Kasvua ja kilpailukykyä tiedolla alueille (KAKITA) VNK/1774/48/ I Esittely

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kasvua ja kilpailukykyä tiedolla alueille (KAKITA) VNK/1774/48/ I Esittely"

Transkriptio

1 Kasvua ja kilpailukykyä tiedolla alueille (KAKITA) VNK/1774/48/ I Esittely

2 Hankkeen tausta ja tavoitteet

3 Hankkeen tausta Hankkeen taustalla sote- ja maakuntauudistus sekä erityisesti uusi laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista: Tunnistettu valtakunnallinen tarve tilannekuvalle, johon uusi aluekehittämisjärjestelmä perustuu (hallitusohjelman mukaan hallitus tukee kaupunkiseutujen ja kasvukäytävien sekä eri alueiden omiin vahvuuksiin perustuvan kilpailukyvyn parantamista muun muassa kehittämällä sopimuspohjaista yhteistyötä valtion kanssa ) Uusi aluekehittämisjärjestelmä tulee perustumaan entistä vahvemmin eri aluetasojen (valtio, maakunta, kunta) ja eri aluekehittämistoimijoiden väliseen yhteistyöhön ja sopimuksellisuuteen. Valtion ja tulevien maakuntien suhde edellyttää uudenlaista yhteistyötä. Lakiesityksessä ehdotetaan, että valtion ja maakuntien välillä käydään jatkossa vuosittain keskustelut aluekehittämisen tavoitteista ja toimeenpanosta. Näin ollen valtakunnallisesti on tunnistettu tarve tilannekuvalle, johon uusi aluekehittämisjärjestelmä perustuu.

4 Hankkeen tausta Ennakoinnin, reagoinnin ja siten tiedolla johtamisen ja tietoperustan vahvistaminen korostuvat yhteiskunnallisten ja julkisen ja yksityisen sektorin rakenteiden muutoksen hallinnassa. Yhteisellä tilannekuvalla on yhä tärkeämpi merkitys ja on pohdittava, miten valtion ja maakuntien yhteistä tilannekuvaa rakennetaan ja keskustelua valtion ja maakuntien välillä tullaan käymään.

5 Hankkeen tavoitteet Sektorikohtainen ja aluetalouden tietoperusta on vahva, mutta käytännössä tieto on hajautunutta ja keskenään koordinoimatonta. Hankkeen aikana luodaan aluetalouden tietoperustan viitekehys, jossa yhdistetään käyttäjälähtöisesti valtion ja alueiden tietotuotannon toimivimmat mallit ja käytännöt Tämän hankkeen tuloksena on indikaattori- ja prosessityökalu maakuntien ja valtion yhteiselle tilannekuvalle (ts. tilannekuvatyökalu ) a) Indikaattorit: Mitä tilannekuvan indikaattoreineen tulee sisältää ja miten se tulisi jäsentää? Mikä on nykytilanne ja toisaalta tuleva tarve? b) Prosessi: Millainen itse prosessin tulee olla (mm. aikajänteet/tarkennettu vuosikello, tietojen kokoaminen, ylläpito ja seuranta, roolit ja vastuut)? Millaisia nykykäytäntöjä on ja millaisia tulevia tarpeita on?

6 Hankkeen tavoitteet Painopiste alueen taloutta ja resilienssiä eli muutosjoustavuutta kuvaavilla määrällisillä ja laadullisilla indikaattoreilla, joita pystytään hyödyntämään sekä alueellisen että valtakunnallisen ennakoinnin, päätöksenteon, resurssien jaon ja seurannan tukena. Tilannekuvaindikaattoreiden perusteella tunnistetaan aluetalouden ja yritystoiminnan erityispiirteitä (mm. toimiala-, työllisyys- ja elinkeinorakenne, yritystoiminnan ekosysteemit, osaaminen ja innovaatiotoiminta). Käytännössä: Laajempi aluekehityksen kuva (toimii perustana ilmiöiden hahmottamiselle valtion ja alueiden näkökulmasta) Syntyy myös koonti eri sektoreiden keräämistä tiedoista, käytännöistä ja saatavilla olevista tiedoista eri sektoreihin liittyen Tilannekuva toimii perustana makupalveluiden tarkastelulle, mutta ei ole niiden yksityiskohtainen suoritteiden, vaikuttavuuden ja kustannusten seurannan väline (maakuntauudistuksen kustannus- ja vaikuttavuusryhmä tarkastelee yksityiskohtaisemmin näitä mittareita)?

7 Huomioitavaa tilannekuvaprosessissa ja indikaattoreissa Kartoitettava, millaisia hyviä prosesseja ja selvityksiä jo on meneillään Vertailukelpoisuus ja maakuntien keskinäisriippuvuus (mm. käytävät, verkostot, kvlinkit) Sekä kvantitatiivinen että kvalitatiivinen tieto (ml. kehitysnäkymät, barometrityyppiset tiedot, strategiset valinnat) Aikajänteenä sekä peräpeili että ennakointi (hyvänä aikajänteenä tulevaan on julkisen talouden suunnitelman mukainen 4 vuotta + pidempi aikaväli eli strategiset valinnat) Tilannekuvassa erilaisia tarkasteluvuosia (esim. alueiden kehittämisen painopisteitä valmistellessa perusteellisempi ja sen jälkeen kevyempiä tarkasteluja) Huomioitava maakuntauudistuksen ryhmät ja niiden valmistelu: Erityisesti kiinteä yhteys vaikuttavuus- ja kustannusryhmän kanssa

8 Hankkeen osa-kokonaisuudet ja konsortion välinen työnjako

9 Loppuraportointi Helmi toukokuu 2017 Kesä elokuu 2017 Syys lokakuu 2017 Marras joulukuu 2017 Osatehtävä 1: Tilannekuva (määrälliset ja laadulliset indikaattorit) Aluekehityksen kuva ja indikaattorit (MDI ja PTT) Talouden tilannekuva ja indikaattorit (Perlacon) Yritystoiminnan ekosysteemit ja indikaattorit (4Front) Osatehtävä 2: Välineet ja prosessit tiedon tuottamiseksi (MDI) Aineiston keruu Työkalun testaaminen Viitekehys ja indikaattoritiedot tilannekuvatyökalulle Viitekehyksen ja tilannekuvaprosessin tarkentaminen osana valtion ja maakuntien välisiä simulointikeskusteluja Osatehtävä 3: Tiedon hyödyntäminen valtioneuvostossa ja maakunnissa (MDI) Tutkimushankkeen hallinnointi ja viestintä (MDI)

10 PTT:n osio PTT osallistuu tilannekuvaindikaattorien työstämiseen. Tavoitteena on valita tärkeimmät määrälliset ja laadulliset tilannekuvaindikaattorit, joiden avulla saadaan nopeasti oikeaa ja ajantasaista tietoa alueiden kehityksestä. Tavoitteena on valita näyttöön perustuen sellaisia tilannekuvaindikaattoreita, jotka ovat luonteeltaan niin sanottuja nopeita ja herkkiä muuttujia, jotka ovat keskeisiä aluetalouden ja yritystoiminnan erityispiirteiden muutosten tunnistamisessa. Pääpaino PTT:n osiossa on ajantasaisen tiedon saatavuus aluetalouden tilasta. Tiedot alueellisen bkt:n kehityksestä saadaan vasta tilastovuotta seuraavan vuoden joulukuussa. Hankkeessa tarkastellaan miten hyvin ToimialaOnlinesta saatavat nopeammat indikaattorit, kuten maakunnittaisen liikevaihdon suhdannekuvaajat, ennakoivat bkt-tietoja ja miten hyvän kuvan ne antavat aluetalouden tilasta. Lisäksi PTT:n osiossa tarkastellaan toisen nopean tiedon lähteen, työvoimatiedustelun neljännesvuosittaiset tietoja. Ne antavat kattavan kuvan maakuntien työmarkkinoiden kehityksestä. Niiden haasteena ovat kuitenkin työmarkkinoiden pienestä koosta johtuvat suuret vaihtelut, jolloin informaatiota voi olla vaikea erottaa satunnaisvaihtelun ja tilastovirheiden takaa. Niitä ei myöskään valmiiksi puhdisteta kausivaihtelusta, jolloin tulkinta on hankalaa.

11 PTT:n osio PTT osallistuu myös maakuntien profiilien luomiseen, ja erityisesti niiden välisten yhteyksien tarkasteluun. Alueet ovat myös paljon avoimempia talouksia kuin valtiot. Niiden rajojen yli kulkevat hyödyke-, työvoima- ja pääomavirrat ovat suurempia suhteessa talouden kokoon kuin valtiolla. Tällöin myös indikaattoreiden tulkinnassa täytyy olla huolellisempi. Uusin laaja tietopohja yhteyksistä on vuoden 2002 aluetilinpidosta, eikä tähän ole tiedossa päivitystä. Työssä pohditaan muunlaisia tapoja kuvata alueiden välisiä yhteyksiä. PTT osallistuu myös keskustelukumppanina Perlaconille paikallishallinnon talouskehityksen seurannasta ja erityisesti kuntien taloustilastoinnin ja kansantalouden tilipidon yhteyteen julkisen talouden suunnitelman näkökulmasta.

12 4Frontin osio Yritystoiminnan ekosysteemit -osatavoitteessa tarkastellaan aluetalouden tietoperustan tarpeita ekosysteemien toiminnan näkökulmasta. Tuloksena syntyy viitekehys ja indikaattorit ekosysteemien tietotarpeiden jäsentämiseksi. Tehtävä toteutetaan kirjoituspöytätyöskentelynä aikaisemman kirjallisuuden pohjalta. Konkreettisena tuotoksena syntyy noin sivun (+ liitteet) mittainen analyysiraportti sekä tarpeen mukaan siihen pohjautuva tiivistelmä, blogikirjoitus tai Policy Brief.

13 4Frontin osio Alustavia esimerkkejä / viitekehyksiä / indikaattoreita / aineistoja hyödynnettäväksi ekosysteemiosiossa: OECD Entrepreneurship at a Glance 2016; erityisesti viitekehys sivulla 13, ja mittaristo liitteessä B, oecd entrepreneurship at a glance 2016, GEM / GEDI / REDI Global Startup Ecosystem Report Regional Innovation Scoreboard European Cluster Observatory

14 Perlaconin osio Maakunta- ja kuntatalouden tilannekuvan muodostamiseen käytetään hyväksi tuoreita, käytettävissä olevia tilastotietoja, kuntien omia veroennustekehikkoja ja talousarvioasiakirjaa vuodelle 2017 ja suunnitelmaa ja mahdollista investointiohjelmaa tästä eteenpäin Hankkeen aikana Perlaconilta valmistuu uusin kuntakohtainen painelaskenta, jonka avulla voidaan tarkastella laskennallisella tasolla kuntien ennakoitavaa velkaantumiskehitystä ja/tai alijäämäkehitystä. Mallilla on mahdollista tarkastella myös painetta veroprosenttia kohtaan. Mallin laskenta jatkuu vuosille , joten sillä voidaan arvioida myös kuntakohtaisesti sote- ja maakuntauudistuksen vaikutusta haluttuihin kuntaryhmiin. Nyt tehtävään selvitykseen voidaan mallilla tuottaa informaatiota haluttuun kuntaryhmään kohdistettuna, esimerkiksi haluttuihin alueisiin jaoteltuna.

15 Valtion valmistelun vuosikello, johon tilannekuvatyökalu sovitetaan [ministeriöiden luonnos]

16 Näkökulmia tilannekuvatyökalun muodostamiseen Sektoriputkista yhteiseen tilannekuvaan

17 Tilannekuvan tarkastelunäkökulmia VALTIO UUDISTUMINEN ELINVOIMA HYVINVOINTI MAAKUNNAT Talouden ja ympäristön uudistuminen ja kestävyys Taloudellisen toimeliaisuuden kasvattaminen kovat tekijät Hyvinvoinnin lisääminen ja jakaminen pehmeät tekijät 17

18 UUDISTUMINEN Osaaminen Yritystoiminta (ekosysteeminäkökulma) Kestävä kehitys jne. ELINVOIMA Väestö Aluetalous Saavutettavuus jne. HYVINVOINTI Terveys ja hyvinvointi Osallisuus Kotoutuminen jne. HIITAAT MUUTTUJAT ( rakennemuuttujat ) Seurataan 5-10 v. ajanjaksolla NOPEAT MUUTTUJAT ( reaaliaikaiset ) Seurataan vuositasolla (tarvittaessa 1 kk - 3 vuotta) KOKEMUKSELLISET MUUTTUJAT Barometrit, hiljaiset signaalit, strategiset valinnat Kokonaiskuvan kannalta merkittävimmät ilmiöt ja teemat valtion ja alueiden näkökulmasta POLITIIKKAMITTARIT Politiikkatoimenpiteiden seurannan mittarit (+ esim. kärkihankkeiden ja painopisteiden mittaaminen) * Muuttujien kiinnepisteet lähtökohtaisesti vuoteen 2000 ja

19 Tilannekuvatyökaluun liittyvän prosessin kuvaus Kuvaus tilannekuvan rakentamisesta, luonteesta ja tavoitteesta sekä osallistuvista tahoista ja tietojen tuottajista Tarkennettu vuosikello (mitä tapahtuu milloinkin valtion ja maakuntien välisiä keskusteluja varten, yhteydet muihin prosesseihin) Indikaattoritietojen kokoaminen, yhteishankinnat ja koordinointi tiedon tarpeissa, ylläpito ja seuranta Kuvaus eri tahojen rooleista ja vastuista Indikaattoritiedoista hahmotus/kuvaus vaikutusketjuista, mihin maakunnan toimintaan muutos indikaattoreissa (pitäisi) vaikuttaa 19

20 Hankkeen eteneminen

21 Kevät 2017 TYÖVAIHE META-ANALYYSI (MDI, PTT, 4Front, Perlacon): Tilannekuvaindikaattoreiden kartoitus, selvitys ministeriöiden ja alueiden käytössä olevista tietolähteistä. Viitekehyksen ja mittareiden suunnittelu, tuotetaan matriisi indikaattoritiedoista tilannekuvatyökalun pohjaksi (jäsennys ja luokitus). AVAINHENKILÖHAASTATTELUT (MDI): Haastatteluissa kartoitetaan hyviä indikaattoreihin liittyviä nykykäytäntöjä ja jo toimivaksi todettuja prosesseja. Haastatteluissa testataan alustavia ajatuksia tilannekuvatyökalusta, kartoitetaan ideaalitilannetta ja pyritään saamaan tarkempi kuvaus tilannekuvatyökalusta. Kohderyhmänä muutosjohtajat, ministeriöt, alueet sekä tiedon tuottajat. KYSELY (MDI): Laajemmalla kyselyllä selvitetään mm. mitä indikaattoritietoja käytetään ja hankitaan, vinkkejä ja linkkejä lähteille, millaista tietoa on saatavilla ja mikä ei toimi tällä hetkellä, millaisesta tiedosta olisi eniten hyötyä. Kohderyhmänä ministeriöt, alueet, tiedon tuottajat. TYÖPAJAT / SIDOSRYHMÄKUULEMISTILAISUUDET (MDI + PTT, 4Front, Perlacon tarvittaessa 1. työpajaan): Työpajoissa kootaan kerättyä tietoa yhteen ja rakennetaan yhteistä näkemystä tilannekuvatyökalusta (sektorikohtaisesta tarkastelusta yhteiseen tilannekuvaan). Työpajoissa priorisoidaan ja testataan, millainen tilannekuvatyökalu toimisi käytännössä parhaiten. Ensimmäinen työpaja järjestetään laajennetun ohjausryhmän kesken (mukana tiedon tuottajia ja hyödyntäjiä) TILANNEKUVATYÖKALUN VÄLIRAPORTOINTI (MDI, PTT, 4Front, Perlacon): Tavoitteena saada tilannekuvatyökalu valtion ja maakuntien välisten simulointikeskustelujen pohjaksi AIKATAULU Maalis-huhtikuu Maalis-toukokuu Huhtikuun alku Touko-kesäkuu Kesä-Elokuu

22 Syksy 2017 TYÖVAIHE TYÖPAJAT / SIDOSRYHMÄKUULEMISTILAISUUDET (MDI): Toinen työpaja järjestetään elokuussa simulointikeskustelujen lähtiessä käyntiin. Tarkoituksena on perehdyttää työkaluun ja suunnitella työkalun kokeilua osana simulointikeskusteluja. Kolmas työpaja järjestetään simulointikeskustelujen jälkeen ja siellä keskustellaan työkalun lopullisesta muodosta. AIKATAULU Syyskuu Marraskuu AVAINHENKILÖHAASTATTELUT (MDI): Tarkentava haastattelukierros simulointikeskustelujen kokemusten ja sote- ja maakuntauudistuksen tarkentuneen valmistelun tilanteen pohjalta Syys-lokakuu OSALLISTUMINEN VALTION JA ALUEIDEN KESKUSTELUJEN SIMULOINTIIN (MDI): Osallistuminen tarvittavilta osin syksyllä 2017 käytävien valtion ja maakuntien välisten keskustelujen simulointiin Palautteen kerääminen tilannekuvatyökalusta Syys-marraskuu TILANNEKUVATYÖKALUN LOPPUPORTOINTI (MDI, PTT, 4Front, Perlacon): Tavoitteena saada tilannekuvatyökalu valtion ja maakuntien välisten simulointikeskustelujen pohjaksi Marras-joulukuu 22

23 Kiitos! Lisätietoja:

Kasvua ja kilpailukykyä tiedolla alueille (KAKITA) VNK/1774/48/

Kasvua ja kilpailukykyä tiedolla alueille (KAKITA) VNK/1774/48/ Kasvua ja kilpailukykyä tiedolla alueille (KAKITA) VNK/1774/48/2016 12.4.2017 Hankkeen tausta Hankkeen taustalla sote- ja maakuntauudistus sekä erityisesti valmisteilla oleva laki alueiden kehittämisestä

Lisätiedot

Aluekehittäminen ja uusien maakuntien ja valtion yhteistyö, luonnos TEM/ YAO

Aluekehittäminen ja uusien maakuntien ja valtion yhteistyö, luonnos TEM/ YAO Aluekehittäminen ja uusien maakuntien ja valtion yhteistyö, luonnos TEM/ YAO 15.2.2017 1 Etunimi Sukunimi ALUEITA KEHITETÄÄN YHTEISTYÖSSÄ Valtion ja maakuntien keskustelut aluekehittämisestä Neuvottelukunta

Lisätiedot

ALUEKEHITYSJÄRJESTELMÄ MUUTOKSESSA

ALUEKEHITYSJÄRJESTELMÄ MUUTOKSESSA ALUEKEHITYSJÄRJESTELMÄ MUUTOKSESSA 1 13.9.2017 TEM/ Johanna Osenius Aluekehittäminen on yhteistoimintaa Alueiden kehittäminen on ministeriöiden, maakuntien, kuntien ja muiden toimijoiden vuorovaikutukseen

Lisätiedot

Tutkimuksen agenda maakuntauudistuksen kynnyksellä

Tutkimuksen agenda maakuntauudistuksen kynnyksellä TEM ja aluetieto Tutkimuksen agenda maakuntauudistuksen kynnyksellä 1.12.2016 Ohjelma 12.00 Tervetuloa! Johdattelu iltapäivän ohjelmaan Ajankohtaista aluetiedon saralta Hanna-Maria Urjankangas, TEM 12.20

Lisätiedot

Digikuntakokeilu kehittämisohjelma. Juhta LUONNOS

Digikuntakokeilu kehittämisohjelma. Juhta LUONNOS Digikuntakokeilu kehittämisohjelma Juhta 10.5.2016 Digikuntakokeilun tausta hallitusohjelmassa Kuntien, maakuntien ja koko julkisen sektorin kustannusten karsinta - reformi Toimenpidenohjelma 2/2016 Teema

Lisätiedot

Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu. Alueiden uudistumisen neuvottelukunta

Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu. Alueiden uudistumisen neuvottelukunta Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu Alueiden uudistumisen neuvottelukunta 17.11.2017 Aluekehityksen tilannekuva Aluekehityksen tilannekuva on

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjauksen simulointi

Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjauksen simulointi Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjauksen simulointi 8.9.2017 1 Esityksen rakenne 1. Simuloinnin käsitteestä 2. Lainsäädännöstä hieman 3. Sote-simuloinnin vaiheistus 4. Tietopohja ja mittaristo 5. Neuvottelut

Lisätiedot

1(6) VALTIONEUVOSTON SELVITYS- JA TUTKIMUSTOIMINNAN TEEMAT 2017 HAUSSA PAINOPISTEALUE 1. TYÖLLISYYS JA KILPAILUKYKY SELVITYS-/TUTKIMUSTEEMA

1(6) VALTIONEUVOSTON SELVITYS- JA TUTKIMUSTOIMINNAN TEEMAT 2017 HAUSSA PAINOPISTEALUE 1. TYÖLLISYYS JA KILPAILUKYKY SELVITYS-/TUTKIMUSTEEMA VALTIONEUVOSTON SELVITYS- JA TUTKIMUSTOIMINNAN TEEMAT 2017 HAUSSA PAINOPISTEALUE 1. TYÖLLISYYS JA KILPAILUKYKY 1.1 Asuntomarkkinoiden toimivuus A) Varainsiirtoveron asuntomarkkinavaikutukset B) Vuokra-asuntosijoitusalan

Lisätiedot

Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen

Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen Sivu 1 Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen Sivu 2 Sisältö Mitä on aluekehittäminen? (s.

Lisätiedot

Miten alueelliset innovaatiot ja kokeilut sekä muut hallituksen kärkihankkeet tukevat kasvua?

Miten alueelliset innovaatiot ja kokeilut sekä muut hallituksen kärkihankkeet tukevat kasvua? Miten alueelliset innovaatiot ja kokeilut sekä muut hallituksen kärkihankkeet tukevat kasvua? Elinkeinoministeri Olli Rehn Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) resurssiviisaan kasvun tukena Tapahtumatalo

Lisätiedot

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta KAAKKOIS-SUOMEN LUOVIEN ALOJEN KEHITTÄMISVERKOSTON KOKOUS 3/2016 Kirsi Kaunisharju 26.10.2016 Sote- ja maakuntauudistus Hallituksen linjaus 5.4.2016:

Lisätiedot

Vuosikellot: kunnan talouden ja toiminnan suunnittelu ja hyvinvointikertomusprosessi Suvi Helanen, hankesuunnittelija, TerPS2

Vuosikellot: kunnan talouden ja toiminnan suunnittelu ja hyvinvointikertomusprosessi Suvi Helanen, hankesuunnittelija, TerPS2 Vuosikellot: kunnan talouden ja toiminnan suunnittelu ja hyvinvointikertomusprosessi Suvi Helanen, hankesuunnittelija, TerPS2 TerPS2 - SH - 2013-2014 1 Kuinka edetään Osio 1. Osio 2. Osio 3. taustoitusta,

Lisätiedot

Aluekehittäminen ja TKIO

Aluekehittäminen ja TKIO Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme Aluekehittäminen ja TKIO Petra Stenfors 5.2.2019 Aluekehittämisen määrittely (HE alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista) Toimijoiden yhteistyö

Lisätiedot

Tilannekatsaus maakuntatalouden ja siihen liittyvien yhteistyöprosessien simulointiin keväällä Maakuntien muutosjohtajaverkosto 15.2.

Tilannekatsaus maakuntatalouden ja siihen liittyvien yhteistyöprosessien simulointiin keväällä Maakuntien muutosjohtajaverkosto 15.2. Tilannekatsaus maakuntatalouden ja siihen liittyvien yhteistyöprosessien simulointiin keväällä 2018 Maakuntien muutosjohtajaverkosto 1 Simuloinnin taustaa Idea simuloinnista nousi maakuntien rahoituksen

Lisätiedot

Palvelustrategian valmistelu

Palvelustrategian valmistelu Palvelustrategian valmistelu Pirjo Marjamäki Leena Turpeinen Markus Pauni Esivalmistelun SOTE-virkamieskoordinaatioryhmä 17.1.2018 Maakuntastrategian ja siihen liittyvien ohjelmien ja suunnitelmien viitekehys

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.9.2016 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuufoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Tiedolla johtaminen - työryhmä

Tiedolla johtaminen - työryhmä Tiedolla johtaminen - työryhmä Loppuraportointi 30.6.2018 30.7.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Sisällysluettelo 1. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi (dia 3) 2. Yhteistyö, oppiminen

Lisätiedot

Kokemuksia maakuntien ja valtion välisten ohjausneuvottelujen tietopohjasta ja KUVA-hankkeen toimeenpanoehdotukset

Kokemuksia maakuntien ja valtion välisten ohjausneuvottelujen tietopohjasta ja KUVA-hankkeen toimeenpanoehdotukset Kokemuksia maakuntien ja valtion välisten ohjausneuvottelujen tietopohjasta ja KUVA-hankkeen toimeenpanoehdotukset Päivi Hämäläinen Hankejohtaja, STM 1 27.2.2019 Hankejohtaja LT Päivi Hämäläinen, STM TAUSTA

Lisätiedot

ja tilanne Maakuntatieto-ohjelman syysseminaari Jani Heikkinen VM

ja tilanne Maakuntatieto-ohjelman syysseminaari Jani Heikkinen VM Maakuntatietoohjelman tavoitteet ja tilanne Maakuntatieto-ohjelman syysseminaari Jani Heikkinen VM 1 1. Maakuntatieto-ohjelman tavoitteet 2 Maakuntatieto-ohjelman kahdet kasvot Hyvinvoinnin 360 O -näkymä

Lisätiedot

Mahdollisuuksien johtaminen

Mahdollisuuksien johtaminen Mahdollisuuksien johtaminen Virkamiesjohtoryhmä 13.12.2017 Kari Hakari, VM Ville-Veikko Ahonen, VM Outi Ryyppö, TEM Pasi Pohjola, STM 1 18.1.2018 Etunimi Sukunimi Mahdollisuuksien johtaminen Uudistuksen

Lisätiedot

Maakuntien ohjaus. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat

Maakuntien ohjaus. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat Maakuntien ohjaus Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat 13.9.2017 1 Uudistuksen tavoitteet Sosiaali ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on: kaventaa ihmisten hyvinvointi ja terveyseroja,

Lisätiedot

Yleiskuva maakuntien ohjauksesta ja rahoituksesta. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Maakuntatalouden simuloinnin aloitustilaisuus 7.9.

Yleiskuva maakuntien ohjauksesta ja rahoituksesta. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Maakuntatalouden simuloinnin aloitustilaisuus 7.9. Yleiskuva maakuntien ohjauksesta ja rahoituksesta Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Maakuntatalouden simuloinnin aloitustilaisuus 7.9.2017 1 Maakuntien rahoitus Yleistä maakuntien rahoituksesta 2 3 Maakuntien

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi. Siksi

Lisätiedot

Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen. Keskustelun pohjaksi

Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen. Keskustelun pohjaksi Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen työpajoihin Keskustelun pohjaksi Hyte-aluekierroksen työpajat Tavoitteet Tukea alueen valmistelua ja väliaikaishallinnon työtä Tukea tiekartan ja

Lisätiedot

Alueyhteistyön kehittäminen määrällisten koulutustarpeiden ennakoinnissa

Alueyhteistyön kehittäminen määrällisten koulutustarpeiden ennakoinnissa Alueyhteistyön kehittäminen määrällisten koulutustarpeiden ennakoinnissa Ennakointiyksikkö Samuli Leveälahti 15.12.2004 Osaamisen ja sivistyksen asialla Ennakoinnin ESR hanke Opetushallituksessa 1.1.2004

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus.

Oma Häme. Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus. Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät www.omahäme.fi Tehtävien nykytilan kartoitus Vastuu alueiden kehittämisestä on ALKE-lain perusteella

Lisätiedot

Alueellisen ennakointiyhteistyön kehittäminen Pirkanmaalla Marko Mäkinen suunnittelupäällikkö

Alueellisen ennakointiyhteistyön kehittäminen Pirkanmaalla Marko Mäkinen suunnittelupäällikkö Alueellisen ennakointiyhteistyön kehittäminen Pirkanmaalla 2010 Marko Mäkinen suunnittelupäällikkö Ennakoinnin haasteita Hajanaisuus, koordinaation ja yhteisten foorumien puute, niukka resursointi, jaksollisuus

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 22.11.2018 Kaisa Äijö ALY -palvelukokonaisuus Alueiden suunnittelu ja käyttö Liikenne Ympäristö Epävarmuudesta huolimatta muutosorganisaatiossa

Lisätiedot

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla -hanke

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla -hanke HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla -hanke Osana HYMY hankekokonaisuutta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys: Kuntien

Lisätiedot

Pelastustoimen ja varautumisen JTS-simulointi

Pelastustoimen ja varautumisen JTS-simulointi Pelastustoimen ja varautumisen JTS-simulointi 1 Tiina Männikkö 2 Sisältö Valtion ja maakuntien neuvottelut Simuloinnin tehtävät mitä asioita SM:n ja maakuntien välisissä neuvotteluissa käydään läpi? maakuntien

Lisätiedot

Tiedolla johtaminen kuntien hyvinvoinnin, terveyden ja mielenterveyden edistämisessä

Tiedolla johtaminen kuntien hyvinvoinnin, terveyden ja mielenterveyden edistämisessä Tiedolla johtaminen kuntien hyvinvoinnin, terveyden ja mielenterveyden edistämisessä Heli Hätönen, TtT, Erityisasiantuntija HYVINVOIVA JA TERVE POHJANMAA Luodaanko tiedolla johtamisella hyvinvointia? 16.09.2013

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa Timo Vesiluoma 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi.

Lisätiedot

Kulttuuriympäristö voimavarana maakunnissa ja alueilla -hankkeen tuloksia

Kulttuuriympäristö voimavarana maakunnissa ja alueilla -hankkeen tuloksia Kulttuuriympäristö voimavarana maakunnissa ja alueilla -hankkeen tuloksia, ympäristöministeriö 11.4.2018 Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivä, Helsinki Maakuntalaki HE 15/2017 2 luku

Lisätiedot

Kasvupalveluuudistuksesta. Nuori2017 tapahtuma , Tampere Erityisasiantuntija Hanna Liski-Wallentowitz

Kasvupalveluuudistuksesta. Nuori2017 tapahtuma , Tampere Erityisasiantuntija Hanna Liski-Wallentowitz Kasvupalveluuudistuksesta Nuori2017 tapahtuma 27.3.2017, Tampere Erityisasiantuntija Hanna Liski-Wallentowitz TE-toimistojen nykyiset tehtävät ja palvelut Laki elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksista

Lisätiedot

Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Keskustelutilaisuus tutkijoille TEM

Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Keskustelutilaisuus tutkijoille TEM Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Keskustelutilaisuus tutkijoille 8.9. 2016 TEM Ohjelma Kahvitus ja tilaisuuden avaus klo 12:30-12:50 Johdatus keskusteluun: Puheenvuorot klo 12:50 13:20 Aluekehittämisjärjestelmän

Lisätiedot

Tietojohtaminen ja sen kehittäminen: tietojohtamisen arviointimalli ja suosituksia maakuntavalmistelun pohjalta

Tietojohtaminen ja sen kehittäminen: tietojohtamisen arviointimalli ja suosituksia maakuntavalmistelun pohjalta Tietojohtaminen ja sen kehittäminen: tietojohtamisen arviointimalli ja suosituksia maakuntavalmistelun pohjalta 6.6.2019 Tiedolla johtaminen on tiedon hyödyntämistä päätöksenteon tukena tiedon johtaminen

Lisätiedot

Pienten keskusten tulevaisuus aluekehittämisen näkökulmasta Ylijohtaja Marja-Riitta Pihlman, yritys- ja alueosasto

Pienten keskusten tulevaisuus aluekehittämisen näkökulmasta Ylijohtaja Marja-Riitta Pihlman, yritys- ja alueosasto Pienten keskusten tulevaisuus aluekehittämisen näkökulmasta Ylijohtaja Marja-Riitta Pihlman, yritys- ja alueosasto 100 suomalaista kirkonkylää kuntien keskukset muutoksessa -seminaari 16.5.2017 Maakuntauudistus,

Lisätiedot

Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Kyselyn tuloksia

Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Kyselyn tuloksia Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Kyselyn tuloksia Kysely Lähetettiin aluekehittämisen keskeisille toimijoille heinäkuussa: Ministeriöt, ELYkeskukset, Maakuntien liitot, Tekes, eri sidosryhmät ja

Lisätiedot

HYVINVOINTIJOHTAMINEN MIKKELIN KAUPUNKI

HYVINVOINTIJOHTAMINEN MIKKELIN KAUPUNKI HYVINVOINTIJOHTAMINEN MIKKELIN KAUPUNKI 2.9.2015 Tervis - loppuseminaari Arja Väänänen, terveyden edistämisen koordinaattori Kuntakehittäjä, Tervis- hanke Mikkelin kaupunki Kunta pyrkii edistämään asukkaidensa

Lisätiedot

Sisäinen turvallisuus maakunnan strategisena voimavarana

Sisäinen turvallisuus maakunnan strategisena voimavarana Sisäinen turvallisuus maakunnan strategisena voimavarana Ari Evwaraye Sisäministeriö Alueiden uudistumisen neuvottelukunta 17.11.2017 (Valtioneuvoston periaatepäätös 5.10.2107) 10.11.2017 2 Sisäisen turvallisuuden

Lisätiedot

Digitaalisten palveluverkkojen liittäminen maankäytön suunnitteluun. Heli Suuronen

Digitaalisten palveluverkkojen liittäminen maankäytön suunnitteluun. Heli Suuronen Digitaalisten palveluverkkojen liittäminen maankäytön suunnitteluun Heli Suuronen Tausta Ihmettelyn aihe: Miten palvelujen digitalisoituminen vaikuttaa palveluverkkojen suunnitteluun? Miten digitaaliset

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen kehittäminen. Mikko Huovila STM OHO DITI

Tiedolla johtamisen kehittäminen. Mikko Huovila STM OHO DITI Tiedolla johtamisen kehittäminen STM OHO DITI Tiedolla johtamisen SMART S Strategia ja strategiset tavoitteet M R A Mittaaminen ja data Analyysi ja analytiikka Raportointi ja visualisointi T Toiminnan

Lisätiedot

Näkökulmia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja poliittisen päätöksenteon tueksi.

Näkökulmia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja poliittisen päätöksenteon tueksi. Näkökulmia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja poliittisen päätöksenteon tueksi. Tietojohtamisen arviointimalli ja suosituksia maakuntavalmistelun pohjalta Riikka-Leena Leskelä, tutkimusjohtaja,

Lisätiedot

Maakuntatieto-ohjelma Ohjaustietoryhmän tilannekatsaus

Maakuntatieto-ohjelma Ohjaustietoryhmän tilannekatsaus Maakuntatieto-ohjelma Ohjaustietoryhmän tilannekatsaus Antto Korhonen, VM 14.11.2018 1 Antto Korhonen Ohjaustietoryhmä Aloitti työskentelyn elokuun puolivälissä Edustajat: VM, STM, SM, TEM, OKM, MMM, YM,

Lisätiedot

Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi. Satakuntaliitto

Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi. Satakuntaliitto Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi Satakuntaliitto 26.4.2016 Resilienssi on tunnistettu keskeiseksi menestystekijäksi - muutosjoustavat alueet menestyvät Satakuntaan on laadittu uusi

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus

Oma Häme. Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu www.omahäme.fi 1. Vaikuttavuus (miksi tätä tehtävää tehdään)

Lisätiedot

Maakuntatalouden simulointi

Maakuntatalouden simulointi Maakuntatalouden simulointi Ministeriöiden ja maakuntien väliset simulointitapahtumat Aikataulu keväälle 2018 1 Antto Korhonen, VM Tammikuu 2018 2 Ma 8.1. Ti 9.1. Ke 10.1. To 11.1. Pe 12.1. 3 Ma 15.1.

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee. Varautuminen

Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee. Varautuminen Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee Varautuminen Pelastustoimen ajankohtaisseminaari 22.11.2018 Varautumisjohtaja Jussi Korhonen, SM Varautuminen: pelastustoimen uudistus ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista. Maakuntauudistuksen projektiryhmä / Neuvotteleva virkamies Piia Rekilä

Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista. Maakuntauudistuksen projektiryhmä / Neuvotteleva virkamies Piia Rekilä Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista Maakuntauudistuksen projektiryhmä 7.2.2017 / Neuvotteleva virkamies Piia Rekilä Kasvupalveluuudistus KASVU- PALVELUT TE-palvelut ja yrityspalvelut kootaan

Lisätiedot

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8.

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8. HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8.2018 Tero Piippo HYVINVOINNIN SEURAAVA ERÄ - Ihanteet, visio ja

Lisätiedot

Tietoa päätöksentekoon: tilaisuuden avaus Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen

Tietoa päätöksentekoon: tilaisuuden avaus Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen Tietoa päätöksentekoon: tilaisuuden avaus 2.4.2014 Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen Oppiva päätöksenteko ja toimeenpano Yhteinen agenda Strategiset integraatioprosessit Hallitusohjelma Ohjauspolitiikka

Lisätiedot

toimeenpanon tukeminen

toimeenpanon tukeminen Sote ja maakuntauudistuksen toimeenpanon tukeminen Salme Kallinen Marraskuu 2017 Muutos tehdään yhdessä! Muutostuki Tavoite: sote ja maakuntauudistuksen edellyttämä muutos etenee ja toteutuu maakunnissa

Lisätiedot

Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa

Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa 11.5.2017 Citizen*ship - kaupunkikehittämisen foorumi Valtteri Laasonen RAJOJA RIKKOVAT TOIMINNALLISET ALUEET JA KASVUVYÖHYKKEET

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Kasvupalveluilla työllisyyttä ja hyvinvointia Päijät-Hämeeseen

Kasvupalveluilla työllisyyttä ja hyvinvointia Päijät-Hämeeseen Kasvupalveluilla työllisyyttä ja hyvinvointia Päijät-Hämeeseen Hyvinvoiva maakunta seminaari Lahti 11.12.2018 Yksikön päällikkö Kari Sartamo Yritys- ja työllisyyspalveluista kasvupalveluja ELY-keskusten

Lisätiedot

Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto

Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto Työpaja 2, 6.6.2018 1 Juha Koivisto Työpajan 1 koontia Asiakas keskiöön työskentelyssä; asiakasryhmät Tieto- ja muiden tarpeiden tuottaminen, yhteisten

Lisätiedot

AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN. Heli Koski, ETLA 15.1.2015

AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN. Heli Koski, ETLA 15.1.2015 1 AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN Heli Koski, ETLA 15.1.2015 2 Taustaa esitutkimuksesta Julkisen datan avaamisen potentiaaliset hyödyt on arvioitu ennakollisissa arvioinneissa

Lisätiedot

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen 12.3.2018 Osaamisella soteen, hankkeen tausta Sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää myös

Lisätiedot

Kasvupalvelu-uudistus ja Uudenmaan erillisratkaisu. Sami Sarvilinna, kansliapäällikkö

Kasvupalvelu-uudistus ja Uudenmaan erillisratkaisu. Sami Sarvilinna, kansliapäällikkö Kasvupalvelu-uudistus ja Uudenmaan erillisratkaisu Sami Sarvilinna, kansliapäällikkö Kasvupalvelu- ja maakuntauudistus Maakuntalaki Kasvupalvelulaki ml. Laki kasvupalveluiden järjestämisestä Uudenmaan

Lisätiedot

Tampereen uusi strategia: miksi, milloin ja miten?

Tampereen uusi strategia: miksi, milloin ja miten? Tampereen uusi strategia: miksi, milloin ja miten? Tampereen kaupungin johdon yhteinen strategiastartti: Mitä olemme, miten erotumme, mitkä ovat keskeiset muutoshaasteemme? 25.4.2017, Tampere-talo, Maestro-auditorio

Lisätiedot

Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta. 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015

Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta. 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015 Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015 Tuottavuustyön historiaa valtio kunta -yhteistyössä Peruspalveluohjelmassa

Lisätiedot

LEADER-TOIMINTATAPA JA HYVÄ ELÄMÄ SUPISTUVALLA MAASEUDULLA

LEADER-TOIMINTATAPA JA HYVÄ ELÄMÄ SUPISTUVALLA MAASEUDULLA LEADER-TOIMINTATAPA JA HYVÄ ELÄMÄ SUPISTUVALLA MAASEUDULLA 23.8.2019 Helsingin Sanomat 22.2.2019 MDI:N VÄESTÖENNUSTE 2040 OSALLISUUS HYVÄN ELÄMÄN EDELLYTYKSENÄ Paikallinen osallisuus Kyky panostaa yhteiseen

Lisätiedot

Johdanto laatuun ja vaikuttavuuteen sote -palveluissa

Johdanto laatuun ja vaikuttavuuteen sote -palveluissa Johdanto laatuun ja vaikuttavuuteen sote -palveluissa Yleislääkäripäivät 23.11. 2017 LT Päivi Hämäläinen, hankejohtaja STM Yleislääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri 1 23.11.2017 Päivi Hämäläinen

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. vaikutusten arviointi (SOVA) Tuire Valkonen ja Niko-Matti Ronikonmäki

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. vaikutusten arviointi (SOVA) Tuire Valkonen ja Niko-Matti Ronikonmäki Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman vaikutusten arviointi (SOVA) Tuire Valkonen ja Niko-Matti Ronikonmäki 13.3.2019 1 Arvioinnin tarkempi aikataulu Arvioinnin tavoitteet ja prosessin suunnittelu

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN RAKENNEMUUTOKSEEN

ETELÄ-KARJALAN RAKENNEMUUTOKSEEN ETELÄ-KARJALAN VARAUTUMISSUUNNITELMA RAKENNEMUUTOKSEEN MYR 22.2.2016 Kauppakatu 40 D, 53100 Lappeenranta Tel +358 (5) 6163 100 etunimi.sukunimi@ekarjala.fi kirjaamo@ekarjala.fi www.ekarjala.fi 22.2.2016

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden strategia. Ari Evwaraye Sisäministeriö

Sisäisen turvallisuuden strategia. Ari Evwaraye Sisäministeriö Sisäisen turvallisuuden strategia Ari Evwaraye Sisäministeriö 26.1.2018 2 Sisäisen turvallisuuden määritelmä Ne yhteiskunnan ominaisuudet, joiden johdosta väestö voi nauttia oikeusjärjestelmän takaamista

Lisätiedot

Saamenkieliset palvelut osana sote valmistelua Lapissa

Saamenkieliset palvelut osana sote valmistelua Lapissa Saamenkieliset palvelut osana sote valmistelua Lapissa Taru Ijäs Kallio Perusterveydenhuollon yksikkö, LSHP Perusterveydenhuollon yksikkö 1 LAPIN SOTE TUOTANTOALUEEN ASIAKASPROSESSEJA VALMISTELEVIEN TYÖRYHMIEN

Lisätiedot

Tietopolitiikka, tietojohtaminen ja tilastot. Tulevaisuusvaliokunnan kokous Marjo Bruun, 7.11.

Tietopolitiikka, tietojohtaminen ja tilastot. Tulevaisuusvaliokunnan kokous Marjo Bruun, 7.11. Tietopolitiikka, tietojohtaminen ja tilastot Tulevaisuusvaliokunnan kokous 7.11.2018 Marjo Bruun, Tilastokeskus @mrsbruun 7.11.2018 Toimeksianto tietopoliittiselle selonteolle Tehtävä PM Sipilän hallitus

Lisätiedot

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA 7.3.2017 MAAKUNTAOHJELMAN 2018 2021 LAADINTA Maakuntaohjelmat laaditaan nyt voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti, mutta laadinnan yhteydessä seurataan maakuntauudistuksen etenemistä ja otetaan se huomioon

Lisätiedot

Valtion ja kuntien hyvinvointityö

Valtion ja kuntien hyvinvointityö Valtion ja kuntien hyvinvointityö Neuvotteleva virkamies Heli Hätönen 1.6.2016 1 2 1.6.2016 2 Valtakunnallinen aluehallintovirasto Yhteinen ICT Maakuntien tehtävät ja uusi sote-rakenne Valtio Sote-linjaukset:

Lisätiedot

KeKo-kehittämisen koordinaatiohanke Elinvoimaa järjestöille yhdessä vaikuttaen Syyskuu 2017 Mari Toivonen Hankepäällikkö

KeKo-kehittämisen koordinaatiohanke Elinvoimaa järjestöille yhdessä vaikuttaen Syyskuu 2017 Mari Toivonen Hankepäällikkö KeKo-kehittämisen koordinaatiohanke Elinvoimaa järjestöille yhdessä vaikuttaen 2017-2019 Syyskuu 2017 Mari Toivonen Hankepäällikkö Miksi? 2 Toimintaympäristön muutokset -> mm. maakuntauudistus, työvoimapalveluiden

Lisätiedot

Häme-ohjelma Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Järjestöfoorum Riihimäki. Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä!

Häme-ohjelma Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Järjestöfoorum Riihimäki. Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä! Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma Hämeen parasta kehittämistä! Järjestöfoorum 4.9.2017 Riihimäki Maakunnan suunnittelujärjestelmään kuuluvat -maakuntasuunnitelma, -alueiden käytön suunnittelua ohjaava

Lisätiedot

Maakuntatalouden simulointi

Maakuntatalouden simulointi Maakuntatalouden simulointi Ministeriöiden ja maakuntien väliset simulointitapahtumat Aikataulu keväälle 2018 1 1.3.2018 Antto Korhonen, VM Tammikuu 2018 2 Ma 8.1 Ti 9.1 Ke 10.1 To 11.1 Pe 12.1 3 Ma 15.1

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden kokonaiskuvan rakentaminen Valtakunnallinen turvallisuusseminaari , Järvenpää

Sisäisen turvallisuuden kokonaiskuvan rakentaminen Valtakunnallinen turvallisuusseminaari , Järvenpää Sisäisen turvallisuuden kokonaiskuvan rakentaminen Valtakunnallinen turvallisuusseminaari 25.1.2018, Järvenpää Erityisasiantuntija Lauri Holmström Esityksen sisältö Sisäisen turvallisuuden strategia Ennakointi

Lisätiedot

Työhönkuntoutuksen kehittämishankkeen toisen vaiheen arviointitutkimus. Palveluntuottajan näkökulma

Työhönkuntoutuksen kehittämishankkeen toisen vaiheen arviointitutkimus. Palveluntuottajan näkökulma Työhönkuntoutuksen kehittämishankkeen toisen vaiheen arviointitutkimus Palveluntuottajan näkökulma 21.5.2012 1 Taustaa Arviointi pohjautuu arviointihankkeen yleissuunnitelmaan Millaisiin tarpeisiin kokeiltava

Lisätiedot

Tulevaisuustyötä ja ennakointia valtioneuvostossa

Tulevaisuustyötä ja ennakointia valtioneuvostossa Tulevaisuustyötä ja ennakointia valtioneuvostossa Erityisasiantuntija Kaisa Oksanen Politiikka-analyysiyksikkö Valtioneuvoston kanslia kaisa.oksanen@vnk.fi Hallituksen tulevaisuustyö Vaikuttava kaksivaiheinen

Lisätiedot

Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus

Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus 24.3.2017 1 Ikäneuvon neuvonnan ja asiakasohjauksen rautalankamalli Asiakas tai omainen visualisoituna Maakunnallinen neuvontanumero neuvonnalle, ohjaukselle ja alustavalle

Lisätiedot

Valtakunnallisten hankkeiden ja koordinaatiohankkeiden arviointi. Valtakunnallisten ja koordinaatiohankkeiden info-päivä Helsinki 1.11.

Valtakunnallisten hankkeiden ja koordinaatiohankkeiden arviointi. Valtakunnallisten ja koordinaatiohankkeiden info-päivä Helsinki 1.11. Valtakunnallisten hankkeiden ja koordinaatiohankkeiden arviointi Valtakunnallisten ja koordinaatiohankkeiden info-päivä Helsinki 1.11.2017 Arvioinnin fokus 2007-2013 valtakunnalliset hankkeet 23 hanketta

Lisätiedot

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Mitä lakiesitykset sanovat maakunnan rakenteesta Maakunnalla tulee olla: Maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja maakuntajohtaja Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta. Hankejohtaja Taito Vainio

JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta. Hankejohtaja Taito Vainio JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta Hankejohtaja Taito Vainio Yleiset pelastustoimen tavoitteet Mahdollistaa tarvittaessa nykyistä paremmin valtakunnalliset ja yhdenmukaiset toimintamallit, yhteiset

Lisätiedot

Keski-Suomen Elinikäisen ohjauksen kehittämisryhmä: ELINIKÄISEN OHJAUKSEN STRATEGISET PAINOPISTEET RESILIENSSI OSAAMINEN

Keski-Suomen Elinikäisen ohjauksen kehittämisryhmä: ELINIKÄISEN OHJAUKSEN STRATEGISET PAINOPISTEET RESILIENSSI OSAAMINEN Päivitetty 6.2.2019 Keski-Suomen Elinikäisen ohjauksen kehittämisryhmä: ELINIKÄISEN OHJAUKSEN STRATEGISET PAINOPISTEET 2019-2020 PAINOPISTEET JA TAVOITTEET: NUORET RESILIENSSI OSAAMINEN Osaajien positiivinen

Lisätiedot

Muutos tehdään maakunnissa

Muutos tehdään maakunnissa M A A K U N TA U U D I S T U S Muutos tehdään maakunnissa Tilannekatsaus 28.4.2017, ohjausryhmä Jukka Ylikarjula 4.5.2017 Maakunnallinen näkökulma 1 Lakien valmisteluaikataulu 4.5.2017 Maakunnallinen näkökulma

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri osana alueiden kehitystä; Näkymä vuoteen 2025

Taide ja kulttuuri osana alueiden kehitystä; Näkymä vuoteen 2025 Taide ja kulttuuri osana alueiden kehitystä; Näkymä vuoteen 2025 Työryhmän toimeksianto 1. kartoittaa alueellisten ja paikallisten taide- ja kulttuuripalvelujen tuottamisen malleja ja tilaa maan erilaisilla

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

HANKEHAUN TEEMAT JA SISÄLLÖT

HANKEHAUN TEEMAT JA SISÄLLÖT HANKEHAUN TEEMAT JA SISÄLLÖT Lähtökohdat keskustelun ja ideoinnin pohjaksi 9.6. infotilaisuus, Tampere Jukka Järvinen ja Matti Saastamoinen Painopistealueet haku koskee: Avoimet innovaatioalustat: yhteisiä

Lisätiedot

Lape-hankkeen tulokset

Lape-hankkeen tulokset Lape-hankkeen tulokset P-K LAPE Pohjois-Karjala Valtakunnallinen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE 1 Hankkeen perustiedot P-K LAPE Hankeaika: 1.3.2017-31.12.2018 Kärkihanke: Lapsi- ja perhepalveluiden

Lisätiedot

Kuntalaisten tarpeiden arviointi

Kuntalaisten tarpeiden arviointi Kuntalaisten tarpeiden arviointi Sähköinen hyvinvointikertomus tutuksi Anne Sormunen/ erityisasiantuntija 1 Se on tiedolla johtamisen tiimityöväline kuntalaisen hyvinvointi ja kokemus palveluiden toimivuus

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan valtakunnallinen kehittäminen. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI

Tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan valtakunnallinen kehittäminen. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI Tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan valtakunnallinen kehittäminen Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI Toiminnan tarpeet TOIVO:n lähtökohtana Mikä malli uudella hallituksella? TOIVO-ohjelma

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus ja uudistuksen tuki. Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveys Kuntaliitto

Sote- ja maakuntauudistus ja uudistuksen tuki. Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveys Kuntaliitto Sote- ja maakuntauudistus ja uudistuksen tuki Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveys Kuntaliitto 27.1.2017 Sote- ja maakuntauudistuksen muutostuki Muutostuen elementit Kuntaliitossa Sote- ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Mitä lakiesitykset sanovat maakunnan rakenteesta Maakunnalla tulee olla: Maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja maakuntajohtaja Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Leader-arvioinnin sparrauspäivä. Sari Rannanpää Helsinki

Leader-arvioinnin sparrauspäivä. Sari Rannanpää Helsinki Leader-arvioinnin sparrauspäivä Sari Rannanpää 11.9.2018 Helsinki Missämennään Leader-arvioinnissa? Kysely Leader-ryhmille(24 vastausta) Missä vaiheessa Leader-arvioinnissa mennään? Suunnittelu (tarkoitus,

Lisätiedot

Vaikutusten ostaminen maakuntien strategisen johtamisen ytimessä

Vaikutusten ostaminen maakuntien strategisen johtamisen ytimessä Vaikutusten ostaminen maakuntien strategisen johtamisen ytimessä Projektijohtaja Mika Pyykkö Kasvupalvelun markkinan rakentamisen ja ohjauksen seminaari 30.8.2017 Vaikuttavuusinvestoiminen (engl. impact

Lisätiedot

Pohjois-Savon soten tietojohtamisen kehittämiskokemukset

Pohjois-Savon soten tietojohtamisen kehittämiskokemukset Pohjois-Savon soten tietojohtamisen kehittämiskokemukset 10.9.2019 Eija Peltonen, johtava hoitaja, TtT Tietojohtamisen vastuuvalmistelija ad.31.3.2019 Tietojohtamisen kehittämiskokemukset Alla olevia asioita

Lisätiedot

Lapsivaikutusten arviointi päätöksenteon tukena

Lapsivaikutusten arviointi päätöksenteon tukena Lapsivaikutusten arviointi päätöksenteon tukena - Soiten Lasten ja nuorten päivystys Keski-Pohjanmaa www.kplape.fi Asiakirjan merkitys (jäävuoren huippu) Mitä ja miten, onnistumisen edellytykset Johtaminen

Lisätiedot

Ennakoinnin digitaalinen ekosysteemi valtakunnallisen osaamis- ja koulutustarpeiden ennakoinnin näkökulmia

Ennakoinnin digitaalinen ekosysteemi valtakunnallisen osaamis- ja koulutustarpeiden ennakoinnin näkökulmia Ennakoinnin digitaalinen ekosysteemi valtakunnallisen osaamis- ja koulutustarpeiden ennakoinnin näkökulmia 10 Valtakunnallinen alue-ennakoinnin seminaari Oulu 2132018 Projektipäällikkö, opetusneuvos Samuli

Lisätiedot

Maakunnan toiminnan ja talouden neuvottelupäivät keväällä 2019

Maakunnan toiminnan ja talouden neuvottelupäivät keväällä 2019 Maakunnan toiminnan ja talouden neuvottelupäivät keväällä 2019 Jaakko Pesola, hankejohtaja, elinvoimatoimiala, Uusimaa 2019 -hanke 23.1.2019 Toiminnan ja talouden neuvottelupäivät 1(4) Keväällä 2019 valtioneuvosto

Lisätiedot

Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta

Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta Tietoisku Anne Kokkonen ja Hanna Kautiainen Etelä-Savon ennakointiverkko -hanke Alueellinen ennakointi Järjestelmällinen, osallistava

Lisätiedot

Tietojohtamisen käyttöönotto. osiaali_ja_terveyspalveluiden_tieto johtamisen_kasikirja.pdf

Tietojohtamisen käyttöönotto.  osiaali_ja_terveyspalveluiden_tieto johtamisen_kasikirja.pdf Tietojohtamisen käyttöönotto http://www.sitra.fi/julkaisut/muut/s osiaali_ja_terveyspalveluiden_tieto johtamisen_kasikirja.pdf Tietojohtamisen malli = asiakasanalyysi ja hyvinvointi-indikaattorit Asiakasanalyysi

Lisätiedot

Oma Häme arvot ja strategiset painopisteet - luonnos Marjo Lindgren Oma Häme projektipäällikkö

Oma Häme arvot ja strategiset painopisteet - luonnos Marjo Lindgren Oma Häme projektipäällikkö Oma Häme arvot ja strategiset painopisteet - luonnos 22.1.2018 Marjo Lindgren Oma Häme projektipäällikkö PROSESSI Arvoihin liittyvä ennakkokysely maakuntahallitukselle ja väliaikaiselle toimielimelle (vate)

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi 2017 10.8.2017 1 Kuntastrategia kuntalaki 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Lisätiedot