Leikkivälineitä kaikille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Leikkivälineitä kaikille"

Transkriptio

1 Leikkivälineitä kaikille

2

3 Lasten elämän tulisi olla helppoa. Siinä pitää olla leikkiä ja naurua. Kun lapsuus on ohi, siitä pitää jäädä kauniita muistoja se tekee lapsista älykkäitä, empaattisia ja vahvoja. Tässä esitteessä näytämme kuinka voit parhaiten luoda esteettömän leikkipaikan. ja elinikäisiä ystäviä. Me HAGSilla haluamme varmistaa, ettei tämä mene keneltäkään sivu suun. Siksi kehitämme leikki- ja kohtaamispaikkoja, jotka ovat kaikkien käytettävissä fyysisistä ominaisuuksista riippumatta. YK:n yleiskokouksen artiklan 31 mukaan kaikilla maailman lapsilla on oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, leikkiin ja virkistykseen. Myös fyysisesti tai psyykkisesti toimintarajoitteisilla lapsilla on oikeus osallistua aktiivisesti yhteisön toimintaan*. Pitämällä nämä mielessä, kun muotoilemme ja suunnittelemme tuotteitamme, voimme luoda mahdollisuuksia liikkeelle ja leikille lasten omilla ehdoilla. Haluamme, että leikki antaa voimaa ja rohkeutta ja seuraa lasta läpi koko elämän. Ajatusmaailmamme lähtökohta on HAGSleikkikehä. Se osoittaa selkeästi, että leikki on paljon muutakin kuin hetken hauskuutta * Fyysisesti tai psyykkisesti toimintarajoitteisilla lapsilla on oikeus tasa-arvoiseen ja hyvään elämään, joka mahdollistaa aktiivisen osallistumisen yhteisön toimintaan. Lapsilla on oikeus leikkiin, lepoon ja vapaa-aikaan. YK.n yleiskokouksen artiklat lapsen oikeuksista.

4 Mitä tarkoitamme kun sanomme leikkivälineitä kaikille? Kun lapselta kysytään mitä leikki on, vastaus on usein; juosta, jahdata, pyöräillä ja pelata palloa. Leikki yhdistetään liikkeeseen, yhdessäoloon ja haasteisiin. Vastaus on sama, oli lapsella toimintarajoitteita tai ei. Käsitteen esteetön merkitys vaihtelee tilanteen mukaan ja leikkipaikka pitääkin sovittaa sitä käyttävien lasten tarpeisiin. Sillä ihan niin kuin kaikki muutkin lapset, toimintarajoitteiset lapset voivat ja haluavat leikkiä. Tässä esitteessä kerromme, mitä ajattelemme leikkipaikkoja suunnitellessamme ja miten voimme auttaa sinua sovittamaan leikkipaikan sellaiseksi, että se on kaikkien käytettävissä. Koulupihat ja leikkipuistot on nykyisin usein muotoiltu sellaisiksi, että ne sulkevat toimintarajoitteiset lapset ulos fyysisistä aktiviteeteista. Vuoden 2010 aikana kaikki Ruotsin leikkipaikat sovitetaan ja muutetaan esteettömiksi. Silloin kaikilla ihmisillä on pääsy julkisille paikoille ja he voivat olla osa yhteisöä. Kansallisen toiminta- ohjelman»potilaasta kansalaiseksi«tavoitteena on, että kaikille tytöille, pojille, naisille ja miehille, joilla on näkyviä tai näkymättömiä toimintarajoitteita, tarjotaan mahdollisuus olla täysipainoisia kansalaisia. Aikuisten tavoin myös lapsilla pitää olla mahdollisuus liikkua vapaasti omien edellytystensä mukaan. Esimerkiksi kouluissa, joissa lapsilla on selkeitä toimintarajoitteita, sovitus voi vaatia suurimittaisia toimenpiteitä, jotka edellyttävät paljon suunnittelua alusta lähtien. Julkisilla leikkipaikoilla kyse voi olla tietyistä muutoksista, jotka lisäävät helposti leikkipaikan käytettävyyttä. HAGS on kehittänyt leikkituotteita lapsille jo yli 60 vuoden ajan. Vuosien varrella olemme keränneet paljon kokemusta ja tietoa siitä, miten leikkipaikka muotoillaan parhaalla tavalla. Esteettömyyteen liittyvän osaamisemme lisäämiseksi olemme vuosien varrella tehneet yhteistyötä useiden organisaatioiden ja asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi kuuntelemme tietysti lasten mielipiteitä ja nerokkaita ideoita. Yhdessä luomme ratkaisuja, jotka tuovat leikin kaikkien lasten ulottuville.

5 Muista nämä leikkipaikkaa suunnitellessasi Esteettömät leikkipaikat ovat luonnollinen kohtauspaikka lapsille ja vanhemmille. Leikkipaikkaa suunnitellessasi on tärkeä muistaa seuraavat: Leikkipaikka ei saa sisältää pelkästään leikkivälineitä, vaan sen pitää tarjota hauskoja mahdollisuuksia yhdessäoloon: sohvia, penkkejä ja pöytiä, sekä lapsille että aikuisille sopivan kokoisia. Leikkipaikat eivät saa rajoittaa kenenkään mukaanpääsyä. Äläkä unohda roskakoreja. Leikkipaikan pitää kokonaan tai osittain olla valmisteltu lapsille ja aikuisille, jotka tarvitsevat tiiviin alustan liikkumista varten. Tiivistetyt käytävät leikki- tai keinutelineille saakka tarjoavat pyörätuolia käyttäville tai muuten liikuntarajoitteisille lapsille ja aikuisille hyvät mahdollisuudet käyttää leikkivälineitä. Joidenkin leikki- ja keinutelineiden alle kannattaa harkita kumilevyistä tai kumiasfaltista valmistettua tiiviimpää alustaa. Kirkkaat ja erottuvat värit, äänet ja valot voivat auttaa lapsia suunnistamaan leikkipaikalla. Esimerkiksi alustat, penkit ja leikkivälineet voivat olla eri väreissä. Mukautettuja leikkivälineitä voi yhdistää vakiotuotteisiin, esimerkiksi tavalliset keinuistuimet toimintarajoitetuille tarkoitettuihin keinuihin. Esteettömässä leikkipaikassa osa ilosta syntyy yhdessä leikkimisestä. Leikkipaikan kojut ja talot pitää avata liikuntarajoitetuille lapsille. Niihin voi tehdä esim. kaksi sisäänkäyntiä ilman lattiaa ja kynnyksiä. Keskustele kanssamme, jos sinulla on leikkivälineiden sovitukseen liittyviä erityistoiveita, esim. selkänoja keinuun tai jousikeinuihin. Autamme mielellämme löytämään toimivat ratkaisut. Kaikkia liukuja ei välttämättä tarvitse sijoittaa leikkitelineeseen ne voidaan mieluusti sijoittaa rinteeseen tai kukkulalle. Leikkipaikan ympärille kannattaa rakentaa melueste, jos leikkipaikka on raskaasti liikennöidyn tien lähellä. Leikkipaikalle kannattaa luoda rauhallisempi nurkkaus. Jotkut lapset leikkivät mieluummin rauhallisemmassa ympäristössä. Siksi osa alueesta kannattaa suojata sermeillä. Joskus sataa ja joskus aurinko porottaa kuumasti. Aurinko- ja sateensuojalla on monta hyvää toimintoa. Leikkipaikan tai puiston läheisyydessä tulisi olla vessa, jota voivat käyttää myös pyörätuolilla liikkuvat. Me autamme mielellämme sinua muotoilemaan leikkipaikkasi viisaasti. Me tiedämme miten tehdään paikka, jossa kaikki voivat tavata. Emme ehkä voi luoda kaikille sopivia leikkivälineitä, mutta voimme luoda leikkipaikkoja, joissa kaikki lapset voivat leikkiä yhdessä ja joissa on kaikille jotakin. Näin sanovat Ruotsin rakentamismääräykset ja yleiset ohjeet: Leikkipaikkojen muotoilussa tai varustuksessa olevien puutteiden aiheuttamat esteet pitää poistaa. Yleiset ohjeet: Puutteet, joiden vuoksi lasten, joiden liikunta- tai suunnistuskyky on alentunut, on vaikea käyttää leikkipaikkaa sekä puutteet, joiden vuoksi vanhempien, joiden liikunta- tai suunnistuskyky on alentunut, on vaikea olla leikkipaikalla lastensa kanssa, pitää korjata.

6 Leikkipaikka liikkeelle Kaikilla leikkipaikoilla ja ympäristöillä on erilaiset edellytykset. Siksi ne vaativat erilaisia suunnitelmia ja muutoksia. Autamme tässä mielellämme näyttämällä mitä sovitusmahdollisuuksia tuotteemme tarjoavat ja kertomalla mitä tulee ottaa huomioon esteettömyyttä varmistettaessa. Tiivistettyjen alustojen ansiosta lapset voivat yhdessä kävellä, juosta, hyppiä ja ryömiä leikkipaikalla. Tee leikkipaikasta jännittävämpi toiminnoilla, jotka haastavat lapset hyppimään, kiipeämään, liukumaan, pyörimään ja juoksemaan omien edellytystensä mukaan. Transferpointit, luiskat, tiivistetyt alustat ja hyvä pohjaratkaisu antavat myös toimintarajoitteisille lapsille mahdollisuuden osallistua leikkeihin. Hiekkalaatikolla kaikki voivat leikkiä yhdessä. Monet vesi- ja hiekkaleikkivälineemme luovat lasten välille yhteenkuuluvuutta.

7 Leikkivälineitä voidaan täydentää transferpointeilla, erikoiskeinuistuimilla, selkänojilla, luiskilla ja portailla käytettävyyden lisäämiseksi. Tuotteet, jotka rohkaisevat katsomaan, kuuntelemaan ja tunnustelemaan, kehittävät lasta. Keinuminen, tasapainoilu ja pyöräily kehittävät lapsen koordinaatiota ja tasapainoa. Huolehdi siitä, että leikkipaikalla on reilusti penkkejä ja penkkipöytiä, joiden äärellä sekä aikuiset että lapset voivat levätä ja jutella.

8 Esteetön ei tarkoita tylsää Nicole on iloinen ja reipas 8-vuotias tyttö, joka siirtyy kohta toiselle luokalle. Ihan niin kuin muutkin 8-vuotiaat, hän on utelias ja haluaa olla ulkona ja leikkiä kavereiden kanssa. Ainoa asia, joka erottaa hänet luokkakavereista on se, että hän liikkuu pyörätuolilla. Nicolella on lihassairaus, jonka vuoksi hän ei voi käyttää jalkojaan eikä käsivarsien lihasvoimakaan ole suuri. Nicole ja hänen perheensä, äiti Anneli, isä Micke ja siskot Estelle ja Celine, asuvat Årstassa, Etelä- Tuhkolmassa. Aktiivinen perhe käy mielellään retkillä. He ovat jatkuvasti menossa ja käyvät usein alueen leikkipuistoissa. Joistakin leikkipaikoista on tullut suosikkeja ja joitakin he välttävät täysin. Useimmiten välttämisen syynä on se, että Nicole ei voi osallistua leikkiin. Kyse ei koskaan ole siitä, etteikö Nicole saisi mennä muiden mukana ja leikkiä. Vaan siitä, ettei hän voi, Anneli kertoo. Monien leikkipaikkojen ympärillä on puureunus ja sitten hiekkaa. Silloin Nicole ei pääse edes liikkumaan. Sitä on tosi raskasta katsella. Niinkin yksinkertainen asia kuin matto auttaisi häntä pääsemään mukaan leikkiin. Hyödynnä luontoa ja ympäristöä Anneli istuu RBU:n (Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar) hallituksessa Tukholmassa. Sitoutumisensa ansiosta hän on ollut mukana suunnittelemassa joitakin leikkipuistoja ja osallistunut Bygg klokt (Rakenna viisaasti) -projekteihin. Anneli kehottaa usein hyödyntämään

9 luontoa ja ympäristöä. Hän kertoo kuinka perhe vastikään kävi Ruotsin länsirannikolla leikkipuistossa, jossa lapset pääsivät leikkitelineen eri tasoille kukkulan kautta. Silloin kävelevien lasten ja Nicolen välillä ei huomannut mitään eroa, hän kertoo. Liikuntarajoitteisille sovitettujen puistojen ei tarvitse olla tylsiä. Vuosien varrella perhe on saanut paljon tukea ja hyvää palautetta niin kaupunginvaltuustolta kuin liikennevirastoltakin. Mutta Anneli toivoo, että asioita olisi ajateltu laajemmin jo alusta lähtien. Jos keinulaudassa olisi selkänoja jo silloin, kun se asennetaan, sovitus on jo valmiiksi tehty. Ja kun yhdessä puistossa on tehty hyviä ratkaisuja, saatuja kokemuksia tulisi hyödyntää seuraavassa, ettei tarvitsisi aloittaa alusta. Anneli myös painottaa, ettei kaikkea voi sovittaa. Korkeat paikat ovat aina jännittäviä eikä kiipeilyköysiä ja leikkitelineitä saa poistaa. Nicole haluaa luonnollisesti, että hänen sisarensa ja kaverinsa voivat kiipeillä ja liukua liukumäessä. Mutta hän toivoo myös, että he voisivat leikkiä yhdessä. Anneli kertoo kuinka Nicolella on tapana sanoa En voi liukua liukumäessä, mutta voin tehdä muita asioita, ja se on yhtä hauskaa. Jännitys pitää säilyttää Lähdemme yhdessä läheiseen leikkipuistoon. Leikki alkaa jo porraskäytävässä. Nicole menee hissillä ja Estelle juoksee portaita alas. Kilpaillaan siitä, kuka on ensimmäisenä alhaalla. Molemmat tuntevat tien leikkipuistoon ja siskokset syöksyvät matkaan. Nopeasti se käykin - Estelle pyörällä ja Nicole pyörätuolilla. Yksi leikkipaikan suosikeista on Cumuluskeinu. Nicole voi keinua siinä yhdessä muiden kanssa. Hiekkapöydänkin ääressä he voivat leikkiä yhdessä. Anneli toivoo, että joka paikasta löytyisi leikkivälineitä, joilla Nicole voi leikkiä kauppaa tai leipomoa, pelata jätkänshakkia tai leikkiä liikenneleikkejä kavereidensa kanssa. Tarvitaan luovaa ajattelua, jotta esteettömäksi muuntaminen ei tee leikkipuistosta kuivaa ja tylsää paikkaa. Jännittäviäkin leikkejä pitää olla, Anneli kertoo. Entä miten kävi hissin ja portaiden välisessä kilpailussa. Estelle voitti tällä kertaa. Mutta vain muutamalla sekunnilla, siskokset toteavat.

10 Oikea leikkipaikka Me HAGSilla pyrimme aina siihen, että leikit ovat haastavia, kiinnostavia ja hauskoja kaikille lapsille, myös toimintarajoitteisille. Olemme osallistuneet useiden suurten leikkipaikkojen tekemiseen suunnittelusta toteutukseen kaikkialla maailmassa. Ota yhteyttä niin autamme sinua luomaan leikkipaikan, joka on esteetön ja tarjoaa leikkimahdollisuuden kaikille.

11 Maailmalta löytyy monia hyviä leikkipaikkoja, joissa kannattaa käydä hakemassa vinkkejä ja ideoita. Näiden sivujen kuvat esittelevät hyviä esimerkkejä Yhdysvalloista, Australiasta, Ruotsista, Espanjasta, Ranskasta ja Norjasta. Ota yhteyttä niin kerromme, mistä löydät inspiroivia leikkipaikkoja. Autamme mielellämme leikkipaikan sovittamisessa ja esteettömyyden parantamisessa.

12

13

14

15 MINÄ HENKILÖKOHTAISET TAIDOT Leikeissä minä kehittyy ja persoonallisuus alkaa muotoutua. Lapsi oppii toimimaan eri tilanteissa tarkkailemalla miten muut toimivat ja unelmoimalla, suunnittelemalla ja miettimällä. ME SOSIAALISET TAIDOT Lasten sosiaaliset taidot kehittyvät yhteisissä leikeissä. Leikkipaikalla roolileikit ja yhteistyö syntyvät enemmän tai vähemmän automaattisesti. NUMEROT MATEMAATTISET TAIDOT Kiipeily kehittää fyysistä ja psyykkistä koordinaatiota. Samalla lapset oppivat laskemaan ja ratkaisemaan konkreettisia, käytännöllisiä ja abstrakteja matemaattisia ongelmia. SANA H AG S-L E i k k i k E H ä MINÄ ME NUMEROT TILA VISUAALISET TAIDOT Leikeissä ja fyysisissä aktiviteeteissa lapsi kehittää tilatajuaan visualisoimalla ja kuvittelemalla asioita. Lapsi oppii myös tuntemaan perspektiivin ja näkemään mittojen väliset suhteet. KEHO TILA LUONTO LUONTOTAIDOT Ulkoleikeissä lapsi oppii näkemään ja ymmärtämään luontoa. Lapset suhtautuvat luontoon uteliaina ja viihtyvät siellä. He myös oppivat tarkkailemaan ilmiöitä ja löytämään uusia asioita. ELÄMÄ EKSISTENTIAALISET TAIDOT Leikki auttaa lapsia ymmärtämään, että kaikki ihmiset ovat yksilöitä, joilla on oikeus vapauteen ja oikeus vaikuttaa. Roolileikit kehittävät myös lapsen elämäntaitoja. MUSIIKKI MIELI ELÄMÄ LUONTO MIELI INTUITIOTAIDOT Lapsi kehittää kykyään ajatella vapaasti leikin mielikuvituksellisilla kuvilla, tilanteilla ja tarinoilla. Näissä täysin keksityissä tilanteissa lapsi oppii luottamaan itseensä ja ajattelemaan itsenäisesti. MUSIIKKI MUSIKAALISET TAIDOT Kun lapset leikkivät yhdessä, syntyy usein musiikkia laulun ja rytmityksen muodossa. Lasten, jotka harjoittavat kykyään pysyä tahdissa, melodiassa ja rytmissä, on myöhemmin helpompi oppia kielellisiä, kieliopillisia ja matemaattisia taitoja. KEHO KEHON TUNTEMINEN Kasvuiässä lapsi oppii tuntemaan kehonsa ja sen fyysiset mahdollisuudet sekä miten eri ruumiinosia voidaan käyttää. Fyysinen aktiviteetti lisää myös älykkyyttä. SANA KIELITAIDOT Yhteisissä leikeissä kehittyvät kyky ajatella, puhua, käyttää sanoja ja kohdata uusia kieliä. Kielelliset taidot kehittyvät koko kasvuiän lapsen kohdatessa aikuisia ja lapsia eri yhteyksissä. Enemmän kuin leikkiä Tavoitteenamme on antaa kaikille maailman lapsille mahdollisuus leikkiä ja pitää hauskaa. Mutta leikki ei ole pelkkää leikkiä. Se on itse asiassa kokonainen tieteenala. Leikki ei luo pelkästään iloa hetkeksi. Se on myös miltei lyömätön pedagoginen instrumentti, joka opettaa lapselle uskomattoman paljon ja antaa elämänikäisiä taitoja. HAGS-leikkikehällä haluamme havainnollistaa mitä taitoja leikki antaa lapselle. Käytämme mallia silloin kun kehitämme leikkivälineitä ja kun esittelemme niitä. HAGS-leikkikehän ja esteettömyyden välinen yhteys on selkeä. Leikin perusedellytyksenä on, että toiminnot on sovitettu, niin että lapset voivat osallistua leikkiin samoilla ehdoilla. HAGS-leikkikehä koostuu kymmenestä osasta. Jokainen osoittaa, miten leikki antaa lapselle taitoja.

16 rakenna viisaasti alusta lähtien Bygg klokt yhdistää seitsemän organisaatiota, jotka kaikki toimivat erilaisten toimintarajoitusten parissa. Yhdessä ne pyrkivät luomaan parempaa esteettömyyttä ja käytettävyyttä henkilöille, joiden näkö-, kuulo- tai liikuntakyky on heikentynyt. Bygg klokt auttaa meitä kehittämään tuotteita, jotka tarjoavat kaikille mahdollisuuden leikkiin. Lähtökohtana on aina voimassa oleva rakentamislainsäädäntö ja kansallinen vammaispolitiikka sekä omat kokemukset toimintarajoituksesta. Karin Månsson on Bygg klokt yhdistyksen toiminnanjohtaja ja arkkitehti. Käymme vuoropuhelua HAGSin kanssa ja he testaavat ideoitaan meillä, Karin kertoo. Jaamme osaamistamme ja kerromme onko jokin idea hyvä vai huono, mutta emme tuomitse mitään. Leikkivälineiden esteettömäksi muuntaminen on erilaista kuin muun ympäristön muokkaaminen esteettömäksi. Annamme HAGSille vinkkejä siitä, miten leikkivälineet kannattaa rakentaa, jotta useammat voivat käyttää niitä. Jotain kaikille Bo Göransson on HAGSin tuotepäällikkö ja osallistunut yhteistyöhön Bygg klokt yhdistyksen kanssa. Bygg klokt on opettanut paljon siitä, mitä meidän kannattaa ottaa huomioon leikkivälineitä suunnitellessamme. Bo on huomannut, että on vaikeaa löytää vastausta kaikkiin ongelmiin. Kun leikkipaikka sovitetaan näkövammaisille lapsille, kontrastivärit ovat tärkeitä. Esimerkiksi keltainen ja sininen erottuvat hyvin toisistaan. Toisaalta keltainen vaikeuttaa ADHD-potilaiden keskittymistä. Näiden lasten elämän helpottamiseksi keltaisen sijaan tulisi käyttää muita, rauhoittavampia värejä. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten vaikea on löytää kaikille sopiva kokonaisratkaisu. Mielestämme on parempi, että kunnat tekevät muutokset kunnan kaikkiin leikkipaikkoihin, myös pienempiin, sen sijaan että panostavat kaikki resurssinsa yhteen suureen leikkipaikkaan. Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea, silloin ei olisi hauskaa. Mutta kaikkien tulisi osata tehdä jotain jokaisella leikkipaikalla. Sovitettu isovanhemmille Karin kertoo myös, etteivät pelkästään lapset ole toimintarajoitteisia. Kyse voi olla myös vanhemmista, isovanhemmista tai muusta aikuisesta, jonka tulisi päästä leikkipaikalle. Leikkipaikkojen esteettömyyden lisääminen tulisi nähdä kehitysmahdollisuutena, Karin sanoo. Leikkihän perustuu juuri siihen, että se on haastavaa, jännittävää ja rajoja kokeilevaa. LUOTETTAVA KUMPPANI Ota yhteyttä meihin, oletpa sitten sovittamassa olemassa olevaa leikkipaikkaa tai rakentamassa uutta. Meillä on yli 60 vuoden kokemus leikkipaikkojen rakentamisesta ja autamme mielellämme toteuttamaan sovituksen niin sujuvasti kuin mahdollista. Käymme yhdessä läpi pinta-alan, budjetin, lasten iän ja/tai toimintarajoittuneisuuden synnyttämät haasteet. Bygg klokt yhteistyökumppanit ovat: De Handikappades Riksförbund, DHR Hörselskadades Riksförbund, HRF Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR Riksförbundet Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU Reumatikerförbundet Riksförbundet för Trafik-, Olycksfallsoch Polioskadade, RTP Synskadades Riksförbund, SRF

17

18 Leikkipaikan huolto

19 Huollettu ja hoidettu leikkipaikka kestää pidempään. HAGS-tuotteet ovat erittäin korkealaatuisia. Mutta on myös tärkeää, että leikkipaikkaa hoidetaan korkean turvallisuustason säilyttämiseksi. Ota yhteys HAGSedustajaasi,jos sinulla on kysyttävää. HAGSilla on asennustiimi, joka matkustaa ympäri maailmaa asentamassa HAGS-tuotteita. Mikään ei ole meille liian suurta tai liian pientä, kun asiakkaamme tilaa asennuksen. Asennus Asentajamme asentavat kaiken puistokalusteista, keinuista ja UniMini-telineistä esteratoihin, Agito-telineisiin ja suuriin UniPlay-telineisiin. Suurin asentamamme vakiotuote on multisportareena. Suuremmista asennuksista on kyse esim. silloin, kun asiakas on tilannut räätälöidyn telineen. Mutkikkaan asennuksen helpottamiseksi HAGS-asentajat ovat kehittäneet ja valmistaneet omia työkaluja asennuksen helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi, mikä säästää asiakkaidemme rahoja. Kaikki tuotteet ovat TÜV-sertifioituja. HAGSasentajat tietävät miten tärkeää on noudattaa asennusohjeita sekä sertifioinnin perusteena olevaa standardia EN HAGS-asentajat omaavat neljä tärkeää ominaisuutta, jotka auttavat asennuksessa: tarkkuus, ammattitaito, monen vuoden kokemus sekä erittäin laaja tekninen osaaminen. Käyttö- ja omistajavastuu Leikkivälineen käyttövastaavan tai omistajan täytyy laatia asianmukaiset rutiinit ja aikataulut tarkastusta ja huoltoa varten. Käyttövastaavan on huolehdittava siitä, että henkilöstön koulutus vastaa tehtävää ja että henkilöstö on tietoinen vastuusta ja valtuuksista. Käyttövastaavan on huolehdittava siitä, että tarkastuksista ja korjaavista toimenpiteistä laaditaan pöytäkirja, joka tallennetaan ja säilytetään henkilöstön käytettävissä. Jos välineessä havaitaan vika, joka voi aiheuttaa tapaturman, välineen käyttö pitää estää, kunnes vika on korjattu. Huolto Leikkivälineiden turvallisuuden ja toimivuuden ylläpitämiseksi ne pitää tarkastaa ja huoltaa säännöllisesti. Välineet pitää asentaa HAGSin ohjeiden mukaan. Leikkivälineiden asennuksen suorittavalla henkilöllä pitää olla vaadittu pätevyys ja asennus pitää tehdä valmistajan ohjeiden mukaan. Tarkastukset ja huollot suorittavalla henkilöllä pitää olla vaadittu pätevyys, joka on annetun tehtävän tasolla ja ne pitää tehdä valmistajan ohjeiden mukaan tai useammin. Huoltoväliin vaikuttavia tekijöitä ovat mm. raskas käyttö, ilkivalta, sijainti rannikolla ja leikkivälineen ikä.

20 HAGS UniMini UniMini on täydellinen leikkivälinesarja pienemmille lapsille. Järjestelmä on ainutlaatuinen ja tarjoaa joustavuutensa ansiosta monia yhdistelymahdollisuuksia. Se, että monta leikkitoimintoa on koottu pienelle alalle, asettaa haasteita eri ikäisille ja eri kehitysvaiheissa oleville lapsille. Esteettömyyden lisäämiseksi on tärkeää asettaa pelejä, hiekkatiski, kauppatiski, hiekkatasku ja muuta telineen ulkopuolelle pyörätuolia käyttävien korkeudelle. UniMini on varustettu sermeillä, parvekkeilla sekä periskoopilla varustetulla tähystystornilla, josta lapsi voi tutkia ympäristöään ja leikkiä joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Esimerkki erityisen esteettömästä tuotteesta UniMini-valikoimassa: Kiipeilyseinä, jonka otteet ovat erilaisia iloisen värisiä hedelmiä, houkuttelee sekä helpompaan että vaikeampaan kiipeilyyn ja opettaa lapsille värejä ja muotoja. Clav-telineessä on ryömintäputki, joka harjoittaa koordinaatiota ja tasapainoa. Omber-telineessä on askelsilta, joka harjoittaa tasapainoa. Bexy-telineessä on puheputki, jonka avulla lapset voivat kommunikoida keskenään. Liukuradat on sijoitettu matalalle, jotta heikot jalkalihakset omaavien on helpompi käyttää niitä. Zelles -telineessä on kauppatiski ja pelejä, joiden luokse pyörätuolia käyttävät pääsevät helposti ulkopuolelta. Vindra -telineessä on hiekkaleikki ja kauha, jossa lapset voivat harjoittaa käsien koordinaatiota hiekkaa siirtämällä. Useita pelejä on sijoitettu ulkopuolelle pyörätuolia käyttävien ulottuville. Hiekkahissi Roolipelit/lihasharjoittelu Ryömintäsermi Ryömiä/haaste Liesi Roolipeli/ kohtaaminen Hiekkapöytä Kohtaaminen/luominen Kauppatiski Kohtaaminen/ roolipeli V i n dr a Ala 6,2 x 6,1 m Askelsilta Koordinaatio/tasapaino Kiipeilysilta Kiipeily/tasapaino Muistipeli Keskittyminen/tunteminen Puheputki Kuunnella/puhua Tämän aukeaman tuotteet ovat vain osa tuotevalikoimasta. Koko tuotevalikoiman löydät HAGS-tuoteluettelosta osoitteessa hags.com.

21 C l av Ala 6,2 x 4,9 m R D B e x y Ala 6,0 x 5,4 m R D Om b e r Ala 5,9 x 4,1 m O gr i p Ala 7,8 x 5,5 m Py r a l l i Ala 6,2 x 6,0 m R D+L A pi sta Ala 8,3 x 5,1 m A b by Ala 4,9 x 4,8 m R D Z e l l e s Ala 4,7 x 4,7 m R D Ba l l e ro Ala 4,7 x 4,3 m

22 HAGS UniPlay UniPlay inspiroi lapset leikkimään ja olemaan fyysisesti aktiivisia. Sarjalla luot helposti leikkipaikan, joka houkuttelee lapset tutkimaan ja leikkimään. Järjestelmä on helppo mukauttaa budjetin, sijainnin ja käyttäjien suhteen. UniPlay herättää lasten tunteet värejä ja muotoja kohtaan. Heikot jalkalihakset omaavien lasten on helppo päästä telineisiin transferpointien kautta. Porrasaskelmien syvyys on sovitettu niin, että lapset voivat liikkua ylös- ja alaspäin kävellen tai pyllyliukua. Poistamalla telineen lattia maantasosta vakiokokoonpanosta saadaan vieläkin esteettömämpi. Muista myös sijoittaa esim. pelejä ja hiekkaleikkejä sermien ulkopinnoille. Esimerkki erityisen esteettömästä tuotteesta UniPlay-valikoimassa: Monissa tuotteissa on transferpoint ja/ tai luiska pyörätuolilla liikkumisen helpottamiseksi. Telineessä on reilusti lattiatilaa ja lapset voivat yhdessä leikkiä hiekkaleikkejä, autopulpetilla ja labyrintillä. Niitä voi käyttää sekä telineen sisä- että ulkopuolelta. Telineen ulkopuolella on kuvapeli, jossa muodostetaan kuvioita eri väreistä. Verkkotunneli harjoittaa koordinaatiota ja voimaa. Verkossa lapset voivat levätä tai leikkiä. Lajittelupeli Laskeminen/logiikka Kuvapeli Keskittyminen/logiikka Autopulpetti Roolipeli/kohtaaminen Labyrintti Koordinaatio/keskittyminen Liesi Roolipeli/kohtaaminen Transferpoint Helppo sisäänkäynti Periskooppi Katselu/roolipeli Reilu lattia-ala Helpottaa pyörätuolilla liikkumista Verkkotunneli Ryömintä/tasapaino Luiska Helppo sisäänkäynti Kiikari Katselu/roolipeli Z a pata Ala 11,1 x 10,1 m Liukurata Jännitys/tasapaino Tämän aukeaman tuotteet ovat vain osa tuotevalikoimasta. Koko tuotevalikoiman löydät HAGS-tuoteluettelosta osoitteessa hags.com.

23 igm a Ala 13,7 x 11,4 m C u l l e r m a Ala 8,5 x 8,1 m O cc y Ala 13,5 x 8,2 m M u r k a l Ala 7,2 x 6,2 m

24 Or i e n k e Ala 8,5 x 7,0 m Gi z z o Ala 10,8 x 10,5 m E p t i x Ala 13,2 x 9,9 m P ot e Ala 9,1 x 7,1 m L eva n de r Ala 9,8 x 9,5 m

25 Bu r i d os Ala 19,5 x 17,5 m I ba x Ala 7,8 x 5,2 m Ta r r a l i Ala 6,9 x 5,2 m Pe c k Ala 6,5 x 6,2 m

26 HAGS Agito Agiton lähtökohtana ovat ihmisen luonnolliset liikekuviot. Järjestelmä houkuttelee liikkumaan ja leikkimään, jolloin harjoitetaan sekä motoriikkaa ja tasapainoa että liikkuvuutta, lihasvoimaa ja kestävyyttä. Agito on tarkoitettu hieman suuremmille lapsille ja se yhdistää leikin lihasharjoitteluun ja kehittää voimaa, kuntoa ja koordinaatiota. Monet Agiton toiminnoista, esim. Hopper, Pirouette, Rodeo, Skater, Starter, Tournament ja Tornado ovat hyvää tasapainoharjoittelua Wiggler vaatii tasapainoa sivuttaisen liikkeensä vuoksi. Tässä kaksi mahtuu hyvin kulkemaan vierekkäin. Sail ja Cliffhanger -telineissä lapset voivat kiipeillä sivusuuntaan tai ylösalas, mikä vaatii keskittymistä ja kehittää koordinaatiota. Nyrkkeilypallo on sijoitettu niin, että lapset voivat harjoittaa käsivoimiaan istualtaan tai seisten. Tornado Tasapaino/pyöriminen Punch Lihasharjoitus/koordinaatio Web Kiipeily/lihasharjoitus A z or Ala 13,1 x 10,8 m Hopper Hyppiminen/tasapaino Wiggler Keskittyminen/tasapaino Pirouette Pyöriminen/lihasharjoitus Tämän aukeaman tuotteet ovat vain osa tuotevalikoimasta. Koko tuotevalikoiman löydät HAGS-tuoteluettelosta osoitteessa hags.com.

27 W ig gl e r Ala 5,3 x 3,6 m Pi rou e t t e Ala Ø 0,34 m Hoppe r Ala Ø 0,5 m

28 HAGS Solo HAGSilla on suuri valikoima vapaasti seisovia leikkivälineitä. Olemme koonneet ne Solo-mallistoon, johon kuuluu leikkivälineitä pienimmille, keinutelineitä ja keinuistuimia, jousikeinuja, kiikkulautoja, karuselleja ja pelejä, liukuratoja, leikkisilmukoita, tasapainoiluvälineitä, köysiratoja, kiipeilyseiniä ja -verkkoja. Tuotteet sopivat yhtä hyvin leikkipaikalle kuin kävelykadulle ja ne voivat joko täydentää suurempaa järjestelmää tai olla yksittäistelineitä. Monet tuotteista on sovitettu esteettömyyden lisäämiseksi ja tarjoavat kaikille mahdollisuuden leikkiin. Esimerkki erityisen esteettömästä tuotteesta Solo-valikoimassa: Bobby -keinussa on selkänoja, jonka ansiosta lihasheikkoudesta kärsivä lapsi istuu tukevasti. Lapsi nostetaan keinuun edestä ja matalalta, mikä helpottaa nostamista. Jousieläimissä Bruno, Pandy, Milton ja Rocky on tilaa useammalle lapselle ja ne keinuvat pehmeästi ja turvallisesti. Keinuistuin Mirage sopii kaikkiin keinutelineisiin ja sopii niin pienille kuin suurille lapsille. Tilauksesta siihen saa vyön. Sandy-vesileikkipöydän, hiekkakakkupöydän ja hiekkapöydän ääressä kaikki voivat leikkiä yhdessä. Stratus-keinussa monta lasta mahtuu keinumaan samaan aikaan, mikä herättää suosiota leikkipaikalla. Se voidaan yhdistää useampiin keinuihin samassa telineessä. Willy ja Mayflower -telineissä useampi mahtuu leikkimään yhdessä. Keinuliike on joko pehmeä tai voimakas keinujien määrästä riippuen. Basket Point houkuttelee palloharjoituksiin joko istualtaan tai seisaaltaan. Tolpan korkeus on säädettävä Keinuistuin Mirage V yösa r ja M i r age Tämän aukeaman tuotteet ovat vain osa tuotevalikoimasta. Koko tuotevalikoiman löydät HAGS-tuoteluettelosta osoitteessa hags.com.

29 K i i pe i ly l e i k k i h a h mo C a lv i n Ala 5,1 x 4,3 m Kiipeilyleikkih a h mo H a r ry Ala 4,9 x 4,4 m Jousi e l ä i n B ob by Ala 2,8 x 2,4 m Jousi e l ä i n B ru no Ala 3,1 x 2,3 m Jousi e l ä i n B ob Ala 2,8 x 2,4 m Jousi e l ä i n Ro c k y Ala 3,1 x 2,3 m H i e k k a p öy tä Da n n y Ala 1,4 x 1,4 m Jousi e l ä i n Pa n dy Ala 3,1 x 2,3 m Jousi e l ä i n M i lton Ala 3,1 x 2,3 m

30 H i e k k a p öy tä F l ow e r Ala 0,6 x 0,7 m W i l ly Ala 5,6 x 4,5 m F l ow e r + 1 Pe ta l Ala 1,2 x 0,7 m PE DA L-K A RUSE L L I Ala 6,6 x 6,6 m St r at us Ala 8,7 x 2,6 m K a ruse l l i M e r ry Ala 5,5 x 5,5 m L e i k k i t e l i n e E pa Ala 4,3 x 4,3 m H i e k k a k a k k u p öy tä y h de l l e ta i k a h de l l e Ala 4,3 x 4,1 m Sh a k k i pe l i

31 BA SK E T P OI N T Ala Ø 3,66 m M ay f l ow e r Ala 6,0 x 4,5 m V e si l e i k k i p öy tä Sa n dy Ala 4,1 x 3,4 m Puheputki Speak L e t k u pu h e pu t k e e n Ala 0,4 m R D+L L e i k k i t e l i n e L a by Ala 4,6 x 4,6 m Vaga b on d -pe l i Ala 0,6 x 0,6 m F u nc t ion Ala 6,0 x 6,0 m Se a sw e l l Ala 8,4 x 3,2 m L a by r i n t t i-pe l i Ala 0,5 x 0,5 m

32 HAGS Planet HAGS Planet on tarkoitettu hieman vanhemmille lapsille ja nuorille jotka ovat kasvaneet ulos leikkitelineistä, mutta eivät koskaan ole liian vanhoja liikkumaan ja pitämään hauskaa. HAGS Gymissä on selkeät kuvat, jotka esittävät miten toimintoja käytetään. Liikkeet tehdään annetun mallin ja omien kykyjen mukaan. Toimintojen sijoitus ja etäisyys toisistaan mahdollistaa harjoittelun itsekseen ja omaan tahtiin. HAGS-pallopelituotteet kannustavat joukkuelajeihin ja lisäävät yhteisöllisyyttä koulupihalla ja leikkipaikalla. Esimerkki erityisen esteettömästä tuotteesta Planet-valikoimassa: Arenan sisäänkäynti on sovitettu pyörätuolille ja monet toiminnot ovat mahdollisia pyörätuolista käsin. Kehyksen ansiosta pallo pysyy kentällä. Jalka- ja käsipallomaalit kannustavat joukkuepeleihin, joihin kaikki voivat osallistua rajoitteistaan huolimatta. Täällä lapsesta tulee osa ryhmää ja näin osa yhteisöä. Pöytätennis kehittää keskittymistä ja on hyvää harjoitusta myös pyörätuolia käyttäville. Basket voidaan asettaa halutulle korkeudelle ylös tai alas, seinälle tai pylvääseen. Punch Lihasharjoitus/koordinaatio Leg Press Lihasharjoitus Se r r a Ala 5,3 x 4,9 m Balance Tasapaino/koordinaatio Tämän aukeaman tuotteet ovat vain osa tuotevalikoimasta. Koko tuotevalikoiman löydät HAGS-tuoteluettelosta osoitteessa hags.com.

33 B ico Ala 5,5 x 4,9 m FLExO Ala 5,6 x 4,9 m P öy tät E n n i SP öy tä V E r k koi n E E n Ala 2,7 x 1,5 m tibas Ala 5,4 x 4,8 m ja L k A- ja k ä Si PA L L OM A A L i Ala 2,0 x 3,0 m BASkEt Ala 1,2 x 1,7 m L E n topa L L OtOL PAt VErkkO Pituus 10,5 m

34 HAGS Plaza HAGS Plaza sisältää sisustuksia julkisiin tiloihin sohvia, kalusteita ja muita tuotteita lepäämiseen ja yhdessäoloon. Esteettömyyden ansiosta muutkin kuin lapset voivat leikkiä. Tämä koskee myös toimintarajoitteisia aikuisia vanhempia tai isovanhempia, jotka haluavat seurata lasta leikkipaikalle. Esimerkki erityisen esteettömästä tuotteesta Plaza-valikoimassa: Skagen -pöydän yhdellä sivulla on tilaa pyörätuolille. Esteettömyyden varmistamiseksi kannattaa jättää tilaa pyörätuolille puistopenkin viereen. Muista, että penkeissä tulisi olla käsinojat. Tämä on edellytys, jotta pyörätuolissa liikkuva voi siirtyä sohvalle SkAGEn Ala 1,7 x 1,7 m OLVOn Ala 2,2 x 1,6 m /461/462 rörkröken nb Sohvan ala 1,6 x 0,5 m, pöytä 1,5 x 0,4 m, penkki 1,2 x 0,6 m ELLiPSE Ala 0,5 x 0,4 m Tämän aukeaman tuotteet ovat vain osa tuotevalikoimasta. Koko tuotevalikoiman löydät HAGS-tuoteluettelosta osoitteessa hags.com.

35

36 Ny reklam HAGS Aneby AB. Box 133, SE Aneby, Sweden. Puh: Fax: Sähköposti:

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Leikkivälineiden hyvä suunnittelu ja oikea sijoittelu edesauttaa itsenäisen liikkumisen opettelua.

Leikkivälineiden hyvä suunnittelu ja oikea sijoittelu edesauttaa itsenäisen liikkumisen opettelua. Toi mi va ja es tee tön leik ki puis to Onko utopiaa haaveilla leikkipuistosta, missä myös näkövammaiset lapset voisivat leikkiä turvallisesti muiden lasten joukossa ja valita itse heitä kiinnostavat leikkitelineet

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

LEIKKIALUESUUNNITTELU - NÄKÖKULMIA JA IDEOITA

LEIKKIALUESUUNNITTELU - NÄKÖKULMIA JA IDEOITA www.leikkiset.fi LEIKKIALUESUUNNITTELU - NÄKÖKULMIA JA IDEOITA TARVE - SELVITÄ MIKSI LEIKKIALUE TARVITAAN? - Kaavoitus, uusi rakennettava asuinalue. - Lasten määrä lisääntynyt alueella - Muutokset päivähoidossa

Lisätiedot

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria.

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria. Lapsen oikeuksien julistus Barnkonventionen på finska för barn och ungdomar YK:n lapsen oikeuksien julistus annettiin vuonna 1989. Lapsen oikeuksien julistuksessa luetellaan oikeudet, jotka jokaisella

Lisätiedot

TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN

TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN HOUKUTTELEVA YMPÄRISTÖ PÄIVÄKODIN ARJESSA Lotta Kivelä (lto) Lansantien päiväkoti, Espoo Kirsi Huotari (lh) Veräjäpellon esiopetus, Espoo LIIKUNTA ON LAPSELLE OMINAINEN

Lisätiedot

Nykyajan kylpyhuone. Geberit Monolith saniteettimoduulit. Uutuus. Geberit Oy Tahkotie 1 01530 VANTAA. puh. 09 867 8450 fax.

Nykyajan kylpyhuone. Geberit Monolith saniteettimoduulit. Uutuus. Geberit Oy Tahkotie 1 01530 VANTAA. puh. 09 867 8450 fax. Geberit Oy Tahkotie 1 01530 VANTAA puh. 09 867 8450 fax. 09 867 84577 www.geberit.fi Nykyajan kylpyhuone. Geberit Monolith saniteettimoduulit by Geberit Oy Uutuus Ajatonta muotoilua kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneen

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

KANNUSTAA LIIKKUMAAN

KANNUSTAA LIIKKUMAAN XACT Xact 3 XACT Monipuolisesta ja ergonomisesta Xact-oppilastuolista on nyt saatavana kaksi kokoa Xact ja Xact Start. Se tarkoittaa, että sitä voidaan käyttää koko koulussa, aina esikoululuokista opettajainhuoneeseen,

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Kiipeilytelineet. Kiipeilyseinät, pallomeret, liukumäet, pelit ja paljon muuta hauskaa

Kiipeilytelineet. Kiipeilyseinät, pallomeret, liukumäet, pelit ja paljon muuta hauskaa Kiipeilytelineet Kiipeilyseinät, pallomeret, liukumäet, pelit ja paljon muuta hauskaa Toimitamme leikkipaikkaratkaisuja neljän neliömetrin leikkinurkista satojen neliömetrin toimintapuistoihin. Meidän

Lisätiedot

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Meille tärkeitä asioita ovat turvallisen, kannustavan ja luotettavan kasvatusilmapiirin luominen. Lapselle opetetaan vastuullisuutta;

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

MIKSI ESTEETTÖMYYTTÄ OSAKSI TAVALLISIA LEIKKIPUISTOJA?

MIKSI ESTEETTÖMYYTTÄ OSAKSI TAVALLISIA LEIKKIPUISTOJA? ESTEETTÖMYYS JA YHTEISÖLLISYYS LEHTORI HANNA HANNUKAINEN, SAMK MIKSI ESTEETTÖMYYTTÄ OSAKSI TAVALLISIA LEIKKIPUISTOJA? 1 ESTEETTÖMIÄ LEIKKI- VÄLINEITÄ TARVITSEVIEN LASTEN OMA TOIVE - Ei me haluta erillisiä

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Arkipäivä kielen kehittäjänä

Arkipäivä kielen kehittäjänä Arkipäivä kielen kehittäjänä Päivi Homanen 18.3.2013 Jyväskylä Ajatusta arkeen se on siinä! Päivä täyttyy lukemattomista tilanteista, joissa voi harjoittaa lapsen kieltä ja kuuloa. Joka päivä Syödään Puetaan

Lisätiedot

Järvenpää-talo. Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen. www.laurea.fi

Järvenpää-talo. Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen. www.laurea.fi Järvenpää-talo Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen www.laurea.fi Opasteet ja Ulkotilat Ulkotilat Esteetön sisäänkäynti Pysäköinti sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä 2 LI-paikkaa

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

FLEXOTOP. Valettava turva-alusta FLEXOTOP.KOMPAN.COM

FLEXOTOP. Valettava turva-alusta FLEXOTOP.KOMPAN.COM FLEXOTOP Valettava turva-alusta FLEXOTOP.KOMPAN.COM Kansainvälinen markkinajohtaja KOMPAN on markkinajohtaja kaikenikäisten lasten leikkikenttäratkaisuissa. Meillä on yli 40 vuoden kokemus leikkipuistokokonaisuuksista,

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena. Martti Iivonen

Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena. Martti Iivonen Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena Martti Iivonen Mikä on tärkeää lapsiurheilussa? Intohimon synnyttäminen Hauska ja kannustava ilmapiiri Mahdollisuus saada oppia uusia liikuntataitoja

Lisätiedot

1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään

1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään Satakieli-teesit 1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään Lapsuus on arvokas ja merkityksellinen aika ihmisen elämässä se on arvojen ja persoonallisuuden muotoutumisen aikaa. Jokaisella lapsella on oikeus

Lisätiedot

PARKOUR -LIIKUNTAVÄLINEET MONIPUOLISEEN LIIKKUMISEEN

PARKOUR -LIIKUNTAVÄLINEET MONIPUOLISEEN LIIKKUMISEEN PARKOUR -LIIKUNTAVÄLINEET MONIPUOLISEEN LIIKKUMISEEN ENNALTAEHKÄISEVÄ LIIKUNTA. Lapsen liikkuvat jokapäiväisessä elämässä entistä vähemmän. Ilman liikuntaa perustaitojen, kuten kiipeily, hyppääminen, tasapainoilu

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON Tuotekuvasto 2017 ESITYS NÄYTTÖ PÖYTÄ AUDIO LATAUS PISTEET vakioi positiivisen käyttökokemuksen Kuvassa Presson Cabin sarjan Cabin55-SP2 ja Cabin55-SideTable Pidätämme oikeuden muuttaa tuotteiden rakennetta

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN

TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN Vanhempina voitte jättää lapsenne turvallisin mielin työpäivän tai opintojen ajaksi varhaiskasvatustoimintaan. Koulutettu henkilökuntamme huolehtii lapsestanne parhaalla

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Mistä on liikuntapäiväkoti tehty?

Mistä on liikuntapäiväkoti tehty? Mistä on liikuntapäiväkoti tehty? Näkyvä osa: tilat välineet Näkymätön osa: asenteet, tiedot taidot työkulttuuri yhteiset toimintatavat rutiinit rakenteet verkostoituminen Johtaja Hyvä työyhteisö Kiitos

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Touhuamme paljon erilaisissa pienryhmissä. Teemme koko talon yhteisiä, laajempia projekteja ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi

Lisätiedot

43% Loistavat syystarjoukset! JOPA ALENNUKSET

43% Loistavat syystarjoukset! JOPA ALENNUKSET 2008 JOPA 43% ALENNUKSET Gard Du Nord 408 020 Ovh 7 341,-, nyt vain 4 650,- Loistavat syystarjoukset! Nyt on oiva tilaisuus uusia pihan ja puiston kalusteet edullisesti HAGSin värikkäillä puistokalusteilla

Lisätiedot

Matot halutulla designilla.

Matot halutulla designilla. Matot halutulla designilla. Aulamaton tummat ja usein harmaat sävyt ovat luonnollisesti hyviä syksyllä ja talvella, kun matto on kovalla koetuksella. Ulkona on likaista ja jaloissa kantautuu sisälle lunta,

Lisätiedot

JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015

JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015 JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015 Leikkejä, luisteluharjoitteita ja lajiharjoitteita lapsille ja nuorille Toteutettu yhteistyössä Ruotsin jääpalloliiton kanssa Harjoitusten rakenne esimerkki 60 min: Huomioi

Lisätiedot

MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS

MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS 1 2 3 Muistiystävällinen ympäristö Muistiystävällinen ympäristö on helposti tavoitettava sekä selkeä, ja se tukee kiireetöntä kohtaamista. Sellainen ympäristö sopii

Lisätiedot

Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä. Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositus vanhempainiltamateriaali

Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä. Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositus vanhempainiltamateriaali Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositus vanhempainiltamateriaali 1. Vauhti virkistää vähintään kolme tuntia liikkumista joka päivä! Lapsi oppii touhuamalla, yrittäen

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

RT 38160. BIKEKEEPER RUNKOLUKITTAVAT PYÖRÄTELINEET JA -KATOKSET Juho Sillanpää Oy TURVALLINEN TEHOKAS TYYLIKÄS TOIMIVA

RT 38160. BIKEKEEPER RUNKOLUKITTAVAT PYÖRÄTELINEET JA -KATOKSET Juho Sillanpää Oy TURVALLINEN TEHOKAS TYYLIKÄS TOIMIVA TARVIKETIETO marraskuu 2011 voimassa 31.5.2013 korvaa RT X70/273.6-37901 1 (4) RT 38160 173.6 Talo 2000 273.6 Talo 90 X70 talovarusteet SfB BIKEKEEPER RUNKOLUKITTAVAT PYÖRÄTELINEET JA -KATOKSET BikeKeeper

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v.

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v. LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v. Lapsen omakuva (piirustus tai valokuva) Nimeni: Syntymäaikani: Päivähoitopaikka: alkoi: päättyi: MINÄ OLEN TÄLLAINEN 1 Sivu täytetään yhdessä lapsen kanssa kotona

Lisätiedot

NELJÄVUOTIAAN LAPSEN KASVU JA KEHITYS. Vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan havainnointi- ja tiedonsiirtolomake

NELJÄVUOTIAAN LAPSEN KASVU JA KEHITYS. Vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan havainnointi- ja tiedonsiirtolomake 1 NELJÄVUOTIAAN LAPSEN KASVU JA KEHITYS Vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan havainnointi- ja tiedonsiirtolomake LAPSEN HENKILÖ TIEDOT / VARHAISKAS- VATUKSEN TIEDOT Lapsen nimi Varhaiskasvatuspaikka

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA Kursseja on tarjolla yhteensä seitsemän. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia,

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Lastentuntien opettaminen Taso 1

Lastentuntien opettaminen Taso 1 Lastentuntien opettaminen Taso 1 OSA 2: JAKSOT 8-12 LEIKIN MERKITYS JA OHJAAMINEN BAHÀ Ì-LASTENTUNNEILLA Ruhi-instituutti Kirja 3 JAKSO 8 Sanotaan, että leikkiminen on lasten työtä. Itse asiassa leikit

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. ver. 1.2

KÄYTTÖOPAS. ver. 1.2 KÄYTTÖOPAS ver. 1.2 VAROITUS Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle kolme (3) vuotiaille lapsille. VAROITUS Emme kanna mitään vastuuta mahdollisista onnettomuuksista tai vahingoista, jotka johtuvat laiminlyönnistä

Lisätiedot

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille www.ramirent.fi Korkeat standardit Monipuolisiin High Class-tiloihin sovelletaan standardeja, jotka ovat lähes yhtä tiukat kuin

Lisätiedot

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ BRANDS Lisää myyntiä Vahvista BRÄNDIÄ VIESTINTÄ myymälässä MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ? Hyödyntämällä näitä tietoja voit lisätä myyntiä melkoisesti Haluatko lisätä myyntiä? Viesti enemmän Haluatko kasvattaa MARKKINAOSUUTTASI?

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT 1.- 2.LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 1. OLEN (rastita itsellesi oikea vaihtoehto) 6 VUOTTA 7 VUOTTA 8 VUOTTA 9 VUOTTA 1%

Lisätiedot

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät Akkutoimiset porraskiipijät ihmiset SANO asettaa etusijalle! LIFTKAR PT PORRASKIIPIJÄT LIFTKAR PT ON TURVALLINEN PORTAISSA JA HELPPOKÄYTTÖINEN. ELÄMÄNLAATU ON ELÄMÄSTÄ NAUTTIMISTA TÄYSILLÄ JA YHDESSÄ

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

KIIPEILYTELINE 1/2. Tuotteen tiedot. Tekniset tiedot. Teemat. Ikäryhmä: 3+ Toiminnollinen

KIIPEILYTELINE 1/2. Tuotteen tiedot. Tekniset tiedot. Teemat. Ikäryhmä: 3+ Toiminnollinen KIIPEILYTELINE 1/2 Tuotteen tiedot Tuotteen nimi: KIIPEILYTELINE Tuotekoodi: 137075M Turvallisuustiedot: EN 1176-1:2008 TÜV Ikäryhmä: 3+ Toiminnollinen 5-12 ikäluokittelu: Teemat 137075M-LIME GREEN 137075M-APPLE

Lisätiedot

Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja & Erika Niemi

Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja & Erika Niemi Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria Elina Kataja & Erika Niemi Mitä osallisuus tarkoittaa? Kohtaamista, kunnioittavaa vuorovaikutusta, äänen antamista, mielipiteiden

Lisätiedot

Sinua ja asiakastasi varten

Sinua ja asiakastasi varten Sinua ja asiakastasi varten tyylikäs ja kompakti muotoilu Neo-hammashoitoyksikön tyylikäs ja toimiva muotoilu lisää vastaanottosi viihtyisyyttä. Hoitoyksikkö mahtuu pieneenkin tilaan. Tuolin pieni kiinnitysala

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

SEISMO FACTORY SEISMO FACTORY www.seismo.fi Hiidenkatu 9, 20360 Turku puh. (02) 275 4040 fax. (02) 236 0061

SEISMO FACTORY SEISMO FACTORY www.seismo.fi Hiidenkatu 9, 20360 Turku puh. (02) 275 4040 fax. (02) 236 0061 SEISMO FACTORY Seismo? Seismo Factory tarjoaa tuotteita ja palveluita, joilla parannetaan asiakkaan näkyvyyttä ja myyntiä. Seismon päätuoteryhmät: kuvavuota-, esite- sekä erilaiset tuotetelineet, tuloste-

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

4eventin palvelut Långvikissa

4eventin palvelut Långvikissa 4eventin palvelut Långvikissa Fyysinen hyvinvointi Kehon ikä -kartoitus Lähtölaukaus elämänpituiselle hyvinvointimatkalle Kehon ikä -kartoitus on kokemuksemme mukaan motivoivin yksilötason terveyskunnon

Lisätiedot

ARVONPELLON LEIKKIPUISTO HILJANPOLKU

ARVONPELLON LEIKKIPUISTO HILJANPOLKU ANTTILAN LÄHILIIKUNTAPAIKKA, ANSARITIE Anttilan uudella lähiliikunta-alueella on tekemistä kaikenikäisille, vauvasta vaariin. Avarassa leikkipuistossa on vauva-, lauta- ja ryhmäkeinu, kiipeilyverkko ja

Lisätiedot

1 (13) LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA

1 (13) LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA 1 (13) LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA 2 (13) TÄLLAINEN MINÄ OLEN (lapsi täyttää vanhempien kanssa) Parhaat kaverini... Tykkään... Hoitopaikassa kivaa on... Olen hyvä...

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme sijaitsee keskeisellä paikalla kuntakeskuksessa. Tämä mahdollistaa yhteistyön yläkoulun, lukion, kirjaston,

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

Leikkien ja liikkuen isovanhempien kanssa linnan liepeillä

Leikkien ja liikkuen isovanhempien kanssa linnan liepeillä Työyhteisötehtävä 3, laaja-alainen oppimiskokonaisuus Leikkien ja liikkuen isovanhempien kanssa linnan liepeillä Lähtökohdat: Vanhempainillassa tuli vanhemmilta toiveita ulkoilusta, vuorovaikutussuhteista

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105 KÄYTTÖOHJE Suomen kirjainpalikat art. 1105 LAATU Käsityö Taitavat mestarit valmistavat tuotteemme käsityönä. Käytämme nykyaikaisia ja innovatiivisia työkaluja. Valitsemme materiaalit huolellisesti ja valvomme

Lisätiedot

HAGS Agito UUSIIN KORKEUKSIIN YLI 6-VUOTIAILLE FI 202

HAGS Agito UUSIIN KORKEUKSIIN YLI 6-VUOTIAILLE FI 202 HAGS Agito UUSIIN KORKEUKSIIN YLI 6-VUOTIAILLE FI 202 SAAMME MAAILMAN LIIKKUMAAN! Televisiossa aikuiset myyvät kehoon kiinnitettäviä sähkölaitteita. He väittävät, että laitteet polttavat rasvaa ja kehittävät

Lisätiedot

Muurahaisia pöksyissä ja päässä.

Muurahaisia pöksyissä ja päässä. Lasten Muurahaisia pöksyissä ja päässä. Vaikka adhd ei välttämättä näkyisikään päällepäin, niin usein se kyllä tuntuu koko kehossa. Adhd voi aiheuttaa sen, että on vaikea istua paikoillaan, kuunnella tai

Lisätiedot

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!!

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!! PERHE JA PÄIHDEKASVATUS meille myös!!! Pohdinnan pohjaksi päihteistä Lapsen kanssa on hyvä keskustella päihteiden vaikutuksista niissä tilanteissa, joissa asia tulee luontevasti puheeksi. Tällainen tilanne

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYDEN TARKISTUSLISTA GOLFYHTEISÖILLE SUOMEN HCP GOLF RY

ESTEETTÖMYYDEN TARKISTUSLISTA GOLFYHTEISÖILLE SUOMEN HCP GOLF RY ESTEETTÖMYYDEN TARKISTUSLISTA GOLFYHTEISÖILLE SUOMEN HCP GOLF RY Kentän nimi: Selvityksen tekijät ja pvm: Tämän tarkistuslistan tavoitteena on helpottaa golfkenttien kenttätoimikuntien ja vastaavien työtä,

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 4 EI JOO 1. Tuntematon ja tuttu ihminen Tavoite: Tuntemattoman ja tutun eron ymmärtäminen.

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA Kursseja on tarjolla yhteensä seitsemän. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia,

Lisätiedot

Piirrä kuvasi tauluun.

Piirrä kuvasi tauluun. Linus ja Ismenia haluaisivat tutustua sinuun. Piirrä kuvasi tauluun. Artikla 7. Jokaisella lapsella on oikeus nimeen ja kansalaisuuteen. Mikä on sinun nimesi ja kansalaisuutesi? On hauska tutustua uusiin

Lisätiedot

Tunnelmanlähde. Geberit Monolith

Tunnelmanlähde. Geberit Monolith Tunnelmanlähde. Geberit Monolith Ihmisille, joilla on luonnetta. Ja niille, jotka nauttivat hyvistä asioista. Haluatko vahvan, raikkaan tunteen uuteen kylpyhuoneeseesi. Geberit Monolith saniteettimoduuleilla

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Tekemällä oppii mutta entä jos ei opikaan? Ida Mälkönen, TtM, ft, koulutuskoordinaattori Innostun liikkumaan Suomen CP-liitto ry

Tekemällä oppii mutta entä jos ei opikaan? Ida Mälkönen, TtM, ft, koulutuskoordinaattori Innostun liikkumaan Suomen CP-liitto ry Tekemällä oppii mutta entä jos ei opikaan? Ida Mälkönen, TtM, ft, koulutuskoordinaattori Innostun liikkumaan Suomen CP-liitto ry Innostun liikkumaan (2013-2017) Lisää onnistumisen tunteita ja osallisuutta

Lisätiedot

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Vammaisohjelma 2009-2011 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisohjelma Johdanto Seurakuntayhtymän vammaisohjelma pohjautuu vammaistyöstä saatuihin kokemuksiin. Vammaistyön

Lisätiedot

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Ylitarkastaja Anu Liljeström Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto Anu Liljeström, ISAVI OKT-vastuualue 5.10.2016

Lisätiedot

Esteetön piha ja puutarha

Esteetön piha ja puutarha Esteetön piha ja puutarha 1 Kun puhutaan esteettömyydestä, niin on kysyttävä: MITÄ OVAT ESTEET? On pitänyt oppia itse syömään ja kävelemään Oppia lukemaan, ajamaan polkupyörällä, hiihtämään ja luistelemaan

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

Tiedän mitä minun pitää tehdä, että pääsen toisten lasten leikkiin mukaan

Tiedän mitä minun pitää tehdä, että pääsen toisten lasten leikkiin mukaan Viitottu Rakkaus on muokannut joitakin tämän tarinan kuvia yhdistämällä kuvia sivustoilta mycutegraphics.com ja papunet.net Tarina: 2017 Viitottu Rakkaus Muokatut kuvat on merkitty tällä tunnuksella: Kuvat:

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Weland-välitasot. 2 www.finnrasti.fi 02-6343 900

Weland-välitasot. 2 www.finnrasti.fi 02-6343 900 Välitasot Lisää lattiapintaa Weland-välitasot Weland-välitasoilla voit hyödyntää tilan koko tilavuuden lattia-alan lisäämiseksi. Yksinkertainen ja kustannustehokas tapa hyödyntää tilojen mahdollisuudet.

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Nimi: Syntymäaika: Esiopetusryhmä: / 20 Suunnitelma on laadittu Perheenjäsenet: Lapseni lähimmät kaverit ja muut tärkeät ihmiset: Tärkeät puhelinnumerot: Erikoisruokavaliot

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot