Näytäntövuonna Helsingin YLEISTÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Näytäntövuonna 2007 2008 Helsingin YLEISTÄ"

Transkriptio

1 YLEISÖTYÖ

2 YLEISTÄ Näytäntövuonna Helsingin Kaupunginteatterissa otettiin yleisötyö erityiseksi kehittämiskohteeksi. Perheteatterin johtajana vuodesta 2003 alkaen toiminut Anneli Mäkelä jäi eläkkeelle syyskuun lopussa 2007 ja teatterin apulaisjohtaja Kari Rentola nimitettiin Perheteatterin johtajaksi alkaen. Perheteatterin yhteyteen ja apulaisjohtajan alaisuuteen palkattiin yleisötyövastaava, joka aloitti toimintansa pidettiin tiedotustilaisuus, jossa esiteltiin yleisötyötoimintaa ja Helsingin Kaupunginteatterin ensimmäinen yleisötyövastaava, musiikin ja kasvatustieteiden maisteri Mirja Neuvonen. Samassa tilaisuudessa Perheteatterin uusi johtaja Kari Rentola esitteli tavoitteitaan ja uuden perheteatterityöryhmän. Samalla teatterissa aloitettiin kaksivuotinen yleisötyön kehittämisprojekti. Projektin tukijana toimii keskinäinen vakuutusyhtiö Etera. Kehittämisprojektin tavoitteena on laajentaa ja säännönmukaistaa teatterin tekemää yleisötyötä. Helsingin Kaupunginteatteri on tehnyt yleisötyötä jo useiden vuosien ajan erilaisina yksittäisinä hankkeina, mutta projektin myötä toimintaa tehostetaan ja vakinaistetaan. Työpajatoiminnan painopiste on toistaiseksi ollut lapsissa ja kouluikäisissä. Projektin myötä mukaan otetaan kaikki ikäryhmät ja pyritään löytämään myös sellaisia ryhmiä, jotka eivät yleensä käy teatterissa tai ole taidekasvatuksen piirissä. Projektin tavoitteena on myös rakentaa pysyviä yhteistyöverkostoja muiden alan toimijoiden sekä sosiaali- ja terveystoimen sekä koulutoimen kanssa. Näytäntövuonna teatteri on tehnyt edelleen laajamittaista taidekasvatusta koulujen ja päiväkotien kanssa. Samalla kuitenkin on pyritty laajentamaan yleisötyötarjonta koskemaan myös muita yleisöryhmiä kuin lapsia ja nuoria. Yleisötyön omat internetsivut otettiin käyttöön joulukuussa 2007.

3 KAIKELLE YLEISÖLLE AVOIN TOIMINTA TEOSESITTELYT JA KESKUSTELU- TILAISUUDET Näytäntövuoden aikana Kaupunginteatterissa järjestettiin kaikkiaan seitsemän avointa teosesittelyä liittyen uusiin ensiiltoihin: The Producers, Geneve, Beljakovin talvi, Täydellinen persikka, Ivanov, Missä kuljimme kerran sekä Aurinko ja minä. Sen lisäksi toteutui viisi kaikille avointa seminaaria tai keskustelutilaisuutta. Eri asiakasryhmien toiveista on järjestetty myös erillisiä luentoja tai teosesittelyjä esimerkiksi opettajille, senioreille, teatteripiireille tai muille harrastajaryhmille ennen näytännön alkua ja uusien esitysten tullessa ohjelmistoon. Näistä tapahtumista vastasi projektipäällikkö Marketta Eräsaari. MUISTOJEN HELSINGISSÄ -VALOKUVANÄYTTELYN ESITTELYT avattuun, Helsingin Kaupunginmuseon kokoamaan Muistojen Helsingissä -valokuvanäyttelyyn liittyen järjestettiin toukokuussa kaksi avointa näyttelyn esittelytilaisuutta. Esittelijöinä toimivat näyttelyn suunnittelijat Helsingin kaupunginmuseon tutkija Marja Pehkonen 8.5. sekä kuvakokoelmien päällikkö Riitta Pakarinen KULISSIKIERROKSET Teatteri järjesti kulissikierroksia ryhmille tilauksesta. Kierroksilla tutustuttiin teatterin kulissientakaiseen maailmaan ja sen kesto oli noin yksi tunti. Ryhmät vaihtelivat päiväkoti- ja koululaisryhmistä harrasteryhmiin, työporukoihin ja eläkeläisryhmiin. Kierroksen sisältö muovautui aina ryhmän mukaan. Kierroksen aikana tutustuttiin teatterin ompelimoon, pukuvarastoihin, lavastamoon ja suureen ja pieneen näyttämöön sekä samalla siihen laajaan ammattien kirjoon, jota teatterissa tarvitaan. Kulissikierroksia pidettiin yhteensä 27. Kävijöitä kierroksilla oli yhteensä 410 henkilöä.

4 PÄIVÄ- KODIT PEKKA TÖPÖHÄNTÄ -TYÖPAJAT Päiväkotien esikouluryhmille järjestettiin työpajakokonaisuus Pekka Töpöhäntä -näytelmän tiimoilta. Pekka Töpöhäntä-työpajat koostuivat neljästä työpajakerrasta ja yhdestä esityksen katsomiskerrasta. Työpajoissa lapset saivat leikin avulla tunnustella, miltä tuntuu olla kiusattu, miltä tuntuu olla se, joka yllyttää kiusaamiseen tai se, joka aina myötäilee, mutta ennen kaikkea, miltä tuntuu olla se rohkea, joka uskaltaa vastusta ryhmän painetta. Jokainen työpaja rakentui osittain samoille harjoituksille. Se ei ollut lasten mielestä tylsää, vaan hauskaa. Näin tuli enemmän rohkeita lapsia kokeilemaan millaista on olla Pekka Töpöhäntä, kun työpajan harjoitukset tulivat tutuiksi. Työpajakokonaisuuksia pidettiin yhteensä 28 päiväkotiryhmälle. Työpajat piti kasvatustieteiden kandidaatti Sanna Breilin. TAFFY, ELI KUINKA AAKKOSET KEKSITTIIN Helsingin Kaupunginteatteri vieraili helsinkiläisissä päiväkodeissa näytelmällä Taffy, eli kuinka aakkoset keksittiin. Anneli Mäkelä dramatisoi ja ohjasi kahden Rudyard Kiplingin novellin, How The Alphabet Was Made ja How The First Letter Was Written, pohjalta näytelmän Taffy, eli kuinka aakkoset keksitiin. Sanna Breilin esitti näytelmän kaikki roolit ja visuaalisesta suunnittelusta vastasi Sari Salmela. Musiikista vastasi Bebe Risenfors. Näytelmää esitettiin kolme kertaa syksyllä 2007.

5 KOULUT PEKKA TÖPÖHÄNTÄ PROJEKTI Helsingin Kaupunginteatterin perheteatteri sai apurahan Helsingin Kaupungin kirjasto- ja kulttuurilautakunnalta helsinkiläisten peruskoulujen kanssa tehtävää taidekasvatusprojektia varten. Projekti toteutettiin näytäntövuoden aikana yhteensä 15 alakoulun luokalla. Syksyllä työskenneltiin 10 luokan kanssa ja syksyn projektista saatujen innostavien ja positiivisten palautteiden saattelemana projektia päätettiin jatkaa talvella 2008 vielä viidellä uudella luokalla. Projektista tiedotettiin kaikille helsinkiläisille alakouluille keväällä 2007 ja mukana olleet luokat valittiin hakemusten perusteella. Mukana oli luokkia luokka-asteilta 1 5. Projekti pohjautui Anneli Mäkelän Gösta Knutssonin kirjojen pohjalta sovittamaan Pekka Töpöhäntä -musikaaliin, joka sai ensi-iltansa Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä Musiikin on esitykseen säveltänyt Ilkka Kuusisto. Näytelmän on ohjannut Anneli Mäkelä. Eräänä näytelmän keskeisenä teemana on kaverin kiusaaminen. Taidekasvatusprojektin tavoitteena oli antaa lapsille kokemuksia erilaisista rooleista lapsiryhmässä. Projektin aikana kiusaamisteemaa käsiteltiin erilaisten ilmaisuharjoitteiden kautta. Roolileikkien avulla haluttiin lasten saavan kokeilla, miltä tuntuu olla kiusaaja, miltä tuntuu tulla kiusatuksi tai miltä tuntuu olla se, joka myötäilee. Tavoitteena oli siten edistää luokan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Projekti alkoi kolmen tunnin mittaisella opettajankoulutuksella. Koulutuksessa tutustuttiin etukäteen kouluissa käytettävään työtapaan sekä Pekka Töpöhäntä -näytelmän teemoihin. Jokaisessa luokassa pidettiin viisi 90 minuutin pituista työpajaa. Lisäksi luokilla oli mahdollisuus käydä katsomassa Pekka Töpöhäntä -esitys, jonka suurin osa oppilaista näkikin. Talven projektin luokissa vieraili lisäksi näyttelijä, joka työskenteli lasten kanssa draamaharjoitusten parissa ja kertoi työstään näyttelijänä ja erityisesti liittyen Pekka Töpöhäntä -näytelmään. Näyttelijävieraina toimivat Marjut Toivanen, Petri Johansson sekä Eija Vilpas. Projektin kouluttaja-ohjaajina toimivat Mirja Neuvonen, Anna-Maija Iskanius ja Sofi a Koski. Luokat olivat erittäin sitoutuneesti mukana projektissa. Oppilaat odottivat innolla työpajakertoja, työskentelivät aktiivisesti ja olivat innokkaita keskustelijoita. Taidekasvatusprojektin tarkoitus oli varmaankin se ettei ketään saa kiusata, syrjiä eikä jättää leikkien ulkopuolelle. Meille opetettiin kiusaamisesta ja samalla leikittiin. en oikein osaa sanoa mikä oli kivointa koska kaikki oli todella kivaa. Itse onnistuin aika hyvin mutta joskus menin joissain leikeissä sekaisin. En osaa myöskään sanoa mikä oli vaikeinta. Kiitos kun kävitte opin paljon kaikkea. (Laajasalon ala-asteen 3. luokan oppilas)

6 TEOSESITTELYTYÖPAJAT Näytäntövuoden aikana peruskoulun ja lukion oppilaille järjestettiin työpajoja, jotka pohjautuivat ohjelmistossa olevaan teokseen. Työpajat olivat toiminnallisia teosesittelyjä ennen esityksen katsomista. Kaikki ryhmät kävivät katsomassa teatteriesityksen työpajan jälkeen. Peruskoulun yläkoulun ja lukion oppilaille pidettiin työpajoja liittyen Manillaköysi ja Geneve -esityksiin. Peruskoulun alakoulun oppilaille työpajoja pidettiin liittyen näytelmiin Pekka Töpöhäntä ja Kaunotar ja Hirviö, johon liittyviin työpajoihin osallistui myös peruskoulun yläkoulun luokkia. Työpajat kestivät kaksi tuntia ja ne pidettiin joko teatterin tiloissa ennen esitystä tai vaihtoehtoisesti koulupäivän aikana koulun tiloissa samalla tai edellisellä viikolla kuin itse esitys. Työpajojen lähtökohtana oli esitys ja siitä nousevat teemat. Tavoitteena oli valmistautua katsomiskokemukseen tutustumalla näytelmään ja joihinkin siitä nouseviin teemoihin itse tehden ja toimien. Taustalla oli myös pyrkimys edistää oppilaiden positiivisia vuorovaikutustaitoja. Työpajoja pidettiin yhteensä 30, joista 16 alakoululaisille, 10 yläkoululaisille ja 4 lukiolaisille. Pajoihin osallistui kaikkiaan 753 henkilöä. KAIKU, NUOLI JA KETJU -TANSSITYÖPAJAT Kolmelle helsinkiläiselle oppilasryhmälle avautui toukokuussa mahdollisuus päästä kurkistamaan nykytanssin maailmaan, kun he osallistuivat kahden tunnin tanssityöpajaan Kaupunginteatterissa. Kaupunginteatterin tanssiryhmä harjoitteli Kaiku, nuoli ja ketju -tanssiteosta, joka saa ensiesityksensä Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä lauantaina Teos liikkuu ekspressiivisen fyysisen teatterin ja tanssiliikkeen välimaastossa, ja hyödyntää japanilaisen butotanssin perinnettä. Esityksen teemana on yksilön kokemusten välittäminen ryhmän kautta, ja siinä on vaikutteita myös japanilaisten kauhuelokuvien maailmasta. Työpajan pitivät teoksen koreografi, japanilaisen tanssin suuri lupaus Ikuyo Kuroda musiikista vastaavan Jiro Matsumoton sekä yleisötyövastaava Mirja Neuvosen kanssa. Työpajoissa seurattiin ensin tanssiryhmän harjoituksia teatterin harjoitussalissa ja päästiin sitten itse kokeilemaan liikkeen tuottamista samantyyppisin harjoituksin, joita koreografi on käyttänyt myös ammattitanssijoiden kanssa. Osallistujat olivat kaksi peruskoulun 8. luokkaa sekä yksi lukion opiskelijaryhmä. Työpajat saavuttivat suuren suosion.seuraavassa kokemuksia kahdesta 8. luokkalaisten Kaiku, nuoli ja ketju -tanssipajasta. IHAN MAHTTI HOMMA!!!! Oli tosi kiva välillä tehä oman luokan kanssa jotain muuta kuin olla koulussa ja opiskella ja oppia jotai uutta. Oli myös kiva kun tanssilajina oli nykytanssi eikä hiphop tai vastaava mitä mtv:llä näkee niin ihmiset ymmärtää että tanssia on muutakin kuin sitä. Opettaja oli todella hyvä ja oli hieno kokemus seurata ammattitanssijoiden työskentelyä, jotain mitä kuka tahansa ei saa tehdä. Kiitos paljon tästä kokemuksesta! (Tyttö) Tämä tanssityöpaja oli vähän erilainen kuin luulin. Ajattelin, että me opettelisimme jotain tiettyjä tanssisarjoja, mutta saimme liikkua vaapasti ja oman mielen mukaan. (Poika) Opettajana oli siis hienoa päästä tarjoamaan oppilaille uusi elämys. Myös useilta vanhemmilta tuli positiivisia kiitosviestejä jo ennen käyntiämme. Oppilailta palautetta kysyessäni seuraavana päivänä 24 oppilaasta vain kolme oli epäilevällä kannalla, oliko mukavaa; muut lähes huusivat kilpaa, että vaikka oli outoa, oli kivaa ja ihan mieletöntä, ihan huippua. (Opettaja) OPETTAJAT Peruskoulun, lukion ja ammatillisten oppilaitosten opettajille pidettiin opettajankoulutus teemana nykytanssi. Koulutus piti sisällään tanssityöpajan, joka liittyi illan HDC2 -tanssiesitykseen, kulissikierroksen ja teatterin esittelyn sekä HDC2 -tanssiesityksen seuraamisen. Työpajan pitivät tanssitaiteilija Kaisa Torkkel sekä yleisötyövastaava Mirja Neuvonen. Helsinki Dance Companyn johtaja Ville Sormunen kertoi tanssiryhmän toiminnasta. Mukana oli 15 innostunutta opettajaa. Monet kiitokset aivan upeasta tanssipajasta! Se oli mahtavan upea ja ilahduttava kokemus. Vaikka päivä oli pitkä, en tuntenut itseäni tanssityöskentelyn jälkeen väsyneeksi vaan ihanalla tavalla raukeaksi. Mieli oli iloinen, tyytyväinen, lihakset leppyneet tuntia oli suunniteltu hyvin. Minulla oli heti alusta alkaen mukava ja luottavainen olo. Ja kun ryhmä vielä koostui innostuneista, herkistä ja lämpimistä naisista sekä kahdesta upeasta portugalilaisesta miehestä, jotka sopivat hyvin joukkoon, voisiko parempaa toivoa. Toivottavasti olisi joskus mahdollista päästä jatkokurssille.

7 MUILLE RYHMILLE SUUNNATTU TOIMINTA Lapset olivat innokkaita ja hyvin eläväisiä kurssilaisia. Seuraavassa lasten ja heidän vanhempiensa kirjallisesta palautteesta poimintoja. On ollut superhauskaa ja opettajat, tunnit ja yhteistyöt on ollu kivoja. Kaverit, ne oli kyllä hauskinta. Se oli kivaa, kun sai olla oikeassa teatterissa. Kivointa oli laulaminen ja eläinten esittäminen.vaikeinta oli rytmitehtävien perässä pysyminen. KOKO PERHEEN TEATTERIPÄIVÄ Koko perheen teatteripäivä pidettiin sunnuntaina Päivän aikana perheiden oli mahdollista osallistua teatterityöpajoihin teatterin harjoitushuoneessa sekä käydä katsomassa Pekka Töpöhäntä -esitys. Teatteripajoissa seikkailtiin kissojen maailmassa. Päivän aikana pidettiin yhteensä neljä pajaa, jotka oli suunnattu koko perheelle yhteisesti. Yksi pajoista, pikku-kissojen teatteripaja, oli tarkoitettu erityisesti perheen pienimmille 0 3-vuotiaille yhdessä aikuisen kanssa. Osallistujia oli kaiken kaikkiaan 97. Teatteripajojen vetäjinä toimivat yleisötyövastaava Mirja Neuvonen sekä lapsiavustajakurssin kurssisihteeri Laura Peltoniemi. LAPSIAVUSTAJAKURSSI Maalis-toukokuussa teatteri järjesti lapsiavustajakurssin 6 10-vuotiaille tytöille ja pojille. Kurssille osallistui kaiken kaikkiaan 43 lasta. Kurssi kokoontui yhteensä kahdeksan kertaa ja sen kokonaiskesto oli 16 tuntia. Kurssilla työskenneltiin kahdessa eri ryhmässä. Sisältöinä olivat draama, tanssi ja musiikki. Opettajina toimivat teatterikentän ammattilaiset Hanna Brotherus, Nick Davies, Rebecca Evanne, Mirja Neuvonen, Laura Peltoniemi sekä Eija Vilpas. Laura Peltoniemi toimi lapsiavustajakurssin kurssisihteerinä. Kaikki on ollut niin kivaa, paitsi se, että jotkut on riehuneet.. Ennen ensimmäistä kertaa jännitti, mutta se helpotti heti,kun huomasin miten kivaa siellä oli. MAAHANMUUTTAJARYHMIEN TEATTERIVIERAILUT Näytäntökauden aikana teatteri on järjestänyt maahanmuuttajaryhmille teatterivierailuja. Vierailun aikana ryhmät ovat tutustuneet teatteriin ja sen jälkeen päässeet seuraamaan harjoituksia. Vierailuja on ollut yhteensä kuusi. Seuraavassa Amiedun kotoutumiskoulutuksen suomen kielen kouluttaja Aija-Leena Nurmisen palautetta ryhmän vierailtua marraskuussa 2007 HDC2 -tanssiesityksen harjoitusta seuraamassa. Käynti teatterissa oli kurssin käännekohta. Puhun itse kurssista ja ajasta ennen esitystä ja ajasta esityksen jälkeen. Ryhmälle tapahtui jotakin, jota en osaa pukea sanoiksi. Ensinnäkin ryhmä koki, että heidät otettiin vastaan asiallisesti ja myös heistä oltiin kiinnostuneita. Suomalainen yhteiskunta voi tuntua kovalta ja läpipääsemättömältä ja siksi tällaiset myönteiset kokemukset ovat arvokkaita. Lisäksi ryhmädynamiikka sai sysäyksen ja opiskelu on sujunut helpommin tämän vierailun jälkeen. Ilmeisesti esitys ja vierailukokemus koskettivat opiskelijoita ja auttoivat siirtymään eteenpäin. Etenkin esitys, joka käsitteli nuoren miehen vihaa ja elämäntuskaa, puhutteli opiskelijoita. Oppimisen esteitä voi olla monenlaisia, koska oppiminenkin on tunneasia. Kipeät tunteet, kuten käsittelemättömät vihan ja aggression kokemukset ja tunteet voivat jumittaa oppimista.

8 TULEVAISUUDESTA Näytäntökaudella Kaupunginteatteri jatkaa jo vakiintunutta työpajatoimintaa lapsille ja nuorille. Luvassa on myös tuttuun tapaan avoimia teosesittelyjä ja keskustelutilaisuuksia sekä kulissikierroksia. Lokakuun viimeisenä sunnuntaina vietetään taas Koko perheen teatteripäivää, jolloin lapset ja aikuiset pääsevät yhdessä kokeilemaan teatterin tekemistä teatteripajoihin ja saavat mahdollisuuden kurkistaa teatterin kulissien taakse. Toimin- taa muiden ryhmien kanssa laajennetaan. Maahanmuuttajaryhmille on luvassa teatterivierailujen lisäksi toiminnallinen projekti. Alkavalla näytäntökaudella Kaupunginteatteri tarjoaa myös toimintaa työyhteisöille ja tekee yleisötyötä seniorikansalaisten kanssa niin vanhuksille suunnatun tanssiprojektin muodossa kuin myös yhteistyössä Metropolia -ammattikorkeakoulun kanssa.

YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA

YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA 2008 Syksyllä 2007 Helsingin Kaupunginteatterissa käynnistettyä kaksivuotista yleisötyön kehittämisprojektia vetää yleisötyövastaava Mirja Neuvonen. Projektin

Lisätiedot

YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA

YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA 2009 YLEISÖTYÖ 2009 Helsingin Kaupunginteatterissa yleisötyö on osa teatterin vakituista toimintaa. Kaksivuotinen yleisötyön kehittämisprojekti päättyi 31.12.2009.

Lisätiedot

PERHETEATTERIN TAIDEKASVATUS

PERHETEATTERIN TAIDEKASVATUS HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERI PERHETEATTERIN TAIDEKASVATUS NÄYTÄNTÖVUONNA 2006 2007 YLEISTÄ Kevääseen 2006 mennessä olimme viimein vierailleet ilmaiseksi kaikissa Helsingin päiväkodeissa ja perhepäiväkodeissa,

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERIN PERHETEATTERI

HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERIN PERHETEATTERI HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERIN PERHETEATTERI NÄYTÄNTÖVUONNA 2006 2007 HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERIN PERHETEATTERI NÄYTÄNTÖVUONNA 2006 2007 Alan Menken Howarrd Ashman & Tim Rice Linda Woolverton: Kaunotar

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa AIKATAULU VIRITÄ! -tapahtumista Perhonjokilaakson alueella Aikataulu päivittyy edelleen riippuen kunkin yhteisön toiveista ja tarpeista. Osa tilaisuuksista on avoimia,

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

Helsingin Kaupunginteatterin ja helsinkiläisten alakoulujen taidekasvatusprojekti teemana kiusaaminen

Helsingin Kaupunginteatterin ja helsinkiläisten alakoulujen taidekasvatusprojekti teemana kiusaaminen Helsingin Kaupunginteatteri, Perheteatteri Ammattiteattereiden erityishankkeet Helsingin Kaupunginteatterin ja helsinkiläisten alakoulujen taidekasvatusprojekti teemana kiusaaminen Olen oppinut ystävällisyyttä

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin?

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Yhteensä 25 teatteri- ja musiikkiesitystä (9800 euroa) Kirjakassit (1000 euroa) Kirjakasseissa

Lisätiedot

Vanhempainryhmä osana polikliinisen luokan toimintaa. Laura Kortesoja Kalliomaan koulu

Vanhempainryhmä osana polikliinisen luokan toimintaa. Laura Kortesoja Kalliomaan koulu Vanhempainryhmä osana polikliinisen luokan toimintaa Laura Kortesoja Kalliomaan koulu Polikliininen luokka aloitti toimintansa syksyllä 2008 oppilaspaikkoja 8 opetuksesta vastaa pääosin polikliinisen luokan

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

MALLINNUS TEATTERI OSANA LASTEN JA NUORTEN KASVUA. Esimerkkitapauksena Lahden kaupunginteatterin ja Luhtikylän alaasteen

MALLINNUS TEATTERI OSANA LASTEN JA NUORTEN KASVUA. Esimerkkitapauksena Lahden kaupunginteatterin ja Luhtikylän alaasteen MALLINNUS TEATTERI OSANA LASTEN JA NUORTEN KASVUA Esimerkkitapauksena Lahden kaupunginteatterin ja Luhtikylän alaasteen yhteistyö Tampereen yliopisto Tutkivan teatterityön keskus Ylös Ammattiteattereiden

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012

sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012 sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012 Arvoisa opettaja! 2 Toimintakokemuspäivä 4 Sano päihteille ei 6 Bilepysäkki 7 Taistelu koulukiusaamista vastaan on alkanut! 8 Älä kiusaa! 9 Asennemittari

Lisätiedot

TULE MUKAAN! KIRKKONUMMEN MUSIIKKILUOKAT

TULE MUKAAN! KIRKKONUMMEN MUSIIKKILUOKAT TULE MUKAAN! KIRKKONUMMEN MUSIIKKILUOKAT Tervetuloa kuulemaan ja kyselemään musiikkiluokalla opiskelusta sekä nauttimaan nykyisten musiikkiluokkalaisten esityksistä ti 28.2.2012 klo 18.30 Kirkonkylän koulun

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Vantaan kaupungin tulokset

Kouluterveyskysely Vantaan kaupungin tulokset Kouluterveyskysely 2017 - Vantaan kaupungin tulokset 4. 5.-luokkalaisten tulokset HYVINVOINTI JA YSTÄVÄT Lähes kaikki (90 %) ovat tyytyväisiä elämäänsä, pojat useammin kuin tytöt. Suuri osa (86 %) kokee

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Liikkuva koulu nyt ja tulevaisuudessa kärkihankkeen tavoitteet ja toimenpiteet

Liikkuva koulu nyt ja tulevaisuudessa kärkihankkeen tavoitteet ja toimenpiteet Liikkuva koulu nyt ja tulevaisuudessa kärkihankkeen tavoitteet ja toimenpiteet Liikkuva koulu nyt ja tulevaisuudessa Yleisesti Liikkuvasta koulusta Kärkihankkeen toteutukseen liittyvät toimenpiteet Toimenpiteitä

Lisätiedot

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys Kaikki liikkeelle yhdessä Miksi HYKKI HERÄÄ? Liikunta ja fyysinen aktiivisuus parantaa / kehittää / lisää muisti, tarkkaavaisuus, tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaidot

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Syksy 2017 VILLA ARTTU SYKSY 2017 OHJELMA VILLA ARTUN NÄYTTELYT Yhdessä Together 4.10.2017 19.1.2018 Villa Artun galleria ja käytävägalleria A Game. Petr Tichshenko

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Pienryhmän erityisluokanopettaja Kati Evinsalo Yhdessä osallisuuteen Yläkoulun kehitysvammaisten nuorten pienryhmässä kahdeksan 13-17-vuotiaan (7.-9.lk) nuoren ja

Lisätiedot

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö TAVOITTEENA MAAILMAN OSAAVIN KANSA 2020 OPPIMINEN OSAAMINEN KESTÄVÄ HYVINVOINTI

Lisätiedot

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Luetaan yhdessä verkoston seminaari 17.11.2012, hankevastaava Kotoutumiskoulutuksen kolme polkua 1. Työmarkkinoille suuntaavat ja

Lisätiedot

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Pienryhmän erityisluokanopettaja Kati Evinsalo Yhdessä osallisuuteen Yläkoulun erityistä tukea tarvitsevien nuorten pienryhmässä kahdeksan 13-17-vuotiaan (7.-9.lk)

Lisätiedot

Miten nuoret voivat kouluyhteisössä? Kouluterveyskyselyn tuloksia 2013

Miten nuoret voivat kouluyhteisössä? Kouluterveyskyselyn tuloksia 2013 Miten nuoret voivat kouluyhteisössä? Kouluterveyskyselyn tuloksia 2013 THL 5.2.2014 Tutkija Hanne Kivimäki Aiheet Perustietoa Kouluterveyskyselystä Valtakunnalliset tulokset 2013 Tulosten hyödyntäminen

Lisätiedot

NAAMIOIDEN TAKAA -hanke. Auttaa vahvistamaan nuorten itsetuntoa.

NAAMIOIDEN TAKAA -hanke. Auttaa vahvistamaan nuorten itsetuntoa. NAAMIOIDEN TAKAA -hanke Auttaa vahvistamaan nuorten itsetuntoa. 2016 aloitimme Trust-projektin Vihdissa, jossa yksin tulleet turvapaikanhakijat ja suomalaiset nuoret kokoontuivat tutustumaan toisiinsa

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

Ryhmässä tehtävät harjoitukset koulukiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi

Ryhmässä tehtävät harjoitukset koulukiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi Ryhmässä tehtävät harjoitukset koulukiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi Tulevaisuuden koulua kohti -seminaari 7.-8. 10 2014 Elisa Poskiparta Turun yliopisto KiVa Koulu Mitä kiusaaminen

Lisätiedot

Vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista Vanhempien Barometri 2013

Vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista Vanhempien Barometri 2013 Vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista Vanhempien Barometri 2013 OPStuki 2016 koulutus, Helsinki 29.4.2014 Tuija Metso www.vanhempainliitto.fi/filebank/1656-barometri_2013_verkko.pdf Myönteisiä viestejä

Lisätiedot

Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko

Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko Case: Hämeenlinnan palveluverkkoselvitys Kaikkia palveluja ja koko kaupunkia koskeva Erityinen mielenkiinto koulu- ja päiväkotiverkossa

Lisätiedot

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen.

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 Kunnallisen päivähoidon laatukyselyjen tulokset kevät 2009 Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 1 Ketkä käyttivät ja missä yhteydessä? Kysely tehtiin

Lisätiedot

Taidenäyttely osallistumisen areenana. Anni Venäläinen Projektisuunnittelija Porin taidemuseo

Taidenäyttely osallistumisen areenana. Anni Venäläinen Projektisuunnittelija Porin taidemuseo Taidenäyttely osallistumisen areenana Anni Venäläinen Projektisuunnittelija Porin taidemuseo PORIN TAIDEMUSEON PEDAGOGINEN YKSIKKÖ FM Mirja Ramstedt-Salonen on toiminut Porin taidemuseon museolehtorina

Lisätiedot

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy Emmi Salo & Mervi Laaksonen Historiaa Tyttöjen tila sai alkunsa Tyttöprojekti Helmestä vuonna 2003, jossa koottiin tyttötyötä tekeviä tahoja yhteen ja

Lisätiedot

Sanna Sova, hankekoordinaattori Henrik Hurme, Kielimaistiaiset - Makuja kieliin! II vastaava

Sanna Sova, hankekoordinaattori Henrik Hurme, Kielimaistiaiset - Makuja kieliin! II vastaava Makuja Kieliin: kieltenopiskelijat kieli- ja kulttuuriagentteina kouluissa ja varhaiskasvatuksessa esimerkkejä opiskelijoiden toteuttamista kielituokioista Sanna Sova, hankekoordinaattori Henrik Hurme,

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Natiivi apuna kielten opetuksessa

Natiivi apuna kielten opetuksessa Natiivi apuna kielten opetuksessa Seija Blomberg Oulun yliopisto Kajaanin normaalikoulu Cordula Tröster-Blomberg Musiikkileikkikoulu Laulava Lohikäärme Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Helsingissä

Lisätiedot

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon.

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon. ETUSIVU Kouluterveyskysely 2017 Olet osallistumassa Kouluterveyskyselyyn. Tutkimuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lomakkeessa kysytään terveyteen, hyvinvointiin ja koulunkäyntiin liittyviä

Lisätiedot

KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa vuosiluokka 7 + tukioppilaat

KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa vuosiluokka 7 + tukioppilaat 11.5.2018 KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa 2017-2018 vuosiluokka 7 + tukioppilaat 5.9.2017. 1. aihe: Miten vuorovaikutus vaikuttaa? Oppitunnit 1-3. Meidän luokkamme ryhmänä. Laaditaan luokkakohtaiset

Lisätiedot

KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA

KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA KOULUTERVEYSKYSELY Vastaajat Porvoo: Perusopetuksen 4.-5. luokat vastannut 894 kattavuus 72 % 8.-9. luokat vastannut 770 kattavuus 63 % Lukio vastannut 173

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI. 6.9.2010, Muistiinpanot

LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI. 6.9.2010, Muistiinpanot LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI 6.9.2010, Muistiinpanot Tampereen yliopisto Tutkivan teatterityön keskus Ylös Ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen Anna-Mari Tuovinen 24.11.2010 Lahden

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELI VALLOITTAA. Tuija Mäkinen Järjestö- ja kulttuurisihteeri

VENÄJÄN KIELI VALLOITTAA. Tuija Mäkinen Järjestö- ja kulttuurisihteeri VENÄJÄN KIELI VALLOITTAA Tuija Mäkinen Järjestö- ja kulttuurisihteeri Seuran kielipalvelut OHJELMA Stipendit Venäjän kielen Tähti kilpailu Teematapahtumat kouluihin Б Kielikurssit Pietarissa ja kielikoulutus

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Esitutkimus. Asiakastyöpajat

Esitutkimus. Asiakastyöpajat Suomen käsityön museo selvitti syksyllä 2013 nuorten aikuisten museoissa käymättömyyden syitä ja kehitti palvelumuotoilukoulutuksen avulla omaa toimintaansa vastaamaan paremmin heidän tarpeitaan. Lopputuloksena

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi v TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi Lapset ja nuoret näkyviksi Kangasalan seurakunnassa info työntekijöille ja luottamushenkilöille v Mikä ihmeen LAVA? Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA on

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun SYYSKUU Vanhempainilta 7. luokkalaisten huoltajille lokakuun loppuun Alueen vastaava nuoriso-ohjaaja

Lisätiedot

Suomen Rotary 2012. NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards

Suomen Rotary 2012. NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards Suomen Rotary 2012 NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards RYLA palvelee nuorten kasvua RYLA on Rotaryn toimintamuoto jo yli 40 v. ajan Jokaisen rotarin tulee osallistua

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14 Kukaan

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

TURVATAITOJA LAPSILLE OPPIMATERIAALI JA SEN PÄIVITYSTYÖ 07.10.2013. Mirja Ylenius-Lehtonen Minna Andell Kaija Lajunen

TURVATAITOJA LAPSILLE OPPIMATERIAALI JA SEN PÄIVITYSTYÖ 07.10.2013. Mirja Ylenius-Lehtonen Minna Andell Kaija Lajunen TURVATAITOJA LAPSILLE OPPIMATERIAALI JA SEN PÄIVITYSTYÖ 07.10.2013 Mirja Ylenius-Lehtonen Minna Andell Kaija Lajunen Lasten turvataitokasvatus suomalainen lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyohjelma

Lisätiedot

Oppilaskysely Opetuspalvelut

Oppilaskysely Opetuspalvelut Oppilaskysely 2019 Opetuspalvelut Taustatietoja Oppilaat vastasivat kyselyyn ajalla 25.4. 17.5.2019 saamansa linkin kautta Kyselyyn vastasi 3330 oppilasta 2019 kyselyyn vastasi 76% kaikista perusopetuksen

Lisätiedot

ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6.

ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6. ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6. Artun kesässä sukelletaan animaation maailmaan kun Hyvinkäällä käynnistyy kesäkuussa 2012 uusi lasten ja nuorten festivaali Artun kesä. Villa Artun

Lisätiedot

VESALASSA ONNISTUMME. Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana. toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta

VESALASSA ONNISTUMME. Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana. toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta VESALASSA ONNISTUMME Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana oli Helsingin kaupungin RUUTIhankerahoilla toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta tässä ja seuraavilla

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta !

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta ! Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta 20.11.2019! YK:n lapsen oikeuksien sopimus takaa lapselle oikeuden olla oma itsensä Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Ketään ei saa syrjiä. Jokaisella lapsella

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE

ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE 1 ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston itsearviointiprosessi

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

KANSALAISVAIKUTTAMISEN AJOKORTTI TYÖPAJA JYVÄSKYLÄSSÄ 14.11.2015

KANSALAISVAIKUTTAMISEN AJOKORTTI TYÖPAJA JYVÄSKYLÄSSÄ 14.11.2015 KANSALAISVAIKUTTAMISEN AJOKORTTI TYÖPAJA JYVÄSKYLÄSSÄ 14.11.2015 Konkreettisia ideoita koulun ja paikallistoimijoiden yhteistyön rakentamiseen uuden opetussuunnitelman hengessä Tarja Jukkala ja Sanna Lukkarinen

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Julkinen loppuraportti Happia Oy:n nopea kokeilu Oulun Hintan koulussa

Julkinen loppuraportti Happia Oy:n nopea kokeilu Oulun Hintan koulussa Julkinen loppuraportti 29.3.2019 Happia Oy:n nopea kokeilu Oulun Hintan koulussa Oulun kaupungin nopeiden kokeilujen ohjelma I, Syksy/2018 Kokeilun esittely Kokeilussa Happia Oy kehitti yhdessä Hintan

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Page 1 of 7 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 2,99 Heikko taso 3,0

Lisätiedot

RIEMUKUPLA. Helsingin Kaupunginteatterin taidekasvatusprojekti yläkoulun oppilaille ja lukiolaisille tanssin tiimoilta

RIEMUKUPLA. Helsingin Kaupunginteatterin taidekasvatusprojekti yläkoulun oppilaille ja lukiolaisille tanssin tiimoilta Helsingin Kaupunginteatteri Perheteatteri RIEMUKUPLA Helsingin Kaupunginteatterin taidekasvatusprojekti yläkoulun oppilaille ja lukiolaisille tanssin tiimoilta RAPORTTI PROJEKTISTA Etukäteen minulla oli

Lisätiedot

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT RAHA EI RATKAISE Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT Anna Anttila & Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Nutitilastot.fi Verkkokoulutus 17.12.2013

Nutitilastot.fi Verkkokoulutus 17.12.2013 Nutitilastot.fi Verkkokoulutus 17.12.2013 Nuorten tieto- ja neuvontatyön tilastointiohjelma Miksi tilastoida? - Asiakasmäärät, kysytyimmät aihealueet, asiointitapa, ikäryhmät jne. - Apuna nuorten tiedontarpeita

Lisätiedot

MAAILMAN KANSALAISENA SUOMESSA Elina Koskela Päivi Koski-Andberg Terhi Lehtinen

MAAILMAN KANSALAISENA SUOMESSA Elina Koskela Päivi Koski-Andberg Terhi Lehtinen MAAILMAN KANSALAISENA SUOMESSA 2011 Elina Koskela Päivi Koski-Andberg Terhi Lehtinen TAVOITTEET Maailmankansalaisen taidot Erilaisuuden ymmärtäminen Omien ja ympäristön asenteiden tiedostaminen Suomalainen

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

TYÖLLISYYSFOORUMI

TYÖLLISYYSFOORUMI TYÖLLISYYSFOORUMI 16.9.216 PALAUTERAPORTTI Kirjoittajat: Anu Järvinen, Laura Kallio ja Jemina Niemi, Osuuskunta Motive Työllisyysfoorumi järjestettiin Tampereella Scandic Rosendahlissa 16.9.216. Järjestelyistä

Lisätiedot

EFEKTI -työpajat ja -vierailut Orimattila

EFEKTI -työpajat ja -vierailut Orimattila EFEKTI -työpajat ja -vierailut Orimattila Ilmoittautumisohjeet: EFEKTIn kautta tilattavat esitykset ja työpajat ovat kouluille ja päiväkodeille maksuttomia. Yksi henkilö voi hakea max. kolmea eri esityskokonaisuutta

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely Koulupalaute

KiVa Koulu tilannekartoituskysely Koulupalaute Page 1 of 16 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2013 - Koulupalaute Tiirismaan peruskoulu Vastaajien lukumäärät 2009 1. lk 2. lk 3. lk 4. lk 5. lk 6. lk 7. lk 8. lk 9. lk Kaikki luokat Tyttö 12 12 11 14

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

Sisällys. Osa 1 Mitä pahan olon taustalla voi olla? Anna-Liisa Lämsä. Anna-Liisa Lämsä. Anna-Liisa Lämsä. Anna-Liisa Lämsä

Sisällys. Osa 1 Mitä pahan olon taustalla voi olla? Anna-Liisa Lämsä. Anna-Liisa Lämsä. Anna-Liisa Lämsä. Anna-Liisa Lämsä Sisällys Alkusanat... 11 Tarina epätoivosta: Jannen lapsuus ja nuoruus... 15 Osa 1 Mitä pahan olon taustalla voi olla? Yhteiskunnan muutos ja elämän riskit... 21 Perhe-elämän muutokset... 21 Koulutus-

Lisätiedot

Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen

Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen Lapset ensin. Mielenlukutaitoa! Opas turvallisen lapsiryhmän rakentamiseen Mielenlukutaitoa! on varhaiskasvattajille tarkoitettu opas mentalisaatioon perustuvasta työtavasta.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Liikkuva koulu Paasitorni Palvelujohtaja Mika Mäkelä

Liikkuva koulu Paasitorni Palvelujohtaja Mika Mäkelä Liikkuva koulu Paasitorni 1.12.2016 Palvelujohtaja Mika Mäkelä Aika ennen https://www.youtube.com/watch?v=gsaalcjnns Liikkuva koulu laajenee kohti aktiivisia opiskeluyhteisöjä HENKILÖSTÖ TAITOJEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ

ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ VARHAISKASVATUS VASTAUSPROSENTIT Määräaikaan mennessä asiakkaista 48,81 % vastasi kyselyyn Esiopetus20 % Päiväkoti 30% Perhepäivähoito 63%. PERHEIDEN JA PÄIVÄKODIN

Lisätiedot

Tanssitunnit syksy 2011

Tanssitunnit syksy 2011 Tanssitunnit syksy 2011 Tanssitalo juulia antaa uusia tuulia Itämaista ja discoriental-tanssia kaikenikäisille, -kokoisille ja -kuntoisille lapsille, nuorille ja aikuisille naisille. Pojille omat tunnit.

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman koulunne oppilaiden

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Soveltavan taiteen menetelmiä sosiaali- ja nuorisotyöhön Terttu Parkkinen, lehtori, Turun ammattikorkeakoulu 19.11.

Soveltavan taiteen menetelmiä sosiaali- ja nuorisotyöhön Terttu Parkkinen, lehtori, Turun ammattikorkeakoulu 19.11. Soveltavan taiteen menetelmiä sosiaali- ja nuorisotyöhön Terttu Parkkinen, lehtori, Turun ammattikorkeakoulu 19.11.2013 Vimma, Turku MIMO faktoina Hankkeen nimi: MIMO Moving In, Moving On! Application

Lisätiedot

Muonion, Kolarin ja Pellon 7. luokkien kysely kevät Kyselyn toteuttanut Hanna Vuorinen, tulokset koostanut Anna-Maiju Kaakkurivaara

Muonion, Kolarin ja Pellon 7. luokkien kysely kevät Kyselyn toteuttanut Hanna Vuorinen, tulokset koostanut Anna-Maiju Kaakkurivaara Muonion, Kolarin ja Pellon 7. luokkien kysely kevät 2012 Kyselyn toteuttanut Hanna Vuorinen, tulokset koostanut Anna-Maiju Kaakkurivaara Kyselyn täyttäneiden määrä Vastanneita jä Poikia Muonio 24 12 12

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot