhelin: 09 310 87932 Faksi: 09 310 87771 Sähköp.: minna.ekman@hel.fi Liikuntaviraston kurssitoimintaan voi ilmoittautua

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2012 1 (5) 754 Valtuutettu Zahra Abdullan toivomusponsi maahanmuuttajalasten tutustuttamisesta suomalaiseen kulttuuriin Pöydälle päätti panna asian pöydälle. apulaiskaupunginjohtaja

Lisätiedot

ASUKKAIDEN HYVINVOINTIOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTAMITTARIT

ASUKKAIDEN HYVINVOINTIOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTAMITTARIT 23.5.2011 ASUKKAIDEN HYVINVOINTIOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTAMITTARIT Lasten ja nuorten ohjelma Turusta parempi kasvukaupunki Turku tukee lasten ja nuorten kasvua ja vanhempien kasvatustehtävää ennalta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2015 1 (6) 58 Ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista säädetyn lain, niin sanotun vanhuspalvelulain mukainen suunnitelma

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (7) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (7) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (7) 112 Lainan ja takauksen myöntäminen Urheiluhallit Oy:lle Käsittely päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti, kumoten 29.2.2012 54 tekemänsä päätöksen,

Lisätiedot

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä Heli Hätönen, TtT, erityisasiantuntija Ikäihmisten liikunnan foorumi. 4.12.2013, Helsinki 2.12.2013 Hätönen 1 Sisältö

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (5) 143 V 1.3.2017, Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite uimahallien aukioloaikojen pidentämisestä HEL 2016-009632 T 00 00 03 Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 7.12.2016 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPE HANKE TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ OVATKO LAPSET JA NUORET ITSESSÄÄN JO

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (5) 308 Sj / Valtuutettu Maija Anttilan aloite nettipalvelupisteiden saamisesta vanhusten palvelukeskuksiin Pöydälle Puheenjohtajan ehdotuksesta kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus

Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille - palvelu, Valtion taidemuseo 9.11.2011 Esityksen rakenne Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet

Lisätiedot