TOIMITSIJAKOULUTUS TOIMITSIJAKOULUTUS 06-08

Save this PDF as:
Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMITSIJAKOULUTUS TOIMITSIJAKOULUTUS 06-08"

Transkriptio

1 1 TOIMITSIJAKOULUTUS 06-08

2 2 TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA Ennen ottelun alkua on sovittava joukkueiden ja tuomariston kanssa erätauon jäljelläolo(5 min)- ja loppumerkit. TOIMITSIJAT - pöytäkirjanpitäjä - kuuluttaja - ajanottaja - rangaistusaitioiden valvojat - vaihtokellonkäyttäjä - 30 sekunnin kellonkäyttäjä - Tilastoija VÄLINEET - kellot - pilli - pelivälineitä - sääntökirja (tuomarimerkit, jäähyjen syyt ) - sarjakirja - apulomakkeita - EA 1 ohjeistus tulee erillisenä syysk-06 aikana. OHJEITA - Ole ajoissa ottelupaikalla (n. 45 min 1 tunti ). - Ota kaikki tarvittava välineistö mukaan. - Siirrä jäänajon jälkeen maalit paikoilleen esim. jäähyaition hoitajat ei kuulu tuomarin tehtäviin. - Huolehdi siitä, että toimitsija-aitiossa on vähintään kaksi pelikelpoista rengasta. - Kun aukaiset jäähyaition portin, on se merkki tuomareille siitä, että toimitsijat eivät ole valmiita pelin aloitukseen. - Muista, että tuomari kertoo pöytäkirjaan tulevat tiedot, ei pelaaja. - Muista toimitsijana ollessasi, että sinä olet täysin puolueeton henkilö. - Toimitsija-aitiosta EI SAA KUULUA minkäänlaista kannustusta tai moitetta kotitai vierasjoukkueen tai tuomareiden työskentelystä. - Toimitsijat toimivat tarvittaessa järjestysmiehinä vaikka heillä ei ole ko. tehtävään osoittavaa merkkiä. Jos et voi itse järjestyksenpidolle mitään, ilmoita tarvittaessa kentänhoitajalle sekä tarvittaessa poliisille. - Älä päästä yleisöä juttelemaan, neuvomaan rangaistua pelaajaa, toimitsijoita tai tuomareita toimitsija-aition läheisyydessä. - Jos teet virheen ilmoita tarvittaessa tuomarille ja tee korjaus. - ÄLÄ SEURAA PELIÄ, KESKITY TEHTÄVÄÄSI - Toimitsijana ollessasi, tee toisten kanssa yhteistyötä myös tuomareiden kanssa.

3 3 Ohjeita ringetteottelun pöytäkirjan pitäjälle KIRJURIN TEHTÄVÄT ENNEN PELIN ALKUA Pöytäkirja täytetään kolmena kappaleena alkuperäinen aluesihteerille / sarjapäällikölle 1 kpl vierasjoukkueelle 1 kpl kotijoukkueelle Pöytäkirja voidaan täyttää myös tietokoneella. Kirjoita kaikki merkinnät selvästi, ei sotketa päälle, jos tulee kirjoitusvirhe, niin vedä viiva viivaimella yli ja tee merkintä uudelle riville. Ennen ottelun alkua kumpikin joukkue antaa kirjurille luettelon peliin oikeutetuista pelaajista ja joukkueenjohtajat allekirjoittavat pöytäkirjan täyttämisen jälkeen. Ottelupöytäkirjan on oltava täytettynä kummankin joukkueen osalta 30 min ennen ottelun alkua. Vierasjoukkue täyttää pöytäkirjan ensin. Pöytäkirja annetaan kirjurille 30 min ennen ottelun alkua. Kirjurin on toimitettava pöytäkirja tuomarille tarkistettavaksi viimeistään 15 min ennen ottelun alkua. Pöytäkirja täytetään niin, että ensin tulee aloittava maalivahti ja sen jälkeen pelaajat numerojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan. Tarkista, että kaikki tarvittavat tiedot on annettu. - joukkueet: A = kotijoukkue, B = vierasjoukkue - ottelunumero - sarja - taso - päiväys - ottelupaikkakunta - kapteeni C - varakapteeni(t) A - joukkueen toimihenkilöt Älä koske tuomari- ja huomautussarakkeisiin. Pidä ringeten sääntökirja ja sarjakirja mukana. Opettele tuomarin käsimerkit ja pidä voimassaolevat piirrosmerkit mukana.

4 4 KIRJURIN TEHTÄVÄT PELIN AIKANA 1. Kun peli on alkanut, joukkue-(numero ja nimi) ja toimihenkilösarakkeet suljetaan. 2. Pelin alkamisen jälkeen pelaajien numeroihin tai nimiin EI SAA TEHDÄ MUUTOKSIA, paitsi tuomarin kautta jos ilmenee väärä tieto tai pelaaja loukkaantuu. 3. Pöytäkirjaan pelin tapahtumamuutoksia saa tehdä koko peliajan (esim. maalintekijän ja syöttäjän muuttaminen ). 4. Jos pöytäkirjassa on pelaajan nimi oikein ja numero väärin, voidaan numero muuttaa oikeaksi, mutta ei nimeä eli nimi on se, joka on pätevämpi. 5. Jos teet kirjoitusvirheen vedä koko rivi ylitse ja tee uusi merkintä seuraavalle tyhjälle riville. 6. Jos tapahtumien paljoudesta sarakkeet tulevat täyteen, otetaan uusi sivu käyttöön: - uudessa sivussa täytetään ottelua koskeva sarakkeisto kokonaisuudessaan lisättynä oikeaan yläkulmaan merkintä SIVU 2 sekä ensimmäisen sivun oikeaan yläkulmaan SIVU 1(2). - joukkuesarakkeisiin merkitään kotijoukkueen nimi ja vierasjoukkueen nimi - pelaajien numero ja nimisarakkeisiin vedetään sulkuviivat - maali - ja rangaistussarakkeet täytetään normaalisti 7. Pöytäkirjan yläosaan Ottelu alkoi, merkitään se kellonaika, jolloin tuomari viheltää pelin alkaneeksi. 8. Kirjoita maalimerkinnät sarakkeesta kohtaan: - Maali monesko joukkueen maali on - Aika se aika mitä pelikello näyttää kun maali tehtiin - Tekijä pelaajan numero jonka tuomari ilmoittaa maalintekijäksi Jos on kyseessä oma maali, niin tekijän paikalle merkitään OM ja jos maalivahti on otettu pois ja toiset tekevät tyhjään maalin, niin tekijän numeron lisäksi merkitään EM (=ei maalivahtia). Tällä saadaan maalivahdeille oikeudenmukaisemmat tilastomerkinnät. - 1 syött. ja 2 syött. - pelaajan numero jonka tuomari ilmoittaa ensimmäiseksi ja toiseksi syöttäjäksi, ellei ole syöttäjää vedetään sarakkeeseen VIIVA - Maalin tehnyt pelaaja, jonka nimeä ei ole pöytäkirjassa maali hylätään, pelaaja poistetaan kentältä ja joukkueelle tuomitaan 2 min. joukkuerangaistus. Maali voidaan hylätä pöytäkirjan allekirjoittamiseen asti.

5 5 9. Muista ylivoimamaalissa käyttää ympyrää ja alivoimamaalissa neliö maalinumeron ympärillä. 10. Kun suoritetaan rangaistuslaukaus, kirjoita maalisarakkeeseen kohtaan: Maali jos maali on hyväksytty seuraava järjestyksessä oleva maali- Numero Jos maalia EI hyväksytä niin VIIVA Aika se aika mitä pelikello näyttää kun rangaistuslaukaus suoritetaan Tekijä pelaajan numero joka rangaistuslaukauksen suorittaa 1. syött. RL = rangaistuslaukaus 2. syött. VIIVA A:n maalimerkinnät Maali Aika Tekijä 1.syött. 2.syött RL RL Kirjoita rangaistukset sarakkeeseen kohtaan: N:O rangaistun pelaajan numero Joukkuerangaistuksissa pelaajan numeron sijaan merkitään J. Tällöin saatu joukkuerangaistus ei kerrytä pelaajan henkilökohtaisia pieniä rangaistuksia. Min rangaistuksen kesto minuutteina Syy rangaistuksen syynumero luettelosta S jos tulee siirretty rangaistus sarakkeeseen merkitään S Rangaistus alkoi se aika mitä pelikello näyttää, kun rangaistus määrätään tai kun jonkun muun rangaistuksen päättyminen aloittaa ko. rangaistuksen Rangaistu päättyi se aika pelikellosta, kun rangaistus ajallisesti on päättynyt tai päättyy mahdollisesta maalista tai ottelun päättymisaika 12. Aikalisä Sarakkeisiin AIKALISÄT: A (koti) ja B (vieras) merkitään pelikellosta se aika jolloin ko. joukkue ottaa aikalisän. Kummallekin joukkueelle sallitaan kaksi 30 sekunnin aikalisää varsinaisen peliajan tai jatkoajan aikana kaikissa ikäluokissa. Jos pelataan jatkoeriä, niin jokaista jatkoerää kohden saa kumpikin joukkue yhden 30 s aikalisän. Molempia ei voi ottaa samassa erässä. Aikalisä on otettava normaalin pelikatkon aikana ja vain yksi aikalisä sallitaan pelikatkoa kohti.

6 6 Kapteeni tai varakapteeni ilmoittaa aikalisästä erotuomarille ja hän toimitsijoille, jolloin kuulutetaan joukkueen nimi ja aikalisä. Aikalisä alkaa siitä kun kuulutus on tapahtunut. Aikalisäaika voidaan ottaa vaihtokellolla tai 30 s kellolla, jos pelikellossa ei ole aikalisä mahdollisuutta. AIKALISÄT: A: A: B: B: Maalivahtien vaihdot - ensin merkitään aloittavan ja sitten varamaalivahdin numerot - Erä riville tulee merkitä maalivahdin ko. erässä maalissa oloaika. - Apulapulla seurataan maalivahdin poissaoloaikaa maalista, esimerkiksi valmentajan käskemänä maalivahdin poisotto ja erän lopulla merkitään todellinen maalissa oloaika. HUOM! Siirretyn rangaistuksen aikana maalivahdin poissaoloa maalista ei lasketa tähän aikaan. - tyhjät sarakkeet suljetaan MAALIT A n:o 1 MAALIVAHTIEN TORJUNNAT A B B n:o 30 n:o 20 n:o 1 Erät A B määrä aika määrä aika määrä aika määrä aika 1.erä erä erä yht Toimitsijat merkitsevät pöytäkirjaan ottelunaikaiset juniorisäännön mukaiset peluuttamisjärjestysmuutokset.

7 7 KIRJURIN TEHTÄVÄT PELIN PÄÄTYTTYÄ 1. Merkitse pöytäkirjan yläosaan se kellonaika, jolloin peli päättyi kohtaan: Ottelu päättyi. 2. Ottelun päätyttyä sulje maalimerkinnät ja rangaistukset sarakkeet sulkuviivoilla ja laske rangaistusten kappalemäärä ja rangaistusminuutit yhteen sarakkeen alareunaan 3. MAALIT- sarakkeeseen merkitään kuinka monta maalia on tehty 1. erässä, 2. erässä ja 3. erässä. Merkitse myös jatkoajalla tehdyt maalit, jos niitä ei ole vedetään kohtaan viivat. Laske molempien joukkueiden maalit yhteen. 4. Merkitse maalivahtien peliajat ja torjunnat. 5. Kirjuri sarakkeeseen pöytäkirjanpitäjän allekirjoitus ja toimitsijakortin numero = nimenselvennys 6. Erotuomarit sarakkeisiin EI KIRJOITETA tuomareiden nimenselvennöksiä. AINOASTAAN TUOMARIT allekirjoittavat ja laittavat tuomarinumeronsa = nimenselvennys 7. Huomautuksia sarakkeeseen tekevät merkintöjä AINOASTAAN TUOMARIT (esim. raportti, vastalause ym.). Tässä tapauksessa tuomari voi ottaa pöytäkirjan päällimmäisen kappaleen ja toimittaa sen asiaan liittyvälle työvaliokunnalle jatkotoimenpiteitä varten. POIKKEUS: Pelaaja, jolle tuomitaan iso rangaistus, ja jonka nimeä ei ole pöytäkirjassa. Ison rangaistuksen kärsii sijainen ja joukkueelle tuomitaan lisäksi joukkuerangaistus. Pöytäkirjaan ison rangaistuksen kärsijäksi merkitään poistetun pelaajan numero ja huomautuskenttään kirjataan numero ja nimi, jonka kirjaa kirjuri. 8. Ottelun päätyttyä täytä pöytäkirja rauhallisesti loppuun ja vie sitten se tuomarikoppiin allekirjoitettavaksi. 9. Aluesarjapeleissä ota erotuomareiden palkkiokaavakkeet ja toimita ne henkilölle, joka maksun seurassasi / joukkueessasi suorittaa. SM- ja Pohjolasarjan -peleissä kuittaa erotuomareiden palkkiokaavakkeet ja ota seurantaosa seuralle / joukkueelle. 10. Toimita hyväksytty pöytäkirjan päällimmäinen kappale niin kuin on ohjeissa määrätty sarjapäällikölle, vierasjoukkueelle ja kotijoukkueelle. Jos pöytäkirja on tehty tietokoneella, kopiot pitää ottaa pöytäkirjan hyväksymisen jälkeen.

8 8 PALKITSEMISET - Molemmista joukkueista palkitaan esim. kaksi tsempparia - Ensin vierasjoukkueen pelaajan numero, etu- ja sukunimi - Sitten kotijoukkueen pelaajan numero, etu- ja sukunimi MUITA VIRALLISIA KUULUTUKSIA - Aikalisä: joukkueen nimi ja aikalisä - Maalivahdin vaihto: joukkueen nimi vaihtoi maalivahtia ja maaliin pelaajan numero, etu- ja sukunimi - Kaikkien erien päätyttyä kuulutetaan ko. erän maalivahtien torjunnat, ensin kotijoukkueen nimi ja torjuntojen lukumäärä sitten vierasjoukkueen vastaavat tiedot (käytetään ainoastaan SM- ja Pohjolasarjan - otteluissa) MUUTA HUOMIOITAVAA - aikalisän ja pelikatkon aikana saa soittaa taustamusiikkia - pelikatkojen aikana voi lukea mainoksia, toisten pelien tuloksia yms. - harkitse onko pelikatkon pituus sopivan mittainen mainoskuulutuksille - kuulutuksen ja musiikin voimakkuus ei liian lujalla

9 9 KENTTÄKUULUTUKSET Ennen peliä - ottelu, sarja, ikäluokka - joukkueiden kokoonpanot - tuomarit Pelissä - joukkueen nimi, joka maalin teki - monesko tehty maali on (järjestyksessä oleva maalin numero, avausmaali tasoittava maali ) - maalinteko aika - maalintekijän numero, etu- ja sukunimi - 1. syöttäjän, numero, etu- ja sukunimi - 2. syöttäjän numero, etu- ja sukunimi - jos ei ole syöttäjiä, kuulutus ei syöttäjiä - hylätyt maalit (syy miksi maali hylättiin, jos tuomari ilmoittaa ) - jos on yli- tai alivoimamaalista kyse kuulutetaan, maali oli ylivoimamaali tai maali oli alivoimamaali Pelin päätyttyä - joukkueen nimi, joka saa rangaistuksen - pelaajan numero, etu- ja sukunimi - rangaistuksen pituus (esim. 2 min.) - rangaistuksen syy - aika jolloin rangaistus alkoi - kun rangaistus päättyy, kuulutetaan joukkueen nimi ja esim. täysilukuinen tai neljä kenttäpelaajaa - ensimmäisen ja toisen erän lopussa kuuluta, alkoi ensimmäisen tai toisen erän viimeinen peliminuutti - ensimmäisen ja toisen erän päätyttyä kuulutetaan, esim. ensimmäinen erä päättyi tasan maalein 2-2 tai johtavan joukkueen nimi johtaessa kolmannen erän lopussa pitää kuuluttaa: alkoi ottelun viisi viimeistä peliminuuttia - jos jompikumpi joukkue ottaa aikalisän, niin kuulutetaan sen joukkueen nimi joka aikalisän ottaa: esim. Kotkan aikalisä - ottelun on voittanut, joukkueen nimi maalein x - x - ja esim. kiitämme joukkueita, tuomareita, yleisöä ja toivotamme kaikille hyvää ja turvallista kotimatkaa

10 10 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PELIKELLONKÄYTTÄJÄLLE 1. Kello laitetaan käymään ja pysäytetään tuomarin pillinvihellyksestä 2. Kello pitää pysäyttää myös: - juniorisäännön vaihdonvalvojan pillin vihellyksestä / summerinsoitosta - 30 s Kellonkäyttäjän pillin vihellyksestä / summerin soitosta 3. Varaa sekuntikello varakelloksi; varakellollasi otat aikaa mm: - jos joukkue ottaa aikalisän, aikalisä on 30 s. Se alkaa kuulutuksesta, näytä tarvittaessa kelloa myös tuomareille, - jos maalivahdin loukkaantumisen vuoksi kenttäpelaaja puetaan maalivahdiksi (max. 10 min.), - edellä esitetyt ajanmittaukset voidaan suorittaa myös monipuolisemmilla pelikelloilla jos toiminta on mahdollista ja osataan käyttää pelikellon monipuolisuutta hyväksi. On varmistauduttava siitä ETTEI käytetty peliaika tuhoudu näytöltä - jos pelikelloon tulee tekninen vika 4. Opettele missä järjestyksessä eri rangaistukset kärsitään - yksinkertaisemmissa pelikelloissa näkyy ainoastaan pienirangaistus eli kahden (2) minuutin rangaistukset - monipuolisemmilla kelloilla voidaan näyttää myös kellotaulussa isonrangaistuksen aika eli viisi (5) minuuttia - opettele käyttämään kellosi ominaisuuksia 5. Ilmoita kuuluttajalle koska alkaa ensimmäisen / toisen erän viimeinen peliminuutti ja koska alkaa varsinaisen peliajan viisi viimeistä peliminuuttia. 6. Jos tuomitaan rangaistuslaukaus, niin suorituksen aikana PELIKELLO EI OLE KÄYNNISSÄ. 7. Aikalisän aikana PELIKELLO EI OLE KÄYNNISSÄ. 8. Joukkueille ja tuomareille ilmoitetaan kun erätaukoa on jäljellä viisi minuuttia. 9. Kellonkäyttäjän tulee ilmoittaa joukkueille ja tuomareille milloin erätauko on päättynyt esim. summeria soittamalla.

11 11 OHJEITA VAIHTOKELLONKÄYTTÄJÄLLE Juniorisääntö (sääntö koskee F-, E- ja D-junioreita) 1. Numerojärjestyksessä peluuttaminen Kaikkia pöytäkirjaan merkittyjä pelaajia on peluutettava ottelussa tasapuolisesti. Tasapuolisen peluuttamisen (=vaihtojen) tarkkailemiseksi kaikilla kenttäpelaajilla täytyy olla näkyvällä paikalla varusteissaan vähintään 10 cm korkeat peräkkäiset numerot 1:stä eteenpäin niin monelle, kuin pöytäkirjaan on pelaajia merkitty. Numerot voivat olla joko erillisissä hihanauhoissa tai pelipaitaan, näkyvälle paikalle (esim. tarranauhalla) kiinnitettävissä kankaisissa lapuissa. Myös pelipaitojen pelinumeroita voidaan käyttää tähän tarkoitukseen. Käytettäessä pelipaitojen numeroita numerosarja alkaa pienimmästä numerosta ja jatkuu järjestyksessä. Numerosarjasta voi puuttua numeroita välistä. Kentälle tulee vaihdossa aina numerojärjestyksessä seuraavat viisi (5) pelaajaa (F- junioreissa kolme pelaajaa). Peluuttamisjärjestystä voi muuttaa erätauoilla. 2. Viisikon peliaika 50 sekunnin tehokkaan peliajan jälkeen tapahtuu vaihto seuraavasta luonnollisesta katkosta, paitsi jos katkoa ei tule ennen 70 sekuntia. Tämän jälkeen toimitsijat viheltävät katkon kaikilla kentän osilla riippumatta siitä, kummalla joukkueella rengas on. Aloituksen saa se joukkue, jolla on tai oli rengas hallussa pillin soidessa. Aloitus tapahtuu lähimmästä aloituspisteestä. 3. Vaihdosta ilmoittaminen Ottelun toimitsijat katkaisevat summerilla tai pillillä annettavalla äänimerkillä pelin, jolloin järjestyksessä seuraavat kentälliset vaihtuvat peliin. Toimitsija ilmoittaa ennen ottelun alkua sekä joukkueille, että erotuomareille, millaista äänimerkkiä tulee käyttämään. "Lennosta vaihtaminen" on kielletty, paitsi rangaistuksen päättymisen yhteydessä. 4. Erikoistilanteet Ottelun kokonaispeliajan ollessa 3x 10 minuuttia tai vähemmän, pienen rangaistuksen kestoaika on yksi (1) minuutti. Rangaistuksen päätyttyä pelaaja jää kentälle, jos hänen viisikollaan on peliaikaa jäljellä. Muussa tapauksessa pelaaja luistelee suoraan vaihtoaitioonsa, jolloin numerojärjestyksessä seuraava pelaaja voi tulla kentälle. 6. Pelaajan vaihtaminen Pelaajien peräkkäisiä järjestysnumeroita ei saa vaihtaa erän aikana. Erätauolla vaihtaminen on sallittua. Jos pelaaja loukkaantuu, hänen tilalleen tulee seuraavan peräkkäisen numeron haltija. Jos loukkaantunut tervehtyy missä vaiheessa tahansa pelin aikana, hän palaa toimitsijoille suoritetun ilmoituksen jälkeen omalle paikalleen numerojärjestyksen mukaan. E D- junioreiden pöytäkirjan täyttöohje Pöytäkirja on täytettävä kokonaisuudessaan ennen pelin alkua. Pöytäkirjasta tulee ilmetä pelaajan pelinumero sekä vaihdon järjestysnumero ensimmäisen erän osalta. Toimitsijat merkitsevät pöytäkirjaan ottelunaikaiset vaihtojen järjestysnumeroinnin muutokset. Maalivahdille / maalivahdeille on oma paikkansa pöytäkirjassa.

12 12 OHJEITA HYÖKKÄYSAJANOTTAJALLE (30 s KELLONKÄYTTÄJÄLLE (koskee C naiset )) 1. Sääntöjen mukaan joukkueiden on nimettävä vähintään kaksi (2) kellonkäyttäjää, joista jommankumman on oltava aina paikalla kotiotteluissa. Kellonkäyttäjien on oltava Suomen Ringetteliiton kellokoulutuksen saaneita henkilöitä. 2. Kellon sijoitus: - kentän hyökkäyspäähän oikeassa kulmassa tai keskellä - kellossa on oltava juokseva aika ja noin 30 cm:n korkuiset numerot - ajanottolaitteiston pitää olla Suomen Ringetteliiton hyväksymää mallia 3. Kellonkäyttäjällä on oltava varalta sekuntikello ja pilli (jos kellolaitteeseen tulee tekninen vika) - jos joudutaan sekuntikellolla ottamaan aikaa, niin kellomies ilmoittaa kuuluttajalle kun on kymmenen (10) sekuntia jäljellä hyökkäysaikaa, niin kuulutetaan kymmenen (10) ja seuraavan kerran viisi (5) - hyökkäysajan päätyttyä kellomies puhaltaa pilliin kaksi (2) peräkkäistä puhallusta, niin voimakkaasti, että se varmasti kuuluu kentälle - mikäli ottelu pelataan jäällä, jossa ei ole 30 s kelloja ja / tai kuulutusta hyökkäysajan loppumisesta ilmoitetaan pelaajille huutamalla 10 ja 5 sekä hyökkäysajan päätyttyä puhalletaan kaksi kertaa pilliin 4. Kellonkäyttäjän ja tuomareiden palaveri tuomarikopissa n. 15 min. ennen ottelun alkua. 5. Kun joukkue ottaa aikalisän ja kuuluttaja on kuuluttanut, laita 30 s kello käymään. 6. AJANOTTO - Toimitsija-aitiossa on hyökkäysajanottaja, joka käyttää itsenäisesti hyökkäysaikakelloa. Hän on kuitenkin velvollinen noudattamaan tuomareiden hyökkäysaikaa koskevia käsimerkkejä. Anna uusi hyökkäysaika merkki - Hyökkäysaika on 30 sekuntia. Kello laitetaan käyntiin aina, kun rengas on renkaallisen joukkueen toimesta ylittänyt puolustussiniviivan tai joukkue muuten saa renkaan haltuunsa keski- tai hyökkäysalueella. - Hyväksytty laukaus pysäyttää hyökkäysajan. Hyväksytyksi laukaukseksi katsotaan maalintekoyritys, jossa rengas osuu maalivahtiin tai maalipylväisiin. - Jos rengas laukaisuyrityksessä osuu puolustavaan pelaajaan, peli ja hyökkäysaika jatkuvat normaalisti (hyökkäysaika ei ala alusta). Edellä mainitussa tapauksessa rengas ei ollut puolustajapelaajan hallussa. Rengas on puolustavan joukkueen hallussa silloin, kun puolustava pelaaja pelaa kontrolloidusti rengasta.

13 13 - Jos puolustava pelaaja lakaisee, potkaisee tai syöttää kädellä renkaan pois omalta puolustusalueelta, katsotaan se kontrolloiduksi syötöksi eli rengas on ollut pelaajan hallussa. - Jos laukausta ei saada aikaiseksi 30 s kuluessa ja summeri soi, tulee maalivahdin - rengas tai lähimmästä aloitusympyrästä, jolloin 30 s kello pysäytetään. 7. HYÖKKÄYSAIKA (30 SEK) PYSÄHTYY SEURAAVISSA TAPAUKSISSA: 1. maalintekoyrityksen johdosta rengas osuu maalivahtiin tai maalipylväisiin 2. rengas menee puolustavan joukkueen toimesta yli laidan tai maaliverkkoihin 3. rengas käy vastustajan hallussa 4. puolustaja tekee virheen, peli katkaistaan Uusi hyökkäysaika alkaa normaalisti, jos joukkue näiden tapahtumien jälkeen saa renkaan haltuunsa! 8. HYÖKKÄYSAIKA (30 SEK) EI PYSÄHDY SEURAAVISSA TAPAUKSISSA: 1. rengas palautetaan hyökkäävän joukkueen toimesta puolustusalueelle 2. rengas osuu vastustajaan (rengas ei kuitenkaan ole vastustajan hallussa) 3. jos puolustavan joukkueen pelaaja pistää mailansa renkaaseen, joka on hyökkäävän pelaajan hallussa 7. MUISTA 1. seuraa rengasta ja alemman tuomarin käsimerkkejä 2. ole kellonkäytössä oikeudenmukainen molemmille joukkueille 3. pillin soidessa älä nollaa kelloa, vaan jätä aika näkyviin jatka toimintaasi sen mukaan, kun selviää miksi katko syntyi 4. sinä olet puolueeton henkilö

14 14 OHJEITA RANGAISTUSAITION HOITAJILLE 1. Ole ajoissa ottelupaikalla 2. Ennen ottelun alkua ja erätaukojen jäänajon jälkeen SINUN TEHTÄVÄ ON LAITTAA MAALIT PAIKOILLEEN (ei tuomareiden), sekä ottelun jälkeen siirrettävä maalit sivuun jäänajoa varten. 3. Sopikaa keskenänne kumpi avaa jäähyaition oven auki merkiksi tuomareille, että peliä ei saa vielä aloittaa (epäselvyyttä toimitsija-aitiossa). 4. Varaa sekuntikello aina mukaasi, se toimii varakellonasi kun pelikello ei toimi. 5. Varaa kynä ja paperia itsellesi rangaistuksen merkitsemistä varten, jotta voit seurata rangaistuksen päättymisiä jos niitä on useampia yhtä aikaa (merkitse pelaajan numero alkamisaika, rangaistuksen pituus minuutteina ja päättymisaika ). 6. Opettele rangaistusten kärsimisjärjestys. 7. Opettele pelikellon näyttö (yleensä kun pelikellon rangaistusaika häviää näytöstä (nollat) on rangaistusaika päättynyt. 8. Kun pelaaja on rangaistusaitiossa, ÄLÄ anna muiden tulla juttelemaan pelaajan kanssa (ellei ole loukkaantunut pelaaja). 9. Opettele tuomarin käsimerkit. 10. Ilmoita kellonkäyttäjälle / pöytäkirjanpitäjälle rangaistusaitioon tulevan pelaajan numero. 11. Jos pelaaja-aitiot ovat toimitsija-aition vieressä, niin kotijoukkueen rangaistusaitio on kotijoukkueen pelaaja-aition vieressä. 12. Aikalisän aikana rangaistusaitiossa oleva pelaaja EI PÄÄSE pelaaja-aitioon. 13. Rangaistuksen kärsimisen jälkeen pelaaja menee luukun kautta jäälle ei laidan yli vaihtoaitioon. 14. Sinä valvot että pelaaja käyttäytyy asiallisesti, jos ei niin ilmoita tuomarille. ERÄTAUKO Erätauko aika alkaa käydä välittömästi kun erän päätössummeri on soinut. Erätauon pituus on maksimissaan 15 minuuttia Joukkueiden, tuomarien ja toimitsijoiden on oltava valmiit aloittamaan peli kun erätauoksi määrätty aika on päättynyt. Toimitsijat ovat velvollisia ilmoittamaan joukkueille ja tuomareille kun erätaukoa on jäljellä viisi minuuttia.

15 15 PIENET RANGAISTUKSET 1. Pelaaja pois jäältä kahdeksi minuutiksi, jonka aikana korvaavaa pelaajaa ei sallita. 2. Jos vastustaja tekee maalin, katsotaan rangaistus kärsityksi, ( koskee vain pientä henkilökohtaista ja joukkuerangaistusta) pelaaja saa palata jäälle. 3. Pieni käytösrangaistus (SYY= 23 sopimaton käytös 2min)on kokonaan kärsittävä rangaistus eli se kärsitään kokonaan vaikka vastustaja tekee maalin tai maaleja. 4. Jos joukkueella on jo pelaaja kärsimässä pientä, isoa tai joukkuerangaistusta ja joukkue saa toisen rangaistuksen on tämä palaaja pois puolustuksesta (pöytäkirjan P/H-sarakkeeseen ei merkitä mitään, jos käytetään vanhaa pöytäkirjaa). 5. Jos joukkueet pelaavat tasakentin ja tehdään maali, ei yksikään pelaaja pääse pois rangaistusaitiosta. 6. Jos joukkueesta on kaksi pelaajaa jäähyllä, ja ei pelata tasakentin, ja vastustaja tekee maalin, niin pääsee peliin se pelaaja, joka on saanut ensimmäisen pienen rangaistuksen.

16 16 SAMALLE PELAAJALLE KAKSI PIENTÄ RANGAISTUSTA YHTÄ AIKAA ELI 2+2 MIN 1. Pelaaja poistetaan jäältä rangaistuksen ajaksi, jonka aikana vaihtopelaajaa ei sallita. 2. Kun pelaaja saa 2+2 minuutin rangaistuksen, on rangaistu pelaaja pois koko jäähyn ajan samalta pelipaikalta. 3. Jos vastustaja tekee maalin, katsotaan ensimmäinen jäähy kärsityksi, eli rangaistusaika päättyy ja toiselle rangaistukselle alkaa aika käydä. JOUKKUERANGAISTUS 1. Pelaajan numeron tilalle merkitään J. Tämä ei kerrytä henkilökohtaisia pieniä rangaistuksia. B:n rangaistukset N:o Min Syy S Alkoi Päättyi J : ISO RANGAISTUS A:n rangaistukset N:o Min Syy S Alkoi Päättyi Ensimmäinen iso rangaistus ottelussa, paitsi maalivahdille tuomittuna, on pelaajan poisto jäältä 4 minuutiksi, jonka aikana vaihtopelaajaa ei sallita.

17 17 2. Neljän minuutin rangaistus kerryttää pelaajan pieniä rangaistuksia kahdella. 3. Toisesta isosta rangaistuksesta samassa ottelussa samalle pelaajalle seuraa kentältä poisto ottelun loppuajaksi, mutta vaihtopelaaja saa mennä poistetun pelaajan tilalle neljän minuutin kuluttua. 4. Maalista ei pääse pois. SIIRRETTY RANGAISTUS 1. Jäällä täytyy olla aina vähintään neljä pelaajaa, joista yhden on oltava maalivahti. 2. Jos saman joukkueen kolmannelle pelaajalle tuomitaan rangaistus silloin kun jo kaksi pelaajaa on kärsimässä rangaistusta, ei kolmannen pelaajan rangaistusaika ala ennen kuin jommankumman aikaisemmin rangaistun pelaajan rangaistus on päättynyt. 3. Koska siirretyn rangaistuksen takia on korvaava pelaaja jäällä, korvattu pelaaja ei saa tulla jäälle ennen kuin rangaistusaika on päättynyt ja peli katkaistu. Rangaistusta joukkueesta ensimmäinen pelaaja on pois kentältä, ei miltään Pelipaikalta NO 7. Jos joukkueella on jo pelaaja kärsimässä pientä, isoa tai joukkuerangaistusta ja joukkue saa toisen rangaistuksen on tämä palaaja pois puolustuksesta NO 15. Jos saman joukkueen kolmannelle pelaajalle tuomitaan rangaistus silloin kun jo kaksi pelaajaa on kärsimässä rangaistusta, on tämä pelaaja pois puolustuksesta, mutta S sarakkeeseen merkitään S kirjain =siirretty. NO 9

18 18 ISO + PIENI RANGAISTUS SAMALLE PELAAJALLE A:n rangaistukset N:o Min Syy S Alkoi Päättyi Jos pelaaja saa ison ja pienen rangaistuksen samanaikaisesti, hänen on ensin kärsittävä iso rangaistus. Tämä pätee, kun molemmat rangaistukset määrätään samalle pelaajalle. 2. Iso rangaistus kärsitään loppuun vaikka vastustaja tekisi maalin. 3. Kun kärsitään pientä rangaistusta ja vastustaja tekee maalin, katsotaan rangaistus kärsityksi. ISO JA PIENI RANGAISTUS SAMAN JOUKKUEEN KAHDELLE ERI PELAAJALLE A:n rangaistukset N:o Min Syy S Alkoi Päättyi Toimitsijoiden on merkittävä pieni rangaistus ensin tuomituksi. 2. Jos vastustaja tekee maalin, katsotaan pieni rangaistus kärsityksi. 3. Iso rangaistus kärsitään loppuun ja vaihtopelaajaa ei sallita.

19 19 SOPIMATON KÄYTÖS 1. Pieni käytösrangaistus (2min kokonaan kärsittävä) Pelaaja kärsii rangaistuksen kokonaan. Tehdyt maalit eivät vaikuta jäähyyn. 2. Käytösrangaistus (+pieni käytösrangaistus)= 2+10 Käytösrangaistus merkitsee pienen käytösrangaistuksen lisäksi pelistä poistamista 10 minuutin ajaksi. Vaihtopelaaja saa mennä käytösrangaistusta kärsivän pelaajan tilalle, kun pieni käytösrangaistus on päättynyt. Pelaajan, jonka käytösrangaistus on päättynyt, on jäätävä rangaistuspenkille seuraavaan pelikatkoon saakka. Mikäli peliaikaa on jäljellä vähemmän kuin kärsittävää rangaistusta sopimattomasta käytöksestä, niin pelaaja poistuu pukusuojaan. A:n rangaistukset N:o Min Syy S Alkoi Päättyi Jos pelaaja saa ison rangaistuksen ja käytösrangaistuksen, niin vaihtopelaaja kärsii ison rangaistuksen kokonaan (vastustajan maali ei lopeta rangaistusta), jonka jälkeen vaihtopelaaja pääsee jäälle ja kymmenen minuutin rangaistus alkaa käydä. Pelaajan, jonka käytösrangaistus on päättynyt, on jäätävä rangaistuspenkille seuraavaan pelikatkoon saakka.

20 20 OTTELURANGAISTUS B:n rangaistukset N:o Min Syy S Alkoi Päättyi OR Ottelurangaistus merkitsee pelaajan poistamista kentältä ottelun loppuajaksi (pukuhuoneeseen). Saman joukkueen toinen pelaaja kärsii 4 minuutin rangaistuksen ja istuu koko 4 minuutin ajan. 2. Ottelurangaistus, riippumatta siitä milloin se on määrätty, merkitään pöytäkirjaan 20 minuutin rangaistuksena. TOIMIHENKILÖ RANGAISTUS B:n rangaistukset N:o Min Syy S Alkoi Päättyi TH Joukkueen toimihenkilölle voidaan tuomita toimihenkilö rangaistus (joukkueenjohtajat, huoltajat jne.). 2. Toimihenkilö poistetaan pelaaja aitiosta. 3. Pöytäkirjamerkinnät rangaistukset sarakkeeseen: NO Min Syy S Rangaistus alkoi Rangaistus päättyi TH = toimihenkilö 10 = 10 min. suuruisena 23 = sopimaton käytös Viiva aika jolloin rangaistus on määrätty aika jolloin rangaistus on ajallisesti päättynyt tai ottelun päättymisaika HUOM! Tuomari merkitsee tai pyytää merkitsemään rangaistun toimihenkilön tehtävän ja nimen pöytäkirjan huomautussarakkeeseen.

21 21 VALMENTAJARANGAISTUS (JUNIORISÄÄNNÖN NUMEROJÄRJESTYKSESSÄ PELUUTTAMISESSA) B:n rangaistukset N:o Min Syy S Alkoi Päättyi V OR Rangaistus-sarakkeeseen merkitään kohtaan: N:O V = valmentaja Min. 20 =20 min suuruisena Syy 23 = sopimaton käytös S OR = ottelurangaistus Rangaistus alkoi Se aika mitä pelikello näyttää, kun rangaistus on määrätty Rangaistus päättyi Se aika mitä pelikello näyttää, kun rangaistus ajallisesti on päättynyt tai ottelun päättymisaika. HUOM! Tuomari merkitsee tai pyytää merkitsemään rangaistun valmentajan tehtävän ja nimen huomautussarakkeeseen.

22 22 KOTIJOUKKUE MAALIT RANGAISTUKSET Maali Aika Tekijä 1. syöt. 2. syöt. N:o Min Syy S Rangaistus alkoi Rangaistus loppui VIERASJOUKKUE MAALIT RANGAISTUKSET Maali Aika Tekijä 1. syöt. 2. syöt. N:o Min Syy S Rangaistus alkoi Rangaistus loppui = Ylivoimamaali = Alivoimamaali S = Siirretty rangaistus

23 23 S = siirretty rangaistus J = joukkuerangaistus (pelaajan numeron tilalle) PRK = pelirangaistus käytöksestä PRT = pelirangaistus törkeästä käytöksestä OR = ottelurangaistus TM = tyhjään maaliin OM = oma maali RL = rangaistuslaukaus TH= Toimihenkilö V= Valmentaja Henkilökohtaisten pienten rangaistusten seurantakaavake Ottelunumero Kotijoukkue Nro Pelaajan nimi 2 min rangaistusten määrä Päivämäärä Vierasjoukkue Nro Pelaajan nimi 2 min rangaistusten määrä

24 24 Kaavakkeeseen merkitään pelaajan numero, nimi ja ruksi ensimmäiseen ruutuun hänen saadessa ensimmäisenkerran kahden minuutin henkilökohtaisen rangaistuksen. Nro = Pelaajan numero 2 min rangaistusten määrä = Ruksi kyseessä olevan pelaajan kohdalle hänen saadessa 2 min henkilökohtaisen rangaistuksen. HUOM! Joukkuerangaistuksia ei lasketa henkilökohtaiseen tiliin. Kun pelaaja saa viidennen 2 min rangaistuksen ovat toimitsijat velvollisia ilmoittamaan tuomareille rangaistusten määrän täyttymisestä. Seurantakaavake toimitetaan pöytäkirjan mukana tuomareille tarkastettavaksi. Pöytäkirjan hyväksymisen jälkeen kaavake voidaan hävittää tai kotijoukkue voi taltioida sen itselleen. Kaavake otetaan käyttöön liiton alaisissa ringetteotteluissa alkaen. VIRALLISET OTTELUPÖYTÄKIRJAAN MERKITTÄVÄT RANGAISTUKSET JA LYHENTEET 1. Varusteiden korjaaminen / Väärä varuste 2. Vahingoittamisyritys tai tahallinen vahingoittaminen 3. Rikkoutunut maila 4. Ryntäys 5. Poikittainen maila 6. Ahdistaminen kyynärpäällä tai polvella 7. Korkea maila 8. Kiinnipitäminen 9. Vartalokontakti 10.Laitataklaus 11.Huitoiminen 12.Estäminen 13.Kampitus 14. Leikkaaminen 15.Koukkaaminen 16.Mailan heitto 17.Pelaajan potkaiseminen 18.Keihästäminen tai mailan päällä lyöminen 19.Tappelu 20.Kieltäytyminen pelin aloittamisesta 21.Pelin viivyttäminen 22.Väärä vaihto

25 25 23.Sopimaton käytös S = siirretty rangaistus J = joukkuerangaistus (pelaajan numeron tilalle) PRK = pelirangaistus käytöksestä PRT = pelirangaistus törkeästä käytöksestä OR = ottelurangaistus TM = tyhjään maaliin OM = oma maali RL = rangaistuslaukaus TH= Toimihenkilö V= Valmentaja

26 26 Ringette-erotuomareiden käsimerkit Siirretty rangaistusvihellys, vaihtomerkki Maali, siniviivarike Viiden sekunnin laskeminen aloituksessa, mv:n renkaassa tai siirretyssä virheessä Siirretty virhe lisättynä viiden sekunnin laskemiseen Anna uusi hyökkäysaika - merkki Ei vihelletä (Wash out)

27 27 Kahden viivan lähtömerkki Kaksi viivaa Maalivahdin rengas Aikalisä Estäminen ( 12 ) Kampitus ( 13 ) Huitominen ( 11 ) Kiinnipitäminen ( 8 )

28 28 Poikittainen maila ( 5 ) Leikkaaminen (14) Väärä vaihto ( 22 ) Korkea maila ( 7 ) Ahdistaminen kyynärpäällä ( 6 ) Vartalokontakti ( 9 ) Koukkaaminen ( 15 )

29 29 Laitataklaus ( 10) Ryntäys ( 4 ) Keihästäminen ( 18 ) Mailan päällä lyöminen ( 18 ) Pelin viivyttäminen ( 21 ) Käytösrangaistus ( 23 ) Rangaistuslaukaus Ottelurangaistus

30 30 Vierasjoukkue Vierasjouk kueen jäähyaitio Toimitsija aitio Kotijouk kueen jäähyaitio Kotijoukkue

31 31 Vierasjoukkue Kotijoukkue Vierasjoukkueen jäähyaitio Toimitsija aitio Kotijoukkueen jäähyaitio

32 32 Rangaistustaulukko Rangaistus Kenttäpelaajat Maalivahdit Huomautukset Pelaaja poissa pelistä Kärsii rangaistusaitiossa Maalivahti poissa pelistä Kärsii rangaistusaitiossa Merkitään pöytäkirjaan Otettava huomioon Pieni rangaistus 2 minuuttia Rikkonut pelaaja - Jäällä ollut pelaaja 2 minuuttia Voi päättyä maalista Joukkue- Rangaistus 2 minuuttia Kuka tahansa kenttäpelaaja Ei tuomita maalivahdille - 2 minuuttia Voi päättyä maalista Iso rangaistus 4 minuuttia Rikkonut pelaaja - Jäällä ollut pelaaja 4 minuuttia EI PÄÄTY MAALISTA Pieni käytösrangaistus 2 minuuttia Rikkonut pelaaja - Jäällä ollut pelaaja 2 minuuttia EI PÄÄTY MAALISTA Käytösrangaistus 10 minuuttia Rikkonut pelaaja ja muu pelaaja pienen käytösrangaistuksen - Jäällä ollut pelaaja 10 minuuttia Kentälle katkosta. MV:n rengas EI ole katko Pelirangaistus käytöksestä Ottelun loppuajan +Muu pelaaja pienen käytösrangaistuksen Ottelun loppuajan Jäällä ollut pelaaja 10 minuuttia Raportoitava Ottelurangaistus Ottelun loppuajan 4 minuuttia muu kuin rikkonut pelaaja Ottelun loppuajan 4 minuuttia jäällä ollut pelaaja 20 minuuttia Raportoitava Rangaistuslaukaus Rangaistus- laukaus Ei kumoa jo kulumassa olevia rangaistuksia

33 33 SÄÄNTÖNIMIKKEITÄ ENGLANNIKSI : Rangaistukset : Varusteiden korjaaminen / väärä varuste = Adjusting the equipment / Illegal equipment Rikkoutunut maila = Broken stick Ryntäys = Charging Poikittainen maila = Cross-checking Ahdistaminen kyynärpäällä tai polvella = elbowing / kneeing Korkea maila = High-sticking Kiinnipitäminen = Holding Vartalokontakti = Body contact Laitataklaus = Boarding Huitominen = Slashing Estäminen = Interference Kampitus = Tripping Leikkaaminen = Clipping Koukkaaminen = Hooking Mailan heitto = Throwing the stick Pelaajan potkaiseminen = Kicking Keihästäminen tai mailan päällä lyöminen = Spearing Nyrkkitappelu tai väkivaltaisuus = Rough play Kieltäytyminen pelin aloittamisesta = Delaying of the game (at face off) Pelin viivyttäminen = Delay of game Väärä vaihto tai väärällä alueella pelaaminen = Illegal Subtitution Sopimaton käytös = Unsportsmanlike conduct, 2min / Misconduct, 10min or game ejection Joukkuerangaistus = Bench minor penalty

34 34 Muuta : Siirretty rangaistusvihellys = Delayed penalty Viiden sekunnin laskeminen aloituksessa / mv:n renkaassa = Five second count in free pass possession / goalkeeper possession Ottelu rangaistus = Match penalty Aikalisä = Timeout Joukkueen kapteeni = Team Captain Rangaistuslaukaus = A Penalty Shot Kuulutusesimerkkejä : Korjaus X:n kolmanteen maaliin = Correction : third goal for X Maalintekijä numero 1 (nimi) = Scored by number 1 (name) Syöttäjänä numero 2 (nimi) = Assisted by number 2 (name) Rangaistuksen kärsii numero 3 (nimi) = The penalty is served by number 3 (name) Ensimmäistä erää jäljellä yksi minuutti = One minute left of the first period Kolmatta erää jäljellä viisi minuuttia = Five minutes left of the third period Joukkueet tasalukuiset = Teams are at equal strength Joukkueet täysilukuiset = Teams are at full strength (Joukkue B) vajaalukuinen. = (Team B) short-handed (Joukkue A) täysilukuinen = (Team A) is at full strength be at full strength" -ilmauksen sijaan voidaan käyttää "playing with full strength" -ilmausta

Turun Ringette ry Läntinen Pitkäkatu 22 b 29 20100 Turku www.turunringette.fi

Turun Ringette ry Läntinen Pitkäkatu 22 b 29 20100 Turku www.turunringette.fi 1(12) TOIMITSIJAT - pöytäkirjanpitäjä - kuuluttaja - ajanottaja - rangaistusaitioiden valvojat - vaihtokellonkäyttäjä - 30 sekunnin kellonkäyttäjä VÄLINEET - kellot - pilli - renkaita - sääntökirja - sarjakirja

Lisätiedot

Toimitsijakoulutusmateriaali. kaudet G-E

Toimitsijakoulutusmateriaali. kaudet G-E Toimitsijakoulutusmateriaali kaudet 2018 2019 G-E (päivitetty 1.9.2018) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Toimitsijatehtävät Toimitsija-aitiossa Pöytäkirjanpitäjä kuuluttaja Ajanottajat

Lisätiedot

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se/ne sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB) tai kilpailusääntöjen (KS) kohta/kohdat

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS

TOIMITSIJAKOULUTUS TOIMITSIJAKOULUTUS 2013-2014 Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto http://ringette.skrl.fi Sisältö 31 2 TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA... 3 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PÖYTÄKIRJAN PITÄJÄLLE...

Lisätiedot

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan?

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan? Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 2016 Nimi: Kerho: Alue: Kuinka monta kautta olet toiminut erotuomarikortillisena toimitsijana? Kuinka monta toimitsijatehtävää sinulla oli kaudella

Lisätiedot

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20?

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20? Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 07 Nimi: Kerho: Alue: Kuinka monta kautta olet toiminut erotuomarikortillisena toimitsijana? Kuinka monta toimitsijatehtävää sinulla oli kaudella

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS

TOIMITSIJAKOULUTUS TOIMITSIJAKOULUTUS 2011-2013 Suomen Ringetteliitto www.ringette.fi 2 Sisältö TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA... 3 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PÖYTÄKIRJAN PITÄJÄLLE... 4 Pöytäkirjanpitäjän tehtävät

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS 2015-2016

TOIMITSIJAKOULUTUS 2015-2016 TOIMITSIJAKOULUTUS 2015-2016 Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto http://ringette.skrl.fi 31 2 Sisältö TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA... 3 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PÖYTÄKIRJAN PITÄJÄLLE...

Lisätiedot

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se sääntökirjan (SK) tai erotuomarin ohjekirjan (CB) kohta johon perustat vastauksesi.

Lisätiedot

TOIMITSIJAOHJE päivitetty

TOIMITSIJAOHJE päivitetty TOIMITSIJAOHJE 2018 2019 päivitetty 4.9.2018 Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto http://ringette.skrl.fi 31 2 Sisältö TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA... 3 Ohjeita ringetteottelun pöytäkirjan

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012

TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012 TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012 Suomen Ringetteliitto www.ringette.fi 2 Sisältö TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA...3 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PÖYTÄKIRJAN PITÄJÄLLE...4 Pöytäkirjanpitäjän tehtävät

Lisätiedot

SEURATOIMITSIJAKOULUTUS

SEURATOIMITSIJAKOULUTUS SEURATOIMITSIJAKOULUTUS 14.9.2015 Ottelutapahtuma Ole ajoissa paikalla Valmistaudu olemaan puolueeton Ennen ottelua kertaa tehtäväsi ja siihen liittyvät säännöt Yhteistyö Toimitsija Tuomari - Toimitsija

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012

TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012 TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012 Suomen Ringetteliitto www.ringette.fi 2 TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA TOIMITSIJAT VÄLINEET pöytäkirjanpitäjä kuuluttaja ajanottaja rangaistusaitioiden valvojat

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS 2011-2013

TOIMITSIJAKOULUTUS 2011-2013 TOIMITSIJAKOULUTUS 2011-2013 Suomen Ringetteliitto www.ringette.fi 2 Sisältö TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA... 3 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PÖYTÄKIRJAN PITÄJÄLLE... 4 Pöytäkirjanpitäjän tehtävät

Lisätiedot

TOIMITSIJAN OHJEKIRJANEN

TOIMITSIJAN OHJEKIRJANEN TOIMITSIJAN OHJEKIRJANEN Kirjurin tehtävät s. 2 Kuuluttajan tehtävät s. 2 Kuulutusohjeet s. 3 Rangaistusaition valvojan tehtävät s. 4 Kellottajan tehtävät s. 4 Pöytäkirjan täyttömalli s. 5 Kirjurin apupaperi

Lisätiedot

TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi)

TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi) TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi) Viimeksi muokattu: 1.09.2014 / Taru Nieminen, HaKi03 SISÄLLYSLUETTELO 1. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli 2 2. Kirjurin toimenkuva 2 3. Kuuluttajan

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaaja: Kerho: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT Toimitsijavuorot ilmoitettava toimitsijoille hyvissä ajoin ennen kotiotteluita. Toimitsijatehtävät (ainakin seuraavat): Kuuluttaja Kirjuri Näyttötaulun/kellon

Lisätiedot

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT Blues Juniors Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT OTTELUN TOIMITSIJAT JA TEHTÄVÄT OTTELUUN NIMETYT TOIMITSIJAT (ei seuravaatteissa) TOIMITSIJAVASTAAVA (1) varmistaa ennen ottelua,

Lisätiedot

Toimitsijakoulutusmateriaali. kaudet D-Naiset

Toimitsijakoulutusmateriaali. kaudet D-Naiset Toimitsijakoulutusmateriaali kaudet 2018 2019 D-Naiset (päivitetty 4.9.2018) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Toimitsijatehtävät Pöytäkirjanpitäjä On-line tulospalvelun hoitaja (SM, Ykkösarja,

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS

TOIMITSIJAKOULUTUS TOIMITSIJAKOULUTUS 2016-2017 Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto http://ringette.skrl.fi 31 2 Sisältö TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA... 3 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PÖYTÄKIRJAN PITÄJÄLLE...

Lisätiedot

8. Iso rangaistus ja siihen liittyvä rangaistus merkitään minuuttimääräisesti

8. Iso rangaistus ja siihen liittyvä rangaistus merkitään minuuttimääräisesti Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 2015 Nimi: Kerho: Pisteet: 4. Käytösrangaistus merkitään minuuttimääräisesti 5. Pelirangaistus merkitään minuuttimääräisesti 6. Ottelurangaistus

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja:

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja: TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

TiTu / KIRJURI

TiTu / KIRJURI TiTu / KIRJURI 19.9.2016 Suomen Jääkiekkoliitto 1 Kouluttajana tänään Hämeen alueen toimitsijakouluttaja Raimo Komu 0400 490 276 raimo.komu@kolumbus.fi Suomen Jääkiekkoliitto 2 Lue SJL:n tulospalveluohjeet,

Lisätiedot

RANGAISTUSAITION VALVOJA

RANGAISTUSAITION VALVOJA Blues Juniors Ohjekirja vanhemmille RANGAISTUSAITION VALVOJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT OTTELUN TOIMITSIJAT JA TEHTÄVÄT OTTELUUN NIMETYT TOIMITSIJAT (ei seuravaatteissa) TOIMITSIJAVASTAAVA (1) varmistaa ennen

Lisätiedot

A, ryhmä 1 AA, ryhmä 3. A, ryhmä 2 AA, ryhmä 4

A, ryhmä 1 AA, ryhmä 3. A, ryhmä 2 AA, ryhmä 4 A, ryhmä 1 AA, ryhmä 3 Häyrinen Beilinson Lappi Elfsberg Mäki Eriksson Yli Mäyry Väyrynen A, ryhmä 2 AA, ryhmä 4 Paul Murtomäki Ruokanen Salmi Sylvius Kuusisto Mustonen Vehmanen 2 yv 12.11 29 27 25 20

Lisätiedot

Kuuluttajan ohjeet Kainuun Jääkiekkoseuroille

Kuuluttajan ohjeet Kainuun Jääkiekkoseuroille Kuuluttajan ohjeet Kainuun Jääkiekkoseuroille Kainuun Jääkiekkotuomarit r.y. www.kaijt.net 15.12.2011 Jari Parkkila Sisältö 1 OTTELUKUULUTTAJA - MÄÄRITELMÄ JA TEHTÄVÄT... 3 2 MÄÄRÄAIKA, MÄÄRÄMUOTO... 3

Lisätiedot

TUOMARIEN KÄSIMERKIT RANGAISTUSESIMERKKEJÄ

TUOMARIEN KÄSIMERKIT RANGAISTUSESIMERKKEJÄ TUOMARIEN KÄSIMERKIT RANGAISTUSESIMERKKEJÄ 1 - Ottelurangaistus (OR) Syykoodi määräytyy rikkeen mukaan esim. huitomisesta annettu OR merk. syykoodi 18 Mahdolliset rangaistukset Aina 5 min vajaalla Merkitään

Lisätiedot

SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA 2006 2007

SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA 2006 2007 SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA 2006 2007 2 JOHDANTO On hyvin vaikeaa tehdä kaiken kattavaa sääntökirjaa, josta löytyisi vastaus jokaiseen mahdolliseen

Lisätiedot

Blues C toimitsijan opas

Blues C toimitsijan opas Blues C 2016 2017 toimitsijan opas Yleistä toimitsijatehtävistä Jokaisessa jääkiekko-ottelussa täytyy olla toimitsijoina vähintään kirjuri, ajanottaja, kuuluttaja ja kaksi rangaistusaition valvojaa, jotta

Lisätiedot

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Harrastekiekko palaveri 18.9.2018 Kotka SÄÄNTÖTULKINNAT 7.10.18 1 HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT Kotka 18.9.2018 Mitä tarvitaan harrastekiekon pelaamiseen? 7.10.18 Suomen Jääkiekkoliitto

Lisätiedot

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan?

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan? Suomen Jääkiekkoliitto ry Tuomareiden kesäkysymykset 2016 Nimi: Kerho: Alue: Ylin sarjataso, jota vihelsit viime kaudella? Kuinka monta kautta olet toiminut tuomaritehtävissä? 6. Kotijoukkue on vajaalukuinen

Lisätiedot

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 RINGETTE-EROTUOMARIN ALKEISKURSSI Alkeiskurssin tarkoitus on perehdyttää aloitteleva tuomari erotuomarin tehtäviin otteluissa. Alkeiskurssin painopisteet ovat tuomarin sijoittumisessa,

Lisätiedot

Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä.

Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä. JUNIORISÄÄNNÖT JA OHJEISTUKSET 1. YLEISTÄ Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä. 2. D JUNIORIT 2.1. Taklaaminen D -ikäluokat

Lisätiedot

EROTUOMARIN KÄSIMERKIT

EROTUOMARIN KÄSIMERKIT Suomen Jääkiekkoliitto ry ja IIHF EROTUOMARIN KÄSIMERKIT LAITATAKLAUS - SÄÄNTÖ 520 Lyödään nyrkillä toisen käden avoimeen kämmeneen kerran rinnan korkeudella. MAILAN PÄÄLLÄ LYÖMINEN - SÄÄNTÖ 521 Kyynärvarren

Lisätiedot

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT (9.6.2017) Suomen Jääkiekkoliitto - Finlands Ishockeyförbund - Finnish Ice Hockey Association Veturitie 13 H - FI-00240 Helsinki - Tel. +358 (0)10 227 0200 - www.leijonat.fi

Lisätiedot

TOIMITSIJAVASTAAVAN ON KÄYTÄVÄ ENNEN OTTELUA EROTUOMARIKOPISSA OHJEITA VARTEN

TOIMITSIJAVASTAAVAN ON KÄYTÄVÄ ENNEN OTTELUA EROTUOMARIKOPISSA OHJEITA VARTEN Toimitsijaohjeet 1.9.2013 Suomen Kaukalopalloliitto SKPL ry TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT TOIMITSIJAVASTAAVAN ON KÄYTÄVÄ ENNEN OTTELUA EROTUOMARIKOPISSA OHJEITA VARTEN KIRJURI Kirjurin tehtävänä on laatia ottelupöytäkirja

Lisätiedot

2. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli Kirjurin toimenkuva Kuuluttajan tehtäviä Ajanottajan tehtävät 6

2. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli Kirjurin toimenkuva Kuuluttajan tehtäviä Ajanottajan tehtävät 6 SISÄLLYSLUETTELO ERROR! BOOKMARK NOT DEFINED. YLEISTÄ TOIMITSIJATEHTÄVISTÄ 2 2. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli 2 3. Kirjurin toimenkuva 3 4. Kuuluttajan tehtäviä 3 5. Ajanottajan tehtävät

Lisätiedot

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT (20.9.2016) Suomen Jääkiekkoliitto - Finlands Ishockeyförbund - Finnish Ice Hockey Association Veturitie 13 H - FI-00240 Helsinki - Tel. +358 (0)10 227 0200 - www.leijonat.fi

Lisätiedot

Alueet järjestävät mahdollisuuksien mukaan tässä ikäluokassa myös sellaisia sarjoja, joissa taklaamisen rajoittamissääntö on voimassa.

Alueet järjestävät mahdollisuuksien mukaan tässä ikäluokassa myös sellaisia sarjoja, joissa taklaamisen rajoittamissääntö on voimassa. JUNIORISÄÄNNÖT JA OHJEISTUKSET KAUDELLA 2012-2013 1. YLEISTÄ Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan näissä ikäluokissa (= 1999 ja myöhemmin syntyneet pelaajat) aina virallisia kilpailu-

Lisätiedot

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KIRJURI TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KIRJURI TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT Blues Juniors Ohjekirja vanhemmille KIRJURI TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT OTTELUN TOIMITSIJAT JA TEHTÄVÄT OTTELUUN NIMETYT TOIMITSIJAT (ei seuravaatteissa) TOIMITSIJAVASTAAVA (1) varmistaa ennen ottelua, että

Lisätiedot

Ottelukuuluttajan ohje

Ottelukuuluttajan ohje Ottelukuuluttajan ohje Jääkobrat 2014 Sisältö 1. OTTELUKUULUTTAJA - MÄÄRITELMÄ JA TEHTÄVÄT 2. MÄÄRÄAIKA 2.1Ole ajoissa paikalla, jotta ehdit 2.2 Opettele oikeat termit ja viralliset 2.3 Pelaajien 2.4 Käytännön

Lisätiedot

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot:

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot: Lisenssit ja niiden tarkistus ottelupaikalla / lisenssinumerot Joukkueella tulee olla ottelupaikalla mukana lisenssilista, jonka perusteella tuomari voi tarkistaa lisenssien olevan maksettu. Listan saat

Lisätiedot

Ohje vaakamallisen (vanhan) pöytäkirjan täyttämiseen (junnut/iso kenttä) Harjun Kiekko 03

Ohje vaakamallisen (vanhan) pöytäkirjan täyttämiseen (junnut/iso kenttä) Harjun Kiekko 03 Ohje vaakamallisen (vanhan) pöytäkirjan täyttämiseen (junnut/iso kenttä) Harjun Kiekko 03 Viimeksi muokattu: 21.9.2015 1 Ohjeen sisältö SIVU 3: 1. ENNEN pelin alkua SIVU 4: 2. Joukkueen B pelaaja nro 9

Lisätiedot

2. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli Kirjurin toimenkuva Kuuluttajan tehtäviä Ajanottajan tehtävät 6

2. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli Kirjurin toimenkuva Kuuluttajan tehtäviä Ajanottajan tehtävät 6 OULUN KÄRPÄT joukkue E2-04 Toimitsijaohje: YLEISTÄ TOIMITSIJATEHTÄVISTÄ 2 2. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli 2 3. Kirjurin toimenkuva 3 4. Kuuluttajan tehtäviä 3 5. Ajanottajan tehtävät 6

Lisätiedot

EROTUOMARIKOULUTUS Vastaaja:

EROTUOMARIKOULUTUS Vastaaja: EROTUOMARIKOULUTUS Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se sääntökirjan (SK) tai erotuomarin ohjekirjan (CB) kohta johon perustat vastauksesi. Esimerkki:

Lisätiedot

SUOMEN RINGETTELIITON SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET 2006-2008

SUOMEN RINGETTELIITON SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET 2006-2008 SUOMEN RINGETTELIITON SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET 2006-2008 3 Sisällysluettelo: Pelisäännöt Kenttä 5 Varusteet 6 Joukkueet 9 Pelin säännöt 12 Hyökkäysaika 16 Rangaistuslajit ja rangaistusten määrääminen 17 Rangaistukset

Lisätiedot

SJL EROTUOMARIKOULUTUS 2008

SJL EROTUOMARIKOULUTUS 2008 SJL EROTUOMARIKOULUTUS 2008 Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se/ne sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB) tai kilpailusääntöjen (KS) kohta/kohdat

Lisätiedot

Seuratoimitsijakoulutus Suomen Jääkiekkoliitto 1

Seuratoimitsijakoulutus Suomen Jääkiekkoliitto 1 Seuratoimitsijakoulutus 10.10.2016 Suomen Jääkiekkoliitto 1 Kouluttajana tänään HJT ry Heli Rissanen 050 400 4572 heli.rissanen@hjt.fi Suomen Jääkiekkoliitto 2 YLEISTÄ Suomen Jääkiekkoliitto 3 TOIMITSIJAN

Lisätiedot

EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2014 2015 - Sääntötulkinnat

EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2014 2015 - Sääntötulkinnat SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2014 2015 - Sääntötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO 18.12.2014 SISÄLLYS SISÄLLYS KÄÄNNÖKSESTÄ... 4 SÄÄNTÖ 34 - KYPÄRÄ... 5 SÄÄNTÖ 41 - KENTTÄPELAAJAN

Lisätiedot

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA 1 Ajanottajan tehtävät Toimitsijoilla tarkoitetaan kaikkia niitä henkilöitä, jotka on sijoitettu toimitsijapöydän taakse. Virallisten pelisääntöjen mukaan toimitsijoita ovat kirjuri, ajanottaja ja 24 sekunnin

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

Kun pelaajat ovat siirtyneet vaihtoaitioon kuulutetaan aloituskokoonpanot sellaisella nopeudella, että pelaajat ehtivät omille pelipaikoilleen.

Kun pelaajat ovat siirtyneet vaihtoaitioon kuulutetaan aloituskokoonpanot sellaisella nopeudella, että pelaajat ehtivät omille pelipaikoilleen. Toimitsijaohjeet 1.8.2004 Suomen Kaukalopalloliitto SKPL ry OTTELUSIHTEERISTÖN LUKUMÄÄRÄ KANSAINVÄLISET OTTELUT * A-maaottelut (miehet ja naiset): 3 kortillista + 2 muuta * B-maaottelut (miehet ja naiset):

Lisätiedot

2. Pelikatkon syynä on hyökkäävän pelaajan tekemä pieneen rangaistukseen johtava rike omalla hyökkäysalueellaan. Mistä suoritetaan seuraava aloitus?

2. Pelikatkon syynä on hyökkäävän pelaajan tekemä pieneen rangaistukseen johtava rike omalla hyökkäysalueellaan. Mistä suoritetaan seuraava aloitus? ,EROTUOMARIKOULUTUS Kesäkysymykset 2009 vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se/ne sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB), kilpailusääntöjen (KS)

Lisätiedot

SEURATOIMITSIJOIDEN JATKOKURSSI Suomen Jääkiekkoliitto 1

SEURATOIMITSIJOIDEN JATKOKURSSI Suomen Jääkiekkoliitto 1 SEURATOIMITSIJOIDEN JATKOKURSSI 2018 13.9.2018 Suomen Jääkiekkoliitto 1 Oulun Jääkiekkotuomarit ry Toiminnanjohtaja Johanna Tauriainen 050 505 5625 nimeaja@oulunjaakiekkotuomarit.fi Puheenjohtaja Hannele

Lisätiedot

EROTUOMARIN OHJEKIRJA Sääntötulkinnat

EROTUOMARIN OHJEKIRJA Sääntötulkinnat SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2017 2018 - Sääntötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO IIHF-päivitys 26.6.2017 SISÄLLYS SISÄLLYS KÄÄNNÖKSESTÄ... 4 SÄÄNTÖ 34 - KYPÄRÄ... 5 SÄÄNTÖ 41 - KENTTÄPELAAJAN

Lisätiedot

KESÄKYSYMYKSET 2015. 5. Kotijoukkue voi aloittaa ottelun kuudella ( 6 ) kenttäpelaajalla. Oikein vai väärin?

KESÄKYSYMYKSET 2015. 5. Kotijoukkue voi aloittaa ottelun kuudella ( 6 ) kenttäpelaajalla. Oikein vai väärin? KESÄKYSYMYKSET 2015 Kaikki kysymykset vaativat avoimen vastauksen. Kaikkiin vastauksiin tulee myös merkitä sääntökohta esim. SK 111 ii. (Lyhenteet: SK=Sääntökirja, CB=Case book, KS=Kilpailusäännöt ja JS=

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja 6.3.2014 III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja Huom. Välierät ja finaalit pelataan paras kahdesta järjestelmällä (ja 2 pisteen systeemillä) peliajan

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS Laaksolahdessa 6.4.2013 Turnaukseen osallistuu 6 seuraa yhteensä 10 peliryhmällä. Ottelut pelataan turnauksen otteluohjelman mukaisesti. Joukkueiden/peliryhmien

Lisätiedot

Lopullinen sarjajako sekä sarjasysteemi selviää ilmoittautumisen päätyttyä.

Lopullinen sarjajako sekä sarjasysteemi selviää ilmoittautumisen päätyttyä. Käsikirja kaudelle 2017-2018 Etelä-Karjalan alueen sarjat kaudelle 2017-2018 2-divisioona 3-divisioona 6-10 joukkuetta 6-10 joukkuetta Lopullinen sarjajako sekä sarjasysteemi selviää ilmoittautumisen päätyttyä.

Lisätiedot

EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaaja: EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. 1 Tulostaulun käyttöohje 1. Yleistä Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. Näytön alapuolella olevilla A, B, C jne. painikkeilla voi valita

Lisätiedot

SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI Suomen Jääkiekkoliitto 1

SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI Suomen Jääkiekkoliitto 1 SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI 13.9.2016 Suomen Jääkiekkoliitto 1 Kouluttajina tänään SJL:n Pohjoisen alueen toimitsijakouluttaja Eija Mämmelä 040-8413791 eija.mammela@gmail.com OJT:n toimitsijakouluttaja

Lisätiedot

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt Lilliputtiturnaus 2015 OTTELUIDEN PELAAMINEN PELIALUE Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Kotijoukkueeksi merkityn joukkueen maali on kaukalon varsinaisessa päädyssä ja vierasjoukkueen

Lisätiedot

Sähköinen pöytäkirja FUTSAL joukkueen ohje

Sähköinen pöytäkirja FUTSAL joukkueen ohje Sähköinen pöytäkirja FUTSAL joukkueen ohje Kirjaudu ResultCodeen, valitse sarja jota pelaatte ja sarjataulukosta oma joukkueesi Valitse JOUKKUE valikon alta OTTELUT Valitse ottelu jonka tietoja haluat

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3. TILASTOINTI Näkymän muokkaus Kokoonpanot Pelaajien vaihtaminen Maali Rangaistukset Poista -toiminto

Lisätiedot

Toimitsijatehtävät ottelussa

Toimitsijatehtävät ottelussa Toimitsijatehtävät ottelussa Toimitsijat ovat ottelussa samaa joukkuetta tuomareiden kanssa Jokaisessa ottelussa tehdään sääntöjen mukaan vähintään seuraavat toimitsijatehtävät Pöytäkirjan täyttö Ajanotto

Lisätiedot

ENNEN OTTELUN ALKUA/ALKULÄMMITTELYN AIKANA KUULUTETAAN

ENNEN OTTELUN ALKUA/ALKULÄMMITTELYN AIKANA KUULUTETAAN KUULUTTAJAN APUPOIKA ENNEN OTTELUN ALKUA/ALKULÄMMITTELYN AIKANA KUULUTETAAN Hyvää huomenta / päivää / iltapäivää / iltaa arvoisa yleisö ja tervetuloa seuraamaan _ sarjaottelua / harjoitusottelua (esim.

Lisätiedot

Toimitsijamääräykset

Toimitsijamääräykset Toimitsijamääräykset 2018-2019 I YLEISTÄ 1 Nämä ovat Suomen Salibandyliitto ry:n Toimitsijamääräykset (ToimM) pelikaudelle 2018-2019. Näitä toimitsijamääräyksiä noudatetaan 1.8.2018-30.4.2019. 2 ToimM

Lisätiedot

1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ

1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ 1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ Yhtä aikainen käsillä lyönti lantioille. Käsimerkki on sama kaikissa kolmessa rangaistuksessa. Kun on kyseessä

Lisätiedot

SEURATOIMITSIJAT Hannele Lamusuo, Sanna Tikkanen, Johanna Tauriainen OJT ry Suomen Jääkiekkoliitto 1

SEURATOIMITSIJAT Hannele Lamusuo, Sanna Tikkanen, Johanna Tauriainen OJT ry Suomen Jääkiekkoliitto 1 SEURATOIMITSIJAT 11.9.2018 Hannele Lamusuo, Sanna Tikkanen, Johanna Tauriainen OJT ry 14.9.2018 Suomen Jääkiekkoliitto 1 YLEISTÄ Suomen Jääkiekkoliitto 2 Seuratoimitsijakoulutuksen tavoite Koulutus antaa

Lisätiedot

Pöytäkirjan täyttöohjeet

Pöytäkirjan täyttöohjeet Pöytäkirjan täyttöohjeet Liitteenä on kopio Minikoripallon pelipöytäkirjasta. Tiivistelmä täyttöohjeista löytyy pöytäkirjan oikeasta reunasta. Lopussa on malli täytetystä pöytäkirjasta. Ennen ottelun alkua

Lisätiedot

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen Toimitsijakoulutus 11.10.2016 Anssi Iivonen Sisältö 1. Ottelupöytäkirjan täyttö 2. Ajanotto 3. Vuoronhallinta ja vuoro-osoitin Toimitsijat Kirjuri Apukirjuri (yleensä ajanottaja) Ajanottaja 24 sekunnin

Lisätiedot

TOIMITSIJAMÄÄRÄYKSET (ToimM) KAUDELLE 2014-15 voimassa 1.6.2014-30.4.2015

TOIMITSIJAMÄÄRÄYKSET (ToimM) KAUDELLE 2014-15 voimassa 1.6.2014-30.4.2015 Suomen Salibandyliitto TOIMITSIJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2014 15 I YLEISTÄ 1 Nämä ovat Suomen Salibandyliitto ry:n Toimitsijamääräykset (ToimM) pelikaudelle 2014 15. Näitä toimitsijamääräyksiä noudatetaan

Lisätiedot

Hockeyliitto -Torneopal

Hockeyliitto -Torneopal Päivitetty 26.5.2017 Hockeyliitto -Torneopal Hockeyliiton sähköinen tulospalvelujärjestelmä löytyy osoitteesta www.hockey.torneopal.fi Sivulta löydät kaikkien sarjojen sarjataulukot, otteluohjelmat ja

Lisätiedot

TOIMITSIJAMÄÄRÄYKSET (ToimM) KAUDELLE voimassa

TOIMITSIJAMÄÄRÄYKSET (ToimM) KAUDELLE voimassa Suomen Salibandyliitto TOIMITSIJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2017 18 I YLEISTÄ 1 Nämä ovat Suomen Salibandyliitto ry:n Toimitsijamääräykset (ToimM) pelikaudelle 2017 2018. Näitä toimitsijamääräyksiä noudatetaan

Lisätiedot

Toimitsijaohjeet. Kilpailusäännöt 34 Toimitsijat. Kilpailusäännöt 35 Pelaajaluettelo. Kilpailusäännöt 36 Ottelupöytäkirja

Toimitsijaohjeet. Kilpailusäännöt 34 Toimitsijat. Kilpailusäännöt 35 Pelaajaluettelo. Kilpailusäännöt 36 Ottelupöytäkirja Timitsijahjeet Kilpailusäännöt 34 Timitsijat Vastuujukkueen n nimettävä kuhunkin tteluun pätevät, 15 vutta täyttäneet timitsijat, jista vähintään yksi n käynyt liitn timitsijakulutuksen. Liitn timitsijakulutuksen

Lisätiedot

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) Sivu 1 (5) 3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) 1 Kenttä Ottelu pelataan puolikkaalla koripallokentällä yhteen (1) koriin. Kenttään kuuluu normaali 3 sekunnin alue, ml. vapaaheittoviiva (5,80 m),

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

Tulospalvelun pikaohje

Tulospalvelun pikaohje Tulospalvelun pikaohje http://gameresultsonline.com Turnauksen kotisivut: http://www.gameresultsonline.com/jyki/kevatturnaus 2017/ Kirjaudu tulospalveluun saamillasi tunnuksilla, http://gameresultsonline.com/login

Lisätiedot

Etelä-Karjalan alueen sarjat kaudelle

Etelä-Karjalan alueen sarjat kaudelle Käsikirja kaudelle 2015-2016 Etelä-Karjalan alueen sarjat kaudelle 2015-2016 A-lohko Kylähullut LaPo LaVi Liry MuKi-06 Riento 2 Shooters Superhessut B-lohko Down Under Kapo LPK LaVi RBT LuLu Riento Virky

Lisätiedot

JOUKKUETOIMITSIJAT. Pekka Artukka

JOUKKUETOIMITSIJAT. Pekka Artukka JOUKKUETOIMITSIJAT Pekka Artukka JOUKKUEENJOHTAJAN TEHTÄVIÄ Sarjoissa, joissa on käytössä SaTu Kirjaudu nettiin www.finhockey.fi/palvelut/palvelusivusto Kirjaudu palvelun joukkue- osioon omilla tunnuksillaan

Lisätiedot

Virky. Alustavat sarjajaot ja joukkueet sarjoissa yläpuolella. Lopullinen sarjajako sekä sarjasysteemi selviää ilmoittautumisen päätyttyä.

Virky. Alustavat sarjajaot ja joukkueet sarjoissa yläpuolella. Lopullinen sarjajako sekä sarjasysteemi selviää ilmoittautumisen päätyttyä. Käsikirja kaudelle 2016-2017 Etelä-Karjalan alueen sarjat kaudelle 2016-2017 2-divisioona 3-divisioona LaPo Down Under LaVi RBT Kapo Liry Kylähullut LuLu LaVi MuKi-06 LPK Riento Riento 2 Shooters Superhessut

Lisätiedot

Hockeyliitto - Torneopal

Hockeyliitto - Torneopal Hockeyliitto - Torneopal 2018_2019 Hockeyliiton sähköinen tulospalvelujärjestelmä löytyy osoitteesta www.hockey.torneopal.fi tai sisäkaudella www.indoorhockey.torneopal.fi Sivulta löydät kaikkien sarjojen

Lisätiedot

SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI Suomen Jääkiekkoliitto 1

SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI Suomen Jääkiekkoliitto 1 SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI 26.09.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 1 Ohjelma Yleistä Toimitsija-aition tehtävät Tulospalvelu ja TiTu Käsimerkeistä ja rangaistusesimerkkejä 26.09.2017 Suomen Jääkiekkoliitto

Lisätiedot

KÄYTTÄYTYMISRANGAISTUSTEN SEURANTA JA SEURAAMUKSET ( )

KÄYTTÄYTYMISRANGAISTUSTEN SEURANTA JA SEURAAMUKSET ( ) 1 KÄYTTÄYTYMISRANGAISTUSTEN SEURANTA JA SEURAAMUKSET (2015-2016) Joukkueet ovat velvollisia pitämään käyttäytymisrangaistusten kertymää eli ns. kymppitiliä. Mitä sillä tarkoitetaan ja miten sitä seurataan

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS Pöytäkirjan täyttäminen

TOIMITSIJAKOULUTUS Pöytäkirjan täyttäminen TOIMITSIJAKOULUTUS Pöytäkirjan täyttäminen Päivitetty 1.9.006 1 Yleistä toimitsijatehtävistä Seuran nimeämiä toimitsijoita koskevat kaikki samat säännöt ja ohjeet kuin erotuomarikortillisia toimitsijoita.

Lisätiedot

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

KÄYTTÄYTYMISRANGAISTUSTEN SEURANTA JA SEURAAMUKSET ( )

KÄYTTÄYTYMISRANGAISTUSTEN SEURANTA JA SEURAAMUKSET ( ) 1 KÄYTTÄYTYMISRANGAISTUSTEN SEURANTA JA SEURAAMUKSET (2017-2018) - TARKISTETTU SJL:N KILPAILUSÄÄNNÖISTÄ 2017-2018/30.10.17 Joukkueet ovat velvollisia pitämään käyttäytymisrangaistusten kertymää eli ns.

Lisätiedot

UPPOPALLON VIRALLISEN OTTELUPÖYTÄKIRJAN TÄYTTÖOHJEET

UPPOPALLON VIRALLISEN OTTELUPÖYTÄKIRJAN TÄYTTÖOHJEET UPPOPALLON VIRALLISEN OTTELUPÖYTÄKIRJAN TÄYTTÖOHJEET HYVÄ LUKIJA Tämän ottelupöytäkirjan täyttöohjeen tarkoitus on toimia oppaana, jotta kaikki tuomarit ja kirjurit osaavat täyttää uppopallon ottelupöytäkirjan

Lisätiedot

SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI LÄNSIRANNIKKO / PEKKA ARTUKKA

SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI LÄNSIRANNIKKO / PEKKA ARTUKKA SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI LÄNSIRANNIKKO / PEKKA ARTUKKA Kouluttajana tänään Länsirannikon alueen toimitsijakouluttaja Pekka Artukka 0400 823307 pekka@artukka.net www.artukka.net/lataa 2 OHJELMA Yleistä

Lisätiedot

toinen liike jään tason män jälkeen kerran nyrkissä. PELAAJIEN Päätuomari vaihtamiseen.

toinen liike jään tason män jälkeen kerran nyrkissä. PELAAJIEN Päätuomari vaihtamiseen. LIITE 6 - EROTUOMARIN KÄSIMERKIT HYÖKKÄÄVÄ PELAAJAA MAALIALUEELLA - SÄÄNTÖ 5955 Rinnan korkeudella olevalla kädellä tehdään puolikaaren muo- Tä- toinen liike jään tason suuntaisesti kuvaten maalialuetta.

Lisätiedot

SÄÄNTÖKYSYMYKSET KESÄ 2012

SÄÄNTÖKYSYMYKSET KESÄ 2012 SÄÄNTÖKYSYMYKSET KESÄ 2012 Vastaa kysymyksiin valitsemalla Oikein/Väärin, sen mukaisesti onko esitetty väittämä oikein vai väärin. Lisää valitsemasi vastausvaihtoehdon jälkeen se sääntökohta johon vastauksesi

Lisätiedot

SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA 2012 2013

SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA 2012 2013 SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA 2012 2013 Suomen Ringetteliitto Sääntötulkinnat 2012-2013 2 JOHDANTO On hyvin vaikeaa tehdä kaiken kattavaa sääntökirjaa,

Lisätiedot

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa http://www.finhockey.fi/alueet/kymi-saimaa/tulospalvelu_2011-2012/tilastoitavat_sarjat/

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa http://www.finhockey.fi/alueet/kymi-saimaa/tulospalvelu_2011-2012/tilastoitavat_sarjat/ Kuntokiekon lisäohjeet: Pelaajaluettelot Joukkueet toimittavat aluepäällikölle joukkueensa pelaajaluettelot ennen sarjan alkua. Yhteyshenkilö ilmoittaa pelaajamuutokset välittömästi aluepäällikölle. Vain

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Tilastointi- ja tulospalveluohjelma

Tilastointi- ja tulospalveluohjelma Tilastointi- ja tulospalveluohjelma Koulutus seuratoimitsijoille 11.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 JOUKKUEENJOHTAJA JOUKKUEEN PERUSKOKOONPANO Kirjaudu joukkuetunnuksilla Palvelusivustolle

Lisätiedot

Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön. Suomen Lentopalloliitto ry

Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön. Suomen Lentopalloliitto ry Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön Suomen Lentopalloliitto ry 11.9.2018 Pöytäkirjasovelluksen testaus https://lentopallo.torneopal.fi/taso/laskuridev.php Ylläoleva osoite avaa näkymän, johon syötetään ottelunumero

Lisätiedot

Juniorijoukkueen toimitsijan opas

Juniorijoukkueen toimitsijan opas Juniorijoukkueen toimitsijan opas Vaasan Jääkiekkoerotuomarit ry - Pia Välimaa 4.10.2015 Yleistä toimitsijatehtävistä Jokaisessa jääkiekko-ottelussa täytyy olla toimitsijoina vähintään kirjuri, ajanottaja,

Lisätiedot