SELVITYS ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTOSSA TUTKINNON SUORITTANEIDEN MAAHANMUUTTAJATAUSTAISTEN OPISKELIJOIDEN TYÖLLISTYMISESTÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SELVITYS ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTOSSA TUTKINNON SUORITTANEIDEN MAAHANMUUTTAJATAUSTAISTEN OPISKELIJOIDEN TYÖLLISTYMISESTÄ"

Transkriptio

1 Minna Hallikainen SELVITYS ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTOSSA TUTKINNON SUORITTANEIDEN MAAHANMUUTTAJATAUSTAISTEN OPISKELIJOIDEN TYÖLLISTYMISESTÄ Taustaa Ammatillinen kotoutumiskoulutus Kotomaatti-hankkeen (ESR ) tehtävänä on ollut tukea maahanmuuttajien opiskeluvalmiuksien kehittymistä - ennen ammatilliseen koulutukseen hakeutumista ja - valmistavan koulutuksen aikana. Hankkeen aikana on tullut näkyväksi, että joillekin tutkintoon valmistuvista opiskelijoista työllistyminen ammatillisen koulutuksen jälkeen on haasteellista. Osana hankkeen työtä on loppuvuodesta 2016 toteutettu selvitys Etelä-Savon ammattiopistossa tutkinnon suorittanden maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden työllistymisestä. Selvityksen kohteena olivat välisenä aikana ammatillisen perustutkinnon tai ammattitutkinnon suorittaneet t, joiden äidinkieli on muu kuin suomi. Opiskelijahallinnon Primusjärjestelmän kautta saatiin entisten opiskelijoiden yhteystiedot tutkinnoittain ja valmistumisvuosien mukaan. Yhteystietoja oli lopulta yhteensä 114. Selvitystä on tehty kahdella eri ainstolla. Etelä-Savon ELY-keskus teki 114 valmistuneesta sta ensimmäisen selvityksen, jossa tarkasteltiin työhallinnon URA-järjestelmän avulla henkilöiden työmarkkinaasemaa URA-järjestelmästä saadaan niistä henkilöistä, jotka ovat rekisteröityneet työnhakijoiksi. Aiemmista URA:n rekisterissä ollsta henkilöistä 12 ollut enää hakijana. 14 ollut koskaan ollut työnhakijana. Näiden 26 henkilön työmarkkinatilanteesta saatu siis työhallinnon tietojen pohjalta tarkempaa selvyyttä ja hdät on yhdistetty sarakkeeseen. Kotomaatti-hankkeen toimesta toteutettiin henkilökohtaiset yhteydenotot, jossa ajalla valmistuneet t kertoivat itse omasta työllistymisestään ja jatkopoluistaan. Selvitys toteutettiin soittamalla Esedusta tutkinnon suorittanlle opiskelijoille. Puhelinnumerot tarkistettiin ja tarvittaessa päivitettiin Eniron numerohaun avulla. 114 entisestä sta tavoitettiin 91 (80 %). Tavoittamatta jäi 26 henkilöä, joiden puhelinnumero oli joko muuttunut tai salainen (10), tai henkilö vastannut puhelimeen useamman soittoyrityksenkään jälkeen (16). Puhelut tehtiin pääsääntöisesti iltapäivisin. Uusintasoittoja tehtiin myös iltaisin ja viikonloppuna yhteensä 5-6 kertaa/henkilö. Vaikka tavoittamatta jäänden henkilöiden määrä (26) on sattumalta sama kuin URA-tiedoissa, ovat he kuitenkin osittain eri henkilöitä.

2 2 Tutkintoon valmistunlta kysyttiin seuraavat kysymykset: - Missä kaupungissa asut nykyisin? Jos olet muuttanut, mikä oli muuttosyy? - Oletko ollut koulutusta vastaavassa? Jos kyllä, monta kertaa? - Oletko tehnyt muuta työtä? Jos kyllä, monta kertaa? - Nykyinen työmarkkinatilanne? - Jos, onko työ vakituinen/määräaikainen, koko/osa-aikainen? - Onko joku työpaikoista ollut sama, missä olit opiskeluaikana oppimassa? - Saitko koulutuksen aikana neuvoja ja tukea työnhakemiseen? Kerro omin sanoin - Mikä on ollut vaikeaa työnhakemisessa? - Muu palaute Puhelun alussa kysyttiin lupa kyselyn tekemiseen. Vain yksi henkilö kieltäytyi vastaamasta. Entiset t vaikuttivat iloisilta yhteydenotosta ja kertoivat mielellään nykyisestä tilanteestaan. Koska marraskuu oli myös aikuiskoulutuksen hakuaika, monet henkilöt saivat samalla haussa olevista koulutuksista. Saadut tiedot merkittiin matriisiin. Tietoja on tarkasteltu kokonaisuutena, valmistumisvuosittain sekä koulutusaloittain. Tässä raportissa esitetään ensin yhteenveto Etelä-Savon ammattiopistossa tutkinnon suorittanden maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden työllistymisestä. Liitteenä on 24 taulukkoa. Taulukossa 1 esitellään Tilastokeskuksen julkaiseman tietokannan pohjalta tehty otanta Etelä-Savossa toisen asteen tutkinnon suorittanden työmarkkinatilanteesta v Taulukossa 2 esitellään työmarkkinatilanne URA-rekisterin tietojen pohjalta. Taulukoissa 3 24 on tarkemmin puhelinhaastattelujen kautta saatuja tuloksia työllisyydestä mm. paikkakunnittain ja koulutusaloittain. Lopussa on myös kooste haastateltujen henkilöiden sanallisesta palautteesta.

3 3 Yhteenveto Etelä-Savon ammattiopistossa tutkinnon suorittanden maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden työllistymisestä Etelä-Savon ammattiopistosta on valmistunut ajalla yhteensä 30:stä eri tutkinnosta 114 maahanmuuttajataustaista a. Eniten opiskelijoita on valmistunut merkonomksi (15), kokksi (15), lähihoitajiksi (13), kodinhuoltajiksi (12) ja toimitilahuoltajiksi (10). Valmistunden työllisyyttä selvitettiin työhallinnon URA-rekisterin ja puhelimella tehtyjen henkilökohtaisten yhteydenottojen avulla loka-marraskuussa URA (n=114) Työttömiä enemmän kuin työllisiä Työhallinnon URA-tietojen mukaan Esedusta ammatilliseen tutkintoon valmistunsta 114 maahanmuuttajasta oli yhteensä 33 henkilöä (28 %) ja työttömänä 35 henkilöä (30 %). Palkkatuella oli 5, lomautettuna 1, työ 5, kuntouttavassa työtoiminnassa 1, työkoklussa 2 ja koulutuksessa tai opiskelemassa 7. Aiemmista URA:n rekisterissä ollsta henkilöistä 12 ollut enää hakijana ja 14 ollut koskaan ollut työnhakijana. Näiden viimeksi mainittujen (26 henkilöä) työmarkkinatilanteesta saatu työhallinnon tietojen pohjalta tarkempaa selvyyttä. Henkilökohtainen yhteydenotto (n=91) Suurin osa on aktiivisesti mukana työelämässä Puhelimitse tehdyn selvityksen mukaan Esedusta tutkintoon valmistunden maahanmuuttajataustaisten työmarkkinatilanne on varsin hyvä. Selvitykseen vastannsta 91 henkilöstä 60 % (55 henkilöä) eli lähes kaksi kolmesta on aktiivisesti mukana työelämässä tai jatkokoulutuksessa. Yrittäjiä on kuusi (7 %), työmarkkinoilla 44 (48 %) ja koulutuksessa tai opiskelemassa stsemän (8 %) vastaajaa. Yrittäjistä kolmella oli yritys jo ennen opintojen aloittamista ja kolme perusti yrityksen tutkinnon suorittamisen jälkeen. Työssä olevista vastaajista 29 (32 %) kertoi olevansa vakituisessa ja 15 (17 %) määräaikaisessa työsuhteessa. Lisäksi 34 vastaajaa (37 %) kertoi työsuhteen olevan kokoaikainen ja 8 (9 %) osa-aikainen. Noin neljä viidestä vastaajasta (82 %, 75 henkilöä) on ollut valmistumisensa jälkeen työsuhteessa. Oman alan työsuhtta on ollut kahdella kolmesta (63 %, 57 henkilöä) ja muun alan työsuhtta joka viidennellä (20 %, 18 henkilöä). Noin joka kolmas vastaaja (30 %, 27 henkilöä) työllistyi oppimispaikkaansa. Työssä olevista osa kertoi työllistyneensä heti valmistumisen jälkeen nykyiseen työpaikkaansa. Osa kertoi tekevänsä nyt jonkun toisen alan työtä, koska omalla alalla löytynyt työpaikkaa. Muutamalla oli menllään alan vaihto. Mukana oli myös mm. sitkeä työnhakija, joka oli hakenut 150:een eri paikkaan ennen kuin sai nykyisen työnsä, joka vastaa täysin koulutusta. Opiskelijoista muutama opiskelee ammattitutkintoa ja muutama on jatkanut opintojaan ammattikorkeakouluun. Eräs vastaaja kertoi opiskelevansa jo kolmatta tutkintoa. Oppisopimuksella opiskelee kaksi ja kaksi käy opiskelun ohessa osa-aikaisessa. Opiskelijoiden joukossa on myös yksi.

4 4 Työttömänä joka kolmas Valmistunsta työttömänä on joka kolmas (32 %, 30 henkilöä). Palkkatuella hstä on neljä (4 %) ja työkoklussa 4 (4 %). Työttömistä monet kertoivat määräaikaisen työsuhteen päättyneen äskettäin tai että he tekevät satunnaisesti kkkatyötä. Mukana on myös pari henkilöä, jotka ovat sairastuneet vakavasti ja olleet sen takia pitkään pois työmarkkinoilta. Joukossa on 12 henkilöä (13 %), joilla ole ollut yhtään työsuhdetta valmistumisen jälkeen. Monilla hstä on ollut työkokluja, tukityösuhtta ja työnhakukursseja. Osa kertoi työnhaun vaikeudesta ja turhautumisestaan pitkittyneeseen työttömyyteen. Suomalaisten koettiin menevän työnhaussa aina edelle, lukuisiin työhakemuksiin tullut minkäänlaista vastausta, työhaastattelut olivat vaikta ja oma ikä oli esteenä. Monet totesivat, että oman alan työtä yksinkertaisesti ole tarjolla. Muutama vastaaja suunnitteli paikkakunnalta muuttoa. Työllistyminen koulutusaloittain Henkilökohtaisten yhteydenottojen mukaan parhaiten ovat työllistyneet sähköasentajat ( 50 % ja 25 % = 75 %), vastaanottovirkailijat (75 %), toimitilahuoltajat ( 60 % ja 10 % = 70 %), myyjät (67 %) ja kokit ( 40 % ja nä 2 eli 13 % = 53 %). Kokkien kohdalla tilanne on parempi (66 %), kun huomioidaan olevien mukaan vielä kaksi oppisopimuksella opiskelevaa, jotka molemmat kertoivat olleensa samassa työpaikassa jo ennen oppita. Kaikki kokit kertoivat myös olevansa vakituisessa työsuhteessa. Lähihoitajista oli vajaa puolet (46 %). Lähihoitajien kohdalla voida pitää täysin luotettavana, sillä joka kolmas valmistunut lähihoitaja (4 henkilöä eli 31 %) jäi tavoittamatta. Merkonomsta oli joka kolmas ( 27 % ja 7 % = 34 %). Artesaanien prosentuaalinen työllisyystilanne näyttää hyvälle, sillä sen mukaan on puolet (2 henkilöä eli 50 %). Toinen olevista on kuitenkin vaihtanut alaa. Vaiknta työllistyminen oli levyseppähitsaajilla (3 henkilöä) ja tarjoilijoilla (3 henkilöä), joista kaikki olivat vastaushetkellä työttöminä. Yllättäen kodinhuoltajista oli vain joka neljäs (3 henkilöä eli 25 %) ja työttömänä ml. tuella ja työkoklussa olevat yhteensä puolet vastaajista (6 henkilöä eli 50 %). Työllistyminen ja yrittäjyys valmistumisvuosittain Henkilökohtaisten yhteydenottojen mukaan parhaiten ovat työllistyneet vuosina 2016 (45 %) ja 2014 (43 %) ja hkoiten vuonna 2013 valmistuneet (33 %). Vähiten työttömiä on vuonna 2014 (16 %) ja eniten vuonna 2013 (42 %) valmistunssa. Yrittäjiä löytyy jokaisesta vuosiryhmästä. Vastaajien paikkakunnat vs. työllistyminen ja yrittäjyys Vastaajista suurin osa (60 henkilöä) asuu Mikkelissä. Pieksämäellä asuu 7, Juvalla 6 ja muualla Etelä-Savon alueella 2 henkilöä. Pääkaupunkiseudulla asuu 10 ja muualla Suomessa 6 henkilöä. Muualla Suomessa asuvista kaksi kertoi käyneensä opiskelemassa Mikkelissä omalta paikkakunnaltaan käsin. Paikkakunnalta toiselle on muuttanut yhteensä 14 henkilöä (15 % vastaajista). Muuttosyyksi ilmoitettiin työ (7 henkilöä), perhe (6 henkilöä) tai joku muu syy (1 henkilö). Vastaajista kaksi ilmoitti olevansa muuttamassa lähiaikoina pääkaupunkiseudulle työn takia. Työllistyminen on onnistunut parhaiten Pieksämäellä. Pieksämäen stsemästä tutkintoon valmistuneesta viisi vastaajaa on, yksi nä ja yksi na ammattikorkeakoulussa. Juvan kuudesta tutkintoon valmistuneesta peräti kaksi (33 %) on yrittäjiä ja kolme (50 %) on, yksi on sekä että

5 5. Pääkaupunkiseudulla työtä on löytynyt hyvin, sillä vastaajista 70 % on työmarkkinoilla. Työttömiä on määrällisesti ja suhteessa eniten Mikkelissä, 24 henkilöä ja 40 % vastaajista. Tutkintoon valmistunden maahanmuuttajien työllistyminen suhteessa kaikkiin tutkinnon suorittansiin Tilastokeskus julkaisi koulutustilaston kaikkien vastavalmistunden työllistymisestä vuosina Tilaston mukaan Etelä-Savossa valmistui toisen asteen tutkintoihin yhteensä 1732 henkilöä. Hstä alle 29-vuotiaita oli 1203 ja yli 30-vuotiaita 529. Kaikista valmistunsta työllisiä oli 59 %, työttömiä 23 %, opiskelijoita 10 % ja muualla 8 %. Verrattaessa henkilökohtaisiin yhteydenottoihin perustuvan selvityksen antamaa Tilastokeskuksen tilastoihin voidaan todeta, että maahanmuuttajien työllistyminen ja työttömyys ovat lähes samoissa luvuissa kuin koko väestöllä. URA-rekisterin antamien tietojen perusteella tutkintoon valmistunden maahanmuuttajien työttömyys on kaksinkertainen verrattuna koko väestöön. Huomioita selvityksen tuloksista Työhallinnon URA-rekisterin tiedot antavat luotettavaa asiakkaiden työmarkkinatilanteesta silloin, kun henkilö on rekisteröitynyt työnhakijaksi. Työttömien määrä selviää tarkasti TE-toimiston tietojen pohjalta. Osa tässä selvityksessä mukana ollsta Esedussa tutkinnon suorittansta (14) ole kuitenkaan koskaan ollut TE-toimiston asiakkaana. Osa aikaisemmin työnhakijana ollsta henkilöistä (12) ole tarvinnut TE-toimiston palveluita enää valmistumisen jälkeen, jolloin he puuttuvat myös URA-rekisteristä. Syitä siihen että henkilö tarvitse TE-toimiston palveluita voivat olla mm. työllistyminen avoimille työmarkkinoille, yrityksen perustaminen tai maasta muutto. Nämä tiedot ovat jääneet nyt saamatta URA-rekisterin pohjalta tehdyssä selvityksessä. URA:n antamia tuloksia voidaan pitää siten luotettavana vain aktiivisena olevien työnhakijoiden osalta. Henkilökohtaisiin yhteydenottoihin perustuvan selvityksen avulla on tavoitettu osa näistä URA-rekisteristä puuttuvista 26 (14+12) henkilöstä ja saatu selville kokonaisuuden kannalta huomattavasti parempi työllistyminen (48 % työmarkkinoilla + 7 % yrittäjinä = 55 %), kuin mitä URA-rekisteri kertoo (28 %). Havainnolla on merkitystä mm. silloin, kun arvioidaan ammatillisen koulutuksen vaikuttavuutta, tässä tapauksessa maahanmuuttajien työllistymisen suhteen. Selvityksen tuloksien tarkastelussa erityinen huomio kohdistui niihin 12 työttömään (13 % kaikista vastaajista) jotka kertoivat, että hllä ole ollut yhtään työsuhdetta valmistumisensa jälkeen. Mukana oli jokaisena tarkasteluvuotena ( ) valmistunta. Syitä hdän työttömyyteensä voidaan vain arvailla. Näitä voivat olla esimerkiksi henkilöstä johtuvat tekijät kuten puutteelliset työnhakutaidot, verkostojen puute, vuorovaikutustaidot ja suomen kielen taitotaso suhteessa haettuun työpaikkaan. Toisaalta aivan yhtä suuressa roolissa on todennäköisesti ylnen, alueellinen ja alakohtainen työmarkkinatilanne. Millainen osuus työnhaun haastssa on maahanmuuttajataustalla ja työnantajan ennakkoluuloilla, jää arvoitukseksi. Suosituksena voidaan todeta, että Etelä-Savon ammattiopistossa on tärkeää jatkossa vahvistaa kaikkien tutkintoon valmistuvien opiskelijoiden työnhakuvalmiuksia ja ylsiä työelämätaitoja. Tukea tulee osoittaa erityisesti niille, joiden kohdalla herää jo opiskeluaikana huoli siitä, onko lla realistiset mahdollisuudet ja valmiudet työllistyä opintojensa jälkeen.

6 6 LIITE: TAULUKOT JA SANALLINEN PALAUTE Esedussa tutkinnon suorittanden opiskelijoiden työllistyminen Taulukko 1: Toisen asteen tutkinnon suorittanden pääasiallinen toiminta Etelä-Savossa v (Tilastokeskus) Taulukko 2: Etelä-Savon ammattiopistossa ammatilliseen tutkintoon valmistunden maahanmuuttajien työmarkkinatilanne URA-tietojen mukaan , n=114 (Etelä-Savon ELY-keskus) Taulukot 3 24: Henkilökohtainen yhteydenotto , n=91 (Ammatillinen kotoutumiskoulutus Kotomaatti-hanke) Sanalliset palautteet lajiteltuna työmarkkinatilanteen mukaan, henkilökohtainen yhteydenotto (Ammatillinen kotoutumiskoulutus Kotomaatti-hanke) Taulukko 1 Toisen asteen tutkinnon suorittanden pääasiallinen toiminta v TOISEN ASTEEN TUTKINNON SUORITTANEIDEN PÄÄASIALLINEN TOIMINTA ETELÄ-SAVO Tutkinnon suorittaneet yhteensä Työlliset Työttömät Opiskelijat Muut Kaikenikäiset yhteensä (59 %) 405 (23 %) 178 (10 %) 134 (8 %) (52 %) 296 (25 %) 164 (14 %) 114 (9 %) (73 %) 109 (21 %) 14 (3 %) 20 (4 %) Taulukko 2 Etelä-Savon ammattiopistossa ammatilliseen tutkintoon valmistunden maahanmuuttajien työmarkkinatilanne URA-tietojen mukaan tuki työkoklu kuntout -tavassa työtoiminnassa lomautettu koulutuk työ henkilöä % 28 % 4 % 2 % 30 % 1 % 1 % 6 % 4 % 23 %

7 7 Taulukko 3 Etelä-Savon ammattiopistossa ammatilliseen tutkintoon valmistunden maahanmuuttajien työmarkkinatilanne henkilökohtaisen yhteydenoton mukaan, KAIKKI VASTAAJAT tuki työkoklu oppi koulutuksessa / työ 91 henkilöä % kaikista vastaajista % 48 % 4 % 4 % 24 % 2 % 6 % 6 % + : 50 henkilöä = 55 % + + koulutuk = 55 henkilöä = 60 % (yksi henkilö on sekä että, yksi sekä amk- että osa-aikaisessa työsuhteessa, yksi sekä osa-aikaisessa että työmarkkinoiden ) Yrittäjistä kolmella oli yritys jo ennen opintojen aloittamista ja kolme perusti yrityksen tutkinnon suorittamisen jälkeen tuki + työkoklu: 9 henkilöä = 10 % tuki + työkoklu + : 30 henkilöä = 33 %, jolla yhtään työsuhdetta: 12 = 13 % Taulukko 4 Työsuhteen laatu TYÖSSÄ AVOIMILLA TYÖMARKKINOILLA OLEVIEN TYÖSUHTEEN LAATU (44 HENKILÖÄ) vakituinen määräaikainen kokoaikainen osa-aikainen henkilöä % kaikista vastaajista 32 % 17 % 37 % 9 %

8 8 Taulukko 5 Työsuhtden määrä TYÖSUHTEIDEN MÄÄRÄ VALMISTUMISEN JÄLKEEN oman alan työsuhtta 1 oman alan työsuhtta 2 oman alan työsuhtta 3- muun alan työsuhtta 1 muun alan työsuhtta 2 henkilöä % kaikista vastaajista 53 % 7 % 3 % 17 % 3 % Työsuhtta valmistumisen jälkeen on ollut yhteensä 75 vastaajalla (82 %) Oman alan työsuhtta on ollut yhteensä 57 vastaajalla (63 %) ja muun alan työsuhtta 18 vastaajalla (20 %). Taulukko 6 Työllistyminen TOP-paikkaan TYÖLLISTYMINEN TOP-PAIKKAAN VALMISTUMISEN JÄLKEEN henkilöä 27 % kaikista vastaajista 30 %

9 9 Taulukko 7 Nykyinen asuinpaikka NYKYINEN ASUINPAIKKA Mikkeli Pieksämäki Juva muu Etelä-Savo pääkaupunki seutu muu Suomi henkilöä % kaikista vastaajista 66 % 8 % 7 % 2 % 11 % 7 % Paikkakunnalta toiselle muuttanta on yhteensä 14 henkilöä = 15 % Kaksi vastaajaa asui jo opiskeluaikana muualla Suomessa Taulukko 8 Työmarkkinatilanne asuinpaikan mukaan ASUINPAIKAN MUKAAN (%, henkilöä) Mikkeli Pieksämäki Juva muu Etelä- Savo pääkaupunkiseutu muu Suomi Yrittäjä 5 % (3) 14 % (1) 33 % (2) Työssä 47 % (28) 71 % (5) 50 % (3) 0 70 % (7) 67 % (4) Työtön (ml. työkoklussa ja tuella olevat 40 % (24) 0 17 % (1) 100 % (2) 30 % (3) 33 % (2) Koulutuksessa 27 % (4) 14 % (1) Työmarkkinoiden 5 % (3) yhteensä 100 % (60) 100 % (7) 100 % (6) 100 % (2) 100 % (10) 100 % (6)

10 10 Taulukko 9 Muuttosyy PAIKKAKUNNALTA MUUTTOSYY TUTKINNON SUORITTAMISEN JÄLKEEN työ perhe muu syy yhteensä henkilöä % kaikista vastaajista 8 % 7 % 1 % 15 % Tutkinnon suorittaneet maahanmuuttajat koulutusaloittain Taulukoissa esitetään kyselyn tuloksia koulutusaloittain. Mukaan on otettu sellaisia koulutusaloja, joilta on valmistunut tarkasteltavana olevalla ajanjaksolla vähintään kolme maahanmuuttaja-taustaista a. Yksilön suojan takia emme esitä 1 2 vastaajan tuloksia koulutusaloittain. Taulukko 10 Artesaanit (4) koklu henkilöä % 0 % 0 % 50 % 25 % 0 % 25 % 0 % 0 % 0 % Artesaansta yksi (25 %) on tehnyt oman alan työtä ja yksi (25 %) muun alan työtä. Top-paikkaan työllistyi yksi (25 %). Kaksi (50 %) on muuttanut valmistumisen jälkeen toiselle paikkakunnalle.

11 11 Taulukko 11 Kodinhuoltajat (12) koklu henkilöä % 8 % 0 % 25 % 8 % 8 % 33 % 0 % 0 % 17 % Kodinhuoltajista kahdeksan (67 %) on tehnyt oman alan työtä ja kaksi (17 %) muun alan työtä. Top-paikkaan työllistyi kuusi (50 %). Taulukko 12 Kokit (15) koklu henkilöä % 20 % 13 % 40 % 0 % 0 % 13 % 13 % 0 % 0 % Koksta kymmenen (67 %) on tehnyt oman alan työtä ja kolme (20 %) on tehnyt muun alan työtä. Kaikki työmarkkinoilla olevat ovat vakituisia työntekijöitä. Oppisopimuksella nyt opiskelevat ovat olleet jo aiemmin samassa työpaikassa kuin nyt oppisopimuksen aikana. Top-paikkaan työllistyi 4 (27 %). Koksta kaksi (13 %) on muuttanut pääkaupunkiseudulle työn takia.

12 12 Taulukko 13 Lpuri-kondiittorit (7) koklu henkilöä % 29 % 0 % 43 % 0 % 0 % 14 % 0 % 0 % 14 % Lpuri-kondiittorsta oman alan on ollut yksi (14 %) ja muun alan yksi (14 %) henkilö. Työssä työmarkkinoilla olevat ovat vakituisia työntekijöitä. Top-paikkaan työllistyi yksi (14 %). Yhdellä työttömällä (14 %) on ollut kolme työkoklua, mutta yhtään työsuhdetta. Kyselyyn vastanneet lpurikondiittorit ovat pysyneet Mikkelissä. Taulukko 14 Levyseppähitsaajat (3) koklu henkilöä % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 67 % 0 % 33 % 0 % Levyseppähitsaajista yksi (33 %) on tehnyt oman alan työtä. Yksi (33 %) on ollut työkoklussa kaksi kertaa. Kaikki kolme asuvat edelleen Mikkelissä. Levyseppähitsaajat kertoivat työn hakemisen olevan erittäin vaikeaa.

13 13 Taulukko 15 Lähihoitajat (13) koklu henkilöä % 31 % 0 % 46 % 0 % 0 % 15 % 0 % 8 % 0 % Lähihoitajista kahdeksan (62 %) on tehnyt oman alan työtä ja yksi (8 %) muun alan työtä. Avoimilla työmarkkinoilla työskentelevistä kolme (23 %) on vakituisia ja kolme (23 %) määräaikaisia työntekijöitä. Vastaajista kuusi asui Mikkelissä ja yksi Pieksämäellä. Kaksi (15 %) oli muuttanut muualle Suomeen. Toppaikkaan työllistyi kaksi (15 %) vastaajaa. Taulukko 16 Merkonomit (15) koklu henkilöä % 7 % 7 % 27 % 0 % 13 % 33 % 0 % 7 % 7 0 % Merkonomsta kuusi (40 %) on tehnyt oman alan työtä ja kaksi (13 %) muun alan työtä. Vastaajista kuudella (40 %) ole ollut yhtään työsuhdetta valmistumisen jälkeen, kä hllä ole ollut myöskään tukityötä tai työkokluja. Merkonomsta yksi (7 %) työllistyi top-paikkaan. Avoimilla työmarkkinoilla työskentelevistä kaksi (13 %) on vakituista ja kaksi (13 %) määräaikaista työntekijää. Vastaajista kuusi (40 %) asui Mikkelissä, kolme (20 %) Pieksämäellä, yksi (7 %) Juvalla, yksi (7 %) muualla Etelä-Savossa ja kolme (20 %) oli muuttanut pois valmistumisen jälkeen. Pieksämäellä asuvista kaksi (67 %) oli omalla alalla ja yksi (33 %) alan jatkoopinnoissa ammattikorkeakoulussa.

14 14 Taulukko 17 Myynnin ammattitutkinto (3) koklu henkilöä % 0 % 0 % 67 % 0 % 0 % 33 % 0 % 0 % 0 % Myynnin ammattitutkinnon suorittansta kaksi (67 %) on tehnyt oman alan työtä ja kaikki kolme (100 %) myös muun alan työtä. Työssä olevista yksi (33 %) on vakituinen ja kaksi (67 %) määräaikainen työntekijä. Kukaan vastaajista työllistynyt valmistumisen jälkeen top-paikkaan. Kaikki kolme asuvat edelleen Mikkelissä. Taulukko 18 Sähköasentaja (4) koklu henkilöä % 25 % 25 % 50 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % Sähköasentajista kaksi (50 %) on tehnyt oman alan työtä ja yksi (25 %) muun alan työtä. Työssä olevista yksi (25 % on vakituinen ja yksi (25 %) määräaikainen. Yksi (25 %) perusti yrityksen valmistumisen jälkeen. Yksi (25 %) työllistyi top-paikkaan. Kaksi (50 %) asuu edelleen Mikkelissä ja yksi (25 %) muutti pääkaupunkiseudulle työn takia.

15 15 Taulukko 19 Tarjoilija (3) koklu henkilöä % 33 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 33 % 33 % Vastannsta tarjoilijoista yksi (33 %) on tehnyt oman alan työtä. Molemmat vastanneet (67 %) asuvat edelleen Mikkelissä. Taulukko 20 Toimitilahuoltajat (10) koklu henkilöä % 20 % 10 % 60 % 0 % 0 % 10 % 0 % 10 % 0 % Toimitilahuoltajista kahdeksan (80 %) on tehnyt oman alan työtä. Vastannsta viisi (50 %) on vakituisessa työsuhteessa ja yksi (10 %) määräaikaisessa. Yksi toimitilahuoltaja on sekä työmarkkinoilla osa-aikaisena työntekijänä että opiskelee ammattikorkeakoulussa toista alaa. Neljä (40 %) työllistyi toppaikkaan. Vastanneet ovat pysyneet valmistumisen jälkeen omilla paikkakunnillaan eli stsemän (70 %) Mikkelissä ja yksi (10 %) Juvalla. Alan llä oli yritys jo ennen opintojaan.

16 16 Taulukko 21 Vastaanottovirkailijat (4) koklu henkilöä % % 0 % 75 % 0 % % 25 % 0 % % % Vastaanottovirkailijoista kaikki neljä (100 %) ovat tehneet oman alan työtä ja yksi (25 %) tehnyt myös muun alan työtä. Työssä olevista yksi (25 %) on vakituinen ja kaksi (50 %) määräaikaisessa työsuhteessa. Toinen määräaikaisessa työsuhteessa oleva on vaihtanut alaa. Yksi (25 %) työllistyi top-paikkaansa. Vastaanottovirkailijoista yksi (25 %) on muuttanut pääkaupunkiseudulle ja kolme (75 %) asuu edelleen Mikkelissä. Tutkinnon suorittaneet maahanmuuttajat valmistumisvuosittain Taulukoissa esitetään kyselyn tuloksia valmistumisvuosittain. Taulukko 22 Vuonna 2013 tutkinnon suorittanden maahanmuuttajien työmarkkina-asema v VALMISTUNEET koklu yhteensä 12 henkilöä % 17 % 8 % 33 % 17 % 0 % 25 % 0 % 0 % 0 %

17 17 Vuonna 2013 Esedusta valmistui yhteensä 12 maahanmuuttajataustaista a. Tutkinnot olivat seuraavat: Dieettikokin erikoisammattitutkinto, Tarjoilija (1); Elintarvikealan perustutkinto, Elintarvikkden valmistaja (1); Elintarvikealan perustutkinto, Lpuri-kondiittori (2), Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Kokki (1); Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Tarjoilija (1), Kiintstöpalvelujen perustutkinto, Kiintstönhoitaja (1), Kone- ja metallialan perustutkinto, Konstaja (1), Laitoshuoltajan ammattitutkinto (1), Logistiikan perustutkinto, Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja (1), Taloushallinnon ammattitutkinto (1), Parturikampaaja (1). Taulukko 23 Vuonna 2014 tutkinnon suorittanden maahanmuuttajien työmarkkina-asema v VALMISTUNEET koklu yhteensä 37 henkilöä % 30 % 3 % 43 % 0 % 0 % 16 % 3 % 5 % 0 % Vuonna 2014 Esedusta valmistui yhteensä 37 maahanmuuttajataustaista a. Tutkinnot olivat seuraavat: Elintarvikealan perustutkinto, Lpuri-kondiittori (3); Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Kokki (7); Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Tarjoilija (2); Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Vastaanottovirkailija (1), Kiintstöpalvelujen perustutkinto, Kiintstönhoitaja (1); Kone- ja metallialan perustutkinto, Levyseppähitsaaja (2); Koti ja puhdistuspalvelujen perustutkinto, Kodinhuoltaja (3); Koti ja puhdistuspalvelujen perustutkinto, Toimitilahuoltaja (3); Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, Artesaani (1); Laitoshuoltajan ammattitutkinto (2); Liiketalouden perustutkinto, Merkonomi (3); Myynnin ammattitutkinto (2); Sisustusalan ammattitutkinto (1); Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Lähihoitaja (4); Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, Sähköasentaja (1); Vartijan ammattitutkinto (1).

18 18 Taulukko 24 Vuonna 2015 tutkinnon suorittanden maahanmuuttajien työmarkkina-asema v VALMISTUNEET koklu yhteensä 32 henkilöä % 19 % 6 % 38 % 3 % 6 % 19 % 3 % 6 % 6 % Huom! Yksi henkilö on sekä että ammattikorkeakoulussa, yksi henkilö on sekä osaaikaisessa että työ. Vuonna 2015 Esedusta valmistui yhteensä 32 maahanmuuttajataustaista a. Tutkinnot olivat seuraavat: Autoalan perustutkinto, Autokorinkorjaaja (1); Elintarvikealan perustutkinto, Lpuri-kondiittori (1); Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Kokki (4); Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Tarjoilija (1); Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Vastaanotto-virkailija (1); Koti ja puhdistuspalvelujen perustutkinto, Toimitilahuoltaja (4); Koti ja puhdistuspalvelujen perustutkinto, Kodinhuoltaja (4); Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, Artesaani (3); Liiketalouden perustutkinto, Merkonomi (6); Logistiikan perustutkinto, Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja (1); Metsäalan perustutkinto, Metsäkoneenkuljettaja (1); Myynnin ammattitutkinto (1); Pintakäsittelyalan perustutkinto, Maalari (1); Puutarhatalouden perustutkinto, Puutarhuri (1); Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Lähihoitaja (2)

19 19 Taulukko tutkinnon suorittanden maahanmuuttajien työmarkkina-asema AJALLA VALMISTUNEET koklu yhteensä 38 henkilöä % 18 % 5 % 45 % 0 % 3 % 26 % 0 % 0 % 3 % Vuoden 2016 osalta tarkasteltiin mennessä Esedusta valmistunta maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita, joita oli yhteensä 38. Tutkinnot olivat seuraavat: Autoalan perustutkinto, Ajoneuvoasentaja (1); Elintarvikealan perustutkinto, Lpuri-kondiittori (1); Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Kokki (3); Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Vastaanottovirkailija (2); Kiintstöpalvelujen ammattitutkinto (1); Kone- ja metallialan perustutkinto, Levyseppähitsaaja (1); Koti ja puhdistuspalvelujen perustutkinto, Kodinhuoltaja (5); Koti ja puhdistuspalvelujen perustutkinto, Toimitilahuoltaja (3); Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, Artesaani (1); Liiketalouden perustutkinto, Merkonomi (6); Myynnin ammattitutkinto (1); Puutarhatalouden perustutkinto, Puutarhuri (1); Sihteerin ammattitutkinto (1); Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Lähihoitaja (7); Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, Sähköasentaja (3).

20 20 Sanallista palautetta Puhelinhaastattelujen lopuksi kysyttiin, haluaako vastaaja kertoa vielä jotain muuta erityisesti työllistymiseen liittyvää. Seuraavaan on koottu näitä vastauksia vastaajan työmarkkina-aseman mukaan. Työssä : - Nyt en ole oman alan. - Etsin oman alan työtä, mutta en löytänyt. Nyt vakituisena toisella alalla. - Aloitan juuri oppisopimuksella opiskelemaan ammattitutkintoa. - Määräaikainen työ päättyy joulukuussa. Hain opiskelupaikkaa. - Alan vaihto menossa. - Sain opiskelun aikana paljon tukea opettajalta, olen erittäin tyytyväinen. - Ehdottomasti olen tyytyväinen opiskeluun. - Sain paljon apua ja neuvoja. Nyt ruokapalvelutyöntekijänä, haen koko ajan samalla kokin työtä. - Tn oman alan viikonlopputyötä jo opiskeluaikana. - Sain apua työnhakuun, mutta olisin tarvinnut enemmän. - Olisin toivonut enemmän opastusta opiskelun aikana, oli liian vähän lähiopetusta. - Kymppi minun entisille opettajille - Aloitin työt heti seuraavana päivänä, sama paikka edelleen. - Työllistyin heti valmistumisen jälkeen top-paikkaan. - Olen ollut samassa työpaikassa valmistumisesta lähtien. - Valmistumisen jälkeen TE-toimiston työnhakukurssi auttoi. - Vakituisessa työpaikassa jo 25 vuotta, opiskelin välillä vaihtelun vuoksi toista alaa ja palasin vanhaan työpaikkaan. - Olin tyytyväinen opiskeluun. Halusin kirjanpitäjäksi, mutta jouduin vaihtamaan myyjän tehtäviin koska työtä ole. Vähän harmittaa että en saanut kirjanpitäjän osuutta tehtyä. - Opiskelen nyt työn ohessa. - Olin tyytyväinen. - Olen vaihtanut juuri ammattia. - Hain n. 150 eri paikkaan, nyt teen kokoonpanotyötä. Yrittäjä: - Perustin yrityksen valmistumisen jälkeen. Kukaan opettaja tullut onnittelemaan, jäi kaivelemaan. - Opiskelen taas ja valmistun Jatkan omaa yritystoimintaa ja laajennan palveluita sen jälkeen. - Minulla oli oma yritys jo ennen opintoja. Opiskelija/koulutuksessa: - Opiskelin ensin 2012 yhden ammatin, sitten oppisopimuksella toisen ammatin, välissä töitä ja nyt on menossa opsolla kolmas ammatti. - Työtä tarjottiin kaikista top-paikoista, nyt amk-na. - Opiskelen ammattikorkeakoulussa ja teen samalla oman alan töitä osa-aikaisesti. Palkkatuki: - Pölyallergia rajoittaa työnhakua, nykyinen tukityö päättyy tammikuussa. - Oman alan työtä löydy. Vaimo ja perhe täällä, en myöskään voi muuttaa. - En halua enää mennä omalle alalle koska työtä ole, mietin pitäisikö vaihtaa alaa.

21 21 Työkoklu: - Xx on pieni paikkakunta, oman alan työtä ole. Olen ollut usssa työkokluissa, nyt päiväkodissa. - Ei ole löytynyt työtä, vaikka olen hakenut. Nyt työkoklussa aivan toisella alalla. Työtön: - Nyt työnhakija, työt päättyi lokakuussa. - Sain apua top-paikan hakemiseen, sen jälkeen itsenäisesti työnhakua. - Lähdin heti Esedusta valmistumisen jälkeen opiskelemaan oppisopimuksella erikoistumista. Nyt, satunnaisia töitä. - Työkokluja kaksi kertaa, nyt työnhakukurssilla. - Olen ollut viisi kertaa työkokluissa. Suomalainen on aina parempi työnhakija. Olen hakenut monta monta kertaa. - Olin toiminta-keskuksessa tuella 6 kk omalla alalla. - Olin rekrykoulutuksessa. Olimme ilmaista työvoimaa kä mtä palkattu koulutuksen jälkeen. Vuokratyöntekijöitä tilalle. - Minulla on ollut yksi työkoklu ollut omalla alalla. Olen sairastellut. Ei ajokorttia, vaikuttaa työnhakemiseen. - Sain työpaikan koulun avustuksella. Nyt olen sairastunut ja jouduin jäämään työstä pois. - Valmistumisen jälkeen vakava sairastuminen, olin pitkällä sairauslomalla. Nyt taas työnhakijana. - Xx-paikkakunnalla aloittaa uusi vanhainkoti, toivottavasti löytyisi työpaikka sieltä. - Haen itse, mol.fi. Työpaikkoja vaan ole. - Olen yksinhuoltaja, pitäisi tehdä yötyötä ja se onnistu pienen lapsen kanssa. - Omien lasten kanssa kotona nyt. Tarjottiin työtä palvelutalosta, mutta olen suuntautunut päiväkotiin. - Työkoklussa myyjänä. Työhaastattelut vaikta, oma ikä vaikuttaa. - Haen nyt työtä Helsingistä tai Turusta. - Vaikeaa löytää työtä, olen hakenut paljon ja turhautunut nyt. Olen valmis mihin tahansa työhön. - Jos laitan CV:n jonnekin, tule edes vastausta, tuntuu pahalle. - Olen hakenut töitä monta kertaa ja ollut haastattelussa, mutta työtä ole löytynyt. - En saanut neuvoja ja tukea, olen itse aikuinen ja osaan. Haen jatkuvasti työtä 10 km:n alueelta, vaan ole. Ajattelen, että minun omat lapseni vät koskaan hae Eseduun. - Olen lähdössä käymään kotimaassa, siksi en ole nyt kovin aktiivisesti hakenut työtä. Sen jälkeen haluan ilman muuta löytää työtä.

Hae meille jatkuvassa haussa!

Hae meille jatkuvassa haussa! Hae meille jatkuvassa haussa! JATKUVA HAKU Ammatilliset perustutkinnot Gradia Jyväskylä Ajoneuvoasentaja Autokorinkorjaaja Autoalan perustutkinto Kuorma-autonkuljettaja Linja-autonkuljettaja Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Lisätiedot

TYÖLLISTYMISEN SEURANTA

TYÖLLISTYMISEN SEURANTA 2018 VASTAAJIEN T YÖLLISYYSTILANNE 60 50 40 30 20 10 0 2014 2015 2017 2018 Palkkatöissä Työtön 55% Palkkatöissä 19% Työttömänä PIENRYHMÄSSÄ (sekä koko-aikaisesti että osa-aikaisesti) OPISKELLEIDEN TYÖLLISYYSTILANNE

Lisätiedot

25.9.2015. Keudan ammattiopisto

25.9.2015. Keudan ammattiopisto Keudan ammattiopisto 2 25.9.2015 Matkailupalvelujen tuottaja Vaatetusompelija Elektroniikka-asentaja Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja Talonrakentaja Sisustusompelija (Uusi!) Kunnossapitoasentaja (Uusi!)

Lisätiedot

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Kysely vuoden 2011 aikana AMKtutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille Kyselyn toteutus ja vastaajat Vuoden 2011 aikana JAMKissa suoritettiin

Lisätiedot

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE - KYSELYN TOTEUTUS - KÄSITYKSET AMK-TUTKINNOSTA JA KOULUTUKSESTA - AMK-TUTKINNON TUOTTAMA OSAAMINEN - TYÖLLISTYMISEEN

Lisätiedot

Page 1 of 12 Tietolähde AIPAL-palautejärjestelmä 26.01.2018 15:09 Vastaajien anonymiteetin suojaamiseksi vastaukset raportoidaan vain, jos kohderyhmään kuuluvia vastaajia on vähintään viisi henkilöä. Lukumäärä

Lisätiedot

yhteishaku 27.2. 16.3.2012 kpedu.fi hae netissä www.haenyt.fi KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS UTBILDNINGSKONCERN

yhteishaku 27.2. 16.3.2012 kpedu.fi hae netissä www.haenyt.fi KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS UTBILDNINGSKONCERN yhteishaku 27.2. 16.3.2012 hae netissä www.haenyt.fi kpedu.fi KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS UTBILDNINGSKONCERN Ammatillinen perustutkinto Ammatilliset perustutkinnot ovat 120 opintoviikon

Lisätiedot

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Kysely vuoden 2012 aikana AMKtutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille Kyselyn toteutus ja vastaajat Vuoden 2012 aikana JAMKissa suoritettiin

Lisätiedot

Työllistymisen seuranta selvityksen tulokset Emma Salmi

Työllistymisen seuranta selvityksen tulokset Emma Salmi Työllistymisen seuranta selvityksen tulokset 2013 23.1.2014 Emma Salmi Vastaajien taustatiedot 1/2 Yhteensä 48 vastaajaa Vastaajista miehiä 46% ja naisia 54% Vastanneet valmistuneet seuraavista oppilaitoksista:

Lisätiedot

OPPISOPIMUS ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT

OPPISOPIMUS ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus www.oppisopimus.fi 21.11.2018 ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT 1 Mitä oppisopimuskoulutus on? Oppisopimuskoulutus on työssä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Koulutustarjonta 2014. Opintopolku.fi -hakupalvelu

Koulutustarjonta 2014. Opintopolku.fi -hakupalvelu Koulutustarjonta 2014 Opintopolku.fi -hakupalvelu Muutoksia yhteishaussa Valintaperusteet Pisteytys muuttunut aiemmasta käytännöstä Harkintaan perustuva valinta Aiemmin joustava valinta Pääsy- ja soveltuvuuskokeet

Lisätiedot

Katsaus koulutustarjontaan. Valtuuston seminaari Jatta Herranen kehitysjohtaja

Katsaus koulutustarjontaan. Valtuuston seminaari Jatta Herranen kehitysjohtaja Katsaus koulutustarjontaan Valtuuston seminaari 20.9.2017 Jatta Herranen kehitysjohtaja jatta.herranen@pkky.fi 2 KOULUTUSMUODOT 2015 % 2016 % Ammatillinen peruskoulutus (33) 5 119 77 % 4 842 77,4 % Muut

Lisätiedot

Lukuvuonna opintonsa päättäneiden opiskelijoiden sijoittuminen syksyllä 2017

Lukuvuonna opintonsa päättäneiden opiskelijoiden sijoittuminen syksyllä 2017 Lukuvuonna 2016-2017 opintonsa päättäneiden opiskelijoiden sijoittuminen syksyllä 2017 Yhteenveto sijoittumiskyselyn tuloksista Ammatillinen peruskoulutus Ammatillinen lisäkoulutus Oppisopimuskoulutus

Lisätiedot

Työllistymisen seuranta selvityksen tulokset Sanna Annala

Työllistymisen seuranta selvityksen tulokset Sanna Annala Työllistymisen seuranta selvityksen tulokset 23.11.2012 Sanna Annala Vastaajien taustatiedot 1/2 Yhteensä 66 vastaajaa Vastaajista 58 % miehiä ja 42 % naisia Vastanneet valmistuneet seuraavista oppilaitoksista:

Lisätiedot

Tampereen kaupungin yhteistoimintasopimuksen mukainen neuvottelu

Tampereen kaupungin yhteistoimintasopimuksen mukainen neuvottelu Tampereen kaupungin yhteistoimintasopimuksen mukainen neuvottelu kevät 217 13.4.217 Lempäälän kunta, Vesilahden kunta 4.5.217 Pälkäneen kunta 5.5.217 1.5.217 Virtain kaupunki 3.5.217 Kangasalan kunta 2.6.217

Lisätiedot

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Yksi Suomen suurimmista ammatillisen perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen järjestäjistä n. 8000 opiskelijaa Henkilöstöä n. 850 Koulutamme ammattilaisia neljällä eri paikkakunnalla

Lisätiedot

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta. Kysely vuoden 2013 aikana AMK-tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta. Kysely vuoden 2013 aikana AMK-tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Kysely vuoden 2013 aikana AMK-tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille Kyselyn toteutus ja vastaajat Vuoden 2013 aikana JAMKissa suoritettiin

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Lukuvuonna opintonsa päättäneiden opiskelijoiden sijoittuminen syksyllä 2018

Lukuvuonna opintonsa päättäneiden opiskelijoiden sijoittuminen syksyllä 2018 Lukuvuonna 2017-2018 opintonsa päättäneiden opiskelijoiden sijoittuminen syksyllä 2018 Yhteenveto sijoittumiskyselyn tuloksista - Perustutkinnot - Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot - Valmentava koulutus

Lisätiedot

Välinehuoltoalan kokeilujen tilannekatsaus. Välinehuoltoalan perustutkinnon yhteistyöpäivät Marja Veikkola, Osekk

Välinehuoltoalan kokeilujen tilannekatsaus. Välinehuoltoalan perustutkinnon yhteistyöpäivät Marja Veikkola, Osekk Välinehuoltoalan kokeilujen tilannekatsaus Välinehuoltoalan perustutkinnon yhteistyöpäivät 2.10.2017 Marja Veikkola, Osekk Päättyneet välinehuoltoalan perustutkinto kokeilut ja niistä valmistuneiden opiskelijoiden

Lisätiedot

Kotimainen kirjallisuus

Kotimainen kirjallisuus Kotimainen kirjallisuus Kysely lähetettiin 80 kotimaisen kirjallisuuden alumnille, joista 27 vastasi. Vastausprosentti oli 34 %. Vastaajista 89 % on naisia. Vastaajien keski-ikä on 35 vuotta. Opintojen

Lisätiedot

Etelä-Savossa TE-toimiston aktivointipalveluissa 350 henkilöä edellisvuoden lokakuuta vähemmän. Työllisyyskatsaus, lokakuu klo 9.

Etelä-Savossa TE-toimiston aktivointipalveluissa 350 henkilöä edellisvuoden lokakuuta vähemmän. Työllisyyskatsaus, lokakuu klo 9. NÄKYMIÄ MARRASKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Etelä-Savossa TE-toimiston aktivointipalveluissa 350 henkilöä edellisvuoden lokakuuta vähemmän Työllisyyskatsaus, lokakuu 2015 24.11.2015 klo 9.00 Työttömät

Lisätiedot

Sijoittumisen yhteisseuranta

Sijoittumisen yhteisseuranta Sijoittumisen yhteisseuranta Seuraavat korkeakoulut keräsivät vuonna 2009 yhteistyössä tietoa valmistuneistaan Jyväskylän yliopisto Lapin yliopisto Turun yliopisto Turun kauppakorkeakoulu Åbo Akademi Hämeen

Lisätiedot

Ammatilliset erityisoppilaitokset

Ammatilliset erityisoppilaitokset Ammatilliset erityisoppilaitokset Mitä on ammatillinen erityisopetus? Tarkoitettu opiskelijoille, jotka tarvitsevat opinnoissa ja jatkosijoittumisessa vaativaa erityistä tukea Tuen perusteena esim. oppimisen

Lisätiedot

Uraseuranta 2018 tuloksia vuonna 2013 valmistuneiden uraseurannasta

Uraseuranta 2018 tuloksia vuonna 2013 valmistuneiden uraseurannasta Opintopalvelut Suunnittelija Outi Suorsa Uraseuranta 18 tuloksia vuonna 13 valmistuneiden uraseurannasta Uraseuranta 18 toteutettu syksyllä 18 valtakunnallisena kysely lähetetty kaikille vuonna 13 päättyvän

Lisätiedot

Kausivaihtelu pienensi maaliskuussa työttömyyslukuja vain vähän. Työllisyyskatsaus, maaliskuu klo 9.00

Kausivaihtelu pienensi maaliskuussa työttömyyslukuja vain vähän. Työllisyyskatsaus, maaliskuu klo 9.00 NÄKYMIÄ HUHTIKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Kausivaihtelu pienensi maaliskuussa työttömyyslukuja vain vähän Työllisyyskatsaus, maaliskuu 2015 23.4.2015 klo 9.00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa oli

Lisätiedot

ERITYISTUKEA ELÄMÄÄN

ERITYISTUKEA ELÄMÄÄN ERITYISTUKEA ELÄMÄÄN 2015-2017 Toiminta ja hyvät käytännöt Teija Karisaari-Kittilä ERTUn toiminta tiivistettynä Alkuhaastat telu lähtötilanne toiveet ja tavoitteet Toimenpiteet Koulutus kokeilut Haku Opinnoissa

Lisätiedot

OPISKELIJAT Palvelut ja hyvinvointi -toimiala

OPISKELIJAT Palvelut ja hyvinvointi -toimiala OPISKELIJAT 17.9.2018 Palvelut ja hyvinvointi -toimiala tyyppi * OHEISMATERIAALI A Palvelut ja hyvinvointi -toimiala neuvottelukunta 24.10.2018 Tuntematon Ammattitutkinto 1 163 212 42 418 Ei tutkintotavoitetta

Lisätiedot

Etelä-Savon työttömyys pahimmillaan sitten vuoden 2005 joulukuun. Työllisyyskatsaus, joulukuu klo 9.00

Etelä-Savon työttömyys pahimmillaan sitten vuoden 2005 joulukuun. Työllisyyskatsaus, joulukuu klo 9.00 NÄKYMIÄ TAMMIKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Etelä-Savon työttömyys pahimmillaan sitten vuoden 2005 joulukuun Työllisyyskatsaus, joulukuu 2014 20.1.2015 klo 9.00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa oli

Lisätiedot

Sijoittumisseuranta kysely vuonna 2011 tutkinnon suorittaneille. Koonti FUAS-ammattikorkeakouluista valmistuneiden vastauksista

Sijoittumisseuranta kysely vuonna 2011 tutkinnon suorittaneille. Koonti FUAS-ammattikorkeakouluista valmistuneiden vastauksista Sijoittumisseuranta kysely vuonna 2011 tutkinnon suorittaneille Koonti FUAS-ammattikorkeakouluista valmistuneiden vastauksista Huhtikuu 2013 2/12 SISÄLLYS JOHDANTO... 3 KYSYMYKSIÄ OPINNOISTA... 3 TYÖMARKKINATILANNE...

Lisätiedot

Tohtoreiden uraseurannan tulokset. Urapalvelut

Tohtoreiden uraseurannan tulokset. Urapalvelut Tohtoreiden uraseurannan tulokset Urapalvelut Aarresaaren uraseuranta Aarresaari-verkosto on suomalaisten yliopistojen ura- ja rekrytointipalveluiden yhteistyöverkosto, johon kuuluu 12 yliopistoa Aarresaari

Lisätiedot

Keväällä 2010 valmistuneista kyselyyn vastanneista opiskelijoista oli työllistynyt 59,6 % ja syksyllä 2010 valmistuneista 54,2 %.

Keväällä 2010 valmistuneista kyselyyn vastanneista opiskelijoista oli työllistynyt 59,6 % ja syksyllä 2010 valmistuneista 54,2 %. Ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen Päättökysely Kysely toteutetaan opintojen loppuvaiheessa ja se kuvaa opiskelijoiden käsityksiä koulutuksesta sekä heidän työtilanteestaan valmistumisvaiheessa. Kysely

Lisätiedot

TYÖLLISTYMISEN SEURANTA -SELVITYSTEN TULOSTEN KOONTI ( )

TYÖLLISTYMISEN SEURANTA -SELVITYSTEN TULOSTEN KOONTI ( ) TYÖLLISTYMISEN SEURANTA -SELVITYSTEN TULOSTEN KOONTI (2011-2013) Sanna Annala (2011 ja 2012) ja Emma Salmi (2013) Pirkanmaan ammatillisen erityisopetuksen koordinaatiokeskus Kyselyyn osallistuneiden Pirkanmaan

Lisätiedot

REDU PÄÄTTÖ-kysely KOONTI

REDU PÄÄTTÖ-kysely KOONTI REDU PÄÄTTÖ-kysely 2018 - KOONTI Vastausprosentti: 58% Suodatus Suodatusehto: Vastausaika (Vastaukset lähetetty ajalla 1.8.2017-31.5.2018) Alkupäivämäärä: 1.8.2017 Loppupäivämäärä: 31.5.2018 Paikkakunta,

Lisätiedot

Perustutkinnot: Eronneet ja keskeyttäneet 4-6/2016

Perustutkinnot: Eronneet ja keskeyttäneet 4-6/2016 Perustutkinnot: Eronneet ja keskeyttäneet 4-6/2016 Opiskelijoita 20.1.2016 470 1062 638 849 3019 Eronneet opiskelijat ajalta 1.4. - 30.6.2016 Perustutkinto HAYO H HAYO K HAYO IISAKKI IKATA IKOL OSARA LUPI

Lisätiedot

Alle 25-vuotiaita työttömänä Etelä-Savossa yli 200 enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyyskatsaus, lokakuu klo 9.00

Alle 25-vuotiaita työttömänä Etelä-Savossa yli 200 enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyyskatsaus, lokakuu klo 9.00 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2014 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Alle 25-vuotiaita työttömänä Etelä-Savossa yli 200 enemmän kuin vuosi sitten Työllisyyskatsaus, lokakuu 2014 25.11.2014 klo 9.00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa

Lisätiedot

URAOHJAUS: Seurantajärjestelmä. Yhteenveto

URAOHJAUS: Seurantajärjestelmä. Yhteenveto URAOHJAUS: Seurantajärjestelmä Yhteenveto URAOHJAUS Seurantajärjestelmä Uraohjaus-hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin seurantajärjestelmä opiskelijoiden amk-opintojen etenemisestä 1. Tehtiin tutkimus

Lisätiedot

Perustutkinnot: Eronneet ja keskeyttäneet 7-9/2015

Perustutkinnot: Eronneet ja keskeyttäneet 7-9/2015 Perustutkinnot: Eronneet ja keskeyttäneet 7-9/2015 22.10.2015 Opiskelijoita 20.9.2015 491 1090 599 835 3015 Eronneet opiskelijat ajalta 1.7.-30.9.2015 HAYO H HAYO K HAYO IISAKKI IKATA IKOL OSARA LUPI MSKK

Lisätiedot

Palkkatuella työllistettyjen määrä lähes puolittunut Etelä-Savossa vuodentakaisesta. Työllisyyskatsaus, marraskuu klo 9.

Palkkatuella työllistettyjen määrä lähes puolittunut Etelä-Savossa vuodentakaisesta. Työllisyyskatsaus, marraskuu klo 9. NÄKYMIÄ JOULUKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Palkkatuella työllistettyjen määrä lähes puolittunut Etelä-Savossa vuodentakaisesta Työllisyyskatsaus, marraskuu 2015 22.12.2015 klo 9.00 Työttömät työnhakijat

Lisätiedot

BOVALLIUS-AMMATTIOPISTO HAKIJAN OPAS

BOVALLIUS-AMMATTIOPISTO HAKIJAN OPAS BOVALLIUS-AMMATTIOPISTO HAKIJAN OPAS 2BOVALLIUS-AMMATTIOPISTO, HAKIJAN OPAS 2016 2017 Sisällysluettelo Tervetuloa Bovallius-ammattiopistoon!... 3 Opiskelemaan syksyllä 2016?... 4 Yksilöllistä oppimista

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTO

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTO SALON SEUDUN AMMATTIOPISTO KOULUTUSYKSIKÖT KATE ammattiopisto RAKU TEPA SSKKY.FI 2 OPINTOJEN RAKENNE ov = opintoviikko 1 ov = 40 tuntia 40 ov = 1 vuosi 120 ov = 3 vuotta SSKKY.FI 3 TYÖSSÄOPPIMINEN JA NÄYTÖT

Lisätiedot

Miten ennakointitietoa voidaan käyttää koulutuksen kehittämisessä ja päätöksenteossa (case Pkky)

Miten ennakointitietoa voidaan käyttää koulutuksen kehittämisessä ja päätöksenteossa (case Pkky) Miten ennakointitietoa voidaan käyttää koulutuksen kehittämisessä ja päätöksenteossa (case Pkky) 16.2.2016 Ilkka Pirskanen Kuntayhtymän johtaja Lähtökohdat 2 Perustana on opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Miesten työttömyysaste marraskuussa Etelä-Savossa lähes 5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin naisten

Miesten työttömyysaste marraskuussa Etelä-Savossa lähes 5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin naisten NÄKYMIÄ JOULUKUU 2013 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Miesten työttömyysaste marraskuussa Etelä-Savossa lähes 5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin naisten Työllisyyskatsaus, marraskuu 2013 20.12.2013 klo 9:00 Työttömät

Lisätiedot

Page 1 of 11 Tietolähde AIPAL-palautejärjestelmä 26.01.2018 15:08 Vastaajien anonymiteetin suojaamiseksi vastaukset raportoidaan vain, jos kohderyhmään kuuluvia vastaajia on vähintään viisi henkilöä. Lukumäärä

Lisätiedot

TREDUSTA TUHANSIIN TÖIHIN SYKSY 2016 AIKUISKOULUTUSKALENTERI

TREDUSTA TUHANSIIN TÖIHIN SYKSY 2016 AIKUISKOULUTUSKALENTERI TREDUSTA TUHANSIIN TÖIHIN SYKSY 2016 AIKUISKOULUTUSKALENTERI OPISKELE UUTTA AIKUISENA TYÖN OHELLA TAI KOKOPÄIVÄISESTI Tredussa opiskelet oman opiskelusuunnitelmasi mukaan. Koulutusta tarjotaan 20:lle eri

Lisätiedot

Tampereen yliopistosta vuonna 2009 valmistuneiden uraseurannan tuloksia. Tampereen yliopisto Työelämäpalvelut Tammikuu 2015

Tampereen yliopistosta vuonna 2009 valmistuneiden uraseurannan tuloksia. Tampereen yliopisto Työelämäpalvelut Tammikuu 2015 Tampereen yliopistosta vuonna 29 valmistuneiden uraseurannan tuloksia Tampereen yliopisto Työelämäpalvelut Tammikuu 21 Kyselyn toteutus ja kohderyhmä Vuonna 214 uraseurantakysely toteutettiin vuonna 29

Lisätiedot

Etelä-Savossa työpaikkoja avoinna työnvälityksessä 14 % edellisvuoden tammikuuta enemmän. Työllisyyskatsaus, tammikuu

Etelä-Savossa työpaikkoja avoinna työnvälityksessä 14 % edellisvuoden tammikuuta enemmän. Työllisyyskatsaus, tammikuu NÄKYMIÄ HELMIKUU 2014 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Etelä-Savossa työpaikkoja avoinna työnvälityksessä 14 % edellisvuoden tammikuuta enemmän Työllisyyskatsaus, tammikuu 2014 25.2.2014 klo 9:00 Työttömät työnhakijat

Lisätiedot

Etelä-Savossa työttömyys on lisääntynyt vuodentakaisesta tilanteesta koko maata vähemmän kaikissa ammattiryhmissä

Etelä-Savossa työttömyys on lisääntynyt vuodentakaisesta tilanteesta koko maata vähemmän kaikissa ammattiryhmissä NÄKYMIÄ MARRASKUU 2013 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Etelä-Savossa työttömyys on lisääntynyt vuodentakaisesta tilanteesta koko maata vähemmän kaikissa ammattiryhmissä Työllisyyskatsaus, lokakuu 2013 26.11.2013

Lisätiedot

Page 1 of 8 Tietolähde AIPAL-palautejärjestelmä 26.01.2018 15:07 Vastaajien anonymiteetin suojaamiseksi vastaukset raportoidaan vain, jos kohderyhmään kuuluvia vastaajia on vähintään viisi henkilöä. Lukumäärä

Lisätiedot

Jyväskylän yliopistosta vuonna 2011 valmistuneiden maistereiden uraseuranta - tilanne viisi vuotta valmistumisen jälkeen (syksy 2016)

Jyväskylän yliopistosta vuonna 2011 valmistuneiden maistereiden uraseuranta - tilanne viisi vuotta valmistumisen jälkeen (syksy 2016) Jyväskylän yliopistosta vuonna 11 valmistuneiden maistereiden uraseuranta - tilanne viisi vuotta valmistumisen jälkeen (syksy 16) kohtaiset tiedot (Kyselyn vastausprosentti: 4 valmistuneista) Vastaajien

Lisätiedot

AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALITTUJEN ALIMMAT PISTEMÄÄRÄT 2015

AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALITTUJEN ALIMMAT PISTEMÄÄRÄT 2015 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALITTUJEN ALIMMAT PISTEMÄÄRÄT 2015 Pisteytys perustuu yhteishaun yleiseen pistelaskuun, ellei toisin mainita. Yleisessä pistelaskussa voi saada maksimissaan 40 pistettä. Yhdellä

Lisätiedot

4.4.2013 SIJOITTUMISKYSELY NUORISO- JA VAPAA-AJANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO- KOULUTUKSESTA VUOSINA 2008 2012 VALMISTUNEILLE

4.4.2013 SIJOITTUMISKYSELY NUORISO- JA VAPAA-AJANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO- KOULUTUKSESTA VUOSINA 2008 2012 VALMISTUNEILLE 1 G6 Opistot/ Mari Uusitalo RAPORTTI 4.4.2013 SIJOITTUMISKYSELY NUORISO- JA VAPAA-AJANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO- KOULUTUKSESTA VUOSINA 2008 2012 VALMISTUNEILLE Sijoittumiskyselyn kohderyhmä Sijoittumiskyselyn

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 28.11.2007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: Koulutuksen järjestäjä:

OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 28.11.2007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: Koulutuksen järjestäjä: OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 8.11.007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: 008 Koulutuksen järjestäjä: Oppilaitos: 10057 Salon seudun ammattiopisto Opetuspiste:

Lisätiedot

AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALITTUJEN ALIMMAT PISTEMÄÄRÄT 2016

AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALITTUJEN ALIMMAT PISTEMÄÄRÄT 2016 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALITTUJEN ALIMMAT PISTEMÄÄRÄT 2016 Pisteytys perustuu yhteishaun yleiseen pistelaskuun, ellei toisin mainita. Yleisessä pistelaskussa voi saada maksimissaan 40 pistettä. Yhdellä

Lisätiedot

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun projekti

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun projekti Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun projekti 1.1.2011 31.12.2012 Tavoite Kehittää toiselta asteelta ammattikorkeakouluun tapahtuvan siirtymävaiheen sujuvuutta Ohjaus Ura ja jatko

Lisätiedot

Etelä-Savossa työttömiä yhtä paljon viimeksi tammi-helmikuussa Työllisyyskatsaus, joulukuu klo 9:00

Etelä-Savossa työttömiä yhtä paljon viimeksi tammi-helmikuussa Työllisyyskatsaus, joulukuu klo 9:00 NÄKYMIÄ TAMMIKUU 2014 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Etelä-Savossa työttömiä yhtä paljon viimeksi tammi-helmikuussa 2006 Työllisyyskatsaus, joulukuu 2013 21.1.2014 klo 9:00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa

Lisätiedot

AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALITTUJEN ALIMMAT PISTEMÄÄRÄT KESÄLLÄ 2014

AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALITTUJEN ALIMMAT PISTEMÄÄRÄT KESÄLLÄ 2014 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALITTUJEN ALIMMAT PISTEMÄÄRÄT KESÄLLÄ 2014 Pisteytys perustuu yhteishaun yleiseen pistelaskuun, ellei toisin mainita. Yleisessä pistelaskussa voi saada maksimissaan 40 pistettä.

Lisätiedot

Ympäristötieteistä valmistuneiden maistereiden työllistyminen - selvitys keväällä Laura Koskinen

Ympäristötieteistä valmistuneiden maistereiden työllistyminen - selvitys keväällä Laura Koskinen Ympäristötieteistä 2000-2005 valmistuneiden maistereiden työllistyminen - selvitys keväällä 2006 Laura Koskinen Kysymykset 1-4 1. Oletko ollut valmistumisesi jälkeen ympäristönsuojelutieteen/ympäristöbiologian

Lisätiedot

Väärien alavalintojen vaikutukset työllistymiseen

Väärien alavalintojen vaikutukset työllistymiseen Muutamia esimerkkejä käytännön tilanteista TE-toimistossa: 1) valmistunut autonasentajaksi 31.5 ja haluaa muita töitä jo 3.6 (kun työtön ) 2) eronnut ammattioppilaitoksesta 2 kk:n opiskelun jälkeen ja

Lisätiedot

Sijoittumisseuranta: Vuosi valmistumisen jälkeen. Kasvatustiede, Aikuiskasvatus ja Mediakasvatus

Sijoittumisseuranta: Vuosi valmistumisen jälkeen. Kasvatustiede, Aikuiskasvatus ja Mediakasvatus Sijoittumisseuranta: Vuosi valmistumisen jälkeen KM Kasvatustiede, Aikuiskasvatus ja Mediakasvatus Vuonna 2008 Lapin yliopistosta valmistuneet maisterit Saija Tikkanen Työelämä- ja rekrytointipalvelut

Lisätiedot

Katso video Omnia opiskelijan silmin klikkaamalla kuvaa

Katso video Omnia opiskelijan silmin klikkaamalla kuvaa Katso video Omnia opiskelijan silmin klikkaamalla kuvaa 2 3 OMNIA ON TÄYNNÄ MAHDOLLISUUKSIA Työelämä ja jatko-opinnot Yksi Suomen suurimmista ammattioppilaitoksista Henkilökohtaistaminen ja yksilölliset

Lisätiedot

Uraseuranta 2012 Aalto-yliopisto tiivistelmä vuonna 2007 maisteriksi valmistuneiden vastauksista

Uraseuranta 2012 Aalto-yliopisto tiivistelmä vuonna 2007 maisteriksi valmistuneiden vastauksista Uraseuranta 212 Aalto-yliopisto tiivistelmä vuonna 27 maisteriksi valmistuneiden vastauksista Aalto-yliopiston ura- ja rekrytointipalvelut Taustatiedot Vuonna 27 Teknillisestä korkeakoulusta, Taideteollisesta

Lisätiedot

TE-toimiston ohjeita/vinkkejä ammattiin 2019 valmistuville

TE-toimiston ohjeita/vinkkejä ammattiin 2019 valmistuville 1) TYÖNHAKUUN LIITTYVÄÄ: - aloita työnhaku ajoissa ENNEN valmistumista (noin ½ v. ennen valmistumista) - hanki itsellesi riittävät hyvät työnhakuvalmiudet eli selvitä kuinka tehdään vapaamuotoisia hakemuksia

Lisätiedot

REDU ALKU-kysely KOONTI

REDU ALKU-kysely KOONTI REDU ALKU-kysely 2017 - KOONTI Vastausprosentti: 80% Toimintayksikkö, jossa opiskelet Vastaajien määrä: 659 Oletko ammattilukio-opiskelija? (Vastaajien määrä: 659) Ikä Mihin alla lueteltuu ikäryhmään kuulut?

Lisätiedot

Tohtorin tutkinnon suorittaneet työelämässä: vuosina 2010 ja 2011 Tampereen yliopistosta valmistuneiden tohtorien uraseuranta

Tohtorin tutkinnon suorittaneet työelämässä: vuosina 2010 ja 2011 Tampereen yliopistosta valmistuneiden tohtorien uraseuranta Tohtorin tutkinnon suorittaneet työelämässä: vuosina 2010 ja 2011 Tampereen yliopistosta valmistuneiden tohtorien uraseuranta Tampereen yliopisto Ura- ja rekrytointipalvelut Kyselyn toteutus ja kohderyhmä

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO

KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO, Kokkola Hyvinvointikampus, Kokkola Kannuksen toimipaikka Kaustisen toimipaikka Kälviän toimipaikka Perhon toimipaikka Toholammin toimipaikka 2013 2014 Koulutus- ja opintoala

Lisätiedot

Palvelu- ja myyntityön työpaikkoja tänä vuonna työnvälityksessä selvästi viime vuosia vähemmän. Työllisyyskatsaus, syyskuu

Palvelu- ja myyntityön työpaikkoja tänä vuonna työnvälityksessä selvästi viime vuosia vähemmän. Työllisyyskatsaus, syyskuu NÄKYMIÄ LOKAKUU 2014 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Palvelu- ja myyntityön työpaikkoja tänä vuonna työnvälityksessä selvästi viime vuosia vähemmän Työllisyyskatsaus, syyskuu 2014 21.10.2014 klo 9:00 Työttömät

Lisätiedot

Kuvasanakirja. näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta

Kuvasanakirja. näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta Kuvasanakirja näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta Suomen koulutusjärjestelmä Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot Lukio/ Ylioppilastutkinto

Lisätiedot

Opo Heidi Laurinen- Nokua. Opo Heidi Laurinen- Nokua. Opo Ulla Aulavuo. Opo Ulla Aulavuo. Opo Ulla Aulavuo

Opo Heidi Laurinen- Nokua. Opo Heidi Laurinen- Nokua. Opo Ulla Aulavuo. Opo Ulla Aulavuo. Opo Ulla Aulavuo ESPOON KESKUS KIRKKOKATU JA LEHTIMÄENTIE 2 3 KIRKKOKATU Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto MEDIAPALVELUJEN TOTEUTTAJA Rakennusalan perustutkinto TALONRAKENTAJA Puutarha-alan perustutkinto

Lisätiedot

Työttömyys helpottui vain hieman tammikuusta helmikuuhun Etelä-Savossa. Työllisyyskatsaus, helmikuu klo 9:00

Työttömyys helpottui vain hieman tammikuusta helmikuuhun Etelä-Savossa. Työllisyyskatsaus, helmikuu klo 9:00 NÄKYMIÄ MAALISKUU 2014 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Työttömyys helpottui vain hieman tammikuusta helmikuuhun Etelä-Savossa Työllisyyskatsaus, helmikuu 2014 25.3.2014 klo 9:00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa

Lisätiedot

Työttömien määrä laskee kesää kohti viime vuoden tapaan. Työllisyyskatsaus, huhtikuu klo 9.00

Työttömien määrä laskee kesää kohti viime vuoden tapaan. Työllisyyskatsaus, huhtikuu klo 9.00 NÄKYMIÄ TOUKOKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Työttömien määrä laskee kesää kohti viime vuoden tapaan Työllisyyskatsaus, huhtikuu 2015 27.5.2015 klo 9.00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa oli huhtikuun

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa heinäkuu 2017

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa heinäkuu 2017 Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa heinäkuu Päivitetty 28.8./Hämeen ELY-keskus, Sanna Paakkunainen Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden

Lisätiedot

Etelä-Savossa työttömien määrä lisääntynyt vuodentakaisesta eniten rakennus- ja kuljetustyössä. Työllisyyskatsaus, heinäkuu

Etelä-Savossa työttömien määrä lisääntynyt vuodentakaisesta eniten rakennus- ja kuljetustyössä. Työllisyyskatsaus, heinäkuu NÄKYMIÄ ELOKUU 2014 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Etelä-Savossa työttömien määrä lisääntynyt vuodentakaisesta eniten rakennus- ja kuljetustyössä Työllisyyskatsaus, heinäkuu 2014 26.8.2014 klo 9:00 Työttömät työnhakijat

Lisätiedot

Muutostarpeet Insinöörikoulutuksessa Samu Salo Puheenjohtaja Insinööriliitto

Muutostarpeet Insinöörikoulutuksessa Samu Salo Puheenjohtaja Insinööriliitto Muutostarpeet Insinöörikoulutuksessa Samu Salo Puheenjohtaja Insinööriliitto Taustatietoja Työelämänmuutos Insinöörialoilla on voimistunut oleellisesti 2010-luvulla 41 % insinööreistä työskentelee työpaikalla,

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO ARMANIN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa toukokuu 2017

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa toukokuu 2017 Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa toukokuu Päivitetty 20.6./Hämeen ELY-keskus, Sanna Paakkunainen Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä - PÄÄTTÖ-kysely vertailu

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä - PÄÄTTÖ-kysely vertailu Rovaniemen koulutuskuntayhtymä - PÄÄTTÖ-kysely vertailu 2014-2017 HUOM - Kyselyn teknisessä toteutuksessa tapahtui virhe. Osa kysymyksistä jäi kyselystä pois. Kyselyä täydennetään kevätjuhlaharjoituksissa

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa marraskuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa marraskuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa marraskuu Päivitetty 22.12./Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

Lomautukset lisäsivät Etelä-Savossa työttömien määrää. Työllisyyskatsaus, marraskuu klo 9.00

Lomautukset lisäsivät Etelä-Savossa työttömien määrää. Työllisyyskatsaus, marraskuu klo 9.00 NÄKYMIÄ JOULUKUU 2014 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Lomautukset lisäsivät Etelä-Savossa työttömien määrää Työllisyyskatsaus, marraskuu 2014 23.12.2014 klo 9.00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa oli marraskuun

Lisätiedot

https://virkailija.opintopolku.fi/aipal/

https://virkailija.opintopolku.fi/aipal/ Page 1 of 7 Tietolähde AIPAL-palautejärjestelmä 26.01.2018 15:03 Vastaajien anonymiteetin suojaamiseksi vastaukset raportoidaan vain, jos kohderyhmään kuuluvia vastaajia on vähintään viisi henkilöä. Lukumäärä

Lisätiedot

Uudistuneet ammatilliset perustutkinnot ja valmistavat koulutukset

Uudistuneet ammatilliset perustutkinnot ja valmistavat koulutukset UUSIEN AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN JA TUTKINNON PERUSTEIDEN KÄYTTÖÖNOTTO - AIKATAULU Sirkka-Liisa Kärki Opetusneuvos Asiantuntijayksikön päällikkö Sirkka-Liisa.Karki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Työttömyys kasvoi Etelä-Savossa heinäkuussa. Työllisyyskatsaus, heinäkuu klo 9.00

Työttömyys kasvoi Etelä-Savossa heinäkuussa. Työllisyyskatsaus, heinäkuu klo 9.00 NÄKYMIÄ ELOKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Työttömyys kasvoi Etelä-Savossa heinäkuussa Työllisyyskatsaus, heinäkuu 2015 25.8.2015 klo 9.00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa oli heinäkuun lopussa työttömänä

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATTIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO MARIAN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa elokuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa elokuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa elokuu Päivitetty 26.9./Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa kesäkuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa kesäkuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa kesäkuu Päivitetty 25.7./Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Viestintä ja markkinointi

Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Viestintä ja markkinointi Koulutuskuntayhtymä Tavastia 28.4.2015 Viestintä ja markkinointi Ammattiopisto Tavastia Hämeenlinnan lyseon lukio ja aikuislinja Kaurialan lukio Lammin lukio Parolan lukio Vanajaveden Opisto Hämeenlinnan

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

TE-hallinnon toimenpiteiden vaikutus Etelä-Savon työttömyysasteeseen on yli 5 prosenttiyksikköä

TE-hallinnon toimenpiteiden vaikutus Etelä-Savon työttömyysasteeseen on yli 5 prosenttiyksikköä NÄKYMIÄ HUHTIKUU 2012 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS TE-hallinnon toimenpiteiden vaikutus Etelä-Savon työttömyysasteeseen on yli 5 prosenttiyksikköä Työllisyyskatsaus, maaliskuu 2012 24.4.2012 klo 9:00 Työttömät

Lisätiedot

KOULUTUS KESTO AJANKOHTA HELSINGIN VANKILA. Muu ammatillinen lisäkoulutus ja valmentava ja ohjaava koulutus Valmentava I mahd.

KOULUTUS KESTO AJANKOHTA HELSINGIN VANKILA. Muu ammatillinen lisäkoulutus ja valmentava ja ohjaava koulutus Valmentava I mahd. ETELÄ KOULUTUS KESTO AJANKOHTA HELSINGIN VANKILA Muu ammatillinen lisäkoulutus ja valmentava ja ohjaava koulutus Valmentava I mahd. syksy 2013 Pintakäsittelyn perustutkinto (rakennusmaalari) kevät ja syksy

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa maaliskuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa maaliskuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa maaliskuu Päivitetty 27.4./Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

TE-toimiston aktivointipalvelut alensivat maaliskuussa työttömyysastetta Etelä-Savossa yli 6 prosenttiyksikköä

TE-toimiston aktivointipalvelut alensivat maaliskuussa työttömyysastetta Etelä-Savossa yli 6 prosenttiyksikköä NÄKYMIÄ HUHTIKUU 2014 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS TE-toimiston aktivointipalvelut alensivat maaliskuussa työttömyysastetta Etelä-Savossa yli 6 prosenttiyksikköä Työllisyyskatsaus, maaliskuu 2014 24.4.2014 klo

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa huhtikuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa huhtikuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa huhtikuu Päivitetty 24.5./Hämeen ELY-keskus, Sari Teimola Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

KOULUTUKSEN RAKENNE SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ. Perustutkinto (180 osp) Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

KOULUTUKSEN RAKENNE SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ. Perustutkinto (180 osp) Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp Yhteiset tutkinnon osat 35 osp 2019 Aidon tunnistaa I R A L MAA ALSO STARRING: AJONEUVOASENTAJA, ARTESAANI, DATANOMI, ELINTARVIKKEIDEN VALMISTAJA, ICT ASENTAJA, KAKSOISTUTKINTO, KIINTEISTÖNHOITAJA, KOKKI, KONEENASENTAJA, KONEISTAJA,

Lisätiedot

Saimaan ammattiopisto Sampo

Saimaan ammattiopisto Sampo Saimaan ammattiopisto Sampo Lappeenranta, Imatra, Ruokolahti www.edusampo.fi AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUU Vaikuttavuuteen kannustava rahoitus www.edusampo.fi Yksi lainsäädäntö, yksi järjestämislupa Koulutuksessa

Lisätiedot

Kokeilujen tilannekatsaus

Kokeilujen tilannekatsaus Kokeilujen tilannekatsaus VÄLINEHUOLTOALAN, PERUSTASON ENSIHOIDON JA HYVINVOINTITEKNOLOGIAN KOKEILUT 2014-2019 Ohjausryhmä 16.11.2017 Marja Veikkola, koordinoija Osekk Sisältö Koordinoijan toiminta syksyllä

Lisätiedot

Koulutustarjonta. Yhteishaku kevät 2016. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi

Koulutustarjonta. Yhteishaku kevät 2016. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi Koulutustarjonta Yhteishaku kevät 2016 Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi Opi, innostu, työllisty Opiskele ammattilaiseksi OSAOn moderneissa oppimisympäristöissä laadukkailla laitteilla ja kalustolla.

Lisätiedot

Etelä-Savossa työttömyys lisääntynyt vuodentakaisesta vähemmän kuin koko maassa. Työllisyyskatsaus, syyskuu

Etelä-Savossa työttömyys lisääntynyt vuodentakaisesta vähemmän kuin koko maassa. Työllisyyskatsaus, syyskuu NÄKYMIÄ LOKAKUU 2013 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Etelä-Savossa työttömyys lisääntynyt vuodentakaisesta vähemmän kuin koko maassa Työllisyyskatsaus, syyskuu 2013 22.10.2013 klo 9:00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa

Lisätiedot

Saimaan ammattiopisto Sampo

Saimaan ammattiopisto Sampo Saimaan ammattiopisto Sampo Lappeenranta, Imatra, Ruokolahti www.edusampo.fi AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUU Vaikuttavuuteen kannustava rahoitus www.edusampo.fi Yksi lainsäädäntö, yksi järjestämislupa Koulutuksessa

Lisätiedot

Vankiloiden opetustarjonta 2016

Vankiloiden opetustarjonta 2016 Vankiloiden opetustarjonta 2016 ETELÄ-SUOMEN RIKOSSEURAAMUSALUE Vankila Koulutus Ala Ajankohta Järjestäjä Helsingin lyhytaikaisvangeille Peruskoulu (9.luokan puuttuvat kurssit) selliopiskeluna 3-4 kurssia

Lisätiedot