MATKARAPORTTI. Karjanarviointikisat Pariisissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI. Karjanarviointikisat Pariisissa"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI Karjanarviointikisat Pariisissa Miia Hietaharju, Katariina Latva ja Teija Rönkä Jenni-Mari Heikkinen, Laura Immonen ja Reetta Karppinen

2 Maanantai Suomen edustajiksi oli tänä vuonna valittu Ilmajoelta toisen vuoden agrologiopiskelija Katariina Latva Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja keväällä maaseutuyrittäjäksi valmistuva Miia Hietaharju Koulutuskeskus Sedusta sekä toisen vuoden eläintenhoitajaopiskelijat Laura Immonen ja Jenni-Mari Heikkinen Kainuun ammattiopistosta Seppälästä. Opettajina olivat mukana Teija Rönkä Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja Reetta Karppinen Kainuun ammattiopistosta. Ryhmämme tapasi Pariisin lennon portilla maanantaina puoliltapäivin ja Pariisiin saavuttiin paikallista aikaa noin klo (kuva 1). Kuva 1. Charles De Gaullen lentokentällä matkatavaroita odotellessa otettiin ryhmäkuva. Vasemmalta Reetta Karppinen, Laura Immonen, Jenni-Mari Heikkinen, Katariina Latva ja Miia Hietaharju. Pariisia kohti lähdettiin RER-junalla, jossa saatiin samalla paikallistettua SIMA-maatalousnäyttely pitopaikka lentokentän lähistöllä ja tehtyä matkasuunnitelma seuraavaa aamua varten. Kajaanin ryhmä ehti ostoksillekin Primarkiin matkan varrella. Ilta kului majoittautumisjärjestelyihin. Tiistai Suunnitelma päivän kulusta oli selvä: aamupalalle välittömästi klo 7 jälkeen ja sen jälkeen kohti SIMAnäyttelyä, joka avautui klo Matka sujui aamuruuhkassa metrossa ja RER-junassa hyvin ja paikalla oltiin heti klo 9 jälkeen. Lippujen etukäteishankinta Suomessa jäi tekemättä. Lippujen hankinta paikan päältä oli monivaiheinen prosessi: ensin maksu, sen jälkeen henkilötietokaavakkeen täyttö kaavakkeelle ja lopulta oman henkilökohtaisen pääsylipun tulostus. SIMA on maatalousalan ammattilaisille suunnattu näyttely, joka oli avoinna Näyttelyalue koostui seitsemästä erillisestä hallista, joista suuri osa oli varattu koneiden esittelyyn. Kuvissa 2-4 poimintoja koneosastoilta suomalaisella painotuksella. Kuva 2. Teija traktorin mittatikkuna Valtran osastolla. Kuva 3. Kivi-Pekan osastolla pohdimme kivien alkuperää.

3 Kuva 4. Murskan osasto. Osuimme myös paikallisten oppikirjojen osastolle (Editions France Agricole). Tarjonta kotieläinpuolelta oli mittava ja selailemalla kirjat näyttivät havainnollisilta. Pelkästään lypsy- ja emolehmistä kertovia oppikirjoja oli reilut 15 kpl. Suurilla kielialueilla on etunsa. Kotieläinosasto oli SIMAssa suhteellisen pieni, joskin kotieläintekniikkaa esiteltiin muillakin osastoilla. Poimintana lehmien lämpöstressiä lieventävät vesipatjat, palkittu käytävämatto, takaa kiinnittävä lypsyrobotti ja punnitustekniikkaa (kuvat 5-8). Kuva 5. Lehmien vesitäytteinen parsipeti. Näiden kehuttiin kestäneen käyttöä 15 vuotta. Kuva 6. Pihaton käytävien märkyys ja liukkaus on maailmanlaajuinen ongelma. Tässä näyttelyssä palkittu mattomalli.

4 Kuva 7. Boumaticin takaalypsyrobotti, jossa yksi käsivarsi hoitaa kahta lypsyboksia. Kuva 8. Eläinten tunnistusja punnitusjärjestelmiä oli usean kokoisia. Myös eläimiä oli esillä (kuvat 9-10). Pohjoismainen viking red esiteltiin rotuna ProCross Montbeliarden osastolla, mutta eläviä eläimiä ei ollut näytillä. Kuva 9. Montbeliarde-lehmiä. Rotua käytetään maailmalla lypsyrotujen risteytysohjelmassa, jossa muina rotuina ovat holstein ja viking red. Kuva 10. Liharotuisista näyttelyeläimistä oli eniten esillä limousineja. Alkuiltapäivästä suunnistimme jälleen kohti Pariisin keskustaa Katariinan täsmäshoppailukohteeseen. Ruokatauolla Jenni-Mari sai ensikosketuksen kiinalaisen ruokaan ja piti kokemuksesta. Matkalla metroon ihailimme Louvren rakennuksia ulkopuolelta. Puoli viiden aikaan iltapäivällä alkoi opastus varsinaiseen eläinten arviointikilpailuun SIA-näyttelyn tiloissa. Pienten kommellusten jälkeen löysimme oikean esittelykehän, jossa meille esiteltiin ensin holstein-lehmä ja sitten charolaissonni. Lypsyrotuisten arviointikaavakkeen ja kuvaston olimme saaneet etukäteen sähköpostissa ranskaksi. Katariina oli opiskellut ranskaa koulussa 11 vuotta ja onnistui kääntämään kaavakkeen jo Suomessa. Ilmajoen opiskelijat olivat myös käyneet arviointiperiaatteet läpi yhdessä Faban päärakennearvostelijan Mari Mukka-Koivumäen kanssa. Asteikko 1-9 poikkesi osin suomalaisesta, esim. lantion leveydessä asteikko alkaa pohjoismaisessa arvioinnissa cm leveydestä kun taas ranskalaisen asteikon alku eli 1 oli < 17 cm. Joissakin ominaisuuksissa asteikkoa piti muistaa käyttää päinvastaisessa järjestyksessä; esim. kintereen

5 arvioinnissa 1 on pohjoismaisessa asteikossa 1on suora kinner kun taas ranskalaisessa asteikossa 1 on kiverä kinner. Liharotuisten arviointikaavake saatiin ranskalais-englantilaisena versiona ilman kuvastoa ominaisuuksista itse opastustilaisuudessa. Mukana ollut oma kuvamateriaali antoi jotain lisäapua sanalliseen ohjeistukseen. Tiistaipäivän lopuksi oli ohjelmassa eurooppalainen buffetti. Katariinan ideoimassa suomalaisessa pöydässä oli tarjolla Suomessa valmistettuja tuotteita, jotka saatiin kuljetettua paikalle ja säilytettyä paikan päällä ilman kylmätiloja : Fazerin sinistä, salmiakkia, ruisnappeja, kaurahapankorppuja, Leaderin energiapatukoita, lakkahilloa, muumikeksejä ja purukumia. Pöytä oli koristeltu Suomen lipuilla, mutta kuva jäi valitettavasti ottamatta. Keski- ja Etelä-Eurooppalaiset luottivat juustoihin, lihatuotteisiin ja viineihin (kuvat 11 ja 12); myös Suomen viinintuotannosta kyseltiin. Ruotsin pöytä oli valikoiman pelkistetyin (kuva 13). Kuva 11. Kanarian saarilla valmistettuja juustoja Espanjan pöydässä. Kuva 12. Saksan pöytä. Kuva 13. Skandinaavista yksinkertaisuutta Ruotsin tyyliin.

6 Keskiviikko 1.3. Keskiviikko oli varsinainen kilpailupäivä ja kisapaikalla piti olla klo Ensimmäinen tunti kului kilpailijoiden rekisteröintiin ja varsinainen kilpailu alkoi klo 10. Jokainen kilpailija arvioi 2 lypsyrotuista ja 2 liharotuista eläintä. Aikaa tähän oli annettu yksi tunti. Kehä olikin täynnä toimintaa, koska kilpailijoitakin oli reilut 50 kpl; ks. Reetan kuvaamat videot ja kuvat Kainuun ammattiopiston Yritys Amis Maatila & Navetta facebook-ryhmässä (ks. linkki raportin lopussa). Alussa aiheutti hämmennystä se, että kehään ilmaantui aluksi sama holstein-lehmä, jonka esittelijä oli arvioinut jo edellisenä iltana. Tilanne kuitenkin korjattiin muutaman minuutin kuluttua. Kilpailun jälkeen meillä oli aikaa tutustua tarkemmin SIA-näyttelyyn. Myös SIA-näyttelyssä oli seitsemän eri hallia. Suuressa kotieläinhallissa olivat esillä naudat, siat, vuohet, lampaat ja myös näistä eläimistä saatavia tuotteita esiteltiin (kuvat 14-17). Kuva 14. Juuston valmistuksen esittelyä. Kuva 15. Lypsyn ja maidon säilytyksen esittelyä enemmän kuluttajille suunnattuna. Maitotuotteiden laadunvarmistus pähkinänkuoressa oli esitetty samantyyppisesti. Kuva 16. Osastot pystyi tungoksessakin hahmottamaan hyvin selkeiden opasteiden avulla. Tässä osa lammas- ja sikarotujen tarjonnasta.

7 Kuva 17. Nautarotuja oli esillä useita kymmeniä, tässä kiistellyn belgian sinisen lehmiä. Myös hallien väliset siirtymäkäytävät oli hyödynnetty tiedotuksessa (kuva 18). Kuva 18. Ranskalaista maataloutta lukuina. Kakkoshallissa esiteltiin kasvituotantoa saman tyyppisillä infotauluilla ja myös eläviä kasveja oli tuotu paikalle (kuva 19). Kuva 19. Puimuri ja erilaista korjattavaa kasvustoa.

8 Elintarvikkeille oli varattu 2 suurta hallia, joista toinen oli kaksikerroksinen. Tarjonta oli todella monipuolista: juustoja, lihatuotteita, leipää, leivonnaisia, makeisia, yrttejä, viiniä ; myynnissä ja ravintolatarjontana. Kuvissa 20 ja 21 muutama esimerkki. Kuva 20. Sian takajalasta vuoltiin lihaa pieninä annoksina myytäväksi. Kuva 21. Meren eläviä. Lopuissa kolmessa hallissa esiteltiin hevosia, koiria, maatalouden neuvontapalveluja, ympäristöasioita ja maatalouden sivuelinkeinoja.

9 Tämän kaiken tarjonnan keskellä pistäydyimme vielä kaupungilla katsomassa päänähtävyyksiä (kuvat 22-24). Kuva 22. Ryhmä kävelemässä kohti Grand Palaista, parempi kuvakulma Eiffelin tornille. Kuva 23. Viherseiniä oli kaupungilla muutama, tässä Seinen rantakadulta. Kuva 24. Notre Dame. Sää oli tiistaina pilvinen, keskiviikkona jonkin verran sateinen ja torstaina aurinkoinen. Näimme muutamia krookuksen kukkia ja kukkivia pensaita.

10 Iltapäivällä jatkoimme näyttelyyn tutustumista ja illalla oli vuorossa palkintojen jako (kuvat 25-26). Palkintojen jaossa palkittiin kunkin sarjan kolme parasta. Itävalta pärjäsi hyvin karjanarviointikisassa. Viininmaistamiskilpailussa oli kaksi sarjaa ja palkinnot menivät Keski-Eurooppaan. Suomalaiset sijoittuivat lopulta sijoille 30-45, mutta kokemus oli silti varmasti mieleen jäävä paitsi ammattipuolen, myös ranskalaiseen kulttuuriin tutustumisen kannalta. Näyttelyssä viivyttiin lähes iltakymmeneen asti ja yhdeksän jälkeen illalla halli alkoi jo hiljentyä (kuva 27). Kuva 25. Noin tunnin odottelun jälkeen jaettiin ensimmäinen palkinto, kolmanneksi eläinten arviointikisassa sijoittui Itävallan edustaja. Kuvausryhmä kuvasi myös yleisössä ollutta Suomen joukkuetta. Kuva 26. Suomen joukkue odottaa omia tuloksiaan pääpalkintojenjaon jälkeen. Kuva 27. Tunti näyttelyn kiinnimenon jälkeen hallissa oli tilaa liikkua.

11 Torstai 2.3. Kotiinpaluupäivä. Virkeimmät lähtivät vielä aamupäiväksi kaupungille. Kainuulaisten kyyti yhteistyöoppilaitokselle ja kohti työssäoppimisjaksoa ranskalaisilla tiloilla saapui klo 12. Ilmajoen ryhmä lähti kohti lentokenttää ja pääsi kotiin asti vielä täpärästi torstain puolella. Linkit ja lisälähteet YritysAmis Maatila&Navetta Kainuun ammattiopisto- facebook sivusto SIA-näyttely, SIMA-näyttely, Editions France Agricole,

KARJANARVIOINTIKILPAILU PARIISISSA

KARJANARVIOINTIKILPAILU PARIISISSA KARJANARVIOINTIKILPAILU PARIISISSA 26.2 1.3.2018 Ainomaria Räisänen, Sara Rönkä, Päivi Kallionpää Anni Kihlberg Maanantai 26.2.2018 Matkaan kohti Pariisia ja kilpailua lähti kaksi maaseutuyrittäjäopiskelijaa

Lisätiedot

CJAJ Karjanarviointikilpailu Pariisissa Salon International de l Agriculture. Anna-Maarit Heikkinen & Sanna Kosonen

CJAJ Karjanarviointikilpailu Pariisissa Salon International de l Agriculture. Anna-Maarit Heikkinen & Sanna Kosonen CJAJ 27.2. 1.3.2012 Karjanarviointikilpailu Pariisissa Salon International de l Agriculture Anna-Maarit Heikkinen & Sanna Kosonen SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 4 2 MAANANTAI 27.3.2012... 5 3 TIISTAI 28.2.2012...

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Lappeenrannasta osallistui Council Meetingiin tänä vuonna kahden delegaatin lisäksi ennätyksellisesti viisi henkilöä. Lappeenranta oli siis hyvin edustettuna. Lähdimme

Lisätiedot

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Eemeli Kemppainen Sähkö13L Lounais-Suomen ammattiopisto Novida Työssäoppimisjakso Ranskassa Lähdin kansainväliselle-työssäoppimisjaksolle Lauri Laivorannan

Lisätiedot

PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2015 Animal Judgement competition by young students

PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2015 Animal Judgement competition by young students PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2015 Animal Judgement competition by young students Pariisin karjanarviointikisat 24.-25.2.2014 Johanna Virtanen, YSAO Anna-Leena Kivilahti, SASKY Jenna Partala, SASKY

Lisätiedot

Kenguru 2019 Mini-Ecolier 2. ja 3. luokka Ratkaisut Sivu 0 / 11

Kenguru 2019 Mini-Ecolier 2. ja 3. luokka Ratkaisut Sivu 0 / 11 Sivu 0 / 11 3 pistettä TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS D C E C A C 4 pistettä TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E B A E B D 5 pistettä TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS D A D B D D Kilpailu pidetään aikaisintaan

Lisätiedot

LIHAKARJAN RAKENNEARVOSTELU

LIHAKARJAN RAKENNEARVOSTELU LIHAKARJAN RAKENNEARVOSTELU Suomessa lihakarjaa rakennearvostelevat Faban emolehmätarkkailuun erikoistuneet jalostusasiantuntijat. He arvostelevat kaikkia Suomessa olevia liharotuja. Rakennearvostelu perustuu

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Olin kansainvälisessä työssäoppimisjaksossa Ranskassa luokkalaiseni sähköalaa opiskelevan Eemeli Kemppaisen ja samassa koulussa datanomiksi opiskelevan Samuli Satopään

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2013 (SIA)

PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2013 (SIA) 1 PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2013 (SIA) Animal Judgement competition by young students (CJAJ) - karjanarviointikilpailu 25. 28.2.2013 Saara Viitala, Koulutuskeskus Sedu Piia Pärnänen, Koulutuskeskus

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Heti kun saavuimme Rantakylään, eräs mummo tuli ilmoittamaan meille, että sitä bingon pelluuta pitää sitte olla! Asukkaille oli tiedotettu etukäteen tulostamme,

Lisätiedot

Lihakarjan rakennearvostelu

Lihakarjan rakennearvostelu Lihakarjan rakennearvostelu LIHAKARJAN RAKENNEARVOSTELU Suomessa lihakarjaa rakennearvostelevat Faban emolehmätarkkailuun erikoistuneet jalostusasiantuntijat. He arvostelevat kaikkia Suomessa olevia liharotuja.

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012.

Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012. Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012. Vuorijuoksujen ja erilaisten extreme-kisojen suosio on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Siispä olihan sitä lähdettävä

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

- AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

- AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO MUU RAPORTTI - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA AGROLYMPICS 2018 Savonian opiskelijat Portugalissa TEKIJÄ/T: Jukka Leskinen Matti Hyrkäs 2 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 REISSUUN

Lisätiedot

ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6.

ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6. ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6. Artun kesässä sukelletaan animaation maailmaan kun Hyvinkäällä käynnistyy kesäkuussa 2012 uusi lasten ja nuorten festivaali Artun kesä. Villa Artun

Lisätiedot

Maaseutuyrittäminen tutuksi kouluille-hanke TULOKSET

Maaseutuyrittäminen tutuksi kouluille-hanke TULOKSET Maaseutuyrittäminen tutuksi kouluille-hanke TULOKSET Mari Sarvaala 10.12.2014 Maaseutuyrittäminen tutuksi kouluille-hanke Maaseutu tarvitsee ammattilaisensa työllistä itsesi maaseudulla Taustaa Ideointi

Lisätiedot

SU Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen

SU Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen Lander Simulations ja vierailu paikalliseen logistiikan oppilaitokseen, Espanja, 17-20.12.2017 SU 17.12.2017 - Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen Kohteena San Sebastianin kaunis

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset Hyvät maitotilayrittäjät Tervetuloa Perinteisen LaatuKlubin 10-vuotisjuhlaseminaariin Riikaan Aika Tiistai torstai 29.11. - 1.12.2011 Paikka Riika, Latvia, Kylpylähotelli Radisson Blu Hotel Latvija Seminaarissa

Lisätiedot

30.6.2014 Maanantai: Suunnittelua

30.6.2014 Maanantai: Suunnittelua 30.6.2014 Maanantai: Suunnittelua Piristyspartio on palannut, mutta tällä kertaa vanhusten kanssa häärivät aivan uudet kasvot! Maanantaina päiväkeskukselle kokoontui kaksi ryhmää, eli kesäkuun ryhmä perehdytti

Lisätiedot

BARCELONA. Työssäoppimisen seurantamatka

BARCELONA. Työssäoppimisen seurantamatka BARCELONA Työssäoppimisen seurantamatka 4.-8.4.2016 HOLIDAY INN EXPRESS MOLINS DE REI Kalajoen ammattiopiston opiskelija Heikki Huhtala lähti työssäoppimisjaksolle Espanjan Barcelonaan Holiday Inn Express

Lisätiedot

Seinäjoen kaupunki ruokapalvelut Viikko 44/2017

Seinäjoen kaupunki ruokapalvelut Viikko 44/2017 Seinäjoen kaupunki ruokapalvelut Viikko 44/2017 SUOMI 100 TEEMAVIIKKO Maanantai 30.10.2017 - Vanhanajan lihakastike, perunat ja punajuuri - 60-luvulla kouluissa tarjolla - Lihakastiketta kutsuttiin aikaisemmin

Lisätiedot

IV ja V Divisioonien sekä Harraste- ja Seniorisarjojen playoff- ottelut

IV ja V Divisioonien sekä Harraste- ja Seniorisarjojen playoff- ottelut IV ja V Divisioonien sekä Harraste- ja Seniorisarjojen playoff- ottelut Huom. Mikäli tilanne on tasan varsinaisenpeliajan jälkeen (kaikki playoff ottelut) suoritetaan voittomaalikilpailu pareittain. Voittomaali

Lisätiedot

Maatilalla. Opettajan ohjeet: Kysymyksiä tokaluokkalaisille: Bingo:

Maatilalla. Opettajan ohjeet: Kysymyksiä tokaluokkalaisille: Bingo: Maatilalla Opettajan ohjeet: Yhteystiedot: Tilastokeskus tilastokoulu@tilastokeskus.fi Luokka-aste: 1. 2. lk. Oppiaine: matematiikka Tarvikkeet: lyijykynä, värikynät, tehtäväpaperit monistettuna. Oppitunnin

Lisätiedot

Kenguru 2019 Mini-Ecolier 2. ja 3. luokka

Kenguru 2019 Mini-Ecolier 2. ja 3. luokka Sivu 0 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Koodi: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Kansainvälisessä kukkasidonnan ammattitaitokilpailussa Viipurissa

Kansainvälisessä kukkasidonnan ammattitaitokilpailussa Viipurissa Kansainvälisessä kukkasidonnan ammattitaitokilpailussa Viipurissa 18.-20.1.2016 Maanantai 18.1. 2016 Kirpeänä pakkasaamuna ajoimme koulun autolla Haapavedeltä Mikkeliin. Varasimme onneksi matkaan riittävästi

Lisätiedot

Freestylen säännöt 2019

Freestylen säännöt 2019 Freestylen säännöt 2019 Freestylesarjassa oppilaat työstävät vuoden 2019 teemaan liittyvän, muodoltaan ja toteutukseltaan vapaavalintaisen automaatioon ja robotiikkaan liittyvän työn. Oppilaat sekä suunnittelevat

Lisätiedot

Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke

Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke - Automaattilypsytilan tuottavuutta pyritään edistämään tiedonvälityksen keinoin Toteuttajat: Työtehoseura TTS ProAgria Etelä-Pohjanmaa Toiminta-alue on Etelä-Pohjanmaa

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta klo

Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta klo Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta 5.8.2017 klo. 12-15. Saimme keväällä avustuksen Eläimet puutarhassa tapahtumaan Alli Paasikiven säätiöltä. Aloimme heti suunnitella tapahtuman toteuttamista. Päätimme

Lisätiedot

Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto

Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto Viikon alkajaisiksi suuntasimme Moisioon, terveyskeskussairaalan dementiaosastolle. Kyseisellä osastolla olimme olleetkin jo aikaisemmin, joten matkaan

Lisätiedot

Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo

Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo 10.00 16.00. Liikennepuistossa järjestettiin ensimmäisen kerran koko perheen talvitapahtuma jossa ohjelmassa oli huskyvaljakkoajelua,

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Aika 18 19.4.2015. Paikka. Kilpailun aikataulu: Linnanmaan liikuntahalli, Virkakatu 1, 90540 Oulu. Lauantai 18.4.2015. Halli ja info aukeaa

Aika 18 19.4.2015. Paikka. Kilpailun aikataulu: Linnanmaan liikuntahalli, Virkakatu 1, 90540 Oulu. Lauantai 18.4.2015. Halli ja info aukeaa Aika 18 19.4.2015. Paikka Linnanmaan liikuntahalli, Virkakatu 1, 90540 Oulu Kilpailun aikataulu: Lauantai 18.4.2015 klo 8.30 klo 10.30 klo 9.00 klo 10.30-12.30 klo 13.00 klo 19.10 Sunnuntai 19.4.2015 klo

Lisätiedot

Job Shadowing Puola

Job Shadowing Puola Job Shadowing Puola 7.-13.10.2018 Mahdollinen lentopalloilevien opiskelijoiden ja heidän valmentajiensa vaihto tulevaisuuden projektissa Kuopion ja Czestochovan välillä? Opetus- ja valmennusmenetelmät

Lisätiedot

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka 30.3-3.4.2017 Torstai 30.3.2017 Lähdimme klo 17.30 kokeneen tuomarin Juha Raution autolla kohti Vantaata, jossa yövyimme ensimmäisen yön. Ennen lähtöä

Lisätiedot

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia..

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. 2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. Pääkirjoitus. Hei vaan kaikki lukijat, tässä olisi nyt toinen numero lehdestä jolla on nyt nimikin.

Lisätiedot

TUL:n Valtakunnallinen Veteraanipäivä 2.-3.6.2008 Seinäjoella

TUL:n Valtakunnallinen Veteraanipäivä 2.-3.6.2008 Seinäjoella TUL:n Valtakunnallinen Veteraanipäivä 2.-3.6.2008 Seinäjoella TUL:n Pohjanmaan piiri isännöö kesäkuun alussa pirettäviä veteraanipäiviä uimahalliurheilutaloon, areenan ja torin lähiympäristössä. Ohjelmassa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011

Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011 Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011 Mervi Ylitalo & Sonja Rautioaho Ma08 Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Special Olympics Talvimaailmankilpailut, Itävalta Perheinfo valmentautumisleiri, Pajulahti

Special Olympics Talvimaailmankilpailut, Itävalta Perheinfo valmentautumisleiri, Pajulahti Special Olympics Talvimaailmankilpailut, Itävalta 14.3. 25.3.2017 Perheinfo 12.2.2017 2. valmentautumisleiri, Pajulahti Perhesivut Tietoa löytyy perhesivuilta Kuljetuksista / hinnoista löytyy tietoa http://www.austria2017.org/files/content/inhalte/familien/a

Lisätiedot

Torstaina 4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä

Torstaina 4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä TOIMINTAOHJELMA 1.6.-7.6.2015 PALVELUKESKUS AVOINNA; MA-TO 7.30-15.00, PE 7.30-15.00 ja LA 7.30-12.00 PALVELUKESKUS SIIRTYY KESÄAIKAAN! SULJEMME 1.6.-30.8. MAANANTAISTA PERJANTAIHIN KLO 15.00. Maanantaina

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

luokkaan B114 jako. Nimenhuuto. Vertaistutorit

luokkaan B114 jako. Nimenhuuto. Vertaistutorit ORIENTAATIOVIIKON OHJELMA TIKO /2012 ZZPP0300 Oppiminen ja ammatillinen kasvu (3 op, 81 tuntia) orientaatioviikon osuus 27-30.8.2012 Opettajatutoreina: Timo Bister ja Tommi Tuikka Vertaistutoreina: Jussi

Lisätiedot

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12. PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA Tiina Lahti Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.2009 Aikaa: 11 vrk Tiistai 1.12 - Keskiviikko 9.12 Aamupaino: 76,5kg Iltapaino:

Lisätiedot

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saat 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

Koko Suomi TAULUKKO 1: KÄYTETTYJEN ELÄINTEN LUKUMÄÄRÄ SUHTEESSA NIIDEN ALKUPERAAN Alkuperä ja eläinlajit

Koko Suomi TAULUKKO 1: KÄYTETTYJEN ELÄINTEN LUKUMÄÄRÄ SUHTEESSA NIIDEN ALKUPERAAN Alkuperä ja eläinlajit 1.1. Eläinlaji Koko Suomi 2009 8.6.2010 TAULUKKO 1: KÄYTETTYJEN ELÄINTEN LUKUMÄÄRÄ SUHTEESSA NIIDEN ALKUPERAAN Alkuperä ja eläinlajit 1.2. Yhteensä 1.3. Raportoivan maan rekisteröidyistä eläimiä kasvattavista

Lisätiedot

1.5. ETS 123-yleissopimukseen liittyneistä Euroopan neuvoston jäsenmaista (lukuun ottamatta EY:n jäsenvaltioita) peräisin olevat eläimet

1.5. ETS 123-yleissopimukseen liittyneistä Euroopan neuvoston jäsenmaista (lukuun ottamatta EY:n jäsenvaltioita) peräisin olevat eläimet LAITOS JA VUOSI: Koko Suomi 27 / 11.6.28 Korjattu taulukkoa 3 (3.6. sarakkeen tiedot sarakkeeseen 3.4) 23.1.28 SP Ilmoituksen pvm ja antaja: TAULUKKO 1: KÄYTETTYJEN ELÄINTEN LUKUMÄÄRÄ SUHTEESSA NIIDEN

Lisätiedot

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 Olimme saaneet kutsun entiseltä Porvoon jalostamon johtajalta Miika Eerolalta mahdollisuuden tutustua MOL öljy yhtiön bratislavalaiseen jalostamoon.eerola oli

Lisätiedot

Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko!

Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko! Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko! Maanantaiaamuna otimme suunnan kohti moision terveyskeskus-sairaalaa. Aamupäivän vietimme Sinivuokko osastolla. Siellä muutamat vanhukset lähtivät heti

Lisätiedot

Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke

Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke porotietokansio raakalihavalmisteet Hannu Pekkala 2006 Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke SISÄLLYSLUETTELO 1 Määritelmä... 2 2 Raakalihavalmisteiden valmistus...

Lisätiedot

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto St.Petersburg Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen Savon ammattiopisto Mitä, Missä ja Milloin? Kävimme vierailemassa Venäjällä, Pietarissa. Tarkoituksena

Lisätiedot

Tikkurilan Judokat Ry. Kotikisojen järjestämisen opas

Tikkurilan Judokat Ry. Kotikisojen järjestämisen opas Kotikisojen järjestämisen opas 2 Kilpailun järjestämisen perusteet... 3 Kilpailukutsut... 3 Ottelupaikan järjestäminen... 3 Yksi vai kaksi ottelualuetta?... 3 Toimitsijapöydät... 3 Punnitus... 4 ATK-ohjelma

Lisätiedot

Kuinka paljon ruokaketjun eri osat saavat elintarvikkeiden hinnasta? Hanna Karikallio

Kuinka paljon ruokaketjun eri osat saavat elintarvikkeiden hinnasta? Hanna Karikallio Kuinka paljon ruokaketjun eri osat saavat elintarvikkeiden hinnasta? Hanna Karikallio Miten ruokaan käytettävät kulutusmenot jakautuvat elintarvikeketjussa? Lähestymistapa perustuu kotimaisten elintarvikkeiden,

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

1.5. ETS 123-yleissopimukseen liittyneistä Euroopan neuvoston jäsenmaista (lukuun ottamatta EY:n jäsenvaltioita) peräisin olevat eläimet

1.5. ETS 123-yleissopimukseen liittyneistä Euroopan neuvoston jäsenmaista (lukuun ottamatta EY:n jäsenvaltioita) peräisin olevat eläimet LAITOS (+mahd.yksiköt) JA VUOSI: KOKO SUOMI 213 Ilmoituksen pvm ja antaja: TAULUKKO 1: KÄYTETTYJEN ELÄINTEN MÄÄRÄT SUHTEESSA NIIDEN ALKUPERAAN Alkuperä ja eläinlajit 1.3. Raportoivan maan 1.1. Eläinlaji

Lisätiedot

Valtakunnallista kehitysvammaisten teemaviikkoa vietetään

Valtakunnallista kehitysvammaisten teemaviikkoa vietetään Kaikille ihmisoikeudet täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti. Valtakunnallista kehitysvammaisten teemaviikkoa vietetään 1. - 7.12.2016. www.kvtl.fi/fi/kehitysvammaisten-viikko/ Luovuus ja herkkyys -taidenäyttely

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä 18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä Lähdin Hämeenlinnasta kohti Repoveden kansallispuistoa. Hain toisen kärryn mukaan raksalta. Hain kaverini matkan varrelta josta jatkoimme yhtä matkaa kohti Repovettä.

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

1.5. ETS 123-yleissopimukseen liittyneistä Euroopan neuvoston jäsenmaista (lukuun ottamatta EY:n jäsenvaltioita) peräisin olevat eläimet

1.5. ETS 123-yleissopimukseen liittyneistä Euroopan neuvoston jäsenmaista (lukuun ottamatta EY:n jäsenvaltioita) peräisin olevat eläimet LAITOS (+mahd.yksiköt) JA VUOSI: Koko Suomi 212 Ilmoituksen pvm ja antaja: TAULUKKO 1: KÄYTETTYJEN ELÄINTEN MÄÄRÄT SUHTEESSA NIIDEN ALKUPERAAN Alkuperä ja eläinlajit 1.1. Eläinlaji 1.2. Yhteensä 1.3. Raportoivan

Lisätiedot

Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan!

Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan! Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan! Bioaika-tapahtumakiertue on koko metsäsektorin yhteinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja Suomen nuorille. Kiertueen ytimen muodostaa pyörillä - ja biopolttoaineella -

Lisätiedot

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä 8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä Tunnelmia Kupittaan luistelumadolta ja keilauksesta Tulin madolle vähän ennen klo 9. Odotimme, että muut laittoivat luistimensa ja tekivät tilaa. Kun pääsimme

Lisätiedot

Tule tapaamaan 2 kuukauden ikäistä ponivarsaa tai ajamaan polkutraktorilla.

Tule tapaamaan 2 kuukauden ikäistä ponivarsaa tai ajamaan polkutraktorilla. TIEDOTE julkaistavissa he KOTIELÄINPIHA VALKEAKOSKEN ASUNTOMESSUALUEELLA Tervetuloa koeläinpihalle! Tule tapaaan 2 kuukauden ikäistä ponivarsaa tai ajaan polkutrakril. Hämeen amt-instuun Musan yksikkö

Lisätiedot

SOHO - Training Course Sigulda, Latvia

SOHO - Training Course Sigulda, Latvia 1 SOHO - Training Course 16.-20.10.2013 Sigulda, Latvia Eija Kauniskangas Keravan nuorisopalvelut eija.kauniskangas@kerava.fi p. 040 3182196 2 SOHO - European Training Course Siguldassa, Latviassa pidetty

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Palvelut. 311 Eläintenhoito. Lajivastaava. Aino-Maija Aarnikoivu Koulutuskeskus Salpaus aino-maija.aarnikoivu(at)salpaus.fi.

Palvelut. 311 Eläintenhoito. Lajivastaava. Aino-Maija Aarnikoivu Koulutuskeskus Salpaus aino-maija.aarnikoivu(at)salpaus.fi. Palvelut 311 Eläintenhoito Lajivastaava Aino-Maija Aarnikoivu Koulutuskeskus Salpaus aino-maija.aarnikoivu(at)salpaus.fi 1 / 10 puh. 044 708 0542 Finalistit Eveliina Heikkinen Oulun seudun ammattiopisto

Lisätiedot

Vuoden Työmaana palkitussa REDIssä on hyvä henki ja tekemisen meininki

Vuoden Työmaana palkitussa REDIssä on hyvä henki ja tekemisen meininki Työmaatiedote 17.11.2017-13:00 REDIn työmaa Vuoden Työmaana palkitussa REDIssä on hyvä henki ja tekemisen meininki SRV:n Helsingin Kalasatamaan toteuttaman REDIn työmaa palkittiin Rakennuslehden Vuoden

Lisätiedot

Rooman opintomatka 2018

Rooman opintomatka 2018 Rooman opintomatka 2018 Maanantai 14.5 Maanantaina saavuimme Roomaan alkuiltapäivästä. Pikaisen lounaan jälkeen suuntasimme ihastelemaan Rooman suosituimpia nähtävyyksiä, kuten Trevin suihkukaivoa, Espanjalaisia

Lisätiedot

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka alkoi torstai iltana ja menimme yöpymään rekkuaktiivin luokse Vantaalle, jossa rapsuttelimme useita kotia etsiviä kissoja.

Lisätiedot

Kasarmin kampus, D-rakennus, 2.krs aula

Kasarmin kampus, D-rakennus, 2.krs aula Maanantai 25.8.2014 Teemat: Tutustuminen Mikkelin ammattikorkeakouluun, liiketalouden koulutusohjelmaan, Kasarmin kampukseen ja ryhmäläisiin 10:00 11:30 A, B, C Ilmoittautuminen, opiskelun aloitusta tukevan

Lisätiedot

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja 22. 28.5.2017 Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Ajankohta: 22. 28.5.2017 Norwegianin

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

TORSTAI 10.8 KESKIVIIKKO 9.8

TORSTAI 10.8 KESKIVIIKKO 9.8 2006 VIIKKO 32 ASUMIS- VALMENNUS MAANANTAI 7.8 TIISTAI 8.8 KESKIVIIKKO 9.8 TORSTAI 10.8 PERJANTAI 11.8 LAUANTAI 12.8 SUNNUNTAI 13.8 OMAT MENOT ITAVA AIHE/ TAVOITE OPETTAJAN HAMPAIDEN PESU AAMU ILTA AAMU

Lisätiedot

Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan

Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 1 / 5 Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on koonnut tähän ohjeeseen määräyksiä ja suosituksia,

Lisätiedot

Haukan Sanomat Saapumislehti

Haukan Sanomat Saapumislehti Haukan Sanomat Saapumislehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Tervetuloa kauan odotetulle palokuntanuorten

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

klo Huom! 13.00- OHJATTU LIHASVOIMAHARJOITTELU Kuntosali, Lossikuja 3 klo 14.00- MUISTA PÄÄASIA tapahtuma Ruokasalissa Minun aivoterveyteni

klo Huom! 13.00- OHJATTU LIHASVOIMAHARJOITTELU Kuntosali, Lossikuja 3 klo 14.00- MUISTA PÄÄASIA tapahtuma Ruokasalissa Minun aivoterveyteni TOIMINTAOHJELMA 10.8. 16.8.2015 30.8. SAAKKA: MA-PE 7.30-15.00 ja LA 7.30-13.00 31.8. ALKAEN: MA-PE 7.30-15.30 ja LA 7.30-13.00 TOIMINTATUPA AVOINNA: MA-TI 9.00-15.00, KE-PE 9.00-14.30. Maanantaina 10.8.

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015]

Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015] Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015] Intensiiviviikot Educariumissa syksyllä 2015: vk 36 38: ma 31.8. - ti 15.9. vk 39 40: to 24.9. - to 1.10. vk

Lisätiedot

Salon Rally 3-4.10.2015

Salon Rally 3-4.10.2015 Salon Rally 3-4.10.2015 Laitan tunnelmapaloja Salon Rallysta. Nettisivuille tulevat Hannelen ja Ritva-Liisan esityksistä koosteet. Lauantain esiintyjistä löytyvät kattavat tiedot netistä. Piirin 142 puheenjohtaja

Lisätiedot

19,00 - Palkintojenjako perjantain ja lauantain SM-kilpailujen osalta Hotelli Sorsanpesä, Törnäväntie 27 60200 Seinäjoki

19,00 - Palkintojenjako perjantain ja lauantain SM-kilpailujen osalta Hotelli Sorsanpesä, Törnäväntie 27 60200 Seinäjoki Kilpailuohjeet Veteraanien SM-ampumahiihdot Seinäjoella 2015 Ohjelma pe 20.2 13,00 15,00 Harjoittelumahdollisuus 16,45 17,45 Kohdistus MN 120, 150, 180, 200 18,00 - Viestit MN 120, 150, 180, 200 la 21.2

Lisätiedot