PYSY SUOMESSA PYHÄNÄ SUOMEN LIPPUJEN JA VAAKUNAIN HISTORIAA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PYSY SUOMESSA PYHÄNÄ SUOMEN LIPPUJEN JA VAAKUNAIN HISTORIAA"

Transkriptio

1 PYSY SUOMESSA PYHÄNÄ SUOMEN LIPPUJEN JA VAAKUNAIN HISTORIAA Näyttely Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskus LIPPUJEN HISTORIA Ensimmäiset käytetyt liput olivat sotavoimien tunnuksia, joiden avulla sotilaat tunnistivat omat rivinsä vihollisista. Muinaisilla kansoilla oli omat tunnuksensa, joista kuuluisimpia on Rooman legioonien kotkat. Vanhin maininta lipusta on Kiinasta vuodelta 1122 eaa., silloin keisari määräsi, että hänen edellään oli kannettava valkoista tunnuslippua. Keskiajalla liput yleistyivät Euroopassa. Ritareilla oli omat sukutunnuksensa, ja hallitsijan tunnus oli samalla myös koko valtakunnan tunnus. 1 Liput olivat tärkeitä tunnuksia etenkin ruutiaseiden yleistyessä. Kaikilla sotilailla ei välttämättä ollut yhtenäisiä sotapukuja eikä näkyvyys tai kuuluvuus taistelukentällä ollut hyvä, koska musta ruuti tuotti sakeaa savua ja meteliä. Suuret sotaliput, joita kannettiin pitkässä tangossa, näkyivät kauas. Nämä liput olivat niin tärkeitä symboleita, että niitä tuli puolustaa viimeiseen asti ja lippujen hylkäämisestä rankaistiin ankarasti, vastapuolen lipun kaappaamisesta sen sijaan palkittiin. 2 Lippuja on käytetty pitkään myös laivojen alkuperämaan tunnuksena. Kauppalaivan käyttämää lippua sanotaan kauppalipuksi, ja se on saattanut olla erilainen kuin valtion kansallislippu. Laiva saattoi viestiä kauas lipuillaan sen kansallisuudesta ja kotisatamasta. Tämä turvasi kauppalaivan kulun ystävällisillä vesillä ja toimi taisteluissa tunnuksena liittolaisaluksille. Juuri laivojen lipputunnukset edustivat kotisatamaa ulkomaillakin ja niistä kehittyi helpoimmin ensimmäisiä valtiolippuja. 3 Tanskan lippu Dannebrog on vanhin edelleen käytössä oleva kansallislippu. Se on antanut myös mallin pohjoismaissa käytetylle ristilipputyypille. Lipun punainen risti tulee Tanskan (ja Ruotsin sekä 1 Kajanti 1997, s Kajanti 1997, s Kajanti 1997, s. 10, 17.

2 Norjan) kuninkaan Eerik Pommerilaisen vaakunasta (hallitsi Tanskaa ). Kuitenkin legendan mukaan Dannebrog laskeutui taivaasta enteenä suojaamaan tanskalaisia joukkoja Lindanisen taistelun aikana vuonna Taistelu käytiin nykyisen Tallinnan kaupungin lähellä osana pakanoita vastaan suunnattuja Baltian ristiretkiä. Ristiaihe oli kylläkin yleinen eurooppalaisissa lipuissa näihin aikoihin, kun ristiretkeläiset suosivat uskonnollista symbolia sotaretkillään. Virallisesti Dannebrog otettiin käyttöön kansallislippuna vuonna Liput symboloivat kansakuntaa ja niitä käytetään juhlallisina merkkeinä sekä erottamaan ja yhdistämään kansainvälisissä yhteyksissä. SUOMEN VAAKUNAT Vuonna 1557 (syyskuun 7.) Juhana-Herttua antoi Suomen herttuakunnan vaakunan, joka oli ensimmäinen Suomea kokonaisuudessaan edustanut virallinen tunnus. Silloinen Suomi tosin sisälsi vain Satakunnan, Varsinais-Suomen, Ahvenanmaan ja läntisen Uudenmaan alueen. Tämä vaakuna sisälsi Pohjois- ja Etelä-Suomen vaakunat, eli nykyiset Satakunnan ja Varsinais-Suomen vaakunat, jotka ovat siten koko Ruotsi-Suomen valtakunnan vanhimmat maakuntavaakunat. Etelä-Suomen eli Varsinais-Suomen vaakunassa esiintyvät ensimmäisen kerran virallisessa yhteydessä sinikeltaiset ristiliput. Juhana-herttuasta tuli Ruotsin kuningas Juhana III. Kuninkaana hän määräsi vuonna 1562 sinikeltaisen ristilipun olevan Ruotsin valtakunnan virallinen lippu. 5 Vanhin edelleen käytössä oleva Suomen tunnus on Suomen vaakuna ja siinä esiintyvä leijona. Se nähtiin ensimmäisen kerran Kustaa Vaasan hautamuistomerkissä Uppsalan tuomiokirkossa vuonna Myöhemmin siitä tuli koko itäisten maiden eli Suomen tunnus. Vaakunaleijona oli vanhastaan Folkunga- eli Bjälbo-suvun tunnus. Sukuun kuulunut Bengt Birgerinpoika oli ensimmäinen Suomen herttua. Vaakunan punakeltaiset värit olivat monien mielessä Suomen värit. Tulevina autonomian aikoina ne myös muistuttivat vanhasta pohjoismaisesta yhteydestä. 6 4 Kajanti 1997, s Kajanti 1997, s Klinge 1982, s

3 AUTONOMIAN AIKA Kun Suomesta tuli Venäjän keisarin alainen suuriruhtinaskunta, suomalaiset laivat ottivat käyttöönsä venäläiset kauppaliput. Venäjän kauppalippu oli nykyisen kaltainen valko-sini-punaraitainen, tosin sen mittasuhteita ei ollut erikseen määritelty. Sama lippu toimi myös maan kansallislippuna vuodesta 1799 lähtien lukuun ottamatta jaksoa , jolloin kansallislippu oli musta-keltavalkoraitainen luvun alkupuolella valtiolliset liput yleistyivät Euroopassa, mutta niitä käytettiin vielä lähinnä vain sotavoimissa ja merillä. Kansalaisten omatoiminen liputtaminen yhteisillä kansallisilla symboleilla alkoi yleistyä 1830-luvulla ja etenkin vuoden 1848 eli ns. Euroopan hullun vuoden jälkeen. Kansallisaate nosti päätään ja ihmiset löysivät lipuista keinon osoittaa aatettaan. Hallitsijat pitivät lippuja osin vaarallisinakin, esimerkiksi Tanskassa kiellettiin liputtaminen millään tai minkään maan lipulla ilman kuninkaan lupaa. 7 PURJEHDUSSEURAT JA SINIRISTILIPPU Keisarillisen Venäjän laivaston tunnuslipussa oli sininen pyhän Andreaan risti (eli vinoristi) valkoisella pohjalla. Väritys oli siis sama kuin tulevassa Suomen lipussa, mutta ristin asento erilainen. Lipun oli suunnitellut Pietari Suuri kunnioittamaan Venäjän suojeluspyhimystä pyhää Andreasta. Lippu poistui vallankumouksen jälkeen käytöstä, mutta otettiin uudestaan laivaston tunnukseksi vuonna Valtiovalta rohkaisi mielellään ihmisiä perustamaan purjehdusseuroja, jotka levittivät merenkulun taitoja ja ylläpitivät veneitä, joille saattoi olla käyttöä sotatilanteessa. Pietarin Keisarillisen Jahtiklubin lippuun tuli laivaston virallisen lipun tapaan sininen risti valkoisella pohjalla, nyt kuitenkin käännettynä tutumpaan asentoon. Jahtiklubin lippu oli siis hyvin lähellä nykyistä tuttua siniristilippua, mutta siihen oli lisättynä vasempaan yläkenttään paikallinen vaakunatunnus. Suomeen alettiin perustaa pursiseuroja 1860-luvulla. Vuonna 1861 perustettuun Uudenmaan pursiseuran (Nyländska Jaktklubben) lippuun otettiin 1861 malli Pietarin pursiseuran lipusta, johon 7 Kajanti 1997, s. 96.

4 lisättiin Suomen vaakuna. Tällä lipulla oli virallinen asema samalla tavoin kuin Venäjän kauppalipulla. Siniristilipun malli ja värit tulivat tunnetuiksi Suomen symboleina vähitellen 1860-luvulta lähtien. 8 Nämä värit olivat myös venäläisestä näkökulmasta Suomen sinivalkoiset värit hyväksyttävät, olivathan ne peräisin venäläisestä lähteestä, sitä paitsi samat värit esiintyivät Venäjän omassakin lipussa punaisen ohella. 9 LIPPUKESKUSTELU JA SÄÄTYVALTIOPÄIVÄT Vaikka harrastuspurjehtijat saattoivat liputtaa omilla väreillään, suomalainen kauppamerenkulku purjehti Venäjän kauppalipun alla. Autonomian aikana meriteollisuus ja -kauppa olivat kehittyneet tärkeiksi elinkeinoiksi. Suomessa oli vanhastaan vahva laivanrakennuskeskittymä Pohjanmaalla ja höyrylaivojen aikakaudella Helsingissä ja Turussa valmistettiin paljon sotalaivoja Venäjän laivastolle. Suomalaiset laivat olivat jopa niin hyvässä maineessa, että kolme ensimmäistä Suomen meriekipaasille eli omalle rannikkopuolustukselle rakennettua laivaa siirrettiin välittömästi Venäjän oman laivaston käyttöön. 10 Krimin eli itämaisen sodan (tunnetaan myös Oolannin sotana ) aikana vuosina Venäjä oli sodassa Iso-Britannian, Ranskan, Sardinian ja Osmanivaltakunnan liittouman kanssa. Brittiläisranskalainen laivasto aiheutti sodan aikana tuhoa Suomen rannikolla ja otti sotasaaliiksi suuren määrän suomalaisia laivoja. Tappiot pystyttiin korvaamaan nopeasti sodan jälkeen, mutta Suomessa jäi kytemään ajatus omasta lipusta, jolla suomalaiset voisivat osoittaa olevansa oma kansakuntansa erillään Venäjästä. Oma kauppalippu voisi siten suojata suomalaisia laivoja konfliktin aikana. 11 Vuosien aikana suomalaisessa lehdistössä syntyi keskustelua Suomen lipusta. Laivakysymyksen lisäksi se liittyi kansalliseen heräämiseen. Suomalainen sivistyneistö alkoi määritellä ideaa siitä, mitä Suomen kansa ja suomalaisuus on. Suomella ei ollut vanhastaan yleisesti tunnustettua symbolia, mutta nyt tunnusväreiksi oli kaksi vaihtoehtoa: sinivalkoinen ja punakeltainen. Eri lehdissä tehdyt ehdotukset pohjautuivat enimmäkseen näihin väreihin Kajanti 1997, s Tepora 2011, s Kajanti 1997, s Kajanti 1997, s ibid.

5 Vahvasti sinivalkoisen vaihtoehdon puolella olivat professori Zachris Topelius ja kirjailija Fredrika Runeberg. Topelius esitti Suomen lipun sinivalkoisena jo vuonna 1854 poikien lumisodasta kertovassa runossaan Fästningen Finlands värn (Linnake Suomen puolustus). Hänen vaimonsa Emilien piirtämässä kuvassa lipussa on valkoinen ja sininen vaakaraita (sinivalkoisen kaksiraitalipun ensimmäinen malli) ja tunnuskuviona Suomen leijona. Runeberg oli ommellut oman vinoraidallisen mallinsa lipusta ja lähettänyt sen Topeliukselle. Topeliuksen seurue oli käyttänyt samanlaista lippua aiemmin Marstrandissa purjehduskilpailuissa, minkä takia lippumallia sanottiin Marstrandin lipuksi. 13 Loppujen lopuksi ehdotuksista sai eniten huomiota Helsingfors Dagbladissa julkaistu ns. Dagbladin lippu, jossa oli ristilipussa punaista, keltaista ja sinistä. Lippua käytettiin ainakin joissain tilaisuuksissa Suomen tunnuksena. 14 Syyskuussa 1863 Helsingissä pidettiin merkittävä tilaisuus, autonomian ajan toiset säätyvaltiopäivät keisari Aleksanteri II:n määräyksestä. Aatelissääty anoi tilaisuudessa omaa kauppalippua Suomelle, mutta ehdotus tyrmättiin ja unohdettiin. Keskusvalta oli hyvin penseä antamaan autonomiselle Suomelle uusia omia tunnuksia, jotka saattaisivat vahvistaa kansassa epätoivottuja poliittisia pyrkimyksiä. 15 AUTONOMIAN AJAN LOPPU JA SORTOVUODET Liputtaminen Suomessa oli mahdollista, kunhan lippua ei koettu kansallismieliseksi symboliksi eikä liputtamisella ollut poliittisia tavoitteita. Jossain määrin Suomen suuriruhtinaskunnan tunnuksena virallisissa yhteyksissä ja esim. Pariisin maailmannäyttelyssä 1889 käytettiin leijonalippua, jossa oli punaisella pohjalla Suomen vaakuna. Koska leijona oli keisarin vahvistama Suomen virallinen tunnus, Suomen vaakunan käyttäminen oli turvallista. Myös edellä mainittuja Dagbladin lippua ja kaksiraitaista lippua käytettiin jonkin verran. Vuonna 1896 keisari kuitenkin julisti ainoaksi Suomessa virallisissa tilaisuuksissa sallituksi lipuksi Venäjän valkosinipunaisen lipun. Muiden lippujen käyttö oli 13 Kajanti 1997, s , Kajanti 1997, s Kajanti 1997, s

6 sallittua vain yksityisesti. Virallisen tilaisuuden määritelmä oli melko laaja, esimerkiksi kaikenlainen yhdistystoiminta laskettiin viralliseksi. 16 Keisari Nikolai II antoi Helmikuun manifestin, jonka mukaan Venäjällä annetut yleisvaltakunnalliset lait tulivat voimaan myös Suomessa ilman säätyvaltiopäivien hyväksyntää. Koska Suomessa katsottiin, että Haminan rauhansopimuksessa Suomelle oli taattu autonomia, tätä päätöstä pidettiin Suomen perustuslain rikkomisena. Tästä alkoivat sortovuodet, jotka päättyivät lopullisesti Suomen itsenäistymiseen. Sortovuosien aikana käytiin poliittista kamppailua Suomen tulevaisuudesta. Kansalliset symbolit, kuten liput, olivat vahvoja symboleja. Siksi onkin ymmärrettävää, että niiden käyttö oli kiellettyä tai hyvin rajoitettua. Yksityistilaisuuksissa käytettiin tänä aikana erilaisia raitalippuja sinivalkoisin tai punakeltaisin (sekä punavalkoisin) värein. Värin valinta riippui kunkin omista mieltymyksistä, mutta yleisperiaatteena sinivalkoisia värejä suosivat konservatiiviset ja fennomaaniset piirit, punakeltaisia liberaalit ja ruotsinkieliset. Kun Suomen itsenäistyminen nousi tavoitteeksi, värivaihtoehdot kilpailivat keskenään ja niitä nähtiin erilaisissa yhteyksissä, esim. postikorttikuvissa. Helmikuun vallankumous Venäjällä vuonna 1917 aloitti Suomen itsenäistymisprosessin. Keisari Nikolai II luopui vallasta ja uusi hallinto antoi Maaliskuun manifestin eli Vapauden manifestin 17. Jyväskylässä niin kuin koko maassa ihmiset kokoontuivat juhlimaan tapahtunutta. Seminaarilaiset tarttuivat kulkuelippuihinsa ja marssivat tuhansien kaupunkilaisten joukossa torille juhlimaan. Kaupungintalo koristeltiin sähkövalaistulla Suomen vaakunalla. Suomen lipun väreistä kiisteltiin. Sinivalkoisia värejä nähtiin, mutta myös punakeltaisia värejä ja leijonalippuja suosittiin. Seminaarin Toverien ääni lehden kannessa oli kuvattu molemmat symbolit, leijonalippu keskellä ja sinivalkoiset liput sen molemmin puolin. Poliisilla ja työväen kaartilla mainitaan olleen punainen nauha käsivarressa. Punaista väriä ei vielä ymmärretty vain sosialistisena tunnuksena Kajanti 1997, s Tarkemmin: Julistuskirja Suomen Suuriruhtinaanmaan valtiosäännön vakuuttamisesta sekä jälleen saattamisesta täysin toteutetuksi (AsK20/1917). 18 Keski-Suomi (34/1917), s. 3. Suomalainen (30/1917), s. 2. JYM, valokuva-arkisto, albumi K1373:1-98. JYMA, seminaarin toverikunnan arkisto, Toverien ääni

7 LIPPUKYSYMYS ITSENÄISTYMISEN JÄLKEEN Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan 6.12., sillä samana päivänä vuonna 1917 Suomen senaatti antoi itsenäistymisjulistuksen. Koska valtiolla on oltava oma lippunsa, senaatin lippukomitea kiirehti antamaan jo kahden päivän kuluttua tästä ensimmäisen ehdotuksen Suomen kansallisiksi symboleiksi. Tämän pohjalta senaatti jätti eduskunnalle esityksen Laista Suomen lipusta. Ehdotuksen mukaan Suomen valtiolipuksi tulisi leijonalippu, eli Suomen kultainen leijona punaisen kentän keskellä. Merenkulku- ja kauppalipuksi ehdotettiin ristilippua, jossa oli sekä punakeltaiset että sinivalkoiset värit. Kyseessä oli siis variaatio Dagbladin lipusta, johon oli lisätty valkoinen osa. Tällainen kauppalippu oli käytössä väliaikaisesti vuoden 1918 alkukuukausina. 19 Ennen kuin lippulakia oli hyväksytty tai hylätty, syttyi kansalaissota. Senaatin ulkoasiainvaliokunnassa kiirehdittiin määräämään Suomen väliaikaiseksi lipuksi kaksiraitalippu, jossa ylempi vaakaraita oli sininen ja alempi valkoinen. Kansalaissodan aikana taistelivat punaiset ja valkoiset, jotka seurasivat omia värejään, punalippuja ja sinivalkoisia lippuja. Leijonalippu oli suurimmalta osaltaan punainen ja muistutti siksi liikaa vastapuolen lippua. Muutkin punakeltaiseen väriyhdistelmään perustuvat liput kärsivät samasta ongelmasta. Näin sinivalkoiset värit saivat virallisen aseman, ja voittoisan valkoisen armeijan käyttämästä lipusta tuli itsenäisen Suomen lipun malli. 20 Esimerkiksi Keskisuomalaisessa julkaistiin sodan alkupäivinä seuraava lyhyt teksti: 21 Kunnallistalon katolla liehuu leijonalippu, suomalaisten jääkärien ja Suomen armeijan lippu. Tämä huomautettakoon wain sen takia, että punaisen lipun näkeminen Kunnallistalon katolla on eräitä kaupunkiin aikoneita saattanut wääriin tuntoihin. Lippu on punainen, mutta sen keskellä on keltainen Suomen leijona. Ja mitä se merkitsee, sen tiedätte. 19 Kajanti 1997, s Kajanti 1997, s Keskisuomalainen (1918/31), s. 2.

8 SINIRISTILIPPU Sodan päätyttyä palattiin lippukysymykseen. Laki Suomen lipusta hyväksyttiin Lipun perusmalliksi oli määritelty sininen risti valkoisella pohjalla, vasemmassa yläkentässä punakeltainen kuvio. Perustuslakivaliokunta pyysi asiantuntijaksi yleisesikunnan piirustuskonttorin päällikön Akseli Gallen-Kallelan, joka ehdotti yksinkertaisempaa valkoista ristiä sinisellä pohjalla, mikä ehdotus kuitenkin valiokunnan mielestä muistutti liikaa Ruotsin lippua. Gallen-Kallelan ollessa tavoittamattomissa maalla (ehkä tarkoituksella, hän oli nimittäin suorastaan raivostunut valiokunnan esityksestä), hänen alaisensa taiteilijat Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen saivat äkillisen tehtävän määrittää lipun lopullinen ulkoasu. Aikaa heillä oli muutama tunti. Heidän ehdotuksensa mukaisesti Suomen valtiolipuksi tulisi siniristilippu, jonka keskellä on Suomen vaakuna, kansallislipuksi puolestaan sama ilman vaakunaa. Tämän valiokunta hyväksyi, ja se kirjattiin lakiin: Suomen valtiolippu on suorakaiteen muotoinen vaate, jossa on valkealla pohjalla meren- (ultramariini-) sininen risti. Risti jakaa lipun neljään suorakulmaiseen, yhtä korkeaan alaan. Ristin keskellä on Suomen vaakuna. Hallituksen asiana on antaa tarkempia määräyksiä valtiolipun käyttämisestä. 2. Lipun mittasuhteet ovat: koko korkeus 11, koko pituus 18 yksikkömittaa; ristin leveys 3 yksikkömittaa; sisempien alojen pituus 5, ulompien 10 yksikkömittaa. 3. Merenkulku- ja kauppalippuna käytetään valtiolippua ilman vaakunaa. Kiireisen lainvalmistelun takia lipun yksityiskohtia, kuten värejä ei ollut sen tarkemmin määritelty. Tämän johdosta alettiin suunnitella ja valmistaa mallilippuja, jotta oikeat värisävyt saatiin määriteltyä. Erityisenä yksityiskohtana Suomen vaakunan ulkomuotoa ei ollut tarkemmin määritelty. Valtiolippua valmistettaessa käytettiin siksi vaakunan vanhaa mallia, jossa vaakunakilven päällä oli suuriruhtinaskunnan kruunu. Eric O. W. Ehrström suunnitteli uuden vaakunamallin ja helmikuussa 1920 kruunu poistettiin virallisesti lipusta. Viimeisin muutos valtiolipussa tapahtui vielä vuonna 1978, 22 Kajanti 1997, s ; Laki Suomen lipusta 40/1918, 1-3.

9 jolloin vaakunan määriteltiin olevan neliön sisällä eli siitä poistettiin entinen pieni ulkonema sen alaosasta. SUOMEN LIPUN ASEMA JA KÄYTTÖ Suomen kansallislippu on siniristilippu ja valtiolippu sama, mutta siihen yhdistettynä Suomen vaakuna. Kansallislippua saavat käyttää kaikki suomalaiset. Valtiolippua käyttävät valtiolliset instituutiot. Lisäksi valtiolipun kielekkeistä variaatiota käyttävät tasavallan presidentti sekä puolustusvoimat. Presidentillä ja korkeimmilla komentajilla on kullakin oma tunnuksensa, joka liitetään tämän lipun vasempaan yläkenttään. Suomen lipun ulkomuotoa ja käyttöä määrittelevät Laki Suomen lipusta ( ), Valtioneuvoston päätös Suomen lipun väreistä ( ) sekä Asetus liputuksesta Suomen lipulla ( ). Laki Suomen lipusta määrää seuraavasti: Jokaisella on oikeus liputtaa kansallislipulla. Lipun värit on määritelty hyvin tarkasti käyttäen kansainvälisiä standardeja: 24 3 CIE:n suositusten mukaisina suureina CIE:n standardivalolähdettä D65 käytettäessä ja mitattuna spektrofotometrilla (Minolta CM-1000), jonka optinen geometria on d/2 (diffuusi valaistus, heijastus mitattu kahden asteen kulmassa näytteen normaalin suhteen), värisävyt ovat seuraavat: Sininen väri: valontiheyskerroin Y = 5.86 sekä värikoordinaatit x = ja y = , L*a*b*-järjestelmässä L* = 29.06, a* = 7.24 ja b* = Laki Suomen lipusta /380, Laki Suomen lipusta /380, 3.

10 Punainen väri: valontiheyskerroin Y = 10.9 sekä värikoordinaatit x = ja y = 0.312, L*a*b*-järjestelmässä L* = 39.4, a* = 59.0 ja b* = Keltainen väri: valontiheyskerroin Y = 45.7 sekä värikoordinaatit x = ja y = 0.457, L*a*b*-järjestelmässä L* = 73.4, a* = 14.8 ja b* = Suomessa on määritelty sekä virallisia liputuspäiviä, joita julkisten laitosten on noudatettava, että vakiintuneita liputuspäiviä, joina liputetaan yleisen tavan mukaan. Käytännössä näillä ei ole eroa, vaan tavallisten kansalaisten suositellaan liputtavan molempina. Seuraavassa listassa viralliset lailla määritellyt liputuspäivät on korostettu: 25 1) 5.2. J. L. Runebergin päivä 2) Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä 3) Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä 4) 9.4. Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä 5) Kansallinen veteraanipäivä 6) 1.5. Vappu, suomalaisen työn päivä 7) 9.5. Eurooppa-päivä 8) Toukokuun toinen sunnuntai. Äitien päivä 9) J. V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä 10) Toukokuun kolmas sunnuntai. Kaatuneiden muistopäivä 11) 4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 12) Kesäkuun 20 päivän ja 26 päivän välinen lauantai. Juhannus, Suomen lipun päivä 13) 6.7. Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä 14) Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä 15) YK:n päivä 16) Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä 17) Marraskuun toinen sunnuntai Isänpäivä 18) Itsenäisyyspäivä. 19) Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä 20) Päivä, jolloin toimitetaan valtiolliset vaalit, kunnallisvaalit, Euroopan parlamentin edustajien vaalit tai neuvoa-antava kansanäänestys koko maassa 21) Päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu toimeensa 25 Asetus liputuksesta Suomen lipulla /383, 2 ; Suomen Valtiokalenteri 2016, s. 34.

11 Ahvenanmaalla ja saamelaisilla on omat viralliset liputuspäivät. Virallisten ja vakiintuneiden liputuspäivien ohella kuka tahansa kansalainen saa liputtaa kansallislipulla silloin, kun kokee sen aiheelliseksi. Liputus alkaa aamulla kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, viimeistään kello 21. Juhannuksena eli Suomen lipun päivänä liputus alkaa kuitenkin jo juhannusaattona kello 18. Yksityishenkilöt pyrkivät noudattamaan liputusaikoja mahdollisuuksien mukaisesti. 26 Surua kuolemantapauksen johdosta voidaan osoittaa järjestämällä suruliputus vainajan kuolinpäivänä. Suruliputuksessa lippu nostetaan ensin tangon huippuun asti mutta lasketaan sitten ns. puolitankoon eli noin kolmanneksen verran alas, niin että lipun alareuna on salon keskikohdalla. Suruliputus lopetetaan samoin nostamalla lippu ensin ylös ja sitten laskemalla se. Hautajaispäivänä lippu on ensiksi puolitangossa, mutta nostetaan takaisin ylös siunauksen jälkeen kunnioittamaan vainajaa. Suruliputus voidaan järjestää yleisesti koko maassa yhteisesti kansakuntaa koskettaneen tragedian johdosta. 26 Suomen Valtiokalenteri 2016, s. 34.

12 LÄHTEET Kajanti 1997: Caius Kajanti. Siniristilippumme. Helsinki. Otava. Klinge 1982: Matti Klinge. Suomen sinivalkoiset värit, Kansallisten ja muidenkin symbolien vaiheista ja merkityksestä. Helsinki. Otava. JYM: Jyväskylä yliopiston museon kokoelmat JYMA: Jyväskylän maakunta-arkisto - Jyväskylän seminaarin arkisto - Jyväskylän seminaarin toverikunnan arkisto Suomen laki: finlex.fi, viitattu Suomen Valtiokalenteri Tepora 2011: Tuomas Tepora. Sinun puolestas elää ja kuolla. Suomen liput, nationalismi ja veriuhri Juva. WSOY.

13 SEM 709:20 Tätä ehdotelma julkaistiin Helsingfors Dagbladissa suuren lippukeskustelun aikaan vuonna Lippumalli sai eniten pitkäaikaista suosiota silloisista lehdistön ehdotuksista Suomen lipuksi.

14 SEM 709:24 Punakeltaiset raidat ovat peräisin Suomen vaakunan väreistä. Ne olivat varhaisin ehdotelma Suomen lipun väreiksi, mutta menettivät ajan myötä suosiotaan. SEM709:55 Sinivalkoiset värit saavuttivat suosiota purjehduslippujen myötä. Värien järjestys lipuissa vaihteli.

15 SEM709:57 Monet autonomian aikaiset lippuehdotukset pyrkivät yhdistämään eri värimaailmoja. Tällainen ehdotus oli ehkä kaikkein yksinkertaisin.

16 SEM709:53 Kun kansalliset ja poliittiset symbolit olivat pannassa ensimmäisen sortokauden aikana, vain tunnuksettomia raitalippuja voitiin käyttää yksityistilaisuuksissa koristeina. Lipun väritys sisälsi kuitenkin selkeän viestin. SEM709:33 Tämä kaistale on peräisin punakeltaisesta raitalipusta. Raitalippuihin lisättiin leijonavaakunat ensimmäisen sortovuoden päätyttyä.

17 SEM 709:45 Erilaisia tähtikuvioita ehdotettiin myös Suomen lippuun. Nykyinen Somalian lippu on miltei samanlainen.

18 SEM703:8 Seminaarin luokkastandaari (naisosaston IV luokka), joka on valmistettu suurlakon aikoihin. Luokkastandaareja käytettiin ainakin helmikuun vallankumouksen jälkeen järjestetyssä yleisessä juhlakulkueessa kaupungilla.

19 SEM2770:36 Seminaarin kulkue vapauden päivänä

20 SEM709:55 Kaksiraitainen lippu oli väliaikaisesti käytössä Suomen kansalaislippuna vuonna Sininen raita oli tässä lipussa yläpuolella. Lippua on käytetty Jyväskylän seminaarissa.

21 SEM706:1 Tällainen Suomen valtiolippu oli käytössä vuosina Leijonavaakuna on käsin maalattu lippuun. Suomen lippu piirretään yleensä aina sinisen vaakajuovan lyhyempi osa vasemmalla ja valtiolipun leijona vasemmalle katsovana (kuten Suomen vaakunassa). Kuten kuva muistuttaa, lippu on kuitenkin epäsymmetrinen ja eri näköinen eri puolilta katsottuna. Tätä lippua on käytetty Jyväskylän seminaarissa, joka valtion laitoksena liputti valtiolipulla.

22 SEM540:1 Jyväskylän alkuperäinen vaakuna vahvistettiin vuonna 1838, vuosi kaupungin perustamisen jälkeen. Vaakunassa on yläkentässä keisari Nikolai I:n tunnus ja perustamisvuosi. Alakentässä näkyvät kaupankäynnin symboli caduceus ja liikenneyhteyksistä muistuttava järviveneen perämela. Nykyvaakunassa väritys on sama ja symboleina ovat edelleen caduceus ja järvivene.

23 935:1 Jyväskylän seminaarin toverikunnan lippu saatiin käyttöön vuonna Se oli naisoppilaiden lahja miesoppilaille. Lipun käyttö ei ollut mutkatonta, koska kaikenlaiset tunnukset nähtiin vaarallisina poliittisina kannanottoina. Kenraalikuvernööri kielsi vuonna 1869 lipun käytön Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalta, ja saman tien kaikilta muiltakin, paitsi sotavoimilta. Toverikunnan lippukin joutui piiloon joiksikin vuosiksi, mutta vuonna 1872 lippu otettiin jälleen käyttöön. Kanteletunnus ja tunnuslause Pysy Suomessa pyhänä ovat hyvin suomalaisia symboleita, jotka kuvaavat aikakauden fennomaanisia aatteita.

24 SEM1637:20 Seminaarin lipun luovutus seuraavalla vuosikurssille vappuna 1913.

Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri

Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri tuo esille lapset ja nuoret taiteen tekijöinä Ohjelmaidea, tarkoitus ja kohderyhmät

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

SUOMEN LIPUN TIE -NÄYTTELY HAMINAN LIPPUTORNISSA KIMMO KILJUNEN

SUOMEN LIPUN TIE -NÄYTTELY HAMINAN LIPPUTORNISSA KIMMO KILJUNEN SUOMEN LIPUN TIE -NÄYTTELY HAMINAN LIPPUTORNISSA KIMMO KILJUNEN HAMINAN LIPPUMAAILMA 2017 SUOMEA EDUSTANEET VALTAKUNNAN LIPUT Suomi on sijainnut idän ja lännen vedenjakajalla vuosisatoja. Se on näkynyt

Lisätiedot

Martina Uthardt. Korsholms kommun Mustasaaren kunta. www.korsholm.fi www.mustasaari.fi

Martina Uthardt. Korsholms kommun Mustasaaren kunta. www.korsholm.fi www.mustasaari.fi Martina Uthardt 205 Korsholms kommun Mustasaaren kunta Korsö Januari 205 Tammikuu 2 3 4 Nyårsdagen Uudenvuodenpäivä 2 5 6 7 8 9 0 Trettondagen Loppiainen 3 2 4 9 5 26 3 4 5 6 7 8 20 2 22 23 24 25 27 28

Lisätiedot

Räkna biljetten, laskekaa lippu

Räkna biljetten, laskekaa lippu Räkna biljetten, laskekaa lippu - Lippujen ja liputuksen kulttuurihistoriaa Liput ovat vaakunoiden ohella merkittävimpiä valtioiden ja muiden yhteisöjen visuaalisia tunnuksia. Tutustumme lippujen ja liputuksen

Lisätiedot

Räkna biljetten, laskekaa lippu

Räkna biljetten, laskekaa lippu Räkna biljetten, laskekaa lippu - Lippujen ja liputuksen kulttuurihistoriaa Liput ovat vaakunoiden ohella merkittävimpiä valtioiden ja muiden yhteisöjen visuaalisia tunnuksia. Tutustumme lippujen ja liputuksen

Lisätiedot

Ehdotus itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan: Lasten ja nuorten taidekalenteri Suomi 100. Taiteen perusopetusliitto TPO ja Monimediatalo Mediagents

Ehdotus itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan: Lasten ja nuorten taidekalenteri Suomi 100. Taiteen perusopetusliitto TPO ja Monimediatalo Mediagents Ehdotus itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan: Lasten ja nuorten taidekalenteri Suomi 100 Taiteen perusopetusliitto TPO ja Monimediatalo Mediagents lasten ja nuorten taidekalenteri suomi 100 tuo lapset ja

Lisätiedot

Hangon museon liput. Kauppalippu ja postilippu

Hangon museon liput. Kauppalippu ja postilippu Hangon museon liput Hangon museolla oli Linnoitusmuseossa 1996 näyttely museon kokoelmien lipuista sekä merkeistä ja mitaleista. Näyttelyn nimi oli Kuin taivas ja hanki Suomen on värisi puhtahat. Seuraavassa

Lisätiedot

Räkna biljetten, laskekaa lippu

Räkna biljetten, laskekaa lippu Räkna biljetten, laskekaa lippu - Lippujen ja liputuksen kulttuurihistoriaa Liput ovat vaakunoiden ohella merkittävimpiä valtioiden ja muiden yhteisöjen visuaalisia tunnuksia. Tutustumme lippujen ja liputuksen

Lisätiedot

Suomesta tulee itsenäinen valtio

Suomesta tulee itsenäinen valtio Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjän valtakunta romahtaa ja Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjällä kansan tyytymättömyys tsaari Nikolai II:a kohtaan oli kasvanut koko 1900-luvun alun. Suurin osa

Lisätiedot

1. luku Yleistä. Ylioppilaskunnan tunnusten ja merkkien ulkoasu määrätään yksityiskohtaisesti tämän juhlasäännönliitteissä. 2.

1. luku Yleistä. Ylioppilaskunnan tunnusten ja merkkien ulkoasu määrätään yksityiskohtaisesti tämän juhlasäännönliitteissä. 2. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 1. luku Yleistä 1 Johdanto Tällä juhlasäännöllä määrätään Oulun yliopiston

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 557. Laki. Moldovan kanssa tehdyn sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevan sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä

SISÄLLYS. N:o 557. Laki. Moldovan kanssa tehdyn sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevan sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 19 päivänä kesäkuuta 1997 N:o 557 563 SISÄLLYS N:o Sivu 557 Laki Moldovan kanssa tehdyn sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevan sopimuksen eräiden

Lisätiedot

Helsingin kaupungin kaupunginvaakuna

Helsingin kaupungin kaupunginvaakuna 2010 Helsingin kaupungin kaupunginvaakuna Mallit ja sovellukset Khs 7.6.2010 Johdanto Kaupunginvaakuna on kaupungin ja sen hallinnon yleinen tunnus. Helsingin kaupungin vaakunan malli on vuodelta 1639.

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA OULUNKYLÄN OMAISRYHMÄ JOKA TOINEN tiistai KLO 13.30-15.00 Oulunkylän Kirkko, Teinintie 10 Takkahuone 2 krs. OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA Syksy

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

9. toukokuuta. urooppaw paiva. Euroopan unioni

9. toukokuuta. urooppaw paiva. Euroopan unioni 9. toukokuuta urooppaw paiva m Euroopan unioni 9. toukokuuta Euroopan unioni H arvat Euroopan kansalaiset tietävät, että 9.5.1950 lausuttiin Euroopan yhteisön syntysanat, samaan aikaan kun kolmannen maailmansodan

Lisätiedot

OPISKELIJOIDEN LÄHETYSLIITON GRAAFINEN OHJE

OPISKELIJOIDEN LÄHETYSLIITON GRAAFINEN OHJE OPISKELIJOIDEN LÄHETYSLIITON GRAAFINEN OHJE Opiskelijoiden Lähetysliiton uudistetun graafisen ilmeen suunnittelun taustalla vaikuttavat organisaation brandi-identiteetin keskeisimmät kulmakivet, jotka

Lisätiedot

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel Eisernes Kreutz Rautaristin synty ulottuu vuoteen 1813, jolloin Preussi keisari Friedrich Wilhelm III:n johdolla julisti sodan Ranskalle 13.maaliskuuta. Ristin suunnitteli arkkitehti Karl Schinkel ja se

Lisätiedot

Ruotsin aikaan -näyttelyyn

Ruotsin aikaan -näyttelyyn Tehtäviä Ruotsin aikaan -näyttelyyn Sisällys 2 3 4 5 5 6 9 10 Ruotsin ajan suomalaisia Kuvateksti historiallisille kuville Ristikko Aikajärjestys Loppuarviointia Ratkaisut Sanaselityksiä 2 YHTEINEN HISTORIAMME

Lisätiedot

Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809. Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta

Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809. Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809 Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta Porvoon valtiopäivät Suomen säätyjen uskollisuudenvala keisarille Aleksanteri

Lisätiedot

Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki

Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki Keisarin puolesta Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki 14.12.2016 Suomen kaarti Suomalainen kansallinen

Lisätiedot

2. Lipun käytöstä päättäminen Yhdistyksen lipun käyttämisestä julkisissa tilaisuuksissa määrää hallitus.

2. Lipun käytöstä päättäminen Yhdistyksen lipun käyttämisestä julkisissa tilaisuuksissa määrää hallitus. HELSINGIN KAUPPATIETEIDEN YLIOPPILAAT RY:N LIPPU- JA MERKKIOHJESÄÄNTÖ I YHDISTYKSEN LIPPU 1. Lipun värit ja mitat Yhdistyksen lippu on pohjaväriltään vihreä, jossa on kullanvärinen yhdistyksen merkki.

Lisätiedot

JUHLA- VUOSI ELOKUVAJULISTEKALENTERI FILM POSTER CALENDAR

JUHLA- VUOSI ELOKUVAJULISTEKALENTERI FILM POSTER CALENDAR 2010 JUHLA- VUOSI ELOKUVAJULISTEKALENTERI FILM POSTER CALENDAR Julisteen tekijä: Timo Mänttäri T A M M I K U U J A N U A R Y 1 2 3 4 5 Uudenvuodenpäivä 1 2 3 Loppiainen 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Lisätiedot

Ohje antaa neuvoja vaakunan käytöstä eri tilanteissa ja sisältää kaupunginvaakunan mallit ja niiden värimääritykset.

Ohje antaa neuvoja vaakunan käytöstä eri tilanteissa ja sisältää kaupunginvaakunan mallit ja niiden värimääritykset. ± ± ± ± ± ± ± ± Kaupunginvaakuna on kaupungin ja sen hallinnon yleinen tunnus. Helsingin kaupungin vaakunan malli on vuodelta 1639. Nykyinen kaupunginvaakunan kuva on kaupunginvaltuuston vuonna 1951 hyväksymä

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 748. Laki

SISÄLLYS. N:o 748. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 1999 N:o 748 752 SISÄLLYS N:o Sivu 748 Laki rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä

Lisätiedot

ASIAKASKALENTERI 2017

ASIAKASKALENTERI 2017 SÄHKÖT KOTIIN JA MÖKILLE vattenfall.fi ASIAKASKALENTERI 2017 SLS arkisto, ÖTA 247 TAMMIKUU Talviasuttavalla mökillämme on huone, johon on oma sisäänkäynti. Pidämme siellä pakastinta ja lämpöpatteria säädettynä

Lisätiedot

MISSÄ ASUN? Katu? Kaupunginosa? Kunta? Kaupunki? Maakunta? Maa?

MISSÄ ASUN? Katu? Kaupunginosa? Kunta? Kaupunki? Maakunta? Maa? MISSÄ ASUN? Katu? Kaupunginosa? Kunta? Kaupunki? Maakunta? Maa? MAAKUNNAT YHTEISKUNTA ENNEN JA NYT Ennen ELÄMÄ SAMASSA PAIKASSA turvallisuus, varmuus identiteetti ja mahdollisuudet määrätty auktoriteettien

Lisätiedot

Liputusohje 2009 Suomen Purjehtijaliitto Suomen Veneilyliitto Lippukomitea

Liputusohje 2009 Suomen Purjehtijaliitto Suomen Veneilyliitto Lippukomitea Liputusohje 2009 Suomen Purjehtijaliitto Suomen Veneilyliitto Lippukomitea Sisällysluettelo Johdanto... 1 Perälippu... 2 - Suomen lippu... 2 - Veneseuralippu... 2 - Veneseuralipun synty ja historia...

Lisätiedot

JUKARA KARATE. Junnukalenteri 2008

JUKARA KARATE. Junnukalenteri 2008 JUKARA KARATE Junnukalenteri 2008 Tammikuu 2008 Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai 1 31 1 Uudenvuodenpäivä 2 3 4 5 6 Loppiainen 2 7 8 9 10 11 12 13 3 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

Suomi ennen demokratiaa minkälaiseen yhteiskuntaan eduskuntauudistus tuli?

Suomi ennen demokratiaa minkälaiseen yhteiskuntaan eduskuntauudistus tuli? Suomi ennen demokratiaa minkälaiseen yhteiskuntaan eduskuntauudistus tuli? 18.1.2016, dos., FT Helsingin yliopisto Valtiotieteellinen tiedekunta/ Poliittinen historia / 18.1.2016 1 Mitä demokratialla tarkoitetaan?

Lisätiedot

3 Tupsulakkiin tehtävät lisäykset

3 Tupsulakkiin tehtävät lisäykset 1/7 1 Soveltamisala Tällä tunnusohjesäännöllä annetaan tarkempia määräyksiä Oulun Teekkariyhdistys ry:n, jäljempänä yhdistys, sääntöjen 28 :ssä tarkoitetuista yhdistyksen tunnuksista ja niiden käytöstä.

Lisätiedot

Kokeeseen tulevat aiheet

Kokeeseen tulevat aiheet Kokeeseen tulevat aiheet Vihkokoe. Lue kirjasta ne sivut, jotka on vihkoon merkitty otsikon viereen. Opettele vuosiluvuista vain ne, jotka on ympyröity. Muista, että aloitamme tilanteesta, jossa suomalaiset

Lisätiedot

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle Mikä perustuslaki on? Perustuslaki on kaiken lainsäädännön ja julkisen vallan käytön perusta. Perustuslaista löytyvät suomalaisen kansanvallan keskeisimmät pelisäännöt,

Lisätiedot

Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta järjestää ikäihmisille avointa ja maksutonta kerhoa. IIRISKERHO. Kerhossa tarjolla kahvia ja pullaa hintaan 2.

Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta järjestää ikäihmisille avointa ja maksutonta kerhoa. IIRISKERHO. Kerhossa tarjolla kahvia ja pullaa hintaan 2. Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta järjestää ikäihmisille avointa ja maksutonta kerhoa. IIRISKERHO Keskiviikkoisin Klo 10.00 11.30 Marjaniementie 74, tapaaminen aulassa Kerhossa tarjolla kahvia ja

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto 1

Graafinen ohjeisto 1 Graafinen ohjeisto 1 Sisältö Tunnuksista yleisesti... 3 Tunnuksen versiot ja rakenne.... 4 Merkin värit.... 5 Tunnuksen värivaihtoehtoja... 7 Tunnuksen suoja-alue.... 8 Tunnuksen sijoittelu.... 9 Pienen

Lisätiedot

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Kirkkovuoden juhlat Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Adventin jälkeen seuraava juhla on Suomen itsenäisyyspäivä 6.12$ Kirkossa rukoillaan

Lisätiedot

Venäjän juhlapäivät Uuden vuoden loma tammikuuta Joulu 7. tammikuuta

Venäjän juhlapäivät Uuden vuoden loma tammikuuta Joulu 7. tammikuuta Venäjän juhlapäivät Nykyiset Venäjän juhlapäivät Venäjällä on käytäntö, Venäjän lainsäädännön mukaan, että jos juhlapäivät sattuvat lauantaille tai sunnuntaille, niin niitä seuraavat arkipäivät ovat vapaapäiviä.

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

Kiltamitali 35 eur/kpl - Kiltaristi 50 eur/kpl - Standaari 50 eur/kpl - Levyke 35 eur/kpl. Hintoihin lisätään toimituskulut.

Kiltamitali 35 eur/kpl - Kiltaristi 50 eur/kpl - Standaari 50 eur/kpl - Levyke 35 eur/kpl. Hintoihin lisätään toimituskulut. ILMAVOIMIEN KILTALIITTO RY PALKITSEMIOHJEET ILMAVOIMIEN KILTALIITON MITALIEN JA RISTIEN ANOMISESTA ILMAVOIMIEN KILTALIITTO HINNAT 2016 Kiltaristi Hakuaika 15.1. Ilmavoimien komentajalle esittely päätöstä

Lisätiedot

TURUN KAUPPATIETEIDEN YLIOPPILAAT RY LIPPU-, NAUHA- JA MERKKIOHJESÄÄNTÖ

TURUN KAUPPATIETEIDEN YLIOPPILAAT RY LIPPU-, NAUHA- JA MERKKIOHJESÄÄNTÖ TURUN KAUPPATIETEIDEN YLIOPPILAAT RY LIPPU-, NAUHA- JA MERKKIOHJESÄÄNTÖ Lippu-, nauha- ja merkkiohjesäännössä on lueteltu yhdistyksen tunnukset ja huomionosoitukset sekä määrätään niiden myöntämisestä

Lisätiedot

Limes ry:n tunnus- ja merkkiohjesääntö

Limes ry:n tunnus- ja merkkiohjesääntö Limes ry:n tunnus- ja merkkiohjesääntö Hyväksytty ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa 24.1.2011 1 Sen lisäksi mitä Limes ry:n säännöissä tunnuksista, merkeistä ja huomionosoituksista mainitaan, noudatetaan

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

ASIAKASKALENTERI SLS arkisto, ÖTA 247

ASIAKASKALENTERI SLS arkisto, ÖTA 247 ASIAKASKALENTERI 2017 SLS arkisto, ÖTA 247 TAMMIKUU Talviasuttavalla mökillämme on huone, johon on oma sisäänkäynti. Pidämme siellä pakastinta ja lämpöpatteria säädettynä noin +10 C. Pakastin pitää varastohuoneen

Lisätiedot

SENIORILAUTTA. Keskiviikkoisin klo Lauttasaaren seurakunnan tiloissa, os. Myllykallionrinne 1 Seurakuntasali

SENIORILAUTTA. Keskiviikkoisin klo Lauttasaaren seurakunnan tiloissa, os. Myllykallionrinne 1 Seurakuntasali SENIORILAUTTA Keskiviikkoisin klo 10.30 12.00 Lauttasaaren seurakunnan tiloissa, os. Myllykallionrinne 1 Seurakuntasali Senioritoiminnan järjestämä kerhoryhmä on kaikille ikääntyneille ihmisille maksuton.

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta Kirkkolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kirkkoneuvoston, seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan oikeudesta

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Datatähti 2019 loppu

Datatähti 2019 loppu Datatähti 2019 loppu task type time limit memory limit A Summa standard 1.00 s 512 MB B Bittijono standard 1.00 s 512 MB C Auringonlasku standard 1.00 s 512 MB D Binääripuu standard 1.00 s 512 MB E Funktio

Lisätiedot

Englantilaistyyppinen suolalihatynnyri 1800-luvulta.

Englantilaistyyppinen suolalihatynnyri 1800-luvulta. 24 Yleisesti kaikkialla maailmassa käytetty metallivanteilla tuettu puutynnyri. Tällaisissa säilytettiin ja kuljetettiin niin tervaa kuin suolakalaakin peräpohjolasta maailmalle. Englantilaistyyppinen

Lisätiedot

Graafinen ohjeistus. Taustaa. Logon elementit. Mittasuhtet. Suoja-alue. Värimääritykset. Logon sijoittelu. Kirjasintyypit eli typografia

Graafinen ohjeistus. Taustaa. Logon elementit. Mittasuhtet. Suoja-alue. Värimääritykset. Logon sijoittelu. Kirjasintyypit eli typografia Graafinen ohjeistus Taustaa Logon elementit Mittasuhtet Suoja-alue Värimääritykset Logon sijoittelu Kirjasintyypit eli typografia Taustaa Nuorten Kotkien alkuperäinen logo on vaakunamalliseen kehyksen

Lisätiedot

HE 88/2008 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti lisäpöytäkirjan kansallisen voimaantulon kanssa.

HE 88/2008 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti lisäpöytäkirjan kansallisen voimaantulon kanssa. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräiden kansainvälisesti suojattujen tunnusten käytöstä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia eräiden

Lisätiedot

11.9. Kannettava väsyy, mutta kantaja ei väsy.

11.9. Kannettava väsyy, mutta kantaja ei väsy. MALMIN MUKAVAT Malmilla Syystien monipuolisen palvelukeskuksen ryhmätilassa Foorum (2. krs) os. Takaniitynkuja 3, 00780 Helsinki Maanantaisin KLO 10.00 11.30 Senioritoiminnan järjestämä kerhoryhmä on kaikille

Lisätiedot

1. luku Yleistä. Ylioppilaskunnan tunnuksista, kunniamerkeistä, niiden myöntämisestä ja käytöstä sekä vuosijuhlasta määrätään tässä juhlasäännössä.

1. luku Yleistä. Ylioppilaskunnan tunnuksista, kunniamerkeistä, niiden myöntämisestä ja käytöstä sekä vuosijuhlasta määrätään tässä juhlasäännössä. 1. luku Yleistä 1 Johdanto Ylioppilaskunnan tunnuksista, kunniamerkeistä, niiden myöntämisestä ja käytöstä sekä vuosijuhlasta määrätään tässä juhlasäännössä. Ylioppilaskunnan tunnusten ja merkkien ulkoasu

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 193/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi nimilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi nimilakia. Lainmuutoksella ehdotetaan henkilön suku- ja

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 3/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi virallisista kääntäjistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi virallisista kääntäjistä annettua

Lisätiedot

KYLÄKAMMARI Maanantaisin klo

KYLÄKAMMARI Maanantaisin klo KYLÄKAMMARI Maanantaisin klo 13.30 15.00 Oulunkylän kirkon seurakuntasali os. Teinintie 10, 00640 Oulunkylä Senioritoiminnan järjestämä kerhoryhmä on kaikille ikääntyneille ihmisille maksuton. Voit osallistua

Lisätiedot

SUOMEN LIPPU 90 VUOTTA

SUOMEN LIPPU 90 VUOTTA 1 M SUOMEN LIPPU 90 VUOTTA Siniristilippumme täyttää 90 vuotta toukokuun 29. päivänä. Itse asiassa lippu nostettiin suuren innoituksen vallassa eduskunnan lippusalkoon Heimolan edessä heti lakiesityksen

Lisätiedot

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1994 vp - HE 83 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Oulun yliopistosta ja Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 172. Tasavallan presidentin asetus

SISÄLLYS. N:o 172. Tasavallan presidentin asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta 2004 N:o 172 176 SISÄLLYS N:o Sivu 172 Tasavallan presidentin asetus kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen Yhdistyneiden

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Hae mukaan Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi.

Lisätiedot

Opiskelijakunnalla on oma opiskelijakuntamerkki. Se on kooltaan 25 mm korkea opiskelijakunnan tunnus.

Opiskelijakunnalla on oma opiskelijakuntamerkki. Se on kooltaan 25 mm korkea opiskelijakunnan tunnus. 1 2 (Hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.10.2013) HAAGA-HELIAN OPISKELIJAKUNTA HELGAN MERKKIOHJESÄÄNTÖ 3 4 5 6 7 8 I LUKU OPISKELIJAKUNNAN VÄREISTÄ JA TUNNUKSISTA 1 Opiskelijakunnan värit Opiskelijakunnan

Lisätiedot

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 78 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Joensuun yliopistosta, Tampereen yliopistosta, Turun yliopistosta ja Turun kauppakorkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Antiikki-visailu. Jukka M. Heikkilä

Antiikki-visailu. Jukka M. Heikkilä Antiikki-visailu Jukka M. Heikkilä Kysymys 1 Asterix on tunnettu antiikin maailmaan sijoitettu sarjakuva. Asterixin päähenkilöt ovat Asterix ja Obelix. Obelixin koiran nimi on: A) Lupus B) 313 C) Tämä

Lisätiedot

3.11.2014. Gangut - Rilax Riilahti 1714. Mikko Meronen, Forum Marinum

3.11.2014. Gangut - Rilax Riilahti 1714. Mikko Meronen, Forum Marinum Gangut - Rilax Riilahti 1714 Mikko Meronen, Forum Marinum 1 Taustaa ja taistelun merkitys Venäjä rakennutti voimakkaan kaleerilaivaston Suuren Pohjan sodan aikana Venäjän laivasto syntyi Pietari Suuri

Lisätiedot

ITSENÄISEN SUOMEN RAHAHISTORIA. Jorma J. Imppola

ITSENÄISEN SUOMEN RAHAHISTORIA. Jorma J. Imppola ITSENÄISEN SUOMEN RAHAHISTORIA Jorma J. Imppola VIIKINKIAIKA 800-1050 Ei omaa rahajärjestelmää, harvat kierrossa olleet rahat lähinnä viikinkien mukanaan tuomia islamilaisten maiden ja länsi-euroopan rahoja.

Lisätiedot

Dokumentointia sisällissodan raunioilla. Kansallismuseon toiminta

Dokumentointia sisällissodan raunioilla. Kansallismuseon toiminta Dokumentointia sisällissodan raunioilla Kansallismuseon toiminta 1917 1918 SATU FRONDELIUS MARI IMMONEN 10.10.2018 Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Kansallismuseon valvontahenkilökuntaa keskihallissa 1.4.1916

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5)

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 96 Liputuskokeilu Kaupungintalolla 5.12.2017-31.12.2018 HEL 2017-012438 T 00 04 03 Päätös päätti, että Kaupungintalon katolla liputetaan valaistulla Suomen lipulla kokeiluluonteisesti

Lisätiedot

Kauneimmat Joululaulut: Visuaalisen ilmeen ohjeisto

Kauneimmat Joululaulut: Visuaalisen ilmeen ohjeisto Kauneimmat Joululaulut: Visuaalisen ilmeen ohjeisto 7.3.2017 Tämä on vuonna 2017 uusitun Kauneimpien Joululaulujen visuaalisen ilmeen ohjeisto. Ohjeiston mukana toimitetaan alkuperäiset logotiedostot,

Lisätiedot

Paluumuuttajien työllistyminen Uudenmaan ja palvelut liiton GRAAFINEN OHJEISTO. Selvitystyön raportti

Paluumuuttajien työllistyminen Uudenmaan ja palvelut liiton GRAAFINEN OHJEISTO. Selvitystyön raportti Paluumuuttajien työllistyminen Uudenmaan ja palvelut liiton GRAAFINEN OHJEISTO Selvitystyön raportti Päivitetty 3/2015 GRAAFINEN OHJEISTO TUNNUS 3 TUNNUKSEN VERSIOT JA KÄYTTÖ 4 VÄRIT 5 GRAAFINEN ELEMENTTI

Lisätiedot

Ruotsi uudistaa setelit ja kolikot

Ruotsi uudistaa setelit ja kolikot Ruotsi uudistaa setelit ja kolikot TARKISTA RAHASI! S V E R I G E S R I K S B A N K 1 kruunu 2 kruunua 5 kruunua 10 kruunua Ruotsi uudistaa setelit ja kolikot Ruotsissa otetaan vuosien 2015 ja 2016 aikana

Lisätiedot

KIERTOKIRJE KOKOELMA

KIERTOKIRJE KOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJE KOKOELMA 1956 N:o 51 N:o 51. Kiertokirje Eräiden valtion varoista suoritettavien eläkkeiden järjestelystä on annettu seuraavat säännökset: I. Laki Annettu Helsingissä

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2001 Julkaistu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2001 N:o 43 45 SISÄLLYS N:o Sivu 43 Laki Pohjoismaiden välillä tehdyn avioliittoa,

Lisätiedot

Pihlajapiiri Senioritalo Sandels Välskärinkatu 4, Töölö TIISTAISIN KLO

Pihlajapiiri Senioritalo Sandels Välskärinkatu 4, Töölö TIISTAISIN KLO Pihlajapiiri Senioritalo Sandels Välskärinkatu 4, Töölö TIISTAISIN KLO 13.00 14.30 Senioritoiminnan järjestämä kerhoryhmä on kaikille ikääntyneille ihmisille maksuton. Voit osallistua ryhmään silloin,

Lisätiedot

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 8 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Johdanto Seuraavassa esitetään yhteenveto tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Euroopan komission esittämästä

Lisätiedot

A8-0260/1. Tarkistus 1 Claude Moraes kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta

A8-0260/1. Tarkistus 1 Claude Moraes kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta 25..207 A8-0260/ Tarkistus Claude Moraes kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta Mietintö A8-0260/206 Mariya Gabriel Kolmannet maat, joiden kansalaisilla on oltava viisumi

Lisätiedot

SISÄLLYS. eurooppalaiseen sopimukseen liitetyn tiemerkintöjä käsittelevän pöytäkirjan muutosten voimaansaattamisesta N:o 187.

SISÄLLYS. eurooppalaiseen sopimukseen liitetyn tiemerkintöjä käsittelevän pöytäkirjan muutosten voimaansaattamisesta N:o 187. SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä maaliskuuta 2006 N:o 187 193 SISÄLLYS N:o Sivu 187 Laki verkkotunnuslain muuttamisesta... 593 188 verkkotunnushallinnosta Ahvenanmaan maakunnassa...

Lisätiedot

Aarnikotka pohjoisen kullan vartija

Aarnikotka pohjoisen kullan vartija Aarnikotka pohjoisen kullan vartija Logon alkuperä Aarnikotka määritellään yleisesti tarueläimeksi, joka on puoliksi kotka ja puoliksi leijona. Ikonisesta hahmosta tuli UPM:n symboli vuonna 1899 järjestetyn

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

1 Arkistolaitos Graafiset ohjeet. Arkistolaitos Graafiset ohjeet

1 Arkistolaitos Graafiset ohjeet. Arkistolaitos Graafiset ohjeet 1 Arkistolaitos Graafiset ohjeet Arkistolaitos Graafiset ohjeet 2 Arkistolaitos Graafiset ohjeet Sisältö Graafisen ohjeistuksen tarkoitus... 2 Värit... 3 Tunnukset... 4 Typografia... 6 Sovelluksia... 7

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2007 Julkaistu Helsingissä 16 päivänä huhtikuuta 2007 N:o 39 40 SISÄLLYS N:o Sivu 39 Laki Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden

Lisätiedot

Naisten kunnallinen äänoikeus ja vaalikelpoisuus 100 vuotta. Kari Prättälä

Naisten kunnallinen äänoikeus ja vaalikelpoisuus 100 vuotta. Kari Prättälä Naisten kunnallinen äänoikeus ja vaalikelpoisuus 100 vuotta Kari Prättälä 14.12.2017 Naiset kunnallisessa päätöksenteossa Naisten äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden laajentaminen oli osa kamppailua valtiollisen

Lisätiedot

Drottningholmin linna

Drottningholmin linna 1 Drottningholmin linna Drottninholmin linnan puiston puolelta Drottningholmin linna (ruots. Drottningholms slott) on Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto. Se sijaitsee Ekerön kunnan Drottningholmissa,

Lisätiedot

Taulu 1 HELMIKUUN MANIFESTI VENÄLÄISTÄMINEN ALKAA (NS. 1. SORTOKAUSI)

Taulu 1 HELMIKUUN MANIFESTI VENÄLÄISTÄMINEN ALKAA (NS. 1. SORTOKAUSI) Taulu 1 HELMIKUUN MANIFESTI VENÄLÄISTÄMINEN ALKAA (NS. 1. SORTOKAUSI) Venäjän tarve yhtenäistyä, erityisesti rajamaakuntia venäläistämällä, johti Suomen osalta Helmikuun manifestin julistamiseen 15.2.1899.

Lisätiedot

1.Esipuhe. Esipuhe. Graafinen ohjeisto Rauman Lukko

1.Esipuhe. Esipuhe. Graafinen ohjeisto Rauman Lukko Sisällys Sisällys 1. Esipuhe Teksti 2. Liikemerkki ja värit eri käyttötilanteissa 2.1 Esimerkkejä liikemerkin käytöstä eri taustoissa 3. Liikemerkin mitat ja suoja-alue 4. Logo ja liikemerkki 5. Slogan

Lisätiedot

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA 1955 N:o 88 N:o 88. Kiertokirje Eräiden valtion varoista suoritettavien eläkkeiden järjestelystä on annettu seuraavat säännökset ja määräykset: I. Laki

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2008 Julkaistu Helsingissä 26 päivänä marraskuuta 2008 N:o 104 105 SISÄLLYS N:o Sivu 104 Laki pohjoismaiden välillä tehdyn avioliittoa,

Lisätiedot

HE 237/2009 vp. (1303/2004) täydennettiin lain säännöksiä

HE 237/2009 vp. (1303/2004) täydennettiin lain säännöksiä Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vesienhoidon järjestämisestä annetun lain 2 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Vesienhoidon järjestämisestä annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Arvokas. Graafinen ohjeistus

Arvokas. Graafinen ohjeistus Graafinen ohjeistus Sinä olet arvokas! -ohjelma rakentaa yhdenvertaisempaa Suomea, jossa jokaisella lähtökohdista ja elämäntilanteesta riippumatta on mahdollisuus kokea olevansa merkityksellinen osa yhteisöä

Lisätiedot

Lippu-, nauha- ja merkkiohjesääntö

Lippu-, nauha- ja merkkiohjesääntö 1 Lippu-, nauha- ja merkkiohjesääntö 2 3 Lippu-, nauha- ja merkkiohjesäännössä on lueteltu yhdistyksen tunnukset ja huomionosoitukset sekä määrätään niiden myöntämisestä ja käytöstä. 4 01. YHDISTYKSEN

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 89/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sähkölain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sähkölain markkinavalvontaa koskevia säännöksiä. Esityksen

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2002 Julkaistu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 2002 N:o 96 98 SISÄLLYS N:o Sivu 96 Laki Pohjoismaiden välillä valtioiden eläkejärjestelmien

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2002 Julkaistu Helsingissä 17 päivänä heinäkuuta 2002 N:o 70 72 SISÄLLYS N:o Sivu 70 Laki Pohjoismaiden välillä elatusavun perimisestä

Lisätiedot

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu 1/6 Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu Suomen valtiovarainministeriön asettama Suomen itsenäisyyden 100- vuotisjuhlavuoden juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Seychellien

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 17.9.2007 KOM(2007) 525 lopullinen 2007/0192 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS euron väärentämisen torjunnan edellyttämistä toimenpiteistä annetun asetuksen (EY) N:o 1338/2001

Lisätiedot

Matkailun suuralueet sekä maakunnat

Matkailun suuralueet sekä maakunnat Matkailuvuosi 2017 Matkailun suuralueet sekä maakunnat Lähde: Visit Finlandin Rudolf-tilastopalvelu, Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Huomioitavaa vuositulosten vertailussa: Majoitustilaston

Lisätiedot

Tervetuloa Satakuntaan!

Tervetuloa Satakuntaan! Tervetuloa Satakuntaan! Yksi Suomen 18 maakunnasta Historiallinen maakunta, joka on mainittu ensi kerran vuonna 1331 Suomen tunnetuin historiallinen löytö hirvenpää 5000 eaa. löytyi Huittisista Sijaitsee

Lisätiedot