Lausunto 1074/2017/L 1(6) Ralf Sund Työ- ja elinkeinoministeriö TEM/949/ /2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunto 1074/2017/L 1(6) Ralf Sund Työ- ja elinkeinoministeriö TEM/949/ /2017"

Transkriptio

1 Lausunto 1074/2017/L 1(6) Työ- ja elinkeinoministeriö TEM/949/ /2017 HUOM. Varsinainen lausunto on annettu sähköisenä, jossa vastaukset annettiin järjestelmään asianomaiseen kohtaan. Tässä muistiossa on koonti annetuista vastauksista. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista, alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta ja yksityisistä rekrytointipalveluista sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta sekä luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kotoutumisen edistämisestä Lakiesitys julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista Tehokkaan työvoimapolitiikan yksi keskeisimmistä edellytyksistä on velvoittavuuden ja palvelujen tasapaino. Työttömillä työnhakijoilla tulee olla velvoitteita, mutta myös palveluja. Ministeriön esitys laeiksi työvoimapolitiikasta eivät täytä tätä keskeisintä kriteeriä. Työnhakijoille tarvittavat palvelut vähenevät ja eri tavoin velvoittavuutta lisätään. Palvelujen toivotaan tehostuvat ja lisääntyvän digitalisoinnin myötä ja ulkoisten palvelujen tarjoajien lisääntyvän käytön myötä. Tämä on harhaluulo. Palvelujen vahva alueellistaminen maakunnille arveluttaa monin tavoin. Luonnoksessa lakiesitykseksi korostetaan maakuntien itsenäistä asemaa. Linjaukseen liittyy sudenkuoppia. Todennäköistä on, että kansalaiset oikeus saada yhdenvertaisia palveluja heikkenee. Toisaalta vahva maakunnallinen intressi voi hillitä työvoiman alueellista liikkuvuutta. Lakiesityksen luonnoksesta ei käy tarkalleen ilmi, miten asiakkaalle toimitetaan tieto työnhaun päättymisestä. STTK ei hyväksy tässä esitettyjä uusia velvoitteita ja pitää esitystä harkitsemattomana. STTK toteaa, että työttömyysturvan seuraamusjärjestelmästä muodostuisi entistä monimutkaisempi ja työnhakijoiden olisi hyvin vaikea tietää oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan.

2 Lausunto 1074/2017/L 2(6) Ehdotettu työnhakijoiden byrokraattinen seurantajärjestelmä ei auta työtöntä, ei luo työpaikkoja eikä paranna työllisyyttä. STTK suhtautuu sinänsä myönteisesti työttömien aktivointiin ja katsoo, että työnhakuun tarvitaan lisää tukea tarpeettoman valvonnan sijaan. STTK pitää huolestuttavana, että työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää ollaan erottamassa työnhakijoiden palveluista ja palveluprosessista. Myös työllistymissuunnitelmista on tarkoitus luopua eikä tilalle ole esitetty korvaavaa työllistymistä tukevaa konkreettista palvelua. STTK toteaa, että ehdotettuihin säännöksiin liittyy todella paljon tulkinnanvaraisuutta. Mitä säännöksissä tarkoitetaan esimerkiksi työnhakijalle soveltuvilla työpaikoilla ja kuka päättää siitä, että työnhakijan kaikki työhakemukset on tehty soveltuviin työtehtäviin? Epäselvää on myös, millainen ja minkä sisältöinen työpaikkahaku katsotaan yhdeksi oikeanlaiseksi työnhakuvelvoitteen täyttäväksi työnhauksi. STTK katsoo, että työvoimahallinnon lisäresurssit tulisi kohdistaa työnhaun valvonnan sijaan työvoimahallinnon henkilöstön lisäämiseen, työnhaun tukeen ja työttömien palveluihin. STTK huomauttaa, että työnhakijoita, joilla ei ole mahdollisuutta asioida verkossa, ei ole huomioitu esityksessä riittävästi. Jo peruskysymys siitä, missä työnhakija voi asioida, jos hän ei voi käyttää verkkopalvelua, on esityksessä jätetty määrittämättä. Tämä koskee sekä henkilökohtaista asiointia että mahdollista puhelinpalvelua. Koska ilmoitettavien tietojen määrä myös lisääntyisi uudistuksen johdosta merkittävästi, on tärkeää, että työnhakijoiden palveluprosessi suunniteltaisiin huomattavasti perusteellisemmin. Tämä on keskeistä myös siksi, että ilmoitettavilla tiedoilla on välitön vaikutus henkilön etuusoikeuteen. Ehdotetulla uudella työnhakuvelvoitteella voisi olla myös huomattavia työnvälitystä haittaavia vaikutuksia. On todennäköistä, että velvoitteen johdosta epätarkoituksenmukaiset työhakemukset lisääntyisivät merkittävästi. Tehottoman työnhaun lisäksi tämä johtaisi siihen, että työnantajat etsisivät työntekijöitä yhä useammin ilman julkista hakua. Näin avoimia työpaikkoja pysyisi nykyistä enemmän piilossa eikä työnvälitys voisi toimia tehokkaasti. Työvoimapoliittiset edellytykset Esityksessä ehdotetaan myös, että jatkossa ammatillista koulutusta vailla oleva nuori ei voisi enää sopia koulutukseen hakuvelvollisuuden korvaamisesta muilla toimilla, koska työllistymissuunnitelmista on tarkoitus luopua. Nuoren yksilöllinen tilanne voi kuitenkin olla sellainen, ettei hakeminen koulutukseen ole tarkoituksenmukaista vaan muut palvelut olisivat hänelle hyödyllisempiä. Tärkeää on, että näissä tilanteissa nuori saa työllistymisen tueksi tarvittavaa ohjausta ja palveluita. Tämän johdosta mahdollisuus korvata hakuvelvollisuus olisi syytä säilyttää.

3 Lausunto 1074/2017/L 3(6) Esityksessä on lisäksi täsmentämättä, kuka tekee päätökset ammatillisia valmiuksia vailla olevan nuoren koulutukseen hakeutumisvelvollisuudesta ja tähän liittyvistä sanktioista. Vuorotteluvapaalain muutokset Esityksenä on, että vuorotteluvapaata koskevien edellytysten selvittely siirrettäisiin TE-toimistoilta työttömyysetuuden maksajille. Epäselvää asiassa on, miten ja minkä tiedon perusteella sijaista koskeva työttömyysedellytys jatkossa todettaisiin. Mikäli tätä ei voitaisi selvittää suoraan rekisteritietojen perusteella, voi byrokratia vuorotteluvapaan toimeenpanossa lisääntyä tarpeettomasti. Työkokeilun aikamäärä on aivan liian pitkä. Lakiluonnoksessa ehdotetaan työkokeilun maksimimääräksi 12 kk (6 kk yhdellä työnantajalla). STTK ehdottaa aikojen puolittamista. STTK pitää tärkeänä muutosturvakonseptia. Sen jatkuvuus ja edelleen kehittäminen on tärkeää. Laki työttömyysturvalain muuttamisesta On perusteltua, että työllistymistä edistävänä palveluna pidettäisiin esityksen mukaan myös maakunnan tai palveluntuottajan järjestämää rekrytointia, työnhakua tai osaamista tukevaa palvelua. Tässä edellytyksenä kuitenkin olisi, että palvelua järjestetään keskimäärin vähintään neljä tuntia päivässä ja päivien lukumäärässä otettaisiin huomioon myös palvelun alkamisen ja päättymisen väliseltä ajalta päivät, joina työnhakijan ei ole tarkoitus osallistua palveluun. Tämä edellytys tuntirajan ylittymisestä monimutkaistaisi toimeenpanoa eikä ole siksi tarkoituksenmukainen. Säännös voisi johtaa myös epäselviin tilanteisiin, joissa työnhakijalla ei olisi varmuutta siitä, maksetaanko hänelle palvelun ajalta korotettua työttömyysetuutta ja kulukorvausta vai ei. Etuuden saamisen yleiset työvoimapoliittiset edellytykset Esityksessä ehdotetaan myös, että jatkossa ammatillista koulutusta vailla oleva nuori ei voisi enää sopia koulutukseen hakuvelvollisuuden korvaamisesta muilla toimilla, koska työllistymissuunnitelmista on tarkoitus luopua. Nuoren yksilöllinen tilanne voi kuitenkin olla sellainen, ettei hakeminen koulutukseen ole tarkoituksenmukaista vaan muut palvelut olisivat hänelle hyödyllisempiä. Tärkeää on, että näissä tilanteissa nuori saa työllistymisen tueksi tarvittavaa ohjausta ja palveluita. Tämän johdosta mahdollisuus korvata hakuvelvollisuus olisi syytä säilyttää. Esityksessä on lisäksi täsmentämättä, kuka tekee päätökset ammatillisia valmiuksia vailla olevan nuoren koulutukseen hakeutumisvelvollisuudesta ja tähän liittyvistä sanktioista.

4 Lausunto 1074/2017/L 4(6) Työvoimapoliittisesti moitittava menettely Esityksessä ehdotetaan oikeutta erota työstä, jos työtä ei tosiasiallisesti ole ollut tarjolla 12 viikon aikana tai jos työstä maksettava palkka on vähemmän kuin euroa kuukaudessa. STTK pitää tätä kyseistä säännöstä kannatettavana mutta 12 viikon tarkastelujakso on liian pitkä. STTK ehdottaa tarkastelujaksoksi korkeintaan kahdeksaa viikkoa. 4 : STTK toteaa, että uusi työstä kieltäytymistä koskeva säännöskokonaisuus on hyvin sekava. Säännöksissä on esimerkiksi määrittelemättä, mitä velvoittavilla työtarjouksilla tarkoitetaan, kun TE-toimistot eivät näitä enää tekisi jatkossa. Säännösehdotuksena on, että tilanteissa, joissa työnhakija on jättänyt hakematta työnantajan hänelle yksilöidysti tarjoamaa työpaikkaa, korvaukseton määräaika olisi 60 päivän sijaan 90 päivää. Esityksessä on täsmentämättä, mitä tarkoitetaan työnantajan yksilöidysti tarjoamalla työllä. Kun työnantajat ilmoittavat työnhakijoille avoinna olevista työpaikoistaan, niin miksi merkitystä olisi annettava sille, ilmoittaako työnantaja näistä työnhakijoille suoraan vai käytetäänkö tässä esimerkiksi työnvälityspalvelua? 8 a ja 8 b Esitys aktiivisesta työnhausta Esityksessä ehdotetaan uutta korvauksetonta määräaikaa aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä. Pääasiallisena esityksenä on, että työnhakijalla, joka laiminlyö työttömänä ollessaan hakea keskimäärin vähintään yhtä avointa työpaikkaa viikon aikana, ei olisi oikeutta työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta. Lisäksi työnhakijoille ehdotetaan viikoittaista raportointivelvollisuutta, jonka laiminlyönti johtaisi etuusoikeuden päättymiseen. Samalla työstä kieltäytymistä ja eroamista koskevat sanktiot säilytettäisiin. STTK ei hyväksy tässä esitettyjä uusia velvoitteita ja pitää esitystä täysin harkitsemattomana. STTK toteaa, että työttömyysturvan seuraamusjärjestelmästä muodostuisi entistä monimutkaisempi ja työnhakijoiden olisi hyvin vaikea tietää oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan. Ehdotettu työnhakijoiden byrokraattinen seurantajärjestelmä ei auta työtöntä, ei luo työpaikkoja eikä paranna työllisyyttä.+ STTK huomauttaa, että uuden työnhakuvelvoitteen seuraaminen, selvittely ja todentaminen useine rajoituksineen vaatisivat huomattavaa määrä työtä ja taloudellisia resursseja. On myös huomattava, että etuuspäätöksiin liittyvät valitukset lisääntyisivät todennäköisesti merkittävästi. Tätä korostaisi myös se, että työnhakuvelvoitteen lisäksi raportointivelvollisuuden laiminlyönti johtaisi työttömyysetuuden katkeamiseen. STTK katsoo, että työvoimahallinnon lisäresurssit tulisi kohdistaa työnhaun valvonnan sijaan työvoimahallinnon henkilöstön lisäämiseen, työnhaun tukeen ja työttömien palveluihin. STTK huomauttaa, että työnhakijoita, joilla ei ole mahdollisuutta asioida verkossa, ei ole huomioitu esityksessä riittävästi. Jo peruskysymys siitä, missä

5 Lausunto 1074/2017/L 5(6) työnhakija voi asioida, jos hän ei voi käyttää verkkopalvelua, on esityksessä jätetty määrittämättä. Tämä koskee sekä henkilökohtaista asiointia että mahdollista puhelinpalvelua. Koska ilmoitettavien tietojen määrä myös lisääntyisi uudistuksen johdosta merkittävästi, on tärkeää, että työnhakijoiden palveluprosessi suunniteltaisiin huomattavasti perusteellisemmin. Tämä on keskeistä myös siksi, että ilmoitettavilla tiedoilla on välitön vaikutus henkilön etuusoikeuteen. Ehdotetulla uudella työnhakuvelvoitteella voisi olla myös huomattavia työnvälitystä haittaavia vaikutuksia. On todennäköistä, että velvoitteen johdosta epätarkoituksenmukaiset työhakemukset lisääntyisivät merkittävästi. Tehottoman työnhaun lisäksi tämä johtaisi siihen, että työnantajat etsisivät työntekijöitä yhä useammin ilman julkista hakua. Näin avoimia työpaikkoja pysyisi nykyistä enemmän piilossa eikä työnvälitys voisi toimia tehokkaasti. STTK ei hyväksy tässä esitettyjä uusia velvoitteita ja pitää esitystä täysin harkitsemattomana. STTK toteaa, että työttömyysturvan seuraamusjärjestelmästä muodostuisi entistä monimutkaisempi ja työnhakijoiden olisi hyvin vaikea tietää oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan. Ehdotettu työnhakijoiden byrokraattinen seurantajärjestelmä ei auta työtöntä, ei luo työpaikkoja eikä paranna työllisyyttä. STTK suhtautuu myönteisesti työttömien aktivointiin ja katsoo, että työnhakuun tarvitaan lisää tukea tarpeettoman valvonnan sijaan. STTK pitää huolestuttavana, että työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää ollaan erottamassa työnhakijoiden palveluista ja palveluprosessista. Myös työllistymissuunnitelmista on tarkoitus luopua eikä tilalle ole esitetty korvaavaa työllistymistä tukevaa konkreettista palvelua. STTK toteaa, että ehdotettuihin säännöksiin liittyy todella paljon tulkinnanvaraisuutta. Mitä säännöksissä tarkoitetaan esimerkiksi työnhakijalle soveltuvilla työpaikoilla ja kuka päättää siitä, että työnhakijan kaikki työhakemukset on tehty soveltuviin työtehtäviin? Epäselvää on myös, millainen ja minkä sisältöinen työpaikkahaku katsotaan yhdeksi oikeanlaiseksi työnhakuvelvoitteen täyttäväksi työnhauksi. STTK huomauttaa, että uuden työnhakuvelvoitteen seuraaminen, selvittely ja todentaminen useine rajoituksineen vaatisivat huomattavaa määrä työtä ja taloudellisia resursseja. On myös huomattava, että etuuspäätöksiin liittyvät valitukset lisääntyisivät todennäköisesti merkittävästi. Tätä korostaisi myös se, että työnhakuvelvoitteen lisäksi raportointivelvollisuuden laiminlyönti johtaisi työttömyysetuuden katkeamiseen. STTK katsoo, että työvoimahallinnon lisäresurssit tulisi kohdistaa työnhaun valvonnan sijaan työvoimahallinnon henkilöstön lisäämiseen, työnhaun tukeen ja työttömien palveluihin. Ehdotetulla uudella työnhakuvelvoitteella voisi olla myös huomattavia työnvälitystä haittaavia vaikutuksia. On todennäköistä, että velvoitteen johdosta epätarkoituksenmukaiset työhakemukset lisääntyisivät merkittävästi.

6 Lausunto 1074/2017/L 6(6) Tehottoman työnhaun lisäksi tämä johtaisi siihen, että työnantajat etsisivät työntekijöitä yhä useammin ilman julkista hakua. Näin avoimia työpaikkoja pysyisi nykyistä enemmän piilossa eikä työnvälitys voisi toimia tehokkaasti. Laki vuorotteluvapaalain muuttamisesta Esityksenä on, että vuorotteluvapaata koskevien edellytysten selvittely siirrettäisiin TE-toimistoilta työttömyysetuuden maksajille. Epäselvää asiassa on, miten ja minkä tiedon perusteella sijaista koskeva työttömyysedellytys jatkossa todettaisiin. Mikäli tätä ei voitaisi selvittää suoraan rekisteritietojen perusteella, voi byrokratia vuorotteluvapaan toimeenpanossa lisääntyä tarpeettomasti. Lisätiedot: pääekonomisti Ralf Sund,

Aktiivinen työnhaku - Alustavia ehdotuksia työttömyysturvan seuraamusmuutoksiksi

Aktiivinen työnhaku - Alustavia ehdotuksia työttömyysturvan seuraamusmuutoksiksi Aktiivinen työnhaku - Alustavia ehdotuksia työttömyysturvan seuraamusmuutoksiksi 10.5.2017 Valmistelutilanne: Lausuntokierroksella (5.5. 16.6.) kolme luonnosta hallituksen esitykseksi: HE laeiksi julkisista

Lisätiedot

Laki julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista. Lausunto 1 (5) SAK / Työ ja turva -osasto/pv/ea

Laki julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista. Lausunto 1 (5) SAK / Työ ja turva -osasto/pv/ea Lausunto 1 (5) SAK 12732 / 2017 Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi TEM/949/03.01.01/2017 Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista,

Lisätiedot

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010).

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010). LAUSUNTOKYSELY: Hallituksen esitykset eduskunnalle laeiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista, alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta ym. sekä laiksi kotoutumisen edistämisestä

Lisätiedot

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010).

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010). 1 LAUSUNTOKYSELY: Hallituksen esitykset eduskunnalle laeiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista, alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta ym. sekä laiksi kotoutumisen edistämisestä

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI NS. OMATOIMISEN TYÖN- HAUN MALLISTA (TÄYDENTÄÄ HALLITUKSEN ESITYSTÄ HE 93/2018 VP)

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI NS. OMATOIMISEN TYÖN- HAUN MALLISTA (TÄYDENTÄÄ HALLITUKSEN ESITYSTÄ HE 93/2018 VP) 4.9.2018 EOAK/3475/2018 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Päivi Pihlajisto LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI NS. OMATOIMISEN TYÖN-

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle ns. omatoimisen työhaun mallista (täydentää hallituksen esitystä HE 93/2018 vp)

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle ns. omatoimisen työhaun mallista (täydentää hallituksen esitystä HE 93/2018 vp) Lausunto 1102/2018/L 1(6) Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi Viite: TEM/949/03.01.2017, TEM031:00/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle ns. omatoimisen työhaun mallista (täydentää

Lisätiedot

Lausunto 1 (5)

Lausunto 1 (5) Lausunto 1 (5) Työ- ja elinkeinoministeriö/tem PL 32 00023 VALTIONEUVOSTO Lausuntopyyntö 28.6.2018 TEM/949/03.01.01/2017 Pirkanmaan TE-toimiston lausunto; Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle ns.

Lisätiedot

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta Laki työttömyysturvalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan työttömyysturvalain (1290/2002) 2 luvun 1 :n 2 momentin johdantokappale, 10 :n 2 momentin 2 4 kohta, 13 :n 1 momentti ja

Lisätiedot

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010).

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010). LAUSUNTOKYSELY: Hallituksen esitykset eduskunnalle laeiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista, alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta ym. sekä laiksi kotoutumisen edistämisestä

Lisätiedot

Työttömyysturvan muutokset. Jenni Korkeaoja , Tampere

Työttömyysturvan muutokset. Jenni Korkeaoja , Tampere Työttömyysturvan muutokset Jenni Korkeaoja 21.10.2017, Tampere Työttömyys tänään Työttömyyden trendi laskussa koko Suomessa Suomi pääsemässä kiinni maailmantalouden ja Euroopan talouden kasvuun 202 000

Lisätiedot

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010).

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010). AMKE ry:n lausunto luonnokseen hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista, laiksi alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta ja laiksi yksityisistä

Lisätiedot

Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa

Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa Pohjustusta aiheeseen OTK Päivi Siukkola, Pellervo-Seura Työttömyysturvan hakumenettely: asiakkaana TEtoimistossa Oikeustieteen kandidaatti

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTO

KESKI-SUOMEN TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTO KESKI-SUOMEN TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTO 15.11.2013 Asiantuntija/Alkukartoitus Jaana Haikarainen 1 Vailla ammatillista koulutusta olevien nuorten 17-24 - vuotiaiden työttömyysetuus oikeuksineen ja velvollisuuksineen.

Lisätiedot

Säädösvalmistelun tilanne

Säädösvalmistelun tilanne Säädösvalmistelun tilanne Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalvelusta Laki rekrytointi- ja osaamispalveluista 1.3.2017 Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista luo perustan maakunnallisille

Lisätiedot

Viite: Työ- ja elinkeinoministeriön lausuntopyyntö (TEM/949/ /2017)

Viite: Työ- ja elinkeinoministeriön lausuntopyyntö (TEM/949/ /2017) LAUSUNTO 1 / 10 27.6.2017 EOAK/3216/2017 Työ- ja elinkeinoministeriö PL 32 00023 VALTIONEUVOSTO kirjaamo@tem.fi Viite: Työ- ja elinkeinoministeriön lausuntopyyntö 5.5.2017 (TEM/949/03.01.01/2017) Lausuntopyyntö

Lisätiedot

Laki työttömyysturvan aktiivimallista

Laki työttömyysturvan aktiivimallista Laki työttömyysturvan aktiivimallista voimaan 1.1.2018 työttömän on 65 päivän tarkastelujakson aikana täytettävä aktiivisuusedellytys tarkastelujakso on 65 työttömyysetuuden maksupäivää eli noin kolme

Lisätiedot

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010).

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010). LAUSUNTOKYSELY: Hallituksen esitykset eduskunnalle laeiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista, alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta ym. sekä laiksi kotoutumisen edistämisestä

Lisätiedot

Kasvupalveluita koskevan uudistuksen tilannekatsaus

Kasvupalveluita koskevan uudistuksen tilannekatsaus Kasvupalveluita koskevan uudistuksen tilannekatsaus Kuntamarkkinoiden lakiklinikka 13.9.2017 Tarja Krakau Suomen Kuntaliitto Valmisteilla olevat lait Lausuntokierroksella ovat olleet HE-luonnos laiksi

Lisätiedot

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta Laki työttömyysturvalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan työttömyysturvalain (1290/2002) 1 luvun 9 ja 2 a luvun 6 a, sellaisina kuin ne ovat, 1 luvun 9 laissa 1001/2012 ja 2 a luvun

Lisätiedot

Miten maakuntauudistus muuttaa työhakijoiden ja yritysten palveluja?

Miten maakuntauudistus muuttaa työhakijoiden ja yritysten palveluja? Miten maakuntauudistus muuttaa työhakijoiden ja yritysten palveluja? Tiedotustilaisuus Elinkeinoministeri Mika Lintilä Työministeri Jari Lindström 5.4.2018 Yritys- ja työllisyyspalveluista kasvupalveluja

Lisätiedot

Maakuntauudistus: Palvelut työnhakijoille ja yrittäjille. Tiedotustilaisuus Työministeri Jari Lindström

Maakuntauudistus: Palvelut työnhakijoille ja yrittäjille. Tiedotustilaisuus Työministeri Jari Lindström Maakuntauudistus: Palvelut työnhakijoille ja yrittäjille Tiedotustilaisuus Työministeri Jari Lindström 27.6.2018 Kasvupalvelu-uudistukseen liittyvä lainsäädäntö Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista

Lisätiedot

Työttömyysetuuden saamisen vastikkeellisuus ja PL 19.2

Työttömyysetuuden saamisen vastikkeellisuus ja PL 19.2 Asiantuntijalausunto perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä HE 124/2017 vp eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Yleistä Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut

TE-toimiston palvelut TE-toimiston palvelut Suvi Lindén Asiantuntija Uudenmaan TE-toimisto 1 TE-toimiston palvelut työllistymisen edistämiseksi Työllistymisen tueksi: Työkokeilu Palkkatuki Kurssit ja valmennukset: Uravalmennus

Lisätiedot

Työllistämiskynnyksen madaltaminen pienissä yrityksissä. Tiedotustilaisuus

Työllistämiskynnyksen madaltaminen pienissä yrityksissä. Tiedotustilaisuus Työllistämiskynnyksen madaltaminen pienissä yrityksissä Tiedotustilaisuus 2.10.2018 Keskeiset tavoitteet ja vaikutusmekanismi Irtisanomiskynnyksen korkeudella on vaikutusta työllistämiskynnykseen. Virherekrytoinnin

Lisätiedot

HE 5/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta

HE 5/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi työttömyysturvalakiin säännökset ikääntyneiden työnhakijoiden

Lisätiedot

Työttömyysturvaan valmisteilla olevat muutokset. TVY ry syysseminaari Tiina Korhonen

Työttömyysturvaan valmisteilla olevat muutokset. TVY ry syysseminaari Tiina Korhonen Työttömyysturvaan valmisteilla olevat muutokset TVY ry syysseminaari 16.11.2017 Tiina Korhonen Muutokset työttömyysturvaan 1.1.2018 Yritystoiminnan aloittaminen työttömänä helpottuu HE 121/2017 vp; StVM

Lisätiedot

Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille

Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli Helena Koskela Alkava yritystoiminta ja työllistyminen omassa työssä Työttömyysturvalaki 2 luku,

Lisätiedot

Infotilaisuus Koskela Helena

Infotilaisuus Koskela Helena Infotilaisuus 26.01.2017 1 26.01.2017 Koskela Helena Työnhakijan haastattelut työttömän työnhakijan haastattelu tulee järjestää työttömyyden jatkuttua yhdenjaksoisesti kolmen kuukauden ajan ja sen jälkeen

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Aktiivisen työvoimapolitiikan meneillään olevat askeleet työvoimapolitiikan maakunnallistaminen/kunnallistaminen

Aktiivisen työvoimapolitiikan meneillään olevat askeleet työvoimapolitiikan maakunnallistaminen/kunnallistaminen Aktiivisen työvoimapolitiikan meneillään olevat askeleet työvoimapolitiikan maakunnallistaminen/kunnallistaminen 14.2.2017 Paasitorni Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Lähde: KEHA-keskus 2 14.2.2017 Kuntien

Lisätiedot

Muutosturvainfo PIONR

Muutosturvainfo PIONR Muutosturvainfo PIONR 08.05.2012 Jaakko Routavaara Muutosturva-asiantuntija jaakko.routavaara@te-toimisto.fi puh. 050 396 1723 1 FINGERPORI Positiivinen ajattelu Muutosturvan piiriin kuuluvalla työnhakijalla

Lisätiedot

Selkoesite. Muutosturva. te-palvelut.fi

Selkoesite. Muutosturva. te-palvelut.fi Selkoesite Muutosturva te-palvelut.fi Muutosturva Tämä esite kertoo muutosturvasta ja TE-palveluiden tuesta muutoksessa. Muutosturva koskee sinua, jos sinut on irtisanottu työstäsi tuotannollisista tai

Lisätiedot

Säädösvalmistelun tilanne Laki rekrytointi- ja osaamispalveluista

Säädösvalmistelun tilanne Laki rekrytointi- ja osaamispalveluista Säädösvalmistelun tilanne Laki rekrytointi- ja osaamispalveluista 8.2.2017 Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista luo perustan maakunnallisille kasvupalveluille Maakunnallisina kasvupalveluina

Lisätiedot

HE 2/2019 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettua lakia.

HE 2/2019 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettua lakia. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 6 luvun 7 :n ja 14 luvun 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

LAUSUNTO 1 (11)

LAUSUNTO 1 (11) LAUSUNTO 1 (11) Espoon lausunto hallituksen esityksiin eduskunnalle laeiksi julkisista rekrytointi ja osaamispalveluista, alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta ym. sekä laiksi kotoutumisen

Lisätiedot

Hallituksen esitys LAKI KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ

Hallituksen esitys LAKI KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ Hallituksen esitys LAKI KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ Kotoutumisen edistämisen suunnittelu sisältyy maakunnan ja kuntien aluekehitystä, hyvinvointia, terveyttä koskevaan suunnitteluun huolehditaan monialaisena

Lisätiedot

HE 210/2016 vp; yhteenveto muutoksista

HE 210/2016 vp; yhteenveto muutoksista HE 210/2016 vp; yhteenveto muutoksista Nykytila Kokoaika- ja osa-aikatyöstä voi kieltäytyä työttömyysetuutta menettämättä, jos työstä maksettava palkka, josta on vähennetty työn vastaanottamisesta aiheutuvat

Lisätiedot

Suomen kasvupalveluiden tuottajat ry (jäljempänä Kaspa) lausuu yleisesti esityksestä seuraavaa:

Suomen kasvupalveluiden tuottajat ry (jäljempänä Kaspa) lausuu yleisesti esityksestä seuraavaa: Lausunto HE 93/2018vp TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖLLE Hallituksen esitys (HE 93/2018 vp) eduskunnalle laeiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista, alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta

Lisätiedot

Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut

Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut palvelujohtaja, työnvälitys- ja yrityspalvelut Huhtiniemi Jukka palvelujohtaja, henkilöasiakaspalvelut Lehto Katri Sidosryhmätilaisuus 10.1.2017 Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Kasvupalveluuudistuksesta. Nuori2017 tapahtuma , Tampere Erityisasiantuntija Hanna Liski-Wallentowitz

Kasvupalveluuudistuksesta. Nuori2017 tapahtuma , Tampere Erityisasiantuntija Hanna Liski-Wallentowitz Kasvupalveluuudistuksesta Nuori2017 tapahtuma 27.3.2017, Tampere Erityisasiantuntija Hanna Liski-Wallentowitz TE-toimistojen nykyiset tehtävät ja palvelut Laki elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksista

Lisätiedot

TE-palvelut. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto

TE-palvelut. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto TE-palvelut Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto 5.11. TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista TE-palvelut ovat julkisia työ- ja elinkeinopalveluita, joita tarjoavat Työ- ja

Lisätiedot

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Maa- ja metsätalousvaliokunta 25.4.2018 Työ- ja elinkeinoministeriö Tuula Manelius

Lisätiedot

Maakunta- ja kasvupalvelu-uudistuksen vaikutukset työttömien palveluihin

Maakunta- ja kasvupalvelu-uudistuksen vaikutukset työttömien palveluihin Maakunta- ja kasvupalvelu-uudistuksen vaikutukset työttömien palveluihin TVY ry syysseminaari 16.11.2017 Tiina Korhonen Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista (kasvupalvelulaki) Maakuntalaki

Lisätiedot

Monialainen työllisyyttä edistävä yhteispalvelu (TYP) - jatkonäkymät. Maakuntafoorumi Helsingissä Hallitusneuvos Tiina Korhonen

Monialainen työllisyyttä edistävä yhteispalvelu (TYP) - jatkonäkymät. Maakuntafoorumi Helsingissä Hallitusneuvos Tiina Korhonen Monialainen työllisyyttä edistävä yhteispalvelu (TYP) - jatkonäkymät Maakuntafoorumi 4.12.2018 Helsingissä Hallitusneuvos Tiina Korhonen Miltä työllisyystilanne näyttää? 231 100 työtöntä työnhakijaa -

Lisätiedot

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz TE-toimiston uudistettu palvelumalli Palvelumalli perustuu

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 100/43/2017. Työ- ja elinkeinoministeriö TEM:n lausuntopyyntö (TEM/949/03.01.

OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 100/43/2017. Työ- ja elinkeinoministeriö TEM:n lausuntopyyntö (TEM/949/03.01. OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 100/43/2017 Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi TEM:n lausuntopyyntö 5.5.2017 (TEM/949/03.01.01/2017) LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ

Lisätiedot

Keppiä vai porkkanaa - palveluja ja tukea vai uusia rangaistuksia

Keppiä vai porkkanaa - palveluja ja tukea vai uusia rangaistuksia Keppiä vai porkkanaa - palveluja ja tukea vai uusia rangaistuksia Saana Siekkinen Hankepäällikkö Työttömyysturvan kehittämishanke 3.10.2018 Jyväskylä 1.1.2001 1.1.2002 1.1.2003 1.1.2004 1.1.2005 1.1.2006

Lisätiedot

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto MUUTOKSET PALKKATUKEEN Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Välityömarkkinatoimijoille määräkiintiöt - yhdistyksille,

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010).

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010). LAUSUNTOKYSELY: Hallituksen esitykset eduskunnalle laeiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista, alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta ym. sekä laiksi kotoutumisen edistämisestä

Lisätiedot

TE-palveluja alueellisesti

TE-palveluja alueellisesti 1 2015 TE-palveluja alueellisesti Kaakkois-Suomen TE- Toimialue: Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnat Toimipaikat: Hamina, Imatra, Kotka, Kouvola ja Lappeenranta Työvoiman palvelukeskukset: Hamina,

Lisätiedot

TYP-toiminta sekä alueiden kehittämisen ja kasvupalvelujen vaikutukset työllistämiseen Anna-Liisa Lämsä

TYP-toiminta sekä alueiden kehittämisen ja kasvupalvelujen vaikutukset työllistämiseen Anna-Liisa Lämsä TYP-toiminta sekä alueiden kehittämisen ja kasvupalvelujen vaikutukset työllistämiseen Mikä TYP on? TYP eli työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu on toimintamalli, jossa TE-toimisto, kunta

Lisätiedot

Työllisyyskokeilut myönteisiä odotuksia ja mahdollisuuksia?

Työllisyyskokeilut myönteisiä odotuksia ja mahdollisuuksia? Työllisyyskokeilut myönteisiä odotuksia ja mahdollisuuksia? Kuntamarkkinat 15.9.2016 Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Pitkäaikaistyöttömyyden vuosihinta on 8 800 000 000 Laskelma vuoden 2014 kustannuksista

Lisätiedot

Selkoesite. Muutosturva. te-palvelut.fi

Selkoesite. Muutosturva. te-palvelut.fi Selkoesite Muutosturva te-palvelut.fi Muutosturva Tämä esite kertoo muutosturvasta ja TE-toimiston palveluista. Muutosturva koskee sinua, jos sinut on irtisanottu työstäsi tuotannollisista tai taloudellisista

Lisätiedot

Etelä-Savon välityömarkkinat ja työllisyyden hoidon haasteet 2015

Etelä-Savon välityömarkkinat ja työllisyyden hoidon haasteet 2015 Etelä-Savon välityömarkkinat ja työllisyyden hoidon haasteet 2015 Verkostoja hyödyntäen järjestöjen kautta aitoon työllistymiseen 15.10.2014 1 17.10.2014 Etelä-Savon TE-toimisto/ Rakennepoliittinen ohjelman

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ELY-keskus toteaa lausunnossaan seuraavaa (TE-toimistojen kommentit omana kohtanaan lausunnon lopussa):

Kaakkois-Suomen ELY-keskus toteaa lausunnossaan seuraavaa (TE-toimistojen kommentit omana kohtanaan lausunnon lopussa): LAUSUNTO KASELY/498/00.02.00/2012 10.8.2012 Työ- ja elinkeinoministeriö Viite Asia TEMin lausuntopyyntö; luonnos hallituksen esitykseksi laiksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta sekä eräiden siihen

Lisätiedot

HE 44/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 44/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 44/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 3 luvun 7 :n ja 4 luvun :n sekä työttömyysturvalain 8 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinotoimiston menettely työttömyysturva-asian selvittämisessä

Työ- ja elinkeinotoimiston menettely työttömyysturva-asian selvittämisessä ANONYMISOITU PÄÄTÖS 30.08.2018 Dnro OKV/1729/1/2017 1/6 ASIA Työ- ja elinkeinotoimiston menettely työttömyysturva-asian selvittämisessä KANTELU Kantelija on oikeuskanslerille 4.9.2017 osoittamassaan kirjoituksessa

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinotoimisto on antanut 5.3.2015 päivätyn selvityksen.

Työ- ja elinkeinotoimisto on antanut 5.3.2015 päivätyn selvityksen. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 25.09.2015 Dnro OKV/2201/1/2014 1/5 ASIA Neuvonta työttömyysetuutta koskevassa asiassa KANTELU Kantelija arvostelee 29.12.2014 oikeuskanslerille osoittamassaan kantelussa työ- ja elinkeinotoimiston

Lisätiedot

1. Laki julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista. Lausunto 1(5) Työ- ja elinkeinoministeriö

1. Laki julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista. Lausunto 1(5) Työ- ja elinkeinoministeriö Lausunto 1(5) Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi ASIA: VIITE: Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista, laiksi alueiden

Lisätiedot

Aluekehitys- ja kasvupalvelulakiluonnos

Aluekehitys- ja kasvupalvelulakiluonnos M A A K U N TA U U D I S T U S Aluekehitys- ja kasvupalvelulakiluonnos lausunnon valmistelu Työvaliokunta 31.3.2017 Tuija Puumala 13.4.2017 Maakunnallinen näkökulma 1 Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista

Lisätiedot

Työsopimuslain ja työttömyysturvalain muuttaminen. tiedotustilaisuus työministeri Jari Lindström

Työsopimuslain ja työttömyysturvalain muuttaminen. tiedotustilaisuus työministeri Jari Lindström Työsopimuslain ja työttömyysturvalain muuttaminen tiedotustilaisuus 8.11.2018 työministeri Jari Lindström Irtisanomisesta yleensä Työnantaja voi irtisanoa työsopimuksen 1) työntekijästä johtuvasta syystä

Lisätiedot

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 Tavoite Nopeampi työllistyminen ja muutoksen aikaisen turvan lisääminen tuotannollisissa ja taloudellisissa irtisanomistilanteissa ja pidempiaikaisissa lomautustilanteissa (vähintään

Lisätiedot

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko Työllistämisvelvoite Eija Ahava 26.1.2017 1 Työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluminen JTYPL 11 luku 1 Kunnan työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluu vuonna 1950 tai sen jälkeen syntynyt henkilö, joka on

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJANOTE Kokouspäivämäärä Rauman kaupungin päätös jättäytyä pois työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisesta kokeilusta

PÖYTÄKIRJANOTE Kokouspäivämäärä Rauman kaupungin päätös jättäytyä pois työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisesta kokeilusta RAUMAN KAUPUNKI Kaupunginhallitus PÖYTÄKIRJANOTE Kokouspäivämäärä 22.5.2017 Sivu 1(2) 280 Rauman kaupungin päätös jättäytyä pois työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisesta kokeilusta KH 280 22.5.2017

Lisätiedot

Työnhakijan TE-palvelut verkossa

Työnhakijan TE-palvelut verkossa 1.2017 Työnhakijan TE-palvelut verkossa Juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii OMA ASIOINTI te-palvelut.fi Oma asiointi -palvelu Asioi TE-toimiston kanssa verkossa henkilöasiakkaan Oma asiointi -palvelussa.

Lisätiedot

Palkkatuki Uudenmaan TE-toimisto, Palkkatukiyksikkö

Palkkatuki Uudenmaan TE-toimisto, Palkkatukiyksikkö Palkkatuki 1 Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 7 luku 1 - Palkkatuki Työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jonka TE-toimisto myöntää työnantajalle palkkauskustannuksiin

Lisätiedot

Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa

Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa Kuinka lakia luetaan seminaari 31.10.2018 Tampere Juristi Eeva Vartio Kela Esityksen sisältö Kenelle maksetaan työttömyysetuutta? Kuka päättää työttömyysturvasta?

Lisätiedot

Työllisyydenhoito kunnassa

Työllisyydenhoito kunnassa Työllisyydenhoito kunnassa Kuntamarkkinat 14.9.2016 Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Pitkäaikaistyöttömyyden vuosihinta on 8 800 000 000 Laskelma vuoden 2014 kustannuksista Lähde: TEM/Heikki Räisänen,

Lisätiedot

Keski-Suomen TE-palvelut

Keski-Suomen TE-palvelut Keski-Suomen TE-palvelut Kirsi Elg Asiantuntija, Tuetun ja moniammatillisen tuen palvelut Toimialue: Keski-Suomi Toimipaikat: Jyväskylä, Äänekoski, Jämsä Yhteispalvelupisteet: Joutsa, Kannonkoski, Karstula,

Lisätiedot

Kasvupalvelulait työllisyyden edistämisessä

Kasvupalvelulait työllisyyden edistämisessä Kasvupalvelulait työllisyyden edistämisessä Työtä vailla maakuntamallissa - Järjestöjen kasvupalveluseminaari 21.2.2018 Hanna Liski-Wallentowitz Kasvupalvelulakikokonaisuus Laki alueiden kehittämisestä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö: Laki julkisen työvoima- ja yrityspalveluiden alueellisesta tarjoamista ja työelämäkokeilua koskevasta kokeilusta

Lausuntopyyntö: Laki julkisen työvoima- ja yrityspalveluiden alueellisesta tarjoamista ja työelämäkokeilua koskevasta kokeilusta Lausuntopyyntö: Laki julkisen työvoima- ja yrityspalveluiden alueellisesta tarjoamista ja työelämäkokeilua koskevasta kokeilusta 105/00.04.00/2017 Kaupunginhallitus 13.03.2017 84 Valmistelu: Työllisyyspäällikkö

Lisätiedot

TYÖHÖNVALMENNUS PALKKATUKIJAKSOLLA.

TYÖHÖNVALMENNUS PALKKATUKIJAKSOLLA. TYÖHÖNVALMENNUS PALKKATUKIJAKSOLLA www.valmennuskeskuspublic.fi 2018 TYÖHÖNVALMENNUS VÄLITYÖMARKKINOILLA KENELLE? Välityömarkkinoilla palkkatukijaksolla yhdistyksissä olevat työntekijät. Työntekijällä

Lisätiedot

KOTOLAKI TULEE OLETKO VALMIS? Vanhempi hallitussihteeri Juha-Pekka Suomi

KOTOLAKI TULEE OLETKO VALMIS? Vanhempi hallitussihteeri Juha-Pekka Suomi KOTOLAKI TULEE OLETKO VALMIS? Vanhempi hallitussihteeri Juha-Pekka Suomi Miksi kotolaki uudistetaan? Maakunta-, sosiaali- ja terveydenhuolto- sekä aluekehitys- ja kasvupalvelu-uudistukset vaikuttavat merkittävästi

Lisätiedot

LAUSUNTO. Lausuntopyyntö , dnrot TEM/503/ , hankenro TEM020:00/2018

LAUSUNTO. Lausuntopyyntö , dnrot TEM/503/ , hankenro TEM020:00/2018 LAUSUNTO 6.4.2018 KEHA/1272/2018 Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi Lausuntopyyntö 5.3.2018, dnrot TEM/503/03.01.01.2018, hankenro TEM020:00/2018 LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI

Lisätiedot

muuttamisesta Päätös Laki julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 11 luvun 2 ja 3 :n muuttamisesta

muuttamisesta Päätös Laki julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 11 luvun 2 ja 3 :n muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 156/2008 vp Hallituksen esitys laeiksi julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 11 luvun 2 ja 3 :n, työttömyysturvalain ja vuorotteluvapaalain 17 :n muuttamisesta Asia Hallitus on

Lisätiedot

Työllisyydenhoidon lakimuutokset. 24.9.2014 Siuntio Työllisyyspalveluiden johtaja Anu Tirkkonen Vantaan kaupunki

Työllisyydenhoidon lakimuutokset. 24.9.2014 Siuntio Työllisyyspalveluiden johtaja Anu Tirkkonen Vantaan kaupunki Työllisyydenhoidon lakimuutokset 24.9.2014 Siuntio Työllisyyspalveluiden johtaja Anu Tirkkonen Vantaan kaupunki Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta

Lisätiedot

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010).

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010). LAUSUNTOKYSELY: Hallituksen esitykset eduskunnalle laeiksi julkisista rekrytointi ja osaamispalveluista, alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta ym. sekä laiksi kotoutumisen edistämisestä

Lisätiedot

Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä Heureka

Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä Heureka Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä 15.11.2016 Heureka Nuorten ohjautuminen nuorten työpajatoimintaan ja muuta ajankohtaista työja elinkeinoministeriöstä Ari-Pekka Leminen, TEM Sisältöä

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS. Kasvupalvelut

MAAKUNTAUUDISTUS. Kasvupalvelut MAAKUNTAUUDISTUS Kasvupalvelut 7.12.17 1 Kasvupalvelulakiehdotukseen tehdyt muutokset Oman palvelutuotannon kielto on poistettu. Maakunta voi päättää palvelutuotannon ulkoistamisen laajuuden. Halutessaan

Lisätiedot

TE-TOIMISTON ASIAKASPALVELU JA TYÖTTÖMYYSTURVAN AKTIIVIMALLI

TE-TOIMISTON ASIAKASPALVELU JA TYÖTTÖMYYSTURVAN AKTIIVIMALLI 1 / 5 12.12.2018 EOAK/1542/2018 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Päivi Pihlajisto TE-TOIMISTON ASIAKASPALVELU JA TYÖTTÖMYYSTURVAN AKTIIVIMALLI

Lisätiedot

Kasvupalvelu-uudistus ja Uudenmaan erillisratkaisu. Sami Sarvilinna, kansliapäällikkö

Kasvupalvelu-uudistus ja Uudenmaan erillisratkaisu. Sami Sarvilinna, kansliapäällikkö Kasvupalvelu-uudistus ja Uudenmaan erillisratkaisu Sami Sarvilinna, kansliapäällikkö Kasvupalvelu- ja maakuntauudistus Maakuntalaki Kasvupalvelulaki ml. Laki kasvupalveluiden järjestämisestä Uudenmaan

Lisätiedot

Kasvupalvelut ja monialainen yhteistyö. Jari Aaltonen Vastuuvalmistelija, kasvupalvelut

Kasvupalvelut ja monialainen yhteistyö. Jari Aaltonen Vastuuvalmistelija, kasvupalvelut Kasvupalvelut ja monialainen yhteistyö Jari Aaltonen Vastuuvalmistelija, kasvupalvelut 18.5.2018 Yritys- ja työllisyyspalveluista kasvupalveluja ELY-keskusten ja TE-toimistojen yritys- ja työllisyyspalvelut

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme henkilöstön hankinnan

Lisätiedot

Lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle:

Lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle: 16.6.2017 Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Asemapäällikönkatu 1 00520 Helsinki puh. 010 279 2720 tyopajayhdistys@tpy.fi TEM/949/03.01.01/2017 Lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle: Luonnoksista HE

Lisätiedot

Työttömyysturva 2018 Aktiivimalli ja sen vaikutukset asiakastyöhön

Työttömyysturva 2018 Aktiivimalli ja sen vaikutukset asiakastyöhön Työttömyysturva 2018 Aktiivimalli ja sen vaikutukset asiakastyöhön Aktiivimalli Aktiivimalli Tavoitteena lisätä työllisyyttä kannustamalla työttömiä työnhakijoita aktiivisuuteen ja omatoimisuuteen työttömyyden

Lisätiedot

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista HE 35/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista Liikenne- ja viestintävaliokunta kuuleminen 02.05. Anna Saarlo, Liikennevirasto 30.4.2018 Laki alueiden

Lisätiedot

Jäljennökset lausunnosta ja selvityksestä lähetetään kantelijalle tiedoksi ohessa.

Jäljennökset lausunnosta ja selvityksestä lähetetään kantelijalle tiedoksi ohessa. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 01.03.2019 Dnro OKV/684/1/2018 1/5 ASIA Työnhakijan puutteellinen neuvonta TE-toimistossa KANTELU Kantelija on oikeuskanslerille osoittamassaan 11.4.2018 päivätyssä kirjoituksessa arvostellut

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 (HE 134/2016 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 (HE 134/2016 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 (HE 134/2016 vp) Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Henna Busk Pellervon taloustutkimus PTT 6.10.2016 Talouden näkymät PTT näkemys talous-

Lisätiedot

AMKEn lausunto hallituksen esitykseen laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista

AMKEn lausunto hallituksen esitykseen laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista AMKEn lausunto hallituksen esitykseen laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista Tervetuloa vastaamaan lausuntokyselyyn luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista.

Lisätiedot

Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus

Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Kasvupalvelut Etelä-Savossa 14.3.2018 Henkilöasiakkaiden palvelut Rytkönen Sirkka Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista, luonnos Lakiluonnos

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 10 luvun 3 :n ja työttömyysturvalain 7 luvun 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Alkusanat. Helsingissä

Alkusanat. Helsingissä MUUTOSTURVA 2 Alkusanat Muutosturvan tavoitteena on parantaa taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä irtisanotun työntekijän asemaa ja edistää

Lisätiedot

1(5) Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

1(5) Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle 1(5) 13.11.2017 Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN VASTINE SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNALLE PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN JA TYÖELÄMÄ- JA TASA-ARVOVALIOKUNNAN LAUSUNNOISTA HALLITUKSEN

Lisätiedot

julkisista rekrytointipalveluista ja osaamisen kehittämispalveluista

julkisista rekrytointipalveluista ja osaamisen kehittämispalveluista Luonnos 28.6.2018 Liite Rinnakkaistekstit 1. Laki julkisista rekrytointipalveluista ja osaamisen kehittämispalveluista Aiemmin ehdotettu laki (HE 93/2018 vp) Ehdotus 2 Määritelmät 2 Määritelmät Tätä lakia

Lisätiedot

Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Omaehtoinen opiskelu

Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Omaehtoinen opiskelu Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu 1 Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Työllistymistä edistävä palvelu Mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella tuettuna päätoimisia opintoja

Lisätiedot

Eduskunta M maa- ja metsätalousvaliokunta. Muistio

Eduskunta M maa- ja metsätalousvaliokunta. Muistio Eduskunta M maa- ja metsätalousvaliokunta Muistio 24.4.2018 TEM/22/00.01.02/2018 1/6 Viite: maa- ja metsätalousvaliokunta 25.4.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle HE 35/2018 vp laeiksi alueiden kehittämisestä

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömien omaehtoisen opiskelun tukemisesta annetun lain 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömien omaehtoisen opiskelun tukemisesta annetun lain 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömien omaehtoisen opiskelun tukemisesta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömien omaehtoisen

Lisätiedot

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010).

Esitys sisältää ehdotuksen laiksi kotoutumisen edistämisestä, joka korvaisi voimassa olevan lain (1386/2010). KEHA/1452/2017 LAUSUNTOKYSELY: Hallituksen esitykset eduskunnalle laeiksi julkisista rekrytointi- ja osaamispalveluista, alueiden kehittämisen ja kasvupalveluiden rahoittamisesta ym. sekä laiksi kotoutumisen

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014 esityksen ammatillisesta

Lisätiedot