Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM VVC Holmberg Jan(VM) Eduskunta Suuri valiokunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM VVC Holmberg Jan(VM) Eduskunta Suuri valiokunta"

Transkriptio

1 Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM VVC Holmberg Jan(VM) Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2012 U/E-tunnus: EUTORI-numero: EU/2013/1702 Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomuksesta Euroopan unionin varainhoitovuoden 2012 osalta. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen Finanssineuvos Jan Holmberg LIITTEET Perusmuistio VM

2 2(2) Asiasanat Hoitaa Tiedoksi

3 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VVC Holmberg Jan(VM) Asia Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2012 Kokous Liitteet Viite EUTORI/Eurodoc nro: EU/2013/1702 U-tunnus / E-tunnus: Käsittelyn tarkoitus ja käsittelyvaihe: Asiakirjat: Euroopan tilintarkastustuomioistuin on julkaissut vuosikertomuksensa varainhoitovuodelta Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistavat tilintarkastustuomioistuimen kertomukset ovat tilintarkastustuomioistuimen Internet-sivuilla ( EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely: Sopimus Euroopan unionin toiminnasta 287 ja 319 artikla. Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen 143 artikla ja 181 artiklan 2 kohta. Tilintarkastustuomioistuin antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle lausuman tilien luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Kunkin varainhoitovuoden päätyttyä tilintarkastustuomioistuin laatii vuosikertomuksen, johon on liitetty toimielinten vastaukset. Neuvoston määräenemmistöllä antamasta suosituksesta Euroopan parlamentti myöntää komissiolle talousarvion toteuttamista koskevan vastuuvapauden.

4 Käsittelijä(t): 2(15) Neuvosto antaa helmikuussa 2014 Euroopan parlamentille varainhoitovuoden 2012 komission vastuuvapautta koskevan suosituksen. Neuvoston suosituksen valmistelu aloitetaan tammikuussa 2014 neuvoston alaisessa työryhmässä, budjettikomiteassa. VM/VVC, valtioneuvoston apulaiscontroller Esko Mustonen, puh VM/VVC, finanssineuvos Jan Holmberg, Suomen kanta/ohje: Pääasiallinen sisältö: Alustavana kantana voidaan esittää käsittelyn tässä vaiheessa, että ei ole olemassa erityisiä perusteita olla esittämättä vastuuvapauden myöntämistä komissiolle varainhoitovuodelta On kuitenkin valitettavaa, että maksujen kokonaisvirhetaso on arvioitu suuremmaksi kuin varainhoitovuonna Tämä on jo kolmas peräkkäinen vuosi, kun kokonaisvirhetaso on noussut, vaikkakaan muutos ei ole dramaattinen ottaen huomioon myös satunnaisvaihtelu ja tilintarkastustuomioistuimen otantamenetelmässä tapahtunut, virhearviota korottava vaikutus. Komissio ei ole myöskään syyllistynyt selviin laiminlyönteihin. Kehitystä tullaan kuitenkin seuraamaan hyvin tarkasti ja virhetasoa tulee pystyä alentamaan jatkossa. Mikäli seuraavina vuosina on havaittavissa selvä negatiivinen trendi, tulee myös vastuuvapauden myöntämisen edellytyksiä arvioida kriittisesti. Suomi katsoo edellisvuosien tapaan tärkeäksi, että varainhoitoa parannetaan edelleen kaikilla politiikka-aloilla ja että tässä yhteydessä otetaan huomioon lainsäädännön yksinkertaistaminen, sekä valvonnan kustannustehokkuus. Suomi huomioi, että hajautetun hallinnointivastuun ja monimutkaisen säännöstön vuoksi etenkin rakennetoimien ja maatalouspolitiikan alueella menoihin liittyy jo lähtökohtaisesti suuria riskejä, joita on nykyisten laajuisten menojen ja jäsenvaltioiden vaihtelevien hallintokulttuurien vuoksi erittäin vaikea riittävässä määrin ja yhdenmukaisesti hallita. Edellä mainitut seikat lisäävät myös hallinnollista taakkaa, jota tulisi pyrkiä vähentämään merkittävästi. Ennen kaikkea säädöksiä ja valvontamenettelyjä tulisi selkeyttää. Tilintarkastustuomioistuimen huomautuksia sekä komission ja muiden toimielinten vastauksia koskevat yksityiskohtaiset kannanotot ovat Suomessa valmisteltavina ja Suomen kanta tulee täsmentymään neuvoston budjettikomitean käsittelyn aikana tammija helmikuussa Yhteenveto ja kehitys vuonna 2012 Vuosikertomuksen rakenne on sama kuin vuotta 2011 koskevassa kertomuksessa. Varainhoitovuoden 2012 tilinpäätös antaa oikeat ja riittävät tiedot Euroopan unionin taloudellisesta asemasta ja varainhoitovuoden toimien tuloksista ja rahavirroista. Tulojen ja sitoumusten virhetaso ei ollut olennainen. Sen sijaan maksujen virhetaso oli olennainen: EU:n koko talousarvion osalta niiden 95

5 3(15) %:n luottamustasolla arvioitu virhetaso oli 4,8 % (ETT:n mukaan otantamenetelmän muutoksen vuoksi edellisiin vuosiin vertailukelpoinen virhetaso on 4,5 %). Virhetaso oli 3,9 % vuonna 2011 ja 3,7 % varainhoitovuonna Toimintalohkoittain arvioitu virhetaso vaihteli 0 %:sta (Hallintomenot ja muut menot) 7,9 %:iin (Maaseudun kehittäminen, ympäristöasiat, kalastus ja terveysasiat). Alla olevassa taulukossa on yhteenveto toimien sääntöjenmukaisuuteen liittyvistä havainnoista varainhoitovuosina 2012 ja Vuosikertomuksen luku Virhe-% 2012 Virhe-% 2011 Maatalous: markkinatoimenpiteet ja suora tuki 3,8 2,9 Maaseudun kehittäminen, ympäristöasiat, kalastus ja terveysasiat 7,9 7,7 Aluepolitiikka, energia ja liikenne 6,8 6,0 Työllisyys- ja sosiaaliasiat 3,2 2,2 Ulkosuhteet, unionin ulkopuolelle suunnattu tuki ja laajentumisasiat 3,3 1,1 Tutkimus ja muut sisäiset politiikat 3,9 3,0 Hallintomenot ja muut menot 0,0 0,1 MENOT YHTEENSÄ 4,8 3,9 Tulot 0,0 0,8 Lukuun ottamatta hallintomenoja kaikkien erikseen arvioitujen yksittäisten EU:n menoalojen virhetaso oli olennainen (> 2 %). Tämä osoittaa, että EU:n varainhoitoa on vielä tarpeen parantaa. Tilintarkastustuomioistuin arvioi maaseudun kehittämisen, ympäristöasioiden, kalastuksen ja terveysasioiden toimintalohkoryhmän (riskialttein menoala) menojen virhetasoksi 7,9 %. Myös aluepolitiikan, energian ja liikenteen toimintalohkoryhmän arvioitu virhetaso oli yhä korkea, 6,8 %. Komissio esitti aiempaa enemmän varaumia. Komission pääjohtajien riskialttiina pitämä määrä kasvoi 2,0 miljardista eurosta 2,6 miljardiin euroon vuosina Tämä osoittaa, että komissio on todennut virheriskin suureksi eräillä menoaloilla, etenkin maatalouden suorien tukien, maaseudun kehittämisen, koheesiopolitiikan ja unionin ulkopuolelle suunnatun tuen osalta. Tarkastetuilla valvontajärjestelmillä kyettiin kokonaistasolla tarkasteltuna varmistamaan maksujen sääntöjenmukaisuus ainoastaan osittain vaikuttavasti, ja järjestelmät eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla virheiden ehkäisemisessä tai havaitsemisessa ja korjaamisessa. Valvonta havaittiin monesti puutteelliseksi. Toiminnan tuloksellisuutta koskevaa komission raportointikäytäntöä on kehitetty ja siinä on havaittavissa tervetulleita parannuksia aiempiin vuosiin verrattuna. Tästä huolimatta tilintarkastustuomioistuimen vuonna 2012 suorittamissa toiminnantarkastuksissa ilmeni muun muassa seuraavaa: arvioinnit eivät ole toimineet hyödyllisenä evidenssin lähteenä, tuloksellisuusseurannan indikaattorit ovat puuttellisia eikä saavutuksista kertovasta raportoinnista ole suurta hyötyä.

6 4(15) Suomea koskevia huomioita kertomukseen sisältyi lähinnä TEN-T hankkeeseen liittyvä tukikelvottomuushavainto. Moottoritien ohitustien rakennussuunnitelman laadintaa koskevassa TEN-T-hankkeessa Suomessa menoilmoitukseen sisällytettiin kuusi laskua, jotka koskivat tukikelpoisuuskautta edeltävää aikaa. Nämä menot todennettiin sääntöjenvastaisesti komissiolle tukikelpoisiksi. Virheen vuoksi komissio peri suomelta takaisin ,85 euroa. Suomea koskevat kohdat * * * Suomea koskeva tukikelvottomia menoja koskeva havainto liittyi TEN-T hankkeeseen (E18 Haminan ohikulkutien rakennussuunnitelma), jossa ilmoitetut menot eivät olleet aiheutuneet tukikelpoisuuskauden aikana. Moottoritien ohitustien rakennussuunnitelman laadintaa koskevassa TEN-T-hankkeessa sisällytti Liikennevirasto menoilmoitukseen kuusi laskua (yhteensä ,49 euroa), joita koskeva suunnittelutyö oli tehty ennen tukikelpoisuuskautta. Nämä menot todennettiin sääntöjenvastaisesti komissiolle tukikelpoisiksi. Koska hankkeen kustannukset ylittivät alkuperäisen päätöksen mukaiset kustannukset, jäi takaisinperittävä määrä ,85 euroon. 3) Muut huomiot Muut Suomea koskevat huomautukset liittyivät pienehköihin järjestelmäpuutteisiin, jotka liittyivät perinteisten omien varojen (tuonnista kannetut tullit ja sokerin tuotantomaksut) A- ja B-kirjanpitoon ja alv-varaumiin. Varaumien ansiosta komissio voi oikaista jäsenvaltioiden alv-ilmoituksiin sisältyviä epäselviä osatekijöitä lakisääteisen neljän vuoden aikarajan jälkeen. Vuoden 2012 lopussa tällaisia avoinna olevia varaumia oli Suomen osalta 8 kappaletta (vuoden aikana poistettiin 2 varaumaa). Luku 1: Tarkastuslausuma varainhoitovuodelta 2012 Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että Euroopan unionin konsolidoitu tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot unionin taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2012 sekä toimien tuloksista, rahavirroista ja nettovarallisuuden muutoksista päättyneeltä varainhoitovuodelta varainhoitoasetuksen ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että varainhoitovuoden 2012 tilien perustana olevat EU:n tulot ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että varainhoitovuoden 2012 tilien perustana olevat sitoumukset ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset. Tilintarkastustuomioistuin toteaa, että tarkastetuilla valvontajärjestelmillä kyetään varmistamaan tilien perustana olevien maksujen laillisuus ja asianmukaisuus osittain vaikuttavasti. Virhetaso on olennainen kaikkien toimintamenoja sisältävien toimintalohkoryhmien osalta. Tilintarkastustuomioistuimen arvion mukaan tilien perustana oleviin maksuihin liittyvä todennäköisin virhetaso on 4,8 prosenttia.

7 5(15) Tilintarkastustuomioistuin katsoo edellä olevassa kohdassa kuvattujen tekijöiden merkittävyyden perusteella, että varainhoitovuoden 2012 tilien perustana olevien maksujen virhetaso on olennainen (> 2 %). Luku 2: Tulot 139,5 miljardia euroa Virhetaso ei ole olennainen Arvioitu todennäköisin virhetaso: 0 % (0,8 % vuonna 2011) Virheitä sisältävien tarkastettujen tapahtumien osuus: 0 % Tarkastetut valvontajärjestelmät: Vaikuttavia Tämä erityisarvio koskee EU:n tuloja, joiden avulla unioni rahoittaa talousarvionsa. EU:n kokonaistuloista 70,1 % on bruttokansantuloon (BKTL) perustuvia omia varoja ja 10,5 % arvonlisäveroon (alv) perustuvia omia varoja. Varat lasketaan jäsenvaltioiden bruttokansantulon ja jäsenvaltioiden keräämän arvonlisäveron perusteella. Komissio määrittää näiden omien varojen osalta unionille kuuluvien tulojen määrän jäsenvaltioiden laatimien makrotaloudellisten aggregaattien avulla. EU:n tuloista 11,8 prosenttia on perinteisiä omia varoja. Niillä tarkoitetaan tuontitulleja ja sokerin tuotantomaksuja, jotka kansalliset viranomaiset kantavat EU:n puolesta. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen johtopäätöksen mukaan Eurostat ei suunnitellut eikä priorisoinut BKTL-tietojen koontiin liittyvää työtään systemaattisesti eikä soveltanut jäsenvaltioihin yhdenmukaista lähestymistapaa. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastusten yhteydessä havaittiin, että jäsenvaltioiden tullivalvonnassa esiintyi puutteita. Tilintarkastustuomioistuin toteaa, että sen tarkastamilla jäsenvaltioiden valvontajärjestelmillä kyetään varmistamaan ainoastaan osittain vaikuttavasti, että tullimaksut on kirjattu oikein ja täysimääräisinä. Komissio korvasi vuonna 2012 kaikki EU-25 jäsenvaltioita koskevat yleiset BKTLvaraumat ja korvasi ne 103 erityisellä varaumalla. Komissio ei ole poistanut kahta jäljellä olevaa erityistä BKTL-varaumaa, jotka koskevat kautta Luku 3: Maatalous: markkinatoimenpiteet ja suora tuki 44,5 miljardia euroa Virhetaso on olennainen Arvioitu todennäköisin virhetaso: 3,8 % (2,9 % vuonna 2011) Virheitä sisältävien tarkastettujen tapahtumien osuus: 41 % Tarkastetut valvontajärjestelmät: Tilatukijärjestelmissä yksi osittain vaikuttavia, kaksi ei vaikuttavaa; Elintarvikeavussa kaksi vaikuttavaa Luku koskee Euroopan maatalouden tukirahastoa (eli maataloustukirahastoa), joka on toinen kahdesta EU:n yhteisen maatalouspolitiikan keskeisestä välineestä. Suurin osa rahaston suorista tuista maksetaan edunsaajille tukikelpoisen maan pinta-alan perustella. Tuen saamisen ehtona on, että viljelijät noudattavat useita täydentävien ehtojen alaisia velvoitteita maankäytön ja ympäristönsuojelun osalta. Menoja hallinnoidaan yhdessä jäsenvaltioiden kanssa.

8 6(15) Esimerkkejä virheistä: i) Pysyvänä laitumena ilmoitetuista ja tukimaksuja saaneista viitelohkoista osa oli täysin tai osittain kallioiden, tiheän metsän tai pensaiden peitossa eivätkä siten kuulu EU:n tuen piiriin. ii) iii) iv) Tilatukijärjestelmän tukimaksujen olivat virheellisiä, koska tukioikeuksien myöntämisessä ei ollut noudatettu kansallista enimmäismäärää. Paikalla toimitetuista tarkastuksista vastaavan henkilöstön palkkakulujen ilmoitettiin liittyvän tekniseen apuun vastoin EU:n lainsäädäntöä. Luxemburgissa käytettiin kansallisesta varannosta saatavilla olevia varoja kaikkien myönnettyjen tukioikeuksien arvon lisäämiseen, mikä on vastoin EU:n lainsäädäntöä Tilintarkastustuomioistuin tarkasti 180 tapahtumaa, joista 74 sisälsi virheen. Virheitä sisältäneistä 74 tapahtumasta 60 tapahtumassa esiintyi kvantitatiivisesti ilmaistavissa olevia virheitä. Ne liittyivät tukimaksujen oikeellisuuteen tai tukikelpoisuuteen. Yleisin oikeellisuusvirhe on, että pinta-ala on ilmoitettu liian suurena; myös hallinnolliset virheet kuuluvat yleisimpiin virheisiin. Useimmissa näistä tapauksista virheeseen liittyvä määrä on alle viisi prosenttia. Tapauksia, joissa pinta-ala oli ilmoitettu liian suureksi, ilmeni tarkastetuista 16 jäsenvaltiosta 11:ssä. Useimmissa hallinnollisissa virheissä oli kyse virheellisistä tukioikeuksien arvoista Luku 4: Maaseudun kehittäminen, ympäristöasiat, kalastus ja terveysasiat 14,8 miljardia Virhetaso on olennainen Arvioitu todennäköisin virhetaso: 7,9 % (7,7 % vuonna 2011) Virheitä sisältävien tarkastettujen tapahtumien osuus: 63 % Tarkastetut valvontajärjestelmät: Osittain vaikuttavia Tämä erityisarvio koskee seuraavia menoaloja: maaseudun kehittäminen, ympäristö- ja ilmastotoimet, meri- ja kalastusasiat sekä terveys- ja kuluttaja-asiat. Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) osuus tämän toimintalohkoryhmän maksuista on 90 %. Menoja hallinnoidaan yhdessä jäsenvaltioiden kanssa. Maaseuturahastosta osarahoitetaan maaseudun kehittämisen menoja jäsenvaltioiden maaseudun kehittämisohjelmien avulla. Menot kattavat pintaalaperusteisia toimenpiteitä (esimerkiksi luonnonhaitta-alueilla toimiville viljelijöille maksettavat maatalouden ympäristötuet ja korvaukset) sekä muuhun kuin pinta-alaan perustuvia toimenpiteitä (esimerkiksi maatilojen nykyaikaistaminen sekä elinkeinoelämän ja maaseutuväestön peruspalveluiden luominen). Todennäköisin virhetaso koski enimmiltä osin muiden kuin pinta-alaan perustuvien toimenpiteiden tukikelpoisuutta. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että yhdessätoista tapauksessa yhteensä 43:sta maatalouden ympäristöohjelmiin liittyvästä maksusta viljelijät eivät olleet noudattaneet tekemiään maatalouden ympäristötoimenpiteisiin liittyviä sitoumuksia.

9 7(15) Tarkastetuista 80 investointihankkeesta 21 tapauksessa ei noudatettu tukikelpoisuusvaatimuksia. Tarkastetuista tapahtumista 26:ssa tuensaajia vaadittiin noudattamaan julkisia hankintasääntöjä. Tarkastuksissa havaittiin, että 17 tapauksessa säännöistä vähintään yksi jäi noudattamatta. Esimerkkejä virheistä: i) Ympäristösitoumusten osalta edunsaaja ei ollut jättänyt vuosittain 5-10 prosenttia yhdeksän lohkon (yhteensä 141,59 hehtaaria) osalta eri pinta-alaa niittämättä kaikilla lohkoilla vaan yksi lohko oli niitetty kokonaan ja toisilla lohkoilla niittämätön alue oli sama kuin aiempina vuosina tai eri paikassa kuin lintuasiantuntija oli osoittanut. ii) Kasteluinfrastruktuurin modernisointia varten myönnetyn tuen ehtoina oli, että hankkeen olisi oltava taloudellisesti kannattava ja vedenkulutuksen olisi oltava enintään avustuksen hakuajankohdan tasolla (3000m3/hehtaari vuodessa). Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että hanke ei ollut kannattava tuen hakuajankohtana eikä vedenkulutus pysynyt ehtojen mukaisena vaan kasvoi m3:iin hehtaaria kohden vuodessa. iii) Edunsaajana ollut maaseutukunta kilpailutti vedenjakelujärjestelmän, viemäröintijärjestelmän, teiden parantamisen ja julkisen rakennuksen. Seitsemästä tarjouksesta hylättiin viisi vaatimusten täyttämättä jättämisen vuoksi. Voittanut tarjous ei kuitenkaan täyttänyt kahta tarjouspyynnössä esitettyä vaatimusta. Tilintarkastustuomioistuimen valvontajärjestelmiin kohdistuvissa tarkastuksissa havaittiin merkittäviä puutteita jäsenvaltioiden hankintasääntöjä koskevissa tarkastuksissa, jotka eivät olleet vaikuttavia. Luku 5: Aluepolitiikka, energia ja liikenne 34,8 miljardia Virhetaso on olennainen Arvioitu todennäköisin virhetaso: 6,8 % (6,0 % vuonna 2011) Virheitä sisältävien tarkastettujen tapahtumien osuus: 49 % Tarkastetut valvontajärjestelmät: Osittain vaikuttavia Toimintalohkoryhmän merkittävin osa on aluepolitiikka (96 prosenttia menoista). Aluepolitiikkaa rahoitetaan pääasiassa Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja koheesiorahastosta, ja sen tavoitteena on lujittaa taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta Euroopan unionissa vähentämällä eri alueiden välisiä kehityseroja. Aluepolitiikan menoja hallinnoidaan yhdessä jäsenvaltioiden kanssa, muun muassa osarahoittamalla hyväksyttyihin meno-ohjelmiin sisältyviä hankkeita. Energia ja liikenne muodostavat loput 4 prosenttia menoalasta. Energia- ja liikennepolitiikoilla pyritään tarjoamaan Euroopan kansalaisille ja yrityksille turvallisia,

10 8(15) kestäviä ja kilpailukykyisiä energia- ja liikennejärjestelmiä ja palveluja. Näiden menojen hallinnoinnista vastaa suoraan komissio. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että 56 prosenttia virheen sisältävistä tapahtumista oli sellaisia, joiden kohdalla jäsenvaltioiden viranomaisilla oli käytettävissään riittävästi tietoa niin, että ne olisivat voineet havaita ja korjata ainakin osan virheistä ennen menojen todentamista komissiolle. Aluepolitiikan alalla tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että kansallisten viranomaisten toimittamissa tarkastuksissa esiintyi puutteita erityisesti perustason tarkastuksissa, joita suorittavat hallintoviranomaiset ja välittäjäelimet. Merkittävin tarkastuksissa havaittujen tukikelvottomien menojen syy oli julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön noudattamatta jättäminen. Tällaisia virheitä ilmeni 31 %:ssa tarkastettuja tapahtumia. Tarkastuksen kohteena olleet 247 julkista hankintaa olivat sopimusarvoltaan arviolta yhteensä 6,3 miljardia euroa. Toiseksi yleisin virhetyyppi olivat tukeen oikeuttamattomat maksut hankkeissa, joiden kohdalla vaaditut ehdot eivät täyttyneet. Yhdeksässä prosentissa tarkastetuista tapahtumista tuensaajat olivat ilmoittaneet tukeen oikeuttamattomia kuluja. Nämä virheet vastaavat 19 % toimintalohkojen arvioidusta virhetasosta. Lähes kahdeksassa prosentissa tarkastetuista tapahtumista hankkeiden arvioitu rahoitusvaje (hankkeen ennakoiduilla tuotoilla vähennetyt hankekustannukset) oli laskettu väärin. Esimerkkejä virheistä: i) Merisataman uudistamista koskevassa hankkeessa lauttaterminaalin kunnostusurakka jaettiin kolmeen samankaltaiseen osuuteen ja kuuteen sopimukseen, joista viisi myönnettiin yksinkertaistettua menettelyä noudattaen. ii) iii) iv) Moottoritien ohitustien rakennussuunnitelman laadintaa koskevassa TEN-Thankkeessa Suomessa menoilmoitukseen sisällytettiin kuusi laskua, jotka koskivat tukikelpoisuuskautta edeltävää aikaa. Nämä menot todennettiin sääntöjenvastaisesti komissiolle tukikelpoisiksi. Virheen vuoksi komissio peri suomelta takaisin ,85 euroa. Sosiaalisille yrityksille avustuksia ja lainaa myöntävän rahaston hallintoon liittyvät palkat ja muut kustannukset oli sisällytetty henkilöstökuluihin eikä prosenttimääräiseen hallintokuluun. Kaupungin juomavesiverkoston uudelleenrakentamista koskevassa hankkeessa ennakoidut henkilöstökulut oli arvioitu epärealistisen suuriksi kustannushyötyanalyysissa. Tämä johti liian suureen rahoitusvajeeseen. Jäsenvaltioiden koheesiopolitiikkaan liittyviä tehtäviä varten perustamilla tarkastusviranomaisilla on keskeinen rooli varmistettaessa EAKR:sta, koheesiorahastosta ja Euroopan sosiaalirahastosta (ESR) korvattavien menojen sääntöjenmukaisuus. Kansalliset tarkastusviranomaiset tarkastavat jäsenvaltioiden hallinto- ja todentamisviranomaisia, joiden vastuulla on koheesiopolitiikan jäsenvaltiotason hallinto-

11 9(15) ja valvontajärjestelmien toteuttaminen. Tilintarkastustuomioistuin tarkasti neljän tarkastusviranomaisen toiminnan ja havaitsi yhden tarkastusviranomaisen toiminnan vaikuttavaksi ja kolmen osittain vaikuttavaksi. Luku 6: Työllisyys- ja sosiaaliasiat 11,6 miljardia Virhetaso on olennainen Arvioitu todennäköisin virhetaso: 3,2 % (2,2 % vuonna 2011) Virheitä sisältävien tarkastettujen tapahtumien osuus: 35 % Tarkastetut valvontajärjestelmät: Osittain vaikuttavia Toimintalohko on osa koheesiopolitiikkaa. Työllisyys- ja sosiaalipolitiikan päätavoitteena on torjua työttömyyttä, kehittää inhimillisiä voimavaroja ja edistää työmarkkinoille pääsyä. Toimintalohkon keskeinen väline on Euroopan sosiaalirahasto ja siitä rahoitetut komission ja jäsenvaltioiden yhdessä hallinnoimat ohjelmat. Sosiaalirahastosta rahoitettiin varainhoitovuonna 2012 noin 97 % toimintalohkon menoista. Toimintalohkon menoista jäsenvaltioiden ja komission yhdessä hallinoiman globalisaatiorahaston menot olivat 0,7 % toimintalohkon menoista. Globalisaatiorahastosta tuetaan EU:ssa työntekijöitä, jotka on irtisanottu talouden suurten rakennemuutosten vuoksi. Tilintarkastustuomioistuin tarkasti 180 tapahtumaa, joista 35 %:iin liittyi jonkinlainen virhe. Tarkastusten perusteella tilintarkastustuomioistuin katsoo, että etenkin jäsenvaltioiden vastuulla olevissa ensimmäisen tason tarkastuksissa on puutteita. Tilintarkastustuomioistuin totesi, että 67 prosenttia virheen sisältävistä ESR:n tapahtumista oli sellaisia, joista jäsenvaltioiden viranomaisilla oli riittävästi tietoa niin, että ne olisivat voineet havaita ja korjata ainakin osan virheistä ennen menojen todentamista komissiolle. Suurimmassa osassa havaituista virheistä (72 prosenttia arvioidusta virhetasosta) oli kyse tukeen oikeuttamattomien menojen korvaamisesta. Kyseessä olivat lainsäädännön asettamien vaatimusten noudattamatta jättäminen, laskuvirheet, yleiskustannusten kohdistusvirheet jne. Työllisyys- ja sosiaaliasioiden alalla hankintamenettelyihin liittyvät virheet eivät ole yhtä tavanomaisia kuin aluepolitiikan alueella - johtuen hankkeiden erilaisesta rakenteesta havaitsi tilintarkastustuomioistuin hankintalainsäädännön vastaisia hankintamenettelyitä 24:ssä tarkastetuista 180 tapahtumasta. Viidessä prosentissa tarkastettuja hankkeita rikkomukset olivat luonteeltaan sellaisia, että tilintarkastustuomioistuin ilmaisi virheet kvantitatiivisesti (=euromääräinen virhearvio). Nämä virheet muodostivat 26 % arvioidusta virhetasosta. Noin kaksi prosentti arvioidusta virhetasosta johtui siitä, että hankkeiden osallistujat eivät täyttäneet tukikelpoisuuskriteerejä. Esimerkkejä virheistä: i) Hankkeen, jonka tarkoituksena oli integroida työelämän ulkopuolella olevia maaseudun naisia työmarkkinoille, toteutti tuensaaja, jolla ei ollut kansallisen

12 10(15) lainsäädännön edellyttämää ammatillisen koulutuksen antamiseen tarvittavaa lupaa. ii) iii) iv) Yleiskustannukset oli kohdistettu menetelmällä, joka ei noudattanut vaatimusta kohdistaa ne perustellulla ja tasapuolisella tavalla. Tuensaaja toteutti hankintamenettelyn, jossa oli kyse koulun retkeen liittyvästä matka- ja koulutuspalvelupaketista. Hankintailmoitus julkaistiin ainoastaan kouluun ilmoitustaululla eikä kansallisen hankintalainsäädännön mukaisesti alueellisessa sanomalehdessä. Sosiaalirahastosta myönnetyn tuen ehtona oli, että yritys, joka palkkasi työttömiä oli pidettävä palkkaamansa henkilöt palveluksessaan vähintään kolme ja joissain tapauksissa viisi vuotta. Tarkastetussa hankkeessa vaatimus ei täyttynyt 12 henkilön kohdalla. (Komission vastauksissa tapausta pidettiin esimerkkinä ylisääntelystä, koska pitkä pitoajanjakso ei useinkaan ole mahdollinen tai järkevä) Tilintarkastustuomioistuin on jo aiemmissakin vuosikertomuksissaan suositellut, että komissio lisäisi todellisten kustannusten korvaamisen sijaan kustannuksista riippumattomien kertakorvausten käyttö ja todellisten yleiskustannusten korvaamisen sijaan kiinteän prosenttiosuuden mukaisten korvausten käyttöä. Komissio on arvioinut, että noin 60 prosentissa sosiaalirahaston ohjelmista on käytössä ainakin yksi mahdollisista yksinkertaistetuista kustannusmalleista. Tarkastuksissa tilintarkastustuomioistuin ei todennut näiden yksinkertaistettujen kustannusvaihtoehtojen osalta virheitä. Sekä tilintarkastustuomioistuin että komissio suhtautuvat myönteisesti yksinkertaistettujen kustannusmallien käyttöön, vaikkakin nämä yksittäistapauksissa mahdollistavat todellisia kustannuksia korkeamman tuen hyväksymisen. Luku 7: Ulkosuhteet, unionin ulkopuolelle suunnattu tuki ja laajentumisasiat 6,1 miljardia Virhetaso on olennainen Arvioitu todennäköisin virhetaso: 3,3 % (1,1 %; pääosa virhetason noususta johtuu tilintarkastustuomioistuimen otantatavan muutoksesta) Virheitä sisältävien tarkastettujen tapahtumien osuus: 23 % Tarkastetut valvontajärjestelmät: Osittain vaikuttavia Tässä erityisarviossa käsitellään ulkosuhteiden, kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun alan maksuja sekä EU:n ehdokasmaita ja liittymisneuvotteluja käyviä maita koskevia toimenpiteitä. Menot suunnataan Aasian ja Latinalaisen Amerikan valtioille sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren (AKT) valtioille annettavaan kehitysapuun sekä näiden maiden kanssa käytävään taloudelliseen yhteistyöhön, eurooppalaiseen naapuruuspolitiikkaan sekä alakohtaisiin ohjelmiin (elintarviketurva, ympäristö jne.). Kehityshankkeet jakautuvat yli 150 maahan, ja niiden täytäntöönpanosta vastaavien organisaatioiden koossa ja kokemuksessa on suuria eroja. Jotta hanke olisi oikeutettu EU:n tukeen, sen yhteydessä on noudatettava monitahoisia sääntöjä, muun muassa

13 11(15) tarjouskilpailuja hankintamenettelyjä. Menoja hallinnoidaan suoraan komission pääosastoissa joko Brysselissä sijaitsevasta päätoimipaikasta tai tuensaajamaissa sijaitsevista EU:n edustustoista käsin taikka yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa. Tilintarkastustuomioistuimen käsityksen mukaan yhteistyövälineiden ja avunantomenetelmien säännöt ja menettelyt ovat usein mutkikkaita esimerkiksi tarjouskilpailujen ja sopimusten teon yhteydessä. Tämä yhdistettynä kohdemaiden toimintaympäristöön aiheuttaa menojen sääntöjenmukaisuudelle suuren toimintariskin. Toimintariskin aiheuttamaa virheriskiä voidaan pienentää toisaalta budjettituen käytöllä ja toisaalta kansainvälisten organisaatioiden tukemille hankkeille suunnatun rahoituksen avulla. Näihin välineisiin ei sisälly tuettaviin menoihin liittyviä yksityiskohtaisia vaatimuksia eikä siten samanlaista virheriskiä kuin yksittäisten hankkeiden menojen tukemiseen liittyy. Tilintarkastustuomioistuin tarkasti 174 tapahtumaa, joista 23 %:ssa oli jonkinlainen virhe. Todennäköisin virhetaso on 3,3 %. Virhetason nousu johtuu lähinnä otantamenetelmän muutoksesta. Aiemmin ennakkomaksut, joissa käytännössä ei voi olla sääntöjenvastaisuuksia varsinaisen menon puuttumisen vuoksi, sisältyivät otantaan mutta vuoden 2012 otos sisältää ainoastaan välimaksuja, loppumaksuja ja ennakkomaksujen selvittämisiä. Virheitä, joilla tilintarkastustuomioistuimen mukaan on euromääräinen vaikutus esiintyi 17 %:ssa tarkastetuista tapahtumista. Näissä oli mm. tuettu menoja, jotka olivat aiheutuneet täytäntöönpanojakson ulkopuolella, sopimuksen piiriin kuulumattomia menoja, menoja, joista puuttui tositteita. Kaikki virheet liittyivät tapahtumiin, jotka komissio oli periaatteessa tarkastanut. Esimerkkejä virheistä: i) Komissio maksoi tukea Guatemalassa toimivalle järjestön menoihin. Korvattuihin menoihin sisältyi arvonlisävero, joka ei kuitenkaan ollut tukeen oikeuttava meno. Lisäksi menoihin sisältyi henkilöstön palkkoja avustuksen kattaman ajanjakson ulkopuolella. Tukikelvottomat menot olivat yhteensä n euroa. ii) iii) Bangladeshissa komissio tuki ohjelmaa, jonka tarkoituksena oli tukea toisen asteen oppilaitosten naisopettajia maaseudulla. Komissio hyväksyi huomattavan viiveen jälkeen 8,6 miljoonan euron menot, joiden osalta ei tositteita ei ollut käytettävissä. Komissio hyväksyi vuonna 2012 kansainvälisen järjestön toteuttaman hankkeen menoja 29 miljoonaa euroa vuosilta Menoihin liittyvien tositteiden säilytysaika oli mennyt umpeen, joten tuki maksettiin ilman riittäviä tositteita. Tilintarkastustuomioistuin tarkasti EuropeAid:n valvontajärjestelmien vaikuttavuutta. Tarkastuksissa havaittiin puutteita maksujen suorittamista edeltävissä tarkastuksissa. Menoja tarkastettiin ja hyväksyttiin myös hyvin myöhäisessä vaiheessa mikä lisää kirjausketjun katkeamisen ja tositteiden puuttumisen riskiä. Tarkastuksen perusteella EuropeAid:n valvontajärjestelmät ovat osittain vaikuttavia.

14 12(15) Luku 8: Tutkimus ja muut sisäiset politiikat 11,7 miljardia Virhetason on olennainen Arvioitu todennäköisin virhetaso: 3,9 % (3,0 % vuonna 2011 pääosa virhetason noususta johtuu tilintarkastustuomioistuimen otantatavan muutoksesta) Virheitä sisältävien tarkastettujen tapahtumien osuus: 49 % Tarkastetut valvontajärjestelmät: Osittain vaikuttavia Tämän erityisarvion kohteena olevan toimintalohkoryhmän keskeiset osa-alueet ovat tutkimuksen ja teknologisen kehittämisen puiteohjelmat, joiden menot ovat 68 prosenttia toimintalohkoryhmän toimintamenojen kokonaismäärästä. Sisäisiin politiikkoihin lukeutuvat myös elinikäisen oppimisen ohjelma, EU:n ulkorajojen suojelu, oikeusalan yhteistyö, sisämarkkinoiden toteuttaminen ja kilpailusääntöjen täytäntöönpano. Tilintarkastustuomioistuin tarkasti 150 tapahtumaa, joista 49 %:ssa oli jonkinlainen virhe. Todennäköisin virhetaso on 3,9 %. Virhetason nousu johtuu lähinnä otantamenetelmän muutoksesta. Aiemmin ennakkomaksut, joissa käytännössä ei voi olla sääntöjenvastaisuuksia varsinaisen menon puuttumisen vuoksi, sisältyivät otantaan mutta vuoden 2012 otos sisältää ainoastaan välimaksuja, loppumaksuja ja ennakkomaksujen selvittämisiä. Keskeinen virhelähde liittyi siihen, että edunsaajat olivat ilmoittaneet liikaa kuluja tutkimuksen puiteohjelmista rahoitettavissa hankkeissa. Saatu tarkastustulos on yhteneväinen komission jälkikäteen tekemissä tilintarkastuksissaan havaitsemien virheiden kanssa. Virheitä havaittiin etenkin henkilöstökustannusten ja yleiskustannusten laskentamenettelyissä. Komissio on ehdottanut, että näitä virhetyyppejä vähennettäisiin jatkossa siirtymällä yksinkertaistettuihin kustannusten raportointimenettelyihin todellisten kustannusten raportoinnin sijaan mm. hyväksymällä yleiskustannukset kiinteän prosenttimäärän mukaisena. Esimerkkejä virheistä: i) Seitsemännen puiteohjelman hankkeessa edunsaaja oli ilmoittanut henkilöstökulut budjetoitujen eikä tosiasiallisten kulujen perusteella, matkakuluissa tukeen oikeuttamattomia arvonlisäveroja ja virheellisiin tuntimääriin perustuvan laskelman mukaisia yleiskustannuksia. Yhteensä tukeen oikeuttamattomia kuluja oli euroa ja EU:n osarahoitus tästä euroa. ii) Kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman hankkeeseen osallistunut tuensaaja oli ilmoittanut palkkakustannuksia, joiden osalta näyttö tosiasiassa hankkeen eteen tehdystä työstä puuttui. Hanke oli myös ilmoittanut tukeen oikeuttamattomia arvonlisäveroja, alihankintakuluja, joiden sopimuksentekomenettelyissä oli puutteita ja yleiskustannuksia, jotka oli ilmoitettu prosenttimääräisenä osuutena henkilöstökuluista eikä todellisen yleiskustannuslaskelman mukaisina.

15 13(15) Tilintarkastustuomioistuin tarkasti tutkimuksen puiteohjelman valvontajärjestelmän ja havaitsi, että se on osittain vaikuttava Elinikäisen oppimisen ohjelmaa koskevan valvontajärjestelmän tarkastuksen perusteella järjestelmä oli vaikuttava toimien sääntöjenmukaisuuden varmistamisen kannalta. Luku 9 : Hallintomenot ja muut menot 10,0 miljardia Virhetaso ei ole olennainen Arvioitu todennäköisin virhetaso: 0 % (0,1 % vuonna 2011) Virheitä sisältävien tarkastettujen tapahtumien osuus: 7 % Tarkastetut valvontajärjestelmät: Vaikuttavia Hallintomenoja ja muita menoja koskeva erityisarvio koskee EU:n toimielinten ja muiden elinten menoja. Henkilöstöresurssien (palkat, korvaukset ja eläkkeet) osuus toimintalohkoryhmän menoista on 60 prosenttia. Loput menoista koskevat kiinteistöjä, laitteita, energiaa, viestintää ja tietotekniikkaa. Tilintarkastustuomioistuimen toimittamien Euroopan unionin virastojen ja muiden hajautettujen elimien tarkastusten tuloksista raportoidaan erityisvuosikertomuksissa, jotka julkaistaan erillisinä. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että toimintalohkon riski on pieni. Luku 10: EU:n talousarviosta rahoitetun toiminnan tuloksellisuus Tässä vuosikertomuksen luvussa käsitellään toiminnan tuloksellisuutta. Siinä esitetään tilintarkastustuomioistuimen huomautukset, jotka koskevat komission pääjohtajien vuotuisissa toimintakertomuksissa esitettyä, komission toiminnan tuloksellisuutta koskevaa itsearviointia. Tilintarkastustuomioistuin toteaa, että sovellettava lainsäädäntöperusta on useila EU:n talousarvion aloilla mutkikas, eikä tuloksellisuutta painoteta. Myös tuleva ohjelmakausi on menosuuntautunut vaikka periaatteessa on ilmoitettu, että tuloksellisuutta painotetaan. Tästä johtuu, että myös jatkossa tuloksellisuuden sijaan eri ohjelmissa tullaan painottamaan enemmän sääntöjenmukaisuutta kuin tuloksellisuutta. Esimerkkinä tilintarkastustuomioistuin mainitsee maaseudun kehittämistä koskevan asetuksen, jossa tavoitteista säädetään laajasti ja hajanaisesti mutta toiminnalta odotettuja vaikutuksia tai tuloksia ei mainita. Tilintarkastustuomioistuin tuo myös esiin sen, että suuri osa EU:n talousarvion menoista jakautuu kullekin jäsenvaltiolle osoitettuun vuotuiseen maksuosuuteen. Tämä koskee, pääasiassa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa, Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa ja koheesiorahastoa. Komissio julkaisi marraskuussa 2012 toisen ja kesäkuussa 2013 kolmannen kertomuksensa, jossa arvioitiin Euroopan unionin varainkäyttöä saavutettujen tulosten pohjalta (arviointikertomus). Kertomuksen käyttöönotosta määrättiin Lissabonin sopimuksessa. Euroopan parlamentti hyödyntää kertomusta myöntäessään komissiolle vuosittain talousarvion toteuttamista koskevan vastuuvapauden.

16 14(15) Tilintarkastustuomioistuin toteaa, että arviointikertomukset ovat parantuneet aiemmasta ja kolmannessa kertomuksessa on hyödynnetty useampia tietolähteitä. Arviointikertomus ei kuitenkaan vielä ole sille suunnitellun käyttötarkoituksen mukainen. Tilintarkastustuomioistuin tuo esille erityiskertomuksistaan esille tulleita huomioita kolmen aihealueen osalta: i) SMART-tavoitteet ja ohjelmien tulosindikaattorit; ii) Ohjelmien tuloksellisuutta koskevat luotettavat ja oikea-aikaiset tiedot; ja iii) EU-rahoitteisten toimenpiteiden kestävyys SMART-tavoitteilla tarkoitetaan tavoitteita, joita voidaan seurata tarkoilla, mitattavissa olevilla, saavutettavissa olevilla, luotettavilla ja aikaan sidotuilla indikaattoreilla. Tavoitteiden saavuttamisen mittaaminen ja arviointi on mielekästä vain, jos ne perustuvat relevantteihin, luotettaviin ja oikea-aikaisiin tietoihin. Toimenpiteiden kestävyydellä tarkoitetaan sitä, että EU-rahoitetun toimenpiteen hyödyt vaikuttavat myös toimenpiteen päättymisen jälkeiseen aikaan. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että asianmukaisia tavoitteita ja indikaattoreita ei sovelleta meno-ohjelmiin johdonmukaisesti, tuloksellisuustietojen laadussa ja ajoituksessa on puutteita, eikä EU:n tuella rahoitettavien hankkeiden kestävyyttä kyetä useinkaan varmistamaan. Näihin ongelmiin on olennaista puuttua, jos seuraavan sukupolven meno-ohjelmien avulla halutaan saavuttaa toivotut tulokset ja vaikutukset. Kansallinen käsittely: Valtiovarainministeriö pyytää kannanotot ja mahdolliset muut kommentit tilintarkastustuomioistuimen huomautuksiin ja komission vastineisiin asianomaisilta hallintoviranomaisilta Suomen kannan muodostamiseksi EU-käsittelyä varten. Budjettijaosto (EU-34); kirjallinen menettely Eduskuntakäsittely: Käsittely Euroopan parlamentissa: Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema: Ei ole. Taloudelliset vaikutukset: Tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomuksella pyritään vaikuttamaan merkittävästi EU-varojen hoitoon ja käyttöön. Muut mahdolliset asiaan vaikuttavat tekijät:

17 - 15(15) Asiasanat Hoitaa Euroopan tilintarkastustuomioistuin, vastuuvapaus Tiedoksi

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM VVC Ovaska Pasi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM VVC Ovaska Pasi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2010-00718 VVC Ovaska Pasi(VM) 18.11.2010 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2009 U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM VVC Ovaska Pasi(VM) Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM VVC Ovaska Pasi(VM) Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2012-00872 VVC Ovaska Pasi(VM) 14.11.2012 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2011 U/E-tunnus: EUTORI-numero: EU/2012/1640

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM VVC Ovaska Pasi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM VVC Ovaska Pasi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2011-00875 VVC Ovaska Pasi(VM) 18.11.2011 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2010 U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN PUHE Luxemburg, 21. marraskuuta 2013 ECA/39/13 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe Varainhoitovuoden 2012 vuosikertomusten esittely

Lisätiedot

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN PUHE Luxemburg, 10. joulukuuta 2013 ECA/13/45 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe Varainhoitovuotta 2012 koskevan vuosikertomuksen

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUKSET VARAINHOITOVUOdELTA 2011

VUOSIKERTOMUKSET VARAINHOITOVUOdELTA 2011 ISSN 1977-6098 EUROOpAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN TIEdOTE Varainhoitovuoden 2011 vuosikertomusten esittely VUOSIKERTOMUKSET VARAINHOITOVUOdELTA 2011 FI VUOSIKERTOMUS 2011 TIEDOTE 1 LUKIJALLE Vuonna 2011

Lisätiedot

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe - Alustava versio - EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN PUHE Bryssel, 5. marraskuuta 2013 ECA/13/38 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe Varainhoitovuoden 2012 vuosikertomusten

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Talousarvion valvontavaliokunta 22.1.2015 2014/2084(DEC) MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan unionin yleisen talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

Lainsäädäntöasiantuntija

Lainsäädäntöasiantuntija Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2008-00668 VVC Ovaska Pasi 04.12.2008 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2007 U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN PRESIDENTIN VÍTOR CALDEIRAN PUHE

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN PRESIDENTIN VÍTOR CALDEIRAN PUHE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN ECA/10/37 EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN PRESIDENTIN VÍTOR CALDEIRAN PUHE VARAINHOITOVUOTTA 2009 KOSKEVAN VUOSIKERTOMUKSEN ESITTELY EUROOPAN PARLAMENTIN TALOUSARVION

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta

EUROOPAN PARLAMENTTI Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta 10.12.2014 2014/2075(DEC) TARKISTUKSET 1-19 Marian Harkin (PE541.520v02-00) vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan unionin yleisen

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan kalastuksenvalvontaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

HYVÄKSYTYT TEKSTIT. Vastuuvapaus 2013: EU:n yleinen talousarvio - Euroopan komissio ja toimeenpanovirastot

HYVÄKSYTYT TEKSTIT. Vastuuvapaus 2013: EU:n yleinen talousarvio - Euroopan komissio ja toimeenpanovirastot Euroopan parlamentti 204-209 HYVÄKSYTYT TEKSTIT P8_TA(205)08 Vastuuvapaus 203: EU:n yleinen talousarvio - Euroopan komissio ja toimeenpanovirastot. Euroopan parlamentin päätös 29. huhtikuuta 205 vastuuvapauden

Lisätiedot

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta (2017/C 417/07)

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta (2017/C 417/07) C 417/52 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. maataloustukirahaston menojen kehityksestä. Varojärjestelmä nro 6-7/2015

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. maataloustukirahaston menojen kehityksestä. Varojärjestelmä nro 6-7/2015 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.7.2015 COM(2015) 371 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE maataloustukirahaston menojen kehityksestä Varojärjestelmä nro 6-7/2015 FI FI SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.10.2018 C(2018) 7044 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 30.10.2018, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Talousarvion valvontavaliokunta 22.1.2015 2014/2082(DEC) MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan unionin yleisen talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/24)

KERTOMUS. Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/24) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/133 KERTOMUS Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/24) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Talousarvion valvontavaliokunta 27.1.2015 2014/2083(DEC) MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan unionin yleisen talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

VARAINHOITOVUOTTA 2007 KOSKEVAN VUOSIKERTOMUKSEN ESITTELY EUROOPAN PARLAMENTIN TÄYSISTUNNOSSA

VARAINHOITOVUOTTA 2007 KOSKEVAN VUOSIKERTOMUKSEN ESITTELY EUROOPAN PARLAMENTIN TÄYSISTUNNOSSA EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN ECA/08/23 EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN PRESIDENTIN VITOR CALDEIRAN PUHE VARAINHOITOVUOTTA 2007 KOSKEVAN VUOSIKERTOMUKSEN ESITTELY EUROOPAN PARLAMENTIN TÄYSISTUNNOSSA

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. joulukuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. joulukuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. joulukuuta 2016 (OR. en) 15505/16 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö FSTR 86 FC 84 REGIO 108 FIN 878 Pysyvien edustajien

Lisätiedot

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talousarvion valvontavaliokunta 2010/2184(DEC) 3.2.2011 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä yhteisön kalastuksenvalvontaviraston talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/40)

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/40) 6.12.2017 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 417/247 KERTOMUS innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/40) JOHDANTO 1.

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. Euroopan maatalouden tukijärjestelmän menoista. Varojärjestelmä No 7-8/2014

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. Euroopan maatalouden tukijärjestelmän menoista. Varojärjestelmä No 7-8/2014 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.8.2014 COM(2014) 546 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Euroopan maatalouden tukijärjestelmän menoista Varojärjestelmä No 7-8/2014 FI FI SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Kertomus Euratomin hankintakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016

Kertomus Euratomin hankintakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 Kertomus Euratomin hankintakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.4.2017 C(2017) 2145 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 5.4.2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 514/2014 soveltamissäännöistä vuotuista

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0140/23. Tarkistus. Georgi Pirinski, Inés Ayala Sender S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0140/23. Tarkistus. Georgi Pirinski, Inés Ayala Sender S&D-ryhmän puolesta 20.4.2016 A8-0140/23 23 70 kohta johdantokappale 70. kehottaa neuvostoa suhtautumaan vastuuvapausmenettelyyn valppaammin; suhtautuu myönteisesti Ruotsin ja Yhdistyneen kuningaskunnan omaksumaan kriittiseen

Lisätiedot

Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta

Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta Euroopan parlamentti 2014-2019 Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta 2016/2151(DEC) 14.12.2016 TARKISTUKSET 1-21 Marian Harkin (PE592.088v01-00) vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan unionin yleisen

Lisätiedot

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN Euroopan tilintarkastustuomioistuin vastaa Euroopan unionin talouden tarkastamisesta. EU:n ulkoisena tarkastajana se osaltaan kehittää unionin varainhoitoa ja toimii sen kansalaisten

Lisätiedot

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Kertomus Sisnetin (kansallisten rajavalvonta-, tulli- ja poliisiviranomaisten tietojenvaihtoon tarkoitetun tiedotusverkoston) tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2016 päättyneeltä varainhoitovuodelta 12, rue

Lisätiedot

YHTEENVETO VARAINHOITOVUOTTA 2012 KOSKEVASTA EU:N TARKASTUKSESTA EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN

YHTEENVETO VARAINHOITOVUOTTA 2012 KOSKEVASTA EU:N TARKASTUKSESTA EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN YHTEENVETO VARAINHOITOVUOTTA 2012 KOSKEVASTA EU:N TARKASTUKSESTA EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN Tiedote Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomukset varainhoitovuodelta 2012 FI 1 LUKIJALLE

Lisätiedot

6372/19 ADD 1 1 ECOMP LIMITE FI

6372/19 ADD 1 1 ECOMP LIMITE FI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. helmikuuta 2019 (OR. en) 6372/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 5 ECOFIN 161 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO (Talous- ja rahoitusasiat) 12. helmikuuta 2019

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en) 7003/17 BUDGET 2 PERUSTELUT Asia: Esitys Euroopan unionin lisätalousarvioksi nro 1 varainhoitovuoden 2017 yleiseen talousarvioon oheisasiakirjaksi

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2014

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2014 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2014 Tilintarkastuspäällikkö Jari Sanaskoski, 03.12.2015 Valtiontalouden tarkastusvirasto Valtiontalouden tarkastusviraston EUvaroja koskevat tarkastushavainnot

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä instituutin vastaus (2016/C 449/19)

KERTOMUS. Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä instituutin vastaus (2016/C 449/19) C 449/102 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä instituutin vastaus (2016/C 449/19) JOHDANTO 1. Euroopan tasa-arvoinstituutti

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 22. heinäkuuta 2003 (OR. fr) 2002/0179 (COD) LEX 457 PE-CONS 3647/03 N 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/05)

KERTOMUS. Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/05) C 417/42 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/05) JOHDANTO

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VVC Tiala Toni(VM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VVC Tiala Toni(VM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00063 VVC Tiala Toni(VM) 27.01.2017 Asia Tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus varainhoitovuodelta 2015; valtioneuvoston toimenpiteet Kokous U/E/UTP-tunnus

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.7.2018 C(2018) 4838 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 30.7.2018, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen

Lisätiedot

(1999/C 372/04) TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSKERTOMUS... 1 4 21

(1999/C 372/04) TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSKERTOMUS... 1 4 21 C 372/20 FI Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 22.12.1999 KERTOMUS Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen (Luxemburg) tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 1998 päättyneeltä varainhoitovuodelta sekä keskuksen

Lisätiedot

Vastuuvapaus 2007: Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto

Vastuuvapaus 2007: Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto P6_TA(009)00 Vastuuvapaus 007: Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto. Euroopan parlamentin päätös. huhtikuuta 009 vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan työturvallisuus- ja työterveysviraston talousarvion

Lisätiedot

EU:n varainhoidon valvojat

EU:n varainhoidon valvojat FI EU:n varainhoidon valvojat EUROOPAN TILINTARKASTUS TUOMIOISTUIN Tarkastamme EU:n varoja ympäri maailmaa Euroopan tilintarkastustuomioistuin on vuonna 1977 perustettu EU:n toimielin, joka sijaitsee Luxemburgissa.

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Talousarvion valvontavaliokunta 2009 2008/2265(DEC) 29.1.2009 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan meriturvallisuusviraston talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

Asia EU; Tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus varainhoitovuodelta 2016

Asia EU; Tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus varainhoitovuodelta 2016 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00540 VVC Tiala Toni(VM) 13.10.2017 Asia EU; Tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus varainhoitovuodelta 2016 Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014. Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014. Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talousarvion valvontavaliokunta 27.1.2014 2013/2230(DEC) MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Kytömäki Paavo Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Kytömäki Paavo Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö EKIRJE VM201000496 BO Kytömäki Paavo 28.09.2010 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0384 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 13. kesäkuuta 2017 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/37)

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/37) C 417/228 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/37) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. Euroopan maatalouden tukirahaston menoista. Varojärjestelmä nro 9-10/2014

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. Euroopan maatalouden tukirahaston menoista. Varojärjestelmä nro 9-10/2014 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.10.2014 COM(2014) 671 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Euroopan maatalouden tukirahaston menoista Varojärjestelmä nro 9-10/2014 FI FI SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.4.2018 C(2018) 2420 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 26.4.2018, delegoidun asetuksen (EU) N:o 907/2014 muuttamisesta maksumääräaikojen noudattamatta jättämisen

Lisätiedot

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg Puh. (+352) Sähköposti eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg Puh. (+352) Sähköposti eca.europa.eu Kertomus Sisnetin (kansallisten rajavalvonta-, tulli- ja poliisiviranomaisten tietojenvaihtoon tarkoitetun tiedotusverkoston) tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2015 päättyneeltä varainhoitovuodelta 12, rue

Lisätiedot

KERTOMUS. Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä rahaston vastaus (2016/C 449/26)

KERTOMUS. Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä rahaston vastaus (2016/C 449/26) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/143 KERTOMUS Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä rahaston vastaus (2016/C 449/26) JOHDANTO 1. Europolin eläkerahasto

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. Euroopan maatalouden tukirahaston menoista. Varojärjestelmä nro 11-12/2014

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. Euroopan maatalouden tukirahaston menoista. Varojärjestelmä nro 11-12/2014 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.1.2015 COM(2015) 19 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Euroopan maatalouden tukirahaston menoista Varojärjestelmä nro 11-12/2014 FI FI SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00578 BO Liinamaa Armi(VM) 12.09.2014 JULKINEN Suuri valiokunta Asia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä

Lisätiedot

sekä keskuksen vastaus

sekä keskuksen vastaus Kertomus Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

(6) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan meri- ja kalatalousrahaston komitean lausunnon mukaiset,

(6) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan meri- ja kalatalousrahaston komitean lausunnon mukaiset, 9.5.2017 L 119/7 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/788, annettu 8 päivänä toukokuuta 2017, meri- ja kalatalousrahastosta annetun asetuksen (EU) N:o 508/2014 nojalla annettavista säännöistä, jotka

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2014-00024 LYMO Hyvärinen Esko(YM) 23.01.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön

Lisätiedot

PE-CONS 39/1/16 REV 1 FI

PE-CONS 39/1/16 REV 1 FI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Strasbourg, 23. marraskuuta 2016 (OR. en) 2016/0193 (COD) LEX 1707 PE-CONS 39/1/16 REV 1 FSTR 63 FC 55 REGIO 79 SOC 560 EMPL 370 BUDGET 26 AGRISTR 51 PECHE

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan poliisiviraston tilipäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu 2 JOHDANTO

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2014 C(2014) 1410 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 11.3.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1301/2013 täydentämisestä siltä osin

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. maataloustukirahaston menoista. Varojärjestelmä nro 10-11/2013

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. maataloustukirahaston menoista. Varojärjestelmä nro 10-11/2013 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.12.2013 COM(2013) 887 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE maataloustukirahaston menoista Varojärjestelmä nro 10-11/2013 FI FI 1. Johdanto...3 2.

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö U-JATKOKIRJE VM BO Anttinen Martti(VM) Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö U-JATKOKIRJE VM BO Anttinen Martti(VM) Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö U-JATKOKIRJE VM2012-00614 BO Anttinen Martti(VM) 11.07.2012 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU-budjetti; neuvoston kanta vuoden 2013 talousarvioesitykseen U/E-tunnus: U37/2012

Lisätiedot

Osastopäällikkö, ylijohtaja Lasse Arvelan estyneenä ollessa

Osastopäällikkö, ylijohtaja Lasse Arvelan estyneenä ollessa Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2011-00546 VO Upola Minna(VM) 06.07.2011 Korjaus 5.7.2011 annettuu E-kirjeeseen (Eutori-tunnus VM2011-00526) Eduskunta Suuri valiokunta Viite Ks. E-kirje 5.7.2011 tunnus

Lisätiedot

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/41 KERTOMUS kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C

Lisätiedot

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/41)

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/41) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/219 KERTOMUS innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/41) JOHDANTO 1.

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. syyskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. syyskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. syyskuuta 2017 (OR. en) 11929/1/17 REV 1 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Ed. asiak. nro: 9775/17, 9776/17 Asia: N 520 FSTR

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/2236(DEC)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/2236(DEC) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talousarvion valvontavaliokunta 2011/2236(DEC) 6.2.2012 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euratomin hankintakeskuksen talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

7802/17 hkd/ht/jk 1 DGG 2B

7802/17 hkd/ht/jk 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 31. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7802/17 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Ed. asiak. nro: 5981/17, 5982/17 Asia: FIN 224 FSTR 21 FC

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2013-00602 EUR-10 Mäkinen Mari(UM) 13.05.2013 JULKINEN VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Suositus neuvoston päätökseksi komission valtuuttamisesta aloittaa

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta

Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM2013-00040 PO Taavila Hannele 11.02.2013 Suuri valiokunta Viite Asia Neuvoston päätökset päivämäärän asettamisesta päätöksen 2007/533/JHA ja asetuksen 1987/2006 toisen

Lisätiedot

Vuosikertomus varainhoitovuodelta 2017 Usein kysyttyjä kysymyksiä. 1. Mikä on Euroopan tilintarkastustuomioistuimen rooli EU:n talousarvioon liittyen?

Vuosikertomus varainhoitovuodelta 2017 Usein kysyttyjä kysymyksiä. 1. Mikä on Euroopan tilintarkastustuomioistuimen rooli EU:n talousarvioon liittyen? Usein kysytyt kysymykset Luxemburg, 4. lokakuuta 2018 Vuosikertomus varainhoitovuodelta 2017 Usein kysyttyjä kysymyksiä 1. Mikä on Euroopan tilintarkastustuomioistuimen rooli EU:n talousarvioon liittyen?

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. maataloustukijärjestelmän menoista. Varojärjestelmä nro 8 10/2015

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. maataloustukijärjestelmän menoista. Varojärjestelmä nro 8 10/2015 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.12.2015 COM(2015) 651 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE maataloustukijärjestelmän menoista Varojärjestelmä nro 8 10/2015 FI FI SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.4.2010 KOM(2010)182 lopullinen Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotosta talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta

Lisätiedot

Osastopäällikön sijainen, apulaisosastopäällikkö

Osastopäällikön sijainen, apulaisosastopäällikkö Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2008-00114 PSO Eriksson Anne 07.04.2008 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Eurooppalainen köyhyyden ja syrjäytymisen teemavuosi 2010 U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

10292/17 pmm/msu/vb 1 DRI

10292/17 pmm/msu/vb 1 DRI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0384 (COD) 10292/17 CODEC 1051 FSTR 47 FC 55 REGIO 71 SOC 481 EMPL 369 BUDGET 20 AGRISTR 48 PECHE 249 CADREFIN

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/2124(DEC)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/2124(DEC) EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Talousarvion valvontavaliokunta 29.1.2015 2014/2124(DEC) MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2011-02468 ASA-30 Salmi Iivo 08.12.2011 VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Viite Asia EU; E-kirje Euroopan Unionin ja Latinalaisen Amerikan ja

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.2.2019 C(2019) 1090 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 15.2.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1303/2013 täydentämisestä sellaisen rahoitusmuodon

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/20)

KERTOMUS. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/20) C 417/126 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/20) JOHDANTO

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Talousarvion valvontavaliokunta 28.1.2015 2014/2087(DEC) MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen talousarvion toteuttamisesta

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/38)

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/38) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/203 KERTOMUS Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/38) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

KERTOMUS. Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/02)

KERTOMUS. Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/02) 6.12.2017 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 417/25 KERTOMUS Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/02) JOHDANTO

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.4.2015 COM(2015) 156 final Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotosta (EGF/2015/000 TA 2015 komission aloitteesta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. kesäkuuta 2015 (OR. en) 10044/15 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 10. kesäkuuta 2015 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: FSTR 34 FC 36 REGIO 48 SOC 419 EMPL 273 RECH 198 ERAC

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.6.2011 KOM(2011) 358 lopullinen Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotosta talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.2.2017 COM(2017) 101 final Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotosta (EGF/2017/000 TA 2017 komission aloitteesta

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019. Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019. Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Talousarvion valvontavaliokunta 2014/2075(DEC) 2.2.2015 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan unionin yleisen talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

5306/15 ADD 1 ma/sj/vl 1 DG G 2A

5306/15 ADD 1 ma/sj/vl 1 DG G 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. tammikuuta 205 (OR. en) 5306/5 ADD N 28 PE-L 5 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Budjettikomitea Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Vastuuvapauden

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja C(2015) 398 final.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja C(2015) 398 final. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. helmikuuta 2015 (OR. en) 5861/15 PECHE 42 DELACT 14 SAATE Lähettäjä: Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU,

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. lokakuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. lokakuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. lokakuuta 2017 (OR. en) 12710/17 PECHE 365 AGRI 510 AGRIFIN 101 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.2.2016 COM(2016) 78 final Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotosta (EGF/2016/000 TA 2016 komission aloitteesta

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (32/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (32/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 8.12.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (32/2010) Asia: Luxemburgin suurherttuakunnan parlamentin perusteltu lausunto ehdotuksesta Euroopan parlamentin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Talousarvion valvontavaliokunta 2014/2079(DEC) 2.2.2015 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan unionin yleisen talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VVC Ovaska Pasi(VM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VVC Ovaska Pasi(VM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2015-00629 VVC Ovaska Pasi(VM) 18.11.2015 Asia Tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus varainhoitovuodelta 2014 Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

KOMISSION VASTAUKSET EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN VUOSIKERTOMUKSEEN LUKU TYÖLLISYYS- JA SOSIAALIASIAT

KOMISSION VASTAUKSET EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN VUOSIKERTOMUKSEEN LUKU TYÖLLISYYS- JA SOSIAALIASIAT EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.9.2013 COM(2013) 662 final KOMISSION VASTAUKSET EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN VUOSIKERTOMUKSEEN 2012 6 LUKU TYÖLLISYYS- JA SOSIAALIASIAT FI FI KOMISSION VASTAUKSET

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.2.2015 COM(2015) 89 final KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Jäsenvaltioiden vastaukset Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomukseen varainhoitovuodelta

Lisätiedot