Tuottavaa luomua luomuruokaketjun tuottavuuden vahvistaminen Päätös 73063

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuottavaa luomua luomuruokaketjun tuottavuuden vahvistaminen Päätös 73063"

Transkriptio

1 Loppuraportti Tuottavaa luomua luomuruokaketjun tuottavuuden vahvistaminen Päätös Hankkeen tausta Suomessa on asetettu tavoitteeksi, että luomun osuus viljelyalasta nostetaan 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, kun se nyt on vain 8 % (MMM 2013). Jos luomuviljelyalaa ja luomukotieläintuotantoa halutaan nostaa, on koko luomutuotantoketjun kannattavuutta ja tehokkuutta parannettava. Suurimmat ongelmat luomupeltokasvituotannossa ovat tuottoisien ja käyttötarkoitukseen sopivimpien vilja-, nurmi ja valkuaiskasvilajikkeiden puute sekä rikkakasvien hallinta. Onnistunut kasvilajien ja lajikkeiden valinta on olennainen osa tuotannon onnistumista niin kasvinviljelykuin kotieläintiloilla. Kasvinviljelytiloilla lajikevalinta vaikuttaa suoraan tuotokseen sadon määränä ja laatuna. Kotieläintuotannossa lajikevalinta vaikuttaa epäsuorasti ruokinnan kautta eläintuotokseen sekä pellon käyttöön ja ostorehun tarpeeseen. Tilalla voidaan tuottaa omat rehut tai tila voi olla ostorehun varassa osittain tai kokonaan, mikä myös vaikuttaa tilan tuotannon kannattavuuteen. Luomusiementuotantoa on kehitettävä, sillä nykyisin luomusiementuotanto Suomessa on vähäistä ja perustuu pitkälti luomuviljelijöiden henkilökohtaiseen kiinnostukseen. Edellä mainitun lisäksi EUluomulainsäädäntöä on ehdotettu muutettavaksi siten, että enää ei voisi poikkeusluvallakaan käyttää tavanomaista siementä, vaikka luomusiemen olisi markkinoilta loppu. Luomusiementuotannossa on ongelmat liittyvät lähinnä lajikkeiden tuottavuuteen. Esimerkiksi nurmisektorilla on saatavana riittävästi timotein siementä, mutta nykyinen tarjolla oleva lajike on heikosti tuottava. Lisäksi se on eriaikainen kuin esim. apila, jonka kanssa timoteitä käytetään yleisesti nurmiseoksena. Näin ollen nurmisektorille on tarpeen löytää lajikkeita, jotka ovat ajallisesti toistensa kanssa yhteensopivia. Lisäksi tällä hetkellä käytössä olevilla lajikkeilla luomunurmet eivät tuota tarpeeksi satoa, jotta laiduntamista voitaisiin toteuttaa järkevästi. Esimerkiksi luomulammassektori kärsii lohkojen puutteesta, joka johtuu käytössä olevien lohkojen huonosta tuotantokyvystä. Luomutuotannon kehittämisen kannalta sähköisen tiedonsiirron käyttöönoton tehostaminen ja uusien työvälineiden käytön testaus tukee viljelijöiden keskinäistä sekä viljelijöiden ja asiantuntijoiden välistä kommunikointia. Hankkeen tavoitteet ja niiden toteutuminen Hankkeen tavoitteena oli 1. Varmistaa ja vakiinnuttaa sertifioitu luomusiementuotanto Suomessa.

2 2. Lisätä luomutuotantoketjun tehokkuutta yhteistyötä laajentamalla, sekä kasvattaa yhteistyön tehokkuutta tiedon kulkua lisäämällä ja tiedon välitystä helpottamalla uusia menetelmiä käyttäen. Hankkeelle asetettiin tarkennetut tavoitteet työpaketeittain. Tavoitteet ja niihin liittyvien toimenpiteiden toteutuminen on kuvattu alla. Hankkeen tavoitteet toimenpiteineen Työpaketti 1. Luomusiementuotannon vakiinnuttaminen Tavoitteelliset toimenpiteet: Käynnistetään ja aktivoidaan luomusiementuotantoa viljelijöiden, kotieläintuottajien ja yhteistyökumppaneiden kuten Tilasiemenen, Agrimarketin ja muiden siemenkauppiaiden, viljanjalostajien ja rehun valmistajien kanssa. Toteutus Selvitys Luomulajikevalikoiman laajentamiseksi koottiin hankkeeseen osallistujien asiantuntijoiden voimin luomulajiketietoja oman alueensa pakkaamoilta, rehuteollisuudelta, myllyiltä sekä viljanostajilta siltä osin kuin niitä on saatavissa. Tämän työn koostamisesta vastasi Pekka Terhemaa. Työn tuloksena havaittiin, että erityisesti piensiemenistä kuten nurmen ja timotein, nurminadan sekä alsikeapilan siemenestä oli puutetta 2015, vaikka keskimäärin nurmisektorin siementuotanto Suomessa toimii kohtuullisen hyvin. Yhtenä perusteena piensiementuotannon toimivuuteen on siemenistä saatava korvaus, joka on viljoihin nähden parempi. Piensiemenistä puna-apilaa ei tuoteta Suomessa, mutta siitä ei ole varsinaista puutetta, koska sitä tuodaan tarvittaessa Ruotsista. Viljojen siemeniä tuotetaan Varsinais-Suomessa, mutta toimintaa vaikeuttaa hukkakaura, josta vapaana olevia peltoja on vähän. Hukkakaura aiheuttaa ns. piilokustannuksia. Näitä ovat hukkakauraan saastuneen pellon puhtaaksi saaminen, joka on hidasta viljelykierron vuoksi ja Etelä-Suomen peltojen jatkuva hinnan nousu. Lisäksi viljelyolosuhteet vaikuttavat siemenen saatavuuteen kotimaasta. Esim vuonna rukiin viljely oli ongelmallista myöhäisen syksyn vuoksi. Viljasektorilla uusien viljalajikkeiden käyttöön ottoa hidastaa jalostajien vähäinen kiinnostus luomusiementuotantoon ja viljan ostajien suositukset. Esimerkiksi myllyt haluavat käyttöönsä uusia lajikkeita, joita ei ole saatavana kuin tavanomaisena. Toisaalta mallastamo edellyttää luomusiemenen käyttöä. Pellonpiennarpäivät Luomusiementuotannon aktivointitoimintaa aloitettiin kesän 2015 aikana pellonpiennarpäivillä. Näihin suunniteltiin yhteinen ohjelmarunko ja siitä muodostui seuraavanlainen: 1. Aloitetaan pellonpiennartilaisuus siemenpakkaamossa, jossa pakkaaja kertoo siementuotannon edellytykset ja huomioon otettavat asiat. Lisäksi ProAgrian asiantuntija kertoo, mitä vaatimuksia lainsäädäntö asettaa luomusiementuotannolle, viljelyhygieniavaatimuksille sekä tarvittavista käytännön edellytyksistä.

3 2. Siirrytään lähialueella olevalle luomusiemenpellolle, jossa kuunnellaan viljelijän kertomus siitä, miten kasvukausi on mennyt sekä ProAgrian asiantuntijan arvio sadosta ja laadusta, kuullaan tautiasioista sekä analyysi rikkakasvitilanteesta. ProAgrian asiantuntija kertoo tilaisuuden päätteeksi hankkeestamme ja sen syksyn ohjelmasta. Tapahtumia varten laadittiin hankkeen toiminnasta ja luomusiementuotannosta lyhyt tiedote. Tilaisuuksia järjestettiin Pohjois-Karjalassa, Kaakkois-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Österbottenissa sekä Oulussa. Oulun tilaisuus oli Neuvo2020 tilaisuus, jonka yhteydessä luomusiementuotanto nostettiin esiin ja Etelä-Pohjanmaalla tilaisuus järjestettiin yhdessä Österbottenin kanssa. Luomulajikekokeita sekä -tuloksia sekä luomiviljelyn kannattavuutta esiteltiin Peltopäivillä Esittelijöinä toimivat Esa Partanen ja Vilma Kuosmanen. Peltopäivien yhteydessä oli nähtävillä luomulajikekoeruutuja Loviisassa, jotka oli toteutettu EkoNu hankkeella. Muita alueellisia havainto- tai koeruutuja ei kesällä 2015 ollut hankekauden taitteen vuoksi. Vuonna 2016 pellonpiennarpäiviä järjestettiin vain Pohjois-Karjalassa. Pellon piennarpäiviin osallistui väkeä vaihtelevasti muutamasta viljelijästä pariin kymmeneen. Luomusiementuotantokampanja Luomusiementuotantokampanja koostui useista valtakunnallisista ja alueellisista tilaisuuksista. Kampanjointi aloitettiin kesällä Farmari maatalousnäyttelyssä Joensuussa 2015, jossa luomusiementuotannosta ProAgrian luomuosastolla oli kertomassa Kaisa Matilainen. Syksyllä luomusiementuotanto oli esillä KoneAgriassa Tampereella (10/2015) sekä Luomupäivillä Mikkelissä (11/2015). KoneAgrian Luomutreffeillä luomusiementuotanto oli yhtenä teemana luomutyöpajoissa (10/2015), asiantuntijavetäjänä Pekka Terhemaa. Mikkelin Luomupäivillä luennoi Juha-Antti Kotimäki. Näiden lisäksi järjestettiin kaksi alueellista luomusiementapahtumaa Hollolassa ja Kokkolassa yhteisen ohjelman mukaisesti; - Hankkeen esittely; sis. Miksi ryhtyä luomusiementuottajaksi - Miksi tarvitsemme luomusiementuotantoa - Miksi ryhdyin luomusiementuottajaksi - Siementuotannon nykytila - Pakkaamoiden edustajien näkemykset kehittämistarpeet luomusiementuotannosta - Siementuotannon aktivointi -keskustelu Liitteessä on Hollolan tilaisuuden ohjelma. Hollolan tilaisuudessa lanseerattiin Tuottavaa luomua Facebook ryhmä, jota tägättiin myös twitteriin. MTK aktivoitui luomusiementuotannon kehittämisryhmän kokoamisessa tammikuussa Kehittämisryhmän toimintaan Tuottavaa Luomua -ryhmästä tilaisuuteen osallistui Erkki Vihonen.

4 Pienryhmät Tavoitteena oli 6 pienryhmää; Pienryhmiä saatiin koottua Etelä-Suomeen/Kymenlaaksoon, Etelä- Pohjanmaalle, Ouluun ja Pohjois-Karjalaan. Pienryhmätoimintaan laadittiin ja toteutettiin liitteessä olevan esitteen mukaisesti. Varsinais-Suomessa ei ollut varsinaista pienryhmää, mutta siellä pidettiin yksittäisiä koulutuspäiviä. Pienryhmätoiminnan lisäksi pienryhmät tutustuivat pakkaamotoimintaa. Opintomatka Opintomatka toteutettiin Tanskaan ja Borgebyn peltopäiville Skåneen Matkasta laadittiin matkaraportti, joka on liitteenä. Työpaketti 2. Sähköisen tiedonsiirron ja oppimisen moduuli Tavoite Sähköisen tiedonsiirron kokonaisuus tukee koko luomuhankkeen toteutumista ja muodostaa toimintatapoja tiedon syntymiselle, siirrolle, omaksumiselle ja oppimiselle sekä viljelijöille, tiedon tuottajille että verkostoille. Tavoitteena on muodostaa ja pilotoida uusia toimintatapoja ja saada kokemuksia toimivista ratkaisuista siitä, miten erilaisissa paikoissa syntyvä tieto saadaan mahdollisimman tehokkaasti koko verkoston kilpailukykyä tukevaksi toiminnaksi sekä tulosta ja hyötyä tuottavaksi. Tavoitteena on myös testata yhteisöllistä tiedontuotantoa, kokemusten jakamista ja verkostoitumista sähköisten ympäristöjen avulla ja tukemana. Käytännössä sähköinen osakokonaisuus tuottaa tilakokeiden tiedonsiirrolle ja analysoinnille uusia väyliä, mahdollisuuksia jalostaa tietoa ja soveltaa sitä yhdessä erilaisten verkostojen kanssa. Kokonaisuus muodostaa uudentyyppisen, laajan ja monista kanavista muodostuvan oppimisympäristön ns. monikanavaisen virtuaalisen oppimisympäristön. Kohderyhmänä ovat luomuun siirtyvät viljelijät. Painopisteinä ovat erityisesti tuotannon taloudellisuus ja sitä kautta luomuun siirtymisen kannattavuus, tuotantoprosessien resurssitehokkuus ja koko tilan arjen ja strategian johtaminen. Tavoitteena on tukea monikanavaisesti luomuun siirtyvän viljelijän onnistumista. Toteutus Some Hankkeelle tehtiin syksyn 2015 aikana nettisivut ja perustettiin Facebook-ryhmä. FB:n tavoitteena on osallistaa ryhmän jäseniä (luomusiementuottajat, luomusiementuotantoa harkitsevat, luomuasiantuntijat, sidosryhmät, pakkaajat) aktiiviseen luomusiementuotantoa koskevaan keskusteluun. Lisäksi Twitteriä, LinkedIniä, blogia ja YouTubea päivitettiin luomusiementuotannon osalta aktiivisesti. Tuottavaa Luomua Facebook-ryhmä saatiin käyntiin ja raportin kirjaamishetkellä ryhmässä on 149 jäsentä. Sivusto palvelee hankkeen jälkeen luomualkutuotannon kehittämissivustona. Tuottavaa Luomua -blogia käytettiin aktiivisesti ja se jää myös luomualkutuotannon sivustoksi. Luomublogeja on luettu hankkeen

5 loppuvaiheeseen asti 2177 kertaa ja suosituin aihe on kerääjäkasvit 279 lukua. Jatkossa on tärkeää, että Facebook-ryhmään linkitetään blogikirjoituksia, jotta asiat pysyvät some virrassa pinnalla. Hankkeessa todettiin, että eri sosiaalisen median kanavat tavoittavat eri kävijät -> LinkedIn ja Twitter sidosryhmät sekä Facebook, Instagram ja YouTube viljelijät. Sosiaalisessa mediassa jaetaan erityisesti hankkeesta tulevia hyötyjä ja kokemuksia. Koulutuspäivistä tai muista tapahtumista tehtiin aktiivisesti raportteja ja lähettiin kännykkäkamerakuvia. Ryhmäläisille järjestettiin Linkedin koulutusta ja otettiin pikaviestipalvelu pienryhmäkäyttöön. Luomuwiki Luomuwikin nettisivusto rakennettiin pääosin vuoden 2015 aikana. LuomuWiki on yhden asiakokonaisuuden saitti, joka keskittyy luomuasiaan. Saitin tavoitteena on että kuka tahansa voi muokata ja kirjata jatkossa materiaalia LuomuWikiin. Hankkeen ulkopuolisen tiedon syöttäminen tulee olemaan haaste etenkin hankkeen päätyttyä, vaikka se ei ole teknisesti vaikeaa. Hankkeessa muutettiin Agronetin materiaaleja sopiviksi wikipediaan. Luomupuolella on tehty paljon tietokortteja, jotka tuotiin myös luomuwikiin. Luomuwikin teknistä kokonaisuutta esiteltiin jo syksyn viljelijätilaisuuksissa Hollolassa ja Kokkolassa. Lisäksi luomuwikistä kerrottiin sekä ProAgrian asiantuntija Webex-tilaisuuksissa. Lisäksi luomuwiki oli esillä lehdistössä: Luomulehti elokuu 2016 ja ProAgrian asiakaslehdet sekä Käytännön Maamies. Mobiilisovellus Tiedon saannin helppouden ja pika-analyysien tekemiseksi tiedosta pilotoidaan hankkeessa mobiilisovellusten hyödyllisyyttä ja käytettävyyttä. Pilotiksi valittiin maanäytteen ottoon liittyvä mobiiliabsi. Projektin onnistumisen arviointi Hankesuunnitelmassa todetaan, että projektin onnistumista arvioidaan hankeryhmän avulla ja mittareina käytetään etukäteen määriteltyjen ja työpakettikuvauksiin kirjoitettujen tulosten toteutumista. Yhteenvetona voidaan todeta, että hankkeelle asetetut toimenpiteet toteutettiin asetetun tavoitteen mukaisesti. Hankkeesta jäävät hankkeen jälkeen luomuviljelijöiden käyttöön Luomuwiki, Tuottavaa luomua facebook sivusto ja bogi-sivut. Aikataulun onnistuminen Hankesuunnitelma sai rahoituksen Mavin päätöksellä. Rahoitusta haettiin alun perin kolmelle vuodelle, mutta rahoitusta myönnettiin vain yhdelle vuodelle. Rahoituspäätöksen vuoksi hankesuunnitelmaa jouduttiin muuttamaan ja muutoshakemus toimitettiin jatkoaikahakemuksen yhteydessä Maviin Kevään 2015 tukikauden muutos aiheutti omat muutoksensa hankkeen toimintaan. Uuden hankesuunnitelmaosion; Luomusiementuotannon vakiinnuttaminen Suomessa - toteuttaminen edellytti

6 viljelijöiden sitouttamista, tiedottamista sekä viljelijöiden ryhmäytymistä ja luomusiementen hankintaa ym. ennen kevään viljelysuunnitelmien tekemistä. Viljelijöiden sitoutumista ei ole ollut järkevää aloittaa ennen kuin uudet luomutuotannon tukiehdot olivat selvillä keväällä Tämän vuoksi hankkeen toimintaa päästiin käynnistämään varsinaisesti 2015 tukihakukauden ja jatkoaikapäätöksen saamisen jälkeen. Hankeryhmän toimivuus ja kehittämisryhmän toiminta Tuottavaa luomua -luomuruokaketjun kehittämishankkeessa pidettiin palavereita , , , , , , , , , , , , , , , , joissa toimintaa on suunniteltu, seurattu ja varmistettu toiminnan näkyvyys. Mukana näissä palavereissa ovat olleet: Heikki Ajosenpää (ProAgria Länsi- Suomi), Erkki Vihonen (ProAgria Etelä-Pohjanmaa), Pekka Terhemaa ja Marja Suutarla (ProAgria Etelä- Suomi), Kaisa Matilainen ja Elina Keski-Soini (ProAgria Pohjois-Karjala), Juha-Antti Kotimäki (ProAgria Etelä- Savo), Olli Valtonen (ProAgria Oulu) sekä Maija Pitkonen, Kari Setälä, Suvi Anttila, Hannu Heikkilä ja Pentti Meriläinen (ProAgria Keskusten Liitto). Projektiryhmä toimi huomattavan innostuneesti ja toimijoiden välille syntyi halu välittää aiheeseen liittyviä tietoja ryhmäpalavereiden välillä. Hankkeen talous Hankkeen talous on esitetty alla olevassa taulukossa. Budjetti Kulut 2015 Kulut Kulujen erotus kokonais-budjettiin , ,63-108,14 Luomusiementuotannon jatkotoimenpiteet Hankkeen pienryhmät olivat toimivia ja hankkeeseen osallistuneet viljelijät ja pakkaamot olivat sitoutuneita luomusiementuotantoon. Tämä kuitenkaan ei kuvaa luomusiementuotannon yleistilannetta Suomessa, vaan käytännössä toimijat pyrkivät hyödyntämään tavanomaisen halvemman siemenen käytön mahdollisimman hyvin. Tämä rajoittaa luomusiementuotannon edistämistä ja kehittämistä, käyttöä ja itse tuotantoa. Lisäksi viljanostajat ohjaavat tavanomaisen viljan siemenen käyttöön, koska luomuviljalajikkeet ovat vanhoja. Luomutuotantoon pitäisi saada käyttöön kunnolliset uudet lajikkeet; tarvitaan lajikekoetoimintaa, keskustelua viljan ostajien kanssa alan edistämisestä, edunvalvontaa, viestintää. Pitää päästä mukaan myös kansainväliseen alan kehitykseen. Luomusiementuotannon aktivointi onkin maraton laji, joka vaatii sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Työtä tulee jatkaa ja tietoisuutta luomusiementuotannosta tulee lisätä

7 koko ajan vaikka tehtäväkenttä onkin laaja. Ei riitä, että aktivoidaan pelkästään tuottajia. Pitäisi vaikuttaa myös viljastrategiaan ja kuluttajiin. Muu aineisto Matkaraportti Ohjelmat Esitteet

Luomusiementuotannon kehittäminen. KoneAgrian työpaja

Luomusiementuotannon kehittäminen. KoneAgrian työpaja Luomusiementuotannon kehittäminen KoneAgrian työpaja Tuottavaa luomua - hanke Hankkeen tavoitteena kattavampi luomusiemenen omavaraisuus Valtakunnallisen Tuottavaa luomua hankkeen tavoitteena on aktivoida

Lisätiedot

Luomusiementuotannon kehittämisseminaari. Hollola 18.11.2015

Luomusiementuotannon kehittämisseminaari. Hollola 18.11.2015 Luomusiementuotannon kehittämisseminaari Hollola 18.11.2015 Tuottavaa luomua luomuruokaketjun tuottavuuden vahvistaminen -hanke Hankkeen tavoitteet: Varmistaa ja vakiinnuttaa luomusiementuotanto Suomessa

Lisätiedot

Luomusiementuotannon kannattavuudesta

Luomusiementuotannon kannattavuudesta Luomusiementuotannon kannattavuudesta Luomupäivät 5.4.2018, Tampere juha-antti.kotimaki@proagria.fi 0503011752 Miksi luomusiementuotantoon Jatkuvasti kasvava kysyntä, luomualan kasvu jatkuu Nurmisiemen,

Lisätiedot

Välineitä ja yhteistyötä siemen- ja puutarhatuotannon kannattavuuteen

Välineitä ja yhteistyötä siemen- ja puutarhatuotannon kannattavuuteen Välineitä ja yhteistyötä siemen- ja puutarhatuotannon kannattavuuteen Toiminnanjohtaja Elisa Niemi, Luomuliitto Satakunta 28.2.2018 Luomuliitto Alueelliset luomuyhdistykset ympäri Suomea - Satakunnan luomutuottajat

Lisätiedot

Lisää luomusiemenen tuotantoa

Lisää luomusiemenen tuotantoa Lisää luomusiemenen tuotantoa Luomupäivät 17.11.2016 Turku Heikki Ajosenpää Länsi-Suomi Sisältö Miksi tarvitaan lisää luomusiementä? Luomusiemenen tuotanto nyt Siementuotannon mahdollisuudet ja haasteet

Lisätiedot

Luomusiementuotanto. Tuotantokustannukset ja kannattavuus Siemenviljelijöiden talousvalmennus Helsinki

Luomusiementuotanto. Tuotantokustannukset ja kannattavuus Siemenviljelijöiden talousvalmennus Helsinki Luomusiementuotanto Tuotantokustannukset ja kannattavuus Siemenviljelijöiden talousvalmennus 13.11.2014 Helsinki Sisältö Luomusiementuotannon tilanne Suomessa Kannattavuushaasteet Tilastrategiat 2013 luomusiementuotannon

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ja Hämeen ELINA hankkeissa tarjotaan kasvinviljelyyn ajankohtaista koulutusta. Sampo Järnefelt ProAgria Etelä-Suomi

Kaakkois-Suomen ja Hämeen ELINA hankkeissa tarjotaan kasvinviljelyyn ajankohtaista koulutusta. Sampo Järnefelt ProAgria Etelä-Suomi Kaakkois-Suomen ja Hämeen ELINA hankkeissa tarjotaan kasvinviljelyyn ajankohtaista koulutusta Sampo Järnefelt ProAgria Etelä-Suomi 12.04.2016 LISÄÄ OSAAMISTA, PAREMPI TULOS Elinvoimainen maatilatalous

Lisätiedot

Siemenpakkaajan puheenvuoro

Siemenpakkaajan puheenvuoro Siemenpakkaajan puheenvuoro Jukka Hollo, Tilasiemen Oy Sertifioidun luomusiemenen nykytilanne viljanviljelyssä Luomuviljelyssä käytettiin vuoden 2014 viljojen kylvöihin 2 300 tonnia sertifioitua luomusiementä,

Lisätiedot

Neuvonnan ja tutkimuksen yhteistyö. Luomupäivät Mikkeli 12.11.2013 Marja Suutarla

Neuvonnan ja tutkimuksen yhteistyö. Luomupäivät Mikkeli 12.11.2013 Marja Suutarla Neuvonnan ja tutkimuksen yhteistyö Luomupäivät Mikkeli 12.11.2013 Marja Suutarla Luomua lisää kokonaisuus - tutkimusyhteistyö Luomu neuvonnan kehittäminen Ammattikeittiöiden luomuosaamisen kehittäminen

Lisätiedot

Luomuviljelyn talous. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Luomuviljelyn talous. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Luomuviljelyn talous Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso 1.12.2009 Luonnonmukaisen tuotannon näkymät 1/2 Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut kaikkialla Suomessa kulutus on tapahtunut muuta Eurooppaa

Lisätiedot

Tavoitteena innostaa uusia viljelijöitä aloittamaan siementuotanto ja motivoida nykyisiä jatkamaan.

Tavoitteena innostaa uusia viljelijöitä aloittamaan siementuotanto ja motivoida nykyisiä jatkamaan. Hanketta toteutettiin 1.1.2012 31.3.2015. Hankkeen rahoitti MMM ja hankkeen toteuttaja oli MTK-Keskusliitto yhteistyössä siemenalan toimijoiden kanssa. Hankkeen tavoitteita olivat: Vaikuttaa siemensektorin

Lisätiedot

Luomufoorumi Marja Suutarla

Luomufoorumi Marja Suutarla Luomufoorumi 4.2.2016 Marja Suutarla Luomufocusryhmätyöskentely Hanke toteuttaa EIP Agri-toiminnasta räätälöidyn fokusryhmätyöskentelyn alueellisten hanketoimijoiden yhteisistä tarpeista nousseista kahdesta

Lisätiedot

Nurmisiementen tuotanto- ja tuontitilanne sekä info Sieppari pellossa -hankkeesta

Nurmisiementen tuotanto- ja tuontitilanne sekä info Sieppari pellossa -hankkeesta Nurmisiementen tuotanto- ja tuontitilanne sekä info Sieppari pellossa -hankkeesta Oiva Niemeläinen, Luke Nurmesta ja kuminasta vaihtoehtoja viljalle, 16.2.2017 Livia, Tuorla Nurmikasvien siemenviljelyn

Lisätiedot

Järviruokoa järvestä peltoon Talviseminaari. Päivi Jokinen ProAgria Pohjois-Karjala, Maa- ja kotitalousnaiset

Järviruokoa järvestä peltoon Talviseminaari. Päivi Jokinen ProAgria Pohjois-Karjala, Maa- ja kotitalousnaiset Järviruokoa järvestä peltoon 26.1.2017 Talviseminaari Päivi Jokinen ProAgria Pohjois-Karjala, Maa- ja kotitalousnaiset 1 Ylimaakunnallinen kehittämishanke Keskeisimmät teemat 2015-2019 Ravinteiden kierron

Lisätiedot

Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa

Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa Jukka Hollo, Tilasiemen Oy Tilasiemenpakkaajat Tilasiemen Oy Tilasiemenen osuus luomusiementuotannossa runsas kolmannes Yhdellä numerolla pärjää: 010 217 6777 Netissä

Lisätiedot

Yhteenveto luomun kehittämisen alueellisista tavoitteista ja toimenpiteistä vuoteen

Yhteenveto luomun kehittämisen alueellisista tavoitteista ja toimenpiteistä vuoteen Yhteenveto luomun kehittämisen alueellisista tavoitteista ja toimenpiteistä vuoteen 2020 1 Tärkeimpiä alueellisia tavoitteita: Luonnonmukaisen tuotannon lisääminen ja monipuolistaminen Luomukotieläintuotannon

Lisätiedot

MaitoManageri-hanke: Mistä tässä on kyse? ProAgria Oulu ry

MaitoManageri-hanke: Mistä tässä on kyse? ProAgria Oulu ry MaitoManageri-hanke: Mistä tässä on kyse? ProAgria Oulu ry JA KESKEINEN KILPAILUKYKYÄ MaitoManageri parempaa maitotilan johtamista Ajattelun aihetta Mistä syntyvät erot tilojen välillä? Miksi toisilla

Lisätiedot

Luomuliitto. Valtakunnallinen luomutuottajien yhteistyöjärjestö Savo-Karjalan Luomuyhdistys ry

Luomuliitto. Valtakunnallinen luomutuottajien yhteistyöjärjestö Savo-Karjalan Luomuyhdistys ry Luomuliitto Valtakunnallinen luomutuottajien yhteistyöjärjestö Savo-Karjalan Luomuyhdistys ry Luomuliiton tarkoituksena on: valvoa luonnonmukaisen tuotannon etuja edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa

Lisätiedot

Maasta markkinoille! Pohjois-Pohjanmaan luomukasvintuotanto haltuun LUOMUKASVINTUOTTAJA KEHITÄ TOIMINTAASI ASIANTUNTIJOIDEN JA MUIDEN

Maasta markkinoille! Pohjois-Pohjanmaan luomukasvintuotanto haltuun LUOMUKASVINTUOTTAJA KEHITÄ TOIMINTAASI ASIANTUNTIJOIDEN JA MUIDEN Kuva: Vastavalo LUOMUKASVINTUOTTAJA KEHITÄ TOIMINTAASI ASIANTUNTIJOIDEN JA MUIDEN VILJELIJÖIDEN KANSSA! Pohjois-Pohjanmaan luomukasvintuotanto haltuun Maasta markkinoille! Kuva: Taru Rantala / Vastavalo.fi

Lisätiedot

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Edellytykset siementuotannolle Viljelijällä riittävä ammattitaito

Lisätiedot

Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon (KOULU-hanke)

Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon (KOULU-hanke) Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon (KOULU-hanke) Aloitustilaisuus 26.2.2019 Tiedekeskus Tuorla, Piikkiö Sauli Jaakkola, Pyhäjärvi-instituutti Hankkeen tavoitteet ja sisältö Hankkeen tavoitteena

Lisätiedot

Kokemuksia luomutuotantoon siirtymisestä - keinoja viljelyn tueksi. Yleiskatsaus luomun tilanteeseen

Kokemuksia luomutuotantoon siirtymisestä - keinoja viljelyn tueksi. Yleiskatsaus luomun tilanteeseen Kokemuksia luomutuotantoon siirtymisestä - keinoja viljelyn tueksi Yleiskatsaus luomun tilanteeseen HAMK Mustiala 13.9.2018 ProAgria Etelä-Suomi / Kaija Hinkkanen Tavoite 2020: Luomutiloja 20% - tilanne

Lisätiedot

LUOMULISÄYSMATERIAALIEN EDISTÄMINEN:

LUOMULISÄYSMATERIAALIEN EDISTÄMINEN: LUOMULISÄYSMATERIAALIEN EDISTÄMINEN: Hankesuunnitelma Horizon 2020 -hakuun Topic SFS-07-2016-2017 Organic breeding Increasing the competitiveness of the organic breeding and farming sectors Kaija Hakala

Lisätiedot

Luomukoordinaatiohankkeen kick off - työpaja

Luomukoordinaatiohankkeen kick off - työpaja Luomukoordinaatiohankkeen kick off - työpaja 10.00 Tervetuloa, päivän tarkoitus ja ohjelman esittely (Marja-Riitta Kottila) 10.10 Keitä me olemme, esittäytyminen 10.30 Alueiden suunnitelmat 11.00 Luomualan

Lisätiedot

Luomuviljojen lajikehavaintokokeet Kokemuksia ja tuloksia

Luomuviljojen lajikehavaintokokeet Kokemuksia ja tuloksia Luomuviljojen lajikehavaintokokeet Kokemuksia ja tuloksia Arja Nykänen / Kaisa Matilainen ProAgria Etelä-Savo/ ProAgria Pohjois-Karjala p. 0400 452 089 / p. 040 3012423 Yleistä lajikevalinnasta Sadon käyttötarkoitus

Lisätiedot

Luomuliiketoiminnan kehittäminen. Hankesuunnittelun esittely (haut vasta aukeamassa) 18.3.2015 Hilkka Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Luomuliiketoiminnan kehittäminen. Hankesuunnittelun esittely (haut vasta aukeamassa) 18.3.2015 Hilkka Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulu Luomuliiketoiminnan kehittäminen Hankesuunnittelun esittely (haut vasta aukeamassa) 18.3.2015 Hilkka Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulu Miksi luomuliiketoimintaa pitää kehittää nyt? LUOMUMYÖNTEISYYS

Lisätiedot

Hankkeen viestintäsuunnitelma

Hankkeen viestintäsuunnitelma Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 15. elokuuta 2016 / 1 Hankkeen viestintäsuunnitelma 1. Hankkeen kuvaus Ydinosaajat-hankkeessa luodaan malli koulutusorganisaatioiden

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Tuorla 28.11.2016 Satu Näykki, ProAgria Länsi-Suomi Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY

SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY Jukka Saarinen 18.3.2014 Huittinen Luonnonmukaisen tuotannon nykytilanne ja kehittämistarpeet Satakunnassa Satafood Kehittämisyhdistyksen ja Pyhäjärviinstituutin yhteishanke

Lisätiedot

Luomuperunatuotannon kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla

Luomuperunatuotannon kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla Luomuperunatuotannon kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla Pohjoisen luomupäivät 22.3.2017 Oulu Lea Hiltunen Luke Luomuperunatuotannon kehittäminen Pohjois- Pohjanmaalla Hallituksen luomuohjelmaa - Lisää luomua!

Lisätiedot

Nurmipaketit nurmirehun tuotannon kehittämiseen

Nurmipaketit nurmirehun tuotannon kehittämiseen Nurmipaketit nurmirehun tuotannon kehittämiseen Olli Valtonen luomu- ja nurmiasiantuntija Kuva Anna-Leena Vierimaa Nurmineuvonta paketit ProAgria Oulu lanseerasi ensimmäiset nurmipaketit 2013. Toimintaa

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Rehukasvien viljely ja Markkinointivaihtoehdot

Rehukasvien viljely ja Markkinointivaihtoehdot Rehukasvien viljely ja Markkinointivaihtoehdot Tuotanto kasvuun 9.11.2011 Sari Hiltunen ProAgria Pirkanmaa Esityksen sisältö Luomurehun tuotanto tiloilla Määrä ja laatu; kotimainen luomuvalkuainen säilörehunurmet

Lisätiedot

Valtakunnallisten hankkeiden ja koordinaatiohankkeiden arviointi. Valtakunnallisten ja koordinaatiohankkeiden info-päivä Helsinki 1.11.

Valtakunnallisten hankkeiden ja koordinaatiohankkeiden arviointi. Valtakunnallisten ja koordinaatiohankkeiden info-päivä Helsinki 1.11. Valtakunnallisten hankkeiden ja koordinaatiohankkeiden arviointi Valtakunnallisten ja koordinaatiohankkeiden info-päivä Helsinki 1.11.2017 Arvioinnin fokus 2007-2013 valtakunnalliset hankkeet 23 hanketta

Lisätiedot

Tuotantosuuntien välisestä yhteistyöstä monenlaisia hyötyjä

Tuotantosuuntien välisestä yhteistyöstä monenlaisia hyötyjä Tuotantosuuntien välisestä yhteistyöstä monenlaisia hyötyjä Pentti Seuri, MTT Luomupäivät 12.11.201, Mikkeli 15.11.201 1 Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus 15.11.201 2 Erikoistumisella tavoitellaan

Lisätiedot

Satoennuste. Vilja-alan yhteistyöryhmä. Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy. VYR Satoennuste ( )

Satoennuste. Vilja-alan yhteistyöryhmä. Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy. VYR Satoennuste ( ) Satoennuste Vilja-alan yhteistyöryhmä Petri Pethman.11.01 101 Suomen Gallup Elintarviketieto Oy VYR Satoennuste (1011) 1 Tutkimuksen toteutus Vastaajamäärä n= Kokonaisvastaajanäyte 1 0 vastaajaa vastausprosentti

Lisätiedot

Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme?

Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme? @apetit_oyj #apetitluomu Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme? Liiketoimintajohtaja Anu Ora twitter: @AnuOra1 APETIT OYJ Luomuelintarvikepäivä 5.10.2017 1 Luomme hyvinvointia kasviksista

Lisätiedot

Maatalouden kriisipaketin toimet hyvinvoinnin tueksi Välitä viljelijästä - projekti

Maatalouden kriisipaketin toimet hyvinvoinnin tueksi Välitä viljelijästä - projekti Maatalouden kriisipaketin toimet hyvinvoinnin tueksi Välitä viljelijästä - projekti MTK-yhdistysten pj-siht.päivät Itä-ja Keski-Suomi 2.2.2017 Eila Eerola Hallituksen kriisipaketista tukea hyvinvointityöhön

Lisätiedot

Mesikasvinurmet. Lauri Ruottinen www.hunajaluotsi.fi

Mesikasvinurmet. Lauri Ruottinen www.hunajaluotsi.fi Mesikasvinurmet Lauri Ruottinen www.hunajaluotsi.fi Maankäytön mahdollisuudet hunajan tuotannossa 224 000 ha viljelemätöntä peltoalaa v. 2012 Meden tuotanto jopa 200 400 kg / ha 1 % tehokkuudella saatavissa

Lisätiedot

Matkaraportti Opintomatka Ruotsiin

Matkaraportti Opintomatka Ruotsiin Matkaraportti Opintomatka Ruotsiin 26.-28.6.2018 Pirkanmaan Ymppi-hanke järjesti kesäkuussa kahden päivän opintomatkan Ruotsiin. Opintomatkalle osallistui 19 henkilöä. Opintomatkalla vietettiin yksi päivä

Lisätiedot

Tehoa Luomutoimintaan!

Tehoa Luomutoimintaan! Tehoa Luomutoimintaan! luomuasiantuntija Agr. Mikko Rahtola Luomuliitto ry Luomupäivät 2010 16.03.10 1 Kansallinen luomustrategia Luomustrategiaryhmä & viestintätoimisto Kuule Oy Vuonna 2008 Osuus kotimaan

Lisätiedot

LUOMU POHJOIS-KARJALASSA

LUOMU POHJOIS-KARJALASSA LUOMU POHJOIS-KARJALASSA LUOMUTUOTANNON KEHITYS Pohjois-Karjalassa luomutuotannon kehittämistyötä on tehty kauan. Nyt Pohjois-Karjala on suhteellisesti mitaten johtava luomumaakunta. Viljat, marjat, hunajat

Lisätiedot

Viranomaisen keinot edistää luomusiemenen käyttöä

Viranomaisen keinot edistää luomusiemenen käyttöä Viranomaisen keinot edistää luomusiemenen käyttöä Tuottavaa luomua, Hollola Ylitarkastaja Evira Tämä esitys Viranomainen (Evira, ELY-keskukset) ei anna lainsäädäntöä, eli viranomaisen keinot ovat Ohjeistus

Lisätiedot

VILMA maatilaverkoston haastattelun yhteenveto

VILMA maatilaverkoston haastattelun yhteenveto VILMA maatilaverkoston haastattelun yhteenveto Sakari Raiskio, Luke 1 26.4.2019 VILMA -maatilaverkosto 23 maatilaa mukana verkostossa 17 luomu, 6 tavanomainen tuotanto Kasvinviljelytiloja Tilojen peltopinta-alat

Lisätiedot

Valitun kasvin tuottamisteknologia. Viljojen kasvatus moduli. Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18

Valitun kasvin tuottamisteknologia. Viljojen kasvatus moduli. Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18 Valitun kasvin tuottamisteknologia Viljojen kasvatus moduli Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18 1. Kasvituotannon perusteet ja ravinteet 2 op 2. Viljojen kasvatus 4 op 3. 4 op 4.

Lisätiedot

Luomukasvintuotannon kannattavuus. ProAgria Etelä-Suomen viljelyryhmien tuloksia. Vyr Luomuviljaseminaari Salo

Luomukasvintuotannon kannattavuus. ProAgria Etelä-Suomen viljelyryhmien tuloksia. Vyr Luomuviljaseminaari Salo Luomukasvintuotannon kannattavuus ProAgria Etelä-Suomen viljelyryhmien tuloksia. Vyr Luomuviljaseminaari Salo Luomukasvintuotannon kannattavuus Luomumallasohraa 2017 Lohkon sato 2330 kg/ha 2 Luomukasvintuotannon

Lisätiedot

Olutklusterin kehittämishanke

Olutklusterin kehittämishanke Olutklusterin kehittämishanke Erikoiskasvien viljelyinfo 8.11.2018, Kalajoki Susanne Heiska, erikoistutkija Pienpanimolain muutos 2015 käynnisti pienpanimobuumin - Ei näytä laantumisen merkkejä Parin viime

Lisätiedot

Tulosta maidosta-koulutushanke Hankenumero: VÄLIRAPORTTI

Tulosta maidosta-koulutushanke Hankenumero: VÄLIRAPORTTI Tulosta maidosta-koulutushanke Hankenumero: 15821 VÄLIRAPORTTI 1.11.2015 31.12.2016 TULOSTA MAIDOSTA-KOULUTUSHANKE 1.11.2015 31.10.2018 Koulutushanketta rahoittaa Euroopan maaseuturahasto, Suomen valtio,

Lisätiedot

Marjanviljely elinkeinona

Marjanviljely elinkeinona UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Marjanviljely elinkeinona Aloittavien marjanviljelijöiden työpaja 1. Kokoontuminen 21.1. Mansikan viljelypinta-alan ja viljelijämäärän kehitys

Lisätiedot

Lannoituksen kannattavuus. Elina-hankkeen Ravinteet euroiksi luomutilan lannoitusvaihtoehja Hollola Luomuasiantuntija Pekka Terhemaa

Lannoituksen kannattavuus. Elina-hankkeen Ravinteet euroiksi luomutilan lannoitusvaihtoehja Hollola Luomuasiantuntija Pekka Terhemaa Lannoituksen kannattavuus Elina-hankkeen Ravinteet euroiksi luomutilan lannoitusvaihtoehja 12.12.2017 Hollola Luomuasiantuntija Pekka Lannoituksen kannattavuus Luomutuotannossa lannoitus kannattaa hyvin,

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Luomuliiton toimintasuunnitelma 2019

Luomuliiton toimintasuunnitelma 2019 Luomuliiton toimintasuunnitelma 2019 Sisällys Luomuliitto luomutuottajan asialla...1 Järjestö...2 Edunvalvonta...3 Luomutuottajien osaamisen kehittäminen...4 Luomulehti...5 Luomuliitto luomutuottajan asialla.

Lisätiedot

Verkkoviestintäkartoitus

Verkkoviestintäkartoitus Verkkoviestintäkartoitus 9.2.2015 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi http://www.tyollisyysportti.fi/seutunuotta https://www.facebook.com/seutunuotta @seutunuotta http://takuullatekemista.blogspot.fi/

Lisätiedot

Ajankohtaista tuotantoehdoissa Luomusiementuotanto. Luomuiltapäivä

Ajankohtaista tuotantoehdoissa Luomusiementuotanto. Luomuiltapäivä Ajankohtaista tuotantoehdoissa Luomusiementuotanto Luomuiltapäivä Yksimahaisten ruokinta poikkeus käyttää tavanomaista rehua päättyy 31.12.2011 tämän vuoden ajan voidaan käyttää enintään 5 % päiväannoksesta

Lisätiedot

Luomun asema tulevalla tukikaudella. Elisa Niemi Toiminnanjohtaja Luomuliitto

Luomun asema tulevalla tukikaudella. Elisa Niemi Toiminnanjohtaja Luomuliitto Luomun asema tulevalla tukikaudella Elisa Niemi Toiminnanjohtaja Luomuliitto Luomuliitto 13 paikallista luomuyhdistystä Luomutuottajien edunvalvontaa ja neuvontaa Pienyritysjäseniä ja elintarvikejalostuksen

Lisätiedot

Marjamaat-hanke. Marjamaat- tiedonvälityshanke. Hankenumero 15667

Marjamaat-hanke. Marjamaat- tiedonvälityshanke. Hankenumero 15667 Marjamaat- tiedonvälityshanke Hankenumero 15667 Väliraportti 1.1. 30.6.2017 Marjamaat-hanke on ylimaakunnallinen tiedonvälityshanke. Hanketta hallinnoi ProAgria Pohjois- Karjala ry. Hankkeen yhteistyökumppaneita

Lisätiedot

Pellot ja vedet kuntoon kannattavaa ja ympäristöystävällistä viljelyä vesienhoito huomioiden.

Pellot ja vedet kuntoon kannattavaa ja ympäristöystävällistä viljelyä vesienhoito huomioiden. Pellot ja vedet kuntoon kannattavaa ja ympäristöystävällistä viljelyä vesienhoito huomioiden. Risto Jokela Erityisasiantuntija, kasvintuotanto ja ympäristö ProAgria Oulu Maanviljelyä Oulun seudulla Maatalous

Lisätiedot

20.3.2013. Kuva: Matti Teittinen

20.3.2013. Kuva: Matti Teittinen Kansallinen siementuotannon tuki päättyi 21. (Timotein siementuen alasajo meneillään.) EU:n siemen ja lisäysmateriaalilainsäädännön uudistuminen. Sertifioidun siemenen alhainen käyttöaste. Kuva: Matti

Lisätiedot

Luomusikaa Miten edetään?

Luomusikaa Miten edetään? Luomusikaa2020 - Miten edetään? ProLuomun lihaketjun arvotyöryhmä 31.10.2017 Kati Kastinen, ProAgria Keskusten Liitto/ Liha Osaamiskeskus Tavoitteet ProLuomun lihaketjun arvotyöryhmässä luomusianlihan

Lisätiedot

Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena

Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena ProAgria MaitoValmennus 7.9.2016 Anu Rossi, Eveliina Turpeinen ja Joakim Pitkälä ProAgria Pohjois-Savo Take home - message Kannattava liiketoiminta

Lisätiedot

Mitä neuvoja tarvitsee tutkimukselta?

Mitä neuvoja tarvitsee tutkimukselta? Mitä neuvoja tarvitsee tutkimukselta? Erityisasiantuntija, kasvintuotanto ja ympäristö ProAgria Oulu Mitä neuvoja tarvitsee tutkimukselta? Tarvitsemme oikeisiin asioihin paneutuvaa perusteellista tutkimusta,

Lisätiedot

OSAAVA-ohjelman mukaisen kehittämishankkeen arviointikysely2015

OSAAVA-ohjelman mukaisen kehittämishankkeen arviointikysely2015 OSAAVA-ohjelman mukaisen kehittämishankkeen arviointikysely2015 1. Raportoitavan Osaava-kehittämishankkeen nimi/ nimet - Osaava Pudasjärvi- hanke 1 TAUSTATIEDOT 2. Avustuksen hakija (hallinnollisesti vastuullinen

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 1 (5) VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 Viestintästrategian tarkoitus on tukea Konsulttinuorten toimintastrategiaa. Viestintästrategia laaditaan kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan. Viestintästrategiassa määritellään

Lisätiedot

Luomuviljelyn peruskurssi. LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke

Luomuviljelyn peruskurssi. LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Luomuviljelyn peruskurssi LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Luomutuotannon tilanne Muutokset tilan toiminnassa luomuun siirryttäessä Maan rakenteen ja viljelykierron merkitys Viljelykiertoon

Lisätiedot

Tilakohtaiset ratkaisut ympäristön ja samalla kukkaron hyväksi. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto

Tilakohtaiset ratkaisut ympäristön ja samalla kukkaron hyväksi. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Tilakohtaiset ratkaisut ympäristön ja samalla kukkaron hyväksi Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Tilakohtaiset tavoitteet ja valinnat: - miten panostan viljelyyn? - miten hyvä sato ja taloudellinen

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Marraskuu 2017 Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

STOP DIABETES Tiedosta ratkaisuihin (StopDia)

STOP DIABETES Tiedosta ratkaisuihin (StopDia) STOP DIABETES Tiedosta ratkaisuihin (StopDia) Suomen Akatemia, Strateginen tutkimusneuvosto Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat ohjelma, 2016 2019 11.10.2017 1 7 työpakettia Monipuolista osaamista ja vahvaa

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Erilaiset markkinakanavat ja - mallit

Erilaiset markkinakanavat ja - mallit UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Erilaiset markkinakanavat ja - mallit Pieksämäki 4.3.2019 Marjamaat-hanke Tiedotushanke, suunnattu marjan-ja hedelmäntuottajille tai tuotannon

Lisätiedot

Yhteinen keittiö -hanke

Yhteinen keittiö -hanke Yhteinen keittiö -hanke 2017-2018 Yhteinen keittiö -hanke toteuttaa osaltaan hallituksen kärkihankkeen tavoitteita Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta Hyvät käytännöt pysyvään

Lisätiedot

Pellot tuottamaan salaojituksella

Pellot tuottamaan salaojituksella Pellot tuottamaan salaojituksella Työryhmä Salaojayhdistys ry Uponor Meltex Etelä-Suomen Salaojakeskus Maveplan Savon Salaoja Salaojaurakoitsijat MTK ProAgria Helena Äijö, pj., Markus Sikkilä Antti Haikka,

Lisätiedot

Yhteenveto Miten edistän luomua Hämeessä?

Yhteenveto Miten edistän luomua Hämeessä? Yhteenveto Miten edistän luomua Hämeessä? Ryhmä 1. HeVi-tuotteiden vihannekset, marjat, hedelmät, peruna tuotannon lisääminen sopimustuotanto; kaupat mukaan ja julkiset ruokahankinnat viljelijöiden yhteistyö

Lisätiedot

Luomusipulin tuotannossa ongelmista ratkaisuihin

Luomusipulin tuotannossa ongelmista ratkaisuihin Luomusipulin tuotannossa ongelmista ratkaisuihin Pirjo Kivijärvi1, Terhi Suojala-Ahlfors1, Asko Hannukkala1, Satu Latvala1, Anu Koivisto1, Sari Iivonen2 ja Emmi Kuivainen2 1 2 Luonnonvarakeskus (Luke)

Lisätiedot

Nurmikasvien satoisuus siemenviljelyssä sertifiointitietojen valossa

Nurmikasvien satoisuus siemenviljelyssä sertifiointitietojen valossa Nurmikasvien satoisuus siemenviljelyssä sertifiointitietojen valossa Oiva Niemeläinen, MTT, Nurmisiementuotanto osaksi viljelykiertoa 27.2.214 Aineistosta lyhyesti EVIRAn siementen sertifiointimäärät ja

Lisätiedot

Palkokasveista on moneksi: ruokaa, rehua, viherlannoitusta ja maanparannusta

Palkokasveista on moneksi: ruokaa, rehua, viherlannoitusta ja maanparannusta Palkokasveista on moneksi: ruokaa, rehua, viherlannoitusta ja maanparannusta Hämeenlinna 12.12.2016 1 13.12.2016 Ohjelma 9.00 Tervetuloa Tutkija Riitta Savikko, Luonnonvarakeskus 9.15 Miksi palkokasveja

Lisätiedot

Superior Caraway Chain ylivoimainen kuminaketju HYVÄ STARTTI KUMINALLE. Viljelijäseminaari: 26.10.2010 Ilmajoki ja 28.10.

Superior Caraway Chain ylivoimainen kuminaketju HYVÄ STARTTI KUMINALLE. Viljelijäseminaari: 26.10.2010 Ilmajoki ja 28.10. Superior Caraway Chain ylivoimainen kuminaketju HYVÄ STARTTI KUMINALLE Viljelijäseminaari: 26.10.2010 Ilmajoki ja 28.10.2010 Jokioinen Hankkeen esittely Toimialajohtaja Juha Pirkkamaa, Agropolis Oy Hankkeen

Lisätiedot

Siirtyisinkö luomuun?

Siirtyisinkö luomuun? Siirtyisinkö luomuun? Uusikaupunki 27.1.2012 Anne Johansson, ProAgria Satakunta KENELLE LUOMU SOPII? Luomu vaatii ammattitaitoa ja kiinnostusta uuden oppimiseen Usein vaaditaan panostamista perusparannuksiin

Lisätiedot

Nurmirehujen tuotantokustannuksiin vaikuttavat tekijät

Nurmirehujen tuotantokustannuksiin vaikuttavat tekijät Nurmesta Tulosta -hanke Nurmirehujen tuotantokustannuksiin vaikuttavat tekijät Nurmex-tietoisku 16 Marita Jääskeläinen ProAgria Etelä-Pohjanmaa Säilörehun tuotantokustannus Merkittävässä osassa maidontuotannon

Lisätiedot

Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti

Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti Luomuviljelyn peruskurssi Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Paperiasiat hallintaan (Yleistä) Luomusuunnitelma ja viljelykiertosuunnitelma

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Päivitetty 8.2.2019 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

Seutuverkot Syysseminaari Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry

Seutuverkot Syysseminaari Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry Seutuverkot Syysseminaari 2018 08.11.2018 Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry Kainuun Nuotta ry GrowNow oy OK KAINUU ---- Lähidemokratia Vuosikokous Johtokunta Johtoryhmä Toiminnanjohtaja Teppana johtoryhmä

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm 29.01.2014 Diaarinumero POPELY/164/2014 Käsittelijä Verna Mustonen Puhelinnumero 0295 023 573 Projektikoodi S12432

Lisätiedot

ProAgria Keskusten Liiton lausunto Ruokavirastoa koskevasta laista

ProAgria Keskusten Liiton lausunto Ruokavirastoa koskevasta laista ProAgria Keskusten Liiton lausunto Ruokavirastoa koskevasta laista 16.3.2018 Kannatamme esityksen tavoitteita Tavoitteena yhtenäistää ja selkeyttää hallinnon rakenteita, tehostaa toimialan kokonaisohjausta

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Löytääkö ympäristöneuvonta paikkansa neuvonnassa?

Löytääkö ympäristöneuvonta paikkansa neuvonnassa? TEHO Plus 6.2.2014 Löytääkö ympäristöneuvonta paikkansa neuvonnassa? ProAgria Visio: Luomme valtakunnan parhaan asiantuntijaverkoston, joka edistää tehokkaasti maaseutuyritysten kilpailukykyä ja hyvinvointia.

Lisätiedot

LÄHIRUOAN KOORDINAATIOHANKE

LÄHIRUOAN KOORDINAATIOHANKE LÄHIRUOAN KOORDINAATIOHANKE valtakunnallisten koordinaatiohankkeiden ja yhteistyötoimenpiteen hakulanseeraus 24.4.2015 Kirsi Viljanen kirsi.viljanen@mmm.fi Sivu 1 27.4.2015 Taustaa ja perusteluita koordinaatiolle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKORVAUKSEN VAIKUTUS LUOMUTILALLA. Luomuasiantuntija Reijo Käki

YMPÄRISTÖKORVAUKSEN VAIKUTUS LUOMUTILALLA. Luomuasiantuntija Reijo Käki YMPÄRISTÖKORVAUKSEN VAIKUTUS LUOMUTILALLA Luomuasiantuntija Reijo Käki 1 YMPÄRISTÖKORVAUS Vanha järjestelmä loppuu ja kaikki siirtyvät uuteen järjestelmään 2015. Uusi ympäristökorvaus poikkeaa monelta

Lisätiedot

ProAgria lohkotietopankki. Esityksen sisältö

ProAgria lohkotietopankki. Esityksen sisältö Ravinnetaseeterilaiset taseet, tuloksia ja tulkintaa TEHOPlus neuvojakoulutuspilotti Ahlman Tampere 7.3.2013 Kaisa Riiko, projektikoordinaattori BSAG/Järki-Lanta hanke ProAgria lohkotietopankki 1 Esityksen

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 VIESTII KOULUTTAA KERÄÄ JA LEVITTÄÄ HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ EDISTÄÄ KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄÄ YHTEISTYÖTÄ Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelmien

Lisätiedot

PRO RUIS RY Rukiin viljelyn kehitysohjelma Viljaklusterin sadonkorjuuseminaari 17.10.2012

PRO RUIS RY Rukiin viljelyn kehitysohjelma Viljaklusterin sadonkorjuuseminaari 17.10.2012 PRO RUIS RY Rukiin viljelyn kehitysohjelma Viljaklusterin sadonkorjuuseminaari 17.10.2012 Tilastoja Lähde: Tike (Maa ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) Pinta-ala Vuonna 2013 - Vuonna 2012 21

Lisätiedot

Etäpalveluhanke katsaus menneeseen ja hankkeen tilannetta

Etäpalveluhanke katsaus menneeseen ja hankkeen tilannetta Ohjelma o 12.00 Tilaisuuden avaus ja tilannekatsaus o 12.30 Neuvottelulaitteiden korvaaminen - uuden ratkaisun esittely o 13.30 Tauko o 13. 45 Uuden ajanvarausjärjestelmän esittely o 14.30 Katsaus tulevaisuuteen

Lisätiedot

Maatilan ympäristötoimenpiteet. ja talous. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto

Maatilan ympäristötoimenpiteet. ja talous. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Maatilan ympäristötoimenpiteet ja talous Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto MT 7.10.2009 Yhtälö oli viime keväänä vaikea: viljelyn kustannukset nousujohteiset, sadon hinta pohjalla, varastot täynnä

Lisätiedot

Luomutilojen tuki-ilta

Luomutilojen tuki-ilta Luomutilojen tuki-ilta 17.3.2016 Tuki-ja luomuehtojen yhteensovittaminen NEUVO2020 Sari Hiltunen, ProAgria Etelä-Suomi ry Luomutilan valintoja 17.3.2016 Tuotantonurmet (säilörehu) viherlannoitustarkoituksessa

Lisätiedot

Puna-apilan ja natojen siementuotannosta. Agrimarket Nurmipäivä Aulanko Oiva Niemeläinen LUKE Luonnonvarat ja biotalous

Puna-apilan ja natojen siementuotannosta. Agrimarket Nurmipäivä Aulanko Oiva Niemeläinen LUKE Luonnonvarat ja biotalous Puna-apilan ja natojen siementuotannosta Agrimarket Nurmipäivä 12.3.2015 Aulanko Oiva Niemeläinen LUKE Luonnonvarat ja biotalous Apilan siementä on tuotu varsin suuria määriä (P-a suomalainen sertifiointi

Lisätiedot

Hukkakauravalvonnan raportti 2011. Evira/1005/0411/2012

Hukkakauravalvonnan raportti 2011. Evira/1005/0411/2012 Hukkakauravalvonnan raportti 2011 Evira/1005/0411/2012 Eviran raportti Hyväksymispäivä 30.6.2012 Siementarkastusyksikkö Hyväksyjä Esittelijä Hanna Kortemaa Ritva Vallivaara-Pasto Lisätietoja Sisältö: 1

Lisätiedot

Pohjois-Savon järjestöyhteistyön kehittämishanke Sakke

Pohjois-Savon järjestöyhteistyön kehittämishanke Sakke Pohjois-Savon järjestöyhteistyön kehittämishanke Sakke 2017-2019 Viestintäsuunnitelma päivitetty 14.7.2017 Sisällys 1 Viestinnän tavoitteet... 2 2 Sisäinen viestintä... 2 Työntekijät ja esimies... 2 Johtoryhmä...

Lisätiedot

Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena

Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena SEURANTARAPORTTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUKSESSA 16.10.2017 Tukena kampuksella ja verkossa. Verkkoviestinnän välineet osaksi opintoohjausta ja neuvontaa.

Lisätiedot

Maatilan ympäristötoimenpiteet. ja talous. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto

Maatilan ympäristötoimenpiteet. ja talous. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Maatilan ympäristötoimenpiteet ja talous Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto MT 7.10.2009 Yhtälö oli viime keväänä vaikea: viljelyn kustannukset nousujohteiset, sadon hinta pohjalla, varastot täynnä

Lisätiedot

Luomukasvintuotannon lisäysaineisto

Luomukasvintuotannon lisäysaineisto Luomukasvintuotannon lisäysaineisto 8.4.2019 ja 10.4.2019 Varsinais-Suomen ELY Luomutiimi Lisäysaineistot Luomulisäysaineistolla tarkoitetaan siemeniä, istukkaita, pistokkaita tai taimia, jotka on tuotettu

Lisätiedot

LUOMUUN SOVELTUVAT LAJIKKEET

LUOMUUN SOVELTUVAT LAJIKKEET LUOMUUN SOVELTUVAT LAJIKKEET Boreal Kasvinjalostus Oy Timo Lötjönen, Luonnonvarakeskus, Ruukki 14.12.2017 1 LUOMUTUOTANTO Luomuala kasvussa Luomulajikejalostusta vähän Käytetyt lajikkeet pääosin tavanomaisista

Lisätiedot