PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 75/2002 vp 1(3)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 75/2002 vp 1(3)"

Transkriptio

1 PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 75/2002 vp 1(3)

2 Keskiviikko kello Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 132/2002 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2003 Ilmoitetaan, että asia on lähetetty valtiovarainvaliokuntaan. Eduskunnan työjärjestyksen 38 :n 3 momentin mukaan valiokunta voi omasta aloitteestaan antaa toimialaansa koskevan lausunnon valtion talousarvioesityksestä valtiovarainvaliokunnalle 30 päivän kuluessa siitä, kun esitys on lähetetty valtiovarainvaliokuntaan. Päätetään lausunnon antamisesta. 4. E 99/2002 vp komission tiedonannoista 1) Eurooppalainen hallintotapa: Lainsäädännön parantaminen; 2) Lainsäädännön parantamista ja yksinkertaistamista koskeva toimintasuunnitelma; 3) Vaikutustenarvioinnista; 4) Mietintö: Neuvottelu ja keskustelukulttuurin edistäminen ehdotus komission konsultointiprosessiin sovellettavista yleisistä periaatteista ja vähimmäisvaatimuksista Ilmoitetaan, että asia on lähetetty valiokunnalle mahdollisia toimenpiteitä varten. KTM:n kirje Päätetään mahdollisiin toimenpiteisiin ryhtymisestä. 5. HE 100/2002 vp vapaarahoitteiseksi asumisoikeusjärjestelmäksi ja asumisoikeus järjestelmän muuksi kehittämiseksi I käsittely Hyväksytään suoritettu asiantuntijakuuleminen. Päätetään asiantuntijoiden kuulemisen lopettamisesta / jatkamisesta. 6. HE 120/2002 vp laiksi työnantajan sosiaaliturvamaksusta vapauttamisesta eräissä kunnissa vuosina Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten hallintovaliokunnalle. 7. HE 123/2002 vp laeiksi verontilityslain 12 :n ja tuloverolain 124 :n muuttamisesta Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten valtiovarainvaliokunnalle.

3 8. HE 142/2002 vp laiksi sosiaalisesta luototuksesta, laiksi sosiaalihuoltolain muuttamisesta sekä laiksi sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 3 :n muuttamisesta Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten sosiaali ja terveysvaliokunnalle. 9. HE 91/2002 vp valitusta hovioikeuteen ja valitusasian käsittelyä hovioikeudessa koskevien oikeudenkäymiskaaren säännösten muuttamiseksi Jatkettu 1 käsittely Kuultavina: professori Jyrki Virolainen professori Mikael Hiden Päätetään asiantuntijoiden kuulemisen lopettamisesta / jatkamisesta. 10. HE 52/2002 vp laeiksi esitutkintalain ja pakkokeinolain sekä eräiden näihin liittyvien lakien muuttamisesta Jatkettu 1 käsittely Kuultavana: professori Mikael Hiden Päätetään asiantuntijoiden kuulemisen lopettamisesta / jatkamisesta. klo HE 93/2002 vp laiksi henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 1 käsittely Kuultavina: hallitusneuvos Aulis Gerlander, sisäasiainministeriö lainsäädäntöneuvos Leena Vettenranta, oikeusministeriö professori Timo Konstari professori Olli Mäenpää oikeustieteen lisensiaatti Kirsi Neiglick professori Martin Scheinin Päätetään asiantuntijoiden kuulemisen lopettamisesta / jatkamisesta. 12. Muut asiat 13. Seuraava kokous Seuraava kokous on torstaina klo 9.30.

4 Mikael Hiden PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA KELLO 9 HE 52/02 vp laeiksi esitutkintalain ja pakkokeinolain sekä eräiden näihin liittyvien lakien muuttamisesta Asiantuntijoiden kuuleminen asiassa on kai varsinaisesti suoritettu valiokunnassa jo keväällä. Olen käsittänyt niin, että voin tässä vaiheessa lähinnä keskittyä tarkastelemaan niitä kysymyksiä, joita on kosketeltu lainsäädäntöjohtaja Jan Törnqvistin päivätyssä muistiossa, jossa hän käsittelee eräitä valiokunnan kuulemisissa esiintuotuja kritiikkejä. Olen läpikäynyt ehdotetut lakitekstit. Nähdäkseni Törnqvistin muistiossa on tarkasteltu suunnilleen niitä konkreettisia kohtia, jotka valtiosäännön kannalta vaativat huomiota. Kommentoin tämän vuoksi seuraavassa näitä kohtia ja viittaan sen jälkeen erääseen piirteeseen ehdotuksissa. Törnqvist tarkastelee ensiksi pakkokeinolakia koskevan ehdotuksen 5 luvun 11 :n 2 momenttia, joka koskee henkilönkatsastuksen edellytyksiä ja erityisesti DNA tunnisteiden määrittämistä henkilöltä, jota ei epäillä rikoksesta. Henkilönkatsastus ja tässä DNAtunnisteiden määrittäminen merkitsee puuttumista yksilön perustuslaissa turvattuun henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityiselämän suojaan (PL 7 ja 10 ). Tämän puuttumisen merkitystä tai tuntuvuutta ei voida mitata pelkästään sillä, että tarvittavan näytteen otto sinänsä voi olla henkilölle varsin vaivatonta. Merkittävintä tässä on se, että yksilö joutuu alistumaan siihen, että viranomainen ottaa hänestä näytteen, joka ainakin periaatteessa sisältää häntä yksilönä koskevaa merkittävää ja hyvin yksityistä tietoa. Se seikka, että toimenpide voidaan kohdistaa tässä muuhunkin kuin rikoksesta epäiltyyn, on

5 periaatteessa merkittävä. Se seikka, että henkilöä perustellusti epäillään rikoksesta voi olla oikeutusperusteena pitkällekin meneville hänen perusoikeuksiensa rajoituksille rikoksen selvittämisen ja tuomioistuinkäsittelyn edellytysten turvaamiseksi. Sivulliset ovat kuitenkin sivullisia. Perusoikeuksien turva on yksilöiden turvaa eikä sivullisten perusoikeusturvaa pitäisi voida rajoittaa sen perusteella, mitä joku muu on tehnyt tai hänen epäillään tehneen. Kuten esim. poliisin mahdollisuus puhallutusratsioihin osoittaa, ei sivullisten suoja tämäntapaisilta koskemattomuuteen puuttumisilta kuitenkaan voi olla ehdoton. Jos rikoksen selvittäminen tai tietynlaisen rikollisuuden ehkäisemiseen tähtäävä valvonta sitä perustellusti edellyttää, voidaan myös lähtökohtaisesti sivullisten henkilökohtaiseen koskemattomuuteen jossain määrin puuttua. Mitä tuntuvammasta henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkauksesta olisi kysymys, sitä painavampia täytyy olla perustelujen ja sitä tarkemmin ja ahtaammin pitää toimenpidevaltuudet osoittaa laissa. Minusta ko. säännös DNA tunnisteiden määrittämisestä yleisesti ottaen täyttää tällaisen valtuuden antamiselle asetettavat, perusteita ja rajauksia koskevat vaatimukset. Kahdessa suhteessa säännökseen kuitenkin näyttäisi jääneen tarkennettavaa. Toinen koskee sitä edellytystä, että tällaisella tutkinnalla oletettavasti " voidaan saada selvitystä" rikoksesta. Tämä kriteeri poikkeaa varsin selvästi kriteeristä, jota on käytetty hieman samantyyppisissä valtuuttavissa säännöskohdissa eli telekuuntelun edellytyksiä koskevan 5 a luvun 2 :n 1 momentin lopulla ja televalvonnan edellytyksiä koskevan saman 5 a luvun 3 :n 1 momentin lopulla. Noissa kohdissa on edellytykseksi asetettu se, että saatavilla tiedoilla (tai telelaitteen sulkemisella) voidaan olettaa olevan "erittäin tärkeä merkitys" rikoksen selvittämiselle. Voidaan myös viitata sen tyyppiseen edellytyksen vaativuuteen, jota on käytetty teknisen kuuntelun edellytyksiä koskevan 5 a luvun 4 :n 3 momentissa, jossa edellytetään, että rikoksen selvittäminen olisi ko. keinoa vähäisemmin pakkokeinoin "olennaisesti vaikeampaa tai mahdotonta.". Minusta DNA näytteen ottamista sivullisilta ei tule säännöstekstissä tehdä mahdolliseksi näin väljin ja vähäisin edellytyksin aina kun siten voidaan saada ylipäätään jotain "selvitystä" vaan näin saatavalle selvitykselle pitäisi asettaa ainakin kohtuullisen vaativat merkittävyyttä/vaikeasti korvattavuutta koskevat vaatimukset. Toinen tarkennustarve liittyy saatujen DNA tietojen käyttämiseen. Poliisi on toiminnassaan tietysti tarkoitussidonnaisuuden velvoittama. Siitä huolimatta olisi jo periaatteiden osoittamisen kannalta mielestäni tarpeellista, että laista selvästi ilmenisi, ettei näin kertyneitä tietoja saa käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin ko. rikostutkimukseen.

6 Törnqvist viittaa muistiossaan siihen, että valiokunnan kuulemisissa olisi tässä yhteydessä arvosteltu myös sitä, että pakkokeinon kohteilta puuttuu lykkäävä oikeussuojakeino. En pidä tätä piirrettä tässä yhteydessä valtiosääntöoikeudellisesti tärkeänä. Toinen Törnqvistin muistiossa esiin nostettu säännös on telekuuntelun edellytyksiä koskeva pakkokeinolain 5 a luvun säännös, joka esityksessä näyttäisi olevan 2, vaikka muistiossa puhutaan 3 :stä. Telekuuntelulla tarkoitetaan laissa teleosoitteeseen tai telepäätelaitteeseen tulevan tai siitä lähtevän viestin "kuuntelua tai tallentamista salaa viestin sisällön selvittämiseksi". Muistion mukaan asiantuntijakuulemisissa on mm. esitetty, että yksityisyyden suojaa koskevan PL 10 :n 3 momentin lakivaraus ei mahdollista pakkokeinolain ko. säännöksessä olevan rikosluettelon täydentämistä ehdotetulla tavalla. Syynä olisi se, että ko. lakivarauksessa edellytykseksi asetettu "yksilön turvallisuus" ei voi tarkoittaa yksilön taloudellista turvallisuutta eikä se siten salli yksilöön kohdistuvien taloudellisten rikosten selvittämisen ottamista toimenpidevaltuuden edellytykseksi. Vastaavasti ei ko. lakivarauksessa mainittu "yhteiskunnan turvallisuus" oikeuttaisi laajentamaan ko. rikosten luetteloa esim. törkeään veropetokseen, mutta kylläkin esim. lahjomarikoksiin ja törkeään virka aseman väärinkäyttöön. Mainittujen epäilysten tietystä johdonmukaisuudesta huolimatta en pysty täysin yhtymään niihin. Perustuslain 10,3 :ssä tarkoitettujen yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta koskevien rikosten piiriä voitaisiin kohtuullisen perustellusti tulkita itse asiassa ahtaamminkin kuin edellä tarkoitetuissa epäilyissä näyttää tehdyn. Ko. edellytysten ahdas tulkinta olisi myös sopusoinnussa sen oikean tavoitteen kanssa, että perusoikeussäännökseen nojaava perusoikeuteen puuttumisvalta on syytä tulkita ahtaasti ja säilyttää ahtaana. Ahdas tulkinta kuitenkin johtaisi sellaisiin käytännön rajanveto ongelmiin, joihin Törnqvist muistiossaan viittaa. Kysymys ei ole vain käytännöllisistä hankaluuksista, vaan myös rikostutkintajärjestelmän ja perustuslain säännöksen soveltamisen vakuuttavuudesta. Jos yhteiskunta esimerkiksi katsoo tietynlaisen yksityiseen sektoriin kohdistuvan taloudellisen rikollisuuden tai esim. jotkin veropetokset niin vakavaksi asiaksi, että niihin liitetään ankarat rangaistuasteikot, ei ole oikein vakuuttavaa, jos perustuslain käyttämän "turvallisuus" kriteerin tulkinnalla tullaan siihen, että näiden ehkä vaikeasti selvitettävien rikosten tutkinnassa viranomaisille kuuluu suppeammat valtuudet kuin joidenkin samalla ankaruudella (tai ehkä lievemminkin?) rangaistavien ja toisaalta ehkä yleisesti ottaen helpommin selvitettävien rikosten tutkinnassa. Perustuslainkohdan tulkintaa ei tässä voida viedä sellaiseen automatiikkaan, jossa ankarasti rangaistavia rikoksia aina pidettäisiin joko yhteiskunnan tai yksilön turvallisuutta vaarantavina, mutta jonkinlainen jousto tämän kriteerin tulkinnassa on mielestäni tarpeen kun

7 samalla pidetään kiinni esim. ko. kohdassa asetetusta välttämättömyyskriteeristä ja muista perusoikeuksien rajoittamista yleensä koskevista kriteereistä. (Ehkä varsinaisena taustasyynä edellä näkyvään tulkintaongelmaan on se, että PL 10,3 on alun perin kirjoitettu eräiltä osin liian idealistisen ahtaaksi. Käytännön tarpeet ovat tämän vuoksi pakottaneet valiokunnan hyväksymään jopa sanamuodosta selvästi irronneen soveltamisen esim. kotirauhan suojan kohdalla.) Kolmas kohta Törnqvistin muistiossa koskee asuntoon kohdistuvaa teknistä kuuntelua, josta säädetään pakkokeinolain 5 a luvun 4 :n 3 momentissa. Kotirauhan suojan rajoitusmahdollisuuksia koskevan PL 10 :n 3 momentin alun mukaan lailla voidaan säätää kotirauhan piiriin ulottuvista toimenpiteistä, jotka ovat välttämättömiä "rikosten selvittämiseksi." Kohdan muotoilusta huolimatta ei sitä voida tulkita niin, että kotirauhan piiriin puuttuminen olisi mahdollista minkälaisten rikosten tahansa selvittämiseksi. Kun kyse on yhden perusoikeuden oleellisista rajoittamisista, on suhteellisuusperiaatteenkin vuoksi edellytettävä, että kyseessä ovat jotenkin vakavat rikokset. Miten vakavien rikosten yhteydessä tällainen puuttuminen olisi mahdollista, ei ole tarkoin osoitettavissa. Perusoikeuteen puuttumisvaltuuksia on periaatteessa tulkittava ahtaasti. Toisaalta voidaan kohdan tulkinnan osalta huomata, että valiokunta on käytännössään pitänyt käytännön tarpeiden vuoksi mahdollisena mennä kotirauhan suojaan puuttumisessa kokonaan säännöksen sanamuodonkin ulkopuolelle esim. ulosottoa koskeneessa lausunnossa pevl 12/02 vp. En pidä luvun 2 :n 1 momentin rikoslistan hyväksymistä kotirauhan suojaan puuttumisen mahdollistavaksi osaedellytykseksi PL 10 :n ja sen soveltamiskäytännön vastaisena. Sen sijaan minusta on syytä tarkastella sitä, täyttyvätkö ehdotetussa säännöksessä PL 10,3 :ssä tarkoitettu välttämättömyyskriteeri ja muut perusoikeuksien rajoittamisen yleensä liittyvät kriteerit. Tässä suhteessa on merkittävää, että säännöksen eri kohtien tulkinta käytännössä viime kädessä riippuu ko. luvan antavasta tuomioistuimesta eikä siis ole vain poliisiviranomaisen tulkinnan varassa. Tästä huolimatta voidaan kysyä, kuinka selkeärajainen kriteeri on "jossa epäilty todennäköisesti oleskelee". Sillä, mikä täyttää "oleskelu" kriteerin, on selvästi merkitystä sen vuoksi, että säännöstä voidaan soveltaa myös sivullisten henkilöiden koteihin. Voisiko poliisi saada luvan ko. kuunteluun esim. tilanteessa, jossa poliisi " tietäisi", että epäilty on menossa viettämään pitkää viikonloppua tuttavansa mökille? Voisi myös kysyä, miten todennetaan (miten tuomioistuin todentaa) se(n), että kevyempiin keinoihin turvauduttaessa rikoksen

8 selvittäminen olisi "olennaisesti vaikeampaa tai mahdotonta". Hieman epäselväksi saattaa jäädä myös se, mitä tarkoittaa pykälän viimeisen momentin lopussa tarkoitettu esitutkinnan toimittajan oikeus "päästä" ko. tiloihin ko. laitteen asentamiseksi ja poistamiseksi. Tarkoittaako se vain viranomaisen tunkeutumisoikeutta, vai (myös) niin kuin päästä sana saattaisi viitata ko. tilan haltijan sietämis/myötävaikuttamisvelvoitetta? Ehkä epäiltävin kohta säännöksen muotoilussa on kuitenkin 3 momentin alun "on syytä epäillä" kriteeri. Lakitekstissä käytettyinä tämänkaltaiset sanonnat saavat tietysti (vähitellen) terminologista merkitystä, joka ei välttämättä täysin vastaa yleiskielistä merkitystä. Tästä huolimatta on mielestäni vaikea välttää päätelmää, että tuntuvan perusoikeuteen puuttumisen kynnys ollaan tältä osin tekemässä liian matalaksi. Tätä mataluutta ei riitä poistamaan se, että perusteluissa kuvataan sopivasti ko. kriteerin sisältöä. En ole myöskään täysin vakuuttunut niiden käytännön syiden painavuudesta, joita Törnqvist esittää erilaisten muotoilujen varalta. Kynnyksen mataluuden merkitystä ei tässä voi riittää tasapainottamaan se, että luvasta päätetään tuomioistuimessa. Minusta säännöksen tämä kohta pitäisi vielä tehdä vaativammaksi. Neljäs Törnqvistin tarkastelema kohta on esitutkintalain 45 :n 2 momentin 3) kohta, jonka mukaan rikoksesta epäillyn avustajana esitutkinnassa ei saa toimia henkilö, joka toimii toisen rikoksesta epäillyn avustajana tutkittavaa tai siihen välittömästi liittyvää rikosta koskevassa asiassa, "mikäli hänen toimimisensa asianosaisen avustajana voi vaikeuttaa asian selvittämistä. " Tätä on muistion mukaan kritisoitu asiantuntijakuulemisissa sillä perusteella, että se on Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan 3 kappaleen c) kohdan valossa niin väljä ja epämääräinen. Ihmisoikeussopimuksen ko. kohdan mukaan "rikoksesta syytetyllä" on oikeus puolustautua henkilökohtaisesti tai "itse valitsemansa " oikeudenkäyntiavustajan välityksellä. Mikä tämän säännöksen merkitys on syytteen nostamista edeltävissä tutkinnan vaiheissa ei ole täysin selvää. Säännös ei ainakaan selvästi estä sellaisia tutkintavaihetta koskevia avustajan vapaan valinnan rajoituksia, jotka ovat hyvin perusteltuja ja rajattuja. Minusta nyt ehdotettu rajoitus on rajoitustyyppinä hyväksyttävä. Lainkohtaan sisältyvä epäiltyyn kohdistuva rajoitus on kuitenkin laadittava tarkkarajaiseksi ja rajoitus rajattava siihen, mikä on välttämätöntä.. Tältä kannalta ei ko. kohdan loppu vaikuta täysin vakuuttavalta. Avustajana toimimisen kieltämismahdollisuus sillä perusteella, että avustajana toimiminen "voi vaikeuttaa " asian selvittämistä, jättää kiellosta konkreettisessa tapauksessa päättävälle (tutkinnanjohtajalle) liian väljän liikkumatilan, kun säännöksessä ei lausuta mitään siitä, kuinka vähäistä tai suurta

9 vaikeuttamista pitää edellyttää ja kun riittävää on jo se, että ko. muu toimiminen "voi" vaikeuttaa. Minusta säännöstä pitäisi tältä osin tarkentaa niin, että sen sanamuoto edellyttäisi vaikeuttamisen laadulta ja todennäköisyydeltä jotakin. Törnqvistin muistiossa käsiteltyjen asioiden lisäksi toteaisin, että ehdotuksessa on monessa kohdin madallettu yksilön oikeuksiin puuttumismahdollisuuden kynnystä sikäli, että on siirrytty todennäköisten perusteiden vaatimisesta siihen, että "on syytä epäillä". Tällaisia kohtia on edellä jo todetun lisäksi ainakin pakkokeinolain 1 luvun 3 :n 1 momentin 2) kohdassa, 2 luvun 1 :ssä, 3 luvun 1 :n alussa ja 5 luvun 1 :n 2 momentin alussa. En ole vakuuttunut tällaisen edellytysten keventämisen aiheellisuudesta enkä sen vuoksi myöskään sen hyväksyttävyydestä perusoikeuksien rajoituksista säädettäessä. Joka tapauksessa kyseessä on yksilön suojan kaventamismahdollisuuksien kannalta periaatteellisesti merkittävä muutos lakitekstissä ja tällaisen muutoksen aiheellisuus ja hyväksyttävyys on sen vuoksi valiokunnassa huolellisesti arvioitava.

professori Kaarlo Tuori

professori Kaarlo Tuori I PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 46/2002 vp Torstai 16.5.2002 kello 10.00 I 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 52/2002 vp laeiksi esitutkintalain ja pakkokeinolain sekä \ eräiden näihin liittyvien

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden. lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden. lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisoimista koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Mikael Hidén. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Mikael Hidén. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 25.5.2018 KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Esityksessä ehdotetaan uutta varhaiskasvatuslakia, jolla kumottaisiin

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 90/2002 vp Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 200/2002 vp laiksi valmiuslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 52/2002 vp. Tiistai kello Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 52/2002 vp. Tiistai kello Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 52/2002 vp Tiistai 28.5.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 52/2002 vp laeiksi esitutkintalain ja pakkokeinolain sekä eräiden näihin liittyvien lakien

Lisätiedot

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle.

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 21/2002 vp Tiistai 12.3.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. U 7/2002 vp ehdotuksesta neuvoston puitepäätökseksi (rasismin ja muukalaisvihan vastainen

Lisätiedot

Pyydettynä lisäselvityksenä esitän kunnioittavasti seuraavan.

Pyydettynä lisäselvityksenä esitän kunnioittavasti seuraavan. Rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta 16.10.2017 Eduskunnan lakivaliokunnalle Asia: Hallituksen esitys (HE) 41/2017 vp eduskunnalle laiksi rikostorjunnasta

Lisätiedot

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 14.2.1997 klo 9.45 Esityslista 5/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 262/1996 vp laiksi eräiden Suomelle Yhdistyneiden Kansakuntien jäsenenä kuuluvien velvoitusten

Lisätiedot

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta Perustuslakivaliokunta 30.11.2016 Valtiovarainministeriö Valli-Lintu, Kuittinen Ehdotuksen tavoitteet ja lähtökohdat Ehdotusten

Lisätiedot

3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi

3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi i PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Torstai 7.11.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus \ 3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 9/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi pakkokeinolain 5 a luvun 2 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Pakkokeinolaissa olevaa luetteloa niistä rikoksista, joiden tutkinnassa poliisi

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 39 keskiviikkona

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 39 keskiviikkona Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 39 keskiviikkona 26.5.1993 1 ) 2 kello 10.00 Nimenhuuto Päätösvaltaisuus HE 63 laiksi rangaistusmääräysmenettelystä 1a eräiksi siihen liittyviksi laeiksi - Ilmoitetaan

Lisätiedot

Läsnä pj. Johannes Koskinen /sd vpj. Outi Mäkelä /kok (11 osittain) jäs. Tuija Brax /vihr

Läsnä pj. Johannes Koskinen /sd vpj. Outi Mäkelä /kok (11 osittain) jäs. Tuija Brax /vihr PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 68/2013 vp Torstai 26.9.2013 kello 10.00-12.30 Läsnä pj. Johannes Koskinen /sd vpj. Outi Mäkelä /kok (11 osittain) jäs. Tuija Brax /vihr Eeva-Johanna Eloranta /sd Maarit

Lisätiedot

3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta. Kuultavina: puheenjohtaja Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelijain Liitto

3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta. Kuultavina: puheenjohtaja Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelijain Liitto PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 118/2002 vp Torstai 19.12.2002 kello 08.30 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta Ilmoitetaan,

Lisätiedot

Laki. pakkokeinolain 5 a luvun 3 ja 3 a :n muuttamisesta

Laki. pakkokeinolain 5 a luvun 3 ja 3 a :n muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 302/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi rikoslain 48 a luvun, pakkokeinolain ja eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. Kuultavana: professori Tuomas Ojanen

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. Kuultavana: professori Tuomas Ojanen PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 84/2002 vp Perjantai 11.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

ESITYSLISTA 115/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA

ESITYSLISTA 115/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 115/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 13.12.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. U 50/2002 vp ehdotuksesta neuvoston säädöksen antamiseksi Euroopan poliisiviraston perustamisesta

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rikoslain, pakkokeinolain 10 luvun 7 :n ja poliisilain 5 luvun 9 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle LAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 23/2001 vp Valtioneuvoston kirjelmä ehdotuksesta neuvoston päätökseksi Schengenin yleissopimuksen 40 artiklan 1 ja 7 kohtien muuttamisesta (Schengenin yleissopimuksen soveltamisalan

Lisätiedot

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 36/2002 vp

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 36/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 36/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi esitutkintalain ja pakkokeinolain sekä eräiden näihin liittyvien lakien muuttamisesta Lakivaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta

Lisätiedot

HE 116/2016 vp SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI JA LAIKSI ERÄITÄ TUOTERYH- MIÄ KOSKEVISTA ILMOITETUISTA LAITOKSISTA ANNETUN LAIN MUUTTA- MISESTA

HE 116/2016 vp SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI JA LAIKSI ERÄITÄ TUOTERYH- MIÄ KOSKEVISTA ILMOITETUISTA LAITOKSISTA ANNETUN LAIN MUUTTA- MISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 116/2016 vp SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI JA LAIKSI ERÄITÄ TUOTERYH- MIÄ KOSKEVISTA ILMOITETUISTA LAITOKSISTA ANNETUN LAIN MUUTTA- MISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 9.9.2016 1.

Lisätiedot

Hallintovaliokunnalle

Hallintovaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 27/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilaskurinpidosta ja rikostorjunnasta puolustusvoimissa sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallintovaliokunnalle

Lisätiedot

HE 40/16 vp laiksi eräiden tuotteiden markkinavalvonnasta

HE 40/16 vp laiksi eräiden tuotteiden markkinavalvonnasta 1 Perustuslakivaliokunta 9.9.2016 Mikael Hidén: Lausunto hallituksen esityksestä HE 40/16 vp laiksi eräiden tuotteiden markkinavalvonnasta ja hallituksen esityksestä HE 116/16 vp sähköturvallisuuslaiksi

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 26/1999 vp. Keskiviikko kello Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 26/1999 vp. Keskiviikko kello Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 26/1999 vp Keskiviikko 15.9.1999 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. Muutos valiokunnan kokoonpanossa Merkitään, että ed. Outi Ojala on pyytänyt vapautusta

Lisätiedot

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. professori Veli-Pekka Viljanen

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. professori Veli-Pekka Viljanen ESITYSLISTA 79/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko 2.10.2002 kello 09.30 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Arviomuistio laittoman maassa oleskelun tutkintakeinoja ja rangaistusasteikkoa koskevista lainsäädännön muutostarpeista

Arviomuistio laittoman maassa oleskelun tutkintakeinoja ja rangaistusasteikkoa koskevista lainsäädännön muutostarpeista Lausuntopyyntö 06.06.2017 OM 23/41/2016 Arviomuistio laittoman maassa oleskelun tutkintakeinoja ja rangaistusasteikkoa koskevista lainsäädännön muutostarpeista Johdanto Maahanmuuton ministerityöryhmän

Lisätiedot

Janne Salminen Kirjallinen lausunto. Perustuslakivaliokunnalle

Janne Salminen Kirjallinen lausunto. Perustuslakivaliokunnalle 1 Janne Salminen 20.2.2019 Kirjallinen lausunto Perustuslakivaliokunnalle Asia: Hallituksen esitys eduskunnalle siviilitiedustelua koskevaksi lainsäädännöksi (HE 202/2017 vp) ja hallituksen esitys eduskunnalle

Lisätiedot

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2003 vp. Hallituksen esitys keskinäisestä oikeusavusta

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2003 vp. Hallituksen esitys keskinäisestä oikeusavusta PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2003 vp Hallituksen esitys keskinäisestä oikeusavusta rikosasioissa Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä tehdyn yleissopimuksen ja keskinäistä oikeusapua rikosasioissa

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 47/2004 vp oikeudenkäymiskaaren 17 luvun muuttamisesta sekä eräät siihen liittyvät lait Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tämän lakialoitteen tarkoituksena on mahdollistaa yksittäistapauksissa

Lisätiedot

Ville Niinistö /vihr (6 osittain, 7 9 ) 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 14 jäsentä.

Ville Niinistö /vihr (6 osittain, 7 9 ) 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 14 jäsentä. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 98/2010 vp Torstai 25.11.2010 kello 10.00-13.00 Läsnä pj. Kimmo Sasi /kok vpj. Jacob Söderman /sd (1 6, 7 osittain, 8 ja 9 ) jäs. Tuomo Hänninen /kesk (1 6, 7 osittain)

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 85/2002 vp

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 85/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 85/2002 vp Tiistai 15.10.2002 kello 09.45 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus klo 10.00 3. HE 142/2002 vp laiksi sosiaalisesta luototuksesta, laiksi sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

5. HE 122/2002 vp laeiksi tuloverolain muuttamisesta sekä tuloverolain 77 :n muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta

5. HE 122/2002 vp laeiksi tuloverolain muuttamisesta sekä tuloverolain 77 :n muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 83/2002 vp Torstai 10.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 120/2002 vp laiksi työnantajan sosiaaliturvamaksusta vapauttamisesta eräissä kunnissa

Lisätiedot

Sivistysvaliokunnalle

Sivistysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 24/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi tekijänoikeuslain ja rikoslain 49 luvun muuttamisesta Sivistysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Sivistysvaliokunta on 8 päivänä

Lisätiedot

ASIANTUNTIJALAUSUNTO PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE

ASIANTUNTIJALAUSUNTO PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE Tämä asiakirja on muunnettu sähköiseen muotoon käyttämällä kuvanlukijalaitetta. Asiakirja on toimitettu vastaamaan asiasisällöltään alkuperäistä asiakirjaa. Teknisistä syistä asiakirjaan on saattanut jäädä

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu LAUSUNTO 03.05.2017 HEL7M0515-6 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Viite HE 72/2016 vp, PeVL 64/2016 vp Asia Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun

Lisätiedot

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Dnro 1163/031/2018

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Dnro 1163/031/2018 TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Dnro 1163/031/2018 Eduskunnan hallintovaliokunta HaV@eduskunta.fi Asia HE 16/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lisätiedot

Hallintovaliokunnalle

Hallintovaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 37/2002 vp Hallituksen esitys laiksi tullilain muuttamisesta Hallintovaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 4 päivänä syyskuuta 2002 lähettäessään hallituksen

Lisätiedot

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto. Hallituksen esitys HE 268/2016 vp eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto. Hallituksen esitys HE 268/2016 vp eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi Juha Lavapuro 13.3.2017 Kirjallinen lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys HE 268/2016 vp eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi Tausta Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Teuvo Pohjolainen

Teuvo Pohjolainen 1 Teuvo Pohjolainen 9.12.2016 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

johdosta toimenpiteisiin.

johdosta toimenpiteisiin. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 25/1999 vp Tiistai 14.9.1999 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. E 32/1999 vp Valtioneuvoston selvitys valmistautumisesta vuoden 2000 hallitusten väliseen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi rikoslain 34 a luvun 1 ja 4 :n muuttamisesta ja rikoslain muuttamisesta annetun lain 34 luvun 12 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rikoslain

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle. Hallituksen esitys laiksi kuntalain muuttamisesta (HE 250/2016 vp)

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle. Hallituksen esitys laiksi kuntalain muuttamisesta (HE 250/2016 vp) Olli Mäenpää 29.11.2016 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi kuntalain muuttamisesta (HE 250/2016 vp) Luottamushenkilön pidättäminen toimestaan Kuntien hallinnon tulee perustuslain 121 :n

Lisätiedot

1994 vp -- lie 271 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 vp -- lie 271 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 vp -- lie 271 Flallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 53/2006 vp. Hallituksen esitys alkoholirikoksia koskevien säännösten uudistamisesta JOHDANTO

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 53/2006 vp. Hallituksen esitys alkoholirikoksia koskevien säännösten uudistamisesta JOHDANTO PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 53/2006 vp Hallituksen esitys alkoholirikoksia koskevien säännösten uudistamisesta Lakivaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 2 päivänä maaliskuuta 2004 lähettäessään

Lisätiedot

1.1 Ehdotettua pakkokeinolain 4 luvun 4 a :n 3 momenttia ei tule hyväksyä

1.1 Ehdotettua pakkokeinolain 4 luvun 4 a :n 3 momenttia ei tule hyväksyä TIETOVERKKORIKOSTYÖRYHMÄN MIETINTÖ Asianajaja Satu Tiirikan eriävä mielipide 16.6.2003 1 Myös datan kopioinnin tulee olla takavarikko 1.1 Ehdotettua pakkokeinolain 4 luvun 4 a :n 3 momenttia ei tule hyväksyä

Lisätiedot

Hallintovaliokunnalle

Hallintovaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 51/2002 vp Hallituksen esitys laiksi henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallintovaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta

Lisätiedot

Oikeusministeriölle. Presidentti. Mikko Könkkölä HELSINGIN HOVIOIKEUS

Oikeusministeriölle. Presidentti. Mikko Könkkölä HELSINGIN HOVIOIKEUS HELSINGIN HOVIOIKEUS Dnro: 91/7074/2016 Salmisaarenranta 71 PL 132 00181 Helsinki Puhelin 02956 40500, Telefax 02956 40512 kirjaamo Sähköpostiosoite heisinki.ho@oikeus.il 14.4.2016 Oikeusministeriölle

Lisätiedot

Hallintovaliokunnalle

Hallintovaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 21/2001 vp Hallituksen esitys laiksi turvallisuusselvityksistä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallintovaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 3 päivänä

Lisätiedot

VAHVISTAMATTA JÄÄNEET LAIT

VAHVISTAMATTA JÄÄNEET LAIT HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 15/2001 vp Vahvistamatta jääneinä palautuneet arpajaislaki, laki arpajaisverolain muuttamisesta, laki rahankeräyslain muuttamisesta, laki viihdelaitelain muuttamisesta, laki

Lisätiedot

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 7.10.2016 Perustuslakivaliokunnan sihteeristö

Lisätiedot

Tuomas Ojanen Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Tuomas Ojanen Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Tuomas Ojanen 15.5.2018 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 16/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖN VASTINE LAKIVALIOKUNNALLE ANNETTUJEN KIRJALLISTEN HUOMAUTUSTEN JOHDOSTA (HE 24/2017 vp)

OIKEUSMINISTERIÖN VASTINE LAKIVALIOKUNNALLE ANNETTUJEN KIRJALLISTEN HUOMAUTUSTEN JOHDOSTA (HE 24/2017 vp) VASTINE Lainvalmisteluosasto 7.4.2017 LsN Maarit Leppänen LsS Liisa Ojala OIKEUSMINISTERIÖN VASTINE LAKIVALIOKUNNALLE ANNETTUJEN KIRJALLISTEN HUOMAUTUSTEN JOHDOSTA (HE 24/2017 vp) 1. Yleistä Oikeusministeriön

Lisätiedot

Raimo Vistbacka /ps vjäs. Lyly Rajala /kok sihteeri Mika Boedeker valiokuntaneuvos. 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 16 jäsentä.

Raimo Vistbacka /ps vjäs. Lyly Rajala /kok sihteeri Mika Boedeker valiokuntaneuvos. 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 16 jäsentä. LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 22/2004 vp Keskiviikko 5.5.2004 kello 12.00-13.31 Läsnä pj. Markku Laukkanen /kesk vpj. Matti Kangas /vas jäs. Mikko Alatalo /kesk Leena Harkimo /kok Saara Karhu

Lisätiedot

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Dnro 1277/031/2018

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Dnro 1277/031/2018 TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Dnro 1277/031/2018 Eduskunnan sivistysvaliokunta siv@eduskunta.fi Asia HE 40/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia Lausunto 14.09.2017 EOAK/4022/2017 Asia: OM 60/08/2013 AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAAKOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Lausuntopyyntö 1 luku Ahvenanmaan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Yleisistä lähtökohdista

Yleisistä lähtökohdista Lainsäädäntöjohtaja Tuula Majuri LAUSUNTO 11.9.2017 Perustuslakivaliokunnalle HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI VALTION VRIKAMIESLAIN 7 JA 8 C :N JA TURVALLISUUSSELVITYSLAIN MUUTTAMISESTA SEKÄ ERÄIKSI NIIHIN

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

hallintovaliokunnalle.

hallintovaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 18/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa annetun lain ja henkilötietojen käsittelystä rajavartiolaitoksessa annetun

Lisätiedot

Päätös. Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 6 a luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 6 a luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 115/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä oikeudenkäynnistä

Lisätiedot

7 Poliisin henkilötietolaki 50

7 Poliisin henkilötietolaki 50 7 Poliisin henkilötietolaki 50 Eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnon mukaan hallituksen esityksessä (202/2017 vp) ehdotetun poliisilain 5a luvun 44 :n (Siviilitiedustelussa saadun tiedon luovuttaminen

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Olli Mäenpää 23.9.2016 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys sähköturvallisuuslaiksi ja laiksi eräitä tuoteryhmiä koskevista ilmoitetuista laitoksista annetun lain muuttamisesta (HE 116/2016 vp)

Lisätiedot

Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä Kalle Tervo. Keskeiset lait

Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä Kalle Tervo. Keskeiset lait Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä 7.5.2014 Kalle Tervo Keskeiset lait Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (21.5.1999/621) Henkilötietolaki (22.4.1999/523) Laki

Lisätiedot

Juha Lavapuro Lausunto

Juha Lavapuro Lausunto Juha Lavapuro 15.9.2017 Lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Asiat: Valtioneuvoston U-kirjelmä U46/ 2017 vp eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (keskitetty

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina kello 8.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina kello 8.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina 11.12.1992 kello 8.30 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 343 laiksi valtion eläkelain muuttamisesta Valtiovarainministeriön kirjelmä. Asiantuntijoiden

Lisätiedot

Oiva Kaltiokumpu /kesk Elsi Katainen /kesk Timo V. Korhonen /kesk (5 osittain, 6 14 ) vjäs. Veijo Puhjo /vas sihteeri Ossi Lantto valiokuntaneuvos

Oiva Kaltiokumpu /kesk Elsi Katainen /kesk Timo V. Korhonen /kesk (5 osittain, 6 14 ) vjäs. Veijo Puhjo /vas sihteeri Ossi Lantto valiokuntaneuvos HALLINTOVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 85/2010 vp Tiistai 16.11.2010 kello 12.15-13.20 Läsnä pj. Antti Rantakangas /kesk vpj. Tapani Mäkinen /kok (1 4, 5 osittain) jäs. Juha Hakola /kok Rakel Hiltunen /sd (9 osittain,

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Tilannekatsaus Harri Jokiranta

Tilannekatsaus Harri Jokiranta Tilannekatsaus 9.8.2017 Harri Jokiranta Alueelliset erot talouskehityksessä väestökartat Muuttoliike kartta Yle.fi 6.8.2017 Perustuslakivaliokunnan mukaan valinnanvapautta koskevan lakiesityksen

Lisätiedot

Tietosuojalainsäännön katsaus Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos

Tietosuojalainsäännön katsaus Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos Tietosuojalainsäännön katsaus 24.9.2018 Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos Tietosuojaa koskeva EU-tasoinen sääntely Yleinen tietosuoja-asetus suoraan sovellettava Euroopan unionin rikosasioiden tietosuojadirektiivi

Lisätiedot

HE 107/2018 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 107/2018 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Harmaan talouden selvitysyksiköstä annetun lain 6 :n muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

HE 106/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 106/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 106/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 51 b ja 51 d :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi elinkeinotulon

Lisätiedot

Julkisuus ja salassapito. Joensuu Riikka Ryökäs

Julkisuus ja salassapito. Joensuu Riikka Ryökäs Julkisuus ja salassapito Riikka Ryökäs Sovellettavat lait Henkilötietolaki Julkisuuslaki Erityislainsäädäntö Kirkkolaki Suomen perustuslaki Yksityiselämän suoja, PL 10.1 (yksityisyyden suojan periaate)

Lisätiedot

HE 23/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

HE 23/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä HE 23/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain 25 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Totean lausuntonani seuraavan.

Totean lausuntonani seuraavan. ED U SKUNN AN APULAISOIKEUSASIAMIES LAUSUNTO 1/ 5 6.7.2016 EOAK/2355/2016 Rajavartiolaitos Viite: lausuntopyyntö 21.6.2015 (SM002:00/2015) Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta laiksi rikostorjunnasta

Lisätiedot

Hovioikeudenneuvos Timo Ojala Helsingin hovioikeus Salmisaarenranta 7 I 00181 Helsinki sähköp. timo.j.ojala(@)oikeus.fi 5.10.2015

Hovioikeudenneuvos Timo Ojala Helsingin hovioikeus Salmisaarenranta 7 I 00181 Helsinki sähköp. timo.j.ojala(@)oikeus.fi 5.10.2015 1 Hovioikeudenneuvos Timo Ojala Helsingin hovioikeus Salmisaarenranta 7 I 00181 Helsinki sähköp. timo.j.ojala(@)oikeus.fi 5.10.2015 EDUSKUNNAN LAKIVALIOKUNNALLE Viite: HE 29/2015 vp Lausunto hallituksen

Lisätiedot

tarkasteltavaksi turvallisuuden edistämistä yleisellä paikalla

tarkasteltavaksi turvallisuuden edistämistä yleisellä paikalla 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 17.2.2016 KELLO 9.30 HE 1/16 vp laeiksi rikoslain 2 a ja 9 luvun muuttamisesta sekä pysäköinninvalvonnasta annetun lain 3 :n muuttamisesta Esityksen keskeisiä asioita

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi Asia: Svenska Finlands folkting järjestön lausunto hallituksen eduskunnalle antamasta esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Päätös. Laki. rekisterihallintolain muuttamisesta

Päätös. Laki. rekisterihallintolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 118/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi rekisterihallintolain ja eräiden maistraatin toimivallan määräytymistä koskevia säännöksiä sisältävien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992 klo 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HB 77 laiksi työllisyyslain väliaikaisesta muuttamisesta - Eduskunnan lausuntopäätös - I käsittely.

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

U 32/2011 vp. oikeudesta avustajaan rikosoikeudellisissa menettelyissä ja pidätetyn oikeudesta yhteydenpitoon sekä ehdotuksesta laadittu muistio.

U 32/2011 vp. oikeudesta avustajaan rikosoikeudellisissa menettelyissä ja pidätetyn oikeudesta yhteydenpitoon sekä ehdotuksesta laadittu muistio. Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (oikeus avustajaan rikosoikeudellisissa menettelyissä ja pidätetyn oikeus yhteydenpitoon) Perustuslain

Lisätiedot

kello ) Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus toiminnastaan vuonna 1992 (K 9) - I käsittely jatkuu. Prof. Rosasin lausunto.

kello ) Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus toiminnastaan vuonna 1992 (K 9) - I käsittely jatkuu. Prof. Rosasin lausunto. Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 84 tiistaina 9.11.1993 kello 10-00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 257 laiksi Metsähallituksesta - Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaan perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta (HE 5/2015 vp)

Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta (HE 5/2015 vp) Teuvo Pohjolainen 16.6.2015 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta (HE 5/2015 vp) Perustuslakivaliokunnan pyytämänä

Lisätiedot

Hallituksen esitys laiksi tulotietojärjestelmästä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 134/2017 vp)

Hallituksen esitys laiksi tulotietojärjestelmästä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 134/2017 vp) Olli Mäenpää 8.11.2017 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi tulotietojärjestelmästä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 134/2017 vp) Henkilötietojen suoja Sääntelyn kohteena on henkilötietoja

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI ULKOMAALAISLAIN MUUTTAMISESTA

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI ULKOMAALAISLAIN MUUTTAMISESTA ULKOMINISTERIÖ Konsulipalvelut KPA-20 Lainsäädäntösihteeri Tommy Walkila LAUSUNTO 07.01.2019 PC0TQ23X-10 Eduskunnan hallintovaliokunta Viite Kirjallinen vastine HE 217/2018 vp Asia HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE

Lisätiedot

Mikael Hidén

Mikael Hidén Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 7.10.2009 KELLO 9.30 HE 106/09 vp laiksi ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta sekä kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen

Lisätiedot

3. HE 34/1997 vp laiksi ortodoksisesta kirkkokunnasta annetun lain muuttamisesta Hallintovaliokunnan lausuntopyyntö.

3. HE 34/1997 vp laiksi ortodoksisesta kirkkokunnasta annetun lain muuttamisesta Hallintovaliokunnan lausuntopyyntö. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Tiistai 20.5.1997 klo 10.00 Esityslista 37/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 34/1997 vp laiksi ortodoksisesta kirkkokunnasta annetun lain muuttamisesta Hallintovaliokunnan

Lisätiedot

Perustuslain tulkinnasta perustuslakivaliokunnan käytännön valossa. Professori Veli-Pekka Viljanen Perustuslakivaliokunnan kutsuseminaari 2.3.

Perustuslain tulkinnasta perustuslakivaliokunnan käytännön valossa. Professori Veli-Pekka Viljanen Perustuslakivaliokunnan kutsuseminaari 2.3. Perustuslain tulkinnasta perustuslakivaliokunnan käytännön valossa Professori Veli-Pekka Viljanen Perustuslakivaliokunnan kutsuseminaari 2.3.2017 Perustuslain tulkinnan erityispiirteitä Perustuslakitulkinnan

Lisätiedot

HE 77/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään säännös Ahvenanmaan maakuntapäivien osallistumisesta Euroopan

HE 77/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään säännös Ahvenanmaan maakuntapäivien osallistumisesta Euroopan HE 77/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 59 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään

Lisätiedot

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 15/2006 vp

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 15/2006 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 15/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön muuttamisesta Lakivaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 4 päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo 8.15

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo 8.15 PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 30.5.1997 klo 8.15 Esityslista 44/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. E 13/1995 vp HVK 1996: EU:n mahdollisen oikeushenkilöllisyyden vaikutuksista eduskunnan asemaan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi tapaturmavakuutuslain muuttamisesta Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 3 päivänä huhtikuuta 2002

Lisätiedot

U 88/2013 vp. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

U 88/2013 vp. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson U 88/2013 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (epäiltyjen ja syytettyjen lasten prosessuaaliset oikeussuojatakeet) Perustuslain 96 :n 2

Lisätiedot

Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta 29.11.2018 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Asia: U-kirjelmä (U) 94/2018 vp eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan

Lisätiedot

MITÄ TIETOSUOJA TARKOITTAA?

MITÄ TIETOSUOJA TARKOITTAA? EU-tietosuoja-asetuksen vaikutukset koulutuskierros Yhteistyössä tietosuojavaltuutetun toimisto ja FCG / Maaliskuu 2015 MITÄ TIETOSUOJA TARKOITTAA? Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun

Lisätiedot

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Dnro 1307/031/2018 Tietosuojavaltuutetun lausunto 25.4.2018 Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta MmV@eduskunta.fi Maa- ja metsätalousvaliokunta on pyytänyt tietosuojavaltuutetun

Lisätiedot

U 28/2010 vp. Oikeusministeri Tuija Brax

U 28/2010 vp. Oikeusministeri Tuija Brax U 28/2010 vp Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (oikeus saada tietoa oikeuksistaan rikosoikeudellisissa menettelyissä) Perustuslain 96 :n

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 212/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain :n muuttamisesta Tieliikennelakiin ehdotetaan koottaviksi liikenteen ohjauslaitteista annettavia asetuksia ja määräyksiä koskevat valtuussäännökset.

Lisätiedot

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot