Järjestön tarina kuviksi! KOULUTUSMATERIAALI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Järjestön tarina kuviksi! KOULUTUSMATERIAALI"

Transkriptio

1 Järjestön tarina kuviksi! KOULUTUSMATERIAALI

2 MINKÄLAISIA KUVIA JÄRJESTÖN VIESTINNÄSSÄ TARVITAAN? Kuva on vies+nnän välineenä painokas, nopea ja eri3äin tehokas työkalu. Oli järjestösi toimiala mikä tahansa, tarvitset hyvää, ajassa mukana olevaa kuvaa kertoaksesi toiminnastanne ja houkutellaksesi uusia ihmisiä mukaan. Kuva on aina oma kokonaisuutensa, joka avautuu katsojalle omana tarinanaan. Parhaimmillaan kuvan ja teksan yhdistelmä on enemmän kuin osiensa summa. KuvaviesAnnässä kannacaa pyrkiä siihen, ecä kuva tekee muutakin kuin on informaaivinen tai kuvicaa teksaä sanasta sanaan. Sen pitää myös luoda tunnereakao. Hyvä kuva tuo viesain oman tasonsa, joka välicää yhdistyksen ydinviesaä ja arvoja. TunnisteCava visuaalinen ilme, joka muodostuu kuvamaailman ohella mm. logosta ja muista graafisista elementeistä aucaa järjestön näkyvyyden ja tucuuden lisäämisessä. KäyCötarkoituksen on hyvä olla Aedossa jo kuvaa otecaessa. Onko kuva menossa someen, nejsivuille, prinjin? Mitä haluat kuvalla kertoa? MieA, tarvitsetko pysty- vai vaakakuvaa. Lähikuvaa vai yleisnäkymää? Kuva, jossa pääosassa on ihminen, heräcää katsojassa aina voimakkaamman tunnereakaon kuin kuva elocomasta asiasta. Ihminen samaistuu toisiin ihmisiin ja hakee kuvasta kontakaa. KuvaviesAnnässä tarvitaan sila myös muunlaisia kuvia kuin ihmiskuvia. Yhtälailla ne viesavät siitä, minkälainen järjestön maailma on.

3 MILLÄ KUVAAMAAN? Paras kamera on aina se, joka on mukana. Laatunsa puolesta uusimmat älypuhelimet ja tableat pärjäävät järjestelmäkameroille ja kuvat sopivat myös prinjkäycöön. Järjestelmäkameran kuvausmahdollisuudet ovat toki laajemmat. Kuvausvälineen valintaa kannacaa miejä kuvan käycötarkoituksen mukaan. Tarvitsetko hyvän kuvan sosiaaliseen mediaan vai lehden etusivulle? Puhelimella ja tablealla kuvaaminen ja kuvien eteenpäin lähecäminen on nopeaa, muca suurikokoista kuvaa tarvitsevan kannacaa ocaa käteen järjestelmäkamera. Jos haluat laajentaa mobiililaiceiden kuvausmahdollisuuksia, voit ladata älypuhelimiin ja tableceihin erillisiä kuvausohjelmia. Niillä varsinkin kuvan jälkikäsicelymahdollisuudet ovat paremmat.

4 KAMERA VAI MOBIILILAITE? JÄRJESTELMÄKAMERA + Laajemmat mahdollisuudet säätää valotusta ja kuvan värejä + Kooltaan suuremmat ja mm. värisävyiltään laadukkaammat kuvat + Voit zoomata kuvan laadun kärsimäcä - Raskaampi kantaa mukana - Tarvitset Aetokoneen kuvien pienentämiseen ja siirtämiseen - Kuvaaminen on hitaampaa ja vähemmän spontaania MOBIILILAITE + Aina mukana, nopea ocaa esiin + RiiCävä laatu nej- ja somekäycöön + KuvankäsiCely nopeaa + Mahdollisuus tehdä nopeasa videoita ja animaaaoita - Valotussäädöt rajalliset - Kuvan koko ei riitä kovin isoon ja laadukkaaseen kokoon prinassä - Zoomaus heikentää kuvan laatua - LaajakulmapolCoväli ei sovi kaikkeen kuvaamiseen

5 7 + 1 VINKKIÄ PUHELIMELLA JA TABLETILLA KUVAAMISEEN 1 HUOMIOI KUVAKULMA MobiililaiCeiden polcoväli eli kuvakulma on todella laaja. Laajakulman erityispiirre on, ecä se korostaa etualan micasuhteita ja kauempana olevat asiat taas näycävät todellista pienemmiltä. Tämä näkyy varsinkin lähikuvissa usein epäedullisena vääristymänä. Helpoimmat kuvakulmat löytyvät usein suoraan kohteen sivulta tai ylhäältäpäin. Muista liikucaa itseäsi ja kameraasi kun etsit parasta kuvakulmaa. Jos muu ei auta, kuvaa hieman kauempaa joca vältät vääristymän ja rajaa kuvaa Aiviimmäksi jälkikäteen.

6

7 2 ETSI HYVÄÄ VALOA MobiililaiCeella kuvatessa paras valo on usein tasainen, epäsuora luonnonvalo. Suora auringonpaiste ei ole huono sekään, muca saacaa luoda kuvaan liian voimakkaita kontrasteja. Hyvä henkilökuvausvalo löytyy harmaanakin päivänä ikkunan vierestä: sivusta lankeava luonnonvalo on pehmeää ja muotoilee kasvoja kauniisa. Aurinkoisena päivänä etsi ikkuna, joka on hieman varjon puolella.

8 3 VÄLTÄ ZOOMIA Älypuhelimissa tai tableteissa ei ole opasta zoomia (paria puhelinmallia lukuunocamaca). MobiililaiCeella zoomaaminen tarkoicaa käytännössä alkuperäisen kuvan suurentamista, joka näkyy kuvan laadun heikkenemisenä. Erityisen huonoksi kuvanlaatu muucuu, kun kuvaat zoomaten vähässä valossa. Jos et pääse lähemmäs kohdecasi, tee zoomaus vasta jälkikäteen rajaamalla kuvaa, lopputulos on sama tai parempi.

9 4 VALITSE TARKENNUS- JA VALOTUSPISTE Kaikilla mobiililaiceilla on mahdollisuus valita kuvasta tarkennus- ja valotuspiste itse. Kun olet ocamassa kuvaa, täppää ruutua siitä kohtaa, jonka haluat tarkimmaksi. Useimmat puhelinten kuvausohjelmat määricävät kuvan valotuksen samasta kohtaa. Erillisillä kuvausappeilla (esim. VSCO) pystyt erocamaan nämä kaksi, eli tarkentamaan yhteen kohtaan ja määricämään kuvan valotuksen toisesta. Kuvan tarkennuspiste on keltaisen neliön sisässä. Samasta pisteestä kuvausohjelma määricää kuvan kirkkauden.

10 5 KAPEA SYVÄTERÄVYYS Kapea syväterävyys tuo kuviin mielenkiintoa ja poikkeaa yleisestä mobiilikuvavirrasta. Tätä voit käy3ää lähikuvissa. Mene lähelle, 10 20cm päähän kohteestasi ja valitse tarkennuspiste etualalta. Tausta sumenee automaajsesa.

11 6 KOLMANNESTEN SÄÄNTÖ Kolmannesten sääntö on oiva keino selkeycää ja rauhoicaa kuvan sommicelua. Useimmissa laiceissa on mahdollisuus valita kuvaushetkellä kuvan päälle ruudukko, joka jakaa kuvan kolmanneksiin pysty- ja vaakasuunnassa. Aseta kuvan pääkohde ja/tai tärkeät linjat risakon risteyskohain tai viivojen kohdalle.

12 7 ÄLÄ JUMITU KATSEEN TASOLLE Toinen tärkeä asia sommicelussa on kuvakulmien vaihtelu. HelposA käy niin, ecä kuvaamme siitä tasosta millä kulloinkin satumme olemaan. Muista, ecä voit mennä kyykkyyn, nousta tuolille, kuvata suoraan ylhäältä alas, mennä sivuille Usein uuca mielenkiintoa kuvaan tulee jo, kun lasket puhelimen vyötärösi korkeudelle tai nostat sen pääsi yläpuolelle.

13 + 1 SELFIE-KEPPI AVUKSI Ei kannata aliarvioida selfie-kepin voimaa! Sen avulla saat yleiskuvia koulutuksista ja seminaareista, kun pääset nousemaan muiden päicen yläpuolelle. Keppi toimii apukätenä ja luo ryhmäkuvausalanteisiin sopivasa huumoria.

14 HYVIÄ KUVAUSOHJELMIA MOBIILILAITTEILLE VSCO Snapseed Erinomainen kuvankäsicelyyn, nopea. KäyCöliiCymä selkeä. ios ja Android. Ilmainen. Laajat ja hyvät kuvankäsicelymahdollisuudet. ios ja Android. Ilmainen. Cortex Cam Lyömätön, kun kuvaat vähässä valossa. ios ja Android. Maksullinen.

15 JÄRJESTELMÄKAMERA Järjestelmäkameraa voi käycää Alanteesta ja omista taidoista riippuen täysautoma+ikalla, puoliautomaaiasetuksilla tai kokonaan manuaalises+. TäysautomaAikka tarkoicaa, ecä kamera hoitaa kuvaajan puolesta valotuksen ja värien säädön. Manuaalisäädöillä kuvaaja hoitaa koko palean itse. PuoliautomaAikalla kuvaaja valitsee, mihin haluaa vaikucaa ja mihin ei. Helppous ei häviä, muca kuvaamiseen saa huomacavasa enemmän vaihtoehtoja. Jos et ole järjestelmäkameran käycäjänä kokenut, muca haluat sila saada onnistuneita kuvia, käytä P- eli program-kuvausalaa. Sillä saat säädecyä valotusta ja värejä eikä salama pomppaa itsekseen ylös.

16 VALOTTAMINEN P-MOODILLA Arvioi valon määrä ja aseta ISO-luku. Mitä vähemmän valoa, sitä korkeampaa ISO-lukua tarvitset (ISO ). Kun valoa on paljon, pärjäät pienemmälläkin luvulla (ISO ). ISO-luvun suurentaminen tuo kuvaan kohinaa joka heikentää sen teknistä laatua, muca luvun jäcäminen liian pieneksi johtaa usein kuvan tärähtämiseen. Kohinaa saat myös poistecua kuvankäsicelyohjelmilla. Säädä kuvan valoisuu3a valotusmi3arin asteikolla. Saat kuvaan lisää valoa, kun siirrät valotusmicarin palkkia plussan puolelle. Miinuksella saat kuvaa tummemmaksi.

17 VÄRIEN SÄÄTÖ WB-napin takaa löydät ratkaisun liian kellertäviin, sinertäviin tai muuten hassun värisiin kuviin. Valitse symboleista se, joka vastaa parhaiten kuvausalanteen valoa: luonnonvalossa aurinko, keinovalossa hehkulamppu tai loisteputki. WB = White Balance, valkotasapaino. KUVAFORMAATIT Järjestelmäkameroilla voit kuvata kahta kuvaformaaja: RAW ja jpgkuvaa. Jpg:stä voit vielä valita erikseen kuvan laadun. RAW JPG Laadukkain ja suurikokoisin kuvaaedosto. VaaAi avautuakseen erillisen ohjelman (RAW-konverCeri) ja tallentamisen eri muotoon (jpg, Aff, png...). Laadukkain kuva, hitain työskentelyprosessi. Valmis kuva. Laadukkain jpg käy hyvin prinjinkin, muca kuvan käsicely huonontaa kuvan laatua. Laatuvaihtoehdot L, M, S (Canon) / Fine, Norm, Basic (Nikon).

18 PYSTYÄ VAI VAAKAA? Kuvan muodon määri3ää käy3ötarkoitus. PrinAssä käytetään kumpaakin tosin kansikuvat ovat lähes poikkeukseca pystykuvia. NeJkäytössä käytetään huomacavan paljon vaakakuvaa, sillä se skaalautuu paremmin mobiilinäytöille. KannaCaa muistaa myös neliön käycö. Kaksi neliön muotoista kuvaa vierekkän vastaa yhden vaakakuvan Alaa. Sosiaalisessa mediassa voit käycää pystyä, vaakaa tai neliötä. Älä anna kuvauslaiceen määricää kuvan muotoa (puhelimella aina pystykuvia jne)!

19 KUVAN KOKO NeIkäy3öön tarvitset sopivan pientä, priniin tarpeeksi isoa kuvaa. Kuvan resoluuao kertoo sen laadusta ja koosta. Järjestelmäkameran kuvissa on automaajsesa resoluuao 300ppi, joka sopii prinjin. NeJ- ja näycöresoluuao sen sijaan on 72ppi, joka on automaajsesa puhelimella ja tableteilla kuvatuissa kuvissa. Niiden kuvakokoa ei tarvitse pienentää nejkäycöön. KUVAKOKO NETTIKÄYTÖSSÄ 1200px / pitkä sivu, 72 ppi -> sopii useimpiin Alanteisiin 2880px / pitkä sivu, 72 ppi -> koko ruudun kokoiseksi tarkoitecu kuva, esim. leveät bannerit KUVAKOKO PRINTTIKÄYTÖSSÄ ResoluuAo ppi, riippuen paperin laadusta ja painotekniikasta.

20 MISSÄ JA KETÄ VOI KUVATA? Ihmisten kuvaaminen on salli3ua julkisilla paikoilla. Et tarvitse erillistä kuvauslupaa ulkona kuvatessasi, jos kaikilla on Alaan vapaa pääsy. Kuvaamista saatetaan rajoicaa kauppakeskuksissa ja asemilla vaikka se lain nojalla onkin sallicua. Ilman lupaa kuvaaminen on kiellecy julkisrauhan piiriin kuuluvissa paikoissa, kuten virastoissa, kouluissa, uimahalleissa, monissa museoissa ja muutenkin paikoissa, joihin ihmisillä ei ole vapaata pääsyä. Myös ko+rauhan piiri estää kuvaamisen. Siihen kuuluu koatalojen ja niiden pihojen, kerrostaloasuntojen, hotellihuoneiden, porraskäytävien ja esimerkiksi telcojen kuvaaminen. Jos ihminen ei halua itseään kuvacavan, on tätä tahtoa syytä kunnioicaa. Kuvauslupa voi olla myös suullinen tai ilmeillä ja eleillä annecu. Luvan antajan tulee kuitenkin olla täysissä sielun ja järjen voimissaan. Alaikäisten kuvaamiseen tulee kysyä erikseen huoltajan suostumus.

21 Kuvien julkaisemista säädellään kuitenkin tarkemmin. Vaikka olisit saanut kuvausluvan, ei se automaajsesa tarkoita julkaisulupaa. ErityisesA tämä koskee kuvien markkinoinaja mainoskäycöä. Kuvan julkaisemisesta voidaan tuomita, jos sen katsotaan aiheucaneen kuvan kohteelle vahinkoa. Julkaisualustalla ei ole merkitystä, vaan ratkaisevaa on, onko kuvaaja tuonut sen julkisesa nähtäväksi. Kuvaus- ja julkaisulupaa kannacaa kysyä aina, kun kuvaa ihmisiä. Suullinen julkaisulupa on usein riicävä, muca kirjallinen lupa kannacaa pyytää ainakin kun kyse on markkinoinamateriaaliin tarkoitetun kuvan julkaisemisesta. Lisää Aetoa: hcp://finnfoto.fi/tyokalut/ hcp://

Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti. Jonne Hirvonen.

Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti. Jonne Hirvonen. Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti Jonne Hirvonen Miksi video? Herättää huomiota Kertoo tarinoita Synnyttää tunteita Jää mieleen Videoita mobiilisti? Älypuhelin = tietokone + kamera = kaikki

Lisätiedot

Miten otan ja poistan valokuvia?

Miten otan ja poistan valokuvia? Miten otan ja poistan valokuvia? Miten otan valokuvia? 1. Takakamera 2. Etukamera selfie 3. Näyttökuva Mihin kuvat tallentuvat? Miten poistan kuvia? + Kuvausharjoituksia ja vinkkejä valokuvaamiseen Miten

Lisätiedot

Kuvaviestintä. yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus

Kuvaviestintä. yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus Kuvaviestintä yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus 7.4.2016 Tuensaajan viestintäohjeet Hankerahoitukseen kuuluu, että hankkeista tiedotetaan avoimesti. Hankkeet

Lisätiedot

Digitaalisen järjestelmäkameran käyttö Kuva-Artesaani Marko Koivistoinen http://www.peda.net/veraja/kuopio/kansalaisopisto/kuvataide/valokuvaus Kurssin sisältö Järjestelmäkameran perusrakenne Toiminta

Lisätiedot

Millainen on hyvä kuva? Anna-Kaarina Perko

Millainen on hyvä kuva? Anna-Kaarina Perko Millainen on hyvä kuva? Anna-Kaarina Perko MILLAINEN ON HYVÄ KUVA? Oletko usein miettinyt mikä saa kuvan näyttämään hyvältä ja nousemaan esille satojen kuvien joukosta? Miksi joku kuva voittaa kilpailut

Lisätiedot

Kun yritän luoda täydellisen kuvan, käytän aina tarkoin määriteltyjä

Kun yritän luoda täydellisen kuvan, käytän aina tarkoin määriteltyjä Täydellisen kuvan niksit Kun yritän luoda täydellisen kuvan, käytän aina tarkoin määriteltyjä suuntaviivoja. Kutsun niitä 9 elementiksi. Tässä artikkelissa käyn läpi mitä tarvitsen ja mitä otan huomioon

Lisätiedot

POWER TO YOUR NEXT STEP Tartu jokaiseen tilaisuuteen

POWER TO YOUR NEXT STEP Tartu jokaiseen tilaisuuteen POWER TO YOUR NEXT STEP Tartu jokaiseen tilaisuuteen you can 2 Matkamme alkaa Laineet kutsuvat! Lautailukoulu alkaa Digitaalisen järjestelmäkameran teho Vaihda objektiivia, vaihda näkökulmaa Vaihdettavien

Lisätiedot

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Digikamerasta kuvakirjaan Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Hannu Räisänen 2011 Akun ja kortin poisto Akun ja kortin poisto Sisäinen muisti Kamerassa saattaa olla myös sisäinen muisti

Lisätiedot

Kuvat ovat tärkeä osa Espoon kaupungin viestintää, ja siksi ne on suunnitellaan ja valitaan huolellisesti.

Kuvat ovat tärkeä osa Espoon kaupungin viestintää, ja siksi ne on suunnitellaan ja valitaan huolellisesti. -verkkosivuston KUVAMAAILMAn ohjeistus JOHDANTO Kuvat ovat tärkeä osa Espoon kaupungin viestintää, ja siksi ne on suunnitellaan ja valitaan huolellisesti. Espoo.fi-sivuston kuvat tukevat kaupungin visuaalista

Lisätiedot

Tehdään laadukas painotuote

Tehdään laadukas painotuote Tehdään laadukas painotuote 8 vinkkiä valokuvien ottamisesta ja toimittamiseen painotuotteisiin 1. Kuvaa kameran parhailla asetuksilla Kuvien tarkkuuden ja tiedostopakkauksen vaikutukset ovat korostuneet

Lisätiedot

Kuvankäsittely. DigiReWork Annamari Mäenhovi Kati Nieminen

Kuvankäsittely. DigiReWork Annamari Mäenhovi Kati Nieminen Kuvankäsittely DigiReWork 14.11.2017 Annamari Mäenhovi Kati Nieminen Työpajan sisältö Valokuvaamisen karkeat perusteet Kuvien ottamisen ja käyttämisen laillisuus Digitaalinen kuva Erityisvaatimukset alustoille

Lisätiedot

Mikä ihmeen oppilaskunta? SLL:n ja Allianssin oppilaskuntakoulutu Tampere Emma- SAna Vehmanen Varapuheenjohtaja Suomen Lukiolaisten LiiCo

Mikä ihmeen oppilaskunta? SLL:n ja Allianssin oppilaskuntakoulutu Tampere Emma- SAna Vehmanen Varapuheenjohtaja Suomen Lukiolaisten LiiCo Mikä ihmeen oppilaskunta? SLL:n ja Allianssin oppilaskuntakoulutu 13.4.2012 Tampere Emma- SAna Vehmanen Varapuheenjohtaja Suomen Lukiolaisten LiiCo Mikä oppilaskunta? Oppilaskunta = kaikki koulun oppilaat

Lisätiedot

TEKSTI // POUL SIERSBÆK. Opi käyttämään AUKON ESIVALINTAA. ƒ2.8. ƒ1.4 ƒ2. ƒ4 ƒ5.6 ƒ8 ƒ11 ƒ16 ƒ22 ƒ32. Digikuva 2015

TEKSTI // POUL SIERSBÆK. Opi käyttämään AUKON ESIVALINTAA. ƒ2.8. ƒ1.4 ƒ2. ƒ4 ƒ5.6 ƒ8 ƒ11 ƒ16 ƒ22 ƒ32. Digikuva 2015 TEKSTI // POUL SIERSBÆK Opi käyttämään AUKON ESIVALINTAA ƒ2.8 ƒ1 ƒ1.4 ƒ2 ƒ4 ƒ5.6 ƒ8 ƒ11 ƒ16 ƒ22 ƒ32 36 LUE uudistunut Digikuva Kuvassa käytettiin suurta aukkoa. Näin tausta pehmeni kauniisti ja valokohdat

Lisätiedot

404 CAMCORDER CAMCORDERIN & KAMERAN TOIMINTA

404 CAMCORDER CAMCORDERIN & KAMERAN TOIMINTA Suomi Finnish 404 CAMCORDER CAMCORDERIN & KAMERAN TOIMINTA Liitteet ARCHOS 404 -käyttöoppaaseen Katso www.archos.com/manuals ladataksesi tämän käyttöoppaan viimeisimnman version. Versio 1.1 Tämä käyttöopas

Lisätiedot

G R A A. Kaarinan Pojat ry:n graafinen ohjeistus

G R A A. Kaarinan Pojat ry:n graafinen ohjeistus G R A A FI O HJ E IS Kaarinan Pojat ry:n graafinen ohjeistus N E N T US Logo Kaarinan Pojat ry:n logon tulee näkyä kaikissa KaaPon materiaaleissa, myös joukkueiden tuottamissa materiaaleissa. Logoa käytetään

Lisätiedot

Klassikan opiskelijoiden julkaisualusta. Lukuvuosi 2015-2016

Klassikan opiskelijoiden julkaisualusta. Lukuvuosi 2015-2016 Klassikan opiskelijoiden julkaisualusta Lukuvuosi 2015-2016 Sisällysluettelo Oman oppikirjan tai -materiaalin tuottaminen..................... 3 Artikkelin lisääminen Zine julkaisuun..........................

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

KAMERA VIDEOKAMERA - GALLERIA

KAMERA VIDEOKAMERA - GALLERIA Heikki Aulio 24.01.2016 1 (8) LENOVO TAB2 10-30 TABLETIN KÄYTTÖOHJEITA Android 5.1.1 FOIBESSA KAMERA VIDEOKAMERA - GALLERIA Sisällys 1 KAMERA JA VIDEOKAMERA... 2 2 KAMERALLA KUVAAMINEN... 3 3 VIDEOKAMERALLA

Lisätiedot

JUHA TAKANEN AV-KOULUTUS/ EPILEPSIALIITTO

JUHA TAKANEN AV-KOULUTUS/ EPILEPSIALIITTO 19.11.2016 JUHA TAKANEN AV-KOULUTUS/ EPILEPSIALIITTO MIKSI VIDEO? - IHMINEN ELÄÄ TUNTEISTA JA HALUAA TULLA LIIKUTETUKSI - HYVÄ VIDEO HERÄTTÄÄ TUNTEITA JA JÄTTÄÄ MUISTIJÄLJEN - VIDEON VOIMA ON SEN TAVASSA

Lisätiedot

Digitaalisen järjestelmäkameran käyttö

Digitaalisen järjestelmäkameran käyttö Digitaalisen järjestelmäkameran käyttö Kuva-Artesaani Marko Koivistoinen http://www.peda.net/veraja/kuopio/kansalaisopisto/kuvatai de/valokuvaus Kurssin sisältö Järjestelmäkameran perusrakenne Toiminta

Lisätiedot

Suomen suosituimmat. Kiinnostu valokuvasta ja opi paremmaksi kuvaajaksi. Markku Saiha Luontokuvaajan kenttäopas

Suomen suosituimmat. Kiinnostu valokuvasta ja opi paremmaksi kuvaajaksi. Markku Saiha Luontokuvaajan kenttäopas KUVAA KÄNNYKÄLLÄ Suomen suosituimmat VALOKUVAUSOPPAAT Mikko Pylkkö Kuvaa kännykällä ja tabletilla Kirja lähestyy kännykkä- ja tablettikuvaamista nimenomaan kuvaamisen näkökulmasta. Upeissa käytännön esimerkeissä

Lisätiedot

Palopaikan dokumentointi. vrk. Tuomas Teräväinen

Palopaikan dokumentointi. vrk. Tuomas Teräväinen Palopaikan dokumentointi vrk. Tuomas Teräväinen 27.11.2018 Luennon sisältö Alkuvaiheen kuvat Kalusto Ilmakuvaus Paikkatutkinta Piirrokset Tallenteiden säilyttäminen 2 Alkuvaiheen kuvat Joskus ratkaiseva

Lisätiedot

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8 Tasot ja kanavat Yleistä Tasot eli layerit ovat tärkeä osa nykyajan kuvankäsittelyä. Tasojen perusidea on se, että ne ovat läpinäkyviä "kalvoja", joita

Lisätiedot

Digikuvaus selkokielellä

Digikuvaus selkokielellä Petri Ilmonen JA HEIKKI LINDBERG Digikuvaus selkokielellä Sisällysluettelo Saatesanat 3 5 Ohjeita kuvaajalle 34 Johdanto Digitaalisen valokuvaamisen osaamissisällöt 1 Digitaalinen kuva 1.1 Perinteinen

Lisätiedot

Pokkarista kaikki irti

Pokkarista kaikki irti Pokkarista kaikki irti Parempia kuvia pinnan alta kompaktikameralla Sisältö Miksi sukelluskuvaus on vaikeaa? Pokkariko mukaan pinnan alle? Miten onnistua pokkarilla? Miten kuva rakennetaan? Miten kehittyä

Lisätiedot

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Nikon 1 -järjestelmäkameroilla elämäsi vauhdikkaimpien hetkien ikuistaminen onnistuu kätevästi. Vaihdettavalla objektiivilla varustetut Nikon 1 -kamerat ovat erittäin

Lisätiedot

KUVA OLIS KIVA. kuva viestinnässä ja markkinoinnissa / Sanna Henttonen, graafinen suunnittelija, sanna.henttonen@phkk.fi

KUVA OLIS KIVA. kuva viestinnässä ja markkinoinnissa / Sanna Henttonen, graafinen suunnittelija, sanna.henttonen@phkk.fi KUVA OLIS KIVA kuva viestinnässä ja markkinoinnissa / Sanna Henttonen, graafinen suunnittelija, sanna.henttonen@phkk.fi Kuva on AINA tekijänoikeuden alaista materiaalia Kuvaajan nimi on mainittava Oltava

Lisätiedot

VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä

VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä Opinnäytetyö Jyväskylän ammattiopisto, Tekniikan ja liikenteen yksikkö AV-viestintä Maaliskuu 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto 3 2 Välineet 3 3 Kuvaaminen

Lisätiedot

Valon määrä ratkaisee Aukko

Valon määrä ratkaisee Aukko Valon määrä ratkaisee Aukko syväterävyys Suljinaika ISO liike ja terävyys valoherkkyys ja kohina Valon määrä ratkaisee / ajan esivalinta Bulb käytössä M-tilassa, valottaa niin kauan kuin painetaan laukaisinta

Lisätiedot

Anatomisia taitekohtia kannattaa varoa. Anatomisia taitekohtia ovat nilkat, polvet, haarus, kyynärpää ja yleensä vartalon taitekohdat.

Anatomisia taitekohtia kannattaa varoa. Anatomisia taitekohtia ovat nilkat, polvet, haarus, kyynärpää ja yleensä vartalon taitekohdat. 1 2 Dokumentin aiheen totuus on usein laajempi kuin mitä videolle on voitu vangita. Siksi dokumentin ennakkotutkimusvaihe on olennainen dokumentin lopullisen totuudellisuuden kannalta. Tässä vaiheessa

Lisätiedot

Digikamera tutuksi 2016/12

Digikamera tutuksi 2016/12 Digikamera tutuksi 2016/12 Ohjelma 9-11 teoria ja oman kameran asetukset 11.00 harjoitustehtävät, ryhmäjako opettajien esittely 11-11.30 tauko paikalla eväät tai kahvila 12-n.14 kuvausharjoituksia, puoli

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Tervetuloa tutustumaan Seure Keikkanetti -mobiilisovellukseen!

Tervetuloa tutustumaan Seure Keikkanetti -mobiilisovellukseen! Tervetuloa tutustumaan Seure Keikkanetti -mobiilisovellukseen! Lataa Seuren Keikkanetti -mobiilisovellus puhelimeesi tai tablettiisi sovelluskaupastasi. Ilmainen sovellus toimii Android- ja ios-käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Asiat jotka sinun pitäisi tietää ja hallita ennen hyvien valokuvien ottamista

Asiat jotka sinun pitäisi tietää ja hallita ennen hyvien valokuvien ottamista Kunnon Kuvan ABC Asiat jotka sinun pitäisi tietää ja hallita ennen hyvien valokuvien ottamista Kamerassa on himmennin, jolla määrätään aukon koko. Suljin taas määrää kuinka kauan valoa päästetään kennolle.

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Valaisukurssi. TT-Kamerat, kevät 2010 Jari Huilla. Lisenssi: Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi

Valaisukurssi. TT-Kamerat, kevät 2010 Jari Huilla. Lisenssi: Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi Valaisukurssi TT-Kamerat, kevät 2010 Jari Huilla Lisenssi: Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi Aikataulusta 12.4.: Salamavalaisun perusasiat ja yhden salaman käyttö potrettivalaisussa

Lisätiedot

PIKAOPAS ONNEKSI OLKOON! uusi LCD

PIKAOPAS ONNEKSI OLKOON! uusi LCD ONNEKSI OLKOON! sinulla on uusi LCD Tämä pikaopas opettaa sinulle perusasiat, tämän jälkeen olet valmis taltioimaan elämäsi uskomattomimmat hetket GoPro kamerallasi. PIKAOPAS Lataa tarkempi käyttöohje

Lisätiedot

SISÄLLYS JOHDANTO 5. KUVAT 1. TUNNUS - SANOMA 6. VERKKOSIVUT 2. TUNNUS - KÄYTTÖ 7. TUOTEKORTIT JA ESITTEET. 2.1 Suoja-alue. 7.

SISÄLLYS JOHDANTO 5. KUVAT 1. TUNNUS - SANOMA 6. VERKKOSIVUT 2. TUNNUS - KÄYTTÖ 7. TUOTEKORTIT JA ESITTEET. 2.1 Suoja-alue. 7. GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLLYS JOHDANTO 1. TUNNUS - SANOMA 2. TUNNUS - KÄYTTÖ 2.1 Suoja-alue 2.2 Eri osien käyttö 2.3 Minimikoot 5. KUVAT 6. VERKKOSIVUT 7. TUOTEKORTIT JA ESITTEET 7.1 Tuotekortit 7.2 Esitteet

Lisätiedot

G r a a f i n e n o h j e i s t o

G r a a f i n e n o h j e i s t o Graafinen ohjeisto S I S Ä L LYS Alustus Puhetapa Värit Logo Typografia Kuvituselementti Kuvamaailma Sovelluksia 03 04 06 08 13 16 19 22 02 ALUSTUS Tämä on Hääyö-tapahtuman brand guide. Löydät ohjeistosta

Lisätiedot

Tuhat tarinaa hengittäjistä. Hengitysliiton graafinen ohje yhdistyksille

Tuhat tarinaa hengittäjistä. Hengitysliiton graafinen ohje yhdistyksille Tuhat tarinaa hengittäjistä Hengitysliiton graafinen ohje yhdistyksille Tuhat tarinaa Graafiset ohjeet yhdistyksille Tästä paketista löydät graafisia ohjeita ja neuvoja materiaalien tuottamiseen oman yhdistyksesi

Lisätiedot

Digikuvan peruskäsittelyn. sittelyn työnkulku. Soukan Kamerat 22.1.2007. Soukan Kamerat/SV

Digikuvan peruskäsittelyn. sittelyn työnkulku. Soukan Kamerat 22.1.2007. Soukan Kamerat/SV Digikuvan peruskäsittelyn sittelyn työnkulku Soukan Kamerat 22.1.2007 Sisält ltö Digikuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Skannaus Kuvan kääntäminen Värien säätö Sävyjen säätö Kuvan koko ja resoluutio

Lisätiedot

SISÄLLYS. Tunnus 3 Värit 5 Typografia 6 Visuaalinen elementti 7 Ilmesovellukset 8 Kuvien käyttö 11. Uusimaa hanke Graafinen ohjeistus

SISÄLLYS. Tunnus 3 Värit 5 Typografia 6 Visuaalinen elementti 7 Ilmesovellukset 8 Kuvien käyttö 11. Uusimaa hanke Graafinen ohjeistus GRAAFINEN OHJEISTUS SISÄLLYS Tunnus 3 Värit 5 Typografia 6 Visuaalinen elementti 7 Ilmesovellukset 8 Kuvien käyttö 11 Uusimaa 2019 -hanke Graafinen ohjeistus TUNNUS Uusimaa 2019 -hankkeen tunnus on kaksikielinen.

Lisätiedot

Tehokas nettivideo. 5.2.2015 MASSIVE Helsinki & TrueStory. Sanasto tinyurl.com/videosanasto

Tehokas nettivideo. 5.2.2015 MASSIVE Helsinki & TrueStory. Sanasto tinyurl.com/videosanasto Tehokas nettivideo 5.2.2015 MASSIVE Helsinki & TrueStory Sanasto tinyurl.com/videosanasto Ohjelma 5.2.2015 08.30 Aamukahvi 09.00 Minkälainen on tehokas video viestinnässä ja markkinoinnissa? Miksi videoiden

Lisätiedot

High Dynamic Range. Simo Veikkolainen 6.9.2010

High Dynamic Range. Simo Veikkolainen 6.9.2010 High Dynamic Range Simo Veikkolainen 6.9.2010 High Dynamic Range High Dynamic Range: kuvantamista jossa kuvaan saadaan laajempi dynamiikka kuin mitä kamera pystyy tallentamaan Dynamiikalla tarkoitetaan

Lisätiedot

Kangasvekkikaihtimet. Kaunista ja yksinkertaista, monia mahdollisuuksia

Kangasvekkikaihtimet. Kaunista ja yksinkertaista, monia mahdollisuuksia Kangasvekkikaihtimet Kaunista ja yksinkertaista, monia mahdollisuuksia Uudista ja muuta kauniilla vekeillä Kangasvekkikaihdin yhdistää hienolla tavalla ryhdikkäät, suorat linjat ja pehmeän kauniit kankaat.

Lisätiedot

VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

VALOKUVAUKSEN PERUSTEET VALOKUVAUKSEN PERUSTEET Sampsa Sulonen sampsa.sulonen@suomenlatu.fi +358408343174 @sampsasulo Kameroiden ominaisuudet Kennon koko ja sen vaikutukset Megapikselimäärät Peilitön tai peilillinen Tarkennuksen

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

EF70-200mm f/4l USM FIN. Käyttöohjeet

EF70-200mm f/4l USM FIN. Käyttöohjeet EF70-200mm f/4l USM FIN Käyttöohjeet Kiitämme Canon-tuotteen hankinnasta. Canon EF70-200mm f/4l USM -objektiivi on Canon EOS -kameroille kehitetty pienikokoinen, tehokas telezoom-objektiivi. USM on lyhennys

Lisätiedot

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Copyright Hannu Räisänen 2010 1 MITÄ SAA JA MITÄ EI SAA KUVATA? Copyright Hannu Räisänen 2010 2 MITÄ SAA JA MITÄ EI SAA KUVATA?

Lisätiedot

TEKSTI // FRANK SEBASTIAN HANSEN. Hallitse KUVATYYLIT A S P N F M. Digikuva 2016

TEKSTI // FRANK SEBASTIAN HANSEN. Hallitse KUVATYYLIT A S P N F M. Digikuva 2016 TEKSTI // FRANK SEBASTIAN HANSEN Hallitse KUVATYYLIT A S P N F M L 34 Kuvatyylillä Maisema tulee taivaan sinisestä ja kasvien vihreästä kylläisiä. 1/200 SEKUNTI F10 ISO 200 24 MM Jo kuvausvaiheessa voit

Lisätiedot

Asiakirjojen vertailu-kurssi

Asiakirjojen vertailu-kurssi Asiakirjojen vertailu-kurssi Revussa voi verrata keskenään kahta PDF:ää ja automaattisesti näyttää niiden väliset erot. Piirrosten ja kaaviokuvien vertailu sujuu siten helposti ja nopeasti. Kun haluat

Lisätiedot

Mustonen-Kahvimaa kotisivuston ehdot, luvat ja toimintatavat suomeksi. Mustonen-Kahvimaa 2014-2015

Mustonen-Kahvimaa kotisivuston ehdot, luvat ja toimintatavat suomeksi. Mustonen-Kahvimaa 2014-2015 Mustonen-Kahvimaa kotisivuston ehdot, luvat ja toimintatavat suomeksi. Mustonen-Kahvimaa 2014-2015 Mustonen-Kahvimaa Asiakirjat suomeksi 0. Sisällysluettelo 0.1 Sisällysluettelo 1 1. Luvat 1.1 Kuvauslupa

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohje 2018

Sosiaalisen median ohje 2018 Sosiaalisen median ohje 2018 Miten teet hyvän ja mielenkiintoisen somejulkaisun? Julkaisun tulee olla mielenkiintoinen ja sen tulee herättää lukijan kiinnostus Lisää julkaisuihin kuvia, videoita tai linkkejä.

Lisätiedot

Kauneimmat Joululaulut: Visuaalisen ilmeen ohjeisto

Kauneimmat Joululaulut: Visuaalisen ilmeen ohjeisto Kauneimmat Joululaulut: Visuaalisen ilmeen ohjeisto 7.3.2017 Tämä on vuonna 2017 uusitun Kauneimpien Joululaulujen visuaalisen ilmeen ohjeisto. Ohjeiston mukana toimitetaan alkuperäiset logotiedostot,

Lisätiedot

Brändinäkyvyyselementtien aineisto-ohje

Brändinäkyvyyselementtien aineisto-ohje Brändinäkyvyyselementtien aineisto-ohje Hyödynnä brändinäkyvyyspakettimme kaikki mahdollisuudet ja rakenna brändiäsi pitkäjänteisesti: varmista yrityksesi ja kohteidesi erottuva ja laadukas näkyvyys kaikilla

Lisätiedot

TEKSTI // POUL SIERSBÆK. Ohjeet ja tekniikka. Kun eläimiä kuvataan piilokojusta, voi tarkennus lukittua. Digikuva 2015

TEKSTI // POUL SIERSBÆK. Ohjeet ja tekniikka. Kun eläimiä kuvataan piilokojusta, voi tarkennus lukittua. Digikuva 2015 TEKSTI // POUL SIERSBÆK Kun eläimiä kuvataan piilokojusta, voi tarkennus lukittua esimerkiksi ruohoon. Se vältetään tarkentamalla käsin. Ohjeet ja tekniikka TARKENNA 72 KÄSIN Käsin tarkentamalla pärjäät

Lisätiedot

Version 2. Lue tämä esite yhdessä kameran käyttöohjeen kanssa.

Version 2. Lue tämä esite yhdessä kameran käyttöohjeen kanssa. Version 2 Tämä osa selostaa muutokset, jotka ovat tulleet kameran käyttöympäristön uuteen versioon - Dimâge EX Operating Environment Version 2. (kameran sisäinen käyttöohjelma) Lue tämä esite yhdessä kameran

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO VIDEOILLE SISÄISEEN KÄYTTÖÖN. Päivitetty

GRAAFINEN OHJEISTO VIDEOILLE SISÄISEEN KÄYTTÖÖN. Päivitetty GRAAFINEN OHJEISTO VIDEOILLE SISÄISEEN KÄYTTÖÖN Päivitetty 26.1.2018 SISÄLLYS ELEMENTTIEN KÄYTTÖ VIDEOSSA... 3 TEKIJÄNOIKEUDET... 4 TUNNUS... 5 Ei-toivottu käyttö...6 VÄRIMAAILMA... 7 TYPOGRAFIA... 8 KUVAMAAILMA...

Lisätiedot

Videon tallentaminen Virtual Mapista

Videon tallentaminen Virtual Mapista Videon tallentaminen Virtual Mapista Kamera-ajon tekeminen Karkean kamera ajon teko onnistuu nopeammin Katseluohjelmassa (Navigointi > Näkymät > Tallenna polku). Liikeradan ja nopeuden tarkka hallinta

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE. Nikon tuo markkinoille uuden sukupolven. kuvankäsittelyohjelmiston. Capture NX2: entistä tehokkaampi ja helppokäyttöisempi

LEHDISTÖTIEDOTE. Nikon tuo markkinoille uuden sukupolven. kuvankäsittelyohjelmiston. Capture NX2: entistä tehokkaampi ja helppokäyttöisempi Nikon tuo markkinoille uuden sukupolven kuvankäsittelyohjelmiston Capture NX2: entistä tehokkaampi ja helppokäyttöisempi Amsterdam, Alankomaat, 3. kesäkuuta 2008 Nikon Europe julkistaa uuden Capture NX2

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS PUNASILMÄISYYS, VÄRI, KUVAKOKO, RAJAUS PUNASILMÄISYYS Kuvien punasilmäisyyden joutuu kohtaamaan usein huolimatta kameroiden hyvistä ominaisuuksista. Ohjelma tarjoaa hyvän työvälineen

Lisätiedot

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Copyright Hannu Räisänen 2010 1 Kuvankäsittely Copyright Hannu Räisänen 2010 2 Kuvankäsittelyn työskentelyjärjestys Kopioi

Lisätiedot

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä!

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Innostu ja innosta viestintä on kivaa! Viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Pienillä askelilla eteenpäin, hyvä viestintä sujuvoittaa

Lisätiedot

EF24-105mm f/4l IS USM

EF24-105mm f/4l IS USM EF24-105mm f/4l IS USM FIN Käyttöohjeet Kiitämme Canon-tuotteen hankinnasta. Canon EF24-105mm f/4l IS USM objektiivi on EOS-kameroille kehitetty korkealaatuinen, standardi zoom-objektiivi. Siinä on kuvan

Lisätiedot

KVPS Tukena Oy Graafinen ohjeisto 04/2018

KVPS Tukena Oy Graafinen ohjeisto 04/2018 1 KVPS Tukena Oy Graafinen ohjeisto 04/2018 2 Graafinen ohjeisto Tervetuloa tutustumaan KVPS Tukena Oy:n graafisiin ohjeisiin. Tämä ohjeisto sisältää ohjeita ja vinkkejä brändi-identiteetin käyttöön ja

Lisätiedot

Arvo&Lahja Aktiivinen arki ikäihmisille ja nuorille. Hyvä kuva. Hannu Räisänen Kevät 2017 Osa 1

Arvo&Lahja Aktiivinen arki ikäihmisille ja nuorille. Hyvä kuva. Hannu Räisänen Kevät 2017 Osa 1 Arvo&Lahja Aktiivinen arki ikäihmisille ja nuorille Hyvä kuva Hannu Räisänen Kevät 2017 Osa 1 Luentojen sisältö Osa 1 Kuvaajan oikeudet ja velvollisuudet Hyvän kuvan ominaisuudet Valokuvauksen perusteet

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

GRAAFFINEN OHJEISTUS TOIMINNANTOTEUTTAJAT

GRAAFFINEN OHJEISTUS TOIMINNANTOTEUTTAJAT TOIMINNANTOTEUTTAJAT 0 ALUSTUS Tähän graafiseen ohjeistukseen on koottuna tietoa kuinka Lasten Liike iltapäivien toiminnantoteuttajat voivat käyttää Lasten Liike tunnuksia, kuvia ja tekstiä toiminnasta

Lisätiedot

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRJ-100-12(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRJ-100-12(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C Tässä esitteessä on kuvattu tämän laiteohjelmapäivityksen sisältämät 3Dtoiminnot. Lisätietoja on Käyttöoppaassa ja mukana toimitetun CD-ROMlevyn α Käsikirjassa. 2010 Sony Corporation

Lisätiedot

NIKON COOLPIX S3000 NIKON DSLR D3100 AP-SYSTEMS - KAMERATARJOUKSET. Tarjoushinta 139,- Nikon 3100 + Tamron 18-200 mm pakettihintaan 599,-

NIKON COOLPIX S3000 NIKON DSLR D3100 AP-SYSTEMS - KAMERATARJOUKSET. Tarjoushinta 139,- Nikon 3100 + Tamron 18-200 mm pakettihintaan 599,- Sivu 1 NIKON COOLPIX S3000 139,- 5640000172 NIKON COOLPIX S3000 SORT VMA541E1 EAN: 018208918966 139 NIKON DSLR D3100 Nikon 3100 + Tamron 18-200 mm pakettihintaan 599,- Sivu 2 PENTAX OPTIO S1 139,50 PENTAX

Lisätiedot

Valokuvilla on väliä

Valokuvilla on väliä Valokuvilla on väliä Kuvan koko ja muoto Alkuperäinen kuva 1. Klikkaa hiirellä kuvaa, jolloin saat näkyviin muokkauskehikon 3. Säilyttää oikean kuvasuhteen 2. Vie hiiri pikkuneliön päälle ja pidä painike

Lisätiedot

Turun yliopiston ylioppilaskunnan graafinen ohjeisto 2016

Turun yliopiston ylioppilaskunnan graafinen ohjeisto 2016 Turun yliopiston ylioppilaskunnan graafinen ohjeisto 2016 1. Tunnus 1.1 Markkinointitunnus Käytetään esimerkiksi TYYn viestinnässä, esitteissä, oppaissa, julisteissa, markkinointitavaroissa, sosiaalisessa

Lisätiedot

Sinulla voi olla puhelimessasi, tabletissasi tai kotikoneellasi muitakin Google-tunnuksia, mutta käytä koulutöihisi koulun Google-tunnusta.

Sinulla voi olla puhelimessasi, tabletissasi tai kotikoneellasi muitakin Google-tunnuksia, mutta käytä koulutöihisi koulun Google-tunnusta. Google classroom ohje digikasvioita varten Älä stressaa. Kerää tai kuvaa kasvit ohjeen mukaan niiden kukkimisaikaan kesällä rennosti, koska elokuussa ne eivät enää kaikki kuki. Kaiken muun voimme tehdä

Lisätiedot

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje Tervetuloa käyttämään Samsungin Galaxy Tab tietokonetta Laitteen keskeinen ominaisuus on 7 tuuman kosketusnäyttö, jonka alapuolella ole neljä (4) taustavalaistua ohjausnäppäintä, ja yläpuolella 1.3 pixelin

Lisätiedot

Kannusta Mua -kampanjan postausvinkkejä turnausjärjestäjälle

Kannusta Mua -kampanjan postausvinkkejä turnausjärjestäjälle Kannusta Mua -kampanjan postausvinkkejä turnausjärjestäjälle Voit kopioida osan vaikka suoraan ja lisätä perään turnauksen tai seurasi käyttämiä hashtageja (tässä #Xturnaus #Xseura #Xjoukkue). Käytä aina

Lisätiedot

Suupohjan koulutuskuntayhtymä. Graafinen ohjeisto

Suupohjan koulutuskuntayhtymä. Graafinen ohjeisto Suupohjan koulutuskuntayhtymä Graafinen ohjeisto Graafinen ohjeisto Tämä graafinen ohjeisto antaa perusohjeet Vuoksin visuaalisen ilmeen käytöstä markkinointiviestinnässä. Graafisen ohjeiston noudattamisella

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Upeita kuvia heikossakin valossa

Upeita kuvia heikossakin valossa Tiedote 6.8.2009 Upeita kuvia heikossakin valossa Uudet TX1 ja WX1 -mallit ovat yhteensopivia oman henkilökohtaisen valokuvaajan, Party-shot IPT-DS1:n kanssa. Sonyn Cyber-shot TX1 ja WX1 -kamerat esittelevät

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

SISÄLLYS SISÄLLYS TUNNUS SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO VÄRIMÄÄRITYKSET TYPOGRAFIA

SISÄLLYS SISÄLLYS TUNNUS SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO VÄRIMÄÄRITYKSET TYPOGRAFIA Suomen Lions-liitto ry:n GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLLYS SISÄLLYS TUNNUS SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO VÄRIMÄÄRITYKSET TYPOGRAFIA 2 3 4 5 6 Suomen Lions-liitto ry:n graafinen ohjeisto on tehty yhtenäistämään järjestön

Lisätiedot

Pyrimme Nikon Schoolin avulla näyttämään ja selittämään kameran toimintoja, jotta voisit hyödyntää kaikkia kamerasi ominaisuuksia.

Pyrimme Nikon Schoolin avulla näyttämään ja selittämään kameran toimintoja, jotta voisit hyödyntää kaikkia kamerasi ominaisuuksia. 1 Pyrimme Nikon Schoolin avulla näyttämään ja selittämään kameran toimintoja, jotta voisit hyödyntää kaikkia kamerasi ominaisuuksia. Tämä esite sisältää yleiskatsauksen kuvaamiseen sekä hieman tietoja

Lisätiedot

MoViE- sovelluksen käyttöohjeet

MoViE- sovelluksen käyttöohjeet MViE- svelluksen käyttöhjeet Yleistä tieta: MViE- palvelua vidaan käyttää mbiililaitteilla jk käyttämällä laitteessa levaa selainhjelmaa tai lataamalla laitteeseen ma MViE- svellus Svelluksen kautta vidaan

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI TYÖKALUPAKKI eli sosiaalisen median pikaopas nenäilijälle Nenätapahtuman tueksi. Näiden ohjeiden avulla tempaiset verkostosi mukaan sosiaalisessa mediassa. MISTÄ LIIKKEELLE?

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

Istuinselusta. Lopullinen koko mm 180 x 120 mm Suunni2ele kokoon mm 180 x 120 mm Leikkuuvarat 3 mm

Istuinselusta. Lopullinen koko mm 180 x 120 mm Suunni2ele kokoon mm 180 x 120 mm Leikkuuvarat 3 mm Aineisto-ohjeita Istuinselusta Lopullinen koko mm 180 x 120 mm Suunni2ele kokoon mm 180 x 120 mm Leikkuuvarat 3 mm Istuinselusta suunnitellaan lopulliseen kokoon 180 x 120 mm. Kokoperät Lopullinen koko

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Jos sinulla on kysyttävää 10. Vastaanotin toimi.

Jos sinulla on kysyttävää 10. Vastaanotin toimi. Tärkeät turvallisuustiedot ennen käyttöönottoa 1 Onnea uuden Langattoman Baby Guardin johdosta. Ennen kuin otat langattoman Baby Guardin käyttöösi, lue kaikki turvallisuus- ja käyttööhjeet huolellisesti,

Lisätiedot

Kuvankäsittelyn mahdollisuudet

Kuvankäsittelyn mahdollisuudet Kuvankäsittelyn mahdollisuudet Johdanto digikuvien käsittelyyn mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Bittikartat ja vektorit Bittikarttagrafiikka Kuva muodostuu pikseleistä, joista jokaisella tietty väriarvo

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys TYY 2017 Frida Pessi 20.12.2017 Viestintä eli kommunikaatio Sanomien siirtämistä Merkitysten tuottamista Mutta myös yhteisen ymmärryksen tuottamista (yhteisöllisyys)

Lisätiedot

Outlook ja Yritysportaali Androidille

Outlook ja Yritysportaali Androidille Outlook ja Yritysportaali Androidille Sisältö 1. Tarvittavat sovellukset... 2 2. Secure Hubiin kirjautuminen... 3 3. Outlookin ja Yritysportaalin käyttöönotto... 5 4. Hyvä ottaa huomioon asennuksen jälkeen....

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Vaatetusmuotoilu Teollinen muotoilu Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: yläkoulu Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablettitietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa

Lisätiedot

Langaton verenpainemittari (BP7) PIKAOPAS

Langaton verenpainemittari (BP7) PIKAOPAS FI Langaton verenpainemittari (BP7) PIKAOPAS Pikaoppaassa kerrotaan, kuinka mobiililaite määritellään, Bluetooth-yhteys muodostetaan ja verenpaine mitataan. Noudata alla olevia ohjeita aloittaaksesi mittauksen.

Lisätiedot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot 1, Ohjaus zoom -toiminnot P6SLite ohjaus- ja zoom komennot Osa 1 pikanäppäintoiminnon Valitse APP-käyttöliittymää ja APP ilmestyy toimintopainikkeeseen. Paina + = ZOOM +, paina - = ZOOM-. 2, Manuaalinen

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

valo Valokuvauksessa käytettävien valonlähteiden

valo Valokuvauksessa käytettävien valonlähteiden Vallitseva valo Valokuvauksessa käytettävien valonlähteiden joukossa kotien, työpaikkojen, katujen ja julkisten tilojen keinovalaistusta ei pidetä juuri arvossa. Päivänvalo on luonnollisin valonlähde.

Lisätiedot