Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan"

Transkriptio

1 Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 1 / 5 Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on koonnut tähän ohjeeseen määräyksiä ja suosituksia, jotka koskevat maatalousnäyttelyihin tai muihin tapahtumiin vietäviä eläimiä. Suositustasoiset ohjeet on merkitty kursiivilla. Näiden osalta näyttelyn järjestäjä voi päättää toimintatavat näyttelykohtaisesti. Muut ohjeet ovat sitovia. Tuotantoeläimellä tarkoitetaan tässä ohjeessa eläintä, jota pidetään elintarviketuotantoa varten tai elinkeinotoimintaan tai muuhun kaupalliseen tarkoitukseen liittyen, ja lisäksi kaikkia muitakin märehtijöitä ja sikaeläimiä. 1. Näyttelyyn saa viedä vain kliinisesti terveitä eläimiä. 2. Toimenpiteet ennen näyttelyä: A. Toimenpiteet koskien lähtötilaa: Näyttelyyn osallistuvan eläimen omistaja on velvollinen huolehtimaan tarvittavien tutkimusten teettämisestä, terveystodistusten hankkimisesta ja eläinten siirtojen merkitsemisestä ja ilmoittamisesta. Rajoittavien määräysten alaiselta tilalta tai rajoittavien määräysten alaisia yksittäisiä eläimiä ei saa viedä näyttelyyn. Eläinten vieminen näyttelyyn edellyttää merkintöjen tekemistä pitopaikoissa pidettäviin eläinluetteloihin sekä ilmoittamista nauta- ja sikarekistereihin sekä lammas- ja vuohirekisteriin. Sikoja, lampaita, vuohia ja nautoja, jotka eivät ole rekisterissä, ei saa viedä näyttelyihin. B. Toimenpiteet koskien näyttelypaikkaa: Näyttelyn järjestäjän on rekisteröitävä näyttelypaikka eläinten pitopaikaksi. Näyttelyn järjestäjän on rekisteröintiä varten ilmoitettava näyttelypaikka aluehallintovirastolle. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia näyttelyitä, joissa on yksikin tuotantoeläin esillä. Läänineläinlääkäri rekisteröi ELITE -järjestelmän kautta sekä näyttelyt että tapahtumat. Näyttelytapahtuma saa pitopaikkatunnuksen muodossa: FI + 12 numeroa. Pitopaikka on rekisteröitävä ennen eläinten siirtojen aloittamista, koska kaikille pitopaikkatunnusta tarvitseville tuottajille on ilmoitettava pitopaikkatunnus eläinten siirtojen rekisteröimiseksi. Rekisteröinnissä on huomattava, että rekisteröintitilanteessa annetaan ainoastaan aloituspäivämäärä, eikä siis aikaväliä, jolloin näyttely pidetään. Vasta kun tilaisuuden päättymisestä on kulunut vähintään 7 vrk, voidaan rekisteriin ilmoittaa pitopaikan lopettamispäivämäärä.

2 Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 2 / 5 C. Eläinten merkitseminen: Näyttelyyn saa vastaanottaa vain säädösten mukaisesti merkittyjä ja rekisteröityjä eläimiä. Näyttelyn järjestäjän on pidettävä luetteloa vastaanottamistaan naudoista, sioista, lampaista ja vuohista sekä alpakoista ja laamoista. Luettelosta täytyy käydä ilmi vähintään seuraavat tiedot: 1. eläinten lukumäärä 2. korvamerkeissä olevat tunnukset tai muut merkintätiedot niiltä eläinlajeilta, joilta merkinnät vaaditaan 3. eläinten lähtöpaikan yhteystiedot. Naudoilla, jotka ovat syntyneet ennen vuotta 1998, on oltava vähintään yksi korvamerkki vasemmassa korvassa jälkeen syntyneillä naudoilla on oltava korvamerkki kummassakin korvassa. Siat merkitään tilakohtaisella nelinumeroisella merkintätunnuksella. Siirrettäessä sikoja syntymätilalta, merkintä tehdään tatuoimalla vasempaan korvaan tai vasempaan reiteen tai kiinnittämällä oikeaan korvaan tunnuksen sisältävä korvamerkki. Jos siat aiotaan viedä teuraaksi suoraan näyttelystä, ne on lisäksi merkittävä tatuoimalla kasvatustilan merkintätunnus keskiselän tai kyljen alueelle keskilinjan molemmin puolin. Teurastamoon siirrettävä karju voidaan merkitä tatuoinnin sijaan korvamerkillä, jos tatuoinnin onnistuminen on epävarmaa. Villisikojen tulee olla määräysten mukaan korvamerkein merkittyjä. Mini- ja mikrosiat pitää olla merkittyjä esim. mikrosirulla, jos näyttelyssä on muita tuotantoeläimiä. Mikäli mini- tai mikrosikoja kasvatetaan tuotantoeläinten kanssa yhteisissä tiloissa tai niitä porsitetaan, niiden on oltava jo kotioloissaankin merkittyjä ja niiden suhteen on muutoinkin noudatettava samoja merkintä- ja rekisteröintisäädöksiä kuin tavallisilla sioilla. Lampaiden ja vuohien tulee olla määräysten mukaan merkittyjä. Ennen syntyneet eläimet on, ennen syntymätilalta siirtämistä, merkittävä yksilöllisesti (myös karitsat ja kilit) maa- ja metsätalousministeriön hyväksymällä korvamerkillä, jossa on tilan merkintätunnus, eläimen yksilötunnus, maakoodi (FI) ja eläimen syntymävuosi. Näille eläimille voidaan käyttää myös uuden järjestelmän mukaisia korvamerkkejä ja sen jälkeen syntyneet lampaat ja vuohet on oltava merkittyjä uuden merkitsemisjärjestelmän mukaisin, Eviran hyväksymin merkein (kaksi merkkiä). Lampaan- tai vuohenpitäjille ei enää anneta tilan merkintätunnusta, vaan merkeissä on nautojen tunnusten tapaan maakoodi (FI) ja yksilöllinen numerosarja. Kyyhkyset on merkittävä yksilöllisellä tunnisteella, esimerkiksi suljetulla jalkarenkaalla tai mikrosirulla. Alpakat, laamat, kissat ja koirat suositellaan merkittäväksi yksilötunnisteella (esim. mikrosiru, tatuointi) ennen näyttelyyn vientiä.

3 Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 3 / 5 D. Eläinkohtaiset erityisohjeet: Naudat: Naudat tulisi pitää erillään muista märehtijöistä näyttelyalueella, ja suorat sekä epäsuorat kontaktit nautojen ja muiden märehtijöiden tulisi estää eläintautien leviämisen ehkäisemiseksi. Evira suosittelee, että näyttelyyn ei vietäisi nautoja karjasta, jolla on todettu pälvisilsaa. Pälvisilsan vuoksi saneeratusta karjasta saa viedä eläimiä näyttelyyn ETT:n ohjeen mukaisesti aikaisintaan puolen vuoden kuluttua ensimmäisestä rokotuskerrasta. Evira suosittelee, että näyttelyyn vietävä eläin tutkittaisiin salmonellan varalta enintään 30 vrk ennen näyttelyä kielteisin tuloksin, joko yksilö- tai yhteisnäyttein, enintään 10 eläimen näytteet voi yhdistää. Mikäli näyttelyyn tulee eläimiä vain yhdeltä tilalta, voi läänineläinlääkäri poiketa salmonellanäytteenottosuosituksesta. Lampaat ja vuohet: Näyttelyyn voidaan viedä eläimiä vain maedi-visna -vastustamisohjelman mukaisen M1-, M2 tai M3 -statuksen omaavista katraista. M1-, M2- ja M3 - statuksen eläimet on pidettävä erillään näyttelyssä. kielteisin tuloksin enintään 30 vrk ennen näyttelyä. Jos näyttelyyn viedään samalta tilalta useampia eläimiä, enintään viiden eläimen näytteet voi yhdistää. Alpakat ja laamat: Alpakoiden ja laamojen vieminen näyttelyyn on kiellettyä, jos niiden maahantuonnista on kulunut alle 12 kuukautta. Suomeen saapumisen jälkeen märehtijät ja kamelieläimet on pidettävä määränpäänä olevassa pitopaikassa sisämarkkinatuontia seuraavan vuoden ajan. Maahantuodut alpakat ja laamat on tutkittava tuberkuloosin varalta ensimmäisen kerran 1 2 kuukauden ja toisen kerran kuukauden kuluttua tuonnista. Tutkimuksen suorittaa kunnaneläinlääkäri Eviran ohjeiden mukaisesti. kielteisin tuloksin enintään 30 vrk ennen näyttelyä. Jos näyttelyyn viedään samalta tilalta useampia eläimiä, enintään viiden eläimen näytteet voi yhdistää. Evira suosittelee, että näyttelyalueella alpakat ja laamat eivät saa olla suorassa tai epäsuorassa kontaktissa nautaeläimiin, lampaisiin eikä vuohiin.

4 Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 4 / 5 Siat, mukaan lukien villisiat ja mini- ja mikrosiat: Sikavan erityistasolle kuuluvasta sikalasta näyttelyyn vietyä eläintä ei näyttelyn jälkeen saa viedä takaisin lähtötilalleen eikä muuhun erityistasolle kuuluvaan sikalaan. enintään 30 vrk ennen näyttelyä kielteisin tuloksin, joko yksilö- tai yhteisnäyttein, enintään 10 eläimen näytteet voi yhdistää. Mikäli näyttelyyn tulee eläimiä vain yhdeltä tilalta, voi läänineläinlääkäri poiketa salmonellanäytteenottosuosituksista. Siipikarja ja muut linnut: Koirat ja kissat: Turkiseläimet: Matelijat: Muut eläimet: Siipikarjan osalta voidaan antaa erityisiä määräyksiä lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi maa- ja metsätalousministeriön asetuksella. Kyyhkysillä on oltava voimassa rokotus newcastlentautia vastaan. Näyttelyalueella muita lintuja tulisi pitää selvästi erillään tuotantoeläimistä. Evira suosittelee, että näyttelyyn vietävät linnut tutkitaan salmonellan varalta kielteisin tuloksin enintään 30 vrk ennen näyttelyä. Mikäli näyttelyyn ei tuoda siipikarjaa kuin yhdeltä tilalta ja näyttelyyn ei ole tulossa muita tuotantoeläimiä, tai jos näyttelyyn tuodaan vain muita lintuja kuin tuotantoeläiminä pidettävää siipikarjaa, voi läänineläinlääkäri poiketa näytteenottosuosituksista. Evira suosittelee, että koirilla tulisi olla voimassa rabies- ja penikkatautirokotukset, sekä kissoilla rabies- ja kissaruttorokotukset. Turkiseläimet tulisi sijoittaa näyttelyalueella selvästi erilleen kotieläimistä. Matelijoita ei tulisi viedä samaan tapahtumaan tuotantoeläinten kanssa. Jos näin kuitenkin tehdään, matelijat tulisi sijoittaa selvästi erilleen tuotantoeläimistä. Eviran antamien erillisten ohjeiden mukaan.

5 Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 5 / 5 3. Toimenpiteet näyttelypaikalla Läänineläinlääkärin tulee tarvittaessa määrätä valitsemansa tai näyttelyjärjestäjän esittämä eläinlääkäri näyttelyyn eläinlääkäriksi. Mikäli näyttelyyn on määrätty eläinlääkäri, tulisi näyttelyyn tuotaville eläimille tehdä eläinlääkärin tekemä tulotarkastus näyttelypaikalla. Evira suosittelee, että eläimet puretaan näyttelypaikalla kuljetusautosta vasta, kun näyttelyn eläinlääkäri on antanut siihen luvan tarkastettuaan eläinten todistukset. Tulotarkastukseen suositellaan kuuluvan vähintään: 1) kaikkien eläinten kliininen tarkastus 2) tarvittavien todistusten tarkastus: salmonellatutkimustodistukset lampaiden ja vuohien maedi/visna -statusta osoittava todistus kyyhkysten rokotustodistus newcastlentautia vastaan koirien rabies- ja penikkatautirokotustodistukset kissojen rabies- ja kissaruttorokotustodistukset 3) nautojen, sikojen, lampaiden, vuohien, alpakoiden ja laamojen sekä kissojen ja koirien merkintätunnusten tarkastus 4. Kustannukset Näyttelyihin osallistuminen on vapaaehtoista ja omistaja tai näyttelyn järjestäjä vastaa kaikista näyttelyyn liittyvistä kustannuksista.

Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan

Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 1 / 6 Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on koonnut tähän ohjeeseen suoria lainauksia lainsäädännöstä

Lisätiedot

Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan

Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 1 / 6 Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on koonnut tähän ohjeeseen suoria lainauksia lainsäädännöstä

Lisätiedot

Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan

Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 1 / 6 Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Evira on koonnut tähän ohjeeseen suoria lainauksia lainsäädännöstä ja tulkintoja lainsäädännön

Lisätiedot

Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan

Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 1 / 6 Ohje eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan Evira on koonnut tähän ohjeeseen suoria lainauksia lainsäädännöstä ja tulkintoja lainsäädännön

Lisätiedot

Eläinten merkintä ja rekisteröinti 2015

Eläinten merkintä ja rekisteröinti 2015 Eläinten merkintä ja rekisteröinti 2015 NEUVO 2020, 3.12. Seinäjoki, 5.12. Vaasa, 10.12. Järvenpää. 1 Miksi merkintää ja rekisteröintiä? Eläintaudin puhjetessa on tiedettävä missä kukin eläin on ollut

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten merkintä ja rekisteröinti 2015. Hämeen ELY-keskus

Täydentävät ehdot Eläinten merkintä ja rekisteröinti 2015. Hämeen ELY-keskus Täydentävät ehdot Eläinten merkintä ja rekisteröinti 2015 Hämeen ELY-keskus 1 MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI (naudat, siat, lampaat, vuohet) Yksi täydentävien ehtojen osa-alueista -> valvontaseuraamukset aiheuttavat

Lisätiedot

LAMPAIDEN JA VUOHIEN MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI

LAMPAIDEN JA VUOHIEN MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI LAMPAIDEN JA VUOHIEN MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI 1 Idea ja merkitys Eläimen jäljitettävyys koko sen elinkaaren ajalta Mahdolliset eläintautitilanteet Taudin lähtöpaikan nopea selvitys Tartunta-alueen järkevä

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1408. Laki

SISÄLLYS. N:o 1408. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1997 N:o 1408 1411 SISÄLLYS N:o Sivu 1408 Laki joukkotuhontana pidettävän rikoksen ehkäisemistä ja rankaisemista koskevan yleissopimuksen

Lisätiedot

SIKOJEN MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI

SIKOJEN MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI SIKOJEN MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI 1 Idea ja merkitys Eläimen jäljitettävyys koko sen elinkaaren ajalta Mahdolliset eläintautitilanteet Taudin lähtöpaikan nopea selvitys Tartunta-alueen järkevä rajaaminen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta /2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta /2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 1025/2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä siirrettäviä nautaeläimiä sekä nautaeläinten

Lisätiedot

SIKOJEN MERKITSEMIS- JA REKISTERÖINTIOPAS

SIKOJEN MERKITSEMIS- JA REKISTERÖINTIOPAS 1 SIKOJEN MERKITSEMIS- JA REKISTERÖINTIOPAS 2 SIKOJEN MERKITSEMIS- JA REKISTERÖINTIOPAS SISÄLLYSLUETTELO sivu 1. YLEISTÄ 3 1.1 Määritelmiä 3 2. REKISTERÖITYMINEN 4 2.1.Eläintenpitäjän rekisteröityminen

Lisätiedot

Eläinten tai tuotteiden terveystodistuksen I-osan tekeminen TRACES-järjestelmään vietäessä EU-maihin, Norjaan tai Sveitsiin

Eläinten tai tuotteiden terveystodistuksen I-osan tekeminen TRACES-järjestelmään vietäessä EU-maihin, Norjaan tai Sveitsiin Esittelijä Jaana Vuolle Sivu/sivut 1 / 9 Eläinten tai tuotteiden terveystodistuksen I-osan tekeminen TRACES-järjestelmään vietäessä EU-maihin, Norjaan tai Sveitsiin TRACES on lyhenne sanoista Trade Control

Lisätiedot

Valvontaosasto Pvm/Datum/Date Dnro/Dnr/DNo Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö

Valvontaosasto Pvm/Datum/Date Dnro/Dnr/DNo Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö ELÄINTEN TERVEYS JA HYVINVOINTI -YKSIKKÖ (EHYT) Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö vastaa eläinten terveyden ja hyvinvoinnin sekä eläinten lääkitsemisen valvonnan johtamisesta, kehittämisestä ja ohjaamisesta.

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 7/EEO/2007 Päivämäärä Dnro 2.7.2007 1678/01/2007 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 6.7.2007 -toistaiseksi Muuttaa Maa- ja metsätalousministeriön asetus lampaiden

Lisätiedot

Täydentävät ehdot: eläintuet, muutokset 2017, valvonta-havainnot 2016

Täydentävät ehdot: eläintuet, muutokset 2017, valvonta-havainnot 2016 Täydentävät ehdot: eläintuet, muutokset 2017, valvonta-havainnot 2016 Liisa Luukkaala Pirkanmaan ELY-keskus 2017 Materiaali perustuu esityshetkellä käytettävissä oleviin tietoihin Osallistumisilmoituksen

Lisätiedot

Muuttuneet vähimmäistasot eläinten hyvinvointikorvauksessa

Muuttuneet vähimmäistasot eläinten hyvinvointikorvauksessa Muuttuneet vähimmäistasot eläinten hyvinvointikorvauksessa 1.1.2019 Lisätyt vähimmäistasot: 1.5. Nautojen sairas-, hoito ja poikimakarsinat 6 2-4 mom. Nautojen pitopaikassa on oltava riittävä määrä juomapaikkoja.

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus tarttuvan naudan keuhkoruton vastustamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus tarttuvan naudan keuhkoruton vastustamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 21/2013 Päivämäärä Dnro 2.12.2013 2299/14/2013 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2014 toistaiseksi Kumoaa / Muuttaa Valtuutussäännökset Eläintautilaki (441/2013)

Lisätiedot

ELÄINTEN MERKINNÄN JA REKISTERÖINNIN VALVONTA

ELÄINTEN MERKINNÄN JA REKISTERÖINNIN VALVONTA ELÄINTEN MERKINNÄN JA REKISTERÖINNIN VALVONTA Tiedote valvottavalle tilalle Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Livsmedelssäkerhetsverket Evira Finnish Food Safety Authority Evira Mustialankatu 3, 00790

Lisätiedot

Eläinnäyttelyihin ja eläinten kuljettamiseen liittyvät luvat. GrrenCareLab -seminaari Tapani Parviainen

Eläinnäyttelyihin ja eläinten kuljettamiseen liittyvät luvat. GrrenCareLab -seminaari Tapani Parviainen Eläinnäyttelyihin ja eläinten kuljettamiseen liittyvät luvat GrrenCareLab -seminaari 9.11.2017 Tapani Parviainen Pysyvä eläinnäyttely Pysyvällä eläinnäyttelyllä tarkoitetaan pysyvää laitosta, jossa pidetään

Lisätiedot

Milloin/miksi eläinilmoituksia ja mihin vaikuttavat

Milloin/miksi eläinilmoituksia ja mihin vaikuttavat Milloin/miksi eläinilmoituksia ja mihin vaikuttavat Miksi eläinmääristä tulee tehdä ilmoituksia? Ovat tavalla tai toisella tuen perusteena Ovat tuen myöntämisen ehtona Täydentävät ehdot Ovat osa jäljitettävyyttä

Lisätiedot

Viljelijäkoulutus/ EU-avustajat

Viljelijäkoulutus/ EU-avustajat Viljelijäkoulutus/ EU-avustajat Sika IsoValkeinen 04.04.2019 Arja Nuutinen Sisältö Tilastoja eläinvalvonnasta Muutokset 2019 Luonnonlaitumet, ympäristösopimukset?????? 2 EHK toimenpiteiden puutteet 0 %

Lisätiedot

LUONNOS Maa- ja metsätalousministeriön asetus. lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta

LUONNOS Maa- ja metsätalousministeriön asetus. lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta LUONNOS 30.5.2016 Maa- ja metsätalousministeriön asetus lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eläintautilain (441/2013) nojalla:

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta /2013. maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta /2013. maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 1032/2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus lampaiden ja vuohien sukusoluille ja alkioille eläintautien vastustamiseksi asetettavista

Lisätiedot

Kansallisten kotieläintukien vuoden 2016 hakuohjeiden taulukot

Kansallisten kotieläintukien vuoden 2016 hakuohjeiden taulukot Kansallisten kotieläintukien vuoden 2016 hakuohjeiden taulukot Taulukko 1. Nautojen pohjoiset kotieläintuet vuonna 2016 Naudat Tukikelpoinen eläinryhmä Emolehmät (väh. kerran poikineet) Emolehmähiehot

Lisätiedot

Eviran ohje TSE-tauteja koskevasta täydentävien ehtojen valvonnasta

Eviran ohje TSE-tauteja koskevasta täydentävien ehtojen valvonnasta Sivu/sivut 1 / 5 Eviran ohje TSE-tauteja koskevasta täydentävien ehtojen valvonnasta Viranomaisen toiminnan tulee perustua laissa olevaan toimivaltaan ja viranomaistoiminnassa tulee tarkoin noudattaa lakia.

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta /2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta /2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 1033/2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä siirrettäviä hevoseläimiä sekä hevoseläinten

Lisätiedot

ELÄINTUET 2016. Lähde: Maaseutuvirasto, MMM

ELÄINTUET 2016. Lähde: Maaseutuvirasto, MMM ELÄINTUET 2016 Lähde: Maaseutuvirasto, MMM Kansalliset eläintuet EU- palkkiot Eläinten hyvinvointikorvaus 2 Kansalliset eläintuet Yleiset ehdot Tuenhakijan on oltava vähintään 18 vuotta (31.12.2015) Voidaan

Lisätiedot

Tarttuvat eläintaudit

Tarttuvat eläintaudit Tarttuvat eläintaudit EU-tukikoulutus, Kälviä 5.4.2019 - Kotieläintiloilla on tärkeää miettiä ja toteuttaa tilakohtaisia toimenpiteitä, joilla ehkäistään eläintautien leviämistä. - ETT:n tautiriskikartoituslomake

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 25/2013 Päivämäärä Dnro 2.12.2013 2303/14/2013 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2014 toistaiseksi Kumoaa Lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta annettu

Lisätiedot

Eläinten rekisteröinti ja ruhojen hävitys

Eläinten rekisteröinti ja ruhojen hävitys Eläinten rekisteröinti ja ruhojen hävitys Minna Norismaa Yritysneuvoja, maatilat ProAgria Pohjois-Karjala Lähde: Evira (diat joissa ei erillistä mainintaa) Nautaeläinten merkitseminen ja rekisteröinti

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta /2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta /2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 1035/2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä siirrettäviä eläimiä, alkioita ja

Lisätiedot

Aluehallintoviraston suorittamat tarkastukset tiloilla ja tukivalvonta

Aluehallintoviraston suorittamat tarkastukset tiloilla ja tukivalvonta Aluehallintoviraston suorittamat tarkastukset tiloilla ja tukivalvonta Kotieläintuki-info (nauta ja lammas) Läänineläinlääkäri 1 Täydentävien ehtojen (TE) valvonta Säädösperusta Neuvoston ja parlamentin

Lisätiedot

Lemmikkieläinpassi, täyttöohje

Lemmikkieläinpassi, täyttöohje Esittelijä Virva Valle Sivu/sivut 1 / 5 Lemmikkieläinpassi, täyttöohje Lemmikkieläimen todistus eli ns. lemmikkieläinpassi otettiin käyttöön Euroopan unionin jäsenmaissa kesällä 2004. Lemmikkieläinpassi

Lisätiedot

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvonta Evira/1005/0411/2012

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvonta Evira/1005/0411/2012 Evira/1005/0411/2012 Eviran raportti Hyväksymispäivä 30.5.2012 Eläinten terveys- ja hyvinvointi Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Riitta Maijala Anssi Welling Anssi Welling Sisällysluettelo 1 VALVONNAN

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2011 1382/2011 Valtioneuvoston asetus kansanterveyttä sekä eläinten ja kasvien terveyttä, taudeista ilmoittamista, eläinten hyvinvointia

Lisätiedot

Eviran ohje TSE-tauteja koskevasta täydentävien ehtojen

Eviran ohje TSE-tauteja koskevasta täydentävien ehtojen Sivu/sivut 1 / 5 Eviran ohje TSE-tauteja koskevasta täydentävien ehtojen valvonnasta vuonna 2016 Viranomaisen toiminnan tulee perustua laissa olevaan toimivaltaan ja viranomaistoiminnassa tulee tarkoin

Lisätiedot

ELÄINTEN HYVINVOINTIKORVAUS SIOILLE 2015

ELÄINTEN HYVINVOINTIKORVAUS SIOILLE 2015 ELÄINTEN HYVINVOINTIKORVAUS SIOILLE 2015 Varsinais-Suomen ELY-keskus. Lähde: Mavi, MMM Huhtikuu 2015 Yleistä eläinten hyvinvointikorvauksesta Kaikki vanhat sitoumukset päättyvät 30.4.2015 Mahdollista tehdä

Lisätiedot

TUKIHAKUKOULUTUS 2015 23.3.2015 1

TUKIHAKUKOULUTUS 2015 23.3.2015 1 TUKIHAKUKOULUTUS 2015 23.3.2015 1 TÄYDENTÄVÄT EHDOT Tukihakemuksen jättänyt viljelijä on vastuussa täydentävien ehtojen noudattamisesta vuonna 2015 aikavälillä 01.01-31.12.2015 Hyvän maatalouden ja ympäristön

Lisätiedot

Reittisuunnitelmaa edellyttävän eläinkuljetuksen valvonta

Reittisuunnitelmaa edellyttävän eläinkuljetuksen valvonta 1 Johdanto Reittisuunnitelmaa edellyttävän eläinkuljetuksen eri vaiheissa on toimivaltaisilla viranomaisilla paljon tehtäviä, jotka on eläinkuljetusasetuksessa jaettu asetuksen useisiin eri kohtiin. Tämän

Lisätiedot

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Susanna Ahlström Eläinlääkintöylitarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Lopetusasetus Neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2009

Lisätiedot

Lomake vastaanotettu, pvm. Liitteitä, kpl Vastaanottaja. Nimi Tilatunnus/asiakastunnus Henkilötunnus Kieli. Postinumero ja postitoimipaikka

Lomake vastaanotettu, pvm. Liitteitä, kpl Vastaanottaja. Nimi Tilatunnus/asiakastunnus Henkilötunnus Kieli. Postinumero ja postitoimipaikka ELÄINTEN PITOPAIKAT REKISTERÖINTI- / MUUTOSILMOITUS 1 (7) Lue täyttöohjeet huolellisesti läpi ennen lomakkeen Viranomaiset merkinnät täyttämistä. Lomake palautetaan ilmoittajan maatilan talouskeskuksen

Lisätiedot

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvonta Evira/3684/0411/2015

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvonta Evira/3684/0411/2015 Evira/3684/0411/2015 Eviran raportti Hyväksymispäivä 25.5.2015 Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Terhi Laaksonen Anssi Welling Anssi Welling Sisällysluettelo 1 ARVIO

Lisätiedot

Tuotantoeläinten kuljetukset Teurastamoyrittäjien jäsenpäivät Ylitarkastaja Sari Salminen

Tuotantoeläinten kuljetukset Teurastamoyrittäjien jäsenpäivät Ylitarkastaja Sari Salminen Tuotantoeläinten kuljetukset Teurastamoyrittäjien jäsenpäivät 8.9.2017 Ylitarkastaja Sari Salminen Eläinkuljetuslainsäädäntö Eläinkuljetusasetus Neuvoston asetus (EY) N:o 1/2005 eläinten suojelusta kuljetuksen

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus Taina Mikkonen Eläinten terveys - ja hyvinvointiyksikkö Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden noudattaminen on useimpien

Lisätiedot

Lääkkeiden luovuttaminen varalle terveydenhuoltoon kuuluville tiloille

Lääkkeiden luovuttaminen varalle terveydenhuoltoon kuuluville tiloille Lääkkeiden luovuttaminen varalle terveydenhuoltoon kuuluville tiloille Ylitarkastaja Liisa Kaartinen, Evira Käsiteltävistä asioista Luovuttaminen varalle valtakunnallisessa eläinten terveydenhuolto-ohjelmassa

Lisätiedot

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvonta Evira/2908/0411/2012

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvonta Evira/2908/0411/2012 Evira/2908/0411/2012 Eviran raportti Hyväksymispäivä 21.5.2013 Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Jaana Mikkola Anssi Welling Anssi Welling Sisällysluettelo 1 ARVIO

Lisätiedot

Otantaan perustuvat eläinsuojelutarkastukset

Otantaan perustuvat eläinsuojelutarkastukset Otantaan perustuvat eläinsuojelutarkastukset Eläinten hyvinvointi osana maatalouden tulevaisuutta Tampere 30.9.2014 ylitarkastaja Helena Hepola Eläinsuojeluvalvonta 1. Epäilyyn perustuvat tarkastukset

Lisätiedot

KOTIELÄINTUET Esityksen tiedot perustuvat valmistelutilanteeseen tammikuussa Varmistathan lopulliset ehdot ennen tukihakua 2015.

KOTIELÄINTUET Esityksen tiedot perustuvat valmistelutilanteeseen tammikuussa Varmistathan lopulliset ehdot ennen tukihakua 2015. KOTIELÄINTUET 2015 Esityksen tiedot perustuvat valmistelutilanteeseen tammikuussa 2015. Varmistathan lopulliset ehdot ennen tukihakua 2015. Lähde: Mavi, MMM 6.2.2015 10.2.21015 Muutoksia vuodelle 2015

Lisätiedot

Uusi eläintautilaki. Tarttuvatautipäivä Kajsa Hakulin

Uusi eläintautilaki. Tarttuvatautipäivä Kajsa Hakulin Uusi eläintautilaki Tarttuvatautipäivä 21.5.2013 Kajsa Hakulin Aikataulu Laki hyväksytty eduskunnan täysistunnossa 23.4.2013 esitetään tulevaksi voimaan 1.1.2014 Taustaa Uusi perustuslaki edellyttää keskeisten

Lisätiedot

Ilmoitukset ja lomakkeet tilan omistajan vaihdoksessa tai luovuttaessa viljelystä

Ilmoitukset ja lomakkeet tilan omistajan vaihdoksessa tai luovuttaessa viljelystä Ilmoitukset ja lomakkeet tilan omistajan vaihdoksessa tai luovuttaessa viljelystä Ajankohta Hallinnollisesti paras ajankohta SPV:lle ja yrittäjävaihdokselle on vuodenvaihde tai alkuvuosi Jatkaja hakee

Lisätiedot

Helposti leviävien eläintautien vastustaminen

Helposti leviävien eläintautien vastustaminen Helposti leviävien eläintautien vastustaminen Hanna Lounela Ylitarkastaja Eläinten terveyden ja lääkitsemisen yksikkö 21.1.2019 Helposti leviävät eläintaudit Eläintauti, joka merkittävästi vaikeuttaa kotieläintuotannon

Lisätiedot

Eläintiheydet tukiehdoissa Rekisterit ja merkintä EHT. Minna Mustonen Tukihakukoulutus 2013

Eläintiheydet tukiehdoissa Rekisterit ja merkintä EHT. Minna Mustonen Tukihakukoulutus 2013 Eläintiheydet tukiehdoissa Rekisterit ja merkintä EHT Minna Mustonen Tukihakukoulutus 2013 Luonnonhaittakorvaus lisäosa Eläintiheys 0,4 ey/ tukikelpoinen ha tai 10 ey ja 0,2ey/ tukikelpoinen ha Edellisen

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Neuvo 2020 -maatilojen neuvontajärjestelmän alkukoulutus neuvojille

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Neuvo 2020 -maatilojen neuvontajärjestelmän alkukoulutus neuvojille Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Neuvo 2020 -maatilojen neuvontajärjestelmän alkukoulutus neuvojille ylitarkastaja Helena Hepola Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden

Lisätiedot

ELÄINKOULUTUS 2016. Paula Gustafsson 31.3.2016 1

ELÄINKOULUTUS 2016. Paula Gustafsson 31.3.2016 1 ELÄINKOULUTUS 2016 Paula Gustafsson 31.3.2016 1 TÄYDENTÄVÄT EHDOT Tukihakemuksen jättänyt viljelijä on vastuussa täydentävien ehtojen noudattamisesta vuonna 2016 aikavälillä 01.01-31.12.2016 Hyvän maatalouden

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 79/05. 9.12.2005 5329/01/2005 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2006 alkaen - toistaiseksi Kumoaa

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 79/05. 9.12.2005 5329/01/2005 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2006 alkaen - toistaiseksi Kumoaa MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 79/05 Pvm Dnro 9.12.2005 5329/01/2005 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2006 alkaen - toistaiseksi Kumoaa Kotieläinten jalostusaineksen polveutumistodistuksista

Lisätiedot

Elävien eläinten ja eläimistä saatavien muiden tuotteiden kuin elintarvikkeiden sisämarkkinakaupan ja viennin valvonta Evira/7307/4011/2010

Elävien eläinten ja eläimistä saatavien muiden tuotteiden kuin elintarvikkeiden sisämarkkinakaupan ja viennin valvonta Evira/7307/4011/2010 Elävien eläinten ja eläimistä saatavien muiden tuotteiden kuin elintarvikkeiden sisämarkkinakaupan ja viennin valvonta 2009 Evira/7307/4011/2010 Eviran raportti Hyväksymispäivä 28.5.2010 Eläinten terveys

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus sikojen tarttuvan gastroenteriitin vastustamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus sikojen tarttuvan gastroenteriitin vastustamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 26/2013 Päivämäärä Dnro 2.12.2013 2304/14/2013 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2014 toistaiseksi Kumoaa / Muuttaa Valtuutussäännökset Eläintautilaki (441/2013)

Lisätiedot

Lampaiden ja vuohien merkitsemis- ja rekisteröintiohje

Lampaiden ja vuohien merkitsemis- ja rekisteröintiohje Vastuuhenkilö Pia Vilen Sivu/sivut 1 / 10 1 Yleistä Lampaiden ja vuohien merkitseminen ja rekisteröinti perustuu EU-säädöksiin ja lakiin eläintunnistusjärjestelmästä (238/2010), joissa säädetään jokaisen

Lisätiedot

Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö

Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Ylitarkastaja Helena Hepola Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Eläinsuojelusäädökset Eläinsuojelusäädösten tarkoituksena on suojella eläimiä kärsimykseltä,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2012 1 (7) Ympäristölautakunta Ytp/5 27.03.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2012 1 (7) Ympäristölautakunta Ytp/5 27.03.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2012 1 (7) 101 Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvontasuunnitelman toteutuminen 1.1.-31.12.2011 HEL 2012-004230 T 11 00 03 Päätös päätti merkitä tiedoksi selvityksen

Lisätiedot

Kotieläintiloilla tehtävät valvonnat ja valvonnan valtakunnalliset linjaukset. Sanna Hellström Neuvotteleva virkamies, ELT

Kotieläintiloilla tehtävät valvonnat ja valvonnan valtakunnalliset linjaukset. Sanna Hellström Neuvotteleva virkamies, ELT Kotieläintiloilla tehtävät valvonnat ja valvonnan valtakunnalliset linjaukset Sanna Hellström Neuvotteleva virkamies, ELT Tässä esityksessä Eviran toimialan valvonta kotieläintiloilla Elintarvikeketju

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus bruselloosin vastustamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus bruselloosin vastustamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 19/2013 Päivämäärä Dnro 2.12.2013 2297/14/2013 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2014 toistaiseksi Kumoaa Nautaeläinten bruselloosin vastustamisesta annettu maa-

Lisätiedot

Lampaiden ja vuohien merkitsemis- ja rekisteröintiohje

Lampaiden ja vuohien merkitsemis- ja rekisteröintiohje Vastuuhenkilö Kirsi Henttu Sivu/sivut 1 / 10 1 Yleistä Lampaiden ja vuohien merkitseminen ja rekisteröinti perustuu EU-säädöksiin ja lakiin eläintunnistusjärjestelmästä (238/2010), joissa säädetään jokaisen

Lisätiedot

Palkkiot ja Eläinten hyvinvointikorvaus lampaille ja vuohille 2016. Kotieläinkoulutus 13.4.2016

Palkkiot ja Eläinten hyvinvointikorvaus lampaille ja vuohille 2016. Kotieläinkoulutus 13.4.2016 Palkkiot ja Eläinten hyvinvointikorvaus lampaille ja vuohille 2016 Kotieläinkoulutus 13.4.2016 Yleistä lammas- ja vuohipalkkioista Rekisteriperusteisia Hallinnassa oltava keskimäärin vähintään 20 palkkiokelpoista

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus afrikkalaisen sikaruton vastustamisesta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus afrikkalaisen sikaruton vastustamisesta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 12/16 Päivämäärä Dnro 8.9.2016 1078/01.04/2016 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 26.9.2016 - toistaiseksi Muuttaa Afrikkalaisen sikaruton vastustamisesta annettu

Lisätiedot

Ohje 15308/12. Ruokaviraston ohje TSE-tauteja koskevasta täydentävien ehtojen valvonnasta vuonna 2019

Ohje 15308/12. Ruokaviraston ohje TSE-tauteja koskevasta täydentävien ehtojen valvonnasta vuonna 2019 Ruokaviraston ohje TSE-tauteja koskevasta täydentävien ehtojen valvonnasta vuonna 2019 Sisällysluettelo 1 Ruokaviraston ohje TSE-tauteja koskevasta täydentävien ehtojen valvonnasta (Vaatimusryhmä 3. TSE-

Lisätiedot

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvonta Evira/1454/0411/2016

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvonta Evira/1454/0411/2016 Evira/1454/0411/2016 Eviran raportti Hyväksymispäivä 20.5.2016 Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Terhi Laaksonen Anssi Welling Anssi Welling Sisällysluettelo 1 ARVIO

Lisätiedot

Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas. Eviran ohje

Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas. Eviran ohje Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas Eviran ohje Eviran ohje Käyttöönotto 09/2009 TIHY Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Matti Huttunen Pia Vilen Tietohallintoyksikkö 1 Käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ. Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ. Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 28/EEO/2006 Päivämäärä Dnro 31.5.2006 2484/01/2006 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 15.6.2006 - toistaiseksi Muuttaa Afrikkalaisen hevosruton vastustamisesta 3 päivänä

Lisätiedot

Mittarit. Auditointi. Sikavalle haetaan 2013 alkupuolella kansallinen laatujärjestelmä status. Kansallinen laatujärjestelmä

Mittarit. Auditointi. Sikavalle haetaan 2013 alkupuolella kansallinen laatujärjestelmä status. Kansallinen laatujärjestelmä Alustus: Laatujärjestelmä pohjautuu sikaloiden terveydenhuollon seurantajärjestelmään SIKAVAAN, johon kuuluu yli 97 % suomalaisesta sianliha tuotannosta. Sitä ylläpitää Eläintautien torjuntayhdistys ETT

Lisätiedot

Tukivalvonta Evira/7307/0410/2010

Tukivalvonta Evira/7307/0410/2010 Evira/30/0410/2010 Eviran raportti Hyväksymispäivä 30.6.2010 terveys ja -yksikkö Hyväksyjä Esittelijä Jaana Mikkola Ulla Ollila Lisätietoja Sisällysluettelo 1 VALVONNAN SUUNNITELMALLISUUS JA SEN TOTEUTUMINEN...

Lisätiedot

Tervetuloa errkkariin!

Tervetuloa errkkariin! Tervetuloa errkkariin! Ohessa on näyttelymme arvioitu arvosteluaikataulu koiramäärineen sekä ilmoittamanne koiran numerolappu. Rokotustodistusten tarkistus alkaa klo 8:00. Koirien tulee saapua näyttelypaikalle

Lisätiedot

Palkkiot ja Eläinten hyvinvointikorvaus lampaille ja vuohille Kotieläintuki-info

Palkkiot ja Eläinten hyvinvointikorvaus lampaille ja vuohille Kotieläintuki-info Palkkiot ja Eläinten hyvinvointikorvaus lampaille ja vuohille 2017 Kotieläintuki-info 24.1.2017 Lampaiden ja vuohien lukumääriä rekisterissä 11.1.2017 Suomessa Varsinais- Suomessa Lampaiden määrä 148 619

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus nautatuberkuloosin vastustamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus nautatuberkuloosin vastustamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 27/2013 Päivämäärä Dnro 2.12.2013 2305/14/2013 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2014 toistaiseksi Kumoaa Nautaeläinten tuberkuloosista vastustamisesta annettu

Lisätiedot

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA KESKUSTELU- JA TIEDOTUSTILAISUUS ENSISAAPUMISESTA JA ELINTARVIKEKULJETUKSISTA 6.9.2007 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Joni Haapanen SÄÄDÖKSET Elintarvikelaki

Lisätiedot

Eläintukien valvonnan ajankohtaiset asiat

Eläintukien valvonnan ajankohtaiset asiat Eläintukien valvonnan ajankohtaiset asiat 27.3.2019 Ahlman Liisa Luukkaala Pirkanmaan ELY-keskus Mitä on eläinvalvonta? Tukien maksuun läheisesti kuuluu yhtenä osa-alueena myös valvonta Eläintukien valvonnalla

Lisätiedot

TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016. Muutoksia tulossa

TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016. Muutoksia tulossa TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016 Muutoksia tulossa Läänineläinlääkäri, Etelä-Suomen aluehallintovirasto 4.4.2016 1 Täydentävät ehdot= TE Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden noudattaminen on EU:n maksamien

Lisätiedot

Hevoset ja lääkityslainsäädäntö. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara

Hevoset ja lääkityslainsäädäntö. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Hevoset ja lääkityslainsäädäntö Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara EU-lainsäädäntö Eläinlääkedirektiivi 2001/82/EY, muut. 2004/28/EY Kaskadiperiaate Mahdollisuus lääkitä hevosia myös muilla kuin

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta /2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta /2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2011 1502/2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus Euroopan unionin ulkopuolisista maista tuotavista eräistä elävistä eläimistä sekä

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o Maa- ja metsätalousministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2010 Julkaistu Helsingissä 26 päivänä marraskuuta 2010 N:o 1002 1004 SISÄLLYS N:o Sivu 1002 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräiden elävien eläinten, eläimistä saatavien sivutuotteiden

Lisätiedot

Nautaeläinten merkinnät ja rekisterikysely sekä niiden viranomaisvalvonta teurastamoissa ja pienteurastamoissa

Nautaeläinten merkinnät ja rekisterikysely sekä niiden viranomaisvalvonta teurastamoissa ja pienteurastamoissa Nautaeläinten merkinnät ja rekisterikysely sekä niiden viranomaisvalvonta teurastamoissa ja (Eviran ohje 16007/3) Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Esittelijä Satu Salmela Sivu/sivut 1 / 14 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Viljelijäkoulutus/ EU-avustajat

Viljelijäkoulutus/ EU-avustajat Viljelijäkoulutus/ EU-avustajat Nauta IsoValkeinen 28.03.2019 Arja Nuutinen Pohjois-Savon ELY-keskus, tukihallinto- ja valvontaryhmä Sisältö Tilastoja eläinvalvonnasta Muutokset 2019?????? Pohjois-Savon

Lisätiedot

Lampaiden ja vuohien merkitsemis- ja rekisteröintiopas. Eviran ohje 15407/01

Lampaiden ja vuohien merkitsemis- ja rekisteröintiopas. Eviran ohje 15407/01 Lampaiden ja vuohien merkitsemis- ja rekisteröintiopas Eviran ohje 15407/01 Eviran ohje 15407/01 Käyttöönotto 20.05.2009 Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 4 2 REKISTERÖITYMINEN...

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus

Eläinten hyvinvointikorvaus Eläinten hyvinvointikorvaus 2017 19.1.2017 1 Ei perusehtoja tai lisäehtoja, toimenpiteet samanarvoisia 1-vuotinen sitoumus Noudatettava kaikissa rakennuksissa (myös eri tiloilla) Korvaus maksetaan eläinryhmäkohtaisesti

Lisätiedot

Alkuperäiseläinten kasvattaminen

Alkuperäiseläinten kasvattaminen Toimenpide on geneettistä monimuotoisuutta edistävä ympäristösopimus. Toimenpiteen avulla estetään suomalaisiin alkuperäisrotuihin kuuluvien eläinten kuoleminen sukupuuttoon lisäämällä rotuihin kuuluvien

Lisätiedot

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvonta Evira/7307/4011/2010

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvonta Evira/7307/4011/2010 Evira/7307/4011/2010 Eviran raportti Hyväksymispäivä 10.5.2010 Eläinten terveys- ja hyvinvointi Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Jaana Mikkola Anssi Welling Anssi Welling Sisällysluettelo 1 VALVONNAN SUUNNITELMALLISUUS

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta Luonnos 1.12.2015 Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta

Lisätiedot

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset. Materiaali perustuu esityshetkellä käytettävissä oleviin tietoihin

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset. Materiaali perustuu esityshetkellä käytettävissä oleviin tietoihin Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset Materiaali perustuu esityshetkellä käytettävissä oleviin tietoihin Eviran ohjaukseen kuuluvat täydentävät ehdot seuraavilta osaalueilta Eläinten

Lisätiedot

Eläinten merkintä ja rekisteröinti, EUeläinpalkkiot,

Eläinten merkintä ja rekisteröinti, EUeläinpalkkiot, Eläinten merkintä ja rekisteröinti, EUeläinpalkkiot, kansalliset kotieläintuet ja eläinten hyvinvointikorvaus vuonna 2016 EU-tukikoulutus 2016 19.4.2016 Eläinpalkkioiden (EU ja kansalliset) osallistumisilmoitus

Lisätiedot

Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Evira Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö

Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Evira Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Eläinsuojelusäädökset Eläinsuojelusäädösten tarkoituksena on suojella eläimiä kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta sekä edistää eläinten terveyttä ja hyvinvointia

Lisätiedot

Salmonella. - hankala haastaja Nousiainen. Pirjo Kortesniemi Eläinten terveys ETT ry

Salmonella. - hankala haastaja Nousiainen. Pirjo Kortesniemi Eläinten terveys ETT ry Salmonella - hankala haastaja 6.6.2018 Nousiainen Pirjo Kortesniemi Eläinten terveys ETT ry 1. Lyhyesti ETTstä Sisältö 2. Salmonella tilanteita 3. Tunne vihollinen.. 4. osaat toimia 11.1.2018 Eläinten

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä marraskuuta /2013 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä marraskuuta /2013 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 29 päivänä marraskuuta 2013 838/2013 Valtioneuvoston asetus eläinten terveysvalvonnasta sekä eläintautien vastustamisesta eläinten keinollisessa lisäämisessä

Lisätiedot

Eläinlääkärin todistus pitopaikan eläinten terveydentilasta

Eläinlääkärin todistus pitopaikan eläinten terveydentilasta Eläinten terveys ETT ry Naseva PL 52, 41401 LIEVESTUORE naseva@ett.fi Pvm... Eläinlääkärin todistus pitopaikan eläinten terveydentilasta Tilatunnus: Tilan yhteyshenkilö: Pitopaikkatunnus: Pitopaikan eläinten

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Aujeszkyn taudin vastustamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Aujeszkyn taudin vastustamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 18/2013 Päivämäärä Dnro 2.12.2013 2296/14/2013 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2014 toistaiseksi Kumoaa Aujeszkyn taudin vastustamisesta sikaloissa annettu

Lisätiedot

Lintuinfluenssa Suomessa. Ylitarkastaja Tiia Tuupanen Ajankohtaista eläinten terveydestä ja lääkitsemisestä

Lintuinfluenssa Suomessa. Ylitarkastaja Tiia Tuupanen Ajankohtaista eläinten terveydestä ja lääkitsemisestä Lintuinfluenssa Suomessa Ylitarkastaja Tiia Tuupanen Ajankohtaista eläinten terveydestä ja lääkitsemisestä 18.5.2017 Ensimmäinen tapaus Suomessa Kuolleita tukkasotkia Ahvenanmaalla 12.-13.11.2016 25.11.2016

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Viljelijätuki- infot kevät 2015 Läänineläinlääkäri Laura Haltia Läänineläinlääkäri Vuokko Puurula Etelä- Suomen aluehallintovirasto 17.3.2015 1 Täydentävät ehdot

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus Taina Mikkonen/Niina Pulkkinen Eläinten terveys - ja hyvinvointiyksikkö Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden noudattaminen

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus EHK

Eläinten hyvinvointikorvaus EHK Eläinten hyvinvointikorvaus EHK Eläinlajikohtaiset 1-vuotiset sitoumukset Sitoumus koskee kaikkia valitun eläinlajin samalla tilatunnuksella olevia eläimiä Täydentävien ehtojen noudattaminen Noudatettava

Lisätiedot

Muuttaa. Valtuutussäännökset

Muuttaa. Valtuutussäännökset MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 27/EEO/2006 Päivämäärä Dnro 31.5.2006 2483/01/2006 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 15.6.2006 - toistaiseksi Muuttaa Suu- ja sorkkataudin vastustamisesta 31 päivänä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013. 1031/2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013. 1031/2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 1031/2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä siirrettäviä lampaita ja vuohia sekä lampaiden

Lisätiedot