SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA 2006 2007"

Transkriptio

1 SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA

2 2 JOHDANTO On hyvin vaikeaa tehdä kaiken kattavaa sääntökirjaa, josta löytyisi vastaus jokaiseen mahdolliseen ongelmakohtaan mitä pelin aikana voi nousta esille. Myös monesti syntyy ongelmia, kun samassa tilanteessa voi käyttää useitakin erilaisia sääntökohtia. Tämä Tulkinnat/Tarkennukset moniste on tehty apuvälineeksi tuomareille, pelaajille, valmentajille ja kaikille niille, jotka ovat ringeten kanssa tekemisissä. Pyrkimyksenä on ollut samankaltaistaa sääntöjen käyttöä samantyylisissä tilanteissa ja antaa vastauksia niille jotka ihmettelevät tuomarin ratkaisuja ottelun aikana. Kaiken kaikkiaan toivomme että toiminta helpottuu ja samankaltaistuu sääntöihin liittyvien kysymysten tiimoilta kaukalossa ja vähän sen ulkopuolellakin. Monisteen tarkoitus on siis toimia Säännöt ja määräykset kirjan apuvälineenä, selventää ja tulkita itse sääntökohtia ja joissain tapauksissa antaa ongelmakohtiin toimintatapoja, mitä kokemus on osoittanut oikeudenmukaiseksi. Monisteen sisältö on järjestykseltään (kappalenumerointi yms.) sama kuin sääntökirjan. Jos tulkinta/tarkennus koskee useampaa sääntökohtaa, ovat kaikki kohdat mainittu ko. tulkinnan/tarkennuksen ohessa. Tällä on pyritty helpottamaan sääntökirjan ja tämän monisteen rinnakkaiskäyttöä Suomen Ringetteliitto

3 3 SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA II Varusteet 2. Pelaajien varusteet Kenttäpelaaja ei saa käyttää maalivahdin maskia tai muita mv-varusteita pelatessaan kentällä kenttäpelaajana. 2. Pelaajien varusteet, 2.1 Kenttäpelaajan varusteet, a. Maila Käytettäessä tehdasvalmisteisia mailankärkiä ja komposiittimailojen varsia, jotka ovat eri valmistajien tuotteita, tulee tuotteiden yhteenliitettynä vastata sääntökirjassa määrättyjä mailan mittoja. Kiistatilanteissa ottelun tuomari päättää harkintansa mukaisesti onko maila sääntöjen mukainen. 2. Pelaajien varusteet, 2.2 Maalivahdin varusteet, a. Maalivahdin luistimet Maalivahti ei saa käyttää lisäterällisiä luistimia. III Joukkueet 4. Peliasuiset pelaajat 1. Joukkueella on oltava ottelun alkaessa vähintään 7 pelaajaa (6+1). 2. SM sarjassa, jos kaksi maalivahtia on puettuna, niin on oltava 6+2 pelaajaa. 3. Jos ottelun aikana joukkueella ei ole asettaa minimimäärää (3+1) pelaajia kentälle (jäähyt, rangaistukset, loukkaantumiset) => peli päättyy siihen. Ellei joku edellä mainituista täyty, niin joukkue luovuttaa ottelun. 4. Peliasuiset pelaajat ja 6. Loukkaantuneet pelaajat SM-sarjassa pöytäkirjaan merkittävä 2 maalivahtia, mutta joukkueen ei ole pakko pukea kuin yksi. Jos mv loukkaantuu, niin peli jatkuu välittömästi (joukkue pelaa 6 kenttäpelaajalla, kunnes on saanut puettua varamaalivahdin). Varamaalivahdiksi merkitty saa pelata kenttäpelaajana (pelaajan varusteet päällä). 4. Peliasuiset pelaajat Maalivahdilla on muusta joukkueesta eroava pelipaita => huomautus pöytäkirjaan. Pelaajan nimi oikein pöytäkirjassa, mutta numero väärin => numero voidaan korjata Pelaaja, joka on tehnyt maalin, ollut maalin syöttäjänä tai jolle on tuomittu pieni rangaistus ja jonka nimeä ei ole pöytäkirjassa => maali tai tuomittu rangaistus hylätään, pelaaja poistetaan pukusuojaan ja joukkueelle tuomitaan 2 minuutin joukkuerangaistus. Maali voidaan hylätä pöytäkirjan allekirjoittamiseen asti. Pelaaja, jolle tuomitaan iso rangaistus, ja jonka nimeä ei ole pöytäkirjassa. Ison rangaistuksen kärsii sijainen ja joukkueelle tuomitaan lisäksi joukkuerangaistus. Pöytäkirjaan ison rangaistuksen kärsijäksi merkitään poistetun pelaajan numero ja huomautuskenttään kirjataan numero ja nimi.

4 4 Pelaaja, jolle tuomitaan käytösrangaistus tai ottelurangaistus ja jonka nimeä ei ole pöytäkirjassa. Tapaus raportoidaan edelleen käsiteltäväksi. 5. Pelaajien vaihtaminen Viivyttelystä annetaan ensin huomautus joukkueelle, ennen rangaistuksen tuomitsemista. Huomautus kohdistetaan valmentajalle tai kapteenille. Vaihtoalue 3 metriä vaihtoaitiosta jäälle päin (katso kuvat). Pelistä poistuvan pelaajan luistin jäässä ja peliin tuleva pelaaja pelaa rengasta => joukkuerangaistus 2 min 5. Pelaajien vaihtaminen Kun jäähy- ja vaihtoaitiot ovat samalla puolella kaukaloa, pelaajat menevät oman vaihtoaition viereiseen jäähyaitioon. (katso kuvat). Jäähyn jälkeen rangaistuksen kärsinyt pelaaja poistuu aitiosta luukun kautta jäälle. Jos pelaaja menee suoraan jäähyaitiosta vaihtoaitioon, tuomitaan pieni rangaistus väärästä vaihdosta. Kyseinen rangaistus kerryttää henkilökohtaisia rangaistuksia eli ei merkitä J. Rangaistusaitio Vierasjoukkue Kotijoukkue Toimitsijat 3 metriä Suoraan jäälle Vaihtoalue Pelaaja-aitio Vierasjoukkue Vierasjoukkue Toimitsijat Rangaistusaitiot Kotijoukkue Vaihtoalue Pelaaja-aitio Kotijoukkue Vaihtoalue 3 metriä Suoraan jäälle Pelaaja-aitio Vierasjoukkue Vaihtoalue Pelaaja-aitio Kotijoukkue 5. Pelaajien vaihtaminen ja VII Rangaistukset, 22. Väärä vaihto Väärä vaihto: lähempi tuomari sulkee vaihtoaition luukun (estää pelaajien vaihtamisen). Jos tuomarit voivat osoittaa rikkeen tehneen pelaajan, niin hänet määrätään kärsimään rangaistusta. Muussa tapauksessa ilmoitus valmentajalle väärä vaihto, määrää jäähylle menevä pelaaja. Jos ilmoitusta ei tule kohtuullisessa ajassa, määrätään jäähylle menevä pelaaja kentällä olleista pelaajista. 5. Pelaajien vaihtaminen ja, IV Pelin säännöt, 5. Maalivahdin rengas ja VII Rangaistukset, 22. Väärä vaihto Jos maalivahdin renkaan aikana joukkue vaihtaa pelaajia, vaihtojen on tapahduttava kuten pelin aikana lentävät vaihdot. Jos maalivahdin rengas merkin näyttäminen kestää syystä tai toisesta niin kauan, että joukkue/joukkueet ehtivät aloittaa vaihtamisen pelikatkon tapaan, jatketaan peliä puolustavan joukkueen aloituksella puolustuspäädystä.

5 6. Loukkaantuneet pelaajat ja VII Rangaistukset, 23. Sopimaton käytös Pelaaja filmaa (tuomarin mielestä selkeä) => 2 min pieni käytösrangaistus. Loukkaantumistapauksissa peli vihelletään poikki, ellei ole kyseessä selvä maalintekotilanne. Jos kyseinen pelaaja on maalivahti, peli vihelletään poikki heti. Mikäli pelaaja loukkaantuu, jää makaamaan jäälle ja peli katkaistaan sen vuoksi, on pelaajan mentävä vaihtoon. 5 IV Pelin säännöt 1. Peliaika ja Kilpailusäännöt Jatkoaika äkkikuolema periaatteella: se joukkue, joka tekee maalin jatkoajalla, on voittaja, ja peli päättyy siihen maaliin. Naisten SM-sarjaotteluissa ja pelataan yksi 5 min jatkoaika, 2min tauon jälkeen, varsinaisen peliajan päättyessä tasan. Karsinta-, uusinta- ja Play off-otteluissa (otteluissa, missä voittaja täytyy löytyä) pelataan normaalipituisia jatkoeriä. Mikäli ottelussa joudutaan pelaamaan jatkoaika tai jatkoeriä, niin koko jatkoaika tai jatkoerä toimitaan niin kuin pelattaisiin ottelun viittä viimeistä peliminuuttia. Erätauko Erätauon aika alkaa käydä välittömästi kun erän päätössummeri on soinut. Joukkueiden, tuomareiden ja toimitsijoiden on oltava valmiit aloittamaan peli kun erätauoksi määrätty aika on päättynyt (= Pelaajat ja tuomarit ovat pelin aloitusasemissaan erätauon päättyessä). Toimitsijat ovat velvollisia ilmoittamaan joukkueille ja tuomareille kun erätaukoa on jäljellä viisi minuuttia. 3. Peli, kohta 2), 3) Siniviivan yli syöttäminen -tulkinta: Pelialueeseen kuuluu siihen rajoittuva siniviiva eli siniviiva kuuluu pääty- ja keskialueeseen. Rengas on pysähtynyt tai syötettynä liikkeessä numeron osoittamassa kohdassa tarkasteluhetkellä: Syötetyn renkaan suunta 1 Syöttänyt pelaaja: voi vetää renkaan 1,2,3,5 takaisin tuloalueelle tai syöttää (tökätä) sen viivan yli, voi pelata rengasta 6 normaalisti, mutta ei saa pelata rengasta 4. Muu pelaaja: voi ottaa renkaan 1,2,3,5 kumpaan suuntaan tahansa ja pelata rengasta 4,6 normaalisti.

6 6 Hyökkäävä maalivahti, keskialueella ollessaan, ja renkaat ovat hyökkäyssiniviivalla kuvan mukaisesti: voi ottaa renkaan 1,2,3,5 takaisin siten, ettei maila ylitä siniviivaa (5 ei käytännössä onnistu ja 3 vaikea), voi tökätä 1,2,3,5 yli siniviivan (5 vaikea), ei saa pelata rengasta 4 ja voi pelata rengasta 6 normaalisti. 3. Peli, kohta 4) A syöttää omalta puolustusalueeltaan renkaan ensimmäisen siniviivan yli ja rengas jää seuraavan siniviivan päälle. Saman joukkueen toinen pelaaja saa pelata (laittaa mailan renkaaseen) rengasta vain sen tulosuuntaan. Mikäli pelaisi (maila renkaassa) rengasta menosuuntaan => 2-viivan syöttö. Menosuuntaan saman joukkueen pelaaja voi tökätä renkaan viivan päältä. Mikäli rengasta tökännyt pelaaja ottaa sen viivan jälkeen, tuomitaan siniviivarike. Vastustajan pelaajat voivat pelata rengasta mihin päin tahansa. 3. Peli, kohta 4) Kahden siniviivan yli syöttäminen -tulkinta: Pelialueeseen kuuluu siihen rajoittuva siniviiva eli siniviiva kuuluu pääty- ja keskialueeseen. Toisen siniviivan takaa syötetty rengas on pysähtynyt tai liikkeessä numeron osoittamassa kohdassa tarkasteluhetkellä: Syötetyn renkaan suunta 1 Syöttänyt pelaaja ei saa pelata mitään rengasta. Muu syöttäneen joukkueen pelaaja voi vetää renkaan 1,2,3,5 takaisin tuloalueelle tai syöttää (tökätä) sen viivan yli, voi pelata rengasta 6 normaalisti, mutta ei saa pelata rengasta 4. Maalivahti ei voi koskettaa hyökkäysaluettaan. Vastustajan pelaaja: voi ottaa renkaan 1,2,3,5 kumpaan suuntaan tahansa ja pelata rengasta 4,6 normaalisti. KAHDEN VIIVAN syöttö voi tapahtua sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. 3. Peli, kohdat 3) ja 4) 2-viivan syötössä: Jos pelaaja, jolla on oikeus pelata rengasta (A) ja vastustaja (B ei pelioikeutta) koskevat samaan aikaan renkaaseen tai vastustaja (B) A:n mailaan, vihelletään kaksi viivaa. Sama periaate koskee siniviivarikettä. 3. Peli, kohta 4) Rengas on paikallaan ja kukaan ei pelaa sitä => huuto pelaa. Jos ei tapahdu mitään, peli poikki ja aloitus sille joukkueelle, jonka pelaaja EI ollut lähinnä rengasta. Huom! pelaa huudon jälkeen kaikilla pelaajilla on oikeus pelata rengasta

7 3. Peli, kohta 11) Kenttäpelaaja ei voi olla samanaikaisesti kosketuksissa mailallaan renkaaseen, joka on maalivahdin kädessä. Tässä tapauksessa niin kauan kun rengas on maalivahdin kädessä, tulkitaan renkaan olevan maalivahdin alueella. Kun rengas on maalivahdilla, puolustavan joukkueen pelaajat voivat yrittää peittää syöttölinjoja, kuten normaalistikin kenttäpelaajalta mailalla, käsillä tai jaloilla. Joukkueella 6 kenttäpelaajaa, joista yksi on maalivahtina. Pelaaja torjuu maalivahdinalueella => rengas heitettävä tai syötettävä toiselle pelaajalle. Ei saa syöttää tai heittää itselleen tai kuljettaa maalivahdinalueen viivan yli. 3. Peli, kohta 11 Torjunnan jälkeen varsinainen maalivahti voi heittää renkaan mv-alueen ulkopuolelle ja hän saa jatkaa renkaan pelaamista mailallaan. 3. Peli, kohta 12 Maalivahti heittää renkaan siten, että se koskee puolustussiniviivaa. Puolustavat pelaajat voivat vetää renkaan puolustusalueelle tai tökätä sen keskialueelle. Puolustava pelaaja ei voi kuljettaa rengasta viivan yli. 3. Peli, kohta 16. VI Rangaistuslajit 9. Maalivahdin rangaistukset, kohta 7 Pääsääntöisesti 2 min rangaistus tuomitaan pelin viivyttämisestä maalivahdille vain, jos hän tahallisesti sulkee mv-alueen ulkopuolella olevan renkaan pois pelistä. Rangaistusta ei tuomita, jos mv joutuu tai on torjunta tilanteessa mv-alueen ulkopuolella ja hän pudottaa heti renkaan jäähän kaikkien pelattavaksi. Rangaistusta ei myöskään tuomita, jos rengas on juuttunut mv:n varusteisiin, eikä mv pysty palauttamaan rengasta heti peliin Vapaasyöttö, kohta 4 Vapaasyöttö -vihellyksen jälkeen yksikään toinen pelaaja ei saa mennä aloitusympyrään. Eli, myöskään aloittajaa ei saa vaihtaa 5. Maalivahdin rengas Maalivahdin rengas tulee seuraavissa tapauksissa (vain ja ainoastaan): kiistarengas hyökkäysalueella, josta rengas tuomitaan puolustavalle joukkueelle hyökkäävän joukkueen tekee maalialuerikkeen ja rengas on hyökkäävän joukkueen hallussa hyökkäysalueella. Muussa tapauksessa aloitus siltä alueelta, jossa rengas oli rikkeen tekohetkellä. 30 sekunnin summeri soi renkaan ollessa hyökkäävän joukkueen hallussa hyökkäysalueella Muussa tapauksessa aloitus siltä alueelta, jossa rengas oli summerin soidessa. hyökkäävä joukkue tekee aloitusrikkeen hyökkäyspään aloituksessaan HUOM! Viheltänyt tuomari näyttää mv renkaan merkin. Alempi tuomari käynnistää pelin, kun rengas on maalivahdin hallussa. Jos renkaan toimittaminen maalivahdille kestää kohtuuttoman kauan, annetaan aloitus puolustavalle joukkueelle p-pisteestä. Kun maalivahti on heittänyt maalivahdin renkaan mv-alueen ulkopuolelle, renkaan on kosketettava toista pelaajaa, ennen kuin maalivahti voi pelata sitä mailallaan. Tuomarin laskiessa viittä sekuntia maalivahdin renkaassa tai torjuntatilanteen jälkeen, huutaa hän kolmannen sekunnin: kolme.

8 8 6. Maali Maalialuevirhe maalilaukauksen yhteydessä on tapahtunut, jos maila rikkoo mv-alueen rajan tai on kosketuksissa siihen, silloin kun se on vielä kosketuksissa renkaaseen. Kuvat E ja F. Jos maila rikkoo mv-alueen rajan tai on kosketuksissa siihen, silloin kun rengas on jo irronnut mailasta (laukauksen saatto) kyseessä ei ole maalialuevirhe. Kuvat A, B, C ja D ovat sallittuja tapauksia. A) B) C) D) E) F) 6. Maali Maalia ei hyväksytä, jos rengas tahallisesti potkaistaan, pukataan tai lyödään kädellä maaliin. Joukkue pelaa kuudella (6) kenttäpelaajalla (esim. 2 viimeistä minuuttia) ja tekee oman maalin => vastustajalle tuomitaan maali. Jos joukkueelle A tulossa siirretty rangaistus, ja joukkue B tekee oman maalin, =>maali hyväksytään (A:lle maali OM, ei merkitä tekijää eikä syöttäjiä, A:n jäähy käytäntöön ja B aloittaa keskeltä keskeltä). 7. Rikkomukset, jotka eivät aiheuta jäähyrangaistusta Rikkomukset, jotka voivat kuittaantua viiden sekunnin kuluttua virheen poistuttua. Tuomari näyttää vasemmalla kädellään rikkeen tekohetkellä siirretyn virheen -merkin ja aloittaa laskennan virheen poistuttua. Esim. maalialueen läpi luistelee pelaaja, pysähtyy ja luistin jää

9 9 alueelle. Virheen merkki näytetään heti ja viiden sekunnin laskenta alkaa siitä kun pelaaja poistuu alueelta. 7. Rikkomukset, jotka eivät aiheuta jäähyrangaistusta, kohta 1) Rengas ringetteviivalla: Jos joukkueella on vähemmän kuin maksimi määrä pelaajia päätyalueella niin myös joukkueen alueen ulkopuoliset pelaajat voivat tulla pelaamaan kaikkia 1,2,3,4,5 renkaita (kunhan maksimi ei ylity). Jos joukkueella on maksimi määrä pelaajia päätyalueella niin alueen ulkopuolelta joukkueen pelaaja: o voi pelata rengasta 1 normaalisti o voi tökätä rengasta 2,3,4 päätyalueen suuntaan o voi vetää renkaan 2,3,4 keskialueen suuntaan mailallaan edellyttäen, että mikään osa pelaajasta eikä mailasta ylitä ringetteviivaa (4 vaikea). o ei voi pelata rengasta Rikkomukset, jotka eivät aiheuta jäähyrangaistusta, kohta 2) Rengas maalialueen viivalla => pääsääntöisesti vain maalivahti saa pelata, poikkeuksena puolustavan joukkueen pelaaja saa tökätä rengasta ulkoreunasta maalivahdille, ei saa rikkoa maalialueen viivaa. 7. Rikkomukset, jotka eivät aiheuta jäähyrangaistusta, kohta 4) Jos pelaajan maila tai vartalonosa käy maalivahdin alueella ja samalla hän pelaa hetkellisesti rengasta alueen sisällä, on toiminta tulkittava tahattomaksi. Esimerkiksi: puolustava pelaaja antaa mv:lle renkaan ja rikkoo mv-alueen rajan hyökkäävä pelaaja tekee maalin rikkoen mv-alueen rajan puolustava pelaaja katkaisee mv-alueen läpi menevän syötön mv-alueen sisällä. Jos tässä tapauksessa rengas ohjautuu maaliin, maali hyväksytään.

10 10 7. Rikkomukset, jotka eivät aiheuta jäähyrangaistusta, kohta 6) Tilanne, jossa pelaajalla on havaittava tahaton korkea maila, mutta tilanteessa ei ole muita pelaajia noin kahden metrin säteellä, ei vaadi mitään toimenpiteitä. 7. Rikkomukset, jotka eivät aiheuta jäähyrangaistusta, kohta 9) Käden laskeminen mailan pelipäähän tulee olla etua hakevaa, jotta peli katkaistaan. Jos jonkun pelaajan pelityyli on pitää kättä liian alhaalla, on siitä ensin huomautettava. 8. Aikalisä Vaihto-oikeuden päättyminen = vierasjoukkueen vaihto-oikeuden päättyminen. Tuomarin käden noustua ylös aikalisää ei enää anneta. Tuomarin ei pidä nostaa kättänsä ylös estääkseen tahallaan aikalisän pyynnön, mikäli kapteenistoon kuuluva on tulossa sitä pyytämään. V Aikarajoitus 30 sek. Kahdella tuomarilla vihellettäessä 30s:n kellonkäyttäjä käyttää kelloa itsenäisesti, mutta noudattaa tuomarin mahdollisesti antamaa anna uusi hyökkäysaika -merkkiä. Vrt. VIII Toimitsijat 6 Hyökkäysajanottaja Hyväksyttyjä maalilaukauksia ovat: rengas osuu maalivahtiin (tai mailaan) rengas osuu maalikehikkoon maalintekosuunnasta (pystytolpat ja ylärima ) Hyökkäyskello käynnistetään hyökkäysajanottajan toimesta hyökkäävän joukkueen toimitettua renkaan yli puolustussiniviivan. Keskialueella 30 s merkin näyttää hyökkäyksessä jäljessä tuleva tuomari (T1) hyökkäyssiniviivalle asti, jonka ylityksen jälkeen merkinnäyttövastuu siirtyy T2:lle. T 1 Hyökkäyssuunta T 2

11 Kun 30 s soi virheellisesti, aloituksen saa se, jolla rengas oli hallussa. Jos rengas ei ole selkeästi kummankaan joukkueen hallussa, tuomari päättää aloittajan. 11 VI Rangaistuslajit ja rangaistusten määrääminen 1. Pienet rangaistukset, kohta 4) Pelaajan tulee välittömästi mennä rangaistuspenkille eli joukkueen kapteenistoon kuuluva saa rangaistuksen => menee puheoikeus jäähyn ajaksi = suoraan jäähylle. Varakapteenisto hoitaa joukkueen etuja sillä aikaa. Joukkuerangaistus merkitään pöytäkirjaan J pelaajan numeron kohdalle. Kärsivän pelaajan numeroa ei laiteta pöytäkirjaan. Samanaikaiset jäähyt tekevät molemmat vajaaksi. 3. Rangaistus sopimattomasta käytöksestä Kymmenen minuutin rangaistus ei ole iso rangaistus, vaan käytösrangaistus. Pieni käytösrangaistus on kahden minuutin, kokonaan kärsittävä, rangaistus 7. Rangaistusten määrääminen Siirretty rangaistusvihellys tulee ajatella määrättynä nuorimpana jäähynä, joka alkaa seuraavan pelikatkon jälkeen. Jos toinen tekee maalin, niin vanhin jäähy (2 min, ei kokonaan kärsittävä) päättyy ja siirretty tulee voimaan. Jos jäähyllä on kaksi pelaajaa, joille rangaistusaika käy ja joilla molemmilla on kokonaan kärsittävä jäähy, niin yksikään jäähy ei pääty. VII Rangaistukset Monilla syillä voidaan antaa pieni, iso tai ottelurangaistus tehdystä rikkomuksesta. Periaate on: Virhe urheilullisessa tilanteessa on 2 min. Raju tilanne, varsinkin jos toinen loukkaantuu, on 4 min. Tilanne, jossa toinen pelaaja tahallisesti tai tarkoituksellisesti vahingoittaa (tai yrittää vahingoittaa) toista pelaajaa, on ottelurangaistus. 1. Varusteiden korjaaminen / Väärä varuste Pelaajan velvollisuutena on pelata sääntöjen mukaisilla varusteilla. Jos pakollinen varuste putoaa, on mentävä vaihtoon tai puettava varuste välittömästi. Jos pelaaja jatkaa peliä puutteellisella varustuksella ja joukkueella on rengas hallussa, vihelletään peli poikki ja aloitus annetaan vastustajalle. Jos jäällä tai peliasussa on tuoretta verta, niin peli katkaistaan, ellei ole maalintekotilanne. Jää puhdistetaan ennen pelin jatkamista. Pelaajan varusteen joukkue hoitaa kuntoon.

12 9. Vartalokontakti ja 12. Estäminen Jokaisen pelaajan velvollisuutena on pelata ilman tahallista tai tarkoituksenmukaista vartalokontaktia kanssapelaajaa vastaan. Perusperiaate on että, kontaktit jotka syntyvät vastaliikkeistä tulkitaan sääntöjen vastaisiksi ja kontaktit jotka syntyvät myötäliikkeissä normaalin pelitilannepelaamisen johdosta tulkitaan tahattomiksi. Tietenkin myötäliikkeessäkin tehdyt selkeät tahalliset vapaankäden käytöt, vartalolla vastustajan horjuttamiset tai roikkumiset ovat kiellettyjä. Vertaile kuvien puolustavan pelaajan liikeratoja, vasemmalla hyväksytympi myötäliike, oikealla kielletympi vastaliike. 12

13 12. Estäminen Jos pelaaja tahallisesti liikkuen, rintamasuunta vastustajan maalivahtia kohden, seuraten hänen liikkeitään, estää mv:tä näkemästä pelitilannetta torjuntatilanteessa, tulkitaan toiminta estämiseksi. Normaali hyökkääjien maalinedustoiminta tai maskinteko selkä maalia kohden ei täytä estämisen kriteerejä Pelin viivyttäminen, kohta 3) Jos pelaajan maila tai vartalonosa on jatkuvasti (esim. 3-4 sekunnin ajan yhtäjaksoisesti) alueella, on toiminta tulkittava tahalliseksi. Esim. Puolustava pelaaja peittää poikittaista syöttölinjaa kulmalta kulmalle pitämällä mailaa alueella yhtäjaksoisesti pidemmän ajan. Jäähyn arvoisesta toiminnasta on huomautettava joukkuetta tai henkilökohtaisesti sääntökohtaa rikkovaa pelaajaa, kerran ennen rangaistustoimenpiteitä. Vrt. IV.Pelisäännöt. 6. Rikkomukset, jotka eivät aiheuta jäähyrangaistusta, kohta e) 22. Väärä vaihto Pelaaja joka tulee vaihdosta liian aikaisin pelaamaan rengasta, Tuomari määrää rikkeen tehneen palaajan suorittamaan rangaistusta, jos pelaaja on tiedossa. KILPAILUSÄÄNNÖT Vastalauseet, ottelupöytäkirja Huomautuksia sarakkeeseen tulee aina kirjata maininta kaikista virallisista huomautusasioista kuten ottelutapahtumista seuraavat raportit, mahdolliset joukkueiden vastalauseet jne.. Sarakkeeseen voi kirjoittaa myös sellaisia tietoja kuin, myöhässä alkanut peli, maalivahdilla erilainen pelipaita yms. Sarakkeeseen saa kirjoittaa VAIN ottelun erotuomari, poikkeuksena pelaajan nimen ja numeron saa toimitsija kirjoittaa kohdan III.4 (5 minuutin rangaistus) tapauksessa. Peliaika SM otteluissa, missä erätauko on lyhyempi kuin sääntökirjan mukainen 15 minuuttia, ottelun toimitsijoiden on perusteltava syy poikkeukseen vastustajalle ja tuomareille. Kiistatilanteissa tuomareiden päätös on lopullinen. ROSKIEN TMS HEITTÄMINEN KENTÄLLE 1. Yksittäisiä, vähäisiä roskia: Peli seis kerätään roskat kehotetaan kuuluttajaa ilmoittamaan, ettei roskia saa heitellä pelaajien turvallisuus vaarantuu. Peli käyntiin jään putsauksen jälkeen. Jos roskien poistaminen vaatii jäänajon, toimitaan kuten teknisen vian tapahduttua. 2. Jos toistuu, niin peli poikki. Joukkueet lähetetään koppiin ja jää putsataan. Pidetään palaveri toimitsijoiden (järjestysmiesten) kanssa aiheesta: pystyvätkö estämään heittelyn. Ilmoittakaa se, että mikäli eivät pysty, katsomo tyhjennetään. Arvioikaa johtuuko jostakin yksittäisestä juopuneesta tms. Mikäli tulette vakuuttuneeksi, että ei tapahdu kolmatta kertaa niin peli käyntiin.

14 14 3. Jos tapahtuu kolmannen kerran, peli poikki. Joukkueet lähetetään koppiin. Katsomo tyhjennetään, jää putsataan ja sen jälkeen peli jatkuu. 4. Tapahtumat raportoidaan. Kentän viivat tarkastetaan heti hallille saavuttua. Mikäli maalivahdinalueen ja vapaa-alueen viivat eivät mielestänne erotu tarpeeksi selvästi, ilmoitetaan viivojen korjaustarve toimitsijoille välittömästi. Toimitsijat tai kentänhoitajat maalaavat viivat kuntoon. Minimi on se, että maalialueen viivat erottuvat selvästi. Kiistatilanteissa tuomareiden päätös on lopullinen.

SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA 2012 2013

SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA 2012 2013 SÄÄNTÖJEN TULKINNAT/TARKENNUKSET JA SÄÄNTÖJEN KÄYTTÖ ERI PELITILANTEISSA KAUDELLA 2012 2013 Suomen Ringetteliitto Sääntötulkinnat 2012-2013 2 JOHDANTO On hyvin vaikeaa tehdä kaiken kattavaa sääntökirjaa,

Lisätiedot

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali kausi 2019 2020 D-Naiset (muutokset kauteen 2018-19 punaisella) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Varmista, että hyökkäysaikakellot ovat paikoillaan

Lisätiedot

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 RINGETTE-EROTUOMARIN ALKEISKURSSI Alkeiskurssin tarkoitus on perehdyttää aloitteleva tuomari erotuomarin tehtäviin otteluissa. Alkeiskurssin painopisteet ovat tuomarin sijoittumisessa,

Lisätiedot

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se/ne sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB) tai kilpailusääntöjen (KS) kohta/kohdat

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaaja: Kerho: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

Kausi 2015-2016 TUOMAREIDEN TOIMINTATAVAT

Kausi 2015-2016 TUOMAREIDEN TOIMINTATAVAT TUOMAREIDEN TOIMINTATAVAT 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 I Toimintatavat Pelisääntöihin 4 Kappale 2 Kentän merkinnät 4 Kappale 3 Peliasut 5 Kappale 4 Varusteet 6 Kappale 5 Peliaika 7 Kappale 6 Joukkueet

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja:

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja: TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se sääntökirjan (SK) tai erotuomarin ohjekirjan (CB) kohta johon perustat vastauksesi.

Lisätiedot

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan?

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan? Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 2016 Nimi: Kerho: Alue: Kuinka monta kautta olet toiminut erotuomarikortillisena toimitsijana? Kuinka monta toimitsijatehtävää sinulla oli kaudella

Lisätiedot

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Harrastekiekko palaveri 18.9.2018 Kotka SÄÄNTÖTULKINNAT 7.10.18 1 HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT Kotka 18.9.2018 Mitä tarvitaan harrastekiekon pelaamiseen? 7.10.18 Suomen Jääkiekkoliitto

Lisätiedot

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20?

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20? Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 07 Nimi: Kerho: Alue: Kuinka monta kautta olet toiminut erotuomarikortillisena toimitsijana? Kuinka monta toimitsijatehtävää sinulla oli kaudella

Lisätiedot

8. Iso rangaistus ja siihen liittyvä rangaistus merkitään minuuttimääräisesti

8. Iso rangaistus ja siihen liittyvä rangaistus merkitään minuuttimääräisesti Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 2015 Nimi: Kerho: Pisteet: 4. Käytösrangaistus merkitään minuuttimääräisesti 5. Pelirangaistus merkitään minuuttimääräisesti 6. Ottelurangaistus

Lisätiedot

SJL EROTUOMARIKOULUTUS 2008

SJL EROTUOMARIKOULUTUS 2008 SJL EROTUOMARIKOULUTUS 2008 Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se/ne sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB) tai kilpailusääntöjen (KS) kohta/kohdat

Lisätiedot

SUOMEN RINGETTELIITON SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET 2006-2008

SUOMEN RINGETTELIITON SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET 2006-2008 SUOMEN RINGETTELIITON SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET 2006-2008 3 Sisällysluettelo: Pelisäännöt Kenttä 5 Varusteet 6 Joukkueet 9 Pelin säännöt 12 Hyökkäysaika 16 Rangaistuslajit ja rangaistusten määrääminen 17 Rangaistukset

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

KESÄKYSYMYKSET 2015. 5. Kotijoukkue voi aloittaa ottelun kuudella ( 6 ) kenttäpelaajalla. Oikein vai väärin?

KESÄKYSYMYKSET 2015. 5. Kotijoukkue voi aloittaa ottelun kuudella ( 6 ) kenttäpelaajalla. Oikein vai väärin? KESÄKYSYMYKSET 2015 Kaikki kysymykset vaativat avoimen vastauksen. Kaikkiin vastauksiin tulee myös merkitä sääntökohta esim. SK 111 ii. (Lyhenteet: SK=Sääntökirja, CB=Case book, KS=Kilpailusäännöt ja JS=

Lisätiedot

Turun Ringette ry Läntinen Pitkäkatu 22 b 29 20100 Turku www.turunringette.fi

Turun Ringette ry Läntinen Pitkäkatu 22 b 29 20100 Turku www.turunringette.fi 1(12) TOIMITSIJAT - pöytäkirjanpitäjä - kuuluttaja - ajanottaja - rangaistusaitioiden valvojat - vaihtokellonkäyttäjä - 30 sekunnin kellonkäyttäjä VÄLINEET - kellot - pilli - renkaita - sääntökirja - sarjakirja

Lisätiedot

Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja

Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja 8.9.2019 Rangaistusaition hoitajat (2) RANGAISTUSAITION HOITAJA (2kpl) Rangaistusaition hoitajien tehtävänä on huolehtia siitä,

Lisätiedot

EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2014 2015 - Sääntötulkinnat

EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2014 2015 - Sääntötulkinnat SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2014 2015 - Sääntötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO 18.12.2014 SISÄLLYS SISÄLLYS KÄÄNNÖKSESTÄ... 4 SÄÄNTÖ 34 - KYPÄRÄ... 5 SÄÄNTÖ 41 - KENTTÄPELAAJAN

Lisätiedot

Kausi Päivitetty TUOMAREIDEN TOIMINTATAVAT

Kausi Päivitetty TUOMAREIDEN TOIMINTATAVAT Päivitetty 20.9.2018 TUOMAREIDEN TOIMINTATAVAT 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO I Toimintatavat Pelisääntöihin Kappale 2 Kentän merkinnät Kappale 3 Peliasut Kappale 4 Varusteet Kappale 5 Peliaika Kappale 6

Lisätiedot

EROTUOMARIKOULUTUS Vastaaja:

EROTUOMARIKOULUTUS Vastaaja: EROTUOMARIKOULUTUS Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se sääntökirjan (SK) tai erotuomarin ohjekirjan (CB) kohta johon perustat vastauksesi. Esimerkki:

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA http://www.futsal.fi/mp/db/file_library/x/img/17429/file/futsalsaannot_08.pdf Futsalin sääntömuutokset kaudelle 2010-2011 Futsalin sääntöihin on kaudelle 2010 2011 tehty melko paljon muutoksia. Tässä ohjeessa

Lisätiedot

TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi)

TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi) TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi) Viimeksi muokattu: 1.09.2014 / Taru Nieminen, HaKi03 SISÄLLYSLUETTELO 1. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli 2 2. Kirjurin toimenkuva 2 3. Kuuluttajan

Lisätiedot

EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaaja: EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

Toimitsijakoulutusmateriaali. kaudet D-Naiset

Toimitsijakoulutusmateriaali. kaudet D-Naiset Toimitsijakoulutusmateriaali kaudet 2018 2019 D-Naiset (päivitetty 4.9.2018) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Toimitsijatehtävät Pöytäkirjanpitäjä On-line tulospalvelun hoitaja (SM, Ykkösarja,

Lisätiedot

Toimitsijakoulutusmateriaali. kaudet G-E

Toimitsijakoulutusmateriaali. kaudet G-E Toimitsijakoulutusmateriaali kaudet 2018 2019 G-E (päivitetty 1.9.2018) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Toimitsijatehtävät Toimitsija-aitiossa Pöytäkirjanpitäjä kuuluttaja Ajanottajat

Lisätiedot

Kausi Päivitetty TUOMAREIDEN TOIMINTATAVAT

Kausi Päivitetty TUOMAREIDEN TOIMINTATAVAT Päivitetty 14.9.2016 TUOMAREIDEN TOIMINTATAVAT 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 I Toimintatavat Pelisääntöihin 4 Kappale 2 Kentän merkinnät 4 Kappale 3 Peliasut 5 Kappale 4 Varusteet 6 Kappale 5 Peliaika

Lisätiedot

SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY YHTEENVETO PELISÄÄNTÖMUUTOKSISTA

SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY YHTEENVETO PELISÄÄNTÖMUUTOKSISTA SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY YHTEENVETO PELISÄÄNTÖMUUTOKSISTA 2 PELIAIKA 2.1 Aloitus Aloituksessa erotuomari pudottaa pallon keskipisteessä jäähän. Aloittajat, rintamasuunta vastajoukkueen

Lisätiedot

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT Blues Juniors Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT OTTELUN TOIMITSIJAT JA TEHTÄVÄT OTTELUUN NIMETYT TOIMITSIJAT (ei seuravaatteissa) TOIMITSIJAVASTAAVA (1) varmistaa ennen ottelua,

Lisätiedot

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

EROTUOMARIN OHJEKIRJA Sääntötulkinnat

EROTUOMARIN OHJEKIRJA Sääntötulkinnat SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2017 2018 - Sääntötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO IIHF-päivitys 26.6.2017 SISÄLLYS SISÄLLYS KÄÄNNÖKSESTÄ... 4 SÄÄNTÖ 34 - KYPÄRÄ... 5 SÄÄNTÖ 41 - KENTTÄPELAAJAN

Lisätiedot

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja 6.3.2014 III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja Huom. Välierät ja finaalit pelataan paras kahdesta järjestelmällä (ja 2 pisteen systeemillä) peliajan

Lisätiedot

SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2014-2016

SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2014-2016 SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2014-2016 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 2 Johdanto 3 Määritelmät 4 Kappale 1 Kenttä.... 6 Kappale 2 Kentän merkinnät 8 Kappale 3 Peliasut 10 Kappale 4 Varusteet

Lisätiedot

SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2009-2012

SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2009-2012 SUOMEN RINGETTELIITTO RY PELISÄÄNNÖT 2009-2012 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 2 Johdanto 3 Määritelmät 4 Kappale 1 Kenttä.... 6 Kappale 2 Kentän merkinnät 8 Kappale 3 Peliasut 10 Kappale 4 Varusteet

Lisätiedot

2. Pelikatkon syynä on hyökkäävän pelaajan tekemä pieneen rangaistukseen johtava rike omalla hyökkäysalueellaan. Mistä suoritetaan seuraava aloitus?

2. Pelikatkon syynä on hyökkäävän pelaajan tekemä pieneen rangaistukseen johtava rike omalla hyökkäysalueellaan. Mistä suoritetaan seuraava aloitus? ,EROTUOMARIKOULUTUS Kesäkysymykset 2009 vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se/ne sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB), kilpailusääntöjen (KS)

Lisätiedot

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan?

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan? Suomen Jääkiekkoliitto ry Tuomareiden kesäkysymykset 2016 Nimi: Kerho: Alue: Ylin sarjataso, jota vihelsit viime kaudella? Kuinka monta kautta olet toiminut tuomaritehtävissä? 6. Kotijoukkue on vajaalukuinen

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS 2015-2016

TOIMITSIJAKOULUTUS 2015-2016 TOIMITSIJAKOULUTUS 2015-2016 Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto http://ringette.skrl.fi 31 2 Sisältö TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA... 3 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PÖYTÄKIRJAN PITÄJÄLLE...

Lisätiedot

RANGAISTUSAITION VALVOJA

RANGAISTUSAITION VALVOJA Blues Juniors Ohjekirja vanhemmille RANGAISTUSAITION VALVOJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT OTTELUN TOIMITSIJAT JA TEHTÄVÄT OTTELUUN NIMETYT TOIMITSIJAT (ei seuravaatteissa) TOIMITSIJAVASTAAVA (1) varmistaa ennen

Lisätiedot

Toimitsijakoulutusmateriaali. kausi C-Naiset

Toimitsijakoulutusmateriaali. kausi C-Naiset Toimitsijakoulutusmateriaali kausi 2019 2020 C-Naiset (muutokset kauteen 2018-19 punaisella) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Toimitsijatehtävät pöytäkirjanpitäjä on-line tulospalvelun

Lisätiedot

SÄÄNTÖKYSYMYKSET KESÄ 2012

SÄÄNTÖKYSYMYKSET KESÄ 2012 SÄÄNTÖKYSYMYKSET KESÄ 2012 Vastaa kysymyksiin valitsemalla Oikein/Väärin, sen mukaisesti onko esitetty väittämä oikein vai väärin. Lisää valitsemasi vastausvaihtoehdon jälkeen se sääntökohta johon vastauksesi

Lisätiedot

Etunimi Sukunimi Postitoimipaikka Syntymäaika

Etunimi Sukunimi Postitoimipaikka Syntymäaika KESÄKYSYMYKSET 2017 - TUOMARIT Kaikki kysymykset ovat vaihtoehtokysymyksiä. Valitse joukosta oikea vastaus. Näet kyselyn lopuksi oman pistemääräsi. Suosittelemme ensin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin tulostettuun

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 - Vapaapotkut 2 Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta

Lisätiedot

SEURATOIMITSIJAKOULUTUS

SEURATOIMITSIJAKOULUTUS SEURATOIMITSIJAKOULUTUS 14.9.2015 Ottelutapahtuma Ole ajoissa paikalla Valmistaudu olemaan puolueeton Ennen ottelua kertaa tehtäväsi ja siihen liittyvät säännöt Yhteistyö Toimitsija Tuomari - Toimitsija

Lisätiedot

Toimitsijakoulutusmateriaali. kausi G-D

Toimitsijakoulutusmateriaali. kausi G-D Toimitsijakoulutusmateriaali kausi 2019 2020 G-D (muutokset kauteen 2018-19 punaisella) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Toimitsijatehtävät Toimitsija-aitiossa pöytäkirjanpitäjä kuuluttaja

Lisätiedot

EROTUOMARIN OHJEKIRJA

EROTUOMARIN OHJEKIRJA SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2006 2010 - Toimintaohjeet ja sääntötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO 31.7.2007 Päivitetty kaudelle 2007-2008 SISÄLLYS SISÄLLYS JOHDANTO...7 KÄÄNNÖKSESTÄ...7

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) Sivu 1 (5) 3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) 1 Kenttä Ottelu pelataan puolikkaalla koripallokentällä yhteen (1) koriin. Kenttään kuuluu normaali 3 sekunnin alue, ml. vapaaheittoviiva (5,80 m),

Lisätiedot

Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä.

Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä. JUNIORISÄÄNNÖT JA OHJEISTUKSET 1. YLEISTÄ Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä. 2. D JUNIORIT 2.1. Taklaaminen D -ikäluokat

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS 2011-2013

TOIMITSIJAKOULUTUS 2011-2013 TOIMITSIJAKOULUTUS 2011-2013 Suomen Ringetteliitto www.ringette.fi 2 Sisältö TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA... 3 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PÖYTÄKIRJAN PITÄJÄLLE... 4 Pöytäkirjanpitäjän tehtävät

Lisätiedot

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa http://www.finhockey.fi/alueet/kymi-saimaa/tulospalvelu_2011-2012/tilastoitavat_sarjat/

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa http://www.finhockey.fi/alueet/kymi-saimaa/tulospalvelu_2011-2012/tilastoitavat_sarjat/ Kuntokiekon lisäohjeet: Pelaajaluettelot Joukkueet toimittavat aluepäällikölle joukkueensa pelaajaluettelot ennen sarjan alkua. Yhteyshenkilö ilmoittaa pelaajamuutokset välittömästi aluepäällikölle. Vain

Lisätiedot

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Puoliajat Ottelu kestää (tavallisesti) kaksi 45 minuutin puoliaikaa. Näiden välissä pidetään tauko, joka ei saa ylittää 15 minuuttia.

Lisätiedot

EROTUOMARIVALIOKUNNAN ANTAMAT TULKINNAT NÄITÄ TULKINTOJA NOUDATETAAN SÄÄNTÖKIRJAN TÄYDENNYKSENÄ SUOMESSA

EROTUOMARIVALIOKUNNAN ANTAMAT TULKINNAT NÄITÄ TULKINTOJA NOUDATETAAN SÄÄNTÖKIRJAN TÄYDENNYKSENÄ SUOMESSA EROTUOMARIVALIOKUNNAN ANTAMAT TULKINNAT NÄITÄ TULKINTOJA NOUDATETAAN SÄÄNTÖKIRJAN TÄYDENNYKSENÄ SUOMESSA 201 Varsinainen peliaika 1)... Erätauko kestää 10 minuuttia, ja sen aikana joukkueet vaihtavat pelipuolia.

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012

TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012 TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012 Suomen Ringetteliitto www.ringette.fi 2 Sisältö TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA...3 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PÖYTÄKIRJAN PITÄJÄLLE...4 Pöytäkirjanpitäjän tehtävät

Lisätiedot

EROTUOMARIN KÄSIMERKIT

EROTUOMARIN KÄSIMERKIT Suomen Jääkiekkoliitto ry ja IIHF EROTUOMARIN KÄSIMERKIT LAITATAKLAUS - SÄÄNTÖ 520 Lyödään nyrkillä toisen käden avoimeen kämmeneen kerran rinnan korkeudella. MAILAN PÄÄLLÄ LYÖMINEN - SÄÄNTÖ 521 Kyynärvarren

Lisätiedot

EROTUOMARIVALIOKUNNAN ANTAMAT TULKINNAT NÄITÄ TULKINTOJA NOUDATETAAN SÄÄNTÖKIRJAN TÄYDENNYKSENÄ SUOMESSA

EROTUOMARIVALIOKUNNAN ANTAMAT TULKINNAT NÄITÄ TULKINTOJA NOUDATETAAN SÄÄNTÖKIRJAN TÄYDENNYKSENÄ SUOMESSA EROTUOMARIVALIOKUNNAN ANTAMAT TULKINNAT NÄITÄ TULKINTOJA NOUDATETAAN SÄÄNTÖKIRJAN TÄYDENNYKSENÄ SUOMESSA 201 Varsinainen peliaika 1)... Erätauko kestää 10 minuuttia, ja sen aikana joukkueet vaihtavat pelipuolia.

Lisätiedot

Tampereen Jääkiekkotuomarit

Tampereen Jääkiekkotuomarit Tampereen Jääkiekkotuomarit Harrastesarjojen sääntö- ja peli-info Tampere, Varala 12.9.2018 Tilaisuuden tarkoitus Keskustellaan harrastesarjojen tuomaritoiminnasta ja mitä tulee huomioida tuomarijoukkueena.

Lisätiedot

PELIMAAILMAN OHJEITA / KS

PELIMAAILMAN OHJEITA / KS fax. 09-4542 1420 Sivu 1/10 PELIMAAILMAN OHJEITA / KS F-juniorit: tuomarien / pelinohjaajien tulee sisäistää PeliMaailman henki. Peliä myös ohjataan: kerrotaan minkä virheen pelaaja teki, miten peliä jatketaan

Lisätiedot

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA 1 Ajanottajan tehtävät Toimitsijoilla tarkoitetaan kaikkia niitä henkilöitä, jotka on sijoitettu toimitsijapöydän taakse. Virallisten pelisääntöjen mukaan toimitsijoita ovat kirjuri, ajanottaja ja 24 sekunnin

Lisätiedot

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Muutos 1, Sääntö 3, s. 16 Pelaajavaihto Pelaajavaihto voidaan tehdä milloin tahansa riippumatta siitä, onko pallo pelissä vai ei. Vaihtoa tehtäessä tulee noudattaa

Lisätiedot

Alueet järjestävät mahdollisuuksien mukaan tässä ikäluokassa myös sellaisia sarjoja, joissa taklaamisen rajoittamissääntö on voimassa.

Alueet järjestävät mahdollisuuksien mukaan tässä ikäluokassa myös sellaisia sarjoja, joissa taklaamisen rajoittamissääntö on voimassa. JUNIORISÄÄNNÖT JA OHJEISTUKSET KAUDELLA 2012-2013 1. YLEISTÄ Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan näissä ikäluokissa (= 1999 ja myöhemmin syntyneet pelaajat) aina virallisia kilpailu-

Lisätiedot

Suomen Salibandyliiton hyväksymä käännös kansainvälisistä pelisäännöistä (voimassa 1.7.2010 lähtien).

Suomen Salibandyliiton hyväksymä käännös kansainvälisistä pelisäännöistä (voimassa 1.7.2010 lähtien). SALIBANDYN PELISÄÄNNÖT Suomen Salibandyliiton hyväksymä käännös kansainvälisistä pelisäännöistä (voimassa 1.7.2010 lähtien). SISÄLLYS 1 Pelialue 101 Pelikentän mitat 102 Pelikentän merkinnät 103 Maalit

Lisätiedot

Kaukalopallosäännöt SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY

Kaukalopallosäännöt SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY KAUKALOPALLON PELISÄÄNNÖT 2015-2017 JOHDANTO Nämä ovat kaukalopallon viralliset pelisäännöt, joita tulee käyttää kaikissa kaukalopallo-otteluissa Suomessa. Nämä

Lisätiedot

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt Lilliputtiturnaus 2015 OTTELUIDEN PELAAMINEN PELIALUE Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Kotijoukkueeksi merkityn joukkueen maali on kaukalon varsinaisessa päädyssä ja vierasjoukkueen

Lisätiedot

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa.

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa. 1. Pelaajien tulee noudattaa seuraavia järjestyssääntöjä. Kaikkien pelaajien tulee pitää yllä reilua peliä ja hyvää urheiluhenkeä. Pöytäjääkiekko on aina ollut ja tulee aina olemaan herrasmieslaji. 2.

Lisätiedot

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2010 2014 - Toimintaohjeet ja säänt tötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO 1.8.2011 TÄHÄN PAINOK KSEEN UUSITUT KOHDAT T ON ALLEVIIVAUKSELLA SISÄLLYS SISÄLLYS

Lisätiedot

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2012 2013 Kansainvälinen jalkapalloliitto on päättänyt tehdä futsalin sääntökirjaan joukon muutoksia. Nämä muutokset tulevat voimaan välittömästi. Lisäksi samassa yhteydessä

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS TOIMITSIJAKOULUTUS 06-08

TOIMITSIJAKOULUTUS TOIMITSIJAKOULUTUS 06-08 1 TOIMITSIJAKOULUTUS 06-08 2 TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA Ennen ottelun alkua on sovittava joukkueiden ja tuomariston kanssa erätauon jäljelläolo(5 min)- ja loppumerkit. TOIMITSIJAT -

Lisätiedot

EROTUOMARIN OHJEKIRJA

EROTUOMARIN OHJEKIRJA SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2006 2010 - Toimintaohjeet ja sääntötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO 13.7.2009 Päivitetty kaudelle 2009-2010 TÄHÄN PAINOKSEEN UUSITUT KOHDAT ON KOROSTETTU

Lisätiedot

1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ

1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ 1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ Yhtä aikainen käsillä lyönti lantioille. Käsimerkki on sama kaikissa kolmessa rangaistuksessa. Kun on kyseessä

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan.

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan. OTTELUIDEN PELAAMINEN Ottelut pelataan 4 vs 4 peleinä. Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Maalien koko on 122 cm x 183 cm. Ottelut pelataan mustilla kiekoilla. Ottelut pelataan

Lisätiedot

RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT

RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT OTTELUIDEN PELAAMINEN RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT Turnauksessa noudatetaan SJL:n Leijonaliiga kauden 2018-2019 sääntöjä seuraavin poikkeuksin. Ottelut pelataan 4 vs 4 peleinä mustalla kiekolla. Maalien koko

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA ALKUPOTKU JA PELIN JATKAMINEN JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 Ottelun alku Ennen ottelun alkua kenttäpuoli arvotaan kolikon heitolla. Veikkauksen voittaja saa valita kenttäpuolen. Vastajoukkue saa oikeuden

Lisätiedot

Rikkeen edellytykset

Rikkeen edellytykset Sääntö 12 Kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös Erotuomarin peruskurssi Rikkeen edellytykset 2 Seuraavien perusedellytysten tulee täyttyä, jotta rikkomusta voidaan pitää rikkeenä: pelaajan on tehtävä

Lisätiedot

Blues C toimitsijan opas

Blues C toimitsijan opas Blues C 2016 2017 toimitsijan opas Yleistä toimitsijatehtävistä Jokaisessa jääkiekko-ottelussa täytyy olla toimitsijoina vähintään kirjuri, ajanottaja, kuuluttaja ja kaksi rangaistusaition valvojaa, jotta

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3. TILASTOINTI Näkymän muokkaus Kokoonpanot Pelaajien vaihtaminen Maali Rangaistukset Poista -toiminto

Lisätiedot

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT Toimitsijavuorot ilmoitettava toimitsijoille hyvissä ajoin ennen kotiotteluita. Toimitsijatehtävät (ainakin seuraavat): Kuuluttaja Kirjuri Näyttötaulun/kellon

Lisätiedot

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006 Sääntö 7: PELIAIKA Käsitteet 1. Varsinainen peliaika: yleensä 2 * 45 min = 90 min 2. Erotuomarin määräämä lisäaika 3. Jatko-ottelu 4. Puoliaikojen välinen tauko ei yli 15 min 5. Erotuomarin rankaisuvalta

Lisätiedot

Futsalin Kymiliiga. Kouvolan jalkapallo 2014-2015

Futsalin Kymiliiga. Kouvolan jalkapallo 2014-2015 20142015 Futsalin Kymiliiga Kouvolan jalkapallo 2014-2015 Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin. Pelin

Lisätiedot

TUOMARIEN KÄSIMERKIT RANGAISTUSESIMERKKEJÄ

TUOMARIEN KÄSIMERKIT RANGAISTUSESIMERKKEJÄ TUOMARIEN KÄSIMERKIT RANGAISTUSESIMERKKEJÄ 1 - Ottelurangaistus (OR) Syykoodi määräytyy rikkeen mukaan esim. huitomisesta annettu OR merk. syykoodi 18 Mahdolliset rangaistukset Aina 5 min vajaalla Merkitään

Lisätiedot

KAUSI KOULUTUKSELLISET TEEMAT

KAUSI KOULUTUKSELLISET TEEMAT KAUSI 2017-2018 KOULUTUKSELLISET TEEMAT Info joukkueille - Korkean mailan tuomitseminen - Rikkeen merkityksen ymmärtäminen - Playbook käyttöön Suomessa Korkean WWW.FLOORBALL.FI mailan tuomitseminen Sivu

Lisätiedot

FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio

FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio Suomen FastScoopliitto ry 1.10.2011 Sisällys JOHDANTO FASTSCOOP URHEILUUN 3 PELISÄÄNNÖT 3 Sääntö 1. PELIVÄLINEET 3 Sääntö 2. KENTTÄ 4 Sääntö 3. PELAAJAT JA VAIHDOT 4

Lisätiedot

Erotuomarivaliokunnan salibandyn pelisääntöjen tulkinnat ja toimintaohjeet kaudelle

Erotuomarivaliokunnan salibandyn pelisääntöjen tulkinnat ja toimintaohjeet kaudelle Erotuomarivaliokunnan salibandyn pelisääntöjen tulkinnat ja toimintaohjeet kaudelle 2018 19 11.9.2018 Johdanto Tähän dokumenttiin on yhdistetty kaksi erillistä dokumenttia: ETV:n antamat tulkinnat ja Koulutusohjeita

Lisätiedot

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. 1 Tulostaulun käyttöohje 1. Yleistä Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. Näytön alapuolella olevilla A, B, C jne. painikkeilla voi valita

Lisätiedot

SALIBANDYLIITON YKSITTÄISTEN OTTELUIDEN SARJOJEN SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2016 17

SALIBANDYLIITON YKSITTÄISTEN OTTELUIDEN SARJOJEN SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2016 17 Suomen Salibandyliitto Sivu 1/8 SALIBANDYLIITON YKSITTÄISTEN OTTELUIDEN SARJOJEN SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2016 17 Miesten II divisioona Naisten I divisioona A-poikien SM-sarja A-tyttöjen SM-sarja B-tyttöjen

Lisätiedot

SUOMEN RINGETTELIITON PELISÄÄNNÖT

SUOMEN RINGETTELIITON PELISÄÄNNÖT SUOMEN RINGETTELIITON PELISÄÄNNÖT 2008-2009 Määritelmät Maalivahtia korvaava kenttäpelaaja (MVK): Maalivahtia korvaava kenttäpelaaja (MVK) on kenttäpelaaja, joka toimii maalivahtina maalivahdin olleessa

Lisätiedot

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT (9.6.2017) Suomen Jääkiekkoliitto - Finlands Ishockeyförbund - Finnish Ice Hockey Association Veturitie 13 H - FI-00240 Helsinki - Tel. +358 (0)10 227 0200 - www.leijonat.fi

Lisätiedot

Pelaajien hallinta tulospalvelussa

Pelaajien hallinta tulospalvelussa Pelaajien hallinta tulospalvelussa Joukkueen tietoja (kaikki joukkueet) sekä Live Scorea (naisten ja miesten SM) hallitaan tulospalvelussa: tulospalvelu.finnhandball.net. Pääset joukkueesi tietoihin yläpalkin

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012

TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012 TOIMITSIJAKOULUTUS 2009-2012 Suomen Ringetteliitto www.ringette.fi 2 TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA TOIMITSIJAT VÄLINEET pöytäkirjanpitäjä kuuluttaja ajanottaja rangaistusaitioiden valvojat

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS Laaksolahdessa 6.4.2013 Turnaukseen osallistuu 6 seuraa yhteensä 10 peliryhmällä. Ottelut pelataan turnauksen otteluohjelman mukaisesti. Joukkueiden/peliryhmien

Lisätiedot

TOIMITSIJAN OHJEKIRJANEN

TOIMITSIJAN OHJEKIRJANEN TOIMITSIJAN OHJEKIRJANEN Kirjurin tehtävät s. 2 Kuuluttajan tehtävät s. 2 Kuulutusohjeet s. 3 Rangaistusaition valvojan tehtävät s. 4 Kellottajan tehtävät s. 4 Pöytäkirjan täyttömalli s. 5 Kirjurin apupaperi

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi Jalkapallosääntöjen muutokset 2018 Erotuomarin jatkokurssi Merkittävimpiä muutoksia S3 - Pelaajat 3.3 Jos erotuomaria ei informoida pelaajavaihdosta Puoliaikojen välisellä tauolla Ennen jatko-ottelua Nimetty

Lisätiedot

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Käsipallon perusperiaatteet Käsipallo on fair play periaatteisiin perustuva joukkuepeli. Kentällä on kaksi toisiaan vastaan pelaavaa miesten

Lisätiedot

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa Suomen Curlingliiton järjestämissä kilpailuissa, joilla on SM-status. Tällaisia kilpailuja

Lisätiedot

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KIRJURI TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KIRJURI TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT Blues Juniors Ohjekirja vanhemmille KIRJURI TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT OTTELUN TOIMITSIJAT JA TEHTÄVÄT OTTELUUN NIMETYT TOIMITSIJAT (ei seuravaatteissa) TOIMITSIJAVASTAAVA (1) varmistaa ennen ottelua, että

Lisätiedot

Suomen Salibandyliitto ry SÄÄNTÖKIRJA

Suomen Salibandyliitto ry SÄÄNTÖKIRJA Suomen Salibandyliitto ry SÄÄNTÖKIRJA Salibandyn pelisäännöt Suomen Salibandyliiton hyväksymä käännös kansainvälisistä pelisäännöistä (voimassa 1.7.2010 lähtien) 1 PELIALUE 101 Pelikentän mitat...3 102

Lisätiedot

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT (20.9.2016) Suomen Jääkiekkoliitto - Finlands Ishockeyförbund - Finnish Ice Hockey Association Veturitie 13 H - FI-00240 Helsinki - Tel. +358 (0)10 227 0200 - www.leijonat.fi

Lisätiedot

TOIMITSIJAKOULUTUS

TOIMITSIJAKOULUTUS TOIMITSIJAKOULUTUS 2013-2014 Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto http://ringette.skrl.fi Sisältö 31 2 TOIMITSIJOIDEN YLEISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA... 3 OHJEITA RINGETTEOTTELUN PÖYTÄKIRJAN PITÄJÄLLE...

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset. Erotuomarin jatkokurssi 2017

Jalkapallosääntöjen muutokset. Erotuomarin jatkokurssi 2017 Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi 2017 Huomioitavaa Esitys keskittyy pääosin sisällöllisiin muutoksiin Sanamuotojen tarkennukset ja rakenteelliset muutokset jäävät osin esityksen ulkopuolelle

Lisätiedot