KURJENRAHKAN PORTTI. Pääportti Kurjenrahkan kansallispuistoon hyödyntämätön mahdollisuus. Kirjoitettu Täydennys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KURJENRAHKAN PORTTI. Pääportti Kurjenrahkan kansallispuistoon hyödyntämätön mahdollisuus. Kirjoitettu Täydennys"

Transkriptio

1 1 KURJENRAHKAN PORTTI Pääportti Kurjenrahkan kansallispuistoon hyödyntämätön mahdollisuus Kirjoitettu Täydennys

2 2 1. Tausta ja tarve Hanketta valmisteleva palaveri pidettiin Pöytyällä Palaveriin osallistui Pöytyältä kehitysjohtaja Markku Kaurila, kulttuurisihteeri Taina Myllynen ja liikuntasihteeri Markus Salo, Metsähallituksesta Hanna Ylitalo ja Laura Lehtonen, Varsinais-Suomen liitosta Aleksis Klap, Varsinais-Suomen Jokivarsikumppaneista Taina Simola ja Auranmaan Yrityspalveluista Riikka Peippo. Palaverissa koottiin yhteen kehittämistarpeet, käynnissä olevat toimenpiteet ja tarvittavat kehittämistoimet. Tämä hankesuunnitelma on kirjoitettu palaverin pohjalta. Kansallispuistossa kulkevat merkityt reitit liittyvät Kuhankuonon retkeilyreitistöön. Ne muodostavat yhdessä yli 300 km:n pituisen reittikokonaisuuden. Puiston suurin nähtävyys on Kuhankuonon rajakivi, ja muita suosittuja käyntikohteita ovat Savojärven rannoilla sijaitsevat Kurjenpesän luontotupa ja Nousiaisten kunnan virkistysalue Rantapiha. Suosittuja reittejä ovat Savojärven kierros, Vajosuon ja Pukkipalon reitit. Kävijämäärä: Kurjenrahkan kansallispuiston suosio on kasvanut viime vuosina hurjasti. Kävijämäärä on tuplaantunut neljässä vuodessa. Metsähallituksen arvion mukaan kävijämäärä vuonna 2016 oli lähes henkeä. Suosituimmat lähtöpaikat reitistölle ovat Kurjenpesän ja Kuhankuonon parkkialueet, joista arvioidaan lähtevän noin retkeilijää. Sesonkiviikonloppuisin parkkialueilta lähtee noin 1000 retkeilijää. Alueella käy myös paljon tilausbusseja. Suurin kasvuun vaikuttava syy on vuonna 2012 avattu Savojärven kierros.

3 3 Kuhankuonon parkkialueen ohi tietä 204 pitkin ajaa vuorokaudessa noin 2550 autoa. Kurjenrahkan kansallispuiston kasvanut kävijämäärä on nostanut kestävyyden ongelman, mutta toisaalta antaa nyt hyvät mahdollisuudet lähteä kehittämään kannattavia yksityisiä palveluita. Muiden tahojen kehittämistoimet Kuhankuonon alueella: Metsähallitus kehittää Vajosuon aluetta Turun Aikuiskoulutuskeskuksen Eräopas ja retkimestarit koulutusohjelman kanssa. Alueella on jo siirretty taukopaikka paremmalle paikalle ja rakennettu ryhmille sopiva keittokatos. Keittokatos palvelee myös yrittäjiä. Myös tällä alueella parkkipaikka on käynyt liian pieneksi. Vajosuon ennaltamistoimenpiteisiin on haettu rahoitusta EU:n Life-rahastosta. Ennaltamistoimenpiteillä varmistetaan, että myös jatkossa reitistö voi kulkea suolla. Metsähallitus on hakemassa Central Baltic Interreg ohjelmasta rahoitusta matkailun kehittämiseen kansallispuistoissa. Hankkeessa keskitytään kaupunkien läheisyydessä olevien kansallispuistojen kehittämiseen kuten Kurjenrahkan kansallispuiston. Näillä kansallispuistoilla kävijämäärät kasvavat eniten. Hankkeessa parannetaan asiakaskokemusta löydettävyyden ja ennakkomateriaalien avulla ja haetaan käyttäjien kasvua Stopover - matkailijoista. Varsinais-Suomen Liitto kerää tietoa reiteistä ja reiteille tehdyistä luokituksista yhteiseen avoimeen dataan Lounaispaikkaan. Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry vastaa retkeilyreitistön ylläpidosta ja merkinnöistä kansallispuiston ulkopuolella. Kävijämäärän kasvun myötä ylläpidon tarve on lisääntynyt huomattavasti. Lisäksi pitäisi pystyä kehittämään aluetta, varsinkin pienempiä lenkkejä kaivataan. Tällä hetkellä Vaskijärven ja Kangenmiekan kierroksilla uusitaan pitkospuita ja Kangenmiekan yhdysreitillä tehdään ulkoilureittitoimitus. Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys on tehnyt työtä helpottaakseen retkeilijöiden pääsyä reitistölle. Vuodesta 2013 lähtien Satakunnan Liikenteen pikavuoroilla Turusta ja Säkylästä on päässyt Kuhankuonolle. Markkinoinnin helpottamiseksi lipulle pitäisi saada sovittua kiinteä hinta. Saatavuutta parantaisi myös Fölin pysähtyminen Kuhankuonon pysäkille, erityisesti viikonloppuisin tarvittaisiin muutamia vuoroja lisää. Tortinmäen pysäkiltä on vielä 6 kilometriä Kuhankuonolle. Palaverissa nousi esiin muutamia kehittämisideoita, joiden toteuttamista edelleen selvitetään. Alueelle on toivottu kioskia ja kahvilaa. Kurkela voisi sopia tähän käyttöön, koska alueelta löytyy jo talousvesi ja ulkokäymälä. Kaivataan yhteistä näkyvyyttä esimerkiksi facebook-sivut, joissa palveluntarjoajat voisivat itse ilmoittaa tapahtumistaan ja palveluistaan kansallispuistossa. Sivut voisivat toimia Reko -mallin mukaisesti. Alkuvuoden 2017 aikana on noussut esiin useita yrityksiä, jotka aloittavat tai ovat hiljattain jo aloittaneet matkailutoiminnan Kurjenrahkan kansallispuiston ja Kuhankuonon alueella.

4 Näiden yritysten joukosta löytyy myös investoivia yrityksiä. Kuhankuonon alueella toimii jo noin 17 yritystä Pöytyällä oli Finrelax akatemian tuoteriihi, jonka järjesti V-S maaseutumatkailun tiedonvälityshanke ( ProAgria Länsi-Suomi). Siellä yrittäjät päättivät lähteä opintoretkelle Teijoon katsomaan miten siellä on saatu tuotteistettua yksityisiä palveluita kansallispuiston alueella. Lisäksi päätettiin aloittaa yhteinen tuotekehitys Kurjenrahkan alueelle ja nostaa alue vieläkin mielenkiintoisemmaksi palvelevaksi retkeilykohteeksi. Alueen kehittämisen kannalta on tärkeää, että yrittäjät ja toimijat tuntevat toisensa ja toistensa palvelut. Alueen kehittämisen kannalta on myös tärkeää, että puitteet toiminnalle ovat kunnossa. Matkailuyrittäjät ovat pieniä ja heidän resurssinsa ovat rajalliset, mutta yrittäjät käyttävät paljon muiden yrittäjien palveluita ja sitä kautta työllistävät ja tuovat rahaa kuntaan. Matkailun kerrannaisvaikutus on korkea. Tutkijat Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen ovat tehneet syksyllä 2016 matkailutulo- ja työllisyysselvityksen Varsinais-Suomen kunnissa. He ovat kehittäneet menetelmän, jolla saadaan selvitettyä matkailun osuus noin 40 eri toimialasta. Kuntakohtaisissa luvuissa ei ole huomioitu matkailun kerrannaisvaikutuksia eli matkailuyritysten sekä matkailun työllistämien ihmisten tekemiä hankintoja alueella. 4

5 5 Kurjenrahkan kansallispuiston pääportti: Nykyinen ns. virallinen portti Kurjenrahkan kansallispuistoon on Kurjenpesän vieressä olevan parkkipaikan luona. Sisääntulo on vaatimaton ja sijaitsee syrjässä. Portille on matkaa 650 metriä tieltä 204. Aluetta ei ole mahdollista kasvattaa tai kehittää, sillä alue rajautuu yksityismaihin ja reitistöön. Kurjenrahkan kansallispuisto ansaitsee näkyvämmän portin. Pöytyän kunta omistaa tien 204 varrella olevan Kuhankuonon parkkipaikan vierestä maata 2 hehtaaria. Maa on hankittu kunnalle Luontokapinettia varten, joka päätettiin kuitenkin sijoittaa nykyiselle paikalle Yläneen keskustaan Hovilanmäkeen. Tämä alue sijaitsee erinomaisella paikalla alueen kehittämisen kannalta. Tälle alueelle voidaan tehdä näyttävä portti, joka näkyy myös tielle 204. Alueelle voidaan rakentaa lisää parkkitilaa, ryhmien vastaanottotilat, käymälät, linja-autokatokset ja opas- ja mainostaulut. Pöytyän kunnan omistama tontti Kohderyhmä ja hyödyt Retkeilijät - hyötyvät paremmista palveluista ja parantaa asiakaskokemusta. Kotimaiset ja kansainväliset matkailijat tarvitsevat orientoitumiseen näkyvämmän, ohjaavamman ja informatiivisemman portin, parantaa asiakaskokemusta. Alueella toimivat yritykset liiketoimintamahdollisuudet paranevat, erityisesti bussiryhmien hallinta ja asiakaskokemus paranee. Alueen kunnat Kuntien imago vahvistuu ja asukastyytyväisyys paranee, edistetään matkailuelinkeinojen ja tulon kasvua.

6 3. Tavoitteet 1. Nostetaan Kurjenrahkan kansallispuiston ja Kuhankuonon retkeilyreitistön näkyvyyttä retkeilijöiden keskuudessa ja vahvistetaan asemaa arvostettuna retkeilykohteena maakunnallisessa tarjonnassa. 2. Herätetään kotimaisten ja kansainvälisten matkailijoiden kiinnostus reitistöä kohtaan ja parannetaan asiakaskokemusta ohjaavilla ja informatiivisilla opasteilla. 3. Mahdollistetaan yrityksille paremmat liiketoimintamahdollisuudet alueella. Kasvanut kävijämäärä luo liiketoiminnallisen kannattavuuden yksityisten palveluiden kehittämiselle alueella. Infrassa on vielä puutteita. Parempi Infra mahdollistaisi myös tapahtumien järjestämisen. 4. Vahvistetaan kuntien imagoa luontokuntana. 4. Toimenpiteet 1. Rakennetaan kevytrakenteinen ja laavumainen vastaanottotila. Tilan seinille sijoitetaan opas- ja informaatiotauluja. Tilaan pitäisi mahtua 50 hengen retkiryhmä. Varataan muutamia istuin paikkoja. Tarvitaan myös kaksi kuivakäymälää. Käymälöiden hoidosta keskustellaan Metsähallituksen kanssa. 2. Nykyiset parkkipaikat ovat liian pienet tämän hetkiselle kävijämäärälle. Aluetta kehitetään ja kävijämäärä odotetaan tästä vielä kasvavan. Osa parkkipaikkatarpeesta yritetään saada pois paremmilla julkisen liikenteen yhteyksillä. Nykyisellä parkkipaikalla on tilaa n. 50 autolle ja yhdelle linja-autolle. Paikkoja tarvittaisiin lisää n autolle ja muutamalle linja-autolle. 3. Savojärven reitin lähtöpaikka siirrettäisiin lähtemään uudelta Kurjenrahkan kansallispuiston pääportilta/ uudelta parkkipaikalta. Alueelta kulkee jo reitti, mutta se pitäisi kestävöidä ja viitoittaa. Reitin kunnostaa Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry. Uusi parkkipaikka ja reitin lähtöpaikan siirto rauhoittaisi pikkutien käyttöä ja aiheuttaisi vähemmän häirintää mökkiläisille ja parantaisi huomattavasti liikenneturvallisuutta. 4. Kurjenrahkan kansallispuisto on saavuttanut aseman merkittävänä retkeilykohteena ja siksi ansaitsee näyttävän pääportin. Portissa voitaisiin yhdistää kierrätystä ja luontoa arvostavaa modernia näkemystä. Portin pitää olla maaseutumaisuuteen sopiva ja nostaa esiin paikallista osaamista. 5. Pääportin alueelle sijoitetaan isot opastaulut. Tauluissa kerrotaan kansallispuistosta ja sen reiteistä, alueen yksityisistä palveluista ja kunnista. 6. Parannetaan Kuhankuonon parkkipaikan liittymien turvallisuutta. On selvitettävä, että saadaanko liittymiin ajosuuntamerkit. Lisäksi on selvitettävä, että saadaanko liittymä uudelle parkkialueelle muutettua parempaan paikkaan niin että kulku olisi levähdysalueelta. 7. Parkkipaikan läheisyydessä tien 204 varrella on kaksi linja-autopysäkkiä. Pysäkeille tehdään uuteen ilmeeseen sopivat katokset. 6

7 7 5. Toteuttaja Pöytyän kunta 6. Kesto ja aikataulu Hakemus jätetään maaliskuussa 2017 Jokivarsikumppanien käsittelyyn. Päätös odotetaan saapuvan toukokuussa Jolloin hanke voitaisiin aloittaa kesäkuussa. 7. Hanketyyppi Maaseuturahaston tukea haetaan Varsinais-Suomen Jokivarsikumppaneilta. Hanke on yleishyödyllinen investointihanke. Hankkeen tukiprosentti on Ohjausryhmä (ehdotus) Pöytyän kulttuurisihteeri Taina Myllynen Pöytyän liikuntasihteeri Markus Salo Metsähallitus Hanna Ylitalo Metsähallitus Laura Lehtonen Auranmaan Yrityspalvelut Riikka Peippo Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry Lasse Nurmi Luontokapinetti Minna Lukkala Matkailuyrittäjä Rahoittajan edustaja 9. Yhteistyökumppanit Alueen matkailuyritykset Luontokapinetti Metsähallitus Varsinais-Suomen Liitto Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry 10. Budjetti ja rahoitus 1. Laavumainen rakennelma, turvekatto 3 m*10m, takaseinän korkeus 3m ja etureunan 4m e Käymälä e Käymälän kehikko/ elementti tehdään Metsähallituksen yhteistyökumppanin Suomenlinnan vankilan kanssa. Kustannuksia vain kuljetuksista ja säiliöstä. 2. Soraparkkipaikka ( 12e/ m2), 150 autoa, 3750m e 3. Pääportti n. 3m, läpikäveltävä, taideteos e 4. Opas- ja mainostaulu e 5. Linja-autopysäkki katokset 2 kpl 3 000e 6. Investointien suunnittelu, kilpailutukset ja valvonta 220 tuntia (palkkakustannuksia) e YHTEENSÄ e Rahoitus: tuki 50%, kuntien oma raha 50%

Koulujen kesälomien siirron vaikutukset matkailuelinkeinolle Tulokset

Koulujen kesälomien siirron vaikutukset matkailuelinkeinolle Tulokset Koulujen kesälomien siirron vaikutukset matkailuelinkeinolle Tulokset 3.5.2018 Susanna Harvio & Tuomas Santasalo, WSP Finland Oy Selvityksen tavoite ja toteutus Työn toteutus: 01-04/2018 Toteuttaja: WSP

Lisätiedot

Moottorikelkkailu osana luontomatkailua (MOKEMA)-hanke. Paavo Hellstedt Metsähallitus, Lapin luontopalvelut

Moottorikelkkailu osana luontomatkailua (MOKEMA)-hanke. Paavo Hellstedt Metsähallitus, Lapin luontopalvelut Moottorikelkkailu osana luontomatkailua (MOKEMA)-hanke Paavo Hellstedt Metsähallitus, Lapin luontopalvelut 22.5.2017 Rahoittajat ja yhteistyötahot Maastoliikenne Suomessa Maastoliikennelaissa (1710/1995)

Lisätiedot

Teijon kansallispuistosta kasvun eväät 2014-2015. Toteutusaika 1.10.2014-31.5.2015

Teijon kansallispuistosta kasvun eväät 2014-2015. Toteutusaika 1.10.2014-31.5.2015 Teijon kansallispuistosta kasvun eväät 2014-2015 Toteutusaika 1.10.2014-31.5.2015 Ohjelma 8:45 Hankkeen esittely miksi, mitä ja kenen kanssa? Maija Pirvola, Yrityssalo 9:00 Teijon kansallispuiston erityispiirteet

Lisätiedot

OHJELMAEHDOTUS. Henkilömäärä: Ajankohta:

OHJELMAEHDOTUS. Henkilömäärä: Ajankohta: OHJELMAEHDOTUS Henkilömäärä: Paikka: Ajankohta: hlöä Toivolan Kievari klo Ehdotamme teille päivän, joka koostuu ensin retkestä Kurjenrahkan kansallispuistoon. Vaihtoehtoisia reittejä on monia, josta esittelen

Lisätiedot

: : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella

: : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella : : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella : : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängöllä Projektin nimi lyhentyy toteutusalueesta ja päättymisvuodesta:

Lisätiedot

Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkyselyn tulokset

Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkyselyn tulokset Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkyselyn tulokset Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkysely (2. 23.5.2017) toteutettiin osana Salon kaupungin retkeily ja luontomatkailukohteiden

Lisätiedot

MASTER PLAN. Unohdettu suunnitelma. Rositsa Bliznakova

MASTER PLAN. Unohdettu suunnitelma. Rositsa Bliznakova MASTER PLAN Rositsa Bliznakova etela-konnevesi.fi/master-plan/ suunniteltiin Rautalammin Konneveden matkailualueen palveluvarustusta, sekä otettiin suuntaa tulevaisuuden matkailullisiin ja virkistyskäytöllisiin

Lisätiedot

Muistio suunnittelutilaisuuksista. Konnevesi 16.9.2014 Häyrylänranta. Rautalampi 17.9.2014 Kunnantalo

Muistio suunnittelutilaisuuksista. Konnevesi 16.9.2014 Häyrylänranta. Rautalampi 17.9.2014 Kunnantalo Muistio suunnittelutilaisuuksista Konnevesi 16.9.2014 Häyrylänranta Rautalampi 17.9.2014 Kunnantalo Suunnittelun tuotoksia kansallispuiston ulkopuolisiin alueisiin Rautalampi o Majoituskapasiteetin lisääminen

Lisätiedot

DigiAurorapalapeli saavutettavuus kuntoon

DigiAurorapalapeli saavutettavuus kuntoon DigiAurorapalapeli saavutettavuus kuntoon Kohteena Lappi - Lapin matkailun fyysisen ja digitaalisen saavutettavuuden kehittäminen Liisa Mäenpää Lapin matkailuparlamentti 6.10.2016 Finnish Lapland Tourist

Lisätiedot

Luonnostaan kestävä, paikallisuudesta ylpeä, rohkea ja tekevä luontomatkailu-muonio

Luonnostaan kestävä, paikallisuudesta ylpeä, rohkea ja tekevä luontomatkailu-muonio Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Suomen suosituin 550.000 kävijää / v Tunturi-Lapissa 14.500 asukasta, Muoniossa 2.350 1.400 yritystä / Muoniossa n. 380 Seudulla käy vuosittain 1,8 milj. vierailijaa

Lisätiedot

Rahoitus ja kehittäminen

Rahoitus ja kehittäminen Rahoitus ja kehittäminen Pohjois-Savon ELY-keskus, Jari Vitikainen 5.4.2018 1 Yritysten kehittämispalvelut 2 Analyysi Tavoitteena on aktivoida pk-yritystä suunnitelmalliseen ja pitkäjänteiseen kehittämistoimintaan.

Lisätiedot

Vastuullisen maaseutumatkailun kehittämishanke 2018 Sanna Hiltunen

Vastuullisen maaseutumatkailun kehittämishanke 2018 Sanna Hiltunen Helmi- Vastuullisen maaseutumatkailun kehittämishanke 2018 Kehittämistyöpaja 16.8.2018 Helmi - Vastuullisen maaseutumatkailun kehittämishanke 100 % rahoitus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 6 25.02.2016. 6 Asianro 1347/08.01.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 6 25.02.2016. 6 Asianro 1347/08.01. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) 6 Asianro 1347/08.01.00/2016 Kuopion ja Siilinjärven kannusteurakkasopimusten kesäliikenteet 2016 Kaupunkiliikenne Kohde 1 Joukkoliikennepäällikkö Jani Reinikainen

Lisätiedot

Pirkanpolut - lähiretkeilyreitistö

Pirkanpolut - lähiretkeilyreitistö B i r g i t anpol ulle 1 ENSIMMÄISEN HANKKEVAIHEEN KUVAUS (2017-18 talvi): Alueellisen, seudullisen ja kansallisen matkailun ja luontoliikunnan kehittamiseen liittyva hanke, jonka tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma

OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma 2010-2012 Hämeen Matkailu Oy Kehittämiskeskus Oy Häme Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Janakkalan kunta 13.10.2010 Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Projektin

Lisätiedot

KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh

KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh Kaupunginhallitus 38 30.01.2017 Rauhan ja Ukonniemen alueen opastushanke 102/00.01.05.02/2017 KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Toimiva tuotanto-, varasto- ja toimistotila/teollisuustila osoitteessa Konetie 33, Oulu. E8 5,8 KM VALTATIE 20 2 MIN LENTOASEMA 16 KM OULUN KESKUSTA 8,5 KM

Lisätiedot

Teijon kansallispuistosta kasvun eväät 2014-2015. Kasvun eväät pe 9.1.2015

Teijon kansallispuistosta kasvun eväät 2014-2015. Kasvun eväät pe 9.1.2015 Teijon kansallispuistosta kasvun eväät 2014-2015 Kasvun eväät pe Kasvun eväät OHJELMA 8:30 Aamukahvi 8:45 Tervetuloa Kirjakkalaan! Risto ja Eeva Elo 9:00 Benchmarkauksen oppeja mitä kehitettävää? Riikka

Lisätiedot

Ajankohtaista Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Jari Ylläsjärvi

Ajankohtaista Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Jari Ylläsjärvi Ajankohtaista Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Jari Ylläsjärvi Lapin Luontopalvelujen hoitamien kansallispuistojen käyntimäärät 2017 Kansallispuisto Käyntimäärä Muutos % Pallas-Yllästunturi 553

Lisätiedot

Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Saavutettava Satakunta

Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Saavutettava Satakunta Sata matkaa maalle! Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Saavutettava Satakunta 1.9.2013 31.12.2014 Projektipäällikkö Soile Vahela Sata matkaa maalle! Miksi? Maaseutumatkailun kehittäminen on

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN MATKAILUOHJELMAN PÄIVITYS KEHITTÄMISEN KÄRJET

VARSINAIS-SUOMEN MATKAILUOHJELMAN PÄIVITYS KEHITTÄMISEN KÄRJET VARSINAIS-SUOMEN MATKAILUOHJELMAN PÄIVITYS 2017-2020 KEHITTÄMISEN KÄRJET JOHDANTO Varsinais-Suomi on monipuolinen kohde matkailijalle. Upeat saaristomaisemat, moderni kaupunkielämä, maaseudun rauha ja

Lisätiedot

Hyvinvointitietoa luontokokemuksia tukevaan arkkitehtuuriin (Luontovointi)

Hyvinvointitietoa luontokokemuksia tukevaan arkkitehtuuriin (Luontovointi) 1 EAKR-hanke ajalle 01.08.2017-31.01.2020 (hakuvaihe) Tutkimusryhmäämme kuuluu tutkijoita Oulun yliopiston - Arkkitehtuurin tiedekunnasta (hankevastuu Aulikki Herneoja) - Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta

Lisätiedot

PÖYTYÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/

PÖYTYÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/ PÖYTYÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 38 Kunnanhallitus 13.02.2017 AIKA 13.02.2017 klo 18:00-21:40 PAIKKA Pöytyän kunnanvirasto, Riihikosken toimipiste ASIAT Otsikko Sivu 24 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 12.3.2010 MUISTIO Hannu Sainio 1(7) KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 1. Lähtökohtia Keinusaaren alue rajautuu Viipurintien, Keinusaarentien, Vanajantien, Kutalanjoen ja rautatien väliin. Keinusaari

Lisätiedot

Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen

Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen Melontar eitti Vaellusreitti Maastopyöräilyr eitti Retkipyöräilyr eitti Sauvakävelyreitti Muut reitit ja polut 2. vaihe: Primääri tavoite

Lisätiedot

Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta

Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Jaana Paananen, toiminnanjohtaja Siilinjärven kyläparlamentti 11.1.2018 Yrityskeskus Innocum SIILINJÄRVI Rahoituksen 4,6 M jakautuminen

Lisätiedot

Metsähallituksen rooli virkistystoiminnoissa Keski-Suomessa. Raimo Itkonen 13.6.2011

Metsähallituksen rooli virkistystoiminnoissa Keski-Suomessa. Raimo Itkonen 13.6.2011 Metsähallituksen rooli virkistystoiminnoissa Keski-Suomessa Raimo Itkonen 13.6.2011 Mikä on Metsähallitus? Luonnonvara-alan palveluja tuottava valtion liikelaitos, jolla on liiketoimintaa ja julkisia palveluja

Lisätiedot

Outdoors Finland III päätavoitteet

Outdoors Finland III päätavoitteet 1 Outdoors Finland III päätavoitteet Kahden verkoston kehittäminen: Matkailutoimijat (Visit Finland) Reitistötoimijat (Lamk) lisätä mikro- ja pk-yritysten kansainvälistymistä parantamalla aktiviteettituotteiden

Lisätiedot

Raide-Jokeri. Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Raide-Jokeri. Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Raide-Jokeri Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Raide-Jokeri yleisesti KÄSKYNHALTIJANTIE Raide-Jokeri Itäkeskuksen

Lisätiedot

Aulanko. Matkailija rautatieasemalta Aulankoon. Tuukka Virtanen

Aulanko. Matkailija rautatieasemalta Aulankoon. Tuukka Virtanen Aulanko Matkailija rautatieasemalta Aulankoon Tuukka Virtanen Hämeenlinnan rautatieasema Hämeenlinnan rautatieasemalla pysähtyy päivittäin noin parisenkymmentä Helsingin ja Tampereen välillä kulkevaa lähi-

Lisätiedot

Kauppi-Niihaman polkuverkosto Kehittämissuunnitelma

Kauppi-Niihaman polkuverkosto Kehittämissuunnitelma Kauppi-Niihaman vertaissuunnittelu, kevät 2019 Kauppi-Niihaman polkuverkosto Kehittämissuunnitelma Pirkanmaan polkujuoksu ry / Tampere Trail Running Jarkko Bamberg & Manu Humppi Kauppi-Niihaman polkuverkosto

Lisätiedot

Opastetilaisuus 8.10.2014. Kankirautavarasto, Mathildedal Yhteenveto

Opastetilaisuus 8.10.2014. Kankirautavarasto, Mathildedal Yhteenveto Opastetilaisuus 8.10.2014 Kankirautavarasto, Mathildedal Yhteenveto Teijon kansallispuistosta kasvun eväät hanke 2014-2015 Opastetilaisuuden yhteenveto 8.10.2014 Tilaisuudessa keskusteltiin saavutettavuudesta

Lisätiedot

LME:n kuulumisia Yhteistyöllä uutta toimintaa ja tulosta

LME:n kuulumisia Yhteistyöllä uutta toimintaa ja tulosta LME:n kuulumisia Yhteistyöllä uutta toimintaa ja tulosta Liisa Mäenpää Finnish Lapland Tourist Board ry Finnish Lapland Tourist Board ry, Lapin Matkailuelinkeinon Liitto (LME) on perustettu syksyllä 2010.

Lisätiedot

Luontomatkailu ja Metsähallituksen luontopalvelut Lapissa

Luontomatkailu ja Metsähallituksen luontopalvelut Lapissa 1 Luontomatkailu ja Metsähallituksen luontopalvelut Lapissa Matkailuelinkeinon kanssa tehtävä yhteistyö on keskeinen osa Luontopalvelujen työtä MH:n omistajapoliittiset linjaukset: (Maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

Tuusulan kunnan elinkeino-ohjelma

Tuusulan kunnan elinkeino-ohjelma Tuusulan kunnan elinkeino-ohjelma 2017 2018 Tuusula on noin 40 000 asukkaan ja yli 2 700 yrityksen kasvuhakuinen, luova ja käytännönläheinen kulttuurikunta Keski-Uudellamaalla. Sijaintimme Helsinki- Vantaan

Lisätiedot

Coastal Bootcamp -projekti. Kick viinitila, Parainen

Coastal Bootcamp -projekti. Kick viinitila, Parainen Coastal Bootcamp -projekti Kick off @Tammiluodon viinitila, Parainen 1.2.2019 Uusi matkailuhanke ja uusi yhteistyökuvio: Parainen + Salo + Kemiönsaari + Metsähallitus TAUSTAA Kotimaan matkailu on kasvussa.

Lisätiedot

Kestävän matkailun periaatteet apuna matkailun edistämisessä Liisa Kajala Erikoissuunnittelija

Kestävän matkailun periaatteet apuna matkailun edistämisessä Liisa Kajala Erikoissuunnittelija Kestävän matkailun periaatteet apuna matkailun edistämisessä Liisa Kajala Erikoissuunnittelija Metsähallitus / Petri Jauhiainen Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa kansallisomaisuuttamme Hoidamme kaikkia

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Vipuvoimaa EU:lta Keski-Suomeen 2007-2013 Koulutustilaisuudet 23.11. ja 4.12.2007 www.keskisuomi.fi/eulehti Pirjo Peräaho Hilkka Laine Keski-Suomen liitto LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Maastoliikenteen nykytila ja kehittäminen

Maastoliikenteen nykytila ja kehittäminen Maastoliikenteen nykytila ja kehittäminen Hannaleena Mäki-Petäys REILA 10.12.2015 1 Metsähallituksen maastoliikenneväylien nykytilaselvitys Puolen vuoden valtakunnallinen projekti: marraskuu 2014-toukokuu

Lisätiedot

Vesistöjen virkistyskäyttö Koillismaalla. Sinistä biotaloutta luontopääkaupunkiin 17.4.2015 Matti Hovi Metsähallitus/Luontopalvelut

Vesistöjen virkistyskäyttö Koillismaalla. Sinistä biotaloutta luontopääkaupunkiin 17.4.2015 Matti Hovi Metsähallitus/Luontopalvelut Vesistöjen virkistyskäyttö Koillismaalla Sinistä biotaloutta luontopääkaupunkiin 17.4.2015 Matti Hovi Metsähallitus/Luontopalvelut Suomalaiset viihtyvät veden äärellä Lähes joka toinen suomalainen veneilee

Lisätiedot

DigiTrail Kanta-Hämeen reitistöjen saavutettavuus ja näkyvyys

DigiTrail Kanta-Hämeen reitistöjen saavutettavuus ja näkyvyys DigiTrail Kanta-Hämeen reitistöjen saavutettavuus ja näkyvyys 1.8.2016 31.12.2018 HAMK Älykkäät palvelut tutkimusyksikkö (Biotalouden tutkimusyksikkö) Hankkeen taustaa Kanta-Hämeen luontomatkailun kansainvälistymisen

Lisätiedot

RegTour-malli (Alueellisen matkailun numeerinen laskentamalli)

RegTour-malli (Alueellisen matkailun numeerinen laskentamalli) Kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö RegTour-malli (Alueellisen matkailun numeerinen laskentamalli) MALLI 1. Varsinais-Suomen ja Turun seudun matkailutulo ja -työllisyys 2011-2012 MALLI 2. Satakunnan, sen

Lisätiedot

ESITYSLISTA 1/2012. Piällysmies ry:n hankeryhmän esityslista 1/2012. AIKA Torstaina klo 15:00. Piällysmies ry:n toimisto

ESITYSLISTA 1/2012. Piällysmies ry:n hankeryhmän esityslista 1/2012. AIKA Torstaina klo 15:00. Piällysmies ry:n toimisto Kerimäentie 10 1 (6) Piällysmies ry:n hankeryhmän esityslista 1/2012 AIKA Torstaina 17.3.2011 klo 15:00 PAIKKA Piällysmies ry:n toimisto LÄSNÄ varsinainen jäsen varajäsen Asko Hirvonen Esko Oksa Merja

Lisätiedot

Kansallispuistot ja kestävä luontomatkailu

Kansallispuistot ja kestävä luontomatkailu Kansallispuistot ja kestävä luontomatkailu Kestävä luontomatkailu Metsähallituksessa Metsähallitus edistää Kestävän luontomatkailun periaatteita kaikessa omassa toiminnassa sekä yhteistoiminnassa matkailuyrittäjien

Lisätiedot

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Lapland The North of Finland Matkailun imagomarkkinointi 8.5.2014 Eteläisen Suomen matkailuyhteistyöpaja II Hanna-Mari Pyry Talvensaari 2 Agenda Lapland

Lisätiedot

Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus

Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus 26.02.2019 2(4) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 NYKYTILANNE... 3 2.1 Liikennejärjestely nykytilanteessa 3 3 YLEISUUNNITELMAN

Lisätiedot

Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan Yhteenveto

Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan Yhteenveto Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan Yhteenveto 7.6.2018 Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan tausta Työpajan tavoitteena oli löytää ideoita Loviisan joukkoliikenteen parantamiseksi.

Lisätiedot

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku 12.2.2015 Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi. Myönnetään

Lisätiedot

Satakuntaliiton ajankohtaiset ja katsaus matkailun tulo- ja työllisyysselvitykseen

Satakuntaliiton ajankohtaiset ja katsaus matkailun tulo- ja työllisyysselvitykseen Satakuntaliiton ajankohtaiset ja katsaus matkailun tulo- ja työllisyysselvitykseen SATAKUNNAN MATKAILUPARLAMENTTI VUOJOEN KARTANO, EURAJOKI 24.11.2016 Uudet maakunnat vastaavat: Sosiaali- ja terveydenhuollosta,

Lisätiedot

Case Archipelago Tours

Case Archipelago Tours Case Archipelago Tours SELVITYS YHTEISTYÖVERKOSTON TILASTA Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma Suvi Pätsi Forssa 8.5.2007 JOHDANTO Turun saaristolla ja rannikkoseudulla on matkailullista vetovoimaa,

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 2013 Keski-Suomen Matkailuparlamentti 29.11.2006 Merja Ahonen Kehittämisohjelman kokoaminen Kehittämisohjelma tehdään yhteistyössä kehitys- ja kasvuhaluisten

Lisätiedot

Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Verkostosta voimaa!!!

Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Verkostosta voimaa!!! Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Verkostosta voimaa!!! 1.9.2013 31.12.2014 Projektipäällikkö Soile Vahela Esityksen runko 1. Hankkeen taustat, tavoitteet, toimenpiteet ja kohderyhmät. 2.

Lisätiedot

Matkailualan aamu 11.02.2015

Matkailualan aamu 11.02.2015 Matkailualan aamu 11.02.2015 Ohjelma Haukkalan juhlatiloissa klo 8.15 11 klo 8.15 klo 8.30 klo 8.45 aamukahvia ja suolaista Tervetuloa Haukkalan juhlatiloihin yrittäjät Mikko ja Eija Halkilahti Ajankohtaisia

Lisätiedot

Luontoon tukeutuvat matkailun hyvinvointipalvelut Etelä-Pohjanmaalla Luonnontuotteet matkailu- ja hyvinvointipalveluissa 20.3.

Luontoon tukeutuvat matkailun hyvinvointipalvelut Etelä-Pohjanmaalla Luonnontuotteet matkailu- ja hyvinvointipalveluissa 20.3. Luontoon tukeutuvat matkailun hyvinvointipalvelut Etelä-Pohjanmaalla Luonnontuotteet matkailu- ja hyvinvointipalveluissa 20.3.2014 Ähtäri Jaana Rintala, projektikoordinaattori MATKO3-hanke SeAMK Elintarvike

Lisätiedot

Sijoitu Kempeleeseen

Sijoitu Kempeleeseen Sijoitu Kempeleeseen Kempeleessä olet Pohjois-Suomen paalupaikalla Kempele sijaitsee keskellä 250 000 asukkaan kaupunkiseutua, kymmenen kilometrin päässä Oulusta. Lähellä on matkustajamääriltään Suomen

Lisätiedot

YLLÄKSEN MATKAILUKESKUKSEN PALVELUKOHTEIDEN OPASTUSSUUNNITELMA

YLLÄKSEN MATKAILUKESKUKSEN PALVELUKOHTEIDEN OPASTUSSUUNNITELMA Kolarin kunta Lapin elinkeino, - liikenne- ja ympäristökeskus Liikenne ja infrastruktuuri- vastuualue Kolarin kunta YLLÄKSEN MATKAILUKESKUKSEN PALVELUKOHTEIDEN OPASTUSSUUNNITELMA SITO-YHTIÖT SITO OY Y-tunnus

Lisätiedot

TAHKO ACTION PLAN. 1. Markkinointi. 2. Tapahtumat. 3. Harrasteet ja tekemiset. Tahkon kehittämisen painopisteet on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen:

TAHKO ACTION PLAN. 1. Markkinointi. 2. Tapahtumat. 3. Harrasteet ja tekemiset. Tahkon kehittämisen painopisteet on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen: TAHKO ACTION PLAN Tahkon kehittämisen painopisteet on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen: 1. Markkinointi Tahkon yhteismarkkinoinnista vastaa Kuopio-Tahko markkinointi Oy. Yhtiön vuotuinen markkinointibudjetti

Lisätiedot

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2 Viher-Nikkilä 00 A-36.115 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa SELOSTUS Suunnittelemamme alueen valintaan vaikuttivat monet tekijät. Päädyimme alueeseen, joka sijaitsee lähellä Nikkilän keskustaa ja

Lisätiedot

Keski-Pasilan keskus Tripla

Keski-Pasilan keskus Tripla Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt v. 2014 2016 TIEDOTUSTILAISUUS 22.5.2014 ALUSTAVA VERSIO 15.5.2014 1 Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt

Lisätiedot

Rahoitusta maaseutualueen yrityksille

Rahoitusta maaseutualueen yrityksille Rahoitusta maaseutualueen yrityksille Helmikuu 2017 Outi Kaihola Etelä-Savon ELY-keskus Rahoitus EU:lta ja valtiolta Maaseuturahasto Sijainti maaseudulla Alle 10 hlöä työllistävät (mikroyritykset), maataloustuotteiden

Lisätiedot

Luontomatkailu ja Metsähallituksen luontopalvelut Lapissa Saariselkä, LME-tilaisuus Jyrki Tolonen ja Pirjo Seurujärvi

Luontomatkailu ja Metsähallituksen luontopalvelut Lapissa Saariselkä, LME-tilaisuus Jyrki Tolonen ja Pirjo Seurujärvi Luontomatkailu ja Metsähallituksen luontopalvelut Lapissa 8.11.2016 Saariselkä, LME-tilaisuus Jyrki Tolonen ja Pirjo Seurujärvi Matkailuelinkeinon kanssa tehtävä yhteistyö on keskeinen osa Luontopalvelujen

Lisätiedot

Kalajoen Hiekkasärkkien matkailukeskuksen kestävän liikkumisen strategia. Hankkeen esittely

Kalajoen Hiekkasärkkien matkailukeskuksen kestävän liikkumisen strategia. Hankkeen esittely Kalajoen Hiekkasärkkien matkailukeskuksen kestävän liikkumisen strategia Hankkeen esittely 8.3.2018 Työn tausta Hiekkasärkkien alue on tiivis ja monipuolinen matkailukokonaisuus, jossa toiminta on vilkasta

Lisätiedot

Etelä-Karjalan matkailun yhteismarkkinointi

Etelä-Karjalan matkailun yhteismarkkinointi Etelä-Karjalan matkailun yhteismarkkinointi Missio & visio Missio Johtaa ja toteuttaa maakunnan matkailumarkkinointia yhteismarkkinoinnin perusperiaatteiden mukaisesti (kotimaa ja kv) Visio Suomen suosituin

Lisätiedot

Valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Raija Ruusunen

Valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Raija Ruusunen Valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke 1.8.2015 31.12.2017 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Raija Ruusunen Matkailun kehittämisen tapa vaihtelee Suomessa alueelta toiselle Suurimalla osalla

Lisätiedot

Peuran Polku. Kunnostusarvio

Peuran Polku. Kunnostusarvio Peuran Polku Kunnostusarvio 26.10.2018 Peuranpolku Peuran polku on 115 km:n mittainen retkeilyreitistö Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa Suomenselän vedenjakajalla. Kulkeminen on vapaata ja merkitty

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 11/2015 1 (5) 3 Kiinteistölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle alueen varaamiseksi Speed Group Oy:lle rekkojen levähdysalueen ja siihen liittyvien palvelujen suunnittelua

Lisätiedot

Rautjärven sotahistoria- hanke

Rautjärven sotahistoria- hanke Liite 1 74 HANKESUUNNITELMA Laadittu 4.3.2016 Rautjärven sotahistoria- hanke 1. Hakijan yhteystiedot Rautjärven kunta Projektijohtaja, Juha-Pekka Natunen Simpeleentie 12, 56800 SIMPELE 040 581 8040 juha-pekka.natunen@rautjarvi.fi

Lisätiedot

Ajankohtaista Salon yritysalueiden kehittämisestä

Ajankohtaista Salon yritysalueiden kehittämisestä Ajankohtaista Salon yritysalueiden kehittämisestä Salon yritysalueiden kehittäminen osana Etelä-Suomen kehityskäytävää Projektisuunnittelija Sarita Humppi Yritysalueiden kehittäminen Yhteistyön vahvistaminen

Lisätiedot

From waste to traffic fuel (W-FUEL) Erja Heino, MTT Liikennebiokaasu ja Suomi -seminaari 31.5, 2010 Joensuu

From waste to traffic fuel (W-FUEL) Erja Heino, MTT Liikennebiokaasu ja Suomi -seminaari 31.5, 2010 Joensuu From waste to traffic fuel (W-FUEL) Erja Heino, MTT Liikennebiokaasu ja Suomi -seminaari 31.5, 2010 Joensuu PERUSTIETOA HANKKEESTA Nimi: From waste to traffic fuel (W-FUEL) Kesto: 1.9.2009 31.12.2011 Kokonaisbudjetti:

Lisätiedot

Rautateiden henkilöliikennepaikat esteettömiksi Pysäkkien palvelutasoa kehitetään

Rautateiden henkilöliikennepaikat esteettömiksi Pysäkkien palvelutasoa kehitetään Rautateiden henkilöliikennepaikat esteettömiksi Pysäkkien palvelutasoa kehitetään Arja Aalto 3.6.2015 Liikennevirasto vastaa Suomen teistä, rautateistä ja vesiväylistä sekä liikennejärjestelmän kokonaisvaltaisesta

Lisätiedot

Voimaa Pirkanmaan matkailuun 2016 2017 (18 kk)

Voimaa Pirkanmaan matkailuun 2016 2017 (18 kk) Voimaa Pirkanmaan matkailuun 2016 2017 (18 kk) Lähtökohta Suomen matkailustrategia, Visit Finlandin katto ohjelmat, Pirkanmaan elämystalouden strategia ja Pirkanmaan matkailuyritysten toiveet (kysely tehty

Lisätiedot

REITTI SELKÄMERELLE HANKE (A31768) PÖYTÄKIRJA 1/2011

REITTI SELKÄMERELLE HANKE (A31768) PÖYTÄKIRJA 1/2011 REITTI SELKÄMERELLE HANKE (A31768) PÖYTÄKIRJA 1/2011 OHJAUSRYHMÄN ALOITUSKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA KOKOUSAIKA KESKIVIIKKO 2.11.2011 KLO 13.33 15.12 KOKOUSPAIKKA SATAKUNTALIITTO (POHJOISRANTA 11D) NEUVOTTELUHUONE

Lisätiedot

Matkailun kehittämishankkeen ajankohtaiskatsaus Kevät Kaisa Lappalainen Projektipäällikkö, Coastal Bootcamp-hanke

Matkailun kehittämishankkeen ajankohtaiskatsaus Kevät Kaisa Lappalainen Projektipäällikkö, Coastal Bootcamp-hanke Matkailun kehittämishankkeen ajankohtaiskatsaus Kevät 2019 1.4.2019 Kaisa Lappalainen Projektipäällikkö, Coastal Bootcamp-hanke Matkailun kehittämishanke Coastal Bootcamp 2018-2021 TOIMINTA-ALUE Parainen,

Lisätiedot

RAJUPUSU KOORDINAATIO III -HANKE

RAJUPUSU KOORDINAATIO III -HANKE RAJUPUSU KOORDINAATIO III -HANKE Mihin tukea voi saada? Kylien kokoontumisja harrastustilojen kunnostus sekä varustaminen Yhteisessä käytössä olevien alueiden kunnostus (esim. yhteiset uimarannat) Yhteisessä

Lisätiedot

Pohjois-Satakunta Ikaalinen

Pohjois-Satakunta Ikaalinen Pohjois-Satakunta Ikaalinen 19.3.2015 41700 asukasta Satakunta 25 450 Pirkanmaa 16 250 Toiminta-alue Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden

Lisätiedot

Kansallispuistojen käyttö yritystoiminnassa. Konnevesi Maija Mikkola

Kansallispuistojen käyttö yritystoiminnassa. Konnevesi Maija Mikkola Kansallispuistojen käyttö yritystoiminnassa Konnevesi 14.3.2017 Maija Mikkola 2 Mikä on Metsähallitus? valtion liikelaitos, jolla on sekä liiketoimintaa että julkisia hallintotehtäviä liiketoimintaa Metsähallitus

Lisätiedot

Naisten yrittäjyys Suomessa ja EU:n rooli kasvun tukijana Pia Siitonen, tiedotuspäällikkö Euroopan komission Suomen-edustusto

Naisten yrittäjyys Suomessa ja EU:n rooli kasvun tukijana Pia Siitonen, tiedotuspäällikkö Euroopan komission Suomen-edustusto Naisten yrittäjyys Suomessa ja EU:n rooli kasvun tukijana Pia Siitonen, tiedotuspäällikkö Euroopan komission Suomen-edustusto Tutkimus toteutettiin helmikuussa 2019, suomalaisia naisia edustavalla otoksella

Lisätiedot

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013 KOSKEN Tl KUNTA Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS Työ: 26478 Tampere 7.11.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus

Lisätiedot

MATKAILUTULO JA - TYÖLLISYYS LOUNAISRANNIKOLLA ALMA num -numeerinen aluetaloudellinen matkailumalli

MATKAILUTULO JA - TYÖLLISYYS LOUNAISRANNIKOLLA ALMA num -numeerinen aluetaloudellinen matkailumalli MATKAILUTULO JA - TYÖLLISYYS LOUNAISRANNIKOLLA ALMA num -numeerinen aluetaloudellinen matkailumalli Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen 2.6.2016 (c) Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen 1 Matkailun merkitys

Lisätiedot

Kohti uudenlaista joukkoliikennettä

Kohti uudenlaista joukkoliikennettä Kohti uudenlaista joukkoliikennettä Joukkoliikenne on osa liikennejärjestelmää Liikenteellä ja liikennejärjestelmällä on yhteiskunnassa merkittävä rooli elinkeino elämän kilpailukyvylle ja kansalaisten

Lisätiedot

Lapin vesistökunnostushanke VESKU OSUUSKUNTA

Lapin vesistökunnostushanke VESKU OSUUSKUNTA Lapin vesistökunnostushanke VESKU OSUUSKUNTA Hankkeen suunnittelu Suunniteluvaiheessa: Laaditaan VESKU-hankkeen hankesuunnitelma Etsitään hankkeelle päätoimijaehdokkaita Etsitään yhteistyökumppanit Määritellään

Lisätiedot

LEIRINTÄMATKAILU LUO TULOJA JA TYÖPAIKKOJA!

LEIRINTÄMATKAILU LUO TULOJA JA TYÖPAIKKOJA! Leirintämatkailualan yksi vahvuus on se, että se työllistää. Sen töiden automatisoinnin mahdollisuudet ovat rajalliset. Työtä ei voida siirtää merkittävissä määrin ulkomailla tehtäväksi. Alan on ennustettu

Lisätiedot

Katsaus Satakunnan matkailuun Satakuntavaltuuskunta

Katsaus Satakunnan matkailuun Satakuntavaltuuskunta Katsaus Satakunnan matkailuun 22.11.2016 Satakuntavaltuuskunta Matkailuala Satakunnassa 2015 Satakunnan majoitusliikkeissä yöpyi 393 049 matkailijaa (0,1% enemmän kuin vuonna 2014) 85% 15% kotimaisia ulkomaisia

Lisätiedot

Mitä yritykset odottavat ammattikorkeakoulujen yhteistyöltä. Riikka Heikinheimo Johtaja, osaaminen ja koulutus Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Mitä yritykset odottavat ammattikorkeakoulujen yhteistyöltä. Riikka Heikinheimo Johtaja, osaaminen ja koulutus Elinkeinoelämän keskusliitto EK Mitä yritykset odottavat ammattikorkeakoulujen yhteistyöltä Riikka Heikinheimo Johtaja, osaaminen ja koulutus Elinkeinoelämän keskusliitto EK Mikä on EK? EK edustaa jäseniään elinkeino- ja työelämäasioissa

Lisätiedot

HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET

HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET MAASEUDUN KEHITTÄMINEN OHJELMAKAUDELLA 2014-2020 HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus Päijät-Hämeen maaseutumatkailun teemapäivä 19.11.2013

Lisätiedot

Linnainmaan asuinalue - Linnainmaankadun päiväkoti

Linnainmaan asuinalue - Linnainmaankadun päiväkoti Linnainmaan asuinalue - Linnainmaankadun päiväkoti Asemakaavan 8559 yleisötilaisuus, 04.05.2016 04.05.2016 Katri Jokela Henkilö- ja autopaikkamäärät sekä vertailu Määrät Linnainmaankatu 120 28 12-15 14

Lisätiedot

Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, Porin seutukunnassa ja sen kunnissa 2009 ja 2010

Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, Porin seutukunnassa ja sen kunnissa 2009 ja 2010 1 kauppakorkeakoulun Porin yksikkö Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, Porin seutukunnassa ja sen kunnissa 2009 ja 2010 2 HANKKEEN PERUSTARKOITUS TUOTTAA PORIN SEUDUN MATKAILUN KEHITTÄMISEKSI MÄÄRÄLLISTÄ,

Lisätiedot

Kansallispuistot Lapin matkailun kärkituotteiksi Aluekohtaiset kehittämissuunnitelmat

Kansallispuistot Lapin matkailun kärkituotteiksi Aluekohtaiset kehittämissuunnitelmat Kansallispuistot Lapin matkailun kärkituotteiksi Aluekohtaiset kehittämissuunnitelmat Metsähallituksen hanke Kansallispuistot Lapin matkailun kärkituotteiksi on toteutettu 1.8.2013-31.12.2014 Euroopan

Lisätiedot

Rail Baltica edellytys Suomen isoille liikennehankkeille. Tiina Haapasalo, EK Sauli Hievanen, SAK

Rail Baltica edellytys Suomen isoille liikennehankkeille. Tiina Haapasalo, EK Sauli Hievanen, SAK Rail Baltica edellytys Suomen isoille liikennehankkeille Tiina Haapasalo, EK Sauli Hievanen, SAK Lähtökohdat Suomen logistinen asema Kaukana globaalista markkinasta; 2 vuorokauden etäisyys Keski-Euroopasta!

Lisätiedot

Lauhanvuori Region Geopark-alueeksi. Satakuntalainen ehtoo Terttu Hermansson Helsinki

Lauhanvuori Region Geopark-alueeksi. Satakuntalainen ehtoo Terttu Hermansson Helsinki Lauhanvuori Region Geopark-alueeksi Satakuntalainen ehtoo Terttu Hermansson Helsinki 22.11.2016 Geopark on UNESCOn myöntämä status alueille, joilla on kansainvälisesti merkittävä geologinen perintö 120

Lisätiedot

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA Tässä toimenpideohjelmassa paikallisella matkailulla tarkoitetaan Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan alueiden matkailua. Alueellinen matkailu tarkoittaa Etelä-Savon

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNGIN KELKKAREITTIEN YLLÄPITO

ROVANIEMEN KAUPUNGIN KELKKAREITTIEN YLLÄPITO ROVANIEMEN KAUPUNGIN KELKKAREITTIEN YLLÄPITO ROVANIEMEN KAUPUNGIN REITIT Virallisia ja toimitettuja kelkkareittejä n. 300 km ja kelkkauria n. 670 km, joiden kunnossapito jakaantuu seuraavasti: Säännöllisesti

Lisätiedot

Kotimaiset e-kirjat kirjastoihin konsortion ja kustantajien yhteistyöllä

Kotimaiset e-kirjat kirjastoihin konsortion ja kustantajien yhteistyöllä Kotimaiset e-kirjat kirjastoihin konsortion ja kustantajien yhteistyöllä Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto, FinELib FinELibin aineistopäivä 22.4.2013 Lähtötilanne vuonna 2011 Ulkomaisia, engl.kiel. e-kirjoja

Lisätiedot

Uudenmaan liitto Aluekehittäminen

Uudenmaan liitto Aluekehittäminen Uudenmaan liitto Aluekehittäminen 19.5.2014 Kasvun ja yhteistyön kolmiot Häme Päijät-Häme Espoo Helsinki Vantaa Pääkaupunkiseudun kärkikolmio Länsi-, Keski- ja Itä- Uusimaa Uudenmaan kasvukolmio LÄNSI-

Lisätiedot

Matkailu / Työ- ja elinkeinojaosto

Matkailu / Työ- ja elinkeinojaosto Matkailu / Työ- ja elinkeinojaosto 26.10.2016 - Julkinen tuki matkailun edistämiseen. Tuen muutokset ja niiden vaikutukset. - Matkailun edistämisen kehittämistoimien vaikuttavuus ja vaikuttavuutta heikentävät

Lisätiedot

MONIPUOLISEN BIOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÄ

MONIPUOLISEN BIOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÄ MONIPUOLISEN BIOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÄ ME OLEMME METSÄHALLITUS VASTUUTA YMPÄRISTÖSTÄ JA YHTEISKUNNASTA Metsähallitus on valtion liikelaitos, joka tuottaa luonnonvara-alan palveluja monipuoliselle asiakaskunnalle

Lisätiedot

Hankkeen kohderyhmänä ovat hevosyrittäjät, matkailuyrittäjät sekä hevosharrastajat.

Hankkeen kohderyhmänä ovat hevosyrittäjät, matkailuyrittäjät sekä hevosharrastajat. MAASEUTUMATKAILU Parikkalan ratsastusreitit Hankkeessa tehdään yksityistiekuntien ja maanomistajien kanssa sopimukset 60 km:n pituisesta ratsastusreitistä, se merkitään maastoon ja tehdään tarvittavat

Lisätiedot

Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa

Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa Sanna-Kaisa Rautio, Metsähallitus luontopalvelut 6.10.2016 Luontoliikunta kustannukset Luontoliikunta Liikkumista joko aidossa tai osittain rakennetussa

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelun seminaari Matti Karhula

Kaupunkisuunnittelun seminaari Matti Karhula Kaupunkisuunnittelun seminaari 8.9.2010 Matti Karhula KOHTI ELÄVÄÄ KAUPUNKIKESKUSTAA Viihtyisä Oulun keskusta sykkii elämää läpi vuoden ja vuorokauden. Se pitää arvossa pohjoista kulttuuria, hyvinvointia,

Lisätiedot