ALKUOPAS FLASHIIN. 1. Johdantoa Flashiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALKUOPAS FLASHIIN. 1. Johdantoa Flashiin"

Transkriptio

1 1 ALKUOPAS FLASHIIN 1. Johdantoa Flashiin Flash on www-sivujen, multimedian ja animaation tuottamiseen tarkoitettu ohjelma, joka käyttää hyväkseen vektorigrafiikan ominaisuuksia. Flash ei ole rajoittunut HTML-kielen rajoitteisiin. Flashilla voit tuottaa myös laadukasta ja monipuolista mediasisältöä vaikkapa webbiin tai erilaisiin esityksiin. Flashin sisältämät monet erilaiset ominaisuudet antavat tekijälle vapaat kädet tuottaa grafiikkaa, web-sivustoja, interaktiivisia kokonaisuuksia tai vain yksinkertaisia navigointipalkkeja, presentaatioita, portfolioita, julisteita, pelejä, interaktiivisia oppaita, yksittäisiä sovelluksia, myynti- ja markkinointiesityksiä Flash-tekniikka perustuu vektorigrafiikkkaan, mutta esityksiin voidaan tietysti tuoda eli importoida bittikarttagrafiikkaa eli kuvia. Tietysti flashiin pystyy tuomaan myös mediatiedostoja, kuten ääntä ja videota ja voihan sitä itsekin piirtää, kirjoittaa tai siirtää elementtejä leikepöydän kautta. ActionScript on ohjelmointikieli, jonka avulla Flash -esitystä voi ohjata, kontrolloida sen tapahtumia sekä reagoida käyttäjän toimiin. ActionScriptin perusteiden osaaminen helpottaa ja tehostaa Flashilla työskentelyä merkittävästi. Tällä kurssilla käytämme ActionScript versiota 2 (AS2). Flash-esitykset voidaan katsella sellaisilla laitteilla, joissa on Flash-selainlaajennus eli flash-plugi. Tämä mainio plugi on ehkä laajimmin levinnyt selainlaajenne ja sen voi tietysti ladata ilmaiseksi Adoben sivuilta. Nykyään (2011) täyttä flassiä voi katsella myös kännyköillä, joissa on Android 2.2 käyttis.

2 2 Flashin tiedostoformaatit Flash-työskentelyssä meillä on kaksi tiedostoformaattia: työtiedosto, jossa sisältöä luodaan ja käsitellään, päätteenä.fla sekä esitystiedosto, varsinainen juklkaistava flash-tiedosto, päätteenä.swf. Termejä Näyttämö (stage) - varsinainen työskentelyalue. Joka kohtauksella on oma näyttämönsä, jolla näkyy sillä hetkellä aikajanalla aktiivisena olevan kehyksen mukainen sisältö Aikajana (timeline) - esityksen etenemistä kuvastava liikejana. Sillä työskennellään kehysten ja kerrosten kanssa. Aikakursori näyttää missä aikajanan kehyksessä mennään Kehys (frame) - aikajanalla oleva yksittäinen frame, esitys etenee ja liikkuu kuljettaessa kehyksestä toiseen (oletusnopeus 12 fps eli kehystä sekunnissa). Avainkehys (keyframe) Avainkehys merkitsee muutosta, liikkeen alku- tai päätepistettä. Tavallinen kehys on avainkehysten välissä. Kohtaus (scene) - esitys voi sisältää useita (määrää ei rajoitettu) kohtauksia, jotka tallennettaessa liitetään yhteen. Sisällön tuottaminen yksinkertaistuu kun kokonaisuus jaetaan osiin. Symbolit ovat kirjastoon tallennettuja yleensä interaktiivisia elementtejä, graafisia symboleja, painikkeita tai elokuvaleikkeitä. Äänet ja bittikarttakuvat lisätään kirjastoon, vaikka ne eivät ole varsinaisia symboleja. Symboleja voi käyttää moneen kertaan. Motion Tween ohjelmallinen animointi, jolla voidaan animoida objektin paikkaa, kokoa, pyörimistä, läpinäkyvyytta ja väritystä. Taso (layer) tasojen pinoamisjärjestyksestä riippuu, mikä näkyy minkin objektin päällä tai alla. Objekteja ja liikettä on helppo sijoittaa päällekkäin, täysin toisistaan riippumatta. Jokainen liikkuva objekti kannattaa sijoittaa omalle tasolleen. On olemassa joitakin erikoistasoja kuten ohjaus- ja maskitaso. Hyödyllisiä näppäinyhdistelmiä - julkaise (testaa): omppu + Enter - lisää väliframe: F5 - lisää keyframe: F6 - lisää tyhjä keyframe: F7 - muuta symboliksi F8 - ActionScript-ikkuna: F9 - library-ikkuna: F11 - undo ctrl-z - poista frame tai useita :shift F5

3 3 2. Flash-käyttöliittymä Flash-ohjelman työtila sisältää paljon kelluvia ikkunoita. Kelluvina ikkunoina toimivat niin työkalurivit, paneelit, scripti-ikkuna, kirjasto ym. Kaikkien työkalujen ei tarvitse olla nähtävillä kaiken aikaa, vaan valitse oletusnäyttöön ne, joita tulet todennäköisimmin tarvitsemaan. Pienen kokemuksen jälkeen tiedät jo, mitä paneeleja omassa työssäsi eniten käytät. Yläreunasta löydät alasvetovalikot komentineen ja vasemmassa reunassa työkaluvalikko. Flashin käyttöliittymän paneelit ovat kelluvia ja voit siirrellä niitä, muuttaa niiden kokoa ja avata / sulkea niitä tarvittaessa. Suljetun paneelin saat avattua Windows-valikon kautta. Kuvassa on numeroitu seuraavat paneelit: 1. Stage eli näyttämö. Flash-esitys koostetaan tähän. Valkoinen alue on esityksen koko. Elementtejä voi sijoittaa myös harmaalle alueelle ja tuoda niitä esim. animaatiolla stagelle. 2. Layerit eli tasot. Flash-esityksen elementit tuodaan omille tasoilleen. Tasot kannattaa nimetä tason tarkoituksen mukaan. Flash-esityksellä ylemmällä tasolla olevat elementit näkyvät päällimmäisinä. Tasojen paikkaa voidaan vaihtaa hiirellä vetämällä. 3. Timeline eli aikajana. Esitys etenee aikajanaa pitkin frame (yksi ruutu aikajanalla) kerrallaan niin, että kaikki eritasoilla saman framen kohdalla olevat symbolit näkyvät yhtäaikaa. Oletuksena on, että 12 ruutua on yksi sekunti, joten 24 ruudun kohdalla on kulunut 2 sekuntia esityksen alusta. 4. Properties eli ominaisuudet-paneeli. Kun aktivoit symbolin flash-esityksessä stagella esim. hiirellä klikkaamalla, avautuu k.o. symbolin ominaisuudet properties-paneelissa. Tässä kuvassa on näkyvillä flash-

4 esityksen ominaisuudet, jossa voit muuttaa esim. esityksen kokoa (tässä size: 550 x 400 pixels), taustaväriä (background) tai montako framea esitetään sekunnissa (tässä 12 framea / sek.). 5. Library eli kirjasto. Kaikki objektit kuten kuvat, äänet, videot, symbolit tulevat kirjastoon, josta ne voidaan tuoda useampia kertoja flash-esitykseen. Flash varaa muistia kuitenkin vain kirjastossa olevan symbolin verran, vaikka käyttäisit samaa symbolia samanaikaisestikin monta kertaa stagella. Kun symboli tuodaan kirjastosta esitykseen, saa se oman ilmentymän eli instanssin, jolloin sille voidaan antaa omia erlaisia ominaisuuksia (esim. läpinäkyvyys, koko, väri). Symbolin ilmentymä voidaan myös nimetä (instance name) yksilöllisesti, jolloin siihen voidaan kohdistaa komentoja action scriptin avulla. Symboleja voidaan muokata symbolien muokkaustilassa, johon pääsee esim. kaksoisklikkaamalla symbolin edessä olevaa kuvaa kirjastossa. Tämä muokkaus kohdistuu kaikkiin k.o. symbolin instanceihin esityksessä. 6. Color Mixer värien säätöön ja liukuvärien ja kuviotäytteen luontiin 4 3. Aikajana Frame rate kertoo, millä nopeudella elokuvaa tällä hetkellä ajetaan. Yksikkönä on fps (frames per second) ja oletusnopeus on 12 fps eli 12 kehystä sekunnissa. Nopeutta voi muuttaa tarpeen mukaan.toistonopeuden vieressä kerrotaan käytetty kokonaisaika (Elapsed time) josta on helppo seurata esityksen ajallista kestoa. Kehyksenkeskityspainike (Center Frame) keskittää toistopään kohdalla olevan kehyksen keskelle aikajanaa (ei fyysistä muutosta, vain aikajanan vieritys)

5 5 Aikajanan freimien näkymään voidaan vaikuttaa aikajanaikkunan oikeassa yläkulmassa olevan kehysnäkymäpainikkeen avulla: Kehyksen leveys (tiny small normal medium large) Short (pienentää kehyksen korkeutta 20%, jos käytössä useita tasoja, kaikkien korkeus pienennetään) Tinted Frames (erityyppisten kehysten näyttäminen eri väreillä, esim. liike- tai muotoanimaatiokehykset) Preview (tasoilla olevan grafiikan esikatselu kehyksissä) Preview in context (tasoilla olevan grafiikan esikatselu suhteessa kokonaisuuteen l. skaalattuna koko näyttämöön) Tasot Tasot voivat olla eri pituisia, mutta esitystä ajettaessa tasoja toistetaan päällekkäin. Tasojen tilaa voit itse määrittää pienillä painikkeilla, jotka sijaitsevat tasoluettelon oikeassa ylälaidassa. Tason voi piilottaa näkyvistä esim. silloin, kun teet tarkkaa työtä johon et tarvitse muiden tasojen objekteja ja haluat yksinkertaistaa näyttämön tilannetta hetkellisesti. Jokaisen tason voi lukita jottei sitä pääse vahingossa muokkaamaan. Tämä on hyödyllistä opetella heti aluksi, sillä taso aktivoituu automaattisesti kun aktivoit sillä olevan objektin. Kun näyttämö on täynnä objekteja eri tasoilla, saatat helposti tehdä vahingossa muutoksia väärälle tasolle. Lukitse siis taso aina silloin kun et työskentele sillä! Ääriviivatilassa tasolla olevat objektit näkyvät näyttämöllä ääriviivoina. Jokaisella tasolla on oma tunnusvärinsä jolla ääriviivat piirretään, joten eri tasojen elementit on helppo tunnistaa. Kynän kuvake tasorivillä kertoo aktiivisen tason, jolla tällä hetkellä työskentelet. Samoin aktiivinen taso näkyy mustana muiden näkyessä harmaina.

6 6 4. Työkalut ja niiden asetukset Tools-työkalurivin alaosassa näkyy Options-työkalurivi. Options pitää sisällään kulloinkin aktiivisena olevan työkalun mahdolliset asetukset. Työkalut nimettynä kuvasta riveittäin ja vasemmalta oikealle * Valintatyökalu (Selection tool) - snap, smooth, straighten * Alavalinta (Subselect tool) - muotoviivan ankkuripisteiden muokkaus * Free Transform Tool (koon muutos, kierto, jne) / Gradient Transform Tool (kuvatäytön asetukset) * 3D Rotation / 3D Translation Tool (AS3 ja elementin oltava symboli) * Lasso (Lasso tool) - epäsäännöllisen alueen valinta yksinkertaisen muodon sisältä, magic wand properties, polygon (monikulmion valitseminen yksinkertaisen muodon sisältä * Bezierkynä vektoripiirtoon (Pen tool) * Tekstityökalu (Text tool) * Viivatyökalu (Line tool)- ominaisuudet piirtopaneelissa * Muototyökalu (Rectangle/Oval/Polystar Tool) * Kynätyökalu (Pencil tool) vapaa piirto, asetukset straighten smooth ink * Sivellin / spray (Brush/Spray Brush Tool) - toimintatapa (Brush mode): Paint normal, Paint fills, Paint behind, Paint selection, Paint inside * Deco Tool - tehosteiden luomiseen * Bone / Bind Tool (objektien linkittämiseen 3D-animaatioissa) * Paint Bucket / Ink Bottle Tool. Maalikannutäytön ominaisuuksien muuttaminen: ominaisuudet Gap size, Lock fill, * Eyedropper Tool - Pipettinäyte objektin täyttöväristä tai viivan tyylistä, jota halutaan käyttää muualla * Pyyhekumi (Eraser Tool), Eraser mode: normal fills lines selected inside, Faucet(hana) = voit poistaa täyttöjä tai viivoja napsauttamalla poistettavaa kohdetta (toimii kuten Delete * Hand Tool (tartuntatyökalu, esim. vierittämiseen) * Zoom Tool (työalueen zoomaus) * Stroke Color (viivan väri) * Fill Color (täyttöväri)

7 7 5. Flashin objektit Piirretyt objektit Flashillä voidaan piirtää sisältää kahdentyyppisiä elementtejä: yksinkertaisia muotoja (shape): siveltimen veto, täyttö tai piirtotyökaluilla luotu muoto, mikä tahansa graafinen elementti, jota voidaan muokata yksittäin. Ne sijaitsevat tason pohjalla ja niitä voidaan leikata toisilla muodoilla, kuten seuraavassa kuvassa. piirto-objektit: Objektit sijoittuvat aina tasolla yksinkertaisten muotojen päälle päälle. Piirto-objektit eivät leikkaa toisiaan kuten muodot, vaan ne pinoutuvat päällekkäin, ja niiden järjetystä voidaan muuttaa. Tekstit Flash-dokumenttiin voidaan lisätä staattista- dynaamista- ja input-tekstiä. Staattine teksti on perustekstielementti ja sen tekstityyppiä, kokoa, väriä ja rivivälistystä jne on mahdollista muotoilla. Staattiselle tekstille voi kehittää erilaisia animaatioita ja muita efektejä. Staattinen tässä yhteydessä tarkoittaa sitä että teksti on muuttumatonta ja pysyy sellaisena dokumentin luomisen jälkeen kun dokumentista on julkaistu Flash-tiedosto. Staattisen tekstin lisäksi muita tekstityyppejä Flashissa ovat dynaaminen teksti jolloin tehdään tekstikenttä, johon teksti tuodaan jostain muusta lähteestä, sekä lomakkeissa ja vastaavissa käytetyt input-tekstit. Symbolit Symboleita on kolmentyyppisiä: Graafiset symbolit: Graafisen symbolin aikajanalle voi luoda sisältöä kuten pääesitykseenkin, mutta äänet ja interaktiiviset toiminnot eivät toimi graafisen symbolin aikajanalla. Se soveltuu parhaiten elementteihin, joissa ei esitetä liikettä, mutta sitä voidaan käyttää esityksessä useita kertoja. Painikkkeet : interaktiivisia, reagoivat osoittimen liikkeeseen, painikkeisiin voidaan liittää erilaisia toimintoja

8 Painikesymbolin aikajanalla on neljä kehystä: Up, Down, Over ja Hit * Up - painikkeen kuvake, kun hiiri ei ole painikkeen päällä * Over - Kehys näytetään, kun osoitin on painikkeen päällä * Down - Kehys näytetään, kun hiirtä napsautetaan painikkeen kohdalla * Hit - Osuma-alue, jolla painike vastaa osoittimen liikkeeseen (jos ei määritelty, käytetään edellisen avainkehyksen muotoa Movieclipit: voi sisältää interaktiivisia toimintoja, ääniä ja muita elementtejä kuten pääesitys. Movieclipillä on oma aikajana, joka etenee itsenäisesti riippumatta pääesityksen. Niitä voidaan ohjelmoida actionscriptillä monipuolisesti. Mite sitten niitä symboleja tehdään: * voit muuntaa jo olemassaolevan objektin symboliksi (Insert - Convert to Symbol eli F8) * voit aloittaa tyhjästä sen tekemisen (Insert - New Symbol) * jos haluat tehdä toisen, vain hieman jo olemassa olevasta symbolista poikkeavan symbolin, kannattaa käyttää monistamista: valitse ensin symboli, klikkaa hiiren oikean puoleista näppäintä ja lopuksi klikkaa Duplicate 8 Bittikarttakuvat Importilla tuodut kuvat menevät kirjastoon ja niitä voidaan käyttää useastikin. Kirjasto Käytetyt objektit kannattaa konvertoida symboleiksi symbolikirjastoon Kirjastosta symboli voidaan noutaa esitykseen useampana esiintymänä eli ei aiheudu turhaa tiedoston koon kasvua. Symbolin muokkaaminen kirjastossa välittää muutokset kaikkiin jo käytettyihinkin esiintymiin, mutta jokaista esiintymää voi muokata myös erikseen. Esim. metsä on helppo tehdä yhdestä puu-symbolista, jonka esiintymiä käännetään, kokoa muokataan, tummuuksia vaihdellaan. Symbolikirjastossa symbolit on helppo lajitella kansioihin esim. käyttötarkoituksen tai esityskohdan mukaan.

9 9 Kansiojaottelua kannattaa käyttää, sillä symbolikirjastoon tallentuvat paitsi itse tehdyt symbolit, myös kaikki tuotu grafiikka, äänet jne. Symbolikirjastossa näet symbolin kuvakkeesta heti, minkä tyyppinen symboli on kyseessä. Symbolin muokkaaminen Symbolin luominen ja muokkaaminen ovat mahdollisia symbolin editointi näkymässä. Olemassa olevan symbolin editoiminen onnistuu kaksoisnapauttamalla symbolia joko näyttämöllä tai symbolikirjastossa. Symbolinäkymä on hyvin samannäköinen kuin normaali näyttämö, jokaisella symbolilla on oma aikajana (painikkeilla hieman erinäköinen kuin muilla) joten siirtyminen symbolin muokkaustilaan tapahtuu helposti vahingossa, jopa huomaamatta. Ole siis tarkkana! Työtilan voi tarkistaa elokuvaikkunan aikajanan alapuolelta: Symbolin nimi näkyy aktiivisena silloin, kun olet sen editointitilassa. Poistuminen tästä tilasta takaisin kohtauksen käsittelemiseen tapahtuu napsauttamalla kohtauksen nimeä.

10 10 6. Esityksen asetukset Flash-projektia aloitettaessa on määritettävä esityksen toistonopeus ja esityksen koko. Tiedot kannattaa määrittää heti työtä aloitettaessa sillä asetusten muuttaminen kesken kaiken vaikuttaa jo tehtyyn työhön. Esityksen asetukset löydät valikosta Modify-Document tai Properties-paneelista. Frame Rate - esityksen toistonopeus. Fps (frames per second) eli montako kehystä ajetaan sekunnissa. Oletusarvo 12 fps, joka on hyvä oletusarvo ainakin kurssin alkuharjoituksissa. Dimensions/Size - Esityksen leveys ja korkeus pikselimittoina. Background Color - Esityksen taustaväri eli näyttämön väri. näyttämön väriä kannattaa käyttää hyödyksi esityksessä, mikäli on tarkoitus peittää koko näyttämö objekteilla. Julkaiseminen Valmiin projektin julkaiseminen tapahtuu File-Publish-komennolla tai näppinyhdistelmällä omppu + Enter. File-Publish Settings -ikkunassa voit parametroida julkaistavan flashin asetuksia. Publish Settings -ikkunassa voit rastittaa haluamasi vaihtoehdot ja nimetä tiedostot toivomallasi tavalla. Oletusarvoisesti tiedostot nimetään työtiedoston mukaan. Valitessasi julkaisumuotoja ikkunaan ilmestyy lisää välilehtiä jotka sisältävät julkaisumuotojen asetukset. Julkaisu tapahtuu oletusarvoisesti samaan kansioon jossa työtiedosto sijaitsee.

11 11 7. Symbolien luominen Painikkeet Painikkeet ovat symboleita, jotka reagoivat osoittimen liikkeeseen. Katsoja voi niiden avulla vaikuttaa esitykseen ja ohjata sitä. Painikkeeseen voidaan liittää monia erilaisia toimintoja, jotka määritellään Action Script-tapahtumina. Painikesymbolin luominen alkaa samoin kuin tavallisenkin symbolin, valitsemalla Insert - New Symbol. Painikkeita luotaessa käytössä on tavallisesta poikkeava aikajana, joka sisältää neljä kehystä: Up - kehyksen sisältö näytetään kun painike on ylhäällä, ts. normaalitilassa. Over - kehyksen sisältö näytetään silloin kun osoitin on painikkeen päällä Down - kehyksen sisältö näytetään kun hiiren painiketta napsautetaan painikkeen päällä Hit - kehyksessä määritellään painikkeen osuma-alue, ts. minkä kokoisella ja muotoisella alueella napsautus luetaan painikkeeseen osuneeksi. 1. Aikakursori on aloittaessasi valmiiksi kehyksessä Up. Piirrä työkaluilla haluamasi muotoinen ja värinen painike tai tuo vaikka bittikartta 2. Halutessasi painikkeen muuttavan muotoaan kun osoitin siirtyy sen kohdalle, aktivoi Over-kehys ja paina F6 (luo normaalisti avainkehyksen). Luo nyt edellisen painikkeen tilalle haluamasi muoto. 3. Toimi samoin Down-kehyksessä mikäli haluat painikkeen edelleen muuttavan muotoaan sitä napsautettaessa. 4. Mikäli haluat painikkeen toimivan muun kokoisella ja -muotoisella alueella kuin se itse on, määrittele alue normaalein piirtotyökaluin kehyksessä Hit. HUOMAA! että mikäli jätät jonkin kehyksen "käyttämättä", sen kohdalla noudatetaan edellisen kehyksen toimintoa. Ts. mikäli jätät Hit-kehyksen tyhjäksi, osuma-alueena toimii Down-kehyksessä määritelty painike. Mikäli jätät Overkehyksen tyhjäksi, osoittimen osuessa painikkeeseen se pysyy samanlaisena kuin Up-kehys sen määrittelee. Movieclipit Elokuvaleike luodaan kuten mikä tahansa symboli, valikosta Insert-Symbol. Anna symbolille nimi ja valitse tyypiksi Movie Clip. Huomaat, että käytössäsi on aivan samanlainen työskentelyalue kuin pääesityksessä. Movieclippi luodaan aivan samalla tavalla kuin esityskin, luoden avainkehyksiä ja haluttuja tapahtumia.

12 12 8. Animaatiot Animaatiota saadaan aikaan, kun asetetaan peräkkäin frameja, joiden sisältö poikkeaa toisistaan vain hiukan. Avainkehykset (keyframe) määrittävät, milloin muutos tapahtuu Animaatiomenetelmiä: Frame to frame-animaatio, jolloin jokaista kehystä muokataan yksittäin. Animoinnin tarkka ohjaaminen mahdollista, mutta aikaa vievää. Vrt. piirrosanimaatio, hiekkaanimaatio.. Tween-animaatio, jolloin määritetään animaation ensimmäisen ja viimeisen kuvan muoto ja paikka. Flash laskee ja muodostaa automaattisesti välissä olevat kehykset. Animoitavan elementin on oltava symboli tai ryhmä. Shape- eli muotoanimaatiolla voidaan muuttaa objektin muotoa, väriä, läpinäkyvyyttä, kokoa ja paikkaa. Animaatio kykenee vain yksinkertaisten muotojen muuttamiseen ts. ei ryhmiä, symboleita tms. Liikkeenohjaustason (Guide Layer) luominen Liikkeenohjaustasoa kannattaa käyttää silloin kun jokin elementti liikkuu tiettyä haluttua reittiä pitkin. Taso sisältää polun tai viivan, jota pitkin elementti liikkuu. Liikkuva objekti voi olla staattinen tai animoitu. Voit luoda jo olemassaolevan tason liikkeenohjaustasoksi tai vaihtoehtoisesti luoda kokonaan uuden liikkeenohjaustason jolloin se linkitetään liikkuvan elementin sisältävään tasoon. Maskitaso Maskitasot on tehty piilottamaan alla oleva tai olevia tasoja. Kaikki mitä piirrät maskitasolle, puhkaisee reiän maskiin. Maski tehdään omalle tasolleen (mask layer). - kun maskattava (peitettävä) taso on valittuna, niin tee sen yläpuolelle uusi taso, piirrä siihen jotain ja muuta sen tyypiksi hiiren oikealla painikkeella mask. Piirrettyyn kohtaan tulee reikä, josta maskattava taso näkyy.maskaus näkyy vasta kun testaat esityksen (control/test movie) tai lukitset sekä maski, että maskattavan tason.

13 13 9. Action Script Komennon lisääminen Painikkeista yksin ei ole paljonkaan iloa ennen kuin niihin liitetään jokin toiminto, siirtymä tms. Action Scripttoiminnot on helppo liittää ja määritellä. Painikkeiden lisäksi ActionScriptiä voidaan lisätä myös keyframeihin ja movieclippeihin. Hiiritapahtumat on(press) kun käyttäjä napsauttaa hiirtä kuvakkeen päällä on(release) kun käyttäjä vapauttaa hiiren napsautettuaan kuvaketta on(releaseoutside) käyttäjä painaa painiketta ja vapauttaa hiiren painikkeen ulkopuolella on(rollover) käyttäjä siirtää painikkeen kuvakkeen päälle on(rollout) käyttäjä siirtää osoittimen pois kuvakkeen Näin lisäät komennon - Aktivoi haluamasi painike tai keyframe - Laajenna Actions-paneeli tai klikkaa symbolia hiiren oikealla painikkeella ja valitse Actions Yleisimmät komennot Esityksen hallinta stop() esim. on(press) { stop(); } gotoandstop() esim. on(release) { pysäyttää aikajanalla liikkuvan toistopään siirtyy annettuun frameen ja siirtymisen jälkeen pysähtyy

14 gotoandstop(15); } gotoandplay() esim. on(press) { gotoandplay(15); } play esim. on(press) { play(); } geturl() esim. on(release) { geturl (" } loadmovie() esim. on(release) { loadmovie ("hahmo.swf", 20); } siirtyy annettuun frameen ja jatkaa toistoa käynnistää keskeytetyn liikkeen aikajanalla aloittaen seuraavasta kehyksestä linkki www-sivuun lataa muita swf-esityksiä tai kuvia emo -esitykseen. Uusi esitys voi korvata nykyisen tai se voidaan ladata osaksi nykyistä. 14 unloadmovie() esim. on(release) { unloadmovie (20); } poistaa esityksen FlashPlayeristä

15 Äänet Flashissa Äänien nauhoittaminen ei mahdollista Flashissa, vain tuominen, joten nauhoittaminen tai luominen on tehtävä jollakin audio-ohjelmalla. Mahdolliset tiedostotyypit wav, aiff ja mp3 (QuickTime mahdollistaa myös muita formaatteja) Ääni tulee osaksi toteutustiedostoa, tiedostot pysyvät kohtuullisina kun äänet ovat MP3-muodossa Ääniraidan tuominen tapahtuu valitsemalla File - Import. Äänitiedosto sijoittuu automaattisesti kirjastoon. Kirjastosta voidaan käyttää joko koko äänitiedostoa tai vain sen osia toistuvasti esityksen eri osissa eli esitystiedoston koko ei kasva merkittävästi. Äänet kannattaa sijoittaa omalle kerrokselleen työskentelyn helpottamiseksi, vaikka se ei välttämätöntä olekaan (vrt. actionit). Ääniä voi liittää normaalisti myös painiketapahtumiin. Flash sisältää joitakin valmiita ääniraitoja, löydät ne valitsemalla Window - Common Libraries - Sounds Painiketapahtumaäänet Painikeäänet toistetaan silloin kun painiketoiminnossa on niin asetettu. Kun haluat äänen kuuluvat esim. silloin kun painiketta napsautetaan, sijoita ääni painikkeen muokkaustilassa Down-kehykseen. Ääniasetusten määritteleminen Ominaisuudet saat näkyviin kun olet käyttänyt esityksessä vähintään yhtä ääniraitaa: Ominaisuudet löytyvät Properties-paneelista kun äänen esiintymäpaikka on aktiivinen (esim. kehys) Äänet (Sound) - luettelo Flashiin tuoduista äänistä Äänitiedot - alkuperäisen äänen näytteenottotaajuus, resoluutio, toistoaika ja tiedoston koko Tehosteet (Effect) - valmiiksi määriteltyjä aanenohjaustehosteita (none: ei mitään, Left Right Channel: vasen/oikea kanava, Fade Left to Right Right to Left: häivytys kanavasta toiseen, Fade In Out: voimista/hiljennä vähitelleen: Custom: omat tehosteet) Synkronointitapa (Sync) - ääniesiintymän käsittely (Event: tapahtumaohjattu ääni, alkaa toistua kun aikajana kohtaa avainkehyksen, jolle ääni on asetettu, lyhyille äänille, Start: useita saman äänen esiintymiä voidaan käynnistää päällekkäin, jos saman äänen toinen esiintymä jo toistuu, tämä pysäyttää aikaisemman ja aloittaa uuden, Stop: kun useita eri äänien esiintymiä toistuu samanaikaisesti, voit lopettaa niitä tällä asetuksella, Stream: äänivirta, varmistaa että muut kerrokset pysyvät tahdissa ääniraidan kanssa, voi hypätä joidenkin animaatiokehysten yli. Äänivirta pysähtyy aina kun esitys pysähtyy) Toistokerrat (Loop) - kuinka monta kertaa ääni toistuu alusta loppuun Muokkaus (Edit) - valintaikkuna, jossa voidaan säätää äänenvoimakkuutta, äänenvoimakkuustehosteita ja toiston kestoaikaa Ääniraidan editointi Edit-ikkunassa Jokaisen ääniesiintymän asetukset voidaan säätää erikseen. Näin samaa ääniraitaa voidaan käyttää esityksessä useaan kertaan eri tavoilla. Ääniraidan käsittelyyn pääset napsauttamalla Sound-paneelista Edit-painiketta.

16 16 Valittu ääni näkyy digitaalisessa muodossa, vasen ja oikea kanava erikseen. Äänen kuva näkyy vasemmalta oikealle ja ohjausviivat kertovat millä voimakkuudella ääntä missäkin kohdin toistetaan. Tehosteet - sisältää valmiiksi määriteltyjä helppokäyttöisiä tehosteita joita voit käyttää joko sellaisenaan tai työskentelyn aloituspohjana. Aikajana - Aikajanalla voit tarkastella äänen kestoa sekunteina tai kehyksinä. Aikajanan alussa on pieni äänen aloituksen osoitinpalkki ja aikajanan lopussa lopetuspalkki. Näitä siirtämällä voit vaikuttaa ääniesiintymän aloitus- ja lopetuskohtaan. Tällä tavoin voit toistaa eri kohdissa esitystä eri pätkiä samasta ääniraidasta. Ohjauskahvat - Ohjausviiva siis ilmaisee äänen voimakkuutta esiintymän eri kohdissa, ohjauskahvoilla ohjataan ko. viivoja. Oletusarvoisesti ääniesiintymässä on valmiina yksi kahvaa esityksen alussa. Voit lisätä lisää ohjauskahvoja napsauttamalla haluamasi kanavan alueella vasenta näppäintä. Ohjauskahvan siirtäminen onnistuu vetämällä sitä hiiren vasen painike alhaalla. Ohjauskahvan voit poistaa esiintymästä vetämällä sen kanava-alueen ulkopuolelle. HUOM! Tapahtumaohjattu ääni toistuu niin kauan kuin sille on määritelty toistokertoja, vaikka esitys loppuisi tätä ennen.

17 Esityksen rakentaminen useammasta tiedostosta Flash- esitys voidaan rakentaa lataamalla swf-tiedostoja tai kuvatiedostoja (.jpg,.gif,.png) emoesityksen päälle. Ladattavan tiedoston paikka määrätään asettamalla haluttuun paikkaan tyhjä movieclippi (pointteri). Ladattavan tiedoston vasen yläkulma sijoittuu tähän kohtaan. Tyhjälle movieclipille on annettava instannsi-nimi, johon latauskoodissa viitataan. esim. loadmovie("tuotteet.swf", pointer_mc); loadmovie("kuva1.jpg", osoitin_mc); Latauskoodi voidaan sijoittaa painikkeeseen tai frameen. esim. on (release) { loadmovie("nelio.swf", _root.sisaltopointer_mc); }

18 Flash-videon tekeminen Vaiheet: 1. Kuvaus: Kuvataan video videokameralla, kännykällä tms. välineellä 2. Siirretään video tietokoneelle editointi ohjelmaan 3. Editoitaan ja exportataan tiedosto levylle

19 19 4. Avataan tiedosto Adobe Media encooderissa, jossa se pakataan.flv-videoksi, joka taas voidaan linkittää flashpresentaatioon. 5. Parametroidaan encoodattava video settings ikkunasta ja sitten encoodaus start queue -painikkeesta 6. Lisää video flash-esitykseen File/Import/Import video 7. Valitse controlleri eli skini 8. Kun tallennat flashin ja julkaiset sen siten, että saat myös html-tiedoston niin sinulla on seuraavat tiedostot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Liiketalous syksy 2012

Liiketalous syksy 2012 Flash Flash historiaa Flash-formaatin keksijänä pidetään Macromedia-ohjelmistotaloa Adobe vuodesta 2005 Ensimmäinen versio Flash 1.0 vuodelta 1996 Uusin versio Adobe Flash Professional CS6 vuodelta 2012

Lisätiedot

Harjoitus 1: Perusteet, navigointi ja tekstinsyöttö ( )!

Harjoitus 1: Perusteet, navigointi ja tekstinsyöttö ( )! Tietokoneavusteinen opetus, 2017 Harjoitus 1: Perusteet, navigointi ja tekstinsyöttö (10.3.2017) Tietokoneavusteinen opetus -kurssilla opetetaan Adobe Flash CS6:n käyttämistä ja HTML5-tekniikoita neljänä

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI Prosessointi (yleisesti renderöinti,

Lisätiedot

Flash. Tehtävä 1 Piirtotyökalut, kokeile niitä. Liiketalous syksy 2012

Flash. Tehtävä 1 Piirtotyökalut, kokeile niitä. Liiketalous syksy 2012 Flash Tehtävä 1 Piirtotyökalut, kokeile niitä RectangleTool ja Oval Tool Kokeile rectangle ja oval-piirtotyökaluja käytä eri värejä ja reunan paksuuksia Primitive-objekteilla on enemmän ominaisuuksia,

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

PERUSEDITOINTI: HIT FILM EXPRESS. Jukka Savilampi 2017

PERUSEDITOINTI: HIT FILM EXPRESS. Jukka Savilampi 2017 PERUSEDITOINTI: HIT FILM EXPRESS Jukka Savilampi 2017 HIT FILM EXPRESS -NÄKYMÄ 1. UUDEN EDITOINTIPROJEKTIN LUOMINEN Klikkaa New Valitse projektin asetuksista sama resoluutio, mikä on kuvaamissasi videoissakin.

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki Gimp perusteet Riitta, Jouko ja Heikki Jos haluat vaihtaa ohjelman kielen (asentaa oletuksena saman kuin käyttöjärjestelmä): käyttöjärjestelmän lisäasetuksista lisätään uusi ympäristömuuttuja:lang arvo:en

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4.

Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4. Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4. Tiedostojen lisääminen aikajanalle...3 5. Perustoiminnot

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Harjoitus 3: Flash-komponenttiarkkitehtuuri (18.3.2016)

Harjoitus 3: Flash-komponenttiarkkitehtuuri (18.3.2016) Harjoitus 3: Flash-komponenttiarkkitehtuuri (18.3.2016) Tietokoneavusteinen opetus -kurssilla opetetaan Adobe Flash CS6:n käyttämistä neljänä kertana: 11.3.2016, 15.3.2016, 18.3.2016 ja 1.4.2016. Harjoituskerroilla

Lisätiedot

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo DIAESITYS, TEHOSTEET DIAESITYS, TEHOSTEET... 1 Diaesityksen käynnistäminen... 1 Diaesityksen siirtymät... 1 Siirtymän asettaminen... 1 Diasta

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Veikko Pöyhönen Iiro Hirvimäki Teemu Silvennoinen WindowsXP käyttöjärjestelmän mukana tulee vakiona videon editointiin soveltuva Windows Movie

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 8.7.2014 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste

Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Videoprojektin luominen...1 Median tuominen projektiin...2 Leikkeiden lisääminen, poistaminen, valitseminen ja siirtäminen...3 Projektin

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Flow!Works Pikaohjeet

Flow!Works Pikaohjeet 1 Flow!Works Pikaohjeet FW 3.0.0 Piirtotyökalut Kynä Sivellin Kirjoituskynä Korostuskynä Loistekynä Kuviokynä Älykynä Elekynä Valitse Kuvion Piirtotoiminnot Täytä llä Leveys Pyyhekumi Pyyhi alku muoto

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla 24.8.2018 1 VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen. Laita VHS -kasetti videolaitteen

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Kerro kuvin 3:n uudet ominaisuudet

Kerro kuvin 3:n uudet ominaisuudet Verkkosivu: www.haltija.fi Puhelin: 09 612 2250 Sähköposti: asiakaspalvelu@haltija.fi Kerro kuvin 3:n uudet ominaisuudet Kerro kuvin 3 on kehitetty uudelleen perusteista lähtien. Kaikki, mikä oli mahdollista

Lisätiedot

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun Canva CV Canva on graafisen suunnittelun ohjelma, jota voi käyttää niin selaimella kuin mobiiliapplikaatiollakin. Canvassa on paljon maksuttomia pohjia CV:n visualisointiin! Canvan perusominaisuuksia voit

Lisätiedot

Harjoitus Particle View

Harjoitus Particle View LIITE 2 1(5) Harjoitus Particle View Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Partikkelien luominen Particle systemsin kautta Partikkelien luominen tyhjästä Particle viewin kautta Partikkelien ja tapahtumien

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Näkymä: Työkalupalkki (Tool bar):

Näkymä: Työkalupalkki (Tool bar): Näkymä: 5 PERUSTEET: Työkalupalkki (Tool bar): Työkalupalkista löydät kätevästi eri toimintoja tarvitsematta avata valikkoja, joista myös löytyvät samat toiminnot kuin työkalupalkistakin. Työkalupalkin

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen Word 2013 Piirtäminen IIRTÄMINEN PIIRTÄMINEN... 1 Piirto-objektien muotoileminen... 1 Muotoilutyökalut... 2 Tekstin tasaaminen objektin sisään, koko... 4 Objektien järjestyksen muuttaminen... 5 Kuvan osien

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Käyttöliittymän muokkaus

Käyttöliittymän muokkaus Käyttöliittymän muokkaus Ohjelman pitkän kehityshistorian takia asetukset ovat jakaantuneet useampaan eri kohtaan ohjelmassa. Ohessa yhteenveto nykyisistä asetuksista (versio 6.4.1, 2/2018). Ylä- ja sivupalkkien

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

Windows Movie Maker. Digitaaliset porfoliot oppimisen tukena Taitotyöpajat 7.12.2010. Videonkäsittely. Miisa Brännfors

Windows Movie Maker. Digitaaliset porfoliot oppimisen tukena Taitotyöpajat 7.12.2010. Videonkäsittely. Miisa Brännfors Windows Movie Maker Digitaaliset porfoliot oppimisen tukena Taitotyöpajat 7.12.2010 Videonkäsittely Miisa Brännfors MovieMaker:llä voit: Tuoda ohjelmaan videokuvaa ja valokuvia Muokata videokuvaa Listätä

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Tavallisen videomainoksen sijasta Ruudussa voidaan mainostauolla esittää dynaamisia spotteja.

Tavallisen videomainoksen sijasta Ruudussa voidaan mainostauolla esittää dynaamisia spotteja. RUUTU DYNAAMINEN SPOTTI TEKNISET OHJEET Versio 1.0 Yleistä Tavallisen videomainoksen sijasta Ruudussa voidaan mainostauolla esittää dynaamisia spotteja. Dynaamiset spotit ovat flash mainoksia, jotka mahdollistavat

Lisätiedot

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan.

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan. C-KASETIN DIGITOINTI 1 LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 1. Yhdistä kasettisoitin tietokoneeseen. 2. Kirjaudu työasemalle kirjastokortillasi. 3. Käynnistä Audacity-ohjelma tuplaklikkaamalla pikakuvaketta

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Lastensuojelutyön kohtaamisväline

Lastensuojelutyön kohtaamisväline Lastensuojelutyön kohtaamisväline TAIKAMATKA TUOTANTO www.taikamatka.fi Grafaello Oy Susanna Ojalehto (tj) Mannenkatu 1 90100 Oulu +358 40 510 9603 grafaello@grafaello.fi www.grafaello.fi Aineiston kopioiminen

Lisätiedot

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 Ohjeet lyhytelokuvan tekoon 1 Sisällys Tarvittavat työvälineet 2 Valmistelut 2 Kuvaaminen 3 Editointi 3 Kohtausten jakaminen osiin 5 Äänten lisääminen

Lisätiedot

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Työkalupalkki: Valintatyökalu: tällä voit valita äänijaksoja maalaamalla sinistä ääniaaltoa hiiren vasen nappi pohjassa. 2. Verhotyökalu: tällä voit muuttaa

Lisätiedot

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1 Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1. Ohjelman käynnistys...2 2 Ohjelman näkymän esittely...3 Työskentelytila...3 3 VIDEON KAAPPAUS:...6 3.1. Tallennuspaikka valitaan valitsemalla...6 3. 2. Kaappaus aloitetaan

Lisätiedot

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Office- työkalujen yhteiskäyttö 1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Diaesitykseen voidaan lisätä tarvittavaa sisältöä valmiista Word- dokumentista. Diaesitykseen voidaan avata wordillä luotu asiakirja.

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Pelissä kentän (Level) voi luoda tekstitiedostoon "piirretyn" mallin mukaisesti. Tällöin puhutaan, että tehdään ns. ruutukenttä, sillä tekstitiedostossa jokainen

Lisätiedot

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Sisältö Yleistä... 1 Ohjelman käynnistäminen... 2 Videon käyttöönotto... 4 Videon editoiminen... 6 Efektien lisääminen ja hienosäätö... 8 Tekstien lisääminen... 9

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Tehtävä 3 ja 4. 3. aikakausilehden kansi pastissi 4. runokirjan kansi

Tehtävä 3 ja 4. 3. aikakausilehden kansi pastissi 4. runokirjan kansi Tehtävä 3 ja 4 3. aikakausilehden kansi pastissi 4. runokirjan kansi 3. Valitse esim. Opettaja-lehti ja tee sille uusi kansi lehden tyyliin samoilla fonteilla ym. (ohje sille), NYT-liite, tms. käy myös

Lisätiedot

Mediaelementit. Mirja Jaakkola

Mediaelementit. Mirja Jaakkola Mediaelementit Mirja Jaakkola Sisältö 3. Multimedia 4. Animaatio 7. Gif-animaatio 8. Flash-animaatio 9. Ääni 10.Ääni object-elementillä 11.Video 12.Videon lisääminen www-sivulle 13.Flash-video 16.Lähteet

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

ISIS Draw (Windows versio 2.5)

ISIS Draw (Windows versio 2.5) 1 ISIS Draw (Windows versio 2.5) ISIS Draw on helppokäyttöinen kemian piirto-ohjelma, jolla voidaan muun muassa piirtää kemiallisia rakenteita, reaktioyhtälöitä ja yksinkertaisia proteiinirakenteita. Lisäksi

Lisätiedot

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti 1. Qcad. Aloitusohjeita. Asenna ohjelma pakettien hallinasta. Tämä vapaa ohjelma on 2D. 3D ohjelma on maksullinen. Qcad piirustusohjelma avautuu kuvakkeesta. Oletuksena, musta pohja. On kuitenkin luontevaa

Lisätiedot

SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA. Matias Järvinen 2019

SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA. Matias Järvinen 2019 SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Miten siviileihin kohdistuneet konfliktit ovat sijoittuneet Afrikassa? Kuinka vuosittaisista määristä voitaisiin

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

Posterin teko InDesignilla

Posterin teko InDesignilla Posterin teko InDesignilla Avatessasi InDesign CS5 -ohjelman, näyttöön aukeaa ikkuna, josta voit valita tarpeen mukaan aikaisemmin tallennetun dokumentin, uuden tai ohjelmassa valmiin mallin mukaisen inddtiedoston.

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Editorin käyttö. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Editorin käyttö. TaikaTapahtumat -käyttöohje Editorin käyttö TaikaTapahtumat -käyttöohje Yleistä ohjelmasta etaika-järjestelmän HTML-moduuli sisältää tekstieditorin, joka on monipuolinen apuväline tehtäessä materiaalia sivustolle (esim. tapahtumakohtaiset

Lisätiedot

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen KTKO104 Demo 3 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Harjoitusryhmät Vko 41 Esitysgrafiikka, Powerpoint, Prezi ja pientä kuvankäsittelyä Vko 43 Tekstinkäsittely Vko 44 Tekstinkäsittely jatkuu

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot