Viitasammakoiden suojelutoimet ja seuranta Nurmijärven vanhan tiilitehtaan tontilla (Hyvämäki, Nurmijärvi) keväällä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viitasammakoiden suojelutoimet ja seuranta Nurmijärven vanhan tiilitehtaan tontilla (Hyvämäki, Nurmijärvi) keväällä"

Transkriptio

1 Viitasammakoiden suojelutoimet ja seuranta Nurmijärven vanhan tiilitehtaan tontilla (Hyvämäki, Nurmijärvi) keväällä Jarmo Saarikivi Viitasammakko (Rana arvalis). Jarmo Saarikivi

2 Tausta: Nurmijärven kunta suunnittelee Hyvämäen vanhan tiilitehtaan alueen kehittämistä teollisuusrakentamista varten. Alue on vuokrattu Delete Kierrätys- ja Purkupalvelut Oy:lle, jonka suunnitelmissa on esirakentaa aluetta ja käyttää rakentamisessa kierrätysbetonia maanpinnan tasaamiseen ja vahvistamiseen. Tarkoitus on myöhemmin palauttaa alue kunnalle rakennusvalmiina. Esirakentamista on valmisteltu tekemällä alueella mm. vesi- & sedimenttianalyysejä, rakennettavuusselvitys (Taratest Oy ) ja luontoselvityksiä (Enviro Oy ). Alueen itäosassa on jo tehty esirakentamista, joka käsittää alustavasti alueen yleistasauksen alueelta saatavilla kaivuumassoilla ja muualta tuotavilla materiaaleilla, mm. kierrätysbetonilla. Tehdyissä luontoselvityksissä on selvinnyt että alueella elää mm. tiukasti suojeltu viitasammakko (Rana arvalis). Lajin esiintyminen suunnittelualueella tulee ottaa huomioon alueen kehittämissuunnitelmissa. Tiukasti suojellun lajin lisääntymis- ja levähdyspaikat on suojeltu, minkä johdosta alueelle on laadittu viitasammakon suojelusuunnitelma (Saarikivi 2016). Suunnitelman mukaan alueen länsiosaan on kaivettu 4 uutta lisääntymislampea viitasammakoille keväällä Tarkoitus on, että ajan myötä sammakot ottavat uudet lisääntymislammet käyttöön luontaisen leviämisen kautta. Tämä vahvistaa alueen populaation kokoa ja lisääntymismenestystä. Uudet lammikot myös parantavat elinympäristön laatua, varmistavat alueen säilyminen suotuisana viitasammakolle ja mahdollistavat osan alueesta kehittämisen suunnitellun teollisuusrakentamisen tarpeisiin.

3 Uudet viitasammakkolammet Suojelusuunnitelman mukaiset uudet viitasammakkolammet on kaivettu suunnilleen kuvan 2 mukaisille paikoille maaliskuun puolivälissä Kuva 2. Kartassa on suunnittelualueen länsiosaan piirretty neljä uutta viitasammakkolampea. Lammikot on kaivettu n. kolme-neljä metriä syviksi. Tällä varmistetaan, että ne voivat toimia myös viitasammakoiden talvehtimispaikkoina eli ne eivät jäädy pohjaa myöten kovinakaan pakkastalvina. Ylös kaivettu maa-aines on levitetty lammikoiden läheisyyteen. Suunnitelmassa huomioitiin lampien lähialueiden vesitalous siten, että vesi kertyy lampiin viitasammakoille soveltuvien elinympäristöjen edellyttämällä tavalla. Lampien vedenpinnan korkeuden tuli olla ylempänä muuhun maaston nähden, sillä sammakot suosivat ylempänä olevia pienvesiä välttääkseen kaloja. Yksityiskohtainen suunnittelu toteutettiin maastossa ( ) koska maalaji, ilmansuunnat, vesiolosuhteet, maastonmuodot sekä kaivinkoneen toimintamahdollisuudet vaikuttivat lampien toteuttamiseen (Kuvat 3-4). Keskusteluyhteys maastokäynnillä viitasammakkoasiantuntijan ja kaivinkonekuljettajan välillä osoittautui tärkeäksi, jotta kaivuutyön tekevä yrittäjä ymmärsi varmasti millainen lammesta pitää tulla, jotta se soveltuisi viitasammakoille. Kaivinkoneen kuljettaja Jouko Hietapelto onnistui työssään erinomaisesti.

4 Kuvat 3-4. Uusien viitasammakkolampien paikat merkittiin maastoon

5 Kuva 5. Vasta kaivettu viitasammakkolampi ( ). Lammet muotoiltiin suunnitelman mukaisesti, niin että niissä on jyrkkä reuna (pohjoispuolella) ja loiva ranta (eteläpuolella) (Kuva 5). Maalaji osoittautui saveksi, joten lampien rantojen muoto saattaa hieman elää ennen kuin kasvillisuus alkaa sitoa ja tukevoittaa rantoja. Sammakoiden kannalta tällä ei liene suurta merkitystä. Lammikoiden täyttyminen vedellä alkoi heti ja myöhemmin keväällä lammikot olivat jo lähes täynnä vettä. Veden kirkastumisessa menee todennäköisesti vielä pitkään, ehkä vuosi-pari.

6 Kuva 6. Ensimmäinen valmis viitasammakkolammikko ( ). Lammikoiden rantoja loivennettiin turvallisuuden vuoksi ja myös jotta savimaa ei sortuisi lammikkoon (Kuva 6). Lammikoiden syvyyden käytännössä määräsi kaivinkoneen työskentelyetäisyys, joka mahdollisti noin 3-4 metriä syvän kuopan kaivamisen. Käytössä ollut kaivinkone oli tarkoitukseen sopiva (=riittävän iso). Kuvissa 6-11 ovat kaikki valmistuneet neljä uutta viitasammakkolammikkoa.

7

8

9 Kuva 11. ( ) Lammikoiden täyttyminen pohja- ja valumavesillä kesti yli kuukauden. Neljästä kaivetusta lammikosta kolme (Kuvat 12-16) ( ) oli toukokuun alkuun mennessä täyttynyt piripintaan ja yksi (Kuva 13) noin puoleen väliin. Oletettavasti viimeinenkin lammikko tulee ajan myötä täyttymään. Lammikot vaikuttavat nyt rakenteeltaan ja vesiolosuhteiltaan suotuisilta sammakkoeläimille ja niiden laatu tulee ajan myötä paranemaan veden kirkastuessa. Suojaavan kasvillisuuden nousu parantaa myös elinympäristön laatua sammakoiden kannalta. Uusissa lammikoissa ei vielä keväällä 2016 tavattu sammakkoeläimiä. Koska maalaji alueella on runsasravinteista savea, kasvillisuus nousee nopeasti. Umpeenkasvun ja pusikoitumisen vähentämiseksi, olisi hyödyllistä yrittää pitää aluetta avoimena ja kehittää aluetta paahdealuebiotoopiksi. Suojelusuunnitelmassa mainittua mahdollisuutta käyttää uusien lammikoiden aluetta kierrätysbetonin sijoitukseen kannattaa ilman muuta kokeilla. Esim. parinkymmenen sentin kerros kierrätysbetonia savimaan päällä todennäköisesti estäisi tehokkaasti umpeenkasvua ja pusikoitumista, vähentäisi happamuutta ja edistäisi alueen monimuotoisuutta luomalla vaateliaille lajeille sopivaa paahdealuebiotooppia, jonka luontoarvo on tunnetusti korkea.

10

11

12 Kuva 16. ( ) Lammikoiden valmistumisen jälkeen keväällä 2016 alkaa odotus. Sammakot siirtyvät luontaisesti pikkuhiljaa käyttämään uusia lammikoita lisääntymis- ja levähdyspaikkoinaan. Jo nyt näyttää todennäköiseltä, että uudet lammikot ovat alueen sammakoille suotuisia, sillä vesi pysyy niissä suhteellisen hyvin ja ne ovat tarpeeksi suuria ja muodotaan ja rakenteeltaan sopivia sekä lisääntymis- että talvehtimisympäristöiksi. Oletettavasti luontainen siirtyminen tulee olemaan hidas prosessi, joka etenee siten, että lisääntyvien sammakoiden määrä uusissa lammikoissa kasvaa vuosittain. Vastaavista kohteista tiedämme, että tavallinen sammakko on hieman viitasammakkoa nopeampi kolonisoimaan uusia lammikoita. Paikkauskollinen viitasammakko on kolonisoinut vastaavia kohteita parin vuoden kuluessa. Tavoitteen kannalta olennaista on osoittaa uuden elinympäristön toimivuus ja soveltuvuus sammakoiden lisääntymisja levähdyspaikaksi. Tämän osoittamiseksi on alueella tehtävä säännöllistä seurantaa.

13 Seurantasuunnitelma Osana elinympäristön kunnostusta (CEF-toimenpiteitä) alueella tulee tehdä luonnonvaraisen eliölajiston seurantaa. Se kannattaa keskittää tiukasti suojeltuihin lajeihin, mm. viitasammakkoon. Alueen viitasammakkokanta tulee ottaa vuosittaiseen seurantaan, joka tarkoittaa säännöllisiä, jokakeväisiä laskentoja. Tulevan toiminnan kannalta oleellista on seurata uusien lammikoiden kolonisaation nopeutta. Mahdollisuuksien mukaan, sammakoiden runsautta ja liikkuvuutta alueella tulee tutkia myös pyynneillä tai geneettisillä menetelmillä. Tieto sammakoiden biologiasta ja käyttäytymisestä suunnittelualueella voi olla yleistettävissä muihin vastaavanlaisiin alueisiin. CEF-toimenpiteiden toimivuuden seuranta alueella tulee liittää osaksi lupahakemuksia. Seurantaa kannattaa tehdä yhteistyössä alueellisen luonnonsuojeluviranomaisen kanssa, ainakin raportit tulee saattaa viranomaisten tietoon. Sammakoiden seuranta tulee tehdä kutuaikaan. Sammakoiden kutu on Etelä-Suomessa yleensä vapun aikoihin, mutta Hyvämäen suunnittelualueella maastotöihin tulee varautua jo huhtikuun loppupuolella. Kutu on yhtäjaksoinen ja lyhyt, vain noin viikon mittainen. Sen ajoituksesta pääsee perille säätä ja referenssikohteita tarkkailemalla. Kutuaikaan käydään tunnetulla kutupaikalla määrittämässä lajit ja arvioimassa populaatiokokoa. Lajinmääritys tapahtuu äänestä sekä mahdollisuuksien mukaan yksilöitä tarkkailemalla. Lajinmäärityksen varmistamiseksi, yksilöitä voi tarvittaessa pyydystää (luvat) ja populaatiokoon arviointia varten mätimunaklimppejä voi laskea. Liikkeellä on oltava aurinkoisella tai puolipilvisellä säällä, mieluiten päiväsaikaan. Viitasammakot saattavat olla äänessä myös iltaisin ja öisin, mikäli sää on vuodenaikaan nähden lämmin. Koska kutuaika on lyhyt, käytännössä maastopäiviä tulee muutama. Näin varmistetaan, että paikalla ollaan juuri oikeaan aikaan. Tunnetun kutupaikan lisäksi vuosittain tulee inventoida uudet lammet mahdollisimman tarkasti. Myös alueen muut pienvedet kannattaa kiertää rantoja pitkin ainakin kerran. Kohteissa on hyvä viettää jonkin verran aikaa, sillä viitasammakot ovat arkoja ja pakenevat herkästi palatakseen jonkin ajan kuluttua takaisin. Kierrokset tulee tehdä sekä kudun aikana, jolloin on mahdollista arvioida paikalla olevien koiraiden määrä (ääni), että kudun jälkeen, jolloin voi arvioida paikalla käyneiden naaraiden määrä (mätimunaklimppien määrä). Keskeisimmät lisääntymisalueet ja muut mielenkiintoiset havainnot kannattaa dokumentoida valokuvaamalla vuosittain, jotta mm. kasvillisuuden kehitystä voi arvioida. Raportti tutkimuksesta laaditaan vuosittain.

14 Lähteet: Saarikivi, J Viitasammakon suojelusuunnitelma Nurmijärven vanhan tiilitehtaan tontille (Hyvämäki, Nurmijärvi). Nurmijärven kunta. 29 s. Kirjoittaja: Jarmo Saarikivi, biologi FT

Viitasammakko Suomen luonnossa ja lainsäädännössä

Viitasammakko Suomen luonnossa ja lainsäädännössä Viitasammakko Suomen luonnossa ja lainsäädännössä Jarmo Saarikivi Biologi, FT Ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto jarmo.saarikivi@helsinki.fi Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 14.6.2017

Lisätiedot

Viitasam m akoid en su ojelu n järjestäm in en Keliber Oy:n Syväjärven litiu m esiin tym ällä

Viitasam m akoid en su ojelu n järjestäm in en Keliber Oy:n Syväjärven litiu m esiin tym ällä Viitasam m akoid en su ojelu n järjestäm in en Keliber Oy:n Syväjärven litiu m esiin tym ällä HT, tutkijatohtori Nina V. Nygren FM, tutkija Jarmo Saarikivi HT, tutkijatohtori Jere Nieminen 11.12.2015 http://tutkimusosuuskunta.fi

Lisätiedot

Viitasammakkohavaintoja Helsingissä keväällä 2017 (Munkkiniemi & Laajasalo) Jarmo Saarikivi

Viitasammakkohavaintoja Helsingissä keväällä 2017 (Munkkiniemi & Laajasalo) Jarmo Saarikivi Viitasammakkohavaintoja Helsingissä keväällä 2017 (Munkkiniemi & Laajasalo) Jarmo Saarikivi 1. Tausta Viitasammakkoja (Rana arvalis) on Helsingissä kartoitettu useissa eri hankkeissa ja tietämys alueen

Lisätiedot

Pyhäjärven rantaosayleiskaava

Pyhäjärven rantaosayleiskaava KITEEN KAUPUNKI Pyhäjärven rantaosayleiskaava Viitasammakkoselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 10.11.2014 P23479P003 Viitasammakkoselvitys I (I) Partanen Janne 10.11.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

Seinäjoen eteläisen yleiskaavan laajennus. -viitasammakot (Rana arvalis) Seinäjoen kaupunki

Seinäjoen eteläisen yleiskaavan laajennus. -viitasammakot (Rana arvalis) Seinäjoen kaupunki Seinäjoen eteläisen yleiskaavan laajennus -viitasammakot (Rana arvalis) Seinäjoen kaupunki 2008 Seinäjoen eteläisen yleiskaavan laajennus viitasammakot (Rana arvalis) Hannu Tuomisto, FM Yleistä Viitasammmakko

Lisätiedot

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Viitasammakkoselvitys

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Viitasammakkoselvitys 16T-4 Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Viitasammakkoselvitys Hanna Suominen 20.6.2017 20.6.2017 1 (10) SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 VIITASAMMAKKO... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT...

Lisätiedot

Konstunrannan viitasammakkoselvitys

Konstunrannan viitasammakkoselvitys TAIPALSAAREN KUNTA Konstunrannan viitasammakkoselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29913P002 Raportti 1 (8) Mäkelä Tiina Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Viitasammakko... 1 3 Selvitysalue...

Lisätiedot

MAKKARA-AAVAN VIITASAMMAKKOSELVITYS RANUA

MAKKARA-AAVAN VIITASAMMAKKOSELVITYS RANUA MAKKARA-AAVAN VIITASAMMAKKOSELVITYS RANUA 2017 Makkara-aavan viitasammakkoselvitys 2017 1 (5) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Menetelmät... 3 3 Tulokset... 3 4 Tulosten tarkastelu ja

Lisätiedot

Viite Kuulutuksenne ympäristölupahakemuksesta Dnro ESAVI/7436/2016

Viite Kuulutuksenne ympäristölupahakemuksesta Dnro ESAVI/7436/2016 ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTOLLE 18.10.2016 MUISTUTUS: DELETE FINLAND OY, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS, BETONIMURSKEEN KÄYTTÖ HYVÄMÄEN TIILITEHTAAN ALUEEN MAARAKENTAMISESSA Dnro ESAVI/7436/2016 Viite Kuulutuksenne

Lisätiedot

Viitasammakon suojelusuunnitelma Nurmijärven vanhan tiilitehtaan tontille (Hyvämäki, Nurmijärvi) Jarmo Saarikivi

Viitasammakon suojelusuunnitelma Nurmijärven vanhan tiilitehtaan tontille (Hyvämäki, Nurmijärvi) Jarmo Saarikivi Viitasammakon suojelusuunnitelma Nurmijärven vanhan tiilitehtaan tontille (Hyvämäki, Nurmijärvi) 5.1.2016 Jarmo Saarikivi jarmo.saarikivi@helsinki.fi Viitasammakko (Rana arvalis). Jarmo Saarikivi 1 Tausta:

Lisätiedot

MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa

MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa Liito-orava- ja viitasammakkoselvitys Heikki Holmén 8.6.2016 2 (9) 8.6.2016 MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa SISÄLTÖ 1

Lisätiedot

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.5.2015 P21428P006 Raportti 1 (10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ Vaasan kaupunki, kaavoitus LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ TILANNE 18.6.2018 1. YLEISTÄ Vaasan Laajametsän suurteollisuualueen yleis- ja asemakaava-alueille on tehty

Lisätiedot

Vastaanottaja Hattulan kunta. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys. Päivämäärä Viite HATTULAN KUNTA KATINALAN VIITASAMMAKKOSELVITYS

Vastaanottaja Hattulan kunta. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys. Päivämäärä Viite HATTULAN KUNTA KATINALAN VIITASAMMAKKOSELVITYS Vastaanottaja Hattulan kunta Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 1.8.2014 Viite 1510012772 HATTULAN KUNTA KATINALAN VIITASAMMAKKOSELVITYS Päivämäärä 1.8.2014 Laatija Tarkastaja Kuvaus Heli Lehvola

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Rääkkylän kunta ORIVEDEN RANTAYLEISKAAVA. Viitasammakkoselvitys 0611-P12044

FCG Finnish Consulting Group Oy. Rääkkylän kunta ORIVEDEN RANTAYLEISKAAVA. Viitasammakkoselvitys 0611-P12044 FCG Finnish Consulting Group Oy Rääkkylän kunta ORIVEDEN RANTAYLEISKAAVA Viitasammakkoselvitys 12.5.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Viitasammakkoselvitys I 12.5.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto...

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6.

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6. TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 TUTKIMUSRAPORTTI LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 Tekijä: Rauno Yrjölä Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 menetelmä... 3 3 Tulokset... 4 4 Yhteenveto ja

Lisätiedot

RASTILAN RASTIKANKAAN OSAYLEISKAAVA ALUEEN LUONTOKARTOITUS Ari Lehtinen

RASTILAN RASTIKANKAAN OSAYLEISKAAVA ALUEEN LUONTOKARTOITUS Ari Lehtinen RASTILAN RASTIKANKAAN OSAYLEISKAAVA ALUEEN LUONTOKARTOITUS 2018 Ari Lehtinen Tässä luontokartoituksessa keskityttiin kahden EU:n luontodirektiivin liitteessä IV mainitun lajin esiintymiseen kaava alueella.

Lisätiedot

ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN VIITASAMMAKKOSELVITYS. TOIMI ympäristöalan asiantuntija

ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN VIITASAMMAKKOSELVITYS. TOIMI ympäristöalan asiantuntija ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN VIITASAMMAKKOSELVITYS ympäristöalan asiantuntija HEINÄKUU 2012 Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Viitasammakko... 1 2.1 Levinneisyys... 1 2.2 Elinkierto...

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 10.5.2010 VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 1 Vapo Oy: Lampien viitasammakkoselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 3 3.1 Sammallampi 3 3.2 Ahvenlampi 4 3.3 Haukilampi

Lisätiedot

PESOLAN JA KORKEAMAAN VIITASAMMAKKOSELVITYS

PESOLAN JA KORKEAMAAN VIITASAMMAKKOSELVITYS Vastaanottaja Suomen Hyötytuuli Oy Saba Tuuli Oy Ab Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 24.6.2014 SUOMEN HYÖTYTUULI OY, SABA TUULI OY AB PESOLAN JA KORKEAMAAN VIITASAMMAKKOSELVITYS SABA TUULI OY

Lisätiedot

Viitasammakkoselvitys Laihialle suunnitellun pyrolyysilaitoksen suunnittelualueella

Viitasammakkoselvitys Laihialle suunnitellun pyrolyysilaitoksen suunnittelualueella Suon kuivatusvesiä. Kuva: Jari Venetvaara 18.5.2016 Viitasammakkoselvitys Laihialle suunnitellun pyrolyysilaitoksen suunnittelualueella Jari Venetvaara Karrakuja 6, 66400 LAIHIA Email: jari.venetvaara(ät)venetvaara.fi

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS

KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS 2.7.2014 Outi Tuomivaara, hortonomi ylempi AMK Kempeleen kunta 2 JOHDANTO Kempeleen Riihivainiolle on käynnistynyt asemakaavan laajennus, jonka pohjaksi on

Lisätiedot

TAMPEREEN MIKKOLANLAMMIN VIITASAM- MAKKOSELVITYS VUONNA 2018

TAMPEREEN MIKKOLANLAMMIN VIITASAM- MAKKOSELVITYS VUONNA 2018 Kirjenumero 846/18 8.10.2018 Tiiu Vuori Tampereen Vesi Liikelaitos PL 487 (Viinikankatu 42 A) 33101 Tampere TAMPEREEN MIKKOLANLAMMIN VIITASAM- MAKKOSELVITYS VUONNA 2018 1. Johdanto Viitasammakko (Rana

Lisätiedot

KUIVASJÄRVI, PARKANO VIITASAMMAKKO- KARTOITUS

KUIVASJÄRVI, PARKANO VIITASAMMAKKO- KARTOITUS Vastaanottaja Pirkanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 13.6.2014 KUIVASJÄRVI, PARKANO VIITASAMMAKKO- KARTOITUS VIITASAMMAKKO-KARTOITUS Tarkastus 13.6.2014 Päivämäärä 13.6.14 Laatija Kaisa

Lisätiedot

VT 13 LaNu yleissuunnitelmaan liittyvä IV-liitteen eliölajien esiintymispotentiaalin arviointi

VT 13 LaNu yleissuunnitelmaan liittyvä IV-liitteen eliölajien esiintymispotentiaalin arviointi 2014 VT 13 LaNu yleissuunnitelmaan liittyvä IV-liitteen eliölajien esiintymispotentiaalin arviointi Petri Parkko 8.5.2014 1. Selvityksen taustoja Tämä IV-liitteen eliölajien esiintymispotentiaalin arviointi

Lisätiedot

VIITA SAMMAKON KUTUALUEKARTOITUS LAIHIAN VAATIMONNEVALLA TOUKOKUUSSA 2014

VIITA SAMMAKON KUTUALUEKARTOITUS LAIHIAN VAATIMONNEVALLA TOUKOKUUSSA 2014 EPV BOTURVE OY VTA SAMMAKON KUTUALUEKARTOTUS LAHAN VAATMONNEVALLA TOUKOKUUSSA 2014 *sr Ahma ympäristö Oy lmajoki 2014 1. 1 JOHDANTO Laihian Vaatimonnevalla toukokuussa 2014 tehty viitasammakon kutualuekartoitus

Lisätiedot

Viitasammakkoselvitys

Viitasammakkoselvitys Härkmeren tuulivoimapuiston YVA ja 14.6.2013 1 (8) Härkmeren tuulivoimapuiston YVA ja Viitasammakkoselvitys Heikki Holmén 14.6.2013 14.6.2013 2 (8) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 VIITASAMMAKKO (RANA ARVALIS)...

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

Kemijärven Nuolivaaran tuulipuiston viitasammakkoselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Kemijärven Nuolivaaran tuulipuiston viitasammakkoselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Kemijärven Nuolivaaran tuulipuiston viitasammakkoselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 62/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus... 3 Työstä vastaavat henkilöt...

Lisätiedot

Vastaanottaja Pahkavaaran Tuulipuisto Oy. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys. Päivämäärä PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUISTON VIITASAMMAKKOSELVITYS

Vastaanottaja Pahkavaaran Tuulipuisto Oy. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys. Päivämäärä PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUISTON VIITASAMMAKKOSELVITYS Vastaanottaja Pahkavaaran Tuulipuisto Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 28.04.2016 PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUISTON VIITASAMMAKKOSELVITYS Päivämäärä 28.04.2016 Laatija Tarkastaja Kuvaus Viite Antje

Lisätiedot

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 27.5.2013 1 JOHDANTO Arkkitehtityö Oy laatii ranta-asemakaavaa Nastolan Kirkonkylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

KESKUSTIEN ITÄPUOLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS

KESKUSTIEN ITÄPUOLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS Tilaaja Oriveden kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 21.8.2018 ORIVESI KESKUSTIEN ITÄPUOLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS ORIVESI KESKUSTIEN ITÄPUOLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä Laatija

Lisätiedot

Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133

Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133 Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133 Uurainen 2016 Mia Rahinantti Sisällys 1. Taustaa... 2 2. Maastoinventointi... 2 3. Vaikutusarviointi... 3 4. Kuvia kohteesta... 4 5. Kasvillisuusluettelo...

Lisätiedot

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys Pirkkala Heikki Holmén 23.3.2017 23.3.2017 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 2.1 Lähtöaineisto ja aiemmat selvitykset...

Lisätiedot

Pyhäjärven Lampisuonlampien viitasammakkoselvitys. Kanteleen Voima Oy

Pyhäjärven Lampisuonlampien viitasammakkoselvitys. Kanteleen Voima Oy Pyhäjärven Lampisuonlampien viitasammakkoselvitys Kanteleen Voima Oy 2012 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 MENETELMÄT... 3 3 ALUEEN YLEISKUVAUS... 3 4 TULOKSET... 5 5 YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET... 6 6 KIRJALLISUUS...

Lisätiedot

KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS

KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS Vastaanottaja UPM tuulivoima Asiakirjatyyppi Liito-oravaselvitys Päivämäärä 24.9.2013 KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 24.9.2013 Laatijat Tarkastanut Kuvaus Emilia Osmala Tarja Ojala Liito-oravaselvitys

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

Viitasammakkoselvitys, Polvisuo Ii

Viitasammakkoselvitys, Polvisuo Ii Vapo Oy Aappo Luukkonen Juha Parviainen Teppo Mutanen 11.12.2015 11.12.2015 1 (6) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 TULOKSET... 4 3.1 Yleiskuvaus... 4 3.2 Selvitysalueen merkitys

Lisätiedot

VIITASAMMAKKO- SELVITYS, KONTTISUO

VIITASAMMAKKO- SELVITYS, KONTTISUO Vastaanottaja UPM Tuulivoima Oy Asiakirjatyyppi Viitasammakkoselvitys Päivämäärä 18.10.2013 VIITASAMMAKKO- SELVITYS, KONTTISUO Päivämäärä 18.10.2013 Laatijat Tarkastanut Kuvaus Emilia Osmala Tarja Ojala

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

Luontoreittien esteettömyyskartoitus

Luontoreittien esteettömyyskartoitus Luontoreittien esteettömyyskartoitus Evo, Hämeenlinna Evon alue on yksi Etelä-Suomen suurimmista metsäalueista. Evon retkeilyalueella kulkijan käytössä on yhteensä noin 8500 hehtaarin suuruinen alue, jossa

Lisätiedot

Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013

Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013 Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013 Pekka Sundell 25.11.2013 Siirin lehto Kohteet Kantolanniemi ja Luukkaanlahti Eteläranta Varikonniemi ja asemanseutu Aulangon siirtolapuutarha Suosaari Mitä

Lisätiedot

ARVIO ALUEEN SOVELTUVUU- DESTA LEPAKOILLE JA VII- TASAMMAKOLLE SEKÄ LIITO- ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS HEIKKILÄNKATU 14, LINNAIN- MAA TAMPERE

ARVIO ALUEEN SOVELTUVUU- DESTA LEPAKOILLE JA VII- TASAMMAKOLLE SEKÄ LIITO- ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS HEIKKILÄNKATU 14, LINNAIN- MAA TAMPERE Vastaanottaja LIDL Suomi KY Antti-Ville Haapanen Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 09/2018 ARVIO ALUEEN SOVELTUVUU- DESTA LEPAKOILLE JA VII- TASAMMAKOLLE SEKÄ LIITO- ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS HEIKKILÄNKATU

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU LIITO-ORAVATARKASTUS 2009 1 1. Selvityksen taustoja Liito-oravatarkistukset liittyvät VT 6 perusparannuksen yleissuunnitelmaan välillä Taavetti- Lappeenranta.

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOKYSELY 2014 S U O M E N L U O N N O N S U O J E L U L I I T O N SAT A K U N N A N P I I R I N. Joonas Gustafsson

VIITASAMMAKKOKYSELY 2014 S U O M E N L U O N N O N S U O J E L U L I I T O N SAT A K U N N A N P I I R I N. Joonas Gustafsson Joonas Gustafsson S U O M E N L U O N N O N S U O J E L U L I I T O N SAT A K U N N A N P I I R I N VIITASAMMAKKOKYSELY 2014 SUOMEN LUONNONSUOJELULIITON SATAKUNNAN PIIRI RY ANTINKATU 2, 28100 PORI. PUH.

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

Ekologinen kompensaatio ja liito-oravan suotuisa suojelun taso. Espoo Nina Nygren, Tampereen yliopisto

Ekologinen kompensaatio ja liito-oravan suotuisa suojelun taso. Espoo Nina Nygren, Tampereen yliopisto Ekologinen kompensaatio ja liito-oravan suotuisa suojelun taso Espoo 11.4.2013 Nina Nygren, Tampereen yliopisto Luontodirektiivin tavoitteet Tavoite: edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä suojelemalla

Lisätiedot

VALTATIEN 7 (E18) PARANTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KOSKENKYLÄ LOVIISA KOTKA: Tiesuunnitelma ja tiesuunnitelman täydentäminen

VALTATIEN 7 (E18) PARANTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KOSKENKYLÄ LOVIISA KOTKA: Tiesuunnitelma ja tiesuunnitelman täydentäminen VALTATIEN 7 (E18) PARANTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KOSKENKYLÄ LOVIISA KOTKA: Tiesuunnitelma ja tiesuunnitelman täydentäminen Luontoselvitykset 2009 Marko Vauhkonen 28.10.2009 1 JOHDANTO Valtatien 7

Lisätiedot

Viitasammakkokartoitus Lahden Kymijärvellä jatkoraportti

Viitasammakkokartoitus Lahden Kymijärvellä jatkoraportti Viitasammakkokartoitus Lahden Kymijärvellä 2012 - jatkoraportti Timo Metsänen 14.8.2011 Luontoselvitys Metsänen Heinolan Vanhatie 40B 15170 Lahti www.metsanen.com 2 1 JOHDANTO... 2 2 ALUEEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS

TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla Tanskanlakson

Lisätiedot

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä 26.4.2017 27.4.2017 Sisältö Miksi ekologinen näkökulma on tärkeä? Mitä kuuluu Suomen metsäluonnolle? Suojelutaso

Lisätiedot

Nurmijärven Luonto ry, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry:n paikallisyhdistys

Nurmijärven Luonto ry, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry:n paikallisyhdistys VAASAN HALLINTO-OIKEUDELLE ASIA: Vastaselitys valitukseemme Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan 11.10.2016 tekemästä lupapäätöksestä (136 ) koskien Kreate Oy:n (ent. Fin-Seula Oy) kallion louhintaa, murskausta

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN LISÄÄNTYMIS- JA LEVÄHDYSPAIKAT PALJON MELUA TYHJÄSTÄ?

LIITO-ORAVAN LISÄÄNTYMIS- JA LEVÄHDYSPAIKAT PALJON MELUA TYHJÄSTÄ? LIITO-ORAVAN LISÄÄNTYMIS- JA LEVÄHDYSPAIKAT PALJON MELUA TYHJÄSTÄ? Metsätieteen päivä 12.11.2014 Maarit Jokinen (SYKE), Sanna Mäkeläinen (Helsingin yliopisto), Otso Ovaskainen (Helsingin yliopisto) Johdanto

Lisätiedot

Ypäjän Palomäen alueen liito-oravakohteen liito-oravaselvityksen päivitys 2014

Ypäjän Palomäen alueen liito-oravakohteen liito-oravaselvityksen päivitys 2014 Ypäjän Palomäen alueen liito-oravakohteen liito-oravaselvityksen päivitys 2014 1.Johdanto Ypäjän kunta /Jouko Käkönen tilasi elokuussa 2014 Suomen Luontotieto Oy:ltä Ypäjän Palomäen kallion itäpuolisen

Lisätiedot

Viitasammakoiden suojelun järjestäminen Keliber Oy:n Syväjärven litiumesiintymällä

Viitasammakoiden suojelun järjestäminen Keliber Oy:n Syväjärven litiumesiintymällä Viitasammakoiden suojelun järjestäminen Keliber Oy:n Syväjärven litiumesiintymällä HT, tutkijatohtori Nina V. Nygren MMM, tutkija Jere Nieminen FM, tutkija Jarmo Saarikivi 16.2.2015 http://tutkimusosuuskunta.fi

Lisätiedot

HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA

HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA Esa Lammi 10.12.2014 1 JOHDANTO Haukilahden Toppelundinpuiston länsiosaan on valmisteilla asuintalojen rakentamisen mahdollistava asemakaavan muutos,

Lisätiedot

Viitasammakkoselvitys

Viitasammakkoselvitys Viitasammakkoselvitys NURMEKSEN KÄNKKÄÄLÄN KAAVA-ALUEEN VIITASAMMAKKOKARTOITUS ympäristöalan asiantuntija TOUKOKUU 2014 www.osuuskuntatoimi.fi Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Viitasammakko... 1 2.1 Levinneisyys...

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke Kotka, Saviponnin kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke Kotka, Saviponnin kosteikko. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Kotka, Saviponnin kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema Biodiversiteetti SAVIPONNIN KOSTEIKON (2,5 HA) TOIMENPITEET JA KUSTANNUKSET Kosteikon

Lisätiedot

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista Nurmijärvi 23.5.2018 Lausunto Mika Selin rakennuttamissuunnittelija mika.selin@nuorisosaatio.fi gsm 0400 416 695 NUORISOSÄÄTIÖ I NUORISOASUNTOJEN ISÄNNÖINTI OY Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lisätiedot

MUISTUTUS: LEPOLAN PURON OSITTAINEN HÄVITTÄMINEN JA LUONNONTILAISUUDEN HEIKENTÄMINEN, NURMIJÄRVI Dnro ESAVI/2410/2017

MUISTUTUS: LEPOLAN PURON OSITTAINEN HÄVITTÄMINEN JA LUONNONTILAISUUDEN HEIKENTÄMINEN, NURMIJÄRVI Dnro ESAVI/2410/2017 ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTOLLE 21.04.2017 MUISTUTUS: LEPOLAN PURON OSITTAINEN HÄVITTÄMINEN JA LUONNONTILAISUUDEN HEIKENTÄMINEN, NURMIJÄRVI Dnro ESAVI/2410/2017 Viite Kuulutuksenne vesilain mukaisesta

Lisätiedot

KEMPELEEN SARKKIRANNAN KASVIHUONEENTIEN LUONTOSELVITYS

KEMPELEEN SARKKIRANNAN KASVIHUONEENTIEN LUONTOSELVITYS KEMPELEEN SARKKIRANNAN KASVIHUONEENTIEN LUONTOSELVITYS 2.7.2014 Outi Tuomivaara, hortonomi ylempi AMK Kempeleen kunta 2 JOHDANTO Kempeleen Sarkkirannan osa-alueen Kasvihuoneentielle laaditaan asemakaavan

Lisätiedot

Tampereen kantakaupungin viitasammakkoselvitys 2011 Iidesjärvi Tekolammikot

Tampereen kantakaupungin viitasammakkoselvitys 2011 Iidesjärvi Tekolammikot Tampereen kantakaupungin viitasammakkoselvitys 2011 Iidesjärvi Tekolammikot Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen/ Ympäristönsuojeluyksikkö Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys ry Pekka Rintamäki

Lisätiedot

TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS

TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Loviisa Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 22.2.2019 Viite 1510045839 TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS TETOMIN TUULIVOIMAHANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS Päivämäärä

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

Rantojen kasvillisuus

Rantojen kasvillisuus Rantojen kasvillisuus KALVOSARJA 3 Rantaniittyjen kasvillisuus Murtoveden alavat merenrantaniityt kuuluvat alkuperäisiin rannikon kasvillisuusmuotoihin. Merenrantaniittyjen muodostumiseen ja laajuuteen

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Marko Vauhkonen 29.5.2019 LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Sisällys

Lisätiedot

Viitasammakkokartoitus Patovaaran alueella

Viitasammakkokartoitus Patovaaran alueella Viitasammakkokartoitus Patovaaran alueella Pia Kangas Luontokartoittaja (EAT) PK Jooga ja Luonto 18.06.2017 1 1 Tausta Suomessa tavataan 5 sammakkoeläinlajia. Sammakoista meillä esiintyy ruskosammakkoa,

Lisätiedot

VARESJÄRVI KOEKALASTUS

VARESJÄRVI KOEKALASTUS Varsinais-Suomen Kalavesien Hoito Oy Puutarhakatu 19 A 20100 TURKU www.silakka.info VARESJÄRVI KOEKALASTUS 2012 Chris Karppinen Varsinais-suomen kalavesien Hoito Oy 1. Johdanto Maataloustuottajain säätiö

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS 1 1. Selvityksen taustoja Destia Oy tilasi tämän selvityksen Luontoselvitys Kotkansiiveltä 29.2.2008. Selvitys

Lisätiedot

TAIPALSAAREN PÖNNIÄLÄ

TAIPALSAAREN PÖNNIÄLÄ TAIPALSAAREN PÖNNIÄLÄ POHJAHIEKAN RANTA-ASEMAKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO. 2 TUTKIMUSMENETELMÄT.. 2 YLEISKUVAUS... 3 TULOKSET... 3 1. Paikallistien eteläpuoli... 3

Lisätiedot

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Marko Vauhkonen 18.5.2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 TULOKSET... 4 4 SUOSITUKSET...

Lisätiedot

Saaren kartanon (Mynämäki) pihalammen reunakiveys. Kevät 2014.

Saaren kartanon (Mynämäki) pihalammen reunakiveys. Kevät 2014. Saaren kartanon (Mynämäki) pihalammen reunakiveys. Kevät 2014. FT Kari Uotila Muuritutkimus ky Tiivistelmä Saaren kartanon alueella tehtiin pihalammen pohjoisrannalle valaisinpylvästä varten kaivanto,

Lisätiedot

ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS

ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS Vastaanottaja Pohjanmaan Tuuli Oy Asiakijatyyppi Ra portti Päivämäärä 24.1.2015 0 ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS c RAM B&L ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHANKE PETOLINTUJEN

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

Megatuuli Oy. Kurikan Viiatin tuulivoimapuistojen. viitasammakkoselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Megatuuli Oy. Kurikan Viiatin tuulivoimapuistojen. viitasammakkoselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Megatuuli Oy Kurikan Viiatin tuulivoimapuistojen lisäalueiden viitasammakkoselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 19/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus...

Lisätiedot

Vesipuitedirektiivin suojelu- ja erityisalueet

Vesipuitedirektiivin suojelu- ja erityisalueet Vesipuitedirektiivin suojelu- ja erityisalueet Seppo Hellsten Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun työpaja 29.8.2019 Vesipolitiikan puitedirektiivi (2000/60/EY) Estää vesiekosysteemien sekä

Lisätiedot

Destia Oy. VT 6 Taavetti Lappeenranta, tiesuunnitelma. Luontoselvitys 2010

Destia Oy. VT 6 Taavetti Lappeenranta, tiesuunnitelma. Luontoselvitys 2010 Destia Oy VT 6 Taavetti Lappeenranta, tiesuunnitelma Petri Parkko 9.6.2011 2 1. Yleistä Liito-orava Pteromys volans on EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) nisäkäslaji, jonka lisääntymis- ja levähdyspaikkojen

Lisätiedot

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 20/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

Espoon keskuksen Honkaportinrinteen luontoarvio 2017

Espoon keskuksen Honkaportinrinteen luontoarvio 2017 Espoon keskuksen Honkaportinrinteen luontoarvio 2017 Johdanto 1 (6) Espoon kaupunki valmistelee asemakaavan muutosta Espoon keskuksen Honkaportinrinteessä Samariantien ja Honkaportin kulmauksessa. Kohdealueella

Lisätiedot

Vastaanottaja Pahkavaaran Tuulipuisto Oy. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys. Päivämäärä PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUISTON VIITASAMMAKKOSELVITYS

Vastaanottaja Pahkavaaran Tuulipuisto Oy. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys. Päivämäärä PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUISTON VIITASAMMAKKOSELVITYS Vastaanottaja Pahkavaaran Tuulipuisto Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 25.05.2018 PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUISTON VIITASAMMAKKOSELVITYS Päivämäärä 25.05.2018 Laatija Tarkastaja Kuvaus Viite Antje

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä 6.6.2018 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä on

Lisätiedot

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI Päivämäärä 14.11.2017 Laatija Tarkastaja Kuvaus Satu Laitinen

Lisätiedot

Syrjävaara-Karjaoja I-luokka Kohdenumero (kartalla) 1. Koko ja sijainti

Syrjävaara-Karjaoja I-luokka Kohdenumero (kartalla) 1. Koko ja sijainti Syrjävaara-Karjaoja Kohdenumero (kartalla) 1. 350 ha tuulivoimarakentamista puoltavat ja rajoittavat tekijät Vaiheyleiskaavan luontoselvityksissä huomioitavaa Sijaitsee Nuojuan pohjoispuolella, molemmin

Lisätiedot

TAIMENEN KUTUPESÄINVENTOINTI

TAIMENEN KUTUPESÄINVENTOINTI Vesi-Visio Visio osk Opettajantie 7-9 B15 40900 SÄYNÄTSALO www.vesi-visio.netvisio.net +35840-7030098 TAIMENEN KUTUPESÄINVENTOINTI Mitä, miksi, miten, milloin? Tietoa ja ohjeistusta toiminnasta ja käytännön

Lisätiedot

Kannen kuva: Kuvaliiteri/ LKA/ Pentti Johansson

Kannen kuva: Kuvaliiteri/ LKA/ Pentti Johansson VIITASAMMAKON INVENTOINTI ESPOOSSA KEVÄÄLLÄ 2006 Annika Herrero Espoon ympäristökeskuksen monistesarja 8/2006 Kannen kuva: Kuvaliiteri/ LKA/ Pentti Johansson Espoon ympäristökeskuksen monistesarja 8/2006

Lisätiedot

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016 VANAJAVESIKESKUS Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016 Reima Hyytiäinen 25/09/2016 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Aineistot ja menetelmät... 3 3 Tulokset...

Lisätiedot

LIITO-ORAVA. Luonnonsuojelun ajankohtaispäivä Turussa ja Porissa

LIITO-ORAVA. Luonnonsuojelun ajankohtaispäivä Turussa ja Porissa LIITO-ORAVA Luonnonsuojelun ajankohtaispäivä 19.12.2016 Turussa ja Porissa Olli Mattila, Varsinais-Suomen ELY-keskus 22.12.2016 1 Liito-oravan suojelu Liito-orava (Pteromys volans) on Suomessa vaarantunut

Lisätiedot

Liito-oravatilanne Hervantajärven asemakaavaehdotuksen ja Tohtorinpuisto- Ramppipuiston alueella , K. Korte

Liito-oravatilanne Hervantajärven asemakaavaehdotuksen ja Tohtorinpuisto- Ramppipuiston alueella , K. Korte 1 Liito-oravatilanne Hervantajärven asemakaavaehdotuksen ja Tohtorinpuisto- Ramppipuiston alueella 27.4.2016, K. Korte Johdanto Hervantajärven alue on entuudestaan tunnettu liito-oravistaan. Alueen liito-oravatilannetta

Lisätiedot

LAUSUNTO ESPOON MANNINPELLON

LAUSUNTO ESPOON MANNINPELLON LAUSUNTO 16.10.2018 LAUSUNTO ESPOON MANNINPELLON LUONTOARVOISTA Tekijä: Rauno Yrjölä SISÄLLYS 1 Johdanto... 3 2 Alueen luonto... 3 3 Liito-oravan esiintyminen alueella... 6 4 Muu lajisto... 7 5 Yhteenveto...

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN BIOTER- MINAALIN ALUEEN LIITO-ORAVA- JA VII- TASAMMAKKOSELVITYS

NURMIJÄRVEN BIOTER- MINAALIN ALUEEN LIITO-ORAVA- JA VII- TASAMMAKKOSELVITYS V as taanottaja Circulation A s iakirjatyyppi Liito-oravaselvitys P äivämäärä 1.9.2017 V iite 1510029822 NURMIJÄRVEN BIOTER- MINAALIN ALUEEN LIITO-ORAVA- JA VII- TASAMMAKKOSELVITYS LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS

Lisätiedot

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Liito-oravaselvitys

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Liito-oravaselvitys 16T-3 Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Liito-oravaselvitys Hanna Suominen 22.6.2017 22.6.2017 1 (17) SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 LIITO-ORAVA... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 4

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Savonlinnan kaupunki

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Savonlinnan kaupunki Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Savonlinnan kaupunki Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT... 4 1.1 Järvilohi... 4 1.2 Järvitaimen... 4 2. TOIMENPITEET... 5 2.1 Lohikalojen nousuväylä... 5 3.

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI TAAJAMAOSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVI- TYKSEN TÄYDENNYS. LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS

JÄMSÄN KAUPUNKI TAAJAMAOSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVI- TYKSEN TÄYDENNYS. LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS Vastaanottaja Jämsän kaupunki Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 22.05.2017 JÄMSÄN KAUPUNKI TAAJAMAOSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVI- TYKSEN TÄYDENNYS. LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS Päivämäärä

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Sirkka-Liisa Helminen Ympäristötutkimus Yrjölä Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...3 2 LIITO-ORAVAN BIOLOGIA JA SUOJELU...3 3 MENETELMÄT...3 4 TULOKSET...4 4.1 Kavallintien

Lisätiedot