Kaupallisen viestinnän yleiset standardit. Joulukuu 2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaupallisen viestinnän yleiset standardit. Joulukuu 2008"

Transkriptio

1 1 Kaupallisen viestinnän yleiset standardit Joulukuu 2008

2 Joulukuu 2008

3 Kaupallisen viestinnän yleiset standardit heijastelevat useita asioita, joihin Eurooppa-neuvosto otti kantaa vuonna 2001 suosituksellaan lasten ja nuorten alkoholinkäytöstä. Ne perustuvat Amsterdam Groupin vuonna 1994 julkaisemiin ohjeisiin alkoholijuomien vastuullisesta kaupallisesta viestinnästä. 1 Näitä ohjeita ovat tukeneet European Forum for Responsible Drinking -järjestön (väkevien alkoholijuomien tuottajien etujärjestö) eli EFRD:n jäsenyritykset, joiden pyrkimyksenä on, että ohjeita noudatettaisiin mahdollisimman laajalti kaikilla niiden kohdemarkkinoilla Euroopassa. Niitä tukevat tällä hetkellä seuraavat eurooppalaiset kauppayhdistykset: Euroopan alkoholintuottajien yhdistys CEPS (Confédération Européenne des Producteurs de Spiritueux) ja Euroopan siideri- ja hedelmäviinijärjestö AICV (Association des Industries des Cidres et Vins de fruits de l U.E.). Eurocommerce, eurooppalainen tukku-, vähittäis- ja kansainvälistä kauppaa edustava työnantajajärjestö, tiedottaa jäsenilleen yleisistä standardeista parhaina käytäntöinä kansallisella tasolla. Yleiset standardit eivät korvaa asianmukaisia kansallisia lakeja tai säädöksiä, vaan ne tuovat käytäntöihin yhteistä sovelluspohjaa. 3 JOHDANTO-OSA Kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa tuotetaan ja kulutetaan hyvin eri tavoin alkoholia sisältäviä juomia, kuten viinejä, oluita, siidereitä, väkijuomia ja kaikkia muita juotavan alkoholin muotoja jne. (jäljempänä juomat ). Tuotanto, kulutustrendit ja -tavat vaihtelevat erittäin paljon maasta ja alueesta toiseen, varsinkin juomakategorioittain, joilla on kaikilla yksilölliset ominaisuutensa. Nämä tuotteet ovat kohtuudella kulutettuina osa tasapainoista ja terveellistä elämäntapaa. Suurin osa kuluttajista käyttääkin tuotteita kohtuudella. Nämä tuotteet ovat Euroopan unionissa sosiaalisista, kulttuurisista ja taloudellisista syistä hyvin tärkeitä. NÄIDEN STANDARDIEN TARKOITUS On yleisessä tiedossa, että juomien liiallisella tai vastuuttomalla käytöllä voi olla henkilökohtaisia, sosiaalisia tai terveydellisiä vaikutuksia. Näiden yleisten standardien tarkoituksena on varmistaa, että kaupallisessa viestinnässä ei kannusteta tai hyväksytä mitään 1 Amsterdam Group nimettiin European Forum for Responsible Drinkingiksi eli EFRD:ksi marraskuussa 2005.

4 alkoholin liika- tai väärinkäyttöä. KAUPALLINEN VIESTINTÄ Kaupallinen viestintä määritellään tässä asiakirjassa seuraavasti: Kaikki tuotemerkkimainonta tai mainosviestintä kuluttajille riippumatta käytetystä viestimestä (esim. painetut viestimet, mainoslähetykset, etiketit, pakkaukset, internet, uusi teknologia ja sponsorointi) ja mukaan lukien kuluttajille ja kaupalle suunnatut myyntikampanjat, tuotteistaminen sekä myymälämateriaali. Kaupallinen viestintä ei sisällä: 4 mainostamiseen liittymätöntä materiaalia, lehdistötiedotteita, tiedotteita viranomaisille tai suurelle yleisölle yhteiskunnallista huolta aiheuttavista asioista, kuten juomien kuluttamiseen liittyvistä riskeistä tai hyödyistä, tai alkoholin kohtuukäyttöön tai alkoholin rooliin yhteiskunnassa liittyviä viestejä. PERUSPERIAATTEET Kaupallisen viestinnän: tulisi olla lainmukaista, soveliasta, rehellistä ja totuudenmukaista ja sen tulisi noudattaa yleisesti hyväksyttyjä reiluja kilpailusääntöjä ja hyvää liiketoimintatapaa tulisi olla valmisteltu pitäen mielessä sosiaalisen vastuun ja sen tulisi perustua reiluuden ja vilpittömyyden periaatteisiin ei missään tapauksessa tulisi olla epäeettistä tai muilla tavoin ihmisarvon ja moraalin vastaista. 1. Väärinkäyttö 1.1 Kaupallisessa viestinnässä ei tule kannustaa tai hyväksyä alkoholin liiallista tai vastuutonta käyttöä eikä esitellä pidättyvyyttä tai kohtuukäyttöä negatiivisessa valossa. 1.2 Kaupallisessa viestinnässä ei tule näyttää humalaisia ihmisiä tai mitenkään antaa ymmärtää humalan olevan hyväksyttävää. 1.3 Kaupallisessa viestinnässä ei tule tehdä mitään viittauksia väkivaltaiseen, aggressiiviseen, laittomaan, vaaralliseen tai epäsosiaaliseen käytökseen.

5 1.4 Kaupallisessa viestinnässä tulee välttää kaikkia kytköksiä, hyväksyntää tai viittauksia huumekulttuuriin tai laittomiin päihteisiin. 2. Alaikäiset Kaupallista viestintää ei tule kohdistaa alaikäisiin eikä niissä tule näyttää alaikäisiä kuluttamassa juomia. 2.2 Kaupallisessa viestinnässä tulee mainostaa juomia vain painetuissa viestimissä ja mainoslähetyksissä, joiden yleisöstä vähintään 70 %:n voidaan kohtuudella olettaa olevan yli 18-vuotiaita. Juomia ei tule mainostaa painetuissa viestimissä, mainoslähetyksissä tai tapahtumissa, joiden yleisöstä yli 30 %:n tiedetään olevan tai voidaan kohtuudella olettaa olevan alaikäisiä. 2.3 Kaupallisessa viestinnässä ei tule käyttää alle 25-vuotiaita malleja tai näyttelijöitä. 2.4 Kaupallisessa viestinnässä ei tule käyttää esineitä, kuvia, tyylejä, symboleja, värejä, musiikkia tai hahmoja (joko todellisia tai mielikuvituksellisia, mukaan lukien sarjakuvahahmot tai julkisuudenhenkilöt, kuten urheilusankarit), jotka vetoavat ensisijaisesti lapsiin tai alaikäisiin. 2.5 Kaupallisessa viestinnässä ei tule käyttää tuotemerkkejä, kuten nimiä, logoja, pelejä, pelilaitteita tai muita esineitä, jotka vetoavat ensisijaisesti alaikäisiin Ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena Kaupallisessa viestinnässä ei tule esittää alkoholijuomien kuluttamisen olevan hyväksyttävää ennen minkäänlaisella moottoriajoneuvolla ajamista tai ajon aikana. Näihin moottoriajoneuvoihin kuuluvat pikaveneet, vesijetit, moottorikelkat ja lentokoneet. 4. Vaaralliset työt, työpaikka ja vapaa-aika Kaupallisessa viestinnässä ei tule esittää alkoholijuomien kuluttamisen olevan hyväksyttävää ennen mahdollisesti vaarallisen koneen käyttöä tai käytön aikana tai osallistuttaessa mahdollisesti vaarallisiin töihin tai vapaa-ajan harrastuksiin. 2 Alaikäiset voidaan määritellä näiden standardien tarkoituksiin seuraavasti: Alle 18-vuotiaat nuoret tai sitä vanhemmat kansallisen täysi-ikäisyyden rajan ollessa korkeampi.

6 5. Terveysnäkökohdat 5.1 Kaupallisessa viestinnässä ei tule esittää, että juomien kuluttamisella olisi terveyttä edistäviä vaikutuksia tai että niiden kulutus voisi auttaa estämään, hoitamaan tai parantamaan mitään ihmisellä esiintyvää sairautta. 5.2 Lain salliessa kaupallisessa viestinnässä saattaa tietyissä tilanteissa olla hyväksyttävää antaa totuudenmukaisia ja tarkkoja asiatietoja hiilihydraatti- tai kaloripitoisuudesta tai muusta ravintosisällöstä. 6. Raskaus Kaupallisessa viestinnässä ei tule näyttää raskaana olevia naisia juomassa eikä kaupallista viestintää tule suunnata raskaana oleville naisille. 7. Alkoholisisältö Kaupallisessa viestinnässä ei tule luoda sekaannusta juomien luonteesta tai vahvuudesta. 7.2 Kaupallisessa viestinnässä voidaan ilmoittaa kuluttajille alkoholipitoisuus, mutta korkeaa alkoholipitoisuutta ei tule korostaa pääasiallisena teemana minkään tuotemerkin mainonta- ja viestintämateriaalissa. Kuitenkaan viestissä ei saa antaa ymmärtää, että alkoholipitoisuudeltaan mietoja juomia kuluttamalla voidaan välttää väärinkäyttöä. 8. Suorituskyky Kaupallisessa viestinnässä ei tule luoda vaikutelmaa siitä, että juomien nauttiminen parantaa henkistä tai fyysistä suorituskykyä tai antaa energiaa, esim. keskittymistä vaativien töiden turvalliseen suorittamiseen.

7 9. Sosiaalinen menestys Kaupallisessa viestinnässä ei tule esittää, että juomien nauttiminen on edellytys sosiaaliselle hyväksynnälle tai menestykselle. 10. Seksuaalinen menestys 10.1 Kaupallisen viestinnän ei tule missään tapauksessa olla epäeettistä, yleisesti vallitsevan hyvän maun tai säädyllisyyden vastaista tai muilla tavoin ihmisarvon ja moraalin vastaista Kaupallisessa viestinnässä ei tule esittää, että juomien nauttiminen voisi parantaa seksuaalista kykyä, vetovoimaa tai johtaa seksuaalisiin suhteisiin. SÄÄNTÖJEN, MÄÄRÄYSTEN JA MUIDEN TEOLLISUUDEN SÄÄNNÖSTEN NOUDATTAMINEN Kaiken kaupallisen viestinnän tulee olla kaikkien asianmukaisten kansallisten lakien, säädösten ja teollisuuden omavalvontaohjeiden kirjaimen ja hengen mukaista. 7 NOUDATTAMINEN JA SANKTIOT Näiden yleisten standardien yleistarkoitus ei ole olemassa olevien kansallisten järjestelmien korvaaminen, vaan yleisten kriteerien tarjoaminen kansallisille omavalvontamekanismeille sekä teollisuuden ja yrityksen omille säännöille. Yleisiin standardeihin perustuvat tai standardien rikkomista koskevat valitukset käsitellään Euroopan mainosstandardiliiton (European Advertising Standards Alliance, EASA) jäsenorganisaatioissa tai muissa soveltuvissa organisaatioissa kansallisella tasolla. Nämä kansalliset organisaatiot ovat parhaassa asemassa valitusten käsittelyyn, sillä vain ne voivat arvioida ja täysin ymmärtää kansallisen kontekstin ja paikalliset tavat.

8 LIITTEET JA LÄHDEKIRJALLISUUS Yleiset standardit selvitetään ja selitetään tämän asiakirjan liitteissä, jotka sisältävät tarkkoja ohjeistuksia: Myyntiesittelyt paikan päällä (Liite 1) Internet-, digitaalinen ja mobiilimarkkinointi (Liite 2) Sponsorointi (Liite 3) Nimeä, pakkausta ja pakkausmerkintöjä koskevat suuntaviivat (Liite 4) EFRD on kehittänyt aineistoa asiasta kiinnostuneiden ja yleisten standardien toteuttamiseen osallistuvien avuksi: 8

9 LIITE 1 VASTUULLISIA MYYNTIESITTELYITÄ KOSKEVAT OHJEET Johdanto Nämä ohjeet vastuullisten myyntiesittelyjen pitämisestä ovat keskeinen osa kaupallisen viestinnän yleisiä standardeja. Niitä sovelletaan yleisten standardien lisäksi, ja ne tulee siksi lukea yleisten standardien yhteydessä. EFRD tunnustaa myyntiesittelyjen olevan asiallinen ja arvokas markkinointiväline, jolla: lisätään asiakkaan tietämystä tuotteesta/tuotemerkistä esitellään uutta tuotetta/tuotemerkkiä. Kuten kaiken kaupallisen viestinnän, myyntiesittelyjen tulee olla kehitetty, toteutettu ja hallinnoitu vastuullisesti ei tule koskaan olla suunnattu alaikäisille ei tule koskaan kannustaa väkivaltaiseen, aggressiiviseen, vaaralliseen, epäsosiaaliseen tai laittomaan käytökseen, alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen tai alkoholin väärinkäyttöön ei tule koskaan olla mitään yhteiskunnallista ryhmää halventava tai muuten yleisesti hyväksytyn hyvän maun ja säädyllisyyden vastainen tulee aina täydellisesti noudattaa kaikkia voimassa olevia lakeja, säädöksiä ja omavalvontaohjeita. 9 Ottaen huomioon Euroopan alkoholijuomateollisuuden sekä ravintola-, jälleenmyynti-, anniskelupaikka- ja hotellialojen monimuotoisuuden ja rakenteen, myyntiesittelyssä esiteltävän tuotteen valmistaja ei välttämättä ole osallinen tai edes tietoinen kyseisestä toiminnasta. Tämä tietenkin vaikuttaa valmistajan mahdolliseen vaikutusvaltaan, näiden toimintojen sisältöön tai sävyyn. Myyntiesittelyn pitopaikan käyttäjä ja/tai omistaja ovat tärkeitä osapuolia myyntitoimintojen toteuttamisessa.

10 Tämän tultua todetuksi on kuitenkin mainittava, että EFRD:n jäsenet ymmärtävät, että on niiden omien ja eurooppalaisen yhteiskunnan etujen mukaista, että alkoholijuomien (jäljempänä juomat ) myyntiä edistetään vastuullisesti. EFRD sitoutuukin työskentelemään asianmukaisten organisaatioiden kanssa varmistaakseen, että nämä ohjeet tulevat täysin ymmärretyiksi ja laajasti levitetyiksi aloilla, kuten: vähittäismyynti hotellit / ravintolat / kahvilat / baarit / yökerhot / diskot matkailuviranomaiset hotelli-, ravintola- ja catering-alan koulutuslaitokset ja järjestöt myyntitoimistot ja myyntiesittelyjen tuottajat tapahtumatuottajat ja -järjestäjät Esittelytyypit 10 Alkoholijuomien myyntiesittelyjä voidaan järjestää yleisesti ottaen seuraavanlaisissa paikoissa: kaupat (pienet kaupat, supermarketit, hypermarketit) anniskelutilat (anniskeluoikeudet omaavat paikat) ulkopuolisen järjestämät tilaisuudet omat tilat (esim. tuotantolaitosten kiertokäynnit) epätavallisissa paikoissa järjestettävät omat tilaisuudet (esim. tuotemerkin omistajan urheilutapahtumat, tuotemerkin sponsoroimat musiikki- tai tanssifestivaalit, rautatieasemat, uimarannat, vanhat teollisuusalueet, spontaanit tilaisuudet/ tekstiviesteillä organisoidut tapahtumat) kuluttajien koti.

11 Olosuhteiden ja puitteiden vaihdellessa suuresti ei jokaiseen tilanteeseen sopivaa sääntöä voida laatia. Näiden ohjeiden, jotka perustuvat yleisten standardien ehtoihin, tavoitteena on tarjota käytännön ohjeita useista myyntiesittelyjä koskevista näkökulmista, kuten paikat sisältö sävy tarkastelutapa yleisön (ikä-)profiili. Nämä ohjeet kattavat sekä itse tilaisuuden että oheismateriaalin. Myyntiesittelyitä koskevat ohjeet Perusperiaatteet Kaupallisen viestinnän: 11 tulisi olla lainmukaista, soveliasta, rehellistä ja totuudenmukaista ja sen tulisi noudattaa yleisesti hyväksyttyjä reilun kilpailun sääntöjä ja hyvää liiketoimintatapaa tulisi olla valmisteltu pitäen mielessä sosiaalinen vastuu ja perustua reiluuden ja vilpittömyyden periaatteisiin ei missään tapauksessa tulisi olla epäeettistä tai muilla tavoin ihmisarvon ja moraalin vastaista. a. Osallistujia ei saa syrjiä rodun, seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon, poliittisen mielipiteen jne. takia. b. On vältettävä kuvia, viestejä tai toimintoja, joita voidaan pitää liian loukkaavina tai halventavina. c. On varmistuttava, että kaikki kuluttajat ovat tietoisia juoman hinnasta. d. On varmistuttava, että kaikki kuluttajat ovat tietoisia esiteltävän juoman alkoholisisällöstä/-pitoisuudesta myyntiesittelyn alkaessa.

12 1. Väärinkäyttö 1.1 Kaupallisessa viestinnässä ei tule kannustaa tai hyväksyä alkoholin liiallista tai vastuutonta käyttöä eikä esitellä pidättyvyyttä tai kohtuukäyttöä negatiivisessa valossa. 1.2 Kaupallisessa viestinnässä ei tule näyttää humalaisia ihmisiä tai mitenkään antaa ymmärtää humalan olevan hyväksyttävää. 1.3 Kaupallisessa viestinnässä ei tule tehdä mitään viittauksia väkivaltaiseen, aggressiiviseen, laittomaan, vaaralliseen tai epäsosiaaliseen käytökseen. 1.4 Kaupallisessa viestinnässä tulee välttää kaikkia kytköksiä, hyväksyntää tai viittauksia huumekulttuuriin tai laittomiin päihteisiin. 12 a. Älä koskaan kannusta juomien vastuuttomaan tai liialliseen käyttöön. b. Älä käytä juomapelejä, jotka saattavat kannustaa juomien vastuuttomaan tai liialliseen käyttöön, kuten tapahtumat, joissa kilpaillaan juomien nautintanopeudella tai juomien kulutuksen määrällä lyhyessä ajassa. c. Älä tarjoile kuluttajille, jotka ovat tai näyttävät olevan liian innostuneita, humalaisia, aggressiivisia tai käyttäytyvät epäsosiaalisesti. Varmista, että henkilöstösi on täysin tietoinen siitä miten humalaisten, aggressiivisten tai epäsosiaalisesti käyttäytyvien kuluttajien kanssa tulee toimia. d. Älä painosta ihmisiä, jotka eivät halua osallistua. e. Älä ole negatiivinen niitä ihmisiä kohtaan, jotka eivät ole kiinnostuneita myyntiesittelystä. f. On hyvä tapa asettaa selkeästi näkyville soveltuva viesti alkoholijuomien kohtuukäytöstä. g. Varmista, ettei mikään toiminnan muoto kannusta liialliseen tai vastuuttomaan kulutukseen (sisältö, kieli, myyntiesittelijöiden käytös, aika/ajoitus jne.). h. Jos myyntiesittely tai kannustin edellyttää useampaa kuin yhtä ostosta, varmista, että kuluttajia ei kannusteta nauttimaan enemmän alkoholia kuin kansallisissa kohtuukäyttösuosituksissa on määritetty. i. Myyntiesittelyjen ja -viestien ei tule koskaan kannustaa kuluttajaa riskialttiiseen tai mahdollisesti vaaralliseen toimintaan tai käyttäytymiseen.

13 2. Alaikäiset Kaupallista viestintää ei tule erityisesti kohdistaa alaikäisiin eikä niissä tule näyttää alaikäisiä kuluttamassa juomia. 2.2 Kaupallisessa viestinnässä tulee mainostaa juomia vain painetuissa viestimissä ja mainoslähetyksissä, joiden yleisöstä vähintään 70 %:n voidaan kohtuudella olettaa olevan yli 18-vuotiaita. Juomia ei tule mainostaa painetuissa viestimissä, mainoslähetyksissä tai tapahtumissa, joiden yleisöstä yli 30 %:n tiedetään olevan tai voidaan kohtuudella olettaa olevan alaikäisiä. 2.3 Kaupallisessa viestinnässä ei tule käyttää alle 25-vuotiaita malleja tai näyttelijöitä. 2.4 Kaupallisessa viestinnässä ei tule käyttää esineitä, kuvia, tyylejä, symboleja, värejä, musiikkia tai hahmoja (joko todellisia tai mielikuvituksellisia, mukaan lukien sarjakuvahahmot tai julkisuudenhenkilöt, kuten urheilusankarit), jotka vetoavat ensisijaisesti lapsiin tai alaikäisiin. 2.5 Kaupallisessa viestinnässä ei tule käyttää tuotemerkkejä, kuten nimiä, logoja, pelejä, pelilaitteita tai muita esineitä, jotka vetoavat ensisijaisesti alaikäisiin. 13 a. Älä koskaan harjoita myyntitoimintoja, joiden osallistujiksi houkutellaan henkilöitä, jotka eivät lain mukaan saa ostaa alkoholijuomia. b. Älä anna alaikäisten osallistua esittelyyn. c. Älä aloita myyntiesittelyä ollenkaan, jos voidaan kohtuudella odottaa yli 30 %:n yleisöstä olevan alaikäisiä. Mikäli asiasta on epäilystä, älä aloita myyntiesittelyä (tarkista prosenttiluvut, sillä ne voivat vaihdella maittain). d. Harkitse, pitäisikö asettaa selkeästi näkyville ilmoituksia, joista selviää, että alaikäiset eivät saa nauttia alkoholijuomia (katso f kohdassa 1 Väärinkäyttö). e. Mikäli epäilet kuluttajan ikää, pyydä häntä todistamaan ikänsä (varmista, että tunnet henkilöllisyyden/iän tarkastamiseen liittyvän kansallisen lainsäädännön ja säädökset). f. Varmista, että mikään toiminnan osa ei ensisijaisesti vetoa alaikäisiin (sisältö, kieli, sarjakuvat, musiikki, julkisuudenhenkilöt, jne.). g. Alkoholituotemerkkejä ei tule olla lasten/alaikäisten kokoa olevissa vaatteissa. 3 Alaikäiset voidaan määritellä näiden standardien tarkoituksiin seuraavasti: Alle 18-vuotiaat nuoret tai sitä vanhemmat kansallisen täysi-ikäisyyden rajan ollessa korkeampi.

14 3. Ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena Kaupallisessa viestinnässä ei tule esittää alkoholijuomien kuluttamisen olevan hyväksyttävää ennen minkäänlaisella moottoriajoneuvolla ajamista tai ajon aikana. Näihin moottoriajoneuvoihin kuuluvat pikaveneet, vesijetit, moottorikelkat ja lentokoneet. 14 a. Kiinnitä erityishuomiota niiden kuluttajien osallistumiseen, jotka saattavat ajaa autoa osallistuttuaan myyntiesittelyyn, esim. supermarketissa järjestetyissä maistiaisissa. b. Harkitse jos otat, et aja -viestin asettamista näkyville. c. Ole erityisen tarkka järjestäessäsi myyntiesittelyjä paikoissa, jotka liittyvät läheisesti ajamiseen (esim. moottoritien varrella olevat kaupat/ravintolat). d. Vaikka moottoriajoneuvoja voidaankin käyttää palkintoina, palkintoseremoniassa on varmistuttava, ettei ajoneuvoa pääse ajamaan kukaan, joka on nauttinut juomia (esim. ajoneuvon avaimet voidaan luovuttaa päivää palkintoseremonian jälkeen). 4. Vaaralliset työt, työpaikka ja vapaa-aika Kaupallisessa viestinnässä ei tule esittää alkoholijuomien kuluttamisen olevan hyväksyttävää ennen mahdollisesti vaarallisen koneen käyttöä tai käytön aikana tai osallistuttaessa mahdollisesti vaarallisiin töihin tai vapaaajan harrastuksiin. a. Varmista, että myyntiesittely ei sisällä vaarallista toimintaa tai kannusta sellaiseen. 5. Terveysnäkökohdat 5.1 Kaupallisessa viestinnässä ei tule esittää, että juomien kuluttamisella olisi terveyttä edistäviä vaikutuksia tai että niiden kulutus voisi auttaa estämään, hoitamaan tai parantamaan mitään ihmisellä esiintyvää sairautta. 5.2 Lain näin salliessa, kaupallisessa viestinnässä saattaa tietyissä tilanteissa olla hyväksyttävää antaa totuudenmukaisia ja tarkkoja asiatietoja hiilihydraatti- tai kaloripitoisuudesta tai muusta ravintosisällöstä.

15 a. Varmista, ettei mikään toiminnon osa anna ymmärtää, että juomalla olisi mitään ominaisuuksia, jotka auttavat estämään, hoitamaan tai parantamaan mitään ihmisellä esiintyvää sairautta. 6. Raskaus Kaupallisessa viestinnässä ei tule näyttää raskaana olevia naisia juomassa eikä kaupallista viestintää tule erityisesti suunnata raskaana oleville naisille. 7. Alkoholisisältö 7.1 Kaupallisessa viestinnässä ei tule luoda sekaannusta juomien luonteesta tai vahvuudesta. 7.2 Kaupallisessa viestinnässä voidaan ilmoittaa kuluttajille alkoholipitoisuus, mutta korkeaa alkoholipitoisuutta ei tule korostaa pääasiallisena teemana minkään tuotemerkin mainonta- ja viestintämateriaalissa. Kuitenkaan viestissä ei saa antaa ymmärtää, että alkoholipitoisuudeltaan mietoja juomia kuluttamalla voidaan välttää väärinkäyttöä. 15 a. Varmista, että myyntiesittelyyn osallistujat tietävät esiteltävän tuotteen sisältävän alkoholia. b. Älä tarjoa alkoholia tavalla, joka antaa kuluttajalle virheellisen tai harhaanjohtavan käsityksen nautitusta alkoholimäärästä (esim. alkoholisumuttimet ja höyrystimet). 8. Suorituskyky Kaupallisessa viestinnässä ei tule luoda vaikutelmaa siitä, että juomien nauttiminen parantaa henkistä tai fyysistä suorituskykyä tai antaa energiaa, esim. keskittymistä vaativien töiden turvalliseen suorittamiseen. a. Älä kannusta tai edistä alkoholijuomien nauttimista ennen urheilua.

16 9. Sosiaalinen menestys Kaupallisessa viestinnässä ei tule esittää, että juomien nauttiminen on edellytys sosiaaliselle hyväksynnälle tai menestykselle. 10. Seksuaalinen menestys 10.1 Kaupallisen viestinnän ei tule missään tapauksessa olla epäeettistä, yleisesti vallitsevan hyvän maun tai säädyllisyyden vastaista tai muilla tavoin ihmisarvon ja moraalin vastaista Kaupallisessa viestinnässä ei tule esittää, että juomien nauttiminen on parantaa seksuaalista kykyä, vetovoimaa tai johtaa seksuaalisiin suhteisiin. 11. Maistiaiset 4 16 Juomia ei tule tarjota alaikäisille maistiaisina. Maistiaisten tarjoaminen on sallittua anniskeluoikeuden omaavissa tai yksityisissä tiloissa, messuilla tai tilaisuuksissa paikallisten säädösten mukaisesti. On otettava huomioon, että yleisten standardien ja näiden myyntiesittelyjä koskevien ohjeiden ehdot koskevat myös maistiaisten tarjoamista, eli kuluttajalle on kerrottava mitä hän on maistamassa ja juoman alkoholipitoisuus, maistiaisia ei tule tarjota humalassa olevalle ihmiselle tai ihmisille, jotka mahdollisesti osallistuvat riskialttiiseen tai vaaralliseen toimintaan, tai epäsosiaalisesti käyttäytyville jne. Maistiaisia jaettaessa tärkeintä on varmistua siitä, että myyntiesittelijät noudattavat sääntöjä. Siksi ehdotamme (yleisten standardien koulutusmoduulin kaltaisen) koulutustyökalun kehittämistä käytettäväksi laajalti näiden myyntiesittelijöiden kouluttamiseen ennen myyntiesittelyjen järjestämistä tai muokattavaksi myyntiesittelyjä järjestävän organisaation tarpeisiin. 4 Maistiaiset sisältävät tuotteen nauttimista.

17 KIELLETYT MYYNNIN / MYYNTIESITTELYN OHEISMATERIAALIT Myyntiesittelyt, joissa käytetään juoma-astioita, kikkoja, suihkeita tai muita juoman tarjoamistapoja, jotka joko kannustavat alkoholin liialliseen nauttimiseen ja/tai tarkoittavat sitä, että kuluttajat eivät osaa suoraan sanoa kuinka paljon alkoholia he nauttivat (esim. vesipistoolit, koneet, jotka tarjoavat alkoholia ilman nestettä) ja/tai tarkoittavat sitä, että kuluttajat eivät voi kontrolloida nauttimansa alkoholin määrää tai nautintanopeutta (suorakaato kurkusta alas, hammaslääkärin tuoli ). Juoma-astiat, kikat ja juoman tarjoamistavat, joilla on lääketieteellisiä tai farmaseuttisia merkityksiä, esim. ruiskut, koeputket. Esittelyt, joissa käytetään uskonnollisia tai muita symboleita ja viittauksia, jotka saattaisivat olla loukkaavia alkoholijuomaesittelyn yhteydessä. 17 Karkkeja tai lasten makeisia: ei makeisia/herkkuja, jotka rinnastetaan ensisijaisesti lapsiin. Aikuisten makeiset, kuten liköörisuklaat ja tumma suklaa, ovat hyväksyttyjä. Jos asiasta on epäilyksiä, on hyvä tutkia myyntilukuja aikuisyleisön osuuden varmistamiseksi. Palkintojen jaot ja kilpailut, jotka vetoavat ensisijaisesti alaikäisiin. Juomapelit ja/tai pelit, jotka saattavat kannustaa vastuuttomaan kulutukseen. Viettelypelit, joihin sisältyy seksuaalisia merkityksiä. Puhallettavat muovilelut, kuten uimarenkaat, -patjat, -tyynyt, -tuolit jne., joita todennäköisesti käytetään vedessä, eivät saa ensisijaisesti vedota alaikäisiin. Lasten kokoa olevat vaatteet tai viittaukset niihin. Seksilelut. Merkkikondomit. Krapulalääkkeet.

18 Liite 2 Ohjelinjaukset KAUPALLISEEN VIESTINTÄÄN INTERNETISSÄ, DIGITAALISEEN MARKKINOINTIIN JA MOBIILIMARKKINOINTIIN 1. Johdanto Nämä ohjelinjaukset koskien kaupallista viestintää internetissä ovat olennainen osa kaupallista viestintää koskevia yhteisiä standardeja. Ne ovat voimassa yhteisten standardien lisänä ja niitä tulisi lukea yhteisten standardien yhteydessä. EFRD:n jäsenet tunnistavat, että internetissä tapahtuvalla kaupallisella viestinnällä on kasvavan tärkeä rooli tuotemerkillä varustettujen alkoholijuomien markkinoinnissa, ja että se on arvokas ja tarkoituksenmukainen työkalu täysi-ikäisten alkoholinkuluttajien tavoittamiseksi. 18 Internetiä koskevia ohjelinjauksia sovelletaan EFRD:n jäsenyritysten tuotemerkin ja tuotteen mainostamiseen tarkoitettuihin verkkosivustoihin ja -sivuihin; niitä ei sovelleta sellaisiin verkkosivustoihin tai näiden osiin, jotka sisältävät esimerkiksi yritystietoa, taloudellista, sijoittajiin liittyvää tai muuta tietoa, joka ei mainosta tuotemerkkiä tai tuotetta. Internetiä koskevia ohjelinjauksia sovelletaan myös EFRD:n jäsenyritysten internetissä tapahtuvaan kaupalliseen viestintään, johon kuuluvat: sähköpostimarkkinointi, mainosbannerit, vuorovaikutteinen mainonta, hakukone- ja blogimainonta, sosiaaliset verkostot/yhteisöt, sponsorointi, ja sisällön sijoittaminen kolmansien osapuolten verkkosivustoille, sekä muut maksulliset ja maksuttomat internet-markkinoinnin keinot ja sisällön sijoittaminen. Ole hyvä ja tutustu tämän asiakirjan lopussa olevaan luetteloon lisäesimerkeistä internetissä tapahtuvasta kaupallisesta viestinnästä. Kuten kaiken internetissä tapahtuvan markkinointitoiminnan, myös verkossa tapahtuvan

19 kaupallisen viestinnän evoluutiokehitys on yhä käynnissä, ja uusia muotisuuntauksia voi syntyä nopeasti. Näitä ohjelinjauksia tarkastetaan siksi jatkuvasti ja muokataan, jos ja kun siihen on tarvetta. Ohjelinjaukset ovat rakenteeltaan seuraavanlaiset: 1. Termiluettelo, joka on osa ohjelinjauksia 2. Ohjelinjausten määräykset 3. Selitykset 2. Termiluettelo Mainosbanneri on kuva tai muu mediaobjekti, jota käytetään mainostarkoituksessa kolmannen osapuolen verkkosivustolla; se voi olla ponnahdusikkuna tai ns. pop-under. Blogit ovat verkkosivustoja, joiden merkinnät näytetään yleensä käänteisessä aikajärjestyksessä. Blogeissa on usein tiettyyn aihepiiriin liittyviä kommentteja tai uutisia; toiset blogit taas toimivat henkilökohtaisina verkkopäiväkirjoina. Tyypillisessä blogissa on tekstiä, kuvia sekä linkkejä toisiin blogeihin, verkkosivustoihin ja muihin aiheeseen liittyviin medioihin. Lukijoiden mahdollisuus jättää kommenteja vuorovaikutteisesti on oleellinen osa monia blogeja. 19 Latausilmoitus on ilmoitus, jolla ilmoitetaan verkkosivuston aineistoa lataavalle kävijälle, että lataussisältö on tarkoitettu/sallittu ainoastaan yli 18-vuotiaille, ja että sisältöä ei saa latauksen jälkeen lähettää eteenpäin tai muuten saattaa alle 18-vuotiaiden käyttöön. Lataussisältö tarkoittaa kaikkea tavaramerkkejä, tavaramerkkiviestejä tai tavaramerkkilogoja esittävää sisältöä, jonka EFRD:n jäsen tarjoaa ladattavaksi. Lataus on mikä tahansa ladattavaksi tarjottu tai ladattu tiedosto, ja lataaminen tarkoittaa tietojen vastaanottamista etä- tai keskusjärjestelmästä kuten verkkopalvelimelta, FTP-palvelimelta, sähköpostipalvelimelta tai muusta vastaavasta järjestelmästä. Sähköpostimarkkinointi on suoramarkkinointimuoto, jossa kaupallisia viestejä välitetään yleisölle sähköpostin välityksellä. Laajimmassa merkityksessä jokaista mahdolliselle tai nykyiselle vähittäismyyntiasiakkaalle lähetettyä sähköpostia voidaan pitää sähköpostimarkkinointina.

20 Internet-sivustot tarkoittavat EFRD:n jäsenten omaa tavaramerkkiä tai tuotetta mainostavia verkkosivustoja. Niihin ei katsota verkkosivustoja tai näiden osia, jotka sisältävät esimerkiksi yritystietoa, taloudellista, sijoittajiin liittyvää tai muuta tietoa, joka ei mainosta tuotemerkkiä tai tuotetta. Hakukonemarkkinointi (SEM) on internet-markkinointitapa, jonka tarkoituksena on mainostaa verkkosivustoja lisäämällä niiden näkyvyyttä hakukoneiden tulossivuilla. Tähän kuuluu hakukoneoptimointi (SEO), maksettu sisällön sijoittaminen ja maksettu tuloksiin sisällyttäminen. Joissakin lähteissä SEM määritellään maksullisten hakulistausten ostamiseksi. Syndikoidut tiedot (/tietolähteet) ovat lähteitä, joista mainostaja voi saada tietoa TVtai radioaseman, verkoston, internetsivuston tai julkaisun käyttäjistä tai yleisöstä. Yleensä tällaiset tiedot ovat itsenäisen elimen sertifioimia tai mainostaja on palkannut itsenäisen tutkimusyrityksen (esim. Com Score tai Nielsen/NetRatings) keräämään tietoja. 20 Uniikit kävijät n verkkosivuston liikennettä mittaavaa yksikköä kuvaava tilastotieto, joka laskee jokaisen kävijän vain kerran, vaikka tämä vierailisi sivustolla useammin raportointijakson aikana. Tilastotiedot ovat tärkeitä sivuston julkaisijoille ja mainostajille, koska ne mittaavat yleisön todellista kokoa. Kun sivuston kävijöiden kokonaismäärä jaetaan uniikkien kävijöiden määrällä, saadaan johdettu tilasto istuntojen määrä uniikkia kävijää kohden, joka kertoo julkaisijalle, kuinka monta kertaa keskimääräinen uniikki kävijä vierailee sivustolla raportointijakson aikana. Sosiaaliset verkostot/yhteisöt virtuaalinen yhteisö, verkkoyhteisö tai online-yhteisö on ryhmä ihmisiä, jotka ovat keskenään vuorovaikutuksessa pääasiassa viestintävälineiden kuten kirjeiden, puhelimen, sähköpostin tai uutisryhmien (Usenet) välityksellä kasvotusten tapahtuvan vuorovaikutuksen sijaan. Vuorovaikutuksen syynä voivat olla esimerkiksi sosiaaliset, ammatilliset tai koulutusta koskevat syyt. Jos käytetty viestintäväline on tietokoneverkosto, yhteisöä kutsutaan myös nimellä online-yhteisö. Virtuaalisista ja onlineyhteisöistä on myös tullut täydentävä viestintätapa sellaisten ihmisten välillä, jotka tuntevat toisensa ensisijaisesti reaalielämästä. Sosiaalisissa ohjelmistoissa käytetään yhdessä useita vuorovaikutuskanavia, kuten tekstipohjaisia chat-huoneita ja ääntä, videokuvaa tai hahmokuvakkeita käyttäviä foorumeita. Merkittävä sosiotekninen muutos on voinut tapahtua tällaisten internet-pohjaisten sosiaalisten verkostojen yleistymisen seurauksena.

EFRD:n kaupallista viestintää koskevat yleiset. standardit. Tarkistettu versio marraskuu 2010

EFRD:n kaupallista viestintää koskevat yleiset. standardit. Tarkistettu versio marraskuu 2010 EFRD:n kaupallista viestintää koskevat yleiset 1 standardit Tarkistettu versio marraskuu 2010 2 Joh d a n t o a) European Forum for Responsible Drinking (EFRD) on eurooppalainen väkevien alkoholijuomien

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.8.2016 COM(2016) 523 final 2016/0252 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Islannin välisen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen

Lisätiedot

Matkailutoimialan aamu. 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä

Matkailutoimialan aamu. 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä Matkailutoimialan aamu 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä Asiakaskäyttäytyminen internetissä asiakkaan tietotarpeet ja ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Internet on noussut vallitsevaksi viestintävälineeksi.

Lisätiedot

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa 7.5 2014 Anu Korkiakangas Myynninmaailma Oy www.myynninmaailma.fi Miksi sähköinen markkinointi? Tukemaan myyntiä Tavoitat oikeat kohderyhmät

Lisätiedot

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Ohjeet toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä

Lisätiedot

Mainonnan eettinen neuvosto. Antaa lausuntoja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta.

Mainonnan eettinen neuvosto. Antaa lausuntoja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Mainonnan eettinen neuvosto Antaa lausuntoja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Mainontaan voi vaikuttaa Yritykset mainostavat lisätäkseen tuotteidensa ja palveluidensa menekkiä. Ne pyrkivät noudattamaan

Lisätiedot

L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti DIREKTIIVIT

L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti DIREKTIIVIT L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti 31.1.2008 DIREKTIIVIT KOMISSION DIREKTIIVI 2008/5/EY, annettu 30 päivänä tammikuuta 2008, muiden kuin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2000/13/EY

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. syyskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. syyskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. syyskuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0238 (NLE) 12525/17 ADD 4 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 25. syyskuuta 2017 Vastaanottaja: COEST 240 CFSP/PESC

Lisätiedot

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille FI FI FI Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille Näissä menettelysäännöissä vahvistetaan periaatteita, joita yksittäiset sovittelijat voivat halutessaan noudattaa omalla vastuullaan. Sovittelijat

Lisätiedot

Ohjeet toimivaltaisia viranomaisia ja yhteissijoitusyritysten rahastoyhtiöitä varten

Ohjeet toimivaltaisia viranomaisia ja yhteissijoitusyritysten rahastoyhtiöitä varten Ohjeet toimivaltaisia viranomaisia ja yhteissijoitusyritysten rahastoyhtiöitä varten Ohjeet riskinarvioinnista ja tietyn tyyppisten strukturoitujen yhteissijoitusyritysten kokonaisriskin laskennasta ESMA/2012/197

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 05.08.2002 KOM(2002) 451 lopullinen 2002/0201 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 95/2/EY muuttamisesta elintarvikelisäaineen E

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.8.2016 COM(2016) 524 final 2016/0251 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Islannin välisen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.5.2018 C(2018) 3120 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 28.5.2018, elintarviketietojen antamisesta kuluttajille annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen

Lisätiedot

Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen. kkv.fi. kkv.

Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen. kkv.fi. kkv. Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä 14.11.2017 Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen Ajankohtaista Alaikäisiin kohdistuva kaupallinen vaikuttaminen on lisääntynyt merkittävästi

Lisätiedot

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Markkinointi sosiaalisessa mediassa Markkinointi sosiaalisessa mediassa Digityöpaja, 30.11.2017 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.6.2011 KOM(2011) 377 lopullinen 2011/0164 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI kosmeettisia valmisteita koskevan direktiivin 76/768/ETY muuttamisesta sen liitteen III mukauttamiseksi

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Axel Voss PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Axel Voss PPE-ryhmän puolesta 6.9.2018 A8-0245/146 146 38 artikla 3 kohta Jotta varmistettaisiin mahdollisten lisenssisopimusten toiminta, tietoyhteiskunnan palveluiden tarjoajien, jotka tallentavat suuria määriä käyttäjiensä verkkoon

Lisätiedot

Markkinoinnin pelisäännöt muuttuvassa maailmassa

Markkinoinnin pelisäännöt muuttuvassa maailmassa Markkinoinnin pelisäännöt muuttuvassa maailmassa Technopolis Business Breakfast, Kuopio 24.3.2017 Paula Paloranta, Keskuskauppakamari Esitys Markkinointi somessa Markkinoinnin hyvä tapa Kilpailijan halventaminen

Lisätiedot

Miten hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti

Miten hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti Tiedepuisto // Sähäkkä-hanke Miten hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti mainonta markkinointi rekrytointi Santeri Lanér, VTM Tietotekniikan ammattilainen vuodesta 1996 Yrittäjänä ja konsulttina vuodesta

Lisätiedot

Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät

Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät Ylitarkastaja Marjo Misikanas Tuoteturvallisuusyksikkö Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari 13.12.2011 Omavalvonnassa ja valvonnassa huomioitava

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0245/235. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0245/235. Tarkistus 5.9.2018 A8-0245/235 235 Johdanto-osan 38 kappale 3 kohta Jotta varmistettaisiin mahdollisten lisenssisopimusten toiminta, tietoyhteiskunnan palveluiden tarjoajien, jotka tallentavat suuria määriä käyttäjiensä

Lisätiedot

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 25.11.2014,

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 25.11.2014, EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 25.11.2014 C(2014) 9048 final KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 25.11.2014, komission pääjohtajien sekä organisaatioiden tai itsenäisten ammatinharjoittajien välisiä kokouksia koskevan

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.7.2017 C(2017) 4675 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 11.7.2017, organisaatioiden hyväksymiseen Eures-jäseniksi ja Eures-yhteistyökumppaneiksi käytettävien

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

9665/15 vp/sj/jk 1 DGD 1C

9665/15 vp/sj/jk 1 DGD 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. kesäkuuta 2015 (OR. en) 9665/15 ENFOPOL 135 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 5729/2/15 REV 2 Asia: Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde

Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde 1. JOHDANTO Tämän asiakirjan

Lisätiedot

Alkoholimainonnan rajoittaminen hallituksen esityksessä HE 70/2013. Hallitusneuvos Ismo Tuominen 11.9.2013

Alkoholimainonnan rajoittaminen hallituksen esityksessä HE 70/2013. Hallitusneuvos Ismo Tuominen 11.9.2013 Alkoholimainonnan rajoittaminen hallituksen esityksessä HE 70/2013 Hallitusneuvos Ismo Tuominen 11.9.2013 1. Alkoholijuomien mainonta kiellettiin 1977 2. Mietojen alkoholijuomien mainonta sallittiin uudessa

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 30.5.2012 2011/0430(COD) LAUSUNTOLUONNOS sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalta teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

Lisätiedot

United Technologies Corporation. Toimittajilta saadut liikelahjat

United Technologies Corporation. Toimittajilta saadut liikelahjat United Technologies Corporation Toimittajilta saadut liikelahjat Johdanto UTC ostaa tarvikkeet ja palvelut niiden arvon perusteella yrittäen samalla saada parhaan vastineen rahalle ja luoda kestävät liikesuhteet

Lisätiedot

Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat?

Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat? Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat? Technopolis, Vantaa 18.3.2016 OTL, varatuomari Paula Paloranta Keskuskauppakamari Esitys Kilpailijan epäreilu menettely onko mitään tehtävissä? Entä jos haluan

Lisätiedot

Oy Raita Environment Ltd: n henkilötietojen käsittelyohjeet Versio - päivämäärä:

Oy Raita Environment Ltd: n henkilötietojen käsittelyohjeet Versio - päivämäärä: Oy Raita Environment Ltd: n henkilötietojen käsittelyohjeet Versio - päivämäärä: 25.5.2018 Raita Environment suojaa asiakkaidensa yksityisyyden, näiden henkilötietojen käsittelyohjeiden mukaisesti. Nämä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY liitteen III muuttamisesta vaarallisuusominaisuuden

Lisätiedot

LEGO Technic Rakenna digitaalisesti! Kilpailu yleiset määräykset ja ehdot

LEGO Technic Rakenna digitaalisesti! Kilpailu yleiset määräykset ja ehdot Rakenna digitaalisesti! Määräykset ja ehdot LEGO Technic Rakenna digitaalisesti! Kilpailu yleiset määräykset ja ehdot Huomaa, että kaikkien verkkokilpailuihin osallistuvien täytyy noudattaa alla esitettyjä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.5.2018 COM(2018) 249 final 2018/0117 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETAsopimuksen liitteen XI (Sähköinen

Lisätiedot

LAKIALOITE Alkoholilain 33 :n muuttamisesta Eduskunnalle

LAKIALOITE Alkoholilain 33 :n muuttamisesta Eduskunnalle LAKIALOITE Alkoholilain 33 :n muuttamisesta Eduskunnalle Alkoholijuomat poikkeavat useimmista muista kulutushyödykkeistä, sillä ne aiheuttavat suuria terveydellisiä, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia haittoja.

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.4.2015 COM(2015) 149 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi ottamisen yhteydessä julkistettavasta

Lisätiedot

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 25.11.2014,

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 25.11.2014, EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 25.11.2014 C(2014) 9051 final KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 25.11.2014, komission jäsenten sekä organisaatioiden tai itsenäisten ammatinharjoittajien välisiä kokouksia koskevan

Lisätiedot

KROMBACHER POURFECTION 2018 Kansainvälisen Facebook kilpailun säännöt Suomessa asuville osallistujille Tammi - Helmikuu 2018

KROMBACHER POURFECTION 2018 Kansainvälisen Facebook kilpailun säännöt Suomessa asuville osallistujille Tammi - Helmikuu 2018 KROMBACHER POURFECTION 2018 Kansainvälisen Facebook kilpailun säännöt Suomessa asuville osallistujille Tammi - Helmikuu 2018 1. Yleiset säännöt ja ehdot 1.1 Krombacher International GmbH, Hagener Strasse

Lisätiedot

YHTEENVETORAPORTTI TEOLLIS- JA TEKIJÄNOIKEUSRIKKOMUKSISTA Tiivistelmä

YHTEENVETORAPORTTI TEOLLIS- JA TEKIJÄNOIKEUSRIKKOMUKSISTA Tiivistelmä YHTEENVETORAPORTTI TEOLLIS- JA TEKIJÄNOIKEUSRIKKOMUKSISTA 2018 Tiivistelmä kesäkuuta 2018 TIIVISTELMÄ YHTEENVETORAPORTTI TEOLLIS- JA TEKIJÄNOIKEUSRIKKOMUKSISTA 2018 kesäkuuta 2018 2 Tiivistelmä Yhteenvetoraportti

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6937/16 TRANS 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 7. maaliskuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D043528/02 Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Ohje ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 artiklan 11 soveltamisesta

Ohje ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 artiklan 11 soveltamisesta Vastuuhenkilö Marjo Misikangas Sivu/sivut 1 / 5 Ohje ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 artiklan 11 soveltamisesta Lääketieteen ja ravinto- ja ravitsemusalan ammattilaisia edustavien

Lisätiedot

Alkoholijuomien markkinoinnin uudet säännöt 1.1.2015. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 varatuomari Kai Massa

Alkoholijuomien markkinoinnin uudet säännöt 1.1.2015. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 varatuomari Kai Massa Alkoholijuomien markkinoinnin uudet säännöt 1.1.2015 MaRan Marraspäivä 19.11.2014 varatuomari Kai Massa Johdannoksi Alkoholilaissa lähtökohtaisesti väkevien alkoholijuomien mainostamisen täyskielto (poikkeuksena

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2015/0068(CNS) 1.9.2015 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ehdotuksesta neuvoston

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE. Yleistä. Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä?

TIETOSUOJASELOSTE. Yleistä. Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se, että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

A8-0141/121

A8-0141/121 13.5.2015 A8-0141/121 121 2 artikla q b kohta (uusi) q b) tuotteiden valmistuksella tai tilaamisella tarkoitetaan jonkinlaisen vaikutusvallan omaamista sellaisten mineraaleja tai metalleja sisältävien

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu ,

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 C(2019) 3580 final KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu 15.5.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY muuttamisesta yhdenmukaistettujen riski-indikaattoreiden

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2014 (OR. en) 16253/14 AVIATION 224 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 28. marraskuuta 2014 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D035899/03 Asia:

Lisätiedot

A8-0141/149

A8-0141/149 13.5.2015 A8-0141/149 149 7 a artikla (uusi) 7 a artikla Toimialakohtaiset järjestelyt 1. Asianomaiset toimialakohtaiset järjestelyt voivat esittää komissiolle hakemuksen siitä, että niiden järjestely

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT HE 71/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi alkoholilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi alkoholilakia niin, että vähintään 1,2 ja enintään 2,8

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Isabella Adinolfi EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Isabella Adinolfi EFDD-ryhmän puolesta 6.9.2018 A8-0245/187 187 2 artikla 4 kohta (4) lehtijulkaisulla luonteeltaan journalististen kirjallisten teosten kokoomatallennetta, johon voi myös kuulua muita teoksia tai aineistoa ja joka muodostaa

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin

Lisätiedot

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA SISÄINEN OHJE SO 21 1 (5) SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA Vahvistettu :n hallituksessa 2014-09-19 1 Toimintaohjeiden tarkoitus ja soveltaminen Näiden sisäisten toimintaohjeiden

Lisätiedot

Mitä huomioida viestittäessä tietosuojakysymyksistä. Irene Leino, yritysvastuuasioidenpäällikkö, Suomen UNICEF

Mitä huomioida viestittäessä tietosuojakysymyksistä. Irene Leino, yritysvastuuasioidenpäällikkö, Suomen UNICEF Mitä huomioida viestittäessä tietosuojakysymyksistä lapsille ja nuorille Irene Leino, yritysvastuuasioidenpäällikkö, Suomen UNICEF 17.6.2019 Esityksen sisältö Lapsen oikeudet ja yksityisyyden suoja Lapsiin

Lisätiedot

YouTube videonjakopalvelu

YouTube videonjakopalvelu YouTube videonjakopalvelu DigiReWork 12.12.2017 Nina Thomenius Työpajan sisältö Mitä ovat videonjakopalvelut, mihin niitä käytetään YouTube ja sen ominaisuudet Bränditilin luominen yritykselle & ylläpito-oikeudet

Lisätiedot

Hostingpalvelujen. oikeudelliset kysymykset. Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012. Jaakko Lindgren

Hostingpalvelujen. oikeudelliset kysymykset. Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012. Jaakko Lindgren Hostingpalvelujen oikeudelliset kysymykset Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012 Jaakko Lindgren Legal Counsel Tieto, Legal jaakko.lindgren@tieto.com Esittely Jaakko Lindgren Legal Counsel, Tieto Oyj

Lisätiedot

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus Uuden TwinSpacen yleiskatsaus (Julkaistu syyskuussa 2014 ) Nämä ohjeet on tarkoitettu opettajaylläpitäjille. Ne sisältävät kaikki tarvittavat tiedot uuden TwinSpacen käyttämiseen. Kirjautuminen Siirry

Lisätiedot

Alaikäisille suunnattu markkinointi ja mainonta lainsäädännön näkökulmasta

Alaikäisille suunnattu markkinointi ja mainonta lainsäädännön näkökulmasta Alaikäisille suunnattu markkinointi ja mainonta lainsäädännön näkökulmasta Mainonnan eri muodot kuuluvat kuluttajasuojalain piiriin. 2 Markkinointi alaikäisille on sallittua, mutta sitä arvioidaan muuta

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO EU-TALLEKIRJASTO LIITE III KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET

EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO EU-TALLEKIRJASTO LIITE III KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO Kansalaisviestintä Kansalaissuhteet EU-TALLEKIRJASTO LIITE III Bryssel COMM.C.3.002/RCA KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET Tässä asiakirjassa annetaan ohjeita

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta

Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 8.10.2010 2010/0067(CNS) LAUSUNTOLUONNOS naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta oikeudellisten

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 6. kesäkuuta 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 6. kesäkuuta 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 6. kesäkuuta 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 SAATE Lähettäjä: Pääsihteeristö Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 9181/05 SAN 67 Asia: Neuvoston päätelmät

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. toukokuuta 2017 (OR. en) SEU 50 artiklan mukaisissa neuvotteluissa sovellettavat avoimuusperiaatteet

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. toukokuuta 2017 (OR. en) SEU 50 artiklan mukaisissa neuvotteluissa sovellettavat avoimuusperiaatteet Euroopan neuvosto Bryssel, 22. toukokuuta 2017 (OR. en) XT 21023/17 BXT 31 INF 100 API 73 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat SEU 50 artiklan mukaisissa neuvotteluissa

Lisätiedot

MATKAILUPALVELUJEN SÄHKÖINEN MYYNTI JA MARKKINOINTI. Pia Behm, CEO/Owner

MATKAILUPALVELUJEN SÄHKÖINEN MYYNTI JA MARKKINOINTI. Pia Behm, CEO/Owner MATKAILUPALVELUJEN SÄHKÖINEN MYYNTI JA MARKKINOINTI Pia Behm, CEO/Owner Kuka puhuu? - erusway Oy 10/13: Auttaa yrityksiä saamaan lisää asiakkaita Venäjältä - Google Partner - Tärkeimmät asiakkaat matkailun

Lisätiedot

N:o TOIMIJAN TOIMINNAN LAATU JA LAAJUUS SEKÄ RISKINARVIOINTIIN PE- RUSTUVAT TARKASTUSTIHEYDET

N:o TOIMIJAN TOIMINNAN LAATU JA LAAJUUS SEKÄ RISKINARVIOINTIIN PE- RUSTUVAT TARKASTUSTIHEYDET N:o 111 303 Liite 1 TOIMIJAN TOIMINNAN LAATU JA LAAJUUS SEKÄ RISKINARVIOINTIIN PE- RUSTUVAT TARKASTUSTIHEYDET Toimijan toiminnan laatu, toimijaluokitus A. Tukkukauppa, tuonti A1 Tuonti kolmansista maista

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.2.2013 COM(2013) 46 final 2013/0026 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY muuttamisesta jauhetun maissintähkän lisäämiseksi

Lisätiedot

Viestinnän muutosten jalkautus

Viestinnän muutosten jalkautus Viestinnän muutosten jalkautus Ponnistus Ryhmän käyttäytyminen Yksilön käyttäytyminen Asenne Tieto Aika Viestintästrategia Suomen Akatemiassa Akatemia viestii aktiivisesti tutkijoille ja tiedeyhteisöllä

Lisätiedot

Tietosuojaseloste. Tietojen kerääminen

Tietosuojaseloste. Tietojen kerääminen Tietosuojaseloste Pyrimme ymmärtämään palveluidemme käyttäjien tarpeita ja sen vuoksi keräämme palveluidemme käyttäjiin liittyviä tietoja, kuten heidän käyttäytymisestään verkkopalvelussamme. Verkkopalvelu

Lisätiedot

Ajankohtaista kuluttaja-asioista. Lakimies Kristiina Vainio kkv.fi. kkv.fi

Ajankohtaista kuluttaja-asioista. Lakimies Kristiina Vainio kkv.fi. kkv.fi Ajankohtaista kuluttaja-asioista Lakimies Kristiina Vainio 16.6.2017 Kuluttajakasvatus koulussa Kuuluu moniin oppiaineisiin jokainen meistä on kuluttaja Kuluttajasopimukset ovat osa talouden hoitoa Esim.

Lisätiedot

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet 1/5 Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet Berner-konsernin yhteistyökumppaneiden ja toimittajien (tästä eteenpäin Toimittaja ) on noudatettava kaikkea soveltuvaa lainsäädäntöä,

Lisätiedot

Some, mainonta ja kuluttajuus Veera Värtinen, VTK Kuluttajaksi kasvamassa,

Some, mainonta ja kuluttajuus Veera Värtinen, VTK Kuluttajaksi kasvamassa, Some, mainonta ja kuluttajuus, VTK Kuluttajaksi kasvamassa, 7.6.2017. Gradu (#materialismionnellisuus Tutkielma nuorten aikuisten suhtautumisesta sosiaaliseen mediaan ja kulutukseen) Käsittelee nuorten

Lisätiedot

SN 4357/1/15 REV 1 team/kr/jk 1 FI

SN 4357/1/15 REV 1 team/kr/jk 1 FI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. heinäkuuta 2015 (OR. en) SN 4357/1/15 REV 1 ILMOITUS Asia: Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan menettelysäännöt SN 4357/1/15 REV 1 team/kr/jk 1 EUROOPPA-NEUVOSTON PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

Mainoselokuvakilpailu 2009. Valitse sopimuksen laji(t) laittamalla rasti ruutuun [ x ] Allekirjoitus: 1 [ ] ESIINTYMISEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS

Mainoselokuvakilpailu 2009. Valitse sopimuksen laji(t) laittamalla rasti ruutuun [ x ] Allekirjoitus: 1 [ ] ESIINTYMISEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS Esiintymisen ja kuvauspaikan käyttöoikeussopimus Jokaisen mainoselokuvassa pelkällä äänellään tai kasvoillaan tunnistettavasti esiintyvän henkilön tulee allekirjoittaa esiintyjäsopimus. Jokaisesta valmiissa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.6.2016 COM(2016) 407 final 2016/0189 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETA-sopimuksen liitteen XIX (Kuluttajansuoja)

Lisätiedot

Markkinoijan muistilista

Markkinoijan muistilista Markkinoijan muistilista Technopolis Business Breakfast, Oulu 23.9.2016 VT, OTL Paula Paloranta Keskuskauppakamari Esitys Kilpailijan epäreilu menettely Hyvä tapa Some 2 Hyvän liiketavan vastainen menettely

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. heinäkuuta 2014 (OR. en) OIKEUDELLISEN YKSIKÖN LAUSUNTO 1 Määräenemmistöpäätöksiä koskevat uudet säännöt

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. heinäkuuta 2014 (OR. en) OIKEUDELLISEN YKSIKÖN LAUSUNTO 1 Määräenemmistöpäätöksiä koskevat uudet säännöt Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. heinäkuuta 2014 (OR. en) PUBLIC 11747/14 LIMITE JUR 413 POLGEN 113 OIKEUDELLISEN YKSIKÖN LAUSUNTO 1 Asia: Määräenemmistöpäätöksiä koskevat uudet säännöt

Lisätiedot

EU:n erityisasema kansainvälisessä viinijärjestössä (OIV) Kirjeen hyväksyminen

EU:n erityisasema kansainvälisessä viinijärjestössä (OIV) Kirjeen hyväksyminen Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. heinäkuuta 2017 (OR. en) 11007/17 ILMOITUS: A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Pääsihteeristö Neuvosto Ed. asiak. nro: 10430/17 Asia: AGRI 376 AGRIORG 69 OIV 12 EU:n

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel, XXX C KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], jolla muutetaan komission asetusta (EY) N:o 1702/2003 ilma-alusten ja niihin liittyvien tuotteiden, osien

Lisätiedot

Shellin yleiset tietosuojaperiaatteet

Shellin yleiset tietosuojaperiaatteet Shellin yleiset tietosuojaperiaatteet 1. Johdanto Shellin toimiessa Suomessa saattaa syntyä tilanteita, joissa Shell kerää henkilötietoja. Shellin yleiset tietosuojaperiaatteet on laadittu, jotta voidaan

Lisätiedot

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Lukio-hankkeen tekemässä selvityksessä Lukiolaiset ja päihteet laadullinen selvitys opiskelijoiden ja opettajien näkemyksistä

Lisätiedot

Viestintä ja tiedotus hankkeessa. 1 Hanna Laaksonen

Viestintä ja tiedotus hankkeessa. 1 Hanna Laaksonen Viestintä ja tiedotus hankkeessa 1 Viestintäsuunnitelma Monissa hankkeissa on tarpeen tehdä myös erillinen viestintä- ja tiedotussuunnitelma. Tiedotussuunnitelma tukee ja konkretisoi hankkeen toteutusta

Lisätiedot

Miten tavoitan asiakkaani verkossa?

Miten tavoitan asiakkaani verkossa? Miten tavoitan asiakkaani verkossa? Jere Kuusinen,lehtori Satakunnan AMK Tee ainakin nämä asiat: Paranna www-sivujasi Opettele hakukoneoptimointi Laita itsesi Googlen kartalle Hanki sivuillesi linkkejä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Italian kunnan Campione d Italian sekä Luganonjärven

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0189 (COD) 11667/17 JUSTCIV 189 CODEC 1312 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 9. elokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n

Lisätiedot

LASTEN KAUPALLINEN SEKSUAALINEN RIISTO JA SEKSUAALIVÄKIVALTA SUOMESSA

LASTEN KAUPALLINEN SEKSUAALINEN RIISTO JA SEKSUAALIVÄKIVALTA SUOMESSA LASTEN KAUPALLINEN SEKSUAALINEN RIISTO JA SEKSUAALIVÄKIVALTA SUOMESSA LASTEN KAUPALLINEN SEKSUAALINEN RIISTO JA SEKSUAALIVÄKIVALTA SUOMESSA Pelastakaa Lapset selvitti lasten kaupallista seksuaalista riistoa

Lisätiedot

Online-tulostus 4.0. 1. painos

Online-tulostus 4.0. 1. painos Online-tulostus 4.0 1. painos 2008 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Nokia tune on Nokia Oyj:n

Lisätiedot

EPV:N OHJEET MAKSAMATTOMISTA LAINOISTA JA ULOSMITTAUKSESTA EBA/GL/2015/ EPV:n ohjeet. maksamattomista lainoista ja ulosmittauksesta

EPV:N OHJEET MAKSAMATTOMISTA LAINOISTA JA ULOSMITTAUKSESTA EBA/GL/2015/ EPV:n ohjeet. maksamattomista lainoista ja ulosmittauksesta EBA/GL/2015/12 19.08.2015 EPV:n ohjeet maksamattomista lainoista ja ulosmittauksesta 1 Sisältö 1 jakso Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet 3 2 jakso Aihe, soveltamisala ja määritelmät 4

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.4.2019 C(2019) 2859 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 17.4.2019, katsastettavien kohteiden katsastamiseksi tarvittavista teknisistä tiedoista, suositeltavien

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Julia Reda Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Julia Reda Verts/ALE-ryhmän puolesta 6.9.2018 A8-0245/209 209 3 artikla 2 a kohta (uusi) 2 a. Muissa kuin 1 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa lisenssin, jonka nojalla lisenssinsaajalla on oikeus kopioida otteita ja valmistaa kappaleita

Lisätiedot

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA 1 (5) TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA SUOMEN TILINTARKASTAJAT RY:N SUOSITUKSIA 1/2018 Suomen Tilintarkastajat ry (Finnish Association of Authorised Public Accountants)

Lisätiedot

EUROOPAN ALH-SIVUSTOJEN TOIMINTAPERIAATE

EUROOPAN ALH-SIVUSTOJEN TOIMINTAPERIAATE EUROOPAN ALH-SIVUSTOJEN TOIMINTAPERIAATE 1 Euroopan ALH-sivustojen toimintaperiaate Lisätäkseen Amwayn, Amwayn tuotteiden ja Amwayn liiketoimintamahdollisuuden tunnettavuutta sekä ALH:ien tukemiseksi liiketoiminnan

Lisätiedot

Sosiaalinen media markkinointivälineenä

Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media on hyvä apuväline brändin kannatuksen kasvattamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. B2B-yrityksessä, jossa sosiaalista mediaa edelleen vain ihmetellään

Lisätiedot

Mainonnan eettinen neuvosto

Mainonnan eettinen neuvosto Mainonnan eettinen neuvosto Mainonnan eettinen neuvosto MEN tehtävä: antaa pyynnöstä lausuntoja siitä, ovatko yksittäiset mainokset hyvän tavan mukaisia Yritysten yhteiskunnallinen vastuu ei tutki mainonnan

Lisätiedot

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa EROTTAJAN KASINON YLEISET VARAUS- JA PERUUTUSEHDOT (VOIMASSA 1.8.2012 ALKAEN) 1. Soveltamisala Näitä Erottajan Kasinon yleisiä varaus- ja peruutusehtoja ( Yleiset Ehdot ) ja Erottajan Kasinon käyttösääntöjä

Lisätiedot