ITÄMEREN TOIMIJAT. Mirka Laurila Kati Raikunen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ITÄMEREN TOIMIJAT. Mirka Laurila Kati Raikunen"

Transkriptio

1 ITÄMEREN TOIMIJAT Mirka Laurila Kati Raikunen

2 2 SISÄLLYS ESIPUHE ESISELVITYS 1 Johdanto Itämeren toimijoiden kartoitus Karttaohjelma Toimijoiden jakaantuminen Johtopäätökset... 9 JATKOSELVITYS 1 Johdanto Selvityksen hyödyntäminen muissa työpaketeissa Google Maps karttapalvelu Karttapalvelun käyttöominaisuudet Karttapalvelun julkaisu Itämeren toimijat -taulukko Toimijoiden ja alueen rajaus Jatkokehitys... 17

3 3 ESIPUHE Tämä selvitys koostuu kahdesta osiosta Esiselvitys Mirka Laurila, kesä 2011 Jatkoselvitys Kati Raikunen, kesä 2012 Esiselvityksessä tuotettiin kattava pohja Itämeren alueella toimivista meriturvallisuuden toimijoista. Tuotoksiin kuuluivat listaus Itämeren toimijoista, Google Maps karttapalvelu havainnollistamaan toimijoiden sijoittumista Itämeren alueelle sekä raportti toteutetusta työstä. Jatkoselvityksellä täydennettiin tuotettua materiaalia, tarkistettiin materiaalin ja palvelun toimivuus käytännössä sekä tehtiin tarvittavia muutoksia lopputuloksen parantamiseksi. Tämä raportti koostuu kahdesta erillisestä raportista, esiselvityksestä sekä jatkoselvityksestä. Selvitykset toimivat omina kokonaisuuksina, ja niissä molemmissa on pyritty kuvaamaan ja selventämään sen hetkiset toteutetut toimenpiteet. Esiselvityksessä on avattu hankkeen ja kartoituksen taustoja ja tavoitteita, joten niitä ei uudelleen ole käsitelty jatkoselvityksessä.

4 4 ESISELVITYS Itämeren toimijat Lyhenteet CAFE EMSA ForeSea INSJÖ Competitive Advantage by safety The European Maritime Safety Agency Merenkulun onnettomuus ja läheltä piti tilanteiden tilastointijärjestelmä Merenkulun onnettomuuksien tilastointijärjestelmä 1 Johdanto Competitive Advantage by safefy (CAFE) -hankkeen tavoitteena on kartoittaa ja levittää tietoutta Itämeren alueella meriturvallisuuden asiantuntemuksesta ja -tutkimuksesta. Tavoitteena on myös edistää alan asiantuntijoiden ja tutkijoiden yhteistyötä meriturvallisuuden parantamiseksi kuvan 1 mukaisesti, jolloin turvallisuus, kilpailukykyisyys sekä yhteistyö yhdessä luovat vahvan pohjan Itämeren alueen vastuulliselle liiketoiminnalle. Tähän tavoitteeseen pyritään luomalla mm. alueen meriturvallisuuden tutkijoiden ja asiantuntijoiden kesken laaja verkosto. Itämeren toimijoiden kartoittaminen ja listaaminen on siis yksi verkoston luomisen työkalu. Sen avulla on mahdollista löytää helposti eri organisaatioita tai yrityksiä, joista olisi hyötyä yhteistyöverkostoitumisessa. Itämeren toimijoiden kartoittamisen taustalla onkin CAFE- hankkeen pyrkimys mm. INSJÖ- ja ForeSea- järjestelmien, EMSA:n onnettomuustietokannan sekä mahdollisen muun Itämeren maiden kansainvälisessä yhteistyössä kerätyn poikkeama-, läheltä piti- ja onnettomuusaineiston käytettävyyden parantamiseen merenkulun riskimallinnuksessa. CAFE projektissa on myös pyrkimyksenä edistää tietoisuutta meriturvallisuuden tutkimuksesta ja asiantuntevuudesta ja näistä saatavista hyödyistä eri tahoille kuten viranomaisille, kansalaisille, merenkulkualan toimijoille ja rajoittajaviranomaisille. Yhteistyön aloittamisen ongelmana on yleisesti koettu, että ei tiedetä organisaatioita, joilla olisi samat päämäärät ja tavoitteet Itämeren

5 5 toiminnan kehittämisessä. Itämeren maiden kansainvälisessä yhteistyössä kerätyn poikkeama-, läheltä piti- ja onnettomuusaineiston käytettävyyttä merenkulun riskimallinnuksessa olisi helpompi jakaa, jos olisi kestävämmät ja laajemmat verkostot käytössä. Kuva 1. Vastuullisen liiketoiminnan pohjana on turvallisuus, kilpailukykyisyys sekä yhteistyö. 2 Itämeren toimijoiden kartoitus Suomessa meriturvallisuuden tutkimusta ja sen kehittämistä on pystytty yhteistyön sekä verkostoitumisen kautta lisäämään onnistuneesti. Koko Itämeren alueella sijaitsevien maiden välistä yhteistyötä tulisi kehittää samaan suuntaan, jotta asiantuntemusta ja tutkimusta saataisiin jaettua laajemmin eri toimijoiden keskuudessa. Onnistuneen verkostoitumisen avulla on mahdollista estää samojen ongelmatilanteiden syntymistä. Itämerellä on monella eri alalla tutkijoita, suojelijoita ja asiantuntijoita sekä muita osaajia, mutta niiden löytäminen on koettu vaativaksi ja aikaa vieväksi. Toimijoiden kartoittaminen on perustana mahdolliselle verkostoitumiselle sekä tiedon keruulle ja jakamiselle. Tämän pohjalta on ollut tarvetta luoda tietokeskuksena toimiva kokonaisuus, jolla madalletaan esteitä yhteisen tavoitteen ja pyrkimyksen edestä.

6 6 3 Karttaohjelma Itämeren toimijoita kartoitettaessa käytettiin Google Maps- ohjelmaa, jonka hyvänä käyttöominaisuutena on, että se ei vaadi lisäohjelmia tai toimintoja ja se on ilmainen käyttäjille. Tiedon liikkumista helpottaa myös kartan yksinkertainen käyttö sekä se, että siihen lisätyt tiedot ovat kaikille avoimia. Karttapohja toimii tietokeskuksena sisältäen tiedot organisaatioista, jotka toimivat Itämeren alueella esimerkiksi tutkimus-, rahoitus-, tiedotus- tai viranomaistoimijoina. Tämä informaatio on myös selkeästi näkyvissä kartalla, sillä karttaan on merkittynä väreillä eri toiminta-aloilla työskentelevät tahot. Toimijat on jaettu kuvan 2 mukaisesti neljään osa-alueeseen; vihreällä ympäristöalan organisaatiot, sinisellä merenkulun toimijat, keltaisella viranomaiset ja punaisella muut organisaatiot. Yhteistyötä alan toimijoiden välillä ja yhteyksien luominen tavoite- ja teemakohtaisesti helpottuu, kun on selkeästi viestitettynä millä alalla toimintaa harjoitetaan. Kartasta saa organisaation nimen lisäksi tietoon yhteystiedot, jonka kautta on mahdollista hankkia lisäinformaatiota. Tarkoituksena oli suunnitella mahdollisimman yksinkertainen ja vain pääinformaation sisältävä palvelu, johon on helppoa päivittää muutoksia, lisätä tietoa sekä jakaa muille käyttäjille. Ohjelman sisältämää informaatiota on myös mahdollista jatkossa soveltaa toisiin ohjelmiin, jolloin tiedot saadaan monikäyttöisempään muotoon.

7 7 Kuva 2. Itämeren alueen toimijoita Google Maps ohjelmasta. 4 Toimijoiden jakaantuminen Itämeren tutkimuksessa ja suojelussa on mukana paljon eri aloilla toimivia tahoja, joten organisaatiot jaettiin neljään osa-alueeseen; ympäristöalan organisaatiot, merenkulun toimijat, viranomaiset ja muut organisaatiot. Suurin osa toimijoista on kaavion 1 mukaisesti muihin organisaatioihin kuuluvia, sillä sen otsakkeen alle on listattu niin yliopistot, Euroopan Unionin alaisuudessa toimivat säätiöt, projektit tai komiteat sekä näiden lisäksi muiden alojen toimijoita, jotka toiminnassaan pyrkivät parantamaan Itämeren alueen meriturvallisuutta ja ympäristön tilaa.

8 8 Merenkulun toimijat oli tämän jaon mukaisesti toiseksi suurin ryhmä. Merenkulun alalle on listattu kaikki tahot, joilla on toimintaa Itämeren alueella niin meriliikenteen kuin meren tutkimuksen piirissä, ja näitä ovat varustamosäätiöt, logistiikkayritykset ja merenkulun tutkimuskeskukset. Mukaan on otettu myös satamia, jotka ovat olleet näkyvästi esillä Itämeren meriturvallisuuden parantamiseen liittyvissä projekteissa. Ympäristön alan toimijoiden alla ovat säätiöt, yritykset tai tutkimuslaitokset, jotka tutkivat Itämeren tilan biologista ja kemiallista sekä myös fysikaalista seurantaa. Ympäristöalan toimijoissa on mukana myös paikallisia yhdistyksiä, jotka toiminnallaan lisäävät ihmisten tietoisuutta Itämeren tilasta. Viranomaisiin on listattu kaikki ministeriöt ja valtioiden laitokset, joilla on lakisääteistä valtaa vaikuttaa Itämeren tilan seurantaan, suojeluun tai rahoittamiseen. Viranomaisia on monelta eri toimialalta kuten puolustus-, liikenne-, merenkulku- sekä ympäristöalalta, jotka tekevät päätöksiä kehittääkseen meriturvallisuutta sekä ympäristöntilaa Itämeren alueella. Itämeren alueen meriturvallisuuden ja ympäristönsuojelun kehittämisessä on mukana toimijoita jokaisesta maasta itämeren alueelta, usealla näistä maista viranomaiset hoitavat ympäristövalvontaan liittyvät ja tutkimuksia tekevät korkeakoulun alaisuudessa toimivat tutkimuslaitokset. Pieniä yksityisiä ja vapaaehtoistoimintaan perustuvia organisaatioita on useita, joille yhteistyö ja verkostoituminen ovat erityisen tärkeitä tekijöitä toiminnan jatkumisen kannalta.

9 Ympäristö Merenkulku Viranomaiset Muut organisaatiot Kaavio 1. Toimialakohtainen jakaantuminen. 5 Johtopäätökset Itämeren tilasta kantaa huolta suuri joukko erialalla toimivia organisaatioita, joilla on kaikilla tavoitteena saada Itämeren meriturvallisuus ja ympäristönsuojelu parempaan tilaan. Paikalliset organisaatiot ovat myös isossa osassa tässä työssä. Useilla organisaatioilla kuten satamilla on jo yhteistyöprojekteja paikallisten ympäristöorganisaatioiden kanssa sekä myös valtakunnallisten tutkimuslaitosten kanssa. Näin verkostoitumalla pystytään erikokoisten ja resurssisten yhdistysten toimintaa saamaan näkyvämmäksi sekä viemään eteenpäin. Toimijoita listatessa on otettu mukaan myös useita yrityksiä, jotka ovat projekteissa tukijoina, mutta eivät itse varsinaisesti ole olleet aktiivisina toimijoina Itämeren meriturvallisuuden tai -ympäristön kehittämisessä. Näillä yrityksillä saattaa olla jotain erityisosaamista tietyltä alalta tai nämä yritykset voivat toimia rahoittajina kehityshankkeissa. Kansainvälinen yhteistyö on vielä kehitysasteella, mutta vahvasti nousussa, sillä tutkimusten ja raporttien jakamisella olisi mahdollista edistää merenkulun alaa nopeasti eteenpäin. Pyrkimys avoimuuteen ja tiedon helpompaan liikkuvuuteen eri maiden välillä on alkuvaiheessa, mutta silti jo näkyvänä osana meriliikenteen alaa.

10 10 JATKOSELVITYS Itämeren toimijat Lyhenteet CAFE -hanke Google Maps Itämeren toimijat -taulukko EMSA IMO Competitive Advantage by Safety -hanke Yhdysvaltalaisen Googlen tuottama karttapalvelu Excel-pohjainen luettelo Itämeren toimijoista Euroopan meriturvallisuusvirasto (European Maritime Safety Agency) Kansainvälinen merenkulkujärjestö (International Maritime Organization) 1 Johdanto CAFE -hankkeen tavoitteena on kartoittaa ja levittää tietoutta Itämeren alueella meriturvallisuuden asiantuntemuksesta ja -tutkimuksesta. Yhtenä keinona tavoitteen saavuttamiseksi on luoda lista Itämeren toimijoista, jotka toimivat merenkulun turvallisuuden alalla. Listan avulla saadaan kokonaiskuva alueella toimivista tahoista ja pystytään kehittämään merenkulun turvallisuuden verkostojen toimivuutta ja yhteistyötä. Itämeren toimijoista on toteutettu esiselvitys, jota tällä jatkoselvityksellä täydennetään. Tässä raportissa käydään läpi ne toimenpiteet ja työvaiheet jotka jatkoselvitystä tehtäessä toteutettiin. Jatkoselvityksen tavoitteena oli olemassa olevan Itämeritoimijat -listauksen täydentäminen ja sen edelleen kehittäminen. Lisäksi tavoitteena oli karttaohjelman täydentäminen uusilla toimijoilla sekä siellä olevien toimijoiden tietojen päivittäminen. Jatko- ja esiselvitysten yhteinen lopputuote tulee olemaan karttapalvelu, johon on listattu Itämeren alueen toimijoita, mm. tutkimuksen, rahoituksen sekä ympäristön aloilta.

11 Selvityksen hyödyntäminen muissa työpaketeissa Itämeren toimijat selvitystä, sen materiaalia ja lopputuotteita voidaan hyödyntää erinomaisesti Cafe -hankkeen puitteissa toteutettavan asiantuntijakartoituksen yhteydessä. Asiantuntijakartoituksen tavoitteena on koosta rekisteri Itämeren alueella toimivista merenkulun operatiivisen turvallisuuden asiatuntijoista. Toimijakartoitus sekä asiantuntijakartoitus linkittyvät läheisesti toisiinsa, ja niiden sisältöä on helppo hyödyntää molemmin puolin. Asiantuntijoita on helppo kartoittaa tässä selvityksessä toteutetun materiaalin pohjalta, sillä alan asiantuntijat työskentelevät pitkälti samojen toimijoiden palveluksessa kuin tässä selvityksessä on listattu. Vastavuoroisesti asiantuntijalistalta löytyy organisaatioita ja osaamistahoja, jotka voidaan listata Itämeren toimijoihin. 2 Google Maps karttapalvelu Google Maps on karttaohjelma, johon on koottu Itämeren toimijoita ympäristön ja merenkulun aloilta, alueen koulutus- ja tutkimuslaitoksia, viranomaisia sekä muita organisaatioita, jotka toiminnallaan pyrkivät oleellisesti vaikuttamaan Itämeren tilaan. Karttaohjelman avulla toimijat on pystytty sijoittamaan Itämeren alueelle selkeään ja havainnollistavaan muotoon. Google Maps karttaohjelman hyödyntäminen jo esiselvityksessä on ollut hyvä ratkaisu sen helpon saatavuuden ja toimivuutensa ansiosta. Ohjelman avulla toimijoista jaettava tieto on saatu pidettyä minimalistisena, mikä alkujaankin on ollut tavoite. Karttaohjelman kautta toimijoista löytyvät tiedot sijainnista, toimialasta, linkki kotisivuille sekä mahdolliset yhteistiedot. Samat tiedot löytyvät myös Excel-pohjaisesta listasta, joka on toiminut taustatyökaluna karttaohjelmalle. 2.1 Karttapalvelun käyttöominaisuudet Karttaohjelman hyvästä toimivuudesta huolimatta kohteiden tarkistaminen ja päivittäminen sekä uusien kohteiden lisääminen osoittautui yllättävän aikaa vieväksi toiminnaksi. Palvelun käyttö on

12 12 pääosin kuitenkin helppoa sekä yksinkertaista ja sen käyttö ja päivittäminen jatkossa onnistunee helposti myös sellaiselta henkilöltä, joka kyseistä ohjelmaa ei aikaisemmin ole käyttänyt. Miinuspuolena ohjelmassa on hakukentän puuttuminen. Hakukentän avulla yksittäisen organisaation hakeminen olisi helppoa, mutta nyt jaottelukriteerinä toimii ainoastaan toimialaperusteinen luokittelu. Toiseksi miinukseksi voinen katsoa palvelun englanninkielisyys. Hyvänä puolena siinä on sen hyödynnettävyys Suomen lisäksi muissakin Itämeren maissa, mutta nyt organisaatiot on tunnettava englanninkieliseltä nimeltään jotta niiden löytäminen tai havaitseminen olisi mahdollista. Hankkeen tavoitteet kohdistuvat kuitenkin koko Itämeren alueelle, joten englanninkielinen karttapalvelu palvelee tässä tapauksessa tarvetta paremmin kuin vain suomenkielinen palvelu. Goolen Mapsin toiminnot on rakennettu yksinkertaisiksi, jolla taataan palvelun helppokäyttöisyys, mutta joiden vuoksi joidenkin toimintojen toteuttaminen on aikaa vievää. Palvelu on suunniteltu yksinkertaiseen käyttöön ja toimii hyvin pelkistetyn tiedon esillepanossa, joskin tietojen muokkaustoiminnot toimivat hieman tönkösti. Parhaimman ja tehokkaimman tuloksen palvelun toiminnoista saa irti jos haluttu tieto syötetään palveluun kerralla oikein, eikä sitä tarvitse jälkikäteen muokata. Kokonaisuutena lopputulos on kuitenkin hyvä ja käyttökelpoinen. 2.2 Karttapalvelun julkaisu Karttapalvelu-sivusto julkaistaan Cafe -hankkeen / Merikotka -tutkimuskeskuksen kotisivuilla, joka toimii myös sivuston loppusijoituspaikkaan. Näin ollen karttapalvelu tulee olemaan julkisesti saatavilla myös hankkeen päättymisen jälkeen. Toistaiseksi karttapalvelu on edelleen suojattu, eikä sitä löydy julkisesta luettelosta. Tavoitteena on kuitenkin julkaista sivusto hankkeen toiminnan aikana. Oheisesta kuvasta näkyy karttapalvelun tämän hetkinen visuaalinen ilme.

13 13 Kuva 1. Google Maps -karttaohjelman ulkoasu Karttaohjelman luettavuuden selkeyttämiseksi toimijat on sijoiteltu karttapalvelun listalle toimiala kerrallaan. Ensimmäisellä välilehdellä ovat ympäristöala, merenkulkuala, viranomaiset sekä osa muut ryhmästä, toisella välilehdellä loput muut ryhmästä sekä koulutus- ja tutkimuslaitokset. 3 Itämeren toimijat -taulukko Itämeren toimijat -taulukko on Excel-pohjainen tietue Itämeren toimijoista. Taulukko toimii taustaaineistona Google Maps karttaohjelmalle ja siitä löytyy kaikki saman toimijat kuin karttaohjelmastakin. Jatkoselvityksessä listaa Itämeren alueella toimivista turvallisuuden alan toimijoista täydennettiin ja päivitettiin. Oleellisimpina päivitystoimenpiteinä listalle toteutettiin: - toimijoiden olemassaolon tarkistus - kotisivujen ja muiden linkkien toimivuuden tarkistus - yhteistietojen päivitys - toimialojen päivitys

14 14 - jatkoselvityksessä määsiteltyjen kriteerien ulkopuolelle jäävien toimijoiden karsiminen. Joitakin tietoja, kuten toimijoiden osoitetietoja tai lisätietoja -saraketta ei tässä vaiheessa tarkistettu tai päivitetty Excel -pohjainen Itämeritoimijat lista jää Merikotka -tutkimuskeskuksen haltuun eikä sitä tulla julkaisemaan yleisesti missään mediassa tai verkossa. Lista toimii ainoastaan tausta-aineistona karttaohjelmalle. Jatkokäytön ja -kehityksen kannalta listan sekä karttaohjelman päivittämien yhtäaikaisesti on kannattavaa, jotta molemmat tietueet pysyvät yhtenäisesti ajan tasalla. 4 Toimijoiden ja alueen rajaus Esiselvityksessä luotuihin kriteereihin, kuten toimialoihin ja alueen rajaukseen, tehtiin jatkoselvityksessä pieniä muutoksia. Muutosten avulla taulukon rakennetta ja käytettävyyttä pyrittiin selkeyttämään. Alueen rajaus Alue rajattiin koskemaan vain Itämeren alueen maita Suomenlahdelta Tanskansalmeen. Tällä alueella sijaitsevia maita ovat: Suomi Ruotsi Tanska Saksa Puola Liettua Latvia Viro Länsi-Venäjä. Esiselvityksessä mukaan oli valikoitunut jonkin verran toimijoita tämän alueen ulkopuolelta. Ne maat, jotka eivät suoranaisesti sijaitse Itämeren rannoilla, karsittiin listauksesta pois. Tällaisia maita olivat esimerkiksi Hollanti, Iso-Britannia, Belgia, Ranska sekä Norja. Poikkeuksena kuitenkin muutamat sellaiset toimijat, joiden voidaan katsoa kuuluvat oleelliseksi osaksi Itämeren tärkeitä toimijoita, mutta joiden pääkonttori on sijoitettu Itämeren ulkopuoliseen maahan. Tällaisia ovat esimerkiksi EMSA (Portugali) sekä IMO (Englanti). Lisäksi muutama laajasti Itämeren alueella

15 15 toimivat taho, jonka päätoimipiste sijaitsee Itämeren ulkopuolisessa maassa mutta haarakonttori yhdessä tai useammassa Itämeren maassa, otettiin mukaan listaukseen. Tällaisia ovat esimerkiksi ETA- European Tugowners Association (Belgia) sekä EUCC Coastal & Marine Union (Hollanti). Toimijoiden rajaus Toimialan kategorioinnissa käytettiin viittä ryhmää, aiemman neljän sijasta. Uuden luokittelun mukaiset ryhmät ovat: Ympäristöala Merenkulku Viranomaiset Koulutus ja tutkimus Muut toimijat Aikaisemmasta ryhmäjaottelusta poiketen koulutus ja tutkimuslaitokset eriteltiin Muusta ryhmästä, niiden runsaan määrän vuoksi. Kaikikseen toimialojen välinen ero kaventui luokkien lisäämisen myötä, toimialojen välisten siirtojen vuoksi sekä kriteerien ulkopuolelle jäävien toimijoiden karsimisen johdosta. Seuraava kaavio kuvaa toimijoiden jakautumista toimialoittain. Kaavio 1. Toimijoiden jakautuminen toimialoittain

16 16 Toimialakohtainen jaottelun perustana käytettiin seuraavia ryhmäjakoja: Ympäristö: alalla toimivat säätiöt, yritykset tai tutkimuslaitokset, painottuen Itämeren tilan biologiseen, kemialliseen sekä fysikaaliseen seurantaan tai tietoisuuden levittämiseen. Merenkulku: tahot, jotka toimivat Itämeren alueella meriliikenteen, -turvallisuuden tai tutkimuksen taholla, mm. varustamo ja huolinta-alan säätiöt ja liitot, turvallisuuden parissa näkyvästi toimivat alan yritykset ja satamat sekä alan tutkimuskeskukset. Viranomaiset: ministeriöt ja valtioiden laitokset, joilla on lakisääteistä valtaa vaikuttaa Itämeren tilan seurantaan, suojeluun tai rahoittamiseen, mm. puolustus-, liikenne-, merenkulku- sekä ympäristöaloilta. Koulutus ja tutkimus: yliopistot, korkeakoulut ja tutkimuslaitokset sekä alan instituutiot. Muut toimijat: Euroopan alaisuudessa toimivat säätiöt ja muut rahoituskanavat, komiteat sekä meriturvallisuuden ja ympäristön tilan eduksi toimivat muut tahot. Yrityksiä ei pääsääntöisesti otettu mukaan listaukseen. Nyt mukana olevat yritykset ovat olleen näkyvästi mukana hankkeiden toteutuksessa, niiden rahoittajina tai niiden voidaan katsoa olevan vahvoja osaajia merenkulun turvallisuuden piirissä. Listaukseen on sen sijaan pyritty ottamaan mukaan laajasti eri maista alan liittoja sekä järjestöjä. Määräaikaiset hankkeet karsittiin kokonaan pois listalta. Hankkeet toimivat järjestäen vain määräajan, jonka vuoksi niiden mukaan listaaminen ei pitkän aikatähtäimen kannalta ole järkevää. Myös päivityksen kannalta päättyvien hankkeiden listalta pois jättäminen on kannattava vaihtoehto.

17 17 5 Jatkokehitys Karttaa ja listaa olisi hyvä päivittää jatkossa. Pääsääntöisesti voidaan olettaa toimijoiden toiminnan jatkuvan normaalisti, jonka vuoksi usein tapahtuvana päivitykseen ei ole tarvetta. Toimijoiden olemassaolo olisi hyvä kuitenkin tarkistaa aika ajoin. Centrum Balticumin julkaisema Itämeriläinen esittelee jokaisessa numerossaan lyhyesti Itämeritoimijoita. Tämän kaltaisten julkaisujen anti olisi hyvä tarkistaa ja päivittää Itämeritoimijat listaukseen.

Competitive Advantage by Safety CAFE. Viestintäsuunnitelma 2011 2013 1 /10

Competitive Advantage by Safety CAFE. Viestintäsuunnitelma 2011 2013 1 /10 Competitive Advantage by Safety CAFE Viestintäsuunnitelma 2011 2013 1 /10 1. Yleistä Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka on meriliikenteen, meriturvallisuuden ja meriympäristön tutkimuskeskus,

Lisätiedot

LOGINFO LOGISTIIKAN TIETOALUSTAN PILOTOINTI

LOGINFO LOGISTIIKAN TIETOALUSTAN PILOTOINTI PROJEKTISUUNNITELMA 1(6) LOGINFO LOGISTIIKAN TIETOALUSTAN PILOTOINTI PROJEKTISUUNNITELMA 2(6) 1. Taustaa... 3 2. Tavoite... 3 3. Tulokset ja niiden hyödyntäminen... 4 4. Toteutus... 4 4.1 Tehtävät/aikataulu...

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

CAFE COMPETITIVE ADVANTAGE BY SAFETY. Merenkulun ennakoiva turvallisuus ja kilpailukyky -hanke

CAFE COMPETITIVE ADVANTAGE BY SAFETY. Merenkulun ennakoiva turvallisuus ja kilpailukyky -hanke KUVAUS 1/5 CAFE COMPETITIVE ADVANTAGE BY SAFETY Merenkulun ennakoiva turvallisuus ja kilpailukyky -hanke CAFE-hanke on operatiivisen meriturvallisuuden, ennakoivan turvallisuustoiminnan sekä varustamoiden

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi

Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi Minkälaista on hyvä ympäristökasvatusmateriaali? Tässä puheenvuorossa: esittelen kolmen järjestön yhteistä suositusluonnosta,

Lisätiedot

Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2015

Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2015 Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2015 Sivu 2 Joulun rahankulutus suhteessa kotitalouden käytössä oleviin tuloihin Euroopan ja kansainyhteisön maiden kulutus jouluna 2015:

Lisätiedot

SAFGOF-hanke. Suomenlahden meriliikenteen kasvunäkymät 2007-2015 ja kasvun vaikutukset ympäristölle ja kuljetusketjujen toimintaan

SAFGOF-hanke. Suomenlahden meriliikenteen kasvunäkymät 2007-2015 ja kasvun vaikutukset ympäristölle ja kuljetusketjujen toimintaan SAFGOF-hanke Suomenlahden meriliikenteen kasvunäkymät 2007-2015 ja kasvun vaikutukset ympäristölle ja kuljetusketjujen toimintaan Eveliina Klemola Tutkimuskoordinaattori Helsingin yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden

Lisätiedot

Raahen kaupunki Projektiohjeet luonnos 30.11.2004

Raahen kaupunki Projektiohjeet luonnos 30.11.2004 Raahen kaupunki Projektiohjeet luonnos 30.11.2004 Vastine Kari Pietilän SDP:n valtuustoryhmän aloitteeseen Raahen kaupungin projektiohjeista (KV 25.2.2004) Pertti Malkki (FT, YTM) Kehittämiskonsultti pertti.malkki@yritystaito.fi

Lisätiedot

Meriturvallisuuden yhteiskunnalliset ohjauskeinot ja niiden vaikuttavuus

Meriturvallisuuden yhteiskunnalliset ohjauskeinot ja niiden vaikuttavuus Meriturvallisuuden yhteiskunnalliset ohjauskeinot ja niiden vaikuttavuus 0 Esityksen sisältö Meriturvallisuuden yhteiskunnalliset ohjauskeinot - nykytila Suomalaisille merenkulun asiantuntijoille tehdyn

Lisätiedot

MERIKOTKA tutkimustoiminta

MERIKOTKA tutkimustoiminta MERIKOTKA tutkimustoiminta 29.11.2007 Ulla Tapaninen, professori Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus, Turun yliopisto www.merikotka.fi mkk.utu.fi Strategiset perusteet Lähtökohdat meriliikenteen

Lisätiedot

Globaalien toimintaympäristöjen käytettävyyden turvaaminen

Globaalien toimintaympäristöjen käytettävyyden turvaaminen Globaalien toimintaympäristöjen käytettävyyden turvaaminen Yhteiskunnan kokonaisturvallisuus Yhteiskunnan turvallisuudesta huolehtiminen on valtiovallan keskeisimpiä tehtäviä ja yhteiskunnan elintärkeät

Lisätiedot

Arvoisa vastaaja. Vapaaehtoistoiminnan asiantuntemustasi ja paikallistietämystäsi tarvitaan!

Arvoisa vastaaja. Vapaaehtoistoiminnan asiantuntemustasi ja paikallistietämystäsi tarvitaan! Arvoisa vastaaja Vapaaehtoistoiminnan asiantuntemustasi ja paikallistietämystäsi tarvitaan! 1) Tämä on vapaaehtoistoiminnan paikalliseen infrastruktuuriin liittyvä kartoitus, joka toteutetaan joulutammikuun

Lisätiedot

ITS Finland esiselvitys

ITS Finland esiselvitys ITS Finland esiselvitys Raine Hautala VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka Liikenne- ja viestintäministeriö VTT Jussa Consulting Traficon Oy SysOpen Oyj Raine Hautala # 1 Taustaa Liikennetelematiikan merkitys

Lisätiedot

IMDG- muutokset 2013

IMDG- muutokset 2013 IMDG- muutokset 2013 ADR-SEMINAARI 14.2.2013 Kuljetuskuution auditorio Erityisasiantuntija Jyrki Vähätalo Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Kansainvälinen merenkulkujärjestö (International Maritime

Lisätiedot

EU:N ITÄMERI-STRATEGIA JA SUOMEN CBSS-PUHEENJOHTAJUUSKAUSI

EU:N ITÄMERI-STRATEGIA JA SUOMEN CBSS-PUHEENJOHTAJUUSKAUSI EU:N ITÄMERI-STRATEGIA JA SUOMEN CBSS-PUHEENJOHTAJUUSKAUSI Erja Tikka, Itämeri-suurlähettiläs Ulkoasiainministeriö EU:n Itämeri-strategia EU:n uudistetun Itämeri-strategian päämäärät 1) Meren pelastaminen

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle 2 Sisällys 1 Palvelunhallinta... 3 1.1 Käyttäjäryhmän luominen... 3 2 Tehtävienhallinta- perustiedot... 4 2.1 Yhtiön perustiedot... 4 2.2 Tehtävä-/

Lisätiedot

Finnpartnershipin ja Finnfundin pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus cleantech-alueella

Finnpartnershipin ja Finnfundin pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus cleantech-alueella Finnpartnershipin ja Finnfundin pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus cleantech-alueella Finnpartnershipin ja Finnfundin kohdemaat 2 Finnpartnership lyhyesti Ulkoasiainministeriön rahoittama liikekumppanuusohjelma

Lisätiedot

ICES: 110 vuotta tiedettä ja merentutkimusta: Mitä ja miksi? Dr. Kai Myrberg ICES Delegaatti Helsinki 18.03.2014

ICES: 110 vuotta tiedettä ja merentutkimusta: Mitä ja miksi? Dr. Kai Myrberg ICES Delegaatti Helsinki 18.03.2014 ICES: 110 vuotta tiedettä ja merentutkimusta: Mitä ja miksi? Dr. Kai Myrberg ICES Delegaatti Helsinki 18.03.2014 Mikä ihmeen ICES? Mikä on ICES? (International Council for the Exploration of the Sea) (Kansainvälinen

Lisätiedot

Monikanavaisen rahoituksen vaikutuksia priorisoitumiselle? Markku Pekurinen, tutkimusprofessori Osastojohtaja - Palvelujärjestelmäosasto

Monikanavaisen rahoituksen vaikutuksia priorisoitumiselle? Markku Pekurinen, tutkimusprofessori Osastojohtaja - Palvelujärjestelmäosasto Monikanavaisen rahoituksen vaikutuksia priorisoitumiselle? Markku Pekurinen, tutkimusprofessori Osastojohtaja - Palvelujärjestelmäosasto Rahoituksen tarkastelussa kolme tasoa 1. Rahoitustapa Miten sosiaali-

Lisätiedot

Green Growth - Tie kestävään talouteen

Green Growth - Tie kestävään talouteen Green Growth - Tie kestävään talouteen 2011-2015 Ohjelman päällikkö Tuomo Suortti 7.6.2011, HTC Ruoholahti Ohjelman kesto: 2011 2015 Ohjelman laajuus: 79 miljoonaa euroa Lisätietoja: www.tekes.fi/ohjelmat/kestavatalous

Lisätiedot

SUOMI JA EU:N ITÄMERI- STRATEGIA

SUOMI JA EU:N ITÄMERI- STRATEGIA SUOMI JA EU:N ITÄMERI- STRATEGIA Erja Tikka, Itämeri-suurlähettiläs Ulkoasiainministeriö Hallituksen Itämeri-selonteko 2009 Ympäristö - rehevöitymisen vähentäminen - ympäristömyrkyt, merenkulun päästöt,

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen

Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen Hämeen ELY-keskus Paikallinen kehittäminen ja ESR Euroopan sosiaalirahasto (ESR) tukee yhteisölähtöistä eli kansalaistoimijalähtöistä paikallista kehittämistä

Lisätiedot

Jokamiehen havaintopäiväkirja verkossa

Jokamiehen havaintopäiväkirja verkossa Hatikka Jokamiehen havaintopäiväkirja verkossa Hatikan kehitys alkoi 2001 Lähtökohtana kasviharrastajien havaintoaineistot Mukaan kaikki eliöryhmät Monet harrastajat havainnoivat useita eliöryhmiä Julkaistiin

Lisätiedot

Tuotetiedot helpottamaan hankintatoimen arkea ja kokonaishankinnat hankintatoimen tehostajana Terveys- ja talouspäivät Hämeenlinna 27.9.

Tuotetiedot helpottamaan hankintatoimen arkea ja kokonaishankinnat hankintatoimen tehostajana Terveys- ja talouspäivät Hämeenlinna 27.9. Tuotetiedot helpottamaan hankintatoimen arkea ja kokonaishankinnat hankintatoimen tehostajana Terveys- ja talouspäivät Hämeenlinna 27.9.2013 Ilari Vaalavirta, toimitusjohtaja Mediq Suomi Oy Esityksen sisältö

Lisätiedot

Suomi Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2016

Suomi Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2016 Suomi Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2016 Joulun rahankulutus suhteessa kotitalouden käytössä oleviin tuloihin Euroopan ja kansainyhteisön maiden kulutus jouluna 2016:

Lisätiedot

Ulkomaan Valvonta OHJE. Sopimusasiakkaan käyttöliittymä

Ulkomaan Valvonta OHJE. Sopimusasiakkaan käyttöliittymä Ulkomaan Valvonta OHJE Sopimusasiakkaan käyttöliittymä Dokumentin versiohistoria Päivä Tekijä Muutoksen kuvaus 1.7.2019 Simo Peho Aloitettu Sisällys 1 Yleistä... 2 2 Kohteen lisääminen valvontaan... 2

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry

Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry www.supy.sporttisaitti.com TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 1 SUOMEN URHEILUPSYKOLOGINEN YHDISTYS, SUPY RY Suomen urheilupsykologinen yhdistys pyrkii toiminnallaan

Lisätiedot

Evakuointivalmiuksien kehittäminen ja arktisen valmiuden nykytilaselvitys

Evakuointivalmiuksien kehittäminen ja arktisen valmiuden nykytilaselvitys Evakuointivalmiuksien kehittäminen ja arktisen valmiuden nykytilaselvitys SARC-Sidosryhmätapaaminen 8.2.2018, Ilmatieteenlaitos SINI HANGASLAMMI Punaisen ristin arktisen valmiuden kehittämishanke Hankkeen

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C6-0161/2004 2003/0274(COD) FI 28/10/2004 YHTEINEN KANTA Neuvoston 21. lokakuuta 2004 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Ulkomainen työvoima teknologiateollisuudessa. Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n opas yrityksille ja niiden työntekijöille

Ulkomainen työvoima teknologiateollisuudessa. Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n opas yrityksille ja niiden työntekijöille Ulkomainen työvoima teknologiateollisuudessa Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n opas yrityksille ja niiden työntekijöille 1 Teknologiateollisuus ry ja Metallityöväen Liitto ry ISBN

Lisätiedot

@apoikola. Datan jakaminen Tekoälykiihdyttämö. Kalvot: Antti 'Jogi' Poikola Teknologiateollisuus

@apoikola. Datan jakaminen Tekoälykiihdyttämö. Kalvot:   Antti 'Jogi' Poikola Teknologiateollisuus Datan jakaminen Tekoälykiihdyttämö Antti 'Jogi' Poikola Teknologiateollisuus Valun käytön seminaari 28.3.2019 Tampere @apoikola Kalvot: http://bit.ly/faia-valu Datan jakaminen Vanha liiketoiminta Uusi

Lisätiedot

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

OSIO: Hyvinkään. tapahtumakalenteri. Näyttävät mainokset ja näkyvyyttä toiminnalle -kurssi. Hyvinkään Yhdistykset ry. Heidi Kokko

OSIO: Hyvinkään. tapahtumakalenteri. Näyttävät mainokset ja näkyvyyttä toiminnalle -kurssi. Hyvinkään Yhdistykset ry. Heidi Kokko OSIO: Hyvinkään tapahtumakalenteri Maailma muuttuu yhdistystoiminta muuttuu Tapahtumakalenteri käyttöön... 3 Päävalikko... 3 Luo tili... 3 Kirjaudu... 3 Oma tili... 4 Premium -tilaus tarjoaa lisäominaisuuksia...

Lisätiedot

1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2

1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2 Työsuojelurahasto Ohje 1 Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden PAINETUT JA VERKOSSA JULKAISTAVAT LOPPURAPORTIT Sisältö sivu 1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2 1.1. Yleiset periaatteet. 2 1.2.

Lisätiedot

Verkosto ulkomailla työskentelyn helpottamiseksi

Verkosto ulkomailla työskentelyn helpottamiseksi Verkosto ulkomailla työskentelyn helpottamiseksi Työllisyys & Euroopan sosiaalirahasto Työllisyys sosiaaliasiat Euroopan komissio 1 Eures Verkosto ulkomailla työskentelyn helpottamiseksi Eures Euroopan

Lisätiedot

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Kyvyt.fi:n pohjalla nyt Mahara 1.4 Kyvyt.fi:n käyttöliittymä noudata pääosin Maharan navigointimallia Maharan uudistusten lisäksi Discendum tuo paljon uusia ominaisuuksia

Lisätiedot

Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI. LIVE verkostotapaaminen 17.3.2011 Johanna Taskinen

Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI. LIVE verkostotapaaminen 17.3.2011 Johanna Taskinen Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI LIVE verkostotapaaminen 17.3.2011 Johanna Taskinen Työpaikat liikkumisen portinvartijana Yhteiskäyttöautot Pyörävuokraamot Pyöräliikkeet ja huolto palvelut

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0285 (NLE) 15528/14 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: MAR 175 ETS 29 MI 884 COMPET 624 EDUC 324 MARE 12 PECHE

Lisätiedot

Tutkijan identifiointi

Tutkijan identifiointi Tutkijan identifiointi Asiantuntijaseminaari,18.9.2014 Jyrki Ilva, jyrki.ilva@helsinki.fi Tutkijoiden identifiointi OKM:n julkaisutiedonkeruu nostanut myös Suomessa esille kysymyksen tutkijoiden identifioinnin

Lisätiedot

KESTI Kestävän aluerakentamisen uudet teknologiat ja menetelmät Itämeren alueella -verkosto 1.10.2014-31.10.2014

KESTI Kestävän aluerakentamisen uudet teknologiat ja menetelmät Itämeren alueella -verkosto 1.10.2014-31.10.2014 KESTI Kestävän aluerakentamisen uudet teknologiat ja menetelmät Itämeren alueella -verkosto 1.10.2014-31.10.2014 Perustiedot ja kohderyhmä KESTI Kestävän aluerakentamisen uudet teknologiat ja menetelmät

Lisätiedot

VIENNISTÄ VUOROPUHELUUN, VAIKUTTEISTA VERKOSTOIHIN

VIENNISTÄ VUOROPUHELUUN, VAIKUTTEISTA VERKOSTOIHIN VIENNISTÄ VUOROPUHELUUN, VAIKUTTEISTA VERKOSTOIHIN Selvitys suomalaisen nykytaiteen kansainvälistymisestä Sari Karttunen ja Jutta Virolainen, Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö (Cupore) Art

Lisätiedot

Julkaisuportaali ja yliopistojen julkaisutiedot

Julkaisuportaali ja yliopistojen julkaisutiedot Julkaisuportaali ja yliopistojen julkaisutiedot Kotimaiset tieteelliset artikkelit näkyviksi!, Helsinki 25.4.2013 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Mihin erillistä julkaisuportaalia tarvitaan? Julkaisuportaali

Lisätiedot

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä?

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä? Ylioppilaskoetehtäviä YH4-kurssi Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni Alla on vanhoja Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni -kurssiin liittyviä reaalikoekysymyksiä. Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia

Lisätiedot

Käyttöliittymäuudistus 2011

Käyttöliittymäuudistus 2011 Käyttöliittymäuudistus 2011 ValueFramen käyttäjäpäivät 30.11.2010 Jarmo Annala, ValueFrame Oy Esityksen sisältö 1 2 3 4 5 6 Käyttöliittymäuudistuksen taustaa Keskeiset muutokset Käyttöliittymäuudistusten

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

VELMU-arviointi: Tutkimus ja koulutus. VELMU-seminaari Johanna Mattila

VELMU-arviointi: Tutkimus ja koulutus. VELMU-seminaari Johanna Mattila VELMU-arviointi: Tutkimus ja koulutus VELMU-seminaari 7.12.2010 Johanna Mattila Tutkimus, kehitys ja koulutus on jaettu kahteen osaan Toteuttajat: Tutkimus Koulutus Åbo Akademi (vetovastuu), kaikki VELMU

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.10.2017 COM(2017) 622 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahasto (EKR): ennusteet maksusitoumuksista, maksuista ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksista varainhoitovuosina

Lisätiedot

Integroitu paloturvallisuustekniikka

Integroitu paloturvallisuustekniikka Jyri Outinen 1, Markku Heinisuo 2 1 Ruukki Construction Oy 2 Tampere University of Technology Palotutkimuksen päivät 2011 June 19, 2012 www.ruukki.com Jyri Outinen Esityksen sisältö Hankkeen perustiedot

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

Yrittäjyys. Konsultit 2HPO 17.4.2013 2HPO.FI

Yrittäjyys. Konsultit 2HPO 17.4.2013 2HPO.FI Yrittäjyys Konsultit 2HPO 1 Jos saisi valita yrittäjä- ja palkansaajauran välillä Liettua Kiina USA Kreikka Latvia Bulgaria Italia Ranska Irlanti EU-27 Viro Espanja Iso-Britannia Alankomaat Belgia Saksa

Lisätiedot

Pikaopas. The New Black. Kesäkuu 2014. Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14)

Pikaopas. The New Black. Kesäkuu 2014. Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14) Pikaopas The New Black Kesäkuu 2014 Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14) Taustatieto Tämä dokumentti on luotu helpottamaan uuden Datscha version käyttämistä. Uusi versio julkaistaan 27. kesäkuuta

Lisätiedot

ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN

ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN Organisaatiot kuten eläinsuojeluyhdistykset kirjautuvat KIRJAUTUMINEN ORGANISAATIOT-osiosta: http://www.turvasiru.fi/pet/turvasiru.jsp Organisaatioiden

Lisätiedot

Juuli - julkaisutietoportaali. Asiantuntijaseminaari, Helsinki 12.9.2013 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi)

Juuli - julkaisutietoportaali. Asiantuntijaseminaari, Helsinki 12.9.2013 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Juuli - julkaisutietoportaali Asiantuntijaseminaari, Helsinki 12.9.2013 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Julkaisuportaalista Juuliksi Kansallisen julkaisuportaalin kehitystyö alkoi syksyllä 2012 Rahoitus

Lisätiedot

VIRTAUSTEHOKKUUDEN LISÄÄMINEN PATOLOGIAN LABORATORIOSSA

VIRTAUSTEHOKKUUDEN LISÄÄMINEN PATOLOGIAN LABORATORIOSSA VIRTAUSTEHOKKUUDEN LISÄÄMINEN PATOLOGIAN LABORATORIOSSA Mikko Laiho 6.2.2015 TEHOKKUUSMATRIISI LEAN ON TÄHDEN TAVOITTELUA VAIHTELUA VÄHENTÄMÄLLÄ RESURSSITEHOKKUUS VIRTAUSTEHOKKUUS Vaihtelu Voi syntyä mm.

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM Eduskunta Suuri valiokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2013-00158 LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM 17.05.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan meriturvallisuusviraston

Lisätiedot

Asiakashallinta. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Asiakashallinta. TaikaTapahtumat -käyttöohje Asiakashallinta TaikaTapahtumat -käyttöohje Tietojen haku Siirry etapahtuma-valikkoon ja valitse Asiakashallinta Kirjoita hakukenttään hakuehto ja napauta Hae Napauta nimeä yhteystieto-lomake avautuu Tietojen

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUS

MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUS MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUS MONIPUOLINEN MERENKULKUALAN OSAAJA Tarjoamme yliopistotasoista täydennyskoulutusta merenkulku-, satama- ja kuljetusalalla sekä meriteollisuudessa työskenteleville

Lisätiedot

T&K-tiedonkeruu. Mervi Härkönen Kota-seminaari

T&K-tiedonkeruu. Mervi Härkönen Kota-seminaari T&K-tiedonkeruu Mervi Härkönen Kota-seminaari 22.8.2017 Vuorovaikutteinen kysymys, screen.io - Kuinka t&k-tiedonkeruuta voisi parantaa tai helpottaa? - Merkitse samalla koskeeko ehdotus AMK- vai YOtiedonkeruuta

Lisätiedot

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu Luovaa osaamista Valtteri Karhu OKM:n valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet rakennerahasto-ohjelmassa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1. Osuvaa osaamista 2. Kotona Suomessa (OKM ja TEM) 3. Osallistamalla

Lisätiedot

ULKOMAISTEN OSINKOJEN KÄSITTELY VEROTUKSESSA

ULKOMAISTEN OSINKOJEN KÄSITTELY VEROTUKSESSA ULKOMAISTEN OSINKOJEN KÄSITTELY VEROTUKSESSA Tämä Varallisuusviesti käsittelee ulkomaisista yhtiöistä saatujen osinkojen verotukseen liittyviä käytännön seikkoja. Sampo Pankki on kansainvälisen osakesijoittamisen

Lisätiedot

ITS Finland esiselvitys

ITS Finland esiselvitys ITS Finland esiselvitys INFO- JA KÄYNNISTÄMISTILAISUUS 23.4.2003 Liikenne- ja viestintäministeriö VTT Jussa Consulting SysOpen Oyj Traficon Oy Raine Hautala & Seppo Öörni # 1 Taustaa Liikennetelematiikan

Lisätiedot

Millä keinoin Itämeren alue selviää talouskriisistä?

Millä keinoin Itämeren alue selviää talouskriisistä? 14.5.2009 Itämeri-foorumi Turku Millä keinoin Itämeren alue selviää talouskriisistä? Toimitusjohtaja Kari Jalas Keskuskauppakamari Talousnäkymät heikentyneet nopeasti Itämeren alueella BKT:n kasvu,% Maailma

Lisätiedot

1 28.8.2014 Lapin TE-toimisto/EURES/P Tikkala

1 28.8.2014 Lapin TE-toimisto/EURES/P Tikkala 1 European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU 2 neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat rekrytoida ulkomaisen työntekijän 3 EU/ETA-maat

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.10.2015 COM(2015) 523 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahasto (EKR): maksusitoumuksia, maksuja ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia koskevat ennusteet

Lisätiedot

HUOM: yhteiskunnallisilla palveluilla on myös tärkeä osuus tulojen uudelleenjaossa.

HUOM: yhteiskunnallisilla palveluilla on myös tärkeä osuus tulojen uudelleenjaossa. 1 2. JULKISEN SEKTORIN MENOT SUOMESSA JA ERÄISSÄ MUISSA MAISSA (NÄMÄ TIEDOT OVAT TUOMALAN UUDESTA JULKAISEMATTOMASTA KÄSIKIRJOITUKSESTA) EI SAA LEVITTÄÄ ULKOPUIOLELLE LUENTOJEN! Tässä luvussa tarkastelemme

Lisätiedot

Kansainväliset pakettipalvelut. Parcel and ecommerce, 5/31/2019

Kansainväliset pakettipalvelut. Parcel and ecommerce, 5/31/2019 1 Parcel and ecommerce, Jouni.lamberg@posti.com 5/31/2019 Paketit ulkomaille nopeasti ja edullisesti Pakettien lähettäminen ja palauttaminen varmasti ja aikataulutetusti. Kun verkkokauppasi tavoittelee

Lisätiedot

Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo

Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo Lähtökohdat Toimijat etäällä toisistaan, maakunnallisen toiminnan lisääminen - ) eri toimijoiden kohtaamisia ja voimavarojen tehokkaampaa yhdistämistä Tahto

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel XXX [ ](2013) XXX draft KOMISSION TIEDONANTO Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 260 artiklan soveltaminen - komission unionin tuomioistuimelle rikkomusmenettelyn yhteydessä

Lisätiedot

Kuntien 9. ilmastokonferenssi Energiatehokkuuden rahoitus Päivi Laitila, Motiva Oy

Kuntien 9. ilmastokonferenssi Energiatehokkuuden rahoitus Päivi Laitila, Motiva Oy Kuntien 9. ilmastokonferenssi 16.5.2018 Energiatehokkuuden rahoitus Päivi Laitila, Motiva Oy 16/05/2018 Päivi Laitila - Energiatehokkuuden rahoitus 2018 2 ENERGIA- TEHOKKUUS MATERIAALI- TEHOKKUUS SEURANTA

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 1/8: Informaation esitystapa

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

MOBISITE-TYÖKALUN SISÄLTÄMÄT TOIMINNOT

MOBISITE-TYÖKALUN SISÄLTÄMÄT TOIMINNOT MOBISITE-TYÖKALU MobiSite on työkalu matkapuhelimeen soveltuvan mobiilisivuston rakentamiseen. AIMO-järjestelmän jatkuvasti päivittyvä päätelaitetunnistus tunnistaa useimmat puhelinmallit ja mukauttaa

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

Turvallisuuden kehittämishanke Hakarinteen peruskoulussa

Turvallisuuden kehittämishanke Hakarinteen peruskoulussa Turvallisuuden kehittämishanke Hakarinteen peruskoulussa Anis, Daniel Piirainen, Ilkka 2011 Leppävaara 2 Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Johdanto opinnäytetyöhön ja yhteenveto Anis, Daniel. Piirainen,

Lisätiedot

Innovaatioiden syntymisen ja käytön edistäminen maaseudulla selvitys innovaatiotoiminnasta Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa

Innovaatioiden syntymisen ja käytön edistäminen maaseudulla selvitys innovaatiotoiminnasta Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Innovaatioiden syntymisen ja käytön edistäminen maaseudulla selvitys innovaatiotoiminnasta Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Sanna Ahvenharju Gaia Consulting Oy Kasvua ja Innovaatioita seminaari

Lisätiedot

Outdoors Finland. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke. Markkinointiyhteistyöllätulosta seminaari

Outdoors Finland. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke. Markkinointiyhteistyöllätulosta seminaari Outdoors Finland Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke Markkinointiyhteistyöllätulosta seminaari 26.-27.10.2010 Savion Hovi, JÄMSÄ projektipäällikkö Terhi Hook terhi.hook@visitfinland.com

Lisätiedot

PAIKALLISJÄRJESTÖKOHTAISTEN NETTISIVUJEN

PAIKALLISJÄRJESTÖKOHTAISTEN NETTISIVUJEN SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT s. 1/7 PAIKALLISJÄRJESTÖKOHTAISTEN NETTISIVUJEN RAKENNE Paikallisjärjestöjen omille sivuille pääsee suoralla osoitteella, joka on muotoa www.sak-paikalliset.fi/paikkakunta

Lisätiedot

Töihin Eurooppaan EURES

Töihin Eurooppaan EURES Töihin Eurooppaan EURES Työskentely ulkomailla Työskentely ulkomailla houkuttelee yhä useampaa suomalaista työnhakijaa. Erityisesti nuoret ja korkeakoulutetut ovat halukkaita muuttamaan ulkomaille töihin.

Lisätiedot

Kansainväliset PIMA-markkinat ja yhteiset vientiponnistukset. Suomen ympäristökeskus Outi Pyy

Kansainväliset PIMA-markkinat ja yhteiset vientiponnistukset. Suomen ympäristökeskus Outi Pyy Kansainväliset PIMA-markkinat ja yhteiset vientiponnistukset Suomen ympäristökeskus Outi Pyy Markkinoita luovia tekijöitä Kehittyneillä kansallisilla markkinoilla toimintaa vie eteenpäin yleensä yksityinen

Lisätiedot

Ohjeet kansainväliselle alustalle rekisteröitymiseen

Ohjeet kansainväliselle alustalle rekisteröitymiseen Ohjeet kansainväliselle alustalle rekisteröitymiseen Tunnusten luominen Kemianluokka.fi-osoitteesta löytyvät vedentutkimushankkeen suomenkieliset sivut. Sivuilta löytyy linkki Ilmoittaudu mukaan, jonka

Lisätiedot

Finnish Science Policy in International Comparison:

Finnish Science Policy in International Comparison: Finnish Science Policy in International Comparison: Havaintoja ja alustavia tuloksia Tutkijatohtori, VTT Antti Pelkonen Helsinki Institute of Science and Technology Studies (HIST) Vertailevan sosiologian

Lisätiedot

Käyttötilastot www.vaalit.fi - maaliskuussa 2007

Käyttötilastot www.vaalit.fi - maaliskuussa 2007 Käyttötilastot www.vaalit.fi Yhteenveto ajalta: maaliskuussa 2007 Luotu 01-Apr-2007 03:12 EEST [Päivätilastot] [Tuntitilastot] [URL:t] [Sisääntulosivut] [Ulosmenosivut] [Koneet] [Hakupalvelimet] [Hakusanat]

Lisätiedot

TEKNOLOGIAYRITTÄJYYSPÄIVÄT 2006-2009. Säännöllisesti Yrittäjiltä opiskelijoille Yrittäjiltä tutkijoille Yrittäjiltä yrittäjille Yhdistysten avulla

TEKNOLOGIAYRITTÄJYYSPÄIVÄT 2006-2009. Säännöllisesti Yrittäjiltä opiskelijoille Yrittäjiltä tutkijoille Yrittäjiltä yrittäjille Yhdistysten avulla TEKNOLOGIAYRITTÄJYYSPÄIVÄT 2006-2009 Säännöllisesti Yrittäjiltä opiskelijoille Yrittäjiltä tutkijoille Yrittäjiltä yrittäjille Yhdistysten avulla Lähtökohta (2005) Teknologiayritysten toimintaympäristö

Lisätiedot

Eurooppalaista kunnostusyhteistyötä ja hyviä käytäntöjä

Eurooppalaista kunnostusyhteistyötä ja hyviä käytäntöjä Eurooppalaista kunnostusyhteistyötä ja hyviä käytäntöjä RESTORE-hanke Jukka Jormola, SYKE Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari 26.1.2012 RESTORE Rivers: Engagement, Support and Transfering

Lisätiedot

Tietojen standardoinnin merkitys tietojärjestelmien integroinnissa

Tietojen standardoinnin merkitys tietojärjestelmien integroinnissa Tietojen standardoinnin merkitys tietojärjestelmien integroinnissa Pirjo-Liisa Penttilä Kehityspäällikkö ELATI ELATI- seminaarit 24.9.2008 Elintarviketalouden laatutietojärjestelmä verkosto ELATI ELATI

Lisätiedot

Ennen ensimmäistä kirjautumista käyttäjän tulee saada kutsu Sporttisaitin jäseneksi.

Ennen ensimmäistä kirjautumista käyttäjän tulee saada kutsu Sporttisaitin jäseneksi. Ennen ensimmäistä kirjautumista käyttäjän tulee saada kutsu Sporttisaitin jäseneksi. Jäsenkutsun mukana tulee linkki, josta pääsee täyttämään omat tietonsa. Sporttisaitti ei vaadi uusia käyttäjiä laittamaan

Lisätiedot

Meritilannekuva ja dynaaminen riskienhallinta paikkatiedoin. Tommi Arola Meriliikenteen ohjaus

Meritilannekuva ja dynaaminen riskienhallinta paikkatiedoin. Tommi Arola Meriliikenteen ohjaus Meritilannekuva ja dynaaminen riskienhallinta paikkatiedoin Tommi Arola Meriliikenteen ohjaus Teemat Suomenlahden alusliikenne ja alusliikennepalvelu Missä tietoa tarvitaan ja mitä tietoa välitetään merenkulkijoille?

Lisätiedot

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Kotisivut helposti! www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Näin Kotisivukone toimii Kun olet avannut kotisivut Kotisivukoneella, tulet helppokäyttöiseen ylläpitotilaan ja voit heti aloittaa kotisivujen

Lisätiedot

Käyttötilastot www.vaalit.fi - toukokuussa 2008

Käyttötilastot www.vaalit.fi - toukokuussa 2008 Käyttötilastot www.vaalit.fi Yhteenveto ajalta: toukokuussa 2008 Luotu 01-Jun-2008 02:14 EEST [Päivätilastot] [Tuntitilastot] [URL:t] [Sisääntulosivut] [Ulosmenosivut] [Koneet] [Hakupalvelimet] [Hakusanat]

Lisätiedot

Hakemuslomake: Kevan työelämän kehittämisraha vuonna 2018

Hakemuslomake: Kevan työelämän kehittämisraha vuonna 2018 Hakemuslomake: Kevan työelämän kehittämisraha vuonna 2018 Työelämän kehittämisrahan tavoitteena on tukea Kevan työnantaja-asiakkaita strategisen työkykyjohtamisen kehittämistyössä työkyvyttömyyden kustannusten

Lisätiedot

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 60 % Suomen koko viennistä. 80 % Suomen koko elinkeinoelämän t&k investoinneista. Alan yritykset työllistävät suoraan noin 290 000 ihmistä, välillinen

Lisätiedot

KIRA-DIGI KOKEILUHANKE ASUNTOLA ILMOITUSMEDIAT ASUNTOLA YHTEISÖ VÄLIAIKAISTEN ASUNTOJEN MARKKINAPAIKKA LOPPURAPORTTI

KIRA-DIGI KOKEILUHANKE ASUNTOLA ILMOITUSMEDIAT ASUNTOLA YHTEISÖ VÄLIAIKAISTEN ASUNTOJEN MARKKINAPAIKKA LOPPURAPORTTI KIRA-DIGI KOKEILUHANKE ASUNTOLA ILMOITUSMEDIAT ASUNTOLA YHTEISÖ VÄLIAIKAISTEN ASUNTOJEN MARKKINAPAIKKA LOPPURAPORTTI Hakkeen tekninen ratkaisu Kokeilun tarkoitus oli rakentaa väliaikaisen asumisen sähköinen

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI

Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI 2010 2012 Työpaikat liikkumisen portinvartijana Yhteiskäyttöautot Pyörävuokraamot Pyöräliikkeet ja huolto palvelut Ajotapakoulutus Pysäköintipalvelut Joukkoliikenne

Lisätiedot